Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Μια καμένη συζήτηση

Κάποιες φορές τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται με τον πιο κωμικό τρόπο. Αλίμονο όμως στο σφο αναγνώστη που θα πάρει τοις μετρητοίς ό,τι διαβάσει παρακάτω, χωρίς να το φιλτράρει και να το δει στα προλεκάλτ συμφραζόμενα της ανάρτησης.

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι "μια συζήτηση που έγινε", παραπέμποντας κι απαντώντας ευθέως στο βιβλίο "μια συζήτηση που δεν έγινε" των Κοτζιά-Μπατίκα. Κι εντάξει με το μακαρίτη, αλλά με τον πρώτο, αν την είχαμε κάνει εγκαίρως τη συζήτηση, θα μαθαίναμε μια ώρα αρχύτερα πόσο πασόκος ήταν, και θα είχε φύγει πριν το 89' για να φτιάξει τη λεζάντα του, στην αναζήτηση ενός υπουργείου, ως δισκοπότηρου για τις φιλοδοξίες του.

Εδώ όμως πρόκειται για συζήτηση μεταξύ σφων και φίλων, με την ευρεία έννοια, από 15 έως 19 στην κλίμακα των συνεδρίων, σχηματικά μιλώντας, αλλά πάντως άπαντες κουκουέδες, με αντίληψες, προβληματισμούς κι απ' όλα. Παρακάτω παρουσιάζω σκόρπια μερικά αποκρυσταλλώματα από το συντροφικό σουαρέ, τα θέματα και τις αμπελοφιλοσοφίες που το απασχόλησαν. Κι όποιος δεν πάρει σοβαρά τις οδηγίες χρήσης του κειμένου στην πρώτη παράγραφο, κακό του κεφαλιού του.

-Η γραμμή των άλλων είναι ξεκάθαρη. Μια φωτεινή μαύρη γραμμή μες σε μια κατάμαυρη νύχτα, που σου λένε: περπάτα την. Παρ-ακολουθούν διακριτικά τη δική μας για να ετεροπροσδιοριστούν, ανησυχούν για τις αποχρώσεις και τα ζιγκ-ζαγκ της, αλλά έχουν σταθερό αντι-ΚΚΕ μπούσουλα για να διατηρούν το γενικό προσανατολισμό. Κι όταν λένε τη δική μας γραμμή αντιφατική, το κάνουν στα πλαίσια αυτής ακριβώς της δουλειάς που έχουν αναλάβει.

-Οι αστοί αναλυτές επαινούν κατά καιρούς του κόμμα και την υπεύθυνη στάση του για το ευρώ, όχι απαραίτητα για να το προβοκάρουν, αλλά γιατί παίζει το παιχνίδι τους, δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο πλαίσιο και του δίνει αριστερό άλλοθι. Τάδε έφη το Πριν, η εφημερίδα της ανεξάρτητης αριστεράς.

Με το ίδιο αήττητο σκεπτικό βέβαια, κι έχοντας πάντα υπόψη τη στάση των ΜΜΕ, πολλά κυρίαρχα ΜΜΕ επιτίθενται πολλές φορές στην κυβέρνηση επειδή χτυπάει τα μεγάλα συμφέροντα, και όχι ως μέσο πίεσης -για τους δικούς τους σκοπούς- ή για να στήσουν το κάλπικο δίπολο, που τα εξυπηρετεί καλύτερα. Η τυπική λογική στις κορυφαίες της στιγμές.

-Ναι αλλά τι λέμε στην πραγματικότητα για το ευρώ; Θα είναι όντως καταστροφή μια πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη;
Τελικά δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε ούτε καν μεταξύ μας. Μπορούμε να πάρουμε όμως τρεις βασικές παραμέτρους και να εξετάσουμε τα διάφορα ενδεχόμενα: τι ισχύει στην πραγματικότητα, τι λέει το κόμμα, και τι θα έπρεπε να λέει.

Πρώτος σφος: όντως λέμε πως εκτός ευρώ τα πράγματα θα χειροτερέψουν, κι είναι λάθος, γιατί οι μάζες τρομάζουν κι ενεργοποιούν τα συντηρητικά αντανακλαστικά του νοικοκυραίου.

Δεύτερος σφος: ναι, αυτό λέμε, και όντως ισχύει. Αλλά δε θα έπρεπε να το λέμε ή να το τονίζουμε, με την έννοια πως κι η επανάσταση, στον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, θα αντιμετωπίσει τρομερές δυσκολίες στα πρώτα της βήματα και ίσως μια ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου λόγω του εμπάργκο που μπορεί να μας επιβάλει ο καπιταλιστικός περίγυρος ή μιας πιθανής ιμπεριαλιστικής επέμβασης -όπως το 17' στη Ρωσία.
Δεν είναι αυτά τα σημεία που θα τονίσουμε όμως για να πετύχουμε τη συσπείρωση του κόσμου και να τον πείσουμε να παλέψει μαζί μας μέχρι το τέλος, για την προοπτική της κοινωνίας του μέλλοντος

Συμπέρασμα: εκτός από το διαχρονικό υπαρξιακό ερώτημα "τι να κάνουμε" υπάρχει και το εξίσου σημαντικό "τι να λέμε" που αναζητεί απάντηση στην εκάστοτε συγκυρία.

Τρίτος σφος: αυτό που λέμε είναι ότι μια έξοδος σκέτη (χωρίς μουστάρδα, κρεμμύδι, τζατζίκι και λαϊκή εξουσία) είναι μια τρύπα στο νερό ή στο μετρό της Θεσσαλονίκης -που είναι όντως κάτι για τη δευτέρα παρουσία. Ότι η αλλαγή νομίσματος θα χαρατσώσει το λαϊκό εισόδημα, κι η παραμονή στην ευρωζώνη-ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας, μία ή η άλλη φράγκο δύο.

Και το ένα επιδείνωση και το άλλο επιδείνωση -σε σχέση με σήμερα- δεν έχει να περιμένει κάτι ο εργαζόμενος λαός, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα εκ βάθρων. Το ένα είναι αυτό που ζούμε τώρα, το άλλο το περιγράφουμε με λεπτομέρειες γιατί είναι το βασικό ανάχωμα, χαλκάς κι όχι κρίκος, που εγκλωβίζει συνειδήσεις αντί να δίνει πάτημα να ριζοσπαστικοποιηθούν.
Αυτό δε σημαίνει ότι η μία επιδείνωση είναι χειρότερη ή προτιμότερη από την άλλη, και μπαίνουμε στη διαδικασία να επιλέξουμε το μικρότερο κακό. Όπως πχ σε ένα σκίτσο του Ζάχαρη, που η Ελλάδα πανηγυρίζει γιατί απέφυγε τα χειρότερα, ενώ οδεύει -και βασικά τη σέρνουν από το μαλλί- προς τα τρισχειρότερα.

-Η θέση μου είναι σαφής: λέμε όχι σε όλα τα πλαστά διλήμματα και τα δημοψηφίσματα της αστικής τάξης.#diplis
Εννοείς δηλ ότι δε συμμετέχουμε από θέση αρχής, για να μην εγκλωβιστούμε; Ή ότι θες να πάρουμε μέρος και να ψηφίσουμε το όχι;

-Αν πρέπει για λόγους τακτικής να μπαίνει αυτόνομα ο κρίκος της αποδέσμευσης της ΕΕ από το στρατηγικό στόχο, γιατί να μη γίνει το ίδιο με το νόμισμα και τον ευρωσκεπτικισμό της ΛαΕ; Και γιατί να μην μπουν κι άλλοι τακτικοί στόχοι ως κρίκοι (στάση πληρωμών, διαγραφή ενός μέρους του χρέους, κοκ) προς άμεση υλοποίηση; Δεν είναι τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα για τον κρίκο της ΕΕ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πάσα νόσο και κάθε ρεφορμιστική αυταπάτη;

-Το ΚΚΕ είναι αντικειμενικά πιο αριστερά από την Ανταρσυα -ακόμα κι αν κάποιος το διαπιστώνει αυτό χωρίς αξιολογική κρίση, ή το σημειώνει αρνητικά, ότι γίνεται αριστερίστικο, μαξιμαλιστικό κτλ
Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα, παραφράζοντας ένα γνωστό τσιτάτο του Βλαδίμηρου για τον αριστερό οπορτουνισμό.

Το ΝΑΡ ήταν η αριστερή τιμωρία για τα δεξιά λάθη του κόμματος τότε;
Η σημερινή Ανταρσυα είναι η δεξιά τιμωρία για τα αριστερά λάθη του κόμματος σήμερα;
Ή το ΚΚΕ είναι η αριστερή τιμωρία για το δεξιό οπορτουνισμό της Ανταρσυα;
Κι η ΛαΕ, που είναι μία από τα ίδια, ποιον ακριβώς τιμωρεί και με ποιον τρόπο; Ή είναι το "δις εξαμαρτείν" στο κυνήγι του καλού ΠαΣοΚ;

80 σχόλια:

Διαλεκτικός Παιδαγωγός είπε...

Νομίζω ότι πρόκειται για συζητήσεις-διαφωνίες οι οποίες συμβαίνουν σε όλη την επικράτεια. Για την επαρχία, και ειδικότερα για τον θεσσαλικό κάμπο, που μπορώ να έχω μια άποψη, η παραπάνω ιδεολογικο-πολιτική διαπάλη είναι συνεχής. Πολλές φορές παρατηρείται μία δυσφορία, η οποία στις τάξεις των οπαδών του Κόμματος είναι μεγαλύτερη, σχετικά με τη στρατηγική, αν και η εμπιστοσύνη στο Κόμμα είναι μεγάλη. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι πως χρειάζεται προσωπική ιδεολογική διαπάλη με τις θέσεις του Κόμματος, ώστε να ξέρουμε πρώτα εμείς "τι" λέμε και "γιατί" το λέμε, ώστε να μπορέσουμε να το καταστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σαφές στο λαό. Κι όλα αυτά, χωρίς εκνευρισμούς και κινήσεις που δεν πρέπει, όταν ο άλλος δεν καταλαβαίνει. Όταν είναι καλοπροαίετος, ας γίνεται μια προσπάθεια παραπάνω για να καταλάβει. Εάν, πάλι, πρόκειται για οπορτούνι... εκεί αλλάζει.

Θανάσης είπε...

1. Αν οξυνθούν τα πράγματα (όπως φαίνεται ότι θα γίνει) και προκηρυχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα ευρώ ή εθνικό νόμισμα και πεις "δεν συμμετέχω είναι ψευτοδίλημμα" θα χάσεις όλον τον κόσμο μέχρι να στηθούν οι κάλπες γιατί ένα από τα επιχειρήματα θα είναι "θέλετε τη νομισματική πολιτική και την πίστη στα χέρια (έστω) της εγχώριας αστικής τάξης ή στα χέρια της "Φρανκφούρτης"; Η απάντηση θα είναι προφανής νομίζω από τη μεριά του κόσμου.
2. Οι εξωκοινοβουλευτικές δεξιά του ΚΚΕ οργανώσεις είχαν "στοπ Ευρώ-ΕΕ" γραμμή πολύ πριν εκφράσει καθαρά θέση το ΚΚΕ. Αυτό έγινε αυτόνομα στο πλαίσιο του να βρεθεί κάποιο άμεσο "κινηματικό" αίτημα συσπείρωσης (ΕΛΕ, επαχθές χρέος, επιτροπή Ζωής-Τουσαίν) κάτι που έχουν αναγάγει σε πανάκεια ξεχνώντας όλα τα υπόλοιπα. Με την ευκαιρία το "στοπ Ευρώ-ΕΕ" έχει γίνει κάτι σαν "ΔιΕΕξοδος" τώρα με την ίδια επιτυχία.
3. Φοβάμαι ότι είναι το ΚΚΕ που εξ αντανακλάσεως ή ενστικτωδώς απορρίπτει το ερώτημα προκαταβολικά επειδή ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει Κατσανέβας, Καζάκης, Ζωή, Αλαβάνος, που μαζί με όλες τις οργανώσεις της νυν και πρώην ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκροτούν ή φιλοδοξούν να συγκροτήσουν το αντι-ευρώ ή/και αντί-ΕΕ μέτωπο. Αυτό όμως δύσκολα εξηγείται σε έναν κόσμο χτυπημένο από μνημόνια και διψασμένο για ενότητα και κοινή δράση.
4. Σε κάθε περίπτωση επειδή σοσιαλισμός με ευρώ δεν γίνεται σίγουρα, ενώ σοσιαλισμός με εθνικό νόμισμα εκ των πραγμάτων έχει περισσότερες πιθανότητες (ή λιγότερα εμπόδια στην ανατροπή των υφιστάμενων σχέσεων ιδιοκτησίας) χρειάζεται πολλή (θεωρητική και μαζική) περισσότερη δουλειά για όσους σωστά δεν θέλουν νταλαβέρια με τους προαναφερθέντες.

Ανώνυμος είπε...

1)"Αν οξυνθούν τα πράγματα (όπως φαίνεται ότι θα γίνει) και προκηρυχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα ευρώ ή εθνικό νόμισμα"

Αν οξυνθούν τα πράγματα τα όποια δημοψηφίσματα δεν θα λύσουν τις αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων της αστικής τάξης, ωστέ να θεωρούμε σχετικά παγιωμένους τους μετά συσχετισμούς. Το λογικό θα είναι να λειτουργούν σαν μια επιμέρους καμπή προς μια μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση και όξυνση παρά σε παγίωση συσχετισμών, αλλιώς δεν θα μιλούσαμε για όξυνση αλλά για μία σχετική επίλυση των αντιθέσεων με βάση αυτά που συμβαίνουν τώρα. Είναι βέβαια ζήτημα ποια κυβέρνηση θα θέλει να θυμήσει στον κόσμο το φιάσκο του 15' με τόσο γρήγορη επιστροφή σε δημοψήφισμα από την στιγμή που στην υπόθεση εργασίας σου μπορεί να επιλύσει με μία ψήφο τις αντιθέσεις, αλλά εντάξει αυτό είναι το λιγότερο.

2)Ποιος έχει ξεκάθαρη θέση; Αυτά που λες είναι φρούτα της τελευταίας δεκαετίας και αν και ούτε καν της προκοπής. Το κκε με Μάαστριχτ από το 92' από την άλλη έβαζε θέμα όταν όλοι αυτοί ψηφίζαν υπέρ της ΕΕ και των μνημονίων που ήδη από τότε περιγράφονταν.
Χώρια που η ΕΛΕ και η επιτροπή της Ζωής δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με το αντιΕΕ. Για αυτό πρωτοστατούσαν εκεί μέσα τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη και το ζήτημα της λογιστικής διαχείρισης του χρέους ενσωματώθηκε πλήρως στην κυβερνητική προπαγάνδα ως κεντρικό σημείο. Για τα "δι-έξοδος" κλπ. δεν νομίζω οτι αξίζουν σχολιασμό. Ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά έχουν αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που ονειρεύονταν οι δημιουργοί τους πόσο μάλλον οι απαιτήσεις της εποχής.

3)Για να έχεις κόσμο διψασμένο για "ενότητα και κοινή δράση" πρέπει πρώτα να αποκτήσεις έστω και ελάχιστο κόσμο διψασμένο για δράση, αλλιώς η όποια ενότητα θα καταλήξει να έχει χαρακτηριστικά ίδια με αυτής των προηγούμενων πέντε χρόνων. Κακά τα ψέματα το πρόβλημα δεν είναι μην τυχόν και το κκε δεν μπορεί να ακολουθήσει την αγωνιστικότητα των μαζών. Αλλα μην δεν έχει τις κατάλληλες ατσαλωμένες δυνάμεις στους κατάλληλους στρατηγικούς χώρους πριν πραγματικά αντιστραφεί το κλίμα.

