Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αναλόγως…

Ξέσκισε η βρώμα η αναλογία αρχαία οράματα

Βασικά το ωραίο όταν γίνεται μια ιστορική αναλογία είναι να τη βλέπεις στη σχετικότητά της, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιόδου, που τις καθιστούν διαφορετικές. Ή μάλλον όχι, αυτό είναι το σωστό, το διαλεκτικό. Το πραγματικά ωραίο είναι να κρατάς εσύ μια πισινή, κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον αύγουστο, για να ανατρέψεις το συλλογισμό κάποιου άλλου και να κερδίσεις εν μέσω αποθέωσης τις εντυπώσεις και τη συνέλευση –γιατί κατά βάθος είσαι αθεράπευτα συνδικαλιάρης, με την καλή έννοια, κι ασυνείδητα μετατρέπεις κάθε συζήτηση σε συνέλευση, ακόμα κι αν είσαι με τους συντρόφους σου.

Η ομήγυρη στο εικονικό αμφιθέατρο όμως χρειάζεται κι ένα θετικό επιχείρημα για να πειστεί. Οπότε χρειάζεσαι και μια δική σου αναλογία, που να βάζει τα πράγματα σε σωστή βάση και να δίνει το στίγμα της συγκυρίας. Κι όσο να πεις από τέτοιες, άλλο τίποτα –δόξα το μεγαλοδύναμο του συνδικαλισμού. Είναι γεμάτος ο μπουφές της ιστορίας και σε περιμένεις να διαλέξεις κατά προτίμηση.

Ζούμε που λες το δικό μας μπρεστ-λιτόφσκ, με το πιστόλι στον κρόταφο, όπως στο παράδειγμα από τον αριστερισμό του λένιν, με τους ληστές που σου λένε «τα λεφτά ή τη ζωή σου» και εμείς βασικά δίνουμε και τα δύο, αλλά πού να καταλάβετε απ’ αυτά εσείς, δογματικοί άνθρωποι. Θες να πεις δηλ ότι ζούμε παράλληλα και το δικό μας 17’; Όχι ακριβώς –εκτός κι αν εννοείς δηλ το φλεβάρη. Αλλά κι ο βλαδίμηρος είχε, λέει, μεταβατικά αιτήματα (για γη, ειρήνη, κτλ) ενώ το πρώτο διάταγμα της σοβιετικής εξουσίας παίζει να ήταν για την ανθρωπιστική κρίση –τι, όχι;

Και αν δε θες να καταπιαστούμε με μεγαλεπήβολους στόχους κι επαναστατικά άλματα, τότε ο στόχος μας είναι ένα νέο new deal, αλά ρούσβελτ, -κάτι σαν το νέο-νέο πανιώνιο, μετά από τις συνεχείς οικονομικές εκκαθαρίσεις- για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Τι κι αν η οικονομική τάση αντιστράφηκε στην πραγματικότητα μόλις μετά τον καταστροφικό δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τις… επενδυτικές ευκαιρίες πάνω στα συντρίμμια του. Η κρίση είναι πάντα μια ευκαιρία, μας το λέει κι η διαλεκτική εξάλλου, εξαρτάται βέβαια από ποια (ταξική) πλευρά το βλέπεις το πράγμα.

Ακόμα κι έτσι όμως, δεν ανησυχούμε, γιατί έχουμε στο ανεξάντλητο φιλολαϊκό μας οπλοστάσιο το σχέδιο μάρσαλ, για την οικονομική ανοικοδόμηση, που θα μπορούσε σήμερα να γίνει σχέδιο μέρκελ. Ότι με αυτό το σχέδιο στην ελλάδα, κι όχι μόνο, πλούτισαν τα αμερικάνικα μονοπώλια και μια δράκα εκμεταλλευτών, εκμαυλίστηκαν συνειδήσεις, κτλ, είναι προφανώς  ψύλλος στα άχυρα, μια ασήμαντη λεπτομέρεια, που δεν αρκεί για να μας χαλάσει έναν τόσο ωραίο ιστορικό παραλληλισμό. Και αν δεν πιάσει ούτε αυτό, μπορούμε τότε να αρχίσουμε από την ανάποδη, το ιδεολόγημα της αποικίας χρέους, που περιμένει όμως τη λύτρωσή της από τη μητρόπολη, όπως της είχαν χαρίσει κι αυτής ένα χρέος, το 53’.

