Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα

Διεεξοδος - άλλη μια ρεφορμιστική αυταπάτη
Άναυδος – Ιούλιος 2016

Η κε του μπλοκ φιλοξενεί σήμερα ένα κείμενο του Άναυδου για το νεοπαγές εξωκοινοβουλευτικό μέτωπο-πρωτοβουλία για το GRexit, που κάνει μια αναδρομή στο (κακό) προηγούμενο αντίστοιχων κινήσεων και μια ανάλυση του χαρακτήρα της τωρινής κίνησης. Καλή ανάγνωση.

Στις 3/7 έγινε η ιδρυτική συνδιάσκεψη άλλης μια μετωπικής πρωτοβουλίας της Ανταρσυας με το ευφάνταστο είναι αλήθεια όνομα που μοιάζει με νυχτερινού κέντρου ΔιΕΕξοδος. Στους υπογράφοντες η συντριπτική πλειοψηφία είναι στελέχη της Ανταρσυα που τα τελευταία χρόνια έχουν υπογράψει εκατοντάδες εκκλήσεις, παραινέσεις καλέσματα κλπ. σε μια εμφανή προσπάθεια να εξοντώσουν τους αστούς με το χαρτομάνι. Ανάμεσα στους υπογράφοντες αυτή τη φορά υπάρχουν ονόματα πρώην συριζέων και νυν της ΛΑΕ αλλά και πρώην δημοσιογράφων του Ριζοσπάστη που συσπειρώνονται πίσω από την αποκλειστικά αντικομουνιστική ιστοσελίδα Εργατικός Αγώνας.

Είναι άλλο ένα βήμα στη σειρά των μετωπικών πρωτοβουλιών της Ανταρσυα που ξεκίνησαν με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Προηγήθηκε η πρωτοβουλία αριστερών οικονομολόγων, η επιτροπή λογιστικού έλεγχου η πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων και άλλες που χάθηκαν στη λήθη. Οι πρώτες μετωπικές πρωτοβουλίες έγιναν με την αγαστή συνεργασία του Σύριζα και ο βασικός τους σκοπός ήταν να ξεπλύνουν τον Συν-Σύριζα στα μάτια ενός κατά το μάλλον ή το ήττον ριζοσπαστικού ακροατηρίου. Έτσι διαγράφηκε μονομιάς η στρατηγική συμμαχία του Συν-Σύριζα με το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 20 χρόνια όπως αυτή εκφράστηκε στις κοινές καθόδους στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην αυτοδιοίκηση. Ξεπλύθηκαν επίσης οι στρατηγικές επιλογές του Συν-Σύριζα να ψηφίσει τη συνθήκη του Μ Μάαστριχ, τις αρχικές ιδιωτικοποιήσεις ΟΤΕ και ΔΕΗ όπως και να ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν. Με την συνδρομή αυτών των πρωτοβουλιών ένα ανάχωμα της σοσιαλδημοκρατίας και του αστισμού βαφτίστηκε ριζοσπαστική αριστερά αλλά και σύμμαχος καταρχήν στο κίνημα αλλά και γιατί όχι και στο πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα στους πρώτους μήνες της πρώτης φοράς αριστεράς η Ανταρσυα και οι μετωπικές της πρωτοβουλίες βρέθηκαν στους δρόμους να στηρίξουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης ενώ στην κορυφαία απάτη της δεκαετίας στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 έδωσαν τα ρέστα τους υπέρ του ΟΧΙ των Συριζα-Ανελ και ενάντια στη θέση του ΚΚΕ για ΟΧΙ στα μνημόνια και στην ΕΕ.

Σήμερα πιστοί στη ρεφορμιστική τους στρατηγική επανέρχονται φτιάχνοντας άλλο ένα μέτωπο ενάντια στην ΕΕ με τα εναπομείναντα ρετάλια του Συριζα. Το κείμενο ξεκινά με πολλές ορθές διαπιστώσεις για το τι είναι η ΕΕ και τι σημαίνει για το λαό η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αλλά και με θεμελιακά σφάλματα όπως το ότι (…) τα Μνημόνια είναι συνώνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) λες και ο καπιταλισμός εκτός ΕΕ έχει άλλο τρόπο να βγει από την κρίση του πλην της λιτότητας. Έξυπνα αποφεύγει τη λέξη καπιταλισμός (χρησιμοποιείται μόνο μια φορά σαν επίθετο) που από ό,τι φαίνεται χωρίζει αντί να ενώνει το κοινό στο οποίο απευθύνεται η πρωτοβουλία.