4)Κανένας σοσιαλισμός δεν έχει καμία πιθανότητα όσο το ζήτημα δεν μπαίνει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Και αυτή την ανασύνταξη πολιτικά μπορείς να την ζυμώσεις όχι με την στείρα νομισματολογία της λαε και με την στείρα χρεολογία της κυβέρνησης, αλλά με τις συνεδριακές σου αποφάσεις για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με εργατική-λαϊκή εξουσία που ειναι απείρως πιο ολοκληρωμένες από τις καρικατούρες του ευρωκομμουνισμού. Γιατί το θέμα δεν είναι προσωπικά εμπιστοσύνης με τους Καζάκηδες, την ανταρσυα, τους Λαφαζάνηδες και τις Ζωές, αλλά είναι ταξικό και η λογιστική διαχείριση δεν υπηρετεί το ταξικό ζήτημα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@Θανάση,
Βάζεις ορισμένες πλευρές ενδιαφέρουσες, αλλά νομίζω ότι ξεκινάς με δεδομένα στη σκέψη σου ορισμένα "θέσφατα", που όμως δεν είναι σωστα!
Σωστα σε προβληματίζει η όξυνση...Όμως εδώ απαντάς με λαθεμένες παραδοχές. Η όξυνση της ενδοαστικής διαπάλης μπορεί να εκφραστεί όχι μόνο με δημοψήφισμα, αλλά και με ανοιχτή εως και ένοπλη σύγκρουση. Επιπλέον μπορεί απλά να εκφραστεί με αποπομπή ή με συμβιβασμό της εγχώριας αστικής τάξης για παράλληλο νόμισμα ή ακόμα και να συνοδευεται και με απόφαση του κεφαλαίου για σύνδεση με άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες πέρα από την Ε.Ε. Αυτά μέχρι εδώ για το τι κάνουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου τα κόμματά του κλπ...
Όμως το ζήτημα είναι πάντα να τοποθετούμαστε ανάλογα με τα διλήμματα που θέτει η αστική τάξη για τα δικά της σύμφέροντα; Αυτό ακριβώς δεν είναι η λογική της ουράς που καταλήγει στο να σύρρεται η εργατική τάξη πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου;
Όσο για το δημοψήφισμα (γιατί έτσι το παρουσιάζεις)...Ας υποθέσουμε ότι γίνει έτσι όπως το θέτεις (αν και η γμώμη μου είναι ότι έχετε φετιχοποιήσει κάποια πράγματα και έχετε και εσείς αναγορέυσει τα δημοψηφίσματα στο άπαν της λαϊκής συμμετοχής).... Το τι στάση θα κρατήσει ένα κόμμα, πόσο μάλλον ένα ΚΚ, (και επιμένω τα κόμματα και όχι γενικά τι λένε οι μάζες) εκτιμάται και καθορίζεται τη συγκεκριμένη στιγμή με βάση την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, τις γενικότερες εξελίξεις και τα ερωήματα που τίθονται. Σε κάθε περίπτωση υποχρέωση του ΚΚ και των ταξικών δυνάμεων είναι να κρατούν την αυτοτελή δράση, να μην σύρρονται πίσω από κοινές επιτροπές και να ορθώνουν αυτό που συμφέρει την εργατική τάξη και το λαό: Αποδέσμευση από Ε.Ε.-ΝΑΤΟ με το λαό στην εξουσία...Δηλαδή ανατροπή! Έτσι μόνο αξιοποιείς τα ρήγματα υπέρ του λαού και δυσκολεύεις τους αστικούς σχεδιασμούς. Πάνω από όλα οργανώνεις την πάλη του λαού ανεξαρτήτως ερωτήματος και αποτελέσματος και τον προετοιμάζεις έγκαιρα για κάθε ενδεχόμενο αποκλάπτοντας την αλήθεια!
Και για τελειώνω: Κριτήριο δεν είναι τι λέει ο κόσμος. Στη συνείδηση του κόσμου κυριαρχεί η προπαγάνδα των αστικών δυνάμεων. Η αστική τάξη εξουσιάζει και μπορεί και κυριαρχεί στη συνείδηση των λαίκών μαζών. Η λογική "ό,τι λέειο κόσμός", δεν είναι λογική επαναστάτη, αλλά διαχειριστή και ρεφορμιστή που σύρρεται στα παιχνίδια της αστικής τάξης. Είναι λογική ξένη στους κομμουνιστές γιατί δεν αναγνωρίζει την οργάνωση της ταξικής πάλης ως κύριο καθήκον!
Εκτός αν θές δραχμή εντός της Ε.Ε.....!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@Θανάσης,
Συνεχίζω...το ΚΚΕ είχε πάντα καθαρή θέση! Σου θυμίζω μάλιστα ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του 2011 έκαναν κύριο σύνθημα:ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ...Ποιά ήταν η κριτική όλων των δυνάμεων που αναφέρεις και από "αριστερά" και από "δεξιά", ότι με αυτά τα συνθήματα απομονώνόμαστε από τον κόσμο!!! Και τελικά που κατέληξαν οι δυνάμεις που αναφέρεις;;;; Με τη λογική της σταδιοποίησης να γίνονται ουρά της Ζωίτσας και του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώνας ως minimum τα ΕΛΕ, επαχθές χρέος, επιτροπή Ζωής-Τουσαίν κλπ. Για να μην πάω και στο δημοψήφισμα του 2015 που αυτές οι δυνάμεις ήταν σε κοινές συγκεντρώσεις και σε κοινά "περίπολα" στα εκλογικά τμήματα....
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ Θανάσης,
Συνεχίζω...Το ΚΚΕ δεν εταιροκαθορίζεται...Και δεν απορρίπτει κάποιο ερώτημα....γιατί απλούστατα θέτει το δικό του ερώτημα:ΕΞΩ απο ΕΕ-ΝΑΤΟ με το λαό στην εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα χέρια του ή καπιταλιστική βαρβαρότητα-αντιλαϊκά μέτρα είτε με υρώ είτε με δραχμή...
Για να το πώ σχηματικά...Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα είναι εθνικό ή διεθνικό/ΕΥΡΩ (άλλωστε αυτό το απαντά η αστική τάξη με τις συμμαχίες της διεθνώς). Γιατί και τα δύο είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που λέγεται καπιταλισμός! Το ερώτημα είναι αν θα απαλλαχτεί ο λαός μας από την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τους πολέμους την ανεργία και αυτό προϋποθέτει ο λαός να έχει το δικό του νόμισμα που σημαίνει σοσιαλισμός!
Άσε που η λογική του "εθνικού" κατακλήγει πάντα στη λογική ότι η εργατική τάξη είναι ένα με την αστική τάξη και έχουν κοινά ταξικά συμφεροντα. Μήπως τελικά πρέπει να σε προβληματίσει γιατί η γραμμή που θέτουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ καταλήγουν στο διαταυτά να ταυτίζονται με όλους αυτούς Κατσανέβας, Καζάκης, Ζωή, Αλαβάνος...Αλήθεια ο Λαφαζάνης από πότε έγινε ανατρεπτικός...Και πως τα βρίσκουν οι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη ΛΑΕ που το μόνο που την απασχολεί είναι η αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας μέσα στην Ε.Ε.!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ Θανάσης,
Τελειώνω..."σοσιαλισμός με εθνικό νόμισμα εκ των πραγμάτων έχει περισσότερες πιθανότητες"! Αλήθεια θές να μας πείς ότι η Μ. Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία...είναι πιο κοντά στο σοσιαλισμό;;;;;;; Ο σοσιαλισμός έχει περισσότερες πιθανότες με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και την αντροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Όχι με το τι νόμισμα χρησιμοποιεί ο καπιταλισμός για να ξεπεράσει την κρίση του και να ισχυροποιηθεί. Σε κάθε πρίπτωση ένα πράγμα αποδεικνύεται: Ο πιο σίγουρος και γρήγορος δρόμος για να απαλλαγούμε από το ΕΥΡΩ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ είναι η ανατροπή της αστικής τάξης, η κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Δηλαδή ο λαός να αποφασίσει με δική του θέληση να απελευθερωθεί και να οργανώσει την πάλη του....Άλλιώς πάλι θα κουβεντιάζουμε για "χαμένες επαναστάσεις", "Βάρκιζες" και τα λοιπά....
kk-1

Poe είπε...

"Αν οξυνθούν τα πράγματα (όπως φαίνεται ότι θα γίνει) και προκηρυχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα ευρώ ή εθνικό νόμισμα και πεις "δεν συμμετέχω είναι ψευτοδίλημμα" θα χάσεις όλον τον κόσμο μέχρι να στηθούν οι κάλπες γιατί ένα από τα επιχειρήματα θα είναι "θέλετε τη νομισματική πολιτική και την πίστη στα χέρια (έστω) της εγχώριας αστικής τάξης ή στα χέρια της "Φρανκφούρτης"; Η απάντηση θα είναι προφανής νομίζω από τη μεριά του κόσμου."

Δλδ τι πρεπει να πει το κομμα;

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να γράψω πολλά αλλά ο KK-1 με κάλυψε με το παραπάνω. Πιστεύω πάντως ότι και φίλος Θανάσης καλοπροαίρετα βάζει τα ζητήματα. Β

Poe είπε...

Το να περασουμε σε εθνικο νομισμα απο μονο το δεν μας οδηγει με την καμια πιο κοντα στο σοσιαλισμο... εκτος και αν το λεμε με την εννοια οτι θα σπασει ακομη μια αυταπατη και οτι ο κοσμος θα αποκτησει πειρα με τοπαθημα του αρα θα ειναι λιγοτερο ευαλωττος σε κατοπινους χειρισμους εναντιον του. Παντως δεν θελει πολυ μυαλο για να καταλαβει κανεις την παγιδα του εθνικου νομισματος, αρκει να σκεφτει οτι τα ιδια λενε και διαφοροι ακροδεξιοι κυκλοι και κομματα εντος ευρωπης... δλδ αυτοι οι ακροδεξιοι κοπτωνται για να πανε οι χωρες τους πιο κοντα στον σοσιαλισμο; ...στον εθνικο-σοσιαλισμο ισως.

Το κκε επιμενει τοσο στο να ειναι αντι- στο ενδεχομενο εθνικου νομισματος, οχι επειδη θελει το ευρω, αλλα επειδη γνωριζει οτι το κεφαλαιο θα σπρωξει τον λαο σε αυτο το μονοπατι οταν χρειαστει, και θα τον κανει να πιστευει και απο πανω οτι ειναι και επαναστατικη πραξη, κατασπαταλωντας ενδεχομενως και ενα κυμα αυθορμητης αγωνιστικοτητας που μπορει να εκφραστει στις μαζες, με ακινδυνο τροπο, καλη ωρα σαν τους αγανακτισμενους. Και μετα παλι θα εχουμε τον κυκλο απογοητευσης παραιτησης απαξιωσης κλπ

Δλδ ειναι σαν τα τρια γουρουνακια να βρισκονται στο ξυλινο σπιτι και να συζητανε ποια θα ηταν η καλυτερη τακτικη για να μην τους φαει ο λυκος, και το ενα γουρουνακι να λεει, το βρηκα, θα φτιαξουμε σπιτι απο αχυρα. και το αλλο γουρουνακι να λεει, οχι γιατι ετσι θα μας πιασει ακομη πιο ευκολα ο λυκος. Αυτο δεν σημαινει ομως οτι ειναι υπερ του σπιτου με τα ξυλα...αλλα του σπιτιου με τα τουβλα δλδ του σοσιαλίσμου, στο οποιο η λυκοσυμαχια δεν θα εχει προσβαση.:)


Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ ΚΚΕ είμαι, αλλά πόσες πιθανότητες έχεις να κάνεις σοσιαλισμό αν ο τόπος μείνει αξεβρώμητος; Αν συνεχίσουν οι Έλληνες να μη δουλεύουν σκληρά και να πίνουν φρέντο εσπρέσσο μέτριο;

Φορθ Σπούτνικ

Poe είπε...

φορθ αμα εσυ εισαι κκε εγω ειμαι ο χαν σολο

Ανώνυμος είπε...

@Β.
Ο Θανάσης και ο κάθε Θανάσης που συζητάει με αυτό τον τρόπο είναι καλοπροαίρετος, ανεξάρτητα από το αν στηρίζει το ΚΚΕ ή άλλη πολιτική δύναμη. Σε αυτό το πνευμα συνέχισα τη συζήτηση.
@Φορθ Σπούτνικ,
Για να ξεβρωμίσει ο τόπος προϋποθση είναι να εξαλειφθεί η μεγαλύτερη βρωμιά και η αιτία κάθε βρωμιάς που είναι το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός, μαζί με τα τσιράκια τους!
Αν δεν έχεις διάθεση για χιούμορ, κάλλιστα θα μπορούσα να σου πώ ότι αναμασάς χρυσαυγήτικές παπαριές....Ναι, ναι...οι ναζι ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ, αυτοί που μαζί με τον Πάγκαλο μας λένε "μαζί τα φάγαμε" και ότι η πλειοψηφία του λαού ακόμα περνά καλά...Βέβαια τους συναγωνίζεται ο Καμμένος...TRUMP και ξερό ψωμί. ΧΑ, made in USA!!!!!!
Ελπίζω απλά να κάνεις πλάκα!!!!
kk-1

λαθραναγνώστης είπε...

Νομίζω ότι είναι λίγο άκαιρο να συζητάμε από τώρα τι θέση πρέπει να κρατήσει το Κόμμα σε περίπτωση δημοψηφίσματος για ευρώ ή δραχμή. Ο πολιτικός χρόνος, είναι τόσο πολύ συμπιεσμένος και κατά συνέπεια οι εξελίξεις τόσο ραγδαία μεταβαλλόμενες, ώστε ΄πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε την ταχτική μας κάθε στιγμή.
Με τα σημερινά δεδομένα, είναι σίγουρο ότι επιστροφή στη δραχμή, σημαίνει ΑΚΑΡΙΑΙΑ φτωχοποίηση που μάλλον είναι αδύνατον να την αντέξει ο λαός.
Όταν και αν η αστική τάξη αποφασίσει να κάνει τέτοιο δημοψήφισμα, κανείς δεν ξέρει σε ποιό σημείο θα έχουν φτάσει τα πράγματα. Πάντως τότε, είναι σίγουρο ότι η α.τ, θα έχει προαποφασίσει την επιστροφή στη δραχμή (με τον Α ή Β τρόπο, με έξωση ή με "οικειοθελή" έξοδο) και απλά θα θέλει να κάνει το λαό συνένοχο - να έχει βγάλει μόνος του τα μάτια του.
Μέχρι τότε, το κύριο καθήκον του Κόμματος, δεν είναι να ψάχνεται τι θα κάνει αν και όταν η α.τ προκηρύξει δημοψήφισμα. Το καθήκον του είναι η ενεργοποίηση του υποκειμενικού παράγοντα, ώστε από κει και πέρα, αφ ενός μεν να διευρυνθεί η γκάμα επιλογών των ταχτικών κινήσεών του, αφ ετέρου δε, κάθε κίνηση της α.τ να μπορεί, με κατάλληλη διαφώτιση του λαού, να αποβαίνει σε βάρος της.

Αναυδος είπε...

