Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Τα έθιμα του Πολυτεχνείου

Το πιο παραδοσιακό έθιμο στο γιορτασμό (γιατί ή είμαστε δημοτικιστές ή δεν είμαστε) του Πολυτεχνείου είναι η αναφορά στο τεύχος της Πανσπ… Μάλλον όχι, το πιο παραδοσιακό έθιμο είναι τα ξύλα και τα σκηνικά εν είδει επαναστατικής γυμναστικής και χωρίς κανένα λόγο στο χώρο του Πολυτεχνείου, που στην επίσημη, αρχοντοβλαχική διάλεκτο του Λαϊκού Στρώματος (που κοροϊδεύει ασύστολα τα λαϊκά στρώματα για το τρίτο μέρος του αφιερώματός του) μεταφέρονται ως εξής: αντηλλάχθησαν (γιατί ή δεν είμαστε δημοτικιστές ή είμαστε) σπρωξίδια κι επιδόθηκαν μπουκετίδια…
Ένα έθιμο που τηρήθηκε πιστά και φέτος, θυμίζοντας λίγο το γαλατικό χωριό και τα… παιδιά να ξεσπάνε πάνω στο εξωκοινοβούλιο, αφού (κατά δική τους, κυνική ομολογία) δε βρήκαν Ρωμαίους –δηλ εμάς. Αυτά όμως θα τα δούμε καλύτερα στην ανταπόκριση από τον τριήμερο γιορτασμό συνολικά –γιατί ή είσαι δημοτ… αν και το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή.

Το δεύτερο πιο παραδοσιακό έθιμο του Πολυτεχνείου, λοιπόν, είναι η αναφορά στο τεύχος της Πανσπουδαστικής νο 8. Κινείται στα όρια της νομοτέλειας πως κάθε χρόνο κάποιος, κάπου, κάποτε, θα το ξεφουρνίσει. Κάποιος-α συνδικαλιστής-στρια ή κάποιος-α μπαχαλάκιας-ισσα ή κάποιο μέλος κάποιας γκρούπας, σε κάποιο πηγαδάκι ή κάποια τοποθέτηση κάποιας συνέλευσης σε κάποιο αμφιθέατρο κάποιου φοιτητικού συλλόγου σε κάποια πόλη, είναι βέβαιο πως θα πει με το ύφος του θριάμβου να λάμπει στα μάτια του.
Και η Πανσπουδαστική νο 8; Τι έχετε να μας πείτε για την Πανσπουδαστική νο 8; Όλοι θυμόμαστε τι έγινε με την Πανσπουδαστική νο 8...
Κι όσο απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα, τόσο μεγαλώνει η ακλόνητη σιγουριά για το πώς ήταν και τόσο πιο χοντροκομμένα τα παρουσιάζει, όποιος θέλει να κερδίσει την προσοχή (και την ψήφο) του κοινού του, εντυπωσιάζοντάς το. Με όσο περισσότερη βεβαιότητα ισχυριστεί κανείς πως το ΚΚΕ κατήγγειλε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως προβοκάτσια, και δε συμμετείχε ποτέ σε αυτήν (ούτε σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, μπορώ να σου πω) ή μπήκε εκ των υστέρων, για να την καπελώσει, τόσο πιο πιθανό είναι να βρει ακροατήριο και να πείσει κόσμο πως μιλάει σαν ειδικός επί του θέματος κι ότι όσα λέει είναι αδιαμφισβήτητα.

Κατά τη γνώμη μου, κάποια πράγματα τείνουν να χάσουν το ενδιαφέρον και το νόημά τους, δια της τόσο συχνής επανάληψης, σε βαθμό που να αποφεύγεις να έρθεις ξανά σε επαφή μαζί τους, γιατί έχεις βαρεθεί να τα ακούς, και παρόλα αυτά να διαπιστώνεις σε κάποια φάση πως αγνοείς ή δε θυμάσαι όλες τις λεπτομέρειες. Και στο καπάκι, βλέπεις κάτι λίβελους σαν κι αυτόν που δημοσιεύτηκε χτες στην «αντικαπιταλιστική Παντιέρα», να αναρωτιούνται αν θα μιλήσει κανείς επιτέλους. Μα γιατί δε σπάει επιτέλους η σιωπή για ένα τέτοιο, μείζον ζήτημα, που ποτέ δε συζητάμε, τέτοιες μέρες κάθε χρόνο; Αν και ο αρθρογράφος, θα έπρεπε να προβληματιστεί ακριβώς από αυτό το σημείο. Κάποια από τα στελέχη της Αντι-ΕΦΕΕ, που είχαν καθοδηγητική ευθύνη (πχ Τζιαντζής, Λαφαζάνης), αποχώρησαν κάποια στιγμή, στην πορεία των πραγμάτων, από το ΚΚΕ. Δεδομένου πως γνώριζαν από πρώτο χέρι κάποια πράγματα και ότι έχουν τοποθετηθεί αυτοκριτικά ως προς διάφορες πτυχές του κομματικού του παρελθόντος, δεν είναι εύλογο πως αν είχαν κάτι να προσάψουν στο Κουκουέ γι’ αυτό το ζήτημα, αν είχαν στη διάθεσή τους κάποιο στοιχείο που να αποδείκνυε πως έβλεπε την εξέγερση ως προβοκάτσια, αποκλείεται να μην το χρησιμοποιούσαν εις βάρος του αναδρομικά; Λέω εγώ τώρα…

Με την ευκαιρία, είχα σκεφτεί πως εν όψει και της συγγραφής του τρίτου τόμου του δοκιμίου ιστορίας (και την περίοδο 1968-91, που περιλαμβάνει και το Πολυτεχνείο), θα είχε ενδιαφέρον να μαζευτούν σε ένα νήμα διάφορες παραπομπές και βιβλιοπροτάσεις, σε μια ανάρτηση του στιλ «πες μου τι να διαβάσω για το Πολυτεχνείο» και ειδικά για το επίμαχο τεύχος (είναι το νούμερο 8, το ξέρουν όλοι με αυτό). Δεν είχα όμως το χρόνο να επεξεργαστώ αυτή την ιδέα, κι έτσι μένει στο ράφι προς μελλοντική αξιοποίηση…

Αυτό πάντως που έχει περισσότερη αξία είναι να δει κανείς πίσω από αυτά και να αναμετρηθεί με γενικότερα ερωτήματα, προτού αποφανθεί για… «τον προδοτικό και υπονομευτικό ρόλο της ΚΝΕ» στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, να αναστοχαστεί για την ίδια την εξέγερση και να την τοποθετήσει στις πραγματικές της διαστάσεις. Δεν υπονοώ τη γνωστή παράμετρο της βολεμένης γενιάς του Πολυτεχνείου –αν δεχτούμε αυτόν τον όρο για να χρονολογούμε την ιστορία- που δεν ακυρώνει στο παραμικρό την αξία της εξέγερσης και δεν αποτελεί κριτήριο για μια εκ των υστέρων αξιολόγηση, ούτε και τον ιδεολογικό της απόηχο που καθόρισε εν πολλοίς αυτό που επικράτησε μεταπολιτευτικά να λέγεται «αριστερά» στη χώρα μας και το περιεχόμενο του όρου. Αλλά πιο ειδικά ζητήματα για τις δυνατότητες επιτυχίας και τα αποτελέσματά της.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έριξε τη χούντα, ούτε κατάφερε τα έξι χρόνια να μη γίνουνε επτά, όπως έλεγε το σύνθημα των φοιτητών. Πιθανόν να συντέλεσε όμως στο να μη γίνουν περισσότερα, στην επιτάχυνση του τέλους της. Και σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη της συνεισφορά ήταν πως ανάγκασε τη χούντα να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, έριξε τις μάσκες του «εκδημοκρατισού» της κι έκαψε οριστικά το χαρτί της «φιλελευθεροποίησής» της, που μπορούσε να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια κατάσταση –πχ κάτι αντίστοιχο με τη στρατιωτική «δημοκρατία» της γειτονικής Τουρκίας. Αυτά ως προς την αξία της εξέγερσης και τον κλασικό απαξιωτικό αφορισμό που ισχυρίζεται πως το μόνο αποτέλεσμα ήταν μια απλή, αλλαγή φρουράς, από τον Παπαδόπουλο στον Ιωαννίδη, που ήρθε στα πράγματα μία βδομάδα μετά.

Όπως, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε την προσδοκία από ένα ιστορικό υποκείμενο να φέρει εις πέρας κάτι που δεν έχει τεθεί στο ιστορικό προσκήνιο, κατ’ αντιστοιχία, δεν μπορούμε να κρίνουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου από τη μη επίτευξη ενός στόχου, που αντικειμενικά βρισκόταν έξω από την εμβέλεια των δυνατοτήτων της: δηλ να ρίξει τη χούντα. Από τη στιγμή όμως, που αυτό γινόταν φανερό και στα δρώντα υποκείμενα της εποχής, τους έθετε κάποιες πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους. Η εξέγερση δεν έπρεπε να παρασυρθεί απ’ το φλογερό ενθουσιασμό της στιγμής και να πάει πιο μακριά απ’ όσο θα μπορούσε –κάτι που επιδίωκαν πχ τα συνθήματα «κάτω το κράτος», «κάτω το κεφάλαιο», κτλ, που αντικειμενικά λειτουργούσαν προβοκατόρικα, αν δε γράφονταν δηλ από μασκαρεμένους ασφαλίτες με πολιτικά. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια άτολμη, ρεφορμιστική λογική μικρών μεταρρυθμιστικών βημάτων (αυτή την πρέσβευε κυρίως το ΚΚΕ εσωτερικού, με τη θετική στάση που τήρησε απέναντι στο εγχείρημα της χουντικής «φιλελευθεροποίησης»), αλλά με ρεαλιστική εκτίμηση των συσχετισμών και της συγκεκριμένης κατάστασης. Η συγκέντρωση δυνάμεων δεν είχε φτάσει σε εκείνο το σημείο, που θα επέτρεπε στην εξέγερση να πάει μέχρι τέλους, μπορούσε όμως να ανέβει κατακόρυφα μέσω αυτής της εξέλιξης και να ανοίξει τελείως διαφορετικές προοπτικές.

Αυτό στη δεδομένη στιγμή σήμαινε πως έπρεπε να υπάρχει κι ένα σχέδιο διεξόδου για την κατάληψη, τόσο για τους φοιτητές που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, όσο –κυρίως- για το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα και τη συνέχειά τους, να μην παιχτούν δηλ όλα (ή τίποτα), σε μια συγκυρία που δεν ήταν ευνοϊκή για κάτι τέτοιο. Αυτά μπορεί να είναι ψιλά γράμματα για τον κλασικό αριστεριστή, που ζει και αναπνέει για αυτό το «όλα ή τίποτα», ή για ένα φλεγόμενο, φοιτητικό αμφιθέατρο, αλλά δεν μπορεί παρά να απασχολούν τη συνειδητή πρωτοπορία του κινήματος. Κι αξίζει να σημειωθεί πως τους υπόλοιπους οκτώ μήνες της χούντας, που αντιστοιχούν στην «περίοδο Ιωαννίδη», δεν υπήρχε κάποια αξιόλογη εκδήλωση συλλογικής κι οργανωμένης αντίδρασης, μολονότι η μέχρι τότε τάση του κινήματος ήταν σαφώς ανοδική, και η χούντα όδευε προς το τέλος της –ή τη δημοκρατική μετεξέλιξή της.

Με βάση αυτά τα δεδομένα λοιπόν πρέπει να κριθεί, νηφάλια και ιστορικά, στο πλαίσιο της εποχής της, η δράση, η στάση και τα όποια πιθανά λάθη της ΚΝΕ, μακριά από εύκολους αφορισμούς κι απλοϊκά σχήματα.

Στο αρχικό προσχέδιο είχα υπολογίσει να αναφερθώ και στο ζήτημα της «ενότητας και πάλης των αντιθέτων» μες σε ένα ενιαίο κίνημα, όπως στο Πολυτεχνείο, και στο αποτέλεσμα της συνύπαρξης αυτών των αντικρουόμενων πολιτικών σχεδίων. Αλλά ας το κρατήσουμε κάβα για κάποια μελλοντική ανάλυση.

55 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πριν από τρία ακριβώς χρόνια είχα ευχηθεί εδώ:

http://fadomduck2.blogspot.com/2012/11/8.html?showComment=1353096217785#c3743088041794212397

«να μην χρειαστεί να ξαναμιλήσω και μάλιστα μ’ αυτόν τον τρόπο».

