Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Το προφίλ ενός επαναστάτη

Σε κάποια αποστροφή της εισήγησής του στην εκδήλωση του φεστιβάλ της οργάνωσης για το διαδίκτυο, ο λιονής αν θυμάμαι καλά είχε πει: φανταστείτε να ‘χαν λογαριασμό στο facebook οι μπολσεβίκοι, πόσο εύκολη λεία θα ήταν στα νύχια της οχράνα. Δεν ήταν αυτολεξεί τα ακριβή του λόγια, αλλά αυτή ήταν η ουσία. Σήμερα βέβαια μπορεί να μην έχουμε τσάρο και τη μυστική του αστυνομία, αλλά αν ποτέ έβγαινε εκτός νόμου η ευρύτερη (με την ευρεία έννοια) αριστερά και γίνονταν μαζικές συλλήψεις, η ασφάλεια θα είχε στο πιάτο της μια πλήρη λίστα με ηλεκτρονικές διευθύνσεις και ονόματα ή καλλιτεχνικά ψευδώνυμα, από τα μέλη, την ηγεσία, τους οπαδούς και συμπαθούντες όλων των χώρων –πλην ίσως λακεδαιμονίων.

Το βασικό αντεπιχείρημα είναι ότι η ασφάλεια ούτως ή άλλως μας έχει όλους φακελωμένους κανονικά και με το νόμο, και δε θα αλλάξει τίποτα με ένα διαδικτυακό προφίλ. Άλλοι πάλι το βλέπουν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ζύμωση και χαρτογράφηση –και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι, πχ απόφοιτων, τελειόφοιτων, μεταπτυχιακών, ου μην και συναδέλφων στη δουλειά, όπου αν δεν είσαι στο FB πρακτικά δεν έχεις πολλά περιθώρια ουσιαστικής παρέμβασης.

Το χειρότερο πάντως, που μου έχει κολλήσει συνειρμικά τις τελευταίες μέρες είναι ότι το facebook κι οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα κι αυτό το μπλοκ στην πραγματικότητα, εκτός από πιθανά εργαλεία κατασκοπίας, όπου δίνεις εκούσια πληροφορίες για τον εαυτό σου, βασικά είναι ηλεκτρονικό καταφύγιο τύπου βίλας αμαλίας, όπου σε ωθούν για να παίζεις ακίνδυνα και μπορούν να σε βγάλουν σε οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν.

Πέρα από αυτό όμως η σκέψη ενός προφίλ μπολσεβίκου στο facebook είναι πολύ ιντριγκαδόρικη για να περάσει απαρατήρητη. Και σήμερα που συμπληρώνονται παρά ένα ενενήντα χρόνια από το θάνατο του βλαδίμηρου, η κε του μπλοκ δράττεται της ευκαιρίας να φιλοτεχνήσει ένα υποθετικό προφίλ του ρώσου επαναστάτη. Ομολογώ πως μια απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας με τη σελίδα του υποτιθέμενου προφίλ θα έδινε πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα από οπτική άποψη, αλλά αυτά τα ειδικά εφέ κοστίζουν πολύ ακριβά για κάποιον που έχει χάσει το τρένο της ετε και δεν ξέρει πώς να την αξιοποιήσει, όπως η κε του μπλοκ. Οπότε θα περιοριστούμε σε μια λιτή πλην περιεκτική γραπτή παρουσίαση.

Εν αρχή ην το όνομα. Ένας πραγματικός επαναστάτης είναι αναγκασμένος να κυκλοφορεί πολλές φορές υπό καθεστώς  ημι-παρανομίας, θα επέλεγε φυσικά κάποιο ψευδώνυμο για να ρίξει στάχτη στα μάτια της ασφάλειας και κάθε πιθανού διώκτη του και να διατηρήσει μυστική την ταυτότητά του. Και ποιο θα ήταν αυτό; Για παράδειγμα το βλαντίμιρ λέγειν. Το οποίο παραπέμπει στη γνωστή παρανόηση όσων παιδιών έχουν μεγαλώσει σε φιλοκομμουνιστικό περιβάλλον, και δεν κινεί την παραμικρή υποψία της ασφάλειας και του μέσου χρήστη.

