Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Το τέλος της μεταπολίτευσης

Μια από τις πιο πολυφορεμένες φράσεις, που έγινε αγαπημένο κλισέ αναλυτών και δημοσιολόγων, είναι το τέλος της μεταπολίτευσης. Η οποία στην πραγματικότητα έχει τελειώσει απ’ την περίοδο 89-91, μαζί με το ριζοσπαστισμό της περιόδου, αλλά περιφέρεται έκτοτε σαν άταφο κουφάρι, ελλείψει άλλου διάδοχου σχήματος.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι σήμερα αναπαράγεται ευρέως  αυτή η κοινοτυπία, τη στιγμή που ο λαός -ή μάλλον το εκλογικό σώμα- ονειρεύεται μια επανάληψη της μεταπολίτευσης. Η οποία ωστόσο θα επαναληφθεί σαν φάρσα, γιατί ο κόσμος θέλει τις κατακτήσεις της, χωρίς όμως την αγωνιστική διάθεση εκείνων των χρόνων που το σύνθημα «έξω από την εοκ» ήταν πλειοψηφικό ρεύμα -με αυτό εξάλλου ανήλθε στην εξουσία το πασοκ το 81.

Σήμερα όμως ο λαός «ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» και χούντα και ψηφίζει μαζικά την χρυσή αυγή. Όπως επίσης ξέχασε τι σημαίνει γκαστ-αρμπάιτερ και ξεσπά ενάντια στους μετανάστες, μολονότι σήμερα πολλοί έλληνες πτυχιούχοι διαλέγουν το δρόμο της ξενιτιάς –με τη διαφορά ότι αυτοί δεν ακούν καζαντζίδη. Οπότε η επανάληψη της καθίσταται εκ των πραγμάτων ένα είδος καρικατούρας.

Τότε τουλάχιστον υπήρχε μια «αλλαγή πολιτεύματος», με την αστική δημοκρατία ως πολιτική έκφραση της δικτατορίας των αστών. Έγινε μια αποχουντοποίηση για τα μάτια του κόσμου και η σκυτάλη παραδόθηκε στη γενιά του πολυτεχνείου που αντιστάθηκε, ή μάλλον στους «εκπροσώπους» της που καπέλωσαν αυτόν τον αγώνα και τον εξαργύρωσαν με υπουργικούς θώκους και πόστα εξουσίας.

Τώρα η αντίθεση που βαφτίζεται βασική και φαίνεται να διατρέχει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου είναι το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Έτσι βαφτίζεται «αντιστασιακή» μια σειρά αστών πολιτικών – δεύτερης και τρίτης διαλογής- που διαφοροποιήθηκε από το μνημόνιο (όχι  όμως κι από την πολιτική του) για τους δικούς του λόγους: από το δημαρά στον καμμένο –που συγχώνευσε το άρμα του δημαρά- πιο πριν ο μητρόπουλος, και να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος.

Η μεταπολίτευση του λαού, όπως την ονειρεύεται η εναπομείνασα κοε ή ο λαζόπουλος, αποδεικνύεται πριν καν αρχίσει πουκάμισο αδειανό χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Αντί για «αλλαγή πολιτεύματος» υπάρχει η γενική διακήρυξη για «πραγματική δημοκρατία» (χωρίς να δίνεται απάντηση από ταξική σκοπιά στο ερώτημα «δημοκρατία για ποιον;»). Αντί για αλλαγή συστήματος αλλάζει μόνο η διαχείριση του. Κι όλα θυμίζουν εκείνο το τραγουδάκι του χάρρυ κλυνν για τις βάσεις, παραφρασμένο: μένει το μνημόνιο, που φεύγει, που μένει..

Σχηματίζεται ένα πολιτικό αντίστοιχο του εθνικού κορμού – ειδικά αν τελεσφορήσουν μελλοντικά οι ζυμώσεις μεταξύ πασοκ και συριζα- ο οποίος τώρα εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκός. Με την ευρώπη να παίζει το ρόλο της νέας μεγάλης ιδέας και το λαό να ελπίζει ότι θα γυρίσει το παιχνίδι εντός της λυκοσυμμαχίας, σε ένα σικέ αγώνα με προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σα να εμπιστεύεται ο σκρουτζ μακ ντακ το θησαυροφυλάκιο στους μουργόλυκους για να το φυλάξουν.
Έξω από τη λυκοσυμμορία της εε
 Αν όμως ο συριζα πλασάρεται ως το καλό πασοκ κάποιοι άλλοι ψάχνουν για τον καλό συριζα (λαφαζάνης και ριζα) και τις αντιφάσεις του, που «πρέπει να τις αξιοποιήσουμε προς το συμφέρον μας». Κάτι σαν «αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό», με άλλα λόγια. Με αυτούς να παίζουν το ρόλο των οπαδών της «συνεπούς αλλαγής» και να πιέζουν από τα αριστερά το συριζα για να την εξασφαλίσουν.

