Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Γιατί δε θα γίνει δικτατορία του προλεταριάτου στην Ελλάδα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Γιατί δε θα γίνει δικτατορία του προλεταριάτου στην Ελλάδα

Γιατί τα όργανα του διεθνούς κομμουνισμού έμειναν ακέφαλα χωρίς διεθνή κομμουνισμό, να ψυχορραγούν σε τοπικό επίπεδο, μέχρι να μπουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Γιατί ο κομμουνισμός ήταν μια ιστορική παρένθεση. Δοκιμάστηκε, απέτυχε παταγωδώς κι αποχώρησε μια και καλή από το ιστορικό προσκήνιο. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω πια.

Γιατί οι ιδέες των κλασικών του μαρξισμού ανήκουν σε άλλο αιώνα κι ένα ξεπερασμένο παρελθόν, που αδυνατεί να περιγράψει το παρόν και να φωτίσει τις προοπτικές του μέλλοντος.

Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε ανεπτυγμένο καπιταλισμό -ούτε καν πραγματικό καπιταλισμό, κατά μια άλλη άποψη- για να υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες-προϋποθέσεις του σοσιαλισμού.

Γιατί η σοσιαλδημοκρατία έχει γερές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, έστω και χωρίς το κοινωνικό συμβόλαιο της ευημερίας άλλων χρόνων, και στις κρίσιμες στιγμές θα παίξει το ρόλο ενός γερού αναχώματος, που δε θα αφήσει τη συσσωρευμένη οργή να ξεχειλίσει σε επικίνδυνες κοίτες και να ξεφύγει εκτός συνταγματικού τόξου.

Γιατί ο λαός έχει υποφέρει από τη χούντα κι απεχθάνεται τις δικτατορίες κάθε απόχρωσης (εκτός κι αν μιλάμε για παρδαλές επαναστάσεις), οπότε δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αντίστοιχη κατάσταση.
Γιατί η χώρα μας γέννησε τη δημοκρατία και δε θα επιτρέψει στους επίδοξους λαϊκούς επιτρόπους που την επιβουλεύονται να την καταλύσουν.

Γιατί η δικτατορία του προλεταριάτου ως όρος δεν μπορεί να πιάσει τον παλμό της σύγχρονης νεολαίας, να εμπνεύσει τον κόσμο και να σταθεί στον 21ο αιώνα. Πρέπει να αντικατασταθεί με άλλους όρους -πχ εργατική δημοκρατία- και βασικά με άλλους στόχους και διάφορες μεταβατικές καταστάσεις που θα μας οδηγήσουν βαθμιαία στον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Γιατί καμία επανάσταση δε θα ανατρέψει μια δικτατορία για να την αντικαταστήσει με μια άλλη και με έναν καινούριο μηχανισμό καταπίεσης.

Γιατί δεν υπάρχει προλεταριάτο στις μέρες μας, συγκεντρωμένο σε εργοστάσια και μεγάλες παραγωγικές μονάδες -ούτε καν εργατική τάξη ίσως, κατά μία πιο (μετα)μοντέρνα θεώρηση των πραγμάτων, που καταργεί μαγικά την αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας. Κι αν τέλος πάντων υπάρχουν, είναι υπολείμματα του παρελθόντος που εξαλείφονται και συρρικνώνονται διαρκώς, χωρίς να μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γιατί οι σύγχρονες εξουσίες είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα μέσα, για να αποκρούσουν κάθε πιθανή απειλή, να τσακίσουν κάθε αντίπαλο, να επιβάλουν την ισχύ τους και το γράμμα του νόμου που τη θεσπίζει. Έχουν εργαλεία παρακολούθησης, όπλα καταστολής, ιδεολογικούς μηχανισμούς χειραγώγησης και διαμόρφωσης συνειδήσεων και μοιάζουν πρακτικά αήττητες.

Γιατί ο συσχετισμός είναι συντριπτικά αρνητικός σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα. Αν μια χώρα σπάσει την αλυσίδα, δε θα μπορέσει να αντέξει την πίεση που θα της ασκήσει ο καπιταλιστικός της περίγυρος. Κι όσο για το ενδεχόμενο μιας ταυτόχρονης παγκόσμιας επανάστασης, αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο κι ουτοπικό.

Γιατί το ΚΚΕ έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα, με την εξέλιξη της κοινωνίας, με τα δυναμικά της στρώματα και στοιχεία, την τεχνολογία, τα social media, κοκ.

Γιατί οι μενσεβίκοι (τους/μας) έχουν πάρει φαλάγγι...
Και υπεύθυνη για αυτό είναι η ηγεσία του κόμματος που δεν τήρησε τη λενινιστική ευλυγισία, τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, το πρόγραμμα του 15ου συνεδρίου, την 6η Ολομέλεια του 34' (για τον αστικοδημοκρατικό χαρακτήρα της επικείμενης επανάστασης στην Ελλάδα), τα Λαϊκά Μέτωπα του 7ου συνεδρίου της Κομιντέρν, τις εργατικές κυβερνήσεις του 3ου συνεδρίου της...
Και μερικές δεκάδες ακόμα επεξεργασίες, που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή.

