Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Habemus ΠτΔ

Τον κούλογλου ασφαλώς τον γνωρίζετε. Θα προτιμούσατε ίσως να μην... αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κι οι περισσότεροι μάλλον θα τον πρωτακούσατε (εκτός δηλ κι αν τον παρακολουθείτε φανατικά από τα χρόνια που έγραφε τον τρίτο δρόμο του πασοκ) με τα περιβόητα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, όπου μίλησε –πλην λακεδαιμονίων- μέχρι κι ο γιος του χρουτσόφ, να μας πει τη βαρύνουσα άποψή του για το θέμα. Αυτό το σπουδαίο υλικό λοιπόν το συγκέντρωσε και το κατέγραψε ο στέλιος σε αυτή την έκδοση, που την προλόγισε ο ίδιος με ένα κείμενο που ξεκινούησε και τελείωνε με το ακατάληπτο μουγκρητό του κομμουνιστή πατέρα του, όταν του ζητήθηκε μια δήλωση μετανοίας-αποκήρυξης των ιδανικών του στο δικαστήριο. Κι αν ο πατέρας του είχε, λέει, τη στερνή γνώση του γιου του για την κατάληξη του υπαρκτού, και τον ρωτούσαν αν άξιζαν τελικά τον κόπο οι στερήσεις κι οι θυσίες, θα απαντούσε μάλλον κάτι αντίστοιχο, εξίσου σαφές και καταφατικό με εκείνο το μουρμουρητό ενώπιον του δικαστηρίου.

Βφκστφτ, που θα ‘λεγε κι ο οβελίξ μπροστά στη φράμπαλα. Ή μάλλον... «προ’πς παλοπ’ς», όπως θα πρόσθετε περήφανα ο παναγιώτης λαφαζάνης στη βουλή, με το κεφάλι ψηλά, όπως έλεγε και το χτεσινό πρωτοσέλιδο της αυγής για το ημίσκληρο τυράκι της σκληρής διαπραγμάτευσης.

Το 86’ βέβαια, που μόλις ξεκινούσε τη συγγραφική-πασοκική του καριέρα ο στέλιος –που σήμερα είναι ευρωβουλευτής του σύριζα με ποταμίσια ψυχή- ο τόπος είχε κεντρώο πρόεδρο-βυζαντινό αυτοκράτορα: ο σχολαστικισμός του σαρτζετάκη, τα παπατζιλίκια του ανδρέα, τα χρωματιστά ψηφοδέλτια, τα αντίποινα του καλπογιάννη, τα αντιδεξιά σύνδρομα, οι δικές μας αυταπάτες, το θυμικό του κυρίαρχου λαού, που έπρεπε να διεγερθεί για να καλυφθεί η ουσία... α, ωραία πράγματα, αυτές ήταν εποχές!

Ενώ τώρα ο αλέξης δεν κάνει ούτε καν αυτά τα δευτερεύοντα για τις εντυπώσεις. Πολλοστή απόδειξη του πόσο πίσω είναι από το πασόκ του 81’ –και του 85’ δηλ, αν όχι και από τις πιο πρόσφατες εκδοχές του. Γενικά το πασόκ είναι σαν τις εκδόσεις των windows κι η τελευταία ειδικά ήταν άκρως προβληματική σαν τα windows (σ)vista. Και μπορεί να εξαϋλώντεται, αλλά κατά βάθος είναι πάντα εκεί, σαν πέμπτη διάσταση του ελληνικού χωροχρόνου.

Το πιο ωραίο μάλιστα είναι πως τον πάκη τον ψήφισαν από κοινού συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, να συνηθίζουν από τώρα για το μεγάλο συνασπισμό, που θα κληθούν να συγκροτήσουν κάποτε και να πιστοποιηθεί με τη βούλα και σε συμβολικό επίπεδο η ενσωμάτωση του σύριζα κι η ομαλή του ένταξη στα πλαίσια ενός σοβαρού κι υπεύθυνου δικομματισμού, με πολιτικό savoir vivre και ιπποτικές παραχωρήσεις σε τέτοια δευτερεύοντα, λειτουργικά ζητήματα της αστικής μας δημοκρατίας.

Κι έτσι ψήφισαν όλοι. Δηλ σχεδόν όλοι. Γιατί ένας ηρωικός κι ανυπότακτος λαφαζάνης το ‘πε σχεδόν από μέσα του, για να μην πάρει μετά η ελληνοφρένεια το ηχητικό και του το χτυπάει για μια ζωή. Και γιατί ο μαρξιστής λαπαβίτσας εξήγησε γραπτά τις διαφωνίες του, εφαρμόζοντας ένα δικό του, ιδιότυπο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Λέμε ό,τι θέλουμε, όπου θέλουμε, αλλά κάνουμε τελικά ό,τι θέλει η ηγεσία. Κι η γαϊτάνη δεν πήγε στο ραντεβού με την ιστορία και την εθνική συμφιλίωση, όπως δεν πήγε και ο (κούλης-κούλα μ’ ακούς; πολύ κωλόπαιδο ο...) κυριάκος, πήγε όμως η ντόρα.


