Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Μαχόμενη δημοσιογραφία

κι οι ανακολουθίες του Unfollow

Δε θα πω ονομαστικά ποιος, γιατί δε νομίζω να το ήθελε. Αλλά την καλύτερη ατάκα για τη "μαχόμενη δημοσιογραφία" του Unfollow, την είχα ακούσει σε ανύποπτο σχετικά χρόνο από ένα σφο. Που είχε πει πολύ σωστά πως το Unfollow χτίζει μεθοδικά το προφίλ της αδέσμευτης, αποκαλυπτικής ενημέρωσης, που ενοχλεί τα μεγάλα συμφέροντα και βγάζει στη φόρα καυτά θέματα, που κανείς δεν τολμά να αγγίξει. Κρύβει όμως εξίσου μεθοδικά τα στηρίγματα που έχει και του δίνουν το περιθώριο να λειτουργεί έτσι.

Με απλά λόγια, θέλει να δείξει ότι έχει αρχ..., αλλά δε μας λέει τι πλάτες έχει. Και δεν είναι και τόσο έντιμο να προβάλλεις θορυβωδώς το πρώτο, όταν αποσιωπάς το δεύτερο.

Δεν ξέρω βέβαια αν ήξερε ή έστω υποψιαζόταν κι ο ίδιος για ποιες πλάτες μιλάμε τελικά και πόσο... χτιστές είναι. Βασικά δεν ξέρω αν μπορούσε οποιοσδήποτε να το σκεφτεί τότε. Ασφαλώς ήταν μια ισχυρή ένδειξη η συστηματική ενασχόληση του περιοδικού με το Μελισσανίδη, αλλά αυτό βασικά εντασσόταν στο πλαίσιο της αδυσώπητης μάχης που είχαν κηρύξει ενάντια στα μονοπώλια και τις προνομιακές σχέσεις κάποιων καπιταλιστών με το κράτος (οι σχέσεις με την κυβέρνηση Σαμαρά και το ξεπούλημα του κερδοφόρου ΟΠΑΠ). Νομίζω επίσης ότι υπήρξε κι ένα μαφιόζικο χτύπημα σε μια μηχανή του Χαραλαμπόπουλου, που παρέπεμπε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών (σε φάση: πρόσεξε, ξέρουμε πού μένεις). Αλλά κι αυτό θεωρήθηκε ως μέρος της προσπάθειας φίμωσης μιας μαχητικής, ανεξάρτητης φωνής, που μπαίνει στο μάτι των ισχυρών και πληρώνει το τίμημα.

Τώρα όμως, μετά από την ανακοίνωση της συνεργασίας με τα Παραπολιτικά του Μαρινάκη, που θα κυκλοφορούν κάθε τρίτη βδομάδα του μήνα με ένα ένθετο υπό την επιμέλεια της ομάδας (ή μάλλον κάποιων) δημοσιογράφων του Unfollow- πολλά πράγματα μπορούν (κι επιβάλλεται) να διαβαστούν διαφορετικά.

Η ειρωνεία του πράγματος είναι πως στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού, υπάρχει ένα θέμα με τίτλο "αυτός ο καναλάρχης ποιανού είναι;", που στην ιστοσελίδα του Unfollow συνοδεύεται από μια φωτό του Μαρινάκη και προαναγγέλλεται με ένα σύντομο σημείωμα, όπου διαβάζουμε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να διαχειρίζεται κανείς το μέσο που διαχέει την πληροφορία. Η ένταση με την οποία επεδίωξε κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτήσει τη «μαγική» άδεια δείχνει πόσο πολύτιμο είναι γι’ αυτούς να έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο που διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα και επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα.
Πόσο επίκαιρα είναι τα παραπάνω, αν αναλογιστεί κανείς πως ισχύουν για όλα τα μέσα και όχι μόνο για τα τηλεοπτικά κανάλια!

Η δεύτερη ειρωνεία της υπόθεσης είναι αυτή που επιστρατεύουν κάποιες συριζόφιλες σελίδες (λίγο κακόηχος όρος, αλλά ασορτί με το νόημα και το σημαινόμενο) που έβγαλαν το θέμα για την... "παρά φύση" συνεργασία, αναλογιζόμενες το πολιτισμικό σοκ των αναγνωστών της εφημερίδας, που θα πέφτει στα χέρια τους ένα ένθετο χωρίς λάιφ-στάιλ θέματα και θα χρειάζονται διερμηνέα για να το ξεφυλλίσουν. Αλλά και των αναγνωστών του Unfollow, που θα πηγαίνουν στο περίπτερο να ζητήσουν μια ρυπαρή φυλλάδα και θα παίρνουν μαζί ένα cd της Πάολα ή κάτι άλλο αντίστοιχα ποιοτικό.

Προφανώς κι είναι γελοίοι οι Συριζαίοι (νικώντας σχεδόν τους πάντες στη σύγκριση) αλλά παίρνουν το αίμα τους πίσω από τους παλιούς τους φίλους. Και βασικά, πατάνε σε γεγονότα, οπότε βρίσκουν και τα λένε.

Μία από τις ιστοσελίδες που έπαιξαν το θέμα πχ είναι το TVXS του Κούλογλου. Ο οποίος είναι μεν γλοιώδης, αλλά είναι παγκοίνως γνωστός ως Κούλογλου και δεν μπορεί να ξεγελάσει πολύ κόσμο, αν προσπαθήσει να πουλήσει κάτι διαφορετικό (άλλο που τον ψήφισε πολύς κόσμος στις ευρωεκλογές. Αυτός ο σχιζοφρενικός δυισμός, να γλείφεις εκεί που φτύνεις, είναι τυπικό γνώρισμα των κατοίκων του Αριστεροχωρίου).