Γιατί δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες...
Ή γιατί παρα-ωρίμασαν, σάπισαν και δεν προσφέρονται άλλο πια.

Γιατί... γιατί... γιατί...

Τα παραπάνω είναι σκόρπια κι ανάκατα γιατί, επιχειρήματα, που συμπυκνώνουν πολλές εκδοχές του ίδιου κειμένου από διαφορετικές σκοπιές, που είναι όμοιες μες στη διαφορά τους και συγκλίνουν στο ίδιο πάντα σημείο: την άρνηση της επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου, που είναι η νομοτελειακή κατάληξη της ταξικής πάλης.

Όπως έλεγε κι ο Βλαδίμηρος, μαρξιστής δεν είναι όποιος παραδέχεται την πάλη των τάξεων και την ύπαρξή της (αυτό μπορεί να το κάνει θεωρητικά κι ένας αστός, άλλο αν οι περισσότεροι την έχουν καταργήσει στα λόγια δεκάδες φορές και ομνύουν συνεχώς στη συνεργασία των τάξεων) αλλά μόνο αυτός που παραδέχεται κι αγωνίζεται για την τελική της συνέπεια-κατάληξη.

Θα περίμενα να δω στα σημερινά πρωτοσέλιδα του αστικού τύπου ένα παρόμοιο κείμενο με τον τίτλο της ανάρτησης, αλλά προφανώς οι αστοί δεν είναι τόσο αφελείς για να παίρνουν την επιθυμία τους για πραγματικότητα, και δε θα κάνουν ποτέ αυτό που είχε κάνει η Αυγή στο πρωτοσέλιδό της για τη χούντα, πριν από μισό αιώνα ακριβώς. Θέλουν να ξορκίσουν όμως τον υπαρξιακό τους φόβο και για αυτό περνάνε με πλάγιους τρόπους αυτό το μήνυμα, κι όλα τα βαριά (μαύρης, πράσινης και ροζ απόχρωσης) βαράνε στην ίδια κατεύθυνση, κλίνουν σε όλες τις πτώσεις και όλους τους τόνους αυτό το μήνυμα: ότι στην Ελλάδα δε θα νικήσουν ποτέ οι κομμουνιστές κι η επανάσταση.
Ακόμα κι αν δεν είναι τόσο κουτοί για να το κάνουν πρωτοσέλιδο τίτλο...

Υστερόγραφα

-Υποθέτω πως οι περισσότεροι αναγνώστες του μπλοκ που βρίσκονται στην πρωτεύουσα θα ανηφορίσουν προς τον Περισσό για τη σημερινή εκδήλωση-παρουσίασης της πρόσφατης έκδοσης της ΣΕ και του τμήματος Ιστορίας για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

Όσοι δεν πάνε εκεί όμως ή νομίζουν πως προλαβαίνουν να τα συνδυάσουν και να βρεθούν και στα δύο με κάποιον τρόπο, μπορούν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και την παρουσίαση του δίσκου των Φρανκ και Drugitiz (με τη συμμετοχή του Σφάλματος και άλλων)) στο Modu στην Κολωνού (κοντά στο Μεταξουργείο) για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.


Το παραπάνω εντάσσεται στην κατηγορία σύγχρονη καλλιτεχνική πρόταση.
Αυτό που δεν μπορεί να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία (σίγουρα όχι της σύγχρονης κι ελέγχεται ίσως για κάποιους το "καλλιτεχνικής) αλλά αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της κε του μπλοκ είναι ο Στάθης Ψάλτης που πέθανε σήμερα, αφήνοντας πίσω του αρκετό υλικό για κάθε πιθανό σχόλιο. Περισσότερα όμως σε επόμενο σημείωμα...

21 σχόλια:

faros είπε...

Ο τίτλος του άρθρου, θα μπορούσε σε μια άλλη ... εκδοχή του, να είναι ο εξής.

- Στην Ελλάδα, ποτέ δεν θα σηκώσει κεφάλι ο εργάτης!

Σε όλα δε τα "γιατί" που αναφέρονται παρακάτω - και σε όσα άλλα μπορεί να διατυπωθούν, με ανάλογο περιεχόμενο - μια σύντομη απάντηση, θα μπορούσε να ήταν η εξής.

Καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι ποτέ ο εργάτης δεν θα ξυπνήσει!
Να διεκδικήσει και να πάρει στα χέρια του, την ίδια την ύπαρξή του!

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να προσπαθούμε καθημερινά, αυτό, να γίνει μια ώρα νωρίτερα.

