Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Η παρέμβαση του κόμματος στο διαδίκτυο

Σήμερα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε/γράψουμε για τα γενέθλια της ΕΠΟΝ και του Κόκκινου Στρατού, που είναι συνομήλικος με το κόμμα και ζει μέχρι σήμερα, μέσω της αθάνατης ορχήστρας του και πασίγνωστων μελωδιών, όπως η Κατιούσα -που είναι πολύ ωραίο όνομα- κι ας πήγε να την πιάσει στο στόμα του ο Πανούσης με τον Αγγε(β)λάκα.
Αλλά όχι, σφοι, δε θα μιλήσουμε για αυτό (θυελλώδικα χειροκροτήματα).

Θα μπορούσε επίσης το κείμενο να σταλθεί και να δημοσιευτεί εκεί που πρέπει (ξέρετε πού) στα πλαίσια που πρέπει (ξέρετε ποια). Άλλο πρέπει όμως κι άλλο πώς τι γίνεται καμιά φορά στην πράξη και πώς τα φέρνει η ζωή.

Το θέμα είναι η παρέμβαση του κόμματος στο διαδίκτυο και το βάζουν πολύ καλά οι θέσεις (το βάζει κι η εισήγηση που λέγανε και στην όβα μου) επισημαίνοντας ως ζητούμενο-στόχο τη βελτίωση της διαδικτυακής παρουσίας του ΚΚΕ.

Διευκρινίζω εξ αρχής, για να αποφύγουμε μια κλασική κι επαναλαμβανόμενη συζήτηση που ανακυκλώνεται συχνά-πυκνά, πως δε μιλάμε για τους κινδύνους του διαδικτύου γενικά -που πρέπει πάντα να τους παίρνουμε υπόψη- ή για το αν ένας σφος πρέπει να έχει προφίλ στα ΜΚΔ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστά κι ως social media -που έχουν πολλοί, γιατί δεν υπάρχει απαγόρευση, αλλά σύσταση "προσέχετε, για να έχετε", που είχε γίνει μια συγκεκριμένη περίοδο, για πολύ ειδικούς λόγους.

Η κουβέντα και το ζητούμενο δεν είναι όλα αυτά, λοιπόν. Είναι η παρουσία του Κόμματος στο διαδίκτυο και πώς μπορεί να βελτιωθεί. Όποιος λέει όλα τα άλλα (για τα τρολ, την απρόσωπη επαφή, το φακέλωμα, τον έλεγχο των μονοπωλίων, το ιδεολόγημα της αμεσοδημοκρατίας των ΜΚΔ, κτλ), σωστά πράγματα, που δεν έχουν όμως άμεση σχέση με το θέμα και δε βοηθούν καθόλου στο δια ταύτα, εφόσον δεν καταλήγουν σε πρόταση: γιατί ΚΚΕ -πάντα κολλάει αυτό- και πώς θα γίνει καλύτερη η παρέμβασή του στο μαγικό (εικονικό κι απατηλό ενίοτε) κόσμο του διαδικτύου.

Πρόσεξε, σφε αναγνώστη, γιατί υπάρχει και μια άλλη επιλογή. Να πας κόντρα στο ρεύμα και τις θέσεις και να πεις ότι δε χρειάζεται καμία απολύτως βελτίωση (όλα είναι καλώς καμωμένα και δε γίνονται καλύτερα) ή ότι δε χρειάζεται γενικώς καμία διαδικτυακή παρουσία και κακώς ασχολούμαστε με αυτήν. Δε θα συμφωνήσω τότε μαζί σου, αλλά θα ξέρουμε τουλάχιστον σε ποια βάση διαφωνούμε και ποιο θέμα θα συζητήσουμε. Και πάντως δεν είναι αυτό που βάζει το κόμμα, οπότε το βασικό δεν είναι να το συζητήσουμε μαζί, ίσως.

Δε θα είναι πολύ ωφέλιμο όμως να βγαίνουμε εκτός θέματος και να λέμε πχ για τις διαδικτυακές κουβέντες -καλή ώρα σαν αυτή που θα ανοίξει από κάτω- που υποκαθιστούν την άμεση ανθρώπινη επαφή, το μαζικό άνοιγμα, τις εξορμήσεις, το πόρτα-πόρτα και τη δουλειά μυρμηγκιού. Αν πιστεύεις κάτι τέτοιο, πάρε εξ αρχής ως δεδομένη την κατακλείδα (πες το disclaimer-αποποίηση-απεταξάμην) του σφου που είχε στείλει μια σχετική παρέμβαση στον προσυνεδριακό:
Δεν έχω καμιά ψευδαίσθηση, ότι η παρέμβαση μέσω του Διαδικτύου, μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή, τις συσκέψεις, τις περιοδείες στους τόπους δουλειάς και ζωής, την οργανωμένη δουλειά του Κόμματος και της ΚΝΕ, την οργάνωση των εργαζομένων στα ταξικά σωματεία. Ομως χρειάζεται να δημιουργήσουμε την υποδομή που είναι απαραίτητη για να παρακολουθούμε, να απαντάμε και να παρεμβαίνουμε πολιτικά, ιδεολογικά, πολιτιστικά και στον χώρο του Διαδικτύου.
Το ζήτημα δεν είναι να υποκαταστήσουμε, αλλά να συμπληρώσουμε και να ενισχύσουμε το άνοιγμα που γίνεται. Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συντρόφους πως δε θα αποκτήσουν έτσι εικονικές e-επιρροές, αντί για αληθινούς συναγωνιστές-συναδέλφους, όπως κάποιοι που ζούνε στο διαδίκτυο κι έχουν άπειρους φίλους στο FB, αλλά κανέναν στην πραγματική ζωή. Κι εμπιστεύομαι τα όργανα και τη συλλογική λειτουργία του κόμματος πως θα τραβήξουν το αυτί σε όποιον ξεφύγει από τα όρια, και λυγίσει το κλαδί από την ανάποδη.

Στην τελική κανείς δε γεννιέται ώριμος, σοφός χρήστης (του διαδικτύου και οποιουδήποτε μέσου). Κάποια πράγματα τα μαθαίνεις μέσα από την πείρα και από τα λάθη, αρκεί να τα αναγνωρίζεις και να τα διορθώνεις. Το απαγορευτικό συλλήβδην στο internet φέρνει πολύ χειρότερα αποτελέσματα, από αυτά που προσπαθεί να αποτρέψει και μάλλον διαιωνίζει το πρόβλημα. Μες στο χορό μαθαίνεις τα βήματα, έξω από αυτόν λες απλά πολλά τραγούδια.

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο επίπεδο (γκεστάλτ που θα έλεγε ο Κωνσταντάν στους Απαράδεκτους) υποκατάστασης: αυτό της πληροφορίας που υποκαθιστά τη γνώση -κι επισημαίνουν πολύ σωστά οι θέσεις. Κι αν υπάρχει κάτι που να συνδέεται κατεξοχήν με τα παραπάνω, είναι το διαδίκτυο, που 'ναι ένα ποτάμι χωρίς φίλτρα, μια αδιάκοπη και χειμαρρώδης ροή πληροφοριών -άχρηστων ως επί το πλείστον- που σκεπάζουν την ουσία αντί να την αναδεικνύουν. Αν στο διαδίκτυο προάγεται μια φορά η γνώση, άλλες δέκα ευνοείται η τρολιά, η προβοκάτσια, το εύκολο ψέμα -και τρέχα ανασκεύασέ το μετά...

-Μμμ, σωστά. Ή μήπως όχι;

Καταρχάς το επιχείρημα της υποκατάστασης είναι τόσο εύστοχο, σα να λέμε πχ ότι οι εκλογές υποκαθιστούν την ταξική πάλη, άρα δεν πρέπει να παίρνουμε μέρος σε αυτές. Ή ότι τα οικονομικά αιτήματα οδηγούν σε ρεφορμιστικές διεκδικήσεις (μεταρρυθμίσεις) αντί να δείχνουν το στρατηγικό μας στόχο (σοσιαλισμό), συνεπώς πρέπει να αποφεύγουμε να τα προβάλουμε, πχ στις απεργίες. Δεν αναφέρω τυχαία ως παράδειγμα τις εκλογές, που είναι κατεξοχήν πεδίο καταιγιστικών επιθέσεων, με έμφαση στην πληροφορία, το φαίνεσθαι αντί της πολιτικής ουσίας. Οι εκλογές και το διαδίκτυο δεν είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή, δεν είναι καν το σημαντικότερο δευτερεύον -όπως λέει ο Σωτηρακόπουλος για το ποδόσφαιρο. Αλλά στο βαθμό που μας αφορά το ένα, ασχολούμαστε και με το άλλο (που δε συνδέεται μόνο με τις εκλογές βέβαια, απλώς εκεί αναδεικνύεται η σημασία του).

Δεν επιλέγουμε πάντα εμείς, εξάλλου, τα πεδία της αντιπαράθεσης. Για να κάνω έναν τραβηγμένο παραλληλισμό, η ΕΣΣΔ μπορεί να μην προσέγγιζε τον κομμουνισμό, συμμετέχοντας στην κούρσα του ανταγωνισμού με το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορούσε να την αγνοήσει και να μην πάρει καθόλου μέρος ή ότι οι επιτυχίες σε αυτό το κομμάτι της ήταν αδιάφορες.
Τόσο απλά...

Κατ' αντιστοιχία, ο πόλεμος της πληροφορίας δεν προάγει απαραίτητα τη γνώση, αλλά δε μας αφήνει αδιάφορους. Ένα βιντεάκι που θα γίνει viral, μια απάντηση σε ένα ενορχηστρωμένο ψέμα ιδίως στην προεκλογική περίοδο, άμεσες ενημερώσεις για εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, κτλ, παίζουν κι αυτά ένα ρόλο, κοντά στα άλλα. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας προσεγγίσει αρχικά με κάποια άτομα, κάποιες κατηγορίες -πχ τη νεολαία που το χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά για την ενημέρωσή της κι αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός, χωρίς να το αξιολογώ και να εξετάζω τα αρνητικά του. Ύστερα από την αρχική προσέγγιση, είναι δική μας υπόθεση πώς θα εμβαθύνουμε το αρχικό ερέθισμα, πώς θα παρέμβουμε για να γίνει η πληροφορία-γνώση, η σπίθα-πυρκαγιά και (αρχι)πέλαος η στάλα.

Φτάνω στο τέλος του κειμένου, χωρίς να έχω απαντήσει, ούτε κατά διάνοια, στο αρχικό ερώτημα, που ήταν και το ζητούμενο που έθεσα. Αλλά αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να το απαντήσω κι ίσως είναι καλύτερα να ειπωθεί εκεί που πρέπει, για να μην παρεξηγηθεί κιόλας, ως μια υπόδειξη αφ' υψηλού.

Το μόνο που θα μπορούσα να πω σχετικά είναι πως το κόμμα μπορεί να φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα, εκ των έσω, αξιοποιώντας τα μέλη του και τις δικές του δυνάμεις. Και δεν είμαι σίγουρος αν η παρέμβασή του πρέπει να γίνεται κυρίως ανοιχτά (πχ προφίλ twitter για ανακοινώσεις), υπόγεια (με ομάδα σχολιαστών και ελεύθερων σκοπευτών, που παρεμβαίνουν στοχευμένα) ή με συνδυασμό της "νόμιμης" και "παράνομης" δουλειάς.

Υστερόγραφα

-Μιας και πιάσαμε τις νέες μορφές -που δεν έχουμε πιάσει ακόμα- κι επειδή δεν υπάρχουν μονάχα Αγγε(β)λάκες σε αυτή τη χώρα, μπορείτε να ακούσετε ενδεικτικά δύο κομμάτια από έναν καινούριο δίσκο. Σχηματικά μιλώντας -γιατί δε χωρίζονται με σινικά τείχη- ένα πολιτικό και ένα ερωτικό.

Το σφάλμα - Οργανώσου (κλικ για να δείτε τους στίχους)


Το σφάλμα - μην ξαναφύγεις, δεν παλεύεται το κρύο (κι εδώ οι στίχοι)


Κι ένα δεύτερο υστερόγραφο

Όσοι έχασαν την πρώτη, όσοι μένουν στα βόρεια προάστια, όσοι τον διαβάζουν αλλά δεν τον έχουν δει ποτέ από κοντά, όσοι τον ξέρουν ήδη, όσοι θέλουν να διαπιστώσουν από κοντά αν έχει πλάκα κι από κοντά (ναι έχει), δεν έχουν δικαιολογία για σήμερα.