Υπήρξε όμως ένα διάστημα, που περνούσε η εναλλακτική μπογιά του, και την αξιοποίησε στο έπακρο για να στάξει αντικομμουνιστική χολή και δηλητήριο με αριστερό, "προοδευτικό" πρόσημο. Κι όταν έκλεισε ο δικός του κύκλος, άνοιξε ο επόμενος. Ο Βαξεβάνης με τη λίστα Λαγκάρντ (και τις δικές του πλάτες που του πάσαραν την είδηση) και το Unfollow, που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς τόσο εύκολη και εντυπωσιακή την πολιτική του χρεοκοπία.

Το πιο εντυπωσιακό πάντως είναι ότι αυτά τα έντυπα έρχονται και παρέρχονται, ακολουθώντας πιστά τον κύκλο των πολιτικών φορέων που κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν το χώρο (αριστεροχώρι) και γίνονται διάττοντες αστέρες, που χάνονται, για να αναγεννηθούν (σε καινούρια συσκευασία) από την αστρική ύλη της σοσιαλδημοκρατίας. Και ο συμπυκνωμένος πολιτικός χρόνος (λατρεμένο κλισέ των αριστεροχωριανών) μειώνει διαρκώς τον (φαύλο) κύκλο ζωής τους.

Τραγική ειρωνεία (πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή) είναι και το ντούρο αγωνιστικό παρελθόν των υπευθύνων της έκδοσης. Και δεν αναφέρομαι τόσο στον Πι Σωτήρη (στέλεχος της Αραν, παλιότερα της Ανταρσυα και πλέον στη ΛαΕ), όσο στο Χαραλαμπόπουλο (που ήταν υποψήφιος της Ανταρσυα, αλλά η αρθρογραφία του προδίδει ανοιχτό δίαυλο και με τη Ζωή) κι άλλα βλαστάρια, που είχαν βγει ως τιμητές του ΚΚΕ, όταν βρήκαν πχ μια συμβολική δωρεά του Μελισσανίδη στη μνήμη του πατέρα του (στη στήλη με τα μνημόσυνα του Ριζοσπάστη που μόνο οι... φανατικοί μερακλήδες διαβάζουν) και νόμιζαν πως έπιασαν λαβράκι ή μάλλον με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια κι υπονοούσαν ότι υπάρχει βαθύτερη σχέση-σύνδεση. Ή όταν έκαναν σπέκουλα με τις περικοπές στο όργανο της ΚΕ κι έλεγαν πως η απόλυση του Μπογιόπουλου ήταν απόδειξη πως είναι κομμουνιστής (άλλο αν στην πορεία τα έσπασαν τελικά μαζί του).

Δεν ξέρω ποια θα είναι η γραμμή υπεράσπισής τους για όλα αυτά. Μπορεί να είναι πχ η γραμμή του Χατζηστεφάνου, για τα βρώμικα μαγαζιά με τα οποία αναγκάζεται να συνεργαστεί στην καριέρα του ένας δημοσιογράφος (και δεν είναι μόνο το BBC τον καιρό των βομβαρδισμών του Ιράκ, αλλά και το Κόκκινο, τον καιρό του τρίτου μνημονίου). Νομίζω όμως πως θα επιλέξουν την επίθεση -που είναι η καλύτερη άμυνα- είτε για τους κολαούζους του Σύριζα, είτε (εφόσον εμφανώς δε χωράνε σε αυτό το τσουβάλι) κάτι άλλο, πχ το ΚΚΕ που πούλησε το κανάλι στο Μαρινάκη (κι όλως παραδόξως, κανείς δε βγήκε τότε να πει: μαγκιά του, που του τα πήρε, για να τα δώσει στους εργαζόμενους...)

Ή μπορεί να επιστρατεύσουν το καλαμπούρι ότι η συνεργασία αυτή δεν επηρεάζει στο παραμικρό τη μαχόμενη κι αποκαλυπτική τους δημοσιογραφία. Γιατί έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Και το επόμενο τεύχος του Unfollow θα έχει λογικά μια μεγάλη έρευνα για τη σκοτεινή υπόθεση του NOOR-1. Εγγυημένα πράγματα...

Υστερόγραφο: μη ξεχάσετε να γίνετε συνδρομητές Unfollow. Που αποδεικνύει σε κάθε βήμα της πορείας του την ανεξαρτησία του.

41 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Unfollow ήταν πάντα η δημοσιογραφία της λογικής του σκανδάλου, της λογικής οτι για όλα φταίνε οι κλέφτες-καπιταλιστές ή βουλευτές λίγη σημασία έχει. Και το μόνο που χρειάζοταν ποτέ ήταν να έρθει ένας καλός να μας σώσει. Εξου και πολιτικές επιλογεές σαν αυτή.
https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14358981_358790251134689_9115396128479906012_n.jpg?oh=f0e1a9788382ec04bb267c9ade03db72&oe=5882D004

Πόσο πραγματικά απέχει απο τη λογική των Παραπολιτικών εξ αρχής; Το οτι οι μεν προσδιορίζονται ως "αριστεροί" και οι άλλοι "δεξιοί";


Redman

faros είπε...