Πως λέγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι "συν Αθηνά και χείρα κίνει", έ, ένα τέτοιο πράγμα!

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

μυσταγωγια στην αιθουσα συνεδριων του κομματος σημερα

http://www.902.gr/eidisi/politiki/127393/timi-stoys-kommoynistes-kai-agonistes-toy-antidiktatorikoy-agona-video-foto

Ανώνυμος είπε...

Δύο ημέρες πριν τις Γαλλικές Εκλογές.

Ετοιμάζεται “ριζοσπαστικοποίηση από τα μέσα της ΕΕ” σε μία Ευρώπη που "αλλάζει προοδευτικά" από την εποχή του ΠΑΣΟΚ.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9326329

“ Ανακαλώντας στη μνήμη τα - ομολογουμένως συγκρατημένα - πανηγύρια περί «ενότητας της ΕΕ» πριν από λίγες μέρες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, παρατηρήσαμε ότι στη Γαλλία, πάνω από τους μισούς υποψήφιους των αστικών κομμάτων για τις εκλογές της Κυριακής μιλάνε είτε για έξοδο από την Ευρωζώνη, είτε για ΕΕ με άλλους όρους για το γαλλικό κεφάλαιο, που έχει χάσει έδαφος στον ανταγωνισμό με τη Γερμανία.

Χαρακτηριστικές είναι οι «ακροδεξιές» δηλώσεις περί σημαίας της ΕΕ - «κουρελόπανο», αλλά και οι «αριστερές» επισημάνσεις ότι «εμείς είμαστε Γαλλία και δεν θα καθόμαστε 17 ώρες να μας προσβάλλουν».

Και ως «ηχώ», από τη Γερμανία ο Σόιμπλε διευκρινίζει πως «με δοσμένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ζητώντας «ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών, "συμμαχίες προθύμων"» για «απάντηση στα επείγοντα ερωτήματα» των καπιταλιστών.

Είναι φανερό ότι τη «μοίρα» της ιμπεριαλιστικής ένωσης δεν την καθορίζουν οι δημόσιες διακηρύξεις του πολιτικού της προσωπικού, αλλά οι λυσσασμένοι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί που γράφουν τα σενάρια, με θύματα - έτσι ή αλλιώς - τους λαούς.

Αυτά τα δεδομένα χρειάζεται να πάρουν υπόψη τους η εργατική τάξη και ο λαός και να δυναμώσουν τον αγώνα για αποδέσμευση από την ιμπεριαλιστική ένωση, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια. “

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Μετά τις νεκραναστάσεις αξιωματούχων στην Λ.Δ.Κ., συγγενών του Κιμ κ.α., ήρθε "νέο φρούτο"

Το “Ε” πέρασε σε νέα επίπεδα προπαγάνδας
http://fadomduck2.blogspot.gr/2017/04/propaganda.html

Η σκηνή με το κοριτσάκι που τραγουδά, προέρχεται από την κωμωδία «The Interview» που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 2014 και δεν είναι αληθινό περιστατικό όπως ισχυρίζεται το δελτίο ειδήσεων.

Τι γράφουν για το "Ε", η lifo.gr, η huffingtonpost.gr κ.α.
http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/141834

Ελληνική εκπομπή παρουσιάζει απόσπασμα από την ταινία The Interview ως πραγματικό γεγονός
http://www.huffingtonpost.gr/2017/04/21/gr-viral-the-interview-eidiseis_n_16139498.html

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζνιεφικό απολίθωμα

Νομίζω πως ο τίτλος "Γιατί δε θα γίνει δικτατορία του προλεταριάτου στην Ελλάδα",
έχει σχέση με τις τότε απόψεις στελεχών της ΕΔΑ που υποστήριζαν γιατί δεν θα γίνει..δικτατορία στην Ελλάδα και έγινε τις επόμενες ημέρες!
Συνέλαβαν κάποιο στέλεχος της ΕΔΑ όταν είχε πάει για..γυμναστική ενώ την προηγούμενη υποστήριζε πως δεν θα γίνει!

Ανεκτίμητο το σχόλιο του Σεχτάρ με το προσωπικό του βίωμα για την στάση ενός Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος και την στάση από "Ρηγάδες" στο συγκεκριμένο θέμα.

http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2017/01/blog-post_29.html?showComment=1485792511657#c726396138197583911

Περισσότερο ανεκτίμητη η προσωπική μαρτυρία του Σ.Β.
http://aristeripolitiki.blogspot.gr/2010/04/blog-post.html

