Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

To millenium του περιοδικού της νεολαίας

Αυτό το μήνα ο οδηγητής συμπληρώνει χίλια νόμιμα φύλλα και η κε του μπλοκ θυμήθηκε συνειρμικά κάτι που ‘χε διαβάσει πρόσφατα σε ένα βιβλίο του λεονάρδο παδούρα. Ο παδούρα είναι ένας κουβανός συγγραφέας που έγινε κυρίως γνωστός από τα αστυνομικά του μυθιστορήματα, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει βραβευτεί μεταξύ άλλων και από την ίδια την κούβα. Διαβάζοντας ωστόσο το βιβλίο του «ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά» δε μπορώ να πω ότι μου έγιναν ιδιαίτερα κατανοητοί οι λόγοι αυτής της βράβευσης.

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορική πορεία του τρότσκι μετά την εξορία και την εγκατάστασή του στην πρίγκηπο (πιάνοντας το νήμα από εκεί που σταματά η αυτοβιογραφία του λέοντα) παράλληλα με την διαδρομή του δολοφόνου του, ραμόν μερκαντέρ, και τη ζωή ενός τρίτου –μάλλον αυτοβιογραφικού- χαρακτήρα, που ζει και εργάζεται στην κούβα, πριν και μετά τις ανατροπές της διετίας 89-91’. Μέσα σε επτακόσιες σχεδόν σελίδες, ο παδούρα αναπαράγει αρκετά γνωστά στερεότυπα, για τους αδίστακτους σταλινικούς και το μηχανισμό εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, για την ουτοπία που απέτυχε, και την γραφειοκρατία στην κούβα, που αφυδατώνει τους χυμούς της ζωής και τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός. Παρόλα αυτά διατηρεί μια –περισσότερο ιστορική και λογοτεχνική- αξία, για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται για τα γεγονότα, τα πρόσωπα και το πολιτικό κλίμα της περιόδου (ισπανικός εμφύλιος, μεσοπόλεμος και μετεπαναστατική κούβα).

Ενδεικτικό είναι ένα απόσπασμα, στο οποίο ο συγγραφέας κριτικάρει την κουβανική ηγεσία και την απόφασή της  να μεταθέσει για λόγους ακριβείας κατά μία χρονιά (δηλ για το 2001) τους εορτασμούς για την είσοδο της νέας χιλιετίας, το περιβόητο μιλένιουμ, επειδή λέει στέρησαν έτσι την ευκαιρία από τους κουβανούς να γιορτάσουν και να χαρούν κάτι από κοινού με τον υπόλοιπο κόσμο, που γιόρτασε το μιλένιουμ την πρωτοχρονιά του 2000.

Θυμήθηκα αυτή την ιστορία με αφορμή το μιλένιουμ του οδηγητή και την ομιλία του χιώνη, που είπε: μιλάμε για το χιλιοστό φύλλο, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν άλλα 44...
Το συμπέρασμα είναι εύλογο: τέτοιοι είναι οι κομμουνιστές, απανταχού της γης, και η μοναδική τους έγνοια είναι να κόβουν την χαρά και το χαμόγελο του κόσμου. Πού να βρεθεί εδώ όμως ένας παδούρα να τα πει για το βραβεύσουμε τον χρυσόστομο; Εδώ υπάρχει παμε (δεν είναι ιρλανδία) και είμαστε η τελευταία σοβιετική χώρα της ευρώπης, αν όχι και όλου του κόσμου –τώρα που και οι κουβανοί ακόμα αναγκάζονται σε τακτική αναδίπλωση κι υποχωρήσεις.

Με αφορμή λοιπόν το στρογγύλεμα –το οποίο αφορά τον αριθμό των φύλλων και ουδόλως του περιεχόμενό τους- τις προηγούμενες μέρες λειτουργούσε στο θησείο, στο κτίριο μελίνα μερκούρη, μια έκθεση με ιστορικά φύλλα, πρωτοσέλιδα και διάφορες στιγμές από τα πρώτα βήματα του οδηγητή μέχρι σήμερα. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και ένα σύντομο ρεπορτάζ-ξενάγηση του ρίζου , που είναι αρκετά κατατοπιστικό και εν μέρει καλύπτει το κενό σε όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν (έχουν πάντως άλλη μία ευκαιρία, μαζί με σφους και φίλους από τη λδ βορρά, καθώς η έκθεση μεταφέρεται στη θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες). Η δική μου ανταπόκριση παίρνει ως δεδομένα τα παραπάνω και έρχεται να συμπληρώσει διάφορα επιμέρους σημεία, που μου τράβηξαν την προσοχή.