Δυστυχώς οι σημερινές συνθήκες δεν μου το επιτρέπουν.

Αναγκάζομαι λοιπόν να επαναλάβω όσα είχα τότε γράψει. Το κείμενο παρακάτω. Επιστρέφω στην σιωπή μου και μακάρι να μην χρειαστεί να την σπάσω γι’ άλλη μια φορά. —Χρεώστης.

Σκέφτηκα πολύ πριν γράψω αυτές τις γραμμές, έναν ολόκληρο χρόνο για να είμαι ακριβής, αφότου δηλαδή διάβασα την περσινή ανάρτηση που αναδημοσιεύεται σήμερα.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν να σιωπήσω γι’ άλλη μια από τις τόσες φορές που το ’κανα όταν διάβαζα όλες τις αντιΚΝΕ και αντιΚΚΕ συκοφαντίες με αφορμή το περίφημο Νο 8 της «Πανσπουδαστικής» της περιόδου της χούντας (Αντι-ΕΦΕΕ). Με την «Πανσπουδαστική» με συνδέουν άρρηκτοι προσωπικοί δεσμοί από άλλη περίοδο της κυκλοφορίας της.

Αν μέχρι τώρα σιωπούσα είναι γιατί δεν ήθελα να προσβάλω την συνεπή σεμνότητα και το αγωνιστικό ήθος αυτών που σε αντίθεση με την ύπουλη θρασυδειλία των συκοφαντών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ κατάθεσαν στον αντιδικτατορικό αγώνα ό,τι είχαν και δεν είχαν βγαίνοντας μισεροί και μισερές από τα μπουντρούμια της χούντας.

Επειδή οι αντιΚΝΕ και αντιΚΚΕ αισχρές συκοφαντίες γύρω από το Νο 8 της «Πανσπουδαστικής» απ’ ό,τι καθαρά φαίνεται θα συνεχιστούν και θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να αναζητηθούν οι σύντροφοι που τύπωσαν αυτό το φύλλο για να καταθέσουν την μαρτυρία τους. Δεν ξέρω αν αυτό είναι δυνατό, αλλά αν γινόταν, θα βόηθαγε, νομίζω, να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα και να αποστομωθούν οι θρασύδειλοι συκοφάντες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Οι σύντροφοι που τύπωσαν το Νο 8 της «Πανσπουδαστικής» ήταν δυο: η Αγγελική Σωτήρη, φοιτήτρια της Ιατρικής Αθήνας και ο Λάζαρος Σταθάκης, φοιτητής της Σχολής Τοπογράφων του ΕΜΠ. Πιάστηκαν στο χτύπημα του Φλεβάρη 1974 στο τυπογραφείο της Αντι-ΕΦΕΕ και τους πέρασαν από φριχτά βασανιστήρια. Περιγραφή των ανατριχιαστικών βασανιστηρίων, στα οποία υποβλήθηκε η Αγγελική Σωτήρη, υπάρχει σ’ ένα από τα λίγα φύλλα της εφημερίδας «Νέα Ελλάδα» που κυκλοφόρησε προτού καταργηθεί ο 509, νομιμοποιηθεί το ΚΚΕ και κυκλοφορήσει ο «Ρίζος» (δεν θυμάμαι αν είχε γράψει κι ο «Οδηγητής» στο πρώτο ή στο δεύτερο νόμιμο φύλλο του).

Δεν ξέρω αν σήμερα ζουν και πού βρίσκονται η συντρόφισσα κι ο σύντροφος. Οι ιστορικοί ας τους αναζητήσουν.

Ζητάω κι από τους δυο συγνώμη που εγώ ο αμέτοχος σπάω ανώνυμα την δική τους σιωπή, ελπίζω να με καταλάβουν.

Εύχομαι να μην χρειαστεί να ξαναμιλήσω και μάλιστα μ’ αυτόν τον τρόπο.

Χρεώστης

Ανώνυμος είπε...

Έναν Λάζαρο Σταθάκη ξέρω ότι ήταν πρόσφατα στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν ξέρω αν είναι συνωνυμία (μάλλον όμως δεν είναι). Δεν πρέπει να ανήκει τώρα στο ΚΚΕ.
Μια Αγγελική Σωτήρη νομίζω ότι δούλευε πριν από κάποια χρόνια στο ένα από τα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων γιατί κάποιο θέμα είχε δημιουργηθεί στην επικαιρότητα και συγκράτησα το όνομα. Νομίζω τότε ότι άνηκε ακόμα στο ΚΚΕ ή συμπορεύονταν. Δεν ξέρω για σήμερα.
Όπως και να έχει σωστή η παρατήρηση του "Χρεώστη"

ρα

Ανώνυμος είπε...

Βασικό στοιχείο για κουβέντα μας είναι πως η ΚΝΕ σκόπιμα αναζοπύρωσε το ενδιαφέρον και την κουβέντα για το θέμα σε κάποιον εορτασμό, όταν, νομίζω χωρίς να είναι συνήθεια, ξαφνικά έβαλε την Π08 στο κεντρικό ταμπλό, για να "τσακωθεί με τους αριστεριστές", δηλ υπάρχει αποδοχή πως το θέμα έχει σημασία, συνδέεται με την αντιπαράθεση γραμμών πριν και μετά το Πολυτεχνείο.

Βασικός τρόπος αντιπαράθεσης εκ μέρους του ΚΚΕ για το θέμα όμως είναι το "δεν συζητάμε για την Π08". Λέμε ότι ήταν καλή γιατί το ΚΚΕ είχε βασανισθέντες. Λέμε ότι ήταν καλή γιατί δεν έχει πει κάτι διαφορετικό ο Λαφαζάνης, ο Τζιαντζής και η Βαλαβάνη. Δεν μιλάμε ποτέ για το περιεχόμενο της απόφασης της ΚΕ του 76 όπου εξιστορεί (με κυνισμό ή ειλικρίνεια, το συζητάμε) την πορεία από το όχι κατάληψη, στο μόνο φοιτητικά, στο μόνο αντιχουντικά, στο ενότητα όλων των κομμάτων, στο απαγκίστρωση. Αν είναι θεμιτό κανείς να λέει πως η επέμβαση της χούντας έπρεπε να αποφευχθεί και να έχουμε μια επανάληψη της Νομικής είναι νομίζω θεμιτό να του πει κανείς πως περιγράφει εντελώς άλλη εξέγερση, βγάζει το Πολυτεχνείο λάθος στον πυρήνα του.

Επίσης το ΚΚΕ δεν συζητάει για την διεθνή στάση του ΚΚ απέναντι σε εργατικές και νελαιίστικες εξεγέρσεις (Γαλλία, Ιταλία) να μην πούμε για την ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, όπου, δεν βολεύει αλλά είναι αλήθεια, δεν κατήγγειλε μόνο το εσ αλλά και η ΟΜΛΕ, και πρέπει να το μετρήσουμε. Επίσης δεν συζητάει για την απουσία του από τον πρώτο "εορτασμό" του Πολυτεχνείου στις 15 Νοεμβρίου 1974 σαν καταγγελία του καραμανλισμού και των προκλητικών εκλογών 17 Νοέμβρη, για το χαρτί αποδοχής του καθεστώτος, για την μόνιμη συμφωνία του με το κράτος για την καταστολή των όχι λίγων εξεγερσιακών συμβάντων μέχρι το 76-77 με την συνηγορία του περί "αριστεροχουντισμού", για το σνομπάρισμα του ριζοσπαστικού εργοστασιακού συνδικαλισμού, για την καταστολή καταλήψεων το 79 μέχρι που η μειοψηφία της ΕΦΕΕ τις επέβαλλε απο τα κάτω και τελικά και στο ΚΣ και έπεσε ο νόμος, για φιλοπασοκική του γραμμή στην ΕΦΕΕ μέχρι το 85.

Σε τι απ όλα αυτά να πει ο κάθε ένας που μετά διαφοροποιήθηκε από το ΚΚΕ ? Να πει ο Τόλιος ότι ήταν αυτός που έβαζε το "όχι κατάληψη" (σύμφωνα με την μαρτυρία του αξιόλογου φιλοκκε δημοσιογράφου Γ Φιλιππάκη). Και στο τέλος τέλος, ο Τζιαντζής έχει πει κάποια πράγματα, είναι σωστά αυτά σύμφωνα με τον συντάκτη ? http://kommon.gr/vi/57-minimata-tziantzis (μπροσούρα ολόκληρη, σπουδαίο κείμενο αλλά, ok, τα "δίκια του αριστερισμού" δεν τα αναγνωρίζει, δεν είναι απλό πράγμα αυτό).

Αυτά είναι τα καθοριστικά, η στάση του ΚΚΕ σε μια ολόκληρη περίοδο, πες 65-85, την εποχή των επαναστατικών θυελλών σε ανατολή και δύση.

Η Π08 με αυτή την έννοια είναι μια συμπύκνωση, του πως μέσα στο πιο μαύρο σκοτάδι η γραμμή του κκ το έκανε να καταγγείλει αυτούς που "άρχισαν" το Πολυτεχνείο, γιατί αυτούς λέει, μην λέμε ότι να ναι. Ποιοι 350 προβοκάτορες ρε παιδιά ? Άλλοι από αυτούς που πήγαν και έβαλαν αποφασιστικά τα περί κατάληψης ? Πόσο κόσμο νομίζετε είχε το Πολυτεχνείο την Τετάρτη ? Με το ΚΚΕ αρνητικό, το ΚΚΕ εσ ακόμα πιο αρνητικό και λίγο κόσμο, 350 πράκτορες δεν διέλυσαν το Πολυτεχνείο ? Και αν δεν λες αυτούς που πήγαν από τις άλλες σχολές, το διευκρινίζεις, δεν το αφήνεις στον αέρα. Αν λες ότι κάποιοι ίσως είναι προβοκάτορες ίσως όχι, λες ότι είναι.

Δεν είναι το καθοριστικό όμως αλλά όλη η γραμμή 65-85

Κώστας

Αναυδος είπε...

παντως η επισημη επαναφορα του νο8 απο το χωρο της ανταρσυας (οπου πολλοι σημερινοι της ηγετισκοι ήταν στις γραμμες της ΚΝΕ τοτε) μοιαζει με την τακτικη της αριστεριστικης σουπιας
προσπαθουν να πεταξουν μελανι στα ματια της νεας γενιας για να κρυψουν την ντροπη τους που συνεργησαν στην αναδειξη του συριζα σε κυβερνηση. Επι 4 χρόνια συμμετειχαν σε κάθε μετωπικο σχημα εφτιαξε ο συριζα, πορευθηκαν παντου μαζι, κατεβηκαν σε εκατονταδες συλλογους και συνδικατα μαζι (και συνεχιζουν να κατεβαινουν). Στηριξαν την κυβερνηση συριζα στις διαδηλωσεις της αλλα και στο δημοψηφισμα κλπ

Ο παπαδακης και η φαρα του εδωσαν το αριστερο-ριζοσπαστικο αλλοθι στη κυβερνηση συριζα και σημερα αντι να χωθουν στο καβουκι τους επιτιθονται στο ΚΚΕ με ιστοριες 40 ετων παλιες. (ειμαι περιεργος ο χαγιος, δελαστικ, μαυροειδης κλπ τι εχουν να πουν για το προκειμενο)

Ανώνυμος είπε...

