Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Το γαρ πολύ της θλίψεως...

...γεννά παραφροσύνη, λέει ο θυμόσοφος, κυρίαρχος λαός. Αλλά πίσω από τους παράφρονες πρέπει να βλέπεις τους σκοπούς που υπηρετούν, για να μην καταλήξεις σε μια συνωμοσιολογική αντίληψη της ιστορίας, όπου όλα οφείλονται στη δράση ενός τρελού -όπως κάνει η αστική ιστοριογραφία με το Χίτλερ και το δεύτερο παγκόσμιο παγκόσμιο πόλεμο, για να συγκαλύψει την ουσία.

Ένας δεύτερος συνδετικός κρίκος με το ναζισμό είναι πως κάποιοι φαίνεται να έχουν ζηλέψει τις προπαγανδιστικές μεθόδους του Γκέμπελς: πες-πες κάτι θα μείνει. Δεν τους ενδιαφέρει η ουσία, η στοιχειώδης επαφή με τα πραγματικά γεγονότα και τα λογικά επιχειρήματα, αλλά οι εντυπώσεις, η δημιουργία ενός ακατανίκητου -λόγω βλακείας- στερεότυπου δια της διαρκούς επανάληψης. Πόσοι θα μπουν άλλωστε στον κόπο να ελέγξουν τα γραπτά και την αξιοπιστία τους;

Ο Σβέρκος της ΕφΣυν πχ έχει καυτό ρεπορτάζ, με όλες τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες, που δείχνουν ότι οι αναγνώστες του ψώνισαν από σβέρκο. Λένε πως στη σοβιετική πολιτική ιεραρχία, όταν κάποιος έπεφτε σε δυσμένεια, υπήρχε το έθιμο να τον απομακρύνουν με εύσχημο τρόπο από τα κέντρα αποφάσεων και να τον στέλνουν πρεσβευτή στο εξωτερικό. Προφανώς ο Συριζαίος γραφιάς είχε κάτι αντίστοιχο στο μυαλό του για την ΚΕΟΕ -που τα μέλη της συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της κετουκε- χωρίς να μπει καν στον κόπο να διαβάσει στο καταστατικό το ρόλο της. Κι έτσι έγραψε -ουσιαστικά- για κάτι σαν υποβιβασμό της Κατροδαύλη -που ήταν στην απερχόμενη ΚΕ και τώρα εκλέχτηκε στην ΚΕΟΕ. Εν τω μεταξύ, το ίδιο ακριβώς συνέβη πχ και με τον Νταγκουνάκη, αλλά δε θα μάθουμε ποτέ γιατί αυτός δεν απασχόλησε το γραφιά της ΕφΣυν με αντίστοιχα σενάρια.

Το παπαγαλάκι "αποκαλύπτει" γαργαλιστικές, πουλιτζερικές λεπτομέρειες από την τοποθέτηση της Κατροδαύλη, που βάσει σεναρίου είναι κάτι σαν μετεμψύχωση της εργατικής αντιπολίτευσης και της Αλεξάνδρας Κολοντάι, πιστεύοντας πως τα συνδικάτα είναι το βασικό επαναστατικό υποκείμενο -και το κόμμα τα καθοδηγεί. Παράλληλα, κάνει κριτική στην κετουκε γιατί έχει στρογγυλεμένες θέσεις για τον πόλεμο, και μόνο αυτή μαζί με μερικά ακόμα στελέχη υποστηρίζουν τελικά την εφαρμογή του προγράμματος που ψήφισε το 19ο Συνέδριο.

Φως φανάρι λοιπόν ότι αυτή η διαφοροποίηση της στοίχισε την απομάκρυνση από μια ΚΕ που ναι μεν ακολουθεί σεχταριστική, αριστερίστικη πολιτική (αν πιστέψουμε άλλες αναλύσεις της ΕφΣυν), αλλά κατά βάθος είναι δεξιά ή έστω κεντριστική. Γι' αυτό κι η Κατροδαύλη παρέμεινε στα όργανα, καθώς δε θέλησε να δώσει συνέχεια το περιβάλλον του Κουτσούμπα. Το οποίο πρέπει να είναι κάτι σαν άυλο πνεύμα, που μόνο ειδικοί κουκουεδολόγοι έχουν επαφή μαζί του, αλλά την κρίσιμη στιγμή μπαίνει ένα σύννεφο μπροστά τους, και θολώνει την εικόνα (ρίξε ένα διακοσάρικο). Μπορεί να 'χουν βγάλει και τη σχολή αστροπαιδείας που πιστοποίησε πρόσφατα η ΔΦΑ.

Για την ιστορία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ την απάντηση-διάψευση της Ελένης Κατροδαύλη. Αλλά το θέμα δεν είναι προφανώς προσωπικό, ούτε σχετικό με δεξιές και αριστερές "αποκλίσεις". Σημασία έχει να αξιοποιηθεί κάθε πρώην -αν έχει πεθάνει για να μην μπορεί να βγάλει διάψευση απ' τον τάφο του, τόσο το καλύτερο- και μη, για να εμπεδώσει ο αναγνώστης το έτοιμο συμπέρασμα πως στο ΚΚΕ γίνεται κακός χαμός και συντροφικά μαχαιρώματα -σε αντίθεση πχ με διάφορα αστικά κόμματα, που συνεχίζουν ομαλά τη "δημοκρατική", φραξιονιστική λειτουργία τους. Ο Ηλιόπουλος, ο Μαμάης από τους ΕΒΕ, ο Σκιαδιώτης από το συνδικαλιστικό, κοκ. Εδώ την προηγούμενη φορά, είχαν αξιοποιήσει τον Τσίγκα, που δεν εκλέχτηκε στην ΚΕ του 19ου συνεδρίου, προφανώς γιατί έπασχε από καρκίνο κι ένα χρόνο μετά έχασε τη μάχη με την επάρατο. Τότε άλλαξε το τροπάριο κι έγινε πως τον Τσίγκα τον έφαγε ο καημός από την κατάσταση στον 902 κι η πολιτική της ηγεσίας. Όλα μαζί στο μίξερ, μαζί με την κοινή λογική και τη νοημοσύνη μας.

Υπάρχουν όμως και πιο αριστερά δεκανίκια, που ρίχνουν νερό στο μύλο της κουκουεδολογίας. Για την ακρίβεια "νεο-αριστερά". Ο αρθρογράφος του Πριν είχε έτοιμα από πριν τα συμπεράσματά του και προσάρμοσε σε αυτά τα γεγονότα, χωρίς να τον απασχολεί αν οι εκτιμήσεις του παίζουν μπουνιές με την πραγματικότητα ή και μεταξύ τους ακόμα, πχ στο ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ.

Το κείμενο του Πριν σχολιάζει πως η εισήγηση της ΚΕ (κι όχι του Κουτσούμπα όπως γράφει) υποτιμά την καπιταλιστική κρίση, τη διεθνή της διάσταση και τους συγκλονιστικούς κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται. Σημειώνει πως δεν περνά απαρατήρητη η αποστασιοποίηση του ΚΚΕ από το αντι-ΕΕ μέτωπο, που το διαφοροποιούσε από τον Σύριζα, κι εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ ως αρνητική πιθανότητα (αποπομπή ή αποδέσμευση από αστική σκοπιά) κι όχι ως στόχο πάλης. Παρακάτω βέβαια αναγκάζεται να αναγνωρίσει πως το ΚΚΕ θέτει ως προμετωπίδα του το σύνθημα της εξόδου από την ΕΕ, αλλά το ταυτίζει με την ανατροπή της αστικής εξουσίας.

Εντάξει τώρα, μην αφήνεις ποτέ μια προμετωπίδα να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία και ένα έτοιμο συμπέρασμα. Δεν ξεγελιέται ο αρθρογράφος του Πριν από τέτοια τεχνάσματα. Όσο για τη σύνδεση-ταύτιση του στόχου με την ανατροπή της αστικής εξουσίας, τη σχολιάζει αρνητικά, και τουλάχιστον μας απαλλάσσει από την ανάγκη να αποδείξουμε πως η δική του γραμμή κινείται μακριά από αυτήν τη λογική. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που διαχωρίζει το κόμμα από κάθε λογής οπορτουνιστική ανάλυση-επεξεργασία.