Είναι επίσης εντυπωσιακή μια ορισμένη μεταστροφή – που ελπίζω να εκφράζει μεμονωμένες απόψεις σχολιαστών και όχι κάτι ευρύτερο για τον χώρο τους. Αυτοί που το 88-89 θεωρητικά αντέδρασαν στον κυβερνητισμό  και την ενότητα με όρους χυλού, τώρα γοητεύονται με αυτά που έφτυναν και λυγίζουν προκαταβολικά από μόνοι τους, πριν καν δεχτούν πίεση από τις προτάσεις τσίπρα. Πηγαίνουν δηλαδή ακόμα πιο πίσω από την προηγούμενη στάση τους, που όπως λέει ένας σύντροφος, θα μπορούσε να συνοψιστεί στο σύνθημα: έξω από την εε με αντιλαϊκή εξουσία.

Όλα λοιπόν θυμίζουν το 81. Τότε που παρεμπιπτόντως, υπήρχε για το κόμμα ο ορατός εκλογικός στόχος του 17%, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις διαρροές. Φέτος ο συριζα έχασε το όριο του 17% για κάτι δεκαδικά. Αλλά στις επόμενες εκλογές δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση, τη βήτα κατανομή και το μπόνους των 50 εδρών. Και τότε να δούμε ποιος θα θυμάται την απλή αναλογική. (Να σημειωθεί εν παρόδω ότι κανένα από τα κόμματα που βρίσκονται εντός βουλής δεν αδικείται στην κατανομή των εδρών σε σχέση με τα ποσοστά του. Το μπόνους των 50 εδρών για τη νδ προκύπτει από τα ποσοστά των κομμάτων που έμειναν κάτω από το 3% και με απλή αναλογική θα είχαν μπει στη βουλή).

Εγώ λοιπόν αυτή τη φορά κατάλαβα πως ένιωθαν οι σύντροφοι το 81. Με το ρεύμα- χείμαρρο της αλλαγής που σάρωνε τα πάντα στο διάβα του, και την πίεση που δέχονταν οι σύντροφοι, οι ψηφοφόροι μας ή κάτι γέροι εαμίτες που μοίραζαν λέει τα κουκιά της οικογένειας στο κόμμα (για να έχουν καθαρή τη συνείδηση τους) και το πασοκ (για να μη βγει η δεξιά).

Ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος και μπορεί πολύ γρήγορα από την ευφορία του 81 να περάσουμε σε οικουμενικές κυβερνήσεις σωτηρίας, όπως στο τέλος της πράσινης οκταετίας.
Το ζητούμενο είναι η δική μας ετοιμότητα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μη μείνει μετέωρο το πρώτο βήμα που έκανε ο λαός. Για να αποδεσμευτεί οριστικά –μαζί με το δικομματισμό και- από τις αυταπάτες του, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σε τελική ανάλυση από τα αδιέξοδα του καπιταλισμού (όπου η φράση τελική ανάλυση δεν υποδηλώνει το χρονικά τελευταίο, αλλά την τελική συνέπεια των παραπάνω). Να μην αφήσουμε να εξελιχθεί ο δικομματισμός σε διπολισμό. Να (προσπαθήσουμε να) ακολουθήσουμε, τηρουμένων των αναλογιών, το παράδειγμα των μπολσεβίκων με τις θέσεις του απρίλη και τη «δύσκολη» στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση κερένσκι.

Η βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, πάνω από κάθε πολιτική ή επικοινωνιακή ανεπάρκεια που μπορεί να εντοπίζει κανείς στο κόμμα και χρήζει αντιμετώπισης, είναι η οργάνωση στους χώρους δουλειάς –αλλά και των ανέργων. Όχι με τη λογική ότι μέχρι τώρα τα είχαμε κάνει όλα σωστά και πρέπει απλώς να εντείνουμε την προσπάθεια για να τα κάνουμε ακόμα καλύτερα. Αλλά γιατί αυτός είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας, κι ήταν η μεγάλη δύναμη των μπολσεβίκων στον καιρό τους: μια έμπειρη, οργανωμένη εργατική τάξη, σκληραγωγημένη σε πολύχρονους, ταξικούς αγώνες.
Και τα υπόλοιπα έπονται.

30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η οργανωση της εργατικης ταξης σε ταξικους αγωνες δεν σχετιζεται και με την ηττα του οπορτουνισμου?Ποιος ειναι ο βασικος παραγοντας που αποτρεπει τις λαικες συνειδησεις να ριζοσπαστικοποιηθουν?Δεν ειναι ο οπορτουνισμος?

Προλεκαλτ

demis είπε...

