Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Δελτίο Κομινφόρμ 8

Κυριακάτικο σημειωματάριο

πολιτική απόφαση του 20ού Συνεδρίου δε βάζει προφανώς κάτι καινούριο πολιτικά -σε σχέση με την εισήγηση και το κλείσιμο της απερχόμενης ΚΕ- αλλά είναι σημαντικό κείμενο που συνοψίζει την ουσία, την πολιτική ανάλυση του κόμματος, τις δραστηριότητες και τα καθήκοντα μέχρι το επόμενο συνέδριο.

Συνίσταται ιδιαίτερη ανάγνωση στο υποκεφάλαιο για την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εκτίμηση πως ένας πιθανός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές (ασχέτως ποιος επιτέθηκε πρώτος), αλλά και τον αγώνα ενάντια σε κάθε αλλαγή συνόρων, σε μια πιθανή εισβολή-κατοχή.

Όπως επίσης και στο υποκεφάλαιο για την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και τις εκτιμήσεις για τον αστικό ευρωσκεπτικισμό.
Η πάλη για την αποδέσμευση πρέπει να μπει στην προμετωπίδα των λαϊκών αγώνων, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία.
Η καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα δε συνιστά ρήξη με το σύστημα, προς όφελος του λαού.
Αν επιλεγεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την αστική τάξη, το ΚΚΕ θα παλέψει με συγκεκριμένη γραμμή.
Το λαϊκό κίνημα πρέπει να αξιοποιήσει τις όποιες αντιθέσεις και να βαθύνει τα πιθανά ρήγματα.

Όποιος είναι καλοπροαίρετος, καταλαβαίνει καθαρά και ξάστερα.
Όποιος δε θέλει να ζυμώσει το στόχο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, σε άμεση σύνδεση με την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την αστική εξουσία, κοσκινίζει τα συνεδριακά ντοκουμέντα δέκα μέρες -που δε συγκλόνισαν τον κόσμο- μετά το συνέδριο κι ανακαλύπτει ασάφειες -ενώ κατάπινε αμάσητες τις δημιουργικές ασάφειες του Βαρουφάκη και το 70% του μνημονίου που είναι καλό και θα έπρεπε να το ψηφίσουμε κι από μόνοι μας.

απάντηση του Μαργαρίτη στην Αυγή και τον (χαρές που) Καρτερό είναι απολαυστικό κείμενο -όπως άλλωστε και το αρχικό για τον Τσίπρα- με λεπτή πλην άκρως πολιτική ειρωνεία (υποθέτω πως σας είναι γνωστό το έντυπο "Πολίτης"). Ο Μαργαρίτης προκαλεί την εφημερίδα ή τον αρθρογράφο να υποδείξουν συγκεκριμένα τα σημεία που στοιχειοθετούν τις κατηγορίες τους (αμοραλισμός, καριερισμός, χρυσαυγίτικο υβρεολόγιο, κοκ) ή αλλιώς να παραδεχτούν ότι είναι ανακριβή.

Ο Καρτερός πουλάει τρέλα ζητώντας... "συγνώμη για την αντιγραφή" αυτούσιων φράσεων από το αρχικό κείμενο του Μαργαρίτη για τον Τσίπρα και τη φιέστα της Αμαλιάδας. Αλλά κάνει γαργάρα, γλου-γλου όλα τα υπόλοιπα που πρόσθεσε ο ίδιος, ή μάλλον κάνει την πάπια, και βασικά μια κότα λιράτη, που αποφεύγει την ουσία. Αν και από όλα τα πετούμενα, ίσως να του ταίριαζε καλύτερα το μαύρο κοράκι (με νύχια γαμψά), που γαβγίζει σαν κυβερνητικό μαντρόσκυλο κι εξαπέλυσε χυδαία επίθεση εναντίον ενός ιστορικού που σηκώνει το κύριο βάρος της ιστορικής αλήθειας -κυρίως για τη δεκαετία του 40'- και της υπεράσπισής της απέναντι στο ρεύμα Καλύβα-Μαραντζίδη, αλλά και λοιπούς παραχαράκτες, διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων -καλή ώρα.

Εκτός από την αποσιώπηση των χλευαστικών σημείων που πρόσθεσε από μόνος του ο Καρτερός και φανερώνουν βαθιά κομπλεξικό άτομο με απωθημένα απέναντι στο Μαργαρίτη, η πολιτική βρωμιά δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά αντανακλά συνολικά την κυβερνητική φυλλάδα της Αυγής. Η οποία είχε στη διάθεσή της -μια βδομάδα σχεδόν- την απάντηση του Μαργαρίτη και δεν τη δημοσίευσε παρά μόνο το απόγευμα του Σαββάτου στην ιστοσελίδα της (εκτός κι αν υπάρχει και στα σαββατοκυριακάτικα φύλλα της έντυπης έκδοσης). Όταν δηλ κυκλοφόρησαν στο κέντρο της Αθήνας οι κυριακάτικες εφημερίδες, είδαν τα περιεχόμενα του Ρίζου με την επιστολή που δε δημοσίευαν επί μία βδομάδα, κι έσπευσαν να προλάβουν, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις...

-Ο Κουτσούμπας δανείστηκε στίχους της Μποφίλιου σε μια συνέντευξή του στις "Αληθινές Ειδήσεις", για να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών.
Στις ειδήσεις είπαν πάλι για εκλογές
Και γελάνε με μας δώδεκα φυλές

Φαντάσου πχ να τον ρωτούσαν για την επανάσταση που έρχεται και τις προοπτικές της, για να τους απαντήσει: έρχονται οι μέρες του φωτός...
Και κάπου εκεί εξαντλούνται οι γνώσεις μου για τα τραγούδια της Μποφίλιου, και τα λογοπαίγνια που θα μπορούσα να σκεφτώ.
Υπάρχει και το "σε έχω βρει και σε χάνω", αλλά αυτό θα ταίριαζε καλύτερα για κάποιο αδικαίωτο -ακόμα- πολιτικό φλερτ, όπως της Ανταρσυα με τη ΛαΕ και τον ευρωσκεπτικισμό.

Αύριο το βράδυ, ο ΓΓ δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ -που έδωσε ρέστα τις τελευταίες μέρες- και τον Πάνο Χαρίτο (που στη νιότη του έδειχνε πως θα γινόταν άλλος), στην πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του μετά το συνέδριο. Θα έχει αν μη τι άλλο ενδιαφέρον...

-Την περασμένη βδομάδα, η δημόσια τηλεόραση -υπό αριστερή διοίκηση- έθαψε το 20ό συνέδριο του κόμματος.
Μες στη βδομάδα κατάφερε να βαφτίσει το απογευματινό συλλαλητήριο της Πέμπτης, όπου καλούσε η ΑΔΕΔΥ (με πιο αγωνιστικά ένσημα από τη ΓΣΕΕ), η ΛαΕ κι η Ανταρσυα (ή μάλλον ο συντονισμός για την πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων) κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ!