Λερναία Υδρα ...

Ανώνυμος είπε...

Ποια ειναι αυτα τα "καυτά" θέματα που έβγαλε τo Unfollow και δεν έβγαλε ο Ριζοσπάστης που δεν χρειάζεται πλάτες για να κάνει μαχητική δημοσιογραφία;

απορών

zoot horn rollo είπε...

Εσυ πες μας.

zoot horn rollo είπε...

Αβανταδόροι των συριζαιων οι περισσότεροι εκεί, ο καθένας με τον τροπο του. Τώρα όλο και κάποιο άλλο παραμύθι θα βρουν.

λαθραναγνώστης είπε...

Η καλή μέρα, απ το πρωί φαίνεται:
http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/108387/kinitopoiisi-ayti-tin-ora-sto-zappeio

Πετρόπουλος και Ε.Α, απροσχημάτιστα πλέον υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ ......αλλά με έξυπνο τρόπο και αριστερό πρόσημο:
http://ergatikosagwnas.gr/arthra/arthra-analysis/1115-gia-tis-tileoptikes-adeies-kai-ta-epakoloutha

Υ.Γ Κατάνοεί πάντως τους εργαζόμενους των καναλιών που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, γιατί του έχει συμβεί κι αυτουνού!

zoot horn rollo είπε...

Καλά, τα προσχήματα οι Κοψιδικοί τα έχουν απωλέσει προ πολλού,αν τα είχαν από την αρχή.
Πολλοί δούλεψαν για να έρθει αυτή η κυβέρνηση, άμεσα,έμμεσα και πάνω απ' όλα "εναλλακτικά". Φανερώνονται όλοι τους σιγά σιγά.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Χαραλαμποπουλος,μεγαλο μυαλο.

Δειτε εδω συνεντευξη με πιτσιρικο (αλλο συριζοφωνο απο εκει) που κανει φουλ αβαντα σε ΣΥΡΙΖΑ παραμονες εκλογων 01/2015: http://www.toperiodiko.gr/%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BB-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%80/#.V9vX4zVy0pI

Ενδεικτικα:

''Και η υπόλοιπη Βουλή τι θα είναι; Ένα απονευρωμένο, απολιθωμένο –δυστυχώς, και το έχουμε συζητήσει άπειρες φορές– ΚΚΕ και διάφορα κόμματα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία στην πραγματικότητα είναι όλα δεξιά κόμματα που ελέγχονται είτε από ολιγάρχες επιχειρηματίες, είτε από μιντιάρχες, είτε από εργολάβους. Άρα, σε μια κυβέρνηση που θα είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενος με έναν από αυτούς, χρειάζεται μια αριστερή αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ για να κρατά αντίβαρο, για να θυμίζει στο ΣΥΡΙΖΑ τις καταβολές του και να θυμίζει το τι είναι Αριστερά. ''

''Εγώ πάντως προτιμώ τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα από τότε. Γιατί κυρίως τότε, ο Συνασπισμός είχε αυτό που δεν αρέσει καθόλου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Εκπροσώπους, πολιτικούς, στελέχη που είχαν κάνει την πολιτική επάγγελμα. Αυτοί υπάρχουν ακόμα και τώρα, μετά την αλλαγή του Συνασπισμού σε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν και νέα πρόσωπα. Υπάρχουν βουλευτές στο ΣΥΡΙΖΑ που επικροτώ, όπως είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Β. Διαμαντόπουλος, η Β. Κατριβάνου, υπάρχουν και οι άλλοι όμως που πραγματικά κρατάω μικρό καλάθι για το τι πραγματικά πρεσβεύουν και πόσο θα βοηθήσουν σε όλη αυτή την ιστορία, όπως είναι ο Σταθάκης, ο Παππάς…''

''Φοβάμαι ότι η Βουλή που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές θα έχει ΣΥΡΙΖΑ, ένα μπερδεμένο ΚΚΕ και δεξιά κόμματα και είναι ανάγκη να υπάρχει ένα πραγματικά αριστερό κόμμα, μια αντιπολίτευση από τα αριστερά. Αν με έβαζες υποχρεωτικά να διαλέξω ποιο θα ήθελα να είναι το πρώτο κόμμα, θα σου έλεγα ότι θα ήθελα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι όταν έχεις από τη μια τη φασιστική λογική του Σαμαρά και της διακυβέρνησής του…

Π.: Και της ακροδεξιάς ομάδας του.

Χ.: Ακριβώς. Δε μπορεί να μη λες ότι αυτοί πρέπει να φύγουν. Και ούτε μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση σε ένα ΣΥΡΙΖΑ που δε τον έχεις δει. Την επομένη των εκλογών με τι θα έρθουμε αντιμέτωποι ως δημοσιογράφοι; Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου, ο δημοσιογράφος είναι πάντα αντιπολίτευση, δεν πρέπει να μετέχει στην εξουσία, πρέπει να ελέγχει την εξουσία διότι ποτέ η εξουσία δε λειτουργεί υπέρ του πολίτη…''

''Ανεξαρτητη'' δημοσιογραφια.Προσλαβετε τον στην Αυγη τον ανθρωπο κατ'ευθειαν.Τι τον εχετε στο παραρτημα?

Ανώνυμος είπε...