Όταν έχεις κάνει το λάθος, και έχεις πέσει βαθιά μέσα στην λούμπα, είναι μαγκιά να το παραδεχτείς. Αυτή την μαγκιά το ΚΚΕ δεν την διαθέτει σήμερα. Η ιστορία μπορεί να περιμένει μετάνοιες μετά από 60+ χρόνια, η δραματική κατάσταση των ελλήνων, όμως, δεν μπορεί να περιμένει. 24% ανεργία μόνο στη Μακεδονία! (σύμφωνα με τα επίσημα).
Ενορχηστρωμένα ΠΑΝΤΟΥ σε ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ σφυρικοπείται και κατασυκοφαντείται πανταχόθεν! (Ο πρόστυχος ρόλος της ΔΗΜ.ΑΡ. έγινε καταφανέστατος).
Το ΚΚΕ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΑ, Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ, είναι μικροκομματική και μίζερη. Την ίδια ώρα που επικρατούν συνταρακτικοί κοινωνικοί μετασχηματισμοί, αρνείται πεισματικά τον διάλογο με τον φυσικό του χώρο και οδεύει ολοταχώς προς την εξαύλωση.
Δεν καταλαβαίνουν λοιπόν πως κάνουν ακριβώς αυτό: δίνουν ανάσες στον δικομματισμό, χτυπώντας με τη σειρά τους και αυτοί όπου μπορούν, γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα επιβιώσουν! Το αντίθετο θα πετύχουν!
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το Τσίπρας ή τάνξ, αλλά με το Αριστερά η βαρβαρότητα. Οι βάρβαροι, πάντως, ΠΟΛΥ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ με τη στάση σας. Να είστε σίγουροι!
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, καλόπιστα κι αντικειμενικά.

Ανώνυμος είπε...

@Demis
Σας ευχομαι αυτοδυναμια και 50 τοις εκατο στις ερχομενες εκλογες.ΣΑ΅το ευχομαι ολοψυχα,κι ας χασει το ΚΚΕ τη μιση εκλογικη του δυναμη

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Ντεμη, εκτος απο πομπωδες υφος και γενικολογιες που ουτε σε αμφιθεατρα δεν πιανουν πλεον, εχεις να πεις κατι επι της ουσιας? Για την επαναδιαπραγματευση του μνημονιου που ζητησε ο Παπαδημουλης? Για το οτι ο Τσιπρας πηγε λαικιστικα σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για να του δωσουν.... τι? Να εξασφαλισει οτι οι λιγες εκατονταδες θλιβεροι ξεπουλημενοι θα ειναι στο δρομο για το χατηρι του? Για το οτι γινατε οι πρωτοι στην Ελλαδα που εξαφανισατε κομμουνιστικα συμβολα (η ΚΟΕ τουλαχιστον ειπε κατι γι αυτο ή πεσαν στα τεσσερα και ειπαν κι ευχαριστω τωρα που ετοιμαζονται να κυβερνησουν?).

Ουτε "σοσιαλισμος" δεν μπορεις να πεις. Ακου "αριστερα ή βαρβαροτητα". Και οι βαρβαροι (που μη γελιεσαι, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ μεσα σ αυτους συγκαταλεγεσαι) θα θελανε παρα πολυ ενα ΚΚΕ το οποιο να βαλει λιγο νερο στο κρασι του που λετε κι εσεις (εσεις αληθεια θα βαλετε ποτε λιγο κρασι στο νερο σας?) και θα παψει να ζηταει το αυτονοητο για το σημερα, οχι για καποια δευτερα παρουσια. Το να παρει δηλαδη ο λαος την κατασταση στα χερια του. Το να αρχισει να δημιουργει τις συνθηκες για να φτιαξει τη δικη του εξουσια κι οχι να μπαινει ξανα και παλι σε λογικες αναθεσης της μιζεριας του στο μικροτερο κακο.

Ο συριζα δεν χτυπιεται απο πουθενα. Μονοι σας γινατε ρεζιλι με τον προεκλογικο και μετεκλογικο ιδεολογικο σας πολτο, με τη λογικη του "χιλιοι καλοι χωρανε". Καποτε θα σας τη λεγανε, ακομα και οι αστοι δημοσιογραφοι. Οταν τα γκαλοπ σας ανεβαζανε, καλοι ηταν τοτε αυτοι οι ιδιοι επικοινωνιακοι οροι της ανοδου σας?

Η λογικη "αναλαβανω τις ευθυνες μου" που εχετε εδω και αρκετο καιρο, ειναι ολοκαθαρα αστικη. Για ενα αστικο κομμα στοχος του ειναι η κυβερνηση με την αστικη εξουσια πανισχυρη. Μην αυταπατασαι. Οταν παιρνατε 5% δε νιωθατε τετοιες ευθυνες. Τωρα που ετοιμαζεστε να κυβερνησετε "αγχωθηκατε" και νιωθετε την αναγκη να ριξετε αρκετο απο το βαρος σας πανω μας. Η ευθυνη του ΚΚΕ ομως δεν ειναι να σας κανει πλατες για να εκτονωσετε την οργη του κοσμου. Τα χουμε πει. Εσεις ειδικα να βρειτε αλλου συμμαχους. Πειτε και στη Χρυση Αυγη, ειναι οι μονοι στους οποιους δεν απευθυνθηκατε. Στο κατω κατω, στο θεμα της εξουσιας καθαρα, ειναι φυσει συμμαχοι σας.

