Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

95 χρόνια ΚΚΕ

Αν μη τι άλλο η φετινή γιορτή για την επέτειο των 95χρονων του κόμματος ήταν ιδιαίτερη. Κι είχε αρκετά σημειολογικά στοιχεία να τονίζουν πτυχές αυτής της ιδιαιτερότητας.

Η εκδήλωση έγινε στην εργατούπολη του πειραιά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το ιστορικό κτίριο, όπου έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του σεκε, στο στάδιο ειρήνης και φιλίας. Ένα στάδιο μπρεζνιεφικής κοπής, με αντίστοιχο όνομα, εμπνευσμένο από το ισχυρό φιλειρηνικό κίνημα της εποχής. Αλλά την ίδια στιγμή το κουκουέ ωριμάζει πολιτικά, εξελίσσει τον προγραμματικό του λόγο κι αφήνει πίσω τις μεταπολιτευτικές (ή και πιο διαχρονικές εν μέρει) αυταπάτες για μια επανάσταση με στάδια –τελείως διαφορετικά από το σεφ ή και το καλλιμάρμαρο, που γέμιζαν παλιότερα το εαμ και το κουκουέ με την επιστροφή του ζαχαριάδη στην ελλάδα.

Σήμερα το κουκουέ μπορεί να μην είναι σε θέση να γεμίσει με τον κόσμο του το καλλιμάρμαρο –εκτός κι αν υπολογίσεις τον κόσμο του φεστιβάλ και της πανελλαδικής κομματικής συγκέντρωσης το μάη του 10’, λίγες μέρες μετά την προβοκάτσια της μαρφίν. Αλλά είναι μάλλον το μόνο κόμμα που μπορεί ακόμα να συγκινεί και να κινητοποιεί τις μάζες, γεμίζοντας τέτοια στάδια σε μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις.

Η βασική διαφορά σε σχέση με την περσινή εκδήλωση στο ίδιο στάδιο ήταν η παρουσία του κουτσούμπα αντί της αλέκας, που έχει πέντε χρόνια μπροστά του μέχρι τα εκατόχρονα να εξασκηθεί και να βελτιωθεί κι άλλο σα ρήτορας. Κι ο οποίος αντικατέστησε την αλέκα στο πρόσφατο συνέδριο, σε αντίθεση τόσο με το αστικό κλισέ περί ισόβιων ηγετών που φεύγουν από τη θέση τους μόνο πάνω σε τέσσερις, όσο και με την παράδοση των αστικών πολιτικών κομμάτων που πετάνε στο περιθώριο σα στυμμένες λεμονόκουπες τους δικούς τους ηγέτες, όταν φθαρούν εκλογικά και χάσουν την αξία χρήσης τους για το σύστημα.

Όχι πως άλλαξε κι η ουσία μαζί με τον ομιλητή. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Το κουκουέ ούτε πρόδωσε το παρελθόν του ούτε μένει κολλημένο σε αυτό, λέγοντας 95 χρόνια τα ίδια, όπως ισχυρίζονται οι πολέμιοί του, χρησιμοποιώντας εναλλάξ πότε τη μια, πότε την άλλη κατηγορία, ενίοτε και τις δυο μαζί ταυτόχρονα. Κι όσο κι αν περιμένουν, πως βαδίζοντας στα 95, το κόμμα είναι ένα βήμα πριν τον τάφο, θα μείνουν με την όρεξη. Γιατί όπως λέει σε όλες τις τελευταίες του ομιλίες και ο γγ, το κόμμα εκφράζει το καινούριο, ό,τι πιο νέο και πρωτοπόρο σε αυτό το γερασμένο κόσμο της εκμετάλλευσης.
Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον σε αυτό το σταθμό των εννιάμιση δεκαετιών, είναι ότι πολλοί αναλυτές με έγκυρο και έγκριτο αντικομμουνισμό, μπερδεύονται με τις 9½ εβδομάδες και ζηλεύοντας τη δόξα της κιμ μπάσιντζερ, προχωρούν σε ένα αποκαλυπτικό πολιτικό στριπτίζ, φανερώνοντας χωρίς φύλλα συκής πια την ιδεολογική τους γύμνια και τη φτηνή (αστική στην ουσία της) επιχειρηματολογία, που χρησιμοποιούν για να το χτυπήσουν. Αλλά προσπαθούν να εξασφαλίσουν έναν προοδευτικό φερετζέ χάρη σε τεχνητά οξυμένες κόντρες με το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης ή επετειακές πορείες, όπως αυτή για τη δολοφονία του γρηγορόπουλου.
You can leave your hat on.