Καταρχάς η κε του μπλοκ έτυχε να επισκεφτεί την έξθεση την ίδια μέρα που έγινε στα γειτονικά πετράλωνα συγκέντρωση με αφορμή τη ρατσιστική δολοφονία του πακιστανού μετανάστη. Η πορεία που ακολούθησε, πέρασε δίπλα από το κτίριο όπου φιλοξενούνταν η έκθεση, είχε πολύ καλό παλμό και κόσμο, για τα δεδομένα μιας «τοπικής κινητοποίησης» και της απεργίας των μέσων μεταφοράς, και φώναζε διαρκώς το σύνθημα: «φασίστες, χίτες, χρυσαυγίτες», που περιμέναμε πολύ μάλλον να το πούμε «επίσημα» σε κάποια πορεία, κι έβγαινε με περίσσειο πάθος από τα χείλη όλων.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα ήταν ότι συμπέσαμε χρονικά με την επίσκεψη ενός γκρουπ γιαπωνέζων, που είχαν όλο τον εξοπλισμό και την τυπική συμπεριφορά του μέσου γιαπωνέζου τουρίστα, ξεναγήθηκαν με διερμηνέα στους χώρους της έκθεσης και φωτογράφισαν τα πάντα. Αλλά πού διάολο ξετρύπωσαν το κτίριο, δε μπορεί να ήρθαν τυχαία. Κι όντως τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί, μας είπαν πως μάλλον ήρθαν συστημένοι. Πιθανότατα σύσσωμο το κκ ιαπωνίας, απαρτία και τα δέκα μέλη του. Αν κι όποιος διαβάζει το «σύντροφο δελαστίκ», θα καταλάβει τι ριζοσπαστικό πολιτικό κλίμα επικρατεί στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου –που δεν είναι πράσινος, αλλά παρδαλός και σε διάφορες παραλλαγές.

Τι άλλο έκανε εντύπωση στην κε του μπλοκ; Οι οδηγίες χρήσης προς... ναυτιλλομένους, για το πώς να αντιμετωπίζουμε την ανάκριση, σε ένα από τα φύλλα της παρανομίας. Το ειδικό τεύχος αφιερωμένο στη θεσσαλονίκη, καθώς και μια σειρά οδοιπορικά σε διάφορες γωνίες της ελλάδας. Τη συνέντευξη με έναν εργάτη στα ναυπηγεία σκαραμαγκά, που αγόραζε οδηγητή για να νιώθει ένα μπόι ψηλότερος και να τον βοηθάει στο τσούγκρισμα με το νιάρχο. Ένα πανό από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης με σύνθημα να φύγει η δεξιά, που έγινε πρωτοσέλιδο. Τις εκδόσεις του οδηγητή με πολλά κι ενδιαφέροντα βιβλία (περασμένα μεγαλεία..). Το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ για τα σχολεία της δυτικής αθήνας που ‘χαν την πρωτιά σε ψείρες και ηπατίτιδα. Το καλτ θεματικό αφιέρωμα «περεστρόικα και πολιτισμός». Την αρίθμηση των φύλλων που είχαν υπερβεί τα 700 μέχρι το 90’, αλλά μετά έκαναν άλλα είκοσι χρόνια να τα χιλιάσουν –κι ευτυχώς που δε σταμάτησε η αρίθμηση στο επτακόσια τόσα, να λέμε. Κι ένα ιστορικό φύλλο από τα χρόνια της μαύρης μαυρίλας (91’), που δε βγήκε ως όργανο του κσ της κνε, αλλά με την ευθύνη της επιτροπής προσυνεδριακού διαλόγου!



Δυστυχώς δε βρήκα πουθενά ένα άλλο ιστορικό πρωτοσέλιδο από τα τέλη της χρυσής δεκαετίας του 80’, με το φανωμένο μήλο της apple, για το οποίο ο προλεταριακός μύθος μας διηγείται ότι είχε βγει κι αυτοτελώς σε ξεχωριστή αφίσα, με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Πέρα από αυτές τις εντυπώσεις, υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα, τα οποία μπορεί να μην είναι πολύ καλά από τεχνική άποψη, αλλά έχουν την ουσία και την αγάπη του ερασιτέχνη –η οποία προκύπτει κι από την ετυμολογική ανάλυση της λέξης (= ο εραστής της τέχνης). Παρακάτω λοιπόν θα δείτε τις εξής εικόνες:

Δύο πρωτοσέλιδα από το μαθητικό κίνημα επί αρσένη.