Anonymous anonymous είπε...

Την επιστολή Τσίπρα στην ΕΕ τη διαβάσατε; Ο άθλιος δεν λέει λέξη για ακύρωση/καταγγελία του μνημονίου -έστω και για το θεαθήναι. Και ύστερα εγκαλείται το ΚΚ που δεν βάζει πλάτη. Θα τρελαθούμε τελείως, μού φαίνεται.

Μην τσιμπάτε, σύντροφοι και φίλοι. Εχουμε σοβαρά όπλα στη φαρέτρα μας, πριν απ' όλα τις επεξεργασίες του Κόμματος και την προσφορά του στην ανάπτυξη της πάλης του λαού. Αν γίνουν εκλογές σύντομα, μπορούμε να πάμε καλύτερα απ' ότι στις 6/5. Να το πιστέψουμε όμως πρώτα.

Ψυχή βαθειά!

Ανόνημος είπε...

Έτσι που το πάνε οι ΣΥΡΙΖαίοι, θα πείσουν τα μέλη του ΚΚΕ να πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή και να ψηφίσουν όλοι ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι όμως επειδή θα πεισθούν από τις προτάσεις του ή από την "ιστορική ευκαιρία της αριστεράς". Το αντίθετο. Από υπερβάλλοντα ζήλο προς την κομματική γραμμή, θα ρίξουν ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, να φάει τα μούτρα του, για να τελειώνουμε μια ώρα αρχίτερα με τις παπάντζες του οπορτουνισμού και να αρχίσουμε τη σοβαρή δουλειά στα σωματεία!

Πάω στοίχημα ότι τουλάχιστον 5 άτομα θα το πάρουν στα σοβαρά το παραπάνω.

demis είπε...

O Σύριζα δεν θέλει να δώσει κανένα άλλοθι στα κόμματα που κατέστρεψαν τον λαό, και γι' αυτό θα πάει εκ νέου σε εκλογές. Δεν τρέφω αυταπάτες. Ξέρω πολύ καλά την στάση του κόμματος. Είναι προδιαγεγραμένη.
Στην άδολη συνείδηση των ανθρώπων που μοχθούν μιλώ.
Στη συνείδηση συντρόφων όπως οι ΑΝΤΑΡΣΥΤΕΣ.
Θα έπρεπε να ντρέπεσαι για το τελευταίο σου σχόλιο. Όπως θα έπρεπε να ντρέπονται και όσοι αναπαράγουν βρισιές και ελεεινούς χαρακτηρισμούς.
Βγήκε ο Μαίλης και συνδιαλέγεται με τους Χρυσαυγίτες, στον Ευαγγελάτο, νομιμοποιώντας τους ουσιαστικά.
Μα τόση τύφλωση! Ωστόσο,εγώ ούτε για μούτρα μιλώ, ούτε για άλλα τέτοια ωραία...
Ε, τι να κάνουμε, όσο για το ύφος, ας είναι και πομπώδες. Μπροστά σε άλλα κι άλλα, μικρό το κακό..

demis είπε...

Ωστε, λοιπόν αναγορεύσατε σε ισότιμους συνομιλητές τους χρυσαυγίτες! Αυτά δεν είναι επικοινωνιακά λάθη, είναι επικοινωνιακά εγκλήματα. Τι να πω, και εις ανώτερα!

Ένας άθλιος

Kostas είπε...

είναι τραγική η υποχώρηση των θέσεων του τσίπρα από το 2010 και μετά...Α ρε Ιζνογκούντ που σου χρειάζεται

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Σύντροφοι,
οι εξελίξεις (=μηχανοραφίες) βράζουν.
Πριν μιάμιση ώρα ο Κουβέλης έκανε το λαγό της αντίδρασης σε μια δήλωση-μπλόφα για Οικουμενική και ο Βενιζέλος έτρεξε να σιγοντάρει. Καπάκι ο Ευαγγελάτος διαφημίζει την ΧΑ από τον Σκάυ με δύο φασιστόμουτρα να προκαλούν τον Μαϊλη ...να καταδικάσει την ...γενοκτονία των Ποντίων από τον Στάλιν (πήρε πληρωμένη απάντηση, για να καταλάβουνε με τι ΚΚΕ θα έχουν να κάνουν...).
Από τις 7.00 ο Σρόϊτερ προβάλει μια δημοσκόπηση, που μας προαναγγέλλει την αναστήλωση της Κεντροαριστεράς (ΕΦΕΔΡΙΚΟ ΠΑΣΟΚ)με βασικό χαλίφη στη θέση του χαλίφη τον Σύριζα.
Αν παίξει το τελευταίο σενάριο, ετοιμαστείτε για την τελειωτική επίθεση κατά του ΚΚΕ με βασικό επιχείρημα "αν δεν ψηφίσετε τον αντιμνημονιακό πόλο, θα χρεωθείτε το μνημόνιο και την εξαθλίωση του λαού". Οπως τότε, που σερνόμασταν πίσω από το ΠΑΣΟΚ για να "φύγει η Δεξιά". Αλλά αυτή τη φορά αξιοποιώντας την αμεσότητα της πίεσης μιας φοβερής οικονομικής κρίσης.
Περιττό να πούμε τι θα σημάνει για τον λαό και την Πατρίδα η με οποιονδήποτε τρόπο εξουδετέρωση του ΚΚΕ.
Τι χρειάζεται από εμάς; Απλά να αντέξουμε. Δεν έχουν σημασία τα ποσοστά συν η πλην. Εχουν μόνο μία λύση: Να μας εκμηδενίσουν. Και η νίκη μας θα είναι ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ. Αν δεν το καταφέρουν ο δρόμος της κατάρρευσής τους, εννοώ του καπιταλισμού στην Ελλάδα, θα είναι γραμμικός, γρήγορος η πιο αργός, αλλά σταθερός πια χωρίς σημαντικά πισωγυρίσματα. Κοινώς θα τους "πάρουμε φαλάγγι".
Αλλά για να επιβιώσουμε χρειάζεται ΜΑΧΗ, πνεύμα επιθετικό και δέσιμο με τον λαό, ενημέρωση, συζητήσεις κλπ.
Ψυχή; Βαθειάαα!

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Και καλύτερα οι λιγόψυχοι να κάτσουν στην μπάντα, γιατί στη μάχη όποιος αμφιταλαντεύεται πάει χαμένος και παίρνει κι άλλους στο λαιμό του.
Σκεφτείτε τι θα είχε γίνει τώρα, αν η Αλέκα, δεν ήταν τόσο "ξερή" και "αντιεπικοινωνιακή" και με γαλιφιά, αντί 8.5% είχαμε τσιμπήσει άλλους 2-3% παραπάνω χαλαρές ψήφους! Τώρα θα υπήρχε κίνημα αποσκιρτούντων οπαδών του ΚΚΕ ("οι μισοί αποχωρούν, το ΚΚΕ διαλύεται") προκαλώντας πανικό. Κάτι ανάλογο με το λάθος της αναγκαστικής στρατολογίας στο ΔΣΕ.
Οι μαχητές πρέπει να είναι μάχιμοι και γι αυτό μπορούν να είναι μόνο συνειδητοί.
Ψυχή βαθειά!

demis είπε...

"...Με πιο απλά λόγια ο Τσίπρας επέλεξε να μη γίνει δωτός πρωθυπουργός της τρόικας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΕΒ και των ΜΜΕ. Επέλεξε να τηρήσει όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος την άμεση πρωθυπουργοποίηση του. Θα μπορούσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει και την άλλη επιλογή, να σχηματίσει δηλαδή κυβέρνηση υπό το φύλλο συκής της “βελτίωσης του Μνημονίου”. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε κάνει η ηγεσία του ενιαίου τότε ΣΥΝ τον Ιούνιο του ’89, όταν συνέπραξε σε εκλογικό σχήμα για το οποίο κανείς δεν είχε κάνει λόγο προεκλογικά. Δικαιολογίες πάντοτε μπορούν να βρεθούν στην πολιτική, ειδικά μπροστά στο δέλεαρ της κυβέρνησης.

Όμως, ο Τσίπρας σήμερα κινήθηκε στον αντίποδα της επιλογής των Φλωράκη-Κύρκου του ’89. Επέλεξε να πει το δικό του μεγάλο “Όχι”, αυτό το “άντε γαμηθείτε” που περιμέναμε εδώ και δύο χρόνια για να το πει κάποιος στην τρόικα, τον ΣΕΒ και τη διαπλοκή.

Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο. Αν δηλαδή ο Τσίπρας συμβιβαστεί τελικά ή αν εμείς θα τρώμε ξύλο από τα ΜΑΤ μιας αριστερής κυβέρνησης που θα έχουμε εκλέξει οι ίδιοι. Σήμερα όμως έχουμε αυτό το λυτρωτικό “άντε γαμηθείτε” που δικαιώνει την επιλογή μας στην κάλπη και ίσως ανοίξει νέους δρόμους. Σήμερα το απόγευμα μπορούμε να πάμε στην καφετέρια φουσκωμένοι σαν τα παγώνια. Θα ανοίξουμε και την πολύχρωμη ουρά μας..."