Ένα άλλο ενδιαφέρον ερώτημα στην πορεία προς τη συμπλήρωση εκατό χρόνων είναι πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε το σύνθημα «εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία...» και να κάνουμε για πρώτη φορά το ποσοτικό ποιοτικό άλμα στις δέκα.
Κι ένα ακόμα συναφές, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Τι θα γίνει αν με την πάροδο του χρόνου και των χρόνων δε βολεύει το μέτρο για να βγει το σύνθημα; Και τι θα λέμε τότε; Για να δούμε…

Έντεκα δεκαετίες αγώνας και θυσία… (εντάξει βγαίνει)
Δώδεκα δεκαετίες… (εντάξει)
Δεκατρείς δεκαετίες… -όπα, εδώ πρέπει να το αλλάξουμε
Κατόν τριάντα χρόνια αγώνας και θυσία
κατόν σαράντα χρόνια…
‘κατον πενήντα χρόνια..., κοκ.

Με βάση τους επιστημονικούς υπολογισμούς της κε του μπλοκ, θα παρουσιαστεί πρόβλημα μόλις στα 170χρονα του κόμματος, το σωτήριο έτος 2088. Το οποίο μπορούμε να υπερβούμε διαλεκτικά με την έμμετρη φράση «σχεδόν δύο αιώνες αγώνας και θυσία». Αυτό όμως σε κάθε περίπτωση είναι ζήτημα που θα απασχολήσει τις επόμενες γενιές. Κι εφόσον έχει προχωρήσει το προτσές μετάβασης στην κοινωνία του μέλλοντος, θα έχουν μάλλον καίρια ζητήματα οικοδόμησης να τους απασχολούν. Ή ακόμα καλύτερα μπορεί να έχει αρχίσει ήδη η απονέκρωση του κράτους και μαζί της πολιτικής και του κόμματος, που θα είναι περιττά στον κομμουνισμό.

Ένα άλλο διαχρονικά ενδιαφέρον σημείο είναι τα συγχαρητήρια μηνύματα των αδελφών εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων –πλέον δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να φιλοξενούμε και αντιπροσωπίες τους, συνεπώς αυτός καθίσταται ο βασικός τρόπος επαφής σε ανάλογες περιπτώσεις. Στις σελίδες του ριζοσπάστη φιλοξενήθηκαν αρκετά τέτοια μηνύματα, μαζί με τα εμβλήματα των κομμάτων που τα απέστειλαν κι έτσι είχαμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας γύρω απ’ τις διεργασίες σε διεθνές επίπεδο και τις τελευταίες τάσεις στο κομμουνιστικό κίνημα.

Το ιταλικό και το ισπανικό κκ πχ, όπως και το νέο κκ γιουγκοσλαβίας έχουν κρατήσει δίπλα στο σφυροδρέπανο και το αστεράκι που χρησιμοποιούν συνήθως οι μ-λ οργανώσεις, πιθανότατα για να διαφοροποιηθούν και σε αυτό το επίπεδο. από τα χρεοκοπημένα παραδοσιακά κκ. Το κκ βοημίας-μοραβίας (τσεχίας) έχει ένα περίεργο σύμβολο, χωρίς σφυροδρέπανο, αλλά με αστεράκι και με δύο κατακόκκινα κερασάκια, για να περάσει τη λογοκρισία της αστικής δημοκρατίας στα κομμουνιστικά σύμβολα.



Ενώ το κορεάτικο κόμμα είναι πολύ μπροστά και απεικονίζει στο σήμα του τη συμμαχία της εργατικής τάξης (σφυρί) με την αγροτιά (αξίνα αντί για δρεπάνι) και τη διανόηση (με το πινέλο, προφανώς για τους καλλιτέχνες). Όσοι αναγνώστες το επιθυμούν, μπορούν να θυμηθούν εδώ και μια παλιότερη ανάρτηση με συγκεντρωτικά στοιχεία και διάφορα σημειολογικά σχόλια για τα αδελφά κκ ανά τον κόσμο.