Τα καλύτερα όμως έρχονται στη συνέχεια.
Στην Εισήγηση φαίνεται και μια προσπάθεια αποστασιοποίησης από τα πειράματα με την αγορά σε Β. Κορέα, Βιετνάμ, Κούβα, αλλά και τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Εντύπωση προκαλεί ότι αναφέρεται σαν αρνητικό παράδειγμα η Βενεζουέλα και όχι η Πορτογαλία, η Ν. Αφρική και η Κύπρος, τα ΚΚ των οποίων έστειλαν μήνυμα στο συνέδριο.
Τι εννοεί ο ποιητής; Ότι στην εισήγηση υπάρχει κάποια αιχμή που στοχεύει ειδικά την μπολιβαριανή διαδικασία στη Βενεζουέλα, αλλά βγάζει λάδι το Πορτογαλικό ΚΚ για τη στήριξή του στην αστική κυβέρνηση της χώρας του; Κι αυτό συνέβη επειδή άλλα κόμματα έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα -για να μας καλοπιάσουν ίσως- ενώ το ΚΚ Βενεζουέλας όχι;

Κι αυτό τότε τι είναι;
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας ευχαριστεί το ΚΚΕ για τη συνεπή αλληλεγγύη που εκφράζει στην πάλη του βενεζουελάνικου λαού. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ενότητας και συνεργασίας των κομμάτων μας στο πλαίσιο του προλεταριακού διεθνισμού.

Μήπως όμως ο αρθρογράφος δεν πρόλαβε να το δει και να το συμπεριλάβει στα υπόψη; Μα αφού το μήνυμα ανέβηκε στον 902 Τετάρτη, ενώ το κείμενο του Πριν σχολιάζει την εισήγηση της Κετουκε, που έγινε την Πέμπτη. Δε γίνεται να το χάσεις, είναι ακριβώς πάνω από το μήνυμα του κόμματος από το Μπαχρέιν με το (ολίγον καλτ) όνομα "Προοδευτικό Βήμα" και το (εξίσου καλτ) πρωτότυπο σήμα.
Μήπως υπολόγιζε τότε ότι κανείς από τους αναγνώστες του δε θα έμπαινε στη διαδικασία να ελέγξει την αξιοπιστία όσων γράφει και θα τα κατάπινε αμάσητα; Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα λοιπόν.

Εξίσου όμορφος είναι και ο επίλογος του κειμένου, που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με την παρουσία του Βούτση (υπάρχει και συνοδευτική φωτογραφία του που παραπέμπει σε αίθουσες κινηματογράφου), "λίγες μέρες μετά τη φιέστα-καπηλεία του Μπελογιάννη".
Ο Βούτσης βρέθηκε βέβαια ως Πρόεδρος της Βουλής, όχι ως εκπρόσωπος του Σύριζα. Ενώ υπάρχει στο ίδιο φύλλο του Πριν κείμενο που αποτιμά διαφορετικά τα γεγονότα της Αμαλιάδας. Δε βαριέσαι όμως, εκεί θα κολλήσουμε τώρα; Η δουλειά να γίνεται...

Το βαρύ πυροβολικό όμως ήταν το κείμενο του Μαυροειδή στην Παντιέρα. Που επειδή δεν είχε κάτι να πει για τον κρίκο της ΕΕ, πιάνει την αλλαγή νομίσματος, διαστρεβλώνει κατάφωρα την εισήγηση, ως γράμμα και πνεύμα, και στην ουσία υπερασπίζεται άκριτα τον ευρωσκεπτικισμό της ΛαΕ και τον κρίκο της εξόδου από την Ευρωζώνη, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ΚΚΕ μας προτρέπει-νουθετεί: μέσα στην ευρωζώνη και στην ΕΕ είναι καλύτερα...

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Χατζηστεφάνου -που παίρνει γραμμή από τα μπιλιετάκια της ΛαΕ- παραπέμπει στο Infowar σε αυτό ακριβώς το κείμενο του Μαυροειδή, για να "αποδείξει" ότι το ΚΚΕ είναι συστημικό κι ευθυγραμμίζεται με τ' άλλα αστικά κόμματα στο ζήτημα του ευρώ. Οκτώ κόμματα μία πολιτική, είναι ο βαρύγδουπος τίτλος που επιλέγει. Παράλληλα, η δημοσιογραφική δεοντολογία του Χατζηστεφάνου του επιτάσσει να μαρκάρει τη φράση "εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ" με σύνδεσμο που δεν οδηγεί στο κείμενο της εισήγησης, αλλά στο παραπάνω κείμενο του Μαυροειδή.

Αν μπορεί να βγει ένα συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι πως το ΝΑΡ -αριστερό, δεξιό και "όλον ΝΑΡ", δεν έχει καμία διαφορά στην πράξη- μπαίνει στην υπηρεσία του ευρωσκεπτικισμού και παίζει το βρώμικο παιχνίδι της Λαφαζανικής Ενότητας (στην οποία είναι πρόθυμοι να αξιοποιήσουν ακόμα κι αστικές αναλύσεις, όπως ένα κείμενο του Κοττάκη), με την οποία πλέον ευθυγραμμίζεται και σε πιο "απλά" ζητήματα, πχ για το Μουσείο Μπελογιάννη και την πολεμική στο ΚΚΕ, αλλά και σε προγραμματικό επίπεδο -εφόσον η έξοδος από την Ευρωζώνη νοείται ως αυτόνομος τακτικός κρίκος.

Περισσότερα για αυτά όμως, στο αυριανό σημείωμα.

Αντί επιλόγου, μπορείτε να διαβάσετε:
η σύνθεση του νέου ΠΓ, που είναι πιο νεανικό από ποτέ, με αρκετή "τηλεοπτική πείρα" (αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο για την έξωθεν μαρτυρία και τις επικοινωνιακές τους ικανότητες) και με μεγάλο βαθμό ανανέωσης, που κινείται γύρω από τους παλιούς γραμματείς της ΚΝΕ. Δεν εκλέχτηκε στο ΠΓ ο πρώτος γραμματέας της ΚΝΕ, Δ. Γόντικας, ενώ εκλέχτηκαν για πρώτη φορά ο Πρωτούλης και ο Χιώνης. Και μαζί τους ο Μάκης Παπαδόπουλος, που ήταν ήδη υπεύθυνος των τμημάτων Οικονομίας και Ιδεολογίας της κετουκε, οπότε ήταν μάλλον αναμενόμενη η ανάδειξή του.

-την ανακοίνωση του κόμματος για την έκρηξη στο μετρό του Λένινγκραντ. Πετρούπολη είναι μία και δεν είναι αγία, αλλά κόκκινη, με κόκκινο δήμαρχο, στα δυτικά της Αθήνας.

-και την τελική ομιλία του ΓΓ, στο κλείσιμο του πρώτου θέματος του Συνεδρίου (από το πρωτότυπο και χωρίς υπογραμμίσεις ή ερμηνείες τρίτων), που έχει πολλά, ζουμερά κι ενδιαφέροντα σημεία.

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν όσα γράφει ο Σβέρκος είναι αθλιότητες, κάτι για το οποίο δεν έχω καμία αμφιβολία, η τόσο ακριβής και πιστή αναπαραγωγή τους, για λόγους προφανώς...ενημέρωσης, βεβαίως βεβαίως, πώς ακριβώς λέγεται; Δυσκολεύομαι να βρω τις διαφορές όσων με τον έναν ή άλλο τρόπο έχουν οφέλη από την κομματική ίντριγκα, είτε εμφανίζονται ως υπερασπιστές της γραμμής είτε ως ωμοί αντικομμουνισττές. Τη λογική που λέει ''κακός ο Σβέρκος, αλλά ας αναφέρουμε αναλυτικά τι έγραψε για την Κατροδαύλη για να μεγαλώσει η επισκεψιμότητα'' δεν την πιάνω. Ψοφάτε για κομματικό κουτσομπολιό χωρίς να έχετε πείσει ούτε έναν άνθρωπο στη ζωή σας να ψηφίσει ΚΚΕ.

