Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Άμα δεν έχει σόου Θανάση…

Σε τι μας έκανε σοφότερους η τριήμερη συζήτηση στη βουλή σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας; Ομολογώ, σε ελάχιστα πράγματα. Ίσα-ίσα που μπορεί να χαζέψει κανείς με τόσο κακής ποιότητας σόου. Κι άμα δεν έχει σόου θανάση, δε σε προσέχουν, όπως είπε χτες από το βήμα της βουλής σε κάποια φάση κι η αλέκα.


Που ρώτησε κι απάντηση δεν πήρε από τους πολιτικούς εκπροσώπους του ευρωμονόδρομου, αν νιώθουν δικαιωμένοι από το ευρωπαϊκό όραμα, τη συμμετοχή της χώρας στη λυκοσυμμαχία και τη σημερινή κατάσταση της εε. Ή αν έχουν μείνει στην εποχή των… μεγάλων ευρωπαίων ανδρών με τα στιβαρά χέρια και τις παλιές ευρωπαϊκές ιδέες. Έ-λε-ος δηλ, όπως τόνισε συλλαβιστά στο τέλος η πάλαι ποτέ γγ.

Κι έλεος στο τετράγωνο θα πρόσθετα εγώ. Γιατί το σόου ήταν σχεδόν αντιαισθητικό, δίνοντάς σου την (αντι)αίσθηση πως σε κάποια στιγμή θα έσκαγε μύτη από κάπου κι ο σεφερλής για το shefer-lee show· αλλά τελικά αρκεστήκαμε στον χαϊκάλη.

Το σημειώνω αυτό γιατί ως τώρα ο κυβερνητικός λόγος και οι εκπρόσωποί του κατάφερναν να γίνουν αποκρουστικοί ακόμα και σε έναν πολιτικά απαίδευτο κόσμο, αν όχι με καθαρό πολιτικό κριτήριο ή κάποιο υποσυνείδητο ταξικό ένστικτο, έστω με όρους στοιχειώδους αισθητικής. Οι γνωστές τσιρίδες του άδωνη, η αλαζονεία του βενιζέλου, η ψευτομαγκιά του τσεκουράτου βορίδη, το κακό υποκριτικό ταλέντο του σαμαρά, τα ελληνικά του σταμάτη και πάει λέγοντας. Μπορεί κάποιες φορές να έτειναν να επικαλύψουν την πολιτική ουσία της κριτικής αλλά δε στερούνταν τελείως πολιτικού περιεχομένου και τέλος πάντων είχαν κι αυτά τη σημασία τους.

Αυτή ωστόσο ήταν η πρώτη φορά ίσως που ο αντιπολιτευτικός λόγος του σύριζα, ως εκφορά και ως περιεχόμενο, ανταγωνίστηκε επάξια αν δεν υπερκέρασε σε γραφικότητα τον αντίστοιχο κυβερνητικό. Οι υστερικές φωνές της (ατσαλωμένης στους δρόμους και το κίνημα) κωνσταντοπούλου. Οι ατάκες του παναγούλη (που εξαργυρώνει το όνομα και τον αγώνα του αδελφού του) για τις φυλακές. Οι φαντασιώσεις περί νέου πολυτεχνείου στο ραδιομέγαρο με τη μακρή των ανελ στα κάγκελα. Η ομιλία του τσίπρα που θύμισε αμερικάνικη σειρά με τα χάχανα από το κοινό σε κάθε δεύτερη ατάκα. Χώρια τα ήξεις-αφήξεις από πολιτική άποψη, που έδωσαν πάτημα ακόμα και σε αυτή την κυβέρνηση να τα εκθέσει και να ξεγλιστρήσει από την ουσία.

Γνωρίζω πολύ καλά ποιο είναι το ποιόν κι η ακροδεξιά ιδεολογία της κυβέρνησης σαμαρά –πόσο μάλλον που η καπιταλιστική κρίση αφαιρεί το καρότο από τα χέρια του εκάστοτε διαχειριστή και του αφήνει μόνο το μαστίγιο, καθιστώντας εντελώς τυπικές και δυσδιάκριτες τις διαφορές μεταξύ χούντας και αστικής δημοκρατίας –που δεν παύει να είναι κι αυτή δικτατορία του κεφαλαίου ως προς το ταξικό της περιεχόμενο. Αλλά ο σύριζα αυτό το τριήμερο έκανε τα πάντα για να μπει στο ίδιο τσουβάλι ως άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, ακόμα κι από αισθητική άποψη.

Και γιατί επιμένεις σφυροδρέπανε τόσο πολύ στο αισθητικό κομμάτι και δεν αναλύεις το πολιτικό; Γιατί θεωρώ πως δεν υπάρχει τίποτα άξιο λόγου προς ανάλυση από πολιτική σκοπιά και πως ακόμα και το χτεσινό ολυμπιακός-παοκ θα άντεχε σοβαρότερης κριτικής.
Τι ήρθε να σηματοδοτήσει πολιτικά η πρόταση δυσπιστίας; Ο σύριζα δεν είναι ο δύσπιστος (κι όχι άπιστος όπως έχει επικρατήσει να λέγεται) θωμάς, που δεν πιστεύει αν δε δει την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα. Κατέθεσε τα δικά του διαπιστευτήρια στην άλλη άκρη του ατλαντικού κι επέστρεψε στη βάση του, για να ασκήσει το αντιπολιτευτικό του έργο ως υπεύθυνο αστικό κόμμα, με τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες –που απέρριπτε δια στόματος του αρχηγού του μερικούς μήνες πριν, στην έκθεση- και με την τακτική του ώριμου φρούτου –που δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο για να φέρει αυτοδυναμία και πρέπει να παραμείνει στο κλαδί του για λίγο διάστημα.

