Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Νεολαία και διαδίκτυο

Στη σημερινή ανάρτηση η κε του μπλοκ συνεχίζει την αξιοποίηση του τρέχοντος τεύχους της κομεπ, αντιγράφοντας αποσπάσματα απ’ την απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος για τη δουλειά στη νεολαία και από τη συζήτηση πάνω στο ίδιο θέμα με μέλη της συντακτικής επιτροπής, που συμμετείχαν στις εργασίες της συνδιάσκεψης. Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα που επιλέχθηκαν, δίνουν ένα περίγραμμα των θέσεων του κόμματος για το διαδίκτυο, την επίδρασή του στη νεολαία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Υπενθυμίζω πως η αναδημοσίευση γίνεται για να παροτρύνει το σφο αναγνώστη να αναζητήσει και να αγοράσει την κομεπ –και στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να ανοίξει μια συζήτηση για το θέμα που εξετάζουμε.

Πρώτα μπαίνει το κομμάτι της απόφασης της συνδιάσκεψης από την ενότητα «τι συγκεκριμένα αντιμετωπίζουμε σήμερα ως συνέπεια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθήθηκαν πριν την κρίση και ιδιαίτερα με την αστική διαχείρισή της». Ακολουθεί το απόσπασμα από τη συζήτηση με τα μέλη της συντακτικής επιτροπής της κομεπ χρήστο μπαλωμένο, γρηγόρη λιονή και κυριάκο ιωαννίδη (που δε συμμετείχε στο συγκεκριμένο ζήτημα).

Καλή ανάγνωση και κάθε καλοπροαίρετος σχολιασμός ευπρόσδεκτος.

-.-.-

Ειδικό παράγοντα αποτελεί η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της λεγόμενης «κοινωνικής δικτύωσης», όχι μόνο ως μέσου ιδεολογικής χειραγώγησης και προπαγάνδας, αλλά και ως μέσου οργάνωσης και δράσης της νεολαίας κάτω από την κατεύθυνση κύκλων της αστικής τάξης, αστικών κρατών, κρατικών και παρακρατικών υπηρεσιών, με στόχο τη χρησιμοποίηση της νεολαίας για τη διευθέτηση των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, τη δημιουργία προσχημάτων και ευκαιριών για το τσάκισμα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του μαθητικού-φοιτητικού, την αποξένωση των ανθρώπων, την ενίσχυση του ατομισμού, τη διαφθορά των κοινωνικών σχέσεων.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την αξιοποίηση του διαδικτύου στις παρακολουθήσεις, στο φακέλωμα και σε άλλες δράσεις από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της ΕΕ, των καπιταλιστικών κρατών γενικότερα, δίνουν πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τις πρωτοφανείς δυνατότητές τους να χρησιμοποιούν την «κοινωνική δικτύωση» για συγκέντρωση ατομικών στοιχείων, με τα χαρακτηριστικά του φακελώματος και για αποπροσανατολισμό. Αρκετά μέλη της ΚΝΕ αλλά και νεότερων ηλικιών μέλη του Κόμματος, συνηθισμένα από μικρή ηλικία στη χρήση διάφορων εφαρμογών του διαδικτύου, γνωστών ως «μέσων κοινωνικής δικτύωσης» (twitter, facebook κλπ.) αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη θέση του Κόμματος για τη μη ατομική χρήση των συγκεκριμένων εφαρμογών. Χρειάζεται καλύτερη εξήγηση της θέσης μας. Το Κόμμα είναι αντίθετο όχι γενικά στην αξιοποίηση του διαδικτύου, αλλά στις εφαρμογές του που χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση και επικοινωνία συναγωνιστών, συντρόφων, συναδέλφων, φίλων. Είναι αντίθετο γιατί αυτή η επικοινωνία είναι εκτεθειμένη στα διεθνή μονοπώλια πληροφορικής, που αποδεδειγμένα διασυνδέονται με κρατικές και διακρατικές υπηρεσίες παρακολούθησης. Πχ δεν είναι καθόλου αθώα η διευκόλυνση στην αναζήτηση-επικοινωνία με βάση τα ενδιαφέροντα. Είναι κατευθυνόμενη με στόχο τη χειραγώγηση, ενώ είναι σε βάρος της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας, της συλλογικότητας, σημαντικών στοιχείων για να αναπτυχθεί κίνημα. Άλλωστε και για αυτόν το λόγο προβλήθηκαν ως «κοινωνικές μορφές» σε αντίθεση με μορφές κοινωνικής οργάνωσης όπως τα σωματεία, οι σύλλογοι, κλπ. Σε τελευταία ανάλυση, αυτό που θέτει το Κόμμα είναι βασικό ζήτημα επαγρύπνησης-περιφρούρησης, σε σχέση με τη χρήση όλων των μέσων μαζικής επικοινωνίας, μεταξύ αυτών και της σταθερής, της κινητής τηλεφωνίας κ.ά.

Συμπερασματικά: Η αποκαλούμενη «κοινωνική δικτύωση» ως ιδιοκτησία των καπιταλιστών προσφέρεται και χρησιμοποιείται ως μέσο συγκέντρωσης πληροφοριών και εκβιασμού σε βάρος αγωνιστών, ως μέσο τελικά πλήρους χειραγώγησης, ως μέσο για την ανάπτυξη και ισχυροποίηση της παρέμβασης του ταξικού αντίπαλου μέσα στο Κόμμα και το ταξικό κίνημα. Υπάρχει λοιπόν μια σχετικά νέα απαίτηση, από το Κόμμα πριν απ’ όλα και με βοήθεια προς την ΚΝΕ, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από ταξική σκοπιά ως πρόβλημα ιδιοκτησίας και εξουσίας ώστε να μη δημιουργούνται μύθοι και παγίδες ότι οι νέες τεχνολογίες, ανεξάρτητα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και για ποιο σκοπό τις χρησιμοποιεί, μπορούν να εξασφαλίσουν ευημερία κι ευτυχία. Ταυτόχρονα πρέπει και μπορεί να ενταθεί η ιδεολογική-πολιτική παρέμβαση του Κόμματος στο χώρο του διαδικτύου, η οποία δεν μπορεί να διεξάγεται στη βάση ατομικών πρωτοβουλιών, αλλά απαιτεί σχεδιασμό, κλιμάκωση, πολυμορφία.

-.-.-

Πώς το διαδίκτυο επενεργεί στη συνείδηση της νεολαίας;

Χρ. Μπαλωμένος: Το επίμαχο ζήτημα είναι να βοηθήσουμε τους νέους των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων ν’ αναπτύξουν τη συνείδηση της ταξικής τους θέσης. Μια συνείδηση που δύσκολα προλαβαίνουμε να παρέμβουμε για την ανάπτυξή της στα «μικρά διαλείμματα εργασίας» της νεολαίας. Από την άλλη, υπάρχει μια διαρκώς πιο μελετημένη κι επεξεργασμένη παρέμβαση της αστικής τάξης, που μεταφέρει τη διαίρεση της κοινωνίας στο ηλικιακό πεδίο. Πρόκειται για τη θεωρία του «χάσματος των γενεών». Η νέα γενιά, «η γενιά του 21ου αιώνα», υποστηρίζουν πως κατέχει προηγμένες δεξιότητες χειρισμού κι αξιοποίησης των νέων ηλεκτρονικών προϊόντων, του νέου λογισμικού, των διαδικτυακών δυνατοτήτων, χαρακτηρίζεται από μια κλίση προς το κινητό τηλέφωνο και την ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση, είναι συμβατική χωρίς ριζοσπαστικές-επαναστατικές διαθέσεις, αλλά και δεν είναι πολιτικά αδιάφορη, καθώς διαπνέεται από ιδέες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, το σεβασμό στ’ ανθρώπινα δικαιώματα και τέλος έχει προτίμηση σ’ ευέλικτες και χαλαρές μορφές εργασίας, που της αφήνουν ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία, παιχνίδι, μάθηση, άθληση και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες κοινωνικής συναναστροφής μέσα από το facebook, το twitter, την ανταλλαγή mp3 κλπ.

Γρ. Λιονής: Σίγουρα ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι υπαρκτά, αλλά όλα μαζί μπορεί να τα συναντήσει κανείς σ’ έναν αριθμό παιδιών των μεσαίων και ανώτερων αστικών στρωμάτων που εξακολουθούν να έχουν λυμένα τα βιοποριστικά τους προβλήματα. Σήμερα ο νέος της εργατικής-λαϊκής οικογένειας «σκοτώνεται» για μια θέση 10ωρης και 7ήμερης δουλειάς που σε πολλές περιπτώσεις είναι κι απλήρωτη. Αυτό το προφίλ, που συνοδεύεται με κολακευτικά σχόλιο, του τύπου «ηγέτης του 21ου αιώνα», είναι πολύ βολικό για τις νέες εργασιακές συνθήκες της μισοπασχόλησης, της ανέχειας και της ανεργίας και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει όπως οι ίδιοι ομολογούν.