Ενδιαφέρον είχε κι η ανακοίνωση των ονομάτων τους απ’ τα μεγάφωνα του γηπέδου, που δεδομένων των αθλητικών συνειρμών με τον χώρο, παρέπεμπε ευθέως σε παρουσίαση ομάδων μπάσκετ. Κι όταν έφτασε η σειρά του ακελ, περίμενα να ακούσω και μερικές αποδοκιμασίες αλλά κρατήσαμε τελικά το επίπεδο και τις κατάπιαμε. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του μεγάλου αστέρα μας, του κκ κούβας, αλλά φαντάζομαι πως θα αποστείλει κάποιο μήνυμα μες στις επόμενες μέρες, αν δεν το έκανε ήδη.

Εντύπωση μου προκαλεί πως δεν έπιασαν στον αέρα τα διάφορα χρυσαυγίτικα ιστολόγια (κι εφόσον μιλάμε για το κόμμα, αυτό βασικά αφορά όλες σχεδόν τις λεγόμενες ενημερωτικές ιστοσελίδες) την εκφώνηση του κκ μακεδονίας, για να πιάσουν το γνωστό τροπάριο για το αντεθνικό κουκουέ. Το πιο περίεργο όνομα πάντως ήταν το «κίνημα λαϊκής ενημέρωσης» (;!) αν άκουσα καλά από τη μετάδοση του 902, για το οποίο δε γνωρίζω την χώρα προέλευσής του ούτε λοιπά στοιχεία. Εάν τους είχαμε σύμβουλους επικοινωνίας, μπορεί να μας έλεγαν να ξεκινήσει λίγο πιο μετά η ομιλία του κουτσούμπα για να προλάβουν να συνδεθούν ζωντανά τα δελτία των οκτώ. Έτσι κι αλλιώς όμως, δεν πρόκειται να έπαιζαν το θέμα, οπότε μία ή η άλλη, φράγκο δύο.

Τι άλλο έπιασαν οι κεραίες των ανταποκριτών της κε του μπλοκ; Τους ακροβολισμένους συντρόφους απ’ το σταθμό του ηλεκτρικού μέχρι το στάδιο, που πουλούσαν τα πάντα: από βιβλία, ημερολόγια κι αφίσες, μέχρι μπρελόκ και μαγνητάκια για το ψυγείο, που μπορούν να συγκρατήσουν μέχρι και πέντε απλήρωτους λογαριασμούς, όπως διαλαλούσε ένας σφος. Με άλλα λόγια οτιδήποτε μπορεί να αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή και το συναίσθημα των κουκουέδων, για να ενισχύσουν –για άλλη μια φορά- σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Το στάδιο είχε sold out και γέμισε μέχρι και πίσω από την κεντρική εξέδρα. Τα κόκκινα λάβαρα της κορυφής αντικαταστάθηκαν με άλλα στο ίδιο χρώμα αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο. Και με πανό με συνθήματα και τους κλασικούς, όπως στο αξεπέραστο «Rocky IV». Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μου φάνηκε αρκετά προσεγμένο, αλλά κάποιοι σφοι λένε πως έκανε κοιλιά και υπήρχε ζήτημα στην επαφή των καλλιτεχνών με το κοινό. Από τους οποίους ο μητσιάς είπε ένα απλό «χρόνια πολλά» ενώ ο λέκκας είπε να μη μετράμε τα χρόνια αλλά την ουσία. Σύμφωνοι, αλλά γιατί πάει αντιπαραθετικά το ένα με το άλλο;

Η παρουσία της φαραντούρη, της συζύγου του χυτήρη από το πασόκ –που γίνεται εξίσου μεγάλος καλλιτέχνης, όταν απαγγέλλει τους στίχους του- δεν υποδήλωνε πως συμμετέχει και η κουτσή μαρία από πολιτικής άποψης, γιατί η φωνή της είναι ταυτισμένη με κάποια εμβληματικά τραγούδια, και στο κάτω-κάτω της γραφή ήταν η μόνη που ευχήθηκε να πετύχει το κόμμα τους στόχους του. Η αλήθεια όμως είναι πως όταν τραγουδούσε το «εμπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την ελλάδα» και το «σπρώξτε με στήθος και με γόνα να τόνε βγάλουμε απ’ τη λάσπη» οι συνειρμοί με το βαλτωμένο ήλιο του πασόκ ήταν αναπόφευκτοι.