(απόσπασμα)

Γιάννης Αλμπάνης, 8/5/12

kollaps είπε...

"Εχουμε σοβαρά όπλα στη φαρέτρα μας, πριν απ' όλα τις επεξεργασίες του Κόμματος και την προσφορά του στην ανάπτυξη της πάλης του λαού."

Όσο σοβαρά όπλα και να έχετε, με παρεμβάσεις σαν του Μαϊλη σήμερα στη συζήτηση με τους χρυσαυγίτες στο ΣΚΑΪ δεν πάτε πουθενά. Σοβαρά τώρα, κοτζάμ ΚΚΕ και δεν μπορεί να στείλει έναν ικανό ομιλητή να βάλει στη θέση τους τα φασιστάκια;

Ανώνυμος είπε...

Σαν τον Demi τίποτα! Αν ζούσε το '81 θα έλεγε γιατί δεν ακολουθείτε το γιο του Παπατζή; θα σας φάει η μαρμάγκα κτλ., κτλ., κτλ....
Ρε αν απεχθάνεσαι τόσο πολύ την πολιτική του ΚΚΕ γιατί μας θες μαζί σου; Αυτοί είμαστε, "αυτιστικοί", "μονόχνωτοι", "σταλινικοί"! Και για αυτό μαζί με αυτόν που πάνε να του κόψουν το ρεύμα, μαζί με τον εργάτη στη Χαλυβουργία όταν άλλοι περιμέναν τη στιγμή να τον παρατήσουν, απολυμένοι από δεκάδες χώρους δουλειάς επειδή απεργούμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και δεν δηλώνουμε άρρωστοι!
Επειδή σκοπός μας είναι η ανατροπή και ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, κι επειδή ποτέ καμία κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν οδήγησε εκεί, επιλέγουμε να μην μπλέκουμε στα σκατά των υψηλών σαλονιών που τόσο μάλλον αρέσουν σε σένα και στους ομοίους σου.
Βρυκολακιασμένε Κύρκο ("πλην Λακεδαιμονιών" έγραψες σε άλλη ανάρτηση και πήρες την απάντηση σου...) η ίδια η πραγματικότητα θα σε οδηγήσει σύντομα να κάνεις πολιτική παρέα με το ίνδαλμα σου. Και το μόνο που θα σε διαφοροποιεί από δαύτον είναι ότι εσύ έχεις ζήσει τουλάχιστον την ονείρωξη κάθε οπορτουνιστή. Την κυβερνητική εντολή στα χέρια σου...

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ, υπάρχει κάποιο κομματικό κείμενο που να χαρακτηρίζει λανθασμένη την τακτική του κόμματος απέναντι στο πασοκ? Αν όχι, γιατί δεν ακολουθείται κάτι αντίστοιχο?

Paratairos είπε...

μια παρατήρηση μονο.το bonus των 50 εδρών δεν το δικαιούται ο συριζα γιατι ειναι συνασπισμος κομματων.τοσο καιρο το ελεγε το κκε και οι δημοσιογραφοι το ειπαν μετα τις εκλογες

Ανώνυμος είπε...

Ντεμη, αν ειναι να μην απαντας σε τιποτα (μα σε τιποτα ομως) απ αυτα που σου λενε εδω μεσα, τοτε απλα τρως το χρονο μας. Ειμαι σιγουρος οτι στο σαιτ του Κουλογλου φερ ειπειν θα βρεις πολλους που συμφωνουν μαζι σου και ολοι μαζι θα μιλατε για το ποσο τεθλιμμενοι ειστε που το ΚΚΕ κλωτσαει μια ιστορικη ευκαιρια για ολη την Αριστερα μπλαπλαμπλα. Μην το παρεις στραβα, δεν σε διωχνω (δεν θα μπορουσα στο κατω κατω), απλα σου υπενθυμιζω οτι αλλο να μιλας με ορους facebook και αλλο να τεκμηριωνεις αυτο που λες.

Κι ο Μαιλης βγηκε στο ΣΚΑΙ (ασχετα απο το ποσο επικοινωνιακος ειναι, που ΔΕΝ ειναι) οχι για να νομιμοποιησει τους φασιστες (αυτο το κανατε εσεις με τον πιο αποτελεσματκο τροπο στις πλατειες, στις παρελασεις, στις κερατεες και στη Χαλυβουργια, εκει που πραγματικα μετραει δηλαδη), αλλα γιατι τα παιδακια της ΧΑ ελεγαν κατι ανιστορητες παπαριες που εχρηζαν αμεσου απαντησης. Δεν θεωρεις οτι αυτα που ελεγαν εχρηζαν αμεσου απαντησης? Δεν εκπλησσομαι καθολου.

Καταλαβες τι εκανα εδω? Απαντησα σε κατι που ζητησες. Διαβασε ξανα αυτο το σχολιο και δοκιμασε να κανεις πανω κατω το ιδιο με οτι υφος θελεις οταν σε ξαναρωτησουν κατι.