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αν δε με απατά η μνήμη μου, "με υπογραφή..." 22 Απριλίου 2017 - 3:38 μ.μ., ήταν το κεντρικό άρθρο της ΑΥΓΗΣ της ...21ης -04-1967, γραμμένο από τον Π. Μαυρομμάτη με υπογραφή Κύρκου! Ευτυχώς δεν κυκλοφόρησε αυτό το φύλλο... Το διηγιόταν αυτοκριτικά ο ίδιος ο Π.Μ., που ήταν ένας πραγματικός αγωνιστής και κομμουνιστής, για να δείξει την σύγχυση, που είχε επικρατήσει τότε στο κόμμα, εξ αιτίας των αποφάσεων της 8ης Ολομέλειας/58(;) για τον ...κοινοβουλευτικό δρόμο κλπ.
-----------------------------------
Καλομελετάτε όλοι, αλλά μας βλέπω να τρώμε στην μάπα Μελανσόν, (που βεβαίως βρυχάται σαν ...λέων: "εγώ δεν είμαι ....Τσίπρας, μπλα-μπλα-μπλα"). Αρχισαν και τα τηλεγραφήματα αλληλοϋποστήριξης των αδελφών κομμάτων τΣύριζα, ΚΚΓ κλπ!
Πάλι θα γελάσουμε, μέσα στο χάλι μας. Το πείραμα "Τσίπρας" πήγε καλά για την αστική τάξη, και βλέπω να επαναλαμβάνεται.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί οι σύγχρονες εξουσίες είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα μέσα, για να αποκρούσουν κάθε πιθανή απειλή, να τσακίσουν κάθε αντίπαλο, να επιβάλουν την ισχύ τους και το γράμμα του νόμου που τη θεσπίζει. Έχουν εργαλεία παρακολούθησης, όπλα καταστολής, ιδεολογικούς μηχανισμούς χειραγώγησης και διαμόρφωσης συνειδήσεων και μοιάζουν πρακτικά αήττητες...

Απο ολα οσα γραφεις πιστευω οτι ειναι το μοναδικο που εχει σημασια... Και ισχυει...
Τεο

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός

@Σεχτάρ ο Τρομερός
Περισσότερο με ανησυχούν άλλα όπως ο εγκλωβισμός εργαζόμενων σε συνταγές Ινστιτούτων Εργασίας με «άρωμα» Αργεντινής 2002, παρά τα καραγκιοζιλίκια του Μελανσόν που μπροστά σε κάποιες πρώην συνιστώσες ή ομαδούλες του Σύριζα φαίνεται δεξιός οπορτουνιστής.

Π.χ. Τελευταία "παίζει πιο δυνατά μπάλα" τα της «Κοινωνικής» -«Αλληλέγγυας» Οικονομίας. Αυτήν την εβδομάδα δύο άρθρα στον «Ρ».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Παγίδα» για εργαζόμενους και ανέργους η «Κοινωνική Οικονομία»
Ανακοίνωση με αφορμή τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας σε σχετική εκδήλωση στη Λάρισα
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9323917

Νέα σχέδια παγίδευσης των απολυμένων της πρώην ΕΝΚΛΩ(Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας)
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9326323

«(..)Βέβαια, κουμάντο θα κάνει ο επενδυτής μεγαλομέτοχος (80%) και οι εργαζόμενοι θα έχουν εγκαταλείψει κάθε διεκδίκηση για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις από την παλιά εργοδοσία, καθώς οι απαιτήσεις τους θα έχουν μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο (20%) στη νέα εταιρεία. Εντέλει, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και δεν είναι σίγουρο ότι θα δουλέψουν και θα χαθούν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και δικαιώματα, αφού ως μέτοχοι θα πρέπει να στηρίξουν την κερδοφορία της επιχείρησης.

Οσο για τον νέο επενδυτή, θα έχει βάλει στο χέρι όλη την περιουσία του ομίλου, ενδεχομένως για να στηρίξει άλλα επενδυτικά του σχέδια, αξιοποιώντας και πολύμορφες κρατικές ενισχύσεις. Επομένως, ακόμη και αν λειτουργήσουν τα τρία εργοστάσια, οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης από τον μεγαλομέτοχο εργοδότη.

Με δεδομένο, μάλιστα, τον ανταγωνισμό με τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου σε Κίνα και Ινδία, ακόμα και ο σχετικά μεγαλύτερος μισθός που τους υπόσχεται η εργοδοσία, σε σύγκριση με τον σημερινό κατώτερο, είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθεί. Όπως αμφίβολο είναι αν θα υπάρξει και επόμενος γύρος προσλήψεων, ή θα χάσουν τη δουλειά τους κι αυτοί που θα προσληφθούν στην αρχή…»

Θα έρθουν οι «απάλευτοι» να φέρουν νέες «στατιστικές» για την εργατική τάξη που μειώνεται (αν δεν υπάρχει καν ή δεν έχει καταργηθεί μαζί με το τέλος της ιστορίας και το τέλος της εργασίας) και πως όλοι γίναμε επιχειρηματίες μέσω Οικογενειακών Επιχειρήσεων, ΚΟΙΝΣΕΠ - Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ)

Είμαστε όλοι συνεργάτες όπως έλεγε ένας βιομήχανος σε μια απεργία στο Βόλο, το μακρινό 1931.

Σας τα γράφω να διαβάζεται «Ρ».

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Υ.Γ.
Μία καθαρά προσωπική πρόβλεψη για τον «νεοκομμουνιστή» ενός κόμματος χωρίς το σφυροδρέπανο στη σημαία του.
Δεν μπαίνει στον δεύτερο γύρο και πιθανότατα να καταλήξει 4ος μπροστά όμως από τον 5ο, τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Να μην πω πως στο νήμα ο Φιγιόν μπορεί να κάνει την «έκπληξη» από τον Μακρόν. Η Ευρώπη ουσιαστικά δεν αλλάζει, ακολουθεί τον δρόμο που είχε προβλέψει ο Λένιν από το μακρινό 1915 στο «Για το Σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Ανώνυμος είπε...

Από τον Σημερινό «Ρ»

1) ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Πεδία πρώτης γραμμής για το ΝΑΤΟ με ελληνική εμπλοκή...
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9326363

2) «Αγωνία Αθήνας για το «γεωπολιτικό κενό»
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9326350

«(..)Τις εξελίξεις στην Τουρκία παρακολουθούν στενά και τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα, με δεδομένη και την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου για τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στην περιοχή. Από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν οι επισημάνσεις του εκπροσώπου της ΝΔ ότι αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις είναι «ευκαιρία για την Ελλάδα να καλύψει το γεωπολιτικό κενό που θα αφήσει στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και να αναβαθμίσει «τη γεωστρατηγική της αξία». Από την άλλη πλευρά, συστήνεται καρτερικότητα και προσεκτικές εκτιμήσεις, με την «Καθημερινή» π.χ. να σημειώνει ότι η Ελλάδα «δεν έχει κανένα λόγο όμως να είναι στην πρώτη γραμμή των επικρίσεων, καθώς οι συνέπειες των ευρωτουρκικών εντάσεων γίνονται συνήθως πολύ περισσότερο αισθητές στην Ελλάδα παρά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες»..»

3) «Δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόροι σε τροχιά
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9323914

Σε τροχιά - μαζί με άλλους 26 - τέθηκαν την περασμένη Τρίτη με πύραυλο Ατλας-5, που εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ, οι δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόροι UPSat και DUTHSat, στο πλαίσιο της αποστολής ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από μεταγωγικό σκάφος τύπου «Κύκνος». Ο UPSat είναι ο πρώτος μικροδορυφόρος που κατασκευάστηκε εξολοκλήρου στην Ελλάδα, από το πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Ιδρυμα Ελεύθερου Διαστήματος (Libre Space Foundation), χρησιμοποιώντας λογισμικό και υλικό ανοιχτού κώδικα, στο πλαίσιο του προγράμματος QB50, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Διάστημα FP7». Περιέχει επιστημονικό όργανο για τη μέτρηση του πλάσματος ηλεκτρονίων και φωτογραφική κάμερα 5 μεγαπίξελ. Ο DUTHSat κατασκευάστηκε από το πανεπιστήμιο της Θράκης. Και οι δύο μικροδορυφόροι θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της θερμόσφαιρας (στρώμα της ατμόσφαιρας μεταξύ 200 και 400 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης).»

Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι προβλήθηκαν και από εκπομπή μίας εκ των ΕΡΤ με ένα από τους υπεύθυνους του Προγράμματος να μιλάει για εταιρίες στην Ελλάδα που κατασκευάζουν μέρη όπως π.χ.αισθητήρες που εξάγονται και χρησιμοποιούνται στην Διαστημική Τεχνολογία

Εκτός «Ρ»
4) Debate "Ευρώ ή Δραχμή;" με τους καθηγητές Δ. Χιόνη και Π. Γκόγκα στον Μπογδάνο (ΣΚΑΪ, 3/4/17)
https://www.youtube.com/watch?v=OogFSRJsxps

7ο με 9ο λεπτό . «..Ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό αυτή την περίοδο....Ότι η όποια παραγωγική υποδομή της Ελληνικής Οικονομίας η όποια είναι σημαντική και είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτά που λένε ότι δεν παράγουμε τίποτα. Είμαστε πάρα πολύ καλοί σε συγκεκριμένους τομείς τους οποίους δεν τους γνωρίζουμε. Αν ρωτήσετε τους πολιτικούς μας αυτή τη στιγμή θα σας πούνε τουρισμός και αγροτική οικονομία που είναι παντελώς λάθος γιατί αυτοί δεν είναι οι δυνατοί πόροι.