Κι από τη θεματική ενότητα του σοσιαλισμού.




Κινηματογραφική εικόνα από τη στήλη για το στρατό.



Τα «αναρχικής αισθητικής» πρωτοσέλιδα της δεκαετίς του 80’, για το εργατικό κίνημα και τις βάσεις του θαΝΑΤΟυ.




Η προαναγγελία του ειδικού τεύχους του οδηγητή για τους ολυμπιακούς της μόσχας του 80’.



Ένα φύλλο της νέας γενιάς της επόν, πλάι σε άλλα παλιότερα έντυπα κομμουνιστικών νεολαιών.



Αφίσα από τα πρώτα φεστιβάλ της οργάνωσης.



Κι άλλη μία από παλιότερο φεστιβάλ στη θεσσαλονίκη.



Ένα αφιέρωμα του οδηγητή στην κούβα, το νησί της επανάστασης.



Φωτογραφία από το πρώτο αντι-ιμπεριαλιστικό διήμερο το 92’, με το σοφιανό ως γραμματέα της κνε, να έχει από τότε ήδη γκρίζα μαλλιά –και πιθανότατα ανέκαθεν, από μικρό παιδί.



Πρωτοσέλιδο του οδηγητή για το ρίτσο –από την καλλιτεχνική ειδική ενότητα- η τιμή σου, τιμή μας,  ποιητή.


Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο. Συνέντευξη με τον πρωταθλητή του οδηγητή, που έσπαγε τη μία νόρμα μετά την άλλη, με σταχανοφικό ζήλο, είχε μέσο όρο διακίνησης τριάντα φύλλα την εβδομάδα, και προσωπικό ρεκόρ τα 180! Ενώ στη συνέντευξή του εξηγούσε το μυστικό της επιτυχίας, που ήταν η καλή προετοιμασία –μεταξύ άλλων. Μοναδικές προλεκάλτ στιγμές.



Παράλληλα υπήρχαν κάποια άλλα ρεπορτάζ, πχ για ένα σχολείο όπου η οργάνωση διακίνησε στους 400 συνολικά μαθητές 200 φύλλα (!!) που τα διαβάζεις και σε πιάνει μελαγχολία.

Σήμερα όμως τι μέλλει γενέσθαι; Το περιεχόμενο έχει βελτιωθεί, η μορφή έχει αλλάξει, αλλάζουν όμως κι οι μορφές με τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει κανείς τη νεολαία. Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό είναι να μπαίνει μεράκι στο φύλλο του οδηγητή, που θα το εισπράττει και ο αναγνώστης, (όπως στο χιουμοριστικό σαλόνι στις πρώτες σελίδες) και συλλογική δουλειά που θα αξιοποιεί τη μεγάλη δύναμη του οδηγητή: τους αναγνώστες του, που είναι δυνάμει ανταποκριτές του.




Αλλά αυτό είναι το θέμα μιας άλλης ανάρτησης και συζήτησης, που έχουμε καιρό να την κάνουμε, μέχρι το επόμενο στρογγύλεμα..

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

The JCP is one of the largest non-ruling communist parties in the world, with about 318,000 members belonging to 22,000 branches.

http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_Communist_Party

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1636115,00.html

Πιάστηκες αδιάβαστος..

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5232066&publDate=30/8/2009
καθώς και http://www.902.gr/%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7/%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1

Βέβαια νομίζω ότι το διπλασιασμό δεν τον κατάφερε.
Πάντως δεν είναι ότι μας έχει συγκλονίσει το ιαπωνικό κίνημα. Το ανέκδοτο με τον ιάπωνα απεργό με το ταμπελάκι μάλλον δε βγήκε τυχαία.
mariori

Ανώνυμος είπε...