Ακολούθως πρέπει να συμπληρώσουμε το status του λέγειν. Αν εννοούμε με αυτό την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, οι επικρατέστερες εκδοχές είναι δύο: α. μούμια και β. μαρμαρωμένος βασιλιάς, για να διατηρεί το λαϊκό μύθο ότι την ώρα της (καπιταλιστικής) κρίσης θα ξυπνήσει, θα σηκωθεί και θα ηγηθεί μιας νέας επανάστασης και της δευτέρας παρουσίας του σοσιαλισμού.

Κι ως προς τα ερωτικά; Αν μας αρέσει η ίντριγκα και δώσουμε βάση στα κουτσομπολιά της εποχής για το πλατωνικό φλερτ του λένιν με την ινές αρμάντ –παράλληλα με τη συζυγική του σχέση- μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το ερωτικό status του complicated, δηλ περίπλοκο. Αλλιώς μπορούμε να γράψουμε κάτι πιο απλό, όπως: αφοσιωμένος στην κρούπσκαγια ή ακόμα καλύτερα στην επανάσταση και την οργάνωση που ήταν οι αληθινά μεγάλοι του έρωτες –όπως για το μέσι πχ είναι η μπάλα.

Προχωράμε στην ερώτηση: τι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μυαλό σου; Επειδή δυστυχώς μετά από τα αλλεπάλληλα εγκεφαλικά, ο βλαδίμηρος δεν είχε τίποτα στο μυαλό του τους τελευταίους μήνες της ζωής του, μπορούμε να συμπληρώσουμε την πιθανή τελευταία σκέψη του, όσο ήταν ακόμα πνευματικά υγιής. Πχ να προλάβω να μιλήσω στο επόμενο συνέδριο, ή να πνίξουμε το θηρίο της γραφειοκρατίας που μας απειλεί. Και αν δεχόμασταν την ιστορία περί «διαθήκης του λένιν» -λες και στα κομμουνιστικά κόμματα αφήνουν κάποιο δαχτυλίδι στο διάδοχό τους, όπως οι αστοί πολιτικοί ηγέτες- θα μπορούσε να μπει κάτι σαν: να θυμηθώ να αλλάξω τη διαθήκη μου. Αν και στην πραγματικότητα αυτή ήταν σοφά γραμμένη, με σκοπό να διαφυλάξει την ενότητα και το βλαδίμηρο να λέει σαν τον αλέξανδρο: ο καλύτερος και να ασκεί –σκληρή αλλά συντροφική- κριτική σε όλα τα μέλη του πολίτ μπιρό.

Ο χάρτης του προφίλ του λέγειν θα είχε οπωσδήποτε τη πετρούπολη, με την παλιά ονομασία, που δεν άλλαξε ποτέ στις καρδιές μας: λένινγκραντ. Είναι πολύ πιθανό όμως να μη συμφωνούσε ο βλαδίμηρος με τη μετονομασία κι αυτή τη μορφή λατρείας προς το πρόσωπό του και να το ξανάκανε πέτρογκραντ αλλά χωρίς το συνθετικό «αγία» μπροστά.

Τι μουσική θα άκουγε όμως ο λένιν; Ασφαλώς σοστακόβιτς και την ορχήστρα του κόκκινου στρατού (αν το πάρουμε με σχήμα πρωθύστερο). Ίσως και leningrand cowboys σε στιγμές χαλάρωσης. Πάντως όχι σκα κι άλλα τέτοια νεοτερίζοντα είδη –καθώς προτιμούσε τις πιο κλασικές μορφές. Και ποιες θα ήταν οι αγαπημένες του ταινίες; Ο οκτώβρης του αϊζενστάιν και το goodbye lenin το οποίο αποχαιρετά με τρυφερή και νοσταλγική ματιά τη ddr και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.

Τα αγαπημένα του βιβλία θα ήταν τα δικά του άπαντα, ίσως τα ζητήματα λενινισμού του συντρόφου με το μουστάκι –αφού πρώτα έγραφε έναν τόμο με δικές του κριτικές παρατηρήσεις και συμπληρώσεις. Ενώ από την ελληνική βιβλιογραφία θα σταθούμε στο κεφάλαιο ζητείται λένιν από το τελευταίο μπεστ σέλερ του μπογιόπουλου, και τις λενινιστικές αλήθειες του θ. λιακόπουλου (απλή συνεπωνυμία) από τη θρυλική δεκαετία με τις βάτες που έχει συγκεντρωμένα όλα τα τσιτάτα του για κάθε ζήτημα ξεχωριστά.