Η κύρια θέση είναι ότι:
(…) Δεν μπορεί να υπάρξει απαλλαγή του εργαζόμενου λαού από τα Μνημόνια και τη φτωχοποίηση, παρά μόνο μέσα από τη ρήξη και την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη προπαγάνδα, η έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ είναι προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Μέσα από ένα κίνημα που θα θέτει το θέμα της ρήξης και αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία και την πολιτική της. Από τη σκοπιά του διεθνισμού, της ανεξαρτησίας της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, της λαϊκής κυριαρχίας, κι όχι από τη σκοπιά της “εθνικής” ανάπτυξης (….)

Ωστόσο το κείμενο διανθίζεται και από το πολιτικό πρόγραμμα της Ανταρσυα που ζητά: (…) τη μονομερή διαγραφή του χρέους, για εθνικοποιήσεις των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο, για την άμεση βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και την ικανοποίηση των στόχων του εργατικού και λαϊκού κινήματος (…)

Έξω από την ΕΕ με καπιταλισμό;
Η ΕΕ είναι μια ιμπεριαλιστική ένωση που ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή ήταν στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης. Η επιλογή αυτή της ελληνικής αστικής τάξης παραμένει σε ισχύ και σήμερα αν και σαν απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης μερίδες του κεφαλαίου έχουν πλέον διαφορετική άποψη όπως αυτό αντανακλάται τόσο στην ισχυροποίηση της Χρυσής Αυγής όσο και στη δημιουργία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Μπαλτάκου-Καρατζαφέρη.

Εδώ βρίσκεται η μεγάλη αυταπάτη της πρωτοβουλίας. Πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί μια στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης χωρίς η εξουσία της να έχει ανατραπεί και το κράτος της συντριβεί. Με ποιον τρόπο θα πειστεί η αστική τάξη να αποδεχτεί την έξοδο από την ΕΕ το κείμενο δεν το ξεκαθαρίζει αλλά έμμεσα το θεωρεί πιθανό. Μάλιστα δεσμεύεται να αναλάβει να πείσει τον λαό ότι (…) υπάρχει ζωή έξω από την ΕΕ (…) με τους αστούς ιδιοκτήτες στα μέσα παραγωγής προσθέτω εγώ. Αρνητική έκπληξη προκαλεί και η απουσία από το κείμενο οποιασδήποτε αναφοράς για το ΝΑΤΟ και την παρουσία των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα μας. Μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα ότι η πρωτοβουλία πιστεύει ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ είναι συμβατή με την παραμονή στο ΝΑΤΟ!

Στην πραγματικότητα βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα. Η μετακίνηση του Σύριζα στην άμεση υπηρεσία της αστικής τάξης άφησε ορφανό το ρόλο του αναχώματος που θα απορροφά και θα εκτρέπει τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών. Τον χώρο αυτό φιλοδοξεί να καλύψει η Ανταρσυα αν και στη προσπάθεια της αυτή έχει να αντιμετωπίσει τον ισχυρό ανταγωνισμό της ΛΑΕ. Με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πασπαλισμένες με ριζοσπαστικές κορώνες η Ανταρσυα και ο περίγυρος της πάνε πάλι να παγιδέψουν και να εκτονώσουν τις διαθέσεις του κόσμου που τους ακολουθεί σε μία ακόμη ρεφορμιστική αυταπάτη. Ακόμη χειρότερα και αφού όπως φαίνεται η έξοδος από την ΕΕ αρχίζει και αποτελεί επιλογή ευρύτερων μερίδων του κεφαλαίου (όπως δείχνει η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε όλη την ΕΕ) η πρωτοβουλία αυτή, πέρα από προθέσεις κινδυνεύει να αποτελέσει το φτωχό συγγενή ενός αλλόκοτου μετώπου.

Άφησα το πιο σημαντικό για το τέλος. Η νέα αυτή πρωτοβουλία έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το ΚΚΕ και τη θέση του για αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική εξουσία. Πάνω από 30 χρόνια το ΚΚΕ θέτει θέμα αποδέσμευσης από την ΕΕ αλλά και πάλης ενάντια στις συνέπειες από της πολιτικές της. Τα τελευταία 6 περίπου χρόνια το ευρωενωσιακό οικοδόμημα αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα σε ευρύτερες λαϊκές μάζες που μέχρι τότε άκουγαν τη θέση του ΚΚΕ ενάντια στην ΕΕ αλλά δεν πείθονταν (είτε σαν αποτέλεσμα εξαγοράς και εκμαυλισμού είτε προπαγάνδας). Είναι ακριβώς εκείνη η στιγμή που ένα επαναστατικό κόμμα οφείλει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και αφού η πρόβλεψη του γίνεται πλέον βίωμα σε ευρύτερες μάζες να τους δείξει το μοναδικό δρόμο για την απαλλαγή από τα δεσμά της ΕΕ. Και αυτός ο δρόμος δεν είναι άλλος από το δρόμο της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή/εργατική εξουσία. Ο αγώνας για την ανατροπή της εξουσίας των αστών είναι ενιαίος με τον αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ. Και είναι απορίας άξιο πως υποθέτει κάποιος ότι το λαϊκό κίνημα θα επιβάλλει στους αστούς την αποδέσμευση και όχι την εξουσία του. Είναι φανερό ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση για έξοδο από την ΕΕ χωρίς λαϊκή εξουσία είναι πέρα από προθέσεις αντεπαναστατική. Θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα στη παραπέρα ριζοσπαστικοποίηση και θα έρθει σε αντιπαράθεση στο μαζικό κίνημα με την πρόταση του ΚΚΕ.

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"πίσω από την αποκλειστικά αντικομουνιστική ιστοσελίδα Εργατικός Αγώνας" πόσο γελάω κάθε φορά!!!!

Απλά γραφικός

Ανώνυμος είπε...

Όντως γραφικός "εργαταγωνιστή" μου...
Αλλά δε φταίμε εμείς ή το Κόμμα για την κατάντια σου...
Η μικροαστίλα σου τα φταίει...
Ξέρεις εσύ...
"Εγώ και η φαμελιά μου νάναι καλά", και οι άλλοι να πάνε να...

"Ταξικός αντίπαλος των απανταχού Κυρ-Παντελήδων"

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω καμιά σχέση μαζί τους.
Ούτε ήταν ποτέ σύντροφοι μου.
Δικοί σου ήταν μέχρι προχθές!!
Ή μήπως χθές άλλαξαν;

Για αυτό γελάω τόσο πολύ!!

Απλά γραφικός

Ανώνυμος είπε...

"Και είναι απορίας άξιο πως υποθέτει κάποιος ότι το λαϊκό κίνημα θα επιβάλλει στους αστούς την αποδέσμευση και όχι την εξουσία του."

Υπό διαφορετικές συνθήκες μάλλον θα συμφωνούσα μαζί σου όμως σήμερα δεν θεωρώ απίθανο την έξοδο από το ευρώ και την εε χωρίς την κατάκτηση της εξουσίας.
Γενικότερα η κατάσταση είναι τεταμένη και προβληματική και αν υπάρξει έστω και κάποιο ξέσπασμα ή έστω αν καταφέρουμε να μπλοκάρουμε κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ πιθανό να βγούμε από την ευρωπαϊκή ένωση και το ευρώ.

Το βασικό πρόβλημα σε αυτό το σενάριο είναι ότι η έξοδος από το ευρώ και την ευρωπαϊκή ένωση χωρίς λαϊκή εξουσία σημαίνει ότι θα πληρώσει τη νύφη ο λαός.

Χαμόγελο

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Η εξαρτημένη και υποδεέστερη θέση της Ελλάδας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα παίρνεται υπόψη στη χάραξη της στρατηγικής του Κόμματος, στην πολιτική των συμμαχιών. Η τέτια θέση της χώρας και μάλιστα σε μια περιοχή που συνιστά κόμβο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, περιοχή με εστίες πολέμων και επεμβάσεων, αποτελεί σοβαρό παράγοντα όξυνσης των αντιθέσεων του ελληνικού κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το 16ο Συνέδριο.

Αυτα γραφει η ΚομΕπ , θελω να μου πει ο φιλος που εγραψε οτι αυτα που απαντω στον quinto δεν ισχυουν, να με διαφωτισει τελικα αν οντως ισχυουν.

zoot horn rollo είπε...

Κωστηδες, Κωστηδες, Κωστηδες...

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Επισις
Επομένως συμφέρον του εργατικού και λαϊκού κινήματος είναι να σπάσει την αλυσίδα της Ευρωζώνης. Σε όποιο σημείο της και αν προηγηθεί το σπάσιμο θα είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας εκμετάλλευσης των μισθωτών, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, γλώσσα, ιστορικές και πολιτιστικές παρακαταθήκες.
(Ελενη Μπελλου)

Δεν ξερω τι διαβαζω πλεον

Κάππα Κάππα. Ε; είπε...

Πράγματι "τακτικέ", φαίνεται να μη ξέρεις.

Από εδώ το απόσπασμα,
http://www.komep.gr/2009-teyxos-3/h-diethnhs-oikonomikh-krish-kai-h-taksikh-palh

αλλά ολόκληρο κι όχι για φτηνό συνδικαλισμό:
"Τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζεται ότι το ευρώ θωράκισε την ελληνική οικονομία από τις επιθέσεις υποτίμησης του νομίσματός της (δραχμής) σε συνθήκες ύφεσης. Και αυτό είναι μια πλευρά της πραγματικότητας. Η άλλη πλευρά, που εξίσου αναδεικνύεται από αστούς οικονομόλογους, είναι ότι με πιο φθηνό νόμισμα (με ευελιξία στην άσκηση νομισματικής πολιτικής) θα γινόντουσαν τα εγχώρια εμπορεύματα πιο ανταγωνιστικά, θα μειωνόταν το εμπορικό έλλειμμα που και αυτό είναι πηγή της αρνητικής διεθνούς επενδυτικής θέσης της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση αυτές είναι αντιφάσεις της καπιταλιστικής ανισομετρίας και ανταγωνιστικότητας. Για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα σημασία έχει ότι το ευρώ έγινε αιχμή επίθεσης σε κατακτημένα δικαιώματα ότι συνδέεται με αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που ονομάζεται ΕΕ. Η γραμμή ρήξης - αποδέσμευσης από την Ευρωζώνη και την ΕΕ δεν είναι αντίθεση στη μορφή του χάρτινου ή μεταλλικού νομίσματος. Είναι αντίθεση στι σχέσεις ιδιοκτησίας, στο χαρακτήρα της οικονομίας, στο χαρακτήρα της εξουσίας. Δεν είναι αντίθεση στη συνεργασία και επικοινωνία των λαών, αλλά στη συνεργασία των εκμεταλλευτών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επομένως συμφέρον του εργατικού και λαϊκού κινήματος είναι να σπάσει την αλυσίδα της Ευρωζώνης. Σε όποιο σημείο της και αν προηγηθεί το σπάσιμο θα είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας εκμετάλλευσης των μισθωτών, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, γλώσσα, ιστορικές και πολιτιστικές παρακαταθήκες."


Συνεχίστε έτσι...
αστείοι!

Αναυδος είπε...

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν κατανοείς τι διαβάζεις το σπάσιμο της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας σημαίνει εργατική εξουσία και επανασταση

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Ομολογω οτι βιαστικα στο αποσπασμα της Μπελλου, ηταν ενα μεγαλο αρθρο με οικονομικα στοιχεια, με τιτλο

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Το διαβασα λιγο βιαστικα, και το επιμαχο ηταν ακριβως η τελευταια παραγραφος πριν τον επιλογο.



Νομιζω ειναι ενα κομματι που εξηγει την ουσια της κρισης με οικον.στοιχεια καλα. την αναρχια στην παραγωγη και τον ανισομετρο τροπο της αναπτυξης στο ιμπεριαλιστικο σταδιο (παγκοσμια αγορα) Γενικα ολο το αρθρο ειναι πολυ καλο

Π.Χ.:
'Στο κίνητρο του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, στο νόμο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού οφείλεται το εξίσου «παράδοξο»: Να καταστρέφεται στην Ελλάδα ο γαλακτοπαραγωγός, ενώ αναπτύσσεται η βιομηχανία γάλακτος χρησιμοποιώντας εισαγόμενη πρώτη ύλη (σκόνη γάλακτος). Ετσι εξηγείται να πέφτουν οι τιμές εκροών (που πωλούν) για τους αγροτοπαραγωγούς, ενώ αυξάνουν οι τιμές εισροών (σε αναλώσιμα μέσα και πάγιο κεφάλαιο), με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, κυρίως για τα μικρά και σε αρκετές περιπτώσεις και για τα μεσαία νοικοκυριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναπαραγωγή τους και την κατανάλωση.'

Ο νομος της ανισομετριας, εκδηλωνεται με την καταστροφη μικρων και πολυ μικρων κεφαλαιων. Το ζητημα που ομολογω οτι δυσκολευομαι να λυσω ειναι αν προκαλει την καταστροφη μικρων και πολυ μικρων χωρων ή οχι. Στον πινακα με το αεπ,
http://www.komep.gr/images/komep/2009/03/Krisi4.jpg
φαινεται οτι η Κινα αναπτυσσεται εις βαρος κυριως ε.ε και οχι εις βαρος των Ηπα (εντυπωσιακη η πορεια του γερμανικου αεπ).

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Oλη η αγωνια του συστηματος στην Ελλαδα απο την αρχη του ξεσπασματος της κρισης αποτυπωνεται σε μια φραση που ξεφυγε απο τον βλακα τον Γεωργιαδη σε ενα πανελ του Αυτια εκει γυρω στο 2010 και λιγο μετα τον ακτιβισμο του ΠΑΜΕ με τα γνωστα παγκοσμιως πανο στην Ακροπολη : " ...θα φτασουμε το ΚΚΕ να παιρνει 45% και τοτε ζητω που καηκε η Ελλαδιτσα μας "

Εκτοτε καθε αναχωμα ,καθε "σωτηρας" ,καθε μπανανοφλουδα προς το λαο χρησιμοποιειται σε γενναιες δοσεις .Δεν διστασαν να θυσιασουν πρωτοκλασατα στελεχη τους ,ιστορικα τους κομματα ,να πλημμυρισουν το διαδυκτιο αντικομμουνισμο ,αλλα κυριως να "λειτουργουν " στο εσωτερικο της αριστερας με τονους προσπαθειων διαστρεβλωσης ,συγχυσεων και παραπληροφορησης σχετικα με το κομμα .Οι πιο επικινδυνοι ειναι αυτοι "οι πρωην δικοι μας" που ιδιαιτερα μετα το 19ο Σ εμφανιστηκαν σαν ετοιμοι απο καιρο .Λες και τους ειχαν προεκπαιδευσει να αντιμετωπισουν την επαπειλουμενη "Λαικη Συμμαχια" και την προσπαθεια του κομματος γι αυτην .Ανεξαρτητα απο τις δικες μας αδυναμιες και αστοχιες αυτο θα γινοταν ετσι κι αλλιως και δεν αντιμετωπιζεται ευκολα (ειν αληθεια) μονο με ΜΕΤΩΠΟ καθαρο απεναντι τους και δουλεια απο κατω στις γειτονιες και τους χωρους δουλειας χωρις να ξεχναμε αυτο που του ξεφυγε του αδωνη ....οτι ο στοχος ειναι το ΚΟΜΜΑ ,να μην πιστεψει την λυση του ο λαος,να μην την κανει δικη του ...Γιατι μετα ενα τσουναμι λαικο θα τους ξεβρασει και τους βασταζους τους και την ιδια την αστικη ταξη !

Ανώνυμος είπε...

Καλά εσύ "Απλά γραφικός", θίχτηκες με το "εργαταγωνιστής" κι έχαψες αμάσητα, τη μικροστική σαπίλα και τον ΚυρΠαντελισμό;

Τί να πώ;

Πάλι καλά που εσείς τα συριζοτρολλ και οι πέριξ του χώρου , έχετε επίγνωση της ταξικής σας κατάπτωσης.

Έστω κι από σπόντα...

Να τα βλέπουν αυτά οι καλοπροαίρετοι που σας νομίζαν για μεγάλους αριστερούς και ντούρους επαναστάτες, να βγάζουν συμπεράσματα.

Γιατί πλέον τρώτε τέτοιο δούλεμα και φτύσιμο στους χώρους δουλειάς και αλλού, που δε λέγεται...

Το γνωρίζεις καλά άλλωστε, από πρώτο χέρι...

Αλλά εσείς εκεί...

Νομίζετε ότι βρέχει, ενώ σας φτύνουν κατάμουτρα.

Όπως πέρσι τέτοιες μέρες σας έφτυσε το πουλέν σας, ο Τσίπρας.

Συνεχίστε έτσι... μ' αρέσετε.

"Ταξικός αντίπαλος των απανταχού Κυρ-Παντελήδων"

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Κι αλλο κακο να μην τον εβρει τον Μπαναοτ

http://www.marxismos.com/greece/politics/2765-anakoinwsi-apoxwrisis-tis-kommoynistikis-tasis-apo-ti-lae.html

θα φορτωθουν τωρα στην ανταρσυ-ριζα να
"συνεχίσουν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και μαχητικότητα τον αγώνα:
- Για τη διάδοση των γνήσιων μαρξιστικών ιδεών ( ο Λενιν και οι δικες του "ιδεες" ευτυχως την γλυτωσαν )στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία."

modesto είπε...

εγω πετυχα αυτο http://www.zougla.gr/greece/article/o-siriza-kalipte-ton-marinopoulo
ξερω ειναι απο τον ζουγκλα, αλλα εχει κατηγοριες εγγραφες και με ονοματα και πρεπει αυτοι οι "συμπαθουντες" του χωρου να μας πουν ποιος ηξερε τι και τι ειπαν.
γιατι αρκετα μας τα ειχαν πρηξει με το τζαμπο (ασχετα αν τον ηπιαν και με αυτο αργοτερα)

λαθραναγνώστης είπε...

@ Ταξικός αντίπαλος των απανταχού Κυρ-Παντελήδων
Όχι και "εργατοαγωνιστή"!
Σιγά μην τους αποκαλούμε και αγωνιστές!
"Εργατοαγωνίτης" είναι το σωστό.

Ανώνυμος είπε...

Εντελως προσωπικη αποψη αυτη, που προερχεται απο βιωματα και προσωπικη πειρα: Οι ανθρωποι που εγκλωβιζονται τη μια απο το συριζα, την αλλη απο τη λαε, την τριτη απο την ανταρσυα, την τεταρτη απο την κωνσταντοπουλου, παρεα με "ΟΧΙ" στο δημοψηφισμα, παρεα με αρνηση του τι ηταν το "ΟΧΙ" στο δημοψηφισμα κλπ κλπ, ειναι σχεδον καταδικασμενοι να εγκλωβιζονται μονιμως σ αυτο που καθε φορα θεωρουν ανωδυνη εξοδο απο την κριση ΤΟΥΣ. Ειναι κατα τη γνωμη μου, εως και σε χειροτερη κατασταση απο ανθρωπους οι οποιοι εχουν προβληματιστει μεχρι σημερα ελαχιστα στη ζωη τους. Ξερουν αρκετα καλα τι ειναι η αστικη δημοκρατια και πραγματικα τη λατρευουν (τη γλυκουλικη εκδοχη της, αυτη που δεν βαραει και δεν απολυει πολυ), δεν θα την αλλαζαν με τιποτα στον κοσμο. Εξ ου και οι κλαψες τους, οι υστεριες τους, η πολιτικη καταθλιψη τους, η μονιμη καραμελα περι χουντας, συνταγματικων εκτροπων και ολοκληρωτισμου γενικα. Εχουν περασει χρονια απο τοτε που λεμε να εγκαταλειψουν οι αριστεροι το συριζα, να φυγουν οι κομμουνιστες απο την ανταρσυα κι αλλα τετοια καλοπροαιρετα. Δεν εγινε και δεν θα γινει. Οι ανθρωποι αυτοι ειναι πιο αντιδραστικοι απο ποτε, αυθορμητα τους παρεσυρε το κυμα συντηρητικοποιησης ολης της κοινωνιας, σαν ερμαια.

Ετσι λοιπον κατι τετοιες πρωτοβουλιες, ειναι καταδικασμενες να καιγονται πολυ γρηγορα πλεον. Εντελως εφημερες, του ενος συνθηματος, καθαρα θεματικες, χωρις κανεναν απολυτως κεντρικο πολιτικο στοχο, οπως τουλαχιστον γινοταν μεχρι σημερα. Γι αυτο πιστευω οτι, πραγματικα ΣΟΒΑΡΟ πολιτικο αναχωμα στα δεξια του ΚΚΕ, δεν υπαρχει. Απο δω και περα, ειμαστε εμεις, οι δυνατοτητες και οι αδυναμιες μας, πιο πολυ απο ποτε.

sniper

Ανώνυμος είπε...

λαθραναγνώστης που χάθηκες ρε φίλε;
έχω να σε δώ απο την συγκέντρωση στη Λευκάδα που χειροκρόταγες με πάθος τον κυρΜάκη με την Αλέκα πλάι πλάι.
μην χάνεσε έτσι

Δυστυχώς για εσάς οι αβίαστοι χαρακτηρισμοί που γεμίζουν τα κειμενά σας κάποια στιγμή, αλλα πάντα, επιστρέφουν συνήθως από την/μια άλλη φράξια.

Και θα είμαι πάλι εκεί για να γελάω!

Απλά γραφικός Κυρ-Παντελής / Ταξικός εφιάλτης των απανταχού γραφειοκρατών

zoot horn rollo είπε...

Ωχ,ωχ,ωχ ο "αντιγραφειοκρατης"...

λαθραναγνώστης είπε...

@Απλά γραφικός Κυρ-Παντελής / Ταξικός εφιάλτης των απανταχού γραφειοκρατών
Με μπερδεύεις με αλλον.

sniper
Συμφωνώ με την ανάλυσή σου.
Οι άνθρωποι αυτοί,αποζητούν τον εγκλωβισμό τους σε κάποιο ρεφορμιστικό σχήμα που συνήθως τους εξασφαλίζει το εξ αριστερών άλλοθι του καθεστωτισμού τους.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

sniper τα ειπες ολα σε οτι αφορα την ψυχοσυνθεση αυτων των ανθρωπων (εχει κανει μεγαλη ζημια το πασοκ) και ολα τα λεφτα η ακροτελευτια προταση σου

Ανώνυμος είπε...

Είδα μερικές τοποθετήσεις σε δύο πάνελ της Διεεξοδου. Δυο απο αυτές του Πατέλη και της Κουτσούμπα. Πραγματικά οι αντιφάσεις βαράνε κόκκινο. Απο τη μια κατηγορούν το ΚΚΕ γιατί συνδέει την έξοδο απο την ΕΕ με την επανάσταση, απο την άλλη καταλήγουν σε κάτι σχήματα "δε θα είναι σοσιαλισμός, αλλά δε θα είναι και μονοπωλιακός καπιταλισμός", που δεδομένου οτι ζούμε στο 2016, μου φαίνεται αδιανόητο. Δηλαδή τι καπιταλισμός μπορεί να υπάρξει σήμερα που δε θα είναι μονοπωλιακός;


Eren Jaeger

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Επανέρχεται αενάως με τις πιο ετερόκλητες μορφές η στοιχειακή/υπαρξιακή θέση του μικροαστού, το γάντζωμά του σε μια ενδιάμεση ταξική θέση, που γνωρίζει ενδόμυχα πως ήταν πάντα επισφαλής και σήμερα πια καθοδική. Ο γνωστός μας "τριτοδρομισμός", η "αυτοδιαχείριση", παληότερα "Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Βαρσοβία", κλπ. Σήμερα "δε θα είναι σοσιαλισμός, αλλά δε θα είναι και μονοπωλιακός καπιταλισμός".
Tέτοιας φύσης ήταν παληότερα και το "κίνημα των εργοστασιακών σωματείων", και προσπάθεια αναβίωσης/συνέχισής του είναι τα "πρωτοβάθμια" του εξωκοινοβουλίου.
Οι μορφές αλλάζουν η μικροαστική ουσία ίδια.
Ο μικροαστός μπορεί μόνο να ελπίζει στην αξιολόγηση από τους αστούς της μοναδικής αξίας χρήσης του (καθώς ο οικονομικός του ρόλος αντικειμενικά συρρικνώνεται), που έχει πλέον γι αυτούς: Τον ρόλο του στην υπονόμευση του πολιτικού ταξικού εργατικού κινήματος από τα μέσα.
Κι εδώ προσφέρονται στην αστική τάξη όλες οι πολιτικές παραλλαγές:
Από την πλήρη και ανοιχτή σύμπλευση με προσδοκία της μεγαλοψυχίας της (τΣύριζα)
μέχρι την φασαριόζικη "επαναστατική" αμφισβήτηση του ΚΚΕ από διάφορες γκρούπες, που κλίνουν τον "Μ/Λ" σε όλους τους χρόνους και τις πτώσεις.
Και δεν προσμετρώ εδώ τα καθαρά προβοκατόρικα, χαφιεδισμένα και εν τέλει στημένα από τους σκιώδεις μηχανισμούς του αστικού κράτους "κινήματα" και "τρομοκράτες": Αναρχομπάχαλο, 17Ν, ΣΠΦ, αυτούς, που έδρασαν στην "Μαρφίν", μπροστά στην "Μ. Βρετάνια" στις 20/10/2011, αυτούς, που δέρνουν κάθε τόσο τους ναρίτες για ...σωφρονισμό(!), κλπ., κλπ. Μη ξεχνώντας βέβαια ότι κι αυτοί κυρίως από την ίδια δεξαμενή κυρίως στρατολογούνται. Απλά, αυτοί δεν δρoυν πρωτοβουλιακά.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Eren Jaeger

ακούγοντας κι εγώ τον Πατέλη να περιγράφει ουσιαστικά το ΑΑΔΜ, έλεγα πως δεν μπορεί, αυτός τα χρόνια του 15ου συνεδρίου πρέπει να ήταν μαζί μας, έτσι δεν είναι; Τι, όχι; Α όχι.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Πριν αλέκτωρ φωνήσει.....
Πραγματικά "Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα!"
Μόνοι τους τα λένε, αλλά, μην περιμένετε να κουραστούν.

Ανώνυμος είπε...

Eren Jaeger, εχεις θεικο ψευδωνυμο. Αυτο μονο το εκτος θεματος ηθελα να πω.

sniper

Ανώνυμος είπε...

Arigato


Eren Jaeger

Ανώνυμος είπε...

Attack on titans!!

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το μικρόαστικό συνονθύλευμα, που έχει και ένα όνομα για το οποίο προκαλούνται γέλια μέχρι και σε άγιους, έχει ακόμα τάσεις συσπείρωσης προς τα αποφάγια του 15ου συνεδρίου του ΚΚΕ. Δηλαδή τον κάθε ΑΑΔΜικό και Χρουτσιοφικόβιο σοσιαλδημοκράτη.

Περιμένετε να τελειώσουν με τις σχολές τους, και τότε ή θα λογικευτουν και θα γίνουν Μαρξιστές-Λενινιστές, η θα πάνε σπίτι τους.