τι λες, συντρόφισσα..
οι άνθρωποι καλλιεργούν αυταπάτες για τον καπιταλισμό.
Δεν μιλούν για Λαϊκή Συμμαχία, όπως οι Θέσεις, ή έστω για Αντικαπιταλιστικό-Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο, που ζυμώνε η..σέχτα επαναστατών στην ΚΝΕ (κατά παράβαση του Προγράμματος και του Καταστατικού, αλλά δε βαριέσαι..)
Αυτό το 7,88% που πήραν είναι γεμάτο "μικροαστούς φοιτητές που όταν πάρουν πτυχίο θα δουλεύουν στο μπαμπά τους."
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_general_election,_2012

neophyte_commie είπε...

Παρασκευή 25 Γενάρη, στις 7 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Κομματικός - Επαναστατικός Τύπος». Ομιλητής Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ και απαγγελίες ποιημάτων.

Σάββατο 26 Γενάρη, στις 6 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση του χρονικού του ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών. Ομιλητής Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 27 Γενάρη, στις 11 π.μ., εκδήλωση με θέμα «Νέοι δρόμοι στην ενημέρωση, νέοι δρόμοι στη χειραγώγηση». Ομιλητής Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

Στο (νέο) Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Κινητο με κάμερα δεν έχω και επίσης έχω μνήμη χρυσόψαρου και κοιλιά ελέφαντα (όχι το ανάποδο), οπότε μην περιμένεις ανταπόκριση. Αλλά αν έρθει κανας άλλος…

Ανώνυμος είπε...

...(Παρόλα αυτά διατηρεί μια –περισσότερο ιστορική και λογοτεχνική- αξία, για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται για τα γεγονότα, τα πρόσωπα και το πολιτικό κλίμα της περιόδου (ισπανικός εμφύλιος, μεσοπόλεμος και μετεπαναστατική κούβα)...
Μια παρένθεση που δεν έκλεισε ποτέ...

Ο πιο παλιός

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το 7,88% είναι γεμάτο με ανθρώπους που ζούν σε μια απο τις πλέον ανεπτυγμένες ιμπεριαλιστικές χώρες του κόσμου και δεν βάζουν το ζήτημα της εξουσίας, παρά την αποκοπή απο το άρμα των ΗΠΑ.

Ανώνυμος είπε...

κανά ντεμεκ ναρίτικο έντυπο υπήρχε?
(δεν αντεχα να μη ρωτησω)


Ούτε Καν

Anonymous anonymous είπε...

Τα θυμάμαι τα τεύχη του Οδηγητή που είχαν βγει όταν την οργάνωση καθοδηγούσε η επιτροπή που θα οργάνωνε το συνέδριο (επικεφαλής της ήταν ο Σήφης Κωτσαντής). Έγινε μια προσπάθεια με τα τεύχη αυτά να ξεφύγει η οργάνωση από την αριστερίστικη σκουριά στην οποία την είχε καταδικάσει η πολύχρονη φραξιονιστική δράση της ομάδας Γράψα. Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια επισκιάστηκε από δεξιές αναθεωρητικές απόψεις που τότε είχαν ξεκινήσει το τελικό στάδιο της επίθεσης τους για τη διάλυση του Κόμματος. Και μάλιστα χρησιμοποιούσαν την ΚΝΕ ως βήμα για να προωθήσουν τις απόψεις τους σε όλο το Κόμμα (γραμματέας της ΚΝΕ στο συνέδριο που έγινε λίγους μήνες μετά εκλέχτηκε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος -αυτό τα λέει όλα). Η ΚΝΕ μπήκε ξανά στο δρόμο του μ-λ όταν ξεκίνησε η ανασυγκρότηση του Κόμματος μετά την απομάκρυνση των δεξιών αναθεωρητών.

Ανώνυμος είπε...

Αν σας ενδιαφέρει πάντως... να σας στείλω σκαναρισμένα τα πρωτοσέλιδα (μάλλον εξώφυλλα γιατί ήταν περιοδικό) του "Ο" με το μήλο...
Τανια

Ανώνυμος είπε...

Ο λόγος που το βράβευσε η ηγεσία της Κούβας και εσύ το αποδοκιμάζεις είναι ότι αυτοί 60κάτι χρόνια στην εξουσία και είναι λιγότερο γραφειοκράτες από έναν μέσο πρώην κνίτη, σαν εσένα. Σας έχουν κάνει απολιθώματα οι λαθρεπιβάτες του ΚΚ που σας καθοδηγούν...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εννοείται πως μας ενδιαφέρει. Το mail είναι vaskrits@gmail.com.

near east είπε...