1. μακαρι να μπορουσαμε να κανουμε σοσιαλισμο με ευρω δηλ με ενα σκληρο νομισμα που θα απετρεπε την καταληστευση του εξαγωμενου προιοντος της σοσιαλιστικης ελλαδας (δεστε την Κουβα με τα 2 πεσο και τι παραχωρησεις κανει στον καπιταλισμο για λιγα επιπλεον δολλαρια)
να ειστε σιγουροι οτι πρωτα η εε θα μας πεταξει απο τους κολπους της ετσι και αλλαξει το συστημα

2. λιγη πολιτικη οικονομια δεν βλαπτει. Αν βγουμε από την εε με τους καπιταλιστες στις επιχειρησεις τους η νεα αξια θα μειωθει σημαντικα (αν συνεβαινε το αντιθετο θα επαυε να είναι στρατηγικη επιλογη η συμμετοχη στην εε, παρολες τις διαφοροποιησεις τα τελευταια χρονια) και ολο αυτό το κοστος θα μετακυληθει στην εργατικη ταξη και στα λαικα στρωματα

οι καπιταλιστες δεν ειναι ηλιθιοι ορισμενοι δηθεν μαρξιστες δηθεν κομμουνιστες δηθεν αριστεροι ομως ειναι (αναφερομαι σε λαπαβιτσα μαριολη ανταρσια λαε κλπ)


Ανώνυμος είπε...

Το απογοητευτικό με την όλη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κίνημα είναι ότι δυστυχώς, απ' ότι φαίνεται, ο λαός αναμένει για άλλη μια φορά να σκάσει ένα "τυράκι" της αστικής τάξης (θα έλεγα "αφήγημα" αλλά ξερνάω) προκειμένου να τσιμπήσει και να στραφεί πάλι σε δρόμους εκτόνωσης. Η φράση "πες μου τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα" κυριαρχεί μέσα στο μυαλό μεγάλου κομματιού του λαού. Το άρθρο του Σκολαρίκου στον προσυνεδριακό ήταν πολύ περιγραφικό σε σχέση με αυτό που περιγράφω.
Το ζήτημα του εθνικού νομίσματος, εφόσον και η αστική τάξη της χώρας κατασταλάξει στο ότι "μπορεί και χωρίς", είναι πολύ πιθανό ότι θα αποτελέσει πεδίο δόξας λαμπρό για οπαδούς του προστατευτισμού είτε αυτοί το προβάλλουν με σοσιαλδημοκρατικό μανδύα (ΛΑΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ), είτε με εθνικιστικό φασιστικό μανδύα (Χ.Α.), είτε με μιξ γκριλ (Καζάκης, Ζωή κλπ).
Έχει επομένως σημασία το προκαταβολικό ξεμπρόστιασμα αυτής της γραμμής με την ίδια ένταση που θα χτυπάμε και το μονόδρομο του ευρώ.
Η αυτονομία μας από κινήσεις που η αστικές επιλογές επιτάσσουν είναι αυτή που φωτίζει περισσότερο τον επαναστατικό δρόμο σαν αυτόνομη επιλογή των καταπιεζόμενων τάξεων.
Η άκριτη απάντηση υπέρ του εθνικού νομίσματος και το τσουβάλιασμα του ΚΚΕ στο μπλοκ της δραχμής με τις συνθήκες φτωχοποίησης του λαού και πλήρους κυριαρχίας των μονοπωλίων στην οικονομία, μόνο να κρύψει και να καθυστερήσει αυτό τον αυτόνομο δρόμο μπορεί.
Όσοι μιλούν για κρίκους ας μας απαντήσουν πρώτα πως είναι δυνατό η Α.Τ. της χώρας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το νόμισμα χωρίς να έχει τη σιγουριά ότι και με τις 2 απαντήσεις θα είναι σίγουρη η επιβίωσή της.
Μόνο έναν παραπάνω κρίκο στις αλυσίδες του λαού μπορεί να προσφέρουν τέτοια αιτήματα, καθώς ένας αποφασισμένος λαός μπορεί πραγματικά αφενός να συντρίψει ακαριαία και δραχμή και ευρώ εφόσον το θελήσει, αφετέρου τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η οικοδόμηση στη χώρα στα πρώτα της βήματα είναι τελείως διαφορετικά από το τι νόμισμα είχε η προϋφιστάμενη καπιταλιστική δομή που το νέο εργατικό κράτος θα καταστρέψει.

Ernest Everhard

Ανώνυμος είπε...

Η Σουηδία είναι χώρα της ΕΕ. Έχει εθνικό νόμισμα, “άμεση δημοκρατία” με δημοψηφίσματα καπιταλισμό με “κοινωνικό” κράτος, ένα φασίζων κόμμα με 13%

"Σουηδική εταιρεία εμφυτεύει μικροτσίπ με σύριγγα στους εργαζόμενους"
http://www.gkordis.com/2017/04/blog-post_96.html

"Σοσιαλιστική" και η Σουηδία

Ανώνυμος είπε...

@Θανάσης
Το ΚΚΕ ως κόμμα της εργατικής τάξης δεν ετεροκαθορίζεται. Οι άλλοι που γράφεις συμβαδίζουν με τα συμφέροντα άλλων μονοπωλίων που σκέπτονται και την δραχμή.
Παράλληλα οι “άλλοι” ετεροκαθορίζονται ως προς το ΚΚΕ. Οι “άλλοι” ούτε καν μιλούν για την Αργεντινή του 2001 και την υποτίμηση κατά 75%. 16 χρόνια πέρασαν, ακόμα περιμένουμε τον Σοσιαλισμό στην Αργεντινή των πρώην Κίχνερ. Τα μέσα παραγωγής παραμένουν ιδιωτικά και δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην Οικονομία της

Ανώνυμος είπε...

@ Φορθ Σπούτνικ

Δεν φοβάται τα λόγια του.
Φραπέ-Τάβλι-Παππούς-Εγγονός-”αριστερή ατζέντα”
https://www.youtube.com/watch?v=wYdl_pswjpw

“Λέει κάτι που είναι κοντά σε αυτό που ετοιμάζεται να συμβεί”.
“Η αποκάλυψη πάντα προκαλεί πανικό”
Μπάμπης ΣΚΑΙ για Δ.Καμμένο
https://www.youtube.com/watch?v=EAlWmKQIIgA
Μέσα από Συνταγές του ΔΝΤ το σχηματάκι για άνεργο παιδί – εγγόνι και συντάξεις. Στα πρώτα τρία λεπτά

Ανώνυμος είπε...

@Poe - kk1
Υποψίάζομαι πως ο 4ος Sputnic ειρωνεύεται άλλο σχολιαστή ή μάλλον τρολλάρει πάνω στις δηλώσεις Καμμένου ή και τα δύο

Ανώνυμος είπε...

@Θανάσης
Από τον Συνονόματο σου
Σοσιαλισμός με το δικό μας νόμισμα
http://laikhexousia.blogspot.gr/2017/04/blog-post_60.html

«Η Λαϊκή Ενότητα έχει στελέχη που ήξεραν και έβλεπαν ποια είναι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν ότι η κυβέρνηση τους δεν θα υπογράψει νέα μνημόνια. Δε λένε το στοιχειώδες, ότι έκαναν λάθος και εγκλώβισαν τον λαό, αλλά θέλει και ψυχή να το παραδεχτείς. 7 μήνες στην κυβέρνηση, είδατε να λένε τίποτα όταν υπέγραψε ο Τσίπρας το μνημόνιο είδατε να λένε τίποτα ή όταν έφερε τις 46 σελίδες, μίλησε κανείς. ΟΙ ΠΝΠ που άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν και την υπογραφή Λαφαζάνη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου που είναι ο θεματοφύλακας των θεσμών γιατί ενώ υποχρεούνταν να βάλει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα μνημόνια να συζητηθεί, γιατί δεν το έκανε; Κάναμε δύο προτάσεις νόμου. Ενώ τις καταθέσαμε, δεν ήρθαν ποτέ να συζητηθούν στη Βουλή. Γιατί; Αν δεν φύγεις από την ΕΕ, δεν γίνεται να κάνεις κάτι, πρέπει να έχεις σχέδιο. Τι θα κάνεις την άλλη μέρα αν δεν φύγεις από την ΕΕ, θα τυπώνεις χρήμα έτσι απλά; Αυτά είναι κοροϊδίες».

Το ΚΚΕ έχει φρέσκο λόγο. Οι αστοί δημοσιογράφοι χειραγωγούν την κοινή γνώμη, γι ' αυτούς η δημοσιογραφία σημαίνει άλλα πράγματα. Είναι απίστευτη η διαστρέβλωση που γίνεται στις θέσεις του ΚΚΕ και έτσι η κοινωνία αποκτά μια στρεβλή αντίληψη για πάρα πολλά πράγματα, για αυτό καλούμε τον κόσμο να διαβάζει και να κρίνει αυτά που λέμε εμείς οι ίδιοι».

«Δεν κάνουμε την Κασσάνδρα και δεν μας αρέσει ο ρόλος. Το κάθε κόμμα κρίνετε από τα ποια τάξη στηρίζει και παρά τις αδυναμίες δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς πως δεν είμαστε δίπλα στον λαό και τους εργαζόμενους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ένα κόμμα επίσης κρίνετε με βάση τις προβλέψεις του. Είχαμε προειδοποιήσει για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και τα μνημόνια που φέρνουν. Ποιός δικαιώθηκε; Από το 1997 είχαμε πει ότι θα ξεσπάσει μεγάλη κρίση στην ΕΕ. Αναλύουμε πολιτικά, δικαιωνόμαστε και υπερασπιζόμαστε τον λαό γι' αυτό και πιστεύουμε πως πρέπει να μας στηρίξει ο κόσμος, παρά τις όποιες διαφωνίες του

Δημοκρατία σημαίνει ποιός κατέχει τον πλούτο, ότι το κάθε παιδί που γεννιέται έχει τις ίδιες δυνατότητες και τα ίδια δικαιώματα, κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς σήμερα. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η αστική δημοκρατία. Πάντα θα υπάρχει μεγάλη αδικία εντός της αστικής δημοκρατίας.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως, γι όποιον προβληματίζεται πραγματικά, αξίζει κανείς να διαβάσει το άρθρο στον τελευταίο Κυριακάτικο "Ρ":
"Κοπτοραπτική, συκοφαντία και διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ για την αποδέσμευση από την ΕΕ εξακολουθεί να περιλαμβάνει η ενασχόληση με το 20ό Συνέδριο του Κόμματος από αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Η τακτική δεν είναι καινούρια: πρώτα φέρνουν την τοποθέτηση του Κόμματος στα μέτρα τους και μετά ξεκινούν την επίθεση με τη γνωστή συνταγή: «πες, πες, κάτι θα μείνει...». Πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας είναι οι συνήθεις ύποπτοι: ο αστικός και φιλοκυβερνητικός Τύπος κόβει, οπορτουνιστές, στελέχη της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με διάφορους κουκουεδολόγους του διαδικτύου ράβουν.
«Το ΚΚΕ τοποθετείται υπέρ της διατήρησης του ευρώ...», αναφέρουν κακοποιώντας με πρωτόγνωρο τρόπο τη λογική. Η τέτοια ερμηνεία της τοποθέτησης του Κόμματος ξεκίνησε από εκείνους που χρόνια τώρα πρωταγωνιστούν στην αντεργατική επίθεση, στην προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και ότι ο λαός πρέπει να συναινέσει σε θυσίες επί θυσιών για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. «Εχει δίκιο το ΚΚΕ για το ευρώ», έγραψε πονηρά για πολλοστή φορά φιλοκυβερνητικό σάιτ, αναφερόμενο στην ανάλυση του Κόμματος για τις επιπτώσεις στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα από ενδεχόμενη επιλογή της ΕΕ και της αστικής τάξης να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ΟΝΕ. Καλομαθημένοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι από τους δασκάλους τους του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν το γνωστό τροπάρι, στη λογική «Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει»... Οταν το ΚΚΕ δεν στήριξε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «ανακάλυπταν» ότι στήριζε τη ΝΔ. Οταν το ΚΚΕ δεν ψήφιζε υπέρ του «μνημονίου Τσίπρα» στο δημοψήφισμα του 2015, ανακάλυπταν ότι στήριζε το «ΝΑΙ». Και σήμερα που το ΚΚΕ δηλώνει ξανά ότι δεν θέλει καπιταλισμό της δραχμής, προβοκάρουν «βλέποντας» στήριξη του ευρώ..."!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια...
...Ομως, για να πιάσει η παραπάνω προβοκάτσια, χρειάζονται τουλάχιστον «δύο»: ο «ενορχηστρωτής» να την αναπαράγει και ο «πρόθυμος» να την αξιοποιεί... Και οι πρόθυμοι βρέθηκαν, προφανώς από το χώρο του οπορτουνισμού, που τρέχει να πατήσει την όποια μπανανόφλουδα του ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τα τελευταία χρόνια (από τα πανηγύρια για την «πρώτη φορά αριστερά», μέχρι τις διαπραγματεύσεις και το δημοψήφισμα). Υιοθετούν αυτούσιο ό,τι λέει ο αστικός - κυβερνητικός Τύπος και ταχυδακτυλουργικά «κατορθώνουν» να τεκμηριώσουν τον «αναχωρητισμό» του ΚΚΕ από την πάλη ενάντια στην ΕΕ....Αλήθεια, από πού προκύπτει ότι η έξοδος από έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό, όπως η ΟΝΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποσπασμένη από το ζήτημα της εξουσίας, μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκή εξέλιξη ή «κρίκο» για την ανατροπή; «Θέλουμε την αποδέσμευση από την ΕΕ σήμερα και όχι στη δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού...» αναφέρουν χαρακτηριστικά, παρακάμπτοντας τα ερωτήματα - κλειδιά: ποια τάξη και για ποιου το συμφέρον θα πραγματοποιήσει την έξοδο από την ΕΕ; Τι το ουσιαστικά διαφορετικό για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα έχει να προσφέρει μια καπιταλιστική Ελλάδα έξω από την ένωση των καπιταλιστικών κρατών που λέγεται ΕΕ, αλλά ενταγμένη σε μια άλλη διακρατική καπιταλιστική συμμαχία; Αφού στις σημερινές συνθήκες, διεθνοποίησης του καπιταλισμού, δεν υπάρχει καπιταλιστικό κράτος που να μην είναι ενταγμένο σε μια διακρατική συμμαχία, ανεξάρτητα το βάθος που αυτή έχει, δεν υπάρχει «απομονωμένη» αστική τάξη. Οι δεκάδες συμφωνίες και ιμπεριαλιστικές ενώσεις που υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνουν ότι το σπάσιμο μιας τέτοιας συμμαχίας, η αποχώρηση καπιταλιστικών κρατών από αυτή αντικειμενικά συνδέεται με την ένταξή τους σε μια άλλη ένωση ή την επιτάχυνση δημιουργίας νέων.

Η αντιπαράθεση που κάνουν δυνάμεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις θέσεις του ΚΚΕ, αποκαλύπτει την αντίληψή τους για την ταξική πάλη. Σε τελική ανάλυση, υποστηρίζουν ότι το εργατικό κίνημα μπορεί σε συνθήκες καπιταλιστικής κυριαρχίας να επιβάλλει τη θέλησή του, χωρίς να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται και η επιλογή της εξόδου από ευρώ - ΕΕ, αποσπασμένη από το ζήτημα της εξουσίας. Ομως, η ίδια η πραγματικότητα λέει ότι αυτή η έξοδος, αν δεν συνδεθεί με την εργατική εξουσία, αντικειμενικά θα συνδεθεί με την αστική εξουσία, δηλαδή με την πηγή των εργατικών - λαϊκών προβλημάτων, έστω και με παραλλαγές στο μείγμα διαχείρισης.
kk-1

Ανώνυμος είπε...