Υ.Γ. Αυτό το επιχείρημα περί της ... σοβαρής ευθύνης της ΚΕΟΕ που είναι περίπου ίδια με την ΚΕ, άλλαξέ το, γιατί μοιάζει σαν να σε έπιασαν με την κατσίκα στο χέρι. Η σοβαρή απάντηση είναι ''δεν κατάλαβα από πότε τα μέλη της ΚΕ είναι ισόβια. Έτσι έκρινε το Συνέδριο, έτσι έκανε''.

Μήτσος Αθανασίου

Αναυδος είπε...

Νομιζω ότι πλεον το ναρ εχει τελειωσει
Για χρονια η νομιμοποιητικη του βαση ηταν ότι δηθεν αυτό ειχε κρατησει την τιμη της αριστερας επειδη ειχε αντιδρασει στη συγκυβερνηση τζανετακη (διασπωντας την κνε και σε πολύ λιγοτερο βαθμο το κομμα)

Ωστοσο τα τελευταια 20 χρονια ωσμωθηκε με το συριζα στο μαζικο κινημα σε τετοιο βαθμο που εδρασε σαν καθαριστικο ταχειας δρασης για το φιλοπασοκικο παρελθον του συριζα Συμμαχησε με τροτσκιστες, απεμπολησε τον υπαρκτο σοσιαλισμο και κατεληξε να ονειρευεται εθνικοποιησεις και κρατικες τραπεζες. Ελεγξαν το χρεος μαζι με τη ζωη, χορευαν στο συνταγμα με τα όχι του συριζα, εφτιαξαν επιτροπες του όχι που πηγαν απατες, ανακαλυψαν τη διεεξοδο,ο ππ πηγε στο λαφα, στελνουν ανα εξαμηνο επιστολες συνεργασιας τη μια φορα χωρις το ΚΚΕ την άλλη με το ΚΚΕ κλπ. Οι παλιοι γερασανε και οι νεοι εχουν τοση σχεση με τον κομμουνισμο οση ο φαντης με το ρετσινολαδο Οποτε τι μενει περα από συκοφαντιες και διαστρεβλωσεις αναφορικα με τις θεσεις και τη δραση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μηπως και σωσουν ότι μπορουν

Η μονη τους ελπιδα να γινουν ολοι μαζι λαε και ανταρσυα ο συριζα Β’ ρεφορμιστικος, αντικομμουνιστικος και εραστης των σπασμενων τζαμιων, ρουβικωνων κλπ για να περνει ψηφαλακια

Ανώνυμος είπε...

Έχει ένα ενδιαφέρον το άρθρο του Κοττάκη και από μία διαφορετική πλευρά. Ότι δηλαδή αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι τμήματα της αστικής τάξης («ημετέρα διαπλοκή» το γράφει ο ίδιος και το κάνει λιανά σε άλλη φάση θα καταλάβετε παρακάτω) προπαγανδίζουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Φαίνεται δηλαδή ότι πλέον ο αστικός ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα αποκτάει περισσότερα ερείσματα από όσα ήδη είχε. Χαρακτηριστικό αυτού είναι οι δηλώσεις του φυρερίσκου στο bankingnews πριν κάποιο διάστημα για το ποιο θα είναι το κεντρικό πολιτικό επιχείρημα των Χρυσαυγιτών στις ερχόμενες εκλογές.
Αρχίζει ίσως και ο οπορτουνιστικός χώρος να αντιφάσκει σε αυτό το θέμα μιας και δεν μπορεί πλέον να το αποφύγει. Όλοι θυμούνται τις ερωτήσεις προς το Κόμμα για το «ποια τμήματα της αστικής τάξης;» (από την ερώτηση του Aβραμίδη προς Κουτσούμπα στα πλαίσια της ΔΕΘ έως το σωρό άρθρων και επιθέσεων). Πολλοί ίσως πέρασαν στο ντούκου το άρθρο του Δελαστίκ τον περασμένο Οκτώβρη που έλεγε «την ηγεσία του αντί-ΕΕ αγώνα αναλαμβάνουν εκείνα τα στρώματα της αστικής τάξης στις σημαντικότερες χώρες της ΕΕ που καταστρέφονται λόγω της γερμανικής πολιτικής» πιθανών επειδή γράφει για σημαντικότερες χώρες. (http://prin.gr/?p=11791)
Μάλλον δεν θα περάσουν στο ντούκου τώρα το άρθρο Κοντομάρη (ΠΣΟ Ανταρσύα και ΔΣ του ΕΚΑ αν δεν κάνω λάθος) που αποδέχεται την αστική διαπάλη στην Ελλάδα τόσο στο θέμα νομίσματος όσο και στο θέμα των ενώσεων.
(http://pandiera.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7-%CE%BA/)

Εκφράζει το άρθρο μονάχα την προσωπική άποψη του Κοντομάρη; Μένει να το δούμε. Πάντως αν η άποψη δεν είναι προσωπική θα έχει μεγάλη πλάκα να παρακολουθήσουμε τον τρόπο που θα χειριστούν τη θέση τους μιας και την έχουν στηρίξει (και την προπαγανδίζουν έως τώρα) στο ότι δεν υπάρχει ίχνος καπιταλιστή στην Ελλάδα που να ωφελείται από επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ή έξοδο από την ΕΕ. Για την ιστορία, γέλασε και το παρδαλό κατσίκι με τα ντοκουμέντα (και έτσι και γιουβέτσι) της 3ης Συνδιάσκεψης της Ανταρσύα στο θέμα «ποιος θα εφαρμόσει το μεταβατικό πρόγραμμα».

Επιστρέφοντας στον Κοττάκη φάνηκε ειλικρινά να ενδιαφέρεται για τις θέσεις του ΚΚΕ ακόμα και αν προσπαθεί να τις φέρει στα μέτρα του. Στη χθεσινή εκπομπή στο real. η οποία φιλοξένησε τη Λ. Ράζου, έσπευσε ο ίδιος να θέσει ερωτήσεις (και σπάνια το κάνει απέναντι σε εκπρόσωπο του Κόμματος, τους ακούω καθημερινά σχεδόν) για το θέμα του νομίσματος. Δεν ικανοποιήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από την απάντηση ίσως λοιπόν να τοποθετηθεί σήμερα στην εκπομπή για να μη θεωρηθεί το άρθρο του προβοκατόρικο.
Εδώ όλο το απόσπασμα: http://www.902.gr/eidisi/politiki/125959/synenteyxi-tis-l-razoy-sto-r-s-real-fm-audio

Α.Κ

Ανώνυμος είπε...

Με δικά του λόγια. Π.Λαφαζάνης στο bankingnews - 20/03/2017

http://bankingnews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/298144-p-lafazanhs-sto-bankingnews-o-syriza-fobatai-exegersh,-leei-eyrw-kai-xero-pswmi-na-kratikopoihthoyn-tte,-trapezes.html

«(..)Ε: Αυτό όμως έχει αρκετή θεωρία μέσα όπως το περιγράφεται.
Αλλά εγώ θα επανέλθω πάλι στο νόμισμα.
Το νόμισμα έχει αξία – με βάση τους οικονομολόγους – αν μπορείς να δανειστείς ή δεν μπορείς να δανειστείς.
Βέβαια είναι γνωστό ότι είστε θιασώτης της Βενεζουέλας.
Και αυτοί έχουν το δικό τους νόμισμα, και πολλά τα προβλήματα , όπως πληθωρισμό.

Α: Με συγχωρείτε, το «θιασώτης» της Βενεζουέλας το λέτε εσείς.

Ε: Να πάρω πίσω τη φράση μου, να την ανακαλέσω;

Α: Κοιτάξτε, κοιτάξτε, δεν έχω υπάρξει θιασώτης οποιουδήποτε και οποιασδήποτε χώρας ακόμη και στον υπαρκτό σοσιαλισμό, όταν ήμουνα στο ΚΚΕ, εγώ δεν ήμουνα θιασώτης του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ε: Να την πάρω πίσω τη φράση μου......