Και ποια ήταν τα βαθύτερα ελατήρια αυτής της κίνησης; Μια εκδοχή λέει πως έγινε για εσωτερική κατανάλωση, για να συσπειρώσει ο αλέξης τους δικούς του, να μαζέψει κάπως τη δυσαρέσκεια και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από όσα είπε στο τέξας. Η άλλη πως το έκανε για να στριμώξει και να εκθέσει τη δημαρ, που κράτησε ίσες αποστάσεις και κινδυνεύει να μείνει πρόωρα κι οριστικά εκτός παιχνιδιού στις επόμενες εκλογές. Και ένα τρίτο προχωρημένο σενάριο ότι ο σύριζα έκανε ένα δώρο στην κυβέρνηση για να τη συσπειρώσει και να κρατήσει ως τις ευρωεκλογές του μαΐου, όπου θα βγει νικητής ο σύριζα και θα κυνηγήσει με ευρω-εκλογικό αέρα και καλύτερες πιθανότητες την άπιαστη προς το παρόν αυτοδυναμία.

Αυτό το τελευταίο σημαίνει πως ο πολιτικός σχεδιασμός του σύριζα εξυπηρετείται άριστα από το σκηνικό της πόλωσης και της ενίσχυσης του νέου δικομματισμού. Και πως –όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράδοξο- δεν έχει κανένα λόγο να απειλήσει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και τη συνέχιση της θητείας της. Με άλλα λόγια ο σύριζα επιθυμεί σταθερότητα κι αυτήν ακριβώς είναι που εξυπηρετεί με τις κινήσεις του.

Θεωρητικά βέβαια η επιλογή του σύριζα έρχεται να εκφράσει πολιτικά και να αγκαλιάσει τη λαϊκή αγανάκτηση από την κυβερνητική πολιτική και τους χειρισμούς της στο θέμα της ερτ, που ήταν κι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αλλά στην πράξη καταφέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, μετατοπίζοντας το επίκεντρο των εξελίξεων από το δρόμο και το κίνημα στο ναό της δημοκρατίας –που απειλείται- σπάζοντας κάθε προηγούμενη επίδοση κοινοβουλευτικού κρετινισμού. Έβαλε βέβαια ως κινηματικό άλλοθι ‘παλλαϊκή’ συγκέντρωση έξω από τη βουλή την ώρα της ψηφοφορίας, για να μαζέψει μερικές χιλιάδες οπαδούς του, που το διέλυσαν και αυτοί γρήγορα για να δούνε τη συνέχεια από την τηλεόραση. Κι αντί να παίξει μπάλα στο γήπεδο της πολιτικής, την πέταξε στην κερκίδα της παραπολιτικής εκλογολογίας, όπου κάθεται ο λαός τρώγοντας πατατάκια κι επιλέγοντας στο τουίτερ την καλύτερη ατάκα της βραδιάς.

Το καλύτερο είναι πως ό,τι κι αν γίνεται τελευταία –από τη δολοφονία των χρυσαυγιτών μέχρι την εισβολή των ματ στην ερτ- η μόνιμη επωδός είναι πως απειλείται η δημοκρατία. Και την ίδια στιγμή η αστική δημοκρατία, η διαφημιζόμενη κι ως καλύτερη δημοκρατία που είχαμε ποτέ, δουλεύει ρολόι ως προς τους σκοπούς της, χωρίς καμία εκτροπή από το ταξικό της περιεχόμενο.

Ναι αλλά γιατί υποτιμάμε το σύνθημα να πέσει η κυβέρνηση του μαύρου, των απολύσεων και των μνημονίων; Μωρέ να πέσει χίλιες φορές και να γκρεμοτσακιστεί, αλλά να μη μας φορέσουν την ίδια πολιτική με άλλο, προοδευτικό φερετζέ. Αυτή είναι η ουσία για την οποία μαλλιάζει η γλώσσα μας. Κι όπως είπε χτες κι η αλέκα όταν ο λαός αποφασίσει να βγει στην εξουσία, το ΚΚΕ θα αναλάβει τις ευθύνες του για μια κυβέρνηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Καθαρά και ξάστερα.

31 σχόλια:

Cos είπε...

Η συγκέντρωση ήταν πραγματικά "παλαιική" αφού μπορεί στην αρχή να ήταν μόνο ο Κούτσης, αλλά μετά ήρθε και ο Λάλας και μετά ήρθαν και οι φίλοι τους, που μάλιστα είχαν κάνει και προσυγκεντρώσεις! Μαζεύτηκαν πάνω από 1.000 άτομα, ίσως να ήταν και 2.000, κάτι που δείχνει την δυναμική της "ριζοσπαστικής αριστεράς" στο κίνημα.
Υ.Γ.: Αν έφευγαν κάποιοι ΚΚΕδες και κάποιοι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είχαν πάει από περιέργεια, ίσως η μοναξιά του Κούτση και του Λάλα να ήταν αφόρητη.

Ανώνυμος είπε...

ΦΟΒΕΡΗ Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΟΜΕΠ

Αγγελος

Ανώνυμος είπε...

ανταρσυάδες ήταν σίγουρα στη χθεσινή λαοθάλασσα. και άλλοι από άλλα κόμματα περαστικοί αργόσχολοι. επειδή το μάτι μου κόβει από πλήθος δεν ήταν με τίποτα πάνω από 1500 νοματέοι

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ψευδώνυμο;

Ανώνυμος είπε...

Βασίλης σύντροφε. συγνώμη για την παράλειψη

Ανώνυμος είπε...