Έτσι όπως πάνε τα πράγματα βέβαια, σε λίγο θα αρχίσουν τα νεότερα μέλη της οικογένειας να κρύβουν το θάνατο των γονιών και των παππούδων τους, για να συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις τους, που θρέφουν ολόκληρα νοικοκυριά –όπως κάποτε απέκρυπταν τους θανάτους διαφόρων μικρών και μεγαλύτερων μελών από τις αρχές και τη γειτονιά, για να μη χάσουν το μερίδιό τους από τα συσσίτια. Το οποίο μας δίνει το έναυσμα να μιλήσουμε για κατοχή, χούντα, ου μην και τουρκοκρατία με φόρους και χαράτσια, τώρα που έρχεται η εθνοσωτήρια επέτειος. Και να φαντασιωθούμε πως ενσαρκώνουμε το νέο εαμ της εποχής μας, αλλά χωρίς δεκέμβρη κι όπλα, μονάχα συμφωνίες, λίβανο, γιούρογκρουπ, κοκ. Ή έστω την εδα, που είχε όμως κι αυτή κάτι ακραίες θέσεις περί λάκκου των λεόντων που περιμένει τους λαούς να σφαχτούν, που δεν ταιριάζουν στη σημερινή συγκυρία.

Δεν έχουμε βέβαια συντάξεις να δώσουμε σε αντιστασιακούς, αλλά μπορούμε να κυνηγήσουμε φαντασιακά μια καλύτερη εκδοχή της αλλαγής του 81’. Ή ακόμα καλύτερα ενός αλιέντε χωρίς αυταπάτες. Και προπαντός χωρίς να προβληματιστούμε ποτέ για τους λόγους που ηττήθηκε.

Μπορούμε να ονειρευτούμε πως είμαστε η επανάληψη ένδοξων ιστορικών κεφαλαίων του παρελθόντος, είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία, είτε και τα δυο μαζί. Και να την ξαναγράψουμε στο μυαλό μας κατά το δοκούν, όπως κάνουν πάντα οι νικητές. Οι νικητές της ταξικής πάλης και της συνέλευσης, όπου πρωταγωνιστούμε κρυφά, ενώ σκηνοθετεί ασυνείδητα το μυαλό μας.

Μπορούμε να βαδίζουμε στα κουτουρού κι όπου μας βγάλει, γιατί κάπου ο λένιν είχε γράψει πως θα προχωρήσουμε βλέποντας και κάνοντας. Και γιατί βασικά σε πενήντα τόσους τόμους άπαντα, κάπου θα βρεις ένα τσιτάτο, που θα βολεύει για να στηρίξεις το προκαθορισμένο σου συμπέρασμα.

Και γιατί στην τελική, όπως έλεγε ο βλαδίμηρος… ανάλογα. Σα να λέμε συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Κι αυτό είναι το πιο βασικό, το μόνο που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις παρακάτω.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σφυροδρέπανε άσχετο αλλά φρόντισε να εξασφαλίσεις ανταπόκριση από την ομιλία της αλέκας για τη μέρα της γυναίκας τη Πέμπτη στα γραφεία της ένωσης λογιστών (στις 5μιση) για εμάς που δεν μπορούμε να πάμε. Είναι λαϊκή απαίτηση! Δεν ξέρω αν θα ανέβει στο πόρταλ

φάνης

Αναυδος είπε...

οι αστοχες ιστορικες αναλογιες που πολύ γλαφυρα περιγραφεις στο κειμενο είναι μια ισχυρη ενδειξη για τον μεταφυσικο τροπο σκεψης των κάθε λογης συριζοανταρσιων

όπως ορισμενοι φανατικοι χριστιανοι πιστευουν ότι η βιβλος περιεχει προφητειες και επιβεβαιωσεις για οτιδηποτε συνεβει τα τελευται 2000 χρονια ετσι και αυτοι ξεπατικωνουν στιγμες από την ιστορια του κομμουνιστικου κινηματος για να δικαιολογηουν το ραγιαδισμο τους απεναντι στο κεφαλαιο.

