Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Με ποιον είμαστε

Η κε του μπλοκ παίρνει πάσα από τα σχόλια -δημόσια και κατ' ιδίαν- των σφων αναγνωστών κι επιχειρεί να απαντήσει στο προαιώνιο λαϊκοστρωματικό ερώτημα του τίτλου (με ποιον είμαστε), συνεχίζοντας τις μεταμοντέρνα θρυμματισμένες αναρτήσεις, που κατακερματίζουν και τερματίζουν τις μεγάλες αφηγήσεις.

Ελληνοφρένεια-Αντισεξισμός
Γενικά είμαστε με τη συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης (που είναι η καρδιά του μαρξισμού). Αν κάναμε αφαίρεση από το συγκεκριμένο περιβάλλον της συζήτησης, θα μπορούσα να σου πω ότι δε γελάω ιδιαίτερα με την τηλεοπτική Ελληνοφρένεια, αλλά δεν το λέω ως μομφή, γιατί θεωρώ πολύ δύσκολο το ρόλο του ψυχαγωγού-διασκεδαστή, σε καθημερινή βάση, όπως για άλλους είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσουν μια στοιχειώδη σοβαρότητα και το αποδεικνύουν συνεχώς στην πράξη. Συνεπώς παραμονεύει παντού ο κίνδυνος της γελοιότητας.

Και θα μπορούσα να προσθέσω πως δε γελάω -ακόμα περισσότερο- με τα σεξουαλικά αστειάκια -όχι από φόβο να μην τα επιβραβεύσω, αλλά γιατί δε μου φαίνονται καθόλου αστεία, ακόμα κι αν ο άλλος τα κάνει χωρίς κακή πρόθεση, ασυνείδητα -το οποίο ελέγχεται. Και ναι, ο τσολιάς ολισθαίνει συχνά-πυκνά σε τέτοιες χοντράδες.

Επειδή όμως μιλάμε συγκεκριμένα, δε γίνεται να μη δεις πίσω από τις γραμμές τις ελάχιστα συγκαλυμμένες προεκτάσεις της αντισεξιστικής κριτικής που γίνεται στον τσολιά, επιχειρώντας είτε να απαξιώσει την Ελληνοφρένεια συνολικά, είτε εμμέσως την πολιτική της ένταξη (πάντα δίπλα στα κινήματα, ή πιο ειδικά στηρίζοντας κριτικά το ΚΚΕ).

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνοφρένεια παραμένει όαση στο άνυδρο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο (που ξεκαθάρισε ο Σύριζα). Και στην τελική, το ζητούμενο δεν είναι ακριβώς να αρέσει σε εμάς ή όποιον θεωρεί τον εαυτό του πεισμένο, αλλά σε ευρύτερα ακροατήρια και να τα επηρεάζει προς μια αγωνιστική κατεύθυνση.

Αίγυπτος-Μπουρκίνα Φάσο (ημιτελικός Κόπα Άφρικα)
Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μια χώρα που αποκλείεται να μην τραβούσε την προσοχή ενός παιδιού της γενιάς μου που άρχιζε να ασχολείται με τη γεωγραφία. Αφενός την έλεγαν Άνω Βόλτα (χωρίς ποτέ να μάθουμε την τύχη της Κάτω Βόλτας), αφετέρου είχε (κι έχει) για πρωτεύουσα την Ουαγκαντούγκου, που μπορεί να στάθηκε πηγή έμπνευσης για ένα γνωστό στίχο του Χάρρυ Κλυνν.

Από την άλλη, οι Αιγύπτιοι έχον τον αρχαίο πολιτισμό, ιστορικούς ηγέτες σαν την Κλεοπάτρα και το Νάσερ -sic- το όνομα που παραπέμπει στους γύφτους-gipsy, την ελληνική παροικία με τον Καβάφη και τη σεναριογράφο των Απαράδεκτων. Και τη δική τους παροικία στην Αθήνα, που μαζεύτηκε χτες στα αιγυπτιακά καφέ του κέντρου με τους ναργιλέδες, που μαζεύουν όλες τις αφροασιατικές φυλές, για να δει τον αγώνα και να πανηγυρίσει έξαλλα την πρόκριση στο μεγάλο τελικό, κλείνοντας για λίγη ώρα το ένα ρεύμα της Αχαρνών στη γειτονιά μου. Που μέχρι να καταλάβει τι-ποιος παίζει και ποιος σκοράρει, είχαμε φτάσει στα πέναλτι και την κορύφωση.

Δεν έχω ιδέα με ποιον θα παίξουν στον τελικό και ποιος θα είναι ο άλλος ημιτελικός, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υπάρξει κάποιο ειδικό κείμενο για το Κόπα Άφρικα μες στη βδομάδα.η

Βασιλακόπουλος-εκσυγχρονισμός

Μένουμε στην ίδια κατηγορία (αθλητικά), καθώς τα τελε,υταία χρόνια υπάρχει μια κόντρα στο χώρο του μπάσκετ, που θυμίζει τον παλιό, κακό δικομματισμό.
Από τη μια η Ομοσπονδία, με το αναπτυξιακό σχέδιο της Πολιτείας, που θέλει να ελέγχει πλήρως το χώρο και τα καταφέρνει υπό την ηγεσία του παπανδρεϊκού "πατερούλη" Βασιλακόπουλου. Και από την άλλη οι "εκσυγχρονιστές" που θέλουν νέα πρόσωπα και ιδέες, και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια -όπως στο Αμερική- χωρίς να βλέπουν ή να τους ενοχλεί πχ ότι οι μανατζαρέοι είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές του χώρου -ιδίως στις μικρότερες ηλικίες. Από την άλλη η ΕΟΚ (έτσι για τη σημειολογία του πράγματος), σαν παλιά, καλή Πασοκάρα, βάζει στο στόχαστρο τους παίκτες, όταν αυτοί προσπαθούν να συνδικαλιστούν και να κινητοποιηθούν σοβαρά για τα ζητήματά τους -όπως είχε γίνει επί της προεδρίας του Λάζαρου Παπαδόπουλου, που τον είχε πιάσει η κάμερα να τραγουδά ρυθμικά το σύνθημα "πούστη Βασι- πούστη Βασιλακόπουλε" -κι ευτυχώς δε βρέθηκε κανείς τότε να τον πει σεξιστή.

Τα λέω όλα αυτά με αφορμή μια περίεργη και κατακριτέα δήλωση του Σωλήνα για πιθανή εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εφόσον γινόταν ο τελικός του Κυπέλλου στην Ξάνθη -για να την ξεσκαρτάρει από πιθανή έδρα και να δρομολογήσει τη διεξαγωγή του στο ΟΑΚΑ. Αλλά και την πληρωμένη απάντηση του αρχηγού της Εθνικής ποδοσφαίρου, Βασίλη Τοροσίδη, που έγραψε στο προφίλ του πως: «Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ξάνθη, δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους με το θρήσκευμα, αλλά με την αξία».

Ομολογώ πως δεν του το 'χα, όπως δεν έχω γενικά ικανούς τους ποδοσφαιριστές για πολλά-πολλά, σε σύγκριση με το -σαφώς καλύτερο- επίπεδο του μέσου μπασκετμπολίστα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, σημασία δεν έχει τι πίστευα εγώ, αλλά αυτό που είπε ο άνθρωπος, κι ας ήταν το αυτονόητο. Πολλά μπράβο του.

Έκδοση
Δεν έχω παρακολουθήσει διεξοδικά το θέμα, γι' αυτό το αναφέρω συνοπτικά. Τι προάλλες ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδώσει τους Τούρκους αξιωματικούς που πήραν μέρος στο πραξικόπημα και βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας. Το ΚΚΕ υποστήριξε αυτήν την απόφαση, προτάσσοντας ως ζήτημα το πολιτικό άσυλο.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι ποια ήταν η στάση-επιδίωξη της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ΜΜΕ. Κι αν ο Άρειος Πάγος ακολούθησε τη δική τους "γραμμή" ή "αυτονομήθηκε", παίρνοντας μια διαφορετική απόφαση (κι αν ναι, για ποιο λόγο;).

Ευρώ ή δραχμή
Προφανώς δεν μπαίνει έτσι το δίλημμα, κι ας είναι εξίσου προφανές πως δεν πρόκειται να υπάρξει επαναστατική εξουσία και σοσιαλιστική οικοδόμηση εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης -σε ένα είδος παράξενου "ευρωκομμουνισμού".

Από την άλλη, όταν διατυπώνεται το επιχείρημα πως δεν πρέπει να εμπλακούμε σε μια ενδοαστική διαμάχη για το νόμισμα και τα δίχτυα του αστικού "ευρωσκεπτικισμού", μπαίνει συχνά ο αντίλογος και το ερώτημα αν υπάρχει όντως τέτοια διαμάχη στις γραμμές της ελληνικής αστικής τάξης. Ποια είναι τέλος πάντων αυτή η περιβόητη μερίδα (ή έστω ένα τεμάχιο) που θέλει, σκέφτεται, φλερτάρει με το GRexit;

Ας δούμε κωδικοποιημένα μερικά σημεία, που είναι γνωστά, αλλά καλό είναι να επαναλαμβάνονται κάθε τόσο.
-Μια πρώτη σκέψη είναι πως όσο πιο ψηλά βρίσκεται μια χώρα στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και δυνατότητα αυτονόμησης έχει η αστική τάξη της. Έτσι πχ το βρετανικό κεφάλαιο προχωρά (;) στην ολοκλήρωση του BRexit, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα, όλες οι αντικρουόμενες μερίδες της συντάσσονται στον ευρωμονόδρομο, που είναι στρατηγική επιλογή για την ύπαρξη και τη διαιώνιση της εξουσίας τους.

Ναι, αλλά τα πράγματα δεν είναι στατικά.
Αφενός υπάρχει ο διαχωρισμός κι η σύγκρουση συμφερόντων (πχ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, του τουρισμού, των εφοπλιστών) που δεν είναι αμελητέα κι έχει δώσει και κατά το παρελθόν μερικά σημαντικά αποτελέσματα (πχ στην αντίθεση για τον προσανατολισμό του ελληνικού καπιταλισμού, κατά τη δεκαετία του 60' που οδήγησε στην επιβολή του πραξικοπήματος).

Αφετέρου, αυτό δεν εμποδίζει την αστική τάξη να σκέφτεται ακόμα και ενιαία διάφορα ενδεχόμενα και να προετοιμάζεται κατάλληλα για την αντιμετώπισή τους. Αυτό δείχνουν μεταξύ άλλων κινήσεις όπως το σχέδιο Β' του Αλαβάνου -εφόσον το σχέδιο Α' δεν προχωράει- του οποίου την ποιητική πλην αταξική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε και να θαυμάσετε ακολουθώντας το σύνδεσμο (στο βουνό).

Ασφαλώς σε αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει κι η επαναφορά του ζητήματος από τον Ξυδάκη -που δεν είναι ανόητος, για να πετάει μια βόμβα, χωρίς να υπάρχει λόγος. Κι ίσως όλα αυτά να μην είναι άσχετα από τη στρατηγική στροφή των ΗΠΑ και την όξυνση των αντιθέσεών τους με τη Γερμανία, που κλιμακώνεται μετά την εκλογή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Ιταλία
Στην Ιταλία όμως -αφού είπαμε ευρωκομμουνισμός- με ποιον είμαστε; Αν εννοείς στο δημοψήφισμα, με κανέναν.
Αν εννοείς για αδελφό κόμμα, το Ιταλικό ΚΚ μας τέλειωσε κι έγινε ΠαΣοΚ, Ελιά ή κάτι παρόμοιο, η Κομμουνιστική Επανίδρυση ακολούθησε με διαφορά φάσης, το ΚΚ Ιταλίας πρέπει να είναι ελεύθερο ως τίτλος-domain. Κι εμείς έχουμε σχέση, με το "ΚΚ στην Ιταλία" (ή ΚΚ, Ιταλία) αν κατάλαβα καλά από το φύλλο του Ρίζου, στην επέτειο του θανάτου του Λένιν (όπου δίπλα στο επετειακό σημείωμα για το Βλαδίμηρο ήταν ένα άλλο με τον κλασικό κι αγαπημένο τίτλο: "κουβάρι αντιθέσεων").

Παρεμπιπτόντως, δε θα έπρεπε να γίνει κάτι μεγάλο και κεντρικό για τα 100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη; Πχ ένα συνέδριο, σαν αυτά που γίνονται στον Περισσό για τους μεγάλους στρατευμένους καλλιτέχνες; Ή κάτι αντίστοιχο, όπου το τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Λένιν -λέω εγώ τώρα;

ΚΚΕ-ΚΚΕ εσ.
Παρεμπιπτόντως, και χωρίς να αλλάξουμε κατηγορία (ευρωκομμουνισμός), πέθανε στα εκατό του χρόνια, ο Πάνος Δημητρίου, από την ηγετική ομάδα των αναθεωρητών, που πρωταγωνίστησαν στη διάσπαση του ΚΚΕ το 68', έγραψε ένα δίτομο βιβλίο (με ενδιαφέροντα ντοκουμέντα για αυτήν) ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στα επεισόδια της Τασκένδης, όπου οι Ζαχαριαδικοί με επικεφαλής το Βλαντά, του δάγκωσαν το αυτί, καθώς υπεράσπιζαν τα γραφεία της ΚΟΤ από την έφοδο των άλλων. Εμείς είμαστε οι άλλοι, που λέει και το ανέκδοτο. Μόνο που δεν τίθεται προφανώς ζήτημα με ποια πλευρά είμαστε στη διάσπαση.

Αυτό που μπορούμε να πούμε λοιπόν είναι ότι ο Δημητρίου πρόλαβε να δε τα πάντα και βασικά την πρακτική εφαρμογή -και κατάληξη- των "ανανεωτικών" ιδεών του, τις τελικές πολιτικές συνέπειες του ευρωκομμουνισμού, τόσο με το ρόλο της ΔΗΜΑΡ ως μνημονιακής, κυβερνητικής τσόντας, όσο και με την πορεία του Σύριζα -που ήταν παράλληλες, σαν πρόγευση και κυρίως πιάτο.

Μόνο που τα συμπεράσματα από την πείρα είναι ο μεγαλύτερος φόβος-εχθρός για έναν οπορτουνιστή. Κι αυτό δεν πάει μόνο ή κυρίως στο Δημητρίου, καθώς -ανεξαρτήτως εντιμότητας- είναι δύσκολο για ένα γέρικο σκυλί να μάθε καινούρια κόλπα. Άλλο αν κάποιοι έχασαν τα πολιτικά τους λογικά στα γεράματα και τα στερνά τους δεν τίμησαν τα πρώτα...

Ανάπτυξη-Οικολογία
Δε με παίρνει ο χρόνος να το αναπτύξω, αλλά όσοι αριστεροχωριανοί πιπιλούσαν την καραμέλα για το ΚΚΕ που συντάσσεται με τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός (τη στιγμή που έχει μέλος του να τρέχει στα δικαστήρια για τη δράση του) μπορούν να διαβάσουν, μεταξύ άλλων, αυτήν την είδηση.

133 σχόλια:

skatopsyxos είπε...

«Ουσιαστικά ο τσολιάς ήταν μια δική μου μεταμφίεση από τις Απόκριες. Την περούκα που φοράω την είχα πάρει για τις Απόκριες και την ξαναέβαλα πια, ως τηλεοπτικός τσολιάς. Επιθυμία μας ήταν να ενσαρκώσουμε με τον τσολιά τον μέσο Έλληνα κάφρο, τον λίγο γκαφατζή αλλά και συναισθηματικό, τον χαζοπολιτικοποιημένο και ούγκανο»-Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Όποιος ανακάλυψε "σεξισμό" στο επετειακό καζο-επεισόδιο για τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ,μάλλον είτε δεν είχε ξαναδεί/ξανακούσει Ελληνοφρένεια ή τίποτα άλλο παίζει.Πρώτη διδάξασα μια κυρία που έγραψε ένα κατεβατό,βγάζοντας από την μύγα "προοδευτικό" ξύγκι,στο γνωστό και μη εξαιρετέο "Ξεκίνημα".Από κει ξεκίνησε η όλη φάση.Τα συμπέράσματα δικά σας.Μεγαλύτερη υποκρισία και σουσουδισμός από την "πολιτική ορθότητα" δεν παίζει να έχει ξαναϋπάρξει.Τώρα ο Μπαρμπαγιάννης,πριν κάμποσο καιρό ο Σαραμάγκου με "την πουτάνα την μάνα",αύριο μεθαύριο θα φωνάζουμε "πιπέρι" σε κανέναν εργάτη που θα φωνάζει "γ@@ώ το μ@@@ί της μάνας σας" αφού τον έχουν απολύσει.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, είχα καιρό να περάσω, παρατηρώ μία χαλαρότητα στη γραμμή.. άλλα μπορεί νά' ναι κι η ιδέα μου. υπέρ για ελληνοφρένεια, αδιαφορώ για τα υπόλοιπα (θετική εξέλιξη με σκουριές), μένεις όντως στην Αχαρνών?

κομμαντο χειμερινής εντροπίας

Cos είπε...

Για την Ελληνοφρένεια, συμφωνώ απόλυτα με τον skatopsyxo.
Για το ευρώ ή την δραχμή, είναι ολοφάνερο ότι η συζήτηση ανοίγει κάθε φορά που πρόκειται να πάρουν νέα μέτρα ή να ψηφίσουν νέο μνημόνιο. Αν όμως υπάρχει πραγματικά τέτοιο θέμα, τότε πιθανή έξοδος είναι προς το συμφέρον μας, αφού θα δημιουργήσει προβλήματα στους αστούς και θα αδυνατίσει την εξουσία τους. Αρκεί να εκμεταλλευτούμε σωστά την κατάσταση που θα δημιουργηθεί.
Έχω όμως την εντύπωση ότι το παιχνίδι με την δραχμή είναι στημένο, όπως στημένη είναι και η αντιπαράθεση με τους Τούρκους. Βολεύονται άριστα και οι δυο με το να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για "προκλητικότητα". Με όλη αυτή την προπαγάνδα για την "αξιολόγηση", για την δραχμή, για την προκλητικότητα των Τούρκων, έχουν κατορθώσει να ζαλίσουν και να αποπροσανατολίσουν πλήρως τους εργαζόμενους και τελικά να τους εγκλωβίσουν σε μια εικονική πραγματικότητα γεμάτη από ψεύτικα ζητήματα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή εσύ Cos πιστεύεις ότι στη Βρετανία έχει ανοίξει επαναστατική διαδικασία για το σοσιαλισμό; Και άντε άσε τη Βρετανία που δεν είναι στην ίδια θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα με την Ελλάδα και υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός μονοπωλίων που υποστήριζε την έξοδο (αν και από το δημοψήφισμα βγήκε ότι τα περισσότερα μονοπώλια τάχθηκαν κατά ή κράτησαν ήπια στάση και αυτοί που τάχθηκαν υπέρ ήταν κυρίως λόμπι στελεχών και συμβούλων εταιριών το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει για την Ελλάδα διότι η μικρή μερίδα της αστικής τάξης που είναι κατά της ΕΕ [φάρμακα, κάποιοι εφοπλιστές] δε σημαίνει ότι μόνο αυτό το κομμάτι νοιάζεται για αλλαγή συμμαχιών).
Δηλαδή εσύ Cos πιστεύεις ότι η έξοδος είναι το ίδιο με όποιο συσχετισμό και αν γίνει και κάτω από όποιεσδήποτε συνθήκες;
Δηλαδή εσύ Cos πιστεύεις ότι η έξοδος με τη θέληση της ελληνικής α.τ. ή έστω της ΕΕ θα προκαλέσει έξαρση του κινήματος ή θα καλυτερέψει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων;
Δηλαδή εσύ Cos πιστεύεις πως αν το κίνημα έχει αιχμή εξόδου από ΕΕ χωρίς να θέτει ζήτημα ποια τάξη θα το κάνει δεν μπορεί να ενσωματωθεί από την α.τ.; Δεν έγινε κάτι παρόμοιο με το κίνημα τα προηγούμενα χρόνια που ζητούσε "Αριστερά" δηλαδή αλλαγή διαχειριστή και κατέληξε στην απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύεις ότι αν "φουντώσει" το κίνημα με σύνθημα την έξοδο από ΕΕ δε θα σκεφτεί η α.τ. να αναπροσδιορίσει τις συμμαχίες της για να το ενσωματώσει; Μην τους περνάς για χαζούς Cos. Μέχρι και αμεσοδημοκρατικό δημοψήφισμα σου βάλανε και κάποιοι το πέρασαν για ταξικό πόλεμο 10 ημερών.
Ας προσέχουμε πώς διατυπώνουμε κάποια πράγματα γιατί τίποτα δεν είναι γραμμικό και όπως είπε και ο Σφυροδρέπανος οι επιδιώξεις της ελληνικής α.τ. μπορεί να αλλάξουν. Τι θα πούμε τότε στο κίνημα αν δε βάζουμε από τώρα το μη ενσωματώσιμο "έξοδος από ΕΕ με λαϊκή εξουσία"; Θα αρχίσουμε τα των ανταρ(συ)τών "εμείς δεν το λέγαμε έτσι (το όχι) το λέγαμε αλλιώς" και να μας φτύνει ο κόσμος μετά και με το δίκιο του;
Δεν ξέρω αν βγήκα εκτός θέματος με αυτό, αλλά καλό θα ήταν να ανοίξει μία συζήτηση πάνω στην έξοδο από μια λυκοσυμμαχία μιας και βγήκε και η Λευκή Βίβλος για το Brexit και γίνεται φούντωμα στο κίνημα (σε πολλά εισαγωγικά) ,από οπορτουνιστές πάσης φύσεως, της αντιΕΕ γραμμής (τώρα στα γεράματα..). Ποια πρέπει να είναι τα καθήκοντα του ΚΚ, ποια θα πρέπει να είναι η γραμμή του εργατικού κινήματος; Αυτά φαίνεται πώς δεν τα έχουμε λύσει ακόμα..

Σταλινικός Φιλελεύθερος

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ολα εχουν να κανουν με τις συγκυριες που θα βγουμε απο το ευρω (αν βγουμε)

Αλλο να βγουμε συντεταγμενα και σε συνεννοηση με τους δανειστες οποτε μικρη η ζημια για τους αστους,και αλλο αν προκυψει λογω χρεωκοπιας οπου εκει το αστικο πολιτικο συστημα θα χασει μεγαλο μερος του κυρους τους και δημιουργουνται ευκαιριες για το ΚΚΕ να δημιουργησει ρηγματα.

Το λαικο κινημα δεν εχει τη δυναμη ακομα να αναγκασει τους αστους να βγουμε απο την ΕΕ,οποτε το να κανουμε κουβεντα για εξοδο με ή χωρις σοσιαλισμο,το βρισκω φιλολογικη συζητηση τελειως.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κομμάντο με δύο μι (σε αντίθεση με το Γιάνη), είχες καιρό να περάσεις γιατί είσαι τέτοιος και σερφάρεις με όρους μόδας κι όχι με όρους κινήματος.
Στη γραμμή που λες, γενικά με εκφράζουν 100% αυτά που γράφω, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, οπότε σε διαψεύδω. Αν ψάχνεις τη γραμμή του ΚΚΕ, δε θα τη μάθεις από μένα, δεν είμαι εγώ που την εκπροσωπώ ή την αναλύω, ακόμα κι αν συμπίπτουμε πολλές φορές, με "σταλινικά ποσοστά" στις απόψεις μας.
Μένω στην Αχαρνών, κι αφού φτάσαμε να έχουμε το μπλοκ σα μέσο επικοινωνίας (Σφυροδρέπανο connecting people) να σου προτείνω να διαβάσεις Δημήτρη (Τάκη) Χατζή, το τέλος της μικρής μας πόλης (συλλογή διηγημάτων). Ουσιαστικά είναι το τέλος του κοινοτικού κεκτημένου, όπως το λες, του παλιού κόσμου, θα έλεγα εγώ γενικά, στα Γιάννενα, που ήταν κι ο τόπος καταγωγής του. Θα σε συγκινήσει πιστεύω.

Για τα υπόλοιπα και σοβαρά, η κε του μπλοκ θα τοποθετηθεί (αν και εφόσον, κάποτε, γιατί δε χρειάζονται πολλές επαναλήψεις και επικαλύψεις, αν δεν υπάρχει κάτι καινούριο) εισηγητικά.

Ανώνυμος είπε...

Είναι κάποιοι που προτιμούν να πληρώνουν διόδια σε δραχμές αντί ευρώ.Επίσης το ΑΕΠ αν μετριέται σε δραχμές δε θα καταλήγει σε λίγα χέρια.Τα χαράτσια,οι λογαριασμοί και οι εισφορές σε δραχμές είναι προτιμότερα.Τι πρόβλημα έχετε δηλαδή?Τέλος,η αλλαγή νομίσματος μειώνει 15% την ανεργία.Υπάρχουν έρευνες που δε μπορώ να βρω τώρα. Θάνος

Ανώνυμος είπε...