«Η αστική τάξη της χώρας δεν αμφισβητεί την παραμονή στην ΕΕ», απαντούν. Βεβαίως, η κυρίαρχη μερίδα της ελληνικής αστικής τάξης δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την Συνέχεια...
"ΕΕ και την Ευρωζώνη, με την πολιτική της επιδιώκει να εξασφαλίσει την παραμονή της. Ομως, ταυτόχρονα οι αστοί είναι ρεαλιστές, η ιστορία τους δείχνει ότι δεν έχουν ταμπού, γι' αυτό και ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο αποπομπής. Εξάλλου, το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το τι θέλουν ή όχι, αλλά με τις εξελίξεις πρώτα απ' όλα στην ίδια την ΕΕ και την Ευρωζώνη, των οποίων η συνοχή δοκιμάζεται. Γι' αυτό και δυναμώνουν οι προβληματισμοί, συζητιούνται σενάρια, ενώ είναι σίγουρο ότι για μια μερίδα της ελληνικής αστικής τάξης η ιδέα της εξόδου έχει εδώ και καιρό ωριμάσει. Η ενίσχυση του «ευρωσκεπτικισμού» ως έκφραση του ενισχυόμενου αστικού ρεύματος προστατευτισμού των «εθνικών παραγωγών», το ίδιο το Brexit αποτελούν τρανή απόδειξη ότι η αστική τάξη ένα δόγμα έχει: την εξασφάλιση της κερδοφορίας της, με τον οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό το δόγμα την «καθοδηγεί» και στις διεθνείς συμμαχίες της".
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια...
...."«Το ΚΚΕ χαρίζει το μεγάλο ποσοστό του λαού που είναι ενάντια στο ευρώ στην ακροδεξιά», είναι άλλο ένα κόλπο που μεταχειρίζονται τα οπορτουνιστικά μορφώματα, απευθύνοντας με άλλα λόγια κάλεσμα ενσωμάτωσης στο Κόμμα. Ομως, ακριβώς επειδή μεγαλώνει το ποσοστό του λαού που αντιλαμβάνεται από την πείρα του ότι διαψεύδονται οι προσδοκίες για τα «χρυσά κουτάλια» της ΕΕ και αναζητά διέξοδο, τώρα πρέπει πιο αποφασιστικά να συνδεθεί η πάλη για την αποδέσμευση με τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, για να γίνει γόνιμη αυτή η αναζήτηση. Αλλωστε, εμπόδιο στην επιρροή του εθνικιστικού - ακροδεξιού «ευρωσκεπτικισμού» δεν είναι η αντιγραφή των συνθημάτων του από το ΚΚΕ, αλλά η ένταση του αντικαπιταλιστικού προσανατολισμού. Μόνο έτσι θα αποκαλύπτεται στην πράξη ότι σχήματα τύπου Λεπέν, Φάρατζ, Γκρίλο κ.λπ. δεν είναι τίποτα παραπάνω από φορείς εναλλακτικών συνταγών για την κερδοφορία του κεφαλαίου....
Ποιοι κατηγορούν, λοιπόν, το ΚΚΕ για στροφή ως προς τη θέση του για την ΕΕ; Εκτός από το φιλοκυβερνητικό Τύπο, την ερμηνεία αυτή υιοθετούν εκείνοι που στήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, κατηγορώντας μάλιστα το Κόμμα μας ως «παρωχημένο», επειδή δεν έβλεπε την «κοσμογονία» της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Από κοντά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μάλλον ξέχασε ότι κουνούσε τα σημαιάκια των «σκληρών διαπραγματεύσεων» στις φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις μετά το Γενάρη του 2015, με σύνθημα «παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας». Τότε, κάνοντας διάλειμμα από την «αντι-ΕΕ» πάλη, σερνόταν στο χορό των αυταπατών που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ περί αλλαγών στην ΕΕ...."
Προσθέστε πλέον στους προθύμους για τη συκοφάντηση και τη διαστρέβλωση τους ΝΑΖΙ της ΧΑ...Λές και τους κουρδίζει το ίδιο επιτελείο! Οι ίδιες και απαράλλαχτες συκοφαντίες....
kk-1

Ανώνυμος είπε...

"Η ενίσχυση του «ευρωσκεπτικισμού» ως έκφραση του ενισχυόμενου αστικού ρεύματος προστατευτισμού των «εθνικών παραγωγών», το ίδιο το Brexit αποτελούν τρανή απόδειξη ότι η αστική τάξη ένα δόγμα έχει: την εξασφάλιση της κερδοφορίας της, με τον οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό το δόγμα την «καθοδηγεί» και στις διεθνείς συμμαχίες της. Στο βαθμό που ωριμάζει για την αστική τάξη μια πιθανή αναδιάταξη της ζώνης του ευρώ, ακόμα και της ίδιας της ΕΕ, είναι σίγουρο ότι θα βρει τον τρόπο να τη διαχειριστεί οικονομικά και πολιτικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μετάβαση στο επόμενο νόμισμα του καπιταλισμού όντως θα αποδειχτεί «κρίκος», αλλά για το νέο γύρο ενσωμάτωσης στους «εθνικούς στόχους», στην κήρυξη «ταξικής ειρήνης» για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, για να ξανατσουλήσει το κάρο της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ρετουσαρισμένο με το νέο του νόμισμα".
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Και μια ακόμα μικρή συμπλήρωση- ερώτηση.
Θέλω πραγματικά να κατανοήσω το πως εννοούν μερικοί το "αίτημα κρίκο" γιατί θα ξεχάσουμε ακόμα και τα βασικά.
Ας πούμε πως αφήνουμε στην άκρη τη διαλεκτική και ας πούμε πως ένα αίτημα, ή μια ομάδα αιτημάτων (και όχι μια επεξεργασμένη στρατηγική) μπορεί να οδηγήσει σε όξυνση της ταξικής πάλης, ας ξεσκίσουμε επίσης ολοσχερώς τη διαλεκτική και ας πούμε ότι το αίτημα κρίκος (ή τα αιτήματα κρίκοι) μπορούν να οδηγήσουν και σε "δημιουργία επαναστατικής κατάστασης".

Τα αιτήματα αυτά δεν πρέπει να έχουν τον ελάχιστο χειραφετητικό χαρακτήρα για τις μάζες;;

Και προσπαθώ να καταλάβω λοιπόν, πως χειραφετείται η εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα από την αστική κηδεμονία με:
α) την αλλαγή νομίσματος;
β) την κρατικοποίηση της παροχής πίστης στα μονοπώλια από κρατικά πλέον πιστωτικά ιδρύματα;; και
γ) την θέσπιση προστατευτικών δασμών στις εισαγωγές και την αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων των ελληνικών μονοπωλίων;;;

Ernest Everhard



Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμο,
Δεν αμφιβάλω ότι ο Sputnik μπορεί να ειρωνεύεται...και έχει κάθε δίκιο να το κάνει!
Όμως να έχουμε υπόψη ότι αυτά που έγραψε είναι κλασσικά μοτο της ΧΑ και χρυσαυγιτών όταν απευθύνονται σε κομμουνιστές...
Σου λένε, δεν με ξέρουν, κάτσε να τους δουλέψω λίγο και να περάσω υπόγεια τη συκοφαντία ενάντια στο ΚΚΕ. Βεβαίως είναι και άλλοι από άλλα κόμματα που το κάνουν. Μου έχει τύχει σε πηγαδάκι! Και μάλιστα όταν του έβαλα ΤΩΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ...μου το γύρισε στο τσάμικο ότι αυτό θέλει επανάσταση στα βουνά, δεν γίνονται!!!! Και μας το έπαιζε και ΚΚΕς!!! Ασφαλίτης με τα όλα του...
Για αυτό να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο πονηρεμένοι!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Μόνο εσύ ανώνυμε του 3:38 με καταλαβαίνεις.

Φορθ Σπούτνικ

Ανώνυμος είπε...

@Ernest Everhard
“Τα αιτήματα αυτά δεν πρέπει να έχουν τον ελάχιστο χειραφετητικό χαρακτήρα για τις μάζες;; ”

Πού μικρά γράμματα για κάποιους σαν τα μικρά γράμματα στα δάνεια των τραπεζών.
Ντρέπονται να πουν πως πλέον πως δεν πιστεύουν στην εργατική τάξη και ψάχνουν για την επόμενη “καλή” “εθνική” αστική τάξη (π.χ. Εφοπλιστές - Μεγαλοξενοδόχοι - Εξαγωγείς) που θα τους φέρει μία νέα εποχή ενός καλύτερου Πασοκ. Αυτή είναι η ουσία

Ανώνυμος είπε...


ΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΡΘΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ.

ΕΣΠΡΕΣΟ ΚΑΙ ΦΡΕΝΤΟΥΤΣΙΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙΣ. ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΚΡΥΦΟΨΗΦΙΖΕΙ;

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Κατηφορίζοντας τις προάλλες στον Πειραιά, είδα ένα πανό της ΛΑΕ στο λιμάνι που έγραφε τα εξής:

ΟΧΙ στη λιτότητα
ΟΧΙ στα μνημόνια
ΟΧΙ στο ευρώ και την ΕΕ

Οπως καταλαβαίνετε, η σύμπλευση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι πιο κοντά από ποτέ.Ίσως και σύμπλευση με την... πλέυση τησ Ζωιτσας!


Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι λανθασμένο το σκεπτικό σου, αλλά με τρία και σε λίγο με τέσσερα μνημόνια ακόμα κάποιοι έχουν απορίες για το τι λέει το ΚΚΕ; Πόσα μνημόνια χρειάζονται για να πεισθούν;

Τα υπόλοιπα το “ξεβρωμισμα” της πρώτης πρότασης παραπέμπει στον χώρο της άκρα δεξιάς Προβληματίστηκα αλλά στη δεύτερη μάλλον τρόλαρε με καφέδες και αραλίκι και έφερα στο μυαλό μου τις δηλώσεις Δ.Καμμένου. Καλύτερα να κάνει ο ίδιος σχόλιο και να διευκρινίσει

“Και μάλιστα όταν του έβαλα ΤΩΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ...μου το γύρισε στο τσάμικο ότι αυτό θέλει επανάσταση στα βουνά, δεν γίνονται!! ”
Ε δεν γίνονται. Δεν γίνεται επανάσταση. Αρκεί που “αγανακτισμένοι” μικροαστοί να μουτζώνουν στη Βουλή. Δεν πιάνει wifi στα βουνά, αντίθετα με το “τσάμικο” που είναι και βουνίσιο! Αν πριν δήλωναν “αντιμνημονιακοί”, τότε γιατί τον Σεπτέμβριο του 2015 ψήφισαν το μνημονιακό Σύριζα;

“. Βεβαίως είναι και άλλοι από άλλα κόμματα που το κάνουν. ”

Στο προηγούμενο
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2017/04/blog-post_18.html?showComment=1492605590847#c6914029939388130659

που σου άφησα για τα 5 απλά βήματα που ξεχωρίζεις έναν οπορτουνιστή του Λούκατς, αν αντικαταστήσεις την λέξη “κοινωνία” με το την λέξη “έθνος” έχεις μπροστά σου μία κοντινη θεωρία προς τον εθνικοσοσιαλισμό.

Κατά στην αντιΚΚΕ ρητορεία(δεν περιλαμβάνεται η κριτική που είναι καλοδεχούμενη) τους σχεδόν ταυτίζονται με τους φασίστες. Ή μάλλον αυτοί προμηθεύουν με "επιχειρήματα" τους φασίστες. Όποιος μικροαστός δεν μετακινηθεί προς το ΚΚΕ θα καταλήξει στην χειρότερη φανερός ή κρυφός φασίστας.

3.38

Ανώνυμος είπε...

@Προλεκαλτ
Δύσκολα. Αρχηγιλίκια, μικροπαραγοντισμοί, τι δηλώσεις έκανες Ζωή ως πρόεδρος Βουλής λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα κ.α, αντιφασίστες στο ένα μέρος, ΠΝΠ που άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν και την υπογραφή στελεχών της ΛΑΕ

@ΘΕΡΣΙΤΗΣ
"ΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΡΘΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ. "

Ο Δ.Καμμένος έχει πρόβλημα με το Φραπέ-Τάβλι-Νεολαία.
Με Ελληνικό-Σκάκι-άνω των 30 μάλλον όχι.

Η είδηση είναι πως το σχήμα Φραπέ-Τάβλι-Νεολαία-Μείωση στη Σύνταξη του Παππού-Επιδότηση Εργοδοτών έρχεται από τα κιτάπια του ΔΝΤ όπως λέει ο Μπάμπης του Σκάι

“Λέει κάτι που είναι κοντά σε αυτό που ετοιμάζεται να συμβεί”. “Η αποκάλυψη πάντα προκαλεί πανικό”
Στα πρώτα 3 λεπτά όλο το ζουμί
https://www.youtube.com/watch?v=EAlWmKQIIgA

Άρα δεν εκφράζει μονο την προσωπική του γνώμη.

Θανάσης είπε...

Η όξυνση στην οποία αναφέρθηκα είναι κυρίως οικονομική με δεδομένο ότι η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού είναι βαθιά, συστημική, και ακόμη και αν όλα πάνε καλά (για το κεφάλαιο), δηλαδή και άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεις πείνας και ελαστικοποίηση συνθηκών εργασίας, και το κυριότερο επαρκής καταστροφή κεφαλαίου η ανάκαμψη είναι δύσκολη υπόθεση και η ανάπτυξη άπιαστο όνειρο. Επειδή έχουν περάσει πέντε-έξι χρόνια από τον πάτο της διεθνούς κρίσης που έχει μετατραπεί σε στασιμότητα και αυξάνεται ο κίνδυνος όξυνσης και επανεμφάνισης της, οπότε τα πράγματα θα σκουρήνουν περισσότερο για μας και επειδή ο ελληνικός καπιταλισμός δεν μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα μέσα στην ευρωζώνη, (2002-2017, είναι περισσότερα πια τα χρόνια κρίσης εντός του ευρώ από τα πρώτα χρόνια με τα φθηνάδάνεια) ο ευρωσκεπτικισμός θα αυξάνεται και μοιραία σχετικά σύντομα θα μπει με κάποιο τρόπο το ερώτημα «ευρώ ή εθνικό νόμισμα;» με πρωτοβουλία (πιθανόν και μειοψηφικής) μερίδας της αστικής τάξης, σχεδόν σίγουρα των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ που θα θέλουν να νοικοκυρέψουν το μαγαζί και με τη συνδρομή των τωρινών πολέμιων της ευρωζώνης αλλά και άλλων που θα δουν το φως το αληθινό (όπως το βλέπουν σιγά σιγά Ξυδάκης, Κωνσταντοπούλου και άλλοι) . Από την άλλη πλευρά θα είναι οι πιο κραγμένοι οπαδοί του «μένουμε Ευρώπη» με τους οποίους θα σε ταυτίζουν (προβοκατόρικα, αλλά ….). Εκεί αν θα έχεις γραμμή ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι η χειρότερη εκδοχή ή στην καλύτερη τυπώσεις δικό σου ψηφοδέλτιο που θα λέει «σοσιαλισμός με κόκκινο νόμισμα» πιστεύω ότι θα έχεις μεγάλο πρόβλημα, μεγαλύτερο και από αυτό του Ιουλίου του 2015 όπου η γραμμή ήταν ολόσωστη αλλά δεν έπεισε ούτε τότε ούτε δύο μήνες μετά που στην ουσία ήσουν και δικαιωμένος από την κολοτούμπα του Τσίπρα.
Αυτά με ανησυχούν και επειδή δεν ξέρω (ακόμη) πως το χειρίζεται κανείς αυτό τακτικά, δηλαδή όπως λέει η ανάρτηση με (δεν ξέρω πόση) δόση χιούμορ «Συμπέρασμα: εκτός από το διαχρονικό υπαρξιακό ερώτημα "τι να κάνουμε" υπάρχει και το εξίσου σημαντικό "τι να λέμε" που αναζητεί απάντηση στην εκάστοτε συγκυρία.» το έθεσα για προβληματισμό.
ΥΓ. Και το άρθρο στο Ριζοσπάστη και την τοποθέτηση του Παφίλη τα είχα διαβάσει σε πρώτο χρόνο. Καλά είναι (και ενδεικτικά των δυσκολιών) αλλά όταν σφίξουν τα πράγματα δεν νομίζω ότι θα επαρκούν.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

kk1, 3:58, να σε "διορθώσω" τρολλίστικα: Πιο καλά αποδίδει το σχήμα η δομή της πολυφωνικής τραγουδιστικής ομάδας! Ο βασικός, αυτός, που λές "ενορχηστρωτής" είναι ο "πάρτης", το αυθεντικό φερέφωνο της αντίδρασης, που παράγει την γραμμή, τη βασική μελωδία. Ας πούμε ο Μπάμπης ο Σκάης η κάποιος χρυσαυγίτης.
Μετά αναλαμβάνει ο "γυριστής", ο τΣύριζας, που το "γυρίζει" στο ..."αριστερό", για να το τραγουδίσει και ο κόσμος, να το καταπιεί πιο εύκολα. Και καπάκι ο .."κλώστης", που το παίζει τρελλίτσα, με τις αριστεροδεξιές παραλλαγές, τις τσιρίδες και τους λαρυγγισμούς, οι ανταρσυο-λαετζηδω-πλευσι-καζάκηδες, που κάνουν το μυαλό του κόσμου ....κουρκούτι!
Είναι η πολυφωνική ορχήστρα του Καπιταλισμού.
Πανάρχαιες τεχνικές.
Ιδιαίτερα χρήσιμες σε εποχές κρίσης, όταν επιστρατεύονται τα ανορθόδοξα μέσα: Τζιχαντιστές, "τρομοκράτες", Ερντοκάνοι, "Ανοίξεις", πεπεγκρίλοι, aganacticos κλπ.
Μέχρι και τον ...προστατευτισμό ανασύρανε από τα μπαούλα του 1800!