Α: Όχι, λέω.
Και βάλτο αυτό γιατί έχει σημασία, δεν ήμουνα θιασώτης του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Ήμουν από κείνους στο ΚΚΕ – αιρετικούς από τότε που ήμουνα στην ΚΝΕ – που τους έλεγα ότι ο υπαρκτός είναι ανύπαρκτος ως σοσιαλισμός. Αυτά δεν τα λέω εκ των υστέρων.
Το λέω, και το ξέρουνε και στο ΚΚΕ.
Γνωρίζουν ακριβώς τι έλεγα τότε και ποια ήταν η αντιπαράθεσή μας.
Λοιπόν, δεν είμαι θιασώτης της Βενεζουέλας ούτε έχω κανένα πρότυπο που νομίζω ότι στο σημερινό κόσμο πρέπει να το αντιγράψουμε.
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένας πρωτότυπος δρόμος. Ένας καινούργιος δρόμος που να ταιριάζει στην πραγματικότητα τη δικιά μας και να ανοίγει θετικές προοπτικές.
Και αυτό είναι το πρόγραμμά μας.
Ε: Ο καινούργιος δρόμος όμως θα χρειαστεί ιδιώτες, επενδυτές;

Α: Από κει και πέρα, βεβαίως, είναι μεγάλη συζήτηση για τη Βενεζουέλα και το τι γίνεται εκεί, την οποία θα την κάνουμε μια άλλη φορά..

Ε: Ναι, ναι.

Α: Βέβαια, για αυτό τον πρωτότυπο δρόμο θα χρειαστεί, όποιος αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία να τη φέρει εις πέρας, θα χρειαστεί επενδύσεις, επενδύσεις δημόσιες αλλά και επενδύσεις ιδιωτικές.

Ε: Ο δρόμος του νέου νομίσματος μπορεί να διευκολύνει αρκετούς επιχειρηματίες, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα το λέμε αυτό, που έχουν τα χρήματά τους έξω και μπορούν να πουν στον εκάστοτε Λαφαζάνη τι χαρά μάς έδωσες και τα αγοράσαμε όλα τζάμπα!
Γιατί είχαμε τα χρήματα έξω και ερχόμαστε με μια άλλη ισοτιμία και αγοράζουμε ό,τι θέλουμε στην Ελλάδα.

Α: Καταρχάς,δεν καταλαβαίνω αυτό που λέτε.
Γιατί να τα αγοράσουν τζάμπα;
Εννοείται ότι το εθνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί τόσο πολύ, που δεν θα έχει αξία και επομένως θα μπορεί κανείς με συνάλλαγμα απ’ το εξωτερικό να αγοράζει ''τζάμπα'' στην Ελλάδα.
Να αγοράζει Ελλάδα.
Αυτό είναι λάθος.
Το εθνικό νόμισμα δεν θα γνωρίσει υποτίμηση, ιδιαίτερα θα έλεγα μια μεγάλη υποτίμηση, η οποία να δημιουργήσει αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία. Από κει και πέρα, όμως, δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό.
Εμείς θέλουμε επενδύσεις στην Ελλάδα;..»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"ο ΚΚΕ θέτει ως προμετωπίδα του το σύνθημα της εξόδου από την ΕΕ, αλλά το ταυτίζει με την ανατροπή της αστικής εξουσίας."
Για την ακρίβεια του θεσφάτου:
"Αν και αναγνωρίζεται στην Εισήγηση η ανάγκη να μπει στην προμετωπίδα το σύνθημα της εξόδου από την ΕΕ, ουσιαστικά ταυτίζεται με την ανατροπή της αστικής εξουσίας."

....και, άρα, το ...νοθεύει;!;!
Λόλα....
-----------------
Το άρθρο του Κοττάκη, αν αυτό εννοείς:
http://www.dimokratianews.gr/content/73613/lathos-o-dihasmos-me-anafores-sto-hthes
πιστό στο πνεύμα της ...εποχής Τζανεττάκη(!) θα έχει ενδιαφέρον στο αυριανό σημείωμα. Και πιο πολύ το πρώτο σχόλιο, από κάτω, που μου έκανε εντύπωση για την ευθύτητα και την καθαρότητα της (αντιδραστικής) τοποθέτησής του, σε σύγκριση με τα σουπιατζήδικα των (ομοϊδεατών του, πίσω από τις αριστερές φιοριτούρες) ναριτών αστέρων.
-----------------
Εκτός (;) θέματος, τα παππούδια και σήμερα σκίσαμε στην πρωϊνή συγκέντρωση, γεμίσαμε τη μισή Σταδίου. Από τους ~800.000(;) συνταξιούχους της περιοχής "τέως διοικήσεως Πρωτευούσης". Μη γκρινιάζετε, οι υπόλοιποι 797.000 περιμένουν να υπογράψει επιτέλους ο Τσίπρας την αξιολόγηση, να έρθουν οι επενδύσεις, μετά η ανάπτυξη, και μετά να μπεί ο ..Λεβέντης πάλι μπροστά για να ..."πάρουμε πίσω ό,τι χάσαμε"!
Οπότε, και πολλοί είμασταν....
Μακάρι νάρθουν κι άλλοι τόσοι νεολαίοι την Παρασκευή, τουλάχιστον οι "τριακόσιοι" να φυλάμε τις Θερμοπύλες.
Και κάποτε ίσως να αξιωθούμε να συζητήσουμε αν υπάρχουν πια σήμερα "μη ενσωματώσιμα αιτήματα", όπως αναρωτιόταν κάποιος ναρίτης στην "pandiera", με αφορμή το "έξοδος από την ΕΕ". Γιατί είδα πάλι σήμερα κάτι πανώ, ευτυχώς όχι δικά μας(;), που ...κατάφερναν να ενσωματώνουν και το αίτημα για αξιοπρεπή απομαχία....

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μήτσο Αθανασίου, δε σκοπεύω να σε πείσω για τις προθέσεις μου, ούτε νιώθω ότι δίνω εξετάσεις σε κάποιον. Για το θέμα που θίγεις, απαντά καταρχάς ο Ρίζος. Ελπίζω να μην πιστεύεις πως και αυτός νομιμοποιεί τις σπερμολογίες, επειδή τις διαψεύδει.
Για το υστερόγραφό σου, απαντάω στη λογική περί απομάκρυνσης ως τιμωρίας που βάζει ο Σβέρκος, πέρα από τα άλλα, που είναι αυτονόητα.
Αλλά αν έχεις κάποιο έτοιμο συμπέρασμα για μένα, να μη στο χαλάσω, άμα θες κρατάω και κατσίκα (του γείτονα) κι ό,τι άλλο θέλεις.

Άναυδε, προσωπικά μου φαίνεται σχεδόν απίθανο να μην κατέβουν μαζί στις επόμενες εκλογές -με τα δεδομένα που μιλάμε αυτή τη στιγμή και μαζί με το ΕΕΚ του Σάββα.

Ενδιαφέρον αυτό που πόσταρες ΑΚ, αλλά δε νομίζω να ιδρώνει το αυτί τους από ανακολουθίες.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Στο αριστεροχωρι του εξωκοινοβουλιου θα εχουμε εξελιξεις .Η αστικη ταξη δεν θα αφησει το χωρο αριστερα του Συριζα χωρις αναχωμα .Επειγονται γι αυτο !!!

Ανώνυμος είπε...

Έθιξες αρκετά θέματα Μπρεζνιεφικό απολίθωμα
Διάβασε και αυτό με έμφαση στο τέλος.
"Πάει" και με τον νέο Συνδικαλιστικό Νόμο.
Οι προφάσεις δεν λείπουν

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9300667

«(..)Το προηγούμενο διάστημα, από τις κυβερνήσεις έγινε προσπάθεια να περικοπεί η οικονομική ενίσχυση, στη γραμμή που έχουν θέσει και απαιτούν το κεφάλαιο και το κουαρτέτο για τον οικονομικό στραγγαλισμό των συνδικάτων. Η δοκιμή φαίνεται ότι άρχισε από μια σειρά συγκεκριμένες συνταξιουχικές οργανώσεις. Ωστόσο, αυτές με τον αγώνα τους κατάφεραν στο νόμο 4387/16 να ψηφιστεί η γνωστή διάταξη που προβλέπει οικονομική ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων με 20 λεπτά το μήνα.
Με αυτήν την επίθεση, συμβαίνει κάτι που για πρώτη φορά καταγράφεται στα χρονικά του εργατικού κινήματος.