Βλέποντας, τέλος, την εκδήλωση από τη μετάδοση του πόρταλ, είδα αρκετούς συντρόφους με παλτά και πλήρη ρουχισμό, προφανώς γιατί δεν είχε ανάψει (ή δεν επαρκούσε) η θέρμανση του σταδίου –εδώ δεν την ανάβουν καλά-καλά, όταν έχει αθλητικούς αγώνες, πόσο μάλλον για εμάς. Παρόλα αυτά, όσο προχωρούσε η εκδήλωση, η διάθεση ανέβαινε και το κλίμα ζέστανε. Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε. Κι η ομήγυρή μας πείραζε έναν αριστεριστή για τα μέτρα πειθαρχίας που θα αναγκαστεί να πάρει  κατά των αντιφρονούντων η κοινωνία του μέλλοντος.

Ούτε σε χιόνια, ούτε και σε γκουλάγκ
Ποτέ τους δε λυγίσανε τα εαακ.

24 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Μια χαρά θα είναι το μέτρο, τουλάχιστον για 16 χρόνια:
"Έ-νας αι-ώ-νας α-γώ-νας και θυ-σί-α"
Θα κάνει κι ωραία αντήχηση το αιώνας και το αγώνας!
Μετά, όταν περάσεις τα 100 μικρή σημασία έχουν οι μονάδες: 101, 102 ..., 109.
Οπότε, απλά, μέχρι τα 110 οφείλουμε -έστω και λόγω μέτρου- να έχουμε πάρει την εξουσία!

faros είπε...

Δυο πραγματάκια αν μου επιτρέπει η κε του μπλογκ ...

1. Υπάρχει και το σύνθημα :
"Μια ζωή στο Κόμμα, αγώνες και θυσία" !

2. Εκείνο που ειπώθηκε είναι :
Κέντρο Λαϊκής Ενημέρωσης -resistenze.org (Ιταλία)

Κατά τα άλλα, να πω ότι διάβασα ένα ακόμα όμορφο άρθρο !

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, αφού το ΚΚΕ συγκινεί και ξεσηκώνει τις μάζες όλα καλά. Ιδιαίτερα την περίοδο που γκεμίστηκε το ΠΑΣΟΚ και γίνεται ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού , το ΚΚΕ με την ηγεσία του Κουτσούμπα βρίσκεται σε τρομερή άνοδο, μπράβο.

yiok-yiok είπε...

"Εντάξει, αφού το ΚΚΕ συγκινεί και ξεσηκώνει τις μάζες όλα καλά. Ιδιαίτερα την περίοδο που γκεμίστηκε το ΠΑΣΟΚ και γίνεται ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού , το ΚΚΕ με την ηγεσία του Κουτσούμπα βρίσκεται σε τρομερή άνοδο, μπράβο."

Θα εγραφε ο Καρτερος στην "αυγη"


Νίκος Σαραντάκος είπε...

Στα δικά μου αυτιά το "ένας αιώνας αγώνας και θυσία" κουτσαίνει. Θα μπορούσε να γίνει "ολόκληρος αιώνας", αλλά δεν ξέρω αν είναι πολιτικά ορθό.

Τα κερασάκια στον θυρεό του τσέχικου κόμματος νομίζω ότι υπάρχουν από την αρχή που ιδρύθηκε, το 1989, αλλά μπορεί να πέφτω έξω.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Στρατολάτη, μετά τα εκατό, υπάρχει και το εκατον τόσα χρόνια, που μπορεί να σταθεί μέχρι τα διακόσια, αν ο μη γένοιτο, δεν έχει στερεωθεί ως τότε σε παγκόσμια κλίμακα ο σοσιαλισμός.
Κι αυτό που λέει ο φάρος πιάνει και μετά τα διακόσια, διαχρονικά. Όπως θα το παρέφραζε κι ο αρειανός sniper

Κόμμα θυμήσου, μια ζωή μαζί σου...

Μπράβο (να υποθέσω πως αυτό είναι το ψευδώνυμό σου;) δεν ξέρω ποιον είδες να λέει όλα καλά και πού είδες αυτή την αυταρέσκεια. Αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή, κι αν δεν αρέσει σε κάποιος, μπορούν να δοκιμάσουν να την προσαρμόσουν στα γούστα τους αλλά θα αποτύχουν
Το μόνο κόμμα που κατεβάζει μαζικά κόσμο στο δρόμο, που θέλει και μπορεί να το κάνει, είναι το κουκουέ. Κι ειδικά από τη στιγμή που διάφοροι παραδοσιακοί αστικοί κομματικοί μηχανισμοί, με προεξάρχον το πασόκ, ξεχαρβαλώθηκαν, ειδικά από τη στιγμή που η εξατομίκευση και η λύσσα ενάντια σε οτιδήποτε συλλογικό επιδρά ακόμα και στις εκλογές, με τους μηχανισμούς που προανέφερα να μην τολμάνε πια να κάνουν ανοιχτές συγκεντρώσεις, για να γλιτώσουν τη γιούχα, στους δρόμους υπάρχει μόνο το κουκουέ, εφόσον μιλάμε για κόμματα, χωρίς κανένα ίχνος ωραιοποίησης των πραγμάτων ή αυταρέσκειας.