59 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παίρνεις ως δεδομένο ότι το Κόμμα ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τη νεολαία που είναι κολλημένη στο ιντερνετ και ενημερώνεται από κει.Καμμένο χαρτί είναι αυτό το κομμάτι του πληθυσμού δε θέλει ΚΚΕ και κομμουνισμό μία δεν τους θέλει το Κόμμα εκατό.Βελτιώσεις ας γίνουν μόνο στον 902.gr τα υπόλοιπα είναι περιττά όποιος θέλει ακολουθεί στην πραγματική ζωή.Τη σαβούρα δεν τη θέλουμε μαζί μας βάρος είναι καλύτερα στο 5 με άξιους και πιστούς παρά στο 10 με τουιτεράδες φρικιά και φαν του Μπογιόπουλου και του καθένα Μπογιόπουλου που τα παίρνουν από εχθρούς.
Και τα μπλογκς που υπερασπίζονται το ΚΚΕ ζημιά κάνουν και κάνετε σε τελική ανάλυση και δεν τα βάζω με το δικό σου μπλογκ γενικά μιλάω.Υπάρχει η επίσημη γραμμή στον 902 τα λέει όλα μπορεί να γίνει καλύτερος.
Όλο το χρόνο που διαθέτουν οι συμπαθούντες-αν είναι πραγματικοί και όχι πράκτορες- σε αυτά εδώ θα μπορούσαν να το διαθέσουν στις τόσες ανάγκες της πραγματικής ζωής του Κόμματος.

Καπετάνιος Κ.

Ιστρολλικός είπε...

Μπράβο Απολίθωμα, πολύ ωραίο κείμενο. Νομίζω όλο το ζουμί είναι στο ότι δεν επιλέγουμε εμείς το πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά ο αντίπαλος που έχει το συσχετισμό με το μέρος του και την πρωτοβουλία κινήσεως.

Προφανώς και είναι αρνητικό το γεγονός ότι η πληροφορία αποκαθιστά τη γνώση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε την πολυτέλεια να αποσυρθούμε από τον πόλεμο της πληροφορίας και να το ρήξουμε αποκλειστικά στη βαθιά μελέτη, και το λέω αυτό ως κάποιος που έχει σε μεγάλο βαθμό αυτή την τάση.

Τέλος, ο συνδιασμός νόμιμης και παράνομης, ανοιχτής και υπόγειας δουλειάς είναι και στο διαδίχτυ ο μόνος δρόμος.

zoot horn rollo είπε...

Σουπερ τρολια.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό κείμενο για να ανοίξει η κουβέντα, αλλά και γενικά.

Θα χρησιμοποιήσω άλλον ένα παραλληλισμό, μιας και το θέμα είναι λίγο δύσκολο:
To ότι η ΕΣΣΔ είχε πυρηνικό οπλοστάσιο και έκανε πυρηνικές δοκιμές, δεν πάει να πει ότι τα έκανε αυτά για τους ίδιους λόγους που τα κάνανε οι ιμπεριαλιστές, ούτε ότι ήθελε ντε και καλά να σπαταλήσει την λαϊκή περιουσία και εργασία σε όπλα, άχρηστα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού!
Το έκανε όμως γιατί έτσι έπρεπε, αυτή ήταν και είναι η εποχή του ιμπεριαλισμού που έπρεπε να δράσει, και γιατί δεν μπορούσε να μείνει πίσω τεχνολογικά, στρατιωτικά, στρατηγικά κλπ.
Δεν είπε εγώ θα προχωρήσω χωρίς πυρηνικά, και θα κερδίσω επειδή είμαι το πρώτο επαναστατικό κράτος και έχω το δίκιο με το μέρος μου κλπ...

Με τον ίδιο τρόπο, και το Κόμμα πρέπει να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο και τα ΜΚΔ, χωρίς αυταπάτες (αυτό είναι 100% κατακτημένο νομίζω, όχι σαν το ΣΕΚ με το ΠΑΣΟΚ...).
Είναι και τα 2 βασικά κομμάτια-εργαλεία, και άρα στοιχεία της εποχής της αντεπανάστασης στην οποία πρέπει να δράσει. Είναι ο νέος τρόπος χειραγώγησης των λαών! Δεν θέλουμε μόνο πρωτοπόρους, θέλουμε και την κατάλληλη στιγμή, οι υπόλοιποι να είναι ή μαζί μας ή ουδέτεροι!

@Καπετάνιος Κ.
Νομίζω δεν κάνεις ούτε καν προσπάθεια να καταλάβεις το θέμα...

Ιβάν Τζόνι

Cos είπε...

Απολίθωμα, συγνώμη εκ των προτέρων, αλλά αυτό το "σχόλιο" του "καπετάνιου" γιατί το δημοσίευσες; Για να συνεισφέρει στον διάλογο;

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω ότι αυτή είναι η ξεχωριστή παρέμβαση για το θέμα που υποσχέθηκες όταν έλεγες ότι διαφωνείς με ορισμένους σχολιαστές σε άλλο κείμενο.

Δεν μπορώ να πω πως με κάλυψε. Δεν απαντήθηκε, δηλαδή πως θα γίνει η "σπίθα" των σοσιαλμηντια "πυρκαγιά" γνώσης. Μόνο η πίστη ότι αυτό θα γίνει λόγω της υπόλοιπης δουλειάς μας. Δηλαδή ότι κάποιος θα πειστεί μέσω διαδικτύου να κάνει μόνος του το βήμα να προσεγγίσει την υπόλοιπη παρέμβαση του κόμματος σαν ώριμος καρπός.

Μπορεί να παρεξήγησα αυτό που θες να πεις, αλλά αυτό που κατάλαβα δεν το θεωρώ πιθανό σενάριο. Για να καταλάβει κάποιος το πεδίο της γνώσης ως σημαντικό πρέπει να το συνδέσει στο μυαλό του με την πληροφορία και για να το συνδέσει πρέπει το ίδιο το εργαλείο να έχει τέτοιες δυνατότητες. Δεν θεωρώ δυνατό κάτι τέτοιο να γίνει σε αυτού του είδους την παρέμβαση λόγω της δομής των σοσιαλμηντια να διαχειρίζονται την πληροφορία όχι με όρους ορθολογικούς αλλά ή άναρχα ή με παράγοντες που μπορούν να αξιοποιηθον από την κυρίαρχη ιδεολογία.
Το πάραδειγμα των εκλογών από την άλλη είναι άστοχο. Τα αποτελέσματα των αστικών εκλογών παράγουν και πληροφορία, αλλά και δίνουν την δυνατότητα να δημιουρθούν συμπεράσματα. Συμπεράσματα που δεν μπορείς να διαμορφώσεις μέσω λαϊκ και κοινοποίησεων. Η μέσω μιας περιήγησης στις δημοσιεύσεις παρά μόνο αν ελέγχεις το κώδικα ο οποίος προωθεί δημοσιεύσεις.

Ο.Χ.Ε.Π.

Poe είπε...

Καπετανιο Κ

θεωρω οτι ειναι λαθος η οπτικη σου
δλδ μας ενδιαφερουν μονο αυτοι που απο γεννησιμιου τους διαβαζουν ριζοσπαστη;
δεν μπορω να καταλαβω γιατι καποιος νεος που ενημερωνεται απο το ιντερνετ ειναι χαμενη υποθεση;
δηλαδη αν εβλεπε τα δελτια ειδησεων θα ηταν καλυτερα;

Poe είπε...

Επισης καπετανιο Κ εσυ εισαι σιγουρος οτι εισαι κκε; η εχεις βαλει την προβια του κουκουε οπαδου για να δειξεις οτι και καλα η κουκουεδες ειναι κολλημενοι ουγκανοι γηπεδικου τυπου;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

@Cos, το δημοσίευσε ο συνεργάτης της κε, αλλά από τη στιγμή που δε βρίζει, δεν υπήρχε λόγος να λοοκριθεί, και ας μη συνεισφέρει -κατά τη γνώμη μου- κάτι στο ζητούμενο. Δεν περνάω μόνο σχόλια που με βρίσκουν σύμφωνο ή που θεωρώ γόνιμα. Για να το θέσω αλλιώς, κόβω μόνο σχόλια καισχολιαστές, που αποδεικνύουν συστηματικά και κατ' επανάληψη ότι βάζουν εμπόδια στη συζήτηση, όχι με τις απόψεις τους, αλλά με τον τρόπο τους γενικότερα.

@ΟΧΕΠ
Δεν απαντώ κυρίως σε δικά σου σχόλια. Και βασικά δεν απαντώ ακριβώς. Μπορεί να έλεγες/λέγατε γενικά σωστά πράγματα, αλλά δεν απαντούσαν στο ζητούμενο και την αφορμή (που ήταν η παρέμβαση ενός σφου στον προσυνεδριακό).
Το πώς θα γίνει η σπίθα-πυρκαγιά και το αρχικό ερέθισμα προσέγγισης-στέρεα μαγιά, δεν είναι δικό μου θέμα να το δείξω, κι ούτε μπορεί να το απαντήσει κανείς αφηρημένα σε ένα κείμενο, έξω από την πράξη, την καθημερινή επαφή, κτλ, που είναι αναντικατάστατα.
Η αναλογία με τις εκλογές είναι συγκεκριμένη. Όπως δεν υποκαθιστούν οι εκλογές την ταξική πάλη, έτσι και η δουλειά στο διαδίκτυο δεν υποκαθιστά αλλά υποβοηθά, συμπληρώνει, υπηρετεί το μαζικό άνοιγμα, σε φέρνει σε επαφή με μάζες που δε θα μπορούσες να προσεγγίσεις αλλιώς. Τίποτα περισσότερο -αλλά και τίποτα λιγότερο.

Πολύ πιθανό να μη σε κάλυψα, αλλά τουλάχιστον προσπάθησα. Η δική σου παρέμβαση (δεν το βάζω για σένα προσωπικά, πιάνω το σχόλιό σου για να το θέσω γενικά) πιάνει όμως το ζητούμενο που βάζουν κι οι θέσεις;

Nikos Z είπε...

Εμένα η γνώμη μου είναι ..
Παντού και Πάντα, Αντίσταση!
Όταν λέμε "παντού" ... ΠΑΝΤΟΥ!
Η σηζήτηση πρέπει να είναι πως μπορεί να γίνεται όσο το δυνατόν πιο οραγανωμένη, για να είναι πιο αποτελεσματική.

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβω δηλαδή γιατί θα με τρελάνετε μερικοί.Υπάρχει το site του ΚΚΕ που ανεβάζει τα πάντα, υπάρχει του ΠΑΜΕ που ανεβάζει βίντεο διαδηλώσεις ανακοινώσεις, υπάρχει ο 902.gr που είναι καλύτερος απί κάτι στα κόκκινο left ,ίσκρες, newsit και ότι κίτρινο υπάρχει.Να βελτιωθούν τα κομματικά sites ,τα μέλη που έχουν γνώση του μέσου να τα βοηθήσουν.
Το Facebook το twitter είναι για ενημέρωση δηλαδή ;Κουτσομπόληδες γίναμε ρε συντρόφια ; Ότι αντικομμουνιστική και πλαστή είδηση εκεί κυκλοφορεί. Οι νέοι που ενημερώνονται και τρώνε το χρόνο τους αποκλειστικά σε αυτά δεν κάνουν για το ΚΚΕ ούτε για τη ΚΝΕ.Ας αγοράσουν Ριζοσπάστη ή Οδηγητή μία φορά στη ζωή τους δε δαγκώνει.Αν δεν κάνουν αυτό το βήμα μία φορά και χίλιες φορές μπαίνουν στο Facebook τι να τους κάνουμε μαζί μας ;

Να ενημερωθούν από φιλικά μπλογκ του ΚΚΕ έστω αν τώρα ακούνε για κομμουνισμό πρώτη φορά.Και μετά να αγοράσουν Ρίζο.

Να ξέρετε αν υπήρχε σήμερα Σοβιετική Ένωση και όχι αυτή των προδοτών της Περεστρόικα το ίντερνετ θα ήταν ελεγχόμενο όποιος έχει αυταπάτες ότι σοσιαλισμός θα πάει μαζί με ελευθεριακές αηδίες , πορνό αντικομμουνιστικές προπαγάνδες και καπιταλιστικά σκουπίδια ας ψάξει αλλού.

Ποιος ακούει τα δελτία ειδήσεων ; Αυτή είναι η αποβλάκωση των μεσαίων και μεγάλων ηλικιών αντίστοιχη με αυτή των νέων που σνομπάρουν την Τρέμη για να διαβάσουν το protagon.Όχι και στα δύο.

Μου κάνετε λαικ και νομίζετε προσφέρετε κάτι έ όχι λοιπόν αυτά τα κάνουν οι ουγκανοι της Χρυσής Αυγής που έχουν ξαμολυθεί παντού όχι οι κομμουνιστές.