Αναυδος είπε...

Κανείς δεν είπε ότι η μάχη θα είναι εύκολη ούτε μετράμε την ορθότητα της θέσης μας από την οποία αποδοχή αν ήταν έτσι θα κυβερνούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να φέρνουμε μνημονια

Unknown είπε...

Το ΚΚΕ λέει ότι εντός ευρώ-ΕΕ με καπιταλισμό θα συνεχιστεί η παρούσα χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Δεν την περιγράφει αναλυτικά επειδή όλοι τη ζούμε, αυτή είναι η αιτιολογία.
Περιγράφει όμως αναλυτικά τι θα συμβεί εκτός ευρώ-ΕΕ με καπιταλισμό. Φαινόμενα «ραγδαίας πτώσης της αγοραστικής δύναμης» και «έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων κ.ά».
Είναι σαφές λοιπόν ότι θεωρεί την έξοδο χειρότερο ενδεχόμενο. Και πως μέχρι να ανατραπεί ο καπιταλισμός, θα περνάει καλύτερα ο λαός εντός ευρώ-ΕΕ. Τώρα τουλάχιστον υπάρχουν τρόφιμα, φάρμακα και έχουμε πτώση της αγοραστικής δύναμης αλλά όχι ραγδαία.

zoot horn rollo είπε...

Ο UR λέει κάθε φορά τις ίδιες (και χειρότερες) βλακείες.

Ανώνυμος είπε...

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το πως είναι να είσαι πολιτικός απατεωνας και να το έχεις αναγορευσει σε επιστήμη. Δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας-ΛΑΕ Ν.Χουντής:
«Πρέπει να αλλάξει ριζικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο. ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ το ευρωπαϊκό πλαίσιο οικιοθελώς, εμείς πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με την ευρωζώνη, να ανακτήσουμε τη νομισματική και δημοσιονομική μας κυριαρχία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, με κοινωνική δικαιοσύνη, με αποκέντρωση και δημοκρατία και για το καλό του λαού.
Αυτή είναι η εναλλακτική λύση που προτείνει η ΛΑΕ και τα αιτήματα που διαμορφώνει η ριζοσπαστική αριστερά, σε όλη την Ευρώπη». Το είπε από την Κέρκυρα ο Χουντής που αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του υποψηφίου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Jean Luc Melenchon.
«Τώρα πια δεν έχω εγώ καμιά ψευδαίσθηση, η Λαϊκή Ενότητα δεν έχει καμία ψευδαίσθηση, ότι από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προέλθει κάτι καλό. Ότι ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ η χώρα μας έχει προοπτική να φύγει από τα μνημόνια, να φύγει από την κρίση»!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αυτά τι λέει άραγε;;;;; ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ...λοιπόν...και θέλει να αλλάξει το Ευρωπαϊκό πλαίσιο!!!!! Κατά τα άλλα...πανό και δούλεμμα με το αζημίωτο!!!!!
Υ.Γ. Ρε Urtica Rubra, πολύ Μιχαλολιάκο διαβάζεις!!! Δεν βαρέθηκες να αυτοξεφτυλίζεσαι; Την ίδια επιχειρηματολογία μας λέγατε και το 2015 όταν στηρίζατε τον ΣΥΡΙΖΑ...Ναι, τότε που δήθεν θα τα αλλάζατε όλα...αλλά εντός Ευρώ και Ε.Ε.!!!!
Μόνο που τώρα η απάτη δεν πιάνει!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

O Urtica Rubra θέλει ιδιαίτερη ανάλυση για το τι γίνεται σήμερα...γιατί δεν γνωρίζει!
Βέβαια όποιος έχει διαβάσει τις θέσεις του ΚΚΕ και το "Ρ" βλέπει καθημερινά αναλύσεις. Αυτός μάλλον έχει πειστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα πάνε καλά και προστατεύονται οι αδύναμοι...Και επειδή το ΚΚΕ αποκαλύπτει ότι πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες ενοχλήθηκε!
Υ.Γ. Επειδή γνωρίζουμε όλοι στους χώρους δουλειάς το τι κουμάσια είστε...Το ότι είστε ρουφιάνοι και τσιράκια της εργοδοσίας...Μην ξανοίγεσαι πολύ Urtica Rubra!!!
kk-1

Unknown είπε...

@kk-1
Άλλοι ταυτίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ότι καπιταλισμός εκτός ευρώ σημαίνει έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, ραγδαία πτώση της αγοραστικής δύναμης. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τις αναλύσεις τους για να δικαιολογήσει την υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Μιχαλολιάκο δεν διαβάζω, τις θέσεις του ΚΚΕ διαβάζω. Την εισήγηση της ΚΕ στο συνέδριο που τα αναφέρει αυτά τη διάβασα στο site του 902. Αν δεν θέλει το KKE να διαβάζουν «οπορτουνιστές» τις θέσεις του, ας τις μοιράζει μόνο στα κομματικά μέλη του.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Το οτι καποιος με 1.000.000 ευρω σημερα αγοραζει 100 στρ. γης και με δραχμη θα αγοραζει 300 και βαλε σου λεει κατι ? Που ψαχνεσαι να βρεις τα καλυτερα και τα χειροτερα της προτασης του ΚΚΕ εντος η εκτος ευρω ...

Ανώνυμος είπε...

Για τις δηλώσεις του Χουντή έχεις να μας πείς τίποτα;;;;;;
Επειδή το πάς φιρί-φιρί:
"Στα όσα παραπάνω παραθέσαμε πρέπει να προσθέσουμε και ένα σημαντικό πολιτικά γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες. Το ΚΚΕ έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ του ευρώ...
Μετά, λοιπόν, την πλήρη στροφή και μάλιστα προς ένα σκληρό καπιταλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε και το ΚΚΕ να κλείνει το μάτι στην Ευρώπη των τοκογλύφων και να μπαίνει πανηγυρικά στην παρέα των “ευρωλιγούρηδων”...."!
Αυτά έγραψε ο Μιχαλολιάκος! Διάλεξε:
Ή ο Μιχαλολιάκος αντιγράφει ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή εσείς αντιγράφετε την Χρυσή Αυγή! Ή μήπως έχετε ενιαίο κέντρο που σας καθοδηγεί στο αντικομμουνιστικό οίστρο σας! Παραπάνω γράφτηκαν σε σχόλια αναλύτικά απαντήσεις για τις συκοφαντίες σας.
Έχετε γίνει προβλέψιμοι...Ούτε τα ούμπαλα δεν έχετε να κάνετε μια κριτική της προκοπής!
Το ότι είστε πολιτικά αμόρφωτοι και δεν διαβάζετε τίποτα (χαρακτηριστικό όσων είναι σε ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ)δεν σημαίνει ότι εμείς δεν διαβάζουμε τις αποφάσεις του ΚΚΕ...Για αυτό πήγαινε να παίξεις σε καμιά παιδική χαρά και φάε και καμιά μπανάνα!
Για τις δηλώσεις του Χουντή έχεις να μας πείς τίποτα;;;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

"Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τις αναλύσεις τους για να δικαιολογήσει την υπογραφή του 3ου μνημονίου."

Τώρα σύμφωνα με τον UR υπογράφει μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν 3 μήνες που μας έλεγε ότι οι ευρωβουλευτές του είναι πιο λευκοί και από τις λευκές περιστερές και να μην τους την πέφτουμε φαντάζομαι το έλεγε επειδή ήταν... αντιμνημονιακοί.

Και που ξέρουμε ρε UR ότι δεν σου ξεπλήρωσαν την χάρη της προηγούμενης υποστήριξης σου με αυτά τα άρθρα; Και γιατί να πάρουμε τοις μετρητοίς τα όσα λένε οι έτσι και αλλιώς τελείως αφερέγγυοι πρώην "συναγωνιστές" σου στην εξαπάτηση; Προφανώς για να στηρίξουμε το προκάτ συμπέρασμά σου.

Στην τελική για τον UR δεν έχει σημασία τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τι λέει, αλλά ότι το ΚΚΕ μας χαλάει την πιάτσα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Τι να καταλάβουν ρε Ζούκοφ οι γκασμάδς...Όποιος καταλαβαίνει στοιχειωδώς πως λειτουργεί η καπιταλιστική οικονομία, η αγορά, καταλαβαίνει τι λέει το ΚΚΕ....Μόνο κάτι ψωρομπακαλόγατοι που νομίζουν ότι θα έχουν καλύτερη ζωή επειδή θα έχουν περισσότερα χαρτονομίσματα στη τσέπη...κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
Δηλαδή είναι δύσκολο να κατάλαβει κάποιος σοβαρός άνθρωπος ότι το ζήτημα δεν είναι σε ποιό νόμισμα θα μετρά τη φτώχεια του, αλλά να να εξαλειφθεί η φτώχεια του; Είναι δύσκολο να κατανοηθεί ότι στον καπιταλισμό, στα πλαίσια της αγοράς, με τη διεθνή κίνηση των κεφαλαίων, όταν πάς βιαία να αλλάξεις το εργαλείο της ανταλλακτικής αξίας, το μέσο της αγοράς, με ένα χαμηλότερης αξίας...αμέσως θα δημιουργηθούν τριγμοί γιατί κανείς επιχειρηματίας δεν θέλει να έχει χασουρα από τα κέρδη του, οπότε θα την πληρώσει ο λαουτζίκος! Εκτός αν υποννοούν ότι θα γίνει με συμβιβασμό και συμφωνία εντός ΕΕ (γιατί αυτό λένε επί της ουσίας, ποια ρήξη και ανατροπή) που σημαίνει και νέο μνημόνιο.
Οι οπαδοί του καπιταλισμού με προστατευτισμό της καπιταλιστικής παραγωγής και εθνικό/παράλληλο νόμισμα δεν ισχυρίζονται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις η χρήση νέου νομίσματος. Ουτε δηλώνει κανεις από αυτούς ότι θα επαναφέρει δικαιώματα της εργατικής τάξης, θα καταργήσει όλους τους αντιλαϊκούς νόμους,θα πάρει δραστικά μέτρα εναντια στα μονοπώλια. Δεν βγάζουν άχνα για το ΝΑΤΟ και άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Ισα ίσα μιλούν για μεταβατική περίοδο λίγων μηνών μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Ούτε κανείς από αυτούς ισχυρίζεται, όσοι επιχειρηματολογούν σοβαρά, ότι το νέο εθνικό ή παράλληλο νόμισμα δεν θα υποτιμηθεί...Αντίθετα μιλάνε για μια περίοδο θυσιών για να επιτευχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Απλά αυτοί ισχυρίζονται ότι έχουν τη λύση για γίνει πιο γρήγορα. Δηλαδή έμμεσα παραδέχονται αυτό που το ΚΚΕ αποκαλύπτει στο λαό με παραστατικό τρόπο για να μην τον παραμυθιάζουν νέοι επίδοξοι σωτήρες με ξαναζεσταμένες σούπες του κεφαλαίου!
Η ουσία είναι ότι για να επιτευχθεί η ρευστότητα που μας λέει η ΛΑΕ θα βασιστεί στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Η ΛΑΕ και το ΕΠΑΜ το λένε καθαρά, ότι τους ενδιαφέρει μόνο ο τρόπος για να ανασυγκροτηθεί η καπιταλιστική οικονομία. Μόνο που τώρα και οι ίδιοι αρχίζουν και τα μαζευουν και άρχισαν τις πιρουέτες...Είναι καθαρό τι είπε ο Χουντής...Αλλά για αυτά...ο απατεώνας Urtica Rubra δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε!
Τελικά ο απατεώνας Urtica Rubra θα μας πεί τίποτα για τη δήλωση Χουντή;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

"Άλλοι ταυτίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ότι καπιταλισμός εκτός ευρώ σημαίνει έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, ραγδαία πτώση της αγοραστικής δύναμης. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τις αναλύσεις τους για να δικαιολογήσει την υπογραφή του 3ου μνημονίου."

Πάντως περιγράφεις πολύ γλαφυρά μια κατάσταση που ο μεν Σύριζα συμφωνεί με το ένα "μισό" της ανάλυσης του ΚΚΕ (καπιταλισμός εκτός ευρώ κακό), εσύ συμφωνείς με το άλλο "μισό" (καπιταλισμός εντός ευρώ κακό) και μαζί συμφωνείτε κόντρα στο "όλο" του ΚΚΕ που είναι το καπιταλισμός=κακό. Πιο γλαφυρά δύσκολα θα μπορούσες να αποδώσεις το "Καπιταλισμό κι ας τρώγωμεν πέτρες" πίσω από το οποίο στοιχίζονται οι διάφοροι αριστερούληδες (ειδικά που κάποιοι που τόσο διαφωνούν με το τρίτο μνημόνιο, θα μπορούσαν απλά να ρίξουν τον Σύριζα από την κυβέρνηση προτού το τρίτο μνημόνιο ψηφιστεί από τη Βουλή-προτού τους εκδιώξει από το κόμμα ο Αλέξης με δικιά του πρωτοβουλία. Είχαν να επικαλεστούν και το αγαπημένο σου δημοψήφισμα αλλά δεν το έκαναν).
ρα

zoot horn rollo είπε...

Απάλευτος για πάντα, δεν έχει γιάτρεια.

zoot horn rollo είπε...

*γιατρειά

Ανώνυμος είπε...

«Εκεί αν θα έχεις γραμμή ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι η χειρότερη εκδοχή ή στην καλύτερη τυπώσεις δικό σου ψηφοδέλτιο που θα λέει «σοσιαλισμός με κόκκινο νόμισμα» πιστεύω ότι θα έχεις μεγάλο πρόβλημα, μεγαλύτερο και από αυτό του Ιουλίου του 2015 όπου η γραμμή ήταν ολόσωστη αλλά δεν έπεισε ούτε τότε ούτε δύο μήνες μετά που στην ουσία ήσουν και δικαιωμένος από την κολοτούμπα του Τσίπρα.»