Δεν ξέρω τι έκανε την Παρασκευή, που είχε όντως συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια (και σε όλες τις πόλεις της χώρας). Σίγουρα όμως θα ήταν λίγο δύσκολο να το μπερδέψει με τη μαζικότατη ανταπόκριση μερικών δεκάδων ατόμων στο παλλαϊκό κάλεσμα της Πέμπτης. Όχι σας τους άλλους, τους σεχταριστές, που είναι μερικές χιλιάδες και απομονώνονται.

Σήμερα ολοκληρώνεται και η παγκόσμια ημέρα δράσης για την υπεράσπιση των ΒΑΕ, που όπως έγραφαν κάποια πλακάτ στο συλλαλητήριο διαρκεί από 3-9 Απρίλη. Πού να δεις, σφε αναγνώστη, και στην επαναστατική κατάσταση, όταν κάθε μέρα θα μετράει σα μήνας, συμπυκνώνοντας πλούσια πολιτικά γεγονότα...

-Από τις τελευταίες κυκλοφορίες στο χώρο του βιβλίου, ξεχωρίζει η επανέκδοση του χρονικού του Μάη του 36' της Θεσσαλονίκης, που έγραψε ο Θέμης Κορνάρος. Καθώς κι η έκδοση της ΣΕ για τα 50χρονα από την επιβολή της δικτατορίας, με την επιμέλεια του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, που θα παρουσιαστεί στην έδρα της κετουκε στον Περισσό, ανήμερα της μαύρης επετείου.

Η σημασία της έκδοσης έγκειται στα εξής: συνδέεται με τη μελέτη της αντίστοιχης περιόδου στα πλαίσια της συγγραφής του δοκιμίου (καθώς τα χρόνια της μεταπολίτευσης, ως το 91', εξετάζονται ξεχωριστά), έχει ενδιαφέρουσες θεματικές, κείμενα και ντοκουμέντα, και καταπιάνεται με μια ιστορική περίοδο, που δεν έχει φωτιστεί ιδιαίτερα από το κόμμα, με ολοκληρωμένες επεξεργασίες και προσεγγίσεις.

Από άλλους εκδοτικούς οίκους, ξεχωρίζω μια έκδοση των redmarks (που κάνουν λογοπαίγνιο και με το Μαρξ) της ΔΕΑ και τη βιογραφία του Κάρολου από τον Φραντς Μέρινγκ, συντρόφου της Ρόζας και του Κ. Λίμπκνεχτ, που πέθανε δύο βδομάδες μετά τη στυγερή δολοφονία τους από τους σοσιαλδημοκράτες.

-Το ιστορικό αρχείο της κετουκε εμπλουτίζεται διαρκώς εν όψει των 100χρονων του κόμματος.
Μέχρι κι ο Μητοτάκης προσκόμισε ένα έγγραφο από την Αντίσταση στην Κρήτη, για να παίξει το δικό του πολιτικό παιχνίδι με τους κατάλληλους συμβολισμούς (εθνικής συνεννόησης, κτλ). Κρίμα μόνο που δε βγήκε τελικά καμιά φωτογραφία με τον Κυριάκο και φόντο το Λένιν στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή (όπου έγινε η συνάντηση με τον ΓΓ) για να γίνει και το σχετικό τρολάρισμα.

-Σχετικά με ένα δευτερεύον "προσωπικό" επεισόδιο των ημερών (πάτε στο σύνδεσμο, στο τελευταίο τρίλεπτο του αρχείου), το συμπέρασμα είναι πως όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνει οι κότες. Και δεν εννοώ προφανώς τώρα που πέφτουν οι όποιες γέφυρες, αλλά το αμέσως προηγούμενο διάστημα, τις 'λάθος πορείες' και τις επαφές με τα καβαλημένα ξεφτιλισμένα "εγώ", τους διάφορους επαγγελματίες κουκουεδολόγους, κτλ.

Αν δεν πιάνετε τα φωτογραφικά υπονοούμενα, δεν υπάρχει λόγος να εμβαθύνετε. Μπορείτε να συνταχθείτε με το ειλικρινές "δεν κατάλαβα τίποτα" που λέει ο Κοττάκης στο τέλος.

Υστερόγραφο

Έλαβα και προωθώ μερικούς συνδέσμους και μια ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΕΚ Κοζάνης.
Tα στελέχη της ΔΑΚΕ έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, κι όχι μόνο!
Για τις πρακτικές της ΔΑΚΕ τις επόμενες μέρες του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ταξικής Ενότητας, που καταλήγει με τη φράση: έχουμε μπροστά μας αγώνες που πρέπει να δοθούν και όχι να προδοθούν...

ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΗΚΕ Η ΕΦΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ -ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Εδώ και δύο μήνες εκδηλώθηκε η, από πριν σχεδιασμένη, προσπάθεια για την ολοκληρωτική κυριαρχία της ΔΑΚΕ στο Συνέδριο και συνεπώς στη νέα Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης (ΕΚΝΚ). Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν στα τέλη Γενάρη του 2017 όταν το σωματείο στο οποίο «μετακόμισε» ο πρόεδρος του ΕΚΝΚ παρουσίασε αύξηση ψηφισάντων 683% σε σχέση με το 2014 και 13 αντιπροσώπους. Τον αντισυνδικαλιστικό κατήφορο της ΔΑΚΕ ακολούθησαν τόσο η διάσπασή της (ΑΚΕ), όσο και η ΠΑΣΚΕ, στήνοντας ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου τρία νέα σωματεία με τις επωνυμίες «Σωματείο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου και Ανέργων Περ. Εν. Κοζάνης», «Σωματείο Εργαζομένων η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Παράρτημα Κοζάνης» και το σωματείο με τον περίεργο τίτλο «Οργάνωση πολιτών ανέργων και επισφαλώς εν γένει εργαζομένων Περ. Εν. Κοζάνης», όπου αθροιστικά εμφανίζουν να ψήφισαν 1.903 που μεταφράζεται σε 39 αντιπροσώπους. Ανέστησαν το ανενεργό «Σωματείο Μαγείρων, Σερβιτόρων κλπ» (6 αντιπρόσωποι) και πέτυχαν αύξηση «μόνο» 220% στο «Σωματείο Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας, παράρτημα Κοζάνης» (6 αντιπρόσωποι).
Προσπαθώντας η κάθε μια απ’ αυτές (ΔΑΚΕ, ΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ) να εξασφαλίσουν το προβάδισμα έναντι των άλλων που θα τους εξασφάλιζε την πρωτιά και την καρέκλα, έκαναν πληθώρα αντικαταστατικών, παράνομων και αντισυνδικαλιστικών πράξεων.
Με την εφόρμησή τους οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν επιπλέον 66 αντιπροσώπους στο 35ο Συνέδριο του ΕΚΝΚ [1].
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΝΚ στις 23/03 και 30/03 δεν έκανε δεκτή την εγγραφή αυτών των νέων σωματείων και δεν νομιμοποίησε τους αντιπροσώπους των σωματείων ήδη μελών του ΕΚΝΚ που παρουσίασαν ξαφνική, εξωφρενική και εξωπραγματική αύξηση των ψηφισάντων αναντίστοιχη με την αδράνεια και ολοκληρωτική απουσία τους από το εργατικό κίνημα και γενικότερα το δημόσιο χώρο. Στο 35ο Συνέδριο παρ’ ότι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, αφού πρώτα «τα βρήκαν», προσπάθησαν με αιφνιδιασμό στην έναρξη του Συνεδρίου να πραγματοποιήσουν αντιδημοκρατική εκτροπή, το σώμα των αντιπροσώπων του Συνεδρίου την απέτρεψε, στις ψηφοφορίες επικύρωσε τις αποφάσεις των συνεδριάσεων του ΔΣ της 23/03 και 30/03 και με αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία απέρριψε όλον αυτόν τον «στρατό» των 66 αντιπροσώπων.
Αφού οι αποφάσεις του Συνεδρίου, του ανώτατου σώματος των αντιπροσώπων των σωματείων, δεν άρεσαν σε ΔΑΚΕ, ΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ από την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου για να τις προσβάλλουν δικαστικά καταθέτοντας αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και ζητώντας η κάθε μια την νομιμοποίηση των αντιπροσώπων τους. Τελικά όλες οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν από το δικαστήριο την Παρασκευή κι έτσι την Κυριακή 09/04/2017 από τις 9:00 πμ μέχρι 19:00 μμ θα γίνουν οι εκλογές για νέο ΔΣ και αντιπροσώπους για ΓΣΕΕ με βάση τις αποφάσεις του 35ου Συνεδρίου.
Η ΤΑΞική ΕΝότητα με την ακλόνητη στάση της αποτέλεσε τον σταθερό κορμό της αποτροπής και της ανάσχεσης αυτής της εφόρμησης, τόσο στο ΔΣ και στο Συνέδριο όσο και στο δικαστήριο, υπερασπιζόμενη τις αποφάσεις του ΔΣ και του Συνεδρίου.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι
Αυτή η προσπάθεια απέτυχε! Για να αποτύχουν και οι επόμενες χρειάζεται η αποφασιστική ενίσχυση της ΤΑΞικής ΕΝότητας στο νέο ΔΣ, η αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στα ταξικά προσανατολισμένα σωματεία, το τσάκισμα του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού και η απομόνωση των βαρώνων της «εργατικής αριστοκρατίας».
Έχουμε αγώνες μπροστά μας που πρέπει να δοθούν κι όχι να προδοθούν!
1[ ] Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της «εφόρμησης», το 66 αντιστοιχεί στο 70% των 95 αντιπροσώπων του 35ου Συνεδρίου!!!

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά έχω απορία να μου εξηγήσεις τη εννοεί ο Μπογιόπουλος. Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Και εγω το ίδιο αν μπορεί κάποιος. Rallizes

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη,
Ο Μπογιόπουλος αναφέρεται στον Πετρόπουλο. Ο δεύτερος επιτέθηκε στον πρώτο για το άρθρο του στον Προσυνεδριακό του 19ου. Δεν πρόκειται να παραθέσω λινκ από αυτόν τον τύπο προφανώς ειδικά όταν σήμερα (τώρα που γράφω το παρών εννοώ) υπερασπίζεται τον Καρτερό και επιτίθεται εκ νέου στο Μαργαρίτη, στο Κόμμα και στο Ρίζο.

Σφυροδρέπανε, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιστορία πίσω από το περιοδικό Πολίτης; Πες και σε μας τα νιάτα.

Όσο για τον Καρτερό, μ' αρέσει που προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Τσίπρα στην παραχάραξη της Ιστορίας που προέβη. Νομίζει ότι είμαστε κουφοί ή στραβοί.
Αποσπάσματα από την ομιλία Τσίπρα στα εγκαίνια της έκθεσης για το Μπελογιάννη:

-«Αυτή τη δημοκρατική απαίτηση, αρνήθηκε τότε να υλοποιήσει το παρακράτος που κυβερνούσε τη χώρα μας.»
-«Για να σπάσει την ασπίδα της δημοκρατίας που υψώθηκε για να προστατεύσει τον Μπελογιάννη και τους άλλους καταδικασμένους, το στρατιωτικό και διπλωματικό παρακράτος της μετεμφυλιακής Ελλάδας, ανέσυρε τότε την κατηγορία για κατασκοπία.»
-«Στριμωγμένο από τη δημοκρατική κατακραυγή, το παρακράτος εκτέλεσε τον Μπελογιάννη άρον-άρον μαζί με τους άλλους τρείς καταδικασμένους, τον Δημήτρη Μπάτση, τον Ηλία Αργυριάδη και τον Νίκο Καλούμενο, τις πρώτες ώρες της Κυριακής 30 Μαρτίου 1952, και μάλιστα πριν ακόμα ξημερώσει.»

Α.Κ

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβω αφού διάβασα τις επιστολές μαργαρίτη/ΑΠΘ, το παλιότερο άρθρο του καρτερού και την απάντησή του, και το παλιότερο άρθρο του μαργαρίτη, η απάντηση του καρτερού μετά από αυτά που έγραψε (κάτι το οποίο σηκώνει μέχρι και μήνυση) είναι "καθρεφτάκι"; Επειδή καμία αντιγραφή δεν υπάρχει (δεν θα μπορούσε άλλωστε -- πολιτική κριτική για τον λόγο τσίπρα κάνει ο μαργαρίτης, δεν λέει για πανεπιστημιακές λαμογιές κτλ), τι μαλακίες γράφει ο άνθρωπος; Βέβαια έχουμε να κάνουμε με γνωστό σκουπίδι, αλλά και πάλι, κάτι καλύτερο περίμενα, έστω σιωπή.

Α.Κ υπάρχει τέτοιο άρθρο του πετρόπουλου που υπερασπίζεται τον καρτερό ή το αναφέρεις λόγω της γενικότερης στάσης του;

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα

1) «Μέχρι κι ο Μητοτάκης προσκόμισε ένα έγγραφο από την Αντίσταση στην Κρήτη, για να παίξει το δικό του πολιτικό παιχνίδι με τους κατάλληλους συμβολισμούς (εθνικής συνεννόησης, κτλ).(..)»