τους μπολσεβικους και την σταση τους στις μερες του ιουλιου τι ωρα τους καταγγελουμε παιδες;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Βασικό στοιχείο για την κουβέντα που ανοίγει σε ένα μπλοκ, είναι να προσπαθούμε να πατήσουμε, έστω όσο πατάει η γάτα, σε κάποια πράγματα που λέει, πριν κατεβάσουμε το ποίημα που έχουμε ήδη από πριν έτοιμο, για κάθε χρήση. Αν αυτό δε συμβαίνει ούτε κατά προσέγγιση, γιατί είμαι εγώ υποχρεωμένος να καθίσω να γράψω ανταπάντηση στο δικό σου τραγούδι, που δεν περνάει καν ξυστά από ό,τι θεωρώ ενδιαφέρον και γόνιμο;
Έχεις ποστάρει για παράδειγμα την μπροσούρα του Τζιαντζή για να αποδείξεις τι ακριβώς; Λέει κάτι κάπου η μπροσούρα του Τζιαντζή για όσα μας τσαμπουνάς για την Πανσπουδαστική 8 και μου διαφεύγει;
Η Τσεχοσλοβακία που ακριβώς κολλάει; Για να κάνεις αντιπερισπασμό στο ότι το ΚΚΕ εσ. ήταν εκείνος ο πολιτικός χώρος που υποστήριζε διαρκώς και με συνέπεια το τυράκι της χουντικής φιλελευθεροποίησης (ενώ αυτό το καταγγέλλει κι η ΟΜΛΕ, οπότε έχει σημασία, αλλά εγώ το αποσιώπησα σε ένα κείμενο για το Πολυτεχνείο);
Κι αφού τα ρίχνεις όλα στο μπλέντερ (Τσεχοσλοβακία, Πανσπουδαστική, νεολαιίστικες εξεγέρσεις) μας λες πως το ΚΚΕ δε μιλάει για όλα αυτά, που έχουν λιώσει σαν καραμέλες στο στόμα σας κι αναμασιούνται ανιαρά κάθε χρόνο τέτοια εποχή, για να μας πεις τι ακριβώς;
Ότι το ΚΚΕ έχει συνολικό πρόβλημα στη γραμμή του 65-85 (μετά ήρθε η περεστρόικα); Δεν πειράζει αρχηγέ, εσείς με τη σωστή γραμμή, καταφέρατε φαντάζομαι να κερδίστε μαζικά τη νεολαία, έτσι δεν είναι; {Τι; Όχι...;} Κι έχετε ακόμα πολύτιμα στηρίγματα σε όλους τους χώρους δουλειάς, αφού δεν απεργείτε και δεν διατρέχετε άμεσο κίνδυνο απόλυσης (μην το ξεχνάμε αυτό, είναι απολύτως καθοριστικό για τη γραμμή σου, όπως γράφεις κι εσύ).

Λυπήσου μας μάστορα. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που ασχολούμαι με το παραλήρημά σου.
Και, παρεμπιπτόντως, αν έχεις όρεξη να ξεψειρίσεις την Πανσπουδαστική νο8, μπορείς είτε να παίξεις εντός έδρας στο σύνδεσμο που έδωσα παραπάνω από την παντιέρα, είτε να απαντήσεις σε αυτά τα απλά ζητήματα που βάζει ο Τρας στο δικό του ιστολόγιο.

http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/11/8.html

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ρε μπαγλαμα Κωστα βγαλε ρε συ το σκασμο επιτελους ...
Αν γινοταν σημερα το Πολυτεχνειο ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ειναι οτι θα ...απουσιαζες λογω ...δουλειας !
αι σιχτιρ στο φιναλε σουρουκλεμε

zoot horn rollo είπε...

Τα σκέφτεστε πολύ αυτά που γράφετε "μη-ρεβιζιονιστές";

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως η Πανσπουδαστικη νο 8 είναι μπερδεμένο θέμα. Επέτρεψε μου πως εσύ λες για τον Λαφαζανη που αν ήξερε κάτι κακό θα το έλεγε, να αναρωτηθω γιατί πριν το 2004 το θέμα οπότε αναφερόταν η απάντηση να είναι σχεδόν πάντα ότι είναι πλαστη/δεν υπάρχει;
Τότε (2004) εμφανίστηκε νομίζω πρώτη φορά στο τραπέζι της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο.
Ίσως να ήταν λίγο πιο νωρίς, δεν θυμάμαι ακριβώς.
Όσοι νωρίτερα μιλήσαμε για αυτό το θέμα με άτομα από την ΚΝΕ (στις σχολές μας εννοώ) η απάντηση ήταν πάντα η ίδια.. Ψέμα, προβοκατορες, ανύπαρκτη έκδοση, ασφαλιτικός μύθος κλπ.
Γιατί άλλαξε στάση (επίσημα) η ΚΝΕ τότε;;
Γιατί πριν δεν έκανε καν κουβέντα για την Πανσπουδαστικη 8;;
Με αυτά θέλω να πω, ότι η αιτιαση "δεν μιλάει ο Λαφαζανης, άρα δεν υπάρχει θέμα", είναι δίκη προθεσεων και δεν στέκει λογικά.
Για μένα περισσότερο αποκαλυπτικό είναι αυτό:
"Η ΚΟΑ και το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ είδαν καταρχήν την κατάληψη σαν μια επικίνδυνη περιπλοκή στην ανάπτυξη της αντιχουντικής πάλης. Η σκέψη τους ήταν κυρίως να πάρουν μέτρα για την άμεση απαγκίστρωση των φοιτητών από το Πολυτεχνείο και για εξέλιξη της εκδήλωσης σε αντιδικτατορικές διαδηλώσεις προς μια ή περισσότερες κατευθύνσεις."
http://www.kke.gr/istoria/ekthesh_kai_symperasmata_gia_ta_gegonota_toy_noembrh_1973#a23
Επίσης σε αυτό το λινκ ΔΕΝ κάνει λόγο πουθενά για προβοκατορες, όπως η Πανσπουδαστικη 8 κατηγορεί τους πρώτους 350 και τα συνθήματα τους.

Αυτήν η έκθεση βασίζεται στην έκθεση ενός φοιτητή με το όνομα Γρηγοροπουλος (το θυμάμαι λόγω.. Δεκεμβρίου).
Νομίζω ότι υπάρχουν και πιο εκτενή αποσπάσματα της εισήγησης του Γρηγοροπουλου στο ίντερνετ.
Εγώ κρατάω τα εξής
α) ότι η ΚΝΕ ήταν έναντιον της κατάληψης(στην αρχή της τουλάχιστον)
β) ότι δεν ήταν προβοκατορες όσοι έλεγαν αριστεριστικα συνθήματα στις αρχές.
Άρα αν το '76 το ΚΚΕ δεν βλέπει προβοκατορες, γιατί το 2004 κάνει λόγο για αυτούς, υπερασπιζομενο την θέση της Πανσπουδαστικης 8,που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε καν για στην επίσημη αφήγηση του;;;
Μπέρδεμα!
Καταλαβαίνεις ότι είναι λίγο πιο σύνθετα το ζήτημα από το ότι λένε κάποιοι.

(Η υπόλοιπη εισήγηση Γρηγοροπουλου νομίζω ότι αναφέρε πως στην αρχή εκτιμηθηκε η κατάσταση από την ΚΝΕ και θεώρησαν το όλο θέμα μια "αριστεριστικη" υπόθεση που δεν(θα) τους αφορούσε.)

ΝΦ

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτό ακριβώς λέω ότι μέχρι και ο Τζιαντζής αν και πιάνει το θέμα "στρατηγική του ΚΚΕ" για εκείνα τα χρόνια δεν το πάει μέχρι εκεί, δεν λέει για περιστατικά, δεν λέει για τον εαυτό του προσωπικά ή τον Χάγιο ξέρωγω.

Το ότι η στρατηγική του ΚΚΕ και του δκκ εκείνα ακριβώς τα χρόνια στα οποία εντάσσεται το γεγονός με το οποίο η ανάρτηση ασχολείται είναι θέμα που δεν έχει σχέση με το θέμα της ανάρτησης είναι η ουσία αυτού που χρεώνω στο ΚΚΕ, άρνηση να συζητήσει επί της ιστορίας και της στρατηγικής, του γιατί το ΚΚΕ είχε την στάση που είχε, και ποια στάση είχε τελικά.

Και τελικά δεν συζητάς ούτε για την Π08. Είχαμε λες φυλακισμένους. Ρωτάω ποιοι ήταν οι 350 προβοκάτορες, αν όχι οι πρώτοι καταληψίες γιατί δεν το διευκρινύζει και πως και 350 πράκτορες μέσα σε λίγο κόσμο πολιτικά ακαδοδήγητο και με ΚΚΕ και ΚΚΕ εσ αντίθετα με την κατάληψη ή απλά σε αμηχανία, δεν κατάφεραν να μην την αφήσουν να αρχίσει και να κλιμακωθεί. Δεν απαντάς.

Η Τσεχοσλοβακία είναι η μια από τις 3 χώρες που έγιναν εργατικές-νεολαιίστικες εξεγέρσεις και το επίσημο κκ ήταν αντίθετο, τις κατέστειλε κλπ. Το ότι η ΟΜΛΕ κατήγγειλε την σοβιετική επέμβαση έχει σημασία γιατί δεν την κατήγγειλε μόνο το εσ και δύσκολα θα πείσεις κάποιον ότι η ΟΜΛΕ ήταν ξέρωγω ευρωκομμουνιστική. Ή πρακτόρικη.

Νομίζω η άποψη πως η πολιτική του ΚΚΕ και η πολιτική του δκκ δεν σχετίζονται δεν είναι σοβαρή. Νομίζω πως μπορείς καλύτερα, μπορείς να διατυπώσεις μια άποψη που από το ειδικό στο γενικό να πιάνει την π08, την πολιτική του ΚΚΕ και την πολιτική του δκκ και να μην λες ότι είναι άσχετα μεταξύ τους. Για την Π08 και το ΚΚΕ είναι η ανάρτηση.

Κώστας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Περιεκτικό και εύστοχο είναι και ένα σχόλιο του Σεχτάρ στο κείμενο της Παντιέρας.

http://www.pandiera.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BD%CE%BF-8-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B5/comment-page-1/#comment-10335

ΝΦ, δε μιλάω μόνο για το Λαφαζάνη (τον αναφέρω ενδεικτικά). Δε βγάζω συμπέρασμα μόνο από αυτό. Λέω πολύ απλά ότι αν υπήρχε αυτή η πτυχή, ότι το ΚΚΕ έβλεπε την εξέγερση ως προβοκάτσια, μια σειρά στελέχη που είχαν καθοδηγητική ευθύνη, έζησαν από πρώτο χέρι κάποια πράτματα και έχουν (για να το θέσω επιεικώς) τοποθετηθεί αυτοκριτικά για το κομματικό τους παρελθόν, αποκλείεται να μην το αξιοποιούσαν, να μην έδιναν στοιχεία που θα το υποστήριζαν, κτλ.
Επίσης, επίτρεψέ μου να σου πω ότι κατά τη γνώμη μου ο λιγότερο ασφαλής τρόπος να βγάζεις συμπεράσματα είναι από τα φοιτητικά, τι σου είπε ή τι έκανε ο τάδε σε κάποια συνέλευση. Το γενικό που μπορώ να γνωρίζω είναι ότι ελάχιστοι από όσους δέχονται περίπου αμάσητο το μύθο "η Κνε θεωρούσε προβοκάτσια το Πολυτεχνείο" έχουν διαβάσει τι λέει στην πραγματικότητα το επίμαχο τεύχος. Συνεπώς το νόημα της κίνησης είναι: παιδιά, πάρτε το πρωτότυπο, διαβάστε το και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Υγ: καλά χριστούγεννα, αρχηγέ, χαμένο σάλιο. Και να 'ταν απλώς σάλιο, δε γαμιέται...

λαθραναγνώστης είπε...

Σίγουρα αν σήμερα γινόταν το "Πολυτεχνείο" ο Κώστας θα απουσίαζε....."για τα παιδιά του"!(Αμάρτησα για το παιδί μου)
Κάθε χρόνο, έχει γίνει πια έθιμο, καλά το λέει ο Βασίλης, να ανασύρεται από τα ντουλάπια των διαφόρων αγωνισταράδων το μορμολύκειο της "Πανσπουδαστικής 8". Για να φοβηθούν οι νέοι και να μην πλησιάσουν το ΚΚΕ. Γιατί θα πάθουν σεχταρισμό, αριστερισμό, ΚΝΙting και όλες τις παιδικές αρρώστιες!
Η Περιφορά και ο αναθεματισμός της "Π8"και ο εξορκισμός του ΚΚΕ , είναι κάτι σαν το "Κάψιμο του Ιούδα" που γίνεται την επόμενη του Πάσχα. Κάτι μεταξύ παγανισμού (σοσιαλιστικού παγανισμού) και ορθοδοξίας.

Ανώνυμος είπε...

αν καταλαβαίνω ποιο εννοεί σαν σχόλιο του Σεχτάρ ο διαχειριστής εννοεί ένα σχόλιο που λέει πως το Πολυτεχνείο ήταν ηρωική αυτοκτονία, προβοκάτσια και πως έφερε τον Ιωαννίδη.