Αυτος που σου ειπε για το πομπωδες σου υφος.

re-la-re είπε...

demis

Ο Τσίπρας είναι ψεύτης. Ξεκάθαρα. Δεν ήξερε ότι οι μονοεδρικές υπολογίζονται κανονικά όταν έκανε την πρόταση; Γιατί τότε την έκανε; Γιατί στόχος του δεν είναι η αληθεια αλλά η διάλυση όλων των άλλων και η απορρόφηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάθετε κάτι. Εμείς δεν θα φύγουμε από τις θερμοπύλες που φυλάμε. Όσο και αν δεν σας αρέσει. Και δεν θα κάνουμε κολλεγιά μαζί σας.

Υ.Γ. Και στην επόμενη επιστολή ας μην ξεχάσει ο Τσίπρας να προσφωνήσει τον Μπαρόζο πολυχρονεμένου μου Βαζύρη. Πάει πολύ με το υπόλοιπο κείμενο.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ανώνυμε 12:41,
βάλε ένα διακριτικό ψευδώνυμο, και διευκρίνησε την παθητική φωνή (.."γιατί δεν ακολουθείται"..., από ποιόν;) για να μπορώ να καταλάβω την ερώτηση.

demis είπε...

1ον Τον Κύρκο δεν τον είχα ποτέ καν σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Οι εκφράσεις, όμως, μπορούν να επαναλαμβάνονται όταν περιγράφουν εύστοχα.
Ο Κύρκος ήταν αυτός που συμβούλευε τον ΣΥΝ να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό, βέβαια, θα είχε βολέψει πολλούς (εσάς συμπεριλαμβανομένων), αλλά δεν του γινε η χάρη.

2ον Οι πιέσεις και η παραπληροφόρηση που ασκείται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ είναι παροιμιώδης. Σε αυτό εσείς -δυστυχώς- στέκεστε αβανταδόροι, παίζοντας το παιχνίδι τους.

re-la-re
Αν δεν κάνω λάθος και το ΕΑΜ το ίδιο έκανε. Ε, λοιπόν, για νέο ΕΑΜ δεν μίλησε ο Τσίπρας. Για το καλό του λαού (για το οποίο εσείς κόπτεσθε) δικαιούται να χρησιμοποιήσει και τις πρακτικές του. Ο δικομματισμός θα χάσει μέσα στο γήπεδό του, από τα δικά του όπλα -αυτή είναι η εςιρωνεία.

Δεν αποφεύγω, ούτε φοβάμαι να απαντώ. Όσο για τα κείμενά μου, δεν είναι καν υποχρεωμένος κανείς να τα διαβάζει. Σχολιασμό κάνω, απλά!
Όποιος θέλει, τον προσπερνά.

Έβλεπα χθες στον 902 (ναι, έχω και αυτό το βίτσιο..) να έχουν ξεπατικώσει τις δηλώσεις του Τσίπρα και να τις παίζουν εναλλάξ, για να αποδειξουν -και καλά- την ασυνέπεια, την ασυνέχεια κλπ κλπ.

Ας τις δίνουν και στα κρατικά, στο Σκάιμέγκα, και όπου αλλού. Θα διευκολύνουν πολύ το έργο τους! Αλλά ξέχασα, αυτοί χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης. Εντάξει, ο καθένας με τον τρόπο του. Τέλοσπάντων..

Δεν τραβάει ζόρι να κυβερνήσει ο Αλέξης, και το απέδειξε. Άλλοι τραβάνε ζόρι, και μεγάλο!

Ανώνυμος είπε...

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ και οι παράγοντες που το διαμόρφωσαν
Μια πιο σοβαρή ανάλυση κατά τη γνώμη μου.

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ, εννοώ από το ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

μα ο στόχος του Κύρκου υλοποιείται, μόνο που αντί να μπαίνει ο Συνασπισμός στο ΠΑΣΟΚ, παίρνει τη θέση του ΠΑΣΟΚ!
Άσε λοιπόν τα σάπια και τράβα στα σαλόνια να κυβερνήσεις! Πάρε μαζί σου και αυτούς σαν τον τελευταίο ανώνυμο που θέλει το ΚΚΕ να αναιρέσει όλα τα βήματα που έχει κάνει στην επεξεργασία του και να γίνει η ΕΔΑ της νέας εποχής!

Ανώνυμος είπε...

πολυ ασχοληθηκαμε με τον αρχηγο του νεου Πασοκ Αλεξη Τσιπρα.για καποιον που κατι λεει για το Μαϊλη:εγω εβλεπα το ρητορα Μπαλαφα.και για το ντεμη:οτι τραβαει ζορι να κυβερνησει ο Τσιπρας τραβαει και μη στενοχωριεσαι.θα κυβερνησει το παιδι.απο την επιστολη προς εταιρους λειπει μονο το "θενκς το δε αμερικαν γκοβερνμεντ" του Σημιτη.το ΚΚΕ ειναι δω και δε δουλευει το λαο.ΚΑΖ

Σ είπε...