Το λεγόμενο «Ενιαίο Δίκτυο» των συνταξιούχων, που δεν εκπροσωπεί κυριολεκτικά τίποτα και κανέναν, παρουσιάζεται ως αυτόκλητος «λαγός» του κουαρτέτου και με επιστολή στην υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ζητάει την κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης στις συνταξιουχικές οργανώσεις! Δηλαδή, για πρώτη φορά «συνδικάτο» (όπως θέλει να λέγεται) ζητάει τον οικονομικό στραγγαλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Αμέσως, αυτή τη θέση την υιοθέτησαν και την πρόβαλαν με θέρμη διάφορα μέσα ενημέρωσης και επιτελεία, που χύνουν δηλητήριο ενάντια στο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα με εμετικά και χυδαία δημοσιεύματα, με πιο άθλιο αυτό της φασιστικής ΧΑ, που σε δημοσιεύματά της αναφέρει ότι τα χρήματα αυτά λίγο έως πολύ εισπράττονται για λογαριασμό του ΚΚΕ!

Οσοι έως τώρα είχαν την απορία γιατί δημιουργήθηκε το «Δίκτυο», τώρα πιστεύουμε έχουν καταλάβει.

Η ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ακολουθεί τον αγωνιστικό της δρόμο. Με μαζικοποίηση των σωματείων και ένταση των αγώνων μέχρι την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών..»»


Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Στο the press project συμμετέχει και ο κ.Χατζηστεφάνου;

https://www.thepressproject.gr/article/81351/O-Thanasis-Pafilis-sto-ThePressProject
Παφίλης: Λαϊκή εξουσία με κόκκινο νόμισμα

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Πολιτικοί χώροι, που επειδή βαριούνται ή δεν θέλουν να δουλέψουν μέσα στους χώρους δουλειάς και άρα στο κίνημα, κρατιούνται ενωμένοι(?) μόνο απέναντι στους εχθρούς τους, όπως το ΚΚΕ...

Όταν όμως ετεροπροσδιορίζεσε, όχι ταξική πολιτική δεν μπορείς να κάνεις (ποτέ δεν ήταν τέτοιος ο σκοπός του αριστεροχωρίου) αλλά δεν μπορείς ούτε καν να είσαι ανεξάρτητος απέναντι στον πραγματικό εχθρό, που είναι η αστική τάξη!

Αυτά τώρα έχοντας υπόψιν ότι υπάρχουν και κάποια άτομα εκεί μέσα, που όντως θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, γιατί άμα πάρουμε μόνο τους "χρήσιμους ηλίθιους", που ξέρουν ότι η ηλιθιότητα τους χρησιμεύει στο σύστημα (μιας και πραγματικά ηλίθιος δεν είναι κανένας τους), δεν αξίζει ούτε να αναφέρουμε τα ονόματα τους.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Επίσης αθλιότητα μεγίστης προκλητικότητας Ανώνυμε που χρησιμοποιείς το ψευδώνυμο "Μήτσος Αθανασίου", είναι να σκυλεύεςι το όνομα ενός κομμουνιστή, πιστού στο ΚΚΕ μέχρι τέλοςυς, που δυστυχώς έχει πεθάνει!
kk-1

Saportoutourki είπε...

Κλασικό επιχείρημα που μάλλον στον ριζοσπάστη ή από Αλέκα ή Μητσοκουτσούμπα το άκουσα:

Φυσικό αέριο έχει και η Ουκρανία.
Έχουν και το δικό τους νόμισμα.
Βλέπετε όμως τι γίνεται στην Ουκρανία;

ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΦΩΘΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ

ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ* ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

*Και μάλιστα τόσους αγωγούς που όχι μόνο την κάνουν ενεργειακό σταυροδρόμι, αλλά ενεργειακό κόμβο, όπως θέλουν να μας κάνουν και οι συριζανελ και οι δεξιοί του κυρίου.
Τόσους αγωγούς που σε έκταση ξεπερνάνε... τα παράλια της Αφρικήσλεμετωρα

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε κκ1, δε σε καταλαβαίνω, αυτό είναι το όνομά μου, συγγνώμη κιόλας. Αλλά πάνω από όλα δεν κατάλαβα, σε ενόχλησε κάτι στο σχόλιό μου; Αλήθεια, διαφωνείς ότι δεν πρέπει να αναπαράγονται τα κομματικά κουτσομπολιά;

Σφυροδρέπανε, όταν καταπιάνεσαι με κομματικά ζητήματα, ασφαλώς και πρέπει να πείθεις για τις προθέσεις σου, όπως και ο καθένας, άλλωστε. Επίσης, όλοι δίνουμε τρόπον τινά εξετάσεις, όχι φυσικά σε μένα ή σε σένα, όταν σκαλίζουμε θέματα της πολιτικής διαπάλης. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποτελείς εξαίρεση. Λίγο αλαζονικό ακούγεται. Επίσης, αφού δεν είσαι κουτός, γιατί τον παριστάνεις για να μου απαντήσεις; Έκανα ένα δηκτικό σχόλιο για την αναλυτικότατη παρουσίαση του λιβελογραφήματος Σβέρκου, επικρίνοντας την έκταση που δίνεις, και μου απαντάς επικαλούμενος μια πολύ συνοπτική και αναγκαία απάντηση του Κόμματος. Δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά;

Πάντως, θα περίμενα μια πιο ισχυρή διάψευση του περιεχομένου του άρθρου από πλευράς Ε.Κ. Εγώ θα ξεκινούσα λέγοντας ότι από το ΚΚΕ δεν υπάρχουν διαρροές ακριβώς επειδή η ενότητά του είναι αρραγής και κανείς πλην των συνέδρων δεν ξέρει το περιεχόμενο των ομιλιών, οπότε είναι εξ ορισμού κατασκευασμένο το άρθρο. Και οπωσδήποτε θα τόνιζα ρητά ότι είναι ψευδή όσα αναφέρει ως τμήματα της ομιλίας της Ε.Κ. Σοβαρή παράλειψη;;;

Ανώνυμος είπε...

Μήτσος Αθανασίου.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"κομματικα κουτσομπολια"!!!! η αθλια "ανταποκριση" Σβερκου απο το Συνεδριο ?
φαντασου να μην ειχε βαλει και την διαψευση της ΕΚ απο τον Ριζο τι θα ακουγε

jr είπε...

από το πέσιμο στον διαχειριστή για "αναπαραγωγή κουτσομπολιών" στην κριτική του περιεχομένου της ανακοίνωσης"
Μάλιστα!!! το είδαμε και αυτό το έργο!

υγ: αφιερωμένο στον Μήτσο λοιπόν:
https://m.youtube.com/watch?v=iHztZ9BZ4qY

Ανώνυμος είπε...

Του Μήτσου του Αθανασίου, δεν του αρέσουν τα κομματικά κουτσουμπολιά. Δεν του αρέσουν τόσο που εγκαλεί τον Σφυροδρέπανο γιατί αναπαρήγαγε τα όσα αποδίδει στην Κατροδαύλη, ο Σβέρκος. Δεν του αρέσουν τόσο -τα κομματικά κουτσομπολιά- που στο τέλος μας πετάει όχι μόνο το ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση του στελέχους του ΚΚΕ αλλά και πως βλέπει σκοπιμότητα πίσω από αυτό που ονομάζει "παράλειψη". Αλλά κυρίως δεν του αρέσουν τα κομματικά κουτσομπολιά.

Ρένα Δούρου-τι.

Ανώνυμος είπε...