μην το τιμάτε τόσο πολύ ρε παιδιά.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Ο φίλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ(εσ) μας ρωτάει για την Π08, αλλά το θέμα είναι να βλέπουμε το παρελθόν με το βλέμμα προς το σήμερα και το αύριο ε; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαλλίας έβγαλε, και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ(εσ) αναδημοσίευσε και πόσταρε μαζικά σε μπλόγκς και φεησμπουκ, ένα κείμενο στο οποίο κατηγορεί τη Γαλλία για υπερβολική στήριξη στον Ασσαντ! Εντυπωσιακό ή αναμενόμενο; Εσείς θα μου πείτε.

http://www.pandiera.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-npa-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80/




Holly Holm

Ανώνυμος είπε...

προς μπρ. απολιθωμα :
Προφανώς και δέχομαι ότι μιλάς ενδεικτικά. Δεν είπα ότι στηρίζεις στην σιωπή Λαφαζανη τα επιχειρήματα σου!!
Αλλά τονίζω ότι πριν απο μια χρονιά (νομίζω το 2004) το ΚΚΕ ΔΕΝ μιλάγε για την Πανσπουδαστικη 8.
Έχω προφανώς και προσωπικά παραδείγματα, αλλά δεν έχουν "αξια" σε μια τέτοια κουβέντα μεταξύ αγνωστων.
Μετά όχι μόνο την αναγνώρισε, αλλά κάνει λόγο για το τι γράφει και ότι το ΚΚΕ δεν εννοούσε πως στην κατάληψη ήταν όλοι προβοκατορες, αλλά μόνο οι πρώτοι 350 και τα αποπροσανατολιστικα τους συνθήματα.
Όλα αυτά το 2004.
Το 1976 όμως, κάνει λόγο σε επίσημα έγγραφα για ότι (στην αρχή) ΔΕΝ ήθελαν την κατάληψη και ότι ΔΕΝ υπήρχαν προβοκατορες.
Δεν εντοπίζεις πρόβλημα εδώ; δεν βλέπει κανείς άλλος την ανακολουθια;;
Όχι μόνο υπάρχει πλέον η Πανσπουδαστικη 8,αλλά την "υπερασπιζεται" το ΚΚΕ, ενώ η επίσημη θέση του ήταν (είναι;) άλλη.
Καταλαβαίνω κατι λάθος;
Γιατί αυτή η αλλαγή; ποτέ είχε δίκιο το ΚΚΕ; το 1976 ή το 2004;;
Το επίμαχο τεύχος συμφωνώ όχι μόνο ότι δεν το έχουν διαβάσει, αλλά και το απόσπασμα από δευτερογενη κείμενα-αναφορες το έχουν πάρει!
Επέτρεψε μου λοιπόν, εγώ τουλάχιστον, να μην το βάλω σαν πηγή, παρά μόνο επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, όπως το λινκ που παρέθεσα..

Ο Γρηγοροπουλος που επικαλουμαι ήταν στέλεχος της ΚΝΕ και η ανάλυση του ήταν η βάση για την τελική θέση το 1976 του ΚΚΕ.
Άρα αν βρείτε τα γραφόμενα του, θεωρώ ότι μπορούμε να τα "χρησιμοποιήσουμε" εδώ σαν πηγές.

Αυτά από μένα

ΝΦ

Ανώνυμος είπε...

http://antapocrisis.gr/index.php/youth/item/522-polytexneio

μεγάλα αποσπάσματα Γρηγορόπουλου, που ζητάει ο ΝΦ υπάρχουν σε αυτήν την πολύ αξιόλογη μπροσούρα της Α/συνέχεια το 1993.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Ο άλλος έβαλε την ανακοίνωση του ΝPA και λέει ότι είναι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης μπορεί να εννοεί κάτι σαν αδερφό κόμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πάλι δεν είναι, ίσως είναι της ΟΚΔΕ Σπάρτακος και πάλι όχι ακριβώς, ο πρόγονος της η LCR ήταν. Εγώ βέβαια δεν είμαι, πια, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά πως να γίνει κουβέντα έτσι ?

Φίλε διαχειριστή είναι σχετικά με το θέμα αυτά που λέει ο Holly Holm ?

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

αλλους κατηγορουν για απολιθωμενους και δογματικους και τελικα αλλοι αποδεικνυεται οτι ειναι.το ΚΚΕ υπεγραψε τη βαρκιζα και τωρα θεωρει οτι ηταν λαθος.αυτη ειναι ανακολουθια?επρεπε ες αει να υποστηριζει τη βαρκιζα για να μην εχει ανακολουθια?ρε πατε καλα?τι ζητατε,δηλωσεις μετανοιας?τι νομιζετε οτι ειστε?αν ειναι τοσο φλεγον θεμα γιατι το θυμαστε για ενα τριημερο καθε χρονια και αυτο αν σας το θυμισει καποιος?ειναι το ιδιο κκε πριν το 91 με το σημερινο για να επιρριπτετε μυδρους "κατα παντος υπευθυνου"?η μικροτητα και ψευδοπολιτικη σε ολο της το μεγαλειο...

οταν αποκτησετε μια ελαχιστη προσβαση στη βαση,θα εχει και καποια βαση ο λογος σας κυριοι αφ'υψηλου ανυπαρκτοι.αν μπορειτε κερδιστε τις μαζες με πραξεις και προτασεις οχι με σπεκουλα και βρωμικο πολεμο.ντροπη για μεγαλους ανθρωπους

αισχυλος

Ανώνυμος είπε...

Είσαι άθλιος Κώστα. Άθλιος. Αντιγράφω απο την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τον ίδιο τίτλο με το γαλλικό ΝΡΑ!!


"Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι σύντροφοι μας από το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA) στη Γαλλία: "Αυτή η άθλια βαρβαρότητα στο κέντρο του Παρισιού συναντά την εξίσου τυφλή βία και τις πιο θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τη γαλλική πολεμική αεροπορία στη Συρία μετά από τις αποφάσεις του Φρανσουά Ολάντ και της κυβέρνησής του". Γι' αυτό είναι καθαρή υποκρισία ο Ολάντ και οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστές ηγέτες να καταγγέλλουν την «τυφλή βία των τρομοκρατών»."

http://antarsya.gr/node/3603

Όχι μόνο αντιγράφουν τον τίτλο του ΝΡΑ, όχι μόνο τους αναφέρουν ως συντρόφους, αλλά αντιγράφουν και το κομμάτι που αναφέρομαι, και μάλιστα μερικώς για να μην φάνε το κράξιμο οτι λένε τις ίδιες κουταμάρες με τους γάλλους, γιατί εδώ έχει ΚΚΕ και μαλακίες του στύλ "ο Ολαντ στηρίζει τον Ασσαντ" δε περνάνε χωρίς το ανάλογο δημόσιο φτύσιμο.
Δε φτάνει λοιπόν που είσαι ψεύτης, προσπαθείς να βγεις και απο πάνω. Ντροπή, μόνο.




Holly Holm

Ανώνυμος είπε...

άρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν λέει κάτι σαν αυτό που είπες, Holly Holm, καταγγέλει την γαλλική κυβέρνηση για τους βομβαρδισμούς.

εν τω μεταξύ η θέση του ΚΚΕ για τον Άσσαντ είναι ίδια με του ... NPA δηλ για υπερεργατίστικους λόγους μια απολογητική θέση υπέρ του ιμπεριαλισμού. Είναι λάθος θέση, εγώ συμφωνώ μαζί σου, τα καθεστώτα αυτά είναι αυταρχικά, έπαιξαν κάποτε έναν εκσυγχρονιστικό ρόλο αλλά η ιμπεριαλιστική επέμβαση και η κατάλυση κάθε κρατικής υπόστασης δεν νομιμοποιείται.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο.
Σημερα κηδευτηκε ο γιαννης κακουλιδης.
Ο οικοδεσποτης μιας κ του αρεσει ο παλιος χαρρυ κλυν θα τον ηξερε

zoot horn rollo είπε...

Και η λύσσα η κακιά του Κώστα και κάθε "Κώστα" συνεχίζεται...
"Μη-ρεβιζιονισμός" κι έτσι...

AGIS είπε...

Η Πανσπουδαστική Νο8 και η "ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής" (Ιαν - Φεβρ 74) είναι γραμμένη υπό το βάρος της κατάστασης που απότομα μετά την εξέγερση επιβλήθηκε ("διαδοχή" του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη 8 μέρες μετά τις 17/11) και της απότομης κάμψης του κινήματος που -έστω προσωρινά- είχε εξαντληθεί τόσο από την καταστολή της εξέγερσης όσο κι από αυτήν που επέβαλε το εσωτερικό χουντικό πραξικόπημα.
Υπό το βάρος αυτής της πραγματικότητας η "ανακοίνωση της Σ.Ε." καταγγέλει ένα κατυθυνόμενο κατά την άποψη των συντακτών της εγχείρημα να διαστραφεί και να απομονωθεί η φοιτητική κινητοποίηση, και ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τον συγκεκριμένο αγώνα με το περιεχόμενο που πήρε, αυτό το περιεχόμενο που μένει ζωντανό ως τις μέρες μας, που ακύρωσε αυτά τα σχέδια.

Αυτό είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης. Το ότι ενδεχομένως γίνεται κατάχρηση στην καταγγελία περι "προβοκατόρων" (όπως, ενδεχομένως, και στα περί χαφιεδισμού, σε άλλη σελίδα του ίδιου φύλλου της πανσπουδαστικής) είναι ένα μάλλον λεπτό ζήτημα: Από τη μια προβοκάτορες υπάρχουν όπως υπάρχουν και χαφιέδες. Από την άλλη είχε, στο κομμουνιστικό κίνημα, από καιρό γίνει συνηθισμένη η "ευκολία" να υποκαθίστανται οι πολιτικές διαφορές με χαρακτηρισμούς για προβοκάτορες, χαφιέδες κλπ. Είναι άλλωστε, συχνά, δύσκολο (και σε αυτό μετράνε πολλοί παράγοντες) το να ξεχωρίσει κανείς σε πιο σημείο διαχωρίζεται η πολιτική στάση και δραστηριότητα που αντικειμενικά εξυπηρετεί τον εχθρό από τη δραστηριότητα που συνειδητά βρίσκεται στην υπηρεσία του εχθρού. Αν θέλει κανείς τη γνώμη μου η πιο σίγουρη και δυνητικά πειστική στάση είναι πρώτα απ' όλα αυτή που επικεντρώνεται στο αντικειμενικό στοιχείο.
"Πρώτα απ' όλα" λέω, αλλά βέβαια δεν μπορώ πάντοτε να τηρήσω αυτή την αρχή. Λόγου χάρη μου είναι αδύνατο να μη χαρακτηρίσω σαν παρακρατική τη χθεσινή "καταλάθος" επίθεση "50-60 προβοκατόρων αυτοκαλούμενων αντιεξουσιαστών, οργάνων των ειδικών υπηρεσιών που έχουν αντικείμενό τους το χτύπημα του λαϊκού κινήματος" ενάντια σε μέλη αριστερών οργανώσεων, καθώς και τις "ανακοινώσεις" που ακολούθησαν.
Εν πάση περιπτώσει, σε σχέση με την "ανακοίνωση της ΣΕ" στην πανσπουδαστική νο 8 αυτά, όλα τα παραπάνω, αντανακλώνται το περιεχόμενο της και τη φρασεολογία που χρησιμοποιει.

Σε κάθε περίπτωση μπορώ να δεχτώ ότι σαν παρέμβαση τη δεδομένη στιγμή και με τη συγκεκριμένη μορφή ίσως ήταν άστοχη. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι η αγοραία ευκολία με την οποία καταλογίζεται από δεξιά κι αριστερά αυτή η "αστοχία" κοιτώντας το ζήτημα εκ των υστέρων.
Ακόμα και εκ των υστέρων, μπορεί κανείς να προβληματιστεί και ενδεχομένως να διδαχτεί από το ερώτημα, ποια θα ήταν η εξέλιξη των γεγονότων αν το αντιδικτατορικό κίνημα δεν εξαντλούσε μέσα σε ένα τριήμερο τις ζωτικές του δυνάμεις, αλλά αντίθετα τις συγκέντρωνε και τις πλάταινε σε μια πορεία παράλληλη με την εξέλιξη των σχεδίων της χούντας ως τη φασισιστική-ΝΑΤΟϊκή προδοσία της Κύπρου.
Πρόκειται βέβαια για ένα "αν", υπάρχουν και αντίθετα "αν" και, γενικά η ιστορία δε γράφεται με τα "αν" (διδάσκεται όμως και με τα "αν"), αλλά τη στιγμή όπου τα γεγονότα βρίσκονταν στο παρόν τους, είτε το νοέμβρη του 73 είτε τον γενάρη-φλεβάρη του 74, τα "αν" αυτά δεν αποτελούσαν αφηρημένες ιστορικές υποθέσεις, αλλά τη ζωντανή ιστορία απέναντι στην οποία απαιτούνταν να τοποθετηθεί κάθε πολιτική δύναμη με τις θέσεις της και τη δράση της, με την ίδια της την ύπαρξη.