ναι αλλα ποια ειναι αυτα τα "καυτά" θέματα που έβγαλαν τα τσιράκια του Mαρινάκη και δεν έβγαλε ο Ριζοσπάστης; Δεν απαντήσατε.

απορών

Ανώνυμος είπε...

Εσυ Διαστρεβλαναγνωστη αυτο καταλαβες απο αυτο που διαβασες?
Μαλλον για εσενα ολα τα κειμενα πρεπει να τελειωνουν με καλεσμα για πιστη στο κομμα.
Αυτοι ξερουν...

ΚΓ

Ανώνυμος είπε...

Εσύ θα μας πεις απορημένε φίλε, όπως και για τις πλάτες του ριζοσπάστη. Γιατί εδώ βλέπεις ότι κάποιοι ούγκανοι αρκούνται στα εργατικά ρεπορτάζ και στις ξύλινες αναλύσεις και δεν καταλαβαίνουν από θερμοκρασίες όπως εσύ.

ΚΓ μιας κι εσύ δεν είσαι της διαστρέβλωσης, ποιό είναι ακριβώς το διά ταύτα του άρθρου του ΕΑ; Εγώ ένα "σκάσε και απολύσου" βλέπω, γιατί έτσι είναι οι εργοδότες και τι να κάνουμε, και για την κυβέρνηση και την όλη διαδικασία των αδειών ούτε κουβέντα.

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

Να τα εξαπτέρυγα...

zoot horn rollo είπε...

Ναι αλλά ποια είναι αυτά τα καυτά θέματα που έβγαλαν τα τσιράκια του Μαρινάκη και δεν έβγαλε ο Ριζοσπάστης; Δεν απαντήσατε.

Με αυτή την αγωνία κοιμάται και ξυπνάει, κάντε του τη χάρη.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ο λαθραναγνωστης καταλαβε αυτο που καταλαβαμε ΟΛΟΙ
οτι εισαστε για τα μπαζα ολο το εξωκοινοβουλιο

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πάντως ότι το άρθρο του Πετρόπουλου - άσχετα με το τι είναι ο ίδιος και ο ΕΑ - στο συγκεκριμένο δεν λέει κάτι λάθος (δεν αναφέρομαι προφανώς στο "δηλητηριώδες" σχόλιο περί της προσωπικής του υπόθεσης). Και το Κόμμα τους εργαζόμενους στηρίζει, για να μη χάσουν τη δουλειά τους, αλλά δεν είπε ποτέ ότι έχουν δίκιο ο Κοντομηνάς και ο Βαρδινογιάννης, έτσι δεν είναι; Όποιος επισημαίνει αυτό ακριβώς, γιατί αβαντάρει - και μάλιστα "απροκάλυπτα" όπως έγραψε κάποιος φίλος παραπάνω - το ΣΥΡΙΖΑ;

James

zoot horn rollo είπε...

Γιατι (οπως κι αλλοι) βρηκε προφαση να τα κανει "ισιωμα", σε στυλ "ολοι ιδιοι ειναι". Διαχρονικη μεθοδος. Εγγυημενο αποτελεσμα.

Ανώνυμος είπε...

Δεκτό είναι υπεύθυνοι. Οχι για τους λόγους που λέει ο Πετρόπουλος και όχι αυτοί μόνο. Κατά τον Πετρόπουλο ο Κοντομηνάς και ο Βαρδινογιάννης έχουν ευθύνη, επειδή έκαναν λάθος επιχειρηματικές κινήσεις. Γιατί ως γνωστών το προβλημα με τους καπιταλιστές είναι οτι δεν κινούνται σωστα απέναντι στο ανταγωνισμό και όχι ακριβώς το γεγονός οτι ειναι καπιταλιστές. Επικρατεί στο κείμενο η λογική του καπιταλιστή που κρίνεται με το πως κινείται στο ανταγωνισμό. Λογική που καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια σε καλούς και κακούς καπιταλιστές, δηλαδή στο αφήγημα του συριζα.

Και σαν να μην έφθανε αυτό το κείμενο δεν αποσαφηνίζει ποιες είναι τελικά αυτές οι περιβόητες ευθύνες της κυβέρνησης πάνω στο θέμα. Προφανώς δεν θα είναι τοσο σημαντικές. Σημαντικό είναι ποιος πόνταρε τι σε μια δημοπρασία και όχι το γεγονός οτί τζογάρανε για να αποκτήσουν κάτι που δεν θα έπρεπε να τους ανήκει. Είναι ασήμαντο επίσης αν η κυβέρνηση είχε κάποιο σχέδιο για το τι θα συμβεί με τους απολυμένους από αυτούς τους "ανίκανους" καπιταλιστές.

Ουτε βρίσκει κουβέντα να πει για τους νικήτες της δημοπρασίας οι οποίοι την χρησιμοποιούν για να παγώσουν τους μισθούς και ίσως και κάποια στιγμή να απολύσουν κόσμο στα κανάλια τους. Αν δηλαδή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να επιβάλλει τουλάχιστον σε αυτούς κάποιες δικλείδες για τους εργαζόμενους δικαιολογώντας το αφήγημα οτι για τις απολύσεις φταίνε "αυτοι που δεν ποντάραν καλά" ή αυτό το αφήγημα ειναι σανό για αυτούς που ακόμα τους πιστεύουν το κατά τα άλλα κυβερνητικό επιχείρημα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΕΤΕΠ είναι άλλο πράγμα να μην θεωρείς σωστό ένα κείμενο και άλλο να το διαστρεβλώνει.
Κλασσική τακτική των σταλινικών. Πες πες στο τέλος κάτι μένει

ΚΓ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη με απλα λογια ο Μπογιοπουλος μπορει να τα τσεπωνει απο τον Μαρινακη αλλα ο Χαραλαμποπουλος οχι.

Αντρες Νιν

Ανώνυμος είπε...

Ο Πετρόπουλος μεσες ακρες λεει οτι καλως ο ΣΥΡΙΖΑ κανει αναδιανομη της πιτας στα ΜΜΕ, οτι οι εργαζόμενοι που αντιδρουν σε αυτη την αναδιανομη επειδη χανουν τη δουλειά τους ειναι η φωνη των αφεντικών τους. Ενω ο ΣΥΡΙΖΑ ποιανου φωνη ειναι αραγε? Για τα ματια του κοσμου οτι εχει αόριστα καποιες ευθυνες η κυβέρνηση αλλα για την ταμπακιερα τιποτα.
Τιποτα για το τι ενημέρωση και ΜΜΕ εχει ανάγκη ο λαός, τιποτα για την απροκαλυπτη ενδοαστικη κοντρα και οτι εκφραστης και κομμάτι της ειναι το νομοσχέδιο και ο διαγωνισμος και κουβέντα οτι μεσω αυτης της τακτικής ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθει να φτιαξει και ένα τοπιο πιο θετικο γι'αυτον στα ΜΜΕ.
Φταινε οι λιγότερο ικανοι καπιταλιστες που δεν πηραν αδεια και οποιος θελει τη δουλειά του και τα βαζει με την κυβέρνηση είναι φωνη τους!
Αραγε οταν εκλεισε η ΕΡΤ αυτα ελεγε? Ή μηπως το αστικο κρατος δεν λειτουργεί και δεν ειναι καπιταλιστης? Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ επρεπε να το βουλωσουν αλλιως ηταν η φωνη του κρατους?
Αλλα ξεχασα τωρα εχουμε αριστερη κυβέρνηση και επισης ως γνωστον το κρατος δεν εχει ταξικο προσημο, ειναι ουδέτερο ενίοτε μπορουμε να το καταλαβουμε και να το διαχειριστουμε προοδευτικά.

Η νεκρανάσταση του Καουτσκι, του Μπερνσταιν και του Πουλαντζα σε βερσιον ελληνικη του 2016.

ratm

λαθραναγνώστης είπε...

Λοιπόν, κατ αρχήν, ο Π ξεκινάει, θέτοντας ένα εντελώς αυθαίρετο και πονηρό δεδομένο:
"Εκείνο που δεν κατανοώ σε έναν εργαζόμενο είναι να γίνεται η προέκταση της φωνής των συμφερόντων του αφεντικού του ενώ θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα με, τουλάχιστον, κάποια αυτοτέλεια."
Από που κι ως που, ένας εργαζόμενος που παλεύει να μην κλείσει η επιχείρηση που δουλεύει, "γίνεται η προέκταση της φωνής των συμφερόντων του αφεντικού του".
Δηλαδή, τι θα έπρεπε να κάνουν οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη πρωτοφανή περίπτωση?
(Δεν είναι δα και τόσο συνηθισμένο σε καιρό κρίσης και ανεργίας, να έρχεται η ίδια η κυβέρνηση και να κλείνει επιχειρήσεις)
Να κάνουν αυτό που είπε ο Παπάς τις προάλλες? Να πιέσουν τα αφεντικά τους, να συγχωνευτούν με τα κανάλια που πήραν την άδεια. Τότε, δεν θα γίνονταν απολύσεις προσωπικού?
Τους κολλάει λοιπόν τη ρετσινιά, ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, παλεύουν για τα συμφέροντα των αφεντικών, και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε.
Αν αυτό δεν είναι προβοκάτσια ολκής, αν δεν είναι κοινωνικός αυτοματισμός που θα τον ζήλευαν κι ο Λαλιώτης και ο Γιαννόπουλος, τότε τι είναι?
Και μάλιστα, ο Πετρόπουλος, την σερβίρει εκλεπτυσμένα και κατ ευθείαν στο υποσυνείδητο: Με την αθώα απορία ενός αγαθού αριστερού που απορεί που βλέπει (αλλοτριωμένους) εργαζόμενους να συμπαρατάσσονται με τα αφεντικά τους.

Μετά, θέτει ξερά, ατεκμηρίωτα και στα μουλωχτά, το δεύτερο δεδομένο: "Οι άδειες ήταν, λέει, τέσσερις"!
Και γιατί τέσσερις παρακαλώ και όχι εκατόν τέσσερις τη στιγμή που η ψηφιακή μπάντα, δεν έχει τους περιορισμούς της αναλογικής? Αν δεν κάνω λάθος, είχαν δώσει την "κουφή" δικαιολογία, ότι "τόσα κανάλια σηκώνει η αγορά"! Σε μια οικονομία της αγοράς, στην οποία ομνύετε πίστη κύριοι ΣΥΙΖΑίοι ΚΑΙ κύριε Πετρόπουλε, το πόσα κανάλια "σηκώνει" η αγορά,, το αποφασίζει η ίδια η αγορά με τον οικονομικό δαρβινισμό της και όχι κάποια ανθρωπάκια που προσποιούνται τους αριστερούς και στην πραγματικότητα είναι πιο φασίστες κι απ τους επώνυμους φασίστες!

Συνεχίζει:"Παρέθεσα τα παραπάνω στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι την αποκλειστική ευθύνη για τους σταθμούς που έμειναν εκτός άδειας (με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους) την φέρουν εξολοκλήρου οι καναλάρχες-ιδιοκτήτες τους και κανένας άλλος."
Γιατί Πετρόπουλε? Τα 13 εκατομμύρια του "Δον Μπαρντίνο" , δεν ήταν λογικό ποσόν για μια άδεια τηλ. σταθμού (κρινόμενα με καθαρά καπιταλιστικά κριτήρια)? Πόσο μάλλον τα 61 του ΑΛΦΑ.....
Φαντάζομαι πόσο ένοχο θα ήταν το ΚΚΕ, κατά τον Πετρόπουλο, αν είχε κρατήσει τον 902 μέχρι σήμερα και στον "διαγωνισμό", δεν είχε προσφέρει 100 εκατομμύρια για να πάρει την άδεια του Παπά...!!! (καί συγχωροχάρτια του Πάπα να ήταν η άδειες, πιο φτηνές θα ήταν!)
Πάντως, σφυράτε μου, αν πάρουν έστω κι ένα σεντ τελικά.....

Τελειώνει με τα εξής κομμουνιστικά:
"Με δυο λόγια, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να γίνονται η ασπίδα των αφεντικών. Δεν τρώνε μ’ αυτά από το ίδιο πιάτο ούτε στο ίδιο τραπέζι. Και δεν αξίζουν γι’ αυτά τίποτα. Όσο καλά κι αν κάνουν τη δουλειά τους, αν το συμφέρον του εργοδότη τους το υπαγορεύει θα πεταχτούν στο δρόμο όπως η μύγα από το γάλα."
Πάλι καλά που δεν λέει το κουκουέδικο, "οι εργαζόμενοι να μην πολεμήσουν κάτω από ξένες σημαίες"
.....εκτός από τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά!


Κι ένα δικό μου σχόλιο: Πρώτη φορά μου βλέπω, μια κυβέρνηση να επεμβαίνει τόσο φανερά και απροσχημάτιστα στη δημιουργία ολιγοπωλίου. Οι "τύποι", είναι ανεκδιήγητοι.

zoot horn rollo είπε...

Συνεχίστε εξαπτέρυγα...

Ανώνυμος είπε...

Ρατμ

Ο Πετροπουλος λεει το αυτονοητο. Οτι οι εργαζομενοι δεν πρεπει να μπαινουν κατω απο ξενες σημαιες.
Ολα τα υπολοιπα που λες ειναι απλα φαντασιωσεις ενος ετεροκαθοριζομενου μυαλου.

ΚΓ

zoot horn rollo είπε...

ΤρολΝτραγκς.

Ανώνυμος είπε...

Το τι λεει αλλα κυριως το τι υπονοεί και το τι ΔΕΝ λεει μπορει να το κρινει ο οποιοσδήποτε.
Εγω ειπα τη γνωμη μου και συ το ιδιο.
Δε θα κατσω να πεισω κανεναν οτι 1+1 κανουν 2.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίστε εξαπτέρυγα

Λέων

Ανώνυμος είπε...

Φανταζομαι οτι η... "αντισταλινικη" τακτικη ειναι αυτη που αγνοει την ουσια της συζητησης και τα επιχειρηματα του συνομιλητη και την αντικαθιστα με επιθεσεις στο ηθος του. Ε ενταξει δεν περιμενα και περισσοτερα. Για μεχρι εκει ειστε.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Να κι ο συνηγορος τους.

Ανώνυμος είπε...

"Δηλαδη με απλα λογια ο Μπογιοπουλος μπορει να τα τσεπωνει απο τον Μαρινακη αλλα ο Χαραλαμποπουλος οχι."

Ο Μπογιο εχει φυγει απο το unfollow για το πιο "μαχητικο" press project:

http://zoornalistas.blogspot.com/2016/09/thepressproject.html?m=1

Αναυδος είπε...

O πετροπουλος τιμωντας το ψωμι που τρωει από τη μεσημβρινη του συριζα γραφει ένα αρθρο για να υπερσπιστει τις μεθοδευσεις του συριζα να ελεγξει το τοπιο των μεσων προς οφελος μιας μεριδας αφεντικων Οι απολυσεις που η λυση συριζα προυποθετει πρεπει μα καποιον τροπο να δικαιολογηθουν και σε ένα αφελες αριστερο ακροατηριο οποτε πεδιο δοξης λαμπρο και με το αζημιωτο

Τα ιδια εγραφε αραγε και για την ερτ ?

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα της ανάρτησης είναι το πολύ απλό ότι οι γκουρού της σκανδαλολογίας που έβγαζαν ως είδηση το ότι το κκε τα παίρνει από τον μελισσανίδη, κατέληξαν να συνεργάζονται με τα παραπολιτικά (που όπως σημείωσε πάντως ορθότατα ο redman έχει την λογική του -- μη αποδεκτή λογική αυτή βέβαια στο αριστεροχώρι). Αλλά ας πούμε για τον μπογιόπουλο μπας και πιάσουμε τίποτα...

ΚΓ αυτά για τον "σταλινισμό" τα έχεις πει και στον ίδιο τον Πετρόπουλο; Αυτά έχει ο χουλιγκανισμός, που και που ξεχνάς και ποιά ομάδα υποστηρίζεις.

Εν αναμονή πλέον τοποθέτησης του Λέοντα για τον θριάμβο της δημοπρασίας των αδειών, και για τις φιλοεργατικές μεταρρυθμίσεις που έρχονται με μαζικές απολύσεις κτλ.

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

Μαζοχα...

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Προσωπικα δεν με νοιαζουν ουτε λυπαμαι οσους δουλευουν στα καναλια, ειτε αυτο το καναλι λεγεται Μεγκα, ειτε Σκαι, ειτε ΕΡΤ κλπ

Κανουν μια βρωμικη δουλεια και το ξερουν.Δεν τους ειδα να στεναχωριουνται ιδιαιτερα οταν τα καναλια για τα οποια δουλευουν προπαγανδιζαν τις απολυσεις ολων των υπολοιπων.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι ή ουσία του κοινωνικού αυτοματισμού...Πες μου μία δουλειά μέσα σε αυτό το σύστημα που δεν είναι βρώμικη...Αφού όλοι είμαστε λίγο ως πολύ γρανάζια της μηχανής.Η αλληλεγγύη,το να μπαίνουμε στη θέση του διπλανού μας είναι το πρώτο βήμα αλλά και το πιο σημαντικό για να απορρίψουμε αυτό το απάνθρωπο σύστημα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι στα κανάλια το ίδιο. Δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε τους μεγαλοδημοσιογράφους με όλους τους υπόλοιπους. Χώρια το ότι με αυτήν την λογική όλες οι δουλειές στον καπιταλισμό βρώμικες είναι.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Πάντως, με όλο το σεβασμό στις γνώμες όλων, εγώ δεν έχω πειστεί. Εννοώ, προφανώς και όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Πετρόπουλος και ο ΕΑ και - προσωπικά - έχω αλλεργία με τις απόψεις του σε πολλά θέματα. Όμως νομίζω στο συγκεκριμένο, δεν πείθομαι από τα αντεπιχειρήματα και θεωρώ ότι γίνεται λάθος κριτική (εκτός αν μου διέφυγε κάποιο σχόλιο) στον Πετρόπουλο.

Πρώτον, ο Πετρόπουλος λέει ότι για τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν φταίνε οι καναλάρχες που "έπαιξαν κι έχασαν". Λάθος; Ασφαλώς, αν το πάρουμε έτσι μεμονωμένα. Όμως "απάντηση" στο λάθος δεν είναι ότι έφταιγε η κυβέρνηση που "έστησε ολιγοπώλιο", λες και οι 4 άδειες είναι ολιγοπώλιο ενώ οι 6-8 που πρακτικά υπήρχαν πριν ήταν ...ελεύθερος συναγωνισμός - μην τρελαθούμε κιόλας. Με τη λογική ορισμένων, όσο ο Πετρόπουλος αβαντάρει το ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο οι ίδιοι γίνονται ουρά του Βαρδινογιάννη και του Κοντομηνά.

Δεύτερον, το Κόμμα δε στράφηκε - από όσο κατάλαβα, μπορεί να κατάλαβα και στραβά - μονόπλευρα ενάντια στην κυβέρνηση. Είπε ότι η κυβέρνηση εγγυήθηκε τη συνέχιση του ασφυχτικού ελέγχου των ΜΜΕ από το μονοπωλιακό κεφάλαιο - προφανώς σε συμφωνία με το κεφάλαιο και όχι σε αντίθεση με αυτό, άσχετα αν κάποιοι μεμονωμένοι καπιταλιστές θα κερδίσουν από αυτό και κάποιοι θα χάσουν (με αυτή την έννοια και μόνο, ναι, έχουν ευθύνη ο κάθε Βαρδινογιάννης ή Κοντομηνάς για το πως "έπαιξαν"). Επίσης, ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να παίξει έναν ρυθμιστικό ρόλο στο παιχνίδι της αναδιάταξης των συσχετισμών ισχύος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο (στο δικό μου το μυαλό εκφράζοντας και τη διαπάλη ανάμεσα σε διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα: Λονδίνο, ΗΠΑ, Βερολίνο κλπ.), γεγονός που την έφερε σε ευθεία αντίθεση με ορισμένους καναλάρχες και "λιγότερο ευθεία" ή και καθόλου αντίθεση με άλλους wannabe (λ.χ. ο Καλογρίτσας ή ο Μαρινάκης).

Τρίτον, οι εργαζόμενοι ασφαλώς και δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τα αφεντικά τους. Ασφαλώς και δε στηρίζουμε - έλεος! - "απόψεις" που "καταδικάζουν" τις "ολιγοπωλιακές" πρακτικές ή που μιλούν για "μαύρο" και άλλες τέτοιες βλακείες. Πρέπει να απαιτήσουν από τα αφεντικά τους μεν μια ξεκάθαρη απάντηση για το ποιο είναι το εργασιακό μέλλον τους και να απαιτήσουν σε κάθε περίπτωση να τηρηθούν στο ακέραιο τα δικαιώματα αποζημίωσης κλπ. που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία και ακόμα και ό,τι παραπάνω μπορέσουν με την πάλη τους να αποσπάσουν από τους εργοδότες. Και επίσης να απαιτήσουν από την κυβέρνηση και την εργοδοσία να πάρει μέτρα - σε περίπτωση που κλείσουν οι σταθμοί - για να απορροφηθεί το προσωπικό αυτό με μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις σε άλλους κλάδους του κράτους ή των καναλαρχών.