Πλασάρουν ως λύση στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας το διαδίκτυο, ώστε να περνάς «δημιουργικά» τον ελεύθερό σου χρόνο κάνοντας ό,τι δεν έκανε η προηγούμενη γενιά που δούλευε διαρκώς: Ζήσε τη ζωή σου και ψυχαγωγήσου, ανάπτυξε την κοινωνικότητά σου και τα ταλέντα σου στο διαδίκτυο.

Μέσω του internet και των όλο και νεότερων ανακαλύψεών του, facebook, e-books και μια σειρά άλλες «καινοτόμες» δραστηριότητες, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια να οργανωθεί ο ελεύθερος χρόνος της νεολαίας. Από τη μια προετοιμάζουν την ελίτ των γκουρού των νέων τεχνολογιών για τη διεύθυνση της καπιταλιστικής παραγωγής και από την άλλη μια υποταγμένη, χειραγωγημένη κι αόρατα επιτηρούμενη σε κάθε της βήμα εργατική τάξη. Γι’ αυτό δεν υπάρχει μεγαλύτερη αφέλεια από το να παρασύρεται κανείς από τη μαγεία των μορφών κοινωνικής δικτύωσης και να πιστεύει πως ξέρει ν’ αποφεύγει τις κακοτοπιές.

Εν τέλει, βασικό να κατανοηθεί είναι πως προσπαθούν να επιδράσουν στον τρόπο σκέψης, στον τρόπο κοινωνικοποίησης, ν’ αξιοποιήσουν τη σημασία που έχουν αυτά τα τεχνολογικά μέσα για τη νέα γενιά για να συκοφαντηθούν οι σημερινές μορφές κοινωνικής οργάνωσης της εργατικής τάξης, τα σωματεία κλπ. Το διαδίκτυο δεν είναι ταξικά ουδέτερο, παρόλο που παρουσιάζεται και φαίνεται ως τέτοιο.


Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ και πώς πρέπει να δράσει για ν’ αντιμετωπίσει την παραπάνω κατάσταση;

Γρ. Λιονής: Δεν χωράει αμφιβολία ότι η σημερινή νεολαία και ιδιαίτερα οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πολυσυζητημένη blogόσφαιρα για ενημέρωση κι επικοινωνία, ακόμη και για να εκφραστούν.

Από τη μεριά μας, φυσικά δεν είμαστε αρνητές του διαδικτύου. Αντίθετα δώσαμε σημασία στην παρουσία μας στο διαδίκτυο. Θυμίζω πως το Κόμμα μας ήταν από τα πρώτα που αξιοποίησαν το internet, τόσο στη διάδοση των θέσεών του όσο και στην εφημερίδα του, το «Ριζοσπάστη».

Αυτόν το δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε. Να εντείνουμε την ιδεολογική και πολιτική παρέμβασή μας στο διαδίκτυο, ν’ αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτού του μέσου για να προσεγγίσουμε καλύτερα τις μικρότερες ηλικίες. Ν’ απευθυνθούμε στη δική μας νεολαία για να βρούμε με ευθύνη του Κόμματος νέες και πρωτότυπες, ακόμη πιο κατάλληλες μεθόδους αξιοποίησής αυτών των τεχνολογιών.

Όμως είναι ανάγκη να επιτεθούμε σε αντιλήψεις περί διαδικτυακών κινημάτων και να εξηγήσουμε καλύτερα την ανάγκη περιφρούρησης συντρόφων και οπαδών ή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Για το λόγο αυτό, η δική μας απάντηση δεν μπορεί να δοθεί μόνο μέσ’ από αυτά τα μέσα, πόσο δε μάλλον με τον τρόπο που η αστική τάξη τ’ αξιοποιεί, αλλά κυρίως στο δικό μας προνομιακό πεδίο: Στη ζωντανή κοινωνική συναναστροφή και δραστηριότητα, στο σχολείο της ταξικής πάλης, της πραγματικής ζωής και όχι της διαμεσολαβημένης από τα διάφορα κέντρα της αστικής εξουσίας. Σ’ αυτό το πεδίο μπορεί κανείς ν’ αξιοποιήσει δημιουργικά τη νέα τεχνολογία.