AGIS είπε...

Αυτά για την "πανσπουδαστική νο 8". Όσο για τις εκτιμήσεις της ΚΕ του ΚΚΕ το 1976, αυτές στο μόνο που ουσιαστικά διαφέρουν από την πανσπουδαστική νο8 και την ανακοίνωση της ΣΕ είναι στην απουσία "χαρακτηρισμών", στο ότι η εκτίμηση των θέσεων της κάθε δύναμης που πήρε μέρος στα γεγονότα γίνεται με όρους αποκλειστικά πολιτικούς.
Παραπέρα αυτές οι "εκτιμήσεις και συμπεράσματα" κάνουν μια συνολική αποτίμηση της δραστηριότητας των κομματικών δυνάμεων σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης από την αρχή της κατάληψης έως την επικράτηση της καταστολής.
Παρουσιάζουν τις θέσεις που υποστήριξε στην αρχή η αντι-εφεε ενάντια στη μορφή της κατάληψης, υπέρ κινητοποιήσεων με γνώμωνα τις αυριανές προοπτικές του κινήματος, παρουσιάζουν το πώς η κατάληψη επιβλήθηκε από τα γεγονότα, το πώς οργανώθηκε η λειτουργία της και ο πολιτικός της προσανατολισμός με τη σημαντική συμβολή και των κομματικών δυνάμεων, παρουσιάζουν την συμβολή των κομματικών δυνάμεων στη μαζικοποίηση της λαϊκής κινητοποίησης, παρουσιάζουν επίσης το πώς τέθηκε αλλά πια δεν μπορούσε να υλοποιηθεί το ζήτημα της απαγκίστρωσης από το χώρο του πολυτεχνείου ενόψει της βέβαιης βάρβαρης καταστολής της (ήδη στην ανακοίνωσή του από το πρωί της 16-11 το ΠΓ καλεί "τους φαντάρους και δημοκράτες αξιωματικούς, τους αστυνομικούς να μη χτυπήσουν τα ηρωικά παιδιά που αγωνίζονται για μια δίκαιη υπόθεση").
https://erodotos.wordpress.com/2013/11/13/kke-polytexneio-1973/

Έτσι έχουν, κατά την άποψή μου, όσο συνοπτικά γίνεται τα πράγματα τόσο με την "πανσπουδαστική νο8" του Γεν-Φλεβ 74, όσο και με τις "εκτιμήσεις και συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ" το 1976, όσο επίσης και με την εξέλιξη της τακτικής της αντι/εφεε και της ΚΝΕ εντός και κατά τη διάρκεια της κατάληψης, που σαν τακτική καθορίστηκε αφενός από τις διαφορετικές της εκτιμήσεις για την πορεία και προοπτική ανάπτυξης της αντιδικτατορκής πάλης και αφετέρου από την "δίχως όρους" ενεργητική συμμετοχή της στην κατάληψη από την αρχή της μέχρι το τέλος της.

Το πολυτεχνείο μέσα από όλα αυτά, και σαν "πνευματικό τέκνο" όλης της προηγούμενης ανάπτυξης του αντιδικτατορικού αγώνα αποτέλεσε αυτό -κι όχι οποιοδήποτε άλλο γεγονός κατώτερο ή ανώτερο από αυτό σε σημασία και δυναμική- την κορυφαία στιγμή της λαϊκής πάλης κατά της χούντας, καθώς και κορυφαία στιγμή της λαϊκής πάλης μεταπολεμικά. Και σαν τέτοια στιγμή παραμένει ζωντανή με τον προσανατολισμό της και τα συνθήματά της, τα άσβεστα, που δεν μπορούν να παραμεριστούν από τη λαΪκή συνείδηση ούτε με μπλάνκο ούτε με φώτοσοπ όσο κι αν το προσπαθούν ορισμένοι.
http://news247.gr/eidiseis/afieromata/17-noemvrh-1973-to-xroniko-ths-eksegershs.1496921.html

Ανώνυμος είπε...

A, μάλιστα. Πριν "δεν έχει σχέση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη ΝΡΑ". Τελικά...είχε και παραείχε σχέση, απλά "άλλα λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ" απο ότι το ΝΡΑ. Εγώ πάλι λέω να αφήσεις την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να εκφραστεί όπως θέλει και όχι όπως σε βολεύει. Αφού συμφωνούν με "τους συντρόφους τους στη Γαλλία", σε σημείο να κάνουν quote και να τιτλοφορούν το κείμενο τους με τον ίδιο τίτλο, ποιός είσαι εσύ ο τίποτας να τους επιβάλεις τις δικές σου ατζέντες; Έτσι αυταρχικά έχεις μάθει να λειτουργείς φίλε; Που είναι το πνεύμα της κινηματικής δημοκρατίας που τάχα υπερασπίζεσε; Σταμάτα το καπέλωμα.


Τώρα, αν το ΚΚΕ κατηγορεί τη Γαλλία οτι στηρίζει τον Άσσαντ... Δε χρειάζεται καν να απαντήσω. Δε καταλαβαίνω ποιά είναι η ανάγκη που σε ωθεί να γράφεις σε ένα μπλόγκ ενός χώρου που μισείς τόσο βαθιά που φτάνεις να λες τέτοιες βλακείες προκειμένου να επιβιώσεις. Είναι ψυχολογικοί λόγοι; Πληρώνεσε για αυτό; Το κάνεις γιατί το να φέρνεις χάος σε φιλο μπλόγκζ είναι η πολιτική σου δράση(όπως είπαν και καποιοι εδώ μέσα οτι έχουν την "ατζέντα" αυτή); Τι να πω. Πάντως την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία σου την έχεις απωλέσει, έστω και σαν ιντερνετική φιγούρα.



Holly Holm


zoot horn rollo είπε...

Κώστα, είσαι πολύ ψυχεδελικός.

Ανώνυμος είπε...

AGI δεν είναι καθόλου βέβαιο πως αν δεν διακόπτοταν η "φιλελευθεροποίηση" θα είχαμε Κύπρο, με αυτή την μορφή του πραξικοπήματος και του Αττίλα, οπότε το να κρατούσαμε το συγκρουσιακό φορτίο για λίγους μήνες πιο μετά που λες για να στηρίξεις την γραμμή της απαγκίστρωσης δεν έχει νόημα. Το πιθανότερο σε αυτά που λες θα ήταν το καθεστώς τύπου Τουρκίας. Επίσης το ριζοσπαστικό φορτίο δεν το βάζεις σε ... πυκνωτές για να το χρησιμοποιήσεις, ήταν υπερώριμη μια αντιπαράθεση μέχρι το τέλος και έτσι έγινε. Δεν εξηγείται αλλιώς μια παράταξη που ο φορέας της μέχρι και με τον Μαρκεζίνη συζητάει (ο ΡΦ) να μην μπορεί καν αυτή να βάλει θέμα απαγκίστρωσης. Πάει να πει ότι το ή τώρα ή ποτέ ήταν πραγματικό. Και δικαιώθηκε άλλωστε, ούτε η εξέγερση των εφέδρων το 74 θα είχε γίνει αν δεν είχε γίνει το Πολυτεχνείο, αν υποθέσουμε ότι θα είχε γίνει η επιστράτευση.

Και είναι εντελώς παράλογο να έχουμε αυτόν τον προβληματισμό 42 χρόνια μετά.Να πούμε ότι μέσα στο σκοτάδι του Ιωαννίδη έχει μια λογική, την λογική που ένα κόμμα δρα μη επαναστατικά, χαράσσει πολιτική με βάση την απελπισία και όχι με βάση τις δυνατότητες. Σήμερα όμως, μέχρι σήμερα, το ότι έχει περάσει τόσο βαθιά στον κόσμο του ΚΚΕ ότι εδώ που τα λέμε το Πολυτεχνείο έκανε ... κακό, είναι φοβερό πράγμα.

Τσακωνόμαστε για την στάση του ΚΚΕ τότε, αλλά τι ανάγκη έχουμε για επιχειρήματα από αυτά που λέτε 42 χρόνια μετά ? Τίποτα προωρο δεν είχε, κανένα κακό δεν έκανε, κάθε εξέγερση, κάθε μεγάλο πολιτικό συμβάν των μαζών (που ανοίγει ένα πεδίο δυνατοτήτων που πριν δεν υπήρχε) πριν γίνει και όταν αρχίζει να γίνεται είναι πρόωρη εξ ορισμού.

Κώστας

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

@Κώστας, 16 Νοεμβρίου 2015 - 2:47 μ.μ.,
το πως τιμάμε εμείς το Πολυτεχνείο είναι δικό μας θέμα. Στο κάτω-κάτω ΚΑΙ δικό μας παιδί είναι, όχι μόνο των προβοκατόρων η και εκείνων, που έχουν διαφορετική άποψη. Και δεν καταλαβαίνω γιατί σου φαίνεται υποτιμητική η "ηρωϊκή αυτοκτονία" (με την οποία έμοιαζε, αλλά δεν ήταν το Πολυτεχνείο...). Και το Κούγκι και το Ζάλογγο, και οι Θερμοπύλες, ηρωϊκές αυτοκτονίες ήταν. H διαφορά είναι πως αυτές ανέβασαν τους αντίστοιχους αγώνες, ενώ τούτη σχεδόν έσβησε τον δικό της...., που πάσκιζαν η Σωτήρη με τον Σταθάκη να κρατήσουν ζωντανό.
----------------------------------
Τελικά το Πολυτεχνείο είναι κάτι σαν τον Τσε Γκεβάρα.
Εμείς τον τιμούμε γιατί αγωνίστηκε, οι "άλλοι" τον κάνουν μπλουζάκια γιατί ...σκοτώθηκε....
-----------------------------------

@Αναυδε, 16 Νοεμβρίου 2015 - 12:58 μ.μ.,
Ξέρεις τι μου φαίνεται: Ο Παπαδάκης μάλλον βιάζεται να γίνει βουλευτής και θέλει να παραμερίσει τους αντιπάλους δελφίνους. Εσωκομματικές βολές είναι αυτές, με την απαραίτητη αντικουουέδικη σπέκουλα για ένα βασικά αντι-κουκουέ ακροατήριο εκλεκτόρων. Η "πρώτη φορά Αριστερά" φούσκωσε πολλών τα μυαλά....
-----------------------------------

Κακώς περνάει στο ντούκου η προχτεσινή "μπούκα" της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στην Πατησίων, με "κατά λάθος" θύματα τις ΟΚΔΕ/ΕΕΚ. Καταρχήν, όπως προσφυώς μου παρατήρησε το πρωϊ ένας φίλος, τέτοια "χοντράδα" δεν μπορεί να είναι "λάθος". Πόσο γκαγκά πρέπει να είναι ένα ανάρχι, για να μην μπορεί να ξεχωρίσει έναν ΟΚΔΕ-ίτη από έναν ...Κνίτη; Ελεος!
Μάλλον τρίζει η καρέκλα του Ρουμπάτη....
Αλλά πέρα από τα ...οργανωτικά της ΕΥΠ (η τις κόντρες Ευρωπαίων-Αμερικανών ξερω-γώ), το όλο ξετσίπωτο της υπόθεσης προϊδεάζει σε αναβάθμιση της προβοκάτσιας και του αυταρχισμού. Κι αυτό είναι το σοβαρό εδώ.

AGIS είπε...

Όποιος το επιθυμεί μπορεί να δει το φύλλο του Οδηγητή Νο 38 Νοέμβρης του 73 με το χρονικό του αγώνα, ενώ ήδη έχει γίνει η αντικατάσταση του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, εδώ:
https://www.scribd.com/fullscreen/52083275?access_key=key-25ges0rqianfbspv1gol&allow_share=true&escape=false&view_mode=scroll

Σύμφωνα με την πηγή
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/01/kne-katadikazei-panspoudastiki/
και πέρα από τις ελαφριές ανακρίβειες στην απόδοση ορισμένων περιστατικών για την "πανσπουδαστική Νο8", το φύλλο αυτό του οδηγητή "δεν κυκλοφόρησε ποτέ! Συλλήψεις, αναγκαστικές στρατεύσεις, διώξεις κ.λπ. των υπευθύνων της έκδοσης του «Οδηγητή» διέκοψαν την κυκλοφορία του παράνομου, ούτως ή άλλως, τεύχους Νο#38."