Νίκο, αν τα κερασάκια υπάρχουν από το 89', μπορεί να μην αλλάζει δραματικά το νόημα της επιλογής. Αν πάλι υποθέσουμε πως το επέλεξαν μόνοι και αυτοβούλως, δεν καταλαβαίνω γιατί κράτησαν το όνομα (και την χάρη απόσα μπορώ να γνωρίζω) αλλά όχι το σύμβολο.

Ανώνυμος είπε...

perastikos13, έτσουξε πολύ όπως είπε η Amor. Εκεί στο phorum.gr, ακόμα κι εκείνους που είχαν πιστέψει ότι μπορεί να διέθετες λίγη τσίπα φρόντισες να τους διαψεύσεις (να αγιάσει το στόμα αυτού που σε ξεμπρόστιαζε). Μη νομίζεις ότι εδώ θα καταφέρεις περισσότερα πασόκε. Κ από σεβασμό στο μπλογκ-κ μόνο-το λήγω εδώ.

---

Εμένα μου αρέσει ο Κουτσούμπας ως ρήτορας. Θεωρώ βέβαια ότι αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο δυνατός στις συνεντεύξεις. Πιστεύω όμως ότι έχει όλες τις δυνατότητες (κ τη φυσιογνωμία) ώστε στα 100χρονα να βγάλει ολόκληρη την ομιλία από μνήμης (κ από καρδιάς) χωρίς να κοιτάξει καθόλου το κείμενο. Λίγο πάνω στο άγχος κ το συγχρονισμό στις κορυφώσεις να δουλέψει κ στις ευρωεκλογές ήδη θα είναι όχι καλός (όπως τώρα) αλλά εξαιρετικος.

ρα

Ανώνυμος είπε...

ολόκληρος αιώνας αγώνας και θυσία.

αυτό και άφησε τις εξυπναδούλες κονδυλοφόρε. ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ.

άιντε στον Ομπάμα τώρα...

@ψηρίς

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να γεμιζει Σταδια αλλα εχει εμφανη αδυναμια να γεμιζει με ψηφους τις καλπες!!

Καλημερα

Ανώνυμος είπε...

Ναι βρε παιδι μου! Χωρίς ψήφους πως θα κάνουμε επανάσταση!

Partydog

Ανώνυμος είπε...

Γεμισαν το ΣΕΦ στην κυριακάτικη λειτουργία τους αλλά παρέδωσαν (μαζί με άλλους) τα ΑΕΙ στους ιδιώτες και το νόμο Διαμαντοπούλου... Αυτό θα πει αποκατάσταση του "επαναστατικού χαρακτήρα" του ΚΚΕ!

-ωκεανίς-

Αναυδος είπε...

να κάνω μια υπόθεση ότι ο ωκεανις εκτός απο την ευαισθησία που έχει για τους ουκρανους και τους διοικητικους των αει εχει ξαναεπισκεφθει το ιστολόγιο με άλλο νικ ?

η απεργία των διοικητικων ηταν εναντια στο νομο διαμαντοπουλου ? το γνωριζαν οι απεργοί ? γιατι αυτοι απεργουσαν εναντια στη διαθεσιμοτητα

Ανώνυμος είπε...

Ναι "αναυδε" όπως τα λες είναι. Καμία σχέση η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ με την εφαρμογή του 4009/11
Να κάνω και εγώ μιαν ερώτηση. Ήταν πολλά τα αργύρια;

(η) -ωκεανίς-

Ανώνυμος είπε...

http://www.902.gr/node/33052

Τα αργυρια δεν ξερω ποσα ειναι αλλα η ξεφτιλα και ο γκεμπελισμος σας ειναι αξια μισθου...ή μαλλον εσεις πληρωνεστε με υπουργια και καρεκλες μονο. Συγνωμη "αριστερα" υπουργια λαι καρεκλες μη σας αδικω...
ratm

Ανώνυμος είπε...

