Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Η τελευταία σοβιετική χώρα

Ένα από τα πιο αγαπημένα κλισέ των αστών δημοσιολόγων που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές των κομμουνιστών και τις τεντώνει μέχρι του σημείου να σπάσουν, είναι αυτό που λέει ότι η ελλάδα είναι η τελευταία σοβιετική χώρα-δημοκρατία που έχει απομείνει στην ευρώπη. Συνήθως αυτές οι αξιολογικές κρίσεις είναι το ίδιο αξιόπιστες με άλλες παρόμοιες: πχ είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, ή είναι η τελευταία φορά που τα ψηφίζει ο τάδε βουλευτής, κτλ, που αποβάλλουν και το τελευταίο φύλλο συκής από την εγκυρότητα και τη σοβαροφάνεια όσων μας τα πλασάρουν ζεστά για να τα καταπιούμε αμάσητα. Κάτι που ουδόλως τους εμποδίζει να τα επαναλάβουν σε πρώτη ευκαιρία, προς γνώση και συμμόρφωση της κοινής γνώμης που τα εμπεδώνει δια της πλύσης εγκεφάλου και του ψεκάσματος από οθόνης. Μετά από ένα όριο πάντως, αρχίζεις να κολακεύεσαι και να το βλέπεις ως φιλοφρόνηση, ότι είσαι κάτι εξωτικό κι ιδιαίτερο, το τελευταίο στο είδος του, που τελεί υπό εξαφάνιση, σαν τους κομμουνιστές καλή ώρα. Θα σας εξαφανίσωμεν, που έλεγε κι ο μαυρογιαλούρος σε μια ατάκα που άφησε εποχή.

Αρχικά αυτή η περισπούδαστη σοφία περί σοβιετικής ελλάδας έβγαινε στην επιφάνεια στις αναλύσεις για την κρατική ιδιοκτησία στις δεκο και το διογκωμένο δημόσιο τομέα, για να προετοιμάσει το έδαφος και την κοινή γνώμη για τις απαραίτητες αλλαγές, τις αναπτυξιακές αναδιαρθρώσεις, τις περικοπές υπαλλήλων και τις αποκρατικοποιήσεις στο δημόσιο τομέα. Σταδιακά όμως άρχισε να ακούγεται για τα πάντα. Απ’ τις συντεχνίες που αντιδρούν στις αλλαγές και την πρόοδο μέχρι τους μισθούς, τις συντάξεις και κάθε άλλο δικαίωμα ή κατάκτηση του εργατικού κινήματος.

Καθώς η εξυπνάδα αυτή γινόταν δημοφιλής στα αστικά παπαγαλάκια που την επαναλάμβαναν σε καθημερινή βάση, το τηλεοπτικό κοινό άρχισε να την πιστεύει και να τη θεωρεί θέσφατο: για να το λένε όλοι, έτσι θα ‘ναι. Και εσύ μένεις στη μέση αμήχανος να κοιτάς γύρω σου να βρεις τα σοβιέτ και τα εργατικά συμβούλια που συγκροτούνται σε όργανα εξουσίας, τη γαλανόλευκη με το σφυροδρέπανο, όπως στο δίσκο του πανούση. Τους κομμουνιστές να σχηματίζουν κυβέρνηση ως όργανο της εργατικής σοβιετικής εξουσίας. Έστω το λαφαζάνη που έχει την ίσκρα των μπολσεβίκων να εφοδεύει μαζί με τον αλέξη στα χειμερινά ανάκτορα. Βλέπεις βεβαίνως το σαμαρά να τσιτάρει λένιν και το στουρνάρα να θυμάται τους μπολσεβίκους και τη διαγραφή χρέους, αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς που περίμενες.

Το ωραίο της υπόθεσης μάλιστα είναι ότι όλα αυτά λέγονται πολλές φορές από τους ίδιους ανθρώπους που όταν μιλάνε πχ για τη δεκαετία του 40’ και τον κατ’ ευφημισμόν εμφύλιο, σπεύδουν να ανασάνουν με ανακούφιση για την ήττα των κομμουνιστών και του λαϊκού κινήματος με τη βαθυστόχαστη φράση: ευτυχώς που δεν γίναμε αλβανία! Οι ίδιοι δηλ που ευχαριστούν το θεό της ελλάδας που την προστάτεψε από τους συμμορίτες και δεν έγινε σοβιετική επαρχία, σκούζουν και διαμαρτύρονται ότι έχει απομείνει η τελευταία σοβιετική χώρα της ευρώπης.