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ας θυμίσω ότι στις 17 Νοέμβρη 1974, ακριβώς ένα χρόνο μετά το Πολυτεχνείο, έγιναν εκλογές. Το ΕΚΚΕ εκείνη τη συμβολική μέρα που έγιναν οι εκλογές έλαβε 1539 ολόκληρες ψήφους καταφέρνοντας να έχει συνδυασμούς μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ποσοστό 0.03%. Συγκριτικά, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης και να καταλάβουμε το γελοίο του πράγματος, ο Ζίγδης είχε λάβει σχεδόν εξαπλάσιες ψήφους, 8509 ή ποσοστό 0.17%. Αναρωτιέμαι πού πήγαν εκείνη τη μέρα όλοι αυτοί που ένα χρόνο "ξεσήκωσαν τον κόσμο κόντρα στη θέληση του ΚΚΕ". Θα πάθαν τα παλικάρια καμιά ανδρεοπαπανδρίτιδα ή καναν καραμανλισμό από τον πολύ το ριζοσπαστισμό τους.

----

Μπα Σεχτάρ, δεν τον κόβω για επίδοξο βουλευτή τον κάθε Παπαδάκη αλλά για πιο πονηρό. Καμιά καρεκλίτσα σε καναν οργανισμό α λα κύριο Διονύση προτιμούν οι πιο πονηροί (και πιο πολύ κονόμα-φανερή και κρυφή- και ελάχιστο πολιτικό κόστος. Και ο μισθός πέφτει και τον "αντάρτη" κάνεις ανέξοδα. Πάντως, σε αυτού του τύπου την αρθρογραφία δε θα μείνει τελικά αισθητό το κενό που άφησε ο Ανανδρανιστάκης.

ρα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σύντομα σχόλια.
Ο Χολμ κατέθεσε κάτι παρεμπιπτόντως, δεν πέταξε την μπάλα στην κερκίδα, αλλάζοντας το θέμα.
Το ΝΡΑ προφανώς και είναι αδελφό κόμμα και το γαλλικό αντίστοιχο της Ανταρσυα, όλα τα άλλα είναι να 'χαμε να λέγαμε.

ΝΦ, από την όποια δική μου πείρα, δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι η ΠΚΣ δε μιλούσε καν ή αρνούνταν να δεχτεί την ύπαρξη της Πανσπουδαστικής νο 8 και την εμφάνισε ξαφνικά το 04'.
Αν η ερώτηση είναι, γιατί το έκανε τότε, η απάντηση δόθηκε και σε παραπάνω νήμα, για να τη διαβάσει ο καθένας και να βγάλει δικά του συμπεράσματα από το πρωτότυπο κι όχι μέσω τρίτων.
Αν η ερώτηση είναι κατά πόσο υπήρχαν άνθρωποι της ασφάλειας στο Πολυτεχνείο, που προσπάθησαν να προβοκάρουν, η απάντηση είναι επίσης αυτονόητη. Όσο για τις αντιφάσεις, που ψάχνεις, νομίζω ότι απαντάει κι ο Άγης.

Για τον χαρρυκλυννικό Κακουλίδη, θα γραφτεί μάλλον κάτι αύριο στο Ατέχνως. Αλλά η αυθόρμητη αναφορά του ανώνυμου, ήταν από μόνη της συγκινητική.

Ανώνυμος είπε...

@ Μπρεζνιεφικό απολίθωμα,
Τώρα τι προσπαθείς και εσύ να εξηγήσεις στον ΝΦ; Απλά, οι παρωπίδες και ο μικροαστικός εγωκενρισμός κάνει ορισμένους να μην καταλαβαίνουν ή να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Το "περίεργο" με όλους αυτούς που σκίζονται με τη Π. Νο8, είναι ότι ποτέ δεν την έχουν δεί (με εξαίρεση πιθανα τη φωτογραφία του πρωτοσέλιδου) πόσο μάλλον να την έχουν διαβάσει. Τα ίδια άκουγα τη δεκαετία του ΄80, τα ίδια και τη δεκαετία του ΄90, τα ίδια και πρίν 10 χρόνια. Μόλις όμως κάποιος τύχαινε και έβγαζε την έκδοση της Π. Νο 8, τότε όλοι τους άρχιζαν να πουλούν τρέλα.Mέχρι και το ότι ήταν πλαστό έλεγαν και ότι ξανατυπώθηκε διορθωμένο!!! Το καινούριο στις μέρες μας (παλιότερα το έκανε το ΠΑΣΟΚ) είναι ότι ακόμα και οι χρυσαυγίτες καταγγελουν το ΚΚΕ για την Π. Νο8. Ω, ΝΑΙ!!!
Επίσης για όποιον πραγματικά θέλει να δεί για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην εξέγερση, υπάρχουν τα παράνομα φύλλα του "Ρ" και του "Οδηγητή" εκείνες τις μέρες με την σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ,καθώς και τα ντοκουμέντα του 9ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα το 1973. Υπάρχουν και τα αρχεία από τις εκπομπές της "Φωνής της Αλήθειας" εκείνη την εποχή.Επίσης για όποιον γράφει εξυπνάδες για τη στάση του ΚΚΕ σε σχέση με ην κατάληψη, να θυμήσω ότι προηγήθηκε η οργανωμένη κατάληψη της Νομικής τον Φλεβάρη του 1973,η οποία καθοδηγήθηκε από την Αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ.Η αντιδικτατορική πάλη ξεκίνησε το 1967,όχι το 1973, και σε αυτήν πρωτοστάτησαν στελέχη του ΚΚΕ, με ακούραστη παράνομη δουλειά στην εργατική τάξη και στο λαό. Συνεχίστηκε σε νέες συνθήκες και το 1974!
kk-1

AGIS είπε...

@Κώστας
Λιγάκι διαστρέβλωση να μου αποδίδεις ότι "το πολυτεχνείο έκανε ... κακό".
Γράφω: Κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης, και της μεταπολεμικής επίσης, κι εσύ "μεταφράζεις": έκανε ... κακό.

Για την Κύπρο, πάλι, τι λες, ήταν κάτι το "τυχαίο"; Ότι το φέραν οι "συγκυρίες"; Καθόλου έτσι δεν είναι τα πράγματα. Τα ΝΑΤΟϊκά διχοτομικά και πραξικοπηματικά σχέδια αποτελούσαν μια από τις κύριες αποστολές της χούντας.
Επί Παπαδόπουλου ακόμα είχαν οργανωθεί μια σειρά από απόπειρες δολοφονίας του Μακάριου, υπήρχε η δράση της ΕΟΚΑ Β κλπ κλπ κλπ. Καθόλου "συγκυριακά" δεν ήταν τα γεγονότα του 74.
Το αν διακοπτόταν ή δε διακοπτόταν η φιλελευθεροποίηση είναι "σχήμα". Εκδοχές μπορούν να βρεθούν πολλές. Μια από αυτές πχ θα ήταν η ανατροπή της χούντας "σύσσωμης" - ιωαννιδικής και "φιλελεύθερης" μαζί. Δεν τίθεται από τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ άποψη θέμα "επιλογής". Όμως όταν τα γεγονότα είναι στο παρόν τους, τα πάντα μπαίνουν σε εκτίμηση.

Για όλα αυτά που τότε θα μπορούσαν να μπαίνουν σε εκτίμηση, και μαζί με αυτά και το "πρόωρο" ή όχι "πρόωρο", το ζήτημα έχει ως εξής:
Από τη μια οι λαϊκές διαθέσεις ήταν τέτοιες που με μια έννοια η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν "αναπόφευκτη". Ακόμα και τις τελευταίες ώρες, όταν αναμένονταν τα τανκς, αυτό που καθόρισε τη στάση του κόσμου στην κατάληψη δεν ήταν η όποια πολιτική εκτίμηση αλλά η άρνηση κάθε φόβου, με μια έννοια η "ντροπή" για την ενδεχόμενη σύγχυση μεταξύ του κινήτρου της ψυχρής πολιτικής εκτίμησης και του κινήτρου του φόβου.
Έχει κι αυτή η στάση την αξία της.
Αλλά έχει τη δική του αξία κι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα του κινήματος. Το να το αρνείται κανείς αυτό είναι ανοησία (= στερείται νοήματος).

Από την άλλη:
Υπάρχουν στην ιστορία πολλές κορυφαίες στιγμές, που δεν έκαναν "κακό" (ίσα-ίσα αποτέλεσαν στιγμές θεμελιακές για τη συνέχιση κάθε αγώνα) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρχε διαπάλη για όλες τις πλευρές της τακτικής τους, όπως και εκτίμηση εκ των υστέρων για την τακτική που, τελικά, "αναπόφευκτα", ακολουθήθηκε:
Η κομούνα είναι κοσμοϊστορικό γεγονός αλλά αυτό δεν εμπόδισε την κριτική της από το Μαρξ και τον Ένγκελς.
Ο δεκέμβρης είναι κορυφαία στιγμή της εθνικής αντίστασης, αλλά μπορεί να πει κανείς χίλια πράγματα για τον τρόπο της διεξαγωγής του, για τα όσα προηγήθηκαν και για τα όσα ακολούθησαν.
Ο εμφύλιος ήταν κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης αλλά από αυταπάτες περί ομαλότητας κλπ αφέθηκε να περάσουν ένα-δυο χρόνια μονόπλευρης τρομοκρατίας στην ύπαιθρο, διώξεων κλπ με αποτέλεσμα να γίνουν δυσμενέστεροι οι όροι της διεξαγωγής του.
Με τέτοιο νόημα τίθεται το ζήτημα είτε της διαπάλης για την τακτική σε κάθε φάση του κάθε αγώνα είτε της εκ των υστέρων εκτίμησής του.

Κι αν είσαι προσεκτικός στην ανάγνωση πχ των εκτιμήσεων του 76, μπορείς από αυτές να συναγάγεις πχ ότι ακριβώς λόγω των δισταγμών κατά την αφετηρία της κατάληψης, δυσκολεύτηκε στη συνέχεια και κάθε παρέμβαση ακόμα και για την απαγκίστρωση πριν την επέμβαση των τανκς για τη συνέχιση του αγώνα το επόμενο διάστημα, που από πολιτική άποψη μόνο "αδιάφοροι" άνθρωποι θα μπορούσαν να αρνηθούν την αναγκαιότητά της (της συνέχισης και των προϋποθέσεών της κατά τις κρίσιμες στιγμές).

Ανώνυμος είπε...

ομολογω οτι δεν κατανοησα πληρως το νοημα οσων ειπε ο AGIS
Τελικα τι ηταν η Πανσπουδαστικη 8?
Ηταν μια εν θερμω θεωρηση των πραγματων και υπερεβαλε?
Ηταν λαθος εκτιμηση λογω του συντομου χρονου απο τα γεγονοτα?
Ηταν η κραυγη 2(ισως και παραπανω) ανθρωπων που αδικα καταδικαζουν καποιους σαν προβοκατορες?
Αυτα τα ρωταω γιατι αν δεχτουμε οτι η "σωστη" θεση ειναι η εκτιμηση του `76 και οχι η Π8(=πανσπουδαστικη νο8) τοτε γιατι ξαναανασυρεται μετα το 2004 και γινεται προσπαθεια εξηγησης του ΤΙ εννουσε η Π8 οταν ελεγε για προβοκατορες?
Δηλαδη,ΑΦΟΥ υπαρχει η εκτιμηση του 76,αποστασιοποιημενη και "σωστη" που δεν κανει λογο για προβοκατορικες συμπεριφορες,γιατι υιοθετειται ξανα η Π8 στον δημοσιο διαλογο με τα εν θερμω και εντελει "λαθος" συμπερασματα της?
Κοινως: υπηρχαν προβοκατορες οπως λεει η Π8?
Η επισημη απαντηση του κκε ειναι οχι
Τι αλλαξε το 2004(ξαναλεω,ισως ειναι πιο νωρις) και επανηλθε η Π8 και η "θεωρια" των προβοκατορων?
Ποιος εχει δικιο?
Η Π8 ή η εκτιμηση του `76?
(και οι δυο ΔΕΝ γινεται να εχουν δικιο..)*

Μπρεζνιεφικε προφανως και εχεις και εσυ παραδειγματα..
εμενα τα δικα μου ειναι οτι η ΠΚΣ οσο ημουν φοιτητης(δυστυχως πολυ νωριτερα απο το 2004) δεν μιλουσε για την Π8(επισημα).
Σε ανεπισημες συζητησεις, ο λογος των παιδιων της ΠΚΣ ηταν μεταξυ "ψευτικου κειμενου..ασφαλιτικα ψεμματα...λαθος τα λεει" κλπ
Προφανως αυτα δεν εχουν βαρυτητα σε τετοιου ειδους διαλογο,οποτε τα αναφερω απλα και δεν τα χρησιμοποιω σαν επιχειρημα!