Άσχετα με το αν η παραμονή ή η έξοδος από το ευρώ (όπως κι αν γίνει) "ταρακουνάει" την εξουσία των αστών περισσότερο, και στα δύο σενάρια ο λογαριασμός θα πάει στους εργαζόμενους.

Αν βγαίναμε από το ευρώ υπερασπιζόμενοι την έξοδο έτσι σκέτη, με το αποτέλεσμα της να μην μπορεί παρά να είναι εφιαλτικό, δεν θα ταρακουνιόντουσαν μόνο οι αστοί αλλά κι εμείς και δικαίως γιατί θα είχαμε βρεθεί λίγοι και "με αυταπάτες" όπως κάτι καλά παιδιά που κυβερνάνε.

Κοντολογίς, επειδή οποιοσδήποτε καπιταλισμός=απόλυτη δυστυχία για τον εργάτη και εξευτελισμός για την όποια κυβέρνηση τον διαχειρίζεται, μακριά κι αγαπημένοι και ας "χάνονται ευκαιρίες μαζικής απεύθυνσης" (και καλά λέω εγώ).

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

@ Ελληνοφρένεια-Αντισεξισμός

Τα παρακάτω ασχέτως αν η τηλεοπτική ελληνοφρένεια δεν μου πολυαρέσει.

Για τους επικριτές της Ελληνοφρένειας που τώρα δεν τους κάνει, και πάνε να δημιουργήσουν «αυθόρμητη» ιντερνετική δυσαρέσκεια, γιατί τώρα ανακάλυψαν πως ψιλοΚΚΕδίζει, ας έχουν στο μυαλό τους πως ο αντιρατσισμός δεν αποκλείει τον αντιΚομμουνισμό ή τον φασισμό.

Παραδείγματα πολλά και από την εποχή της Βαϊμαρης που ο αρχηγός των S.A. ήταν δηλωμένος ομοφυλόφυλος. Πρόσφατα την Ουκρανική κρίση και τις Φεμινίστριες Femen που πανηγύριζαν στο φλεγόμενο κτήριο των συνδικάτων με ανθρώπους μέσα να καίγονται ζωντανοί.

Επίσης ενδιαφέρον οι θέσεις που είχαν μέλη «δικαιωμάτων» συνεργαζόμενα με τον Σύριζα σε διάφορα θέματα

Π.χ. στον Ξυλοδαρμό της Κανέλλη από τον Κασιδιάρη.

Π.χ. στην υπεράσπιση ενός κατηγορούμενου για βιασμό από πρώην στελεχάρα του Σύριζα. Που ναι παλαιότερα είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το γεγονός.
Ποια η θέση τους όταν οι ΣυριζΑνελ πήραν την Διακυβέρνηση και η στελεχάρα πήρε Θώκο ;
Το θέμα έφερε το 2015 σε σχετική ερωτήση του στην Βουλή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Unknown είπε...

Αυτό το περιβόητο τμήμα της αστικής τάξης που είναι κατά του ευρώ ποιο είναι; Στο δημοψήφισμα το 99% ήταν με το Ναι. Οι μόνοι δύο που θυμάμαι να είναι με το Όχι είναι ο Κουρής και ο Γιαννακόπουλος. Δηλαδή ένας μικρονταραβεριτζής (σιγά τον υπερλεφτά Κουρή) και ο Γιαννακόπουλος που όπως ξέρουν οι φίλοι του μπάσκετ είναι παρορμητικός και παίρνει αποφάσεις με βάση το συναίσθημα και όχι τη λογική. Το 99-1 λέγεται διχασμός της αστικής τάξης;

Υ.Γ: Καλό τελικό να έχουμε στο Αλεξάνδρειο, σωστή η απόφαση για την έδρα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Με σεβασμό στον έλληνα οπορτουνιστή

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9224060

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra,
Αν δεν είχες αναγάγει την πολιτική σε ανωτάτη μπακαλική και τις αναλύσεις σε επίπεδο Αλέφαντου για τη διάταξη της ομάδας στο γήπεδο,θα ήσουν πιο κοντά στο να κατανοήσεις αυτό "το περιβόητο τμήμα της αστικής τάξης που είναι κατά του ευρώ". Όσο για το "ΟΧΙ", αν βάλεις το μυαλό σου να λειτουργήσει θα ανακαλύψεις κι άλλα τμηματα του κεφαλαίου που το έσπρωχναν!!!! Επίσης όταν λέμε κεφάλαιο μιλάμε για μονοπώλια μετοχική σύνθεση, εξαγωγή κεφαλαίων κλπ κλπ.
Υ.Γ. Ελπίζω να έχεις συνειδητοποιήσει ότι ο Γιαννακόπουλος (και πολλοί άλλοι σαν αυτόν) δεν είναι ο μπακάλης της γειτονιάς....Δεν ξέρω μήπως τον πέρασες ;oti πουλαέι σαλάμια και τα μεταφέρει σαν τον Ζήκο πάνω σε ένα ποδήλατο στις κυρίες της γειτονιάς!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Από πουθένα δεν προκύπτει ότι το ΟΧΙ ταυτίζεται με την αντιΕΕ ψήφο. Αν κάτι μαθαίνουμε εκ του αποτελέσματος ήταν ότι το ΟΧΙ κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα με το ΝΑΙ και εντός της ΕΕ.

Θυμίζω για την ιστορία ότι το πιο βαρβάτο τμήμα της εγχώριας α.τ. (εφοπλιστές) δεν τοποθετήθηκε ρητά ούτε υπέρ του ΝΑΙ ούτε υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Συνεπώς, η τοποθέτηση 99-1 υπέρ της ΕΕ ειδικά με βάση το δημοψήφισμα είναι τελείως αυθαίρετη και στους δυο άξονες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η φιλοΕΕ πτέρυγα είναι αυτή την στιγμή κυρίαρχη, όπως κυρίαρχο ήταν το 15' το κομματι της α.τ. που ήθελε τον συριζα κυβέρνηση. Αυτές όμως οι κυριαρχίες πάνε περίπατο όταν οξύνονται οι ανταγωνισμοί και σε βάθος χρόνου.
Η σιγουριά του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα θα πάνε καλά για την εργατική τάξη και ότι οι ανταγωνισμοί θα λυθούν με διαπραγματεύσεις έχει απορριφθεί από την ίδια την πραγματικότητα.
Νομίζω εχουμε γενικά την εμπειρία να μην βλέπουμε τον αντίπαλο στατικά, αλλά ως ένα ευέλικτο τέρας που μας έχει κολλήσει στο τοίχο ακριβώς λόγω αυτού του χαρακτηριστικού του. Αλοίμονο αν περιόριζε την δράση του σε ορισμένες ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές σε ελλάδα, ευρώπη και αμερική για να μην θιχτούν τα αριστεροχαρούμενα αντανακλαστικά του καθενός.
Κοινώς: το παραμύθι της λαε-ανταριζα δεν πουλάει με τίποτα πέρα από τον κόσμο που θέλει να πειστεί.

Ο.Χ.Ε.Π.

Cos είπε...

@Σταλινικός φιλελεύθερος
α) Φυσικά και δεν άνοιξε κάποια επαναστατική διαδικασία στην Βρετανία. Πρώτον γιατί η Βρετανία δεν θα φύγει από την ΕΕ και δεύτερον από ποιόν να ανοίξει; Για να μην παρεξηγούμαι, όταν λέω δεν θα φύγει, εννοώ επί της ουσίας και όχι τυπικά. Η ουσία λοιπόν είναι ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με την ΕΕ χωρίς δασμούς και χωρίς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Έτσι και αλλιώς, ευρώ δεν είχε.
β) θεωρώ ότι δεν υπάρχει (τουλάχιστον εμφανής και σε αξιομνημόνευτο μέγεθος) πρόθεση της αστικής τάξης να φύγει από το ευρώ. Επομένως, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι ενάντια στις προθέσεις των αστών και, ακόμα και αν γίνει συντεταγμένα, θα τους δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Το αν αυτά τα προβλήματα κλονίσουν την εξουσία τους, είναι ζήτημα της ανάπτυξης της πάλης του εργατικού κινήματος. Πάντως, θέλω να σημειώσω ότι πολλές φορές θέτουμε ζητήματα που η αστική τάξη δεν θέλει και δεν μπορεί να ικανοποιήσει, για να δημιουργήσουμε πόλους συσπείρωσης των εργαζόμενων. Τέτοιο λοιπόν ζήτημα μπορεί να είναι και η έξοδος από την ΕΕ.
γ) Δεν υποστηρίζω ότι το κίνημα πρέπει "να έχει αιχμή εξόδου από ΕΕ χωρίς να θέτει ζήτημα ποια τάξη θα το κάνει", αλλά να έχει αιχμή αιχμή την έξοδο από την ΕΕ και ταυτόχρονα να θέτει ζήτημα ποια τάξη θα το κάνει, να θέτει ζήτημα επαναστατικής ανατροπής των πραγμάτων.
δ) Το δημοψήφισμα είχε την γνωστή κατάληξη γιατί δεν υπήρχε κίνημα να υποστηρίξει το αποτέλεσμα που προέκυψε.
Τέλος, πιστεύω ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ από την ελληνική αστική τάξη (και πολύ περισσότερο από την ΕΕ). Ο πόλεμος λοιπόν απέναντι στην βασικότερη σήμερα επιλογή των αστών, είναι ουσιαστικά πόλεμος απέναντι στους αστούς συνολικά.
Για να το θέσω και διαφορετικά: όταν θέτεις θέματα εξόδου από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν τα θέτεις για να τα υλοποιήσει η αστική τάξη. Έτσι δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Θα είναι σαν να φεύγεις από την ΕΕ, αλλά χωρίς να φεύγεις από την ΕΕ.

Αυτά είναι τελείως εμπειρικές απλουστεύσεις του αποτελέσματος εκ των υστέρων. Απο αυτές που γελοιοποιούμε όταν μιλάμε για τις "προφητείες" των Παΐσιων. Γενικά κανείς δεν έπαθε αμνησία. Η ουσία είναι ότι μεγάλο μέρος της λεγόμενης ελληνικής "αριστεράς" στην προσπάθεια της να δημιουργήσει "ρήγματα" οδηγήθηκε πολύ πιο πίσω από τις εξελίξεις και τελείως ανέτοιμη απέναντι στα καθήκοντα που δήλωνε πως είχε. Και αυτό δεν ξεγράφεται με μια απρόσμενη αλλαγή συσχετισμών λόγω προδοσίας. Αθελα σου προφανώς φαίνεται ότι υποτιμάς λίγο την νοημοσύνη μας.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι το κεφάλαιο παιδιά, με ταπεραμέντο. Εξαρτάται πώς του πήγε η μέρα, ο καιρός, πώς είναι τα πράγματα στο σπίτι (του κεφαλαίου πάντα) κα, αν έχει νταραβέρια και με μπασκετοποδόσφαιρα ακόμη χειρότερα.

Αυτά κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα θα είχατε μάθει αν είχατε μελετήσει ενδελεχώς τον χαμένο 17ο τόμο του Κεφαλαίου του Μαρξ, αλλά μένει το κμε κλειστό κι οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να το σπρώξουν στο μέλλον στην αφάνεια*.

Ijon Tichy

ΥΓ: Ενημερωτικά, μόλις έμαθα και για την τελευταία ατσάλινη θεωρία που λέει ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δεν έχουν να κάνουν με ενεργειακούς ανταγωνισμούς (ναι βρέθηκαν τα ζητούμενα πινακάκια από global research, zerohedge κτλ) που δείχνουν το αναπάντεχο, ότι σε χώρες όπου γίνονται πόλεμοι έχει μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου κτλ.

Unknown είπε...

Δεν λέω ότι το ΟΧΙ ταυτίζεται με την αντί-ευρώ ψήφο, όμως σίγουρα το ΝΑΙ ταυτίζεται με την φιλό-ευρώ ψήφο. Αν δεχτούμε λοιπόν ότι όσοι ψήφισαν ΟΧΙ μπορεί να είναι και αυτοί υπέρ του ευρώ, δεν έχουμε ούτε καν τους Κουρή-Γιαννακόπουλο εναντίον του ευρώ, δηλαδή το 99-1 είναι 100-0.
Όσο για τους εφοπλιστές δεν βρήκα κάποια ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για το δημοψήφισμα, η οποία όμως δεν έχει καν site (!) και από όσο ξέρω δεν κάνει δημόσιες παρεμβάσεις. Πάντως όλοι οι εφοπλιστές που γνωρίζω (Κυριακού, Αλαφούζος, Μαρινάκης) ήταν φανατικά υπέρ του ΝΑΙ.

Οπότε περιμένω με αγωνία να μάθω ποια είναι αυτά τα τμήματα της αστικής τάξης που στηρίζουν την έξοδο από το ευρώ. Ονοματεπώνυμο έχουν;

Φανταστείτε π.χ. να έλεγα εγώ ότι τα διεθνή ΚΚ είναι χωρισμένα ως προς το ΚΚΕ, υπάρχει ένα τμήμα των διεθνών ΚΚ που θεωρεί το ΚΚΕ αντιεπαναστατικό κόμμα. Και όταν μου ζητούσαν να πω ποια είναι τα ΚΚ που θεωρούν το ΚΚΕ αντεπαναστικό, να αδυνατούσα να αναφέρω έστω και ένα όνομα.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μπορεί νάμαι off-topic, αλλά δώστε μου κουράγιο!
Μόλις προ λίγου έπεσα πάνω σε αυτό και έφριξα:
"Γνώρισα ένα Βιετνάμ χωρίς απωθημένα. Ένα Βιετνάμ κοντά στην πολιτική των ΗΠΑ. Όταν ρωτήσαμε τον πρωθυπουργό πώς μπορούσαν να μην κρατούν εχθρική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, αφού πηγαίναμε – φανταστείτε - σε χωριά όπου βρίσκαμε βόμβες στα δέντρα, η απάντηση ήταν η εξής καταπληκτική: ''Στην ιστορία ενός λαού τι πιστεύετε ότι είναι δέκα χρόνια πολέμου; Εμείς ξέρετε από πότε πολεμάμε τους Κινέζους;''», υπογραμμίζει και δανείζεται κομμάτια της ιστορίας:
«Οι Βιετναμέζοι έχουν πίσω τους την κουλούρα και τον πολιτισμό της Κίνας. Αντιλαμβάνονται όμως την Κίνα ως έναν κατακτητή που προσπαθούσε επί αιώνες να τους ισοπεδώσει . Δεν τα κατάφερε όμως. Προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητα και την εθνική τους υπόσταση».


Γιατί αγωνιστήκαμε, όσο αγωνιστήκαμε κι εμείς τέλος πάντων, γιατί σκοτώθηκαν άλλοι, γιατί κάηκαν ζωντανά παιδιά από τις Ναπάλμ;
Γι αυτά τα εθνικιστικά καθίκια;

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Eχετε προσέξει, πως, όσο τώρα τελευταία "φουντώνει" (η την φουντώνουν;) η συζήτηση για δραχμή/γκρέζιτ και τα καλά τους, τόσο ξεμυτίζουν και οι ασυμβίβαστοι επαναστάτες, που ανακαλύπτουν την ταυτότητα κυρίαρχης-βασικής αντίθεσης στο "μέσα-έξω";
Λέτε να πανηγυρίζουμε σε λίγο άλλον έναν πανωλεθρίαμβο, όπως τότε με το μεγαλειώδες "OXI", που γλυκοκοιμήθηκε στην αγκαλιά του "ΝΑΙ";
Αλλά, όπως υπαινίχτηκε ο Faros προχτές, το μενού μπορεί νάναι γαρνιρισμένο και με λίγο ελληνοτουρκικό μακελειό, για να μη μπορεί να το ξεράσει το πόπολο.
Αλλωστε, (όπως ανάλογα είπε κι ο Βιετναμέζος για τους Κινέζους-αμερικάνους) με την ΕΟΚ μπορεί να έχουμε μια δεκαετία αντιθέσεων, ενώ με τους Τούρκους τσακωνόμαστε 500 χρόνια!
Τα "επιχειρήματα" δε λείπουν από καμιά εκδοχή....
...άμα χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Σεχταρ,δεν ειναι μυστικο οτι το Βιετναμ εχει γινει μια μικρη Κινα,εδω και πολλα χρονια.
Η νικη επι των ΗΠΑ ηταν πυρρειος.

Ανώνυμος είπε...

Κούρασες ουρμπρικα. Πάλι λες ψέματα ότι γκούγκλαρες. Η ΕΕΕ είναι γνωστός φορέας με τακτική παρουσία και παρεμβάσεις.

Μια ιδέα 48 σελίδων από την εποχή που και καλά δεν είχαν παρουσία: http://docplayer.gr/695574-Enosis-ellinon-efopliston-union-of-greek-shipowners-2014-15.html

Εσύ υποστηρίζεις ότι κανένας αστός δεν είναι κατά του ΝΑΙ και αντι ΕΕ. Εγώ σου λέω ότι ολοκληρο εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν έδωσε κεντρικά γραμμή για το δημοψήφισμα. Δηλαδή έδειξε προς το θεωρητικά "επικίνδυνο" σενάριο ότι εξέταζει όλα τα ενδεχόμενα στην πιο κρίσιμη στιγμή. Εξήγησε το και άσε τις τρελίτσες. Και αυτοί που είπες δεν είναι καν στους 10 πρώτους έλληνες σε στόλο, απλώς τους γνωρίζεις λογω καναλιών και παε.

Μέχρι και ο υπερανω πάσης υποψίας σεβ στο πρωτο εβδομαδιαίο δελτίο του 2017 μιλούσε για «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας», κόντρα «στη σημερινή κατάσταση επιτροπείας από ξένους τεχνοκράτες», που «αν συνεχιστεί (...) η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είτε θα μείνει στα χαρτιά (...) είτε θα λυθεί κάποια στιγμή μέσω της αποχώρησης της Ελλάδας από την ΕΕ». Αλλά εντάξει κανένας αστός δεν εξετάζει plan b με έξοδο από ΕΕ... επειδή το λέει το πρινακι της Κυριακής και ο Λαφαζάνης. Χώρια οι δηλώσεις του Ξυδάκη.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

- Μπορεί η κατάσταση όσον αφορα την οικονομία του Βιετνάμ να έχει εξελιχτεί εδώ και καιρό σε ότι έχει εξελιχτεί, στο θέμα όμως των σχέσεών τους με την Κίνα έχουν-νομίζω-πολλές υπαρκτές δικαιολογίες. Μην ξεχνάμε ότι η Κίνα εισέβαλλε στο Βιετνάμ το 1979 και κατείχε και βομβάρδιζε μεθοριακές περιοχές του μέχρι το 1990.

- Η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα έχει σοβαρό κοινωνικό κόστος κι αυτό είναι οπωσδήποτε κάτι άβολο. Δηλαδή αν τύχει και σε περιπτώσεις πολέμων που έχουν γίνει, δε βρούμε άμεσες δεσμεύσεις ότι "θα επιτεθούμε πρώτοι με πόλεμο" αλλά αντίθετα "συνεχείς εκκλήσεις στην ειρήνη", θα φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν ήθελε τον πόλεμο, τον πόλεμο τον ήθελαν οι εξωγήινοι; Όποιος θεωρεί ότι η μετάβαση σημερα στη δραχμή θα είναι φιλολαικη ας το δικαιολογήσει. Αν όμως το επιχείρημά του είναι η δημιουργία ρήγματος, τότε να βάλει ως αίτημα τον πόλεμο γιατί ο πόλεμος μπορεί να φέρει μεγαλύτερο ρήγμα.

ρα

zoot horn rollo είπε...

Παντως η υπερ ή εναντιον σταση σε ΕΕ-€, δεν ειναι κατι σταθερο και παντοτινο για τους αστους, ειδικα σε περιοδο κρισης. Για την ωρα οι εδω θελουν ΕΕ-€ (ολοι;σχεδον ολοι;), αλλαζουν αυτα ομως...

Cos είπε...

@ΟΧΕΠ
"Θα είναι σαν να φεύγεις από την ΕΕ, αλλά χωρίς να φεύγεις από την ΕΕ."
Ακριβώς αυτό. Και δεν είναι "προφητεία¨, η συμφωνία που προσπαθούν να κάνουν Βρετανία -ΕΕ πάνω σε τέτοια βάση είναι.
Ποια είναι η μη απλουστευμένη προσέγγιση του θέματος; Ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων ανάμεσα στην ΕΕ και την Βρετανία;

Τ.Σ. είπε...

Σεχταρ σε νοιωθω 100%.
Blame it on the 6th congress of the 3rd International. kai στα λαικα μετωπα.

Για την δραχμη. Δεν υπαρχει ενδειξη οτι καποιος ωφελειται απο την υοθετηση της. Ουτε η Γερμανια, ουτε καν η Κινα. Ισως οι ηπα.

Για ελληνοτουρκικα. Διαβαστε τον κυριακατικο Ριζο. Τα λεει λιγο συμπυκνωμενα, αλλα φαινεται οτι ειναι υπαρκτος ο κινδυνος θερμης εμπλοκης Ελλαδας -Τουρκιας οχι ομως μιας περιορισμενης στιγμιαιας συγκρουσης στο αιγαιο, αλλα σαν αντανακλαση της ασταθειας στην περιοχη απο Ουκρανια- Πολωνια οπου αναπτυσσονται στρατηγικα οπλα του νατο, μεχρι Ιρακ-Συρια. Οι πολεμικες εμπλοκες γενικα ερχονται σαν επακολουθο με την συνεχη πτωση του ποσοστου κερδους (τα εχει αναλυσει ο Σταλιν) που προκαλει γενικη κριση του συστηματος και τις γεωπολιτικες ανακαταταξεις που προκαλει η ανισομετρια της αναπτυξης των ξεχωριστων οικονομιων των μεγαλων δυναμεων. Οποτε σε περιπτωση που εχουμε συντονισμενη κριση οπως τωρα, μιλαμε για παγκοσμιο πολεμο. Ολα αυτα σαν εικασιες, η πραγματικοτητα ειναι περιπλοκη. Διαβαστε λιγο Ριζο και κοφτε την ελληνοφρενεια γιατι προκαλει βλαβες.

Ανώνυμος είπε...

Η μη απλουστευμένη είναι ότι προσπαθούν να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους έναντι των αστικών τάξεων των άλλων χωρών και μια ενδεχόμενη έξοδος είναι ένα διαπραγματευτικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση. Το πως καταλήξει σαν μορφή είναι δευτερεύον και μπορεί να τύχει να έχεις δίκιο αλλά από σπόντα γιατί αυτό δεν μπορούμε να το προβλέψουμε ρητά. Το θέμα είναι η αιτία που επιτρέψαν οι αστοί εξ'αρχής την διενέργεια δημοψηφίσματος από την στιγμή που δεν έχουμε δύναμη να το επιβάλλουμε ως τάξη σε αυτούς. Η θα κάνουμε την πικρή διαπίστωση ότι δεν φοβόντουσαν το έτσι και αλλιώς αδύναμο εργατικό κίνημα να επιβάλλει το δικό του περιεχόμενο στο ΟΧΙ λόγω γενικών συσχετισμών ή θα κλειστούμε στον μικρόκοσμο ότι ο λαός είπε ΟΧΙ, τρέμει η ΕΕ από τον φόβο της και δεν θα τολμήσει να κουνηθεί. Συνεπώς, το κίνημα από την πλευρά του και εμείς προσωπικά δεν μπορεί να βλέπει αξιοποιήσιμα και σοβαρά "ρήγματα" στο καπιταλισμό κάθε 2 μήνες, επειδή πέταξε ένα γαμάτο αίτημα στην κατάλληλη στιγμή ο κομμουνιστής, ο αριστερός και ο προοδευτικός εν γένει. Ισως να πρέπει να το διαχωρίσουμε κιόλας τελείως, ότι η δουλειά του κομμουνιστή δεν είναι να τα λέει γαμάτα. Ο κόσμος επηρεασμένος από την αστική ιδεολογία πολλές φορές καταλαβαίνει άλλο από αυτό το πολύ ωραίο αίτημα που του λες και αυτό θα τον οδηγήσει σε απότομη ρήξη της πολιτικής σχέσης σου μαζί του αν δεν ξεκαθαριστεί πλήρως πριν τις κρίσιμες καμπές. Πρέπει να προσγειωθεί το κίνημα στην πραγματικότητα που προτάσει δουλειά μέσα στον κόσμο και στα καθημερινά προβλήματα του, ενδελεχή σύνδεση αυτών με το στοχο μιας σοσιαλιστικης ελλαδας έξω από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό όχι γιατί βολεύουν οι συνθήκες, αλλά γιατί είναι το δίκιο και το επιστημονικά σωστό, σθεναρή διαπάλη απέναντι σε κάθε ψήγμα αστικής ιδεολογίας που επιδρά μέσα στο ίδιο το κίνημα, εντατική προσπάθεια ένταξης όλο και περισσότερου κόσμου στα όργανα του και όχι να τους περιμένουμε να έρθουν από μόνοι τους ουρανοκατέβατοι επειδή τα λέμε γαμάτα και είμαστε αντιΕΕ και αριστεροί. Και να προσγειωθεί ότι όλα τα παραπάνω είναι δύσκολα δεν θα το αναγνωρίσει κανείς από αυτούς που πάει να πείσει από την αρχή.