Το αγαπημένο ηλεκτρονικό παιχνίδι του θα ‘ταν το icarian, όπου στρατηγικός στόχος του παίκτη είναι η παγκόσμια κυριαρχία, κι από τα επιτραπέζια το risk και το stratego με παρόμοιο σκεπτικό. Παράλληλα ο λέγειν θα λάμβανε στο λογαριασμό του μια πρόσκληση από τον ιωσήφ τζουγκασβίλι για να δοκιμάσει το πολύ δυνατό παιχνίδι που είχε βγάλει οδονητής, με την εύγλωττη ονομασία: Run Trotsky Run.

Ο βλαδίμηρος λέγειν θα ανεβάζει στο προφίλ του διάφορες φωτογραφίες που θα τις μοιράζεται με τους φίλους του κι αυτοί θα τις σχολιάζουν. Για παράδειγμα:
η νάντια κρούπσκαγια κι ο μαλινόφσκι σχολίασαν μια φωτογραφία σας.


Νάντια: σου πάει έτσι το μαλλί βαλόντια! Να το κρατήσεις..
Μαλινόφσκι: Βλαδίμηρε! Εσύ είσαι ρε θηρίο; Τρόμαξα να σε γνωρίσω! Αποκλείεται να σε καταλάβουν οι πράκτορες της οχράνα, αυτό στο εγγυώμαι.
(*για την ιστορική ακρίβεια αυτή η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το καλοκαίρι προς φθινόπωρο του 17’, ενώ ο βρώμικος ρόλος του μαλινόφσκι –που ως πράκτορας της οχράνα είχε καταφέρει να διεισδύσει στα ηγετικά κλιμάκια των μπολεσεβίκων- είχε αποκαλυφθεί λίγα χρόνια νωρίτερα).

Ή εναλλακτικά: ο ιωσήφ τζουγκασβίλι σχολίασε.


Πολύ καλή αλλά θέλει λίγο ξύσιμο, μια ιδέα, δίπλα στο βήμα.

Παράλληλα ο λέγειν θα ανακοινώνει στο λογαριασμό του την παρουσία του σε διάφορα λεγόμενα events κι επετειακές εκδηλώσεις για την οκτωβριανή επανάσταση. Θα απορρίπτει τα διαρκή αιτήματα φιλίας και τις ενωτικές επιθέσεις αγάπης της ίσκρα του λαφαζάνη. Θα μπορεί να ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν στο προφίλ άλλων φίλων του –για παράδειγμα: ramon mercader just poked leon Trotsky with a piolet (που είναι ένα ορειβατικό εργαλείο σαν την αξίνα). Θα είναι μέλος στα γκρουπ των οπαδών του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, της δημοκρατικής διχτατορίας, της ζενίτ λένινγκραντ, και των δημοτικιστάδων που γράφουν τη δικτατορία του προλεταριάτου με «χτ». Καθώς επίσης στο γκρουπ των θαυμαστών της στήλης του εργατικού αγώνα «το διαδίκτυο έχει κέφια» και σε αυτό των νοσταλγών της στήλης του τηλέπαθου στο ριζοσπάστη.

Θα βλέπει επίσης πόσοι χρήστες δηλώνουν ότι τους άρεσαν διάσημες φράσεις κι αποφθέγματά του. Πχ ο αντώνης σαμαράς έκανε like σε ένα τσιτάτο σας.
του Πάνου Ζάχαρη

Αν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία στην εποχή του, θα μπορούσε να καταγράφει τα καλύτερα στο τούιτερ και να έβλεπε χιλιάδες χρήστες να τα αναπαράγουν με ρι-τουίτ, που για τις ανάγκες της περίστασης θα μπορούσε να λέγετεαι ρι-τσίτ, ή μάλλον ρι-τσιτάρισμα –εκ του τσιτάτου.

Κλείνοντας αυτήν την περιγραφή, η κε του μπλοκ δεν τρέφει καμία οπορτουνιστική αυταπάτη πως έχει εξαντλήσει το θέμα, και περιμένει τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις της βάσης του μπλοκ για να κάνει τις απαραίτητες προσθήκες.

