Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Φαιά κύτταρα

Έρχεται λοιπόν εκείνη η στιγμή, κάπου στη μέση της πλοκής του μυστηρίου, που ο πουαρό κάθεται ήρεμος σε μια πολυθρόνα, κλείνει τα μάτια για να βάλει σε λειτουργία τα φαιά κύτταρα, να σκεφτεί τα στοιχεία της υπόθεσης και να βάλει ένα-ένα τα κομμάτια στη θέση τους. Ποιος έδρασε με ποιον τρόπο, τι κίνητρο είχε και ποιους σκοπούς επιδιώκει να πετύχει με κάθε του κίνηση-ελιγμό. Και δε χρειάζεται να είσαι ιδιωτικός ντετέκτιβ ή ήρωας της αγκάθα κρίστι, για να καταλάβεις κάποια πράγματα.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα; Μήπως ρήξη κι άνοιγμα της κρυφής ατζέντας; Αστεία πράγματα. Ο σύριζα αποφεύγει κάθε αναφορά στη ρήξη, ακόμα κι ως διαπραγματευτικό χαρτί, που έγινε έκφραση της μόδας τώρα με το δημοψήφισμα. Μήπως λαϊκή εντολή για κάποιο ζήτημα που δεν της είχε δοθεί στις εκλογές. Ή να πάρει ο κυρίαρχος λαός τη διαπραγμάτευση στα χέρια του;

Την απάντηση τη δίνουν τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη με τις τοποθετήσεις τους, που θεωρούν την απόφαση άσο στο μανίκι στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, για να περάσουν τη δική «μας» πρόταση, των 47+8 σελίδων, 8 δις και ό,τι ήθελε προκύψει. Και αυτό το χαρτί (που είναι ζήτημα μήπως κάηκε πολύ νωρίες, γιατί όπως έγραψε κι η ραχήλ “the game has just begun”) δεν το ρίχνουν μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο. Ποιος βουλευτής θα τολμήσει τώρα να καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησής του, που «βάλλεται από τους δανεισές και αντιστέκεται ηρωικά στον εκβιασμό»; Πόσο εθνικά περήφανος θα νιώσει ο ελληνικός λαός για την κυβέρνησή του και το μνημονιακό καπέλο που θα μας φορέσει; Και τι ποσοστό θα του έδινε τώρα αν πηγαίναμε σε εκλογές. Κι ακολουθώντας την τόσο προσφιλή σε ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους θεωρία των παιγνίων, αναρωτιέται κανείς: τι ζαριά έφερε ο σύριζα με αυτήν την κίνηση; Εξάρες που θα εγκλωβίσουν διμέτωπα τους αντιπάλους του; Ή ασόδυο που θα το βρει σύντομα μπροστά του;

Τι επιδιώκουν από τη δική τους πλευρά οι δανειστές; Γιατί κρατάνε τέτοια στάση, που ούτε καν στους υποτακτικούς τους δε θα επιφύλασσαν; Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που μέχρι και η δεξιά, καραμανλική (αλλά εσχάτως συγκαλυμμένα συριζόφιλη) εφημερίδα «δημοκρατία» να κυκλοφορήσει προχτές με τον εύγλωττο πρωτοσέλιδο τίτλο: τι άλλο θέλουν;

Έλα ντε. Μπαίνει συνεπώς το ερώτημα: κι αν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, για να έχουν τους δικούς τους ανθρώπους, πλήρως ευθυγραμμισμένους με τις βουλές τους, χωρίς την παραμικρή ενοχλητικά παρέκκλιση από το plan A; Από την άλλη όμως, μπορεί να παίζουν απλώς σκληρά, για να επιβάλουν τους όρους τους και να μην έχουν «δογματικές αγκυλώσεις» σχετικά με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της κυβέρνησης με την οποία κάνουν μπίζνες. Μπλε γάτος, ροζ γάτος (λιοπύρι, καύσωνας...), σημασία έχει να πιάνει ποντίκια.

Τι ακριβώς επιδιώκει η λεγόμενη τρόικα εσωερικού; Γιατί δε βγήκε σύσσωμη, αλλά «επιλεκτικά» και κατά περίπτωση στα κεραμίδια και τα τηλεοπτικά παράθυρα, με όλο τα πρόθυμα φερέφωνά της να κινδυνολογούν και να σπαράζουν μέσα τους από τον τηλεοπτικό τους άμβωνα για την καταστροφή που μας απειλεί, τους ερασιτεχνικούς τυχοδιωκτισμούς, τα δεινά που θα βρουν το τηλεοπτικό ποίμνιο αν δε συμμορφωθεί κι οδηγηθεί υπάκουα στη σφαγή, κτλ. Πώς εξηγείται ότι τα προηγούμενα 24ωρα κινούνταν βασικά στη γραμμή της (έντυπης) «δημοκρατίας», θεωρώντας πολύ σκληρές τις προτάσεις των δανειστών; Κι αν τελικά φλερτάρουν ή μάλλον συνυπολογίζουν το ενδεχόμενο ενός γκρέξιτ;