Και εξ'αρχής εγώ θεωρώ οτί αξίζει να κάνουμε και λίγο αυτοκριτική ατομικά (όχι για να δώσουμε λογαριασμό σε κανένα) για την στάση μας στο δημοψήφισμα άσχετα με το αν ρίξαμε ΟΧΙ, άκυρο, αποχή (δεν αναφέρω το ΝΑΙ γιατί δεν νομίζω ότι ψήφισε κανένας από τους δυό μας κάτι άλλο) για το τι κάναμε από τις 6/7/2015 μέχρι τις 14/8/2015. Και δεν λέω μόνο το αν πήγαμε στην πορεία της τελευταίας μέρας ή όπου αλλού μας κάλεσαν κάποια κομματικά μέλη στο ενδιάμεσο. Αν βάλαμε την οικογένεια, την βολή και τις διακοπές μπροστά και άλλα ωραία λέω. Μιλάω τουλάχιστον για όσο κόσμο που δηλώνει αριστερός και ξέρω, αλλά και εμένα προσωπικά ότι κάναμε υπερβολικά λίγα και λέγαμε υπερβολικά πολλά (φυσικά κάποιοι ήταν πιο τίμιοι από άλλους και έκαναν περισσότερα, ενώ άλλοι δεν έκαναν τίποτα γιατί ήταν πασόκοι με κόκκινα ρούχα).

Σε κάθε περίπτωση πάμε παρακάτω. Τουλάχιστον δεν υποστείλαμε την σημαία και συνεχίζουμε τον αγώνα μας αυτοί που τόσο καιρό είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας.

Ο.Χ.Ε.Π.

Τ.Σ. είπε...

ΥΓ. Φυσικα και υπαρχει ζητημα δραχμης για α)τους κλαδος του κεφαλαιου με εξαγωγικο πεοσανατολισμο πχ φαρμακο, τουρισμος, επισις για τους εφοπλιστες. Ποτε ενας διεθνιστης κομμουνιστης ομως δεν πρεπει να πευτει στην παγιδα να πιστεψει ουτε για μια στιγμη οτι προκυπτει καποιου ειδους αξεπεραστη συγκρουση αναμμεσα σε κλαδους του κεφαλαιου. Και αν γινεται καποια ζυμωση αντιθετων αποψεων , αυτο καταληγει τελεικα σε καποιο συμβιβασμο. Βλεπε και τον Τραμπ ο οποιος τελικα θα καταληξει σε ενα modus vivenndi αναμμεσα σε χρηματιστικο και βιομηχανικο κεφαλαιο για το μιγμα πολιτικης που θα εφαρμοσει. Και ακομα ακομα ειναι πολυ πολυ επικυνδυνο να πιστεψουμε για μια στιγμη οτι το ζητημα του χρεους θα επηρρεαστει. Μονο σε συνδιασμο με γενικη απομοιωση κεφαλαιων θα γινει κουρεμα. Και αυτο ξερουμε τι σημαινει.

Ανώνυμος είπε...

Απολογούμαι που δεν το πόσταρα χθες. Συγκεκριμενα το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ το διάβασα στον Ρ αρχές Γενάρη φέτος. Το βρήκα και στο σαϊτ του ΣΕΒ http://www.sev.org.gr/vivliothiki-tekmiriosi/evdomadiaio-deltio-gia-tin-elliniki-oikonomia/weekly-4-1-2017/

Στο λινκ κατω μπορείς να το κατεβάσεις και στο pdf 3η-4η σελίδα υπάρχει με bold το επίμαχο σημείο που αφήνει ανοιχτό παράθυρο για έξοδο αν συνεχίσει η επιτροπεία.

Από τις λίγες φορές που πήρα καθημερινό Ρ η αλήθεια είναι και ξετρύπωσα λαβράκι.

Ο.Χ.Ε.Π.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Όποιος θεωρεί ότι η μετάβαση σημερα στη δραχμή θα είναι φιλολαικη ας το δικαιολογήσει. Αν όμως το επιχείρημά του είναι η δημιουργία ρήγματος, τότε να βάλει ως αίτημα τον πόλεμο γιατί ο πόλεμος μπορεί να φέρει μεγαλύτερο ρήγμα.''

Ρα,το αιτημα να φυγει η Ελλαδα απο την ΕΕ,κατα τη γνωμη μου πρεπει να χει περισσοτερο προπαγανδιστικο χαρακτηρα,και δεν μπορει να αποτελεσει εκ των πραγματων αμεσο στοχο παλης με βαση τους σημερινους συσχετισμους.

Με αυτο εννοω οτι αυτο το αιτημα πρεπει να τεθει οχι γιατι πιστευω οτι η Ελλαδα μπορει να βγει απο την ΕΕ κατω απο την πιεση του λαου,αλλα με αφορμη αυτο το αιτημα να προπαγανδισει το κομμα κατα της ΕΕ.
Αντιστοιχα αιτηματα μπαινουν και για την κοινωνικη ασφαλιση,την παιδεια κλπ,που ενω ξερουμε οτι δε θα ικανοποιηθουν λογω συσχετισμων ή αντικειμενικης αδυναμιας του καπιταλισμου.

Δε θεωρω οτι θα πρεπει να μπαινει παντα ψυχαναγκαστικα διπλα το ''με λαικη εξουσια'' αλλιως σε αντιθετη περιπτωση αυτο σημαινει οτι κατρακυλουμε στον οπορτουνισμο.Το ΚΚΕ ειχε ανεκαθεν διακριτη αντιΕΕ θεση,ξεχωριστη απο τις αλλες οψιμες δραχμικες δυναμεις,που τις περισσοτερες φορες θελουν απλως εξοδο απο το ευρω (και οχι απο την ΕΕ) ή διεκδικηση καλυτερων ορων μεσα στην ΕΕ και δεν νομιζω να χρειαζεται να αποδειξει οτι δεν ειναι ελεφαντας.

Αυτο που εγραψα σε ενα παραπανω ποστ,ειναι οτι η μεταβαση στην δραχμη αν και οποτε αυτη προκυψει (δεν πιστευω οτι θα την προκαλεσει ο λαος) πιθανον να αποτελεσει ευκαιρια για το ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

@ΟΧΕΠ
Μετά τον σεξισμό, τους τσολιάδες και την πρώην στελεχάρα του Σύριζα που ως δικηγόρος λέγεται πως υπεράσπισε -σύμφωνα με Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή το 2015 - κάποιον κύριο κατηγορούμενο για βιασμό ας πάμε στο θέμα Brexit.

«Θα είναι σαν να φεύγεις από την ΕΕ, αλλά χωρίς να φεύγεις από την ΕΕ».
Ή φεύγουν μένοντας.
Ακριβώς αυτό. Τι έκαναν οι υπέρμαχοι του Brexit. Παραμονές εκλογών ο Φάρατζ δήλωνε πως το Brexit θα χάσει. Το ίδιο και ο μετέπειτα υπουργός εξωτερικών πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου.

Είναι δυνατόν σε μία εκλογική αναμέτρηση που κρίνεται στον πόντο, να βγαίνει ο άλλος και να προεξοφλεί την νίκη του αντίπαλου στρατοπέδου; Εκτιμώ πως οι υπέρμαχοι του Brexit ήθελαν να χάσουν. Ήθελαν να μείνουν στην ΕΕ με μικρή διαφορά. Για να μπορεί η Αστική τους Τάξη να διαπραγματεύεται με την ΕΕ. Π.χ «αν δεν μας κάνετε αυτό, δεν μειώσετε την συμμετοχή μας στην χρηματοδότηση, ξανακάνουμε δημοψήφισμα». Κούρδισαν πολύ το «ελατήριο» του κόσμου, και κάπου έσπασε. Εκτός αν υπάρχει κάποια άλλη ερμηνεία, που να αναιρεί την δική μου εκτίμηση.

Τόσο καλά τα κατέφερε ο Φάρατζ, που τις επόμενες ημέρες παραιτήθηκε από αρχηγός στο ίδιο του το κόμμα!! Όταν τον ρώτησαν σε συνέντευξη στην τηλεόραση αν τα χρήματα που θα πήγαιναν στην ΕΕ, θα πάνε στην υγεία, όπως και προεκλογικά υποσχέθηκε, το αναίρεσε!
Το καραγκιοζιλίκι είναι διεθνής πατέντα.
ΚρυφοΦασίζων και σοβαρός γίνεται;

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Στην υποθετική κουβέντα του «άλλου» νομίσματος, το όλο ζήτημα είναι θέμα προσανατολισμού της αστικής τάξης. Ποιους συμφέρει. Ποια είναι η δυναμική τους. Και που και σε ποιους κλάδους και για πόσο θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους.

Π.χ. Το «εθνικό» νόμισμα διευκολύνει τις εξαγωγές. Και την εξαγορά επιχειρήσεων. Όχι μόνο από κεφάλαια της εγχώριας που τα έχει στο εξωτερικό, αλλά ΚΑΙ από άλλες αστικές τάξεις.
Παράλληλα δυσκολεύει την εγχώρια αστική τάξη να επανεπενδύσει στο εξωτερικό. Π.χ. Να κάνει εξαγωγές κεφαλαίου για να εξαγοράσει ή να της στοιχίζουν φθηνά εργοστάσια, επιχειρήσεις κ.α. Κάποιοι δείκτες πρέπει να είναι ok. Εμπορικό Ισοζύγιο, Διαθέσιμα σε πολύ σκληρό νόμισμα, ποσοστό των χρεολυσίων επί των εσόδων. κ.α.Μαζί με διαθέσιμα σε χρυσό, αργυρό κ.α.
Διαφορετικά, μία καπιταλιστική οικονομία είναι πιο επιρρεπής στο αρμπιτάζ και στην επακόλουθη υποτίμηση από κάθε επίδοξο Σόρος σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου. Ποιος θα πληρώσει μία ενδεχόμενη υποτίμηση εκτός Ευρώ και μέσα στην ΕΕ ή μάλλον σε ποιους θα την μετακυλήσουν; Οι καπιταλιστικές νομοτέλειες δεν ανατρέπονται με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Μας λένε πως απλώς γίνονταν η αλλαγή τότε θα είχαμε λύσει τα περισσότερα προβλήματα. Οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν Ευρώ , τι να πω πρόκοψαν. Ούτε ανεργίες, ούτε λιτότητες, ούτε περικοπές σε επιδόματα ,ούτε φασισμούς να υποθέσω.
Δανία, Σουηδία ας πούμε. Ατυχία λοιπόν να μην γίνουμε Δανία του Νότου με το «εθνικό» νόμισμα διαπραγματευόμενο στα χρηματιστήρια. Με τους άνεργους να βγαίνουν στις βιτρίνες για να δουν τα αφεντικά αν τους κάνουν. Που θυμίζει κάτι από τις κυρίες στα «κόκκινα φανάρια» του Άμστερνταμ. Την σχεδόν μηδενική φορολογία σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις για να είμαστε πιο «φιλικοί στην επιχειρηματικότητα».
Η Κρίση δεν είναι του Ευρώ αλλά η «συνέχεια» της Leman Brothers.

Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και όχι το κάθε νόμισμα χωριστά. Προτιμώ λοιπόν, αυτά που είπε ο Παφίλης ό,τι στην εργατική λαϊκή εξουσία θα έχουμε το δικό μας «κόκκινο» νόμισμα. Τουλάχιστον θα έχουμε δωρεάν και όχι κατά επίφαση, υγεία, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό. Και εργασία με πληρωμένες διακοπές.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Υ.Γ. Πολύ καλός ο Σημερινός «Ρ». Τα ενεργειακά και την άποψη του Πρέσβη, την έκθεση της ΑΔΑΕ για τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις, τη Δικαστική απόφαση που «νομιμοποιεί» τη συμμετοχή χρυσαυγίτικου σωματείου , το 2Οο, μετανάστες-πρόσφυγες τις εξελίξεις στην Ιταλία κ.α.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@Ο.Χ.Ε.Π.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο διπλό «ΟΧΙ» ήταν ενέργεια επίθεσης, όχι άμυνας.
Απέναντι σε έναν πανέτοιμο κρατικό μηχανισμό, ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, κλιμα πολύ μεγάλης πόλωσης το ΚΚΕ ήταν προετοιμασμένο.
Έβγαλε ψηφοδέλτιο με την πρότασή του. Την οποία ο δημοκράτης σύριζα και ο δημοκράτης α αντιπρόεδρος στην Βουλή αρνήθηκαν όχι απλά να πάει προς ψηφοφορία αλλά έστω και να γίνει συζήτηση στη Βουλή.

Αλλιώς προς τι οι διάφοροι κλακαδόροι, και με «αριστερό πρόσημο», που καλούσαν την αστυνομία μόλις μυριζόντουσαν το μοίρασμα των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ έξω από τα εκλογικά κέντρα;

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Αναυδος είπε...

Η επιστροφη στη δραχμη και η αυτοματη εξοδος από την ΕΕ μπορει να συμβει η με εργατικη εξουσια ή με αστικη. Ενδιαμεσο σεναριο δεν υπάρχει (και οι διεεξοδοι, λαπαβιτσες κλπ που προπαγανδιζουν κατι τετοιο απλως κολουθουν τα βηματα του καουτσκι και της ταξικης συνεργασιας και εκοντες ακοντες πανε να εγκλωβισουν το λαο στα σχεδια των αστων).

Για την εργατικη εξουσια δρομος είναι καθορισμενος η ενοπλη επανασταση

Για την αστικη εξουσια όμως οι δρομοι είναι πολλοι εξυπηρετωντας διαφορετικα συμφεροντα
- αποφαση των δανειστων μιας και μετα τα 250 δις που ηδη εχουν δανεισει την ελλαδα δεν επαρκουν, χρειαζονται κι αλλα και αφου η ζημια είναι ηδη μεγαλη αρνουνται να βαλουν κι αλλα λεφτα σε ένα βαρελι χωρις πατο (η γνωμη σοιμπλε, σημητη κλπ)
- αποφαση της αστικης ταξης της ελλαδας γιατι οι οροι της επιπλεον δανειοδοτησης και δεν λυνουν το δημοσιονομικο και αδυνατουν να ριξουν χρημα στην οικονομια (ημιθανεις τραπεζες + απαιτηση για μονιμα δημοσιονομικα πλεονασματα)

στην περιπτωση που η αποφαση είναι των αστων γινεται ακριβως για να σταθεροποιησουν την εξουσια τους και όχι γιατι τους γλυστρα από τα χερια Στην περιπτωση αυτή το οποιο κινημα θα στοιχηθει κατω από ξενες σημαιες

αυτό που εγραψε ο ρα είναι απολυτα σωστο
Η επιστροφη στη δραχμη κατω από την ηγεσια των αστων θα είναι δυσβασταχτη για το λαο για τον απλουστατο λογο ότι σε κάθε περιπτωση θα σημαινει απωλειες για ολη η για σημαντικη μεριδα της αστικης ταξης. Οι επιπελον απωλειες αυτές θα μεταφερθουν στους ωμους της εργατικης ταξης και των αυτοαπασχολουμενων. Αν καποιος επιθυμει κατι τετοιο είναι περιπου σαν να προπαγανδιζει τον πολεμο σαν λυση των προβληματων του λαου. Η αληθεια όμως είναι ότι μονο οποιος προπαγανδιζει εναντια στον πολεμο και τον ολεθρο θα μπορεσει όταν αυτος συμβει να οργανωσει την αυτοτελη παλη της εργατικης ταξης

Ανώνυμος είπε...

Παπουτσωμένε Γάτε εγώ όπως έχει η κατάσταση κι όπως μπορεί να προκύψει, θεωρώ τουλάχιστον απολύτως απαραίτητο να μπαίνει δίπλα το "με λαική εξουσία".
ρα

Αναυδος είπε...

Επίσης είναι μεγιστο σφαλμα να πιστευει καποιος ότι η αστικη ταξη της ελλαδας εχει ενιαια συμφεροντα. Κάθε ατομικο κεφαλαιο κάθε μεριδα του κεφαλαιου βρισκεται σε ανειρηνευτο ανταγωνισμο με τα υπολοιπα. Στο μονο πραγμα που συμφωνουν είναι στην εκμεταλλευση της εργατικης ταξης και στην αντιλαικη πολιτικη. Συνεπως ακομη και για κορυφαιες επιλογες όπως πχ η ενταξη στην ΕΟΚ δεν υπαρχει ομοφωνια και πολλες ηταν οι επιχειρησεις που εκλεισαν ακριβως εξαιτιας της ενταξης αυτης (π.χ νηματουργιες, κλωστουφαντουργιες κλπ) Το αυτό ισχυει και για εξοδο από την ΕΕ και την επιστροφη σε τοπικο νομισμα που συμφερει πλεον εξαγωγικες επιχειρησεις, αυτές που οι ρυθμισεις για τα κοκινα δανεια θα περασουν σε αλλα χερια κλπ

Η θεση της ΧΑ για εθνικο νομισμα τετοιες μεριδες κεφαλιου εκφραζει

Ανώνυμος είπε...

Να κάνω εγώ μια ερώτηση;

Αν, σύμφωνα με ορισμένους, δεν υπάρχει κανένα κομμάτι της αστικής τάξης που εξετάζει/γλυκοκοιτάζει/προετοιμάζεται για μια έξοδο από ευρώ/ΕΕ τότε η πολιτική έκφραση του ευρωσκεπτικισμού στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι μια αντικειμενικά εργατική πολιτική, σωστά;

Με λίγα λόγια πολιτικές δυνάμεις από τη ΛΑΕ της ρώσικης παραγωγικής ανασυγκρότησης και τη Ζωίτσα μέχρι τους διάφορους Καρατζαφέριδες εκφράζουν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ τα εργατικά συμφέροντα, έτσι; Μήπως ψάχνει και η Χρυσή αυγή ρήγματα; Ή μήπως όλοι αυτοί είναι γραφικοί τύποι που δεν εκφράζουν καμία τάξη και σύντομα θα τους δούμε να ξεβράζονται από την ίδια τη ζωή;

Και ας τα σκεφτούμε αυτά ακόμα και αν δεν είχαμε κανένα κανένα δεδομένο μπροστά μας. (από δηλώσεις καπιταλιστών μέχρι εβδομαδιαία δελτία εργοδοτικών ενώσεων)

Να τα σκεφτούμε επίσης έχοντας υπόψιν όλη την ευρωενωσιακή και διεθνή έκφραση της πολιτικής. Από Λεπέν, Φάρατζ, AFD έως Trump. Τρελάθηκαν δηλαδή όλοι ξαφνικά ή μήπως ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης και η όξυνση των ανταγωνισμών είναι ισχυρότεροι από τις διάφορες ολοκληρωτικές θεωρίες;

Όλη η συζήτηση για ονόματα και διευθύνσεις τμημάτων του κεφαλαίου μου θυμίζει την περίοδο 2012-2014, όταν ορισμένοι έσκουζαν για το σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του Σύριζα και κάποιοι βλέπανε απλά ρεφορμιστές εργάτες οι οποίοι απλά χρειάζονται ένα χάδι να τους φέρει στον ίσιο δρόμο...

Και νισάφι πια με αυτά τα ρήγματα. Πόσα θα επινοήσετε ακόμα; Το 10 ρήγμα ήταν το χρέος, μετά ρήγμα ήταν η διαφαινόμενη «αριστερή κυβέρνηση», μετά ρήγμα ήταν η πίεση στην «αριστερή κυβέρνηση», μετά ρήγμα ήταν ο «ταξικός πόλεμος των 10 ημερών», μετά ρήγμα το «όχι μέχρι τέλους», μετά ρήγμα το ευρώ και τώρα ρήγμα η ΑΝΤΙ-ΕΕ πάλη. Δηλαδή κάπου-κάπου έχει δίκιο ο ρα. Βάλτε αίτημα τον πόλεμο...
Ας πάρουμε χαμπάρι ότι είμαστε εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Τα περιθώρια για το σύστημα στέρεψαν. Αν κάποιοι περιμένουν ανάσες και μεταρρυθμίσεις ας τις ξεχάσουν. Ειδικά τώρα δεν μπορούμε να μην λέμε πάντα και παντού ότι η αλλαγή τάξης στην εξουσία είναι η μόνη σωτηρία.

Α.Κ

Unknown είπε...

Η δημόσια δραστηριότητα της ΕΕΕ (Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών) είναι απειροελάχιστη. Βρήκες Ο.Χ.Ε.Π. την ετήσια έκθεση σε ένα τρίτο site. Η ίδια η ΕΕΕ δεν έχει καν site, αν ήθελε να παρεμβαίνει δημόσια δεν θα είχε φτιάξει ένα site; Σύγκρινε με το ΣΕΒ που έχει βγάλει 9 δελτία τύπου μέσα στο Δεκέμβρη και ακούμε συνεχώς στα ΜΜΕ τις παρεμβάσεις-προτάσεις τους. Ανέφερε και εσύ 2-3 παραδείγματα εφοπλιστών που είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ, και θα δεχτώ ότι έχω λάθος και οι έλληνες εφοπλιστές είναι διχασμένοι στο ζήτημα του ευρώ. Το ότι η ΕΕΕ δεν έχει πάρει δημόσια θέση, ή ότι υπάρχουν εφοπλιστές που δεν εκφράστηκαν δημόσια στο δημοψήφισμα, δεν σημαίνει ότι είναι εναντίον του ευρώ.

Ως προς το ΣΕΒ είναι σαφές ότι το κομμάτι που αναφέρεις στις σελίδες 3-4 είναι το απευκταίο σενάριο για αυτούς. Το επιθυμητό το λένε στη σελίδα 3 με μεγάλα γαλάζια γράμματα «Η διατύπωση καλά επεξεργασμένων, από ελληνικά χέρια αλλά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής γνώσης και πρακτικής, προτάσεων πολιτικής και μεταρρυθμίσεων θα καταστήσει, εκ των πραγμάτων, την επιτροπεία των θεσμών περιττή διαδικασία».

Έχουμε γράψει τόσα για το θέμα, αλλά ένα όνομα μενονωμένου αστού ή ένα συλλογικό όργανο (π.χ. ΣΕΒ, Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Ένωση Ελληνικών Τραπέζων κλπ) που να είναι υπέρ της εξόδου απο το ευρώ δεν έχει αναφέρει κάποιος.

Cos είπε...