Μάλλον αναφέρεσαι σε αυτό το έγγραφο

http://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=8/4/2017&id=16605&columnId=161

«(..)Το έγγραφο...
Με αφορμή ένα έγγραφο από το αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που παρέδωσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη, ύστερα από αίτημα της ΝΔ, γράφτηκε κι έμεινε σαν εντύπωση πως επρόκειτο για έγγραφο με βάση το οποίο «αποτράπηκε ο εμφύλιος στην Κρήτη». Κανένας εμφύλιος, βέβαια, δεν αποτράπηκε με κανένα έγγραφο. Το συγκεκριμένο αρχειακό έγγραφο (με ημερομηνία 7 Νοέμβρη 1943), όπως στο ίδιο αναφέρεται, αφορά στην επιθυμία «να πραγματοποιηθεί συνεννόησις και συνεργασία» μεταξύ της «Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης» (ΕΟΚ) και του ΕΑΜ, οι δυνάμεις του οποίου ήδη ήταν στο βουνό, συγκροτώντας την 5η Μεραρχία του ΕΛΑΣ Κρήτης και μάχονταν τους Γερμανούς. Η πρώτη συμφωνία υπογράφηκε στο χωριό Μεσκλά, κοντά στη Θέρισσο και συμπληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα με τη συμφωνία της Τρομάρισσας για κοινή στρατιωτική δράση.

... και η ιστορική αλήθεια
Παρά την συμφωνία του ΕΑΜ για κοινή στρατιωτική δράση, η ΕΟΚ κατ' απαίτηση των Αγγλων αξίωνε να μη γίνονται χτυπήματα στους Γερμανούς αν δεν είχε δοθεί έγκριση από την Κοινή Διοικητική Επιτροπή. Αργότερα, αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν «πταίσμα» μπροστά σε όσα ακολούθησαν. Με την απελευθέρωση, όπως σ' όλη τη χώρα, οργίασε η τρομοκρατία, διώχθηκαν όσοι έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά και στις 22 του Απρίλη 1947, με αφετηρία τα Χανιά, δόθηκε εντολή για τη σύλληψη όλων σχεδόν των ΕΑΜιτών του νομού και την άμεση εκτόπισή τους σε ξερονήσια. Πριν ακόμα από τη λήξη του πολέμου (9 Μάη 1945) οι αγγλοκίνητες ομάδες των Μπαντουβάδων και του Γύπαρη πρωτοστάτησαν στο διωγμό των αγωνιστών - ελευθερωτών της Κρήτης. Οι ταξικές διαφορές, που έγινε προσπάθεια να κουκουλωθούν κάτω από την ταμπέλα του «εθνικού», αποκαλύφθηκαν σ' όλη τους την έκταση, με την αστική τάξη να περνά από λεπίδι τους πρωταγωνιστές της αντίστασης, ώσπου βρόντηξε και πάλι το αντάρτικο ντουφέκι κάτω από τη σημαία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.»


2) «(..)Κρίμα μόνο που δε βγήκε τελικά καμιά φωτογραφία με τον Κυριάκο και φόντο το Λένιν στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή (όπου έγινε η συνάντηση με τον ΓΓ) για να γίνει και το σχετικό τρολάρισμα...»

Έγινε ερώτηση προς τον Γ.Γ.!!

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9310588

«(..)-- Είχατε ένα ραντεβού χτες με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα ήρθε και σας είδε στον Περισσό, δεν πήγατε εσείς να τον δείτε...
Όχι στον Περισσό, στα γραφεία μας στη Βουλή.

-- Ναι, σωστά, λάθος έκανα εγώ, ήρθε και σας είδε στα γραφεία σας στη Βουλή και δώρο σάς έφερε ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Επί της ουσίας υπάρχει περιθώριο; Γιατί εγώ καταλαβαίνω ότι η ΝΔ θα ήθελε να υπάρχει ένα μέτωπο της αντιπολίτευσης που να απομονώνει πολιτικά τη σημερινή κυβέρνηση. Εσείς ανταποκρίνεστε σε αυτό;

-- Κύριε Τσίμα, στην περιγραφή των προβλημάτων όλοι συμφωνούμε. Όλα τα πολιτικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαφωνίες αρχίζουν όταν μιλάς για τις αιτίες, για το ποιος φταίει ή έφταιξε που φτάσαμε ως εδώ, τι πρέπει να αλλάξει, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση και πού πρέπει να πάμε. Και βέβαια είναι δεδομένο όσον αφορά τη ΝΔ ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας είναι αγεφύρωτες…»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Προβοκάρει μέσω φβ ο Πετρόπουλος κλασικά.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, Ijon Tichy.

Ανάρτηση στα social είναι.
Αν δεν έχεις πρόσβαση πες μου να στείλω ένα screenshot στο σφυροδρέπανο να το πάρεις μέσω αυτού.

Α.Κ

Ανώνυμος είπε...

Στην Κοζάνη υπάρχει ιστορία.
Μαϊμούδες και μαϊμουδιές στο Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης

http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2017/01/blog-post_88.html

Όλο το «ιστορικό» στα σχόλια

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα
«..ενώ κατάπινε αμάσητες τις δημιουργικές ασάφειες του Βαρουφάκη και το 70% του μνημονίου που είναι καλό και θα έπρεπε να το ψηφίσουμε κι από μόνοι μας.»


Αν μπορείς, πρόσθεσε και το παρακάτω στο κείμενο σου. Όταν οι Βαρουφόφανς πανηγύριζαν στην Βουλή και κατάπιναν αμάσητες τις δημιουργικές σαφήνειες του ανακοινωθέντος του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος του αποψινού Eurogroup.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/918874/eurogroup-to-plires-keimeno-tou-anakoinothentos

«(..)Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως..»

«(..)Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015...»

«(..)Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς...»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Κοζάνη.

Κάποιες παραδοχές προς το "Μαϊμούδες και μαϊμουδιές στο Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης!" (του Βαγγέλη Δεληολάνη*)
http://kozan.gr/archives/10308

μέσω απάντησης

24 Ιανουαρίου 2017
Σωματείο «Ένωση»: Απάντηση στο δημοσίευμα του Βαγγέλη Δεληολάνη
http://kozanimedia.gr/2017/01/24/σωματείο-ένωση-απάντηση-στο-δημοσίε/#.WItZ0mNgp9w

«(..)Στην δημοσίευση σου επίσης αναφέρεις ότι, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης ο οποίος είναι Τακτικός υπάλληλος της ΔΕΗ, ήταν υποψήφιος για σύνεδρος στο σωματείο Ανέργων και Απασχολουμένων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Σαφώς και η πράξη αυτή του προέδρου είναι παράνομη, ανήθική, καταδικαστέα, διασύρει το Συνδικαλιστικό κίνημα διότι ενώ είναι υπάλληλος με Αορίστου Σύμβαση στην ΔΕΗ από το 1991 και βρίσκετε μάλιστα στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης ( έχει θεμελιώσει ηλικιακά και εργασιακά δικαιώματα), να θέτει υποψηφιότητα συνέδρου σε ένα σωματείο, που καμία μα καμία σχέση δεν μπορεί να έχει.