Το λινκ απο την Α/συνεχεια με την εισηγηση Γρηγοροπουλου δεν το εχω διαβασει ακομα(ευχαριστω τον Κωστα).
Αποσπασματα που ειχα διαβασει παντως ειναι διαφωτιστικα για την (πρωτη) αντιμετωπιση απο την ΚΝΕ και του ΓΙΑΤΙ ειχαν αυτη την αντιμετωπιση.
Νομιζω επ`αυτου θα ηταν μια καλη βαση για κουβεντα!!

Μια παρατηρηση και ΟΧΙ μομφη: Περιμενα οτι το θεμα με το Πολυτεχνειο και την Π8 θα ηταν ενα θεμα με σχολια και μεγαλο ενδιαφερον.
Μαλλον μας εφαγε η επικαιροτητα!!

ΝΦ

*δικιο ως προς το θεμα των προβοκατορων εννοω..στην γενικοτερη τοποθετηση προφανως και θα ταυτιζονται.

Ανώνυμος είπε...

AGI λυπάμαι, μια εξέγερση που λέτε οτι ήταν πρόωρη, ότι έπρεπε να λήξει και να μιλάμε για άλλο γεγονός, που μάλλον δεν θα μιλάγαμε, και για την Νομική λίγο μιλάμε, θυμάσαι την ημερομηνία χωρίς να γκουγκλάρεις ?- , έφερε τον Ιωαννίδη, άφησε το κίνημα χωρίς εφεδρείες και δυνάμεις το καλοκαίρι του 74 πάει να πει ότι έκανε κακό.

Είπα δεν θα υπήρχε σίγουρα Κύπρος με την ίδια μορφή, και όχι σίγουρα το καλοκαίρι του 74, τα διχοτομικά σχέδια ήταν δεκαετιών, θα βρίσκαν και χρόνο και τρόπο.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

@ΝΦ,
Είσαι αθεράπεφτα ψέυτης. Δεν ξέρω τι σου απάνταγαν, αλλά σίγουρα δεν μας λές τιαπάνταγες όταν σου πέταγαν στα μούτρα την Π. νο8. Πάντως αν έλεγες τα ίδια που γράφεις καλά σε έλεγαν προβοκάτορα. Ωραία αντπαράθεση: Το 2004 να λες στα αμφιθέατρα για τη Νο8. Πάντως πρέπει να είσαι και λίγο πειραγμένος στο κεφάλι. Μόνο πρόσεχε, γιατί τις ίδιες σαχλαμαρίτσες τις λέει πλέον και η Χρυσή Αυγή!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ΝΦ
Και κάτι ακόμα για τη στάση της Α/συνέχεια, της μετέπειτα ΚΟΕ:σε όλες τις εκδόσεις της για το Πολυτεχνείο σκόπιμα διαστρεβλωνε τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ, μετέφερε τη στάση του ΚΚΕ Εσ. ανακατεμένη ή μπερδεμένη και την παρουσίαζε σαν να είναι του ΚΚΕ. Αλλά έτσι είναι ο οπορτουνισμός...Και επειδή δεν ξέρεις, καταλήψεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα με πρωταγωνιστικό ρόλο της ΑντιΕΦΕΕ και της ΚΝΕ!
kk-1

λαθραναγνώστης είπε...

ΝΦ,
Η εκτίμηση του 76, αναφέρει ότι:
"2. 3. Το ξεκίνημα για την κατάληψη
Όλα δείχνουν πώς το ξεκίνημα για την κατάληψη δεν αποτέλεσε συγκεκριμένο, προμελετημένο σχέδιο καμιάς πολιτικής παράταξης, ούτε των αριστεριστών."
...........................................................................................
"Δεν μπορεί, επίσης, να υποστηριχθεί ότι υπήρξε μελετημένο σχέδιο (προβοκάτσια) της αντίδρασης για να εξωθήσει σε μια τέτοια μορφή (κατάληψη) και να πετύχει ορισμένους, σκοπούς."
Η Π8 αναφέρει:"....Καταγγέλουμε τις αφηνιασμένες προσπάθειες της ΚΥΠ και των πληρωμένων πρακτόρων της ΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΑΠ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΟΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ........."

Είναι φανερό πως η εκτίμηση του 76 αναφέρεται στην κατάληψη και ξεκαθαρίζει (σωστά) ότι αυτή δεν ήταν έργο της αντίδρασης. Ενώ η επίμαχη παράγραφος της Π8 καταγγέλει ότι η ΚΥΠ προσπαθεί να ΔΙΑΣΤΡΕΨΕΙ την κατάληψη. Δεν λέει πουθενάη Π8 ότι η κατάληψη η ίδια είναι έργο προβοκατόρων

Ανώνυμος είπε...

Κωστάκη,
Την πλακίτσα, να πάς να την κάνεις αλλού. Άντε, γιατί ασπρίσαν τα μαλιά μας και πάει πολύ να διαβάζουμε τερατώδη ψέματα. Τέτοιες αθλιότητες που γράφεις ούτε οι πιο αντιΚΚΕ αριστεριστές τη δεκαετίες ΄70 και ΄80 δεν τολμούσαν να πούν. Αντε γιατί τέτοιες χοντροκομμένες ανοησίες όπως οι δικές σου (κατά το γνωστό: "το μπουζούκι είναι όργανο...άρα ο αστυνομος είναι μπουζούκι")μόνο χρυσαυγίτες ξεστομίζουν,όπως και στην εποχή μου κάτι ΕΠΕΝιτες!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

kk-1 η ακροδεξιά διαχρονικά λέει ότι το Πολυτεχνείο έφερε τον Ιωαννίδη και φταίει για την Κύπρο, λέω το ακριβώς αντίθετο.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

λαθραναγωνστη
Δηλαδη εσυ λες οτι η Π8 και οι εκτιμησεις του 76 μιλανε για ενα διαφορετικο πλαισιο?
Η μεν Π8 ιλαει για ενα συγκεκριμενο περιστατικο οι δε εκτιμησεις μιλανε για το συνολικοτερο πλαισιο της καταληψης?
Δεκτο σαν επιχειρημα, αλλα θεωρω οτι ΑΝ υπηρχαν προβοκατορες θεωρω οτι οι εκτιμησεις του `76 θα ειχαν κανει μια αναφορα.
Δεν νομιζω οτι ΑΝ υπηρχαν, θα ειχαν αφησει αυτο το θεμα ασχολιαστο..
Οι εκτιμησεις ειναι εξαιρετικα λεπτομερεις,δεν θα αφηναν εκτος ενα τετοιο ζητημα ΑΝ υπηρχε.
Προφανως(;) λοιπον, δεν γινεται να υπαρχει αναφορα σε ολοκληρο σχεδιο του Ρουφογαλη και της Χουντας απο την Π8 και να μην γινεται ουτε μια αναφορα το `76.
Κατι δεν ισχυει εδω.

Αλλα αν δεν πιστευεις, εμενα δες αυτο:
"Δεν μπορεί, επίσης, να υποστηριχθεί ότι υπήρξε μελετημένο σχέδιο (προβοκάτσια) της αντίδρασης για να εξωθήσει σε μια τέτοια μορφή και να πετύχει ορισμένους, σκοπούς. Αυτό προκύπτει και από τη μελέτη υλών των στοιχείων, που ως τώρα έχουν συγκεντρωθεί και μελετήθηκαν.
Αλλά προκύπτει και λογικά.."

Απο αυτο τι συμπεραινεις εσυ?
Εγω πιστευω οτι ειναι ΕΥΘΕΙΑ αναφορα στο θεμα και ΕΥΘΗ "αδειασμα" της Π8.

Οποτε το θεμα για εμενα παραμενει..
ΤΙ αλλαξε και επανηλθε το θεμα των προβοκατορων το 2004 ενω πριν το ΚΚΕ το ειχε "λυσει" αυτο?

ΝΦ

AGIS είπε...

@κώστας
Κι εγώ λυπάμαι που δε βρίσκω έδαφος άλλης ουσιαστικής συζήτησης μαζί σου.
Και δε βρίσκω άλλο έδαφος, γιατί το να μου λες για την κύπρο ότι "ε σίγουρα κάποτε θα γινόταν", είναι ξεγλύστριμα από το ότι η κύπρος αποτελούσε μία από τις κύριες αποστολές της χούντας.
Το να απαντάς σε όσα έγραψα με φράσεις όπως "λέτε πρόωρη ... έπρεπε να λήξει ... δε θα μιλάγαμε ... πρέπει να γκουγκλάρεις ... πάει να πει έκανε κακό ..." είναι ξεγλύστριμα από το σύνολο των όσων έγραψα (και δεν μπορώ να επαναλάβω το σύνολο επειδή εσύ, αντί να στέκεσαι συγκεκριμένα σε αυτά, σου αρέσει να ξεγλυστράς), και επιπλέον το "παειναπεί" σου είναι προϊόν των δικών σου συλλογισμών και όχι των δικών μου, κράτα το για τον εαυτό σου και μη μου το αποδίδεις.

Το ότι δεν αποτελεί προϊόν δικών μου συλλογισμών φαίνεται πεντακάθαρα από τους παραλληλισμούς με κομούνα, δεκέμβρη, εμφύλιο, οπότε μπορείς ν' ασχοληθείς με το δικό σου "παειναπεί" και όχι με το δικό μου.


@ΝΦ
Έχοντας ζήσει κι εγώ το 2004, αλλά και πριν από αυτό, μπορώ να σου πω ότι την "πανσπουδαστική Νο 8" ανέκαθεν "τη λέγανε" στην ΚΝΕ, απλώς η ένταση της "επίθεσης" αυξήθηκε κάποια στιγμή κάπου μετά το 2000, και πέρα από τους προσωπικούς σου διαλόγους, ποτέ δεν ήταν αυτή που λες η αντιμετώπιση (ψέμματα, πλαστή κλπ).
Όσο για το 2004, εκτιμώ ότι τότε η ΚΝΕ αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει έτσι (σε ταμπλό κλπ), πρώτον σαν αντίδραση στην εντεινόμενη ιδεολογική επίθεση με αιχμή αυτό το έντυπο, και δεύτερον, σαν αντίδραση στη διαστρέβλωσή του που, θα το ξαναπώ, συνίσταται στο εξής:

Δε λέει το πολυτεχνείο έργο προβοκατόρων αλλά κινητοποίηση που απέκτησε το περιεχόμενό της παρά τις επιδιώξεις προβοκατόρων να το "διαστρέψουν και απομονώσουν".

Εκτιμάω επίσης (γιατί μόνο να εκτιμάω μπορώ), ότι ο "τονος" στην Π.νο8 δόθηκε πρώτον υπό την νωπή επιρροή της διαπάλης εντός της κατάληψης σε συνδυασμό και αξεχώριστα, δεύτερον, από το βάρος της ζοφερής πραγματικότητας που "απότομα" είχε επιβληθεί αμέσως μετά την εξέγερση.
Και τρίτο, ενδεχομένως, ή εν μέρει, από την "ευκολία των χαρακτηρισμών" που κάνω λόγο παραπάνω.
Κατά τα άλλα δε νομίζω ότι υπάρχει διαφορά με τις εκτιμήσεις του 76.

Ανώνυμος είπε...

λαθραναγνωστη
Νομιζω οτι διαβαζωντας το αποσπασμα απο το πρωτοτυπο,καταλαβα τι εννοεις.
Μιλαμε για 2 διαφορετικα επιπεδα προβοκατορικης δουλειας.
Η Π8 μιλα για αριστεριστικα συνθηματα στην καταληψη και οτι ηταν εργο προβοκατορων ενω
Η εκτιμηση του `76 μιλα οτι το Πολυτεχνειο ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ηταν εργο προβοκατορων,αλλα οτι κατα την διαρκεια εδρασαν προβοκατορες,στην προσπαθεια να αποπροσανατολισουν

Νομιζω οτι το ξεκαθαρισα λιγο καλυτερα τωρα!
Αρα μπορουν να ισχυουν και τα δυο!