@Α.Κ.: "Και νισάφι πια με αυτά τα ρήγματα. Πόσα θα επινοήσετε ακόμα; Το 10 ρήγμα ήταν το χρέος, μετά ρήγμα ήταν η διαφαινόμενη «αριστερή κυβέρνηση», μετά ρήγμα ήταν η πίεση στην «αριστερή κυβέρνηση», μετά ρήγμα ήταν ο «ταξικός πόλεμος των 10 ημερών», μετά ρήγμα το «όχι μέχρι τέλους», μετά ρήγμα το ευρώ και τώρα ρήγμα η ΑΝΤΙ-ΕΕ πάλη. Δηλαδή κάπου-κάπου έχει δίκιο ο ρα. Βάλτε αίτημα τον πόλεμο..."
Μπορούμε να μην βάλουμε οποιοδήποτε αίτημα. Γιατί να ζητάμε π.χ. καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις; Γιατί να ζητάμε επομένως και έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;
Συγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω. Δεν πρέπει αν θέτουμε αιτήματα; Αν πρέπει, η έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν είναι αιτήματα που μπορούν να συσπειρώσουν κόσμο και να δώσουν δυναμική στο εργατικό κίνημα; Είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις ας πούμε;

Άλλος σχολιαστής γράφει: "αν κάποιοι περιμένουν ανάσες και μεταρρυθμίσεις ας τις ξεχάσουν."
Ποιος έγραψε κάτι ανάλογο; Κανείς. Σε ποιον απευθύνεται;

Ο Άναυδος λέει: "Η επιστροφή στη δραχμή κάτω από την ηγεσία των αστών θα είναι δυσβάσταχτη για το λαό για τον απλούστατο λόγο ότι σε κάθε περίπτωση θα σημαίνει απώλειες για όλη η για σημαντική μερίδα της αστικής τάξης. Οι επιπλέον απώλειες αυτές θα μεταφερθούν στους ώμους της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων. Αν κάποιος επιθυμεί κάτι τέτοιο είναι περίπου σαν να προπαγανδίζει τον πόλεμο σαν λύση των προβλημάτων του λαού."
Δηλαδή παραμένοντας στο ευρώ η κατάσταση δεν είναι δυσβάσταχτη για τον λαό; Δεν θα χειροτερέψει και άλλο; Η χρεοκοπία τους δεν έχει μεταφερθεί στις πλάτες του λαού τώρα με το ευρώ; Δεν θα συνεχίσει να μεταφέρεται;

Το επιχείρημα ότι εναντίον του ευρώ, ακόμα και της ΕΕ, είναι και οπορτουνιστές και φασίστες και οποιοσδήποτε άλλος, δεν λέει τίποτα. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή διαβάσει ότι τα τάδε ή το δείνα νομοσχέδιο το καταψήφισαν στην βουλή το ΚΚΕ και η Χ.Α.; Ε, και λοιπόν;
Μήπως εντέλει όλοι αυτοί προσπαθούν και με αυτό το ζήτημα, να ξεδοντιάσουν το εργατικό κίνημα; Δεν έχουμε την δυνατότητα να δείξουμε και να αποδείξουμε στους εργαζόμενους ότι ο δρόμος (και η προπαγάνδα των οπορτουνιστών) και των φασιστών είναι κάλπικος;

Τελικά, αν το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, αυτό δεν περνάει γύρω από κάποιους στόχους πάλης; Αν ναι, η ΕΕ δεν είναι τέτοιος στόχος πάλης;
Σε αυτό που συμφωνώ είναι ότι, όπως λέει ο Άναυδος, "για την εργατική εξουσία ο δρόμος είναι καθορισμένος, η ένοπλη επανάσταση". Αλλά η επανάσταση δεν έρχεται ένα πρωί μόνη της.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@AK

''Και νισάφι πια με αυτά τα ρήγματα. Πόσα θα επινοήσετε ακόμα; Το 10 ρήγμα ήταν το χρέος, μετά ρήγμα ήταν η διαφαινόμενη «αριστερή κυβέρνηση», μετά ρήγμα ήταν η πίεση στην «αριστερή κυβέρνηση», μετά ρήγμα ήταν ο «ταξικός πόλεμος των 10 ημερών», μετά ρήγμα το «όχι μέχρι τέλους», μετά ρήγμα το ευρώ και τώρα ρήγμα η ΑΝΤΙ-ΕΕ πάλη. Δηλαδή κάπου-κάπου έχει δίκιο ο ρα. Βάλτε αίτημα τον πόλεμο... ''

Πολυ αστοχος για Καλαζνικοφ ;) Δεν εχεις πιασει ουτε τη ληγουσα σε ο,τι αφορα τις αποψεις μου.

Ανώνυμος είπε...

Καλά εσύ πουλάς τρελίτσα. Μέχρι και ο ΣΕΒ με την γνωστή στάση στο δημοψήφισμα δεν κολώνει να ενσωματώσει ρητορική "προδωμένου ΟΧΙ" στις εκθέσεις του. Κάπου εδώ το αφήγημα έχει αποδειχθεί ντε φάκτο ενσωματώσιμο. Σου είπαμε και όνοματα και ενώσεις. Τις αγνόησες με επιχειρήματα στην σφαίρα της... ψυχολογίας και με αναλύσεις ότι και καλά δεν ζητάνε αρκετά επιτακτικά την έξοδο από ΕΕ. Και τι σημασία έχει πόσο επιτακτικά την ζητάνε; Εμείς δεν συζητάμε έτσι και αλλιώς αυτό. Η ουσία είναι οτι υπάρχει ως εναλλακτική από τμήματα της αστικής τάξης και επιβεβαιώνει την πολεμική του κκε απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό τύπου παναριστεράς. Τα ονόματα και οι διευθύνσεις άλλωστε έχουν αξία περιορισμένη, όπως φαίνεται και από την στάση σου. Ακόμα και στα μούτρα να σου πουν ότι συμφωνούν μαζί τους, όπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ εσύ πάλι τις αυταπάτες τους θα σπέρνεις αριστερά και δεξιά ως "μη ενσωματώσιμες". Κάνε μας την χάρη λοιπόν.

Ο.Χ.Ε.Π.

Τ.Σ. είπε...

Οι χρεωκοπιες οφειλονται στις αντιφασεις του τροπου παραγωγης. Οχι στην πολιτικη μιας κυβερνησης ή της ε.ε.
Οι επιχειρησεις μπορει να χρεωκοπησουν για λογους ανταγωνισμου. Ελλειψης επενδυσεων, εκσγχρονισμου.
Η πολιτικη ενος κρατους η της ε.ε (εοκ) ευνοει παραγωγικους (με τον αστικο ορισμο) κλαδους και ενισχυει την υπαρκτη ταση συγκεντρωσης και εκσυγχρονισμου του κεφαλαιου και δημιουργιας μονοπωλιων. Οι λιγοτερο παραγωγικοι κλαδοι καταστρεφονται διοτι δεν αντεχουν τον ανταγωνισμο με ομοειδεις κλαδους αλλων χωρων με χαμηλοτερα κοστη παραγωγης. Μεσα στα πλαισια αυτα καπως ετσι αποφασιστηκε ποιους τομεις θα 'ευνοησει η εοκ/εε. Οι κλωστουφαντουργοι δεν πηραν τα βουνα. Εχασαν οι εταιριες, οχι τα προσωπα. Πηραν τα μηχανηματα και πηγαν σε χωρες με καμηλα κοστη (βουλγαρια, αλβανια). Δεν χανει το κεφαλαιο.
Χειροτερο και απο το να διαλεγεις ιμπεριαλιστη, ειναι το να συντασσεσαι κατω απο τα συμφεροντα μεριδων του κεφαλαιου. Οι θεωριες περι κομπραντορικου και παραγωγικου κεφαλαιου (εθνικου) ειναι παραμυθακια της χαλιμας προιοντα ενος κακως αφομοιωμενου σταλινικου οικονομισμου τον οποιον υοθετησε καποτε η πασοκαρα. Ειναι ο καλος εθνολαικος παπανδρεισμος εναντιας στον κακο δυτικοφιλο εκσυγχρονιστικο σιμιτισμο. Και οι δυο πολιτιες, ο προστατευτισμος που ευνοει τα εθνικα κεφαλαια (για να γινουν διεθνη μονοπωλια) και η παγκοσμιοποιηση που ευνοει τα διεθνη μονοπωλια, δεν εχουν κοινα με τα λαικα συμφεροντα.

Αναυδος είπε...

@Cos
Χανεις την ουσια και πεφτεις στην παγιδα των ψευτοδιλληματων του συστηματος Δεν διαλεγουμε νομισμα αλλα συστημα
Δραχμη και ευρω είναι εξισου κακα σαν καπιταλιστικα νομισματα το διλλημα δεν είναι μεταξυ νομισματων αλλα μεταξυ διαφορετικων εξουσιων. Και ναι η επανασταση δεν ερχεται μονη της γι αυτό πρεπει το συνθημα της να είναι προσεκτικα διαλεγμενο
Εξω από ΕΕ με λαικη εξουσια το συμπυκνωνει μονο το εξω από την ΕΕ είναι κολοβο και ετσι όπως γυριζει η συγκυρια ισως και αντιδραστικο

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμένος Γάτος, @cos

Δεν απαντώ σε κάποιον από εσάς συγκεκριμένα και ας χρησιμοποιώ δεύτερο πληθυντικό οπότε μην το παίρνετε προσωπικά. Απαντώ σε ένα ιδεολογικό ρεύμα ορμώμενος από αυτά που διάβασα.

Εννοείται ότι το εργατικό κίνημα έχει αιτήματα και στόχους πάλης. Και η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ένας στόχος είναι. Και η διαγραφή του χρέους ένας στόχος είναι. Και η αποδέσμευση από ΝΑΤΟ. Και η κατάργηση των μνημονίων... Όλα τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης είναι χρήσιμα έτσι ώστε να συγκεκριμενοποιούν την πολιτική σου πρόταση. Αποκομμένα όμως δεν είναι τίποτα λιγότερο από οπορτουνισμός. ΕΙΔΙΚΑ ξαναλέω εν καιρό κρίσης. Ούτε στα επιμέρους δεν μπορούμε να περιμένουμε φιλολαική πολιτική χωρίς εργατική εξουσία να τη διασφαλίσει.

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων άλλωστε το έχει αποδείξει. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μεγάλο κομμάτι αυτών των μεταβατικών στόχων που τα προηγούμενα χρόνια θα δημιουργούσαν δήθεν ρήγματα έχει ήδη υλοποιηθεί. Το PSI δεν ήταν μια μορφή διαγραφής χρέους; Η αριστερή κυβέρνηση δεν θα έφερνε τάχα ανάταση του κινήματος; Το ΟΧΙ δεν θα απαγόρευε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να ψηφίσει νέα μέτρα; Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι σχεδόν κάθε στόχος μπορεί να γίνει όπλο στη φαρέτρα της κάθε τάξης. Και κάθε στόχος μπορεί να έχει διττό χαρακτήρα ανάλογα με το ποιος τον υλοποιεί.

Και το χειρότερο απ΄όλα. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι επιμέρους στόχοι (όσο δίκαιοι και αν είναι) χωρίς την παραπάνω προϋπόθεση οδηγούν σε υποχώρηση του κινήματος και όχι ανάταση. Είτε όταν υλοποιηθούν από τη λάθος τάξη είτε όταν αποδειχτεί ότι στις παρούσες συνθήκες απλά δεν γίνεται να υλοποιηθούν (πχ δωρεάν Υγεία ή Ενιαίο σχολείο).

Το επιχείρημα για το τι λένε οπορτουνιστές έως φασίστες δεν το λέω για να «πω κάτι». Δεν το λέω προφανώς για να συμψηφίσω τέτοιους χώρους. Το λέω για τον Urtica Rubra που ψάχνει ονόματα. Η πολιτική έκφραση μπορεί να δώσει μια εικόνα για τα συμφέροντα της τάξης που εξυπηρετεί. Και σαφώς μπορεί να είναι και ψέμματα ή προσπάθεια ενσωμάτωσης του εργατικού κινήματος. Αλλά μήπως μέχρι «χτες» αν έλεγε κανείς ότι τμήματα του Αμερικανικού κεφαλαίου θίγονται από την ΤPP δεν θα φάνταζε ως ο τρελός του χωριού. Μήπως μέχρι χτες αν έλεγε ότι τμήματα στη Μ.Β ή/και άλλες χώρες θίγονται από την Ε.Ε δεν θα φάνταζε ως ο τρελός του χωριού;

Α.Κ

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ: @cos
Η επανάσταση δεν έρχεται από μόνη της και δεν την φέρνει και κανείς.

Α.Κ

Ανώνυμος είπε...

Cos η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, που έχει και ως στόχο το Κόμμα, απαιτεί μαζικό κίνημα που να μπορεί να έρχεται αντιμέτωπο με το σύνολο της αστικής τάξης όχι απλώς με την προσωρινά κυρίαρχη στρατηγική της. Δε θέλουμε απλώς μαζικότητα. Μαζικότητα δεν είχαμε όταν ψηφίστηκαν το 1ο και 2ο μνημόνιο; Της πουτάνας είχε γίνει! Και παρότι ο κόσμος είχε κοινό στόχο "πάλη ενάντια στα μνημόνια - αντιλαϊκά μέτρα" με εμάς -ένα ριζοσπαστικό αίτημα, έτσι;-, ένα μεγάλο κομμάτι στράφηκε στην εύκολη λύση, παγιδεύτηκε από τον οπορτουνισμό. Πρέπει να βγάλουμε συμπέρασμα από κάποια πράγματα, για το πόσο ευέλικτη είναι η α.τ. σε αυτά τα θέματα, πόσες εφεδρείες έχει και πόσο σχετικά ανώδυνα για το πολιτικό περιβάλλον εγκλώβισε τον κόσμο. Ήταν η κυρίαρχη επιλογή της τότε να πέσει η συγκυβέρνηση; Στη συνέχεια εμπιστεύτηκε το ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία της. Έπρεπε απλά να προπαγανδίζουμε ενάντια σε αυτή μόνο χωρίς να βλέπουμε τη γίνεται γύρω μας;
Το ΚΚ πρέπει στο κίνημα να ρίχνει αιτήματα ριζοσπαστικά και μη ενσωματώσιμα. Συνήθως αυτά τα δύο πάνε μαζί οπότε θέλει μεγάλη προσοχή όταν δεν ισχύει αυτό. Το έξω από την ΕΕ σκέτο δεν είναι μη ενσωματώσιμο καθώς υπάρχει τμήμα της α.τ. που το επιδιώκει/επεξεργάζεται, που μπορεί να το υλοποιήσει. Αντιθέτως, η δωρεάν και δημόσια παιδεία και υγεία, τα 751 ευρώ βασικός, η επανάκτηση των απωλειών είναι αιτήματα που κανένα κομμάτι της α.τ. δεν πρόκειται να τα υλοποιήσει. Και έστω ότι υπάρξει είναι κατάκτηση που θα ανεβάσει το επίπεδο διαβίωσης του λαού. Με μία ενδεχόμενη έξοδο από ΕΕ με τους καπιταλιστές στο τιμόνι της χώρας υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Μην κάνεις λαθροχειρίες σχετικά με τα συνθήματα που ρίχνουμε.
Διαφωνώ λοιπόν ότι η έξοδος από ΕΕ θα φέρει θετικά σε εμάς γενικά και αόριστα. Σε αυτό διαφωνώ καθέτως! Ποιος σου λέει ότι η α.τ. δε θα έχει έτοιμες εφεδρείες για να μπουν στο προσκήνιο; ΧΑ, ακροδεξιός χώρος που βρίσκεται σε φάση ζύμωσης, Λαφαζάνης, Ζωή. Σ'αυτό ενίσταμαι εγώ. Δεν το βρίσκω γόνιμο να λέμε έξοδος να ναι και ό,τι να ναι αφού θα μας βοηθήσει..
Και δε σημαίνει ότι σε απερχόμενο δημοψήφισμα, εκλογές ή όποιο άλλο σταθμό βάλουν τον κόσμο να διαλέξει αστική τάξη και ιμπεριαλιστή επειδή το ΚΚΕ θα επιδιώξει αυτοτελή γραμμή για το συμφέρον της ε.τ. είμαστε με την ΕΕ και δεν προπαγανδίζουμε την έξοδο. Αυτά είναι χυδαία ναρίτικα! Η καθημερινή δουλεία γίνεται με σύνθημα αποδέσμευσης από τις λυκοσυμμαχίες, δεν το κρύψαμε ποτέ, αλλιώς δε θα βγαίναμε στους αγρότες να πούμε όχι στην ΚΑΠ...

Σταλινικός Φιλελεύθερος

Ανώνυμος είπε...

Αναλύουμε μια λογική η οποία με αποκομμένη ζύμωση ενός αιτήματος σε επίπεδο ακροατηρίου προξενεί ή νομίζει πως προξενεί ρήγματα στην αστική τάξη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για καμία εξαλλοσύνη, υπερεπιθετικότητα αλλά για την μέρα της μαρμότας. Μια επανάληψη του ίδιου κακού σεναρίου κάθε φορά όλο και πιο ξεχαρβαλωμένου.

Η προτροπή για προσγείωση δεν είναι προτροπή σε αμυντική στάση και δεν αναλύω την άποψη του κκε το 15' ως τέτοια, αλλά ως προτροπή για κατέβασμα από το οπορτουνιστικό rollercoster που σιγά σιγά σε τρέφει με αυταπάτες, σε οδηγεί όλο και πιο γρήγορα στην κορυφή-νίκη σε κρατά λόγω αδράνειας για περιορισμένο χρονικό διάστημα εκεί και μετά όταν συναντά τον αυστηρό νόμο της βαρύτητας σε βυθίζει στην απογοήτευση και στην αποστράτευση των χαμηλών ταχυτήτων. Μέχρι την επόμενη φορά πάντα.

Ο λόγος που οι αστικές δυνάμεις έπραξαν όσα λες είναι άσχετος με την επιθετικότητα του κκε. Αντικειμενικά δημιουργείται η ανάγκη να συνθλίβουν την εργατική τάξη και την πρωτοπορεία της για να γίνονται ισχυρότεροι οι αστοί. Εχουμε άλλωστε εποχές που θεωρώ ότι το κκε έριξε κάπως τους τόνους ελπίζοντας ότι θα "αναγκαστεί" από την λαϊκή κατακραυγή να κάνει το ίδιο και το αστικό πολιτικό σύστημα (βλέπε επί εδα), αλλά αυτό δεν εμπόδισε την αντίπαλη μεριά να το χτυπάει αλύπητα παρά το γεγονός. Ετσι είναι η ταξική πάλη.

Ο.Χ.Ε.Π.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Καλα,αν θελουμε να μαστε τοσο πουροι και ακριβολογοι,και το ''Λαικη Εξουσια'' και ''Λαικη Οικονομια'' που χρησιμοποιει το ΚΚΕ ουτε μαρξιστικοι οροι ειναι,ουτε μη ενσωματωσιμοι.Θα επρεπε να λεει ''Δικτατορια του Προλεταριατου'' και ''Σοσιαλισμος'' αντιστοιχα.

Μη ενσωματωσιμο σαν κομμα και σαν κινημα,σε κανουν η γενικοτερη προπαγανδα,δραση και συγκροτηση σαν κινημα,οχι το να προσθετεις διπλα απο καθε αιτημα τη φραση ''λαικη εξουσια''.Και για να μην παρεξηγηθω δε θεωρω οτι το ΚΚΕ υστερει σε αυτους τους τομεις που ανεφερα.

Ουτε οι μπολσεβικοι χρησιμοποιουσαν συνθηματα με το σοσιαλισμο μεσα.Πχ το ''Ψωμι-Γη-Ειρηνη'' ή το ''Ολη η εξουσια στα Σοβιετ'' απο μονα τους δεν ηταν μη ενσωματωσιμα αιτηματα ή συνθηματα.Οι συγκυριες και η δραση των μπολσεβικων τα εκαναν.

Unknown είπε...

@Α.Κ
Ποιες είναι αυτές οι «δηλώσεις καπιταλιστών μέχρι εβδομαδιαία δελτία εργοδοτικών ενώσεων» που καταφέρονται εναντίον του ευρώ, δηλαδή η περιβόητη «εθνική αστική τάξη» κατά Καμμένο; Ένα παράδειγμα μπορείς να αναφέρεις;

Ανώνυμος είπε...

Ο Άλκης ο Δαυίδ

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι θέμα ακριβολογίας. Μην κάνεις μηχανιστική αναγωγή παπουτσωμένε γάτε, της Ρωσίας του '17 σε πολύ μα πάρα πολύ διαφορετικές συνθήκες. Κρίνει κάθε φορά ,και κρίνεται, αν το σύνθημά και η γραμμή που ρίχνει το ΚΚ στην εργατική τάξη μπορεί να καταλήξει ουρά των αστών. Τώρα αν εσύ θεωρείς πώς ένα αντιΕΕ μέτωπο, μία συσπείρωση δυνάμεων πάνω στην αποδέσμευση, είναι μη ενσωματώσιμο, ξανασκέψου το σου λέω εγώ!
Και δεν υπάρχει κάποιο φετίχ με τη λαϊκή εξουσία. Η τακτική του ΚΚΕ είναι ευέλικτη και βλέπει κάθε φορά αν χρειάζεται να συγκεκριμενοποιήσει κάποιο αίτημα. Δεν έχω δει ποτέ δημόσια και δωρεάν παιδεία ή επαναφορά ΣΣΕ με λαϊκή εξουσία.

Σταλινικός Φιλελεύθερος

Ανώνυμος είπε...

Μπρεζνιεφικό απολιθωμα, μπορείς να το συνδέσεις και με τις διεργασίες που περιγράφεις στο επόμενο post

Ένας «αντικαπιταλιστής» για την..εθνική ανάπτυξη!
Ένα από τα αστέρια του «αριστεροχωρίου», ο Λαπαβίτας, ξεμύτισε σήμερα στον real fm. Συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ισοτιμία καρφωμένη στο μυαλό του 1-1. Όλα τα προηγούμενα χωρίς να μιλήσει καθαρά για «άλλο» νόμισμα, ενδεχόμενη υποτίμηση κ.α. Η Είδηση από το real fm είναι πως ετοιμάζονται ομιλίες του στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πρακτικό ερώτημα
Στην υποθετική συζήτηση για άλλο νόμισμα, τα δάνεια που είναι σε ευρώ, θα παραμείνουν σε ευρώ με την τρέχουσα αναλογία 1-1 που έχει στο μυαλό του ο Λαπαβίτσας ή θα συμπεριλάβουν και την ενδεχόμενη υποτίμηση; Η διεθνής εμπειρία π.χ. Αργεντινή που πριν την χρεοκοπία είχε την αναλογία 1-1 μεταξύ δολαρίου-«εθνικού» νομίσματος Αργεντινής, τα δάνεια που ήταν στην προηγούμενη αναλογία τετραπλασιάστηκαν όταν η αναλογία έγινε 1-4.

Το κόστος θα το μετακυλήσουν όπως το μετακύλησαν τόσα και τόσα χρόνια. Επειδή το εξωτερικό χρέος θα εκτοξευτεί, θα γίνει μία «φιλική» διαγραφή μέρους του χρέους. Φυσικά με «ανταλλάγματα».Πάγια περιουσιακά στοιχεία.

Αυτοί που δεν αναγνώρισαν όλο το χρέος λέγονταν Μπολσεβίκοι. Άρα το ρήγμα υπάρχει. Οι οποίοι διέγραψαν και τις δικές τους απαιτήσεις προς εκείνους που δανείστηκαν από την Ρωσία.
Π.χ. μέρος από τα 100.000 χρυσά φράγκα με τα οποία αποζημειώθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία από το Ελληνικό Κράτος. Τα δάνεισαν Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία μετά τον πόλεμο «πάμε να κάνουμε ένα ντου και ό,τι αρπάξουμε» επί πρωθυπουργιας Δεληγιάννη, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 όταν τα ταμεία βρέθηκαν,για άλλη μία φορά, άδεια.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

To καθε αιτημα ξεκομμενο απο την στρατηγικη ειναι ενσωματωσιμο,χαιρω πολυ.

Αναυδος είπε...

Υπαρχουν αστοι που είναι υπερ του ευρω ?

α. η αστικη ταξη δεν εχει εξ’ορισμου ενιαια συμφεροντα
β. οι αστοι δεν μιλανε μεμονομενα παρα μονο σπανιως
γ. οι κλαδικες ενωσεις των καπιταλιστων λειτουργουν με την αρχη της πλειοψηφιας Επιπλεον υπαρχει μια ανα κλαδο επιχειρηματικης δραστηριοτητας (σε αντιθεση π.χ με την τουρκια που η TUSIAD εκφραζει τους δυτικοτροπους ενώ η MUSIAD το ισλαμιστικο κεφαλαιο)
δ. οι διαφορετικες μεριδες της αστικης ταξης δεν εκφραζονται αμεσα πολιτικα αλλα μεσω διαφορετικων αστικων κομματων

οποτε είναι πολύ πιθανο να μη βρισκεις δηλωση επισημη εναντια στο ευρω χωρις όμως αυτό να σημαινει ότι δεν υπαρχουν μεριδες του κεφαλαιου που καλοβλεπουν την εναλλακτικη αυτή. Υπαρχουν η ΧΑ το κομμα μπαλτακοκαρατζαφυρερ κλπ που προπαγαδινζουν επιστροφη σε εθνικο νομισμα Τα κομματα αυτά εκφραζουν αφεντικα

Αλλωστε και στην ΜΒρετανια ελαχιστα στελεχη και επιχειρηματιες ηταν υπερ του Brexit ανοικτα και δημοσια ωστοσο υποστηριχτικε από ακροδεξια μορφοματα αλλα και τη μειοψηφεια του συντηριτικου κομματος ενώ σημερα συντεταγμενα οι πολιτικοι εκπροσωποι της αστικης ταξης εχουν ξεκινησει τη διαδικασια. Ελπιζω να μην πιστευει κανεις ότι αυτό γινεται επειδη σεβονται τη δημοκρατικη επιλογη του βρετανικου λαου

Αναυδος είπε...

Βαλτε και την ζωη στο δραχμικο μετωπο

(…)
Στις 6 Φλεβάρη παίρνουμε θέση μάχης. Απέναντι.
Απέναντι σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Χωρίς Μνημόνια, χωρίς Χρέος, χωρίς Ευρώ, χωρίς άλλους εκβιασμούς και τελεσίγραφα.
(…)

http://www.ertopen.com/show/item/42113-zoikonstantopoulou6flevarianoixtiskekdilosistisfigga

όλα τα ρεφορμιστικα μωρα στην ιδια πιστα με το ιδιο τραγουδι

Τ.Σ. είπε...

To συνθημα κκε πραγματικη αλλαγη-αλλαγη δεν γινεται χωρις το κκε ηταν ενα συνθημα με το οποιο αποφευγε το κκε να χαρακτηριστει σεχταριστικο. Ηταν ενα συνθημα μη ενσωματωσιμο. Γιατι τοτε δεν ειναι περηφανοι οσοι κκεδες (δεν) το θυμουνται τωρα;

Τ.Σ. είπε...

Τα δανεια τετραπλασιαστηκαν και αυτο δεν δειχνει να ενοχλει τους Καζακη-Λαπαβιτσοβαρουφακηδες. Μηπως αυτοι θα τα πληρωσουνε; Tα προβατα που τους ακολουθουν δεν ασχολουνται με τετοια. Σεισαχθεια λεμε!

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra

Νομίζεις ότι η προσπάθεια να παριστάνεις δήθεν το χαζό περνάει;

Έγραψα ολοκληρωμένα την άποψή μου και είπα να ΜΗΝ λάβουμε υπόψιν μας τίποτα απ' όλα αυτά (προσωπικές δηλώσεις κτλ). Πες ότι δεν υπάρχει τίποτα. Σου είπα να δεις την πολιτική έκφραση των αστικών/οπορτουνιστικών κομμάτων. Δέχεσαι ότι υπάρχει ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα ναι ή ου; Πως τον αιτιολογείς; Είναι απλά γραφικοί; Είναι προσπάθεια «ξεδοντιάσματος» του εργατικού κινήματος και τελικά «κάλπικες« θέσεις, όπως είπε ο Cos; Πάρε θέση.

Αλλά τι περιμένω κι εγώ... Εδώ ο Τσίπρας σας έτριβε στα μούτρα το τρίτο Μνημόνιο ήδη από τις 3 Ιουλίου (αίτημα στον ESM για δάνειο με λίστα μέτρων) και σαν κακομαθημένα παιδάκια βουλώνατε τα αυτιά σας και του βαράγατε παλαμάκια στο Σύνταγμα το ίδιο βράδυ. (και το «σας» εδώ πάλι αναφέρεται στο ιδεολογικό ρεύμα όχι σε σένα προσωπικά)

Α.Κ

Ανώνυμος είπε...

ωστε για κάποιους "συντρόφους" η τωρινή καπιταλιστική παλινόρθωση που εξελίσσεται στο Βιετνάμ (και στην κούβα, και στην Κίνα συμπληρώνω) οφείλεται στο 6ο συνέδριο της Κομιντέρν και στα Λαικά μέτωπα !
Όντως πρέπει να έχουμε κουράγιο όσοι είμαστε ΚΚΕ....
Κνιτάκος 1998

Unknown είπε...

@A.K
«Και ας τα σκεφτούμε αυτά ακόμα και αν δεν είχαμε κανένα κανένα δεδομένο μπροστά μας. (από δηλώσεις καπιταλιστών μέχρι εβδομαδιαία δελτία εργοδοτικών ενώσεων)»
Η παραπάνω φράση λέει ότι έχουμε δεδομένα μπροστά μας, δηλώσεις καπιταλιστών και εβδομαδιαία δελτία εργοδοτικών ενώσεων που είναι εναντίον του ευρώ που με καλείς να τα προσπεράσω.

Με καλείς να υπολογίσω εμμέσως τη θέση της αστικής τάξης, όταν την έχει εκφράσει αμέσως. Ρίξε μια ματιά εδώ στη Wikipedia για να δεις πόσοι επιχειρηματίες του Η.Β. είχαν εκφραστεί υπέρ του Brexit. Αυτό είναι διχασμός της αστικής τάξης λοιπόν και όχι η Ελλάδα που ψάχνεις με τις ώρες να βρεις ένα καπιταλιστή που είναι εναντίον του ευρώ και δεν βρίσκεις ούτε έναν.

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra

Και δήθεν χαζός και λαθρόχειρας...

Μίλησε κανείς για «διχασμό»; Όχι. Ξεκάθαρο νομίζω έχει γίνει απ' όλους ότι κυρίαρχη επιλογή της αστικής τάξης είναι τόσο η θέση στο Ευρώ όσο και στην ΕΕ για την ώρα.

Και κάνεις επίσης μία ακόμα λαθροχειρία. Δεν ψάχνω να βρω τίποτα εγώ. Χαράζω την πολιτική μου αυτοτελώς, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τις δηλώσεις ή μη δηλώσεις της αστικής τάξης. Ελάχιστα με ενδιαφέρει αν εκφράζονται ή δεν εκφράζονται ανοιχτά οι αστοί. Εξετάζω τις ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ κινήσεις της καπιταλιστικής οικονομίας. Και η ανισομετρία στην ΕΕ είναι αντικειμενικότατη. Οι τάσεις αμφισβήτησης του οικοδομήματος είναι αντικειμενικότατες. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου είναι αντικειμενικός. Δεν χαράζω λοιπόν πολιτική εττεροκαθοριζόμενος από την κυρίαρχη αστική πολιτική γιατί θα βρεθώ αντικειμενικά εκτεθειμένος.

Για παράδειγμα. Έχεις ακούσει δηλώσεις από κάποιον αστό για το ενδεχόμενο πολέμου στην περιοχή; Όχι. Ίσα ίσα που η κυρίαρχη αστική πολιτική καλεί σε εφησυχασμό και υποτίμηση των αντικειμενικών δεδομένων. Τι πρέπει να κάνει η εργατική τάξη; Να ακούσει τα «άμεσα» καλέσματα της αστικής τάξης ή να νιώσει τη φωτιά κάτω από τα πόδια της;

Τα πράγματα είναι «απλά». Όσο αυτονόητο είναι ότι η εργατική τάξη δεν έχει καμία θέση σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς άλλο τόσο αυτονόητο είναι ότι οι αστοί ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να αναδιατάξουν τις συμμαχίες τους βάσει των ανταγωνιστικών συμφερόντων τους.

Και να πάμε και στο ζουμί. Ισχυρίζεσαι ότι η αστική τάξη είναι 100-0 με την παραμονή. Άρα ΠΟΙΟΣ θα θέσει και θα υλοποιήσει το αίτημα της εξόδου; Με λίγα λόγια το Αντι-ΕΕ μέτωπο χωρίς την προϋπόθεση της εργατικής εξουσίας είναι άτοπο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δηλαδή να συσπειρώσει κόσμο γύρω από ένα ανεκπλήρωτο αίτημα. (κάτι σαν το αντιμνημόνιο ένα πράγμα που είδαμε πως κατέληξε) Εκτός και αν η αστική τάξη εν συνόλω, όπως ισχυρίζεσαι, υποχωρήσει μπροστά στη βασικότερη των επιλογών της...

ΥΓ: Πάτε να βρείτε το σύντροφό σας το Δελαστίκ να σας πει ποια τμήματα της αστικής τάξης αναλαμβάνουν την ηγεσία τον Αντι-ΕΕ αγώνα. (ΠΡΙΝ 9/10/16)


Α.Κ

Ανώνυμος είπε...

Μετά το κεφάλαιο με τα ταπεραμέντο, βρέθηκε και το κεφάλαιο που τα μολογάει όλα με το νι και με το σίγμα μέσω των ανακοινώσεων που βγάζει, αλλά εμείς οι κουφιοκέφαλοι άπιστοι θωμάδες δεν το πιστεύουμε κι έτσι δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Βρήκε και λίστα το λαγωνικό για το brexit, όπου κάμποσοι της λίστας είναι κάτι πρώην CEOs που έχουν βγει στην σύνταξη και κάναν κάτι δηλώσεις μεταξύ μεσημεριανού τσαγιού και απογευματινού γκολφ.

Ουρτίκα να σε ρωτήσω, η τωρινή μας κυβέρνηση είναι υπέρ ή εναντίον του μνημονίου; Γιατί έχω μπερδευτεί με τις ανακοινώσεις. Για ΣΕΒ κτλ τα αφήνω για αργότερα, φαίνονται ξεκάθαρα για τύποι που νοιάζονται κυρίως για το καλό του εργάτη, το λένε και το ξαναλένε στις ανακοινώσεις, είναι να απορείς με τόση κακεντρέχια...

Ijon Tichy

Αναυδος είπε...

Άλλος ενας εκπροσωπος των λαικων συμφεροντων βγαινει ανοικτα υπερ δραχμης γκρεξιτ κλπ

Υπέρ του Grexit ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500128297

Ανώνυμος είπε...

Το Η.Β ήταν πάντα με το «ένα πόδι έξω».
Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν ελέγχονταν από όργανα της ΕΕ. Το City είναι γεμάτο από νόμιμα φοροαπαλλαγμένους άλλων κρατών.
Το Η.Β. ήθελε μία ακόμα πιο «ειδική σχέση». Ή να μην συνεισφέρει τόσα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό ή η συνεισφορά να αποφέρει μεγαλύτερα ανταλλάγματα μέσα με την ΕΕ μειώνοντας άλλων αστικών τάξεων. Π.χ.της Γερμανικής Αστικής Τάξης. Όχι να διακόψει ΚΑΘΕ σχέση με την ΕΕ.

Μοχλός πίεσης το δημοψήφισμα στο Η.Β., αλλά καμία φορά από το πολύ «κούρδισμα», τα «ελατήρια» σπάνε. Ρήξη δεν έγινε γιατί φρόντισαν τα του μονοθεματικού «αντιΕΕ μετώπου» ως πλαίσιο, κατεύθυνση, μακριά από πιθανά αιτήματα της εργατικής τάξης. Με μπροστάρηδες δικούς τους καραγκιόζηδες άλλα Φάρατζ να κάνουν τις κωλοτούμπες τους μετά.

Τώρα το Η.Β. παζαρεύει το «φεύγουμε - μένοντας».
Ή ως μορφή «εκτός», αλλά ως ουσία -συμφωνίες εντός ΕΕ.
Ποιος απαγορεύει πως δεν θα ξανά ακολουθήσει νέο δημοψήφισμα; Χθες, ο πρώην πρωθυπουργός Κάμερον είπε μαζί με τον Σβατσενέικερ»: «I’ll be back».
Καλού κακού, το Η.Β. κρατά μία εναλλακτική. Τόσα χρόνια αποικιοκρατίας, η διπλωματία του Η.Β. ξέρει πώς να «φεύγει – μένοντας».

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Με τις προσωπικότητες των «αντικαπιταλιστών» εντός και εκτός Σύριζα,
το ιδεολογικό ρεύμα που εκπροσωπούν, το «καλό αριστερό» ΠΑΣΟΚ, το «κομπαδόρικο» - «μεταπρατικό» καπιταλισμό του Κονδύλη , το «μεταξύ Σύριζα - ΚΚΕ» όπως λέει ο «Λάου-Λάου», θα στρωθεί ο δρόμος για την «εθνική» ανάπτυξη.

Να είναι καλά το δημοψήφισμα που απέτρεψε την φορολόγηση της «δική μας» πολυαγαπημένης αστικής τάξης. Την χασούρα της ξέρουμε ποιος την πληρώνει αλλά είμαστε πέρα από large. Δεν κόπηκαν κάποιες από τις φοροαπαλλαγές σε συγκεκριμένους κλάδους του Ελληνικού Κεφαλαίου που ζήτησε ο Σόιμπλε, για ζητήματα ανταγωνισμού μεταξύ Ελληνικής και Γερμανικής Αστικής Τάξης. Με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, ο Σόιμπλε μάλλον είναι πιο «αριστερός» από τον Τσίπρα!


Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Cos είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον "με υπογραφή..." για την Βρετανία. Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Οι φραγμοί στην κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων (και ενίοτε σε εργατικό δυναμικό ανάλογα με τις ανάγκες των καπιταλιστών) συνεχώς θα γκρεμίζονται. Ο κάθε γραφικός (;) απατεώνας (Τραμπ, Φάρατζ, Λεπέν κλπ.) θα παίρνει συνέχεια πίσω όσα λέει, γιατί οι ανάγκες των πραγματικών αφεντικών, δηλαδή των υπερεθνικών μονοπωλίων που κυριαρχούν σήμερα, είναι πολύ ισχυρότερες από τις ανάγκες των ντόπιων μικροκαπιταλιστών. Οι σύγχρονες υπερεθνικές εταιρείες δεν έχουν συμφέροντα στις ΗΠΑ, στην Βρετανία, στην Γαλλία, στην Ιταλία, στην Κίνα κλπ, έχουν συμφέροντα σε όλον τον κόσμο. Γιατί και τα κεφάλαια τους προέρχονται από όλον τον κόσμο και παράγουν σε όλον τον κόσμο και πουλάνε σε όλον τον κόσμο.
Πάντα βέβαια με την επιφύλαξη ότι τα αδιέξοδα του καπιταλισμού (που μπορεί να τα καθυστερούν, αλλά δεν γίνεται να τα εξαφανίσουν) μπορούν να γυρίσουν το ρολόι πίσω με έναν γενικευμένο πόλεμο.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Ψυχραιμια.
Προτιμαω να ειμαι χωρια, για χαρη της αληθειας. Δεν μου αρεσουν οι πληρωμενοι γραφιαδες ΟΚ; Δε γουσταρω επαγγελματιες επαναστατες και κυριως δεν τα παω καθολου καλα με μισθωτους επαναστατες, σπυρια βγαζω.

Η Κουβα και η Κινα δεν εχουν μεγαλη σχεση.
Οικονομικη αναλυση του τροπου παραγωγης της Κινας εκανε ο Αναυδος (αν θυμασαι για τα αστερια της σημαιας και τι σημαινουν). Σε παραπεμπω εκει γιατι με καλυπτει.

Η Κουβα δυστυχως ειναι σε αδιεξοδο, διοτι αυτα τα ειδικα προβληματα που εχει (δεν μιλω για την ελλειψη αστικη δημοκρατιας, μιλαω για το οτι δεν μπορει να αναπτυξει τις παραγωγικες δυναμεις) αυτες οι αντιφασεις δεν υπαρχουν ουτε στο 'κεφαλαιο΄ ουτε στον 'ιμπεριαλισμο' για να τις μελετησεις.

Εχει περισσεια εργαζομενων υψηλης παιδειας, εξαγει γιατρους, αλλα δεν μπορει να φτιαξει βαρια βιομηχανια, επειδη αυτη προκυπτει απο την παραγωγη υπερπροιοντος το οποιο ομως κατευθυνεται σε ειδη καταναλωσης. Το 'φορο σε ειδος' διαβασε. Δεν εχω καμμια ορεξη να υπερασπιστω Κουβα και Βιετναμ, ουτε στο ελαχιστο. Ουτε τη βρισκω να φτυνω τον αγωνα που διεξαγουν οι κουβανοι και οι βιετναμεζοι και οι παπουδες τους. Ειμαστε ενταξει;

Gia το τι ΕΦΤΑΙΞΕ ειναι μεγαλη κουβεντα. Αποψαρα μου ειναι, μην κοβεις κουπονι αμα δεν συμφωνεις.

Οταν κολοτριβεσαι με την εθνικη αστικη ταξη, θα το βρεις μπροστα σου στο μελλον.

ΚΑΤΗΓΟΡΩ το 6ο συνεδριο της διεθνους που κατεταξε τις χωρες σε ιμπεριαλιστικες και ημιαποικιες. Για τις ημιαποικιες εβαλε σαν καθηκον (οποιος δεν υπακουε, εκτελουνταν) να κανουνε οι επαναστατες ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ συμμαχιες πολιτικες με τους αστους. Να ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ
Μαλιστα ακριβως λογω αυτου, οι κοντριτες (αλλα και καποιοι κκεδες) πιστευουν ακομα οτι η ελλαδα ειναι ημιαποικια γιατι δεν εχει βαρια βιομηχανια και επειδη εχει χρεος. Αυτες οι αστειοτητες περνανε για επαναστατικη γραμμη.
-------------------------
*(αυτο εγινε το '44 αν θυμασαι που τα λεγαμε. Και δεν ειναι ευθυνη του Σιαντου αυτο. Ολη η ευθυνη ανηκει στον μεγαλο καθοδηγητη το Σταλιν)

Ο Τροτσκι ειχε προβλεψει οτι κομμουνιστικα κρατη με γραφειοκρατες στην ηγεσια, δεν εχουν μελλον. Επισις ο Τροτσκι (τι να κανουμε) επανελαβε υπο τυπον δογματος -οι σταλινικοι μονο τσιτατα καταλαβαινουν- την βαση της θεωριας του Μαρξ-ενγκελς οτι
-----------------------------------------
ο σοσιαλισμος ειναι υποθεση συντονισμενης προσπαθειας πολλων εργατικων ταξεων σε μια ομαδα χωρων, Νησιδες στον καπιταλισμο οπως η Κουβα ή θα εχουν προβληματα οικονομικα και συνεπως και γραφειοκρατικα και τελικα θα αλωθουν απο μεσα οπως η Ρωσια, ή θα αλωθουν απο εξω οπως πηγε να γινει με την Ρωσια και τους ναζι. Ειδικα οταν επιλεγουν την τακτικη του προσεταιρισμου της πλεμπας και του εθνικισμου-θρησκοληψιας. Η οταν βρισκονται σε καθεστως περικυκλωσης απο συντροφους (χαχαχα μιλαω για το Βιετναμ) η απο εχθρους οπως η Κουβα.
-----------------------------------------

Μονο ο Τροτσκι ανελυσε σωστα τα μεταβατικα καθεστωτα της γραφειοκρατικης δικτατοριας ενος αμορφωτου και πεινασμενου προλεταριατου το τονιζω αυτο γιατι πραγματι ητανε δικτατοριες του προλεταριατου και οχι κρατικος καπιταλισμος που λενε οι ηλιθιου κοντριτες και ανταρσυοι στηριζομενοι στις βλακειες ενος καποιου δημοσιογραφου τονι κλιφ που δεν σκαμπαζε γρι απο οικονομια οχιαπο μαρξισμο.και ειναι ο μονος ο Τροτσκι μετα το Μαρξ που εχει επιβεβαιωθει σε ολα μα ΟΛΑ οσα ανελυσε για αυτα.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη υπογραφή του εν λόγω "γραφικού" να βγάλει τις ΗΠΑ από την TPP. Υποσχέθηκε φραγμούς στην κίνηση κεφαλαίου και πράγματι το έκανε πράξη. Δεν έκανε πίσω όπως είπες. Κοινώς η παγκοσμιοποίηση σαν θεωρία βγάζει προβλήματα. Ο Λένιν απο την άλλη σε αντίθεση με τις μετακομμουνιστικές θεωρίες παρότι αναγνώριζε την διεθνοποίηση της οικονομίας συνέχιζε να υποστηρίζει ότι το κεφάλαιο αναπαράγεται κυρίως σε εθνοκρατική βάση.

Παρουσιάζει κάποια στοιχεία ο προσυνεδριακός για το θέμα για όποιον ενδιαφέρεται:
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9210049

2/3 των κερδών των αμερικάνικων πολυεθνικών προέρχονται από την εγχώρια αγορά και το ποσοστό αυξήθηκε ελαφρώς την τελευταία πενταετία, δγλαδή ούτε τάση υπάρχει προς την κατεύθυνση που αναφέρεις. Πράγμα που επιβεβαιώνει την εκτίμηση του Βλαδίμηρου στο θέμα.
Γενικά προτείνω όλη την σειρά των κειμένων.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι σίγουρος ότι ο Λέοντας δεν μιλούσε για συμμαχίες με αστικές δυνάμεις; Γιατί κάπου το θυμάμαι να τον καλούν μέχρι και στην αμερικάνικη γερουσία να μιλήσει. Ακόμα δεν εξήγησες που κολλάει ο Στάλιν με την εθνική αστική τάξη της Κίνας ή με τις εοζ της κούβας και του βιετνάμ.

Χώρια αυτού τέτοιες συμμαχίες υπήρχαν και στα Ενιαία μέτωπα του 20' που διαμορφώθηκαν με την συνδρομή των Ζηνόβιεφ και Τρότσκι. Είναι κάπως προβληματικό να προσωποποιείς επεξεργασίες ολόκληρων οργάνων.

Ο.Χ.Ε.Π.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

ΟΧΕΠ, νομίζω χάνεις τον καιρό σου.
Ο ποντικο-λέοντας πρέπει να μας εξηγήσει πιο απλά πράγματα, π.χ. γιατί δεν ήθελε την ΝΕΠ τότε, που χρειαζόταν, και γιατί την ήθελε, τότε που δεν χρειαζόταν!
Κι επίσης, αν τα Λαϊκά Μέτωπα περιλάμβαναν και ...συμμαχίες με τους Ναζί, οπότε να τα καταδικάσουμε, μαζί και τον ποντικο-λέοντα, που πήγε να στήσει μια τέτοια, (εκτός από την επιτροπή αντι-αμερικανικών υποθέσεων). Ευτυχώς, που δεν έζησε να καταδικάσει και το ελληνικό αντάρτικο και τον ΔΣΕ, αλλά γι αυτό φρόντισαν οι μαθητές του.
Ενας κλασσικός ΠΑΣΟΚΑΣ ήταν, σε σοβιετικό και μετά διεθνές επίπεδο, μονίμως εκτός εποχής, αντιδραστικός, που έτρεμε την εργατική εξουσία περισσότερο από τον Ιμπεριαλισμό, όπως κάθε μικροαστός, και έκανε ό,τι πέρναγε από το χέρι του να την σαμποτάρει.
Αυτό μας έλειπε, να αξιολογούμε τα "Λαϊκά Μέτωπα" με τρότσκες.
--------------------------------
Μεταξύ μας τώρα, όσο οι στρατοί (και οι κεντρικές Τράπεζες) θα υπάγονται σε έθνη-κράτη, το Κεφάλαιο, αναγκαστικά και το διεθνικό, θα διαλέγει τη βάση του. Χωρίς αεροπλανοφόρα δε μπορούν να γίνουν καλές μπίζνες. Ερχεται ο κάθε μαλάκας, Σομαλός, η, ξέρω-γω, ο ...Καντάφι, και σε ..φορολογεί! Είναι κάτι γνωστό, εν σπέρματι, από τα χρόνια της αρχαίας Αθήνας και της Ρώμης. Αν γίνει το ..όνειρο του Κάουτσκι, για Υπερ-Ιμπεριαλισμό(!) ....το ξαναβλέπουμε!
Τώρα για τα κέρδη των αμερικάνικων πολυεθνικών, μου το τσαμπουνάγανε ακόμη και ...φασίστες, από παληά, σαν επιχείρημα ότι το USA (God bless it) δεν ...χρειάζεται τον Ιμπεριαλισμό για να προκόψει! Αλλά εκτός από τα δηλωτέα κέρδη των πολυεθνικών, νομίζω πως οι αμερικανοί κεφαλαιοκράτες έχουν κι άλλα off-shore εισοδήματα, και δεν ξέρω τι ακριβώς τους έχει αφήσει αυτή η μπίζνα με το δολλάριο = παγκόσμιο χρήμα. Αλλά αυτά, βέβαια, καθόλου δεν συνεπάγονται, πως οι αμερικάνοι κεφαλαιοκράτες ...δε χρειάζονται το USA (God bless it). Kαι κοσμοπολίτες για την κονόμα και εθνοκρατιστές, για την ασφάλεια του ...κοσμοπολιτισμού!
Και κουλούρι, και τυρί!

Τ.Σ. είπε...

Και ο Λενιν ηταν υπερ της συμμαχιας με εσερους μετα το 17. ΟΜΩΣ αυτο απολυτοποιηθηκε και δεν βγηκαν διδαγματα για το μελλον ουτε απο την προδοσια των εσερων στον εμφυλιο, ουτε των αγροτων στην επανασταση του Μπελα κουν ουτε του ΚΟΥΟΜΙΤΑΝΓΚ στην εξεγερση της Καντωνας. ουτε και την προδοσια των αστων το 44 στην ελλαδα.... το ιδιο το κκε χρειαστηκε 70 ολοκληρα χρονια για να παραδεχθει το λαθος. Καλιο αργα.

Η διεθνης εβαζε καθηκον στα κομμουνιστικα κομματα να κανουν αντιαποικιακες επαναστασεις oxi σοσιαλιστικες. Και μαλιστα σε συμμαχια με αστικα κομματα. Υποχρεωσανε τους κομμουνιστες να μπουν στο κομμα του εθνικιστη Τσανγκ. Στην ελλαδα φτασαν στο σημειο να διαλυσουν τις οργανωσεις συην υπαιθρο και να κανουν οι ιδιοι αγροτικο κομμα για να συμμαχησει με το..κκε; Δεν ξερω καν αν ο Χοτσιμινχ ηταν και ο ιδιος κομμουνιστης ή αντιιμπεριαλιστης πατριωτης. Για το αν το Βιετναμ ειχε ποτε κομμουνισμο ρωτα τον Αναυδο που εχει κανει πρωτογενη εργασια, και ειναι εγγυηση. Αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα.

Τ.Σ. είπε...

Ο κλεφτης τραπεζων Ιωσιφ πρεπει να εξηγησει γιατι εχει σκοτωσει περισσοτερους κομμουνιστες απο την Γκεσταπο. Απλα πραματα.

Τ.Σ. είπε...

Οριστε παρτο. Ουτε ο Σταλιν δεν θα ταλεγε καλυτερα.
''Τις τελευταίες ημέρες ξετυλίγεται μπροστά μας ένα εθνικά επικίνδυνο σενάριο. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές ζουν μια πρωτοφανή δοκιμασία. Η παύση λειτουργίας των τραπεζών, έστω και για λίγες μέρες, καθώς και η θέση της χώρας μας σε καθεστώς χρεοκοπίας έναντι του ΔΝΤ, δημιουργούν τεράστια ζημιά στις επιχειρήσεις.

Την Κυριακή κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας. Κρίνεται η δυνατότητα της χώρας να ξανασταθεί στα πόδια της και να αποφύγει την απομόνωση. Κρίνεται η ασφάλεια και το μέλλον κάθε πολίτη και της οικογένειάς του.

Με συναίσθηση της ευθύνης μας, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που μοχθούμε καθημερινά για να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία, επιλέγουμε ΝΑΙ στη σταθερότητα και στην προοπτική. Επιμένουμε να ζούμε και να δημιουργούμε στην Ελλάδα''

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός
"Κι επίσης, αν τα Λαϊκά Μέτωπα περιλάμβαναν και ...συμμαχίες με τους Ναζί"!
Δεν χρειάζεται φίλε μου να το πάς μέχρι εκεί! Ο Τρόσκι και οι τροτσκιστές ήταν θιασώτες της συμμαχίας με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στα πλαίσια των ενιαίων μετώπων, τα οποία βάφτιζαν εργατικά κόμματα. Μέχρι και για συνένωση ΣΚΓ και ΚΚ Γαλλίας μίλαγε ο Τρότσκι. Πάνω σε αυτή τη βάση κατηγορούσαν τη ΚΔ για σεχταρισμό. Στη συνέχεια πάτησαν στις προβληματικές επεξεργασίες και στις αντιφάσεις στην στρατηγική της ΚΔ, για να δημαγωγήσουν ενάντια της. Υποτίθεται δεν ήθελαν συμμαχία με την αστική τάξη, αλλά ήθελαν ένωση με τη σοσιαλδημοκρατία!!!! Και ποιός είπε ότι ο Τρότσκι δεν μίλαγε για εθνικοαπαλευθερωτικές επαναστάσεις;;; Μα αν κάποιος είχε κάνει σημαία του τη θεωρία των σταδίων, με τις μεταβατικότητες σε όλες τις κλίσεις και τις υποκλίσεις, ήταν ο Τρότσκι και οι τροτσκιστές!
Οι θέσεις τους αυτές βαραίνουν ακόμα και σήμερα την στάση τους. Για αυτό το λόγο σημαντικό τμήμα τους διεθνώς είναι ουρά σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Εδώ στην Ελλάδα σημαντικό τμήμα τους στήριξε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα άλλο βολοδέρνει με αναλυσάρες που καταλήγουν με τα μεταβατικά προγράμματα σε στήριξη "αριστερής"διακυβέρνησης του καπιταλισμού,ή ουρά της ΓΣΕΕ!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ Τ.Σ.
Μάλλον μπερδέυτηκες με κείμενα της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ....Μήπως σου θυμίζουν κάτι από το απόσπασμα που μας παραθέτεις;;;;; Ναι αυτούς λέω,που ένα τμήμα τροτσκιστών συνεργάζεται μαζί τους!
kk-1

zoot horn rollo είπε...

Στάλιν: τώρα και σε γεύση "χειρότερος απ' τη Γκεστάπο".

Ανώνυμος είπε...

@Ο.Χ.Ε.Π.
Ο Τραμπ μία χαρά εκπροσωπεί μερίδες του Κεφαλαίου. Εισάγει τον προστατευτισμό (Μπροσούρα περί ελεύθερου εμπορίου του Έγκελς) γιατί δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα. Το οποίο θα οδηγήσει την Κίνα στο να αγοράσει περισσότερα δολάρια για να συνεχίσει τις εξαγωγές. Πιο σκληρό δολάριο, πιο πολλοί δασμοί. Θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να "κόψει" την Κίνα από πρώτες ύλες. Πετρέλαιο- Φυσικό Αέριο από Ρωσία και Πετρέλαιο - Φυσικό Αέριο - Μέταλλα από Αφρική. . Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με τις βιομηχανίες σχιστολιθικού αερίου ή πετρελαίου. Ο "γραφικός" νομίζω πως υπόγραψε διάταγμα για την Υεμένη.

@Cos.
Καταθέτω την δική μου γνώμη. Η αστική τάξη μίας χώρας ΠΟΤΕ δεν είναι ενιαία. Κάποιοι χρειάζονται να την συντονίσουν για να μην γίνει το "μαγαζί", ροντέο. Αλλιώς προς τι οι κυβερνήσεις; Επικρατούν οι πιο δυνατοί. Οι μονοθεματικές, ξεκομμένες από γενικότερο πλαίσιο συνήθως καταλήγουν στην αγκαλιά μερίδων της αστικής τάξης. Στην περίπτωση του Η.Β. νομίζω πως μάλλον έγινε "ατύχημα" αν κρίνω από την μετέπειτα στάση (κωλοτούμπες) των "εκπροσώπων" του Brexit

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot


Υ.Γ. και εκτός θέματος και λιγάκι μεγάλο
Το καλύτερο βιβλίο υπέρ του Στάλιν είναι για τις "Δίκες της Μόσχας" του τότε Αμερικανού Πρέσβη Joseph E. Davies στην ΕΣΣΔ εκείνη την περίοδο.
Τις μαρτυρίες τις δημοσίευσε το 1943 στη Ζυρίχη βιβλίο με τον τίτλο: «Σαν πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα: Αυθεντικές και εμπιστευτικές εκθέσεις για τη Σοβιετική Ενωση έως τον Οκτώβρη του 1941».

Mε λόγια του ίδιου του Πρέσβη

«Αντικειμενική θεώρηση με άφησε με εναντίωση να συμπεράνω ότι το κράτος πραγματικά απέδειξε την κατηγορία (τουλάχιστον κατά τούτο, ότι η ύπαρξη μιας εκτεταμένης συνωμοσίας και μυστικών μηχανορραφιών κατά της σοβιετικής κυβέρνησης από τους πολιτικούς αρχηγούς τέθηκαν εκτός αμφισβήτησης και σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους τα ισχυριζόμενα στο κατηγορητήριο εγκλήματα διαπράχθηκαν και είναι τιμωρητέα). Μίλησα με πολλούς, και μάλιστα με όλα σχεδόν τα μέλη του εδώ Διπλωματικού Σώματος, και με ίσως μια μοναδική εξαίρεση όλοι ήταν της γνώμης ότι η ακροαματική διαδικασία απέδειξε καθαρά την ύπαρξη ενός μυστικού πολιτικού σχεδίου και μιας συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης».

« Αν μπορείς να φανταστείς μια προσωπικότητα που σε όλα τα σημεία είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που θα μπορούσε να επινοήσει και ο μανιωδέστερος αντίπαλος του Στάλιν, τότε έχεις την εικόνα αυτού του ανδρός. Οι συνθήκες που γνωρίζω ότι κυριαρχούν εδώ και αυτή η προσωπικότητα απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους όπως δύο πόλοι».

Στο internet οι μαρτυρίες του υπάρχουν ως βιβλίο, ταινία(Mission to Moscow), η οποία στην εισαγωγή της έχει τον ίδιο τον Πρέσβη. Ως βιβλίο μεταφρασμένο και στα Ελληνικά Βιβλιοπωλεία.

Ανώνυμος είπε...

Κρίνεις τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα του Βιετνάμ από το αν ο Χο τσι μινχ είναι πατριώτης ή κομμουνιστής; Οι μαρξιστές-λενινιστές συνηθίζουν να το κρίνουν από την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Μήπως στο ίδιο κλίμα αμφισβητείς την σοσιαλιστική φύση των Λαϊκών δημοκρατιών της Ανατολικής Ευρώπης και της Κούβας; Αυτή την αφοριστικότητα δεν πιστώνεις στον Κλιφ για τον κρατικό καπιταλισμό;
Τι σχέση έχουν οι ΕΟΖ του Βιετνάμ με το 6ο συνέδριο της Κομιντέρν τελικά; Πες μας την ουσία της κριτικής και μην ανοίγεις δεκαπέντε θέματα.

Η ληστεία τράπεζας την οποία αναφέρεις την οργάνωσε και ο Λένιν. Αν καταφέρεσαι υποτιμητικά στον έναν για την πράξη είναι σαν να καταφέρεσαι και για τον άλλο. Στο μεταξύ και οι δύο έκαναν την αυτοκριτική τους για αυτή την πράξη. Στάματα να πετάς λάσπη στην τιμημένη ιστορία των μπολσεβίκων.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Θεωρία των άκρων από τα lidl.

Ο.Χ.Ε.Π.

Τ.Σ. είπε...

Εγω ανοιγω θεματα; Απανταω σε τρεις, για πραγματα που δεν ειπα και αντιμετωπιζω απυθμενη υποκρισια. Οτι καταλαβαινετε. ΟΧΕΠ δεν τα λεω για σενα, υπαρχουν και ορια. Την Βαρκιζα δεν την εκανε ο Τροτσκι, ουτε τα λαικα μετωπα.
Γιατι χρειαστηκε 1 μερα να περασουν τα σχολια;
υ.γ. Κυριε πρεσβη!!! σας βγαζω το καπελο.

zoot horn rollo είπε...

Σκευωρία, φίμωση... τέτοιοι είστε εσείς του μπλο(γ)κ.

Ανώνυμος είπε...

Ιωσήφ ο ληστής τραπεζών. Αναμένουμε και τις κατηγορίες για τα πειράματα με τους πιθηκανθρώπους και τα σχετικά λινκς από μακελειό. Ντρογκτζισμός.

Ijon Tichy

Τ.Σ. είπε...

Η ανατροπή της εξουσίας της μπουρζουαζίας σε μια χώρα και η εγκαθίδρυση της εξουσίας του προλεταριάτου, δε σημαίνει και εξασφάλιση της ολοκληρωτικής νίκης του σοσιαλισμού. Μένει ακόμα να εκπληρώσουμε το βασικό καθήκον του σοσιαλισμού: τη σοσιαλιστική οργάνωση της παραγωγής. Μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα, μπορεί κανείς να πετύχει την οριστική νίκη του σοσιαλισμού σε μια μόνη χώρα χωρίς τις συνδυασμένες προσπάθειες των προλεταρίων πολλών προχωρημένων χωρών; Όχι αυτό είναι αδύνατο. Για την ανατροπή της μπουρζουαζίας οι δυνάμεις μιας μόνο χώρας είναι αρκετές, η ιστορία της επανάστασής μας το αποδείχνει. Για τον οριστικό όμως θρίαμβο του σοσιαλισμού, για την οργάνωση της σοσιαλιστικής παραγωγής οι δυνάμεις μιας μόνο χώρας, και μάλιστα μιας χώρας τόσο αγροτικής όσο η Ρωσία, δεν είναι πια αρκετές. Για αυτό το έργο χρειάζονται οι δυνάμεις των προλεταρίων πολλών προχωρημένων χωρών.

Τ.Σ. είπε...

χωρίς τη γερμανική επανάσταση θα συντριβούμε

Τ.Σ. είπε...

Για μας ήταν ξεκάθαρο πώς χωρίς την υποστήριξη της παγκόσμιας διεθνιστικής επανάστασης ο θρίαμβος της προλεταριακής μας επανάστασης ήταν αδύνατος. Ήδη πρίν από την επανάσταση, όπως κι ύστερα απ΄ αυτήν, σκεπτόμασταν: στη συνέχεια ή το πολύ-πολύ μέσα σ΄ ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα εκραγεί η επανάσταση στις καθυστερημένες χώρες και σ΄ αυτές που είναι περισσότερο αναπτυγμένες από καπιταλιστική άποψη, ή σε αντίθετη περίπτωση θα συντριβούμε. Αν και είχαμε πλήρη συνείδηση αυτού του γεγονότος, κάναμε το παν, μέσα σ΄ οποιεσδήποτε περιστάσεις, για να διατηρήσουμε με κάθε θυσία το σοβιετικό σύστημα, γιατί ξέραμε πώς δουλεύουμε όχι μονάχα για τους εαυτούς μας, μα και για την παγκόσμια επανάσταση

Ανώνυμος είπε...

Οπότε επειδή απέτυχε η γερμανικη επανάσταση να το αφήσουμε και να μην κάνουμε σοσιαλισμό ούτε στην δικιά μας.
Αστεία πράγματα. Παίρνουμε ξεκομμένο μισό Λένιν απο δω και μισό Μαρξ από κει και προβοκάρουμε βρίζοντας τους μπολσεβίκους για την ληστεία της Τυφλίδας. Μας τα είπαν και άλλοι.

Ο Τρότσκυ δεν έκανε Βάρκιζα, αλλά επίσης δεν έκανε ΕΛΑΣ. Γιατί για να κάνεις υποχωρήσεις πρέπει να εχεις σχέδιο για το πως θα κάνεις αγώνα και οι τεταρτοδιεθνιστές μόνο για μέτωπα με τους εχθρούς του υπαρκτού σοσιαλισμού έχουν να μας δείξουν.

Ο.Χ.Ε.Π.

T.Σ. είπε...

Ετσι πληροφοριακα, το αποσπασμα ειναι απο Σταλιν :p

Ανώνυμος είπε...

"Η ληστεία τράπεζας την οποία αναφέρεις την οργάνωσε και ο Λένιν. Αν καταφέρεσαι υποτιμητικά στον έναν για την πράξη είναι σαν να καταφέρεσαι και για τον άλλο. Στο μεταξύ και οι δύο έκαναν την αυτοκριτική τους για αυτή την πράξη. "


Που βρίσκουμε αυτή την αυτοκριτική;

Ανώνυμος είπε...

Μικρή σημασία έχει αν το έγραψε ο Λένιν, ο Στάλιν ή ο Τρότσκι. Κάνει μπαμ πως το απόσπασμα είναι αποκομμένο από τις περιστάσεις των εποχών που έζησαν και άρα δεν αποδεικνύει τίποτα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Απολογούμαι. Δυστυχώς προσπάθησα να βρω στο ιντερνετ κάτι, αλλά δεν βρήκα κάποιο λινκ αυτοκριτικής στενά για το σκηνικό. Η εν λόγω ληστεία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα επιθέσεων στον απόηχο του 5ου συνεδρίου του σδερκ το 1907. Στο τέλος αυτού του κύματος οι μπολσεβίκοι δείχνουν να αλλάζουν τακτική στο θέμα. Υπάρχει βέβαια ένα βιβλίο της ΣΕ για ένα πρωτεργάτη της ληστείας τον Σιμόν Τερ Πετροσιάν γνωστότερο και ως Καμό που συνελήφθει στον απόηχο της ληστείας και μέσα στις σελίδες περιγράφει λεπτομερώς το σκηνικό και τον απόηχο. Το ψιλοδιάβασα σε ένα φιλαράκι και έκανα αρκετή ώρα να βρω τον τίτλο. Γενικά για ευνοήτους λόγους οι μπολσεβίκοι δεν ήθελαν να θυμούνται πως κατέληξε η όλη ληστεία εξ'ου και η έλλειψη πολλών γραπτών. Τα χρήματα στην πλειοψηφία τους ήταν γνωστά στην Οχράνα με τους σειριακούς τους αριθμούς, όποιος προσπάθησε να τα εξαργυρώσει συνελήφθει, ένας πράκτορας κάρφωσε τον Καμό την εποχή που τον περιέθαλπτε ο Λένιν, οι μενσεβίκοι βρήκαν αφορμή και πίεσαν για διαγραφή του Στάλιν και παραλίγο να τα καταφέρουν. Πρακτικά οι μπολσεβίκοι εμείναν ακέφαλοι στην Τιφλίδα για πολύ καιρό με ότι αυτό συνεπαγόταν.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9176914

Εχουμε αργότερα κείμενα του στάλιν που δείχνουν διαπάλη με την ατομικη τρομοκρατία χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της οικονομικής τρομοκρατίας αλλά και μια διαπάλη στους μπολσεβίκους της υπερκαυκασίας σχετικά με μια σειρά από θέματα για την νόμιμη δουλειά στο κοινοβούλιο, οπού αναφέρεται διαφωνία και για τις ένοπλες δράσεις. Οι Λένιν, Στάλιν, πλειοψηφία συντάσσονται με την άποψη να δίνεται βάση στην μαζική πολιτική αλλά και κοινοβουλευτική δουλειά και η μειοψηφία συναινεί: https://www.marxists.org/reference/archive/stalin/works/1908/03/30.htm

https://www.marxists.org/reference/archive/stalin/works/1909/08/02.htm

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολο να φανταστώ τον τότε Πρέσβη των ΗΠΑ στην ΣΕ μέχρι το 1941, «Σταλινικό». Το βιβλίο και την ταινία, του τότε Πρέσβη, τα οποία επιβεβαιώνουν την βασιμότητα των ισχυρισμών της ΣΕ στις «Ανοικτές Δίκες της Μόσχας», μπορείτε να βρείτε πολύ απλά στο Internet.

Αναφορές βιβλίου και ταινίας
http://edoketora.blogspot.gr/2016/12/blog-post_49.html

Η ταινία στην οποία ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην ΣΕ μέχρι το 1941, επιβεβαίωσε την βασιμότητα των ισχυρισμών της ΣΕ στις «Ανοικτές Δίκες της Μόσχας».
Ένα μέρος της ταινίας
https://www.youtube.com/watch?v=5fDsdfZu3Us

Όλη η Αμερικάνικης Ταινία με εισαγωγή και αυτοπαρουσίαση από τον ίδιο τον Πρέσβη των ΗΠΑ μέχρι το 1941 στην Σ.Ε. "Ανέβηκε" το 2015
http://www.dailymotion.com/video/x2gi341_mission-to-moscow-1943-1-3_shortfilms

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@ Ijon Tichy
Πριν λίγες ημέρες, ο «στρατός πιθηκανθρώπων» του Στάλιν ξαναέπαιξε αυτή την φορά στο «Μακεδονία TV». Σε λίγο θα βγει η νέα συνομωσία του Στάλιν με την καταστροφή της τρύπας του όζοντος!


Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspo

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΟΒ.ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ... ΣΤΑΛΙΝ
Από http://aristeramitilini.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5848.html

Μετά τον Πρέσβη, ο Κλωντ Πέππερ, Γερουσιαστής της Φλόριντα προλογίζει το άλλο βιβλίο, «Η Μεγάλη Συνωμοσία. Ο Μυστικός Πόλεμος κατά της Σοβιετικής Ρωσσίας», του 1946, των Σάγερς και Καν

« Η συνέχιση των καταστροφικών πολιτικών των αντισοβιετικών δολοπλοκιών που τόσο ζωντανά παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Για αυτό το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί και να μελετηθεί από όλους όσους αδημονούν να δουν να εδραιωθεί διαρκής ειρήνη στον κόσμο. Απαιτείται αυτό το έργο να αναγνωστεί από κάθε Αμερικάνο και Βρετανό πολιτικό και για αυτό το λόγο απαιτείται η ανάγνωσή του από κάθε πολίτη των δύο χωρών».

https://www.questia.com/read/88979097/the-great-conspiracy-against-russia

https://archive.org/details/HIST3750GreatConspiracyAgainstRussia

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αυτό με τα πιθηκάκια είναι απίθανο.
Τέτοια γελοιοποίηση του αντισταλινισμού/αντισοβιετισμού δεν υπάρχει!
Μάλλον ...κρυφοδικός μας είναι ο σκηνοθέτης!
Ενας έξυπνος τρόπος να γελοιοποιείς μιαν άποψη είναι να την τεντώνεις μέχρι εκεί, που δεν παίρνει άλλο.

T.Σ. είπε...

TO βιβλιο γραφτηκε 'επι τουτου' κατα παραγγελια, του ΙΔΙΟΥ του Ρουσβελτ, προεδρου των ε.π.α. οχι μετα απο χρονια, σαν ας πουμε απομνημονευματα, αλλα για να εξυπηρετησει τις αναγκες της αντιφασιστικες συμμαχιας, εγινε ταινια το 42 στο χολιγουντ σε σκηνοθεσια του χολυγουντιανου Μαικλ Κερτιτζ, εβραιου οπως και ο Ντειβις ο πρεσβυς. Θυμιζω οτι οι φασιστες κατσαπλαιδες του Μπαντερα σφαγιασαν μεταξυ αλλων ολους τους Εβραιους της Ουκρανιας κατα την διαρκεια των συγκρουσεων με τους σοβιετικους το 1922. Αρχηγος του κοκκινου στρατου ο εβραιος Τροτσκι δεν θελησε να τους υπερασπιστει (ισως δεν μπορεσε) ανελαβε ο Μαχνο και τους τσακισε.
(αληθεια οι αμερικανοι εστειλαν στρατο στον εμφυλιο της Ρωσιας;
εγω θυμαμαι μονον την ταξιαρχια Λινκολν η οποια επεσε στον ισπανικο εμφυλιο)
Δεν λυνεται το θεμα λεγοντας :μα καλα, σταλινικος ο Ρουσβελτ;

Οποιος θελει πραγματικα να απαντησει ποιο ειναι το κινητρο πισω απο μια τετοια κωλοτουμπα του πρεσβυ (ο οποιος απο εχθρος εγινε συμπαθων της Σοβιετικη ενωσης γνωριζοντας την και παρακολουθωντας τις Δικες) και του Ρουσβελτ του ιδιου και κυριως της χωρας του, της ιμπεριαλιστικης υπερδυναμης, δεν αρκει να ψαξει στα της ταινιας.
Η απαντηση θα βρεθει ευκολα εφοσον απαντησει ποιες ηταν οι ΑΙΤΙΕΣ της αντιφασιστικης συμμαχιας επα-Σοβιετικης ενωσης.

T.Σ. είπε...

Οταν στις δικες 'αποδειχτηκε' οτι ο στρατηγος Τουχασεφσκι και οι περισσοτεροι στρατηγοι και αξιωματικοι του κοκκινου στρατου ηταν συνομωτες, γιατι να μην πιστεψω κι εγω (ακομα και αν δεν στεκει ΛΟΓΙΚΑ) οτι ο πρυσβυς ηταν πρακτωρ του σταλιν :p

Τ.Σ. είπε...

Eνδιαφερουσες αποψεις για την ταινια
Συμφωνα με τον Οtto katz (André Simone), διαβοητο αρχικατασκοπο του Σταλιν, υπευθυνο για καθε συνομωσια στην διεθνη, στα 30s και κατα τον πολεμο, επισις εβραιο, ο οποιος ειχε την τυχη των 'συντροφων' του Γιαχοντα και Γεζωφ, οταν επεσε σε δυσμενεια για τον ενα ή τον αλλο λογο,
ο Σοστακοβιτς του ειχε πει οτι καμμια σοβιετικη προπαγανδιστικη ταινια δεν θα ειχε τολμησει να πει τοσα πολλα απιθανα ψευδη.

Αλλα το πιο εντυπωσιακο ειναι οτι κατα την διαρκεια της παραγωγης της ταινιας, ανθρωποι του ΟWI- γραφειου πληροφοριων που ιδρυσε ο Ρουσβελτ (δεν υπηρχε η cia) παρακολουθουσαν και συμβουλευαν ετσι ωστε η ταινια με αποτελεσματικο τροπο να δικαιολογη 'στα ματια των τιμιων αμερικανων' την εισβολη του Σταλιν στην Φινλανδια, ακομα και το συμφωνο του Σταλιν με τους ναζι σαν κινηση τακτικης.
Συμφωνα με την αμερικανικη κυβερνηση, η χωρα τους ειχε τοτε μολυνθει απο το μικροβιο του απομονωτισμου και για αυτο δεν υπηρχε στο λαο η απαραιτητη διαθεση για συμμετοχη σε ενα παγκοσμιο πολεμο τοσο μακρυα περα απο τον ατλαντικο.

zoot horn rollo είπε...

Έτσι είναι, σου λέω...

T.Σ. είπε...

If Hitler invaded hell I would make at least a favorable reference to the devil in the House of Commons.”

― Winston S. Churchill

zoot horn rollo είπε...

Ε ναι, αυτός μας έλειπε.

Ανώνυμος είπε...

@Τ.Σ.
Ποθεν έσχες;;;;;;
CIA;;;;;;;
ΕΥΠ;;;;;;
Πάντως η βλακεία και ο αντικομμουνισμός σου σπάνε το ταμείο!
kk-1

λαθραναγνώστης είπε...

Για να ευθυμίσουμε λιγάκι...
http://www.iefimerida.gr/news/318131/i-polytelis-exohiki-katoikia-toy-stalin-stin-amphazia-eikones?ref=yfp
Μου το έστειλε πριν από λίγο συνάδελφος δεξιοσυριζαίος, ο οποίος, ακόμα, μιλάει για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του "υπαρκτού", τις αγριότητες του Στάλιν, και τα προνόμια της "νομενκλατούρας".

...πάντως, δεν μπορώ να φανταστώ τον Στάλιν να κάνει μπάνιο σε ροζ μπανιέρα!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν παρακολουθούσε μόνο ο πρέσβης των ΗΠΑ. Οι δίκες είναι δημόσιες και ανοικτές προς όλους. Το βιβλίο του πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην ΣΕ, περιέχει τις αναφορές στην Κυβέρνηση της χώρας του, όπως οφείλει ο κάθε Πρέσβης, προς την Κυβέρνησή του.
Με ημερομηνίες. Όλες πολύ πριν την Προ-Περλ Χάρμπορ εποχή (Δεκέμβριος 1941). Για να μην ερμηνευτούν ως «αλλαγή στάσης»

Με τα λόγια του ίδιου του τότε Πρέσβη στην ΣΕ
«Αντικειμενική θεώρηση με άφησε με εναντίωση να συμπεράνω ότι το κράτος πραγματικά απέδειξε την κατηγορία (τουλάχιστον κατά τούτο, ότι η ύπαρξη μιας εκτεταμένης συνωμοσίας και μυστικών μηχανορραφιών κατά της σοβιετικής κυβέρνησης από τους πολιτικούς αρχηγούς τέθηκαν εκτός αμφισβήτησης και σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους τα ισχυριζόμενα στο κατηγορητήριο εγκλήματα διαπράχθηκαν και είναι τιμωρητέα). Μίλησα με πολλούς, και μάλιστα με όλα σχεδόν τα μέλη του εδώ Διπλωματικού Σώματος, και με ίσως μια μοναδική εξαίρεση όλοι ήταν της γνώμης ότι η ακροαματική διαδικασία απέδειξε καθαρά την ύπαρξη ενός μυστικού πολιτικού σχεδίου και μιας συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης» - Έκθεση που έστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον στις 17 του Φλεβάρη 1937

«Ένας άλλος διπλωμάτης μού έκανε χτες μια πολύ διαφωτιστική παρατήρηση. Μιλούσαμε για τη δίκη και εκείνος εκφράστηκε ότι οι κατηγορούμενοι είναι αναμφίβολα ένοχοι. Ολοι εμείς που παρευρεθήκαμε στην ακροαματική διαδικασία είμαστε σύμφωνοι γι' αυτό, Αντίθετα, είπε, ο έξω κόσμος φαίνεται, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις για τη δίκη, να σκέφτεται ότι η δίκη είναι καθαρό εξωτερικό στόλισμα (την είπε πρόσοψη). Ναι μεν γνωρίζει, όπως είπε, ότι αυτό δεν αληθεύει, αλλά πιθανώς είναι εξίσου καλό, αν ο έξω κόσμος το θεωρεί έτσι» - 11 του Μάρτη 1937

Επίσης και γράμματα προς συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα όπως στην ίδια του την Κόρη την εποχή 1936-1938. Από εκεί το παρακάτω:

«Την προηγούμενη βδομάδα παρακολουθούσα καθημερινά τις συνεδριάσεις της δίκης Μπουχάριν. Ασφαλώς την έχεις παρακολουθήσει στον Τύπο. Είναι κάτι το τρομερό. Βρήκα ένα πνευματικό ενδιαφέρον σε αυτήν, γιατί αφύπνισε πάλι μέσα μου τις παλιές κριτικές ικανότητες, που τις χρειάζεται κανείς για να εκτιμήσει σωστά την αξιοπιστία των μαρτύρων και να χωρίσει την ήρα από το σιτάρι - με άλλα λόγια, να διακρίνει το αληθινό από το ψεύτικο - πράγμα που εγώ το άσκησα επί πολλά χρόνια στη διεξαγωγή δικών... Αποκαλύπτεται η σιλουέτα μιας συνωμοσίας, που, με στόχο να πραγματοποιήσει την ανατροπή της τωρινής κυβέρνησης, παρ' ολίγο να είχε επιτυχία».- 8 Μάρτη 1938

« Αν μπορείς να φανταστείς μια προσωπικότητα που σε όλα τα σημεία είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που θα μπορούσε να επινοήσει και ο μανιωδέστερος αντίπαλος του Στάλιν, τότε έχεις την εικόνα αυτού του ανδρός. Οι συνθήκες που γνωρίζω ότι κυριαρχούν εδώ και αυτή η προσωπικότητα απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους όπως δύο πόλοι». - 9 Ιούνη 1938
Κομματάκι δύσκολο να υπάρχει αλλαγή στάσης του Πρέσβη προς την..κόρη του!

Την ίδια εποχή των «Ανοικτών Δικών της Μόσχας » που ο τότε Πρέσβης στην ΣΕ παρακολουθούσε, υπήρχαν και άλλα γεγονότα. Τόσο σε Η.Β., όσο και ΗΠΑ, ναζιστικές οργανώσεις έκαναν παρελάσεις στους δρόμους. Με τον Ρούσβελτ ως Πρόεδρο των ΗΠΑ, υπήρξε απαγόρευση πώλησης σε στρατιωτικά εφόδια προς την Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ισπανίας που πολεμούσε τον Φράνκο.

Την ίδια εποχή εκλεκτά μέλη της κοινωνίας των ΗΠΑ άντλησαν κέρδος από την εμπλοκή τους με τους χρηματοπιστωτικούς υποστηρικτές της ναζιστικής Γερμανίας . Αποκαλύφθηκαν πριν από καμία δεκαπενταετία ΌΤΑΝ άνοιξαν τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ

. How Bush's grandfather helped Hitler's rise to power
https://www.theguardian.com/world/2004/sep/25/usa.secondworldwar

@kk1
Το νεότερο είναι πως ανέβηκε η ταινία στο internet από το 2015 και δεν χρειάζεται παραγγελία. Τα του πρέσβη και του γερουσιαστή τα έχει και ο «Ρ».
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1681748

Η Πέμπτη Φάλαγγα στη Ρωσία:
Μια μελέτη του 1941 με βλέμμα προς τα πίσω. Από τον ίδιο τον τότε Πρέσβη στην ΣΕ
http://edoketora.blogspot.gr/2016/12/blog-post_49.html

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός 3:48 μ.μ.
Συμφωνώ!

Καλά ο Τσε ήταν μία ζωή υποστηρικτής του ΣΤΑΛΙΝ, όπως έγραψε ο ίδιος στο γράμμα του προς μία θεία του από το Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα ΤΟ 1953 και με αφορμή το πραξικόπημα της «μπανάνας» στην Γουατεμάλα( Ερνέστο Τσε Γκεβάρα σελ.18-19 Εκδόσεις Καστανιώτη). Αυτό κάπως «χωνεύεται»

«Σταλινικός» ο τότε Πρέσβης στην ΣΕ την περίοδο των Δημοσίων Ανοικτών Δικών της Μόσχας;

«Σταλινικός» και ο γερουσιαστής της Φλόριντα του Κλωντ Πέπερ που το 1946 προλόγισε βιβλίο για τις μηχαρορραφίες ενάντια στην τότε «Σοβιετική Ρωσία»;

ΣταλινοΙός!

Που βρήκε τόσους πιθήκους ο Στάλιν για τον...στρατό του; Στις Τροπικές ζούγκλες της..Σιβηρίας;

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@ λαθραναγνώστης
Αν επιτρέπεις για τον δεξιοσυριζαίο συνάδελφό σου και τις..ροζ μπανιέρες!

- «ολοκληρωτικά καθεστώτα» - Μία πολύ καλή θεωρία των δύο άκρων που τελικά δεν είναι δύο αλλά ένα

Τον όρο «ολοκληρωτισμός» τον πρωτοαναφέρει ο Μπενίτο Μουσολίνι για να περιγράψει το αστικό φασιστικό κράτος της Ιταλίας.

Ένας από τους μεταπολεμικούς στυλοβάτες της θεωρίας του «ολοκληρωτισμού» ήταν η Χάνα Αρέντ.
Αν και Εβραϊκής Καταγωγής, υπήρξε μαθήτρια του φασίστα φιλοσόφου Χάιντεγκερ. Μετά πήγε στη Ν.Υόρκη για να «μεταλαμπαδέψει» την θεωρία της ως καθηγήτρια πανεπιστημίου.
Συνεπέστατη η Φιλόσοφος κ.Αρέντ έκανε και αυτή «αριστερή κριτική» κατά της ΕΣΣΔ.
Τόσο «αριστερή» η Φιλόσοφος, που η ΕΡΤ της «αριστεράς» πριν από ένα τρίμηνο πρόβαλε ταινία για την Χάνα Αρέντ

Έργα της κυρίας. Από την Καθημερινή
«Ο Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ. Έκθεση για την κοινοτοπία του κακού»
http://www.kathimerini.gr/488560/article/politismos/arxeio-politismoy/otan-h-evraia-xana-arent-e3orgise-toys-evraioys

Σε πολύ απλά ελληνικά: Δεν φταίει η Ναζιστική ιδεολογία για όλα τα απάνθρωπα εγκλήματα. Ο Αϊχμαν ήταν «ανθρωπάκι» που δεν είχε «ατομικότητα».
Ιστορική αθώωση του ναζισμού από την κατά τα άλλα Εβραϊκής Καταγωγής Φιλόσοφο Αρέντ ή δεν είναι αυτό που νομίζουμε;

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Τ.Σ. είπε...

Yπαρχει και συνεντευξη του πρεσβη
Ολη η αληθεια στο φως
https://www.youtube.com/watch?v=jyCmnvBbm8Q

Ανώνυμος είπε...

Για όποιον ενδιαφέρεται να μελετήσει περεταίρω, παραθέτω άλλη μία Δημόσια παραπομπή. Αυτή τη φορά από το Internet.

Από το Γαλλικό Βιβλίο «Η επιλογή της ήττας» μεταφρασμένο στα Ελληνικά.
Τα παρακάτω δείχνουν με στοιχεία τουλάχιστον ισχυρές ενδείξεις για την συνομωσία του Τουχατσέφκι με άλλους στρατιωτικούς με αναφορές από όλες τις πλευρές. Αξιοπερίεργο το ποια χώρα διαμαρτυρήθηκε για την εκτέλεση του Τουχατσέφκσι και των άλλων αξιωματικών. Στις δύο τελευταίες σελίδες

Η συνωμοσία Τουχατσέφσκι—Α.Lacroix-Riz ( Le Choix de la Défaite (, σελ.395-401)
Το Επιτελείο Στρατού, η συνωμοσία Τουχατσέφσκι και ο αντίκτυπος για την Γαλλία
https://waltendegewalt.wordpress.com/2013/04/30/η-συνωμοσία-τουχατσέφσκι-α-lacroix-riz

Όσο περισσότερα διαβάζω για εκείνη την προ Β Παγκοσμίου Πολέμου εποχή, τόσο περισσότερο πείθομαι πως ήταν σχεδόν έτοιμοι να ανατρέψουν την κατάσταση στην Σ.Ε.. Ο λαός της ΣΕ επί Στάλιν την πρόλαβε στο «παρά 10»

@ zoot horn rollo
Γράφεις σε μία πρόταση, όσα άλλοι σε δύο παραγράφους!

@ΟΧΕΠ.
Στα περισσότερα συμφωνώ μαζί σου.

@Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΤΟΣ θέματος - Έκδοση

Προηγήθηκε το κατά Μπογδάνο του ΣΚΑΙ σύστημα έκδοσης 3-3-2!
Πριν πάει η έκδοση στον Α.Π.
Οι πρώτοι 3 όχι – Διαμαρτυρία από Τουρκικό Κράτος
Οι επόμενοι 3 ναι – Διαμαρτυρίες στην Ελλάδα
Οι τελευταίοι 2 όχι - Διαμαρτυρία από Τουρκικό Κράτος

Έγινε τόσο «σούσουρο» που αναγκαστικά πήγε στον Α.Π.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

zoot horn rollo είπε...

Δε πειράζει.

λαθραναγνώστης είπε...

@Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot
Πολύ ενδιαφέρουσες οι παραπομπές σου, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο "δεξιοσυριζαίος συνάδελφός μου δεν πρόκειται να τις διαβάσει. Θα τις αγνοήσει συνειδητά και επιδεικτικά, για να με ...πικάρει!
Αυτοί οι άνθρωποι, έχουν αναπτύξει ένα ένστικτο, που είναι χαρακτηριστικό σε όλα τα μίκρο- και μέσο-αστικά στρώματα που πλήττονται από τη κρίση. Οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει ότι αυτά που πίστευαν μέχρι τώρα ήταν λάθος, το απορρίπτουν ακαριαία. Όλα αυτά τα στρώματα που αντί να ανεβαίνουν προς της αστική τάξη, όπως τους είχε τάξει ο καπιταλισμός, προλεταριοποιούνται ραγδαίως, πάνω στην απελπισία τους, πιστεύουν ότι θα ξορκίσουν το κακό που τους βρήκε και θα αναστρέψουν την πορεία τους, αν δυναμώσουν το μίσος τους προς τον κομμουνισμό που τους προειδοποιούσε και προέβλεπε τη μοίρα τους.
Η κατάληξη τους στο προλεταριάτο, είναι ο εφιάλτης τους και το κόμμα του προλεταριάτου, ο μεγαλύτερος εχθρός τους.
Ο ψυχισμός τους, είναι ένα απίστευτο κουβάρι αντιθέσεων(για να χρησιμοποιήσω μια τυπική κομματική έκφραση) κι έχουν μπει πια βαθιά στη φάση της σχιζοφρένειας.

Ανώνυμος είπε...

@λαθραναγνώστης

Μα αν καθίσουν να μάθουν, θα πάρουν αναγκαστικά..θέση.
Και η θέση είναι πολύ άσχημο πράγμα.
Που μπορεί να είναι αντίθετη σε αυτά που έχουν στο μυαλό τους. Τι είναι; Εργατική Τάξη; Α πα πα. Αυτοί που έχουν πτυχίο είναι..εργάτες; Για αυτούς η ένταξή τους στην εργατική τάξη είναι ένα γκρεμός που ανοίγεται μπροστά τους!

Ενώ ,με το μικροαστικό φλου είναι μέσα σε όλα. Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί θα βρεθεί η άκρη. Αυτό νομίζουν. Το δικαίωμα στο όνειρο! Μετά θα αλλάξουν πλευρό!

Ρώτα τον για την Χάνα Αρεντ. Χαμένος κόπος αλλά ρώτα τον.
Πως εξηγεί πως μία Εβραϊκής Καταγωγής Φιλόσοφος ήταν μαθήτρια φασίστα Φιλοσόφου; Και γιατί δικαιολόγησε τον Φασισμό; Φταίει που ο Αϊχμαν που ήταν «ανθρωπάκι» που δεν είχε «ατομικότητα» ή ο φασισμός ως ιδεολογία ;

@Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

«Σταλινικός» ο τότε Πρέσβης στην ΣΕ την περίοδο των Δημοσίων Ανοικτών Δικών της Μόσχας;

«Σταλινικός» και ο γερουσιαστής της Φλόριντα του Κλωντ Πέπερ που το 1946 προλόγισε βιβλίο για τις μηχαρορραφίες ενάντια στην τότε «Σοβιετική Ρωσία»;

ΣταλινοΙός!


Το έψαξα αλλά δεν βρήκα σχετικό επιχείρημα. Το υποστήριξε κάποιος ή κάποιοι την έχουν δει Δον Κιχώτης και τραβάνε κατά τον τοίχο;

Λέων

Unknown είπε...

Εντωμεταξύ χθες έβγαλε ο ΣΕΒ το εβδομαδιαίο δελτίο με τίτλο Η έξοδος από το Ευρώ: Αναποτελεσματική, Ανεπιθύμητη, Ανέφικτη! - 9 Φεβρουαρίου 2017.
Κατά τα άλλα ο ΣΕΒ γλυκοκοιτάζει το Grexit όπως έλεγαν μερικού σχολιαστές.

zoot horn rollo είπε...

Οποτε κομπλε, εληξε το θεμα. Λυμενο.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Και μόνο η έκδοση της ανακοίνωσης του ΣΕΒ είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη οτι υπάρχει συζήτηση και μάλιστα έντονη στους κύκλους της κεφαλαιοκρατίας για το γκρέζιτ.
Με γκρέζι η χωρίς γκρέζι, με ευρώ η δραχμή η γουάν, το ζητούμενο είναι να σαμαρώσουμε το δύστροπο γαϊδουράκι, για να δουλεύει πειθήνιο για μας.
Ρε, ξυπνάτε! Το ζητούμενο είναι τα "μέτρα": Αφορολόγητο, συντάξεις, απολύσεις!
Αυτό είναι το "δια ταύτα", κάθε Καπιταλισμού/Ιμπεριαλισμού.
Συν την ασφάλεια του εκμεταλλευτικού συστήματος, του Καπιταλισμού.
Το πρώτο προφανώς δεν έχει αιτιακή σχέση με το θέμα του γκρεζιού. Μέτρα, υπάρχουν και εκτός ΕΟΚ, και σίγουρα η κατάσταση ανάγκης λόγω ενός γκρέζι θα είναι επιχείρημα για ακόμη σκληρότερα "μέτρα", που θα τα πάρουμε και ..."εθελοντικά"!
Το δεύτερο, η ασφάλεια, για πολλά χρόνια καθιστούσε θέσφατο την ένταξη στην ιμπεριαλιστική ΕΟΚ για τους αστούς. Παληότερα υπήρχε και ο μπαμπούλας του Υπαρκτού. (Βλέπετε, οι γερμανοί κεφαλαιοκράτες, καλού-κακού, είχαν φυγαδεύσει το χρυσάφι τους εκτός Γερμανίας - "ο φόβος φυλάει τα έρημα"). Σήμερα, οι ιμπεριαλιστικές ολοκληρώσεις έχουν διαφοροποιηθεί. Προσφέρονται και .."εναλλακτικές" λύσεις! Νομίζετε, πως δεν υπάρχουν εκείνοι, που καραδοκούν, π.χ., μια ....καλύτερη πρόταση από τον Τραμπ η τον Πούτιν; Στη Συρία τι έγινε; Δεν τα βρήκαν μπαστούνια οι οπαδοί του "δυτικού" ιμπεριαλισμού από τους οπαδούς του πουτινικού; Αυτό το παιχνιδάκι δεν παίζει ο "δικός μας" εντόπιος εκπρόσωπος των κεφαλαιοκρατών εδώ και δύο χρόνια, καθώς πάει κι έρχεται εδώ κι εκεί, με τα αποτελέσματα, που θαυμάζουμε όλοι;
Υπάρχει περίπτωση για τους εργαζομένους (και τους καταρρέοντες μικροαστούς - άλλο τι καταλαβαίνει η γκλάβα τους) να βελτιωθεί η κατάσταση με οποιαδήποτε τέτοια "λύση"; Οποιαδήποτε σχετική συνηγορία τους, θα αξιοποιηθεί ....εναντίον τους!
Είναι σοφή (και αυτονόητη, γι όσους σκέφτονται ταξικά) η ταχτική του ΚΚΕ: Εναντίωση ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ! Μόνο ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ!
Τους τσουρουφλίζει!
Εγώ βάζω ένα ερώτημα: Κατάλαβε κανείς γιατί πήγε ο απατεώνας στην Ουκρανία, κάνοντας ένα μικρό "αριστερό" χαρακίρι; Δεν προδίδει αυτό πανικό, αίσθηση αδιεξόδου, υποταγή σε καιροσκοπικές ιμπεριαλιστικές επιλογές τύπου "κάνε μας τώρα και αυτή την πίπα, και θα δούμε αργότερα τι θα σου δώσουμς γι αυτό";
Γι αυτό λέω, πως τα χειρότερα είναι ante portas.
΄Γι αυτό, ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΥΡΙΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ με άξονα την 21/2, στην Ομόνοια με το ΠΑΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό πως ακριβώς αναιρεί όσα έλεγαν πριν ένα μήνα. Ισα ισα αποδεικνύει την άποψη της α.τ. πάνω στο θέμα που δεν είναι μπετόν αρμέ όπως έλεγες.

Ο.Χ.Ε.Π.

λαθραναγνώστης είπε...

Urtica, το να βγάλει ο ΣΤΕΒ ένα δελτίο στο οποίο θα υποστηρίζει την παραμονή στο ευρώ, δεν λέει απολύτως τίποτα. Η πιο απλή εξήγηση, είναι ότι με αυτό, στηρίζει και τροφοδοτεί με επιχειρήματα την εντολοδόχο κυβέρνηση ΤΟΥ, στην επιχείρηση εκβιασμού του ελληνικού λαού να δεχτεί τα νέα μέτρα με την απειλή της έξωσης από το ευρώ. Ο κύριος ωφελημένος από τα μέτρα, είναι η αστική τάξη.
Φυσικά ο ΣΤΕΒ,γράφει και ορισμένες αλήθειες όπως ότι μια έξοδος/έξωση από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, υπό το υπάρχον κοινωνικό-οικονομικό καθεστώς, στα πλαίσια της ΕΕ και χωρίς μονομερή διαγραφή του χρέους - αυτά δεν το λέει ο ΣΕΒ, θα προκαλέσει μια ακαριαία φτωχοποίηση κυρίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και μια ανευ προηγουμένου βίαια συγκεντροποίηση του χρηματικού κεφαλαίου ("αναδιανομή εισοδήματος" το λέει στην ανακοίνωση).
Βασικά, μην περιμένεις η αστική τάξη να βγάλει ενημερωτικό δελτίο για το τι την συμφέρει και τι όχι. Μανιπουλάρει τα πράγματα πολύ πιο διακριτικά και αποτελεσματικά. Αν, για να κάνεις τις εκτιμήσεις σου, περιμένεις να σου πει η ίδια τι την συμφέρει και τι όχι, θα βρεθείς "αλλού γι αλλού".
Πρέπει κανείς να ξέρει να διαβάζει και τα δεδομένα και τους "ιονούς". Να διαβάζει και τις λέξεις και πίσω από τις λέξεις. Διότι αν η εργατική τάξη διάβαζε και πίσω από τις λέξεις, δεν θα της κατσικόνονταν στο κεφάλι ο Αλέξης!

Σεχτάρ ο Δοκησισαράντακος είπε...

Οιωνός, το πουλί, και ό,τι προμηνύεται από το πέταγμά του. Προφητεία, σημάδι για τα μελλούμενα. Οι αναθεωρητές να μάθουν να ερμηνεύουν ταξικά το πέταγμα των πολιτικών πουλιών, και οι σύντροφοι να μην πληκτρολογούν βιαστικά, έλεγε ο Λένιν.....

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που μιλούν για τα θετικά του...αυνανισμού!
Δοκιμασέ το Δοκησισαραντάκε...Στην περίπτωση σου μπορεί να σου κάνει καλό!
Σου ταιριάζει γάντι ένα απόσπασμα απότο Αντι-Ντύρινγκ του Ενγκελς: "Ο κουτσοπόδαρος και η καμποριτσα αγαπιούνται με πάθος και για αυτό το λόγο δίνουν στην αμοιβαιότητα τους την καλυτερη εγγύηση για ένα αρμινικό "αποτέλεσμα δεύτερης τάξης". Όπως και σε ένα μυθιστόρημα: Αγαπιούνται, αποκτάειο ένας τον άλλο και η βαθύτερη και αυστηρότερη ηθικότητα καταλήγει, όπως συνήθως, σε ένα αρμονικό τραλαλά"!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Εξάντας. Αργεντινή. 10 χρόνια μετά την χρεωκοπία.
https://www.youtube.com/watch?v=VezimgHet5k
Εθνικό νόμισμα σε αναλογία 1-4 αντί του 1-1, Τετραπλασιασμός δανείων, φθίνουσα «αυτοδιαχείριση» σε σχέση με πριν 10 χρόνια, πλαστογραφημένα κουπόνια όταν πήγαν να αντικαταστήσουν το νόμισμα, κ.α.