 Κι όπως και να ‘χει το πράγμα, όσο δευτερεύον ή ανούσιο κι αν είναι το ζήτημα, έχει πάντα πλάκα να να βλέπεις το λαφαζάνη να ψηφίζει έναν δεξιό, που δεν τον στήριξε (ο) ένας μητσοτάκης.
Όπως επίσης έχει πλάκα να βλέπεις το σύριζα να εκλέγει μνημονιακό πτδ και να έχει ως τελευταία γραμμή άμυνάς του πως τουλάχιστον δεν είχε διατελέσει υπουργός την εποχή των μνημονίων, αθωώνοντας όμως έτσι την προηγούμενη περίοδο του καραμανλή –που μπορεί όντως με απλοϊκούς, σχηματικούς όρους να φαντάζει έως κι αριστερός, σε σχέση με όσα ακολούθησαν.
Όπως ακόμα-ακόμα έχει πλάκα να βλέπεις τους ψηφοφόρους του «αριστερού σύριζα» του 4% να μένουν πάκηδες με τις κυβερνητικές επιλογές, να πέφτουν από τα σύννεφα, να απογοητεύονται, αλλά τελικά να βρίσκουν τρόπο να τα βολεύουν μέσα τους και να δικαιολογούν τα πάντα.

Έχει εξάλλου ιδιαίτερο συμβολισμό αυτή η κίνηση-ακινησία με την επιλογή του πάκη, που έμεινε ακίνητος κι ασυγκίνητος, σαν μπάτσος μπροστά σε φασίστες, στην χυδαία, φασιστική επίθεση του κασιδιάρη σε δύο γυναίκες. Κι ενώ αρχικά πίστευα ότι το ιδανικό πρόσωπο για μια θέση πτδ-παρελασιάρχη, που δε σημαίνει και δεν κάνει απολύτως τίποτα, θα ήταν ο κατεξοχήν κύριος τίποτα (δηλ ο αβραμόπουλος με το κεπ, τα ρέι-μπαν και τα δημαρχιακά καγκελάκια), πείστηκα εν τέλει πως ο προηγούμενος συμβολισμός με το μολυβένιο-ακούνητο στρατιωτάκι είναι πιο δυνατός κι εύστοχος.

Ακίνητοι! Χέρια ψηλά, κι όλα τα φτάνω, όλα τα ψηφίζω, με το κεφάλι επίσης ψηλά, όπως στο πρωτοσέλιδο της αυγής. Σοσιαληστεία, όλοι ακίνητοι! Προσμένοντας ίσως κάποιο θάμα από την αθηνά, χωρίς να κουνάμε το δαχτυλάκι μας.
Η ακινησία είναι το παν, ο τελικός σκοπός δεν είναι τίποτα.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είσαι λογοτέχνης σφυροδρέπανε...

Πρωταρης

Αντιγερμανός είπε...

Ο Παναγιώτηγς Λαφαζάνης ξεφτιλίζεται μέρα με τη μέρα

Είπε ναι στο δεξιό Προκόπη ενώ είχε προτείνει Βαρβιτσιώτη όπως διάβασα κάπου

Πίστευα πως ο Τσιπροκαμμένος πρωθυπουργός θα διάλεγε Κατσέλη για φλερτ με ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ

Λαφαζάνης Μίμης Ανδρουλάκης Δαμανάκη αερολόγοι ανόητοι πολιτικοί που ευδοκίμησαν στο ΚΚΕ σε εποχές που τους είχα σε μαύρη λίστα αλλά με λέγανε εκτός γραμμής οι σύντροφοι

Θαρρώ ακόμη κάνουν την αυτοκριτική τους

Αύριο που θα φάνε τα μούτρα τους οι συριζαίοι περιμένω αντίδραση του ΚΚΕ αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία πσνελλήνιος ξεσηκωμός και καταδίκη της τσιπροκαμμένης αριστεροδεξιάς κυβέρνησης που μας σέρνει σε επικίνδυνα μονοπάτια


Ανώνυμος είπε...

5.04 Μην τα μπερδευεις τα πραγματα. Ο τσυριζα δεν προκειται να κανει καμμια κωλοτουμπα γιατι απλα εχει γινει πολυ νωριτερα. Εξοδος απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης που ειναι και ξυλινη λεξη Γιατι αλλιως βαζεις την εργατικη ταξη να φωναζει κατω απο την σημαια τμηματων της Αστικης ταξης για τα δικα τους συμφεροντα.Καλη ωρα σαν την Ουκρανια.Δεν θα αντικαταστησουμε τον Τσυριζα εμεις στον οπορτουνιστικο χωρο. Αυτη η ιερη αποστολη ανηκει στα ναυαγια Δελαστικ Ρουση Μπιτσακη και βεβαια στον αντικαπιταλιστη Αλαβανο που ψηφισε το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ. Για το ΑΑΔΜ ρε Γαμωτο χοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αντιγερμανός είπε...