Είμαστε μια ανεπτυγμένη βιομηχανική οικονομία… (Έκπληξη Μπογδάνου). Φανταστείτε σας προκαλεί έκπληξη αυτό η πραγματικότητα. Είστε άνθρωπος που είστε μέσα στα πράγματα πόσο μάλλον άνθρωποι που δεν είναι η δουλειά τους αύτη και τους φαίνεται λίγο παράξενο αυτό. Ξέρετε ότι οι εξαγωγές μας σε διαστημική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ υψηλότερες από Οπωροκηπευτικά;»

....

Για να συνεχίσω στο πνεύμα του ποστ, ευτυχώς που η Ελλάδα δεν παίζει ρόλο «μικρού Ιμπεριαλιστή», «δεν παράγει τίποτα», «δεν εξάγει τίποτα», δεν έχει τεχνολογία και ΓΕΝΙΚΑ δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Που καιρός να μπλέξουμε με κομμουνισμό. Ας προσπαθήσουμε για κανένα νέο καλό ΠΑΣΟΚ και σε 50 χρόνια το ξαναβλέπουμε

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Την «πάτησαν» οι «έγκριτοι» με τη Λ.Δ. Κορέας!
http://e-oikodomos.blogspot.gr/2017/04/blog-post_1.html

Πάλι φταίει η Λ.Δ.Κ.
«με τις χειρότερες μορφές προπαγάνδας που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο λογικής»

Ας μιλήσει οποιοσδήποτε έγκριτος δημοσιογράφος αν στις «χειρότερες μορφές προπαγάνδας που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο λογικής» συμπεριλαμβάνονται ειδήσεις από Δυτικά ΜΜΕ πως π.χ. αξιωματούχοι που είχαν εκτελεσθεί από τον Κίμ.
Οι οποίες αναπαράγονται και από Ελληνικά ΜΜΕ αλλά κατά μαγικό τρόπο οι πρώην «εκτελεσθέντες» «ανασταίνονται» όπως π.χ. έγινε σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις

ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΑΝ 2 ΣΤΗΝ ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ !!!!
http://laikhexousia.blogspot.gr/2017/04/2.html

Κι άλλη ΑΝΑΣΤΑΣΗ στην Κορέα (η χώρα των Θαυμάτων)
http://laikhexousia.blogspot.gr/2017/04/blog-post_73.html

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Teo ομως κοιτα εδω :"Οι σοσιαλιστικές επαναστάσεις του 21ου αιώνα, συγκρινόμενες με τις αστικές επαναστάσεις του 18ου και του 19ου αιώνα, ακόμα και με τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις του 20ού αιώνα, θα αντιμετωπίσουν πολύ πιο οργανωμένη κατασταλτική μηχανή, τεχνολογικά πιο αναπτυγμένα μέσα πληροφόρησης, μαζικής καταστροφής. Θα αντιμετωπίσουν τους μηχανισμούς της κρατικής καπιταλιστικής βίας που είναι ενταγμένοι σε διακρατικές δομές, όπως το ΝΑΤΟ, ο Ευρωστρατός, η Ευρωαστυνομία και Ευρωχωροφυλακή κ.λπ.

Παρά την τεχνολογική εξέλιξη, δεν παύει ο άνθρωπος να αποτελεί τον αποφασιστικό παράγοντα στη χρήση και στην αντιμετώπιση αυτών των μηχανισμών. Από αυτό προκύπτει και η δυνατότητα της εργατικής - λαϊκής δράσης για την εξουδετέρωση αυτών των μέσων και τη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος του επαναστατικού κινήματος." ...απο το προγραμμα του ΚΚΕ .Και πιο πανω :"Στις συνθήκες της επαναστατικής κατάστασης, το εργατικό - λαϊκό μέτωπο εκφράζεται και με επιτροπές περιφρούρησης των απεργιακών και άλλων μορφών εξέγερσης. Αποκτά την ικανότητα και τα μέσα, για να περιφρουρεί την επανάσταση σε όλες τις φάσεις της, να επιβάλλει τον εργατικό έλεγχο στα εργοστάσια, στις τράπεζες, στην αγροτική παραγωγή μαζί με τους φτωχούς αγρότες, για τη σίτιση του λαού, για την αντιμετώπιση των ποικιλόμορφων μηχανισμών της αντίδρασης."

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Την πάτησα, "Με υπογραφή..."23 Απριλίου 2017 - 5:44 μ.μ.!
Δεν ήταν ακόμη η ώρα του Τριπρανσόν!
Αλλά ο τύπος το παίζει καλά για ανάχωμα τύπου Τσίπρα, οπότε ισχύει η εκτίμησή μου ότι "θα τον φάμε στην μάπα".
Η σειρά του θάρθει μετά τον αχυράνθρωπο, Στουρνάρα η Παπαδήμου τύπου, Μακρόν. Πάντως είναι εντυπωσιακό, πόσο εύκολα καίει η α.τ. τα παραδοσιακά γκεσέμια της παντού, και πόσο εύκολα βρίσκει η στήνει αντικαταστάτες.
Εχασε πολύ χρόνο το παγκόσμιο κ.κ. και αυτό θα πληρωθεί με πολύ αίμα....