Καπετάνιος Κ.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο η άποψη όσων έχουν κακόγουστα μπλογκς πρέπει να ακούγονται ; Γιατί δεν μας λες δυο λόγια για το μπλογκ που γράφεις εσύ Cos ; Ή να αναφέρω πόσες φορές τα σχόλια σου είναι εκτός γραμμής;Το σπάνιο είναι να συμφωνείς με το ΚΚΕ αλλά το παίζεις και κομμουνισταράς

Καπετάνιος Κ.



Ανώνυμος είπε...

Αν αναφέρεσαι σε αυτό που βάζουν οι θέσεις στην αποτίμηση της δουλειάς της κετουκε όχι δεν μίλησα για αυτό και μάλλον εννοούσε την διαδικτυακή έκδοση του Οδηγητή.

Ο.Χ.Ε.Π.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καπετάνιε, αν σου απαντήσει ο Cos, μπορεί να θες να απαντήσεις εσύ μετά, και να ανοίξει μια ολόκληρη κουβέντα, που θα σου στερήσει μπόλικο χρόνο από πιο χρήσιμες-γόνιμες δραστηριότητες.

Θα σου συνιστούσα λοιπόν να κάνεις όσα λες πράξη και να μη σπαταλάς χρόνο σε (κακόγουστα ή καλόγουστα) μπλογκζ και τα σχόλια του Cos, για τον οποίο όπως βλέπω έχεις ολοκληρωμένη άποψη -άρα σερφάρεις συχνά-πυκνά- και το χαρακτηρίζεις δήθεν κομμουνισταρά.

Είπες τη γνώμη σου, ευχαριστούμε για τη συμβολή, τα υπόλοιπα εκτρέπουν αλλού για αλλού την κουβέντα, και δεν ενδιαφέρουν κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

Το 12 μετά τις επαναληπτικές εκλογές είδες σύντροφε τι εμφύλιος παίχτηκε σε φίλο-ΚΚΕ μπλογκς ; Το 15 μία από τα ίδια.Για την Ουκρανία και την Συρία εμφύλιος σχεδόν.Αν αυτά νομίζετε πως κάνουν καλό στο Κόμμα συνεχίστε.

Καπετάνιος Κ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι για Συρία και Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, δώσε πρώτος το καλό παράδειγμα και μη συνεχίζεις.

Poe είπε...

Καπετανιε αποκαλυφθηκες

οσο για τον "εμφυλιο"

αφορα 1 blog και μονο το οποιο διαχωρισε τη θεση του και ακολουθησε τη δικη του πορεια ο συντακτης του

καποιοι καποια απλα πραγματα εχουν ομως αναγκη να τα δραμματοποιουν
και αυτο σκοπιμως
για να δημιουργησουν εντυπωσεις, αμφιβολιες, τζαρτζαρισμα και γενικα να υπονομευσουν το γεγονος οτι το κκε αυτη τη στιγμη παρα τις επιμερους διαφωνιες, ειναι συμπαγες και ξεκαθαρο στις θεσεις του.
επισης, αυτη η προσπαθεια ταυτισης του ΚΚΕ που κανεις με τα φιλοκκε blogs, αποτελει και αυτο τέχνασμα εκ του πονηρου

αυτος λοιπον ο κομματικος πατριωτισμος που εξεφρασες στην αρχη, αποδομειται σχολιο με το σχολιο σου

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει δίνω το παράδειγμα και σταματώ εδώ
Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες για τι καπνό φουμάρει ο καθένας ιντερνετόπληκτος , διπλώματα ΚΚΕ δεν μοιράζονται στο Facebook και στο Twitter
Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου και διάβαζε πολύ

Καπετάνιος Κ.

zoot horn rollo είπε...

Δε πειθεις και το ξερεις.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΣΟ.

ΑΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ FACEBOOK ΚΑΙ ΔΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΜΕ.

ΟΣΟ ΕΧΩ ΥΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΘΑ ΜΙΛΑΩ!!!

ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΚΑΤΙ ΕΜΕΤΙΚΟ. ΔΕΝ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝΜΕ ΕΤΣΙ.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΧΤΥΑΚΕΣ ΓΕΤΟΝΙΕΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΝΤΟΥ. ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΟΤΙ ΤΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ. ΟΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.

ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ Η ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ.

ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ. ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΜΠΕΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΜΠΛΟΓΚ. Η ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥΣΟΥ ΔΕΙΧΝΟΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.

Ο ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΧΤΥΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ.

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΧΤΥΟΥ ΑΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΣΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ.

ΧΡΗΣΗ, ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΛΗ ΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΠΛΟΓΚ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

λαθραναγνώστης είπε...

Καπετάνιε, γιατί τόσο επιθετικός? Όταν κάποιος "κάνει δουλειά" γράφοντας σ ένα μπλογκ 11-12 το βράδυ ή βάζει κάποιο σχόλιο το πρωί, ξεκλέβοντας λίγο χρόνο απ τη δουλειά του, δεν το κάνει ανταγωνιστικά στις άλλες δραστηριότητές του.
Τι εννοείς "έχουν γνώση οι φύλακες"? Να προσέχεις τα λόγια σου σε παρακαλώ! Πέντε λέξεις είπες κι έκανες κιόλας όλη τη ζημιά που φοβάται το κόμμα από τους επιπόλαιους......
.....αν είσαι αυτό που θέλεις να δείξεις ότι είσαι....

Ανώνυμος είπε...

Γνώμη μου είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της ύλης του Ριζοσπάστη θα μπορούσε να το αναλάβει το 902 ώστε ο Ρ να γίνει free press σε μια πολύ πιο στοχευμένη προσπάθεια διανομής του καθημερινά. Το ίδιο το site θα μπορούσε να περιλαμβάνει πχ και μια στήλη επώνυμων επιστολών από αναγνώστες ή και μια στήλη όπου θα μπορούν να ανεβαίνουν και κείμενα/άρθρα φίλων του κόμματος (ως πηγή προβληματισμού). Κρίσιμο θεωρώ να υπάρχει κάτι σα μια δεξαμενή γνώσης όπου κάποιος θα μπορεί να βρίσκει ορισμούς εννοιών, κάποια κείμενα εκλαΐκευσης με παραδείγματα και τα οποία και θα αποτελούν ερεθίσματα για παραπέρα διάβασμα ή θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από κάποιον σε μια καθημερινή συζήτηση στη δουλειά του (ή όπου αλλού-προφανώς και σε διαδικτυακές συζητήσεις-που ούτε να τις υπερεκτιμά πρέπει κανείς, ούτε όμως και να τις υποτιμά), σποτ (ενημερωτικά ή χιουμοριστικά) ή πιο μεγάλα βίντεο που θα αναλύονται σε πιο βάθος κάποια πράγματα (γιατί όχι και ντοκυμαντέρ;). Και σαφώς θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη εγρήγορση ώστε σε ότι ψέμα ή διαστρέβλωση να υπάρχει γρήγορη απάντηση.
Στο facebook όμως και (κυρίως) στο twitter παραμένω αρνητικός. Δεκτό ότι μπορεί "να τραβηχτεί το αυτί" όμως καμιά φορά αν φτάσει το πράγμα σε αυτό, μπορεί να γίνει δυσανάλογη ζημιά. Αυτό που κυρίως με προβληματίζει σε αυτά, είναι ότι ο χαρακτήρας τους (ειδικά του twitter) είναι φύσει άμεσος. Του δε twitter είναι και υπερβολικά λακωνικός. Όταν το νόημα είναι να γραφτεί κάτι άμεσα και μέσα σε λίγες λέξεις, τότε ακόμα και η χρησιμοποίηση μιας λέξης αντί μιας άλλης μπορεί να τύχει να αποκτήσει διαδικτυακά διαστάσεις που δεν έχει και έτσι να γίνει η τρίχα τριχιά. Δεν την έχουν πατήσει και λίγοι με τέτοια πράγματα (ακόμα κι από μια βλακεία ή παρανόηση της στιγμής). Κι όταν αυτοί είναι πρόσωπα πάει κι έρχεται. Όταν όμως έχει γίνει από πρόσωπο αλλά αφορά συλλογικό φορέα; Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία/αφορμή παρεξηγήσεων. Νομίζω ότι τέτοια παραδείγματα μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμα και εδώ μέσα ανάμεσα σε περσόνες που, διάολε, πάνω-κάτω, γνωρίζει η μια την άλλη κι όμως καταλήγουμε να μεγαλοποιούμε κάποια πράγματα καμιά φορά εις βάρς της συζήτησης (εννοείται ότι δε βγάζω τον εαυτό μου απέξω).
Είναι λάθος, θα έλεγα ασυγχώρητο, να υποτιμάται οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας άρα και το ίντερνετ. Το μήνυμα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες και όσο το δυνατόν πιο πολλές φορές στον καθένα. Αν ο σπόρος έπιανε πάντα με τη μια, θα είχε γεμίσει ο τόπος Πασχάληδες Αρβανιτίδηδες

ρα

Ανώνυμος είπε...

Καπετανιε καλωσηρθες στον 21ο αιωνα.
Ξερεις η νεολαια σημερα ειναι χωμενη με τα μπουνια στο ιντερνετ. Να τη χαρισουμε στον ιμπεριαλισμο? Εσυ μπορει και να το θες το ΚΚΕ οχι.
Και αφου το παιζεις ντουρος και γραμμωμενος για πες αυτα που λες που τα λεει το κομμα?
Γιατι την αναγκη βελτιωσης της παρεμβασης του στο διαδικτιο τ ιδιο το κομμα τη βαζει και στο προηγουμενο συνεδριο και σε αυτο και τα συνεδρια της ΚΝΕ επισης.
Και να πω και γω τη γνωμη μου. Αν ειναι η εκπροσωπηση του κομματος στο διαδυκτιο να γινεται απο κατι τυπους σαν τον καπετανιο που κανουν το κομμα να φαινεται λες και κατεβηκε απο αλλο πλανητη καλυτερα να γινεται απο μελη και στελεχη του που ξεροουν πως να μιλισουν και να γραψουν κατι που θα το διαβασουν πολλοι που δεν εχουν σχεση με το κομμα.
Αυτη η αντιληψαρα που ειναι η επιτωμη του σεχταρισμου (αυτο ναι ειναι σεχταρισμος) και της λιποταξιας απο τον αγωνα με επαναστατικη προβια πρεπει αν πολεμηθει απο οσους ειναι μεσα και διπλα στο κομμα. Και μιλω για την αντιληψη που εκφραζεται με δασκαλιστικο υφος που θυμιζει ΕΑΑΚ και που λεει οτι το κομμα απευθυνεται σε οσους ειναι σε θεση να το καταλαβουν σημερα, οτι μας ενδιαφερει η ανυπαρκτη νεολαια που δεν ασχολειται με το ιντερνετ , με τα μεσα κοινωνικης δικτιωσης, που εχει τη δικη μας θεση για τα ναρκωτικα, που δεν ειναι χωμενη σε συνδεσμους οπαδων, που παιρνεις ΟΔΗΓΗΤΗ,μας ενδιαφερει η εργατικη ταξη που δεν ψηφιζει δεξια, που δεν εχει μικροαστικες ανυπομονηιες, που δεν επηρεαζεται απο τον οπορτουνισμο, που δεν εχει εκλογικες αυταπατες, που υοθετει την εργατικη εξουσια.
Ματεψτε μαγκες αυτος ο κοσμος ειναι ηδη ΚΚΕ. Με τον αλλον τι κανουμε? Τον παραταμε? Του λεμε αν θες μπες στο πορταλ, παρε ριζο αλλιως ψοφα?
Νομιζετε οτι ο λαος θα υοθετησει την υποθεση της επαναστασης και του κομμουνισμου χωρις να πεισει το ΚΚ γι'αυτο?Αν ηταν ετσι δε θα χρειαζοταν ΚΚ. Θα ημασταν αναρχικοι. Δε θα χρειαζοταν καθοδηγηση ουτε πρωτο πορεια οργανωμενη. Σε αυτο αλλωστε συνεκλιναν παντα αριστερη πτερυγα και δεξια του οπορτουνισμου.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Για το θέμα των ΜΚΔ, μπλόγκς κλπ., είναι απλό το πράγμα. Μπορούμε να ταράζουμε τα νερά παντού; Αν ναι, τότε δεν γίνετε να μην προσπαθούμε να τα ταράξουμε και εκεί που κάνει κουμάντο η αστική ιδεολογία σχεδόν 100%.
Βασικά εκεί θα έπρεπε να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο. Όσο μεγαλύτερη η επιρροή των αστών κάπου, τόσο πιο πολύ θα πρέπει να προσπαθούμε να τη σπάσουμε, πάντα χωρίς αυταπάτες!
Στον ΔΣΕ ας πούμε, γιατί γινόταν προπαγάνδα με τα χωνιά και με άλλα μέσα στο αντίπαλο στρατόπεδο; Δεν μιλάγαμε απλά σε κόσμο που ήταν χαμένη υπόθεση, αλλά για οπλισμένους που μετά θα τους "συναντούσες" στη μάχη.
Κανένας δεν περισσεύει, ούτε εδώ ούτε στο σοσιαλισμό.