1) Α) Δεν έκανε καμία κωλοτούμπα. Οι αστοί πολιτικοί είναι ήρωες της τάξης τους, της αστικής, και θυσιάζουν ακόμα και την προσωπική τους εικόνα και την πολιτική τους σταδιοδρομία για τα συμφέροντα της.

Μνημόνιο υπόγραψε γιατί χωρίς Μνημόνιο δεν υπάρχει Μηχανισμός Στήριξης για τις Τράπεζες και χωρίς Μνημόνιο δε μένεις σε ΕΕ. Ακόμα και στην περίπτωση εξόδου από το νόμισμα αν γίνει, θα υπογραφεί, όπως λένε, το έτοιμο μνημόνιο Σόιμπλε-Γιούγκέρ.

Εκτός αν θεωρούμε πως ντόπιοι και ξένοι δανειστές είναι τόσοοοο ηλίθιοι που θα τους έκανε κουμάντο ο -σύμφωνα με την Αλέκα-«λουκουμάς» με ζουρνάδες και νταούλια. Ή αν υπάρχει στον Καπιταλισμό τράπεζα να δανείζει να ξαναδανείζει και όταν αυτή έχει προβλήματα να τα χαρίσει χωρίς ανταλλάγματα για λόγους μαγκιάς κλανιάς.

Β) Οι νεοφιλελέδες όπου βρουν ΣυριζοΛαετζήδες και λοιπούς σε σάιτ σε μπλοκ τους Τρολάρουν για τις περιοδείες που έγιναν από τον Σύριζα στο 2013 σε Αμερική – Ευρώπη - Σόιμπλε - Οικονομικά Ιδρύματα εξωτερικού κ.α. Του τρολάρουν αν ήξεραν ή δεν ήξεραν ο,τι θα υπέγραφαν μνημόνιο με τις τόσες περιοδείες στο εξωτερικό

Γ) Υπονοούμενα ό,τι οι αρκετές από τις κύριες αποφάσεις στην Οικονομική Πολιτική είχαν ήδη παρθεί το 2013, όπως γράφει πρώην ΜεγαλοΣτέλεχος του Οικονομικού Επιτελείου του Σύριζα στο Περιοδικό «Θέσεις» Ιανουάριος 2016.

2) Ποιος πιστεύει τον Τσίπρα και τον Σύριζα;

3) Δημοψήφισμα πάει χέρι-χέρι με εκλογές. Ελλάδα 2015 –Η.Β.2016-2017 π.χ. Τερέζα Μέι. Εδώ έγινε σε ένα μήνα 14 Αυγούστου το Μνημόνιο 20 Σεπτ.2015 οι εκλογές με τον κόσμο στις παραλίες. Με κουτοπονηριές σαν το "Παράλληλο Πρόγραμμα" χωρίς ζουρνάδες και γκόου μπακ.

4) Ό,τι θα πάνε αμέσως 2ερες εκλογές έλεγε η Ζωή κατά του ΚΚΕ την ημέρα των Εκλογών του Ιανουαρίου του 2015. Τάχαμου να το «στριμώξει» . Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του ΔΟΛ από τα 2013-2014 η συζήτηση για τα υπουργεία με τους ΑΝΕΛ ήδη γίνονταν.

5) Ανάλογα με το ερώτημα. Αν γίνει (που δεν το βλέπω και τόσο πιθανό) νέο Δημοψήφισμα. Αν γίνει, δεν νομίζω πως θα απέχει σε μορφή με το παλιό.

Κορώνα κερδίζει η μία ομάδα της αστικής τάξης,
γράμματα κερδίζει η αντίπαλη ομάδα της αστικής τάξης,
και με τα δύο χάνει η Πλειοψηφία του Λαού.

Αν είναι μία από τα ίδια σίγουρα, θα υπάρξει πρόταση του ΚΚΕ. Όπως το 2015

Το ΚΚΕ είχε ήδη καταθέσει τις προτάσεις του στη Βουλή να συμπεριληθφεί η πρότασή του στο Δημοψήφισμα.
Ο Σύριζα γιατί δεν έβαλε την Δική του πρόταση – Μνημόνιο από τον ESM στην κρίση του λαού;
Αν ο Σύριζα δεν ήθελε να βάλει την δική του πρόταση-μνημόνιο από τον ESM,
γιατί δεν έβαλε την πρόταση του ΚΚΕ στο Δημοψήφισμα όπως είπε ο Παφίλης στην Βουλή στο
https://www.youtube.com/watch?v=OAcHvN8YrjU

Γιατί οι «δημοκράτες», «πλουραλιστές» του Σύριζα δεν το επέτρεψαν; Τόσο πολύ τρέμουν την Πολιτική Πρόταση του «απομονωμένου» ΚΚΕ; Το χρονικό και τα του Δημοψηφίσματος σε σχόλια μου στο
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2017/03/blog-post_23.html

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

υ.γ. Η συζήτηση θα καταλήξει «καμένη» αν ασχολούμαστε με ««απορίες»», παρά τις προσπάθειες κάποιων σχολιαστών με πραγματικές απορίες.

Ανώνυμος είπε...

Φατε και Ζ.Κωνσταντοπούλου για Μελανσόν, έτσι για να γουστάρουμε(έτσι, γιατί σήμερα την είδα βιτσιόζος...με τους καντηλαναύτες που έχουμε μπλέξει):
"Η μάχη που δίνει ο Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι μια μάχη που μας αφορά όλους !
Είναι μια μάχη για τους λαούς της Ευρώπης.
Για την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Για την αποκατάσταση της κυριαρχίας των λαών.
Των ελεύθερων και ανυπότακτων λαών.
Για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών, της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.
Αγαπητέ Ζαν Λυκ, έχοντας εισπράξει τη γενναιόδωρη αλληλεγγύη σου προς τον λαό μου, όταν έγινε το Πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2015 εναντίον του ΟΧΙ του Ελληνικού Δημοψηφίσματος.
Έχοντας βιώσει την επιμονή σου για το σεβασμό των αξιών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.
Έχοντας από το 2015 απολαύσει την πολύτιμη συνεργασία σου στο πλαίσιο της Κοινής μας Πρωτοβουλίας, για ένα Plan B για τους λαούς της Ευρώπης, πρωτοβουλίας της οποίας είσαι ο εμπνευστής !
Έχοντας βαδίσει στο πλευρό σου, την επόμενη των δολοφονικών επιθέσεων στο Παρίσι, το Νοέμβριο 2015, εις μνήμην των θυμάτων.
Έχοντας συμμετάσχει στη Μεγάλη Συγκέντρωση της Ανυπότακτης Γαλλίας στη Λιλ.
Έχοντας βαδίσει δίπλα σου ξανά στη Μεγάλη Πορεία από τη Βαστίλη στην Πλατεία Δημοκρατίας κι έχοντας ακούσει την ιστορική ομιλία σου της 18ης Μαρτίου, στο μέσο μιας πλατείας γεμάτης από πολίτες κι από σημαίες της Πατρίδας σου, αλλά και της δικής μου.
Είμαι σίγουρη ότι πρεσβεύεις με ειλικρίνεια, ακεραιότητα και γνησιότητα την Ελπίδα για τον λαό σου και την πατρίδα σου, αλλά και για όλους εκείνου που αρνούνται να υποταχθούν στις Διαταγές της Νέα Τυραννίας.
Η Νίκη σου στις Προεδρικές Εκλογές θα είναι μια Νίκη του γαλλικού λαού, αλλά και μια νίκη των ευρωπαϊκών λαών απέναντι στις Τράπεζες, απέναντι στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, απέναντι στην Ολιγαρχική Γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσπαθούν να επιβληθούν στους λαούς της Ευρώπης.
Η Νίκη σου στις Προεδρικές Εκλογές θα είναι η εγγύηση ότι κανένας - κανένας!- άλλος ευρωπαϊκός λαός δεν θα υποστεί αυτά που υπέστη ο ελληνικός λαός, ο λαός μου, τα 7 τελευταία χρόνια.
Αγαπητοί φίλοι στη Γαλλία, κρατάτε στα χέρια σας μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξετε τον ρου της ιστορίας για ολόκληρη την Ευρώπη.
Μην το αφήσετε ! Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί σύντροφοι σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Έχουμε καθήκον να υποστηρίξουμε τον Ζαν Λυκ σε αυτή την δύσκολη μάχη που δίνει για όλους μας !
Ας το κάνουμε με όλη μας την καρδιά, με όλη μας τη δύναμη, γιατί η μάχη του είναι και δική μας !
Και η Νίκη του θα είναι η Νίκη των Λαών, της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας !"
Βρήκε ο Γύφτος τη γενιά του και αγαλίασε η καρδία του...Μετά τον Χουντή, η Ζωίτσα!!!!
Urtica Rubra, ακόμα δεν μας απάντησες για τις δηλώσεις Χουντή! Για τη Ζωίτσα τι λές;;;; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τι λέει για Χουντή και Ζωίτσα;;;; ΛΑΕ και ΠΛΕΥΣΗ μαζί με Μελανσόν! Μελανσόν μαζί με ΕΕ, αλλά σε άλλο πλαίσιο...ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με ΛΑΕ! Μήπως τελικά ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με Μελανσόν;;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@kk1

Μην αποκλείεις τα φασιστοειδή να διαβάζουν οικονομικές αναλύσεις από αριστεροαναρχικά σάιτ και αναπαράγουν σε οικονομική πολιτική ό,τι φαίνεται πιασάρικο ή κοντά στα συμφέροντα ομάδων της αστικής τάξης. Στο κάτω-κάτω είναι με τον Προστατευτισμό, «εθνικό» νόμισμα(αν και πριν μερικά χρόνια ήταν κατά της όποιας «μετάβασης»), επιδοτήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους, μνημόνιο Τσίπρα από τον ESM ψήφισαν κ.α.

Αν και δεν τους θεωρώ και τόσο ούγκανους στα οικονομικά, που απλά και μόνο να δανείζονται από αλλού. Π.χ. παραπλησια αντίληψη με του Κονδύλη φιλοξενείται εδώ και κάποια χρόνια και σε δικά τους εθνικιστικά σάιτ.

Παλιές Πασοκοειδείς αναλύσεις ένα πράγμα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Είναι σαφές ότι καταλαβαίνεις ως σαφές μόνο ό,τι πιστεύεις εσύ ως σαφές, με το ακλόνητο επιχείρημα ότι σου είναι σαφές. Δε χρειάζονται περσότερα.
Είναι σαφές ότι κάνεις "διάλογο" αυτιστικού, που βάζει στην επανάληψη την ίδια κασέτα, χωρίς να αλληλεπιδρά στοιχειωδώς με τους συνομιλητές του και να απαντά ουσιαστικά σε κάτι από όσα του λένε.
Δεν είναι σαφές -αλλά δε μας ενδιαφέρει κιόλας- αν έχεις το διαλεκτικό (εκ του διαλόγου) αυτισμό ως χόμπι ή ως συνειδητή τακτική, που υπηρετεί κάποιο σκοπό.
Είναι σαφές όμως ότι γαμάς εδώ και καιρό διάφορες συζητήσεις (ακόμα και σε αναρτήσεις που αναφέρονται σε καμένες συζητήσεις) χωρίς να πληροίς το βασικό κριτήριο στην πολιτική για τα σχόλια: να προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αυτό που πρέπει να σου καταστεί σαφές είναι ότι συνεχίζοντας το ίδιο βιολί, οι μέρες της παρουσίας σου εδώ είναι μετρημένες. Κι ας το εκλάβεις όπως θες, μου είναι αδιάφορο.

Ευχαριστώ πολύ, εκ της διευθύνσεως.

Unknown είπε...

Προς τη διεύθυνση:

Δικαίωμα της διευθύνσεως είναι να δημοσιεύει στο blog της ότι σχόλια θέλει, δεν πρόκειται να κάνω καταγγελία στη Διεθνή Αμνηστία αν κόβονται τα σχόλιά μου.

Ωστόσο υπάρχουν σχολιαστές που το 95% των σχολίων τους είναι ειρωνικά σχόλια της μία γραμμής, του τύπου απάλευτος κλπ. σε όποιον εκφράσει διαφορετική άποψη. Αυτά δημοσιεύονται κανονικά. Δεν θεωρώ ότι είμαι κανένας μεγάλος πολιτικός διανοητής, όμως είναι σαφές (ναι σαφές) τουλάχιστον ότι τα σχόλια μου δεν συνεισφέρουν λιγότερο στην πολιτική συζήτηση από τα συγκεκριμένα.
Οπότε εαν η διεύθυνση του blog θέλει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό της, ας αλλάξει την πολιτική δημοσίευσης. Τώρα λέει «Η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή σε κάθε σχόλιο που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική συζήτηση. Αρκεί να έχει κάποιο διακριτό ψευδώνυμο ως υπογραφή.» Ας προσθέσει έναν αστερίσκο (σαν αυτούς του Αντρέα στο ΝΑΤΟ). * «Για όποιον είναι φίλος ή οπαδός του ΚΚΕ η προηγούμενη προϋπόθεση δεν ισχύει»

Unknown είπε...

@kk-1

Ως προς αυτά που είπε ο Χουντής που είναι το θέμα; Είναι σαφής ότι δεν μπορεί «να προέλθει κάτι καλό» από την ευρωζώνη και προτείνει την αποχώρηση.
Από εκεί και πέρα δεν είναι εθνικιστής για να είναι από θέση αρχής εναντίον της ΕΕ ή των ενώσεων κρατών γενικότερα. Σου λέει ότι αν (θεωρητικά) άλλαζε η ΕΕ, π.χ. επικρατούσε η ριζοσπαστική αριστερά και εκδημοκρατιζόταν δεν θα υπήρχε λόγος αποχώρησης. Δηλαδή για να οικοδομηθεί σοσιαλισμός στη Γιουγκοσλαβία το 1945 έπρεπε να διαλυθεί;

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί να προέλθει κάτι καλό από την ΕΕ, αλλά ΑΝ εκδημοκρατιζόταν θα ερχόταν κάτι καλό από την ΕΕ. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ρε άνθρωπε το τερμάτισες με την Γιουγκοσλαβία!
Προτείνω να μην ασχοληθεί ποτέ ξανά κανείς μαζί του. Θα μιλάει, θα μιλάει με τον εαυτό του, στο τέλος θα σκάσει.

ΡΓ

ΥΓ. Ρε τι είπε ο τύπος...

Ανώνυμος είπε...

Μάλισταααααα, το κκε είναι φιλοεε, συντηρητικό, που αντιτίθεται στο κίνημα κτλ γιατί δεν λέει πάμε δραχμή όπως όπως. Ο χουντής απ'την άλλη κι ο κάθε πυροβολημένος συριζαίος (σαν τον ουρτίκα καλή ώρα) που θέλει να επικρατήσει η ρυζοζπασστυκοί αρρρρεισταιρά και να εγκδυμογκρατειστυί η (ιμπεριαλιστική; μπα, αυτό είναι καλυμμένος εθνικισμός) εε (που είναι κάτι σαν την γιουγκοσλαβία το 45 έτσι;) είναι επαναστάταρος. Δεν φτάναν οι νεκροί στα ελπε, πάντα διψασμένοι οι βρυκόλακες.