Επαναλαμβάνω με την ευκαιρία, και με αφορμή μια κουβέντα στα σχόλια, για πολλοστή φορά μια προσωπική εκτίμηση πως δεν υπάρχει μεν πλειοψηφικό ή κυρίαρχο ρεύμα της ελληνικής αστικής τάξης, που φλερτάρει με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα· θεωρώ δεδομένο όμως ότι υπάρχουν ενδοαστικές αντιθέσεις κι ανταγωνισμοί, που μπορεί να εκφραστούν και με αυτόν τον τρόπο και βασικά το αστικό κράτος, ως συλλογικός καπιταλιστής, ποηυ διευθετεί αυτές τις διαφορές και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς «δογματισμούς» και χωρίς να αποκλείει μια καμπή που να επιβάλει (ή να καθιστά συμφέρουσα) την έξοδο από την ευρωζώνη. Κι αυτό εξηγεί την ύπαρξη και σχετική προβολή μερικών, περιθωριακών προς το παρόν, ομάδων-κινήσεων, όπως το κόμμα της δραχμής, το επαμ του καζάκη, κτλ.

Τι επιδιώκουμε εμείς (το γνωρίζουμε) και πώς μπορούμε να το πετύχουμε;
Καταρχάς, ας κρατήσουμε μια πισινή μήπως τελικά αλλάξουν πάλι τα δεδομένα και καταστεί περιττή, για τον ένα ή άλλο λόγο, η διεξαγωγή του. Θα ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον να έμπαινε προς ψήφιση η πρόταση του σύριζα, τώρα που οι εταίροι απέσυραν τη δική τους. Αλλά η ζωή δεν προκρίνει συνήθως τόσο ενδιαφέροντα, βολικά σενάρια κι έτσι πρέπει μάλλον να ετοιμαστούμε για το αρχικό ερώτημα. Κι αν σήμερα το όχι φαίνεται να έχει σαφές, καθαρό προβάδισμα, είναι ζήτημα πώς θα καθοριστούν οι ισορροπίες μετά από μια καλά συντονισμένη τρομοκρατία, με κλειστές τράπεζες, έλλειψη ρευστότητας, καταθέσεις, ουρές στα ατμ, κτλ.

Χτες υπήρχε μια αναμονή για το πώς θα μεταφραζόταν συγκεκριμένα (αποχή, όχι ή κάτι άλλο) η κρυστάλλινη θέση του κκε: «όχι και στις δύο προτάσεις για συμφωνία, όχι σε παλιά και νέα συμβόλαια» (για το οποίο με καλύπτει εν πολλοίς ένα χτεσινό σχόλιο της amor omnia vincit). Η τακτική ευελιξία του κόμματος (διπλή άρνηση και προσθήκη ερωτήματος για την εε και τα μνημόνια στο δημοψήφισμα) και εν γένει η πολύ καλή χτεσινή κοινοβουλευτική του παρουσία χάλασαν ως ένα βαθμό τη σούπα και το στημένο δίπολο. Τις επόμενες μέρες τον τόνο πρέπει να δώσει ο κόσμος στο δρόμο, με πολλές, μαζικές συγκεντρώσεις.


Τα περιθώρια είναι στενά κι ο χρόνος τρέχει...

37 σχόλια:

faros είπε...

Με αστειότητες ο Μητρόπουλος (προεδρεύων της Βουλής), απέρριψε την Πρόταση του ΚΚΕ (να σημειώσουμε ότι ήταν απόλυτα σύμφωνη με το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 115 του Κανονισμού της Βουλής) που έβαζε το θέμα να

ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ

στο κείμενο που πρότεινε η κυβέρνηση, πάνω στο οποίο θα ψηφίσει ο λαός μας στις 5 του Ιούλη, και το θέμα να καταδικάσει ο λαός και το Μνημόνιο της συγκυβέρνησης και να ξεφύγουμε από την μέγγενη της ΕΕ και των Μνημονίων !

Cos είπε...

Φαίνεται πως έκανα λάθος στις αρχικές εκτιμήσεις μου. Παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των συριζαίων στα κανάλια, είναι ολοφάνερο πλέον ότι αυτό που πάνε να περάσουν είναι ένα τελείως κάλπικο όχι, που το ερμηνεύουν σαν όχι στις προτάσεις της τρόικα και ταυτόχρονα σαν ναι στις δικές τους προτάσεις, έστω και σαν βάση της δήθεν διαπραγμάτευσης. Όχι πως δεν ήταν αυτό φανερό, αλλά δεν περίμενα ότι θα το κάνουν από την αρχή, πριν το δημοψήφισμα δηλαδή και μάλιστα με τον πιο χυδαίο τρόπο. Είναι ξεκάθαρα πλέον οι μεγαλύτεροι πολιτικοί αλήτες, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ κάθε όριο. Επομένως η οποιαδήποτε δική μας θέση (όχι, αποχή, άκυρο) είναι τελείως δευτερεύον θέμα (ότι και να πει τελικά το κόμμα σωστό θα είναι) και απλά πρέπει να την εκφράσουμε ενιαία κυρίως στον δρόμο με μεγάλες κινητοποιήσεις και άμεσα.
Είναι τόσο μεγάλη η οργή που σου προκαλούν αυτοί οι άθλιοι γυμνοσάλιαγκες της κυβέρνησης, που τελικά, μάλλον συναισθηματικά, θα προτιμούσα την αποχή από αυτό το γελοίο δημοψήφισμα τους.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως στις δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν το ναι φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα, και αν το κλίμα τρομοκρατίας από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες συνεχιστεί, μπορεί να διευρυνθεί.