@Μήτσος Αθανασίου.......................
Επειδή καταλαβαινόμαστε....Δεν σταματάς την πλακίτσα. Μήπως το απεριόριστο "εγώ" σου δεν σου επιτρέπει να πέσεις στο επίπεδο κουτσομπολιών;;;
Ολο το ρεζουμε το γράφεις στο τέλος:"Πάντως, θα περίμενα μια πιο ισχυρή διάψευση του περιεχομένου του άρθρου από πλευράς Ε.Κ. Εγώ θα ξεκινούσα λέγοντας ότι από το ΚΚΕ δεν υπάρχουν διαρροές ακριβώς επειδή η ενότητά του είναι αρραγής και κανείς πλην των συνέδρων δεν ξέρει το περιεχόμενο των ομιλιών, οπότε είναι εξ ορισμού κατασκευασμένο το άρθρο. Και οπωσδήποτε θα τόνιζα ρητά ότι είναι ψευδή όσα αναφέρει ως τμήματα της ομιλίας της Ε.Κ."
Είσαι και προβοκάτορας...Τα πράγματα είναι πιο απλά τσαρλατάνε! Πήρες το απόσπασμα της ομιλίας της Ε. Κ. από το "Ρ", πρόσθεσες τις σάλτσες που ήθελες και νόμιζες ότι πουλάς και εντύπωση γιατί είναι παλιό γνωστό στέλεχος...Βεβαιώς για το Γόντικά δεν μπορείς να πείς το ίδιο, γιατί τον έχεις καταχεριάσει από το βόθρο του "Εργατικού Αγώνα"!
Εγώ πάντως λέω να υπογράφω από εδώ και πέρα σαν Γ. Πετρόπουλος ή Ν. Σβέρκος ή Παπούλιας! Τι λές;;;; Έχει κάποια διαφορά μεταξύ τους;;; Ασπρος σκύλος,μαύρος σκύλος, όλοι οι σκύλοι μια γενιά!
Αλλά σου κάνω τη χάρη...
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, επιβεβαιώθηκα (εν μέρει). Η θέση του Κόμματος συζητήθηκε ξανά στην εκπομπή Μπογιόπουλου-Κοττάκη αλλά το μόνο που κατάφερε εν τέλει ο Κοττάκης ήταν να επιβεβαιώσει τον προβοκατόρικο ρόλο του άρθρου του. Ξεκίνησε από το 1ο λεπτό της εκπομπής με πικάρισμα του Μπογιόπουλου στα όσα γράφει η Αυγή. Παραδέχτηκε ότι σαλαμοποιεί τη θέση του Κόμματος κατά πως τον βολεύει. Παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί τις αναλύσεις του Κόμματος για να τα ακούσουν όσοι προπαγανδίζουν υπέρ της δραχμής χωρίς να έχει το παραμικρό ενδιαφέρον (πόσο μάλλον συμφωνία) για το σύνολο της θέσης το οποίο αποκρύβει. Ως αποκορύφωμα, έφτασε στο σημείο να πει ότι οι παράγραφοι για τις συνέπειες μιας καπιταλιστικής Ελλάδας εθνικού νομίσματος με την από πάνω παράγραφο για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαική εξουσία αποτελούν δύο διαφορετικές και αντιφατικές θέσεις, δύο διαφορετικών απόψεων μέσα στο κόμμα και τελικά εντάχθηκαν και οι δύο ως αποτέλεσμα «εσωτερικών ισορροπιών»... Σε άλλο σημείο της εκπομπής έριχνε και μπιχτές για τον εγγονό του Πέτρου Κόκκαλη.
Τουλάχιστον παραδέχεται ότι η δική του σκοπιά είναι αυτή του αντιπάλου. Όχι σαν άλλους που κάνουν τα ίδια ως «φίλοι» και σε μια βδομάδα θα καλούν σε συμμαχίες.
Τελικά, Αυγή, Κοττάκης και σία της αστικής δημοσιογραφίας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κύρος του Κόμματος μπας και ψαρέψουν σε θολά νερά. Θα φάνε τα μούτρα τους. Όπως είπε και ο Καραθανασόπουλος το πρωί "ο φούρνος πρέπει να πουλάει φρέσκα κουλούρια" (https://youtu.be/yn79wZqa19w?t=653) και αυτά τα κουλούρια έχουν γίνει παξιμάδι...

Εδώ το απόσπασμα από την εκπομπή: http://www.real.gr/audiofiles/593114.mp3

A.K

Saportoutourki είπε...

Θέλει ο πασόκος να ψηφίσει "αριστερά" πάνω που φτάνουν εκλογές. Να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1, να ψηφίσει το 2... Ποια αιστερά μωρέ;! Ρίξτο ΠΑΣΟΚ! Έτσι μπαίνει στην κάλπη!

youtube.com/watch?v=N93e2VhPMlE

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Η Εφ.Συν. πρεπει να μετονομαστει απο ''Εφημεριδα των Συντακτων'' σε ''Εφημεριδα του Συνασπισμου''.. Δεν θα χρειαστει να αλλαξουν και τα αρχικα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά, αλλά θέλω επίσημη, τεκμηριωμένη και παντελονάτη τοποθέτηση από την κε του μπλογκ στο (κάθε άλλο παρά ψευτο-) δίλημμα "Σβέρκος ή Παπούλιας;". Ο νέος είναι ωραίος ή ο παλιός είναι αλλιώς; Θα το σηκώσει το βάρος της φανέλας ο μικρός ή θα τον λυγίσει το βάρος της ιστορίας (και της μπουρδολογίας) του φωτάρα; Γιατί και στο προηγούμενο συνέδριο είχε παίξει καλή μπάλλα ο νικόλας, αλλά παρ'ότι έφαγε πόρτα ο φωτάρας έβγαλε στην φόρα όλη την μούργα του 19ου όπου κατσίκες θυσιάστηκαν ώστε να αναστηθούν νεκροί με μοναδικό σκοπό να διαγραφούν από την κετουκε κτλ.

Βέβαια τώρα διαβάζω ότι ο φωτάρας είναι υπεύθυνος δελτίου στην ερτ (ω ναι, και κάθονται και διαμαρτύρονται από το κόμμα κατά καιρούς για αυτό αντί να λένε πάλι καλά που δεν υπάρχει ειδική κατηγορία για τα κτηνοβατικά όργια που λαμβάνουν χώρα στα υπόγεια του περισσού κτλ), δλδ δεν παίζεται με τους ίδιους όρους το παιχνίδι, αλλά οκ.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω η γενικευμένη επίθεση που δέχεται το κόμμα ήταν αναμενόμενη. Τώρα που είναι trendy ο ''ευρωσκεπτικισμός'', το ''αντι-ΕΕ'' κλίμα και η δραχμή, τώρα πρέπει να παρουσιάσουμε το ΚΚΕ ως θιασώτη του ευρωμονόδρομου. Αντίστοιχα την εποχή του αντιμνημονίου το κόμμα εγκαλούνταν από τους ίδιους ανθρώπους για τον ''σεχταρισμό'' του και την άρνηση του ''ιστορικού'' του χρέους για συνεργασία. Πραγματικά πρέπει να είναι κάποιος μεγάλο χάπατο για να μην βλέπει οτι το μοτίβο του demode και passe ΚΚΕ επαναλαμβάνεται. Όσο για τύπους σαν τον Χατζηστεφάνου η πρώτη (και τελευταία λέξη) που μου έρχεται στο μυαλό είναι ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ

Ελπίζω το σχόλιο μου να μην εκληφθεί ως κουτσομπολιό

Κομμουνιστής με δεξιότητες

λαθραναγνώστης είπε...

Και μια και το φερε η εισήγηση για τη Βενεζουέλα, τι γίνεται εκει πέρα με τον "σύντροφο" Μαδούρο?
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9304566
Μήπως ο "σύντροφος" υπολογίζει ότι με την απαγόρευση του ΚΚΒ, θα πάρει αυτός τις ψήφους των κομμουνιστών? Κακός ο Μαδούρο που έβγαλε το κόμμα εκτός νόμου, αλλά οι δεξιοί χειρότεροι! Το μικρότερο κακό που λένε.
Πάντως, εγώ προσωπικά, ποτέ δεν το "χώνεψα" αυτό το "μούτρο".
.....κι εδώ που τα λέμε, τα ήθελε κι ο κώλος των συντρόφων του ΚΚΒ.....

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εξετάσεις προφανώς και δίνουμε, κι εγώ κι ο καθένας, και από τις πράξεις μας -και τα γραπτά μας δευτερευόντως- κρινόμαστε από το κοινό κι από τον κόσμο, που είναι ο καλύτερος κριτής.
Δε δίνω όμως εξετάσεις σε εσένα προσωπικά, ούτε με ενδιαφέρει να σε πείσω για τις προθέσεις μου. Και θα ήταν μάλλον αλαζονικό να πιστεύω πως μπορώ να σε μεταπείσω, εφόσον έρχεσαι με ένα έτοιμο συμπέρασμα.