Μία χώρα που έστω ψιλοΙμπεριαλίζει, το μέρος της αστικής της τάξης που κάνει ΑΞΕ σε άλλες χώρες, χάνει από ενδεχόμενη επιστροφή της σε υποτιμημένο νόμισμα.
Αντίθετα αν ως κύριος προσανατολισμός της ελληνικής αστικής τάξης επικρατήσει το «επενδύσεις στην Ελλάδα» θα την βόλευε. Με το ενδεχόμενο, άλλες αστικές τάξεις, στον ανταγωνισμό τους στο το «επενδύσεις στην Ελλάδα» με την Ελληνική, να επωφεληθούν και να πάρουν μεγάλη μερίδα.

Ως σύνολο μπορεί και να την βόλευε προσωρινά ένα πιο «χαλαρό» ευρώ, ως συγκερασμός των δύο τάσεων. Να φύγει εκτός ευρώ θα εξαρτηθεί από το αν θα αποφύγει το «χαμήλωμα» στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα με ενδεχόμενο «αντιστάθμισμα».

Ποιο;
Οικονομική, Πολιτική, Στρατιωτική Δύναμη, και ως παράγωγο "πολιτισμική επιρροή" είναι τα συστατικά της δύναμης μίας Αστικής Τάξης
Σε αυτό το πλαίσιο, τις πρόσφατες απόψεις του Κατσίκη, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Γερουσιαστή φίλου του Τραμπ σε Αλβανικό μέσο ενημέρωσης με προβληματίζουν και δεν τις θεωρώ και τόσο «γραφικές».

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Να ένα καλό επιχείρημα για τα βιβλία τότε Πρέσβη και τότε Γερουσιαστή της περιόδου 1936-1946
που παρουσιάζονται από το
http://aristeramitilini.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5848.html

Σοκολατάκια με την γνωστή εθιστική ουσία Σταλινίνη Α(ακολούθησε η Β), κακοέμαθαν τον τότε Πρέσβη στην ΣΕ μέχρι τα 1941. Τα σοκολατάκια με την Σταλινίνη δόθηκαν δώρο στον τότε Γερουσιαστή της Φλόριντα στα 1946.

Το περνάμε στο χαβαλέ γιατί από το μυαλό κάποιων δεν περνά κάτι πιο λογικό.
Π.χ. ό,τι μπορείο τότε Πρέσβης στην Σ.Ε. και ο τότε Γερουσιαστής να κατέγραφαν γεγονότα. Τα οποία να αποτελούν ισχυρές ενδείξεις αν όχι αποδείξεις πως ο Στάλιν δεν έβγαζε από το μυαλό του θεωρίες με συνομωσίες .

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

T.Σ. είπε...


Όταν εμείς ήμασταν οι καταπιεσμένοι,
ήμουν ένα μαζί σας,
πώς όμως να είμαι τώρα
που γίνατε τύραννοι;

Είχατε την επιθυμία
να γίνετε παντοδύναμοι σαν τους λαούς
που σας δολοφονούσαν·
τώρα γίνατε, όντως, σαν αυτούς τους λαούς.

Επιβιώσατε από εκείνους
που σας φέρθηκαν βάναυσα·
γιατί λοιπόν τώρα η αγριότητά τους
διακατέχει εσάς;
Διατάξατε τα θύματά σας:
«Βγάλτε τα παπούτσια σας!»
Σαν τον αποδιοπομπαίο τράγο
τους οδηγήσατε στην έρημο,
στο μεγάλο τζαμί του θανάτου
με την πυρωμένη άμμο.
Αυτοί όμως δεν παραδέχτηκαν την αμαρτία
που θέλατε να τους φορτώσετε:
το αποτύπωμα των γυμνών ποδιών τους
πάνω στην άμμο της ερήμου
θα διαρκέσει πιο πολύ από τα σημάδια
που άφησαν οι βόμβες και τα τανκ σας.

Άκου λοιπόν, Ισραήλ…
Άκου τους θρήνους των θυμάτων σου
να αντηχούν τα παλιά δικά σου πάθη…

(στη θεση της λεξης 'Ισραηλ' βαλτε οποιον εσεις θελετε.

zoot horn rollo είπε...

Τι ωραία,μπράβο,χειροκρότημα παρακαλώ...

Ανώνυμος είπε...

Αλλη μια ουσιαστική παρέμβαση του (δοκισι)σαραντάκου. Ο οποίος, προφανώς, έχει αυτοχριστεί επίσημος ιεροεξεταστής των διαφωνούντων με την "αριστερή" κυβέρνηση σε θέματα ευρύτερου φιλολογικού ενδιαφέροντος.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Μην το ψάχνετε παιδιά, πάμε δραχμή και ξεκινάει η εμπανάζντασοι, η οποία θα ανακοινωθεί με δελτίο τύπου του σεβ. Πέραν από τα πουλιά, τους σχηματισμούς από σύννεφα στον ουρανό, και τις ατάκες του κάθε γερομπισμπίκη πρώην σι-ι-ο βεβαίως βεβαίως που προμηνύει το τέλος του σύμπαντος και τον ερχομό του κθούλου σε περίπτωση δραχμής, να αρχίσετε να διαβάζετε και τον καφέ οι ουρτικοσαραντάκοι.

Ijon Tichy

ΥΓ: Ωραίο το ξέπλυμα των ουκρανών φασιστών στα μκδ από τα συριζοτρολλάκια. Τις μπαγιάτικες προ διέτιας και βάλε μαλακίες του δυτικού τύπου (γεια σου Τίμοθυ Σνάιντερ άρχοντα) τις έφεραν εδώ ως ψύχραιμη και σοβαρή αρρυζντερρή ανάλυση (mvp ένας από τους πρώτους που έχτισαν καριέρα αποκλειστικά από το τουίτερ, ο κανέκος, γνωστός κι ως ο παναγιώταρος συριζα και περιχώρων). Κι η νδ (που αλλιώτικα θα ήταν μπροστάρισα) απλός κομπάρσος να βγάζει πρώτο θέμα το νερό του τσίπρα...

λαθραναγνώστης είπε...

Χμμμ...Μάλλον δεν είναι ο Σαραντάκος, αλλά κάποιο τρολ που έγραψε ότι θα έγραφε ο Σαραντάκος.
Πάντως και μόνο το όνομα, έστω και σαν συνθετικό λέξης, ενεργοποιεί εξαρτημένα αντανακλαστικά!

Σεχτάρ ο Δοκησισαράντακος είπε...

οχεπ, κκ1, αν δε γράφουμε σωστά ελληνικά θα μας τη βγαίνει όχι μόνο ο δοκησισαράντακος(*) αλλά θα βρίσκει πάτημα και ο ...κανονικός!
Δυστυχώς είναι πολλοί πια που δεν ξέρουν τη λέξη "οιωνός" και δεν κάνει να την στραβομαθαίνουν. Η γλώσσα είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λαού αλλά και της "γενικής διάνοιας", μην την περιφρονούμε. Κι αν εσω-τρολλαριζόμαστε πότε-πότε, ε, είναι και για να σπάει η μονοτονία!
-------------------------
(*) "δοκησισαράντακος", αυτός, που νομίζει πως είναι "σαραντάκος", (λεξιπλασία), αλλά καθόλου ιεροεξεταστής των διαφωνούντων με την ΠΤΦΑ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά δεν είπε κανείς ότι είναι μάστορας στα ελληνικά. Αμα με το κακό βρει ο σαραντάκος πάτημα θα του απαντήσω αναλόγως με σένα γιατί το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Φρέσκα νέα
Όλο παράθυρα. Ξαφά -Αλαβάνος στο "Ε" για την δραχμολογία. ήταν χαμένος εκτός τιβι ο κυρ-Αλέκος

Η αριστεροδεξιά κυβέρνηση πλημμυρίζεται από εκδηλώσεις θαυμασμού του κόσμου που τρολλάροντας την της λένε "κρατά γερά".(1)

Νομίζω πως δεν είναι τυχαίο που το ΠΑΜΕ κατεβαίνει στις 21. Την προηγούμενη ημέρα, την ημέρα του κοντινού γιουρογκουπ(20/2/2017), ΠΟΥ πολλά μπορεί να βγουν ή να μην βγουν, αν και η Ολλανδία "βαίνει προς εκλογάς".

Επίσης γιορτάζεται μία ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ επέτειος
Καιρός για μία ακόμα γιορτή με αφορμή το πέρασμα 2 ετών (20/2/2015) της πρώτης "μνημονιακής" υπογραφής της αριστεροδεξιάς δια χειρός Βαρουφάκη. Τότε που οι κλακαδόροι τους κατέβαιναν στην Βουλή για να ενισχύσουν την διαπραγμάτευση του κασκολάκια με το ένα ν.

Τα μέτρα θέλουν να περάσουν. 3 νομοσχέδια είναι σχεδόν έτοιμα και με τον Συνδικαλιστικό Νόμο. ή ευρώ ή δραχμή ή ότι και αν συμβεί το κόστος ξέρουμε ποιοι θα το πληρώσουν. Εκτός και αν

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

ΥΓ.
Ijon Tichy

Νιώθω...εθνικά υπερήφανος γιατί ο Μέγας Κθούλου μάλλον εντοπίστηκε..μεταξύ Στερεάς - Θεσσαλίας όπως γράφεται σε μία συλλογή επιστημονικής φαντασίας(ε.φ.), στο προ 35ετίας διήγημα "τα πράσινα νερά"(2). Το διήγημα της ε.φ. ενός Καναδού μεταλλειολόγου που στα διαλλείματα του έγραφε επιστημονική φαντασία. Στο παζάρι βιβλίου σε χαμηλή τιμή.

Που να τρέχει κάποιος στο Μάστου Πίτσου για επικλήσεις; Η εμπανάζντασοι εναλλακτικά μπορεί να καλέσει τον Χαστούρ τον Ακατανόμαστο από το άστρο Φολμώτ μήπως μειώσει και το χρέος.

(1)Συνειρμοί όπως "κράτα γερά Ρόμελ" είναι πέρα για πέρα άστοχοι. Τι και αν υπήρξε μία πρόσφατη επίσκεψη της κυβερνησάρας μας στην Ουκρανία;

(2)Πράσινα νερά. Δλδ πάλι ΠΑΣΟΚ!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι (πρέπει να) είναι κοινός τόπος το ότι, καθώς η κρίση γενικεύεται, αν είναι να παραμείνουν ίδιες οι σχέσεις παραγωγής, εμπορεύματα και παραγωγικές δυνάμεις πρέπει να απαξιωθούν και να καταστραφούν σε μεγάλη έκταση, ώστε να μπορεί να γυρίσει και πάλι ο τροχός της ανάπτυξης.
Όμως, οι συγκρούσεις που εκπορεύονται από την ανάγκη απαξίωσης κεφαλαίου δεν συμβαίνουν στον κόσμο των ιδεών αλλά στην υλική πραγματικότητα. Η απαξίωση του κεφαλαίου και του εμπορεύματος συντελούνται μέσω της καταστροφής των φορέων τους και την προϋποθέτουν.
Έτσι, από τη μια μεριά ο ανταγωνισμός μεταξύ των αστών κορυφώνεται και από την άλλη, η καταστροφή φτάνει ως τη φυσική εξόντωση των φορέων της κύριας παραγωγικής δύναμης: της εργατικής δύναμης. Ήδη, δύο φορές στα χρόνια του καπιταλισμού, αυτή η καταστροφή «χρειάστηκε» (και κατορθώθηκε) να αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα…

Όσο περισσότερο το κεφάλαιο «καίγεται» για φτηνότερη εργατική δύναμη, τόσο περισσότερο οι εργάτες πρέπει να εξαθλιώνονται για να την πουλούν «μισοτιμής».
Όσο περισσότερο μειώνεται η τιμή της εργατικής δύναμης, τόσο περισσότερο πρέπει να μειωθεί η αξία της εργατικής δύναμης που λιμνάζει μη μπορώντας να αξιοποιηθεί, ώστε η διαπραγματευτική ικανότητα του εργάτη απέναντι στο κεφάλαιο να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο.
Όσο μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου δεν μπορεί να επενδυθεί κερδοφόρα, τόσο μεγαλύτερου τμήματος της εργατικής δύναμης η αξία πρέπει να μειωθεί.
Όσο περισσότερο αυξάνεται η εξαθλίωση των εργαζομένων, τόσο πιο αναγκαία γίνονται τα «έκτακτα» μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ήττα και την υποταγή τους.

Σε μια μακρά περίοδο κρίσης, η συνεχής κλιμάκωση των παραπάνω είναι πιθανό, κάποια στιγμή, να οδηγήσει στη μετατροπή της ποσότητας σε ποιότητα. Τότε, η νομικά θεσμοθετημένη ελευθερία ανταλλαγής εμπορευμάτων θα μετατραπεί στο αντίθετό της: Ο νέος νόμος (του πολέμου) θα αφαιρέσει πλήρως ακόμα και την τυπική ελευθερία του εργάτη να διαθέτει όπως θέλει τη δύναμή του και θα του επιβάλλει – με την ποινή του θανάτου - να διαθέσει την ίδια του τη ζωή σε έναν «ανώτερο σκοπό».
Έτσι, πραγματώνεται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο η «αναγκαία» καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων και μπορεί να αρχίσει ανεμπόδιστα ένας νέος κύκλος ανάπτυξης. Έπειτα, αν τα μέσα παραγωγής δεν αλλάξουν χέρια, όσοι επιζήσουν θα μπορούν να καταριούνται «τον εγωισμό και τα πάθη των ανθρώπων» και να φτιάχνουν ξανά συνασπισμούς «ειρήνης». Αλλά η πορεία δεν είναι γραμμική. Κάθε φορά η αντίφαση αφορά μεγαλύτερο μέρος της ατομικής και κοινωνικής ζωής και - αναπότρεπτα – θα έρθει η στιγμή που θα θέσει σε δοκιμασία την ίδια την επιβίωση του Είδους…
----------------------------------
συνεχίζεται...

Οδυσσέας

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα, κάθε αστός βλέπει μπροστά του δύο πανίσχυρες ανάγκες: Το συνασπισμό με τους όμοιούς του στην κοινή τους επίθεση εναντίον της εργατικής τάξης και – ταυτόχρονα - τη σύγκρουση με τους όμοιούς του στην ατομική του προσπάθεια να προασπίσει το δικό του κεφάλαιο έναντι του κεφαλαίου των άλλων. Οι ανάγκες αυτές, καθώς δεν προκύπτουν από «πλεονεξία» ή άλλες ατομικές «ατέλειες», αλλά πηγάζουν από τους αντικειμενικούς νόμους ύπαρξης του καπιταλισμού, στα πλαίσια του καπιταλισμού παρουσιάζονται ως αντικειμενική πραγματικότητα που κανένας δεν μπορεί να της εναντιωθεί. Έτσι, στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, αργά ή γρήγορα, θα μετατρέψουν την «πολιτισμένη», οικονομική βία σε έννομη και τελικά ένοπλη βία, εναντίον και της εργατικής τάξης και των άλλων μερίδων κεφαλαίου.

Είτε το θέλει είτε όχι, είτε το ξέρει είτε όχι, ο αστός μας είναι υποχρεωμένος να συγκρουστεί μέχρις εσχάτων για το κεφάλαιό του, που τώρα κινδυνεύει ολοκληρωτικά. Και δεν πρόκειται να λύσει το θέμα με μονομαχία. Διαθέτει εξουσία πάνω σε ανθρώπους και πράγματα και σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει. Καθώς αντιλαμβάνεται ότι «δεν υπάρχει πια χώρος για όλους», ξέρει ότι πρέπει να οργανώσει και να προετοιμάσει το δικό του στρατό. Πώς θα το κάνει όμως; Θα βγει στην τηλεόραση και θα πει «Δεν με συμφέρει όπως πάνε τα πράγματα - σας θέλω μαζί μου για να τους φάμε και να αρχίσω να κονομάω πάλι»; Μα αυτά δεν λέγονται. Μήπως να τους ζητήσει να πολεμήσουν για το «κοινό καλό»; Μπα, ξέρει ότι οι υπήκοοι θα αντιληφθούν ότι «κάποιο ζόρι τραβάει για να φωνάζει αυτός» και θα καταλήξουν «σιγά μην σκοτωθούμε για πάρτη του».

Από την άλλη, ο αστός μας δεν είναι χτεσινός. Είναι καθόλα αξιοσέβαστος άνθρωπος, κληρονόμος της γνώσης και της κουλτούρας των τάξεων που «πήγαιναν πάντα καβάλα» σ’ αυτή τη ζωή… Αν η «επανάσταση είναι η ευγένεια του σκλάβου», η διαμαρτυρία και η διεκδίκηση δεν αρμόζουν στον αφέντη. Ο αστός είναι «κύριος» - κάτοχος και κυρίαρχος μαζί - και όχι ζητιάνος για να φωνάζει για τις επιθυμίες του. Άλλωστε, «ο ρόλος του δεν είναι να μιλά αλλά να πράττει και να κερδίζει».
Αν το υπηρετικό προσωπικό δεν έχει αντιληφθεί ήδη την επιθυμία του αφέντη, αρκεί ένα νεύμα, ένας ψίθυρος που δεν θα φτάσει ποτέ έξω από το ανάκτορο και οι καλοπληρωμένοι λακέδες αναλαμβάνουν το άνοιγμα του δρόμου για την εκτέλεση της επιθυμίας του. Ακόμα και όταν ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται άμεσα την κίνηση των πραγμάτων, υπάρχουν χιλιάδες «γιατροί» εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν τη νόσο από τα πρώτα συμπτώματα και να προετοιμάζουν έγκαιρα τη βέλτιστη θεραπεία…
Έτσι, καθώς η εξουσία του αστού μας έχει πάντα την αφετηρία της σε κάποιο κράτος, τα παραδοσιακά αστικά κόμματα ανακαλύπτουν το έθνος, την πατρίδα και τα όσια της φυλής των κατοίκων εκείνου του κράτους. Οι «αντιπρόσωποι» του λαού, επιστάτες που βλέπουν τη ζωή τους μέσα από τη δική του ματιά, προσβλέποντας στη γενναιοδωρία του αφέντη αλλά και στα ψίχουλα που πάντα μένουν μετά από ένα καλό φαγοπότι, νιώθοντας «αυθόρμητα» ότι ήρθε η ώρα να παλέψουν για τη «δημοκρατία» και τα «ιδανικά» που τους γαλούχησαν, συνεπικουρούν. Και οι παραστρατημένοι της τάξης τους, ελπίζοντας ότι ο τσακωμός των αφεντάδων θα τους δώσει την ωριμότητα που - ως τώρα - δεν απέκτησαν, συμπορεύονται ψελλίζοντας ή αλαλάζοντας.

Ώσπου η ανάγκη του αφέντη να μετατραπεί σε ονείρωξη ή καταναγκασμό των υπηκόων του. Γιατί, όταν υψωθούν τα τείχη, ποιος θα τολμήσει να πει όχι στις θυσίες που επιβάλλει ο «εθνικός σκοπός»; Ποιος θα αρνηθεί να κάνει «για την πατρίδα του», αυτό που τόσον καιρό πίστευε ότι έκανε για τους «γερμαναράδες»; Ποιος θα διαμαρτυρηθεί όταν νέοι νόμοι επιβάλλουν κι άλλες θυσίες ως «πατριωτικό καθήκον»; Και πώς να πει και να στηρίξει το «όχι» εκείνος που στα «ντουζένια του» παρέδωσε τη μοίρα του σε εκείνους που είχαν μέσα τους το «ναι»;
--------------------------------
συνεχίζεται...

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να είναι φανερό ότι, με την αστική τάξη στη θέση της, η περιχαράκωση που υποδύεται την απελευθέρωση με την «επιστροφή σε εθνικό νόμισμα» θα γίνει στο όνομα της πατρίδας και του έθνους και – άρα - θα γίνει με τους όρους της αστικής τάξης και για λογαριασμό της. Σ’ αυτή την περίπτωση, τα τελευταία χρόνια θα μοιάζουν «παιδική χαρά» μπροστά σε αυτά που θα έρθουν. Η αύξηση της παραγωγικότητας και η ανταγωνιστικότητα που δεν μπορεί να πετύχει ο διεθνής συνασπισμός των καπιταλιστικών επιχειρήσεων είναι – πλέον - πλήρως ανέφικτα για τον εθνικό καπιταλισμό. Έτσι, η ενίσχυση του αστικού εθνικού κράτους δεν είναι παρά ένα ακόμα βήμα προς τον μεγαλύτερο εχθρό της εργατικής τάξης: τον πόλεμο.
Και αν κάποιοι νομίζουν ότι τότε «θα ξυπνήσει ο κόσμος και θα ματαιώσει τα σχέδιά τους», είναι μακριά νυχτωμένοι. Τον καιρό που το αστικό κράτος θα εξοπλίζεται πολιτικά, νομικά και στρατιωτικά «χάριν της εθνικής προσπάθειας», αν η εργατική τάξη δεν υψωθεί ως το σημείο να διεκδικήσει τα μέσα παραγωγής και ακολουθήσει το αστικό ιδεολόγημα της «εθνικής οικονομίας», θα τεθεί στο περιθώριο και θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα.
Παρόλο που ο μονοπωλιακός καπιταλισμός εγκυμονεί και το σοσιαλισμό και τον πόλεμο, η αστική τάξη είναι ικανή μόνο για πόλεμο. Έτσι, σε τελευταία ανάλυση, στην περίοδο του παρακμάζοντος ιμπεριαλισμού, ο πόλεμος εναντίον των συνεπειών της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης ή θα κηρυχτεί από την αστική τάξη που θα προσπαθήσει να μας στριμώξει κάτω από τη σημαία κάποιας παραλλαγής εθνικοσοσιαλισμού ή από την εργατική τάξη που θα πιστέψει στον εαυτό της, θα οργανωθεί και θα σηκώσει τη σημαία του σοσιαλισμού.

Οδυσσέας

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Επειδή μπορεί να παράπεσε, αλλά ενδιαφέρει όσους παρακολουθούν (-ούμε) το θέμα:
FT: Αποχωρεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
Oι καπιταλιστικές αλήθειες να λέγονται! Τουλάχιστον να ξέρουμε, που πατάμε, για να γλιστρήσουμε...

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...


Οπως με ενημέρωσε ένας φίλος....
.. το τΣίριαλ "Δραχμή vs. Euro" συνεχίζεται:
Η σκευωρία του εθνικού νομίσματος και το σαμποτάζ στη Δημοκρατία
Παραληρηματικό κείμενο "ΝΑΙ"-νέκου καλαμαρά-free press από τα καλαθάκια του Liddle, στο γνωστό στυλ "ο ....μπολσεβίκος Τσίπρας...μπλα μπλα...", που ετοιμάζει δημοψήφισμα για το Ευρώ κλπ.
Αν μη-τι άλλο ο ΨΠ για να περάσουν τα μέτρα διεξάγεται και από τις δύο πλευρές με άψογη συνέπεια και πάθος, δείχνοντας, κάτω από τις φωνακλάδικες αντιθέσεις τους, ποια είναι η κοινή συνισταμένη τους!
Η τρομοκρατία για τις συνέπειες κάθε "λύσης" έχει μία και μόνο λογική συνεπαγωγή: "Σκάστε και αποδεχτείτε τα μέτρα της "αξιολόγησης", να τελειώνουμε"!
Να δείτε, που μόλις πετύχει η ταχτική τους και περάσουν τα μέτρα, όλοι τους θα είναι ευχαριστημένοι: Και οι δραχμολάγνοι και οι δραχμοφονιάδες! Και ανεξαρτήτως τελικής "λύσης".
Η πλάκα είναι, πως η δαιμονολογία κάθε πλευράς εναντίον της "αντίπαλης" "λύσης" καθόλου ....δεν απέχει από την πραγματικότητα(!), καθώς περιγράφει ένα έτσι κι αλλιώς ζοφερό μέλλον. Ως προς αυτό το σκέλος, θάλεγα πως και οι δύο πλευρές ...έχουν δίκηο!
Είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πως οι αστοί αξιοποιούν και τα σκυλοφαγώματά τους για τον κοινό τους στόχο, όταν έχουν απέναντι έναν παραμυθιασμένο Λαό και ένα εκφυλισμένο εργατικό και "αριστερό" κίνημα.
Ας το σκεφτούν καλύτερα όσοι καλοπροαίρετοι συναγωνιστές και φίλοι πέφτουν στην παγίδα.

λαθραναγνώστης είπε...

Καλά, στη Βενεζουέλα, δεν κυβερνάει η Αριστερά?
.....ο σύντροφος Μαδούρο ντε?......
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9241599