-Υστερόγραφο με νεότερες προσθήκες: το κείμενο αυτό όδευε ήδη προς το τυπογραφείο, όταν τελικά καρποφόρησε μια προσπάθεια συνεργάτη της κε του μπλοκ, που κουτσο-κατάφερε να υλοποιήσει αυτή την ιδέα και να δημιουργήσει ένα προφίλ με τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται και παραπάνω. Όσοι σφοι αναγνώστες διαθέτουν προσωπικό λογαριασμό στο facebook μπορούν να πατήσουν σε αυτόν τον σύνδεσμο και να το δουν εδώ. Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν με όσα φαίνονται από την εικόνα του print-screen.
Δώστε τη δέουσα προσοχή στις πιπεράτες λεπτομέρειες:


-Υστερόγραφο δεύτερο και τελικό. Η κε του μπλοκ, έχοντας σχεδόν παντελή άγνοια περί του facebook, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα σημεία είναι άστοχα ή μη συμβατά με τη σημερινή μορφή της ιστοσελίδας. Και παρεμπιπτόντως αναζητά έκτακτη ειδική συνεργασία με σφο αναγνώστη από τη λδ του βορρά, που θα παρευρεθεί σε αυτό και θα δώσει μια σύντομη ανταπόκριση.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμφωνώ με την πρώτη πρόταση του (ευφάνταστου και καλογραμενου) κειμένου, απο την εισήγηση του Λιονη για το φουμπου, γιατί δεν παίρνει υπ όψιν οτι το φακέλωμα στο ίντερνετ δεν το γλυτώνεις επ ουδενί. Απαξ και λχ γκουγκλάρεις κάτι, το Σύστημα μπορεί να το ξέρει.Αν στείλεις ένα εμαιλ, το ίδιο. Ενδεχομένως ακόμα και αν πατήσεις μια απάντηση σε ένα μπλόγκ ή ένα ειδησιογραφικό σάητ το ίδιο.
Αρα δεν περιμένουν(μόνο) απο το φβ να κάνουν δουλειά. Αυτά, ευχαριστώ για το χώρο.


ΥΓ. Στηρίζουμε τη δουλειά του συντρόφου Τοτέμ.
http://www.youtube.com/watch?v=ghGMJrpf2UI

metalorixos

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή αλλά θέλει λίγο ξύσιμο, μια ιδέα, δίπλα στο βήμα.
ramon mercader just poked leon Trotsky with a piolet

Είσαι θεός.

neophyte_commie είπε...

«Και παρεμπιπτόντως αναζητά έκτακτη ειδική συνεργασία με σφο αναγνώστη από τη λδ του βορρά, που θα παρευρεθεί σε αυτό και θα δώσει μια σύντομη ανταπόκριση.»

Σε ποιο; στο φέισμπουκ;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι. Εννοώ στο συνέδριο "εκκλησία και αριστερά" που διοργανώνει το απθ, με τη συμμετοχή συριζαίων. Αλλά πριν δεν είχε μπει καλά το λινκ και δεν έβγαζε νόημα. Ευχαριστώ που το σημείωσες. Κι αν ευκαιρείς, πήγαινε και "δώσε τους στεγνά".

"Στηρίζουμε τη δουλειά του συντρόφου Τοτέμ.
metalorixos"
Τι; Δεν είστε το ίδιο πρόσωπο;)

-Έλα τώρα, σεμνά. Είπαμε, όχι προσωπολατρίες.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός είναι μεταλεργάτης ρεεεε! Εγω μεταλλωρύχος!


metalorixos

neophyte_commie είπε...

Γκουλπ! Χωρίς παρεξήγηση, αλλά η κε του μπλοκ θα με συγχωρέσει! Να μην ξεράσω πάνω στα έδρανα που σπούδασα, κρίμα είναι, τα σέβομαι.

Anonymous anonymous είπε...

Παρά τις προσπάθειες (διανθισμένες με κακής ποιότητας χιούμορ) να "κοντύνει" ο Β.Ι. Λένιν στο ύψος ενός αργόσχολου facebookάκια, για όλους τους κομμουνιστές παραμένει ο ηγέτης και δάσκαλος του παγκόσμιου προλεταριάτου.

makis είπε...