Επίσης θέλουμε να σε ενημερώσουμε ότι έως και τώρα, είναι απλό μέλος του Σωματείου μας.
Για εμάς αυτή η πράξη του προέδρου είναι απαράδεκτη!!!»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Νομίζω πως ο ΑΚ κάλυψε το θέμα με το παραπάνω. Και πολύ καλά κάνει και βάζει τα αποσπάσματα από την ομιλία του Τσίπρα, που ξεσκεπάζουν το σοσιαλ-γκεμπελισμό του Καρτερού.
Ο Πετρό κάνει ρελάνς τις τελευταίες μέρες, για να μη μείνει πίσω στην κόντρα για το μεγαλύτερο αντι-κκε *&^Ο(&^ και χάσει τον τίτλο από τον Καρτερό. Όσοι έχουν φβ ή φίλους με φβ να τους τα λένε, περνάνε ευτυχισμένες ώρες με ποπ-κορν μπροστά στις οθόνες τους. Αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι να υπερασπίσει κάποιον, αλλά να χτυπήσει το κόμμα, με οποιαδήποτε αφορμή.

ΑΚ, ο Μαργαρίτης μπορεί να ήταν στην ΠΠΣΠ, όπως λέει, νομίζω όμως πως τα επόμενα χρόνια κινούνταν κάπου κοντά στο χώρο του Συν, ήταν στη συντακτική ομάδα του Πολίτη, όπως λέει, και σίγουρα έτρεφε σεβασμό για τον Ελεφάντη, που ήταν στέλεχος της Αυγής, και πρέπει να του έχει αφιέρωση ή ευχαριστία και στο βιβλίο του για τον εμφύλιο. Αυτά είναι όλα όσα γνωρίζω σχετικά.

Κανείς αναθεωρητικός χώρος δε θα μπορούσε βέβαια να χωρέσει όμως -έστω στα πλαίσια της... πολυφωνίας- μια τόσο καθαρή ιστορική τοποθέτηση για τα γεγονότα εκείνης της δεκαετίας. Και είναι λογικό το έργο του Μαργαρίτη να ξεσηκώνει τέτοιες οργισμένες αντιδράσεις από τους κολαούζους της κυβέρνησης, σαν τον Καρτερό και τον Πετρόπουλο.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ο τακτικος στοχος του ΚΚΕ (γιατι στρατηγικος ξερουμε ποιος ειναι ) ειναι η "ανασυνταξη του εργατικου κινηματος" .Εκει δινει ολο του το βαρος και απ το περρισευμα των δυναμεων του .Αυτο εχει στην πρωμετοπιδα της δρασης του γιατι σε οσο πιο ταξικη κατευθυνση επιτευχθει αυτη τοσο πιο ομαλα θα γινει η Λαικη Συμαχια .Επισης στοχος ειναι η ανακουφιση των συνεπειων της κρισης για τον λαο μας κι εκει σημαντικο ρολο εχουν οι Λαικες Επιτροπες .Λαικες Επιτροπες και Συνδικατα ειναι τα προπλασματα του Αυριο ,τα κυτταρα της Λαικης Εξουσιας .Να γιατι εχει μεγαλη ,τεραστια σημασια η δουλεια μας σ αυτα !!

Για Καρτερο .Καποτε σε ενα Κνιτικο γλεντι καποιες σφες με μινι χορευαν στα τραπεζια .Καρτερος και Κοψιδης τις εκαναν μια επιθεση Αμβροσιου περιεχομενου για το κοντο της φουστας ανευ προηγουμενου Για τετοιας χρυσαυγιτης ηθικης ατομα μιλαμε

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και κάτι ακόμα για τους κολλητούς των παραπάνω κολαούζων, που τους συναγωνίζονται σε βρωμιά.

Η Αυγή δημοσίευσε την απάντηση του Μαργαρίτη στη διαδικτυακή της έκδοση μόλις το Σάββατο το απόγευμα. Αυτό με έκανε να υποθέσω πως στην Αυγή είδαν πρώτα τυπωμένο τον κυριακάτικο Ρίζο -με το περιεχόμενο της επιστολής του Μαργαρίτη- κι έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Εκτός κι αν αυτά είχαν δημοσιευτεί ήδη σε κάποιο από τα φύλλα του Σαββατοκύριακου -σημειώνω εντός παρένθεσης.

Δε συνηθίζω να αγοράζω την Αυγ(ιαν)ή, συνεπώς δεν έχω πρόσβαση στην έντυπη έκδοσή της και δεν έχω πρόβλημα να δεχτώ πως τελικά δημοσίευσε την απάντηση του Μαργαρίτη, πχ το Σάββατο. Δηλ με μία βδομάδα καθυστέρηση.
Γιατί έγινε αυτό; Τι είχε να φοβηθεί η Αυγή και την καθυστερούσε; Μα την αλήθεια βεβαίως. Τι αλλάζει επί της ουσίας άραγε με αυτό; Και τι έχουν να πουν επί της ουσίας τα γκεσέμια του αριστερού μνημονιακού μετώπου; Μα τι άλλο, από το να βάλουν την ουρά στα σκέλια και να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα, για πολλοστή φορά, όπως έκαναν κι όταν σχολίαζαν στο μπλοκ συγκαλύπτοντας με κάθε πιθανό τρόπο τις κουτσουλιές της ΔΦΑ.
Αυτός είναι ο ορισμός του βόθρου και του διαδικτυακού υπονόμου.

Ανώνυμος είπε...

Με νύχια και με δόντια παλεύει ο άτιμος αλλά δεν νομίζω να μπορέσει να φτάσει ποτέ το γλοιώδες "Στάλιν-Γιαννάκης" ύφος του Καρτερού.

Ενδεικτικό της προσπάθειάς του, μεταφέρω αυτούσια:

«Είναι ο εισηγητής του ιστορικού αναθεωρητισμού πολύ πριν εμφανιστούν Μαρατζίδης και Καλύβας.»

«Παιδιά, ο Μαργαρίτης έχεις ιστορία πίσω του. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Κάποια στιγμή ίσως. Ανιδιοτελώς πάντως δεν στράφηκε προς το ΚΚΕ.»

Με λίγα λόγια στο σίριαλ έχουμε τα εξής επεισόδια:
-Τσίπρας ο «τιμητής»!
-Καρτερός ο υποστηρικτής!
-Πετρόπουλος ο μαχητής!

Ευχάριστη μέρα σήμερα πραγματικά. Απόφαση συνεδρίου, απάντηση Μαργαρίτη, ιντερνετικό show, τάπες από την Κοζάνη. Φοβάμαι να ανοίξω το πόρταλ μη πέσω απότομα στην πραγματικότητα.