Διότι αν είχαν κερδίσει οι κομμουνισταί, θα ‘χαμε ακολουθήσει την τύχη των λαϊκών δημοκρατιών της βαλκανικής και θα δυστυχούσαμε. Τα παληκάρια μας θα γέμιζαν τα γκουλάγκ της πίνδου και οι νιες κοπέλες θα ήταν εξαγώγιμο προϊόν στα καμπαρέ και τα στριπτιτζάδικα της ευρώπης. Δε θα ‘χε χτιστεί ο νέος παρθενώνας στις όμορφες βραχονησίδες του αιγαίου. Δε θα τρώγαμε με τα χρυσά κουτάλια του σχεδίου μάρσαλ και της ενωμένης ευρώπης.

Δε θα είχαμε νιώσει το πουλί της επανάστασης να αναγεννάται μέσα από την τέφρα του, τη νίκη της δημοκρατίας στη μεταπολίτευση και τη γλύκα της αλλαγής, με το μανωλιό να φοράει τα πράσινα. Δε θα βλέπαμε τη σοσιαλμανία του καραμανλή, την ατα του παπανδρέου και τις αυξήσεις (0+0=14%) του μητσοτάκη. Ή τον εκσυγχρονισμό του σημίτη και τη μεγάλη ιδέα των ολυμπιακών της γιάννας. Δε θα ζούσαμε το σασπένς με τα σκάνδαλα από τον κοσκωτά μέχρι τη siemens και το βατοπέδι. Δε θα είχαμε μπει στο μηχναισμό διάσωσης για να εξορθολογιστεί η οικονομία μας και να κουρευτεί σημαντικά το χρέος προς τους φιλεύσπλαχνους πιστωτές μας. Από το δυο χιλιάδες εννιά, να δεις τι σου ‘χω για μετά.

Τώρα όμως που οι κομμουνιστές δε νίκησαν με τα όπλα, μας κατέκτησαν με την πολιτική  τους, όπως οι αρχαίοι έλληνες κατέκτησαν τους ρωμαίους κατακτητές με τον πολιτισμό τους. Οι συντεχνίες είναι κράτος εν κράτει και δεν αφήνουν να προχωρήσουν οι τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το κράτος στραγγαλίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, μπουκώνοντάς την με ζεστό χρήμα. Οι τράπεζες ασφυκτιούν κάτω από τον κρατικό παρεμβατισμό και τον εργατικό έλεγχο. Αιμορραγούν από μερικούς απατεώνες οικογενειάρχες και ανεύθυνους μικρομαγαζάτορες που δε μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Οι απεργίες ρημάζουν την χώρα και στέλνουν τους βιομήχανους στη βουλγαρία –η οποία σημειωτέον ευημερεί και προοδεύει από τη στιγμή που έπαψε να είναι κομμουνιστική.

Επειδή όμως η κατάσταση είναι πολύ ζόρικη για τον περισσότερο κόσμο και δε σηκώνει πάρα πολλές πλάκες. Επειδή η σοβιετική ένωση είναι η μοναδική χώρα που η οικονομία της κι οι ρυθμοί ανάπτυξης έμειναν αλώβητοι απ το παγκόσμιο κραχ του 29’. Επειδή δεν υπήρχε ούτε ένας άνεργος και το γραφείο ευρέσως εργασίας είχε κλείσει από το 1930. Επειδή στη σοβιετική ένωση είχαν δωρεάν εξασφαλισμένα μια σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, που σήμερα μας φαίνονται άπιαστο όνειρο, και ο κόσμος μπορούσε να πατήσει γερά στα πόδια του και να σχεδιάσει το μέλλον του στοιχειωδώς. Επειδή τέλος τα κρατικά μέσα παραγωγής στο σοσιαλισμό θα είναι λαϊκή περιουσία και δε θα έχουν καμία σχέση με το σημερινό δημόσιο τομέα που λειτουργεί σα συλλογικός καπιταλιστής και ιμάντας μεταφοράς υπεραξίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιβάλλεται να τους βγάλουμε αυτή την πλάκα ξινή και να παλέψουμε να γίνει η ελλάδα η πρώτη σοβιετική χώρα της ευρώπης στον 21ο αιώνα, τον αιώνα της αντεπίθεσης.

Σοβιέτ ελλήνων εργατών –και των μεταναστών, που είναι ταξικά αδέρφια μας.

10 σχόλια:

Ntina είπε...

Ευτηχώς ανήκομεν εις την Δύσιν.
Είχα μπουχτήσει να το ακούω.

Μια πηξίδα δεν είχαν να βρούν άκρη για το που ανήκουμε επιτέλους.
Ευτηχώς που μέσα στην κρίση την βρήκαν την άκρη-λύση. Είμασταν η τελευταία Σοβιετία τελεία και παύλα. Τώσα χρόνια ο Μπρεζνιεφ είχε παράρτημα στην Ελλάδα κάτω απο την μούρη του ΝΑΤΟ και κανείς δεν πήρε χαμπάρι. Τους πύραυλους τους είχαν κρύψει στον κ@λ@ του Πάγκαλου φαίνεται και αυτός για προσποίηση και αποπροσανατολισμό ξαμολούσε τις περίφημες αντικομμουνιστικές του ατάκες για να μην πάρουμε χαμπάρι.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=PxyISsA0Oh0

Kαλη χρονια.

zamorano

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το κείμενο. Θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση: έχω "παράπονο" από την Αριστερά στην Ελλάδα (σε όλες τις εκφράσεις της) που ενώ σωστά υποστηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα π.χ. των ΔΕΚΟ δεν λέει ΠΟΤΕ κουβέντα για τα τρωκτικά και τους κομματικούς στρατούς που με την στάση τους (αργομισθία, διαφθορά, βόλεμα) βοήθησαν πολύ στην αποθέωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στα μάτια του μέσου ανθρώπου (παράλληλα με την ρποπαγάνδα της αστικής ταξης). Οι πρασινοφρουροί άχρηστοι στις ΔΕΚΟ και αλλού είναι σκυλιά των αστών και όχι από την δική μας πλευρά

Ανώνυμος είπε...

Οι παλαιοναζί των σοβιέτ που εξαφανίστηκαν από τον κόσμο αφήνοντας τον κοσμάκη να ανασάνει ελεύθερος ονειρεύονται σχέσεις με τους ισλαμοφασίστες .......ονοματίζοντας τους λαθροέποικους ταξικούς αδελφούς.....

Να πάτε να το πείτε στους πακιστανοαφγανούς που δουλεύουν με 5 και 10 ευρώ στην τυποεκδοτική αυτό.....παλαιοναζί.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα με σοβιετική κυβέρνηση που παραπαίει ,η Χρυσή Αυγή έρχεται και το σκοτάδι των σοβιέτ ώρα να πάρει τον πουλον όπως και στον υπόλοιπο κόσμο.

http://2.bp.blogspot.com/_QfVWU-2pVL4/TDIqGhUjnJI/AAAAAAAAO6c/n0h37Xf8v_0/s1600/Afghan+university+students+shout+anti-US+slogans+and+hold+a+banner+reading+%27No+Democracy%3B+We+want+just+Islam!%27+during+a+demonstration+in+Kabul+on+October+25,+2009.jpg

Τράβα να τους πείς ότι είσαι δημοκράτης και τα υπόλοιπα μπλα μπλά παπάρα.....

Υ.Γ
Και που είσαι πριν το σβήσεις,να θυμάσαι ότι το τέλος του σοβιέτ έφτασε επιτέλους και για την πολύπαθη χώρα μας ,επιτέλους θα ελευθερωθούμε.

blogsevikos είπε...

σφυροδρέπανε μην κάνεις καμια μαλακία και σβήσεις το από πάνω παραλήρημα...θα είναι έγκλημα να μην υπάρχει το αποτέλεσμα τις χρόνιας χρήσης στεροειδών και μπάφου,γραμμένο κάπου...απίστευτο...τέτοια μπουρδολογία ούτε ούγκανο σε παράκρουση δεν θα μπορούσε να βάλει...

Ανώνυμος είπε...

χρυσαυγουλακο, εχεις πολλα περισσοτερα κοινα με τον ουγκανο της φωτογραφιας που παρεθεσες, απο οσα μπορει να καταλαβει ο ερπετοειδης "εγκεφαλος" σου. Οσο για το "επιφοβο" σχολιο σου οπως αυνανιζοσουν οτι ειναι, ειδες οτι δημοσιευτηκε. Κατι τετοια μαργαριταρια που πετατε ειναι οπλα στα χερια μας.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ ευχαριστεί τη ντίνα για το σχόλιό της και τον ιβάν για τις ευχές. Κατανοεί την ανησυχία του πρώτου ανώνυμου αλλά πιστεύει ότι το κόμμα διαφέρει ποιοτικά από όσους έφτιαξαν κομματικούς στρατούς κι απαξίωσαν το δημόσιο, αλλά είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων όταν τους στοχοποιούν αυτοί που τους χρησιμοποίησαν.

Μπλογκσεβίκε, φυσικά και δε θα το σβήσω. Το παλικάρι έψαξε προφανώς στο γκουγκλ τη λέξη σφυροδρέπανο, για να ξεσπαθώσει και να ξεβρωμίσει ο διαδικτυακός τόπος, έπεσε τυχαία εδώ, πέρασε πέντε κείμενα μέχρι να βρει κάτι που να νομίζει ότι το κατάλαβε και σχολίασε στην πρώτη ευκαιρία κάτι ασυνάρτητο που συν τοις άλλοις δεν είχε καμία σχέση με το θέμα.
Τέτοια προσπάθεια δε μπορώ να την απαξιώσω για κάποιον με διανοητική ικανότητα πεντάχρονου.

Ανώνυμος είπε...

δεν χρειαζεται κανεναν οικονομολογο η δημοσιογραφο να ακουσω...
το πιστευω εδω και χρονια αυτο το πραγμα..
μια χωρα σαν την ελλαδα που εχει κρατικο καπιταλισμο μιμουμενει ως ενα σημειο την σοβιετικη ενωση...
λογο των συντεχνειων του σπαταλου δημοσιου..
και την γραφειοκρατια που υπαρχει...
με την μονη διαφορα οτι η σοβιετικη ενωση παραγε και κατι..εμεις κυριως καταναλωνουμαι χωρις να παραγουμε..και φτασαμε στο αδιεξοδο...
φυσικα για τον θεματογραφο μια οικονομια μεκεντρικη κατευθηνση απο το κρατος ειναι η ιδανικη...
αντι για κρατισμο το λεει κοινωνικοποιηση..ετσι για ακουγεται πιο ευηχο..διοτι ο κρατισμος ξινιζει πλεον και τους αριστερους....
οσο για το αν θα επικρατουσαν τα τσιρακια του φασιστα σταλιν στον εμφυλιο του 46-49 και τα αποτελεσματα που θα ειχε η χωρα μας..σε παραπεμπω στο βιβλιο του λαζαριδη...συντροφοι ευτυχως ηττηθηκαμεν...και στις δηλωσεις φαρακου κυρκου και αλλων μεγαλων αγωνιστων του εαμ ελας που σημερα με χυδαιο τροπο λυδορει το φασιστικο κκε..
αγνωοντας την συνησφειρο τας στο κομμα σας....
αλλα παντα ησασταν τυχοδιωκτες και αχαριστοι...
δεν θα αλλαξετε τωρα που κατοσταριζετε....

καλη χρονια με υγεια ευχομαι..

Ανώνυμος είπε...

A

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το παληκάρι μας είναι απίστευτο. Αφού είχε μηδέν στα δύο για το αν δημοσιευτεί το σχόλιό του -πέρασε και στο ρεντ φλάι που αναδημοσίευσε το κείμενο κι όπου έχει ανοίξει μια άλλη κουβέντα- μπαίνει κι αφήνει το ίδιο ακριβώς σχόλιο και στα δύο. Και όπου πιάσει. Ψάχνει για κορόιδα για να νιώσει σημαντικός.