Απολίθωμα, επιστρέφοντας στο βασικό σου θέμα, τα 1000 φύλλα του Οδηγητή, μην ξεχάσουμε, ότι το όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ, πήρε το όνομα του από το ομώνυμο ποίημα του Βάρναλη. Άλλωστε κάθε πρωτοσέλιδο του Οδηγητή μας το υπενθυμίζει...
Το ποίημα λέγεται ότι είναι γραμμένο για τον Λένιν, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο μπαρμπα-Κώστας το έγραφε για όλους μας. Και είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα σημαντικότερα υποδείγματα επαναστατικής ποίησης στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο ΟΔΗΓΗΤΗΣ

Δεν είμαι εγώ σπορά της Τύχης
ο πλαστουργός της νιας ζωής
Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης
κι ώριμο τέκνο της Οργής.

Δεν κατεβαίνω από τα νέφη
γιατί δε μ’ έστειλε κανείς
Πατέρας, τάχα παρηγόρια
για σένα, σκλάβε, που πονείς.

Ουράνιες δύναμες, αγγέλοι,
κρίνα, πουλιά και ψαλμουδές
τίποτα! Εμένα παραστέκουν
οι θυμωμένες σας καρδιές.

Εγώ του καραβιού γοργόνα
στ’ ορθόπλωρο καράβι μπρος.
Απάνω μου σπάνε φορτούνες
κι άγριος ενάντιά μου καιρός.

Άκου, πως παίρνουν οι αγέρες
χιλιάδων χρόνων τη φωνή!
Μέσα στο λόγο το δικό μου
όλ’ η ανθρωπότητα πονεί.

Ω! πως τον παίρνουν οι αγέρες
και πως φωνάζυμε μετά
άβυσσοι μάβροι, τάφοι μάβροι
ποτάμια γαίματα πηχτά!

Μέσα στο νου και στην καρδιά μου
αιώνων φουντώσανε ντροπές
και την παλάμη μου αρματώνουν
με φλογισμένες αστραπές.

Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες!
Όχι μονάχα οι ζωντανοί
κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε
σε μια αράδα σκοτεινή.

Μα κι όσοι αγέννητοι, χιλιάδες
άπλαστοι ακόμη με βλογούν
κι όλοι ακουμπάνε τα σπαθιά τους
απάνω μου και τα λυγούν.

Δεν δίνω λέξεις παρηγόρια
δίνω μαχαίρι σ’ ολουνούς
καθώς το μπήγω μες το χώμα
γίνεται φως, γίνεται νους.

Όθε περνά, γκρεμίζει κάτου
σαν το βοριά, σαν το νοτιά
όλα τα φονικά ρηγάτα
θεμελιωμένα στην ψευτιά.

Κ’ ένα στηλώνει κι ανασταίνει
το `να βασίλειο της Δουλειάς
(Ειρήνη! Ειρήνη!) το βασίλειο
της Πανανθρώπινης Φιλιάς.

Ανώνυμος είπε...

Ωστε αυτό το 7.88% στοχεύει στην ανάπτυξη ενός "ανεξάρτητου" ιμπεριαλισμού,όχι "εξαρτημένου", όπως λένε οι... Θέσεις-δεν εννοώ του Μηλιού (ή μήπως εννοώ;)..
Σα δε ντρέπονται, οι νεροκουβαλητές..
Ας τους καταδικάσει, επιτέλους, η απερχόμενη ΚΕ. Τι περιμένει;
Άλλωστε, για ενιαία στρατηγική όλων των κομμουνιστικών κομμάτων όλης της Γης (και όχι μόνο) δεν μιλά σε όποιο διεθνές φόρουμ βρεθεί και σταθεί;
Το ΚΣ τι κάνει; Πότε θα μιλήσει για τη διεθνή σημασία και την παγκόσμια εφαρμοστικότητα του αντικαπιταλιστικού-αντιμονοπωλιακού μετώπου που ζυμώνει;
Ο "Ρ" τι κάνει; Γιατί δεν βλέπουμε άρθρα με τίτλο "Χύνουν νερό στο μύλο του ιμπεριαλισμού.."; Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις αυτούς τους οπορτουνιστές, τα "αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων";
Είναι μήπως "αντικειμενική εξέλιξη" αυτό το 7,88;