Νέστος

Cos είπε...

@Νέστος
Που το είδες αυτό;

Poe είπε...

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500008268

Cos είπε...

Poe, αυτό είναι πριν την αναγγελία του δημοψηφίσματος και σε άλλο ερώτημα.

Αναυδος είπε...

Η προσωπικη μου γνωμη
Όταν
-επι πεντε μηνες εχεις επιστρεψει 6-8δις στους δανειστες + 11,5 δις του ΤΧΣ και από την άλλη εχει λαβει μεσω ELA πάνω από 30δις.
- όταν εχεις καταθεσει μακροσκελη προταση με μετρα ανω των 8δις
- όταν δεν εχεις μεριμνησει για αποθεματα καυσιμων φαρμακων τροφιμων
σημαινει ότι δεν πας για ρηξη αλλα για συμφωνια

Η συμφωνια όμως που ο συριζοανελ θα υπογραψει εκ μερους των αστων της Ελλαδας πρεπει να εχει ορισμενα χαρακτηριστικα που η προταση των δανειστων δεν έχει.
Ο ΣΕΒ είναι αρκετα επεξηγηματικος
(….)
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ επισήμανε ότι σήμερα δοκιμάζονται οι σχέσεις της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και αυτό συμβαίνει με ευθύνη και των δύο πλευρών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μετά από 5 συνεχή χρόνια που οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους δοκιμάστηκαν στην κλίνη ενός φορολογικού Προκρούστη, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση και σε επενδυτικά κεφάλαια, το φάρμακο που φαίνεται ότι προτείνουν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί θα διατηρήσουν -το λιγότερο- το καθεστώς ασφυξίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας. «Κινδυνεύουμε να ζήσουμε την επανάληψη του ίδιου οικονομικού εφιάλτη και να βυθιστούμε σε έναν φαύλο κύκλο», εάν δεν αντιτάξουμε την εφαρμογή δίκαιων μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στη βιώσιμη αντιμετώπιση του ασφαλιστικού και της φοροδιαφυγής». Ένα καλό deal που τόσο ανάγκη το έχουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι πολίτες, οφείλει να ενσωματώσει αυτά τα στοιχεία, υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι από την πλευρά τους οι θεσμοί οφείλουν να επιδείξουν καλή πίστη και να επενδύσουν στη βιώσιμη αντιμετώπιση του βάρους του ελληνικού χρέους.
(….)
http://www.sev.org.gr/grafeio-typou/deltia-typou/anakoinosi-schetika-me-tin-paremvasi-sev-stin-businesseurope-stis-vryxelles-18-6-2015/

Η προταση των δανειστων δεν θα είναι παρα μια ανασα 5 μηνων ενα προοιμιο μιας επομενης συμφωνιας στερωντας από τις τραπεζες και το αστικο κρατος τη δυνατοτητα να χρηματοδοτησει την καπιταλιστικη αναπτυξη . Δεν λυνει ουτε το χρηματοδοτικο προβλημα του αστικου κρατους. Με αλλα λογια η προταση των δανειστων είναι κακη για την αστικη ταξη της ελλαδας ή εστω για μεγαλο μερος της.

Αυτος είναι ο πρωτος λογος που ο συριζα πηγαινει σε δημοψηφισμα.

Αναυδος είπε...

Ο δευτερος λογος που ο συριζα παει σε δημοψηφισμα είναι η εκλογικη και πολιτικη του επιβιωση. Ειτε με συμφωνια ειτε με χρεοκοπια το μελλον του τσιπρα και του μορφωματος του θα είναι πολύ δυσκολο Αρα θα πρεπει
- Να υποχρεωσει την αστικη αντιπολιτευση να χρωματιστει με τα μελανοτερα χρωματα. Λεγοντας ναι στην προταση των δανειστων ποταμονδπασοκ αναλαμβανουν μερος του πολιτικου κοστους δινοντας τη δυνατοτητα στο συριζα με την συμφωνια που θα φερει (μετα το δημοψηφισμα που μαλλον θα γινει) να φανει περιπου ηρωας.
- Συγκρατει αμεσα ολους εκεινους (κυριως ψηφοφορους και απλα μελη) που ειχαν αγανακτησει με το αριστερο μνημονιο και τα μετρα που περιελαμβανε
- Βαζει και παλι σε αναμονη τις πιθανοτητες ριζοσπαστικοποιησης του κοσμου
Βεβαια η πραγματικοτητα δεν μπορει να αλλαξει. Η καπιταλιστικη κριση ξεπερνιεται μονο με αυξηση της εκμεταλευσης της εργατικης δυναμης και με την καταστροφη του κεφαλαιου. Συνεπως στο πιθανο σεναριο της νεας συμφωνια τα αντιλαικα μετρα είναι παραπανω από σιγουρα η μονη βελτιωση θα είναι για την αστικη ταξη και θα προκειται για μια ελαφρυνση του χρεους