Γιατι μπρεστ-λιτοφσκ και όχι συνθηκη των Παρισιων (1815), γιατι Αλιεντε και όχι Α.Παπανδρεου το σχεδιο μασραλ του 2010 δεν είναι μηπως το μνημονιο

Ανώνυμος είπε...

Εδώ το eurogroup ήταν η Συνθήκη της Φεραρα το 1400 κάτι... Επειδή στις "αναλογίες" ο ΜΑ είναι πρώτος! :-)

ΡΓ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Εγω θα θελα να δω απο μια πλευρα τι τραβανε οι ΑΡΕΝιτες στις συνελευσεις,απο ολες,μα ολες τις αλλες παραταξεις αυτο το διαστημα.

Ακομα και η ΔΑΠ θα τους τη λεει.Πια ΔΑΠ δηλαδη,ακομα και ο Μπαλουρδος της Ελληνοφρενειας τους εχει πιασει στο ψιλο.

Ανώνυμος είπε...

Η Πλουσια Ελληνικη γλωσσα μοιαζει πολυ μικρη για να περιγραψει ολη αυτην την Οπορτουνιστικη Αθλιοτητα Ο Λενιν με τους Μπολσεβικους που ειχανε παρει τα μεσα παραγωγης στα χερια τους και αναγκαστηκανε να υπογραψουνε την Συμφωνια Μπρεστ Λιτοφσκ για να σωθει η επανασταση απο την επεμβαση των 15 καπιταλιστικων χωρων που τους καλεσε ο Αριστερος Κερενσκι στην ιδια μοιρα με την συγκυβερνηση Τσυριζα Καμμενου που λεει ναι στο ΝΑΤΟ Ε.Ε.και υπογραψε καινουργιο μνημονιο. Και ακομα ενω κανουνε οτι υποστηριζουνε αυτην την συμφωνια του Λενιν Αντιστοιχο ελιγμο του Σταλιν με το Μολοτοφ Ριμπεντροπ το θεωρουνε προδοσια. Ακομα νεο σχεδιο Μαρσαλ και διαγραφη του χρεους της Γερμανιας το 1953 απο τους Αγγλους Αμερικανους. Ολα αυτα γινανε μετα το 1945 με το Σοσιαλιστικο στρατοπεδο στην Ευρωπη απο τους Αμερικανους που μεταφερανε κεφαλαια απο τις Αποικιες για να φτιαξουνε την Καπιταλιστικη βιτρινα στο Δ.Βερολινο. Σημερα 25 χρονια μετα την ολοκληρωση των ανατροπων και με τον καπιταλισμο στο ιμπεριαλιστικο σταδιο δεν εχουνε λογο να κανουνε το ιδιο. Απλα μιλαμε για Καραμπινατους Τυχωδιωκτες του Τσυριζα με αξιους Βασταζους το ΝΑΡ Ανταρσυα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Τώρα, είναι αυτή η καταραμένη παλαιοκομμουνιστική αισιοδοξία μου; Με αφορμή την δημοσκόπηση της MRB/Skai, βλέπω μια χαραμάδα κόκκινης προοπτικής. Η αναγωγή των ποσοστών της αδιευκρίνιστης ψήφου (10.60%) και διατήρηση του ποσοστού ακύρων/λευκών (2.36%) των εκλογών 25/1 διαμορφώνει τον ακόλουθο πίνακα σημερινού υποθετικού εκλογικού αποτελέσματος:

