Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Κάτι τρέχει με το ΣΥΡΙΖΑ

Η -πάντα καλά ενημερωμένη στο κυβερνητικό ρεπορτάζ- Ρένα Δουρου-τι λέει σοφά πως το κυβερνών κόμμα (που ομολογώ πως δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει να γράφεται με ωμέγα) τείνει να γίνει -ή μάλλον έχει ήδη εξελιχθεί σε- μονοτασικό. Είμαστε όλοι προεδρικοί! Κι η πάλη των τάσεων παραμένει εθιμοτυπικά ως παραδοσιακό στοιχείο των (πάλαι ποτέ) οπορτουνιστικών κομμάτων, που ανήκει στο σκληρό πυρήνα με τις βασικές αρχές τους*, σε αντίθεση με την πάλη των τάξεων, που την έχουν καταργήσει προ πολλού στα λόγια και στην πράξη.

*Είναι λίγο παράδοξο βέβαια να μιλάς για αρχές σε ένα κόμμα με (πχ συνεδριακές) διαδικασίες χωρίς αρχή και τέλος, με κύριο μέλημα (τέλος) την προσκόλληση και παραμονή στο βάθρο της εξουσίας (δηλ της αρχής). Όπου η βασική αρχή είναι ο φραξιονισμός χωρίς αρχές. Και στο πρόσφατο συνέδριο υπήρχε μια πρόταση να παραμείνουν μεν οι φράξιες, αλλά να συγκροτούνται σε προγραμματική βάση και να διαλύονται αμέσως μετά το εκάστοτε συνέδριο.
Φραξιόνισε ρε, τι σου ζητάνε; Αλλά με (προγραμματικές) αρχές.

Μια μεγάλη κινηματική αλήθεια λέει πως δεν είμαστε αδύναμοι, επειδή είμαστε διαιρεμένοι, αλλά αντίστροφα: είμαστε διαιρεμένοι, με διασπασμένες, κατακερματισμένες δυνάμεις, επειδή είμαστε αδύναμοι. Που σημαίνει πως μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση και μια ισχυρή, αξιόπιστη πολιτική δύναμη, ικανή να την εκφράσει και να την προωθήσει, θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για όσους στρατεύονται ειλικρινά στην επαναστατική προοπτική, ανεξάρτητα απ' το χώρο στον οποίο κινούνται οργανωτικά. Υπάρχει βέβαια και μια αντίστροφη ανάγνωση πως όταν γίνουμε δυνατοί κι έτοιμοι να διεκδικήσουμε την εξουσία, θα μας προσεγγίσουν διάφορα αριβίστικα στοιχεία, που συντάσσονται πάντα με τους νικητές, για να διασφαλίσουν το τομάρι τους. Και με τα οποία προφανώς κανένα είδος ενότητας δεν είναι (όχι εφικτό αλλά) επιθυμητό.

Ίσως ο Συριζαίος που διαβάζει το κείμενο να σκεφτεί πως αυτό ακριβώς έκανε ο Σύριζα με την προοπτική της αριστερής κυβέρνησης, που ανέδειξε ως προοπτική στο λαό. Μόνο που σήμερα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάποιο όραμα (που αποδείχτηκε όμως οφθαλμ-αυτ-απάτη) αλλά για το μέλι της εξουσίας που όλα τα αστικά κόμματα κολλάνε πάνω του και δε θέλουν να το αποχωριστούν. Αυτό είναι που κρατάει ενωμένο τον ψοφοδεή κυβερνητικό λόχο, που μπορεί να κάνει και κυρίως να ψηφίσει τα πάντα, γα να κρατήσει τη μαρμίτα με το μέλι και την κουτάλα της εξουσίας. Και έτσι δε χρειάζεται πια η συγκολλητική δράση της πάλαι ποτέ ΚΟΕ (βλέπε και το αφιέρωμα του Λαϊκού Στρώματος στον Αριστερισμό, που δεν πρόκειται να γράψει ποτέ το τρίτο μέρος, έγραψε όμως ένα κείμενο για το ΝΒΑ και σήμερα πετάει στα σύννεφα με την επίδειξη δύναμης των σπιρουνιών μες στο Γκόλντεν Στέιτ).