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός

Δεν είσαι ο μόνος μιας και οι διαφορές ήταν μικρές. Μέσα στο κλίμα των τελευταίων ημερών έπεσα έξω προβλέποντας την 1η θέση στην «κληρονόμο με redecoration στο κόμμα του μπαμπά», την 2η θέση για τον Μακρόν με μία πιθανότητα του Φιγιόν με τον μηχανισμό της κεντροδεξίας να τον «περάσει στην στροφή» . Για την 4η Θέση Μελανσόν ήμουν σχεδόν σίγουρος. Μελάνσόν και Μακρόν «μοιράστηκαν» τις ψήφους των κεντροαριστερών που «τιμώρησαν» τον Ολάντ. Άρα στις Βουλευτικές που θα κατέβουν οι Σοσιαλιστές μην περιμένετε κανένα 19% του «νεοκομμουνιστή»

Ο Μακρόν έχει ομοιότητες με το «μοντέλο Τσίπρα». Χωρίς κόμμα(μην πούμε πως το συνονθύλευμα του Σύριζα ήταν κόμμα, τηλε-κόμμα ήταν και είναι), νέοι, τεχνοκράτες, άφθαρτοι, με νέες ιδέες που απευθύνονται σε νέα επαγγέλματα και ολίγον νεοφιλελέδες. Βρίσκουν εύκολα αντικαταστάτες. Από εκεί η φράση «πολιτικό προσωπικό» που παραπέμπει στο «υπηρετικό προσωπικό».

Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως πολιτικά "είχαν στριμωχθεί" στην απεργία του ΠΑΜΕ 4/2/2016, στην ΠΕΡΣΙΝΉ κάθοδο των αγροτών όταν και εμφανίστηκαν οι μετριοπαθείς δεξιοί δημοσιογράφοι να ξεσπαθώνουν κατά ΠΑΣΥ-ΚΚΕ. Στριμώχθηκαν και στην πορεία κατά της ανεργίας.
Καταλαβαίνετε πόσο υποτιμητικό είναι για αυτούς να είναι αντίθετοι στον Κομμουνισμό αλλά να σκύβουν το κεφάλι μπροστά στην Πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Δημοτικής Αρχής της Πάτρας;

Αλλά έχουν γνώση οι Φύλακες του Σύριζα.
«Απλή Αναλογική» για Δημοτικές Αρχές Αχταρμάς. Θα αφήσουν να γίνουν οι 5 Κομμουνιστές Δημοτικές Αρχές, 15; ΟΧΙ. ΖΑΜΕ!
Ούτως ή άλλως οι υπόλοιποι ΣυριζοΑνελοΝδΠαοκοΠοταμίσιοι στα κύρια συμφωνούν. Στις μικροδιαφορές τσακώνονται αλλά τις κάνουν να δείχνουν τεράστιες. Είναι δυνατόν Κομμουνιστές Δήμαρχοι να στηρίζονται στις ψήφους των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων που πίνουν νερό σε ΕΕ - Επιχειρηματικότητα;

Με την απαισιοδοξία σου διαφωνώ, χωρίς να τα βλέπω εύκολα ή ρόδινα. Οι Καπιταλιστές, μπορεί παλαιότερα, ίσως πριν 40-50-60 χρόνια να είχαν παθιασμένο κόσμο που να βοηθούσε το σύστημα όχι απλά και μόνο για την ατομική-οικογενειακή βολή του αλλά και για λόγους ταυτότητας, ιδεολογίας, αντιπαράθεσης με τον σοσιαλισμό. Επιπλέον και για ΕυρωΚομμουνισμούς, ΔευτεροΤρίτους Δρόμους κ.α.

Στα απόνερα της ανατροπής του Σοσιαλισμού, το μόνο που κοιτάζει κόσμος που δεν αμφισβητεί τον Καπιταλισμό ως κυρίαρχο ΠολιτικοΟικονομικό Σύστημα είναι η βολή του με χαλαρή ταύτιση χωρίς «ψυχή και σώμα».
Μία άλλη παράμετρος κυρίως σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι η Υπογεννητικότητα. Δύσκολα να δεχθεί Ευρωπαίος να φέρουν το παιδί του σε ένα έπιπλο τυλιγμένο με μία σημαία που κουβαλούν οι τέσσερεις, για πετρέλαια, φυσικά αέρια κάπου μακριά στα βάθη Ασίας - Αφρικής.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Με υπογραφή,

ο Ουρτ-ικα ζητάει επίμονα να του πεις αν τα κόμματα που συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία των ΚΚ που είναι και το ΚΚΕ συμμετέχουν κι αυτοί σε ενδοαστικούς ανταγωνισμούς επειδή το ένα καλεί σε κριτική ψήφο στο Μελανσόν.