Η προταση του ΚΚΕ για διπλο όχι είναι σοφη με δεδομενο ότι δεν επιλεγουμε εμεις ουτε το γηπεδο ουτε καν ακομη και το παιχνιδι που παιζετε. Η συμπορευση μας με το όχι του συριζοανελχα θα μας εσερνε πισω από το επομενο ναι τους . Γιατι στην ουσια το δημοψηφισμα είναι ένα καταφατικο ναι στα μνημονια διαρκειας ειτε του συριζα ειτε των δανειστων

Ανώνυμος είπε...

http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/226890/dhmopshfisma-2015-ti-lene-oi-dhmoskophseis.html

@Cos, έχεις δίκιο, τα ερωτήματα είναι πριν την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, και έχουν και πολύ μικρό δείγμα. Αλλά το ερώτημα της κάπα ρησέρτς για το αν έρθει η συμφωνία, το 47% ήταν στο ναι και το 33% στο όχι. Όλα αυτά βέβαια ρευστά και μπορεί σήμερα να είναι διαφορετική η εικόνα

Νέστος

Απλός Στρατιώτης είπε...

Και ενώ δεν έχει κανένας συριζαίος την τόλμη να βγει και να πει τί σημαίνει το όχι, να λοιπόν ένας "απροσδόκητος σύμμαχος" στην φαρέτρα του σύριζα και της κυβέρνησης.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21065:papakwnstantinou-epta-meres&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

Μέσα σε 3 παραγράφους αυτοαναιρείται 3 φορές!

Την μία το παίζει σωματοφύλακας του αλέξη, την άλλη τα βάζει με το κείμενο των 47 σελίδων, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάηκε και αυτή η πρόταση, άρα το όχι είναι όχι σε όλα τα μνημόνια! Βασιλικότερος του βασιλέως ο ΠιΠι...

Και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ανταρσύα είναι ή καλύτερα θα γίνει η αριστερή τάση, της αριστερής πτέρυγας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας που συγκυβερνά!

http://antarsya.gr/node/3121

Για άλλη μια φορά θα τραβήξουμε μόνοι μας το κουπί, προσπαθώντας να ενημερώσουμε αλλά και να συσπειρώσουμε τον κόσμο αυτό που δεν θέλει ούτε τα "πλήρη" ουτε τα "λάιτ" μνημόνια...

Ανώνυμος είπε...

Προς Αναυδος και λοιπούς υποστηρικτές του ΟΧΙ σε όλα

Πόσο πιο ετεροπροσδιοριζόμενοι μπορείτε;
1)Η απόφαση της Κ.Ε. είναι ο ορισμός της γραφειοκρατίας και της παραίτησης από την θέληση για πρωτοπορεία και καθοδήγηση.
2)Η συνειδητοποίηση των εργαζόμενων, των αυταπασχολούμενων αγροτών και επαγγελματιών (και όχι του "λαού της χώρας μας"-βλ. Γ.Γ.) προυποθέτει μια προοδευτική ριζοσπαστικοποίηση, δεν θα συμβεί με απότομο ξύπνημα
3)Την Κυριακή θα ψηφιστεί κάτι από τα δύο και αυτό θα έχει συνέπειες που δεν μπορούν να ελεγχθούν πιθανόν...
4)Τα αντανακλαστικά αλλά και τα μέτρα του ΚΚΕ όσον αφορά το στενό του περίγυρο είναι χαρακτηριστικά αδυνατισμένα
5)Το άκυρο του ΚΚΕ δεν θα καταγραφεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα άκυρα

Λέων

Ανώνυμος είπε...

κρίμα,κρίμα,κρίμα σύντροφοι.
η αποχή είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε.
νίκη του ναι,σημαίνει αποδοχή από το λαό του ευρωμονόδρομου,αποδοχή της υποταγής.
νίκη του ναι ΠΙΘΑΝΟΝ να ανοίγει άλλους δρόμους στην κατεύθυνση της διάλυσης των αυταπατών.
ας βάλουμε τη σφραγίδα μας με την παρουσία στους δρόμους,όχι στα μνημόνια,όχι στην ΕΕ. αλλά ΟΧΙ σύντροφοι.η αποχή είναι τεράστιο λάθος
κρίμα,κρίμα,κρίμα σύντροφοι..

ΗΛΕΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Αφου ειναι κακη για την αστικη ταξη γιατι υπαρχει πολιτικος πολος-νδ πασοκ ποταμι που υποστηριζει το ναι;

Φραγκος

Αναυδος είπε...

προς οψιμους κριμιστες και ανησυχουντες

οποιος θελει να γινει ουρα του μνημονιου των συριζοανελ ειναι ελευθερος να ψηφισει οχι που θα μεταφραστει σε ναι σε ενφια, αυξησεις φπα, εισφορων κλπ.