Ιβάν Τζόνι

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Αν εξασφαλιστει το θεμα της ασφαλειας απεναντι στην ηλεκτρονικη ρουφιανια, τοτε οχι μονο πρεπει να εντεινει το κομμα την παρουσια του στο ιντερνετ, αλλα επιβαλλεται να το κανει και μαλιστα και στα ΜΚΔ.

Διαφωνω με την αντιπαραβολη γνωσης και πληροφοριας (δεν ειναι αντιθετες εννοιες). Επιπλεον, η προπαγανδα (καθε ειδους) δεν (πρεπει να) γινεται με μακροσκελεις αναλυσεις, αλλα με πιο συντομα μηνυματα που κεντριζουν κυριως το συναισθημα.

Γιώργος είπε...

κάποια πράγματα για να μην ξεφύγει η κουβέντα, όπως πολύ σωστά προειδοποίησε ο σφυροδρεπανος. Η συζήτηση για την παρουσία του Κόμματος στο διαδίκτυο αφορά κυρίως τα social media, όχι τα sites που ήδη έχει και είναι αξιοπρεπή.

Τα social media λοιπόν, δηλαδή το facebook και το twitter απαιτούν ένα βασικό στοιχείο πάνω από όλα: ΤΑΧΥΤΗΤΑ.
Όταν βγει μια βρώμα, μια φήμη, μια λάσπη, ένα ζήτημα καθημερινο9τητας, θα πρέπει η απάντηση από το κόμμα να είναι άμεση. Αν η απάντηση σε ένα ζήτημα έρθει μετά από 3 μέρες, τότε το χάσαμε το παιχνίδι, είναι «παλιά νέα».

Μια τέτοια παρουσία στο FB και το twitter απαιτεί την οργάνωση μια ομάδας που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Μιας αντίστοιχης «ομάδας αληθειας» της ΝΔ ή των έμμισθων συριζοτρολ

Οποτε τα ουσιστικά ερωτήματα που μπαίνουν είναι:
-μπορεί το ΚΚΕ να ασχοληθεί σοβαρά και αναθέσει σε μια ομάδα έμπειρων χειριστών social media να αναλάβει τέτοιο έργο;
-αν το κάνει, μπορεί να ελέγχει 100% τέτοια ομάδα χωρίς να ξεφεύγει από τη γραμμή; Μπορεί να βρει μια ομάδα ανθρώπων καταρτισμένους τόσο μαρξιστικά, κομματικά όσο και τεχνολογικά; Και επιπλέον τι κόστος θα έχει αυτό;
-Μπορεί το κκε να επεξεργαστεί μια απάντηση σε ένα ζήτημα άμεσα, να την δώσει σαν σύντομη διατύπωση -με τη μορφή εύστοχου σχολίου- στην ομάδα και να απαντάει στα social media στους γρήγορους χρόνους του internet;

Αν δεν γίνει ένας γενικότερος συντονισμός και να απασχολήσει το Κόμμα σοβαρά η μορφή της παρέμβασης στα MKΔ, αυτό που προβλέπω είναι μια αποτυχία, όπως ήταν και η τηλεόραση του 902 που ήταν αντικειμενικά κατώτερη των περιστάσεων. Το να αποκτήσει το ΚΚΕ λογαριασμό στο facebook και να αναρτά ανακοινώσεις, δεν λέει τίποτα, ο κόσμος θα πάει και στα επίσημα sites εάν θέλει να ενημερωθεί για αυτα. Αλλιώς η παρουσία στα MKΔ απαιτεί και κόπο και τρόπο και έχει και κόστος, δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς.

Οι συριζαιοι και οι χρυσαυγίτες φαίνονται να βρίσκονται παντού και να είναι πολλοί, που είναι λάθος εντύπωση, απλά έχουν οργανωμένες ομάδες και ξέρουν τι κάνουν, που και πότε. Η απάντηση μας πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο - και καλύτερης- οργάνωσης αλλιώς καλύτερα να μην μπούμε καν στην λογική ανταγωνισμού σε αυτά τα χωράφια και να μείνουμε στο ασφαλές, ελεγχόμενο και επεξεργασμένο περιεχόμενο του επίσημου site.

Ανώνυμος είπε...

μαγκες τα έχετε κάνει θάλασσα. Το κόμμα λέει καταρχήν πως ΠΡΕΠΕΙ να βελτιώσει την παρέμβαση του στο διαδίκτυο, για όλους τους λόγους που αυτό είναι αναγκαίο.
Δευτερον δεν υποβαθμίζει την ανάγκη πληροφόρησης. Λέει όμως πως αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με την ολοκληρωμένη γνώση που είναι ζωτικός αναγκαία για την υπόθεση μας. Η τάση είναι (ιδιαίτερα απο αυτό το διαδικτυο) να αρκείτε κάποιος σε ορισμένες ατάκες-ειδήσεις- ακόμα και λίγο εκτενέστερα κείμενα (όπως πχ Portal) και να νομίζει ότι κατέχει ουσιαστική γνώση της κοινωνικής κίνησης. Όχι, θέλει προσπάθεια για την κατάκτηση της θεωρίας και του τρόπου σκέψης, μελέτη, επανάληψη, αφομοίωση, σκέψη, δούλεμα της πείρας και πολλά άλλα.
Η πληροφορία είναι διαφορετικό πράγμα και δεν πρέπει να συγχέονται, με κλανιές δεν βάφονται αβγά.

Κρουπσκαγια 23

Δάφνη Χρονοπούλου είπε...

Δεν ήμουν και δεν είμαι στο ΚΚΕ κι ίσως το σχόλιό μου είναι ανεπιθύμητο,
αν σβηστεί δε θα ξαναενοχλήσω.

Εντελώς τυχαία μπήκα εδώ (27 hits από εδώ στο δικό μου με παραξένεψαν καθώς μου φάνηκε απίθανο να με συστήνατε και μπήκα ψάχνοντας). Το άρθρο αυτό είναι άκρως ενδιαφέρον και, αν μου επιτρέπετε, θα αποπειραθώ να σας εκφράσω πολύ σύντομα τη δική μου άποψη, για ό,τι μικρή αξία έχει από ένα μάτι εκτός που σας κοιτά προς τα μέσα.

Δεν είμαι κομμουνίστρια αν και κατηγορούμαι συχνότατα για ΄αναρχοάπλυτη' και νιώθω αριστερή με την ευρεία έννοια.
Άσχετη από Μαρξ και την Ιστορία δεν είμαι.

Και μπαίνω στο θέμα:
Απορώ που το συζητάτε ακόμα. Και βέβαια παλεύουμε με τα όπλα της εποχής μας. Κοιτάμε να τα καταλάβουμε και να τα χειριστούμε. Η στάση σας είναι σαν πριν αιώνες να λέγατε ότι η Τυπογραφία κι οι εφημερίδες στερούν την προσωπική επαφή και να παρακάμπτατε την πρόοδο στην ανταλλαγή ιδεών. Ή, σαν, μετρώντας τους προσωπικούς κινδύνους που ενέχονται, να επιλέγατε να μη χρησιμοποιήσετε νέα όπλα αλλά να προτιμούσατε να μείνετε πιστοί στην τοξοβολία.

Τόσο ανόητος κανείς δεν είναι. Άρα -απ' έξω πάλι και δίχως πρόθεση να θίξω παρά αλήθειες- τέτοιοι προβληματισμοί μού φέρνουν στο νου την παλιά κληρονομιά φόβου, την αρτηριοσκλήρωση που οδήγησε σε απομόνωση και εσωστρέφειά το ΚΚΕ (κατ' εμέ καταστροφική για τη χώρα) με άρνηση συμμετοχής σε εκλογές, κι εκείνα τα 'απομονώστε τον' και ΄δε συζητώ μ' αυτούς'.

Δε μεγάλωσα (μόνο) με το Ριζοσπάτη όπως κάποιος ανέφερε παραπάνω, αλλά το έχω παράπονο (και ως άνθρωπος ευρέως της δουλειάς) που παραμένει οχυρωμένος λες και παρανομεί. Ένα μικρό παράδειγμα: Γίνεται σήμερα διαδικτυακή εφημερίδα να μη δέχεται σχόλια; Μόνο ο Ρ. και κάτι άθλιες με ξένα διαφημιστικά και φάρσες. Κρίμα δεν είναι να στερείστε το εκπληκτικά δυνατό εργαλείο της διαδραστικότητας;

Δε θα πω άλλα, νομίζω καταλάβατε την οπτική μου και δε χρειάζεται να σας κουράσω,
κι αν σβήσετε, κατανοώ.
Με εκτίμηση,



Poe είπε...

Περα απο τα υπολοιπα, για τα οποια οι αποψεις μου ειναι λιγο πολυ γνωστες στους σταθερους σχολιαστες.
Επειδη επιασες το ζητημα των εκλογων(φανταζομαι για αυτες του 46 μιλας)
ορθα δεν νομιμοποιησε το ΚΚΕ τις εκλογες του μονοπλευρου εμφυλιου
και μακαρι να το ειχε κανει πιο σιγουρα και πιο αποφασιστικα
και παραλληλα να μην συμμετειχε ουτε στο δημοψηφισμα.

Ηταν εκλογες απιστευτης βιας και νοθειας(πιθανοτατα το κομμα θα επαιρνε πολυ χαμηλοτερο ποσοστο απο οσο πραγματικα ειχε στο λαο, κατι που θα το εκαναν παντιερα στο εσωτερικο και στο εξωτερικο οι δυναμεις της αντιδρασης)
που ειχαν ως σκοπιμοτητα να νομιμοποιησουν ενα κρατος αμνηστευσης δοσιλογων και βαναυσης τιμωριας των αγωνιστων και των οικογενειων τους
που δημιουργουσαν αυταπατες στον κοσμο της αριστερας -οτι δηθεν θα περνουσαμε αναιμακτα στον σοσιαλισμο

εδω δεν συμμετειχαν καν καποια αστικα κομματα στις εκλογες εκεινες...


συγωνμη για το οφ τοπικ
αλλα θεωρω οτι χρειαζονταν η απαντηση στο συγκεκριμενο

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι το θέμα της συζήτησης έχει ακόμα μια διάσταση, πολύ πιο γενική από τα θέματα προπαγάνδας και ηλεκτρονικού φακελλώματος που ήδη συζητιόνται παραπάνω.

Η διάσταση αυτή είναι η σχέση της μελλοντικής Σοσιαλιστικής κοινωνίας με τις νέες τεχνολογίες (στην Παραγωγή) και η αποδοχή ή απόρριψη τους (με τον τεράστιο αντίκτυπο που θα έχει μελλοντικά) βασισμένα σε μη αντικειμενικούς παράγοντες/στερεότυπα/φοβίες/συντηρητισμό/συμφέροντα/υπερβολικό ενθουσιασμό/και πολύ οπορτουνισμό.

Διακινδυνεύοντας να βγω εντελώς εκτός θέματος θα δώσω ένα παράδειγμα από την ΕΣΣΔ:

Διαβάζοντας για την σχέση της ΕΣΣΔ με τους Ηλ.Υπολογιστές, τα λίγα που βρήκα στο δίκτυο - και μάλλον μονόπλευρα - σε γλώσσα που καταλαβαίνω, μαθαίνω π.χ. ότι στην ΕΣΣΔ η έρευνα στο πεδίο των ΗΥ ξεκίνησε το 1949 (MESM, Lebedev http://ukrainiancomputing.org/LEBEDEV/L_MESM.html) και έδρεψε πολλούς καρπούς - αρχικά, κυρίως στο πεδίο της Άμυνας. Στα τέλη του 1950 οι Σοβιετικοί κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν ένα από τα πρώτα δίκτυα ΗΥ παγκοσμίως, σε ακτίνα 200χμ. Εύκολα "δυτικοί" παραδέχονται ότι αυτή την περίοδο οι Σοβιετικοί ήταν στα ίδια επίπεδα αν όχι και πιο μπροστά από τους Αμερικάνους στο πεδίο των ΗΥ. Για ικανό προσωπικό άλλο τίποτα (http://www.computer-museum.ru/english/galglory_en/0.htm).