Επειδή η κε του μπλοκ δεν ψήνεται να φιλοξενεί άλλα σχόλια του Ουρτ, μπορείς να ορίσεις (διαδικτυακό) τόπο για να βρεθείτε και να τα πείτε, αν σε ψήνει εσένα: το SDNA, την Ίσκρα ή τα μαρμαρένια αλώνια.

Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει η θέση του ΚΚΕ στον σημερινό «Ρ». Αν έχει «απορίες» άλλα Σύριζα για την «υπεύθυνη στάση της αριστεράς» στη Γαλλία να πάει να ρωτήσει τα γαλλικά ΚΚ που στηρίζουν τον νεοφιλελέ που «θα απελευθερώσει την εργασία» όπως είπε το βράδυ της Κυριακής.

Ούτε από την πλευρά μου «ψήνομαι» ούτε εδώ ούτε αλλού να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια πάνω από τρεις μήνες και 20 πόστ απέναντι σε έναν από τους «απάλευτους» που ακόμα δεν κατάλαβε:

Πως ο Τσίπρας έφερε μνημόνιο από τον ESM, 5 ημέρες πριν το Δημοψήφισμα του 2015, τους 102 χαιρετισμούς από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα στο Συνέδριο του ΚΚΕ, άλλο χαιρετισμός και άλλο συμμετοχή στην Πρωτοβουλία και άλλο συμμετοχή στην Πρωτοβουλία και άλλο επανασύσταση της 3ης Διεθνούς όπως είναι η αγωνία επιφανούς στελέχους του Σύριζα(πρακτικά της Βουλής 2012),
ό,τι το ΚΚΒενεζουέλας διώκεται με Κυβέρνηση "Αριστερού" Μαδούρο,
τα μονοπώλια που στήριξαν το Brexit,
τα καραγκιοζιλίκια του Φαρατζ,
και τις "στατιστικές" που εξομοιώνουν τον αυτοαπασχολούμενο, την οικογενειακή επιχείρηση με τον εφοπλιστή.

Τα κουτάκια του ήταν ήδη έτοιμα
Πάντα προς αντιΚΚΕ κατεύθυνση.
Πολύ καλά αλλά και διακριτικά τον σχολίαζε ο zoot horn rolo.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν όρισες όμως τόπο συνάντησης και συνεχίζει να ενοχλεί εμένα με αποδείξεις της απαλεψιάς του

zoot horn rollo είπε...

Ταλαίπωρο Απολίθωμα, πραγματικά.

Ανώνυμος είπε...

Να διαβάζει «Ρ» και 902.gr.
Παρα ασχοληθήκαμε με τον κύριο . Επαναλαμβάνω τα ίδια και ίδια και γίνομαι βαρετός.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@Sfyrodrepano και Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot,
Για να σας πειράξω λίγο...
Ο γνωστός και μη εξαιρετέος ακατανόμαστος...αναφέρεται σε εκείνο το κόμμα στη Γαλλία που για παράδειγμα δεν συμμετείχε στις ευρωεκλογές και καλούσε σε αποχή γιατί είναι ενάντια στην Ε.Ε.!!!!!
Τώρα από αυτό τι συγκρίσεις και τι συνειρμούς μπορεί να κάνει κάποιος;;;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Να του πεις αυτού του κάποιου ότι έχουμε και στην Ελλάδα τέτοια από-κομματα. Δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι την Γαλλία.

Τώρα φαντάζομαι ότι αν η μη συμμετοχή στις ευρωεκλογές μεταφράζεται ως αντιΕΕ στάση, τότε μάλλον με την ίδια λογική η συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές μεταφράζεται ως στήριξη του εγχώριου αστικού κράτους και άρα θα έπρεπε να απέχει και από εκεί ο ντούρος αντικαπιταλιστής. Δυστυχώς όμως η λογική ισχύει όπου τους συμφέρει.

Θεωρητικοποιείται μια κατάσταση που επιτάσσεται για λόγους οικονομικούς, επειδή οι αστοί δεν ψήνονται να συνδράμουν οικονομικά, όπως κάνουν με συριζα, λαε και επειδή ο μέσος αριστεριστής δεν έχει την συνείδηση να βγει μαζικά με κουπόνια σε κόσμο και να κάνει οικονομική δουλειά, όπως θα έκανε ένα κκ που τιμά τον τίτλο του. Γενικά στο πως θα απλοποιήσουν τα καθήκοντα τους μέχρι αηδίας είναι μανούλες.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Να τρολάρω λίγο την κατάσταση
Πες του. Η συνέχεια.
https://www.youtube.com/watch?v=F_IQUq3t1r4

Με υπογραφή για το sfyrodrepano.blogspot