Αλλά αν τους ενώνει η κουτάλα της Αλλαγής, που θα έλεγε κι ο παλιός καλός Χάρρυ Κλυνν (που δεν είναι οφθαλμαπάτη σαν το παλιό καλό ΠαΣοΚ ή τον παλιό καλό Σύριζα) τι είναι αυτό που τους ανακατεύει και τους κάνει από δυο χωριά αριστεροχωριάτες; Τι ακριβώς εκφράζουν οι αντιθέσεις που βγαίνουν στην επιφάνεια; και τι είναι αυτό που ταράζει τα στάσιμα ενωτικά νερά του συριζαϊκού βούρκου, κάτω από την επιφάνεια και την αφωνία των αντιπολιτευτικών φωνών;

Μπορεί οι Συριζαίοι να έχουν πολυφωνία (βασικά διγλωσσία) ακόμα και ως προς τον ίδιο τους τον εαυτό, όπως στο παράδειγμα του Ψαρρά, πασόκος κι αριστεριστής, δύο σε ένα -που για κάποιος δεν είναι αντίφαση, απλώς διαφορά φάσης. Ή να χαιρετίζουν τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη δική τους πολιτική και να τις καταστέλλουν για να καταγγείλουν αργότερα την καταστολή. Αλλά αυτά σε ατομικό επίπεδο και για επικοινωνιακή κατανάλωση.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική διαφωνία. Κι όποιος τολμάει να ψελλίσει κάποια δευτερεύουσα, παρεκκλίνοντας και αμφισβητώντας τις αποφάσεις του ηγέτη, βλέπει το πολιτικό του μέλλον να υποθηκεύεται και τον τρώει η μαρμάγκα της πολυφωνίας. Και να φανταστείς πως οι διαφορές που υπάρχουν είναι πχ για τη στάση απέναντι στο βιασμό (θα είμαστε μπρούμυτα ή ανάσκελα, λυπημένοι ή χαρούμενοι, εύκολοι ή δύσκολοι;) κι όχι το γεγονός αυτό καθαυτό.

Υπάρχει κάποια ενδοαστική σύγκρουση με αντιτιθέμενα συμφέροντα και μερίδες (τεμάχια ή σάντουιτς) του κεφαλαίου, που ανακυκλώνονται σε αυτά τα συντροφικά μαχαιρώματα; Ή πρόκειται απλώς για δολιχοδρομίες και προσωπικές αναρριχήσεις (παρασιτικών κισσών) σε ένα House of Cards αλά Σύριζα, με ροζ οίκους, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και μπόλικο παρασκήνιο;

Έχουμε και λέμε (και μετράμε):
Η απομάκρυνση του Καπάκου (διευθυντής ενημέρωσης) από την ΕΡΤ με δικαστικό κλητήρα (!). Τα παρεπόμενα της απόλυσης και τα παράπονα κάποιων στελεχών (που δεν ήταν Καπάκοι, παρόλα αυτά μίλησαν). Κι οι φημολογούμενες απολύσεις γραμματειακού προσωπικού, επειδή διανεμήθηκε στους υπαλλήλους το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Καπάκου! Χούντα των συν-Ταγματαρχών.

Το ζήτημα με την Αυγή -από την οποία προέρχεται ο Καπάκος- και τις αρχηγικές δημοσκοπήσεις της Public Issue που δημοσιεύει (η τελευταία μάλιστα έδειχνε το Σύριζα 11 μονάδες πίσω από τη ΝΔ και το ΚΚΕ δυνητικά να φτάνει μέχρι το 13%), Θεωρητικά δεν είναι κομματικό όργανο για να παρέμβει κάποιος άνωθεν στην ύλη και την τακτική δημοσίευσης, πρακτικά όμως υπάρχει δυσαρέσκεια και ανοιχτό μέτωπο για τον έλεγχο της εφημερίδας, γιατί κάνει "πόλεμο" στην κυβέρνηση (δηλ ποιος; Και γιατί;)

Τα έγραφε πολύ καλά ήδη πριν το Συνέδριο και μάλιστα στο Αλ-Τσαντίρι, ως προειδοποίηση στο αντίπαλο στρατόπεδο (όποιο κι αν είναι αυτό) η Ακριβοπούλου, που είναι παλιά Πασόκα στο κουρμπέτι και λέει πως η "γάτα Ιμαλαΐων" βρίσκεται στην Ομόνοια.
Στα παραπάνω προσθέστε τη φήμη για καθυστέρηση μερικών μηνιάτικων στην Αυγή και για παραίτηση της διοίκησής της (για το τελευταίο βγήκε ανακοίνωση που το διαψεύδει).