"φανταστείτε να ‘χαν λογαριασμό στο facebook οι μπολσεβίκοι, πόσο εύκολη λεία θα ήταν στα νύχια της οχράνα. Δεν ήταν αυτολεξεί τα ακριβή του λόγια, αλλά αυτή ήταν η ουσία."

μπορούμε να βρούμε τα ακριβή του λόγια?...γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εκτοξεύθηκε τέτοια προσβλητική κοτσάνα...

Ανώνυμος είπε...

Ποια ακριβώς είναι η "προσβλητική κοτσάνα" Μάκη; Ότι και να πει κάποιος από το ΚΚΕ είναι στην καλύτερη περίπτωση μαλακία; Που ακριβώς βρίσκεται το λάθος εξυπνάκια; Δεν αναφέρομαι σε αυτά που γράφει ο metalorixos, τα οποία στην πραγματικότητα ενισχύουν την αντίληψη για το fb...

Ανώνυμος είπε...

ασε μακη μην το συζητας
Και να ηταν η μοναδικη κοτσανα του Λιονη
Μιλαγε για λαικη εξουσια, για κυριαρχια στο διαδικτυο 2-3 εταιριων στα social media, για τη μονοπωληση των διακομιστών και της υποδομης και αλλα φαιδρα και αδιανοητα Οι προσβολες ηταν συνεχομενες τελος δεν ειχαν αφου κι εγω σαστισα γιατι ειχα την εντυπωση οτι το διαδικτυο ηταν ο παραδεισος επι της γης και ηρθε ο παλιοκομμουνιστης να το προσβαλει τσ τσ τσ
Αντε μετα να κανουν μετωπα και συσπειρωσεις τσ τσ τσ

Ανώνυμος είπε...

Αλλού είναι η κοτσάνα.Σε περίπτωση, λέει, που έβγαινε στην παρανομία η αριστερά κτλ κτλ. Και παίρνοντας σα δεδομένο ότι με αυτό τον όρο, το μπλογκ εννοεί το ΚΚ και την Ανταρσύα, το Σύριζα και ό,τι άλλο αυτοεπονομαζόμενο αριστερό, επαναστατικό, ανατρεπτικό, φιλοκομμουνιστικό ναι μεν αλλά, όπως ίσχυε στη συνείδηση των πρεσβυτέρων, που χρησιμοποιούσαν τους όρους "αριστερός"- "δεξιός".Και ρωτώ: Πλην λακεδαιμονίων, αφού έτσι το λέει η στήλη, τους άλλους γιατί να τους βγάλουν στην παρανομία; Ποιους ενοχλούν; Πέρα από τους στάνταρ που, το ίδιο σύστημα που θα βγάλει τους κομμουνιστές στην παρανομία, αυτούς θα τους κάνει κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ)και οι άλλοι είναι ογκόλιθοι ενσωμάτωσης. Άρα, γιατί ο καπιταλισμός να κινδυνεύει από αυτούς;

Φώντας Φ. είπε...

Προσπαθεί η ΚΕ του blog να επιβάλλει τον ''μαρξιστικό κεντρισμό'' στις αναρτήσεις αλλά αποτυγχάνει πλήρως στα σχόλια...

Meanwhile...το Κόμμα έχει πλέον αρκετές μελέτες πάνω στο διαδίκτυο και τα social networks. Οι περισσότερες ολοσωστες και (σε έναν πιο όμορφο κόσμο) αυτοννόητες. Η ταξικότητα κάθε μέσου ενημέρωσης και επικοινωνίας δεν αμφισβητείται...όπως και το γεγονός πως ότι ώρα θέλει η google μας βγάζει την μπρίζα, το θέμα είναι αυτή τη θέση να την εφαρμόζεις δημιουργικά και να μην πας στο άλλο άκρο περί "αντεπαναστατικότητας και αντικοινωνικότητας" του internet... όχι πως και για αυτό δεν υπάρχουν δείγματα...αλλά συζήτηση κάνουμε.

η υπογραφή του σχόλιου είναι περιττή πλεον :)

near east είπε...