Ανώνυμε της 11 Μαΐου 2012 1:47 μ.μ.,
(και υποθέτοντας πως είσαι ο ίδιος με τον Ανώνυμο των 12:41 π.μ.,....τόσο δύσκολο είναι ένα ψευδώνυμο;)
Αν σύμφωνα με την διευκρίνησή σου το ερώτημά σου είναι αυτό:

"Σεχταρ, υπάρχει κάποιο κομματικό κείμενο που να χαρακτηρίζει λανθασμένη την τακτική του κόμματος απέναντι στο πασοκ? Αν όχι, γιατί δεν ακολουθείται από το ΚΚΕ κάτι αντίστοιχο?".
Η απάντησή μου: Δεν είμαι κομματικό μέλος και δεν μπορώ να σου απαντήσω υπεύθυνα αν υπάρχει κομματικό ντοκουμέντο, που να ασχολείται διεξοδικά η ξώφαλτσα με την τακτική εκείνης της περιόδου. Προσωπικά μιλάω πάντα και το έχω διευκρινίσει επανειλλημμένα και εδώ. Οι εμπειρίες μου πάντως από εκείνη την περίοδο είναι πλούσιες.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

O Σ. του σχολίου της 11 Μαΐου 2012 1:47 μ.μ., είναι ο (και;) πληκτρολογικά αδέξιος Σεχτάρ.

Ανώνυμος είπε...

απολίθωμα,
όπως ο Φίλης της "Αυγής" παραποίησε τη φωτό, έτσι κι εσύ παραποιείς την αλήθεια για "εναπομείνασα" ΚΟΕ. Ξέρουμε όλοι πόσο (και καλώς) έχει αντισταθεί το κόμμα σου σε ασφαλίτικα άρθρα τύπου Παπούλια, οπότε, δεν έχεις λόγο να αναπαράγεις τέτοιες πρακτικές, ασχέτως αν είναι άλλη η πρόθεσή σου(ο Παπούλιας, έγραφε ό,τι φανταζόταν, εσύ,για να υποτιμήσεις την ΚΟΕ, που σου έσπασε το μονοπώλιο του "Κ" από το κόμμα σου).

Kostas είπε...

@ anonymos 12/5 4:38m.m.

με ένα Κ δεν γίνεσαι ξαφνικά κομμουνιστικό κόμμα (γα αυτό πιθανόν να λέγεστε και οργάνωση)...στη λογική σου λοιπόν, το ΣΕΚ, με ένα Σ έσπασε το μονοπώλιο του ΠΑΣΟΚ για το σοσιαλισμό...tragic

Ανώνυμος είπε...

Ούτε με δύο Κ γίνεσαι ξαφνικά ΚΚ.
Κρατιέσαι λόγω ταμπέλας -σε μεγάλο βαθμό- τόσα χρόνια σα "μαγαζί", σε επίπεδο ψηφοφόρων.

Ως τώρα, είχατε χάσει το "μονοπώλιο" του κομμουνιστή μόνο σε φοιτητικό,νεολαιϊστικο και συνδικαλιστικό επίπεδο. Τώρα χάνετε το μονοπώλιο και σε μεγαλύτερα ακροατήρια.

Ήρθε η ώρα να αποδείξεις αν πράγματι είσαι "ΚΚ".Όπως και η ΚΟΕ ήρθε η ώρα να αποδείξει τι "Κομμουνιστική" είναι.

Η ένσταση αφορούσε το χαφιεδίστικο χαρακτηρισμό "εναπομείνασα", που εκφράζει πέρα από υποτίμηση και ανησυχία (το "Απολίθωμα" την υπολογίζει- πρέπει και οι υπόλοιποι κνίτες να υπολογίζετε πλέον και αυτή την παράμετρο).

Συνέχισε τώρα την αλαζονία σου.

Kostas είπε...

α μάιστα, ώστε είναι θέμα μονοπωλίου το να είσαι κομμουνιστής στα συνδικάτα κ στο φοιτητικό κίνημα (το ποιο?).Ποιος άραγε θέλει να καπλώσει και ποιοσ να καθοδηγήσει...Και εγώ ποθ νόμιζα πως η συμπόρευση του ΣΜΤ (σωματείο μισθωτών τεχνικών που ανήκω εγώ) όπου την ισχύ την έχει συνήθως η ανταρσύα, με το ΠΑΜΕ ήταν ειλικρινής έκφραση δημοκρατικού συγκεντρωτισμού στα συνδικάτα...Τέσπα, δεν έχω πρόβλημα, μακάρι να είστε εσείς οι κομμουνιστές και εμείς να έχουμε το λάθος