Η CIA προειδοποίησε τον κένετυ ότι το Σοβιετικό Δίκτυο ΗΥ (που προσπαθούσε ο Victor Glushkov να πείσει να κτίσουν) θα ήταν μια μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ λόγω του Κεντρικού Σχεδιασμού: δηλαδή Κεντρικός Σχεδιασμός+Δυνατό Σύστημα ΗΥ+Δίκτυο = BOOM!

Στο 22ο συνέδριο του ΚΚΣΕ αποφασίζεται ότι η "κυβερνητική" θα παίξει μεγάλο ρόλο και στην Παραγωγή:
"The new Party Program adopted at the Twenty-Second Congress included cybernetics among the sciences that were called to play a crucial role in the construction of the material and technical basis of communism. The new Program vigorously asserted that cybernetics, electronic computers, and control systems ‘will be widely applied in production processes in manufacturing, the construction industry and transport, in scientific research, in planning and designing, and in accounting and management.’ The popular press began to call computers ‘machines of communism.’"
(http://web.mit.edu/slava/homepage/articles/Gerovitch-InterNyet.pdf)

Όμως το 1970 αποφασίζουν ότι η έρευνα σε δικά τους σοβιετικά μοντέλλα ΗΥ θα περιοριζόταν - όμως και έτσι έβγαλε "μυθικές" μηχανές όπως το Elbrus supercomputer(από 1978), Vladimir Pentkovski μεταναστεύει στις ΗΠΑ το 1990, δουλεύει στην Intel και διευθύνει την ομάδα που σχεδιάζει το Pentium III. Το κενό στην σοβιετική βιομηχανία θα το γέμιζε η κλωνοποίηση των ΗΥ της αμερικάνικης IBM (IBM/360) και φυσικά το software που υπήρχε για το πολύ διαδεδομένο αυτό μοντέλλο ΗΥ. Ταυτόγχρονα δεν κεντρικοποιήθηκε η χρήση των ΗΥ αλλά "έσπασε" σε πολλά κομμάτια, ένα για κάθε εργοστάσιο κτλ. Κάτι που - ίσως μονόπλευρα - ερμηνεύεται διά της "γραφειοκρατίας" και την "μάχη για εξουσία" και τα γνωστά. Το IBM ακουγότανε καλή ιδέα αλλά μετά το 1970 ακολούθησε το 1980 ...

Δηλαδή η νέα τεχνολογία έχει μεγάλο αντίκτυπο και ρόλο να παίξει στον Κεντρικό Σχεδιασμό, Σχεδιασμένη Παραγωγή, Σοσιαλισμό. Απορρίπτοντας ή υιοθετώντας την παίζονται πολλά ίσως και όλα, ειδικά όταν υπάρχει Καπιταλισμός σε άλλες χώρες.

Ποιό το μοντέλλο που θα παίρνονται αυτές οι αποφάσεις;

Δεν λέω ότι αυτό το σκεπτικό πρέπει να ακολουθηθεί και για την σχέση κόμματος διαδικτύου γιατί ούτε Κεντρικός Σχεδιασμός υπάρχει ούτε παραγωγή (αλλά υπάρχει ηλεκτρ. φακέλλωμα κτλ.).

Κρίνω ότι η τωρινή συζήτηση (και εδώ και αλλού) είναι προπομπός.

Βλέποντας τα λογότυπα των διαφόρων ΜΚΔ, facebook, twiter στην ιστοσελίδα του ΑΚΕΛ και σαν φόντο πίσω από τον ΓΓ του, όταν μιλά δημόσια, με πιάνει πολύ μεγάλος πανικός.

ΑΧΠ

Cos είπε...

Παρότι το σχόλιο του ratm αρκεί, θα ήθελα να προσθέσω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα απλά μέλη και τους φίλους του κόμματος. Μπορούν να κάνουν εξαιρετική δουλειά στο διαδίκτυο και κυρίως στα fb και το twitter και πρέπει να ενθαρρυνθούν για αυτό . Ήδη γίνεται αρκετή δουλειά, μπορούμε ακόμα καλύτερα. Προβλήματα φυσικά υπάρχουν και θα υπάρξουν και στο μέλλον, αλλά τίποτα δεν γίνεται "αναίμακτα".

Ανώνυμος είπε...

@Δάφνη Χρονοπούλου

O Ριζοσπάστης δεν είναι διαδικτυακή εφημερίδα, είναι απλά ανέβασμα στο διαδίκτυο του κανονικού έντυπου τσάμπα, για αυτούς που δεν μπορούν να το αγοράσουν.
Εκτός αυτού ο Ριζοσπάστης δεν είναι αποκλειστικά ειδησεογραφική εφημερίδα, αλλά 50% (και περισσότερο) πολιτική εφημερίδα, που εκφράζει την άποψη ενός κόμματος και μιας ιδεολογίας. Εκφράζει στράτευση σε μια ιδέα και μια πολιτική, που πολλοί την θεωρούν ταμπού, ειδικά οι εργοδότες.
Για δοκίμασε π.χ. να πάρεις Ριζοσπάστη, και να μπεις εκεί που δουλεύεις σαν να είχες μια οποιαδήποτε εφημερίδα, και θα καταλάβεις.
Τα σχόλια λοιπόν δεν θα είχαν νόημα, και ξέρουμε ότι ένα φόρουμ που θα άνοιγε έτσι σχόλια για τον Ρίζο, σύντομα θα γινόταν φεστιβάλ με τρολ, που τόσο αγαπάνε να μισούν το ΚΚΕ. Το νόημα της κουβέντας θα χανόταν μαζί με την κουβέντα. Εδώ πολλές φορές αυτό γίνετε σε μπλόγκς που είναι απλά ανεπίσημα φιλοκκε...

Ιβάν Τζόνι

zoot horn rollo είπε...

"Αρτηριοσκλήρωση": Έπαιζε στα 90s η έκφραση αυτή για το ΚΚΕ από διάφορους. Αναμνήσεις...

Διαδραστικότητα ωραία στη θεωρία, αρκεί τα όποια έντιμα σχόλια/απόψεις να μη χάνονται σε ωκεανούς τρολιάς.

Ανώνυμος είπε...

Να χαρώ εγώ μια "αθώα" άποψη. Τίγκα στους χαρακτηρισμούς και στα ψέματα.

"Μόνο ο Ρ. και κάτι άθλιες με ξένα διαφημιστικά και φάρσες."

Να υποθέσω ότι η αυγή και το πριν που έχουν διαδικτυακή έκδοση χωρίς σχόλια είναι "εφημερίδες με φάρσες" και το βήμα και το πρώτο θέμα που έχουν είναι "σοβαρές εφημερίδες"; Ωραίο συμπέρασμα...

Οσο για την πρόοδο της τεχνολογίας. Αυτή είναι το ιντερνετ γενικά. Τα σοσιαλμιντια ειδικά είναι εφαρμογή πάνω στην εφεύρεση και η αποδοχή άνευ όρων κάθε εφαρμογής πάνω σε μία τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει επίσης στην αποδοχή των μεταλλαγμένων τροφών κλπ. Που αν θυμάμαι καλά εσείς τα "αναρχοκομμουνια" δεν πολυγουστάρετε.

Οσο για τα περί "αρτηριοσκλήρωσης" είναι χαρακτηρισμοί που δεν θα έπρεπε να κάνεις αν θες φιλική συμπεριφορά από κάποιον.

Οπως επίσης και η "νύξη" περί λογοκρισίας της σύνταξης του μπλογκ με το καλημέρα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ιστρολλικός είπε...

@Δάφνη Χρονοπούλου,

Στα των εκλογών συμφωνώ με τον Πόε από πάνω. Σχετικά με το ζήτημα της διαδραστικότητας, τα σχόλια στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των διαφόρων εφημερίδων θεωρώ ότι δεν προσφέρουν τίποτα. Πολλές φορές η λειτουργία σχολιασμού είναι απενεργοποιημένη, ενώ όταν δεν είναι, τα σχόλια δεν είναι παρά αττάκες τουιτερικού τύπου, ενίοτε μπινελίκια και όχι σπάνια απλό σπαμ. Από τη στιγμή που κανένας αρθρογράφος δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να συνδιαλλαγεί με εκατοντάδες σχολιαστές, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για διαδραστικότητα. Στην καλύτερη περίπτωση, η λειτουργία του σχολιασμού έχει χαρακτήρα ψυχοθεραπείας. Ψυχοθεραπεία όμως κάνουμε και εδώ (όπως λέει και ο υπότιτλος αυτού του ιστολογίου) και μάλιστα πολύ διαδραστικά.

Ανώνυμος είπε...

"Αλλά κάνεις ένα βασικό λάθος. Εγω μιλάω για την ΧΑ, που είναι εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, και όχι φασιστικό (με την αυστηρή έννοια του όρου). Μπορεί ο φασισμός με τον ναζισμό να έχουν πολλά κοινά στο ρατσιστικό, αλλά στο οικονομικό τους μοντέλο Η ΧΑ δεν λεέι και πολύ διαφορετικά πράγματα από το ΚΚΕ. Οπότε μην ανακατευεις καπιταλισμό και αφεντικά εδώ. Είναι ακυρα. Το αντιρατσιστικό φτάνει και περισσεύει."

http://news247.gr/eidiseis/gnomes/kyrio-arthro/mia-viomhxania-poy-prepei-na-kleisei.4544841.html


Το σχόλιο αυτό είναι αναρτημένο επί 6 ώρες χωρίς απάντηση στο news247 σε θέμα που είχε να κάνει με την αθώωση Πελετίδη. Το είδα στο κινητό και αποφάσισα να απαντήσω λίγη ώρα μετά που θα είχα πρόσβαση σε PC παρά την σχετικά συνειδητή μου επιλογή να μη "πιάνομαι" με κάθε μαλακία που διαβάζω στο διαδίκτυο.Αλλά αυτό με "έβγαλε από τα ρούχα". Τελικά όταν το έψαξα είχε εξαφανιστεί από την κεντρική σελίδα και είχε πάει στα άδυτα του σαιτ,έτσι δεν μπήκα στον κόπο.

Το θεωρώ τουλάχιστον προβληματικό να βρίσκεται αυτό το σχόλιο αναπάντητο επί τόσες ώρες και να επαφίεται σε κάποιον οπαδό-φίλο να σταματήσει την διασπορά τέτοιων ανιστόρητων ψεμάτων. Και μάλιστα είναι και ευκαιρία για μάθημα ιστορίας και θεωρίας.
Αυτό πρέπει να γίνεται οργανωμένα και κατ'ελάχιστον θα πρέπει να "περιφρουρείται" κάθε θέμα που αφορά το κόμμα,την θεωρία, την ιστορία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης,στα σαιτ με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.Οι οπαδοί και οι φίλοι θα βοηθάνε επικουρικά και σιγά σιγά θα κερδίζονται άτομα που ναι μεν θέλουν να υπερασπιστούν γενικά την "αριστερά"(ότι και αν σημαίνει ο όρος για αυτούς) αλλά πολλές φορές δεν έχουν θεωρητικό υπόβαθρο και πιθανά να ηττηθούν από κάποιο φασίστα ή φιλελεύθερο με αποτέλεσμα να υποχωρούν ιδεολογικά αντί να κάνουν βήματα μπροστά προς την μαρξιστική θεωρία και το κόμμα.

Ο κομμουνιστής θα πρέπει να παίρνει στις "πλάτες" του αυτούς που έρχονται σε σύγκρουση με φασίστες,φιλελεύθερους κτλ,να ταυτίζονται συναισθηματικά μαζί του, να γίνεται ηγέτης σε τέτοιες συζητήσεις, να απαντάει στα ψέματα των αντιπάλων και ταυτόχρονα να εξοπλίζει όσους αισθάνονται σχετικά κοντά του,έτσι ώστε να προωθούνται οι θέσεις του κόμματος ακόμη και όταν δεν είναι αυτός εκεί.

Φυσικά και ενοείται ότι η ιδεολογική "μάχη" στο διαδίκτυο,δεν υποκαθιστά την μάχη στον πραγματικό χώρο.

WrongTendency

λαθραναγνώστης είπε...

Δάφνη, είσαι καλοδεχούμενη, τουλάχιστον από έναν επισκέπτη του μπλογκ και δεν νομίζω ότι περνάει από κανενός το μυαλό να "σε σβήσουμε".
Το πρόβλημα με την παρουσία του ΚΚΕ και των ΚΚΕδων στα ΜΚΔ δημιουργείται από το γεγονός ότι ανέκαθεν ο λόγος του ΚΚΕ ήταν και είναι δεσμευτικός για το ίδιο, ο λόγος του είναι συμβόλαιο, που λένε, είτε αυτός εκφράζεται δια στόματος των μελών του είτε μέσα από τα όργανα της Κ.Ε. Όταν λοιπόν υπάρχει τέτοιο θέμα, λογικό είναι να δίνεται μεγάλη προσοχή τόσο για το λέει ο κάθε ΚΚΕς προς τα έξω όσο και για την ίδια την ηγεσία και να αποθαρρύνονται οι γρήγορες αντιδράσεις. Με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που έχει αυτό.
Τώρα, για την αποχή στις εκλογές του 46 και επειδή πολύ σπέκουλα έχει πέσει γι αυτό το θέμα. Σε αυτά που είπε ο Poe, να συμπληρώσω και το εξής γεγονός. Για κάθε ψηφοφόρο, το κράτος (....και οι βία- οι δυο μπάτσοι των θεών κατά την αρχαία μυθολογία)είχαν βάλει την προϋπόθεση να έχει "πιστοποιητικό εντοπιότητας", το οποίο δινόταν από την τοπική αστυνομία ή χωροφυλακή. Έτσι λοιπόν, μόλις κάποιος ΕΑΜίτης/ΕΛΑΣίτης πήγαινε να το ζητήσει, αμέσως τον συνελάμβαναν. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ήταν πρακτικά αδύνατον να υπάρξουν τίμιες εκλογές. Το μόνο που θα έκανε το Κόμμα αν συμμετείχε θα ήταν να νομιμοποιήσει αυτό το όργιο βίας, νοθείας και διώξεων.

Poe είπε...

Wrong tendency
χωρις να παιρνω θεση για το αν θα πρεπει το κομμα να παρεμβαινει οργανωμενα στα social media(γιατι πραγματικα δεν εχω αποφασισει πως και τι και αν θα πρεπει να γινει)
δεν γινεται το κομμα και κανενα κομμα, ακομα και αν το προσπαθει με ολες του τις δυναμεις να απανταει στα χιλιαδες τρολοσχολια που γινονται καθε μερα

Ανώνυμος είπε...

https://aeon.co/essays/how-the-soviets-invented-the-internet-and-why-it-didn-t-work

Ενδιαφέρον άρθρο για το "πανσοβιετικό αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών κλπ", ήτοι το σοβιετικό ίντερνετ του Γκλουσκόφ. Θα το μετέφραζα αλλά ψιλοβαριέμαι για να μαι ειλικρινής, άσε που έχει μπόλικο αντισοβιετισμό μέσα. Έχει όμως και ενδιαφέροντα πράγματα.

Δελάρζ

skatopsyxos είπε...

@Καπετάνιος Κ.

Δηλαδή ρε Καπετάνιο,εγώ που είχα(και έχω) facebook,έπρεπε οι σ/φοι να με σβήσουν από το χάρτη και να μην παλέψουν να με εντάξουν πιο ενεργά στην Οργάνωση.Το ότι για πολλά ζητήματα σιγά-σιγά πολλές φορές διάβαζα,ενημερωνόμουν,προβληματιζόμουν από μπλόγκς και σε συνδυασμό με τον τύπο του Κόμματος και την κουβέντα με τους(μετέπειτα) σ/φους ξεκίνησα να μετατοπίζομαι όλο και περισσότερο από γενικά "αριστερός" σε ΚΚΕ,δεν μας λέει τίποτα για το πως μπορεί δημιουργικά να χρησιμοποιηθεί το Διαδίκτυο και τα ΜΚΔ,για τον σκοπό μας.Όχι ως αυτοσκοπός αλλά συμπληρωματικά. Πρέπει βέβαια και να το θες κι εσύ,γιατί χωρίς να κινήσεις εσύ την χείρα σου,η Αθηνά δεν θα σε σώσει.

@Δάφνη Χρονοπούλου

Κομμουνίστρια δεν είσαι σίγουρα.Μια και δυο δεν είναι μόνο οι φορές που κάθεσαι και ξερνάς χολή όπου σταθείς και όπου βρεθείς για το ΚΚΕ και το ΔΚΚ σε ΜΚΔ,ακόμα και σε θέματα που δεν αναφέρονται πουθενά αυτά τα δύο και από κανέναν άλλον συνομιλητή.Και τώρα έρχεσαι και το παίζεις και "προβληματισμένη" και "φίλη".Πήγαινε πίσω στον τοίχο του Χατζηστεφάνου να ξεκινήσετε το θάψιμο ΞΑΝΑ και να πείτε ο ένας στον άλλον πόσο καλά τα λέτε,με μηδενική αυτοκριτική και βερμπαλισμούς,καθώς θα ξεπλένετε με τον τρόπο σας μια σειρά συστημικές παπαριές.Με το που είδα το όνομα τίλταρα.Άιντε από δω πέρα... .Νομίζει ο κάθε κατεργάρης πως δεν έχουμε καμία γνώση "ΣΥΡΙΖΑίων με πολιτικά" που έχει πει και ο οικοδεσπότης.

Poe είπε...


Παντως μια πιθανη αποθαρρυνση της συμμετοχης σε sosial μυδια -απο την πλευρα του κομματος- προς τα μελη και τους πιστους φιλους, θα αφησει τελικα τους λιγοτερο πειθαρχημενους και γενικα καθενα που θελει να αυτοπαρουσιαζεται ως κκε να το εκπροσωπει σε αυτα τα μεσα.
Γιατι οσο και αν κρατα αποστασεις το κομμα απο τα S.M(sosial media οχι sado masochism:P), ο αλλος που βλεπει καποιον με τη φωτο του λενιν η του σταλιν η με σφυροδρεπανα να μιλαει για το κομμα, αυτοματως κανει τη συνδεση του ατομου αυτου με το κομμα.
Με λιγα λογια τι ειναι καλυτερο(υπολογιζοντας βεβαια και ολους τους αλλους παραγοντες) να μην εχει παρουσια επισημη το κομμα στα S.M και παρολα αυτα καποιοι να το συνδεουν με οσους σε αυτα φαινονται ως υποστηρικτες του, η να προσπαθησει με καποιο τροπο να οργανωσει την παρεμβαση του και εκει;
Αν ηταν αυτη η μονη διασταση εγω δεν θα ειχα δηλημμα κανενα, δηλαδη θα ελεγα να υπαρχει παρεμβαση οργανωμενη εστω και οχι σφιχτα(η και καλυτερα οχι σφιχτα), χωρις δευτερη σκεψη, ομως ειναι και αλλα που πρεπει να λαβουμε υποψη.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ο Ριζοσπαστης ειναι ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ του εργατη στο γιαπι στο καρναγιο στο εργοστασιο στο χωραφι .Να ξερατε ποσες φορες μας εβγαλε απο μια δυσκολη θεση με τον εργοδοτη ,οταν μας μετεδωσε μια πληροφορια για το πως αντιμετωπισαν το ιδιο προβλημα αλλοι εργατες αλλου .Να ξερατε πως μας ανεβαζε το ηθικο μια ειδηση μιας νικης καποιων συναδελφων μας οπου γης .Να ξερατε ποσες φορες ξεκινουσαμε ιδεολογικες κουβεντες στο διαλειμα απο καποιο αρθρο και μαθαιναμε τοσα πραγματα .Να ξερατε πως γινοντουσαν κατακοκκινα τα αφεντικα οταν περηφανα μας βλεπαν να τον κρατουμε υπο μαλης .Οτι κι αν γινει στο διαδυκτιο οτι κι αν γινεται εκει τιποτα δεν μπορει να υποκαταστησει αυτο που σημαινει το οργανο του κομματος στους χωρους δουλειας .

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ζούκοφ, πολύ σωστά είναι όλα αυτά, αλλά σε ποιον απαντάς;
Ποιος ισχυρίστηκε ότι δεν ισχύουν ή ότι το διαδίκτυο είναι το παν;

Ανώνυμος είπε...

Μα το θεμα δεν ειναι να αντικαταστησει το ενα το αλλο. Ειναι να συνεπικουρισει.
Το ενα προσφερει ταχυτητα και πληροφορηση και το αλλο γνωση και αφομοιωση.
Τα πλεονεκτηματα του χαρτιου στη μελετη εξαλλου ειναι γνωστα και δεν γινεται να τα εχει η οθονη. Αλλα το διαδικτιο δημιουργει πλεον κλιμα. Σκεφτειτε ποσοι ψαρωσαν και αναπαρηγαγαν το δηθεν ρολεξ του Κουτσουμπα, τον ζαμπλουτο γιο του Φιντελ?
Αν δεν εχεις παρεμβαση εγκαιρη και μηχανισμο, οσο δικιο και να εχεις ,οσες διαψευσεις και καταγγελιες και να γραψεις τα πρωτα 10-15 λεπτα που κυκλοφορει μια ειδηδη ή ''ειδηση'' παιζουν καθοριστικο ρολο στη διαδοση της πληροφοριας. Ο κοσμος βλεπει κατι και τελος δεν ξανασχολειτε να δει αν απαντησε το κομμα ή αν εβγαλε καταγγελια.
Βεβαια επειδη διαβασα και για το new247 μην εχουμε αυταπατες η λογοκρισια στα σχολια σε ολα τα site πεφτει αβερτα. Αν και συνηθως απλα βαζουν τα αντικομμουνιστικα σχολια πανω πανω και την οποια απαντηση καθυστερουν εθελημενα να την ποσταρουν καμια ωρα ωστε να φυγει το θεμα απο τις πρωτες ειδησεις και να χωθει στα αδυτα,


ratm

Ανώνυμος είπε...

" Οι Σοβιετικοί φυσικοί που κυνήγησε ο Στάλιν: «Μπορούμε να τους πυροβολήσουμε αργότερα» "


http://www.huffingtonpost.gr/stavros-karatzikos/-_10267_b_14968800.html?1488018166&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos3


ΗuffingtonPost... Ένα αντικομμουνιστικό αρθράκι την ημέρα...

Μετά αναρωτιόμαστε από που προέρχεται όλη αυτή η λάσπη που τελικά βρίσκουμε μπροστά μας και στο δρόμο,στις παρέες,στις εξορμήσεις,στον πραγματικό κόσμο...
Πραγματικός κόσμος και κόσμος του ιντερνετ είναι πλέον δύσκολο να διακριθούν,τα αποτελέσματα του εικονικού κόσμου του ιντερνετ γίνονται πλέον απτά γεγονότα στην πραγματική ζωή που θα αναγκαστούμε ούτως ή άλλως να τα αντιμετωπίσουμε,άρα καλό είναι την αντιμετώπιση τους να ξεκινάει από την γέννηση τους.

Δεν ξέρω, ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να γινόταν κάτι σαν "Παρατηρητήριο Αντικομμουνιστικής Προπαγάνδας" έστω υπό την μορφή μπλογκ(κάτι σαν το ellhnika hoaxes αλλά με θεματολογία που θα δίνει βάρος στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα.)
Θα μπορούσε να γίνεται συστηματική δουλειά στην αντιμετώπιση αντικομμουνιστικών hoaxes.Θα μπορούσαν να συλλέγονται στατιστικά στοιχεία για την συχνότητα των αντικομουνιστικών άρθρων, να χαρτογραφηθούν τα site με την περισσότερη συχνότητα,αν βγαίνει μοτίβο συστηματικής αντικομουνιστικής προπαγάνδας,αν είναι πιο τυχαία η συχνότητα,αν τα κίνητρα είναι εντελώς πολιτικά ή αν είναι clickbait κτλπ
Θα μπορούσε να εντοπίζονται λογαριασμοί(μισθωμένα αντικομμουνιστικά acount, κάτι σαν "αντικατασκοπία" :) )
Ταυτόχρονα θα μπορούσε να δινόταν πληροφορίες και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε θέματα που είναι πολύ εξειδικευμένα(όπως το παραπάνω).
Να είναι ένας διαδικτυακός χώρος που θα συντονίζει όσους θέλουν να βοηθούν στην αντιμετώπιση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας.Θα πρέπει σε κάθε θέμα που αφορά κομμουνιστικό κίνημα να υπάρχει παρουσία αντίβαρο από την πλευρά μας.Τίποτα δεν πρέπει να "πέφτει κάτω", ίσα ίσα που θα πρέπει να σκέφτονται διπλά να ανεβάζουν αντικομμουνιστικά άρθρα γιατί αυτό θα λειτουργεί προωθητικά για το κομμουνιστικό κίνημα αφού θα αποτελούν ευκαιρίες για αντιπαράθεση και διάχυση της κομμουνιστικής ιδεολογίας.Κάθε τρολο-site,κάθε τρολο-άρθρο,κάθε τρολο-σχόλιο...βάζει ένα λιθαράκι στην τρολο-πραγματικότητα που ζούμε σήμερα και διεκδικεί να είναι η μόνη αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

Αυτές είναι κάποιες σκόρπιες σκέψεις,ούτε έχω λυμένο το πώς και το από ποιον κτλπ.

WrongTendency

Ανώνυμος είπε...

Έχω την αίσθηση ότι το ΚΚΕ έχει ντιρεκτίβα για ΜΚΔ/ιντερνετ γενικά διότι δεν θέλει τα μέλη του να εκφράζουν δημόσια απόψεις που ενδέχεται να εκφράζουν με εσφαλμένο τρόπο τις θέσεις του Κόμματος.Δεν είναι λίγοι οι συναγωνιστές που με υπερβάλλων ζήλο προβαίνουν είτε σε χαρακτιρισμούς είτε σε απλοποιήσεις/παραποιήσεις της γραμμής.Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για την εικόνα του ΚΚΕ.Ως εδώ καλώς αν και βαθιά πιστεύω ότι υπάρχει ο φόβος της συνδιαλαγής που μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του ίδιου του κόμματος.Εν ολίγοις μην διαβάζετε μπλογκς,παίρνετε γραμμή μόνο από ριζοσπάστη που παρουσιάζει τις ειδήσεις κατα πως βολεύει (μεγάλη συζήτησ αυτή).Που θέλω να καταλήξω?Εκτός από τις διαρροές συντρόφων υπάρχει και το αντίθετο.Πχ ο καλλιτέχνης ''Το σφάλμα'' που αναφέρεται στην ανάρτηση και αν δεν κάνω λάθος είναι κοντά στο ΠΑΜΕ προερχόμενος από τον χώρος της ''αυτοοργάνωσης'' δεν νομίζω να βρήκε ελκυστικό το ριζοσπάστη αλλά πιο πολύ blog σαν το leninreloaded η το σφυροδρέπανο καλή ώρα.Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια

ΦΟΡΜΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΙΠ ΧΟΠ ΦΟΡ ΔΕ ΑΝΤΒΑΝΣΜΕΝΤ ΟΦ ΜΑΝ ΚΑΙΝΤ

Rocean είπε...

Να πω κι εγώ δυο πράγματα.

Εγώ όταν ακούω "βελτίωση της παρουσίας μας στο διαδίκτυο" ένα πράγμα σκέφτομαι πρώτα από όλα. Βελτίωση ΠΡΩΤΑ από όλα του περιεχόμενου που ανεβάζουμε στο δίκτυο. Ο Ριζοσπάστης να έχει πολύ καλύτερα κείμενα, να πιάσει περισσότερα θέματα που δεν τα έχουμε πιάσει επαρκώς, ο 902 να γίνει ακόμη πιο σβέλτος και καλύτερος στην άμεση ενημέρωση που προσφέρει, με καλύτερο οπτικο-ακουστικό υλικό, να δημιουργηθεί κάτι σαν δικτυακή τηλεόραση με εκπομπές σε μορφή podcast, η "Σύγχρονη Εποχή" να αρχίσει να βγάζει και ηλεκτρονικά βιβλία κτλ κτλ...

Το περιεχόμενο είναι το άλφα και το ωμέγα. Αν υπάρχει αυτό θα κάνει και την διαδρομή του και στα social networks και παντού.

Από εκεί και πέρα χαίρομαι που δεν μπούκαρε το Κόμμα στα social networks με την μία (επειδή όλοι το κάνανε), παρ' όλο που σχεδόν πίστευα το αντίθετο. Θέλει πολύ εμπειρία και προσοχή, στο να μην γίνει η προσπάθεια η χαρά του τρολ. Και δεν είμαστε και σαν τα άλλα κόμματα που είναι από μόνα τους τρολς (μπορούν να συμπεριφέρονται σαν καρνάβαλοι και αυτό να είναι το πλεονέκτημα τους), για να κάνουμε απλά τον χαβαλέ μας.

Παρ' όλα αυτά μια προσπάθεια πρέπει να γίνει, με δικούς μας όρους. Πρώτα απ' όλα να αποδελτιώνεται κάπως το τζέρτζελο που γίνεται και να απαντιόνται πράγματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα (μέσα σε λίγα λεπτά). Είχαμε περιπτώσεις π.χ. με τρολιές που γράφονταν στα social networks και με άμεση απάντηση από τον 902, έκοβε την φόρα στην ζημιά που πήγαινε να δημιουργηθεί.

Δεν έχω καταλήξει στο αν σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να υπάρχουν και επίσημα accounts σε facebook και twitter κτλ. Ίσως μια χαρά γίνεται και η δουλειά (όπως είναι τώρα) με όσους φίλους του Κόμματος που βρίσκονται στα social networks, που απλά διακινούν άμεσα οποιαδήποτε επίσημη απάντηση υπάρχει. Τα επίσημα accounts μάλλον περισσότερο θα γίνουν στόχος των τρολς παρά θα προσφέρουν κάτι έξτρα. Εκτός κι αν μπορέσει να δημιουργηθεί μια φοβερή ομάδα με τεράστια αποθέματα ενέργειας και θα πάρει σβάρνα και τα τρολς. Πράγμα πολύ δύσκολο την στιγμή που άλλοι ξοδεύουν εκατομμύρια σε επαγγελματίες και πάλι τα κάνουν σκατά.

Ότι και να γίνει πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή. Και ας αργήσει. Τουλάχιστον μαζεύουμε εμπειρία από τις γκάφες των άλλων.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Θελησα να καταδειξω την σημασια του Ρ με την πραγματικη ζωη την οποια ειδα να αμφισβητουν την σημασια τους καποιοι και αναλωνονται μονο με τον εικονικο κοσμο του διαδυκτιου .Μπορει να εκανα και λαθος ..

Ανώνυμος είπε...

Εύστοχες οι απορίες του Γιώργου,Ποε


Ποια είναι η επιτυχής παρέμβαση στο ιντερνετ; Πως επιτυγχάνεται; Ερωτήματα

Πρώτα από όλα αυτό αφορά τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Οι απόψεις είναι καθαρά προσωπικές.

Για μένα, το ΚΚΕ δεν πρέπει να έχει ΜΚΔ(*). Αν βάλουμε και την φύση των ΜΚΔ ΜΕ ΣΕΡΒΕΡ στην Καλιφόρνια-άρα τον μη έλεγχο- και τουιτ από ψευτολογαριασμό της Παπαρήγα παραμονές εκλογών 2012, καταλαβαίνετε το γιατί ενίσταμαι.

Γίνονται κάποιες απαντήσεις από τον «Ρ» σε τρολιές (πχ. Ισκρα)αλλά λόγω περιορισμένου χώρου δεν μπορούν να καλύψουν τα πάντα.
Για μένα, οι σύντομες απαντήσεις σε τρολιές θα μπορούσαν να γίνονται μέσω του 902.gr. Εκεί υπάρχει χώρος. Σε ύφος «ρωτάτε - απαντάμε». Στο γιου-τιουμπ οι παρεμβάσεις με βίντεο της νεολαίας είναι αρκετά καλές.

Αν κάποιος φίλος, οπαδός έχει ΜΚΔ, θέλει να απαντήσει σε τρολιές, αυτό θέλει γνώση –όχι απλά πληροφορία- ώστε να εξηγηθεί με απλά λόγια και φυσικά αφού διαβάζει τα κομματικά έντυπα ηλεκτρονικά ή μη. Μία παραπομπή προς τις κομματικές ιστοσελίδες δεν θα έβλαπτε. Πάνω κάτω υπάρχει ένας κύκλος 40-50 θεμάτων που σε θέματα ιστορίας «διακινούνται» από αντίπαλους στο ιντερνετ.

Σημαντική είναι η προβολή απλών καθημερινών θεμάτων αιχμής π.χ. για την μονιμοποίηση των πυροσβεστών που κατέθεσε ως πρόταση νόμου το ΚΚΕ αλλά οι άλλοι την απέρριψαν

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

(*)Τα ΜΚΔ δεν είναι όλο το ιντερνετ

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

@λαθραναγνώστης @Ιστρολλικός, @ Ιβάν Τζόνι και @Poe
σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και τις ενδιαφέρουσες διαφωτιστικές απαντήσεις (όπως π.χ. το χρήσιμο οφ τόπικ περί 46).
Νόμιζα πως ήταν προφανές ότι δεν τρολάρω ή πως δεν έχω κακή πρόθεση και δε μου φαίνεται να αξίζει να εξηγήσω λεπτομέρειες (όπως π.χ. ότι γνωρίζω πως ο Ρ δε δέχεται σχόλια επειδή έτυχε κάποιες φορές να θέλω να απαντήσω εκεί, ενώ ειλικρινά αγνοούσα ότι η Αυγή, που ποτέ δεν έχω αγοράσει, επίσης δε δέχεται σχόλια, όπως μόλις με πληροφόρησε εδώ κάποιος δύσπιστος).

Βλέποντας ότι έχετε μια από μέσα συζήτηση δεν ήθελα να ανακατευτώ με ένα άσχετο ελαφρύ σχόλιο σε ένα διάλογο τύπου forum, γι' αυτό έγραψα πως θα μου φαινόταν φυσικό να σβηστεί/αγνοηθεί το σχόλιό μου κι όχι ως 'νύξη' για λογοκρισία (όπως παρεξηγήθηκε σαν τη ντεμοντέ λέξη 'αρτηριοσκλήρωση' που κι αυτή ενόχλησε).

Για τέτοια δε θα επανερχόμουν παρά μόνο για να ξαναδηλώσω ότι δεν είχα πρόθεση να ενοχλήσω.

Όμως στο απαξιωτικό σχόλιο του @skatopsyxos, που γράφει σα να με ξέρει, θα καταχραστώ το χώρο σας για να απαντήσω αναλυτικά κι όσο πιο σύντομα:

@skatopsyxos
1. Λέτε: «Κομμουνίστρια δεν είσαι σίγουρα.»
― Είπα το αντίθετο;

2 λέτε: «Μια και δυο δεν είναι μόνο οι φορές που κάθεσαι και ξερνάς χολή όπου σταθείς και όπου βρεθείς για το ΚΚΕ ..»

―Ποτέ δε βρίζω και ποτέ δεν έχω καταφερθεί προσβλητικά κατά ατόμων ή του ΚΚΕ στο οποίο έχω αναφερθεί μόνο για ένα (1) πολύ συγκεκριμένο θέμα της υπόθεσης για την οποία νοιάζομαι κι εργάζομαι χρόνια και στην οποία το ΚΚΕ έχει στάση αντίθεση από αυτό που πιστεύω και προσπαθώ.
[Και για να μη μείνει μελανό σημείο, όχι δεν είναι ιδεολογική ή ιστορική η διαφωνία μου αλλά το ότι υπήρξα χρήστρια ναρκωτικών και τώρα είμαι μέλος ομάδας που αγωνίζεται για τα δικαιώματα χρηστών κι έχω λόγω πείρας πολύ συγκεκριμένες θέσεις που τυχαινει να απέχουν από τη θέση του ΚΚΕ για ένα συγκεκριμένο νόμο. Κι αυτό είναι όλο.]
Η διαφωνία κύριε skatopsyxos δεν είναι «ξέρασμα χολής» ιδίως όταν εκφράζεται με επιχειρήματα συγκεκριμένα κι όχι με βρισιές'.

3. Λέτε: «Και τώρα έρχεσαι και το παίζεις και "προβληματισμένη" και "φίλη".»
―Δεν ήρθα να παίξω κάτι. Κι όσο κι αν δε θέλετε να το πιστέψετε δεν το μετάνιωσα, κάτι έμαθα εδώ από εκείνους που έκαναν τον κόπο να μου απαντήσουν.

4. Λέτε: «Πήγαινε πίσω στον τοίχο του Χατζηστεφάνου να ξεκινήσετε το θάψιμο ….»
― Να απολογηθώ για μια παλιά κοινωνική γνωριμία δε σκοπεύω μα καλώ κι εσάς κύριε skatopsyxos και όποιον έχει λίγο χρόνο για πέταμα να βρει σ' εκείνο τον τοίχο, στο blog σε βιβλίο ή άρθρο μου ή όπου αλλού αν ποτέ μου επιδίδομαι σε θάψιμο ή αλληλογλείψιμο.

5. Λέτε: «Με το που είδα το όνομα τίλταρα.Άιντε από δω πέρα... .Νομίζει ο κάθε κατεργάρης πως δεν έχουμε καμία γνώση "ΣΥΡΙΖΑίων με πολιτικά".. »
― Δεν ξέρω τι σημαίνει 'τίλταρα' ούτε γιατί σας ενοχλεί τόσο το όνομά μου. Πολιτικά φορώ αλλά Συριζαία δεν είμαι.

Όπως, ξαναλέω, δεν είμαι τρολ.
Σχολίασα με το όνομά μου επειδή βρίσκω πολύ ενδιαφέρον αυτό το blog και εκτός μιας μικρής ταχυπαλμίας που μου προκάλεσε η επιθετικότητά σας, κατά τα άλλα μάλλον κερδισμένη βγαίνω από όσα έχω διαβάσει εδώ.

Και μ' αυτά ζητώ ειλικρινά συγγνώμη σε όποιον έχασε το χρόνο του με αυτή την περιττή λογομαχία.
Καλή συνέχεια και Καλό μας ξημέρωμα!

Ανώνυμος είπε...

να πω και εγω μια σχετικη ασχετη αποψη για το θεμα.
δεν ξερω αν το κομμα χρειαζεται να εχει λογιαριασμο σε φβ και τουιτερ, ουτε κατα ποσο αν γινει αυτο θα ειναι ευκολο και εφικτο να μπορει να το ελεγξει, να αποφευγει να αναλλωνεται στην τρολλια του καθενος η στoν αντικκεδισμο που βγαζει ο καθενας, γιατι δεν ειναι μονο οσοι ειναι αντικομμουνιστες αυτοι που θα προσπαθησουν να εκμεταλλευτουν αυτη την κινηση του κομματος αλλα και διαφοροι κκεδολογοι και αντικκε.
τεσπα παντως θεωρω αρκετα χρησιμη τη σελιδα στο φβ του δημου χαιδαριου για παραδειγμα που εκτος απο τις ανακοινωνεις που βγαζει ο δημος απαντανε αμεσα και σε σχετικα σχολια που αφορουν ζητηματα του δημου . τωρα βεβαια αλλο να απαντησεις γιατι οι παιδικοι σταθμοι δε θα λειτουργουν μια μερα ή στο τι θα γινει με τα σκουπιδια στην ταδε οδο και αλλο σε οργανωμενη ''επιθεση'' του καθε φωστηρα της ιστοριας του κομματος.
kabamarou

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου άρεσε πολύ η ιδέα του WrongTendency.
Η δημιουργία δηλαδή μιας επίσημης βάσης, από την οποία θα απαντώνται γρήγορα και μεστά, κλασικές ή και όχι τόσο κλασικές αντικομμουνιστικές επιθέσεις, θα είναι εύκολα προσβάσιμη, και θα είναι πηγή γνώσης και πληροφορίας για τους φίλους που δρουν στα ΜΚΔ και όχι μόνο.

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από τον 902 και από τον Ρίζο, απλά πιστεύω ότι αυτό πρέπει να οργανωθεί καλύτερα, και να αποκτήσει μονιμότητα.
Η πολύ καλή στήλη με τις ερωτήσεις-απαντήσεις για το 20ο συνέδριο, μπορεί να δείξει κατά κάποιο τρόπο τον δρόμο. Όπως αναφέρθηκε, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόνιμος χώρος στο portal, με σχετικές απαντήσεις σε αντικομμουνιστικές "ιστορίες", οι οποίες θα αρχειοθετούνταν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα και στο μέλλον!

Ιβάν Τζόνι

skatopsyxos είπε...

@Δάφνη Χρονοπούλου

Δεν αναφέρθηκα πουθενά σε ζήτημα ναρκωτικών,αλλά για το ότι σε έχω πετύχει να πετάς μπηχτές και διαστρεβλωτικά "σχολιάκια" ουκ ολίγες φορές,ενώ κάποιες άλλες φορές να "γεννάς" διάφορα που δεν πατάνε στην πραγμάτικότητα ούτε στο ελάχιστο,ακόμα και σε άκυρες-εκ πρώτης όψεως-φάσεις.Γενικά είσαι σε φάση "για όλα φταίει το ΚΚΕ".Χορτάσαμε.Ποια είναι λοιπόν η διαφωνία σου από κει και πέρα;Δεν περιμένω απάντηση.Η παλιά σου γνωριμία έχει το συνήθειο αν δεν του γλύφεις τα πόδια και τολμήσεις να εκφράσεις διαφωνία(με επιχειρήματα και όχι τρολλιά)να σου κατεβάζει καντήλια(κάτσε να δεις πως το λέει,"Χατζηστεφανική θεραπέια").Αυτό έχω παρατηρήσει ουκ ολίγες φορές.Αφού μας καλείς κιόλας να ψάξουμε σε ένα από τα 700 προφίλ του(σχήμα λόγου) με τις αναρτήσεις κάθε δέκα λεπτών να βρούμε τι έχεις πει επακριβώς από το μηδέν,δεν θα παραλείψω,θα το κάνω.Όσο για το "ΣΥΡΙΖΑίοι με πολιτικά";Ε αυτή η εύστοχη ατάκα του οικοδεσπότη περιέγραφε γλαφυρά όλο το οπορτουνιστοχώρι,όχι μόνο τους ΣΥΡΙΖΑίους.

Υ.Γ.:Το Youtube αποτελεί ΜΚΔ,για όσους λένε πως το ΚΚΕ δεν έχει παρουσία σε ΜΚΔ.Ότι δεν ξεκατινιάζεται σε αυτά δεν σημαίνει πως δεν ξέρει τι είναι αυτά.Ίσως επειδή δεν ξεκατινιάζεται να έχει καταλάβει και καλύτερα την λειτουργία τους από όλους εμάς τους υπολοίπους.Το θέμα είναι να βρει έναν τρόπο να τα εκμεταλλευτεί υπέρ του παραπάνω.

Rocean είπε...

@ skatopsyxos: Εγώ θα διαφωνήσω με την έννοια ότι το Youtube είναι ΜΚΔ. Απλά έχει ΚΑΙ χαρακτηριστικά ΜΚΔ, όπως πλήθος άλλων εφαρμογών οποιουδήποτε είδους. Αυτό δεν τα κάνει ΜΚΔ σώνει και καλά. Στην περίπτωση του 902, το youtube είναι απλά ένας χώρος όπου ανεβάζει τα βίντεο και βολεύει.

Από την άλλη μπορούμε να πούμε ότι ο 902 είναι μια καλή περίπτωση social media, με την πραγματική έννοια του όρου. Δηλαδή στηρίζεται στην δημοσιογραφία των πολιτών. Φίλοι και μέλη του Κόμματος συνεισφέρουν με το δημοσιογραφικό υλικό που στέλνουν. Δεν νομίζω πως υπάρχει άλλο σοβαρό mainstream media που να πει ότι μπορεί να οργανώσει κάτι τέτοιο. Δηλαδή να έχουν ένα τόσο μεγάλο δίκτυο εθελοντών που καταγράφουν και στέλνουν ειδικά για τον 902. Και φαντάσου ότι το έχουμε δει και πολύ χαλαρά όλο αυτό το πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

Στο Youtube που παρεμβαίνουν π.χ. ΚΝΕ - ΠΑΜΕ καλώς τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

@Ιβάν Τζόνι
Το πήγες παραπάνω! Βάση δεδομένων στον 902.gr! Γράφεις την λέξη κλειδί και μία ωραία απάντηση. Πολύ καλό! Πέρα από τα σχετικά άρθρα του "Ρ" που γίνεται άνετα με το σερτς, κάποιες σύντομες, με χιούμορ απαντήσεις θα ήταν ακόμα καλύτερα.
40-50 ιστορικά αντικομουνιστικά θέματα το πολύ και με τον ίδιο τρόπο. Μέσα στην πρωτοτυπία οι αντικομουνιστές!

Ακόμα και για τις απαντήσεις, είμαι κάθετα αντίθετος να γίνονται με ΜΚΔ του ΚΚΕ. Προανέφερα τους Λόγους.

Υπάρχουν δημοσιεύσεις μπλόκερ φίλων του ΚΚΕ στον 902.gr.

@kabamarou
Δεν γνωρίζω αν η Λαϊκη Συσπείρωση Χαϊδαρίου έχει ΦΒ. Η κάθε Λαϊκή Συσπείρωση αποτελείται από υποψήφιους ή συμβούλους που ΔΕΝ είναι μέλη του ΚΚΕ. Έχει ευρύτερο "περίγυρο". Επίσης ο δήμος Χαϊδαρίου, ως νομικό πρόσωπο δεν είναι η Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου, κρίνει καλώς να έχει ΦΒ για ανακοινώσεις του προς του Δημότες.

@Γκεόργκυ Ζούκωφ
Η σημασία του "Ρ" δεν αντικαθίστανται σε καμία εποχή και στην ηλεκτρονική, όσο και αν δυσανασχετούν οι αντίπαλοι.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@ με υπογραφή.
ναι δεν είναι της λαικής συσπείρωσης η σελίδα αλλα του δήμου. διαφορετικά πραγματα έχεις δίκιο.
το σκεπτικό μου ήταν άλλο. φέρνοντας αυτό σαν παράδειγμα ήθελα να δείξω ότι ο καθένας που θέλει να επιτεθεί έμμεσα στο κόμμα ή να κάνει την ''επικοδομητική του κριτική'' έχει το βημα να το κάνει. Αλλά παίρνει και τις κατάλληλες απαντήσεις τόσο από τους διαχειριστές τις σελίδας όσο και από τους υπόλοιπους φεισμπουκάριους.

Επαναλαμβάνω ότι ναι δεν είναι το ίδιο ο δήμος με τη ΛΣ ούτε με το κόμμα. Όυτε ίδια ζητήματα έχει να διαχειριστεί, και ίσως ούτε και με τον ίδιο τρόπο να το κάνει και δεν έθεσα ζήτημα γιατί να έχει ο δήμος φβ αντιθέτως το βρίσκω πολύ θετικό ακριβώς για αυτά που έγραψα παραπάνω.
ελπίζω να εξήγησα καλύτερα τι ήθελα να μην το μπέρδεψα χειρότερα ...
kabamarou

skatopsyxos είπε...

Το YT είναι ΜΚΔ,σου παρέχει την δυνατότητα να συνδεθείς με κόσμο και να επικοινωνήσεις μαζί του.Δεν είναι σαν το facebook,εξακολουθεί να είναι ΜΚΔ όμως.Το κάθε ΜΚΔ έχει δικά του γνωρίσματα.Το Twitter δεν σου παρέχει Messenger όμως αποτελεί ΜΚΔ π.χ..Έχω δει να κατηγοριοιπείται σαν ΜΚΔ ακόμα και η Wikipedia πάντως,οπότε δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει σαφής ορισμός.Από κει και πέρα,όπως ήδη είπα,καλά κάνει το Κόμμα και δεν ξεκατινιάζεται σε αυτό(ναι αυτό αναφερόταν στα σχόλια κάτω από τα βίντεο).

Ανώνυμος είπε...

@kabamarou

Το εξήγησες kabamarou και καταλαβαίνω πως έχεις καλή πρόθεση.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Δάφνη Χρονοπούλου είπε...

@skatopsyxos είπε...

Νομίζω είναι προσβλητικό γι αυτό το ιστολόγιο να συνεχίσουμε. Αν θες να με κατηγορήσεις έλα στο δικό μου ή όπου αλλού― όλα ανοιχτά τα έχω.

Για όποιον τύχει να ενδιαφέρεται θα ήθελα όμως να προσθέσω ότι δεν είναι κριτική τα ψυχογραφήματα από αγνώστους με «είσαι σε φάση»  και κόλλημα σε έναν από τους 5.000 'φίλους' που μου επιτρέπει το Facebook.
Έτσι για διευκόλυνση λοιπόν όποιου θέλει να χάσει λίγο χρόνο: αν γράψετε το όνομά μου και ΚΚΕ και πατήσετε το μικρό γκρι φακό, το Facebook θα σας δώσει ό,τι έχω πει σχετικά (δηλαδή αρνητικά θα δείτε ΜΟΝΟ για τη θέση του ΚΚΕ στο θέμα που ανέφερα για το οποίο έχω προσωπική γνώση και εμμονή. Για τίποτε άλλο όμως).

Ο @skatopsyxos μπορεί να κατάφερε να μη θέλω να σχολιάσω ξανά εδώ αλλά δε με έδιωξε. Θα συνεχίσω να διαβάζω τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις και να συστήνω από το δικό μου.
Και, σε τούτη την 'κλωστή΄ δε θα απαντήσω ξανά διότι το παρακάναμε με τα προσωπικά κι ασήμαντα.