Ijon Tichy

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

XAXAXAXAAXAXAAXAXAXXAAXAXAXXAXAAXAXAXXAXAXAXAXAXXAXAXAXAXAXXAXAXAXAXXAXAXAXAXXAXAAXXAXAAXAXAAXAXAXAXAXAXXAAA

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το πώς θα το εκλάβεις, δεν είχε να κάνει με το αν θα καταφύγεις στη Διεθνή Αμνηστία, αλλά με το χαρτί της πολιτικής λογοκρισίας που παίζεις.

Κι όμως, η κε του μπλοκ έχει κόψει στο παρελθόν, με αυτό ακριβώς το κριτήριο, σχολιαστές που ήταν ή δήλωναν οπαδοί του κόμματος, χωρίς να προσφέρουν τίποτα απολύτως στη συζήτηση (κατά τη γνώμη μου πάντα) και κατά βάση επειδή τη δυσκόλευαν ή τη μονοπωλούσαν χωρίς λόγο. Συνεπώς, τις κουτοπόνηρες υποδείξεις σου να τις κάνεις αλλού.

Το πώς χειρίζομαι ή θα χειριστώ τα σχόλια του σφου τον οποίο φωτογραφίζεις, είναι διαφορετική υπόθεση. Ο zoot αδικεί τον εαυτό του με τέτοια σχόλια, και του το έχω ξαναγράψει σε ανύποπτη στιγμή, αλλά όταν θέλει, προσφέρει πολλά πράγματα στη συζήτηση και τον προβληματισμό. Δεν πρόκειται όμως να του κάνω υποδείξεις επειδή χαρακτηρίζει απάλευτο έναν απάλευτο (κι αυτό είναι η καλή εκδοχή, γιατί υπάρχει κι άλλη ανάγνωση).

Η λογική σου "γιατί εμένα κύριε κι όχι τον άλλο;" δείχνει αν μη τι άλλο κάποια ίχνη αυτογνωσίας, πίσω από τόση απαλεψιά, για την απαλεψιά αυτή καθαυτή.

Και επειδή δεν είμαι σίγουρος αν σου έγινε σαφές: συνεχίζοντας το ίδιο βιολί, οι μέρες της παρουσίας σου εδώ είναι μετρημένες.

zoot horn rollo είπε...

Και μετα λες για 'μενα...

Ανώνυμος είπε...

Στη Γιουγκοσλαβία, στους Βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, κάποιοι πολιτικοί χώροι ήταν κατά του “χασάπη Μιλόσεβιτς”. Πάνω-κάτω, οι ίδιοι πολιτικοί χώροι που θεωρούσαν "Κοσμογονία" τις Κατευθύνσεις των Μνημονίων που έδινε η Συνθήκη του Μάαστριχ από το 1991-1992.

“ενώσεων κρατών ”. Νέο "βαπτισμα" σε μία Ιμπεριαλιστική Συμμαχία σαν της ΕΕ
Απάντηση από το μακρινό 1915.
Β.Ι.ΛΕΝΙΝ. Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5081954

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Βλαδίμηρος.

@zoot horn rollo
Πες τα.

@kk1, Μπρεζνιεφικό απολίθωμα
Δικό μου το σχόλιο 21 Απριλίου 2017 - 4:02 μ.μ.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Unknown είπε...

Η μομφή είναι ότι παίζω μία κασέτα και ότι δεν απαντάω σε όσα λένε οι συνομιλητές μου.

Σε μία ανάρτηση που η μισή τουλάχιστον αναφέρεται στη στάση του ΚΚΕ για το ευρώ, εγώ αναφέρω ποια είναι η στάση του ΚΚΕ για το ευρώ. Που κολλάει η κασέτα όταν κάνω ένα σχόλιο σχετικά με την ανάρτηση;
Α. Αναφέρω το γεγονός ότι το ΚΚΕ λέει ότι καπιταλισμός εκτός ευρώ σημαίνει έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία πτώση της αγοραστικής δύναμης.
Β. Προσθέτω το γεγονός ότι σήμερα (με καπιταλισμό εντός ευρώ) δεν έχουμε έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων ούτε ραγδαία πτώση της αγοραστικής δύναμης.
Γ. Παίρνω ως δεδομένο ότι είναι καλύτερο να έχουμε τρόφιμα και φάρμακα από το να μην έχουμε και είναι καλύτερη η μείωση μισθών συντάξεων με το σημερινό ρυθμό παρά η ραγδαία πτώση της αγοραστικής δύναμης.
Δ. Με βάση τα Α,Β,Γ καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ λέει ότι για το λαό καπιταλισμός εκτός ευρώ είναι χειρότερος από τον καπιταλισμό εντός ευρώ.

Συνεπώς το θέμα που θέτω προς συζήτηση είναι ότι η θέση του ΚΚΕ για το ευρώ είναι η Δ, χωρίς να κρίνω την ορθότητά της.

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι απαντήσεις που πήρα:
zoot horn rollo: Οι γνωστοί χαρακτηρισμοί
kk-1: Στα δύο πρώτα σχόλια, καμία απάντηση στα σημεία που έθεσα. Χαρακτηρισμοί και ερώτηση ποια είναι η γνώμη μου για κάποιες δηλώσεις του Χουντή. Στο τρίτο σχόλιο επιβεβαιώνει το Α ως προς την υποτίμηση.
Γκεόργκυ Ζούκωφ: Επιβεβαίωση του Α ως προς την υποτίμηση.
ρα: Επιβεβαίωση του Α.

Κανένας δεν έχει απαντήσει στα σημεία Β,Γ,Δ που έθεσα. Κατά τα άλλα εγώ θεωρούμαι ότι δεν απαντάω σε όσα λένε οι συνομιλητές μου.

Όταν ανοίγω ένα θέμα, σημαίνει ότι θέλω να συζητήσω πάνω σε αυτό. Δικαίωμα των άλλων να με ρωτάνε (όπως με ρώτησαν στη συγκεκριμένη ανάρτηση) για τις δηλώσεις του Χουντή, γιατί δεν έριξαν οι διαφωνούντες βουλευτές την κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, γιατί λίγους μήνες πριν υπερασπιζόμουνα την Κούνεβα. Δικαίωμα μου και εμένα να επιλέξω αν θα απαντήσω. Από εκεί και πέρα όταν απαντάω, απαντάω σε αυτό που με ρώτησαν. Το να απαντάω πάντως σε όλους και σε όλα, δεν έχω ούτε το χρόνο ουτε τη διάθεση να το κάνω.

Από εκεί και πέρα καλή καρδιά και αν θέλει η διεύθυνση ας κόβει τα σχόλιά μου. Όμως δεν έχω πειστεί ότι το ενδεχόμενο κόψιμο οφείλεται στο πως εκφράζω τις θέσεις μου και όχι στο περιεχόμενο των θέσεών μου.

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra

Μην υποτιμάς την νοημοσύνη μας. Τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά έχω απαντήσει σε παρόμοιες λογικές με την δική σου πάνω από τρεις μήνες σε ένα σωρό θέματα.
Τηλεγραφικά:
Νόμισμα(κάθε μία εβδομαδα σε άσχετα ποστ),Δημοψηφίσματα(επίσης το ίδιο), Βενεζουέλα, Εργατική τάξη, κ.α. σε καμια 20αρια ποστ

Σε θεωρώ για έξυπνο όχι για χαζό. Μην το «παίζεις αδικημένος» με το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα για «έλλειψη πλουραλισμού». Εγώ π.χ. είχα έντονες διαφωνίες με άλλους σχολιαστές(π.χ. Παπ.Γ.) σε συγκεκριμένα θέματα ακόμα και με το ίδιο το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα(π.χ. Παρέμβαση από κάποιον από την Σουηδία στον Προσυνεδριακό για τα Μ.Κ.Δ.και αλλού).

Όμως δεν θα ασχολούμαστε μία ζωή με τις «τάχα» «απορίες» όταν τα «κουτάκια» του απέναντι στο ΚΚΕ είναι ήδη έτοιμα και επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια.

Και όταν ήδη υπάρχουν άλλοι σχολιαστές με ειλικρινή διάθεση για συζήτηση με πραγματικές απορίες σχετικές με το θέμα και παρά τις όποιες ενστάσεις και διαφωνίες εκφέρουν.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...


"Γ. Παίρνω ως δεδομένο ότι είναι καλύτερο να έχουμε τρόφιμα και φάρμακα από το να μην έχουμε και είναι καλύτερη η μείωση μισθών συντάξεων με το σημερινό ρυθμό παρά η ραγδαία πτώση της αγοραστικής δύναμης."

Παίρνεις ως δεδομένο ότι η σημερινή κατάσταση και η αλλάγη νομίσματος στον καπιταλισμό είναι οι μόνες δύο επιλογές από τις οποίες πρέπει να διαλέξουμε την μια. Και θεωρείς αυθαίρετα ότι το ΚΚΕ ενδιαφέρεται να βρει την καλύτερη και την χειρότερη μεταξύ δύο εξίσου τραγικών επιλογών, επειδή κάνεις εσύ το ίδιο. Σου έχουμε απαντήσει όλοι από 20 φορές ότι αυτό το "δεδομένο" υπάρχει μόνο στο κεφάλι σου. Χώρια που οι αποφάσεις είναι σαφείς, ενώ ο Χουντής και ο κάθε Χουντής καθόλου, οπότε παραείσαι θρασύς. Το αγνοείς, λες τα ίδια και αρχίζεις το προβοκάρισμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπλένεται τάχα μου από το συνέδριο του ΚΚΕ. Και όταν κάποιος σου θυμίζει ότι εσύ ο ίδιος ξεπλένεις τον ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά εδώ μέσα και ότι είναι αντιφατικό να κατηγορείς τον οποιοδήποτε για το ίδιο κάνεις τον Κινέζο και το δικαιολογείς κιόλας στο ότι είναι δικαίωμα σου να μην θες να απαντήσεις (για όσους δεν απαντάνε σε εσένα βέβαια αυτή η δικαιολογία βολικά δεν υπάρχει). Το ίδιο βέβαια συμβαίνει κάθε φορά που ζορίζεσαι. Σταματάς να σχολιάζεις και πηγαίνεις σε νέο ποστ για να ξανακάνεις την ΙΔΙΑ κουβέντα ξανά από την αρχή.

"Όμως δεν έχω πειστεί ότι το ενδεχόμενο κόψιμο οφείλεται στο πως εκφράζω τις θέσεις μου και όχι στο περιεχόμενο των θέσεών μου."

-Με φιμώνετε γιατί δεν μπορείτε να απαντήσετε.
-Μα σου απαντάμε. Εσύ δεν μας απαντάς και το παραδέχθηκες κιόλας ως γεγονός δύο παραγράφους παραπάνω. Χώρια που αν το απολίθωμα ήθελε να ρίξει λογοκρισία για αυτό τον λόγο θα το έκανε από το πρώτο σχόλιο σου. Μετά από 485039 συζητήσεις σου μάλλον ελπίζει (μάταια) ότι θα σταματήσεις να αλλάζεις την κουβέντα διαρκώς στα ίδια κι τα ίδια.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Χιλιοειπωμενα απο πολλους ομοιους σου, ολα.

Unknown είπε...

@ΟΧΕΠ

Ναι θεωρώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης ανατροπής του καπιταλισμού σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα σήμερα (μη με ρωτάς π.χ. για το Νεπάλ, δεν είμαι ενημερωμένος). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι στρατηγικός στόχος. Και επίσης θεωρώ ότι εντός του καπιταλισμού μπορούν να υπάρξουν λαϊκές κατακτήσεις, όπως αποδεικνύει η πράξη. Δεν είναι ίδια τα λαϊκά δικαιώματα στη Σουηδία και στις ΗΠΑ. Φυσικά καπιταλιστική είναι η Σουηδία και ξέρω ότι έχει χίλια στραβά, το θέμα είναι αν υπάρχουν διαφορές από τις ΗΠΑ. Και συγκρίνω σκοπίμως δύο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες μεταξύ τους. Οπότε όταν τίθενται ερωτήματα του τύπου καπιταλισμός με ή χωρίς δωρεάν υγεία/παιδεία, καπιταλισμός εντός η εκτός ΝΑΤΟ, εντός η εκτός ΕΕ, με συνδικαλιστικά δικαιώματα ή χωρίς, με χωρισμό εκκλησίας κράτους ή όχι, με θανατική ποινή ή όχι, δεν απαντάω ότι τα ερωτήματα είναι αδιάφορα γιατί έτσι κι αλλιώς καπιταλισμό θα έχουμε. Εκεί διαφωνούμε.

Όμως έχω αναπτύξει μία συγκεκριμένη θέση με σημεία Α,Β,Γ.Δ. Πάλι δεν μου απαντάς ποιο σημείο του συλλογισμού μου είναι λάθος. Απλώς επαναλαμβάνεις αυθαίρετα ότι το ΚΚΕ θεωρεί και τις δύο επιλογές εξίσου τραγικές. Πράγμα που δεν ισχύει γιατί δεν είναι εξίσου τραγικό να υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα και να μην υπάρχουν. Αν εσύ θεωρείς ότι είναι εξίσου τραγικό σε παρακαλώ να επιχειρηματολογήσεις επί τούτου.

Poe είπε...

Καποιοι δεν θελουν να καταλαβουν η δεν θελουν να παραδεχθουν οτι καταλαβαν, γιατι αμα το παραδεχθουν ειναι σαν ταυτοχρονα να παραδεχονται οτι γκαιμπελιζουν προσπαθωντας να χρησιμοποιησουν κατα το δικο τους κοντοφθαλμο συμφερον δηλωσεις και θεσεις του κομματος αποσπασμενες απο την γενικοτερη θεση του κομματος. Παιρνουν λοιπον μια λεξη, μια φραση, μια παραγραφο, αναλογα με το πως τους βολευει, και τρεχουνμε τα "νεα" στο χερι να τα διαλαλησουν απο εδω και απο εκει για να δειξουν ταχα πως ο βασιλιας(κκε) ειναι και αυτος γυμνος οπως τους αυλοκολακες της αστικης ταξης.

Αυτο ομως που το κκε κανει και δεν μπορουν απο βλακεια η δεν θελουν απο πονηρια να καταλαβουν, ειναι οτι προσπαθει, οπως παντα να προλαβει καταστασεις. Οπως τοτε που ελεγε "ερχεται θυελα" και οι ιδιοι κυριοι αυτοτο σποτ το διεσυραν και κοροιδευαν το κομμα για την υποτιθεμενη "σκηνοθετικη του αταλαντοσυνη". Οι θυελες ηρθαν...
το οτι το κομμα ελέγε τοτε "ερχονται θυελες" συμφωνα με την τωρινη λογικη τους ολων αυτων, θα επρεπε να ερμηνευθει οτι μεχρι τοτε ζουσαμε στο απανεμο λιμανι... το οτι το κομμα ελεγε ερχονται θυελες ομως δεν σημαινε πως θεωρουσε οτι μεχρι τοτε ζουσαμε τον ηλιο και τη θαλασσα της καλοκαιρινης ελλαδας, αλλα οτι τα πραγματα θα χειροτερεψουν με τις επιλογες του κεφαλαιου για το μελλον και οτι ο λαος επρεπε να κανονισει την πορεια του(η με το κεφαλαιο, να συρθει πισω δλδ απο τα ατικα κομματα, ή με τους εργατες).

Τωρα το κομμα, προσπαθωντας παλι να προλαβει καταστασεις μιας και βλεπει τασσεις μεσα στην ελλαδα αλλα και ευρυτερα στην ΕΕ, μιλαει για το ενδεχομενο εξοδου στη δραχμη. Τι λεει... πολυ απλα οτι αυτο ενδεχομενος θα το παρουσιασουν στο λαο καποιια αστικα κομματα σαν σωτηρια, θα του το παρουσιασουν σαν πατριωτισμο, σαν επαναστατικη σταση, σαν σταση αξιοπρεπειας, και οτι ο λαος δεν πρεπει να πεσει στην παγιδα γιατι ετσι θα σκαψει ενα λακκο ενα μετρο πιο βαθυ για τον εαυτο του. Δλδ οτι ο λαος πρεπει οσο το δυνατον νωριτερα να αξιολογησει την προταση του κκε και να συνταχθει πισω απο αυτη, και οχι να ακολουθει λογικες, τη μια μετα την αλλη, που θα παρουσιαζονται ως σωτήριες, αλλα στην πραγματικοτητα θα ειναι καταστροφικες, χανοντας ετσι χρονο, αυτος και ησυνειδηση του, απο την πολυποθητη ριζοσπαστικοποιηση. Στηνμετα κριση εποχη ο λαος εχει ακολουθησει αρκετους τετοιους χατζηαβατηδες, αρχικα το γιωργακη που ηταν προεδρος της σοσιαλιστικης διεθνους και του ελεγε λεφτα υπαρχουν, μετα τη λογικη της αγανακτισης και τις πλατειες, κατοπιν τους θα σκισουμε τα μνημονια με ενα αρθρο και ενα νομο... τωρα ήτελοσπαντων στο οχι πολυ μακρυ μελλον ισως να ειναι η σειρα των δραχμολαγνων.... το κκε παλι προειδοποιει!

Τα αστικα κομματα, οπως ειναι λογικο παρερμηνευουν τα λογια του τις προθεσεις και τις προειδοποιησεις του, αλλος ταχα γιατι το κκε λογικευτηκε και μπραβο του που ιεναι υπερ της εε,αλλος επειδη το κκε ειναι προδοτικο και ταχα μου προδιδει την ιδεα του σοσιαλισμου με το ναμην συνταχθει πισω απο το μεγαλο οραμα του εθνικου νομισματος. Ουτε την συμπαθεια των πρωτων θελουμε ουτε τις υποδειξεις των δευτερων... παιζουν καλα το παιχνιδι τους του αποπροσανατολισμου, αλλα οταν αυτοι δεν θα ειναι πια ως κομματικοι σχηματισμοι υπαρκτοι ουτε καν στην μνημη των ανθρωπων το κκε θα ειναι ακομα εκει και θα κανει τη δουλεια για την οποια το επελεξε ο λαος

Poe είπε...

Ε[οσης να πουμε οτι και για την κριτικη σταση που ειχε κρατησει απεναντι στους αγανακτισμενους το κκε κατηγορηθηκε οτι στηριζε την κυβερνηση, και οτι εχει αποκοπει απο τις μαζες, και οτι αντιτιθεται σε οτι δεν μπορει να καπελωσει, και οτι χρησιμευει ως βαλβιδα εκτονωσης γιατι κανει παρελασεις αντι να στησει αντισκηνα στο συνταγμα, κλπ. Παρομοια πραγματα ειχε ακουσει και επειδη δεν συνταχθηκε μετο συριζα για να φτιαξουν την κυβερνηση της αριστερας. αληθεια ποιου η σταση δικαιωθηκε εν τελει;

Ανώνυμος είπε...

@Poe
Τα αστικά κόμματα μπορούν να φανταστούν το τι έρχεται. Αλλά παράλληλα τους συμφέρει να έχουν τον λαό απληροφόρητο και αποπροσανατολισμένο. Αν δεν πληροφορηθεί ο λαός για αυτό που έρχεται και δεν προσανατολιστεί ταξικά, πως θα το αντιμετωπίσει;
Γιαυτό λοιδωρούν το ΚΚΕ.
Τους "χαλάει" στο να "παίζουν μπάλα" τελείως ανενόχλητοι και να έχει ο λαός την ΜΌΝΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ εναλλακτική απέναντι στον κάθε ψευτοπροφήτη που θα σκίσει μνημόνια και θα βαράει νταούλια και ζουρνάδες μέσα στην ΕΕ με Καπιταλισμό.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ξεκίνησα να γράφω ένα σχόλιο πως κάνεις το ίδιο σε κάθε ανάρτηση -είτε είναι σχετική με την κασέτα σου είτε όχι- ότι κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τις απαντήσεις που σου δίνουν και ότι αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να επαναλαμβάνεις απλώς κάτι, για να το καταστήσεις πιστευτό, με τη μέθοδο του Γκέμπελς.

Αλλά καλύφτηκα με το παραπάνω από τις απαντήσεις του ΟΧΕΠ και του 'με υπογραφή' και είναι κάτι παραπάνω από μάταιο να συνεχίσω. Δεν έχω καμία ελπίδα για συνεννόηση, γιατί είναι κομμάτι του ρόλου σου να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Αντίο, προκαταβολικά.

Ανώνυμος είπε...

"Ναι θεωρώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης ανατροπής του καπιταλισμού σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα σήμερα"

Ναι, και εγώ δεν πιστεύω ότι για σήμερα προλαβαίνετε να κάνετε ντου στο νομισματοκοπείο. Συνεπώς να καταργήσουμε τα προγράμματα και τις θέσεις των κομμάτων και να πέρνουμε αποφάσεις μόνο για το βραδυνό φαγητό και την παρακολούθηση survivor. Ωραία λογική. Μόνο που τα κόμματα και μάλιστα αυτά που θέλουν να λέγονται ριζοσπαστικά διαμορφώνουν το κλίμα για να πετύχουν τους στόχους τους και όχι το ανάποδο, αλλιώς θα είχαμε ακόμα φεουδαρχία.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι, ελπίζω τελευταίο σε μία "καμμένη" συζήτηση, με το Brexit που για κάποιους δεν το υποστήριξε κανένα μέρος της αστικής τάξης και κανένα μονοπώλιο.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9326293

«(..)Θυμίζουμε ότι υπέρ του Brexit είχε ταχθεί στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη 2016 η κίνηση Business for Britain (Επιχειρήσεις για τη Βρετανία) που περιλαμβάνει μονοπωλιακούς ομίλους όπως οι:

Dixons Retail Plc (μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων), Kersey Hairdressing (αλυσίδα κομμωτηρίων), Killik & Co LLP (Επενδυτικοί Σύμβουλοι), William Lamb Footwear (μεγαλύτερη εταιρεία στην υπόδηση), Bloomberg New Energy Finance (αναλυτές/επενδυτές στον τομέα της Ενέργειας), The ECU Group Plc (επενδυτικό ταμείο), White House Products Ltd (μεταποίηση - ανταλλακτικά για αυτοκίνητα κ.λπ.), Concept Business Group (ειδικοί σε επενδύσεις σε ακίνητα), Gorkana (Σύμβουλοι στο χώρο των ΜΜΕ).

Επίσης «δουλειές ανοίγουν» με τη συνεχιζόμενη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας για βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικές επενδυτικές εταιρείες, πολυεθνικές παροχής λογιστικών και νομικών υπηρεσιών (π.χ. McKinsey, BCG κ.ά.), μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο όπως τα περίφημα Pinewood Studios και επιχειρήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (π.χ. Ινδία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) που θα θελήσουν να πάρουν εκείνο το κομμάτι της βρετανικής αγοράς που έχουν έως σήμερα ανταγωνιστές από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και της Βρετανίας προς αυτές..»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@με υπογραφη τα dixons είχαν εξαγωράσει αν δεν κάνω λάθος τον κωτσόβολο. Τώρα έχουν έχουν συγχωνευθεί με την carphone warehouse.
Kabamarou

Ανώνυμος είπε...

H ανάρτηση έχει τον τίτλο "Μια Καμένη Συζήτηση"...
Και με αφορμή τις Γαλλικές εκλογές...κοντεύω να κάψω το μυαλό μου....
Στον Μελανσον-τον οποίο στήριζε το Γαλλικό "ΚΚ"-δήλωσαν την στηριξή τους ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΠΛΕΥΣΗ! Ο Μελανσόν δήλωσε ότι θα εξετάσει τη στάση του στο Β΄γύρο, αλλά το Γ"ΚΚ" έσπευσε να δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Μακρόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε τη στάση του Γ"ΚΚ" και κρατά ανάλογη στάση. Τώρα πως γίνεται να έχουν κοινές προτιμήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΠΛΕΥΣΗ και να διαφέρουν πραγματικά, μόνο αυτοί μπορούν να εξηγήσουν!!!!
Η Λε ΠΕΝ χαιρήτησε την εκλογή Τράμπ, ενώ ο τελευταίος μάλλον δεν είναι αδιάφορος για την Λε ΠΕΝ. Οι ΑΝΕΛ είναι με τα μπούνια TRUMPαρίφες, αλλά συγκυβερνούν με το ΣΥΡΙΖΑ!!!!!
Τώρα, είναι δυνατόν να μην κάψουμε τα μυαλά μας;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Να και το πρόγραμμα του Μελανσόν, πρώην στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος μέχρι πριν λίγα χρόνια(από Κυριακάτικο "Ρ"), για να γίνει φανερό τελικά το ποιόν όποιων συκοφαντούν το ΚΚΕ:
"Τις τελευταίες βδομάδες, αρκετός λόγος έγινε για την υποψηφιότητα του Ζ.Λ. Μελανσόν, του πρώην επικεφαλής του οπορτουνιστικού μορφώματος «Μέτωπο της Αριστεράς», όπου συμμετείχε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, που τώρα τον στηρίζει επίσης. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα εμφανίστηκε από πολλούς - και στην Ελλάδα - ως «προοδευτική», μεταξύ άλλων εξαιτίας της κριτικής που η «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Insoumise - FI, το εκλογικό σχήμα που έστησε ο Μελανσόν) ασκεί στην ΕΕ.
Ωστόσο, μια ματιά στις προτάσεις της «Ανυπότακτης Γαλλίας» αναδεικνύει ότι και αυτή εκφράζει τον αυξανόμενο προβληματισμό του ντόπιου κεφαλαίου για «προσαρμογές» που ίσως χρειαστούν στις διεθνείς του συμμαχίες.
Σε αυτή τη βάση, η FI προκρίνει τη διαμόρφωση ενός «πλάνου "Α"», με «πρόταση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης». Το «πλάνο "Α"» αφορά την ιδέα «συντονισμένης εξόδου από τις ευρωπαϊκές συνθήκες με την εγκατάλειψη των τρεχόντων κανόνων για όλες τις χώρες που το επιθυμούν και της διαπραγμάτευσης άλλων κανόνων», αλλά και «υποτίμηση του ευρώ για να επανέλθουμε στην αρχική ισοτιμία με το δολάριο».
Ομως προτείνει και την εναλλακτική ενός «πλάνου "Β"», με «μονομερή έξοδο της Γαλλίας από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες για να προτείνει άλλες συνεργασίες». Στο «πλάνο "Β"» περιλαμβάνει και την «επίταξη της Τράπεζας της Γαλλίας για να αναληφθεί εκ νέου ο έλεγχος της πολιτικής της πίστωσης και της τραπεζικής ρύθμισης και για να συζητηθεί ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα με αυτούς από τους εταίρους μας που, στη φάση του πλάνου "Α", θα έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να μετατρέψουν το ευρώ σε κοινό νόμισμα από μοναδικό νόμισμα που είναι σήμερα».
Ακόμα, η FI δίνει προτεραιότητα στην «απόρριψη του ελεύθερου εμπορίου, την καθιέρωση ενός αλληλέγγυου προστατευτισμού και της οικονομικής συνεργασίας».
Ανάμεσα σε άλλα, η FI προκρίνει «ορθολογική αντιτρομοκρατική πολιτική», «να σταματήσουμε τις υποκριτικές συμμαχίες με τις πετρομοναρχίες του Κόλπου», «συμμαχία των χωρών του Νότου για έξοδο από τη λιτότητα». Θολές παροτρύνσεις για σταδιακή αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή σε αυτό περιόρισε τη «στρατιωτική και διπλωματική ανεξαρτησία» της χώρας".
Τρα λα λα λα, Τρα λα λα Lα...France!!!! Όλοι οι υποψήφιοι για τη Γαλλία....Κατά τα άλλα η Λε ΠΕΝ και ο εθνικισμός τους πειραξε!!!! Αλλά οι διεθνείς συμμαχίες παραμένουν και επαναδιαπραγματεύσεις το ίδιο...Να λοιπόν τι σημαίνει καπιταλισμός υποτίθεται εκτός ευρώ!!!!
kk-1

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

kk1, αμα θυμηθείς δυο απλές λεξούλες, τα μυαλα΄σου θα ξανάρθουν στα ίσα τους: ΜΑΒΡΟ ΜΕΤΩΠΟ!

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Το «μικρότερο κακό» στη Γαλλία
Διαβάζω εδώ κι εκεί, γιατί πρέπει να εκλεγεί ο δημοκράτης ευρωπαϊστής Μακρόν (με τις γνωστές ευρωπαϊκές «αξίες», της πείνας, της λιτότητας και των πολέμων, ξέρετε εσείς…) κόντρα στην φασίστρια, εθνικίστρια Λεπέν. Για να σωθεί ο Γαλλία από τον φασισμό!
Και όσοι δεν στηρίζετε Μακρόν στην ουσία στηρίζετε τον φασισμό!!!
Ευχαριστούμε για το δίλημμα. Δεν θα πάρουμε
Κάποτε στους εκπροσώπους του ΕΑΜ τέθηκε το δίλημμα: με τον κακό ιμπεριαλιστή Χίτλερ ή με τον λιγότερο κακό ιμπεριαλιστή Τσόρτσιλ; Και αντί να πουν με τον λαό μας και την εξουσία του, είπαν με τον λιγότερο κακό ιμπεριαλιστή Τσόρτσιλ για να μη μακροημερεύσει ο κακός ιμπεριαλιστής Χίτλερ!
Όλοι ξέρουμε το αποτέλεσμα. Το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί που τώρα καλούν για στήριξη Μακρόν, αν τους ρωτήσεις για το ΕΑΜ θα ξεσπαθώσουν κατά του ΚΚΕ που έκανε το έγκλημα να επιλέξει το μικρότερο κακό!!!
Όχι δεν το λένε γιατί έλαβαν κανένα μάθημα από την ιστορία. Το λένε γιατί θέλουν να κτυπήσουν την κομμουνιστική θέση υπέρ της εξουσίας του λαού και κατά κάθε εξουσίας του κεφαλαίου. Αυτό είναι το διακύβευμά τους.
Αντίθετα, για σήμερα θα πουν το ακριβώς αντίθετο, ότι η μη επιλογή του μικρότερου κακού Μακρόν, είναι έγκλημα που βέβαια πάντα το κάνει το ΚΚΕ - όχι πως θα παρέλειπαν να το πουν!

Ανώνυμος είπε...

Νεοφιλελευθερισμός με δόσεις Γκολισμού για να πετύχει το redecoration της άκρας κρυφοφασίζουσας δεξιάς ή νεοφιλελευθερισμός χωρίς άκρα αλλά με στήριξη της Δεξιάς του νεοφιλελέ Φιγιόν. Τρομακτικά διλλήματα στη Γαλλία!

Μην τα βάζετε τέτοια διλήματα και μας έρθουν οι «απάλευτοι» για να μας τονίσουν το πόσο καλός είναι ο 39χρονος ΝεοΦιλελές που «θα απελευθερώσει την εργασία».
Στα απομεινάρια του περσινού νόμου εργασίας του Ολάντ θα «τσουλήσει» ο Νεοφιλελευθερισμός γιατί χάνεται το έδαφος της «ανταγωνιστικότητας» στην διαπάλη με την Αστική Τάξη της Γερμανίας. Και το Γαλλικό κράτος έχει συνέχεια.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@Kabamarou
Ευχαριστώ για την συμπλήρωση
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot