Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Πίσω από τις λέξεις...

...έρχεται ο αλέξης κι η κυβέρνησή του, με τη συνέχεια των μνημονίων και το τρίτο το μακρύτερο.
Πίσω από τα παχιά λόγια για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία κι εθνική περηφάνια, έρχονται ο εμπαιγμός με το δίλημμα «μνημόνιο ή μνημόνιο», η αδικαιολόγητη άρνηση να προστεθούν τα ερωτήματα που πρότεινε το κκε για μνημονιακές συμφωνίες και εε, το σχέδιο για νατοϊκή βάση στην κάρπαθο.
Πίσω από τους βερμπαλισμούς για τους φορείς της τρόικας, που είχαν την ευκαιρία να γίνουν θεσμοί, αλλά την έχασαν, κρύβεται η υποταγή της κυβέρνησης στον ευρωμονόδρομο και το γλείψιμο της μπότας που τους/μας κλωτσά.

Κύριοι του σύριζα, είστε κάθε λέξη του αστικού συντάγματος που προστατεύει τα ιερά και τα όσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και υπερασπίζεται την εξουσία των εκμεταλλευτών.
Είστε κάθε ξεπουλημένη υπόσχεση της 3ης σεπτέμβρη και κάθε «ΘΑ» της αλλαγής, αλλά ακόμα πιο πίσω κι από τις φραστικές διακηρύξεις του «παλιού, καλού πασόκ».
Είστε κάθε λέξη των ελευθεριών του μάαστριχτ και της φυλακής των λαών στα δεσμά του χρέους και των ελλειμάτων διαρκείας.
Είστε κάθε λέξη του μνημονίου που θα έσκιζε η κυβέρνησή σας και των εφαρμοστικών του νόμων, που θα καταργούνταν σε ένα μόλις άρθρο.
Είστε κάθε «ναι σε όλα» που ειπώθηκε, για να τα περάσει, και η ένοχη σιωπή στις προτάσεις των κομμουνιστών για την κατάργησή τους.

Είστε κάθε μισόλογο που καλλιεργεί αυταπάτες για εύκολες κι ανώδυνες λύσεις, χωρίς ρήξη και σύγκρουση με το ασφυκτικό πλαίσιο που πνίγει ελευθερίες κι εργατικές κατακτήσεις χρόνων.
Κάθε δημιουργική ασάφεια του βαρουφάκη και κάθε σωβινιστικό λογύδριο του καμμένου.
Κάθε λέξη με ιστορικό φορτίο, που χρησιμοποιείτε για να την αδειάσετε και να την πετάξετε στον κάδο της ιστορίας, μαζί με τα παλιά συνθήματα που ξεχάστηκαν.
Είστε το ακριβώς αντίθετο από την ελπίδα που ευαγγελίζεστε.
Είστε κάθε λέξη των ψεύτικων εκβιαστικών διλημμάτων που βάζετε στο λαό, γιατί το «όχι» σας και το «ναι» μοιάζουν σα δύο σταγόνες νερό.
Είστε το πασόκ, μέχρι την τελευταία του σταγόνα. Και τα σταγονίδια της σοσιαλδημοκρατίας, που ξόφλησε ιστορικά και νεκραναστήθηκε, για να επιστρέψει από το παράθυρο.

Είστε όλο λόγια και τηγανίτα τίποτα.

Κι η απάντηση του ελληνικού λαού στα διλήμματά σας δεν μπορεί παρά να είναι ένα κατηγορηματικό κι απερίφραστο «όχι» σε παλιά και νέα μνημόνια.

103 σχόλια:

faros είπε...

Δεν εκβιαζόμαστε ...
Δεν υποχωρούμε ...
Δεν σκύβουμε το κεφάλι !

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ - ΤΡΟΪΚΑΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ !

faros είπε...

Όχι στα Μνημόνιά τους ...

Όχι στην ... Ευρώπη τους !

Ναι στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στη διαγραφή του χρέους, στην εργατική λαϊκή εξουσία !

TRASH είπε...

Έγραψες...

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΚΑΙΡΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

ΘΑ ΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΟΥΝ ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ;

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ, ΔΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 41 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΤΟ ΚΚΕ.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΤΟ ΚΚΕ.

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΚΕ.

ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΦΕΛΤΙΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΑΣ.

ΚΑΙ 22 ΝΑ ΕΒΓΑΖΕ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΑΖΕ. ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΤΑΝ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.

ΕΚΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ΛΕΜΕ, ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 1979 ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΟΤΑΝΕ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικός αλλά θα πω την αμαρτία μου. Σε αυτούς που αποφασίζουν τη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατώ να βρω το παραμικρότερο ίχνος ηθικής. Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι πλεόν ότι το ζήτημα είναι δυνατό να περιοριστεί μέσα στα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης (έστω και της οξύτατης). Υπάρχει ηθική αβυσσος με τα θρασύδειλα καθάρματα και τη παλιανρωπιά που έκαναν στο λαό. Ξεπέρασαν κατά πολύ ακόμα και τον Ανδρέα. Και είναι αυτό κάτι που πραγματικά δε πίστευα ποτέ ότι θα πω.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Θερσίτη,
Στη Βουλή δεν ψήφιζες αν θες να γίνει το δημοψήφισμα ή όχι,αλλά αν θες να γίνει το δημοψήφισμα με το συγκεκριμένο ερώτημα. Με το δημοψήφισμα συμφωνούσε κ το είπαν όλοι στις ομιλίες.Το είπε κ σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Παφίλης.Βάλε να τον ακούσεις. Αλλά αφού διαφωνείς με το ερώτημα πώς να το ψηφίσεις στη Βουλή;Έλεος δηλαδή.Να μη βάλεις τη διαφορετική σου γνώμη για το ερώτημα (κ ενώ ήξερες ότι θα ψηφιστεί σίγουρα;)
Το θέμα συμμετοχής στα αστικά κοινοβούλια κάθε τύπου έχει λυθεί από το Λένιν κ δεν έχει σχέση με τα δημοψηφίσματα.

mariori

Ανώνυμος είπε...

Θερσιτη καλα θα κανεις να ενημερωνεσαι καλυτερα. Στο λεω φιλικα.
Το ΚΚΕ καταψηφισε την προταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ωστε να βγει το δημοψηφισμα αντισυνταγματικο. Τοποθετηθηκε καθαρα οτι λεει ΝΑΙ στο δημοψηφισμα αλλα ΟΧΙ με το καλπικο και εκβιαστικο ερωτημα που σε βαζει να διαλεξεις αναμεσα σε 2 μνημονια. Εκανε τη δικη του προταση την οποια πραξικοπηματικα ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθηκε να τη βαλει εστω σε ονομαστικη ψηφοφορια στη βουλη. Κατοπιν το ΚΚΕ καταψηφισα το δημοψηφισμα με αυτο το ερωτημα.
Ειπε ωστοσο οτι θα συμμετεχει και θα το αξιοποιησει ωστε να προπαγανδιση πλατια στο λαο τη δικη του προταση και να καλεσει σε στηριξη της και στην καλπη μεσω των ψηφοδελτιων που θα διακινησει.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΨΗΦΙΖΕΣ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.

ΕΙΠΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΠΕ ΟΧΙ. ΑΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΙΩΘΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΟΧΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ; ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

ΤΟ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ 5-6 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΛΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΕ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΑΜΑΤΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΠΛΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;

ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΑΣ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ. ΑΡΑ ΑΠΟΧΗ.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΠΛΑ ΠΑΕΙ ΑΚΥΡΟ. ΟΥΔΕΙΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ. ΩΣ ΜΗ ΓΕΝΟΜΕΝΟ.

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ.

ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΒΑΛΕΙ ΗΔΗ ΟΙ ΑΣΤΟΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΒΑΛΩ.

ΕΛΕΓΕ Ο ΛΕΝΙΝ Η ΜΑΡΞ ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ;

Α ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΤΟ 1978 ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΚΚΕ ΖΗΤΟΥΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑΙ Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
ΗΤΑΝΕ ΛΑΘΟΣ;

ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΑΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΚΟΙ, ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΦΕΥΓΑΝΕ, ΠΑΛΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

ΓΡΑΦΩ ΜΟΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑ είπε...

ΘΕΡΣΙΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ,

Κοτζιάς: Ένα "όχι" θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας KAI ΕΣΥ ΜΑΣ ΛΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ???

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΕΡΣΙΤΗ ΓΕΙΑ ΣΟΥ,
ΚΕΛΕΥΤΩΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Αν ζητούσαμε δημοψήφισμα με ερώτημα να φύγουν οι βάσεις από τα Χανιά κ να πάνε στην Κάρπαθο θα ήταν λάθος.Κ τώρα αν το ερώτημα ήταν ναι ή όχι σε κάθε συμφωνία μέσα θα ήμασταν.Χωρίς να ανατραπεί ο καπιταλισμός. Τώρα για τις εκλογές αν πχ ήμασταν σαν τις ΗΠΑ κ υπήρχαν μόνο 2 επιλογές Ομπάμα δε θα ψήφιζα.Όσο εδω έχω κ άλλες θα επιλέγω.

Mariori

Ανώνυμος είπε...

Θερσιτη μπλεκεις μηλα με πορτοκαλια και θες να φτιαξεις βυσσιναδα....
Το ΚΚΕ ειναι γνωστο γιατι συμμετεχει στις ευρωεκλογες και στις εθνικες εκλογες. Και δεν ειναι επειδη περιμενει να βγει κυβερνηση και να φτιαξει τον καπιταλισμο.
Εσυ πως νιωθεις που περασε το δημοψηφισμα με το συγκεκριμενο παραπλανητικο ερωτημα με την ψηφο της ΧΑ? Μηπως επρεπε το ΚΚΕ να συμμετεχει και στα δημοψηφισματα της χουντας? Δημοψηφισμα να ειναι και οτι να ναι? Πως νιωθεις που το ΝΑΙ θα το ψηφισει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -ΠΟΤΑΜΙ και το ''ΟΧΙ'' ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΧΑ? Ποση περηφανια χωραει σε ενα ΟΧΙ που ειναι ξεκαθαρι ΝΑΙ στην ΕΕ και τα μνημονια, που το στηριζουν οι νεοναζι, το αβανταρει ο ΣΕΒ και εδω και 2 μερες οι υπουργοι σε καθε τονο οπως και ο Τσιπρας λενε οτι το ΟΧΙ ενισχυει τη διαπραγματευση, οτι θα κανει τους ευρωπαιους να αποδεχτουν την ελληνικη προταση(δηλ. τα 8 δις μετρα) , δηλαδη ενα ΟΧΙ για να κανουμε μαγκιορικο το ΝΑΙ του Τσιπρα.
Κανε οτι θες Θερσιτη εγω κραταω αυτο που ειπε ο Χιωνης. Οτι αν το 30% που δεν θελει την ΕΕ εριχνε το ψ/δ του ΚΚΕ τοτε θα ηταν μυνημα αντιστασης,οτι τοτε θα το φυσαγαν και δε θα κρυωνε ολοι τους. Οτι ακομα και σε ενα χωριο που δε θα φτασει τυπωμενο το ψηφοδελτιο να γραψει ο παππους ΕΕ και να πατησει μια μουτζα.
Αυτο ειναι το ΚΚΕ. Τα συκα,συκα και η σκαφη, σκαφη.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Θερσίτη ηρέμησε δες εδώ :https://athens.indymedia.org/post/1546115/

Κοίτα να ηρεμήσεις λοιπόν.
Τώρα για το ΚΚΕ
Α) ΔΕΝ ΘΕΤΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΌΤΙ ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΜΕΣΑ Ή ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΛΛΗΜΑ. Υπερασπιζει τα δημοψηφισματα προτεινοντας άλλο με δηλλιμα στην ουσια μεσα ή εξω από το ευρω στην βαση του καπιταλισμου.
β) δεν υπογραμμιζει ότι το σπάσιμο των αντιθεσεων των κυριαρχων ταξεων δημιουργει ευνοικο εδαφος για την αναπτυξη των αγωνων
γ) Δεν ετοιμαζεται για να κάψει την αθηνα σε συνθηκες ενος αθηναικου αργεντινάντσο

Καμιλο Μπερνέρι

Poe είπε...

Να μου επιτραπει, το οχι δεν ειναι ναι στο σχεδιο του συριζα, το οχι ειναι οχι στο σχεδιο των θεσμων.
Το αν το ΣΥΡΙΖΑ το εκμεταλλευθει για να διαστρεβλωσει το νοημα του κι να πει το οχι σε αυτους ειναι ναι σε μενα, δεν αλλαζει το ερωτημα.
Στο κατω κατω στην περιπτωση που ψηφιζαμε οχι, εκει θα ημασταν να πουμε οτι το οχι μας εμας δεν ειναι μονο στο μνημονιο των θεσμων, ειναι και στο μνημονιο του συριζα και στην αποπληρωμη γενικα του χρεους κλπκλπ.
Και εκει θα μας ακουγε και ο λαος πιο ευκολα, ποσο μαλλον οταν ο συριζα θα ξεφτυλιζονταν αφου κατα πασα πιθανοτητα θα εφερνε το δικο του μνημονιο.
Δεν θα ηταν κανενος ειδους ιδεολογικη υποχωρηση να ψηφιζαμε οχι, λεγοντας και ολα τα αλλα που ειπαμε και στη βουλη, και μιλωντας με τον κοσμο ολη αυτη τη βδομαδα και τις επομενες μερες.

Τωρα σε περιπτωση που γινει δημοψηφισμα και το αποτελεσμα ειναι ΝΑΙ, που με αυτο που κανουμε το κανουμε πιο ευκολο... και αν ειναι και για λιγες μοναδες, ολοι θα μας λενε οτι για το ναι αυτο ευθυνομαστε εμεις που βγαλαμε τα ψηφοδελτια μας ακυρα, και ειτε εχουν δικιο ειτε αδικο αυτο θα λενε και θα ειναι αρνητικα προκατειλειμενοι απεναντι μας. Απο την αλλη, το συριζα θα εχει αλοθι ειτε για να το παιξει υπερεπαναστατικο, να πει, "να εγω ηθελα ριξη αλλα ο λαος δεν θελει" και με τα λογια θα χτιζει ανωγεια και κατωγεια, ειτε αλοθι για προχωρησει με τν προταση των θεσμων, ειτε για να παραιτηθει και να παμε σε εκλογες αφου πρωτα περασουμε απο υπηρεσιακη κυβερνηση. Η σταση μας εξυπηρετει κατα τη γνωμη μου την κυβερνηση σε καθε περιπτωση.

Αν επικρατησει το οχι, παλι τα ιδια θα λεει ο συριζα οτι θα ελεγε και αν και εμεις ψηφιζαμε οχι, οτι δηλαδη πηρε το οκ του λαου. Η διαφορα θα ηταν οτι εμεις θα ειχαμε καλυτερη απηχηση στον λαο να του λεμε οτι το οχι στους θεσμους ειναι δωρον αδορον αμα δεν πεις και οχι στους αλλους τυπους μνημονιων, αμα δεν πεις οχι στην αποπληρωμη του χρεους κλπκλ. Οπως επισης οτι οποιοδηποτε δημοψηφισμα ειναι δωρον αδορον αμα δεν υπαρχει η αναλογη βουληση απο τον λαο για ουσιαστικη αλλαγη. Τωρα θα πρεπει πρωτα να καλμαρουμε τα νευρα του απεναντι μας, και υστερα, ισως μας ακουσει, και ξερω πολλους ψηφοφορους μας που δεν τους αρεσε καθολου η ιδεα του ακυρου, σκεφτειτε τι αντικτυπο θα εχει αυτο σε πιθανο σεναριο εκλογων.

Και δεν λεω οτι επρεπε να πουμε οχι απλα και μονο για να ειναι πιο αρεστο αυτο που λεμε η επειδη θα εχει λιγοτερες συννεπειες απενταντι, αλλα εφοσον το οχι ειναι απλα οχι σε καποιου τυπου μνημονιο και δεν σημαινει την αποδοχη καποιου αλλου(ειναι λαθος να το θεωρουμε αυτο) τοτε και με την ιδεολογια και τις αποφασεις μας ειμαστε οκ, και κανουμε και την σωστη επιλογη τακτικης. Εμεις για καποιο λογο κανουμε το λαθος, χωρις να υπαρχει σοβαρος λογος, να αναλαβουμε μια επιλογη που θα μας κοστισει. Αυτα

Και κατι τελευταιο, θεωρω τον παραλληλισμο του θερσιτη ατυχη, που παραλληλιζει τις ευρωεκλογες με το δημοψηφισμα και ουτε πιστευω οτι θα επρεπε οποιοδηποτε δημοψηφισμα να το στηριξουμε με κλειστα τα ματια, αλλα αυτο δεν θα μας χαλαγε να το στηριξουμε, προβαλλοντας ταυτοχρονα και την προταση μας.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το κειμενο πρεπει να διαδοθει.

sniper

Ανώνυμος είπε...

RATM

ΑΣΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΒΥΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ.

Σ' ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΝΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ; ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΛ;

ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΠΑΣΟΚ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ.

ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ;

ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΩΝ.

ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ. ΑΠΟΛΥΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟ. Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΛΕΣ ΤΑ ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΑΦΗ ΣΚΑΦΗ ΜΑΘΕ ΟΤΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΚΥΡΟ.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.

ΚΙ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

ΦΙΛΕ ΜΑΡΙΟΡΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

ΝΑΙ ΟΧΙ ΑΚΥΡ0- ΛΕΥΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΚΙ ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΚΥΡΟ.

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΕΛΕΥΤΩΡΑ. ΠΩ ΠΩ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ. Σ' ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Ε; Ε ΡΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 2 ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

1) ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

2 ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.

ΑΡΑ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ. ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΘΕΛΕΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Θερσίτη, θυμάσαι που η χούντα είχε βάλει δημοψήφισμα; Και τότε όχι είπαμε.

τσαφ

Ανώνυμος είπε...

Σεβαστή η αγωνία αρκετών για το πώς μπορεί να επηρεάσει η επιλογή του κκε το αποτέλεσμα (και πώς αυτό θα αξιοποιηθεί αυριανίστικα αργότερα -- όπως γίνεται λίγο πολύ και τώρα), ωστόσο το τι σημαίνει το "όχι" για την κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαριστεί από την ίδια την κυβέρνηση, σημαίνει "ναι" στο δικό τους μνημόνιο. Και το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που θα πει "όχι" το ξέρει, και νομίζω πως αυτό είναι που θέλει (δυστυχώς). Τώρα τι λένε οι ανταρσυοι, οι επαμ κι οι λοιπές φαιδρές ουρές της σοσιαλδημοκρατίας είναι για γέλια και για κλάμματα, οι γίγαντες της ανταρσυα πχ ανακάλυψαν ότι το δημοψήφισμα ήρθε μετά από πίεση του λαϊκού παράγοντα...

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...


Βαρουφάκης (μετά την απόσυρση της πρότασης των θεσμών): Αν υπογράψουμε μια καλή συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα, θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι».

Βούτσης (την Κυριακή το πρωί): Αν έχουμε συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα, θα την υπογράψουμε μετά από το δημοψήφισμα.

Βαλαβάνη (επίσης την Κυριακή): Αν έχουμε συμφωνία για το χρέος και τη δική μας πρόταση, μπορεί να ανασταλεί το δημοψήφισμα.

Κρατάμε στα υπόψιν τις τρεις τοποθετήσεις για το κοινό που έχουν, ότι το παζάρι δεν έχει τελειώσει! Αλλά και γιατί και οι τρεις περνάνε ως αυτονόητο ότι η κυβερνητική πρόταση -παραλλαγή της πρότασης των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ- δεν χρειάζεται λαϊκή έγκριση.

Για τις απορίες όσων ψηφοφόρων ρωτάνε γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει για έγκριση στο δημοψήφισμα μαζί με την πρόταση των δανειστών και τη δική της πρόταση, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις, αλλά καταφεύγουν στις υπεκφυγές...

Απο το πορταλ του 902

ratm

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=ISAWtfUsAJw

Aς δουμε και το Φιλη. Τι να ξερει και αυτος αραγε....

ratm

GT είπε...

Λοιπόν θεωρώ ότι η στάση του ΚΚΕ το σάββατο στη βουλή ήταν εξαιρετική. Η πρόταση για το ποιο έπρεπε να ναι το ερώτημα στο δημοψήφισμα ξεγύμνωσε το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ακόμα και με αυτό το παραπλανήτικο ερώτημα που πάμε θεωρώ λάθος το άκυρο και θα ψηφίσω όχι αν γίνει. Ένα όχι που δεν έχει καμιά σχέση με ναι στα μέτρα και το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν θα χουν κανένα δικαίωμα να το εκλάβουν έτσι. Αντίθετα αν έρθει με την τρομοκράτηση που υπάρχει απο τα μμε με κλειστές τράπεζες και με όλο το ντουνιά να το έχει μετατρέψει σε δημοψήφισμα "για την ευρώπη" θα έδειχνε μια τάση ριζοσπαστικοποίησης σε αντι-εε κατευθύνση που θα μπορούσε να αξιοποιήση το ΚΚΕ απο την επόμενη. Αντίθετα ένα ναι όλοι ξέρουμε τι θα σημαίνει ειδικά για το κίνημα. Δε λέω μπορεί να χω εγώ λάθος προβληματισμένος είμαι. Και κάτι ακόμα γιατί έπρεπε να γίνει αυτή η συνάντηση τώρα και να υπάρχει αυτή η δήλωση στο κανάλι του 902 https://www.youtube.com/watch?v=9YNWYQrJNdA

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Poe, η καρτεσιανή λογική δεν είναι η λογική της ζωής.
Η λογική της ζωής είναι η Διαλεκτική.
Με απογοήτευσες.
Αν δεν περάσει το "όχι" του έγκυρου ψηφοδελτίου, δηλαδή του επίσημου, δικαιώνονται οι "μένουμε Ευρώπη" και ο Τσίπρας φορτώνεται το bankrun, που ήδη τρέχει εδώ και ~15 μέρες, και τρέχει από Δευτέρα να κρυφτεί, ο δε λαός φοράει μόνος του τη θηλειά.
Αν περάσει το "όχι" η μπάλα είναι στον Τσίπρα. Είπε ότι αποσύρει κι αυτός τις δικές του "προτάσεις" των 47 σελίδων+ ; Οχι, βέβαια! Στην ΕΕ κι αυτός ομνύει. Μπορεί να γίνει μια "συμφωνία", σίγουρα χειρότερη από τις 47 σελίδες, μπορεί και grexit, ελληνάντσο κλπ. Τίποτε λιγώτερο. Ο λαός στήνεται στην λαιμητόμο έτσι και αλλιώς, πάντα με "δική του επιλογή". Ο,τι και να λέει ο Τσίπρας, οι μέρες του είναι μετρημένες. Να μη σου πω, ότι το επιτηδευμένα "απροετοίμαστο" (τραβηγμένο από τα μαλιά-οι αποψινές "δικαιολογίες" του ήταν αξιοθρήνητες...) "δημοψήφισμα-προβοκάτσια" μπορεί και να είναι ηρωϊκή έξοδος, ανάλογη με του Σαμαρά προ πέντε μηνών, με πρόφαση τότε την εκλογή Προέδρου τ. Δ., η μπορεί και να τον "κάψανε" οι φίλοι του οι αμερικανοί, που τον σπρώξανε για να τζαρτζάρουν τους Ευρωπαίους και στα πλαίσια της δικής τους γαιοπολιτικής.
Η μάχη του "δημοψηφίσματος" δεν είναι μάχη για ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι πάνω απ' όλα τακτική κίνηση στην σκακιέρα της όλης ταξικής πάλης. Είναι μια καλοστημένη παγίδα για τον λαό και το ΚΚΕ, που πρέπει να την αποφύγει με τις λιγώτερες απώλειες, ει δυνατόν κερδίζοντας και πόντους.

Poe είπε...

Παιδια, αυτοι καλα κανουν και τα λενε ολα αυτα, δινουν την ερμηνεια τους, ας διναμε και εμεις τ δικη μας.
Θα μπορουσαμε και εμεις να πουμε, κυριοι του συριζα, ο λαος καταψηφιζει ενα μνημονιο, και αν του δινατε την ευκαιρια θα καταψηφιζε και το δικο σας, αλλα εσεις δεν του δινετε την ευκαιρια.

Δηλαδη τι σημαινει οτι το συριζα αντιλαμβανεται το οχι ως ναι στο ιδιο; Οκ ετσι ειναι...εμεις δεν ειμαστε εκει να βαλουμε τα πραγματα στη θεση τους; Και μαλιστα αν βγει οχι και ο συριζα πηγαινει για δικο του μνημονιο, θα ζηταμε μερα νυχτα να μπει και αυτο σε δημοψηφισμα(μαζι με τα αλλα τα οποια προτειναμε να μπουν σε δημοψηφισμα) και στο βαθμο που θα προβαλλομασταν θα βγαιναμε και απο πανω.

Τωρα θα ακουμε συνεχεια, ειδικα αν ψηφιστει το Ναι, οτι ειμαστε προδοτες κλπκλπ και αντε τωρα να τον πεισεις τον αλλο οτι δεν ειναι ετσι. Εφοσον ομως λεμε οτι μας πειραζει η νοηματοδοτηση που εχει δωσει ο συριζα στο οχι, να μας πειραζει και η νοηματοδοτηση που εχει δωσει στο ακυρο, ετσι δεν ειναι; Γιατι και πολυς κοσμος θα πιστευει -και με τη βοηθεια του συριζα- οτι με το ακυρο ενισχυεται το ναι.

Για αυτο ασχετα με το τι νοημα του δινει το συριζα, επρεπενα ψηφισουμε(και εγω αυτο θα ψηφισω) οχι, και να πουμε και ολα τα υπολοιπα που λεμε. Η διατυπωση της ερωτησης αλωστε ειναι ξεκαθαρη "ναι η οχι στην προταση των θεσμων" δηλαδη ναι η οχι σε ενα μνημονιο.... το οτι οι αλλοι εχουν ετοιμο και αλλο μνημονιο δεν σημαινει οτι δεν μπορουμε να απορριψουμε αυτο που μας δινεται η ευκαιρια να απορριψουμε. Θα παλαιψουμε και εναντια στο αλλο με ολες μας τις δυναμεις...

...τωρα ομως να δειτε που θα προκυψουν επιπροσθετες δυσκολιες αποδοχης της θεσης μας, η μηπως οχι;

Poe είπε...

Τσαφ, το οτι η χουντα ειχε βαλει δημοψηφισμα δεν σημαινει οτι απο τη φυση του ενα δημοψηφισμα ειναι αντιδημοκρατικο. Αλλο της χουντας αλλο αυτο.

Δηλαδη αμα ειναι ετσι, και στο δημοψηφισμα με ερωτημα "βασιλιας η οχι βασιλιας" πρεπει να βαζαμε ακυρο, γιατι και με βασιλια και χωρις βασιλια παλι μετα καπιταλισμο θα εχουμε...

Poe είπε...

Τελος τι ειναι καλυτερα
να βγει οχι και να λεει ο συριζα τα δικα του και εμεις τα δικα μας
ή να βγει ναι και να εχουν το απολυτο αλοθι για τα παντα;

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κάτι ακόμη: Ο αποψινός Τσίπρας μάλλον βγήκε για να προλάβει τα χειρότερα. Δεν του βγαίνουν τα κουκιά και εκβιάζει "θα παραιτηθώ" κι έτσι. Και για να μην προδωθεί ότι γνωρίζει το άσχημο κλίμα και σκορπίσει ηττοπάθεια, προσποιείται πως θέλει "ευρεία πλειοψηφία", για να κρύψει την αγωνία του και την πραγματική αιτία της αποψινής του παρέμβασης. Στα ίδια πλαίσια και ο λαγός Γλέζος, που δήλωσε πως αν δεν κερδίσει το δημοψήφισμα ο Τσίπρας "πρέπει να παραιτηθεί".
Δυστυχώς τους τυχοδιωκτισμούς των γκάουλάϊτερ πληρώνεις βαρειά εσύ λαέ. Ξάσου, που λένε και στη Μεγαλόνησο.

Ανώνυμος είπε...

Ο ratm με κάλυψε, και ξεκαθάρισε και το θέμα μια και καλή.
Σύντροφοι, δεν πρέπει να πέφτουμε τόσο εύκολα στις παγίδες της αστικής τάξης, και αυτή ήταν ολοφάνερη.
Ας μην ξεχνάμε, τυφλωμένοι από "δημοψηφίσματα", πόσο απατεώνες και αδίστακτοι είναι...

Κώστας

Poe είπε...

Δεν ξερω ποια ειναι η καρτεσιανη λογικη, εγω τα επιχειρηματα μου τα ειπα.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι δεν απαντάτε στα επιχειρήματα των Poe και Θερσίτη.

Το επιχείρημα ότι οι κυβερνητικοί λένε ότι θέλουν το ΟΧΙ σα διαπραγματευτικό χαρτί για μια νέα συμφωνία δε λέει τίποτε από μόνο του. Δεν υπάρχει μόνο το τι λένε αυτοί, αλλά και το τι λέει ο λαός. Αν ο λαός ψηφίσει ΟΧΙ με πλειοψηφικό το σκεπτικό του ΟΧΙ σε ΟΛΑ τα μνημόνια, τότε ό,τι κι αν θέλει να κάνει η κυβέρνηση μετά, θα είναι -το λιγότερο- πολύ πιο δύσκολο να το εφαρμόσει.

Στην πολιτική δεν υπάρχει σωστός και λάθος ελιγμός εκ των προτέρων. Υπάρχει σωστό και λάθος στο έδαφος του κάθε φορά συγκεκριμένου συσχετισμού. Και εξηγούμαι: αν έχουμε την εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει αυτό που είπε ο Χιώνης, δηλ. το 30% που δηλώνει αντίθετο στην ΕΕ να ρίξει το άκυρο με το σύνθημα του ΚΚΕ, τότε η γραμμή αυτή είναι αναμφισβήτητα η ορθή και θα έπρεπε οπωσδήποτε να την ακολουθήσουμε. Αν όμως εκτιμούμε -εγώ πχ αυτό εκτιμώ- ότι στην κάλπη δε θα πέσουν πάνω από 200 χιλιάδες άκυρα (ούτε καν η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ δηλαδή), τότε το σύνθημα είναι λάθος και αριστερίστικο, γιατί σε ξεκόβει από το ριζοσπαστικό κόσμο που θα ψηφίσει ΟΧΙ (που δε θα είναι το σύνολο του ΟΧΙ, αλλά σίγουρα θα είναι πλειοψηφικό στο σύνολο του ρεύματος αυτού) και χαρίζει προνομιακό ακροατήριο σε οπορτουνιστικές λογικές τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Λαφαζαναίων, plan B κλπ. Επίσης, ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε περίπτωση νίκης του ΟΧΙ, από τη στιγμή που θα έχουμε δώσει εμείς τέτοιο χαρακτήρα το άκυρό μας, θα νομιμοποιήσει την "δεξιά" ερμηνεία της ψήφου στο ΟΧΙ, χαρίζοντας το σύνολο αυτής της ψήφου στο ΝΑΙ στο μνημόνιο Τσίπρα. Θα μπορεί η κυβέρνηση να λέει "όποιος ήθελε να πει ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης, είχε την επιλογή να ρίξει ΑΚΥΡΟ με το σύνθημα του ΚΚΕ, αλλά δεν το έκανε, συνεπώς εγκρίνει τους χειρισμούς μας". Τέλος, στην περίπτωση νίκης του ΝΑΙ, δίνει άλλοθι στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και του χαρίζει τον κόσμο του ΟΧΙ σαν "προίκα", ώστε να πάει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και αντί να καταποντιστεί, να διασωθεί εκλογικά και, ίσως, να ξαναδιεκδικήσει την κυβέρνηση.

Γενικώς, πρέπει να καταλάβετε ότι η πολιτική δε μπορεί να διεξάγεται ΜΟΝΟ ή ΚΥΡΙΑ με ιδεολογικούς όρους, τι είναι γενικά σωστό και γενικά λάθος. Δεν αρκεί να έχεις δίκιο και να λες σωστά πράγματα. Πρέπει να τα συμπυκνώνεις με το σωστό τρόπο, να μετράς καλά το συσχετισμό στον οποίο παρεμβαίνεις και να βρίσκεις εκείνο τον τρόπο που σου εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ζυμώσεις τα δικά σου συνθήματα σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Μια επιλογή του τύπου "καλούμε την εργατική τάξη να ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα με το δικό μας σκεπτικό, από τη σκοπιά του ΟΧΙ σε κάθε μνημόνιο, ΝΑΙ στην αποδέσμευση από ΕΕ-ΝΑΤΟ, ΝΑΙ στη διαγραφή χρέους και στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με το λαό στην εξουσία" ούτε θα σε ταύτιζε με κανέναν, θα σου έδινε τη δυνατότητα αυτοτελούς ζύμωσης (με δικές μας συγκεντρώσεις, δική μας χωριστή ζύμωση κλπ.) της γραμμής σου σε ένα πολύ ευρύτερο ακροατήριο το οποίο θα μπορούσε να ακουμπήσει πάνω σου στην επόμενη στροφή, είτε με νίκη του ΝΑΙ (οπότε θα χρεωνόταν η κυβέρνηση την ευθύνη της ήττας), είτε με νίκη του ΟΧΙ, οπότε θα την δυσκόλευες να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα όπως τη βολεύει. Με τον τρόπο που το χειρίστηκε το ΚΚΕ, της λύνει τα χέρια.

RFB

Ανώνυμος είπε...

Όταν μπαίνει ένα δίλημμα, δεν επιλέγεις με βάση το δίλημμα μόνο, αλλά με βάση και το ποιος σου βάζει το δίλημμα.
Να πω και εγώ ένα άλλο σενάριο αφού τα λέμε ωραία εδώ;
Και βγαίνει το όχι που το στήριξε και το ΚΚΕ, και έρχεται το νέο μνημόνιο που είναι και στάνταρ, και ξαφνικά κανείς δεν έχει πάρει χαμπάρι για το ότι αυτή θα ήταν η κατάληξη, γιατί το μόνο κόμμα που το είχε καταλάβει (ΚΚΕ) διάλεξε να παίξει το παιχνίδι της αστικής τάξης, και να μην εξαντλήσει ΌΛΛΑ τα μέσα για να δείξει ότι και τα 2 είναι λάθος, με αποτέλεσμα να σπείρει στην χειρότερη, έστω και αυτές τις λίγες αυταπάτες.
Μετά το ΚΚΕ θα γινόταν ένα κόμμα που φοβάται το πολιτικό κόστος, σε περίοδο σταθερότητας του αστικού συστήματος...

Κώστας

Απλός Στρατιώτης είπε...

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε ή για να μην γενικεύω. βρίσκομαι σε δύσκολη θεση. Οι μπάσταρδοι κατάφεραν και κάναν ένα δημοψήφισμα με την ερώτηση τέτοια όπως την περιγράφει ο ΠΟΕ. Φυσικά και ως ερώτηση η απάντηση που πρέπει να πάρει είναι ΟΧΙ. Αλλά εδώ ελοχέυει ο κίνδυνος να το καπηλευτεί πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και να διαπραγματευτεί το δικό του μνημόνιο. Η αλήθεια είναι ότι δίνω σε αυτό το σενάριο το μεγαλύτερο ποσοστό. Τότε και μεις θα τσουβαλιαστούμε με το ΟΧΙ-κοροϊδία, αλλά εχοντας κάνει αυτό τον διαχωρισμό ως προς το τί σημαίνει για μας το ΟΧΙ δεν θα αφήσεις περιθώρεια για παρερμηνείες.
Πάμε τώρα στο άλλο σενάριο. Βγαίνει ΟΧΙ και από "δυστύχημα" βρισκόμαστε εκτός ΕΥΡΩ. Κανένας μας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα είναι οι εξελίξεις και πως θα εξελιχθεί η λαϊκή συνείδηση. Οι καταστάσεις μπορεί να είναι γρήγορες και να αποκοπούμε από τις εξελίξεις, χάνοντας μεγάλο λαϊκό έρεισμα και την δυνατότητα να παρε΄μβουμε-διαμορ΄φώσουμε καταστάσεις και συνειδήσεις.
Και τέλος το 3ο σενάριο. Βγαίνει το ΝΑΙ και με την βούλα περνάμε στο τέλος της "αριστερής παρένθεσης".
Με την στάση μας για το άκυρο, την οποία την κατανοώ και την υποστηρίζω σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε να βρεθούμε από πάνω μόνο στο 1ο σενάριο. Δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιήσει το ΟΧΙ για το δικό του μνημόνιο.
Το θέμα είναι το εξής. Σαν κόμμα βλέπω ότι είμαστε λίγο μουδιασμένοι από τις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η τακτική του άκυρου είναι "σίγουρη", μιας και μπορούμε μετά να χτυπήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως στα μάτια μου δείχνει σαν να θέλουμε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. ΔΗλ να μην μας υποκλέψει το ΟΧΙ, αλλά και να μπορούμε μετά να κριτικάρουμε όλες τις δυνάμεις εκέινες που προσδιορίζονται ως αριστερές και φερνουν νέο μνημόνιο.
Αυτή την στιγμή πιστεύω ότι δεν πρέπει να αποκλέισουμε έστω και τις επόμενες μέρες το ΟΧΙ. Να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και βλέπουμε.
Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο το επεξεργάζομαι στο μυαλό μου τόσο με κερδίζει το ΟΧΙ.

Ανώνυμος είπε...

@Poe

Από πότε το Κόμμα παίρνει αποφάσεις με βάση το πόσο εύκολα θα τις καταλάβει ο κόσμος; Εκπτώσεις θα κάνουμε για το βραχυπρόθεσμο όφελος, για το κέρδισμα εντυπώσεων;

Είναι δυνατόν να λες ότι για το Σύριζα το όχι δε σημαίνει η πρότασή του, όταν απόψε το είπε ξεκάθαρα ο Τσίπρας;

Η στάση μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ. Ο Σύριζα και οι φίλοι τους στα κανάλια μπορουν να το λενε έτσι. Είναι ξεκάθαρη άρνηση των μνημονίων και αποδέσμευση από την ΕΕ. Δεν άκουσα κανέναν από το ΚΚΕ να ζητάει άκυρο.

Και ο κόσμος που "εύκολα θα χειραγωγηθει" από το Συριζα, ας αναρωτηθεί γιατί δεν προστέθηκαν τα ερωτήματα του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα για να πάμε με το όχι.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που γράφτηκε παραπάνω ότι ο λαός θα ψηφίσει "όχι" με πλειοψηφικό σκεπτικό το "όχι" σε όλα τα μνημόνια δεν νομίζω πως ισχύει. Έχει γίνει ξεκάθαρο (είναι δουλεμένη η προπαγάνδα τους) τι σημαίνει το "όχι" και ο κόσμος το γνωρίζει καλά. Το να προσπαθήσει το κκε να το επανανοηματοδοτήσει μου φαίνεται αδύνατο, δεν είναι τυχαίο ότι ούτε προς συζήτηση δεν ήρθε η πρότασή του.

Κατανοητές οι ανησυχίες για το ότι θα κατηγορηθεί το κόμμα ότι αβαντάρει το "ναι" (μόνο στάνταρ στην κυβέρνηση ο άπειρος αυριανισμός), αλλά και στην άλλη περίπτωση που ειπωθεί "όχι", μπορείς με την ίδια λογική να κατηγορηθείς ότι έφερες κι εσύ το νέο "αριστερό" μνημόνιο (το οποίο πιστεύω οι οπαδοί του κόμματος θα έπρεπε να συζητάνε και να προπαγανδίζουν περισσότερο -- ο σημερινός τραγέλαφος με την διαμάχη συριζα-γιούνκερ για τις συντάξεις είναι εξαιρετική πάσα, δείτε το κατατοπιστικότατο άρθρο του 902).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς τη πρωτοβουλιά και το στήσιμο ενός δημοψηφίσματος το έχει το σύστημα. Το να μην χρεωθείς το ΟΧΙ όπως θέλει να το ερμηνεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ (διαφορετικά το ερμηνεύουν οι «εταίροι») δεν περνα υποχρεωτικά από το άκυρο (που θα καταμετρηθεί πολύ κάτω από τις 200.000).
Από τη μία δεν ισχύει αυτό που λέει ο ποε οτι «Δηλαδη αμα ειναι ετσι, και στο δημοψηφισμα με ερωτημα "βασιλιας η οχι βασιλιας" πρεπει να βαζαμε ακυρο, γιατι και με βασιλια και χωρις βασιλια παλι μετα καπιταλισμο θα εχουμε...» γιατι το Κόμμα δεν έβαλε ζήτημα σοσιαλισμού στο δημοψήφισμα ΑΛΛΑ από την άλλη από το 1924 το Κόμμα συμμετέχει στα δημοψηφίσματα για τη βασιλεία, Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΗΤΑΝ προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία = αστικό κοινοβούλιο, χωρίς άλλες επιλογές, χρεώθηκε το Κόμμα οτι είναι με την αστική δημοκρατία;
Δεν μπορεί να καταγγελθεί το δημοψήφισμα ακόμα και σαν κάλπικο (ως λειψό) μαζί με την προφανή απάντηση στο ΟΧΙ; Την ερμηνεία πρέπει να τη δώσει ο λαός στο δρόμο. Αν πούμε οτι δεν είναι θέμα ερμηνείας αλλά αντικειμενικής πραγματικότητας λέμε οτι ο λαός τη Κυριακή θα ψηφίσει μνημόνιο και λευκή επιταγή στο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπερ-αστικός

Ανώνυμος είπε...

Τεσπα, υπάρχει με τη στήριξη του ΚΚΕ τρίτη επιλογή και πρέπει να στηριχθεί. Ο καλοπροαίρετος κόσμος δεν επιτίθεται στο Κόμμα για την επιλογή του αυτή, ας ψηφίσει διαφορετικά. Από την άλλη να μην είναι επιθετικό το Κόμμα σε όσους ενω καταλαβαίνουν το σκεπτικό του θα ψηφίσουν ΟΧΙ γιατι και με αυτόυς θα παλέψει από Δευτέρα.
Υπερ-αστικός

Αναυδος είπε...

O poe και ο θερσιτης παραβλεπουν ότι η μαχη ναι και όχι είναι μεταξυ δυο στρστοπεδων του αστισμου. Όταν συνεπως λεμε όχι κατω από ξενες σημαιες σημαινει ότι δεν συντασσομαστε με κανενα από τα δυο αστικα στρατοπεδα

Ειδικα από τον θερσιτη δεν περιμενα να υποστηριζει τη θεση αυτων που σκοτωσαν 4 εργαζομενους στα ΕΛΠΕ μετα τα σχολια του εδώ

Αν περασει το ναι φυσικα και το σκυλολοι συριζοανελχαανταρσιοι θα τα ριξει σε εμας Φυσικα και επιρροες μας θα λακισουν ακουγοντας τα επιχειρηματα τους πιστευοντας δηλ ότι το όχι θα αλλαζε κατι και δεν είναι ναι στο μνημονιο του συριζα που ηδη εχει προτεινει

Όμως σε αυτή την περιπτωση οσοι εχουν επιλεξει το ακυρο θα είναι η μαγια εκεινων που δεν ανεχονται κάθε διλλημα που τους βαζουν τα αφεντικά. Στο μελλον ακομη περισσοτεροι θα αρνιουνται να παγιδευονται αναμεσα στις διαφορετικες αστικες μεριδες.

Και το συνθημα για λαικη εξουσια δεν μας βοηθα εκλογικα αλλα εφοσον είναι η μομη εναλλακτικη στον καπιταλισμο αυτό σηκωνουνουμε και γι αυτό παλευουμε. Αλλιως θα πρεπει να σκυψουμε το κεφαλι και να αρκεστουμε στην καλη διαπραγματευση του συριζα και το καλο μνημονιο η τη δραχμη. Η φτωχεια και η εκμεταλλευση θα είναι παρουσες και στις δυο περιπτωσεις

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, θεωρώ πως πολύ σωστά έπραξε το κόμμα στην περίπτωση αυτή. Διότι πρώτον πρέπει όταν λές ΟΧΙ, να είναι ξεκάθαρο σε ποιο πράγμα λες ΟΧΙ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οπως και η πολιτική του, δεν είναι ξεκάθαρη. Ο κόσμος ακόμα ρωτάει σε τι θα ψηφίσει ΟΧΙ και σε τι θα ψηφίσει ΝΑΙ! Δεν γνωρίζει ούτε την πρόταση των δανειστών ούτε τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και καλείται σε μία εβδομάδα, μέσα σε κλίμα φόβου και τρομοκρατίας με κλειστές Τράπεζες να ψηφίσει. Εσείς πιστεύεται πως μετά από όλα αυτά θα ψηφίσει ΟΧΙ; Θα πάει στην κάλπη χεσμένος από τον φόβο του και θα ψηφίσει ΝΑΙ και η συγκυβέρνηση θα έχει καθαρή την συνείδησή της πως έκανε το χρέος της και με την έγκριση του λαού υπέγραψε την θανατική του καταδίκη. Επομένως πολύ σωστά καταθέτει δικό του ψηφοδέλτιο, έστω και αν βγει άκυρο. Δεύτερον, πρέπει επιτέλους να γνωρίζουμε πόσο είναι το ποσοστό αυτό του κόσμου που θέλει ή όχι την ΕΕ και στηρίζει την πρότασή μας, η οποία δεν συζητήθηκε ετσιθελικά από την συγκυβέρνηση, όπως και η πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονίων. Πρέπει επιτέλους και ο κόσμος να ξέρει με τι έχει να κάνει, αφού είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει καταλάβει, όπως και πολλοί από εδώ μέσα, πως λέγοντας όχι δεν λέμε όχι γενικά σε μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους, αλλά όχι σε ένα από τα δύο που μας πλασάρουν. Ψηφίζοντας απλά ΟΧΙ δεν λέμε όχι στην ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, το ΝΑΤΟ και τα μονοπώλεια, αλλά και στην ντόπια πλουτοκρατίά, αλλά λέμε όχι στο κανάβινο σχοινί που θα μας κρεμάσει και λέμε ΝΑΙ στο μεταξωτό σχοινί του ΣΥΡΙΖΑ που πάλι θα μας κρεμάσει. RED

Αναυδος είπε...

Τελος με βαση το εκλογικο αποτελεσμα του 2015
Συριζα/ανελ/χα/ανταρσυα=36.3+6.3+4.7+0.6=47.9%
Νδ/πασοκ/ποταμι/κιδισο=27.8+6.1+4.7+2.5=41%

Με δεδομενο το διπλο όχι του ΚΚΕ (που θα μετρηθει σαν ακυρο)
Όχι=53.9%
Ναι=46.1%

Αρα θεωρητικα η επικρατηση του όχι δεν εξαρταται από τη θεση του ΚΚΕ. Η με αλλα λογια θα συντρεξει το ΚΚΕ την αριστεροδεξια συμμαχια χωρις λογο σαν το φτωχο συγγενη

Ανώνυμος είπε...

Εστειλα χθες αλλο ενα σχολιο με λινκ απο το fadomduck2 που ειχε τις διαφορε αναμεσα στις 2 προτασεις καθως και με την απαντηση Τσιπρα στο τι σημαινει το οχι στη συνεντευξη του στην ΕΡΤ μαλλον καπου θα παραπεσε. Αν το βρεις ποσταρε το απολιθωμα.

Οπως και να χει ο Τσιπρας χθες ειπε οτι ΟΧΙ = αναγκασμος δανειστων να δεχτουν τις λελογησμενες και βιωσιμες προτασεις της κυβερνησης. Τωρα απο κει και περα ο καθενας μας δινει οτι ερμηνεια θελει αλλα ας μην κοροιδευομαστε οτι προκυπτει απο την πολιτικη πραγματικοτητα και οχι απο την πιεση που μας ασκειτε απο το ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστωσες του. Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ελεγε οτι πηγαινε με αλλο περιεχομενο στα φιλοκυβερνητικα συλλαλητηρια που φωναζαν πιτσα-σουβλακι-Γιανη Βαρουφακη. Και στους αγανακτιστας οι ναριτες λεγανε οτι στην κατω πλατεια ειναι ριζοσπαστες οχι φασιστες. Αλλαξαν αυτες οι αστειες ερμηνιες-δικαιολογιες το χαρακτηρα των φιλοκυβερνητικων συλλαλητηριων? Αλλαξαν το χαρακτηρα των πλατειων?
Αντιλαμβανομαι την πιεση αλλα πρεπει με επιχειρηματα να εξηγουμε στους ανθρωπους τη σωστη θεση μας που παιρνεται με βαση την ιδεολογια μας και την πολιτικη μας αναλυση και οχι με βαση τακτικισμους και κοινης γνωμης που τη διαμορφωνει ο αντιπαλος.

ratm

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Τον πασόκο κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς.
Αυτή είναι η ελληνική κοινωνία, μικροαστούληδες καπιταλιστές, που καμώνουνται τους ....υπερεπαναστάτες, τους ..."κομμουνισταράδες κι έτσι", προβοκάροντας την επανάσταση σαν τον ασφαλέστερο τρόπο υπονόμευσής της. Ακριβώς γιατί πάνω απ' όλα ο μικροαστός φοβάται το Φάντασμα. Και δεν κωλώνει να κάνει και αλλαξοκωλιές με τους Χρυσαυγήτες γι αυτό τον ιερό σκοπό.
Οπως πάντα.
Είμαστε στα γεννητούρια του επόμενου αντικομμουνιστικού αναχώματος.
Κι εγώ ο έρμος, που ήθελα και ...αποχή!!!!

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κάτι τελευταίο: Αν δεν είχα δει τη συνεδρία της Βουλής με τα μάτια μου, αν δεν είχα ακούσει τον Π. Καμμένο (γροθιές, τσιρίδες, Κολωκοτρώνης, ΝΑΤΟ, καράβια, εφοπλιστές) και τον Α. Τσίπρα (Αντενάουερ, Ευρωπαϊκό ιδεώδες, Σχέδιο Μάρσαλ, τσιτάτα Ρούζβελτ), ίσως να ήμουν λιγότερο αηδιασμένος για όσους διατείνονται ότι θα ψηφίσουν "όχι" από "εθνική περηφάνεια και ανεξαρτησία".

Δυστυχώς τα είδα και τα άκουσα, και δεν με εκπλήσσει στο παραμικρό το μπλοκ "αριστεράς", "αριστερότερης αριστεράς", ακρας δεξιάς και Ναζιστών, όπως διαμορφώθηκε απ' τα πράγματα. Αυτή ήταν η πλατεία του 2011, και εγώ με τέτοια πράγματα δεν ήθελα ποτέ πάρε-δώσε.

Προσυπογράφω.

Poe είπε...

Το οχι δεν αποτελει καμια υποχωρηση απο πλευρας μας, εφοσον εξηγουμε οτι δεν λεμε οχι μο νο στους θεσμους αλλα και στο συριζα, το οχι ειναι οχι στο μνημονιο των θεσμων, το τι λεει ο συριζα μεγεια του με χαρα του, και εμεις θα λεμε τα δικα μας! Ειτε ακυρο ψηφισουμε ειτε οχι, ο συριζα τα ιδια θα λεει, αν ψηφησουμε οχι δεσμευομαστε εμεις στην προταση του συριζα; αυτο θελετε να μου πειτε; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!! ψηφιζουμε οχι και συνεχιζουμε να λεμε αυτα που λεγαμε, και το γυρναμε και υπερ μας, οτι ο λαος ψηφησε οχι στο ενα μνημονιο, για φερτε τωρα αν σας βασταει και το αλλο να δουμε τι θα ψηφησει, καντε και ενα δημοψηφισμα για την αποδοχη η οχι του χρεους να δουμε τι θα ψηφησει...


Εχω υποστηριξει πολυ αντιδημοφιλης προτασεις και θεσεις του κομματος επειδη τις θεωρουσα σωστες και δεν το μετανιωσα ουτε σταλα, αλλα τωρα δεν θεωρω οτι ειναι σωστη η αποφαση μας, οχι επειδη δεν ειναι δημοφιλης, αλλα επειδη υπαρχει δημοφιλης επιλογη η οποια δεν μας δεσμευει σε τιποτα, αντιθετα μπορουμε να τη χρησιμοποιησουμε υπερ μας(και εξηγησα απο πανω πως) και δεν θα φερει τον κοσμο εναντιον μας.

Poe είπε...

"Πάμε τώρα στο άλλο σενάριο. Βγαίνει ΟΧΙ και από "δυστύχημα" βρισκόμαστε εκτός ΕΥΡΩ. Κανένας μας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα είναι οι εξελίξεις και πως θα εξελιχθεί η λαϊκή συνείδηση. Οι καταστάσεις μπορεί να είναι γρήγορες και να αποκοπούμε από τις εξελίξεις, χάνοντας μεγάλο λαϊκό έρεισμα και την δυνατότητα να παρε΄μβουμε-διαμορ΄φώσουμε καταστάσεις και συνειδήσεις."

Παντως το οχι κατα τη γνωμη μου δεν σημαινει εκτος ευρω, αυτο θελουν να φανει τα παπαγαλακια της δεξιας οτι σημαινει για να ψηφισι ο κοσμος που φοβαται την εξοδο απο το ευρω ναι.

Poe είπε...

Δεν ειναι λοιπον το ποσο ευκολα θα τις καταλαβει ο κοσμος
ειναι να ειμαστε εξυπνοι και να μην προκαλουμε την εναντιωση του κοσμου σε εμας χωρις λογο αλλα να κανουμε τις σωστες κινησεις τακτικης ωστε να εκμεταλλευομαστε τις εκαστοτε περιστασεις, οπως τωρα με το δημοψήφισμα.
Δηλαδη πως μας εμποδιζει το οχι να εξηγησουμε στον κοσμο τη θεση μας;
Αντιθετα το ακυρο μας εμποδιζει γιατι ο κοσμος θα μας εναντιωθει, αμφιβαλω αν θα βαλουν στην καλπη το ακυρο ψηφοδελτιο μας το 5,5% του κοσμου που μας ψηφισε στις εκλογες...εδω δεν θα το βαλω εγω και αλλοι που ξερω... μαλιστα καποιοι ειναι πολυ θυμωμενοι και δεν ξερω αν αυτο σημαινει οτι χανεται γενικα η υποστηριξη τους στο κομμα-δεν τους δικαιολογω αλλα συμβαινει. Κανενας λογος λοιπον δεν υπηρχε να το προκαλεσουμε αυτο, απο τη στιγμη που το οχι ως επιλογη στην καλπη οχι απλα δεν σημαινει εναντιωση στις αρχες μας αλλα μας εξυπηρετει και απο πανω.

Ανώνυμος είπε...

Σε μια εκλογικη μαχη, σε ενα δημοψηφισμα, παιρνεις μερος οταν υπαρχει η δυνατοτητα να καταγραφει η δικη σου αποψη, ποσο μαλλον οταν λεγεσαι κκε και εχεις την πιο ξεκαθαρη σταση κι οχι εναν χυλο που χωραει και κολλαει παντου. Οταν δεν υπαρχει αυτη η δυνατοτητα επειδη αντιδημοκρατικα σου τη στερησαν, τη δημιουργεις απο μονος σου, εξ ου και η τακτικη του κομματος αυτες τις μερες.

Μη συγκρινουμε το δημοψηφισμα του 74 με το σημερινο. Το "ναι ή οχι στο βασιλια" του 74 ειναι "ναι ή ναι σε μνημονιο" σημερα, οποτε λοιπον καμια σχεση. Το βασιλια τον ξεφορτωθηκαμε πριν 40 χρονια και μεχρι στιγμης δεν εχει ξαναρθει. Ξεφορτωνομαστε μνημονια με το "οχι"? Αν στο δημοψηφισμα βγει "ναι", ο συριζα θα εχει αλλοθι για τα παντα, οντως. Κι αν βγει το "οχι", παλι αλλοθι για τα παντα θα εχει, για τα παντα που προτεινει αυτος. Με το λαο να εχει το κεφαλι πιο σκυμμενο απο ποτε, μιας και ο ιδιος διαλεξε να αυτοκτονησει πιο καθαρα απο ποτε, ειτε με "ναι", ειτε με "οχι".

Την τελευταια τριετια, με τεραστιες απωλειες απο μερους μας (για τις οποιες ειχαμε κι εμεις μεγαλη ευθυνη), ξεκαθαρισαν παρα πολλα πραγματα για το τι θελουμε, τι ειμαστε και τι δεν ειμαστε. Με ενα ξερο "οχι" στο δημοψηφισμα, δηλαδη ενα "ναι" στο ελληνικο "πατριωτικο" μνημονιο παρεα με σοσιαλδημοκρατια και νεοναζι, τα ξαναθολωνουμε με δικη μας ευθυνη και γεμιζουμε τον κοσμο αυταπατες για "ενοτητα της αριστερας" και αλλες αρλουμπες. Περιμενατε οτι θα κερδιζαμε κοσμο με το "οχι" ενω τωρα θα μας βριζουν? Θα μας βριζουν αυτοι που μας περιμενουν στη γωνια να αναπνευσουμε, αυτοι που στην πραγματικοτητα, δεν θελουν καν να υπαρχουμε, γιατι τους σκαμε τη φουσκα που εχουν γυρω απο το κεφαλι τους κι αυτο ποναει. Και τι κοσμο θα κερδιζαμε με το "οχι"? Κοσμο που θα ελεγε "επιτελους! μπραβο στο κκε! που στηριζει το συριζα. Ε αφου το λεει και το κκε που ειναι ενα τοσο σοβαρο κομμα, ετσι θα ναι." Και που θα τον χαναμε παλι στην πρωτη στροφη, οταν θα καταλαβαινε οτι το κκε που ειχε στο μυαλο του, δεν ειναι το κκε του "οχι" στο δημοψηφισμα. Σορι, αλλα να τη βρασω τετοια συμπαθεια. Ειχαμε μπολικη τετοια τα προηγουμενα χρονια και εν μερει δεν το καταλαβαιναμε.

Αυτο που μου κανει τη μεγαλυτερη εντυπωση, ειναι οτι καποιοι συνεχιζατε να ζητατε να στηριξει το κκε το "οχι", ακομα και μετα τη συγκεκριμενη προταση που εκανε στη βουλη, να μπουν και οι δικες μας θεσεις στο ερωτημα. Δηλαδη, για πλακα νομιζατε οτι καναμε αυτη την προταση ή την περασατε για επικοινωνιακο τρικ? Οταν εχεις καταθεσει τοσο σημαντικη προταση, ειναι λογικο να την παιρνεις πισω σα να μην τρεχει τιποτε οταν απορριφθει και να στηριζεις στην πραξη την προταση καποιου αλλου? Ισα ισα, που εχεις διπλη ευθυνη τωρα να μεινεις συνεπης σ' αυτα που ειπες και προτεινες και να επιδιωξεις μαλιστα να τα κανεις πραξη. Γιατι αλλιως, ξερετε πώς τον λενε αυτον που ολο δηθεν προτεινει, ολο απορριπτεται κι ολο μενει και στηριζει αυτους που τον απερριψαν σα να μην τρεχει τιποτα? Λαφαζανη τον λενε.

sniper

Cos είπε...

"Τέλος τι είναι καλύτερα
να βγει οχι και να λεει ο συριζα τα δικα του και εμεις τα δικα μας
ή να βγει ναι και να έχουν το απόλυτο άλλοθι για τα πάντα;"
Νομίζω ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στον απόλυτα λογικό προβληματισμό του Poe. Οποιαδήποτε στάση στο δημοψήφισμα (αποχή, ΟΧΙ, άκυρο) είναι σωστή και υπάρχουν για κάθε μια επιχειρήματα. Μας έβαλαν οι αστοί σε δύσκολα διλήμματα. Ας τους απαντήσουμε με μαζικές και συνεχείς διαδηλώσεις στον δρόμο. Διαδήλωση ακόμα και την Κυριακή!

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι τα πράγματα ειναι πιο απλα, αν η σκέψη ξεφύγει απο την σεναριολογία συνολικά. Τέθηκε ενα ερώτημα. Αν υπερψηφιστεί το ναι η Ελλαδα συνθλίβεται κάτω απο την μπότα της ΕΕ. Αν υπερισχύσει το οχι του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλαδα συνθλίβεται γιατι θα παει και θα πέσει στις ξέρες αφού δεν υπαρχει η διαδοχή κατάσταση γιατι βιωςιμη διαδοχή καταςταςη θα επρεπε να ειναι απότοκος αγώνων και λαϊκής απόφασης για αποδέσμευση απο την ΕΕ. Θα πρέπει αυτο το οχι να ειναι ενεργητικό, επιθετικό, προοδευτικό, ρήξης σε επαναστατική κατεύθυνση. Και δεν ειναι. Ειναι ενα οχι σοςιαλφαςιςτικοθρηςκευτικο. Ειναι το οχι του ΣΥΡΙΖΑ, των ψεκαςμενων και των χρυςων αυγων. Το ΚΚΕ δεν μπορει να συμμετέχει σε ενα οχι συμβιβασμού σε ενα οχι που θα οδηγήσει το λαό μας στην εξαθλίωση. Ουτε υπαρχει εκείνος ο συσχετισμός δυνάμεων εκείνη η καταςταςη, που αν επικρατήσει αυτο το οχι, θα μπορέσει το ΚΚΕ να το στρέψει στην κατεύθυνση που θελει. Να το πω διαφορετικά. Το ΚΚΕ αρνείται να παρει το ελληνικό λαό στο λαιμό του, αρνούμενο να μπει σε πολιτικάντικα παιχνίδια, μπας και κερδίσει λίγη φημη η για να μην το βρίσουν. Το ΚΚΕ αρνείται να συμμετάσχει σε αυτο το αυτοκτονικό παιχνίδι, στο οποιο ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το λαό. Και αυτη ειναι μια υπεύθυνη στάση του κόμματος του λαού. Και το τιμά. Και θα σηκώσει και τις συνέπειες αυτής της στάσης του.

Ανώνυμος είπε...

raven

Poe είπε...

Θα μπορουσαμε να συνεχισουμε να στηριζουμε την προταση μας και με το οχι...(προς Sniper) και δεν θα ηταν λαφαζανια

Ανώνυμος είπε...

Το 2012 το ποσοστό του ΚΚΕ υπερκάλυπτε τη διαφορά ΝΔ-Σύριζα τότε. Άρα είχαν δίκιο όσοι ως τότε ψηφοφόροι το έριξαν σύριζα, και άδικο όσοι δεν παρεμποδίσαμε να φύγει η δεξιά από τότε, "βάζοντας τις δικές μας προϋποθέσεις στο Σύριζα". Στο Βόλο έχουν δίκιο όσοι μας έκραζαν με εμπνευσμένα συνθήματα τύπου "καλύτερα το Μπέο και όχι Συριζαίο". Δε διανοούμαι καν να αναρωτηθώ τι θα γινόταν αν τελικά αποκτούσε ρεαλιστική βάση το σενάριο Κασιδιάρης στο β' γύρο της Αθήνας, όσο όμως ετίθετο ως κουτοπόνηρο ερώτημα από συριζαίους και δημοσιογράφους, αν θυμάμαι καλά δεν αποκλίναμε από την γνωστή γραμμή μας. Κακώς κι αυτό μάλλον, έπρεπε να το στρογγυλέψουμε, να γίνουμε πιο λαοφιλείς. Καλά για τα περί πολέμου κλπ. που είδα εδώ ή σε άλλη ανάρτηση, απλά ας κάνουνε το σταυρό τους οι θρησκευόμενοι συναγωνιστές και συνοδοιπόροι μην έχουμε κανά μπαμ, γιατί ειδάλλως θα μας πάρει ο γέρο-διάολος.

Δε θέλω ν'ακουστώ σκληρή, όλοι είμαστε απίστευτα φορτισμένοι αυτές τις μέρες, και κατανοώ ότι εν γένει είναι τρομερά ψυχοφθόρο να είσαι διαρκώς ο party pooper της υπόθεσης, ειδικά μέσα στην κρίση, όταν, παρά τις τόσες προσπάθειες δικές μας από τη μια, και τις απάνωτες φάπες από την ίδια την πραγματικότητα από την άλλη, ο κόσμος εξακολουθεί να μη θέλει (διότι φυσικά και μπορεί) να αντιληφθεί βασικά πράγματα.Λογικό κι ανθρώπινο είναι λοιπόν πολλοί να νιώθουν ότι ήρθε επιτέλους η ώρα το κόμμα να ταυτιστεί με το θυμικό του κόσμου και να ακούσει επιτέλους ένα μπράβο. Ας θυμηθούμε όμως το εξής απλό, ότι αν περιμένουμε από τα αστικά επιτελεία να μας κάνουν τη ζωή εύκολη θέτοντας μας απλά στην απάντηση τους διλήμματα, μάλλον έχουμε υποτιμήσει ότι εμείς είμαστε πολύ λίγοι και δε θέτουμε επί του παρόντος κανένα κανόνα του παιχνιδιού. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε να μην παίξουμε, όποτε το κρίνουμε σωστό, ειδικα΄αν πρόκειται για ρωσική ρουλέτα με υποψήφιο θύμα το λαό, όπως τώρα. Ειλικρινά προσπαθώ να σκεφτώ ανάλογη περίπτωση δημοψηφίσματος δημιουργικής ασάφειας, στα παγκόσμια χρονικά και δε μου έρχεται κανένα, δεν καταλαβαίνω τις συγκρίσεις με το referendum για τη βασιλεία. Θα συμπορευτούμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα του Σύριζα; Θα αφήσουμε να μας λυγίσει, μετά από τόση αντίσταση, η πασοκικής επίνευσης λογική του "αριστερού ψάλτη της δεξιάς";

Amor omnia vincit

Nikolas είπε...

Συμφωνώ με Πόε και Θερσίτη. ΟΧΙ και παλεύουμε την επόμενη μέρα ότι προκύψει.

Ανώνυμος είπε...

Απλα μια ερωτηση. Με τη λογικη που βαζουν ο ποε και αλλοι για το Οχι, γιατι κριτικαραμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πηγαινε στα φιλοκυβερνητικα συλλαλητηρια?
Γιατι να μην διαλεγαμε προγραμμα Θεσσαλονίκης αντι μειλ Χαρδουβελη, γιατι οχι καταργηση μνημονιων αλα Συριζα το 2012 αντι μνημονιο Σαμαρα?

ratm

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα ξαναπώ ότι δεν είναι δυνατό να σκεφτόμαστε, να βγάζουμε κάποια συμπεράσματα, να τα φτάνουμε ως τη περίπτωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και μετά, επί της εφαρμογής, στη πρώτη δυσκολία, κάποιοι να τρέχουμε να βαφτίσουμε τη Ρωσία μη ιμπεριαλιστική ή να σουρνόμαστε να υποστηρίξουμε τη μια ή την άλλη αστική διαχείριση. Ειδικά μάλιστα που στη συγκεκριμένη περίπτωση και η μια και η άλλη επιλογή συνεπάγονται καταστροφή για το λαό. Δεν υπάρχει η παραμικρότερη σύγκριση με τη περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Βασιλιά ή με το αν γίνονταν δημοψήφισμα το 1979 για την είσοδο ή μή στην ΕΟΚ. Πρώτα και κύρια το όχι στο Βασιλιά ή το όχι στην ένταξη στην ΕΟΚ οδηγούσε μέσα στο τότε πλαίσιο (που καπιταλιστικό ήταν και καπιταλιστικό θα παρέμενε) σε ευνοϊκότερες συνθήκες για το λαό και το εργατικό κίνημα. Στη τωρινή περίπτωση δεν είμαστε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση. Και οι δυο επιλογές, και το ναι (προφανώς) και το όχι υπό την ατική διαχείριση του Σύριζα και των λακέδων του είναι αρνητικές για το λαό. Τασσόμενος με το Όχι του Σύριζα τάσσεσαι με μέτρα σφαγής του λαού (είτε ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει μετά σε συμφωνία είτε προχωρήσει σε "ρήξη") με την-κατά τη γνώμη μου-αισχρή δικαιολογία ότι αυτά θα είναι τάχα πιο "μαλακά". Είναι ντροπή να το κάνουμε αυτό υπό την επικοινωνιακή πίεση του ΣΥΡΙΖΑ. Να μη νομίζει κανείς ότι αν τυχόν το κάνει αυτό το ΚΚΕ και έρθουν μετά τα μέτρα (ακόμα και αυτά που θα προέλθουν από τη "ρήξη") θα κάτσουν πολλοί μέσα στο λαό που θα σφάζεται (γιατί ναι, θα σφάζεται) να πουν "α, το ΚΚΕ δεν ευθύνεται για αυτά τα μέτρα, αυτό κάτι άλλο εννοούσε". Ψήφιση του ΌΧΙ από το ΚΚΕ, ότι και να λέγεται ελαφρά την καρδία τώρα, την επαύριο του αποτελέσματος και με το αίμα του λαού να τρέχει θα μεταφράζεται σε συνενοχή. Ψήφιση του Όχι μεταφράζεται σε φόρτωμα της ευθύνης των μέτρων που θα έρθουν στη πλάτη του ΚΚΕ. Μπορεί κάποιοι να το λένε υπό την έννοια της πιθανότητας ανοίξουν δρόμοι περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης του λαού. Μια τέτοια σκέψη είναι ακριβώς σα να λένε ότι επειδή ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι δυνατό να οδηγήσει σε επαναστατική κατάσταση να πάμε να τον ψηφίσουμε.
Ο Τσίπρας επιδιώκει με έναν τόσο αλήτικο χειρισμό που δεν υπάρχει όμοιός του στο παρελθόν, είτε α) με το Όχι να πάρει λευκή αποδοχή για τα 8 δις που αυτός πρότεινε και μάλιστα να παρουσιάσει οτιδήποτε λιγότερο από το πακέτο των δανειστών ως τεράστια νίκη είτε β) με το ΝΑΙ να επιστρέψει την πατάτα που του φόρτωσαν οι άλλοι το χειμώνα (και βέβαια, αυτός προθύμως έτρεξε να την πάρει) και μάλιστα να τους την επιστρέψει σε συνθήκες πολύ χειρότερες για το λαό. Και επιδιώκει να τα κάνει όλα αυτά φορτώνοντας την ενοχή στο λαό. Είναι ένα υποκείμενο που συνεπικουρείται από ένα ξεκάθαρο όργανο των Αμερικάνων και συνάμα πρωτοφανούς φαιδρότητας άτομο. Αυτό το δίδυμο δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται απλά ως πολιτικός αντίπαλος και θα ήταν εγκληματικό να τους παρασχεθεί η παραμικρότερη βοήθεια.

ρα

Γιωργος είπε...

@ 30 Ιουνίου 2015 - 2:23 π.μ.
Δε νομίζω ότι βοηθάει μια τέτοια αντιμετώπιση, να αρνείσαι το αυτονόητο. Διάβασε καλά την Διακήρυξη της ΚΕ κυρίως εκεί που λέει «…Να "ακυρώσει" αυτό το δίλημμα, ψηφίζοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ» . Εδώ δεν συζητάμε το εάν βάλεις στην κάλπη το "ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ", "ΟΥΣΤ ΣΟΙΜΠΛΕ" ή το "ΑΕΚΑΡΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ", αν θα προσμετρηθεί ως άκυρο, γιατί αυτό είναι δεδομένο.

Αυτό που συζητάμε είναι το τι γίνεται μετά. Γιατί όπως αναφέρθηκε σωστά πιο πάνω, το ερώτημα είναι συγκεκριμένο και ρωτάει εάν θέλεις το μνημόνιο των δανειστών ή όχι. Δεν αναφέρεται πουθενά ο συριζα. Θα έπρεπε να απαντάμε τα ερωτήματα όταν μάλιστα είναι συγκεκριμένα και όχι να τα γεμίζουμε με μεταφυσική. Γιατί αν εγώ ψηφίσω ο’τι ρωτήθηκα, θα ψηφίσω ΟΧΙ στους δανειστές. Αν ο τσίπρας θεωρεί το ΟΧΙ μου, ΝΑΙ στο μνημόνιο συριζα, αυτό είναι δικια του αυθαίρετη ερμηνεία και μεταφυσική, γιατί στο δημοψήφισμα ούτε καν υπονοείται κάτι τέτοιο.
Στην πολιτική μπορεί ο κάθε πολιτικάντης να ερμηνεύσει μια στάση προς όφελος του αυθαίρετα, έτσι κι αλλιώς , όπως αυτό θα γίνει και με την επιλογή του άκυρου.

Το θέμα είναι ότι στην μια περίπτωση το ΟΧΙ μπορείς να το διαχειριστείς και στην άλλη το άκυρο δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να το υπερασπιστείς πειστικά στο λαό. Στο συγκεκριμένο ερώτημα λοιπόν λέω ένα τεράστιο ΟΧΙ στο μνημόνιο της ευρώσυμμορίας και όταν ο συριζα κάνει πράξη το δικό του μνημόνιο θα με βρει απέναντι και στα κάγκελα.

Αλλα ας πάρουμε ένα-ένα τα ερωτήματα και τα ζητήματα, γιατι καλά να βγει το Όχι, εκεί το σώνουμε το πράγμα. Αν όμως σπάσει ο διαολος το ποδαρι του και ο κόσμος ψηφίσει ΝΑΙ, με την «βοήθεια» της γραμμής του άκυρου, τότε πραγματικά δεν ξέρω πως αυτό θα μπορώ να το επιχειρηματολογήσω και να το πλασάρω σαν νίκη σε φίλους και επιρροές.

Poe είπε...

"Απλα μια ερωτηση. Με τη λογικη που βαζουν ο ποε και αλλοι για το Οχι, γιατι κριτικαραμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πηγαινε στα φιλοκυβερνητικα συλλαλητηρια? "
Δηλαδη ειναι το ιδιο;

Ανώνυμος είπε...

Είτε "ναι", είτε "όχι", η ζημιά έχει γίνει. Η Αριστερά δυσφημείται καθημερινά, ταυτίζεται με τον πιο ακραίο καιροσκοπισμό και με γελοίους τακτικισμούς επιπέδου δημοτικού, με νεοπασόκους και με ανόητες κινήσεις εντυπωσιασμού. Η κατάσταση είναι ακραία επικίνδυνη και ΔΕΝ εγκυμονεί λαϊκό κίνημα, εγκυμονεί Μεϊντάν και Ουκρανίες. Ας εκμεταλλευτούμε αυτήν την περίσταση για να ανοίξουμε τα μάτια κάποιων ανθρώπων, όχι για να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω "ναι" και το θυμικό μου λέει "ψήφισε όχι". Αλλά η λογική μου λέει ότι είναι καταστροφή.
Βεβαίως οι τελευταίες εξελίξεις λένε ότι δεν θα χρειαστεί να ψηφίσουμε τίποτε - για να γίνει αντιληπτό για τι είδους οπππορτουνιστές μιλάμε...

RHCL

Poe είπε...

Εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι διαστρεβλωνεται απο πολλους το ερωτημα

Το ερωτημα δεν ειναι "θελετε μνημονιο συριζα η θεσμων;"
το ερωτημα ειναι "θελετε το μνημονιο των θεσμων ναι η οχι;"

Καποιοι συμπεριφερονται σαν να ισχυει το πρωτο ερωτημα, οπου εκει θα ημουν και εγω υπερ της αποχης η του ακυρου και κατα του δημοψηφισματος εν γενει
ειναι ομως το δευτερο, και οχι δεν εχουμε να επιλεξουμε μεταξυ αστικου πλαν α και πλαν β αλλα να απορριψουμε ενα πλαν εστω και στα χαρτια... τωρα το πως θα το χειριστει η κυβερνηση ειναι αλλο θεμα, αυτοι τη δουλεια τους και εμεις τη δουλεια μας. Θεωρω δε, οτι αν επικρατησει το ναι θα ειναι χειροτερα γιατι μετα δεν θα μπορουμε να πουμε "να ο λαος σε μια ευκαιρια που ειχε να καταψηφησει το μνημονιο το καταψηφησε"...αντιθετα θα εχει παρει το οκ ομορφα και "Δημοκρατικα" το μνημονιο των θεσμων.

Στο οχι, δεν ψηφιζεις μνημονιο συριζα, και αν ο συριζα το επικαλειται αυτο εμεις μπορουμε να ισχυριστουμε νομιμα και ωραια οτι ο λαος δεν ψηφησε υπερ του δικου σου μνημονιου αλλα ψηφισε εναντια στο ενα μνημονιο που του δωσατε την ευκαιρια να ψηφισε και αν εβαζες και το δικο σου μνημονιο προς ψηφιση θα το απερριπτε και αυτο, και ετσι το επιχειρημα του αντιπαλου γυρναει εναντιον του...

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι δεν απαντάτε ή "απαντάτε" χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τι σας γράφουν.

Το να λες "από πότε οι κομμουνιστές παίρνουν θέση με κριτήριο το πόσο εύκολα θα τις καταλάβει ο κόσμος" είναι απλά τραγικό. Η απάντηση είναι απλή: από τότε που υπάρχει το μπολσεβίκικο ρεύμα, αν δεν το'χεις καταλάβει, να το ψάξεις καλύτερα.

Το να λες "αν βγει το ΟΧΙ και μετά ακολουθήσει νέο μνημόνιο χωρίς να το'χει πάρει κανείς χαμπάρι, θα το χρεωθούμε" δεν απαντά σε τίποτε. Κανείς δε μας υποχρεώνει να κάνουμε ζύμωση υπέρ του ΟΧΙ με το σκεπτικό του Τσίπρα. Θα κάνουμε δική μας, χωριστή και αυτοτελή ζύμωση, με δικές μας συγκεντρώσεις, δικά μας βίντεο, φυλλάδια κλπ., με κινητοποιήσεις και μια τουλάχιστον 24ωρη απεργία (ει δυνατόν) που θα λένε το σύνολο του σκεπτικού μας. Το να υποστηρίξεις ότι με 150-200 χιλιάδες άκυρα, λιγότερα κι από την εκλογική σου επιρροή, θα έχεις ισχυροποιήσει το σκεπτικό σου περισσότερο από το να το ζυμώσεις σε 1 εκατομμύριο κόσμο που -ανεξάρτητα αν θα συμφωνήσουν ως το τέλος μαζί σου- θα δυσκολέψουν αφάνταστα τον κάθε Τσίπρα σε περίπτωση νίκης του ΟΧΙ να το διαχειριστεί ως ΝΑΙ στο δικό του μνημόνιο, δε στηρίζεται σε καμία λογική, ούτε αριθμητική, ούτε τυπική, ούτε -πολύ περισσότερο- διαλεκτική όπως είπε κάποιος.

Το να λες "συγκρούονται δυο πτέρυγες του αστισμού στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ" επίσης είναι από μόνο του μια βλακεία και μισή. Αυτό σημαίνει, απλά, ότι καλείσαι να πάρεις θέση σε συνθήκες του πιο αρνητικού συσχετισμού. Ο Λένιν συμβούλευε τους άγγλους κομμουνιστές να κατεβάζουν εκλογικούς υποψήφιους μόνο εκεί που οι τόρρηδες είχαν εξασφαλισμένη την εκλογή ή εκεί που ο εργατικός θα έβγαινε σίγουρα, με αντάλλαγμα το δικαίωμα να κάνουν πλήρη και αυτοτελή ζύμωση στις εργατικές μάζες με το σύνολο της γραμμής τους. Ζήτημα αρχής είναι να μην είσαι διαχωρισμένος από τις εργατικές-λαϊκές μάζες, να μην ξεκόβεις την πρωτοπορία των 150 χιλιάδων άκυρων από τα εκατομμύρια του λαού που θα ψηφίσουν ΟΧΙ με την απατηλή πεποίθηση ότι φράζουν το δρόμο στα μνημόνια. Ο διαχωρισμός από τις αστικές πτέρυγες σε τακτικό (και όχι ιδεολογικό και στρατηγικό) επίπεδο δεν είναι ζήτημα αρχής, όσο κι αν μερικοί από εσάς ανατριχιάζουν από "ιερή ταξική οργή" μπροστά σε μια τέτοια επιλογή. Και πάλι ο λόγος στο Λένιν, για τη συνθήκη του Μπρεστ: "όποιος κομμουνιστής δεν μπορεί να καταλάβει την ανάγκη να μάθει να σέρνεται στο έδαφος, αυτός δεν είναι επαναστάτης, αλλά φαφλατάς".

Μόνο ένας που δε ζει στη χώρα δε μπορεί να καταλάβει ότι στην -πολύ πιθανότερη κατ'εμέ- περίπτωση νίκης του ΝΑΙ, μόνο η επιλογή του ΟΧΙ από μεριάς μας με το δικό μας σκεπτικό είναι εκείνη που μας δίνει το δικαίωμα να χρεώσουμε την ήττα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο ΣΥΡΙΖΑ και τη γραμμή του και να υποβοηθήσουμε τη διόγκωση των ρωγμών στο εσωτερικό του που θα απεγκλωβίσουν εργατικό κόσμο προς τη μεριά μας. Η επιλογή του άκυρου δίνει στον Τσίπρα το επιχείρημα να "ξεπλυθεί" σε μεγάλο βαθμό από τις ευθύνες του, να "βαφτιστεί" ως "ριζοσπάστης που το πήγε ως το τέλος" και να πάρει προίκα τον κόσμο του ΟΧΙ μαζί του ως αντιπολίτευση στη νένα μνημονιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Όσους δε ριζοσπάστες ψηφοφόρους του ΟΧΙ δεν τον πιστέψουν τους χαρίζουμε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Αλαβάνους κλπ. ως προνομιακό ακροατήριο. Εμείς, στην απέξω. Πολύ ωραία τακτική...

Αλλά και στην -απίθανη- περίπτωση νίκης του ΟΧΙ, το άκυρο δίνει στον Τσίπρα το δικαίωμα να εμφανίσει το σύνολο του ΟΧΙ ως ΝΑΙ στη γραμμή της κυβέρνησης. Εμείς με τη στάση μας δίνουμε αυτό το δικαίωμα στον Τσίπρα, από μόνο του το ΟΧΙ δε σημαίνει σώνει και καλά κάτι τέτοιο, όπως λαθεμένα υποστηρίζουμε. Κι αυτό γιατί, όπως είπα, σημασία δεν έχει μόνο τι λέει ο κάθε Βούτσης και η κάθε Βαλαβάνη, αλλά το τι έχει στο μυαλό του ο λαϊκός άνθρωπος που θα ψηφίσει το ΟΧΙ. Εκεί, τα περιθώρια παρέμβασής μας είναι πάρα πολλά και με την επιλογή μας τα εξανεμίζουμε.

RFB

Poe είπε...

" Το να προσπαθήσει το κκε να το επανανοηματοδοτήσει μου φαίνεται αδύνατο, δεν είναι τυχαίο ότι ούτε προς συζήτηση δεν ήρθε η πρότασή του. "
Το οτι δεν θαερθει ουτε καν προς συζητηση η προταση μας το γνωριζαμε, δεν την καναμε για να ψηφιστει την καναμε για προπαγανδιστικους λογους. Απο εκει και περα εμεις νοηματοδοτουμε το οχι μας στον κοσμο τον οποιον εχουμε επιροη, οπως και το ακυρο το νοηματοδοτουμε στον κοσμο τον οποιον επισης εχουμε επίρροη. Γιατι και το οχι, και το ακυρο μας, στον πολυ τον κοσμο θα νοηματοδοτηθει διαφορετικα απο οτι νοηματοδοτηται για εμας, το ζητημα ειναι οτι αν λεγαμε οχι, θα το βρισκαμε πιο ευκολο να πεισουμε τον κοσμο να ακουσει και ολα τα υπολοιπα που εχουμε να πουμε, αρα θα ηταν περισσοτερο επιτυχης η προπαγανδιση της θεσης μας οτι λεμε οχι σε ολα τα μνημονια και οχι γενικα στο χρεος!

Poe είπε...

Οσο για το οτι δεν θα στηριξουμε κατι που στηριζει και η χρυση αυγη, αυτο ειναι λαθος, γιατι και στην βουλη ψηφιζονται διαφορα τα οποια τα υπερψηφιζει και το κκε και η χρυση αυγη η τα καταψηφιζει και το κκε και η χρυση αυγη. Αν ηταν το κρητηριο μας να ψηφιζουμε το αντιθετο απο τη χρυση αυγη, αντε γεια μετα..

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση σε ratm

Γιατί κύρια το πολιτικό σκεπτικό του όχι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι λάθος και δεύτερον γιατί δεν επιλέγει να κάνει αυτοτελή πολιτική ζύμωση των θέσεών της, αλλά επιλέγει τον συγχρωτισμό και την κοινή δράση με το ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να σου φαίνονται "λίγες" αυτές οι αιτιάσεις, αλλά είναι υπερ-επαρκείς για όποιον θέλει να κάνει ουσιαστική πολιτική παρέμβαση και στη βάση του χώρου αυτού.

Στο δεύτερο ερώτημα, γιατί δεν είναι το ίδιο το δημοψήφισμα με την καθημερινή πολιτική παρέμβαση στην επικαιρότητα. Παρεμπιπτόντως, σημείωσε ότι το Κόμμα "σήκωσε" το θέμα "κάτω το μνημόνιο" πολύ περισσότερο μετά τις 25 Γενάρη, σε αντίθεση με τα 3 προηγούμενα χρόνια που το θεωρούσε λίγο-πολύ ψευτοδίλημμα (δε λέω ότι δεν το έθετε, αλλά όχι ως αυτοτελές πολιτικό σύνθημα: δεν είχε σύνθημα "άμεση κατάργηση των μνημονίων", αλλά μετά τις 25/1 το έθεσε και έτσι). Ακόμα και η συγκέντρωση υπογραφών για το μνημόνιο δεν πήρε χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής πρωτοβουλίας, αν κρίνει κανείς από τον ελάχιστο σε σχέση με τις δυνατότητες αριθμό υπογραφών που μαζεύτηκαν. Σήμερα, το βάζουμε ως ερώτημα στο "δικό μας" δημοψήφισμα. Κάτι πρέπει να σου λέει αυτό...

RFB

Ανώνυμος είπε...

Αφου αρχισαμε τις ερωτησεις να κανω και γω μια προς τον ratm και οποιον αλλον θελει.

Αν,υποθετικα παντα,ο Συριζα εβαζε δημοψηφισμα ΤΩΡΑ: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ε.Ε και καλουσε μαζι με Ανταρσυα,Αλαβανους και οποιον αλλο μπορεις να φανταστεις (καταλαβαινεις τι εννοω) να ψηφισοει ο λαος ΟΧΙ εμεις τι θα λεγαμε;;;;;

Παρακαλω σας ακουω.

Δημητρωφ 17

Ανώνυμος είπε...

Υφίσταται η «καρτεσιανή λογική»;

Απ’ ό,τι βλέπω εδώ:

Ettore Lojacono, Le point extrême de la transgression cartésienne : la logique « introuvable », Les Études philosophiques 2005/4 (n° 75), pages 503–519

ολόκληρο το άρθρο προσβάσιμο εδώ:

http://www.cairn.info/article_p.php?ID_ARTICLE=LEPH_054_0503

μάλλον όχι…

Και αγγλόγλωσση περίληψη για τους μη γαλλομαθείς:

Undiscoverable is the Cartesian logic, because scholars looked for a logic that does not exist, i.e. a classical logic after the model of traditional, more or less reformed, manuals. Descartes’ transgressive power was radical even in this domain : he scorned Phorphyrius Tree, voided the theory of categories of all meaning, showed the uselessness of syllogism for scientific research. Just as totally ineffective was, in his view, the renewal of a logic founded on preconstituted norms. He therefore « limits » himself to suggest, after the model of mathematical procedures, an attitude of thought centered on intuitus and whose relationships are guaranteed by the notions of « series » and respectus. The Cartesian transgression turned out to be so upsetting that « Descartes the logician » became a wicked ( « maudit » ) author and the attitude he had meant to inspire had no fortune whatsoever, to such a point that even the Logic of Port-Royal — purportedly Cartesian — leaves much room to syllogistics.

Παρατηρητικός

Ανώνυμος είπε...

ΚΙ ΕΓΩ ΦΙΛΕ ΑΝΑΥΔΕ

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΟΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

ΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΛΠΕ. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΑΥΤΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΟΣΤ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ.
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΜΑ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΚΕ.

ΝΑΙ Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ.
ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΛΙ ΚΚΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΚΕ.

ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΙΟΘΡΩΣΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ.

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΖΗΤΑΓΑΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΤΟ ΘΕΣΑΜΕ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΒΑΣΗ.
ΔΙΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ. ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΞΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΑΤΑΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ 1974 ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟ.
ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΞΕΒΡΩΜΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΑ. ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΠΑΛΑΤΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ;

ΝΑΙ ΤΣΑΦ ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ; ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΑ; ΟΤΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΒΑΛΕΙ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ.

ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΝΚ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΡΑΤΜ

ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ. ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ, ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΚΕ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΟ ΜΕ ΠΑΣΟΚ Η ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ.

ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΛΑΚΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟ 74 ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΑΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 41 ΧΡΟΝΙΑ.

ΕΙΧΑΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΑΓΚΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΖΗΜΙΩΜΕΝΟΙ.

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Αναυδος είπε...


οποιος ψηφιζει οχι ψηφιζει ναι στο ευρω. μην ανεχεσται τα παιχνιδια και τις παγιδες του κεφαλαιου μη σερνεστε απο πισω τους

bloomberg: Η Ελλάδα θα παραμείνει εντός ευρώ, ακόμα και σε περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ, δηλώνει ο Σόιμπλε
Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ακόμα και στην περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο Β. Σόϊμπλε σε κλειστή συνάντηση με τους γερμανούς βουλευτές. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ο,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει το ευρώ, στην περίπτωση που οι έλληνες ψηφοφόροι ψηφίσουν ΟΧΙ την Κυριακή".

Nikolas είπε...

Απλα μια ερωτηση. Με τη λογικη που βαζουν ο ποε και αλλοι για το Οχι, γιατι κριτικαραμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πηγαινε στα φιλοκυβερνητικα συλλαλητηρια?
Γιατι να μην διαλεγαμε προγραμμα Θεσσαλονίκης αντι μειλ Χαρδουβελη, γιατι οχι καταργηση μνημονιων αλα Συριζα το 2012 αντι μνημονιο Σαμαρα?



Επειδή είχαμε ξεκάθαρη θέση οχι στους και μεν οχι στους δε.Είχαμε τα συλλαλητήρια του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Επιλέγαμε το πρόγραμμα του ΚΚΕ ψηφίζοντας ΚΚΕ

Στο δημοψήφισμα η ξεκάθαρη θέση οχι τους μεν οχι στους δε δεν μπορεί να εκφραστεί με άκυρο

Βλέπω Μπι Μπι Σι και διαβάζω σε όλα τα ξένα μέσα πως το οχι ή ναι θα ερμηνευθεί ως όχι ή ναι στο ευρώ. Στα παπάρια τους για τα λευκά ή τα άκυρα. Το ενδιαφέρον τους θα είναι αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 40 % για να είναι έγκυρο και τι ποσοστό θα πάρει το οχι ή ναι.Στα παπάρια τους ίσως εκτός τη μη ρεαλιστική περίπτωση που τα άκυρα ξεπεράσουν το 10-15 % και κοιτάξουν και ψάξουν ποιος έδωσε τέτοια γραμμή

λαθραναγνώστης είπε...

Ο Τσίπρας δεν θα τολμούσε ποτέ να ζητήσει με δημοψήφισμα από τον κόσμο να επιλέξει μεταξύ του δικού του μνημονίου και του μνημονίου των θεσμών. Κάτι τέτοιο θα τον εξέθετε ανεπανόρθωτα. Θα κατέδειχνε σαφέστατα ότι κι αυτός, μνημονιακός είναι, αλλά με ροζ κοστούμι!
Γι αυτό και βάζει το ερώτημα με αρνητικό τρόπο: Αν δεχόμαστε την πρόταση του αντιπάλου ή οχι. Αν ο λαός αρνηθεί την πρόταση των θεσμών, αυτόματα υιοθετεί την πρόταση/μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι αυτές οι δυο έχουν πέσει στο τραπέζι. Πρόταση για αποδέσμευση κλπ, δεν υπάρχει!
Τετριμμένα μικροπολιτικά κόλπα από το αλφαβητάρι του τυχοδιώκτη οπορτουνιστή και του αστού πολιτικάντη!
Η βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το δημοψήφισμα, είναι για να ξεφύγει (έτσι νομίζει) από τα αδιέξοδα του τυχοδιωκτισμού του.
Το ΚΚΕ, δεν θα μπορούσε ποτέ να τον ακολουθήσει σε αυτό και να μπει, ή μάλλον να οδηγήσει τον λαό, στο τριπάκι που καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα: ΝΑΙ = ΝΑΙ και ΟΧΙ = ΝΑΙ.
Το ΚΚΕ, είναι υποχρεωμένο να βρει τρόπο να καταγγείλει αυτό τη "win - win"(που θα έλεγε κι ο Γιάνης)μεθόδευση για την αστική τάξη και να παρουσιάσει, να βάλει στο τραπέζι, την φιλολαϊκή διέξοδο.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ορισμένοι επιμένετε στο εξυπνακίστικο επιχείρημα με το δημοψήφισμα περί βασιλείας, να κάνω κι εγώ αντίστοιχης μπακαλίστικης λογικής αναλογία και να πω ότι είναι σαν να μας ετίθετο τότε ερώτημα βασιλεία ή δουκάτο, ή ακόμα χειρότερα (γιατί τώρα mutatis mutandis αυτό γίνεται) βασιλεία ή κάτι άλλο που δε σας το λέω ακριβώς, αλλά ψηφίστε το γιατί χειρότερο από βασιλεία αποκλείεται να είναι. Τι θα έλεγε τότε το ΚΚΕ, όλα καλά;

Εντωμεταξύ, οι σανελίστας έχουν ξαμοληθεί να διαδίδουν κατενθουσιασμένοι τη δήλωση του Σόιμπλε ότι το όχι δε σημαίνει έξοδο από την Ευρώ, και ειλικρινά περιμένετε από τον κόσμο που του έχουν κάνει το μυαλό κιμά να αντιληφθεί τις αποχρώσεις ενός κουκουέδικου "όχι"; Σοβαρά τώρα; Εν πάσει περιπτώσει αν θεωρείτε κάποιοι ότι το κόμμα που στα βασικά έχει πέσει μέσα καθ'όλη τη διάρκεια της κρίσης (ει μη και νωρίτερα) ξαφνικά έχασε την κρίση του, τρελάθηκε και θέλει να αυτοκτονήσει, κάντε ό,τι σας λέει η συνείδηση σας. Για μένα, όσο κι αν δε θέλω να πικράνω κανέναν, η συμπόρευση στο όχι είναι ντε φάκτο υποβοήθηση της σοσιαλδημοκρατίας στο διαχρονικό στόχο της για διάσπαση και ει δυνατόν διάλυση του εργατικού κινήματος και του κόμματος της εργατικής τάξης. Πολύ φοβάμαι ότι θα είναι αργά όταν όσοι καλοπροαίρετα επικρίνετε τώρα δείτε στην πράξη σε τι θα έχετε συμβάλει με τη στάση σας. Καλή δύναμη σε όλους μας.

Amor omnia vincit

Ανώνυμος είπε...

Επιμένουν ορισμένοι να αναμασούν τα ίδια και τα ίδια και να μην παίρνουν θέση σε ένα απλό αλλά ουσιαστικό επιχείρημα.

Κανείς -όχι εγώ τουλάχιστον- δεν αμφισβήτησε ότι ο Τσίπρας θα ήθελε μια νέα συμφωνία. Λέω θα ήθελε και όχι θέλει γιατί δεν έχω αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι μια "ηρωική έξοδος" το δημοψήφισμα, μια επιλογή ομαλής αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και παράδοσή της -δια της νίκης του ΝΑΙ και των εκλογών- σε μια άλλη αστική κυβέρνηση. Εν πάσει περιπτώσει, κανείς δεν αμφισβήτησε τα αντιλαϊκά κίνητρα του Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ταύτιση, όμως, "ΟΧΙ=ΝΑΙ στο ευρώ", να με συγχωρείτε, φανερώνει σοβαρό πρόβλημα ανάγνωσης της πραγματικότητας. Η αλήθεια είναι ότι στο ΟΧΙ (το οποίο προβλέπω ότι θα χάσει την Κυριακή και σχετικά "καθαρά", εκτός αν συμβεί κάτι δραματικό) μαζεύει ένα ετερόκλητο πλήθος απόψεων, από αυτές που όντως αναζητούν ένα καλύτερο μνημόνιο εντός ΕΕ-ευρώ, έως απόψεις για ρήξη με την ΕΕ και απόρριψη κάθε μνημονίου. Δεν έχει σημασία το γιατί οι τελευταίες επιλέγουν να εκφραστούν μέσα από το ΟΧΙ και δε θα το κάνουν μέσα από τη γραμμή του ΚΚΕ, σημασία έχει ότι αυτό θα γίνει και στις 5 μέρες που απομένουν δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε η δυνατότητα να αλλάξει. Επίσης, η δυναμική αυτού του, ας το πούμε "αριστερό ΟΧΙ" μέσα στο σύνολο του ΟΧΙ δε θα είναι διόλου αμελητέα. Εκτιμώ ότι θα είναι σχεδόν 50-50 αν όχι και πλειοψηφία, δεδομένου ότι το πιο συντηρητικό μέρος της αντιμνημονιακής ψήφου, αυτό που ήθελε απλώς ένα πιο ήπιο μνημόνιο, θα πάει στο ΝΑΙ. Αμφιβάλλω, λοιπόν, αν το ΟΧΙ θα ξεπεράσει ένα 35% την Κυριακή, αν πάμε όπως πάμε μέχρι σήμερα με το κλίμα τρομοκρατίας, εκβιασμών και υπόγειας αβάντας του ΝΑΙ από την ίδια την κυβερνητική γραμμή - όπως ΣΩΣΤΑ κατήγγειλε και ο ίδιος ο ΓΓ του ΚΚΕ σήμερα. Οι παλινωδίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, τα μπρος-πίσω, θέλουμε-δε θέλουμε συμφωνία, ζητάμε νέα 2ετή συμβαση-θέτουμε όρους κλπ., στην πραγματικότητα μόνο το ΝΑΙ δυναμώνουν, όχι το ΟΧΙ.

Συνεπώς, δεν έχουμε ένα δημοψήφισμα που εξαγγέλθηκε για να κερδηθεί, αλλά για να επενδύσει την "ομαλή" διαδοχή, χωρίς να μεσολαβήσει πολιτική κρίση. Επομένως, από αυτή την εκτίμηση απορρέουν και τα καθήκοντα των κομμουνιστών. Αυτή τη μικρή ρωγμή που -αναγκαστικά- η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές επέτρεψαν να εμφανιστεί, προκειμένου να μεθοδεύσουν την ομαλή, όσο γίνεται, μετάβαση στην επόμενη μέρα, να προσπαθήσουμε να την μεγαλώσουμε και να την κάνουμε όσο πιο ασταθή γίνεται. Ξαναλέω, το άκυρο θα ήταν μια χαρά επιλογή, αν μπορούσαμε να στρέψουμε όλο το "αριστερό ΟΧΙ" προς τα εκεί. Αλλά δε μπορούμε - και να μπορούσαμε, δεν προλαβαίνουμε. Τι μένει, λοιπόν; Το να καλέσεις σε μια όσο γίνεται πιο μαζική υπερψήφιση του ΟΧΙ με το δικό σου σκεπτικό και τη δική σου ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ζύμωση, δράση κλπ. Μόνο ένα πολύ μαζικό ΟΧΙ, όσο γίνεται πιο μαζικό, θα "χαλάσει" το "από κοινού σχέδιο" κυβέρνησης-αστικής τάξης και ιμπεριαλιστών, γιατί θα δυσκολέψει την επόμενη μέρα: γι αυτό και οι "σοφοί" της άλλης πλευράς επισείουν ως μόνο πραγματικό κίνδυνο, τον κίνδυνο του "διχασμού", δηλαδή ενός 55-45, δηλαδή, που θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμο μετά. Θα μπορούσαμε να χρεώσουμε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την ήττα του ΟΧΙ, να αποκαλύψουμε το σχέδιο, τις δήθεν καθυστερήσεις, την ανοργανωσιά (ποιος πάει, πχ για να πω ένα μόνο παράδειγμα, για νίκη σε δημοψήφισμα και δεν έχει φροντίσει να επιλέξει στιγμή που να έχουν ήδη πληρωθεί οι συντάξεις;) και να καλέσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις για να μην περάσει το νέο μνημόνιο που θα έρχεται. Όσο πιο ψηλά πήγαινε το ΟΧΙ, τόσο καλύτερα για εμάς θα ήταν σε αυτό.

RFB

Ανώνυμος είπε...

Αλλά και στην περίπτωση που νικούσε το ΟΧΙ (οριακά), μόνο η δική μας συγκροτημένη παρουσία θα μπορούσε να καθοδηγήσει, να μπει μπροστά στο να μην καρπωθεί όλο αυτό τον κόσμο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μιλούσαμε για ελεεινή προσπάθεια προδοσίας της λαϊκής ψήφου, θα κατεβάζαμε τον κόσμο κάτω, θα ερχόμασταν με τους καλύτερους δυνατούς όρους σε ευθεία ρήξη με το νέο, συριζαίικο μνημόνιο. Τι καλύτερο θα μπορούσαμε να ελπίσουμε στον παρόντα συσχετισμό;

Για μια τελευταία φορά, κάντε μου τη χάρη και μη μου απαντάτε σε πράγματα που έχω λυμένα: ότι το δημοψήφισμα είναι αποπροσανατολιστικό, ότι συγκρούονται γραμμές της αστικής τάξης (σ'αυτό δε συμφωνώ - το ίδιο το ΚΚΕ έχει πει ότι η παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ είναι στρατηγική επιλογή των κυρίαρχων κύκλων του κεφαλαίου στη χώρα), των ιμπεριαλιστικών κέντρων (και εδώ θέλει προσοχή: οι ΗΠΑ δε θέλουν την ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά εντός να εκβιάζει τους γερμανούς - σ'αυτό συναντιούνται συγκυριακά με μια ακραία γερμανική πτέρυγα που ωθεί την ελλάδα εκτός ευρώ για να απαλλαγεί από αυτό το "αγκάθι" και εκεί κάπου η Μέρκελ βρίσκεται στη μέση να τη βαράει και ο Ομπαμα και ο Σόιμπλε), κερδοσκοπικών funds (Βαρουφάκης κλπ.) ή ότι άλλο παρόμοιο. Αυτά τα ξέρουμε. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, η μόνη επιλογή για το κίνημα, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, είναι ΈΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΟΧΙ με όσο γίνεται πιο "δυνατή" τη δική μας "ερμηνεία" του όχι αυτού.

Κανείς από εσάς δεν πρόσφερε ουσιαστικό αντεπιχείρημα: το ότι αν ληφθούν τα μέτρα οι εργαζόμενοι θα μας θεωρήσουν συνυπεύθυνους και θα μας αποδοκιμάσουν, το θεωρώ αστείο. Κανείς, σήμερα, με μια στοιχειώδη πολιτική συνείδηση δεν ταυτίζει το ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ ως γραμμή. Δεν υποτιμώ τον κίνδυνο, αναφορικά με κάποια περισσότερο πολιτικά καθυστερημένα στρώματα, αλλά είναι ένας απολύτως αντιμετωπίσιμος κίνδυνος, αν πάρουμε τις κατάλληλες κινηματικές πρωτοβουλίες τόσο μέχρι την Κυριακή, όσο κυρίως μετά. Αν θέλουμε, βεβαίως, να οξύνουμε την κρίση. Αν δε θέλουμε, δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν πολλές. Αλλά δε θα πείθουν κανέναν - όχι εμένα, σε κάθε περίπτωση...

RFB

Ανώνυμος είπε...

Το ρωτησα και πριν αλλα με γραψατε. Κανω δευτερη φιλοτιμη προσπαθεια ο καψερος διοτι το θεωρω σημαντικο. Λεπον ξαναλεω:

Αφου αρχισαμε τις ερωτησεις να κανω και γω μια προς τον ratm και οποιον αλλον θελει.

Αν,υποθετικα παντα,ο Συριζα εβαζε δημοψηφισμα ΤΩΡΑ: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ε.Ε και καλουσε μαζι με Ανταρσυα,Αλαβανους και οποιον αλλο μπορεις να φανταστεις (καταλαβαινεις τι εννοω) να ψηφισει ο λαος ΟΧΙ εμεις τι θα λεγαμε;;;;;

Παρακαλω σας ακουω.

Δημητρωφ 17

orthodox είπε...

Είναι από τις περίεργες εκείνες συγκυρίες όπου η διαφοροποίηση των κομμουνιστών είναι επιβεβλημένη.

Η θολούρα των ημερών, τα παζάρια δανειστών και δανειζόμενων, οι εκβιασμοί, οι κλειστές τράπεζες, οι περιπέτειες, οι μικροελείψεις...

Το κόμμα πρέπει να δείξει πάση θυσία ότι δεν είναι μέρος αυτού του παιχνιδιού, όποια κι αν είναι η έκβασή του.
Δεν μπαίνουμε στη λογική του μικρότερου κακού, δεν μπαίνουμε στη λογική της εντός συστήματος εναντίωσης στους δανειστές (που κι αυτή κάλπικη είναι, δείτε στον 902.gr την εικόνα που κυκλοφόρησε που συγκρίνει τις λεπτομέρειες των 2 προτάσεων) με ντουφεκιές στον αέρα.

Πιο πειθαρχημένα από ποτέ, προβάλουμε τη μόνη εναλλακτική, τη δύσκολη πορεία της ταξικής πολιτικής, που δεν χωράει στα πλαίσιά τους και δεν μπορεί να συνυπάρξει με λογικές διαχείρισης.

Είτε το όχι είτε το ναι αποτελούν τρόπο διαπραγμάτευσης.

Ιδιαιτέρως οι καλοπροαίρετοι σύντροφοι, καταλάβετέ το.

Δεν θέλουμε να "εναντιωθούμε" στους δανειστές, θέλουμε να τους καταργήσουμε και αυτούς και το τοκογλυφικό εκμεταλλευτικό σύστημά τους.
Δεν θέλουμε ευνοϊκότερους όρους, θέλουμε οριστική ρήξη και απαλλαγή.
Δε μας νοιάζει απλά να απορίψουμε μια πρότασή τους για να μας φέρουν άλλη μετά, μας νοιάζει να τελειώνουμε οριστικά μαζί τους και με το σύστημά τους.
Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει αυτό να γίνει ξεκάθαρο.

Σκεφτείτε επίσης ένα ενδεχόμενο, τι θα γίνει αν βγει το όχι αλλά ναυαγίσει η διαπραγμάτευση.
Βγαίνει το όχι πανηγυρικά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στη διαπραγμάτευση πιο δυναμικά και με το σύνολο του λαού στο πλάι του. Αλλά οι δανειστές όχι μόνο δεν υποχωρούν, είναι ακόμα σκληρότεροι από πριν, κλείνουν ολοκληρωτικά τη στρόφιγγα, απομονώνουν νομισματικά τη χώρα, κι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται να υποχωρήσει άτακτα και να τα δεχτεί όλα και τρισχειρότερα από τα τωρινά.
Τι αντιπολίτευση θα κάνουμε τότε; Τι ακριβώς θα πούμε, ότι και με τη δική μας ψήφο συνηγορήσαμε να του εμπιστευτούμε την πρωτοβουλία μιας ψευτοδιαπραγμάτευσης στην οποία απέτυχε; Με τι μούτρα θα ζητήσουμε ξανά από το λαό να συστρατευτεί μαζί μας;

Ούτε αριστερό ούτε δεξιό μνημόνιο
ούτε ντόπιο ούτε ξένο

Οργάνωση, αντεπίθεση, ρήξη και λαϊκή εξουσία!

Ανώνυμος είπε...

''Επειδή είχαμε ξεκάθαρη θέση οχι στους και μεν οχι στους δε.Είχαμε τα συλλαλητήρια του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Επιλέγαμε το πρόγραμμα του ΚΚΕ ψηφίζοντας ΚΚΕ''

Eνω τωρα δεν εχουμε?

''Στο δημοψήφισμα η ξεκάθαρη θέση οχι τους μεν οχι στους δε δεν μπορεί να εκφραστεί με άκυρο''

Αν ο συσχετισμος ηταν τετοιος ωστε το 30% των ψηφοδελτιων μεσα στην καλπη να ειναι τα συγκεκριμενα ακυρα του ΚΚΕ θα ισχυε αυτο που λες? Δε θα σημαινε τιποτα να υπαρχουν 2εκ ακυρα που να λενε αποδεσμευση? Αν το πιστευεις οκ. Αν δε το πιστευεις το προβλημα δεν ειναι οτι εχει λαθος θεση και σταση το ΚΚΕ αλλα οτι αυτη βρισκει τοιχο λογω δυσμενους συσχετισμου οποτε λογω αυτου πρεπει να κανουμε πισω στην πολιτικη μας.


''Βλέπω Μπι Μπι Σι και διαβάζω σε όλα τα ξένα μέσα πως το οχι ή ναι θα ερμηνευθεί ως όχι ή ναι στο ευρώ. Στα παπάρια τους για τα λευκά ή τα άκυρα. Το ενδιαφέρον τους θα είναι αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 40 % για να είναι έγκυρο και τι ποσοστό θα πάρει το οχι ή ναι.Στα παπάρια τους ίσως εκτός τη μη ρεαλιστική περίπτωση που τα άκυρα ξεπεράσουν το 10-15 % και κοιτάξουν και ψάξουν ποιος έδωσε τέτοια γραμμή''

Το 2012 ποιος ασχολουνταν απο τα ΜΜΕ και ειδικα τα διεθνη με το ποσοστο του ΚΚΕ? Ολοι με ΝΔ-ΣΥΡΙΑ ασχολουντα. Οπως και πιο παλια με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Βασικα απο ποτε ειναι κρητιριο για τη σταση μας το αν θα μας παιξουν τα ΜΜΕ?
Τελικα μαλλον ψαρωνουμε πιο πολυ απ'οσο πρεπει με τα οσα λενε τα δικα μας ΜΜΕ.
Το δημοψηφισμα παντως αν δεν κανω λαθος το κυρητει η κυβερνηση, αυτη βαζει και το ερωτημα οπως και καθοριζει το τι σημαινει σαν εφαρμογη η απαντηση που αυτη προτεινει γιατι σε περιπτωση υπερψηφισης αλλης προτασης η κυβερνηση πεφτει λογικα. Εκτος και αν την απαντηση στο δημοψηφισμα , στο ερωτημα που η ιδια η κυβερνηση προτεινε θα την εφαρμοσει καποιος αλλος οποτε εκει ενταξει να δεχτω οτι ο καθενας μας δινει απο μια ερμηνεια και διεκδικει την επομενη και την πρωθυπουργια. Αν δεν ειναι ετσι παντως και το ΟΧΙ ως απαντηση που προτεινει ο Τσιπρας το εφαρμωσει και ο ιδιος τοτε μαλλον η ερμηνεια του ειναι και αυτη του Τσιπρα και το ποσοστο που θα παρει το ΟΧΙ δεν θα τεμαχιστει στην ερμηνεια του καθενος που θα το ριξει μεσα. Η ερμηνεια και η εφαρμογη που θα βρει το ΟΧΙ ειναι ''οι θεσμοι να κανουν πισω και να δεχτουν τις λελογησμενες και βιωσιμες προτασεις της κυβερνησης ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ'' (ετσι ειπε χθες σην ΕΡΤ ο Τσιπρας.)
Ο καθενας επιχειρηματολογει οπως θελει αλλα προσωπικα ειμαι μεγαλος για να προσχωρησω στη λογικη του ΣΕΚ καποτε, ''ψηφιζουμε ΠΑΣΟΚ χωρις αυταπατες''.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Τελος,
''Αφου αρχισαμε τις ερωτησεις να κανω και γω μια προς τον ratm και οποιον αλλον θελει.

Αν,υποθετικα παντα,ο Συριζα εβαζε δημοψηφισμα ΤΩΡΑ: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ε.Ε και καλουσε μαζι με Ανταρσυα,Αλαβανους και οποιον αλλο μπορεις να φανταστεις (καταλαβαινεις τι εννοω) να ψηφισοει ο λαος ΟΧΙ εμεις τι θα λεγαμε;;;;;

Παρακαλω σας ακουω.

Δημητρωφ 17''

Το ερωτημα το εβαλε το ιδιο το ΚΚΕ στην προταση του οποτε καλο ειναι να ρωτησεις ολους τους αλλους για τη σταση τους σε αυτο το ερωτημα. Να ρωτησεις το ΣΥΡΙΖΑ γιατι παραβιαζοντας ακομα και τον κανονισμο της βουλης δεν το εβαλε προς ψηφιση και να ρωτησεις ΑΝΤΑΡΣΥΕΣ και Αλαβανους γιατι δεν βρηκαν στις ανακοινωσεις τους ουτε χωρο για μιση λεξη για την προταση του ΚΚΕ ουτε μιση καταγγελια για τη σταση του ΣΥΡΙΖΑ οχι προς το ΚΚΕ αλλα προς τα ερωτηματα του ΚΚΕ.

Και για να τελειωνουμε το οτι τα ψηφοδελτια του κομματος θα ειναι ακυρα ειναι ευθυνη της κυβερνησης και της αρνησης της να δεχτει την ολοσωστη και λογικοτατη με βαση τις εξελιξεις προταση του ΚΚΕ.
Η κυβερνηση και το αστικο πολιτικο συστημα κατ'επεκταση ηταν και ειναι σε δυσκολη θεση. Το καλπικο ''ΟΧΙ'' της κυβερνησης ειναι ανασα , φιλι ζωης, το ΝΑΙ των γερμανοτσολιαδων ειναι το ιδιο πραγμα. Το πρωτο απλα κρυβει την γυμνια του βασιλια δηλαδη την υποταγη, προσφερει δηλαδη περηφανη υποταγη ενω το δευτερο πεταει και το τελευταιο φυλλο συκης της οποιας ψευδεοιγραφης υπερηφανειας του συγχρονου Ελληνα. Αυτο το σχεδιο πρεπει να πολεμηθει και να ακυρωθει. Αυτη τη μαχη δινει το ΚΚΕ. Αν επελεγε να τσουβαλιαστει στο ''ΟΧΙ'' δεν θα ερχοταν και το τελος του κοσμου αλλα απλα δεν θα εδινε αυτη τη μαχη που μπορει να ειναι σημαντικη. Το ΚΚΕ και προς τιμη του τη δινει εστω και με δυσμενη συσχετισμο.
Οπως και να εχει οταν ο αντιπαλος ειναι στριμωγμενος μεσα στις αντιθεσεις του δεν πας να του τις λυσεις με τον ενα ή τον αλλο τροπο αλλα να τις εκμεταλευτεις ωστε να τον χτυπησεις. Χτυπημα δεν ειναι να σπειρουμε αυταπατες για τις επιλογες του ΣΥΡΙΖΑ και για τον ιδιο κατ'επεκταση οταν εχουμε δωσει τα παντα αυτα τα χρονια για να προωθησουμε το προγραμμα του κομματος και τα συμπερασματα που εχουμε βγαλει. Χτυπημα ειναι να προσχωρησει στην θεση μας για την ΕΕ, τις κυβερνησεις και το κρατος τους με αφορμη και το δημοψηφισμα οσο τον δυνατον περισσοτεροι εργατες, νεοι, γυναικες κλπ

υγ. Θερσιτη το ΚΚΕ μεσω των τοποθετησεων του στη βουλη , στα πανελ κλπ ειπε 1000 φορες οτι το ηθελε το δημοψηφισμα αλλα με αλλο ερωτημα. Το να επαναλαμβανεις συνεχως οτι το καταψηφισε ειναι λαθροχειρια. Το ΚΚΕ καταψηφισε το ερωτημα. Αν δεν ηθελε δημοψηφισμα θα ψηφιζε μαζι με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οτι ειναι αντισυνταγματικο. Αλλα δεν το εκανε. Τελος τα δημοψηφισματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΦΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. διαβασε σημερα την τελευταια σελιδα του Ριζοσπαστη εχει καποια ενδιαφεροντα στοιχεια για το πως τα αξιοποιει το συστημα οπως το βολευει διαχρονικα.
Δηλαδη τι νομιζες οτι ο Τσιπρας εγινε Τσε Γκεβαρα την Παρασκευη κατα της 2 το βραδυ και εκανε δημοψηφισμα για να γαμησει την ΕΕ και τους καπιταλιστες?

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ορθοδοξε.
Εισαι ο ορθοδοξος ο γνωστος και μη εξαιρετεος στο μπλογκ ή κανενας αλλος που μας τρολαρεις?


ratm

Ανώνυμος είπε...

Ποιό σχέδιο ακυρώνεται με το "όχι"; Την πραγματικότητα την λαμβάνετε υπ'όψιν μερικοί; Ή έχετε πάρει τις μετρητοίς τις αναλύσεις της ανταρσυα ξέρω γω;

Ο άλλος τώρα ρωτάει για δημοψήφισμα με "ναι" ή "όχι" στην εε και θέλει κι απάντηση...

Ijon Tichy

Poe είπε...

Θεωρω την αναλυση του rfb υποδειγματική με βρισκει απολυτα συμφωνο και συνοψιζει με αριστο τροπο τα οσα εχω πει και στα δικα μου σχολια εμπλουτιζοντας τα και προχωροντας παραπερα το επιχειρημα.

Απο εκει και περα θελω να σταθω σε ενα σημειο αλλου φιλου σχολιαστη:

"Δεν θέλουμε να "εναντιωθούμε" στους δανειστές, θέλουμε να τους καταργήσουμε και αυτούς και το τοκογλυφικό εκμεταλλευτικό σύστημά τους.
Δεν θέλουμε ευνοϊκότερους όρους, θέλουμε οριστική ρήξη και απαλλαγή.
Δε μας νοιάζει απλά να απορίψουμε μια πρότασή τους για να μας φέρουν άλλη μετά, μας νοιάζει να τελειώνουμε οριστικά μαζί τους και με το σύστημά τους.
Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει αυτό να γίνει ξεκάθαρο."

Ναι το θελουμε και αυτο, ομως το να παλευουμε απο μια καλύτερη θεση δεν μας χαλαει κιολας, αλλιως δεν θα αγωνιζομασταν για καλυτερους μισθους για συλλογικες συμβασεις, για υγεια παιδεια κλπ εντος στα πλαισια του συστηματος.

Ανώνυμος είπε...

Βρε ratm σε ποια χώρα ζεις και εκτιμάς ότι θα πέσουν 2 εκ. άκυρα; Στην Ελλάδα ή σε καμιά άλλη χώρα; Εντάξει, τέτοια απόσπαση πια από την πραγματικότητα;

Εγώ εκτιμώ -εδώ είμαστε- ότι αν γίνει τελικά το δημοψήφισμα, τα άκυρα με το δικό μας σύνθημα (ή έστω με παραπλήσιο, αν κάποιος θελήσει να το ρίξει μόνος του) δε θα ξεπεράσουν τις 200 χιλιάδες.

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή μου, συνειδητοποιείτε το πρόβλημα; Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη; Θα γίνει επιτέλους κάποια αυτοκριτική;

RFB

Poe είπε...

Και αφου λεμε οτι το οχι ειναι ναι στο μνημονιο συριζα, τοτε ειναι λες και χαριζουμε ολο το ποσοστο των ψηφισαντων που θα βγει οχι στο συριζα, αλλα αποκλειεται ολοι που ψηφιζουν οχι στο μνημονιο των θεσμων να ειναι υπερ ενος αλλου μνημονιου και αυτους ερπεπε να τους διεκδικησουμε εμεις, και οχι να προεξοφλησουμε οτι δινουν το οκ στο συριζα. Και θα επρεπε να πουμε οτι οσοι ψηφισαν οχι, δεν ενισχυουν το μνημονιο του συριζα αλλα ενισχυουν την αντιμημονιακη αποψη εναντια σε καθε τυπου μνημονιο.

Poe είπε...

ΚΑι επειδη το σχολιο μου στις 1 Ιουλίου 2015 - 12:14 π.μ. μπορει να παρεξηγηθει
οχι δεν ειμαι υπερ μιας υποτιθεμενης λιγο καλυτερης "αριστερης" διαπραγματευσης με τους δανειστες. Απλα θελω να πω οτι δεν εχουμε δυαδικο συστημα, "η σοσιαλισμος τωρα η τιποτα" αλλα εχουμε μια σειρα απο διεκδικησεις και μεσα στο καπιταλιστικο συστημα, δεν περιμενομε την επανασταση για να εχουμε αιτηματα βελτιωσης της ζωης του λαου, ο λαος πρεπει να εχει αιτηματα και εντος του συστηματος, διεκδικησεις, και επιτυχιες.

orthodox είπε...

@ratm

Φυσικά και είμαι ο γνωστός orthodox. Έχεις μια ευκολία να αποκαλείς προδότες και αποστάτες όσους διαφωνούν σε επιμέρους ερμηνείες και θέσεις της γραμμής ή επιμένουν να βγάζουν διαφορετικά συμπεράσματα από την ιστορία. Αλλά αυτό δεν τους καθιστά αυτόματα τέτοιους.

@poe

Ναι το θελουμε και αυτο, ομως το να παλευουμε απο μια καλύτερη θεση δεν μας χαλαει κιολας, αλλιως δεν θα αγωνιζομασταν για καλυτερους μισθους για συλλογικες συμβασεις, για υγεια παιδεια κλπ εντος στα πλαισια του συστηματος.

Μόνο που η διαπραγμάτευση της αστικής κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστές δανειστές για τον τρόπο και το βαθμό ενσωμάτωσης της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς δεν ταυτίζεται με την οικονομική πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην αστική όταν διεκδικεί μισθούς, συμβάσεις κλπ.

Η εργατική τάξη ζητάει πίσω τα κλεμένα. Δεν ζητάει δανεικά.

Ανώνυμος είπε...

"...Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη; Θα γίνει επιτέλους κάποια αυτοκριτική;..."

Μάλιστα, άλλο λίγο και θα ακούσουμε και για πράκτορες του περισσού (όπως τα'πε κι ο ιός σήμερα...).

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το "όχι" σημαίνει πολύ πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έχουν γίνει ταληράκια σε όλους. Το πώς θέλετε να το βαφτίσετε μερικοί λίγη σημασία έχει.

Ijon Tichy

ΥΓ: Η καλύτερη θέση ποιά είναι βρε πόε; Το ότι θα καταργηθεί το εκας το 20 και όχι το 19; Δουλευόμαστε; Το μνημόνιο του συριζα το κοιτάξατε καθόλου;

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Μπράβο στο ΚΚΕ, που αρνήθηκε το "Ναι" των γερμανοτσολιάδων και το "Οχι" των σοσιαλφασιστών. Ο ελληνικός λαός σε λίγο καιρό θα ζητάει τα κεφάλια του "νικητή" αυτού του "δημοψηφίσματος-προβοκάτσια-παγίδα" του κυρίαρχου αυτή τη στιγμή μπλοκ εξουσίας στην Ελλάδα. Το ΚΚε θα υπάρχει και θάναι δίπλα του
Η μόνη περίπτωση να ακυρωνόταν η ορθότητα της επιλογής του ΚΚΕ θα ήταν να κερδίσει το "Οχι" και να αρχίσει ο Τσίπρας να βαράει το νταούλι και να χορεύουν οι αγορές!!!
Αυτό κι αν είναι απόσπαση από την πραγματικότητα............
Αν υπάρχει κάποια ελπίδα να συνεχιστεί ο αγώνας θα είνα αυτές οι λίγες χιλιάδες "άκυρα" που θα ρίξει το ΚΚΕ, συκοφαντούμενο, λοιδωρούμενο και καθυβριζόμενο as ever..
Αύριο στο Σύνταγμα και μέχρι την Κυριακή το ψηφοδέλτιο καταδίκης των όλων των απατεώνων χέρι με χέρι και πόρτα-πόρτα, σε φίλους και εχθρούς.
Ενα δάκρυ για τους συντρόφους, που σπάσανε την προηγουμένη της μητέρας των μαχών για τον ελληνικό λαό και για το εργατικό κίνημα στον τόπο μας. Θάναι μια οδυνηρή εμπειρία γι αυτούς, αλλά έτσι είναι η ζωή, τα μεγάλα μαθήματα έρχονται με μεγάλα παθήματα.
Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς στον οικοδεσπότη και τους σ. ρα, ratm, amor omnia vincit, Κώστα, Λαθραναγνώστη, Αναυδο, Ijon Tichy, Cos, sniper, raven, zoot horn rollo, Φάρο, Trash, μαριορή, (ο Παναγιώτης τι έγινε;), και όσους τώρα μου διαφεύγουν και δώσανε κι από δω μέσα την μάχη.
Με όλους οψώμεθα ες Φιλίππους.

Ανώνυμος είπε...

Συνοψίζω τον προβληματισμό μου γιατί το κουράσαμε πολύ:

1. Το δημοψήφισμα είναι ένας αναγκαστικός (και όχι ηθελημένος) ελιγμός της άρχουσας τάξης για να μεθοδεύσει την επόμενη μέρα με τον πιο "ομαλό" τρόπο. Αυτός ο τρόπος είτε θα είναι η ευρεία νίκη του ΝΑΙ την Κυριακή, είτε, ακόμα καλύτερα, η κωλοτούμπα της κυβέρνησης και η υπογραφή συμφωνίας με την οποία είτε θα ακυρώνει το δημοψήφισμα, είτε θα καλεί σε ΝΑΙ που θα επικυρωθεί πανηγυρικά. Περιττό να πω ότι και αυτή η επιλογή οδηγεί σε σύντομο χρόνο σε αλλαγή κυβέρνησης, μιας και μου φαίνεται αναπόφευκτη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι από τα δυο θα γίνει, θα το δούμε, έχει τη σημασία του, αλλά δεν είναι το κύριο για το χειρισμό που θα έπρεπε να κάνουμε.

2. Ενώ το ΝΑΙ έχει ως ψήφος σαφές ταξικό και πολιτικό πρόσημο, το ΟΧΙ δεν είναι το ίδιο ομοιογενές. Εκτιμώ ότι στο εσωτερικό του συνυπάρχουν τόσο το μικροαστικό "όχι αλλά ναι σε ένα ηπιότερο μνημόνιο" (μειοψηφικά) και το εξίσου μικροαστικό-ριζοσπαστικό "όχι και στα δυο μνημόνια" (πλειοψηφικό). Επομένως, η εξίσωση του ΟΧΙ=ΝΑΙ στο μνημόνιο Τσίπρα είναι ορθή μόνο ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης στην (απίθανη κατ'εμέ) περίπτωση νίκης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Καθόλου όμως δε σημαίνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου του ΟΧΙ θα συμφωνεί με αυτή την τακτική.

3. Το καθήκον των κομμουνιστών είναι να αξιοποιήσουν αυτή τη μικρή ρωγμή που αναγκάστηκαν να επιτρέψουν να δημιουργηθεί η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές, για να τη μεγαλώσουν και να οξύνουν την πολιτική κρίση. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί με άκυρο και τα συνθήματα του ΚΚΕ μόνο εφόσον θα υπήρχε η βάσιμη εκτίμηση ότι μπορεί να τραβηχτεί σε αυτή τη γραμμή το σύνολο (ή έστω το μεγαλύτερο μέρος) από αυτό το "αριστερό ΟΧΙ". Κάτι τέτοιο, εκτιμώ ότι είναι στον παρόντα συντετμημένο πολιτικό χρόνο και συσχετισμό, απλά ανέφικτο. Τα άκυρα που θα πέσουν θα είναι διακριτά λιγότερα από την καταγεγραμμένη εκλογική επιρροή του ΚΚΕ. Μοναδική τακτική επιλογή, επομένως, είναι το κάλεσμα για μαζική υπερψήφιση του ΟΧΙ, με το δικό μας σκεπτικό, με τη δική μας αυστηρά αυτοτελή ζύμωση, προπαγάνδα και κινηματική δράση. Η δυνατότητά μας να πετύχουμε στον πολιτικό στόχο της όξυνσης της κρίσης θα ήταν ευθέως ανάλογη του ποσοστού του ΟΧΙ, όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα.

RFB

Ανώνυμος είπε...

4. Αν ακολουθούσαμε αυτή τη γραμμή, τότε στη μεν περίπτωση νίκης του ΝΑΙ θα δίναμε από καλύτερους όρους τη μάχη να χρεωθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη της ήττας, θα δυσκολεύαμε την προσπάθεια να παγιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο αντιπολιτευόμενος σοσιαλδημοκρατικός πόλος και θα ανακτούσαμε την επαφή μας με ένα ριζοσπαστικό δυναμικό το οποίο θα του έστρεφε την πλάτη. Στην περίπτωση (πολύ λιγότερο πιθανή) νίκης του ΟΧΙ, θα ηγούμασταν της από τα κάτω αντίστασης στην απόπειρα διαχείρισης της λαϊκής ψήφου για να πάμε σε μια αντιλαϊκή συμφωνία.

5. Με την επιλογή του άκυρου, όχι μόνο δεν επιτυγχάνουμε τίποτε από τα παραπάνω, τουναντίον στην περίπτωση νίκης του ΝΑΙ δίνουμε την μεγάλη μάζα του ΟΧΙ "προίκα" στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πολύ πιο δύσκολα θα μπορέσουμε να επιδράσουμε στον κόσμο αυτό που θα μας αισθάνεται (λαθεμένα μεν, αλλά...) ως έναν από τους παράγοντες της ήττας του. στην περίπτωση νίκης του ΟΧΙ και πάλι θα ήμασταν σε δυσχερή θέση: η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα καρπωνόταν την μερίδα του λέοντος, όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και πολιτικά, ισχυριζόμενη ότι η λαϊκή ψήφος είναι ψήφος έγκρισης της διαπραγμάτευσης, μιας και όσοι διαφωνούσαν είχαν την επιλογή να ψηφίσουν το άκυρο του ΚΚΕ. Ακόμα και στο μειοψηφικό ακροατήριο που δε θα "τσιμπούσε" σε μια τέτοια προπαγάνδα, πάλι τον πρώτο λόγο θα τον είχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Plan B και οι άλλες οπορτουνιστικές ομαδούλες.

6. Το πολιτικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι ότι η πολιτική δε μπορεί να διεξάγεται μόνο ή κύρια με ιδεολογικούς όρους. Το να έχεις δίκιο δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη που σε προφυλάσσει από τακτικές αστοχίες. Η καλή ανάγνωση της πραγματικότητας και των συσχετισμών είναι αναγκαία για τη χάραξη ορθής τακτικής. Με ρετσέτες και γενικές ιδεολογικές συνταγές, ο κίνδυνος του τακτικού λάθους είναι πολύ μεγάλος.

Αυτά από εμένα, εδώ σταματώ και τα υπόλοιπα όταν (και αν) υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.

RFB

Poe είπε...

Orthodox. οπως ειδες το καταλαβα οτι θα παρεξηγουνταν και συγκεκριμενοποιησα

Ανώνυμος είπε...

Προφανως δεν διαβασες καν το τι εγραψα. Ξαναδιαβασε και τα λεμε.
Λεω ΑΝ υπηρχε ο συσχετισμος ωστε να πεσουν θα καναμε κουβεντα για ΟΧΙ?
Μαλλον οχι. Αρα το ζητημα ειναι συσχετισμου και πιεσης οχι σωστης στασης...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ορθοδοξε. Πολλα σε εχω πει αλλα οχι πρακτορα ουτε προδοτη κλπ
Γενικα εχω χρησιμοποιεισει λιγοτερους χαρακτηρισμους απο σενα αλλα τελος παντων.
Χαιρετιζω αυτη τη συμπτωση αποψεων μας.

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κριτία μπορεί να πιστεύεις πως σχόλια του τύπου "γραφειοκρατικός χυλός πνευματικού επιπέδου χιμπατζή" είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί και προάγουν τη συζήτηση, αλλά δε θα πάρουμε, να 'σαι καλά.

poexania είπε...

Ξαναλεω. Το σχολιο μου ηταν γενικο και δεν αφορουσε την αποδοχη του μνημονιου του συριζα αλλα απαντουσα γενικα σε σχολιο συνομιλητη αναφορικα με τη συγκεκριμενη παραγραφο του που παρεθεσα οπου κατ εμε εβγαινε το συμπερασμα σε αυτην την παραγραφο "η σοσιαλισμος η τιποτα"

Ανώνυμος είπε...

Όμορφα, τότε αφαιρεσε την υπογραφή και δημοσίευσε το σχόλιο, ή μήπως ούτε αυτό συνεισφέρει στη συζήτηση?

Κριτίας

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015. ΩΡΑ: 02 ΚΑΙ 22.Ονομαστική ψηφοφορία για το δημοψήφισμα

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ; ΟΧΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ:

ΜΙΛΑΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:

Οι δεχόμενοι την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου προς την βουλή για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος λέγουν ΝΑΙ

Οι μη δεχόμενοι την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου προς την βουλή για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος λέγουν ΟΧΙ

Και οι αρνουμενοι την ψήφο λέγουν ΠΑΡΩΝ.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ.

ΟΧΙ. ΟΧΙ στις προτάσεις θεσμών κυβέρνησης, αποδέσμευση από την ευρωπαϊκή ένωση.

ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΠΑΦΙΛΗΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ. ΑΠΛΑ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΚΑΤΣΩΤΗΣ:

ΟΧΙ στις προτάσεις θεσμών κυβέρνησης, αποδέσμευση από την ευρωπαϊκή ένωση. ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΚΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ. Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΚΔΗΛΗ.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΟΧΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΨΗΦΙΖΕΙ.

ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ.

178 ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

120 ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

2 ΑΠΟΝΤΕΣ

0 ΠΑΡΩΝ.

ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΞΕΙ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΟΥ.

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ. ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ ΨΕΜΑΤΑ.

ΑΝ ΑΠΛΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ.

ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑ ΙΣΤΟ DVD ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΑΤΑΙΟ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Προς ratm, 1/7, 7:40πμ

Έχεις δίκιο, τώρα που το ξαναδιάβασα καλύτερα αυτό που λες στέκει ως συλλογισμός. Όσο για τη γνώμη μου επί του συλλογισμού αυτού, για να μην καταχρώμαι της φιλοξενίας και πολυλογώ, σε παραπέμπω σε όλα τα κείμενά μου και ειδικά στο κείμενό μου εδώ, της 30ης Ιουνίου, στις 12:12. Πίστευα ότι τα έχεις διαβάσει και θα απαντούσες στα επιχειρήματά μου. Διαπιστώνω, όμως, ότι αν κάτι δε σας βολεύει ως επιχείρημα, απλώς το αγνοείτε...

RFB

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΜΙΛΟ

ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙΣ ΕΣΥ. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΗΡΕΜΟΣ ΕΙΜΑΙ.
ΚΟΛΠΑΚΙΑ ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΜΙΛΑ ΤΟ ΘΥΜΙΚΟ. ΤΙ Μ’ ΕΙΠΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ; ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΣΙΑ;
ΚΟΙΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΣΥ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙΣ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΕΣ; ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΙ ΕΙΠΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Σ' ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΕΞΥΠΝΑΚΙΣΜΟΥΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ.

ΝΑΙ ΑΝ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ - ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.

ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΜΑΧΗΣΕ ΜΕ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΚΙ ΕΝΑΝΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. ΚΑΝΑΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ.

ΜΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΤΑΛΙΝ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΚΑΚΟΥ.

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΧΑΝ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ.

ΜΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΑΥΤΟ; ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΑΝ ΟΙ ΛΑΦΑΖΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΖΟΥΚΩΦ.

Α ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΕΡΤ. Η ΕΡΤ ΗΤΑΝ ΣΚΑΤΑ. ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΝΙΣΤΙΚΗ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
ΤΟ ΚΚΕ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ.

ΜΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΜ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ.

ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΓΨΩΝΗΣΑΜΕ Μ' ΑΥΤΟΥΣ;

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΓΜΑΤΙΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΝΑ ΛΕΩ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΚΡΑΤΩ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ RFB
ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΤΡΟΦΙΑ, ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΑΛΙ ΚΚΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΑΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.

Υ.Γ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΜΕ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ.
Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΚΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε γραψει ολοι υπερβολικα πολλα. Δεν νομιζω οτι απο κανεναν εμειμε κατι αναπαντητο ποσο δε μαλλον εσκεμενα αναπαντητο.
Αν δεν σε καλυπτουν οσα εχουν γραφτει δεκτο αλλα δεν εχω κατι να προσθεσω. Εξαλλου ουτε εγω εχω καλυφθει απο τα επιχειρηματσ των συντροφων που πιστευουν οτι το Οχι ηταν η σωστη επιλογη.
Αν υπαρχει κατι που θεωρεις οτι δεν πηρε απαντηση και τη θες δεν εχω προβλημα να το συζητησουμε αλλα αλλο δεν παιρνω απαντηση και αλλο δεν με πειθει ή καλυπτει αυτη.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ρε Θερσιτη ενταξει το αναλυσαμε και διαφωνουμε. Δε σου την επεσε κανενας ουτε σου ειπε οτι δεν εισαι ΚΚΕ. Ουτε γω ειμαι μελος. Ουτε το ΚΚΕ πιανει κανεναν φιλο του απο το γιακα ωστε με το ζορι να ακολουθησει τη γραμμη του. Αγωνιστες ειμαστε ολοι και θα τα λεμε και θα παλευουμε και μετα το δημοψηφισμα. Δεν καταλαβαινω γιατι αρπαζεσαι τοσο πολυ. Ενταξει εχεις αλλη αποψη επιχειρηματολογησες σου απαντησαν ξανααπαντησες. Δεν μπορει ο ενας να πεισει τον αλλον τη δεδομενη στιγμη. Κακο δεν εκανε αυτη η κουβεντα για μενα.
Παντως οταν λεει το ΚΚΕ ελατε μαζι μας ακομα και με τις διαφωνιες σας αυτο δε σημαινει οτι το ΚΚΕ παραιτειται απο το να πεισει τους φιλους που το ακολουθουν και ως προς αυτες τις διαφωνιες.

ratm

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Παιδια οντως εχουν γραφτει πολλα και εχει εξαντληθει το θεμα.
Η διαλεκτικη μας διδασκει οτι δε λυνονται τα ζητηματα σε λεκτικο επιπεδο,αλλα λυνονται σε επιπεδο πραξης στην ιδια τη ζωη.
Δεν εχει πολυ νοημα να το συζηταμε αλλο.

Ο ιδιος αμφιταλαντευομαι αναμεσα στο Οχι και το Ακυρο,και βρισκω τα επιχειρηματα και των 2 πλευρων εξισου βασικα.Θα αποφασισω τελευταια στιγμη.
Ελπιζω για το καλο του εργατικου μας κινηματος η γραμμη του ΚΚΕ να αποδειχθει σωστη και να μην το αποκοψει απο τις μαζες.

λαθραναγνώστης είπε...

Το ΚΚΕ έχει την άχαρη πολυτέλεια να δεσμεύει τα μέλη και τους φίλους του ΜΟΝΟ ιδεολογικά και ηθικά.
Η πολυτέλεια, έγκειται στο ότι, με αυτού του είδους τη δέσμευση, το ΚΚΕ συσπειρώνει μέσα του και γύρω του αγνό ήθιθκό κόσμο. Το άχαρο είναι ότι σε περίπτωση διαφωνίας ο ιδεολογικός δεσμός σπάει εύκολα - δεν έχει την ισχυρή πόλωση ενός συμφεροντολογικού δεσμού - και αυτός που διαφωνεί απομακρύνεται κατά κανόνα την κρίσιμη στιγμή,γιατί τότε συνήθως (είναι φυσιολογικό άλλωστε) εμφανίζονται οι διαφωνίες, δυσκολεύοντας το κόμμα να επιβάλλεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Όσοι φίλοι ή/και σύντροφοι έχουν διαφορετική θέση, το σωστό είναι, να μην διαφοροποιούνται τη στιγμή που το κόμμα προσπαθεί να υλοποιήσει την πολιτική του, που κάνει τους ταχτικούς ελιγμούς του. Το σωστό, πάντα κατα τη γνώμη μου, είναι να πειθαρχήσουν και να ασκήσουν κριτική μετά, αφού κλείσει ο κύκλος.
Αυτή εξ άλλου είναι και η έννοια της συνειδητής πειθαρχίας, η οποία δεν έχει να κάνει με το αν είσαι μέλος ή φίλος.
Στο κάτω κάτω, μια μακροχρόνια σύνδεση με το κόμμα, δημιουργεί υποχρεώσεις....αμφίδρομες!

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΑ ΡΑΤΜ.

ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙΣ.

ΠΑΝΤΩΣ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΑΡΠΑΖΟΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΑΛΛΟΙ ΑΡΠΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ. ΑΛΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝΕ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ.

ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ Ο ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟΥ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Γάτε είναι τεράστια υπερβολή να λες ότι υπάρχει ενδεχόμενο αποκοπής του κόμματος από τις μάζες. Νέα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουμε την δευτέρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και οι μάχες στους χώρους δουλειάς θα συνεχίζονται με την ίδια ή και μεγαλύτερη ένταση, το κόμμα πάλι εκεί θα είναι, και οι υπόλοιποι εκεί που ήταν και πριν.

Ijon Tichy

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κριτία, η πλατφόρμα μου δεν είναι wordpress για να μπορώ να πειράξω τα σχόλια.
Τα βασικά σημεία της συνεισφοράς σου που μπορώ να μεταφέρω είναι πως οι εφοπλιστές με το μώραλη στήριξαν το ναι, άρα ποιο είναι το κομμάτι της αστικής τάξης που στηρίζει το "όχι" και ότι (κατ' εσέ) στο δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο τζέφρυ, το κκε είχε πει ότι το δικό του όχι δε θα είναι ίδιο με αυτό της νδ, πιστεύοντας λανθασμένα ότι η νδ θα πήγαινε κόντρα στις βουλές της αστικής τάξης. Δε νομίζω να παραλείπω κάτι

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Τιτσι

Παντα το ΚΚΕ ειναι μπροστα στους αγωνες,αλλα περιστασεις σαν αυτη ειναι που κρινουν με ποιον θα παει ο κοσμος.