Στον ίδιο λογαριασμό μπαίνει ο παραγκωνισμός του Σκουρλέτη, που έγινε από το πουθενά Αντιπολίτευση και ο 54ος στην κίνηση των 53. Κι η πρόταση Τσίπρα για το Γραφείο, που δεν πέρασε στο σύνολό της (έμειναν εκτός Γεροβασίλη και Μπαλτάς). Και πόσα άλλα που δεν έχουν βγει ακόμα στη φόρα ή δεν τα έχουμε καταλάβει πλήρως (πχ ένα πρωτοσέλιδο χτύπημα της Αυγής για την έρευνα ενός εισαγγελέα, που ομολογώ πως δεν το έχω καταλάβει αρκετά καλά για να το αναλύσω).


Στα κρίσιμα όμως είναι όλοι ενωμένοι, γύρω από το νέκταρ της εξουσίας. Κι έτσι η Αυγή, που "χτυπάει" ανελέητα την κυβέρνηση, βλέπει "στήριξη Ομπάμα" στην προγραμματισμένη επίσκεψή του και καταπίνει αμάσητη την πρόκληση να έρθει σχεδόν πάνω στην επέτειο του Πολυτεχνείου, με το γνωστή στήριξη που παρείχαν στη χούντα οι ΗΠΑ.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανε συγγνώμη αν κάνω λάθος, αλλά μου έχουνε βγει τα μάτια και αναφορά σε εισαγγελέα δεν έχω βρει ακόμη. Μήπως είναι σε προηγούμενο φύλλο ;;; Γιάννης Ν. (μην το δημοσιεύσεις αν δεν θες, απλά πες μας που στο διαλο είναι η αναφορά).

Ανώνυμος είπε...

Εκ παραδρομής γράφτηκε ότι η δημοσκόπηση της Αυγής έδινε δυνητικά ΚΚΕ στο 13%. Η δημοσκόπηση όντως είναι της Αυγής, αλλά της άλλης Αυγής με την ονομασία "Εφ.Συν.". Η δημοσκόπηση που δημιούργησε προβλήματα στην Αυγή -την κανονική αυτή με το όνομα Αυγή- δεν περιελάμβανε πρόθεση ψήφου.
Γιάννη Ν. το πρωτοσέλιδο της Αυγής που παρατίθεται στην ανάρτηση είναι το σημερινό για την επίσκεψη Ομπάμα. Το όνομα του δικαστή του ΣτΕ βρίσκεται σε παλιότερο φύλλο.

Αντί της ΚΕ, Ρένα Δουρου-τι

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Σφυροδρέπανε, το κυβερνών κόμμα θέλει ωμέγα, σε αντίθεση π.χ. με το παρόν στάδιο ή το τρέχον μέτρο επειδή το ρήμα είναι συνηρημένο, κυβερνάω-κυβερνώ. Οπότε, κυβερνάον-κυβερνών. Για τον ίδιο λόγο, τα ρήματα σε -έω έχουν ουδέτερο σε -ούν (πχ το κροτούν αέριο) όπως και τα σε -όω.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Οταν ακούω αυτές τις βλακείες: "Δεν έχουν" λέει "τα αστικά-οπορτουνιστικά κόμματα αρχές".
Και οι κρατικές, τι είναι;
--------------------