Χρ. Μπαλωμένος: Ο ελεύθερος χρόνος της νεολαίας αποκτά μεγαλύτερο βάρος ποσοτικά και ποιοτικά και δε νοείται πια παρέμβαση στη νεολαία χωρίς την ενασχόλησή μας με την οργάνωση του ελεύθερου χρόνου της με μορφές μάλιστα ελκυστικές, ενδιαφέρουσες, δυναμικές. Δε φτάνει πια η παρέμβασή μας την ώρα της δουλειάς και του σχολείου. Χρειάζεται να καλλιεργήσουμε, ν’ αναδείξουμε άλλο τρόπο ζωής, άλλα πρότυπα.

Πεδίο ταξικής πάλης είναι ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία και μάλιστα πολύ σύνθετο, όσο και αποδοτικό. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί μια πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητά μας για τη νεολαία να είναι μία φορά το χρόνο στο Φεστιβάλ. Χρειάζεται να μπουν οργανωτικές, πολιτικές και ιδεολογικές βάσεις για μόνιμη και σταθερή παρέμβαση, ξεκινώντας από τις μεγάλες πόλεις που συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις νέων στις γραμμές μας. Η εμπειρία, τόσο η κεντρική όσο και από Οργανώσεις που επιχείρησαν ν’ αναπτύξουν κάποια πολιτιστική δραστηριότητα, δείχνει πως, όταν ανοίγουμε όλα τα μέτωπα πάλης μας, πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις μας. Αυτό στη νεολαία μπορεί να λειτουργήσει δυναμικά και κυρίως διαπαιδαγωγητικά. Το ζητούμενο δεν είναι απλά να παρέμβουμε όπου ψυχαγωγείται και αθλείται η νεολαία, αλλά να της δώσουμε εμείς τη δυνατότητα ν’ αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τα ενδιαφέροντά της σ’ ένα πλατύ πεδίο που ξεπερνά την ατομικότητα: Στο κοινωνικό, ιστορικό πεδίο, το μόνο όπου μπορεί να πάρει και να δώσει ό,τι μπορεί ο άνθρωπος περισσότερο.

Το Κόμμα μας είναι δημιουργικό και διαρκώς εξελισσόμενο. Σε όλες τις επεξεργασίες του μετά από τις ανατροπές αντιμετωπίζει τη ζωή διαλεκτικά στην κίνηση και τις αντιφάσεις της. Με δημιουργικότητα και διορατικότητα πρέπει να σκύψουμε και πάνω στη νεολαία αν θέλουμε να δει το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας.


Στο ίδιο τεύχος ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το άρθρο της συγγραφέα εύης κοντόρα και τη σχετική ενότητα για την επίδραση του παιδιού στα παιδιά.

Πέραν της κομεπ, η κε του μπλοκ συνιστά στους σφους αναγνώστες να ακολουθήσουν αυτό το σύνδεσμο και να δουν παλιότερη σχετική αθρογραφία του ριζοσπάστη ήδη από το μακρινό 2000 στην πρωτοπόρο στήλη κόκκινο δίκτυο!

13 σχόλια:

anonymous anonymous είπε...

Εξαιρετικό το απόσπασμα που παρατίθεται εισηγητικά. Το ερώτημα είναι τι λένε για όλα αυτά οι red bloggers, του απολιθώματος συμπεριλαμβανομένου, με δοσμένο ότι με έμμεσο τρόπο αποδοκιμάζεται η πρακτική τους.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο βουκεφάλας μπορεί να είσαι και να εγκαλείς τους red bloggers, όταν περιδιαβαίνεις στα μπλογκ τους και σχολιάζεις ανώνυμα.
Πότε θα καταδικάσεις τη στάση σου; Εκτός κι αν η παρουσία σου εδώ είναι κάποιο κόλπο, να αγανακτήσουμε όλοι και να κόψουμε μαχαίρι το ίντερνετ, να μη σε πετυχαίνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Μπαλτσαβιά θεωρείται ότι πίσω από την κόντρα anonymous anonymous και μπρεζνιεφικού απολιθώματος υπάρχει λίγο από "θεωρία των σταδίων"

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΠΓ αν είσαι εσύ, βάλε ένα ψευδώνυμο, αλλιώς θα πρέπει να σβήσω το σχόλιο.

anonymous anonymous είπε...