είδα 2 γνωστούς ανταρσυάδες γι' αυτό σχολίασα. εγώ για καφέ πήγαινα και έκανα περαντζάδα
Βασίλης

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και δεν ήταν καν παλαιική cos για να ισχύει το "γλώσσα λανθάνουσα". Καμία σχέση πχ με τον κόσμο που μάζευε και το εσωτερικού ακόμα μόνο του.

Άγγελε μοιάζει να έχει όντως πολύ ζουμί. Πρόλαβες και τη διάβασες;

Βασίλη σίγουρα πήγαν κάποιοι περίεργοι ή απλώς περαστικοί σαν και εσένα. Φαντάσου να μην ήταν ούτε καν αυτοί

Γκριγκόρι Ορντζονικίντζε είπε...

Αντίστοιχη με τον γενικότερο ξεπεσμό ήταν η ομιλία της συντρόφισσας Αλέκας. Είκοσι λεπτά απόλυτης ασυναρτησίας (θέλω να μου πείτε αν καταλάβατε τίποτα) και αναρωτιέμαι. Τα διαβάζει από κείμενο ή είναι ποιητής εκ του προχείρου;

Σε κάποια φάση αναφέρεται στην μεταβαση από την ΕΕ στην
ευρωπαϊκή ομοσπονδία λέγοντας ότι η ανισόμετρη ανάπτυξη θα μεγαλώσει όπως και το χάσμα. Αυτό καταλαβαίνει η συντρόφισσα από την ευρωπαική ομοσπονδία;
Το γεγονός ότι θα αφομοιωθούν και θα καταλυθούν τα υπάρχοντα κράτη δεν την ενδιαφέρει;

Το πιο αστείο μέρος είναι εκεί που διαβάζει ολόκληρο τον κατάλογο των εταιριών της Φαγε από το 11.28

Ελμπίσκο, βοσινάκης, κτήμα προδρόμου, πινδος ηλιάτωρ αε ούτε τους ξέρουμε φάγε ιτάλια φάγε γιούζα φάγε και τα κοτόπουλα μιμίκος
κρις κρις χανόγλου ζήτω λουξ μόλος αε με τα προιόντα κρουασαν φολί-φολί κτλ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μπορούσες τότε κι εσύ γρηγόρη να μην την κοιτάς, για να μη γελάς, όπως έκανε με τον αλέξη ο σαμαράς, που τρέμει τους χιλιάδες αγνούς απεργοσπάστες σαν κι εσένα. Κατά τα άλλα και καθυστερημένος νάταν κανείς, θα τόχε πιάσει εξαρχής το υπονοούμενο, εδώ και τόσα σχόλια που γράφεις τα ίδια και τα ίδια -προφανώς γιατί όντως υποτιμάς τη νοημοσύνη μας: το κκε είναι για το ανάθεμα. Έχεις κάτι να μας αντιπροτείνεις επί της ουσίας, για να βρούμε και εμείς το φως το αληθινό; Ή απλώς σχεδιάζεις να παπαρολογείς επ' αόριστον και να αοριστολογείς παπαρολογώντας; Γιατί αν αυτό είναι το σχέδιό σου, υπολόγισες χωρίς τον ξενοδόχο του μπλοκ.

Κατά τα άλλα, είτε συμφωνεί κανείς με όσα λέει η αλέκα είτε όχι, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί -εκτός κι αν έχει καφάσια στα μάτια, που τον εμποδίζουν- πως είναι η μόνη επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας που προσπαθεί να κάνει στοιχειώδη ανάλυση και δεν την ενδιαφέρει το θεαθήναι.

Γκριγκόρι Ορντζονικίντζε είπε...

συγγνώμη αλλά είναι για γέλια η συντρόφισσα. Δεν είναι ωραίο να λέμε τέτοια πράγματα αφού (καλώς ή κακώς) εκπροσωπούσε το ΚΚΕ ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του και είχε 20 ολόκληρα λεπτά να διαφωτίσει το λαό. Κρίμα γιατί διακρινόταν κάποτε από μία σπιρτάδα πνεύματος και "πέταγε" μερικά νόστιμα. Αυτό δεν λέγεται διαφώτιση αλλά τέλοσπάντων είναι καλύτερο από αυτό που βλέπουμε.

Και ναι όλοι θα γέλαγαν στη βουλή και ομολογώ πως και εγώ γέλασα όταν την άκουσα λάιβ. Με τέτοιου επιπέδου αντιπολίτευση ο ετοιμόρροπος και ανίκανος Σαμαράς&Βενιζέλος θα μας κάτσουν στο σβέρκο για καμιά δεκαετία.

Από αυτό τον χαμό, εκείνο που που έκανε την πιο αρνητική εντύπωση είναι η αναφορά της στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Μπορεί για τους αγνούς αντικαπιταλιστές να μην σημαίνει τίποτα ότι θα καταλυθούν τα κράτη-μέλη και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται απ' ευθείας από τις Βρυξέλλες αρχής γενομένης από 1-1-2014. Από αυτή την ημερομηνία και μετά οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα συντάσσονται ουσιαστικά από το Διευθυντήριο και θα επιβάλλεται ΠΡΟΣΤΙΜΟ 0.5% του ΑΕΠ αν ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ το εθνικό κοινοβούλιο.

Όπως καταλαβαίνεις σφυροδρέπανε και λοιποί πάνε περίπατο τα όποια ψήγματα λαϊκής κυριαρχίας, και εθνικής ανεξαρτησίας.
Και πως το προσπερνάει η συντρόφισσα; Ότι θα αυξηθούν οι αντιθέσεις; Σώωωωωωωπα!!!

Η πρόταση μου (για να μην λές ότι δεν προτείνω τίποτα και αοριστολογώ) είναι να διαβάσετε τί εστί ευρωπαϊκή ομοσπονδία και τί ρόλο παίζουν πια οι Βρυξέλλες και Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης υπό τον Κλάους Ρέγκλινγκ.
Προτίθεμαι να συμβάλλω στην βιβλιογραφία αν σε ενδιαφέρει να γράψεις κείμενο σχετικό με το θέμα.







Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Συγνώμη, αλλά είναι για γέλια το σχόλιό σου και η "πρότασή" σου. Και συγνώμη στο τετράγωνο, αλλά εδώ δεν είναι βουλή για να συνεχίσουμε έτσι.

Όποιος δεν έχει καφάσια και βλέπει ή ακούει έστω, ξέρει πως η αλέκα είναι η μόνη που έβαλε το θέμα της εε κι απάντηση δεν πήρε από κανένα ευρω-λάγνο. Τα άλλα είναι ιστορίες για μικρά παιδιά και απεργοσπάστες που θα ρίξουν τους 'ετοιμόρροπους και ανίκανους' (τι γαμάτη ανάλυση, αλήθεια) από μήνα σε μήνα. Να τους ψάξεις αλλού γρηγόρη, όχι εδώ. Και να στο πω και διαφορετικά.

Φίλε, ακούστηκε η άποψή σου. Σοφή η μαλακία σου. Γεωργίου speaking. Σταμάτα να λερώνεις κάθε ανάρτηση κι άσε να μιλήσει και κανείς άλλος

agapitos είπε...

Προς τι, τοσοι χαρακτηρισμοι και τοση εμπαθεια. απεναντι στον συντροφο που καταθετει το σχολιο του για την Αλεκα. Και γιατι δεν απαντας επι της ουσιας σε οσα καταλογιζει στην Αλεκα αλλα αρεσκεσαι στην ειρωνια και τον χλευασμο, μηπως γιατι εχεις αδυναμια να του απαντησεις;

Ανώνυμος είπε...

Καταρχην πρεπει να ειναι καποιος αυτιστικοςγια να μην καταλαβαινει το οτι το θεμα της ΕΕ το εβαλε ορθοτατα η Αλεκα και για να μην πιανει για ποιο λογο μιλισε ενδεικτικα για καποια μονοπωλια ρωτωντας το ΣΥΡΙΖΑ "τι θα κανετε με αυτους?" Απο κει και περα λεει ο αλλος οτι θα εχουμε κυρωσεις με την ευρωπαικη ομοσπονδια αν δεν ψηφιζουμε οτι ρουπολογισμο θελουν. Ρωταω εγω πες μας 1 προυπολογισμο που ψηφιστηκε τουλαχιστον απο το Μααστριχτ και μετα ο οποιος δεν ηταν εναρμονισμενος με τις εκαστοτε επιδιωξεις και στοχους της ΕΕ και φυσικα του εγχωριου κεφαλαιου. Τα θες και τα λες? Η ενταξη στην ΕΟΚ αρχικα και μετα το Μααστρχτ στην ΕΕ ηταν απο μονες τους εκχωρησεις εθνικης κυριαρχιας που εκανε εθελοντικα το ελληνικο κεφαλαιο γιατι αυτο εξυπηρετουσε τα συμφεροντα του που ερναγαν μεσα απο την προσδεση στην ΕΕ. Ποια λαικη κυριαρχια μας τσαμπουνας? Ποτε εχει λαιοη κυριαρχια μια χωρα καπιταλιστικη που την οικονομικη και ποπιτιοη εξουσια την εχουν οι κεφαλαιοκρατες? Λαικη κυριαρχια εχεις οταν εχεις την εξουσια ως εργαζομενος λαος και αποφ;σιζεις για την τυχη σου. Οσο για την επιτηρηση πες μου τοσα χρονια η Ελαδα και ολες οι χψρες ειχαν η οχι επιτηρηση και κυρωσεις απο την ΕΕ? Εγω θυμαμαι τον Αλαβανο σαν ευρωβουλευτη του Συνασπισμου να ζητα απο το ευρωκοινοβουλιο να επιβαλει κυρωσεις στην Ελλαδα για μη εφαρμογη της κοινοτικηςοδηγιας γιαεξισωση των πτυχιων των ΚΕΣ με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μετα βεβαια για τα ψηφαλακια εγινε υπερμαχος της γεννιας του αρθρου 16 οπως την αποκαλεσε. Οποτε φιλε μου αν εσυ ανακαλυψες τωρα τι εστι ΕΕ το ΚΚΕ μιλα δεκαετιες γι αυτο. Γι αυτο κρατα τη βιβλιογραφια σου και διαβασε για την Μπολονια, τη Λισαβονα, τη λευκη βιβλο και τη στρατηγικη για την ΕΕ του 2020. Γιατι εγω για ολα αυτα αλλον περαν του ΚΚΕ δεν ειδα να μιλαει ποτε. Και φυσικα οι αντιθεσεις αναμεσα σε τμηματα του κεφαλαιου και αναμεσα σε εθνη-κρατη θα ενισχυθει γιατι ο εθνοκρατικος διαχωρισμος δεν εχει ξεπεραστει φυσικα και με την ευρωπαικη ομοσπονδια οπως ενισχυθηκε με τη ΕΕ αυτοι οι ανταγωνισμοι μπορει να οδηγηθουν ακομα και σε ενοπλη συγκρουση και αυτο ανεδειξε με οσα ειπε η Παπαρηγα.

Ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Απαντάω αναλόγως με αυτό που μου εμπνέει το σχόλιο κι ο σχολιαστής του, αγαπητέ. Κι αν έχεις τέτοιους "συντρόφους" στον χώρο σου, τι να τους κάνεις τους εχθρούς. Προσπαθώ επίσης να ξεχωρίσω αυτόν που θέλει να κάνει όντως συζήτηση από αυτόν που τρολάρει, επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια και τρέφεται από τη σημασία που του δίνεις.

Ανώνυμος είπε...

Ο "Σύντροφος" με τις αγνές προθέσεις και απορίες, που δεν του απαντάνε έβαλε τα εξής καταπληκτικά ζητήματα:

Αντίστοιχη με τον γενικότερο ξεπεσμό η ομιλία της Αλέκας, Είκοσι λεπτά απόλυτης ασυναρτησίας, ποιητής εκ του προχείρου, είναι για γέλια, όλοι θα γέλαγαν στη βουλή και εγώ γέλασα...

Αυτά τα λες επιχειρήματα, ή χαρακτηρισμούς agapito τρολάκι?

Όσο για το τι ρόλο βαράει κάνει μπαμ από τα ωραία που έγραψε ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς:
Κατάλυση των κρατών η Ευρωπαική Ομοσπονδία και άρα μάλλον να σηκώσουμε κανένα μέτωπο για εθνική ανεξαρτησία, προφανώς μαζί με τους πατριώτες Έλληνες εφοπλιστές, κανένα Καμμένο και ποιος ξέρει, ίσως και μια πιο σοβαρή ΧΑ μεθάυριο.
Δευτερεύον το θέμα της ισχυροποίησης της ΕΕ ως ιμπεριαλιστική συμμαχία και το γεγονός ότι αυτή η ισχυροποίηση προυποθέτει και συνεπάγεται μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντρωποίηση κεφαλαίου και άρα ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα της ε.τ. και των όποιων μεσαίων στρωμάτων, αλλά και "φάγωμα" των πιο αδύναμων καπιταλιστών, άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα μεγάλα μονοπώλια και συνεπώς και των κρατών με τα οποία είναι δεμένα.

Και το καλύτερο βέβαια ήταν αυτό:
"Με τέτοιου επιπέδου αντιπολίτευση ο ετοιμόρροπος και ανίκανος Σαμαράς&Βενιζέλος θα μας κάτσουν στο σβέρκο για καμιά δεκαετία."

Άρα το θέμα είναι πως οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης Σαμαράς&Βενιζέλος είναι ανίκανοι, λες και δεν εξυπηρετούν μια χαρά τα συμφέροντα της τάξης τους (τώρα εγώ να πω ότι κάπου στην ομιλία της η Αλέκα σε αυτό ακριβώς απαντάει σχετικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τσάμπα θα το πω).
Επίσης το πρόβλημά μας είναι το ότι είναι αυτοί οι δύο και όχι κάποια άλλη κυβέρνηση της αστικής τάξης (λέγε με Alexis).
Το γεγονός δε πως η κυβέρνηση θα μας κατσικωθεί λόγο του επιπέδου της αντιπολίτευσης, άρα από την αντιπολίτευση στη βουλή εξαρτάται η μοίρα του λαού και όχι από την δική του παρέμβαση, αλλά και το συμπέρασμα (ποιος ξέρει από που) ότι η κυβέρνηση, δηλαδή η εκπροσωποι της αστικής τάξης, συνεπώς η ίδια η αστική τάξη, είναι ετοιμόρροπη (και το λέει αυτό ένας κατά δήλωσή του συνειδητός απεργοσπάστης) πραγματικά με προσπερνάει...

Προσωπική άποψη είναι πως από όλα τα τρολ που έχουν περάσει από εδώ, ο Σεβαρτνάντζε είναι από αυτούς που πολύ έυκολα είναι σε ένα γραφείο στην Κουμουνδούρου και μας κάνει παρέα από εκεί...

Επομένως το μόνο ερώτημα που μπαίνει για μένα αγαπητέ agapite είναι γιατί ο διαχειριστής δεν τον έχει σκουπίσει ήδη, με δεδομένο πως τα όσα έγραψε ήταν χαρακτηρισμοί χωρίς καμια επιχειρηματολογία?

Ιάκωβος Δανιηλίδης

Ανώνυμος είπε...

Πόσο βαρετοί έχουν καταντήσει μερικοί...

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Οδηγίες για να γελάσει το πικραμένο σας αχείλι:

1. Πάτε εδώ.
2. Φροντίζετε να έχετε κοντά σας ένα μεγάλο πακέτο χαρτομάντηλα. Θα σας χρειαστούν σίγουρα - εγώ ακόμα κλαίω...
3. Πατάτε το play στο βίντεο, να παίξει η βαρυσήμαντη ομιλία στο Τέξας.
4. Πατάτε το κουμπάκι CC κάτω δεξιά ώστε να ενεργοποιηθούν οι υπότιτλοι.
5. Καθώς ο Αρχηγός ξεδιπλώνει τη σκέψη του, διαβάζετε τους υπότιτλους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται αυστηρά η λήψη τροφής ή ποτού κατά τη διάρκεια του παραπάνω πειράματος! Ουδεμίαν ευθύνη φέρουµε σε περίπτωση πνιγμού ένεκα παραβάσεως της ανωτέρω απαγόρευσης.

gdmn1973

ΥΓ: Αν δεν το έβλεπα στο LR, δε θα το πίστευα. Οι φωστήρες, αντί να υποτιτλίσουν το βίντεο μεταφράζοντας το αγγλικό κείμενο στα ελληνικά, άφησαν τα auto captions ενεργοποιημένα. Έτσι, ο γκομπιούτερ προσπαθεί να μετατρέψει το accent του Τσίπρα σε κείμενο και η τεχνολογία (της αναγνώρισης ομιλίας) ξεπερνά την τέχνη (των σουρεαλιστών).

Κορυφαίες ατάκες:
- Opposition on his mother is clear.
- The euro zone shoot be saved.
- Some say that certain countries should perhaps not have joint.

Α ρε Αρχηγέ, να σε τρολάρει και το CMU Sphinx!

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Θάλεγα, Κάπταιν,
πως οι τρείς εκδοχές, που εξετάζεις σαν ελατήρια για το φιάσκο της "πρότασης δυσπιστίας", καθόλου ανταγωνιστικές δεν είναι, αλλά αντίθετα πρέπει να τις δούμε αθροιστικά, μαζί και με άλλα κίνητρα, που ενδεχομένως μας διαφεύγουν. Κι όλα μαζί απαντούν στο ερώτημα "τι ήθελε να σηματοδοτήσει πολιτικά η πρόταση", που σωστά θέτεις. Αν δε μας διαφεύγουν σημαντικές παράμετροι στο πολιτικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας, τα πράγματα διαγράφονται αρκετά ευκρινώς.
Με βάση ό,τι βλέπουμε, λοιπόν, είναι φανερό πως το μήνυμα της κυρίαρχης τάξης προς τον λαό ήταν πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κάτι με επικεφαλής τον Σύριζα. Αλλά αφού πρώτα διεκπεραιώσει την βρώμικη δουλειά ο Αντώνης (=συντάξεις, ακίνητα, καταθέσεις, τριγύρω γεωπολιτικές ανακατατάξεις, σκλήρυνση νομικού πλαισίου, ισχυρότερη ενσωμάτωση στον ιμπεριαλισμό), ώστε η αναπασοκισμένη "αριστερή" κυβέρνηση να ασχοληθεί με την ειδικότητά της, το παραμύθιασμα της λαϊκής αντίδρασης για την εξουδετέρωσή της, βοηθούντος και ενός κατάλληλου φασιστικού μπαμπούλα.
Σε αυτά τα πλαίσια το αντιαισθητικό και αναπόφευκτο ήταν (πως να το καταπιούν αμάσητο οι καϋμένοι Βενιζέλος-Αντωνάκης, καθώς δεν έχουν δυνατότητα να το καταγγείλουν;), και μάλλον και επιβαλλόμενο: Αν δεν ευδοκιμήσουν τα σχέδια, να παίξει ένα πραξικόπημα "λόγω του εκτραχηλισμού του δημοσίου βίου και της χρεωκοπίας του πολιτικού κόσμου, ....μπλα-μπλα-μπλα...", γνωστό και αγαπημένο σε όλους μας σενάριο. Αλλωστε τα αφεντικά πάντα ξεφτιλίζουν και λίγο η περισσότερο τις μαριονέτες τους, ακριβώς για να τις έχουν υπό έλεγχο.
Αυτά στο πολιτικό εποικοδόμημα, που γέμισε την κυριακάτικη ανία μας.
Και κάτω, στο Λαό, τι γίνεται; Πως προσλαμβάνονται όλα αυτά; Εδώ είναι το πρόβλημα για μας. Ο Λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία παραμένει εγκλωβισμένος στα τενάγη της παραπλανητικής προπαγάνδας, στα αδιέξοδα ενός αρνητικού παγκόσμιου συσχετισμού για το εργατικό κίνημα, στην ίδια την ηθική του φθορά, μετά από 50 χρόνια ουσιαστικά σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής μικροαστικοποίησης (ούτε η Χούντα δεν ξέφυγε από αυτό, γιατί ήταν ταξικές επιλογές της Α.Τ., προσαρμοσμένες στις οικονομικές αναγκαιότητες του καπιταλισμού στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το ιστορικά διαμορφωμένο εδώ πολιτικό πλαίσιο).
Ο Λαός σέρνεται πίσω από την ιδεολογική ηγεμονία των (καταρρεόντων μεν, αλλά το χούϊ τελευταίο, μετά την ψυχή, βγαίνει) πολυαρίθμων μικροαστικών στρωμάτων, που δε θέλουν κάθετη ρήξη με τον Ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, αλλά ελπίζουν πάντα σε μια καλύτερη "διαπραγμάτευση" ( η λέξη-κλειδί της εποχής μας), για την διάσωση, έστω και κουτσουρεμένου, του "ελληνικού ονείρου" ( = η "δική μου δουλειά", το παιδί στο Δημόσιο, το "μουράτο" και το εξοχικό, κλπ). Ο Τσίπρας αυτό ακριβώς του προσφέρει. Και το ταξίδι στο Τέξας έγινε ακριβώς για να καθησυχάσει τον Λαό, και όχι τους Αμερικανούς (σιγά, μη δεν ξέρουν αυτοί, τι καπνό φουμάρει ο συριζαϊκός εσμός...), πως είναι αφοσιωμένος στην "διαπραγμάτευση", πως δε θα μπούμε σε "περιπέτειες", πως έχει το "Ο.Κ" του μπάρμπα-Σαμ, και άρα "δε μπορεί, καάάτι θα πήρε"....
(συνεχίζεται)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Και το ΚΚΕ αρωγό σε αυτή την "πίεση" το ήθελαν, εξ ού και το μίσος τους, που δεν παίζει αυτό τον ρόλο...
Από την άλλη, όμως, η οικονομική κατάσταση γίνεται βδομάδα με την βδομάδα όλο και χειρότερη, μεγάλες μάζες Λαού έχουν πέσει στην πείνα και στην ζητιανιά κι ας ορύονται οι παπαγάλοι για σαξές στόρια, πλεονάσματα και παπαρδέλες, όποιος δεν έχει καφάσια στο κεφάλι βλέπει κι ακούει. Τα ίδια προβλήματα οξύνονται σε όλες τις χώρες, τα χρέη και τα πλασματικά κεφάλαια δε μαζεύονται με τίποτε, τα μονεταριστικά κολπάκια ("ποσοτική χαλάρωση", μείωση επιτοκίων κλπ.) είναι σαν ντεπόν και παραισθησιογόνα, που φυσικά δε θεραπεύουν αλλά ρίχνουν σε χειρότερη παραζάλη και αποδιοργανώνουν περισσότερο την παγκόσμια οικονομία. Η Κρίση του Καπιταλισμού εξελίσσεται και βαθαίνει.
Με αυτούς τους όρους, εκρήξεις και απώλεια ελέγχου είναι πολύ πιθανά. Αν, σε συνθήκες κάποιας έντονης διαταραχής κλονιστεί αυτή η αβάσιμηπίστη (γιατί περί πίστης πρόκειται, δεν έχει καμιά αντικειμενική βάση πλέον) στα μονοπώλια και στην "διαπραγμάτευση" μαζί τους, τότε όλα μπορούν να παιχτούν, αρκεί να υπάρχει ένα υπολογίσιμο συμπαγές κ.κ., που να ξέρει τι θέλει.
Νομίζω ότι η Αλέκα προχτές στην Βουλή, χτύπησε ακριβώς τις αυταπάτες των μικροαστών και τους μικροαστικούς μαυρογιαλούρους, δηλαδή ίσια στην ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, που έχουν διαμορφώσει στον Λαό. Για αυτό και η λύσσα εναντίον της, που εκδηλώνεται ποικιλότροπα, ενίοτε και με θετικά σχόλια, όχι για το περιεχόμενο αλλά για την ...φόρμα (Χαζονικολάου, κ.α., στην τακτική εξουδετέρωσης με "πλαγία εκτόνωση"), ακόμη και μέσα σε αυτό το μπλόγκ, από αντικομμουνιστές τρόλλερς αλλά και από πιθανόν καλοπροαίρετους, που είναι μεν εγκλωβισμένοι στον ευρύτερο "πασοκικό", δηλαδή μικροαστικό χώρο, από εξωκοινοβούλιο, αναρχικούς, τροτσκο-Ναρ, μέχρι Σύριζα και πασοκορημαδ, η και μέχρι δεξιά, αλλά υπό την πίεση των αναγκών "ψάχνονται"...
Η στρατηγική του ΚΚΕ ξεκαθαρίστηκε καλά στα ιστορικά, 18ο και 19ο, Συνέδρια, και η ταχτική σιγά-σιγά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Και η "πρόταση δυσπιστίας" τελικά τι έκανε, πέτυχε τους στόχους της; Η γνώμη μου γέρνει στο αρνητικό. Επιχειρείται να προσμετρηθεί η Τζάκρη και ο τριγμός του Πασόκ στα λάφυρα της "πρότασης", για να διασωθεί το κύρος του χαριτωμένου αρχηγού, αλλά αυτό ακριβώς προδίδει την αμηχανία στον αναπασοκισμένο Σύριζα. Το Πασόκ τρίζει από καιρό, τον χοντρό δεν τον βλέπω να κάνει Πάσχα, και αιτία δεν είναι η πρόταση, αλλά τα "μέτρα". Οπως και το Ρημάδ. Από την άλλη, η έκδηλη ελλειμματικότητα του Σύριζα στους αγώνες, στο αγωνιστικό πεζοδρόμιο, που προχτές την Κυριακή επεκτάθηκε και στην "επάνω πλατεία", που προτίμησε καναπέ, εντείνει τους αριστερούς σκεπτικισμούς στο εσωτερικό του και ξεσκεπάζει την πλήρη (και αναπόφευκτη για μας) συντηρητική του αναδίπλωση.
Από την "πρόταση δυσπιστίας" του Τσίπρα προχτές, ό μόνος ωφελημένος ήταν το ...ΚΚΕ!
Στους υπόλοιπους, περαστικά!

3η Κομμουνιστική Διεθνής είπε...


Διαβαζω σήμερα στο Ριζοσπάστη:
"Οταν ο λαός αποφασίσει να έρθει στην εξουσία, το ΚΚΕ θα αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης, στην εργατική - λαϊκή εξουσία. "Ριζοσπάστης 12/11/2013". (από την ομιλία της Α. Παπαρήγα στην βουλή 10 Νοε. 2013).

θυμήθηκα ότι προεκλογικά σε μιά σύσκεψη, ένα στέλεχος της ΚΕ, ειχε πει το ίδιο.
Τότε σηκώθηκε πάνω ένας μεσόκοπος εργατης σύντροφος και είπε:
" ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!!, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.! ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΑΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΡΑ - ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ , ΘΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ !!!
και οι παρευρισκόμενοι πεσανε από τις καρέκλες απ' τα γέλια.
(το εμαθα παρεπιπτόντως από συντροφο που ηταν εκεί)

3η Κομμουνιστική Διεθνής είπε...


Σεχταρ,

Πήγε ένας μεγαλος Μαρξιστης, διαβασμένος, ενημερωμένος, ξυρισμένος, γυαλισμένος που λέγαμε στο στρατό, στον Άρειο Παγο και δήλωσε το Κόμμα του.
τίτλος?
"Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ"
...
Κατεβηκε στις εκλογές, που λες Σεχταρ..
και πήρε ΜΙΑ ψηφο
τη ΔΙΚΗ του...

Vankas είπε...

Οι υποστηρικτές του Σύριζα θα πρέπει να αφήσουν τα αστειάκια και να απαντήσουν στο δικό τους αίνιγμα.
Ελλάς ή Τέξας! Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαΠΥΟσαστε

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Καλόν ύπνο και όνειρα γλυκά,
Ιάκωβε counter-Sverdlov!
Ασε μας κι εσύ ένα τηλέφωνο, καλού κακού, να σε ειδοποιήσουμε, πως έγινε η επανάσταση...