ΚΚΕ : 5.93%, από 5.47%, αύξηση + 8.41%, και ~+28.000 κουκιά
ΑΝΕΛ : 6.04%, από 4.75%, αύξηση +27.16%
τΣΥΡΙΖΑ : 46.20%, από 36.34%, αύξηση +27.13%
Ποτάμι : 6.04%, από 6.05%, μείωση - 0.01%
Πασόκ : 3.25%, από 4.68%, μείωση -30.55%
«αυγά» : 5.70%, από 6.28%, μείωση - 9.24%
Νουδού : 21.48%, από 27.81%, μείωση - 22.76%
Αλλοι : 5.37%, από 8.61%, μείωση - 37.63%
Σύνολο : 100%, από 100%,

Δεν τα παίρνω τοις μετρητοίς παρά σαν τάση, που δείχνει, πως κάτω από μιαν αδήριτη πραγματικότητα το σύστημα τρίζει, παρά τους μεγατόνους προπαγάνδας από δεξιούς (τους συνηθισμένους) αλλά και «αριστερούς» (Στάθης, Τσακνής, κ.α.) παπαγάλους.
Προσέχτε τα συγκοινωνούντα δοχεία του νέου δικομματισμού, που επιβεβαιώνεται κι έτσι σαν αναπαραγωγή του παλαιού και της «συνέχειας του (αστικού) κράτους». Αλλά, χάνει, ενώ με τον ελιγμό των εκλογών έπρεπε να σαρώνει, έστω προσωρινά.
Το ΚΚΕ αντιστέκεται και ροκανίζει..., όπως πρέπει.
Επαγρύπνηση, γιατί, δε μπορεί, κάτι θα σκεφτούνε....

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Αυτη τη περιοδο ξαναμοιραζεται η τραπουλα αναμεσα στα αστικα κομματα και κυριως μεταξυ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποταμι.Ο μπαμπουλας που εστηνε η ΝΔ για το ΣΥΡΙΖΑ,ειναι φανερο οτι πλεον δεν ισχυει,και ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ που εριχναν ΝΔ για να μην ερθει ο ΣΥΡΙΖΑ,πλεον πανε ΣΥΡΙΖΑ.Παρομοιως και με Ποταμι.

Μην ξεχναμε οτι το Μαη του '12 ΠΑΣΟΚ+ΝΔ ειχαν γυρω στο 31%.Τοσο ειχαν και στις εκλογες του 15,που σημαινει οτι η καταρρευση του ΠΑΣΟΚ οφειλεται στη μετακινηση των ψηφοφορων του στη ΝΔ.Το δε Ποταμι αντικατεστησε τη ΔΗΜΑΡ,και με τη σειρα του εχει και αυτο απωλειες προς ΣΥΡΙΖΑ.Για αυτο και το 46%,που μπορει να ναι φουσκωμενο απο την εταιρεια,αλλα εχει δοση αληθειας.

Επισης,τσιμπανε και απο αυγα που δεν εχουν παρει χαμπαρι τη στροφη ακομα,ομως σε λιγο θα αρχισει η αντιστροφη πορεια.

Αναυδος είπε...

η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παραμενει δεκανικη του εν πολλοις μνημονιακου ΣΥΡΙΖΑ. Στην ΠΟΣΔΕΠ κατεβηκαν σε κοινη παραταξη στο προσφατο συνεδριο

να υποθεσω οτι στην παραταξη αυτη συμμετειχαν και οι καλτσωνορουσηδες ;

Αντιγερμανός είπε...

Σεχτάρ αισιοδοξώ και εγώ

Πολλοί βλέπουν το Κομμουνιστικό μας Κόμμα σαν τελευταία αντίσταση

Δεν μένει να χάσουμε τίποτα

Δουλειά δεν υπάρχει το μνημόνιο παραμένει

Οι συριζοκαμμένοι θα μαζέψουν κόσμο από νδ ποτάμι γιατί είναι το νέο κόμμα της αστικής τάξης

Παράλληλα θα έρχονται πίσω σε μας παλιοί δικοί μας

Θαρρώ το καλοκαίρι οι δυνάμεις των κομμάτων θαναι κάπως έτσι

Σύριζα 50
Νδ. 15
ΚΚΕ. 15
Ανελ. 8
Άλλοι. 12

Ανώνυμος είπε...