Α.Κ

Ανώνυμος είπε...

Ναι, αν υπάρχει κάποιο λινκ ή έστω screenshot ρίχτε το, να το δούμε κι όσοι δεν έχουμε φβ, και για να φαίνονται περισσότερο οι βρωμιές τους. Είπε όντως αναθεωρητή τον μαργαρίτη ο δημοσιογράφος-συνεργάτης της εφ.συν. που συμμετείχε στο αφιέρωμα για τον φλωράκη με τον πασόκο ψαρρά;

Ijon Tichy

george είπε...

εγω παντως αδυνατο να κατανοησω συντροφοι τη θεση οτι και αμυντικος να ειναι ο πολεμος με την τουρκια θα ειναι ιμπεριαλιστικος δηλ δεν πρεπει να υπερασπιστουμε το εδαφος που εργαζεται και ζει ο λαος μας , θυμαμαι πριν πολλα χρονια οταν μας εγκαλουσαν τα αστικα κομματα για τη θεση μας στο μακεδονικο ζητημα απο βουλης ο κωστοπουλος ειπε χαρακτηριστικα οτι μαθηματα πατριωτισμου δε θα παρουμε απο κακους δασκαλους και πως πρωτοι εμεις εννοουσε το κκε παραταμε ιδεολογικες διαφορες σε περιπτωση που απειληθει η χωρα . με εκτιμηση γιωργος

Ανώνυμος είπε...

Ijon Tichy,
έστειλα mail στο σφυροδρέπανο με όσα ζήτησες. Συγγνώμη που τον κάνω μεσολαβητή (δεν έχω τα δικά σου στοιχεία επικοινωνίας), αλλά είπα ότι δεν ψήνομαι να αναπαράγω τέτοια «πράγματα». Αν δεν του είναι κόπος λοιπόν, επικοινώνησε μαζί του να σου προωθήσει τα «πράγματα».

Γιώργο, ο χαρακτήρας του πολέμου εξαρτάται από την τάξη που διεξάγει τον πόλεμο και φυσικά από το χαρακτήρα της τάξης αυτής. 2 αστικές τάξεις ενταγμένες στο ιμπεριαλιστικό σύστημα μπορούν μονάχα να βρεθούν σε ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ τους. Αυτό καθιστά τον πόλεμο άδικο γιατί δεν υπάρχει προοδευτικός χαρακτήρας σε μια τέτοια αντιπαράθεση.
Καθήκον της εργατικής τάξης και των συμμάχων της είναι ΠΡΟΦΑΝΩΣ να παλέψει για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Ταυτόχρονα (έτσι για να χρησιμοποιήσω ωραίες λέξεις, πολυσυζητημένες) οφείλει να μετατρέψει το χαρακτήρα του πολέμου σε δίκαιο. Δηλαδή, να εξασφαλίσει την απόκρουση του επιτιθέμενου, άρα να υπερασπιστεί το έδαφος που ζει και εργάζεται ο λαός όπως λες ΚΑΙ να μετατρέψει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε ταξικό με στόχο τη συνολική ήττα και της δικής της αστικής τάξης, εξασφαλίζοντας έτσι την ειρήνη (μεταξύ άλλων αλλά εδώ μιλάμε για πόλεμο). Η διαδικασία αυτή θα γίνει από την εργατική τάξη με τη δική της αυτοτελή δράση.

2 απαραίτητες διευκρινήσεις σε ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν από τα παραπάνω.

Έχει καμία σημασία ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ των αστικών τάξεων που εμπλέκονται; Δηλαδή το ότι η Τουρκία έχει μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη κάνει τον πόλεμο από πλευράς ελληνικής αστικής τάξης λιγότερο άδικο; Όχι. Διότι όπως είπα δεν προκύπτει καμία προοδευτική αλλαγή από μία τέτοιου είδους σφαγή η οποία γίνεται για αλλότρια συμφέροντα από αυτά του Λαού.

Ωραία ξεκαθαρίσαμε ότι ο πόλεμος είναι άδικος και ξεκαθαρίσαμε ότι πρέπει να παλέψουμε. Πουτ...α ζωή αλλά έτσι είναι. Πάμε στο ζουμί. Τι σημαίνει πρακτικά «αυτοτελής δράση»; Σημαίνει μήπως ότι δεν παίρνουμε μέρος στον αστικό στρατό και φροντίζουμε από την πρώτη μέρα της εισβολής για ετοιμοπόλεμο δικό μας διακριτό αντάρτικο; Αντικειμενικά αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Επομένως θα είμαστε στο μέτωπο, θα είμαστε με τον αστικό στρατό και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε πεδίο είναι πεδίο ταξικής πάλης. (ούτε σε εξορίες ούτε σε φυλακές) Αναδεικνύουμε το χαρακτήρα του πολέμου, σπάμε τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης για εθνική ενότητα τα οποία θα βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες σε οργασμό πραγματικά και επιτελούμε τους 2 στόχους που είπα παραπάνω.
Δεύτερη πλευρά της «αυτοτελούς δράσης». Δε σερνόμαστε πίσω από την αστική τάξη. Πρέπει να είναι καθαρό ότι η ταξική πάλη ΔΕΝ σταματά ποτέ. Οι αστοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ την ταξική τους θέση άρα ούτε και εμείς. Σκοπός τους δεν είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα και η ειρήνη. Αλλά η ατομική ιδιοκτησία και η εκμετάλλευση.
Άλλο βέβαια το να εκμεταλλευτούμε την κρίση και τις αντιθέσεις εκείνης της στιγμής πράγμα που φυσικά και πρέπει να γίνει.

Τέλος για τους πονηρούς που θα πουν ότι μια τέτοια στάση ισοδυναμεί με προδοσία. Ότι η συνεργασία με τους αστούς είναι απαραίτητη για τη συγκέντρωση των μεγαλύτερων δυνατών δυνάμεων (λες και πάνε οι αστοί στο μέτωπο ξέρω γω) και άρα την εξασφάλιση της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αλήθεια έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο η αστική τάξη να θελήσει να παραδοθεί αμαχητί; Μήπως δεν έχουμε πείρα από τους δισταγμούς του Ελληνο-Ιταλικού, τα επιτελικά λάθη και την απώλεια χιλιάδων ζωών αλλά και άλλα ιστορικά παραδείγματα; Τι θα κάνουμε τότε; Θα αλλάξουμε τροπάρι και θα λέμε "εε ξέρετε παιδιά δεν είναι και τόσο φίλοι μας οι αστοί τελικά"; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Οφείλεις να προετοιμάζεσαι από ΤΩΡΑ. Η ταξική στάση, η μόνη συνεπής πατριωτική στάση τελικά, πλάθεται ΣΗΜΕΡΑ. Εκείνη την ώρα ποιος ζει ποιος πεθαίνει. (κυριολεκτικά) Και το βασικότερο, η κάθε στιγμή μετράει. Ο κάθε δισταγμός ή αδυναμία είναι εις βάρος μας και δεν πρέπει να αφήσουμε την ανάγκη να περάσει μπροστά από τα μάτια μας.