Απολιθωμα σκεφτόμουν πως αφού γεννήθηκε στο fabebook ο ψηφιακός Λέγειν, γιατί να μην κάνει στον ψηφιακό κόσμο του ιντερνετ όσα έκανε και στην πραγματικότητα; Η βιογραφία του στο wikipedia θα ήταν καπως έτσι:

Ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ, γνωστότερος ως Λέγειν ήταν μεγάλος δικτυακός ηγέτης της Επανάστασης του Facebook και επικεφαλής της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δικτύων(ΕΣΣΔ). Ηγέτης της Κομμουνιστικής του Ιντερνετ (ΚομΙντερν) και του μπλογκσεβικικού κόμματος.
Γεννήθηκε στην πόλη Σιμπίρσκ της Αυτοκρατορίας του Facebook. Ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν μέλος της "Ναρόντναγια Βόλια" (ενός επαναστατικού τρολοκρατικού γκρουπ) και διαγράφηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα να κάνει photo bomb στον τσάρο του Facebook Αλέξανδρο Γ’, της δυναστείας των Ζουκερβούργων. Το γεγονός αυτό υπήρξε καθοριστικό στη ζωή του Λέγειν, ο οποίος απέρριψε την τρολοκρατία ως ανώδυνη για το σύστημα και επικίνδυνη για τη επαναστατική δικτυακή δράση. Σπούδασε νομικά στο e-πανεπιστήμιο του Καζάν, όπου ανέπτυξε έντονη δικτυακή δράση και ήρθε σε επαφή με ιδέες του marx-engels.blogspot.de. (Πυρήνας των ιδεών των δύο γερμανών μπλόγκερ-προγραμματιστών ήταν ότι ο τρόπος λειτουργίας του ίντερνετ χαρακτηριζόταν από μία μεγάλη αντίφαση: Ενώ τις πληροφορίες τις παράγουν δισεκατομμύρια χρήστες, τις καρπώνονται μέσα από ένα πολύπλοκο πρόγραμμα κλοπής της υπεραξίας, οι κάτοχοι των μεγάλων και συγκεντρωμένων server. Στη θεωρία τους υποστήριζαν ότι οι χρήστες, αποτελούν τη βασική δύναμη για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ίντερνετ που θα γίνει μέσα από ένα νέο λειτουργικό σύστημα το communism os. Βασική προυπόθεση όμως για να γίνει install σε αυτό το πρόγραμμα είναι οι χρήστες να καταλάβουν τους βασικούς και συγκεντρωμένους σέρβερ.)
Ο Λέγειν οργάνωσε το παράνομο γκρουπ "Ένωση για την απελευθέρωση της δικτυακής εργατικής τάξης" που είχε γρήγορα απήχηση στα μέλη του Facebook και στη συνέχεια προχώρησε στη δημιουργία του πόρταλ "Ίσκρα". Στο δεύτερο συνέδριο του Φεισμπουκικού Σοσιαλιστικού Δικτυακού Κόμματος, ο Λέγειν και το πρόγραμμά του επικρατεί των αντιπάλων του Mart-off, AxlROD1892, LeoN.TR, μία νίκη που οδήγησε στη διαμόρφωση δύο διαφορετικών γκρουπ τους Μπλογκσεβίκους και τους Μενσεβίκους. (Μεταξύ άλλων οι μπλογκσεβίκοι υποστήριζαν τις συμμαχίες με τους παίκτες-αγρότες του farmville ενώ οι μενσεβίκοι με μπουρζουάδικα στρώματα που κάνουν like σε σελίδες εταιρειών). Δύο χρόνια αργότερα η ήττα από τους ιάπωνες στο e-republic οδήγησε τις μάζες του φεισμπουκ σε επανάσταση, η οποία κατεστάλη από το τσαρικό καθεστώς. Ακολούθησε μία περίοδος κοινοβουλευτικής δράσης και εν συνεχεία εξορίας για το Λέγειν σε άλλους τόπους κοινωνικής δικτύωσης. (Twitter, LinkedIn, MySpace). Με την πτώση του τσάρου του Facebook Νικόλαου Β’, ο Λέγειν επέστρεψε και ανέλαβε ρόλο admin στο μπλογκσεβίκικο γκρούπ ποσταροντας τις «Θέσεις της 4ης του Απρίλη». Μετά από την αποτυχημένη εξέγερση του Ιουλίου, κατέφυγε στο google.fi για ασφάλεια. Επέστρεψε τον Οκτώβριο, υποκινώντας ψηφιακή επανάσταση με το σύνθημα "όλη η δύναμη στα Σοβιέτ!". Οι ιδέες του για τη διακυβέρνηση εκφράστηκαν στο ποστ του «Facebook και επανάσταση», όπου απαίτησε μια νέα μορφή διαχείρισης βασισμένη στα συμβούλια των χρηστών, τα Σοβιέτ.

near east είπε...