Αντιγερμανος. Καλο το καλαμπουρακι αλλα χρειαζεται μια Σοβαροτητα. Ελαχιστοι θα γυρισουνε πισω απο αυτους που φυγανε το 2012. Το ΚΚΕ στην πορεια θα κερδισει καινουργιο κοσμο απο αλλα κομματα που θα καταλαβουνε το ταξικο τους συμφερον και καινουργιες ηλικιες. Κατα αυτον τον τροπο κερδιζουνε κοσμο τα ΚΚ νεου τυπου.Πρεπει να κερδισεις την συνειδηση του ανθρωπου.Και αυτο ειναι διαδικασια χρονων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αντιγερμανός είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ το 2012 στις πρώτες εκλογές είχε 8,5 το ΚΚΕ

Το 15 δεν θα προκύψει μόνο από το 4 που έφυγε στο Συριζα
Από αυτούς θα έρθουν κάποιοι ήδη γύρισαν λίγοι

Μη περιορίζεις τις δυνατότητες του ΚΚΕ
Τα λάθη αυτά τα πλήρωσε το Κόμμα μας στο παρελθόν
Κσλαμπουράκια λένε όσοι έχουν το ΚΚΕ για 6 και 7 κολλημένο

Καλαμπούρια λένε όσοι νομίζουν ότι θα περάσουν 50 χρόνια για να δικαιωθούμρ

Αυτοί που φοβούνται την επανάσταση

Το 15 είναι απόλυτα εφικτό ποσοστό το καλοκαίρι η φτωχολογιά θα στραφεί μαζικά στο Κομμουνιστικό Κόμμα

Το 2012 το ΚΚΕ ήταν στο 12 και 13 στα γκάλοπ έχε χάρη τα καλαμπούρια της Αλέκας και θα το περνάγαμε το 13

Το κασλοκαίρι Θα έχουν εκπνεύσει οι προσδοκίες που καλλιέργησε ο Σύριζας

Η έξοδος της Ελλάδος από Ευρώ και ευρωζώνη θα γίνει παλλαικό αίτημα

Ανώνυμος είπε...

9.50 Και το 1958 η ΕΔΑ ειχε παρει 25% αλλα αυτο δεν λεει τιποτα.Η Αλεκα ειναι τεραστιο κεφαλαιο στο ΚΚΕ.Το 2012 ξεκαθαρισε με δημοσια δηλωση αυτο που ειχαμε παρει αποφαση απο το 15ο το 1996 Οτι δεν θα κανουμε καμμια πολιτικη συνεργασια και δεν θα συμμετεχουμε σε κυβερνηση μεσα στον καπιταλισμο Χασαμε οπαδους που ειχανε διαμορφωσει συνειδηση πριν το 1991 που στο λεξικο μας δεν υπηρχε ο ορος οπορτουνισμος και ειμασταν στην λογικη οτι μπορουμε να συμμετεχουμε σε κυβερνηση μεσα στον καπιταλισμο.Δεν υπαρχουνε Παλαικα αιτηματα παρα μονο ταξικα Εξοδος απο την Ε.Ε και το Ευρω χωρις κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης για την εργατικη ταξη ειναι μια καταστροφη.Αυτο εξυπηρετει τμηματα της αστικης ταξης Εφοπλιστες Ξενοδοχους και αλλους που εχουνε συμφεροντα με Ρωσια Κινα Τ.Ε Ετσι λοιπον οποιος θα ερχεται διπλα στο ΚΚΕ θα πρεπει να συμφωνει με το προγραμμα του. Δεν προκειται να γινουμε Τσυριζα. αυτον τον ρολο θα τον παιξουνε τα ναυαγια της ανταρσυα μαζι με τον Αλαβανο που ψηφισε το Μααστριχτ εγινε αρχηγος του συνασπισμου και μετα θυμηθηκε οτι ειναι αντικαπιταλιστης. δεν γυρισε κανεις που ψηφισε τσυριζα και ουτε θα γυρισει. Κερδιζουμε απο αλλα κομματα και νεους. Το παραμυθι Δεξια Αριστερα εχει τελειωσει για το ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