6.26 Δε μπερδεύω τίποτα

Εσύ μ αλλοιώνεις όπως σε βολεύει
Περιμένω να φάνε τα μουτρα τους δε σημαίνει ότι θα τα βρουν

Το αντίθετο

Η Γερμανία δε θα δεχτεί καμιά παράταση του μνημονίου

Πάμε για σουτ από την Ευρωζώνη

Ο λαός να ξεσηκωθεί με το ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής

Εγώ άνεργος εργάτης με ευρώ χωρίς ευρώ άδεια η τσέπη

Ο συριζοκαμμένος πρωθυπουργός με τη Γερτμανία μας σέρνουν σε έξοδο από το ευρώ, θα πέσει πείνα

Ανώνυμος είπε...

8.13 Δεν ειναι μονο η Γερμανια.Ειναι ολος ο καπιταλιστικος κοσμος. Αγωνας λοιπον μεσα απο το ΠΑΜΕ για την ενισχυση της λαικης συμμαχιας για να καθυστερησουμε τα χειροτερα που ερχονται με στοχο Εξοδο απο την Ε.Ε μονομερης διαγραφη του χρεους κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης κεντρικο σχεδιασμο εργατικο ελεγχο. Ολα μαζι σε μια Ενιαια επαναστατικη διαδικασια. Ειναι διαφορετικο πραγμα οι Μεταβατικες στιγμες στο βαθεμα των Κομμουνιστικων σχεσεων παραγωγης. Αυτον τον αγωνα θα κανει το ΚΚΕ μεσα απο τα μελη του στο ΠΑΜΕ.Και στο πολιτικο επιπεδο συμμετοχη στο αστικο κοινοβουλιο για την καλυτερη προβολη των θεσεων μας και τα οικονομικα για την προπαγανδα. Ετσι ειναι τα πραγματα χωρις μπερδεμα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Habemus Pakim!

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=BwBb_Gz89jo

diadwste to

the last in line

Ανώνυμος είπε...

Περδίκης:
"περιμένω τη Γενική Απεργία που θα καλέσει το ΠΑΜΕ την εργατική τάξη ενάντια στο Νέο Μνημόνιο που θα υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ, και υπέρ της διαγραφής του χρέους".
Σε άλλη ανάρτηση ο Αντιγερμανός:
"Αύριο που θα φάνε τα μούτρα τους οι συριζαίοι περιμένω αντίδραση του ΚΚΕ αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία πσνελλήνιος ξεσηκωμός και καταδίκη της τσιπροκαμμένης αριστεροδεξιάς κυβέρνησης που μας σέρνει σε επικίνδυνα μονοπάτια"
Περδίκης:
"Το πόσο σχέση έχουν τύποι σαν τον κκ-1 με το ΚΚΕ, του το δείχνει ο Αντιγερμανός, τον οποίο ούτε τον γνωρίζω, ούτε συμφωνώ μαζί του για το "για πάντα ΚΚΕ" ότι και να είναι και να κάνει το ΚΚΕ".
Αντιγερμανός:
"Να δημοσιευτεί με τους χαρακτηρισμούς για τον kk1 που αμφιβάλω αν έχει ψηφίσει ΚΚΕ μια φορά ο αλητήριος".
Φυσικά και...δεν γνωρίζονται μεταξύ τους! Απλά λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Έχουν την ίδια, ενιαία αντίληψη, αναμασώντας τις ίδιες ακριβώς παπάτζες για το ΚΚΕ.
Η αντικομμουνιστική γκρούπατων "Περδίκηδων" έχει ανεβάσει τοεπίπεδο της αντιΚΚΕ προβοκάτσιας!
Και κάτι ακόμα: όποιος πετάει σχόλια του τύπου "περιμένω τη Γενική Απεργία που θα καλέσει το ΠΑΜΕ", δείχνει ότι όχι μόνο δεν καταλαβαίνει τίποτα από κίνημα και δράση στην εργατική τάξη, αλλά το μόνο που τον απασχολεί είναι διοχέτευση αμφισβήτησης προς τις ταξικές δυνάμεις.
Περιττό να πώ ότι αυτό είναι ακριβώς το "μότο" διάφορων παπαγαλων αστικών επιτελείων και της Χρυσής Αυγής.
Και σε τελική ανάλυση δεν θα πιάσουμε και κουβέντα για την προοπτική και τα καθήκοντα του εργατικού κινήματος με πατενταρισμένους αντικομμουνιστές, όπως ο ΠΕΡΔΙΚΗΣ που ανήκει σε αντικομμουνιστική γκρούπα που στηρίζει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ!
Όλοι βλέπουν την καθημερινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ και την ουσιαστική δράση του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και κατανοούν ότι αυτά που γράφουν Περδίκης-Αντιγερμανός είναι απλά τρίχες ανθρώπων που έχουν κατεβάσει και τα παντελόνια!
kk-1

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πρωτάρη, ευχαριστώ για το κοπλιμάν, αλλά θα σου απαντήσω με την ατάκα του σεχτάρ, σε ένα σχόλιο που μου έφτασε μαζί με το δικό σου και ταιριάζει στην περίσταση

Ας βρίσκουμε όμορφες λέξεις εμείς οι καλλιεπείς, για να ευπρεπίζουμε το στόκο του μυαλού μας