Η οξυδερκής πολιτική σκέψη και πρακτική του Λέγειν οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας από τους μπλογκσεβίκους, που σφραγίστηκε με την κατάρρευση του χειμερινού σέρβερ των ανακτόρων από τη μαζική αποστολή e-mail με επαναστατικό περιεχόμενο από χιλιάδες χρήστες. Ο Λένιν ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων των Χρηστών προχωρώντας μεταξύ άλλων στην ιδιωτική ιδιοκτησία στη γη του farmville. και την κοινωνικοποίηση του credit system του Facebook. Στο στρατιωτικό επίπεδο προχώρησε σε σύναψη ανακωχής με τη Γερμανία στο e-republic, απόφαση που αύξησε την αντίθεση προς τη Μπλογκσεβικική κυβέρνηση και οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο στο warcommanders ανάμεσα στον Κόκκινο και τον Λευκό στρατό. Η επικράτηση του κόκκινου στρατού σήμανε τη λήξη του εμφυλίου και την αρχή του installation του communism.exe. Παράλληλα ο Λέγειν και άλλοι μπλογκσεβίκοι ηγέτες από όλο το ίντερνετ συναντήθηκαν και ίδρυσαν την Κομμουνιστική του Ίντερνετ. Αναφορικά με το γκρουπ των μπλογκσεβίκων πρότεινε τη δημιουργία μιας θέσης γενικού γραμματέα, επιλέγοντας για αυτήν θέση το Josef Steel, που είχε πάρει το παρατσούκλι Steel (ατσάλινος) από την εποχή που ως παπαδοπαίδι έπαιζε θρησκευτικό χέβι μέταλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λέγειν επέζησε από προσπάθεια διαγραφής του προφίλ τη χρήστη Fanya1918KapLaN, που τον πυροβόλησε με τρεις virus. Ο Βλαδίμηρος ανάρρωσε με τη βοήθεια των γιατρών Norton και Mc Afee ωστόσο η υγεία του προφίλ του από αυτό το σημείο και μετά επιδεινώθηκε. Η προσπάθεια που έγινε αργότερα να αφαιρεθούν τελείως οι τρεις virus οδήγησε αντί για βελτίωση σε χειροτέρευση. Τρία ξαφνικά shutdown που υπέστη ο υπολογιστής (ως αποτέλεσμα της μόλυνσης) δημιούργησαν μεγάλες βλάβες σε σκληρό δίσκο και επεξεργαστή. Ο Λέγειν έσβησε οριστικά στις 21 Ιανουαρίου, 1924, ωστόσο το προφίλ του “βαλσαμώθηκε” από ειδικούς του photoshop και εκτίθεται σε ειδική σελίδα στο facebook facebook.ru/leninmausoleum για να μπορούν οι πιστοί από όλο τον κόσμο να κάνουν like στο μεγάλο επαναστάτη.

Έργα του Λέγειν:
Το Σύνθημα για κοινή κατάληξη (.eu) στην Ευρώπη
Facebook κι Επανάσταση
Η ιντερνετικη επανάσταση και ο χάκερ KaUtski
Φιλοσοφικά i-pad

Διαβάστε επίσης:
-Δέκα μέρες που συγκλόνισαν το ιντερνετ. Του δημοσιογράφου της E-masses Τζον Ριντ. Το χρονικό της επανάστασης με την ματιά ενός αμερικανού δημοσιογράφου.
-Πως δενότανε το byte. Του Νικολάι Οστρόσφκι. Γλαφυρή και ρεαλιστική περιγραφή της ζωής και εξαθλίωσης εργατών της πληροφορίας (bytes)

Δείτε:
Οκτώβρης-Δέκα μέρες που συγκλόνισαν το ιντερνετ. Του Sergei Aizenstein. Η μεταφορά του βιβλίου σε βιντεάκι στο youtube.
Ιστοσελίδα Ποτέμκιν: Του ίδιου. Η προσπάθεια ταξικών χάκερ να καταλάβουν την ιστοσελίδα www.potemkin.ru και να την χρησιμοποιήσουν για να πυροδοτήσουν γενικευμένη εξέγερση κατά του Τσάρου.