Α.Κ

zoot horn rollo είπε...

Κάτι μπερδεύεις Γιώργο μάλλον.

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμη το ερωτημα του Γιωργου θελω να θεσω και εγω ενα ερωτημα.
Καταρχην σε μια ενδοιμπεριαλιστικη διαμαχη υπαιτιοι ειναι οι αστικες ταξεις και των δυο χωρων. Επιτιθεμενου και αμυνομενου. Δεν ειμαστε χιπιδες κελτες που τρεχουμε γυμνοι στα δεντρα και μας την πεσαν οι βαρβαροι βικινγκς για να πλιατσικολογησουν. Ούτε ευθυνη για τις βλεψεις της τουρκιας εχει μονο η ελληνικη αστικη ταξη,οπως διαβασα σε μια αφισα του "χωρου", αν θυμαμαι καλα. Τωρα σε μια ενδεχομενη τετοια συγκρουση πιστευω οτι θα εμπλακουν με τον ενα η τον αλλο τροπο και αλλες χωρες. Η αλλιως οι αστικη ταξη και αλλων χωρων θα βρει εδαφος για να εκμεταλλευτει,αν δεν εχει υποκινηση μια τετοια κατασταση. Εμεις λοιπον πρεπει ταυτοχρονα να πολεμησουμε σε 2 μετωπα τοσο εναντια στη στρατιωτικη επεμβαση οσο και να αναδειξουμε τους πραγματικους υπαιτιους, την αστικη ταξη δηλαδη και τον χαρακτηρα του πολεμου. Ελπιζοντας η μαλλον δουλευοντας για να κανει και η τουρκικη εργαττικη ταξη το ιδιο. Πως ομως θα καταφερουμε να κανουμε κατι τετοιο? Εχουμε τοσες δυναμεις για να μπορεσουμε να παλεψουμε σε δυο μετωπα?
Υγ: προκαταβολικα συγγνωμη για το αν δεν βγαζει πολυ νοημα αυτο που ρωταω, αλλα ειμαι στην παιδικη χαρα!!! Και ναι ξερω οτι πρεπει να αφησω λιγο τις σειρες και να διαβαζω περισσοτερο
Kabamarou

Αναυδος είπε...

αν ειπε κατι τετοιο ο κωστοπουλος οτι παραταμε ιδεολογικες διαφορες τοτε ενα ακομη λογος που εγινε αποστατης και κατεληξε στο συριζα

Ανώνυμος είπε...

@Kabamarou
Αναλύεις σωστά το χαρακτήρα του πολέμου. Σωστά διακρίνεις αστική τάξη να σε βαράει και από έξω και από μέσα. Που τα βλέπεις τα 2 μέτωπα λοιπόν; Ένα είναι το μέτωπο. Το μέτωπο του κεφαλαίου και δεν έχει εθνικότητα. Μία είναι η πάλη, η ταξική. Και όσες δυνάμεις έχουμε τις διαθέτουμε εκεί με τον πιο πρόσφορο για εμάς τρόπο. Άμα το καταλάβουμε αυτό είμαστε σε καλό δρόμο και σε θέση τόσο να παλέψουμε όσο και να προστατευτούμε.

Αν καταλαβαίνω καλά, οι φόβοι σου σχετίζονται περισσότερο με τα διαθέσιμα μέσα. Είναι αιτιολογημένη αυτή η ανησυχία. Και δεν πρέπει να την υποτιμάμε. Δεν πρέπει όμως να υποτιμάμε τη δυναμική του ΤΑΞΙΚΟΥ συσχετισμού. Τη δύναμη που έχει ο Λαός όταν ξεπερνάει το φόβο και όταν αντιλαμβάνεται ότι ένα δρόμο έχει μπροστά του. Δεν την έχουμε ζήσει αυτή τη δυναμική και μπροστά στο άγνωστο και την απειρία μας γινόμαστε διστακτικοί. Μπορούμε μονάχα να τη δούμε μέσα από την ιστορική πείρα. Και έχουν γραφτεί αριστουργήματα που κάνουν τις θεωρητίστικες αυτές κουβέντες μου πραγματικά σκουπίδια. Δεν έχω διαβάσει σχεδόν τίποτα ούτε κι εγώ. Λίγα μονάχα και προσπαθώ για περισσότερα. Προτείνω πάνω στο ζήτημα του τι είναι τελικά αυτή η δυναμική:

-Λένιν, φυσικά, και τα "Γράμματα από μακριά".
-Ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο που εμφανίστηκε πρόσφατα και πρωτότυπο στο αρχείο του Κόμματος. Του Ηλία Παρασκευαΐδη αν δεν κάνω λάθος. "Χριστούγεννα Μυτιλήνη 1944". Το ΜΟΝΟ πραγματικό "ΓΚΟ ΜΠΑΚ".
http://arxeio.kke.gr/document/137
-Το ντοκυμαντέρ «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού. Υπάρχει μια φράση μέσα στο ντοκιμαντέρ την οποία μεταφέρω από μνήμης και ελπίζω να μην κάνω λάθος. "Όταν βρεθείς απέναντι στις κάνες των όπλων του εκμεταλλευτή, τότε καταλαβαίνεις πραγματικά τι σημαίνει ταξική πάλη".

Τα παραπάνω αναφέρονται σε διαφορετικές συνθήκες γι αυτό και τα διαλέγω. Επαναστατικές, εμπόλεμες, «ειρηνικές» κατά σειρά. Το συμπέρασμα δεν αλλάζει επειδή αλλάζουν οι συνθήκες.

Α.Κ

ΥΓ: Μιας και η συζήτηση περιστράφηκε στην αρχή γύρω από την καπηλεία Τσίπρα και πως αυτή εξελίχτηκε. Θεωρώ ότι αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη χειρότερη από τις ξετσιπωσιές του θα έπρεπε να απαντήσω με το "Go back, κυρία Μέρκελ. Go Back, κύριε Σόιμπλε". Το έχουμε ακούσει τόσες φορές στα ράδια και στις εκπομπές που ξεχνάμε ΠΟΥ ειπώθηκε και γιατί. Μυτιλήνη, 2 Μαΐου 2014, πλατεία Σαπφούς, κάτω από τα γραφεία του Κόμματος για όσους ξέρουν το χώρο. Απευθύνθηκε μπροστά στο λεσβιακό λαό... Απευθείας συσχέτιση με το παραπάνω (φρόντισε να την εξηγήσει άλλωστε ο αλήτης στην αρχή της ομιλίας). Ελπίζω να μην ήταν ανάμεσα στο κοινό άνθρωποι που είπαν, τότε, το 44 το ένα και μοναδικό "Γκο Μπακ".
Είναι ένα πράγμα να καπηλεύεσαι την θυσία και την αταλάντευτη στάση του Μπελογιάννη και της Καισαριανής. Των αλύγιστων, νεκρών αγωνιστών. Είναι άλλο πράγμα να καπηλεύεσαι μία από τις ελάχιστες στιγμές στη ροή της ιστορίας που ένας λαός μπαίνει μπροστά. Και να το λες μπροστά του...

ΥΓ2: Ωραίο το σχήμα με τους "χίπιδες κέλτες".

Ανώνυμος είπε...

Σε πόλεμο μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών ή μάλλον μεταξύ κρατών την εποχή του ιμπεριαλισμού, σκοπός μας είναι να πάμε να πολεμήσουμε, ΑΛΛΑ, να αρνηθούμε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων και οποιαδήποτε συμμετοχή σε μάχες εκτός συνόρων!
Η ημερήσια διαταγή έχει π.χ. επίθεση και κατοχή εδαφών σε θέσεις σε Τουρκικό έδαφος;
"Σορι κ. λοχαγέ αλλά εγώ ορκίστηκα να προστατεύω τα εδάφη της πατρίδας μου από εισβολείς. Να πάτε μόνος σας ή μαζί με τους πολιτικούς που μας ξέσκισαν την ζωή, αν θέλετε να κατακτήσετε την Κωνσταντινούπολη".
Και όλα αυτά όσο θα στήνονται στρατιωτικές οργανώσεις με αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό, και αντιπολεμικό περιεχόμενο. Φαντάσου ΠΑΜΕ στρατού ξέρω γω.
Τελικός σκοπός να πάρουμε τα όπλα, και μια ωραία πρωία με απεργίες παντού, να κατέβουμε μαζί με το υπόλοιπο ταξικό κίνημα στους δρόμους, ώστε να καταλάβουμε την εξουσία από τα σκουπίδια τους αστούς, που θα μας έχουν στείλει να σφαχτούμε για να φτιάξουν αγωγούς, και για να σώσουν τα συμφέροντα και τα κέρδη τους από τα απέναντι ταξικά "αδέλφια" τους.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε για την εποχή που ήταν μέλος του πγ του κόμματος και που δεν είχε αλλάξει ακόμα το προ 91' πρόγραμμα που είχε τα στάδια. Δεδομένων των συνθηκών απάντησε αυτό που υπήρχε ως τότε κατακτημένο από την συλλογική ανάλυση του κόμματος και οχι καιροσκοπικά όπως έκανε στην πορεία με τον προσυνεδριακό του 16ου, την κεδα και το εξωκοινοβούλιο κλπ.

Θεωρώ ότι το σχόλιο του Α.Κ. με καλύπτει ως απάντηση σε όποιον καλόπιστο θέσει θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Περίπου τα ίδια αποκόμισα και εγώ από την διαδικασία των συσκέψεων.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@george

Οι Έλληνες επενδύουν στην Τουρκία
http://www.turkishgreeknews.org/ellines-ependyoun-stin-tourkia-8882.html
Αν είναι για «ευκαιρίες», για ΑΞΕ (Άμεσες Ξένες Επενδύσεις), το Ελληνικό Κεφάλαιο επενδύει ακόμα και στη Τουρκία.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

1) Σε σχέση με την ξεφτίλα Καρτερού, να δώσουμε και λίγο παραπάνω σημασία στο γεγονός ότι του απάντησε όχι μόνο ο Μαργαρίτης, αλλά και το ίδιο το ΑΠΘ. Δηλαδή τον έκραξε για αυτά που γράφει και το ίδιο το ΑΠΘ που βέβαια δεν είναι ΚΚΕ.

2) Σε σχέση με τη θέση του ΚΚΕ για τον πόλεμο, να πω απλά ότι η απάντηση στο "τι να κάνουμε" είναι δύσκολο να δοθεί από τώρα με απόλυτη ακρίβεια (και ίσως δεν είναι καν φρόνιμο), επειδή όλα θα κριθούν από τις συνθήκες και τους συσχετισμούς που τότε θα υπάρχουν ή θα διαμορφωθούν. Εάν έχουμε στο μυαλό μας και δεν χάνουμε ποτέ τον τελικό στόχο, δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδευτεί κανείς. Επίσης να πω ότι στο να κατανοήσω και να κάνω κτήμα μου (όπως ελπίζω τουλάχιστον), τη συγκεκριμένη θέση του ΚΚΕ, με βοήθησε πολύ μια ανάλυση που έγινε σε συγκέντρωση από κάποια συντρόφισσα. Θέλει και λίγο ζωντανή συζήτηση το θέμα, όχι μόνο διαδίκτυο.

Γιάννης Ν.

Ανώνυμος είπε...

@george Νο2
Ο Ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας ενός Πολέμου δεν έχει να κάνει με το πρώτος ή δεύτερος ή με το «αδικημένος».
Δεν λέει αυτό που γράφεις το ΚΚΕ στο 1:40 π.μ. Πέρα από αυτά που σου έγραψαν στο σχόλιο 3:26 π.μ. διάβασε προσεκτικά την απόφαση του 20ου συνεδρίου.
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/4/2017&id=16606&pageNo=13

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Τα ζόρια και οι επιδιώξεις της αστικής τάξης είναι σε πολλά επίπεδα.
Αλέξης ψηφίζει, Κυριάκος Εφαρμόζει. Το κράτος έχει συνέχεια. Αλλά αν ο Αλέξης «δεν βάλει το νερό στο αυλάκι» για τα καλά, πως ο Κυριάκος θα τα εφαρμόσει σχεδόν απερίσπαστος;
Την «σκληρή» δουλειά της Αστικής Τάξης την κάνει παραδοσιακά η Σοσιαλδημοκρατία. Της οποίας μάλλον ο πολιτικός της χρόνος, με αυτή τη μορφή ΔιαΚυβέρνησης, τελειώνει

Δεν θεωρώ και τόσο άσχετες τις διεργασίες στην Κοζάνη με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

ΑΚ
Επειδη η απαντηση μου μαλλον δεν εφτασε το ξαναστελνω.
Σε ευχαριστω για την απαντηση. Ηταν βοηθητικη αρκετα.
Ο φοβος μου οντως εχει να κανει με τα διαθεσιμα μεσα που εχουμε ή θα εχουμε και κατα ποσο μπορει να γινει κατανοητη η φυση του πολεμου και οτι οπως επεσημανες το μετωπο στην τελικη ειναι ενα.
Σχετικα με το Λαντλοου εχω καποιες αποριες (σιγα που δε θα ειχα) αλλα δεν ειναι επι του παροντος.
Kabamarou