Για ορισμένους (δεν λέω ονόματα) φαίνεται ότι ισχύει η παροιμία "δεν με φτύνουν -ψυχαλίζει". Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι ρε βουκεφάλα, να πεις ονόματα να καταλάβουν όλοι και να απαντήσεις σε αυτό που σε ρωτάνε. Γιατί μπαίνεις και σχολιάζεις ανώνυμα σε μπλογκ; Καταδικάζεις ανοιχτά τη στάση σου, ναι ή ου; Την αλήθεια ρε.

Ανώνυμος είπε...

ειρωνεια δεν χρειαζεται ο καθενας λεει την γνωμη του τωρα αν σε ενο χλει δεν μπορω να προσφερω βοηθεια

Ανώνυμος είπε...

Καλά τώρα αυτό ήταν αχρείαστο και λιγο πουστικο απέναντι στον Παναγιώτη....

ΡΓ

ΥΓ. Μην απαντάς μωρέ κι εσύ! Δεν δείχνει αδυναμία!

Ανώνυμος είπε...


Oχι Απολιθωμα,δεν ημουν εγω.Ποτε δεν περιδιαβαινω την μπλογκοσφαιρα ανωνυμος(ουτε ξυπολητος,παπουτσωμενος γαρ)

ΥΓ Αγαπω Παναγιωτη Μπαλτσαβια

Παπουτσωμενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

Παντως οι ρεντ μπλογγερς,σε αυτους τους λιγους ανθρωπους που τους διαβαζουν,κανουν μεγαλο καλο,στην εκλαικευση της θεωριας και στην ενημερωση.Μπλογκ οπως αυτο,το praxis,το erodotus και ειδικα το lenin reloaded ειναι διαμαντια.Τιμης ενεκεν αναφερω το redflyplanet(που απο αυτο εμαθα και τα υπολοιπα) και το αειμνηστο Ταξεις και Ηθικη,το οποιο δεν ηταν ακριβως ρεντ,αλλα ειχε πολυ ωραιες αναλυσεις.

Προσωπικα τα τελευταια 3-4 χρονια,ενημερωνομαι σχεδον μονο απο τα μπλογκ αυτα και μερικα φορουμ που αναπαραγουν ειδησεις απο αλλα σαιτ.Τηλεοραση βλεπω μονο απο μαζοχισμο και για το comedy value και ο Ρ με κουραζει δυστυχως.

Παπουτσωμενος Γατος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πίστευα πως θα αναφερθεί πρώτα από κάποιον άλλο, αφού όμως κανείς δεν έκανε την αρχή, παίρνω την ευθύνη να πω ότι η απόφαση και η συζήτηση που ακολουθεί επισημαίνουν πολλά σωστά στοιχεία, αλλά δεν πιάνουν καθόλου ένα πολύ βασικό κομμάτι: πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα ως εργαλείο το διαδίκτυο και να εμπλουτιστεί η δουλειά που γίνεται με το πόρταλ. Δεν έχουμε δυστυχώς την πολυτέλεια να αγνοούμε αυτή τη δυνατότητα.

Rocean είπε...

Η συζήτηση για το αν συμμετέχουμε σε social networks δεν έχει καμιά σημασία... Τουλάχιστον τώρα που είναι ακόμη πρωτόγονη η κατάσταση εκεί... Πολλά αλλάζουν συνεχώς και πολλά θα αλλάξουν... Και ο κόσμος θα ωριμάζει, στο τι χρήση κάνει, γιατί τώρα είναι για τα πανηγύρια...

Αυτό που πρέπει να ψάξουμε, είναι αυτό που λες... Πως θα αξιοποιηθεί το portal καλύτερα... Αυτή την στιγμή το ΚΚΕ είναι το ΜΟΝΟ Κόμμα (και δεν το λέω με υπερβολή) που χρησιμοποιεί τα social media... Τουλάχιστον τόσο οργανωμένα και μαζικά... Η τροφοδότηση του 902 με υλικό από όλη την Ελλάδα είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο...

Αυτό πρέπει να δούμε πως θα γίνει καλύτερο... Καλύτερες φωτογραφίες, καλύτερα βίντεο, καλύτερος ήχος, καλύτερα κείμενα, περισσότερες ειδήσεις και από θέματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με δραστηριότητες του κινήματος... Πως σύντροφοι που ΤΟ ΕΧΟΥΝ (είτε έχουν τώρα blogs, είτε όχι) με το γράψιμο θα αξιοποιηθούν...