άκου ramt,

οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ δεν είναι κορόιδα. Η βρωμικη δουλειά έγινε από κοινού, από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οπότε μην κουράζεστε άλλο να πουλάτε τρελίτσα.

Φιλικά

-ωκεανίς-

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Είναι φορές που οι σφοι αναγνώστες δίνουν πληρωμένες απαντήσεις στους διάφορους σπεκουλαδόρους, καθιστώντας περιττές τις δικές μου.
Συνεπώς κρατάω όσα έχω να πω κάβα - εφεδρεία κι εφόσον χρειαστεί, θα τα ανασύρω αργότερα στην επιφάνεια.

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορουσες να αναλυσεις τη βρωμικη δουλεια του ΠΑΜΕ? Γιατι και εγω μπορω να κατηγορησω το ανταρτικο της Κολομβιας επειδη μου εκοψε η ΔΕΗ το ρευμα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι στεκει. Και μιας και δεν εισαι προσκειμενος σε ΑΝΤΑΡΣΥΡΙΖΑ πες μας τι εκπροσωπεις ή τι γνωμη εχεις ως ατομο εστω για οσα εγιναν στα ΑΕΙ..
ratm

Ανώνυμος είπε...

http://www.902.gr/node/33035

Ετσι για την ιστορια και για καλυτερη μελετη εχει βγαλει ανακοινωση και το ΜΑΣ για τους εργαζομενους στο ΕΜΠ και το ρολο της ΑΝΤΑΡΣΥΡΙΖΑ... Οχι τιποτα αλλο αλλα να μσθουν και μερικοι συκοφαντες τι και πως μπας και αρχισουν να ριχνουν χολη χωρις να εκτιθονται τοσο. Για το καλο σας τα κανουμε ολα....

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ωαραιες οι πληρωμενες απαντησεις που λεει και το απολιθωμα, αλλα εγω δεν καταλαβα ποιες ηταν οι ερωτησεις. Βλεπω εναν ratm να εχει συγχιστει, να παραθετει κειμενα, να θελει να κουβεντιασει, αλλα να απανταει πανω σε τι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ακριβως? Γιατι απο την αλλη υπαρχει μια ωκεανιδα, τη μια να λεει οτι το κκε παραδιδει στους ιδιωτες τα αει, την αλλη να ρωταει αν ηταν πολλα τα αργυρια και την τριτη οτι η βρωμικη δουλεια εγινε απο κοινου. Γενικολογες, ομιχλωδεις και αοριστες μπουρδες δηλαδη, χωρις καμια διαθεση για συγκεκριμενα πραγματα (τρεις ευκαιριες ειχε η κοπελια) και η μονη πληρωμενη απαντηση σε τετοιες συμπεριφορες, ειναι ενα κωλοδαχτυλο στα μουτρα και χαιρετε. Ratm, χανεις το χρονο σου. Επειδη δεν ειμαστε στην εφηβεια, οποιος θελει να κανει κουβεντα, εχει τη στοιχειωδη υποχρεωση να επιχειρηματολογει και να τεκμηριωνει αυτα που λεει. Και η κοπελια απλα γουσταρει πλατσουρισματα στις λασπες. Δωστε της μια πιπιλα κι αφηστε τη να μιλαει μονη της, να νομιζει οτι εχει και τον τελευταιο λογο.

sniper

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχεις αδικο. Αλλα το παιχνιδι της τρολιτιδας δεν το εχω συνηθισει ακομα. Πρεπει να αποκτησω καλυτερα αντανακλαστικα...
ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ρε συ ratm μια άσχετη ερώτηση, από τεχνικής άποψης.Αυτό που σχολιάζεις ως απάντηση σε κάποιο άλλο σχόλιο, πώς ακριβώς το κάνεις -γιατί δεν το 'χω ανακαλύψει ακόμα;

Sniper, καταλάβαμε πολύ καλά ότι θέλεις να μειώσεις την πληρωμένη απάντηση της partydog παραπάνω, αλλά δε θα σου περάσει.

Ανώνυμος είπε...

Κατω απο το σχολιο,μου βγαζει λινκ με τιτλο απαντηση. Το παταω και οτι γραφω μπαινει ως απαντηση κατω απο το επιμαχο σχολιο.

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κι εμένα γιατί δε μου το βγάζει;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω... μηπως παιζει ρολο που γραφω οχι απο λογαριασμο google αλλα ως ανωνυμος? Δεν ξερω γιατι δεν το βγαζει σε σενα...