Παρεμπιπτόντως, ισχύει για τον καθένα μας, ακόμα και για εσένα, ότι πρέπει να πείσει για τις προθέσεις του, την καλή του προαίρεση. Κι εσύ καταφέρνεις να το κάνεις από το πρώτο κιόλας σχόλιο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ijon, ο Παπούλιας είναι μεγαλύτερο πουλέν, καταξιωμένο στη συνείδησή μας, αλλά κουκουεδολόγος παλιού τύπου, που έβγαζε πράγματα από την κοιλιά του, και στα απαυτά του αν είχαν κάποια σχέση με την πραγματικότητα.
Οι νέου τύπου κουκουεδολόγοι είναι πιο αποτελεσματικοί, εκλεπτυσμένοι, με πηγές από μέσα και αποκαλυπτικό υλικό, πιο αληθοφανείς. Αλλά έχουν πολλά ψωμιά να φάνε για φτάσουν τις παπάντζες του Φώτη και το αμίμητο στιλ γραφής (πχ για το πιο κρύο από όλα τα κτίρια, δηλ τον Περισσό).

zoot horn rollo είπε...

Για τη Βενεζουέλα γενικά, εμένα με καίει που δε λαμβάνεται υπόψη π.χ. η πείρα της Χιλής, και βλέπουμε παραλλαγές του ίδιου έργου. Αλλά αυτό είναι για αλλού.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@λαθραναγνωστης

''Πάντως, εγώ προσωπικά, ποτέ δεν το "χώνεψα" αυτό το "μούτρο".
.....κι εδώ που τα λέμε, τα ήθελε κι ο κώλος των συντρόφων του ΚΚΒ..... ''

Σα δεν ντρεπεσαι τροτσκιστη. Αφου εδω και 20 χρονια οι αντιιμπεριαλιστες Τσαβεζ και Μαδουρο χτιζουν το σοσιαλισμο...

Ανώνυμος είπε...

@σαπόρ τουτούρκι

Το «ίνδαλμά» τους η Αργεντινή
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ - 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ
Λίγα Λόγια για την Ταινία
http://www.exandasdocumentaries.com/series/argentina/exandas-overview.php

Τετραπλασιάστηκαν τα χρέη προς τις Τράπεζες επειδή όταν έγιναν τα συμβόλαια η αναλογία ήταν «σταθερή» στο 1 δολάριο προς 1πέσο. Στην ουσία είχε υιοθετήσει το δολάριο ως νόμισμα.
Μετά το 2001 έγινε 1 δολάριο προς 4 πέσο. Περιγράφει και άλλες ΠΟΛΥ χειρότερες κοινωνικές καταστάσεις

Τώρα η (φαινομενικά) αντίθετη πορεία!

«Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα» με νόμισμα το..Δολάριο!
Στον Ισημερινό - Εκουαδόρ
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9289900

«(..)Καλώς ήρθε το δολάριο...
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, την οποία «πνίγουν» οι υπερθεματιστές της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης Κορέα, είναι ότι και επί των ημερών του νόμισμα της χώρας συνεχίζει να είναι το... δολάριο των ΗΠΑ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται ακόμα ο Παναμάς και το Ελ Σαλβαδόρ. Μάλιστα, η σχέση αυτή συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι από το 2008 βασικός δανειστής του Ισημερινού είναι η Κίνα..»
Έψαξα για το νόμισμα και στο Γουικι πεντια
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82_%28%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1%29

Στον καπιταλισμό διαλέγεις να φτωχύνεις με όποιο νόμισμα θέλεις. Το να μην φτωχύνεις δεν υπάρχει ως επιλογή

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

«Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα». Η ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ισημερινός
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9289900
«(..)Εργα και ημέρες
(..)Οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν αμείωτες όλα αυτά τα χρόνια. Στις 3 Δεκέμβρη 2015 νέα λαϊκή κινητοποίηση καταστέλλεται με αγριότητα από την αστυνομία. Αυτήν τη φορά συλλαμβάνεται ο κομμουνιστής πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών Εντγκαρ Σαράνγκο.»

«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9304566

Καταδικάζει την απειλή απαγόρευσης του ΚΚ Βενεζουέλας
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος
Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απειλή απαγόρευσης του ΚΚ Βενεζουέλας από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας, στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των κομμουνιστών και θα εντείνει τις προσπάθειες να εκφραστεί μαζικά η διεθνιστική αλληλεγγύη.

Η απόπειρα ενάντια στο ΚΚΒ βασίζεται στην ενεργοποίηση ενός νόμου που ψηφίστηκε το 1965, από το αστυνομοκρατικό, αντικομμουνιστικό καθεστώς της εποχής, που επεδίωκε να επιβάλλει επιπρόσθετους μηχανισμούς ελέγχου της πολιτικής δραστηριότητας.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ζητάει προκλητικά από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας να υποβάλλει τις καταστάσεις των μελών του, προκειμένου να "ανανεωθεί" η νομιμοποίησή του ως αναγνωρισμένο κόμμα και τα στοιχεία αυτά θα είναι τόσο στα χέρια του κρατικού μηχανισμού, όσο και προσβάσιμα στο διαδίκτυο.

Η απόπειρα αυτή ενάντια στο ΚΚΒ, τον πιο συνεπή υπερασπιστή των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών δικαιωμάτων, σημειώνεται σε μια στιγμή που εκδηλώνονται με ένταση τα αδιέξοδα και η κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης στη χώρα, οξύνονται οι απειλές ενάντια στο λαό και το λαϊκό κίνημα.

Η κυβέρνηση της χώρας και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν ή ανέχονται αυτή την επίθεση, αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να υπερασπιστούν το ΚΚΒ από τη νέα αυτή επίθεση και να πάρουν υπόψη τους την ιστορική πείρα που δείχνει ότι οι επιθέσεις στους κομμουνιστές αποτελούν πάντοτε τον προάγγελο γενικότερων χτυπημάτων των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας και την απόφασή του να μην παραδώσει στοιχεία των μελών του στο αστικό κράτος, και στέκεται αλληλέγγυο με την πανεθνική κινητοποίηση που διοργανώνει το ΚΚΒ στις 7 Απρίλη, ενάντια στην απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα».»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Πιο πρόστυχοι δεν είναι οι δεξιοί ψάλτες του καπιταλισμού ! Αυτοί δεν το κρύβουν! Είναι φανεροί υπέρμαχοι του συστήματος !Πιο αλήτες είναι οι αριστεροί ψάλτες του καπιταλισμού ! Είναι αυτοί οι παπατζήδες που αν δουν κάποιον να ρίχνει μαύρη πέτρα στον καπιταλισμό και ν' απομακρυνεται προσπαθούν να τον γυρίσουν πίσω κατηγορώντας τον πως η απομάκρυνσή του εξυπηρετεί το σύστημα! Ναι ! Ακριβώς έτσι ! Όποιος πέρασε στην αντίπέρα όχθη και αγωνίζεται με τις ταξικές δυνάμεις για την ανατροπή της αστικής τάξης απ την εξουσία και το σοσιαλισμό κατηγορείται απ τους παπατζήδες σαν συστημικός ! Μόνο και μόνο που αρθρώνει την φράση "η λύση είναι ο σοσιαλισμός" δέχεται ολομέτωπη επίθεση με την ρετσινιά του συστημικού !
Αν δεν είναι αυτό ότι το πιο πρόστυχο τότε τι είναι ;
Ξεσκεπάστε τους !

Ανώνυμος είπε...

Ν.Μπογιοπουλος προς Κωττακη,ΑΥΓΗ και ΛΑΕλοιπους....Να ΓΙΓΝΩΣΚΕΙΣ οτι ΑΝΑΓΙΓΝΩΣΚΕΙΣ. ΜΑΝΩΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@5:31 π.μ.
Παρατηρούνται τις «πασούλες» αριστεροδεξιών διαχειριστών του κεφαλαίου
Π.χ. στις 5-6/3/2017 με αφορμή την Θέση 1 της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την Χούντα.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9258860

Τότε είχε βγει η «Εστία» και έγραψε «Το ΚΚΕ δικαιώνει τον Κ. Μητσοτάκη». Ακολούθησε απάντηση
«Εστια»-σμένοι στη διαστρέβλωση της Ιστορίας και των τοποθετήσεων του ΚΚΕ του
Μάκη ΜΑΪΛΗ
http://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=7/3/2017&id=16572&contextTypeId=2

Για την Θέση 15 φυσικά και δεν έγραψε τίποτα κανένας. Γιατί;

Είναι η νέα μόδα. Το «δεξιό» χέρι «κόβει» και το «αριστερό» «ράβει». Αυτά που θα ψηφίσει ο Αλέξης θα τα εφαρμόσει ο Κυριάκος. Οι δεξιοί τουλάχιστον είναι πιο ευθείς στους σκοπούς τους, αποφεύγοντας τα καραγκιοζιλίκια.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΡΕΙΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ;

ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

zoot horn rollo είπε...