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ανώνυμε, (4:36 μ.μ.), Cool!
Αργά η γρήγορα θα τους βάλει στη θέση τους το παγκόσμιο εργατικό κίνημα και η ιστορία. Αλλωστε τι είναι το 7.88% μπροστά στο 27% του τΣύριζα, η το ~34%, που χτύπαγε κάποτε και το καθ' υμάς ΑΚΕΛ; Η ορθότητα της πολιτικής ειδικά ενός κόμματος με αναφορά στην Εργατική Τάξη και την Επανάσταση, δεν κρίνεται από την αποδοχή στις αστικές εκλογές. Υπάρχουν σοβαρότερα πολιτικά κριτήρια. Αν ικανοποιούνται αυτά, τότε το εκλογικό ποσοστό βοηθάει κι αυτό. Αν όχι, τότε και το ποσοστό γίνεται αρνητικός δείκτης.
----------------
Πολύ καλό το αφιέρωμα, κάπταιν. Ξύπνησε μνήμες και σε όσους ζήσαμε τον "Ο" πολυγραφημένο...
----------------
Για να δούμε, τώρα, αν ο τΣύριζα θα φανεί άξιος να διεκδικήσει τις καρέκλες του Αντωνάκη! Η Αλέκα προ ολίγου είδα να πηγαίνει για συμπαράσταση στους διωκόμενους πλέον εργαζομένους. Καλή, κίνηση!
Αειντε, μικροαστοί, ξεκουνηθείτε, και να σας δω στα ζόρικα, μετά.....

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα, το θέμα του εκλογικού ποσοστού, όταν μας συμφέρει (ΕΑΑΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) το αναφέρουμε. Πλέον, όμως χάσαμε το αντίστοιχο πλεονέκτημα με το ΣΥΝ,το Δίκτυο κλπ και το γυρνάμε στη λογική "τα πάχη μας τα κάλλη μας".
Ανήκω στη γενιά των ΠΚΣ(ανασυγκροτημένη)-άριων που "γαλουχήθηκαν" από αυτή τη "λογική" (να την αναπαράγουμε στις σχολές).
Δεν ταιριάζει η λογική "μονά-ζυγά δικά μας" στο ΚΚΕ. Μόνο σε πολιτικούς απατεώνες ταιριάζει.
Όσο για το Μετρό, κλαφ'τα Χαράλαμπε.
Οι μικροαστοί ΣΥΡΙΖΑίοι ήταν ως και στις βάρδιες τις νυχτέρινές. Σε ένα από τα βίντεο της εισβολής θα δεις..

Αντί να το φυλάνε ΚΝίτες το αμαξοστάσιο που το'χαν ως πρόσφατα τιμή τους και καμάρι τους το πρωινό ξύπνημα(και επιχείρημα εναντίον των οπορτουνιστών)..
Μάλλον στην επαρχία δεν έχεις καλή ενημέρωση.
Βόηθα ωστόσο να μην πάθει τίποτα το μαγαζί, γιατί ο πολύγραφος δεν αργεί να ξανάρθει, όπως πάει..

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Πολιτικοί απατεώνες δεν είναι οι κομμουνιστές, που δεν τρομάζουν να ξαναπιάσουν και τον πολύγραφο, άμα η περίσταση το απαιτεί.
Πολιτικοί απατεώνες είναι αυτοί, που θέλουν το κόμμα της εργατικής τάξης κάτι σαν "αριστερό ψάλτη", σαν "συνεπή υπερασπιστή" των συμφερόντων των εργαζομένων αλλά αποκλειστικά μέσα στα πλαίσια του Καπιταλισμού, κάτι "ενωτικό" με Πασόκ-Σύριζα-Ανταρσύα-Δημαρ-αναρχοαυτόνομους-ΓΣΕΕ, κάτι σαν σοσιαλδημοκρατία-κεντροαριστερά, κάτι σαν "Αριστερά της Αυτοκρατορίας" κοντολογής.
Στο καλό, με όλους αυτούς, που εκτιμούν "όπως πρέπει" την αξία των εκλογικών ποσοστών. Οι κομμουνιστές θέλουν ΚΑΙ τα εκλογικά ποσοστά σαν ένα όπλο στον αγώνα τους, και τίποτε παρά πάνω. Αλλά μπορούν να κάνουν και χωρίς αυτά. Και κυρίως δεν τα φετιχοποιούν σαν τους αιώνιους απατεώνες κάθε ιστορικής ανάτασης.