εμεις επειδη δεν θελουμε κανεναν μνημονιο λεμε οχι στα παντα (και αυτο δεν ειναι επανασταση ειναι σταση αξιπρπεπειας )

δεν παγιδευομαστε στα ψευτοδιλληματα συριζοανελχα-νδπασοκποταμι ιδιοι ειναι και οι δυο στα ποσοστα του φπα και της εκτακτης εισφορας διαφερουν

υγ1 φανταζομαι οτι η μη πληρωμη συνταξεων αυριο εντασσεται στο λιτο βιο για φτωχους συνταξιουχους και χαμηλααμοιβομενους δημοσιους υπαλληλους. Μολις μαθουν να ζουν χωρις φαι θα πεθανουν απο την αριστερη κυβερνηση

υγ2 η αστικη ταξη δεν ειναι ενιαια εκτος και αν η χα εκφραζει τους εργατες

κριμα στα μουτρα σας

Αναυδος είπε...

ο εμφυλιος ξεκινησε

http://www.zougla.gr/greece/article/episodio-sti-sigentrosi-tou-antarsia--evrisan-ke-eftisan-ton-giani-varoufaki

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω, οτι για άλλη μια φορά θύμα θα ναι ο λαός. Τον βάζουν να αποφασίσει για το πως θα αυτοκτονήσει...

raven

Ιστρολλικός είπε...

Φράγκε, όπως σου λέει και ο Άναυδος, η αστική τάξη δεν είναι ενιαία και οι πολιτικές τις επιλογές δεν εκφράζονται από ένα κόμμα-μία γραμμή. Εκτός από τη ΧΑ, θεωρείς μήπως ότι ο Καμμένος και ο Τέρενς Κουικ στηρίζουν όχι για να φέρουν τη διχτατορία του προλεταριάτου και της φτωχής αγροτιάς;

Δες επίσης το άρθρο του όψιμα αντιτροικανού Χατζηνικολάου, που δεν στηρίζει ούτε ναι ούτε όχι, αλλά εύχεται να καταλήξουν όλα αυτά σε έναν έντιμο συμβιβασμό εντός ΕΕ (http://www.enikos.gr/my-blog/326185,Na-apofygoyme-thn-peripeteia.html).

Το δημοψήφισμα θα είναι ένα φιάσκο, όχι μόνο γιατί είναι ένας άθλιος εκβιασμός, αλλά γιατί οι πολιτικοί τσαρλατάνοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν την πολιτική κρίση που θα προκαλέσει μια βδομάδα χωρίς ΑΤΜ. Προβλέπω ότι θα αρχίσουν να τρώγονται μεταξύ τους από αύριο κιόλας. Το 2015 δεν ειναι '81 και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Τα περιθώρια του συστήματος για τσάμπα μαγκιές έχουν στενέψει πάρα πολύ. Όπως είπε και ο ΓΓ, να δω από Δευτέρα που θα είναι.

Ανώνυμος είπε...

To KKE (μ-λ) και η Κόντρα βγάλαν γραμμή για αποχή. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι φουλ υπέρ του ΟΧΙ. Αν πω οτι οι δεύτεροι είναι οι πλύστρες του ΣΥΡΙΖΑ θα είμαι κακός;




Πμ

Ανώνυμος είπε...

Ναι οντως δεν ειναι ενιαια. Γιαυτο ηθελα να μ εξηγησεις αυτο που εγραψες οτι η προταση των δανειστων είναι κακη για την αστικη ταξη της ελλαδας ή εστω για μεγαλο μερος της. Ουσιαστικα ηθελα να μ κανεις 1 εκτιμηση για το ποιο κομματι της α.τ. οπως εκφραζεται απο ποταμι πασοκ νδ δε θιγεται απο τη συμφωνια κ λεει ναι σε αντιθεση πχ με τους ελληνες εφοπλιστες που απο οτι καταλαβα βρισκονται σε ανταγωνισνο με τους γερμανους εφοπλιστες κ θιγονται με τη συμφωνια
Ημουν σαφης ελπιζω κ συ λιγο ισοπεδωτικος στην απαντηση σ.

Ανώνυμος είπε...

Φραγκος

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...