Ο Μπογιόπουλος καλά λέει, αλλά αυτοί είναι "ρυθμισμένοι" έτσι, οπότε μάλλον δε τους πιάνει.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά πάντως έχουν πάθει παράκρουση!
Κάθε μέρα ξεπετούν ένα πόνημα ΚΚΕδολογίας!
Ο Καρτερός πάντως έδωσε το μύνημα: "Μην υποτιμάτε το ΚΚΕ"!
Έχουν σκυλιάσει, δείγμα της ανικάνότητας τους να απαντήσουν με επιχειρήματα.
Εμμέσα όμως αυτοαποκαλύπτονται γιατί γίνεται φανερό ότι η δύναμη και επιρροή ενός ΚΚ, η επιδραση του στην ταξική πάλη, δεν μετριούνται κύρια με το εκλογικό ποσοστό, που και αυτό τις αποτυπώνει εξ αντανακλάσεως σαν ταση και πάντα μερικώς!
ΞΥΔΑΚΙ!!!!
ΘΑ ΤΡΩΤΕ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΕΛΕΟΣ!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

μια και πιάστηκε το ζήτημα του παπούλια και των επίδοξων διαδόχων του ζητάω από την κε του μπλοκ να κάνει ένα αφιέρωμα στις 10 καλύτερες παπάτζες του μεγάλου κουκουεδολόγου, αν και καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο θα ήθελε πολύ δουλειά. Εγώ θυμάμαι εκείνο με τις "συσκέψεις στον ένατο όροφο του περισσού" και τις αναφορές στους "γνωρίζοντες τα άδυτα του περισσού". Για κάποιο λόγο όλοι αυτοί έχουν πάντα ένα θέμα με το κτίριο της έδρας της κε. Μήπως, λέω μήπως, τους πόνεσε που τους κυνήγησαν από το περισσό οι οικοδόμοι το '91; δεν ξέρω μπορεί

φάνης

Ανώνυμος είπε...

Ηρεμήστε, ''μπαρουτοκαπνισμένοι'', όψιμοι ή νεοφώτιστοι ''φιλοκομματικοί'' και φιλοκομματικοί. Ηρεμήστε και μάθετε να αντιπαρατίθεστε σφοδρά αλλά με επιχειρήματα. Δεν κατάλαβα καθόλου καλά, Ρένα Δούρου-τι, τι σχέση έχει η αναπαραγωγή με πολλές πιπεράτες λεπτομέρειες του λιβελογραφήματος Σβέρκου με το σχόλιο που έκανα για την απάντηση της Ε.Κ. Έχεις πρόβλημα με τα σχόλια; Δηλαδή εσύ τόσο καιρό τι κάνεις εδώ, δε σχολιάζεις επί παντός επιστητού; Σε ενόχλησε ότι έκανα ένα τεκμηριωμένο σχόλιο λέγοντας ακριβώς τι θα περίμενα να ακούσω; Μάθε να απαντάς στην ουσία, γιατί εφόσον είσαι υποστηρικτής του Κόμματος, θα μας κάνεις ρόμπα με τις απαντήσεις που δίνεις. Όσο για τον κκ 1, πλανάσαι πλάνην οικτράν αν νομίζεις ότι θα με πτοήσεις, επειδή με τσουβαλιάζεις με τους Πετροπουλαίους και σία. Την πάτησες, μεγάλε, οι Πετρόπουλοι σε κάνουν μάγκα και σου δίνουν λόγο ύπαρξης. ''Ασπρος σκύλος,μαύρος σκύλος, όλοι οι σκύλοι μια γενιά!'' Πολύ βολικό, αφού προφανώς είσαι άσχετος με πολιτική αντιπαράθεση σε αμφιθέατρο, εργοστάσιο, σωματείο κλπ. Άρα, καλύτερα θα ήταν α αποφεύγεις τους χαρακτηρισμούς ''τσαρλατάνος'' και τα ρέστα, γιατί δείχνεις εκνευρισμό και θα διαταράξεις τη νιρβάνα στην οποία βρίσκεσαι. Ψυχραιμία παιδιά, μάχη, άνοιγμα στις μάζες, γερό στομάχι. Θα κριθούμε όλοι εν ευθέτω. Κι εύθετος δεν είναι ούτε ο χρόνος ούτε η δεκαετία. Τέλος, μια απορία: Καλά ρε Σφυροδρέπανε, οι χαρακτηρισμοί ''τσαρλατάνος'' κλπ είναι πολιτικοί; Λίγο επιλεκτική η ευαισθησία σου για ό,τι χαλάει την πολιτική συζήτηση. Ας είναι, όμως, σε καταλαβαίνω. Καθένας πρέπει να χτίσει τις συμμαχίες του. Τώρα μάλιστα που σε κόβω αναβαθμισμένο με τις τελευταίες αναδείξεις. Άντε, καλό δρόμο...

Ανώνυμος είπε...

Μήτσος Αθανασίου, αν και είναι προφανές...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αναβαθμίστηκα κι εγώ με τις τελευταίες αναδείξεις;
Επιτέλους! Ο προσωπικός μου αγώνας τώρα δικαιώνεται.
Τόσα κείμενα, τόσες αναρτήσεις δεν πήγαν λοιπόν χαμένα.
Έχτιζαν μεθοδικά τις συμμαχίες μου και τώρα δίνουν καρπούς.
Επιτέλους, και λίγη σοβαρή, πολιτική κριτική, γιατί είχαμε πήξει στα κουτσομπολιά και τους χαρακτηρισμούς, πριν κοπιάσει ο Μήτσος ο Αθανασίου.
Πιο χαμηλά Λόλα, πιο χαμηλά Λόλα.

Ανώνυμος είπε...

@"Μήτσος Αθανασίου",
Σου ταιριάζει μια ατάκα:"Εγωιστής, εγώ;;;;;;Εγώ...Εγωω...ΕΓΩΩΩΩΩ!!!!!".
Άντε και καλά στέφανα...
Πρόσεξε μόνο μην σου φύγει κάνάς πόντος από καλσόν!
kk-1

λαθραναγνώστης είπε...

"Τώρα μάλιστα που σε κόβω αναβαθμισμένο με τις τελευταίες αναδείξεις. Άντε, καλό δρόμο..."
Επειδή είμαι αγαθός άνθρωπος, καλόπιστος, στην αρχή ξαφνιάστηκα. Είπα: "έχει γούστο να είναι πραγματικά..."
Τώρα όμως σιγουρεύτηκα......!
Ουφφφ!!

Ανώνυμος είπε...

Την επόμενη φορά, για χάρη του "Μήτσου", θα υπογράφω σαν Δ.Π. ή Β.Κ. ή Γ.Α. ή Β.Λ. ή Α.Χ. ή Σ.Π. ή Χ.Γ. ή Χ.Τ. ή ακόμα και κυρ΄Παντελής...
Εσύ τι προτιμάς "Μήτσο" μ΄;;;;;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@kk1
Αυγή και Καρτερός δύο μήνες πριν
http://www.protothema.gr/politics/article/653451/augi-giati-prepei-na-apofulakistei-o-tsohatzopoulos-/

Τσαμπουκαλεμένος Βερύκιος στο ρ/φ του Αλφα για όποιον έχει αντίθετη γνώμη από την αποφυλάκιση.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

"θα μας κάνεις ρόμπα"

Ξεκαβάλα το καλάμι ρε λεβέντη.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Διυλίσουν τον κώνωπα για να καταπιούν την κάμηλο του 4ου μνημονίου
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@ ρα
Ανησυχεί γιατί είναι «καλόπιστος»

@Ρένα Δούρου-τι,
Ετοιμάζεις νέα ανάρτηση σαν το «Μπόχουμ δέρνουμε;» για να γελάσουμε;

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot