Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ο ηθικός κόσμος του ποδοσφαίρου

Αρχικά η κε του μπλοκ προσανατολιζόταν να γράψει ένα σημείωμα με τις βασικές υποψηφιότητες για τις χειρότερες ιστορικές περιόδους στην 100χρονη διαδρομή του κόμματος και το Γολγοθά που ανεβαίνει για την έφοδο-ανάληψη στους ουρανούς -που για εμάς είναι η επανάσταση αλλά για τους πιστούς συμμάχους μας μπορεί να είναι απλή ανάσταση.

Ή για το "τίμιο ξύλο" (χωρίς σταυρό, σκέτα κοντόξυλα) στα/την ΕΑΑΚ Θεσσαλονίκης και τις μυστικοπαθείς ανακοινώσεις που πυροδοτούν το κλίμα, χωρίς πικάντικες λεπτομέρειες, για να μη δώσουν όπλα στον εχθρό να τους χτυπήσει (ο φίλος είναι άλλη υπόθεση κι έχει κάθε δικαίωμα). Άλλοι περιφρουρούν τα εσω-οργανωτικά τους ζητήματα, έγγραφα, κτλ, κι άλλοι (ΕΑΑΚ) που έχουν οργανώσεις, αλλά όχι οργάνωση, περιφρουρούν τα ξύλα που πέφτουν μεταξύ τους. Και δεν υπάρχει, δυστυχώς, κάποια μπροσούρα-κείμενο-ανάλυση του Λένιν, που να θεσπίζει κριτήρια για τη συνέχιση του ρεφορμισμού με άλλα, τραμπούκικα μέσα (όπως θα έλεγε κι ο Κλαούζεβιτς ως θεωρητικός του πολέμου) ή για τα δίκαια και άδικα ξύλα, αν έχει σημασία ποια γκρούπα επιτίθεται πρώτη, κοκ.

Και το βασικότερο: δεν υπάρχει κανείς να απαντήσει το καίριο ερώτημα: εκτός από το τίμιο ξύλο, κλέψανε πορτοφόλια και κινητά; Ή κράτησαν πολιτικό πολιτισμό, κινηματική, ενωτική κουλτούρα κι άγραφους ηθικούς κανόνες, όπως οι "αγνοί χούλιγκαν" στο football factory;

Αυτό μας δίνει καλή πάσα για το κυρίως πιάτο της ανάρτησης, που είναι αθλητικό κι αρκούντως πένθιμο, στο πνεύμα της ημέρας*.
Πιάσε χαρτί και σημείωνε.

Στην Ελλάδα, οι λεγόμενοι "big four" (τέσσερις μεγάλοι) που είναι κάτι σαν ποδοσφαιρική εκδοχή του G8, δηλ το τέως ΠΟΚ κι ο ΠΑΟΚ, που διαφέρουν μόλις σε ένα άλφα (όπως λέμε Αθήνα) μεταξύ τους, βρέθηκαν μετά από εβδομήντα χρόνια στην τετράδα του Κυπέλλου και κονταροχτυπιούνται για το τρόπαιο. Συνεπώς, οι τελικοί υποψήφιοι για τον τίτλο είναι οι ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρίες ενός λαθρέμπορα όπλων, ενός λαθρέμπορα ναρκωτικών, ενός εφοπλιστή μεγαλοκαναλάρχη κι ενός ρώσου μαφιόζου, που θέλει να γίνει όλα τα παραπάνω, σπάζοντας το αθηναϊκό κατεστημένο και την ιδεολογική ηγεμονία της ΟΑΚΚΕ.
Κι ο χειρότερος ας νικήσει, που λένε και στον αθλητισμό.

Η σύγκρουση αυτή είναι πρόβα τζενεράλε για του χρόνου, καθώς φαίνεται να αλλάζουν τα κόζια, κι οι οξυμένες αντιθέσεις για τη διάδοχη κατάσταση θυμίζουν λυκοσυμμαχίες και ψυχροπολεμικό πεδίο

Όπως έγινε χτες δηλ στο Καραϊσκάκη, με τα ΜΑΤ να μπουκάρουν στη φυσούνα σαν ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ -που μόνο ειρήνη δε φέρνει- και να πλακώνουν αδιακρίτως φίλους κι εχθρούς, παίκτες, φροντιστές κι έναν αξιωματικό της αστυνομίας (!) μοιάζοντας με μαγικές (παραγωγικές) δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει ο (καπιταλιστής) ιδιοκτήτης τους.

Κι αν υπάρχει κάτι πιο παράξενο και σουρεάλ από το να βλέπεις τον Ολυμπιακό στη θέση του αδικημένου που διαμαρτύρεται, είναι πχ το συλλεκτικό πρωτοσέλιδο του "Γαύρου" που πολιτικοποιεί το ζήτημα, ξεχνώντας πχ το δόγμα "no politica" για τη δολοφονία του Φύσσα.

Η βασική αντίθεση, τελευταίο σκαλοπάτι πριν
από τη δικτατορία του προλεταριάτου
Η χούντα της Αριστεράς απέναντι στο Θρύλο... Που πάει να πει ο Σύριζα εναντίον του Μαρινάκη. (Το Σύριζα τον ρώτησαν;)
Από τις περιπτώσεις που κάνουν το Λαϊκό Στρώμα να θέτει αμήχανα το προαιώνιο ερώτημα: εμείς με ποιον είμαστε; Με τα σκατά ή με τα απόσκατα;

Την ίδια στιγμή, η ΔΦΑ ετοιμάζει: νομοσχέδιο για να μπορεί να χαρίζει χρέη στις ΠΑΕ (μια νοσηρή κατάσταση που υποτίθεται πως θα τερμάτιζε η προηγούμενη ρύθμιση, επί Κοντονή). Καθώς επίσης, να δρομολογήσει την κατασκευή και την παράδοση της Αγιά-Σοφιάς στο Μελισσανίδη. Κρίμα όμως που δε θα είναι κρατικό στάδιο, για να βαφτίσουν συμβολικά καμιά θύρα και να δείξουν πόσο αριστεροί είναι: πχ θύρα Νίκος Ζαχαριάδης, που ήταν -λέει- και ΑΕΚτζής (όπως και ο Πλουμπίδης, αν δεν κάνω λάθος). Ό,τι έκαναν δηλ και με το τούνελ του Τεμπονέρα, στην Πατρών-Κορίνθου.

Στη Β΄Εθνική (που επισήμως λέγεται Football League) οι ομορφιές δεν κερδίζουν την ίδια δημοσιότητα, για αυτό γίνονται πιο ελεύθερα, κι ας είναι λιγότερο εκλεπτυσμένες και πιο μπρουτάλ.
Ένας παίκτης του Παναιγιάλειου υπέπεσε στο ίδιο ακριβώς πέναλτι (με ανοιχτό χέρι) στους αγώνες της ομάδας του με τους δύο πρωτοπόρους (Απόλλων και Λαμία). Ω, με συγχωρείτε, ήταν τυχαίο...

Ο πρόεδρος της τελευταίας (Λαμία) καταγγέλλει πως απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών του, για να τον τρομοκρατήσουν.
Ενώ ο πρόεδρος του Άρη βγάζει μια ανακοίνωση γεμάτη ήθος κι αθλητικό, γηπεδικό πολιτισμό, για τους αντιπάλους του που νικάνε ομάδες με ανοιχτά χέρια, ανοιχτά πόδια και.. αδελφές!

Υπάρχει βεβαίως η άποψη πως αυτά γίνονται μόνο στην υπανάπτυκτη Ελλαδίτσα, που δεν έπιασε ποτέ το τρένο της πολιτισμένης Ευρώπης (και κατά μία άλλη άποψη δεν είχε ποτέ πραγματικό καπιταλισμό, πόσο μάλλον στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο...)

Μιλάμε για την προηγμένη Ευρώπη, όπου μετά τη βομβιστική επίθεση στο πούλμαν της Ντόρντμουντ και τον τραυματισμό παίκτη της (Μπαρτρά), η ΟΥΕΦΑ ως διοργανώτρια αρχή του Τσου-Λου θεώρησε αρκετό να αναβάλει για μία ολόκληρη μέρα τον αγώνα των Βεστφαλών με τη Μονακό, για να τους αφήσει να αναρρώσουν και να συνέλθουν από το σοκ (κάτι που δεν έγινε ποτέ κι έτσι ηττήθηκαν φυσιολογικά). Όχι παραπάνω από μία μέρα όμως, γιατί τρέχουν ασφυκτικές προθεσμίες, τηλεοπτικά συμβόλαια κι ένας σκασμός λεφτά. Δεν είναι να παίζουν με αυτά τα πράγματα, όπως με τις ανθρώπινες ζωές που είναι αναλώσιμες.
We care about football...

Οι μόνοι που έδειξαν πραγματικά αυτό το τελευταίο, είναι οι τρομεροί οπαδοί της Μπορούσια, που ξεκίνησαν αυτοσχέδια καμπάνια φιλοξενίας των ξεκρέμαστων γάλλων οπαδών, που χρειάστηκε να κάνουν μία επιπλέον, απρογραμμάτιστη διανυκτέρευση, σε ξένη χώρα.

Μιλάμε επίσης για την προηγμένη Ευρώπη, όπου χτες το Λιόν-Μπεσίκτας, για το Europa League, τελείωσε με ωριαία καθυστέρηση, παρουσιάζοντας αυτήν την εικόνα...



Τι; Αν διακόπηκε οριστικά; Όχι βέβαια. Από πού κι ως πού...

Πέρα από το κλισέ ηθικό δίδαγμα "αυτά καλό είναι να μη γίνονται", ας καταλάβουν τουλάχιστον κάποιοι ότι δε γίνονται μόνο σε εμάς. Εκτός κι αν δαιμονοποιούν για αυτά το κακό Ισλάμ, που βρήκε μία ακόμα ευκαιρία να επιτεθεί στην "πολιτισμένη Ευρώπη"...

*το πραγματικά πένθιμο, ανησυχητικό, μείζον θέμα της ημέρας είναι προφανώς η κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ: Συρία, Αφγανιστάν, ΛΔ Κορέας... Τόμαχοκ, η μητέρα των βομβών (η μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα).
Να δεις τις σου 'χω για μετά...
Το Νόμπελ Ειρήνης από που το παραλαμβάνουν;

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξύλα μεταξύ ΕΑΑΚιτων; Μα...η επίθεση της ΚΝΕ στα ΕΑΑΚ δεν ήταν γιατί "κινδυνεύει η ενότητα της ΚΝΕ";

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΩ Η ΚΟΥΡΑΔΑ Ο ΠΛΑΤΙΝΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΣΤΟ ΧΕΙΖΕΛ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΝΕΚΡΟΥΣ.

ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΓΙΝΕ ΚΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ. ΚΑΙ ΘΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣΑΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΓΘΑΡΘΗΚΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΕΝΟΣ ΠΑΙΧΤΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ;

ΣΙΓΑ Η ΜΠΑΛΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΑΝ ΠΕΣΟΥΝΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ.

ΤΟ 1985 ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ, ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.

ΡΩΤΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΣΤΑΘΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΑΙ ΕΙΣΑΣΤΕ, ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Τι ξύλο έπεσε μεταξύ των εαακ; Για ενημέρωσε λίγο.

Ο.Χ.Ε.Π.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η μπάλα είχε σταματήσει μόνο την 11η Σεπτέμβρη. Κι αυτό όχι την ίδια μέρα. Την πρώτη μέρα έγιναν κανονικά τα παιχνίδια, τη δεύτερη μέτρησαν κι άλλα πράγματα.

Περισσότερες λεπτομέρειες (που ούτως ή άλλως δεν έχουν γίνει γνωστές) με λινκ κτλ στο αυριανό σημείωμα. Αν και νομίζω πως βρίσκονται εύκολα με ένα απλό γκουγκλάρισμα.

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΑ.

ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ.

ΑΝ ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2001 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Το πεζικό με το ναυτικό (αρασίτες κι αρανίτες) δεν πλακώνονταν κι όταν ήταν όλοι τους ανταρσυα; Τώρα που έχουμε τα ίδια εντός του λαετζίδικου "ρήγματος" γιατί είναι είδηση αυτό;

Την 11η σεπτ. του 01 θυμάμαι ένα ματς του παναθηναϊκού να γίνεται κανονικά για το τσου-λου, δεν ξέρω αν θυμάμαι λάθος βέβαια. Η ουεφα πάντως λέει ότι πήρε το οκ από την ίδια την ντόρτμουντ, που μάλλον φωνάζει επειδή έχασε κι όχι επειδή τώρα ανακάλυψε την σαπίλα του σύγχρονου ποδοσφαίρου (μέρος της οποίας είναι κι η ίδια εκ φύσεως). Ίσως πόνταραν στο σόου που θα έδιναν αν κέρδιζαν με τους ποδοσφαιριστές ήρωες που τα δίνουν όλα για την αγάπη της ομάδας κτλ.

Ijon Tichy

ΥΓ: Τα πράγματα φαίνεται να σοβαρεύουν πολύ στην ΛΔΚ. Πάει ο "αντιφασιστικός" αγώνας των φιλελέδων και των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών εναντίον του Τραμπ τώρα που έδειξε ότι ξέρει πώς γίνεται η δουλειά (χωρίς καν μούφα έρευνα των τάιμς αυτή την φορά). Δεν θα μάθουμε κιόλας πώς χακαρίστηκε η αγία αμερικάνικη δημοκρατία από τους ρώσους, πάλι καλά που έχουμε και παρακαταθήκη τις ομιλίες του χαρισματικού...

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με Μαρινάκη-Αλαφούζο νομίζω ότι έχει τη σημασία του το ότι ο Παπαχρήστος των Νέων δουλεύει πλέον ταυτόχρονα, και χωρίς πρόβλημα "γραμμής", τοσο στο ραδιόφωνο-τηλεόραση του Σκάι όσο και στην καθημερινή εφημερίδα του Μαρινάκη. Αξίζει να θυμόμαστε ότι πριν τα τσουγκρίσει ο Αλαφούζος με το Μαρινάκη, ήταν συνέταιροι. Μετά τις εξελίξεις στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει μεταξύ τους, ίσως αν ανοίξει ξανά για το Μαρινάκη το σχέδιο Νότινγχαμ Φόρεστ (που ξανακούστηκε πρόσφατα) να δούμε περισσότερα. Όταν πάντως ο Μαρινάκης τα είχε τσουγκρίσει με Σαμαρά και βοήθαγε Σύριζα, με τους Μητσοτάκηδες ποτέ δε διατάραξε σχέσεις.
ρα

Ανώνυμος είπε...

"Συνεπώς, οι τελικοί υποψήφιοι για τον τίτλο είναι οι ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρίες ενός λαθρέμπορα όπλων, ενός λαθρέμπορα ναρκωτικών, ενός εφοπλιστή μεγαλοκαναλάρχη κι ενός ρώσου μαφιόζου, που θέλει να γίνει όλα τα παραπάνω"

Χα, χα, χα!!! Έτσι ακριβώς...

Νίκος από Λαμία

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Το ελληνικο ποδοσφαιρο εκτος απο διεφθαρμενο ειναι και χαμηλης ποιοτητας.

Σε μια εποχη που ο ανθρωπος δεχεται τοσα ερεθισματα, και μπορει να παρακολουθησει πολυ καλυτερα θεαματα απο τα ματς της Σουπερ Ξεφτυλιγκ, απορω πως υπαρχει ακομα κοσμος που φανατιζεται με ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ κλπ