Η περίπτωση αυτή προσφέρεται για ζύμωση και πάλη, τόσο ενάντια στην κυβέρνηση (που αβαντάρει μια μερίδα καπιταλιστών υπό την προστασία του α' κέντρου), όσο και ενάντια στην αντιπολίτευση και τους "χαμένους" καπιταλιστές (που "ακουμπούν" στο β' κέντρο). Προφανώς, η στάση κάποιων "αστέρων" τύπου Τσικρικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό και σαφώς πρέπει να στηλιτεύεται, όσο στηλιτεύεται και η θέση της κυβέρνησης, της ΝΔ, του Κοντομηνά ή του Σαββίδη. Αν ο Πετρόπουλος "ξεχνά" την κυβέρνηση, για να επικεντρώσει - έστω σκοπίμως ή προφανώς σκοπίμως, δεν έχει σημασία - στην κάθε Τσικρικά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να "ξεχνάμε" αντιστοίχως τον Κοντομηνά και τη ΝΔ και να επικεντρώνουμε μόνο στην κυβέρνηση. Σωστά;

James

zoot horn rollo είπε...

Ειπαμε τι κανει βασικα ο Πετροπουλος, μεθοδος "ολοι ιδιοι", και ξερουμε ποιους ευνοει αυτη μια ζωη...

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Ijon Tichy

Τα ΜΜΕ διαφερουν απο τις υπολοιπες καπιταλιστικες επιχειρησεις γιατι ο αμεσος σκοπος τους δεν ειναι η παραγωγη της υπεραξιας,αλλα η παραγωγη προπαγανδας υπερ του καπιταλισμου και του αστικου πολιτικου συστηματος.

Καλα εκαναν οσοι πηγαν εκει να δουλεψουν(εξαιρω φυσικα μεγαλοδημοσιογραφους και λοιπες νυφιτσες που δεν εχουν καν προβλημα επιβιωσης) για να επιβιωσουν.Δεν μπορω να τους συμπαρασταθω ομως αν η μονη τους εγνοια ειναι το πως θα ξαναανοιξει το κωλοκαναλο τους για να εχουν την δουλιτσα τους.

Αναυδος είπε...

@τζειμς

η διαφημιστικη αγορα δεν μπορει να σηκωσει παρα μονο 4 καναλια
η κυβερνηση πατωντας στα χρεη καποιων επιχειρει να καθαρισει το τοπιο απο τα υπολοιπα και να βοηθησει καποια απο τα αφεντικα
η επιπλεον ανεργια που θα δημιουργηθει ειναι αποτελεσμα της πολιτικης του συριζα

αρα το ορθο ειναι να εισαι εξισου εναντια στη κυβερνηση και στα καναλια που φωναζουν
ο πετροπουλος ομως δεν δαγκωνει το χερακι που τον τρεφει και τα βαζει μονο με τα καναλια και τους εργαζομενους σε αυτα
και ξαναρωτω τα ιδια ελεγε για την ερτ ?

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμένος Γάτος

Ο σκοπός της επιχείρησης δεν αλλάζει τη φύση της εργασίας ως παραγωγικής για το κεφάλαιο. Ο εργαζόμενος στα ΜΜΕ παραμένει παραγωγικός εργάτης καθώς εξυπηρετεί την αυταξιοποίηση του κεφαλαίου ακόμα και αν δεν παράγει άμεσα υπεραξία. Η λογική σου αντικειμενικά οδηγεί σε μία τεχνητή συρρίκνωση της εργατικής τάξης. Λογική αλτουσεριανής σχολής, δηλαδή, για να μην φέρω το παράδειγμα του Τζήμερου με το Μήτρογλου. Ο Μαρξ στο 1ο τόμο του Κεφαλαίου είχε περιγράψει τον ορισμό του παραγωγικού εργάτη δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα του δασκάλου ο οποίος επεξεργάζεται τα παιδικά κεφάλια (προπαγάνδα όπως λες εσύ) και σκοτώνεται παράλληλα στη δουλειά για να πλουτίζει ο καπιταλιστής.

Δυστυχώς σε συνθήκες μη επαναστατικής κατάστασης η πλειοψηφία της εργατικής τάξης δεν έχει αποκτήσει ταξική συνείδηση και στάση. Η αστική ιδεολογία είναι κυρίαρχη και επόμενο είναι οι εργαζόμενοι να βάζουν την επιβίωση τους μπροστά. Πολλές φορές μάλιστα να την ταυτίζουν με την επιβίωση της επιχείρησης. Κάτι τέτοιο δεν δικαιολογεί εμπάθεια από πλευράς μας αλλά οφείλουμε κάθε στήριξη και συμπαράσταση. Πρώτον για την επιβίωση και δεύτερον για να ανοίξουν και τα μάτια τους.

Ανδρέας.

Ανώνυμος είπε...

Καθυστερημένο σχετικο-άσχετο σχόλιο:

https://www.thepressproject.gr/article/100216/Legotan-Milosebits-ton-thumaste

Καλά όλα τα στοιχεία που δίνει και που τα μάζεψε σε ένα άρθρο όπως και τα συμπεράσματα, αλλά αυτό για την αθώωση (που είναι και το μόνο στοιχείο χωρίς πηγή) τι το'θελε; Με το ζόρι να τον κάτσουμε στο σκαμνί τον συγχωρεμένο...

Ijon Tichy