ΝΦ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που πρέπει να ξεπεράσετε είναι την εντύπωση ότι όταν μιλάμε σήμερα, το 2015, για την στάση του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Α/Ε, για την π08 κλπ, μιλάμε για το σημερινό ΚΚΕ. Μιλάμε για όποιον αρνείται να αποτιμήσει την στάση του ΚΚΕ τότε, δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η κουβέντα ακόμα και αν πας να την κάνεις πχ με τον Στρατούλη, ή τον Χάγιο.

Επίσης η στάση του ΚΚΕ τότε και μετά (όχι κατάληψη, μόνο φοιτητικά, μόνο αντιχουντικά, εθνική ενότητα, απαγκίστρωση, προβοκατορολογία, διαχωρισμός από τον μεταπολιτευτικό ριζοσπαστισμό, μπλοκ της Αλλαγής, συγκυβέρνηση) δεν χρεώνει μόνο το σημερινό ΚΚΕ, πρέπει και αυτή να αποτιμηθεί από όλους γιατί τους αφορά όλους.

Σε τελευταία ανάλυση τι θα λέει ο Γ τόμος ? Ότι ήταν όλα τέλεια ? Εδώ έχετε βγάλει στον Β τόμο τα πάντα λάθος και δεν μπορείτε να ανοίξετε την κουβέντα για το Πολυτεχνείο ? Θα πείτε σύντομα πχ ότι το 89 ήταν οπορτουνίστικο λάθος, αλλά αν το λένε εκτός ΚΚΕ είναι άλλο πράγμα ?

Ξεκολλάτε.

Κώστας

λαθραναγνώστης είπε...

ΝΦ,
Μπορεί και το μπαρμπούνι, αν είχε κωλο να κλάσει, να μην ήταν κόκκινο.
Η λογική σου με αφήνει άναυδο!
Θα μπορούσα να συνεχίσω την επιχειρηματολογία επί του προφανούς. Το θέμα όμως είναι ότι κάποιοι χώροι, για να σταθούν πολιτικά, έχουν ανάγει τον παραλογισμό, σε καθημερινό τρόπο σκέψης.

AGIS είπε...

@Κώστας
Καταρχήν μη "μας" απευθύνεσαι σε β πληθυντικό.
Κατά δεύτερο λόγο, από την πόλη έρχεσαι και στην κορφή κανέλα.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Οι 350 προβοκατορες που αναφερει η Π08 τελικα τι ηταν?Προβοκατορες,αριστεριστες ή λιγο απο τα δυο?
Επισης,η Π08 αντιπροσωπευε την ΚΝΕ ή την ΣΕ της καταληψης?

Ανώνυμος είπε...

"Το Πολυτεχνείο σαν κίνημα ήταν αριστερό κυρίως αλλά ξεπέρασε και την επίσημη, κομματική αριστερά που ήταν εξαρτημένη από το εξωτερικό." Αλλά ο Μπαλαούρας φιλαρακι καιο Λαλιώτης ήρωας κατα Παπαχρήστο.

Για τα υπόλοιπα όμορφα εδώ:

http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/17/koinonia-polytexneio-papaxristos-synenteyksi_n_8580732.html?1447758459&utm_source=News247&utm_medium=DiabasteAkoma_article&utm_campaign=24MediaWidget


Sentic

Ανώνυμος είπε...

@λαθραναγνωστη
δεν καταλαβες τι ειπα ή απο κεκτημενη ταχυτητα απαντησες χωρις να διαβασεις και το δευτερο συνεχομενο σχολιο?
Ειπα οτι συμφωνησα με το επιχειρημα σου οταν το διαβασα στο αυθεντικο..
Αν δεν το καταλαβες,τοτε δεν μπορω να κανω κατι παραπανω(!)
Υποψιαζομαι η κεκτημενη ταχυτητα να απαντας(και οχι μονο εσυ) "αυτοματα" σε αδικει!

Καλο βραδυ

ΝΦ

zoot horn rollo είπε...

Κώστα, ξεκόλλα.

AGIS είπε...

Η "εξαρτημένη από το εξωτερικό αριστερά" στις 16-11 έλεγε από το εξωτερικό και μετέδιδε ο ρ/σ "φωνή της αλήθειας":
"...Η λαϊκη ψυχή πάλλεται και διαδηλώνει στους δρόμους την αλληλεγγύη της προς τους φοιτητές... καλούμε την εργατική τάξη και το λαό να εκδηλώσει ακόμα πιο μαζικά τη συμπαράσταση και βοήθεια του προς τους φοιτητές..."
https://erodotos.wordpress.com/2013/11/13/kke-polytexneio-1973/

------
Και επ' ευκαιρία: Η μπροσούρα της α/συνέχειας που παρατέθηκε σε σχόλιο πιο πάνω έχει το ιστορικό της ενδιαφέρον.
Τι να πούμε όμως για την μπροσούρα της ΚΟΕ, δηλ. της συνέχειας της α/συνέχειας, στο παρακάτω λινκ;
Πρόκειται για δείγμα ασυνέχειας με τη μπροσούρα της α/συνέχειας ή μήπως για συνέχεια των ιδεολογικών-θεωρητικών βάσεων της α/συνέχειας. Είναι η ΚΟΕ και η παρακάτω μπροσούρα της συνέχεια ή ασυνέχεια της α/συνέχειας και της όποιας μπροσούρας της;
Η μπροσούρα της ΚΟΕ εδώ:
http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4285:---1972015&catid=193:2010-01-26-15-02-35&Itemid=115

-----
Επ' ευκαιρία θυμάμαι, και με είχε εντυπωσιάσει το εξής περιστατικό:
Γινόταν πορεία στην πρεσβεία Ισραήλ για το παλαιστινιακό.
Φτάνοντας το μπλοκ του ΚΚΕ στην πρεσβεία, στο χώρο του διαζώματος πάνω από την ανισόπεδη και μπροστά στο πανώ της ΚΟΕ, είχε παραμείνει μια γκρούπα που "έκραζε" το μπλοκ του ΚΚΕ με φράσεις του στυλ "ου ρε κουκουέδες που όλα στις εκλογές τα ανάγετε" (δε θυμάμαι τις ακριβείς λέξεις και σίγουρα δεν ήταν "ανάγετε").
Μου έκανε εντύπωση σαν περιστατικό...
Αλλά δεν λάλησε ο κόκορας τρεις φορές, η ΚΟΕ μπήκε στο ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν τα γνωστά έως σήμερα, και το όλο απαύγασμα δεν είναι παρά η παραπάνω "μπροσούρα" της ΚΟΕ.

Δεν θα ασχολιόμουν ίσως, αν δεν υπήρχε το περιστατικό αυτό στη μνήμη μου.
Κι αν ένα κάποιο μπαράζ αντι-ΚΚΕ πολεμικής του τελευταίου καιρού, δεν είχα την αίσθηση ότι αποσκοπεί "αντικειμενικά" στο εξής:

Τη στιγμή όλος αυτός ο "παροξυσμένος" κύκλος γύρω από την "κυβέρνηση της αριστεράς" και το "σκίσιμο των μνημονίων" σε "συμφωνία με τους εταίρους" και "όχι μονομερώς" έφτασε στο τέλος του, τη στιγμή λοιπόν που όσοι τον ακολούθησαν αυτόν τον κύκλο κι αυτή την πολιτική είτε βρίσκονται στο στάδιο της κυβερνώσας ξεφτίλας είτε έχουν χάσει τα λόγια τους και τη φωνή τους και προσπαθούν να τα ξαναβρούν, τη στιγμή που το ΚΚΕ κι όσοι συμπορεύτηκαν με αυτό δέχτηκαν αναρίθμητα κροσέ, ντιρέκτ, άπερκατ και χτυπήματα πισώπλατα και κάτω από τη μέση και παρ' όλα αυτά μείναμε όρθιοι, ακλόνητοι, με τη φωνή μας πιο δυνατή, κάποιοι λοιπόν θεωρούν ως απαίτηση της "ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ", να "μπλοκάρουν" τη φωνή μας με τον "αντιρεβιζιονισμό" τους, με την "πανσπουδαστική νο 8" κλπ κλπ, να την εγκλωβίσουν στις δικές τους "εισηγήσεις", και να μην της επιτρέψουν να ανοιχτεί με το βλέμμα στραμμένο στον κύκλο αγώνων που ανοίγει μετά απ' τη χρεοκοπία του πρεσαρίσματος της τελευταίας πενταετίας...

Ας μείνουμε λοιπόν για την ώρα στο εξής:
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Τι καθεστε και ασχολειστε ακομα με τα σουργελα (ΝΦ και Κωστα) που καμωνονται οτι ΔΕΝ καταλαβαινουν ?
... Ο αλλος ο ΝΦ ξυπνησε το 2004 που πηγε στην σχολη και του πρωτοειπαν για την Π Νο8 ....κι εμεις ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ απο το 75 δυναμε μαχη καθε τετοιες μερες με τους διαστρεβλωτες των γεγονοτων ακριβως πανω σ αυτο το κειμενο !!!!μας τα ειχαν κανει τουμπανο !!
Ο δε Κωστας ή ειναι οντως βλακας ή "μιλημενος" να διαστρεβλωνει (όχι κατάληψη, μόνο φοιτητικά, μόνο αντιχουντικά, εθνική ενότητα, απαγκίστρωση, προβοκατορολογία, διαχωρισμός από τον μεταπολιτευτικό ριζοσπαστισμό, μπλοκ της Αλλαγής, συγκυβέρνηση)... οποτε αδικος ο κοπος να απαντησεις με επιχειρηματα σε τετοιο ατομο ..

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Sentic, 17 Νοεμβρίου 2015 - 8:48 μ.μ.,
Αλλος ένας "ανένταχτος", που ιδρωκοπάει στην Τράπεζα της Ελλάδος, με πληθώρα καλλιτεχνικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (προφανώς εκτός ωραρίου η με άδεια άνευ αποδοχών), και με εξαιρετικά "συντροφική" συμπεριφορά σε άλλους επίσης ανένταχτους, , και που ..."Πλησίασε τον Κώστα Λαλιώτη (σ.Σ.: άλλο ένα, επίσης αδιάφθορο, "διαμάντι" της πολιτικής μας ζωής) επί υφυπουργείου Νέας Γενιάς, αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ"(!!!). Α, έχει αποποιηθεί και τον τίτλο "Γενηά του Πολυτεχνείου". Μιλάμε για γατόνι.
Ο "ανένταχτος" celebrity είναι μια ειδική ηθική κατηγορία, που διέφυγε της προσοχής του Ηλία Πετρόπουλου.
----------------------------------------------

Τελικά, παίδες, τζάμπα το ψειρίζουμε τα τελευταία 42 χρόνια.
Δεν υπήρξε ποτέ ΕΝΑ Πολυτεχνείο.
Εμείς μιλάμε για το δικό μας, κι αυτοί για το δικό τους.
Πως να συνεννοηθούμε;
Φαίνεται, σημειολογικά, και στην ετήσια Πορεία. Εχει μια μεγάλη τομή περίπου στη μέση. Εμείς πίσω, οι λοιπές δημοκρατικές και "αριστερές" δυνάμεις μπροστά. (Σα να τους πηγαίνουμε ...)
Αυτή η ενότητα των αντιθέτων είναι ....μεταβατική!
Κάποια στιγμή, το Πολυτεχνείο του Εργαζομένου Λαού θα απορροφήσει και θα εκμηδενίσει το Πολυτεχνείο των Μικροαστών.

λαθραναγνώστης είπε...

@ ΝΦ 17 Νοεμβρίου 2015 - 9:45 μ.μ.
Λυπάμαι αν σε παρεξήγησα.
Τη συγνώμη μου.

λαθραναγνώστης είπε...

Ο Ζούκωφ, έχει δίκιο. Το θέμα με την Π8 έχει γίνει γραφικό και ταυτόχρονα εκνευριστικό.
Πάντως, η χειρότερη περίπτωση είναι αυτή που ο άλλος τσιτάρει πραγματικά ένα απόσπασμα και μετά αρχίζει μπροστά στα μάτια σου και το παραποιεί.
Όλα τα ντοκουμέντα, υπάρχουν πια στο ιντερνετ και μ ένα κλικ μπορεί κανείς να τα διαβάσει.