Σουηδός είπε...

@near east
ομολογώ οτι αυτά τα σχόλια είναι πετυχημένα

near east είπε...

@ Anonymous anonymous
Οι μεγάλοι επαναστάτες όπως ο Βλαδίμηρος και οι μεγάλοι ηγέτες όπως ο Ιωσήφ, όπως λές κι εσύ δεν "κονταίνουν" με το χιούμορ (ανεξαρτήτως καλής ή κακής ποιότητας ή πρόσθεσης).
Το χιούμορ είναι μέσο ψυχοθεραπείας και πιστεύω πως όλοι μας, συνήθως κάνουμε χιούμορ με πράγματα που αγαπάμε (όπως εδώ) ή με πράγματα που αγαπάμε να μισούμε(πχ Τροτσκόμετρο)

@Σουηδός
Από ποια άποψη είναι πετυχημένο;

Ανώνυμος είπε...

@near east

Παρέλειψες να αναφέρεις οτι,
το λειτουργικό σύστημα communism οs είναι η νεα ανώτερη και βέλτιωμένη έκδοση του δημοφιλούς socialism os και δεν έχει κυκλοφορήσει έπισημα παρα μονο σε BETA.
Σφυροδρέπανος για το ριτσίτ και μόνο(...κλαίω!)νικήτης στα σημεία.

Гриша

Σουηδός είπε...

εναι καλογραμμένα κείμενα και η μεταφορά και το χιομορ-παρωδια με τα ονόματα και τα ιστορικά γεγονότα εύστοχο.

Singularity είπε...

Αντιπαρήλθα την παρόρμηση να στείλω αίτημα φιλίας στον Λέγειν, γιατί μάλλον έχω ήδη βεβαρημένο φάκελο.

Ένας Πραγματικός Επαναστάτης πάντως είναι ειλικρινής, αυθεντικός, γενναίος, κάνει αυτό που νιώθει και αυτό που υπόσχεται..

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Anonymous anonymous
όσο με πληγώνεις τόσο με πορώνεις. Κι όσο με ξεσκεπάζεις κρυώνω.
Είθε να μην ξεπέσεις ποτέ στο επίπεδο ενός κοινού φειςμπουκάκια ή -ακόμα χειρότερα- της κοινής λογικής, γιατί θα χάσουμε μια πολύτιμη πηγή γέλιου.

Τα ακριβή λόγια του λιονή ήταν:
Φανταστείτε τι δυνατότητες θα είχαν οι Μπολσεβίκοι μαζί κι ο Λένιν να μείνουν στην παρανομία το κρίσιμο καλοκαίρι του 1917 και να πετύχουν την Οκτωβριανή Επανάσταση, αν ο κομματικός μηχανισμός, οι φίλοι, οι συγγενείς του καθενός, οι οπαδοί βρίσκονταν αποθηκευμένοι σε κάποια κατάστιχα της Οχράνα...
Ο καθένας μπορεί να βγάλει το δικό του συμπέρασμα, αν λέει κοτσάνες ή αν έχει απλώς δίκιο.

Ανώνυμε μια χούντα πχ στοχεύει κυρίως τους κομμουνιστές, αλλά θα θέσει εκτός νόμου όλα τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Επομένως, τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;

Νήαρ ηστ,
το μεγαλειώδες αυτό πόνημα νομίζω ότι αξίζει να μπει ως βιογραφικό στη σελίδα του βλαδίμηρου λέγειν. Θα το συζητήσω προσωπικά με τον ίδιο και με τα παιδιά της κε που διαχειρίζονται τη σελίδα του.

Singularity, αν υποκύψεις παρόλα αυτά στην παρόρμηση, το αίτημά σου πιστεύω ότι θα γίνει δεκτό.

near east είπε...

Απολίθωμα πριν το στείλεις, θέλω να κάνω μικροδιορθώσεις. Σε πιο e-mail να στο στείλω;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

vaskrits@gmail.com

near east είπε...

ελήφθη. over