FDJ είπε...

H ΚΝΕ και ο ΟΔΗΓΗΤΗΣ των αγώνων κατάντησε κνε του θεοδωρικάκου με τις ευλογίες του χαρίλαου. Η αριστερίστικη ΚΝΕ του ΓΡΑΨΑ που ούτε τη σκιά του δεν φτάνει η σημέρινη της ηγεσία έπαιρνε 35% στα πανεπιστήμια και στα σχολια τοτε δεν αλώνιζε η ΧΑ.
Σεβασμός στους νεκρούς αγωνιστές....

Ανώνυμος είπε...

η πρώτη σου φράση, ήταν σαν του Μαυρογυαλούρου.
Όμως, κατάλαβε πως το μονοπώλιο του κομμουνιστή δεν υπάρχει πλέον μόνο στα μέλη του ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων επιβεβαιώνω τον ανώνυμο ΠΚΣ-άριο στο εξής:

Η παπαρήγα ήρθε με πολυάριθμη συνοδεία -αναμεσά τους και ο ανεκδιήγητος Σιφωνιός- έκανε τις δηλώσεις της και αποχώρησε σχεδόν αμέσως.

Η πολυπληθής συνοδεία της παρέμεινε και ανοίχτηκαν πολλά πηγαδάκια. Εκεί οι κουκουέδες άκουσαν τα "εξ αμάξης" από τους παρευρισκόμενους. Πολλοί ήταν εξοργισμένοι απο την στάση του ΚΚΕ και το έδειξαν, σε φραστικό επιπεδο, βέβαια.

Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσουν μετά από λίγο οι κομματικοί του ΚΚΕ όλοι μαζί.

Τάκιτος

Ανώνυμος είπε...

Ναι και ο κατσώτης που πήγε στις 4 το πρωί εκεί πήγε γιατί ήθελε μπινελίκια πρωί πρωί. Και σήμερα στην πορεία του παμε ήρθε ο σταματόπουλος και άλλοι τρομερά θυμωμένοι. Άσε μας ρε τάκιτε

mariori

Ανώνυμος είπε...

Ρε τακιτε αφου δεν ήσουνα εκεί γιατί μιλάς; Γιατί αν ήσουν έχεις άλλο πρόβλημα. πρόβλημα με την ώρα. πως τη μετράς δηλαδή. Εχεις το χαρακτηριστικό κάθε προβοκάτορα: συγκρούεσαι με την τυπική λογική. Ακου λέει έφυγε κατευθείαν...........
Αμάν πια με το αντιΚΚΕ μένος σου ρε παιδί μου. Φτιάξε σελίδα (αν δεν έχεις) και γράφτα Ή ΑΚΌΜΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

και βεβαια ήμουν εκεί.
Δεν ξερω με τί τεχνικές σας παραμυθιαζουν πάντως δεν εχετε καμία επαφη με την πραγματικότητα.

Το περιβάλλον στο αμαξοστάσιο, λόγω της προσέλευσης κόσμου από διάφορες πλευρες δεν ήταν καθόλου ΚΚΕ-friendly.

Αυτό ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού, κάτι που συνετέλεσε στο να αποχωρήσουν οι κουκουέδες το πολύ σε μια ώρα από τις δηλώσεις παπαρήγα.

Σε αυτό συνετέλεσε πρωτίστως η γνωστή ξεκάρφωτη "κινητοποίηση" του ΚΚΕ την.... επομενη μέρα όταν όλοι γνώριζαν ότι τα πάντα θα κριθούν τη νύχτα. Εννοείται ότι παρα τα παχιά λόγια των Σταματοπουλαίων οι συνδικαλιστες του μετρό πούλησαν , με τη σειρά τους, την κινητοποίηση.

Δεν ξέρω αν το θεωρείτε εσείς αγώνα να κατεβαίνουν οι κουκουέδες για πορεία ΜΟΝΟ όταν έχει ολοκληρωθεί η επιστρατευση και χρησιμοποιώντας το ...επιταγμένο μετρό. Τέτοια παχυδερμία είναι σοκαριστική αλλά καλό είναι να συνηθίζουμε σιγα-σιγά...


Τάκιτος

upokeimeno είπε...

Τάκιτε νομίζω ότι είσαι από τους πιο ηλίθιους που έχουν περάσει από το ιστολόγιο και εγώ ακόμα πιο ηλίθιος που ασχολούμαι μαζί σου αλλά μπορείς να κάνεις άνθρωπο να θέλει να κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο γιατί δεν έχει το δικό σου πρόχειρο. Προβοκάτορας ολικής είσαι.

Προτείνω να κοπούν όλα του τα σχόλια καθαρά σταλινικά να ξεβρωμίσει λίγο ο (ιστο)τόπος.

Το εξώφυλλο με το μήλο μάλλον σου ξέφυγε γιατί ήταν στην έκθεση και αναρτημένο μάλιστα στο ύψος του ματιού.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κα-Τάκοιτε, ...αυτόπτη(!) και ...αυτήκοε (!),
πρόσεξε:
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Ψηφίσαντες 1835 100%

ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-κ.α. 758 41.3%
ΑνταρΣΥΡΙΖΑ κλπ Δ/Δ 428 23.3%
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 586 31.9%

....με το "εχθρικό κλίμα", και ... και "αποχωρώντας" βιαστικά (!!) οι "περαστικοί" Παμ-ίτες,
τσακώσανε ένα 32% (ήγουν έναν στους τρείς) αφήνοντας τη σκόνη τους στους μικροαστούς του "Αριστερού Πώλου"!
Σκέψου, να τώχανε πάρει και στα σοβαρά (!) δηλαδής!!
Περαστικά μικροαστούληδες, μικροαριστερούληδες, γενικά μικρούληδες!
Επεται η συνέχεια....

Ανώνυμος είπε...

@upokeimeno

έχεις πλούτο επιχειρημάτων!

@σεχτάρ

1)Δεν μίλησα για τα λεωφορεία που είναι άλλο συνδικάτο. Αναφέρομαι στο Μετρό

2)Στα λεωφορεία (με 31.9% ΠΑΜΕ) είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Εκεί και αν κατέβασαν τα βρακιά!

3)Εχεις υπ' όψιν σου πόσο εύκολα μπορεί το 31.9% να γίνει 3,9% στις επόμενες εκλογές σωματείου; Μην πας μακριά, σύγκρινε τα αποτελέσματα εκλογών Μαϊου και Ιουνίου για το ΚΚΕ...

Τάκιτος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ομολογώ πως όταν γράφει κανείς ένα κείμενο, δε μπορεί να φανταστεί τι θα κάνει γκελ στο μυαλό του κόσμου, για να το σχολιάσει. Αλλά όσο πάει αυτό γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτο.

Ξεπερνώντας τη συζήτηση για το πολυπληθές και ρωμαλέο κκ ιαπωνίας και την ιδιότυπη επαφή του τάκιτου με την πραγματικότητα (εγώ πάντως που πήγα στο αμαξοστάσιο μία ώρα μετά τις δηλώσεις της αλέκας είδα μόνο μερικές δεκάδες άτομα, είδες τι έκαναν οι άτιμοι οι κουκουέδες, ανάγκασαν τον κόσμο να αποχωρήσει οργισμένος με τη στάση τους) για να απαντήσω επιλεκτικά στα εξής:

Ούτε καν, αν εννοείς τον οδηγητή της νεολαίας, όχι δεν υπήρχε, όπως ήταν λογικό κι αναμενόμενο.
Υποκείμενο, ήμασταν τρία άτομα στην έκθεση και δν υπέπεσε στην αντίληψή μας αυτό το εξώφυλλο. Τι να πω, θα πάω στην πάτρα να το φωτογραφίσω. Αν μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος σφος αναγνώστης, θα του είμαι υπόχρεος.
Τάνια, περιμένω εναγωνίως το μέιλ που υποσχέθηκες.
Ανώνυμε παδουριστή, θα πέσεις από τα σύννεφα αλλά ως πρώην κνίτης δεν καθοδηγούμαι από κανένα επιβάτη, λαθραίο ή μη. Έχεις απόλυτο δίκιο, αυτό ακριβώς ήταν το σκεπτικό βράβευσης του παδούρα. Το ανέφεραν άλλωστε και στην απονομή του.

Ο λόγος που τον βραβεύουμε είναι ότι είμαστε λιγότερο γραφειοκράτες από έναν πρώην κνίτη σαν το blogger σφυροδρέπανο, που τον έχουν κάνει απολίθωμα οι λαθρεπιβάτες του κκ που τον καθοδηγούν.

Και εις ανώτερα..