Τελικά, μάλλον επαληθεύεται αυτό, που πολλοί με την πρώτη υποψιαστήκαμε, όταν ο Τσίπρας άσχισε τις "μαγκιές", να διεκδικεί "εξουσία", τα ταξιδάκια στην Αμερική κλπ.
Υπάρχει διένεξη μέσα στην ελληνική α.τ., που συντονίζεται με τους ανταγωνισμούς αμερικανικού-δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Ο ένας πόλος, ΝΔ-Πασόκ-Ποτάμι, εκφράζει την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα.
Ο άλλος πόλος, ο σοσιαλφασιστικός, τΣύριζα-Ανελ-Χ.Α., προφανώς εκφράζει την φιλοαμερικανική, με πυρήνα το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που με καμία παναγία δε θέλει να ανήκει στην ΕΕ.
Ετσι εξηγούνται πολλά, αρχίζοντας από τις ερωτοτροπίες με την δραχμή, την αλματώδη ανάπτυξη, αλλά και την σύλληψη της Χ.Α., μέχρι την άνοδο του τΣύριζα, την μαϊμού-διαπραγμάτευση μέχρι και το "δημοψήφισμα+όχι".
Προφανώς οι ευρωπαίοι-Σαμαράς δε θέλανε το δημοψήφισμα και εν πάσει περιπτώσει καλύπτονται και με το "ναί". Εχουνε επενδύσει πολλά δις στην συμφωνία, όπως λέει και ο Αναυδος.
Οι αμερικανο-εφοπλιστάδες και τα τσιράκια τους, οι σοσιαλφασίστες, από την άλλη, το κατέβασαν για να πρεσσάρουν τους πρώτους, ενώ και ένα grexit καθόλου δε θα τους έκοφτε.
Σκέφτομαι, ότι σε αυτά τα πλαίσια, ακόμη και η θέση για αποχή, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν εύλογη, τώρα στην ουσία έχει το μειονέκτημα να πριμοδοτεί σαν επιχείρημα την "αμερικανική" πλευρά. Εχει δίκηο ο Αναυδος, δυστυχώς είμαστε μακρυά από την δυνατότητα επιλογής γηπέδου...
Στο φινάλε, μάλλον η κομματική θέση για άκυρο όχι-σε-όλα είναι το μικρότερο κακό. Δεν ελπίζω σε θεαματικά αποτελέσματα γιατί σαν γραμμή είναι δύσκολη στην υλοποίηση της - δε θα μετρήσουμε πολλά κουκιά. Οσο για το αποτέλεσμα του "δημοψηφίσματος" νομίζω πως με τα σημερινά δεδομένα θα υπερισχύσει το "ναί" γιατί ο λαός γενικά αντιπαθεί τους τυχοδιωκτισμούς και τα γργονότα τούτης της βδομάδας θα τρομάξουν, και δικαίως, πολλούς.
Με λίγα λόγια, αν δεν υπάρξουν συνταρακτικές ανατροπές, πάμε για αριστερή παρένθεση.
Τουλάχιστον να ξεπουπουλιαστούν οι σοσιαλφασίστες και οι "πλύστρες" τους. Κάτι θάναι κι αυτό.

Αναυδος είπε...

@φραγκο

αν και απαντησε ο Σεχταρ και ο ιστρολικος πολυ συνοπτικα να συμπληρωσω οτι
- μερος του κεφαλαιου εξαρταται απο τις προμηθειες του κρατους (κατασκευαστικος τομεας). Αυτό είναι διχασμενο γιατι ναι μεν η ΕΕ δινει δωρεαν χρημα αλλα σημερα το αστικο κρατος αδυνατει να δανειστει και να πληρωσει
- άλλο εχει εξαγωγικη δραστηριοτητα (π.χ. φαρμακα) η δραχμη εδώ ειναι ελκυστικη γιατι θα αυξησει την ανταγωνιστικοτητα του στις αγορες. Δεν είναι τυχαιο ότι ο γιαννακοπουλος στηριζει συριζα
- το κεφαλαιο στον τουρισμο επισης με τοπικο νομισμα θα ενισχυσει τη θεση του
- ελληνες καπιταλιστες με τις δραστηριοτητες τους εξω (π.χ. εφοπλιστες) Υποτιμημενο νομισμα σημαινει μεγαλες ευκαιριες αγορων παγιων εντος ελλαδας
- από την άλλη εισαγωγικες επιχειρησεις (πολυεθνικες, ενεργειας κλπ) εκτος ευρω θα εχουν σημαντικα προβληματα
- χρηματοπιστωτικος τομεας εκτος ευρω θα εχει σημαντικα προβληματα και θα βρεθει αντιμετωπος με την εξαγορα του

ακομη και στα πλαισια ενός ομιλου πιθανα τα συμφεροντα να διαφερουν η ουσια είναι η εξης
το ευρω δεν είναι θεμα αρχης για το κεφαλαιο αλλα θεμα συμφεροντος. Αν συμφερει θα είναι με το ευρω αν όχι θα είναι με καποιο άλλο νομισμα. Ακομη περισσοτερο τοο δημοσιονομικο προβλημα που παραμενει αλυτο για καποιους αυτό είναι οκ για καποιους αλλους αυτό είναι θανασιμο. Οι ελληνικες τραπεζες ανηκουν στο ΤΧΣ με χαμηλη χρηματηστιριακη αξια Ολοι οι κεφαλαιοκρατους τρεμουν για την τυχη τους γιατι αυτές είναι που τους τροφοδοδοτουν με ζεστο χρημα και σε αυτές εχουν υποθηκευμενα πανω από το 60% των παγιων τους

Ανώνυμος είπε...

Αμερικανοι αξιοματουχοι βγηκαν και ειπαν οτι περιμεναν μια τετοια εξελιξη. Και προτεινουν να τα βρουν οι 2 πλευρες και να μπει επι ταπητος κουρεμα του χρεους. Μαλλον τα πραγματα ξεκαθαριζουν ως προς τα κινητρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τωρα για καποιους εξυπνακηδες.
Οταν υπαρχουν 2 προτασεις στο τραπεζι που μοιαζουν και απιστευτα και βαζεις προς ψηφιση ή μη τη μια σημαινει οτι καταψηφιση της ειναι αποδοχη της αλλης.
Το ΚΚΕ θα εχει δικα του ψηφοδελτια που ρητα θα λενε ΟΧΙ και στις 2 συμφωνιες. Αν θελουν μπορουν να τα προσμετρησουν στο ΟΧΙ αλλιως θα τα βαλουν στα ακυρα. Δικο τους θεμα. Η αποψη ΟΧΙ και στα 2 και εξω απο ΕΕ καταγραφεται μονο στα ψηφοδελτια του ΚΚΕ. Οποιος ψηφιζει ΟΧΙ μονο στη συμφωνια των δανειστων συνειδητα ή μη ειναι υπερ της ΕΕ και της προτασης ΣΥΡΙΖΑ. Ο απλος κοσμος ασυνειδητα αλλα οι πολιτικες δυναμεις που αυτο προτεινουν, απολυτα συνειδητα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Και κατι ακομα. Το ΚΚΕ και ΟΧΙ να επελεγε σαν συγκεκριμενη σταση ειναι η μονη πολιτικη δυναμη με τοσο κρυσταλλινη θεση που κανεις δεν θα μπορουσε νς το τσουβαλιασει με το ΣΥΡΙΖΑ και υπερ της ΕΕ. Ωστοσο η επιλογη για 3ο ψηφοδελτιο ειναι η καλυτερη δυνατη.
Ας προβληματιστουν οι Ανταρσυα κλπ γιατι ολοι τους θεωρουν πια συνιστωσα του ΣΥΡΙΖΑ αν και δε φαινεται πια να ενοχλουνται σε επιπεδο ηγεσιας απο αυτο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το πράγμα που ψάχνουμε να βρούμε ποιό κομμάτι εξυπηρετεί η έξοδος από το κοινό νόμισμα και πως αυτό είναι και σοβαρό επιχείρημα, πραγματικά με ξεπερνάει. Κάποιο κομμάτι το εξυπηρετεί και κάποιο άλλο όχι...ωραία,και; την πλειοψηφία των εργαζομένων, των αυταπασχολούμενων σε πόλη και χωριό, αγρότη ή επαγγελματία τον εξυπηρετεί; υπο προυποθέσεις; να συμφωνήσω, να δούμε όμως και τι κάνουμε για να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις και να αξιοποιήσουμε τις αντιθέσεις των αστών.
και επαναλαμβάνω, το ΟΧΙ σε όλα είναι γραφειοκρατική θέση, ακόμα και η αποχή θα είχε περισσότερο νόημα. Τουλάχιστον θα έμπαινε στόχος να μην νομιμοποιηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εφόσον δεν συγκέντρωνε ένα ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων. Αλλά να πάω ως την κάλπη για να ρίξω άκυρο ψηφοδέλτιο που θα συνυπολογιστεί με την μούτζα, το προφυλακτικό και κάθε άλλη χαζομάρα; Όχι, δεν θα σας γίνει η χάρη

Λέων

zoot horn rollo είπε...

Εντάξει Λέων, έγινε. Κατά τ'άλλα όμως κάνε μας τη χάρη...

Ανώνυμος είπε...

Προς zoot κλπ

Κάνε "μας";;;; Ανέλαβες καθήκοντα εκπροσώπου του "λαού της χώρας μας";
Πλάκα έχει να κάνεις τον τρελό του χωριού στο ίντερνετ αλλά υποψιάζομαι πως αυτό κάνεις και στην πραγματική ζωή.
Υ.γ.: true;;


Λέων

zoot horn rollo είπε...

Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις...με τσάκωσες...

Ανώνυμος είπε...

Λυσσασμενη άμυνα στην υπηρεσία των δανειστων οι κόκκινοι euro-rangers. Συνεχιστε το ξεβρακωμα... Το block των μονοπωλίων και των δοσιλογων περισσότερο καθαρό από πότε!!!

Κριτίας, νετα-σκετα

Ανώνυμος είπε...

Πρόταση Συριζα είναι ίδια 99% με πρόταση δανειστών.
Το εκλογικό ποσοστό του Σύριζα στις τελευταίες εκλογές είναι 4% από τους παλιούς του και το υπόλοιπο, από δυσαρεστημένους Πασόκ, Δημάρ, Ν.Δ. κλπ.
Ο Σύριζα προκειμένου να εφαρμόσει τα μέτρα, επικαλείται την αντίθεσή του στην πρόταση των θεσμών και προκαλεί δημοψήφισμα γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύοντας στο μονόδρομο της ΕΕ ψηφίζουν Ναι, λύνοντάς του έτσι τα χέρια για εφαρμογή των μέτρων ΕΕ και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Η επικράτηση του Οχι, με την χωρίς να την πιστεύει υποστήριξη (του κάνω την ανάγκη φιλοτομία) Σύριζα, είναι προσωρινή ήττα των κεφαλαιοκρατών και θα δυναμώσει τον λαό στην επόμενη σίγουρη συνάντηση μας με το 99% ίδια made in Σύριζα μέτρα.
Το δικό μας Οχι χ 2 θα βοηθήσει σε κάτι;
ΚΠ

Αναυδος είπε...

ο κριτιας μετα το επαμ αγαπησε την ΧΑ ?

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

@ΚΠ
Είναι μάλλον παράλογο να καλεί ένας πρωθυπουργός, όσο αλήτης και να είναι, σε υπερψήφιση της άποψής του, προσβλέποντας στην ....απόρριψή της! Μόνη λογική εξήγηση θα ήταν γι αυτό η επιδίωξη μιας "ηρωϊκής εξόδου", οπότε ποια "λυμένα χέρια" βλέπεις; Για να μην επαναλαμβάνομαι, αν ενδιαφέρεσαι, διάβασε κάποια σχετικά σχόλια εδώ.
Μην επηρεάζεσαι από τους βαμμένους των μπλογκ, αυτή τη στιγμή στον κόσμο επικρατεί αλλοφροσύνη, αν αυτό το πράγμα πάει μέχρι την Κυριακή, τον Τσίπρα τη Δευτέρα θα ψάχνουμε να τον βρούμε, κατά πως του είπε κι ο Κουτσούμπας. Κι εμένα μου φαίνεται παρανοϊκή κίνηση εκ μέρους του το δημοψήφισμα με πρόταση για "όχι", την στιγμή, που η εκλογική του βάση είναι σαφώς φιλοευρωπαϊκή: Πασόκοι, εσωτερικάκηδες, εξωκοινοβουλευτικοί αντι-κουκουέδες και εξωμότες του ΚΚΕ. Η προσωπική μου εντύπωση από τον κύκλο των φίλων-γνωστών μου είναι πως ο τΣύριζα βαράει διάλυση, πάει για τον σκουπιδοτενεκέ. Μάλλον τον χρησιμοποιήσανε και τον καίνε τώρα οι αμερικάνοι. Τι νόημα έχει να τον ακολουθήσει το ΚΚΕ;
Διπλό όχι, λοιπόν, για να συντονιστούμε με τις υγιέστερες δυνάμεις του λαού και να μπορεί να συνεχιστεί ο αγώνας.

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το δημοψήφισμα βρωμάει από χιλιόμετρα σαν αμερικανιά. Ένα ψυχολογικό τρικ για να φανούν οι Αμερικάνοι οι καλοί και οι Γερμανοί οι κακοί. Πρόβλεψή μου: το όχι θα κερδίσει πανηγυρικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η τρόικα θα "εξαναγκάσει" την κυβέρνηση σε έξοδο από το ευρώ και ο Τσίπρας θα φέρει τους Αμερικανούς να μας "σώσουν" με ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Επομένως ναι το δημοψήφισμα είναι τρικ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα καεί καθόλου.

Αναυδος είπε...

το πρωτο γραμματιο εξοφληθηκε προς την χρυση αυγη

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500008550

σοσιαλφασιστες εν δρασει

Cos είπε...

Παιδιά, η παγίδα είναι τέλεια, σε αυτό το δημοψήφισμα ότι και να ψηφίσεις, ψηφίζεις μνημόνιο. Καθόλου λοιπόν παρανοϊκή κίνηση το δημοψήφισμα, και το ΝΑΙ και το όχι ένα πράγμα είναι: τα κεφάλια μας στη διάθεση των αστών και μάλιστα σκυμμένα.

Ανώνυμος είπε...

@ΚΠ.
Το νόημα του διπλού ΟΧΙ του ΚΚΕ ειναι οτι εναι το μονο που εχει νόημα και περιεχόμενο. Το άλλο οχι του ΣΥΡΙΖΑ ειναι πάντελως ανόητο, υπό την έννοια οτι ειναι κενό νοήματος, περιεχομένου και ιδεολογίας.

ravem

Ανώνυμος είπε...


Βαρουφάκης (μετά την απόσυρση της πρότασης των θεσμών): Αν υπογράψουμε μια καλή συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα, θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι».

Βούτσης (την Κυριακή το πρωί): Αν έχουμε συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα, θα την υπογράψουμε μετά από το δημοψήφισμα.

Βαλαβάνη (επίσης την Κυριακή): Αν έχουμε συμφωνία για το χρέος και τη δική μας πρόταση, μπορεί να ανασταλεί το δημοψήφισμα.

Κρατάμε στα υπόψιν τις τρεις τοποθετήσεις για το κοινό που έχουν, ότι το παζάρι δεν έχει τελειώσει! Αλλά και γιατί και οι τρεις περνάνε ως αυτονόητο ότι η κυβερνητική πρόταση -παραλλαγή της πρότασης των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ- δεν χρειάζεται λαϊκή έγκριση.

Για τις απορίες όσων ψηφοφόρων ρωτάνε γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει για έγκριση στο δημοψήφισμα μαζί με την πρόταση των δανειστών και τη δική της πρόταση, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις, αλλά καταφεύγουν στις υπεκφυγές...

Aπο το πορταλ...

ratm