Γνώμη, πέρα από την πλάκα: Μην ψάχνουμε να βρούμε αν τρέχει κάτι, και τι, στον τΣύριζα. Δεν του πέφτει λόγος. [Κι ας φαντασιωνόταν ο Γιαννούκος ο Μπαλάφας, πως "Είκοσι χρόνια χρειάστηκαν". Ο κουτοπόνηρος πήγε να πουλήσει παραμύθι, πως "με τους αγώνες μας κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του Λαού, μπλα, μπλα, μπλα...". Καμία σχέση, και προφανώς θολούρα για να κρύψει την αναίσχυντη συναλλαγή-εξαγορά.]
Η απονομή στον τΣύριζα "αρχιδίου εξουσίας" (εδώ το κυριολεκτικό ταυτίζεται με το ομόηχο μεταφορικό,*) ΔΕΝ έχει να κάνει με το τί έκανε αυτό το ανεκδιήγητο σύμφυρμα για να την (το) πάρει. Σάμπως και ο άλλος ανεκδιήγητος λαγός, ξέρει πως έγινε "κόμμα" και μπήκε στην βουλή, από κει, που ήταν ένας περιφερόμενος καταγέλαστος παληάτσος-αντικείμενο ψυχαγωγίας υποστάθμης της Junk-TV;
Αλλοι τα ρυθμίζουν αυτά.
Και τα ρυθμίζουν, με γνώμονα τον επιτυχέστερο για τα συμφέροντά τους χειρισμό του Λαού, όσο καιρό το ντοβλέτι το παίζουν "αστική δημοκρατία". Οταν θα το γυρίσουν σε φασισμό, θα τους πετάξουν σα στυμένες λεμονόκουπες.

Και με τις συγγνώμες μου από τους σαραντάκους και τις λοιπές μετανοιωμένες μαγδαληνές της "αριστερής" κομιλφότητος, έσω- και εξωκοινοβουλευτικής.

--------------------------------------
(*)"κἂν λαχόντες ἀρχίδιον εἶθ' ἁρπάσαι βούλησθέ τι", Αριστοφάνης,
και
"γραμματεύειν καὶ ύπηρετείν τοῖς αρχιδίοις", Δημοσθένης.

Για να μην το ψάχνετε, οι μη κατεχάρηδες:
"αρχίδιον" = ανάξια λόγου, περιορισμένη εξουσία, αρχαϊκό
"αρχίδι" = παραφθορά του αρχαϊκού "όρχις", νεοελληνικό
Διαφορετικές λέξεις, ίδια μεταφορική σημασία, συγχέονται λόγω του ομοήχου.

faros είπε...

Κι ο κυκεών, ο Συμεών, ο αρμαγεδδών, γράφονται επίσης με ωμέγα !

Κατανοητό;;;

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μόλις τώρα μαθαίνουμε ότι κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος.
Τι λέγαμε;
Για τις εξελίξεις δεν αποφασίζει ο τΣύριζα!
Καλή σας νύχτα!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

-Όπως τα λέει ο Σεχτάρ. Κι έχει πλάκα να βλέπεις άλλους να κάνουν έκτακτο δελτίο με την απόφαση του ΣτΕ και την ερτ για το σεισμό στην Ιταλία.

-ΝΣ, μέχρι εκεί (το συνηρημένο) έφτανα κι εγώ. Δεν κολλάω στο "σε αντίθεση με" αλλά στο ότι δεν ξέρω άλλα σύγχρονα "όπως το". Θα κοιτάξω έναν πίνακα για τα συνηρημένα και θα το λύσω μόνος μου.

Για το πολιτικό κομμάτι δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από το να καταπιείς τη λαλίστατη γλώσσα σου. Θα περιμένεις το κείμενο για την ανατροποκατάρρευση, για να μιλήσεις πολιτικά.

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε και θαυμάστε πασοκιά μεγατόνων που έκαναν τα ακροδεξιά σούργελα (που στο μυαλό τους και σε αυτό των πυροβολημένων νεοδημοκρατών είναι "αριστεροί"):

http://panelladikes24.blogspot.com/2016/10/blog-post_26.html

Ναι, έβαλαν ρύθμιση δήθεν ενίσχυσης άπορων φοιτητών στο έκτρωμα που λέγεται "μνημόνιο συνεννόησης για τον ηλεκτρονικό πόλεμο" με το ΝΑΤΟ. Και φυσικά μετά την σκυτάλη παίρνει η συριζομονταζιέρα, 60 retweets, 45 likes και δύο να υπερθεματίζουν (ο ένας με εαμίτη για άβαταρ):

https://twitter.com/HatzithomaZoi/status/791363063396139008

Ξύλο και μόνο, τίποτε άλλο, κανένας διάλογος πουθενά, ξέρουν πολύ καλά το γιατί.

Ijon Tichy

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Kλάάάμα η συντρόφισσα Γεροβασίλη!
Ο Σοσιαλισμός των τεσσάρων αδειών ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΝΥΧΤΑ και ύπουλα, από το τάγμα των Κοζάκων του Σ.τ.Ε!
Τα 15 χιλιάδες παιδάκια, που περιμένανε λίγο γαλατάκι, θα πεινάσουν. Δεκαπέντε χιλιάδες μικροί Βασιλάκηδες Καϊλες ρωτάνε τους Κοζάκους "γιατί κύριε;"!
Αλλά ΤΩΡΑ είναι η ώρα να βγεί ο Μητσάρας από την απομόνωση του Περισσού και να καλέσει το ΠΑΜΕ να βροντοφωνάξει στους δρόμους το τρομερό σύνθημα: "ΟΛΗ Η (ΤΕΤΑΡΤΗ) ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ΑΛΑΦΟΥΖΟ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ (σοβιετικό) σ. ΣΑΒΒΙΔΗ"!
Χτες, θάταν πολύ νωρίς, αύριο θάναι πολύ αργά.
Οχι άλλο ΄89, όχι άλλη Βάρκιζα!

.............
Λόλα!
Θα την αντέξουμε κι αυτή τη φαρσοκωμωδία μέσα στο γενικότερο σκηνικό της τραγωδίας.
Εδώ έχουμε αντέξει τόσα και τόσα.

Ανώνυμος είπε...

Κι ενώ ενισχύονται οι άποροι φοιτητές (αυτοί που πετάγονται έξω από τις φοιτητικές εστίες αν δεν πληρώσουν χαράτσι κτλ -- http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/111314/katalipsi-sti-grammateia-tis-foititikis-estias-enantia-sto-haratsi ), το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να μην αφήσει ούτε τετραγωνικό χιλιοστό έξω από τα ρωσικά σύνορα χωρίς στρατιώτη του:

http://www.902.gr/eidisi/politiki/112548/epikindynes-apofaseis-me-tin-stirixi-kai-tis-ellinikis-kyvernisis

Χαράς ευαγγέλια για τα ακροδεξιά σούργελα που ξερογλύφονται στην ιδέα της αναβάθμισης του ρόλου της χώρας στην περιοχή. Έρχεται τώρα τον νοέμβρη κι ο εμβληματικός, ευκαιρία είναι, να δώσει κι αυτός μια σφαλιάρα στην εγχώρια διαπλοκή, να μας μείνει και μια βάση παραπάνω.

Ijon Tichy

ΥΓ: Στην τελετή υποδοχής του εμβληματικού, στην ομάδα του πρωθυπουργού θα υπάρχει και αντιπροσωπεία της ροσινάντε; Γιατί πρέπει να αναδειχθεί η μεγάλη μάχη που έδωσε ο εμβληματικός εναντίον του γουάιτ πρίβιλετζ, κι ανησυχώ ότι ίσως επικρατήσουν οι φωνές των λαϊκιστών που θα λένε για τίποτα ουκρανίες και τίποτα φτωχούς μαύρους εργάτες που τρώνε σφαίρες επειδή άγγιξαν το φερμουάρ της ζακέτας τους.

Ανώνυμος είπε...

ΗΘΕΛΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕ ΔΕΝ ΤΗΣ ΤΟ ΕΠΕΤΡΕΨΕ.

ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΡΠΩΝΟΤΑΝ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΓΥΡΙΣΑΝΕ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.

ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΜΙΑ ΟΤΑΝ ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΟΙ ΞΕΡΟΥΝ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Κι άλλες νίκες για τους άπορους φοιτητές λέμε:

http://www.902.gr/eidisi/politiki/112603/synehizontai-oi-epiheiriseis-sto-aigaio-proklitikoi-panigyrismoi-apo-tin

Ijon Tichy