Αναυδος είπε...

αν ειναι δυνατο ιακωβε στους χαριεντισμους να εισαι χειροτερος απο οτι στη διαστρεβλωση των θεσεων του ΚΚΕ και στη συκοφαντηση του

3η Κομμουνιστική Διεθνής είπε...

Vankas
Να υποθέσω ότι ισχυει το : «οποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι ΣΥΡΙΖΑ», ή, «ότι δεν αντιλαμβάνομαι είναι ΣΥΡΙΖΑ» ;

Σεχταρ :-)
να με ειδοποιήσετε, βεβαίως - βεβαίως, αλλά το ζήτημα είναι αν εχετε βρει το μερος που θα γινει η Γενική Συνελευση για να αποφασίσει ο λαός.. και ΕΦΤΑΣΑ !!

Άναυδε,
Δεν χρειάζεται να διαστρεβλώνει ο Σβερντλόφ τις θέσεις, γιατί …. Πως λέμε, «ήτανε στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι’ ο Γάϊδαρος»..
και όσο τις φωνάζεις εσύ και όσοι νομίζουν ότι «θα επαναστατήσει ο λαός και θα τους πάρει τηλέφωνο» ..τόσο «λακάει» ο κόσμος που ακούει…
Για αυτό άσε να «διαστρεβλώνει» κανένας «Σβερντλόφ» μπας και σωθεί η «καταβολάδα» και "ισιώσει" τίποτα…

Vankas είπε...

Δεν θα κάνω τη χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ό,τι δεν αντιλαμβάνομαι και ό,τι δεν κατανοώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που πολύ καλά κατανοώ και αντιλαμβάνομαι. Κατά τα αλλά Sverdlov υπέθεσε ό,τι γουστάρεις. Αν με τις υποθέσεις σου μας λύσεις και το αίνιγμα Ελλάς ή Τέξας τα ξαναλέμε. Τα τιποτένια αστειάκια σου δεν ήταν πάντως και τόσο δυσνόητα.

3η Κομμουνιστική Διεθνής είπε...


Vankas
Άρα ισχυει για σένα το: «οποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι ΣΥΡΙΖΑ»

..αυτό λέω και εγώ!!

α, βρε Vankas μάλλον δεν θες να πληρώσεις πολλά τηλεφωνήματα.

όσο λιγότερες κλήσεις την ώρα της επαναστασης, τόσο καλύτερα..

για αυτο βλέπεις τους ΣΥΡΙΖΑιους να είναι τόοοσο ανεκτικοί με το ΚΚΕ και να κάνουν και προτάσεις "συνεργασίας"
αφού τόχουν σίγουρο ότι ο Vankas δεν θα πάρει τηλέφωνο!!

εσυ τι λες Σεχτάρ?

Ανώνυμος είπε...

Κάτι αισχρά τρολ όχι μόνο δεν προσθέτουν κάτι αλλά αποθαρρύνουν και τις επισκέψεις στο μπλογκ. Μιλάμε για 17 διαφορετικά νικ που εξαντλούν το καθένα τη μία βδομάδα χάριτος που τους παρέχεται για να επιστρέψουν δριμύτερα με άλλη προβιά καταλήγοντας έτσι μόνιμη συντροφιά.

Ειλικρινά, δε νομίζω να πειράζει λίγη παραπάνω "λογοκρισία".

ΓΜ

3η Κομμουνιστική Διεθνής είπε...


ΓΜ
Εσυ γιατί ξεχωρίζεις τον εαυτό σου? από τους άλλους?. Γιατί πρέπει εγώ π.χ να συμφωνω μαζί σου, και αν δεν συμφωνώ είμαι "τρόλ"??.
Για δείτε βρε κατι Κομμουνιστες!!. Εμ δεν φταίς εσυ. ΕΤΣΙ ΣΕ ΜΑΘΑΝΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ !!
ο δημόσιος διάλογος υπάρχει για να εκφράζονται όλες οι απόψεις.
Αν θες χειροκροτητές κανε μια κλειστή ομάδα και ψέλνε το "κύριε ελέησον" ολη μερα και ολη νυχτα!.
Ο Κομμουνιστής πρέπει να επιδιωκει την αντιπαράθεση !! ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ!.
Αυτος που θελει να μιλά με τους ομοϊδεάτες του μόνο, ξερεις πως λεγεται.!

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Γιάκομπ counter-Sverdlov,
προσπάθησε να είσαι θετικός στις συζητήσεις σου μιλώντας και απαντώντας επί της ουσίας: επιχείρημα vs αντεπιχείρημα. Αυτό κάνει όποιος συζητά όχι για να πείσει η να "στρατολογήσει" (δεν γίνεται αυτό στα μπλογκς) αλλά για να ανταλλάξει απόψεις και να μάθει. Δε ζήτησε κανείς να συμφωνήσεις με τίποτε, απλώς να είσαι εποικοδομητικός.
"Να μιλάμε ελεύθερα σύντροφοι, αλλά να μιλάμε σωστά" είχε πεί κάποτε ο μπάρμπα Κώστας Λουλές προκαλώντας επιπόλαιους καγχασμούς από τους συνηθισμένους ελαφρόμυαλους. Πολλές φορές αργότερα είχα την ευκαιρία να θυμηθώ τη φράση αυτή, που έδειχνε πόσο σοφός ηταν ένας άνθρωπος, που γύρισε την πλάτη σέ ένα από τα 192 τσιφλίκια του Θεσσαλικού κάμπου, για να ζήσει μια ζωή με φυλακές και λοιδωρίες ανεγκέφαλων.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ιάκωβε, θα σου μιλήσω ανοιχτά. Το κούρασες.