Πρέπει να δούνε οι σύντροφοι σε όλη την Ελλάδα, πως θα οργανώσουν καλύτερα την δουλειά τους για τον 902... π.χ. είναι χίλια δυο τεχνικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν... Από το πως θα έχουμε ποιοτικά καλύτερα βίντεο, με καλύτερη εικόνα, με καλύτερο ήχο, μέχρι το πως το υλικό θα οργανώνεται, θα επεξεργάζεται, θα στέλνεται όσο γίνεται πιο γρήγορα στον 902... Κι αφού λυθούν τα τεχνικά ζητήματα, πως το υλικό που θα παράγεται θα γίνεται καλύτερο ποιοτικά... π.χ. να μην υπάρχουν μόνο πλάνα από μια ομιλία ή μια συγκέντρωση, αλλά και δηλώσεις, συνεντεύξεις κλπ... Ή ακόμη να παράγονται και ερευνητικά ρεπορτάζ... π.χ. συνθήκες εργασίας μέσα στα ορυχεία της ΔΕΗ...

Επειδή συμμετέχω στην δημιουργία υλικού από την πόλη μου (την Πτολεμαϊδα. Όποιος έχει πετύχει στον 902 υλικό που στέλνουμε θα δει ότι προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώσουμε την ποιότητα), έχω πάρει ήδη μια ιδέα το τι προβλήματα και τι απαιτήσεις υπάρχουν. Και πως μπορούν να λυθούν πάνω-κάτω.

Δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι π.χ. με 2 φωτογραφίες και 2 πλάνα, κι αυτά κακής ποιότητας. Δεν πρέπει να αρκούμαστε στον ερασιτεχνισμό. Δηλαδή να λέμε ερασιτέχνες είμαστε, αυτό μπορούμε, αυτό κάνουμε... Με όσες δυνατότητες έχουμε και όσες μπορούμε να αποκτήσουμε, να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι...

Θα μπορούσε ο 902 (με την εμπειρία που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα) να δώσει και περισσότερες συμβουλές στους συντρόφους... Ίσως να οργανώνονταν και διάφορα σεμινάρια...

Υ.Γ: Κάτι τελευταίο για τα social networks... Τα social networks (facebook, twitter, google+ κτλ) στην ουσία είναι για να δημιουργούν θόρυβο... Σπάνια είναι δημιουργοί υλικού... Κυρίως κουτσομπολιό, σχόλια και θόρυβος είναι... Και αυτή την πλευρά πρέπει να δούμε... Είναι βλακώδες να λες ότι χρήση των social networks από το Κόμμα θα ήταν π.χ. να φτιάξει λογαριασμό στο twitter... Και καλά για να επικοινωνεί το Κόμμα με τον κόσμο... Βλακείες! Αν θα πρέπει το Κόμμα να δει το να έχει account στο twitter θα ήταν απλά για να δίνει ένα feed με ότι καινούργιο υπάρχει και λινκς προς τα sites... Γιατί στην ουσία τα social networks είναι μία εξέλιξη του παλιού καλού RSS Feed. Αλλά και πάλι όλο αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό... Υπάρχουν άλλωστε πάρα πολλοί σύντροφοι ήδη που κάνουν share ότι βγάζει το Κόμμα και δημιουργούν όσο θόρυβο μπορούν...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σε όσα σωστά βάζει ο ρόσεαν στο σχόλιό του, εγώ θα προσθέσω λίγες επιμέρους παρατηρήσεις.
α. επειδή κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει την χρήση του διαδικτύου, ειδικά στη νεολαία, πρέπει να δούμε πέρα από την επισήμανση των κινδύνων πώς θα έχουμε ώριμους χρήστες, που θα ξέρουν να χρησιμοποιούν σωστά το εργαλείο αυτό και να προστατεύουν τον εαυτό τους και την οργάνωση.
β. το κομμάτι της αξιοποίησης πρέπει να εξεταστεί πιθανότατα σε ξεχωριστή δουλειά και να γίνουν σε αυτόν τον τομέα πολύ πιο θαρραλέα βήματα απ' ό,τι τώρα.
γ. το τουίτερ μπορεί να μην είναι το πλέον χρήσιμο στη μαζική επαφή με τον κόσμο, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάποιους τομείς.
δ. το βιντεάκι για την ημέρα των ερωτευμένων και τον ανομολόγητο έρωτα σεβ-σύριζα καταρρίπτει αν μη τι άλλο το μύθο για τους κνίτες που δεν έχουνε χιούμορ και δείχνει πόσο σημαντικά πράγματα μπορούν να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση.