Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Έντουαρντ Σνόουντεν

Το ηθικό δίδαγμα της χτεσινής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ είναι διαχρονικό. Μαζική πορεία πολύς κόσμος, αλλά πάντα μπαίνει ενδόμυχα το ερώτημα αν είναι αρκετός σε σχέση με το ύψος που βάζει η συγκυρία κι οι απαιτήσεις της.


Αλλά σήμερα θα μιλήσουμε (ή μάλλον θα γράψουμε) για κάτι διαφορετικό: τον Έντουαρντ Σνόουντεν -νομίζω πως δεν το έβλεπε κανείς να έρχεται από τον τίτλο.

Η υπόθεση με τις αποκαλύψεις έσκασε το 13', έμεινε ζεστή με τις παρενέργειές της, και με διάφορες κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές που τη δραματοποίησαν, για να έρθει πρόσφατα ξανά στο προσκήνιο με την είδηση (;) ότι οι ρωσικές αρχές προτίθενται να εκδώσουν στις ΗΠΑ (και τη νέα τους εκλεγμένη κυβέρνηση) το Σνόουντεν, που είχε βρει προσωρινό (αλλά ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, που λένε) καταφύγιο στη Μόσχα -όπου πήγε να τον βρει και η κοπέλα του, αφού είχε πάρει τριετή άδεια παραμονής στη χώρα.

Ενδιάμεσα υπήρξε το επεισόδιο με το Μοράλες και το αεροπλάνο του Βολιβιανού προέδρου, που προσγειώθηκε αναγκαστικά για να ερευνηθεί, κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ, που υποψιάζονταν πως επέβαινε κρυφά σε αυτό ο Σνόουντεν, για να μεταβεί από τη Μόσχα στη Λατινική Αμερική, όπου θα έπαιρνε πολιτικό άσυλο. Και αν το σημειώνω σήμερα, είναι γιατί ψάχνοντας στο αρχείο του Ρίζου, βρήκα ένα σχόλιο του γραφείου τύπου της κετουκε, που αναφέρει τα εξής:
H άρνηση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να επιτρέψουν τη διέλευση και τον ανεφοδιασμό του προεδρικού αεροσκάφους της Βολιβίας, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του, επικαλούμενες αρχικά «τεχνικά προβλήματα», αλλά κι οι έρευνες που διεξήχθησαν τελικά από τις Αυστριακές αρχές, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν στο αεροσκάφος επέβαινε ο πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών της NSA Σνόουντεν, συνιστούν απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες.
Πρόκειται για εξέλιξη που φανερώνει ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, παραμερίζουν τα όποια προσχήματα, τα διπλωματικά πρωτόκολλα και τις διεθνείς συμβάσεις. Οι ανταγωνισμοί, οι ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, η αλληλοκατασκοπία είναι κι αυτές πλευρές της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της δικτατορίας των μονοπωλίων που οι λαοί είναι επιτακτική ανάγκη με την πάλη τους να ανατρέψουν.
Ομολογώ πως αρχικά -και μέχρι να δω την ταινία του Στόουν- είχα μείνει με αυτήν την εντύπωση κι αυτή μόνο τη διάσταση της υπόθεσης: ότι πρόκειται δηλ για μια ιμπεριαλιστική διένεξη και χοντρό παιχνίδι κατασκοπίας, χωρίς περαιτέρω προεκτάσεις. Εκ των υστέρων, το τελικό συμπέρασμα δεν αλλάζει απαραίτητα, διανθίζεται όμως με κάποιους ενδιαφέροντες αστερίσκους, που το εμπλουτίζουν.

Καταρχάς ο Σνόουντεν στα νιάτα του (όχι πως τον έχουν πάρει τα χρόνια, πάλι νεολαίος θεωρείται με τα δικά μας ηλικιακά κριτήρια για τους νέους γονείς, κτλ) ήταν συντηρητικός, πιθανότατα οπαδός των Ρεπουμπλικάνων. Μπήκε στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ως πληροφορικάριος, μετά από τον τραυματισμό του στις ειδικές δυνάμεις, για να υπηρετήσει από ένα άλλο πόστο την πατρίδα του και τα ιδανικά της. Συνεπώς ξεκίνησε έχοντας διαφορετικές απόψεις, που έπεσαν όμως πάνω στο τείχος της πραγματικότητας και μετατοπίστηκαν από την ίδια τη ζωή.

Ο Σνόουντεν καταγγέλλει βασικά κάτι αυτονόητο -για εμάς τουλάχιστον. Ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του στήνουν έναν τεράστιο ιστό παρακολούθησης, που ελέγχει τα πάντα: κάθε μας κίνηση και δραστηριότητα, ιδιωτικές συνομιλίες, διαδικτυακές επαφές, σχόλια, συναναστροφές, σχέσεις κοκ. Ο Μεγάλος Αδελφός παρακολουθεί τον αντίπαλο, αλλά και τους δικούς του (για σιγουριά), τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή, τις επαφές των επαφών, τους συγγενείς, κτλ. Ο τρόπος και η έκταση του συστήματος μπορεί να σοκάρει και τον πλέον υποψιασμένο, ακόμα κι όσους θεωρούν δεδομένη την πρακτική των διαφόρων κρατών και των υπηρεσιών τους. Αν ορισμένοι σφοι πχ θεωρούσαν λίγο γραφικό πχ να βγάζουμε τα κινητά και τις μπαταρίες τους από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η (κ)οβ, ίσως να αλλάξουν γνώμη βλέποντας τη σκηνή με τα μέτρα προστασίας που παίρνει ο Σνόουντεν, και το φούρνο μικροκυμάτων -που ακυρώνει πιθανότατα το σήμα της κινητής τηλεφωνίας.

Πολλές φορές χρειάζεται κι εμείς να αποδεικνύουμε το αυτονόητο, που έχει αξία, ιδίως όταν γίνεται ντοκουμενταρισμένα, με συγκεκριμένα στοιχεία, εκ των έσω. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία -κατά τη γνώμη μου- σε αυτές τις αποκαλύψεις είναι πως δεν μπήκαν στο γνωστό καλούπι και στο θρίαμβο του αυτονόητου, που καταλήγει ανόητο: κάτω ο κακός Μπους, ζήτω ο Ομπάμα κι η μεγάλη αγκαλιά των Ντέμοκρατς (που απορροφούν και εξουδετερώνουν σχεδόν κάθε τι -δυνητικά- προοδευτικό και ριζοσπαστικό στην αμερικάνικη κοινωνία).

Το σύστημα παρακολουθήσεων (κι άλλα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις) δεν αφορά μόνο την περίοδο του χασάπη Μπους. Λειτούργησε στην εντέλεια και στα χρόνια του Ομπάμα, που δεν μπορούσε να αρνηθεί το αυτονόητο, για αυτό προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να υποβιβάσει τη σημασία του (δουλειά ενός χάκερ), παίζοντας παράλληλα με το γνωστό δίπολο "ασφάλεια-ελευθερία", όπου το πρώτο αυξάνεται θεωρητικά, τόσο ώστε να μην υπερβαίνει τα όρια και θίγει το δεύτερο αγαθό. Μια προσπάθεια στην οποία ερχόταν συχνά σε αμηχανία και φανερές ανακολουθίες.

Προκύπτει εύλογα και  το ερώτημα πώς εκθειάζουν τον Ομπάμα, όσοι έχουν δει πχ την ταινία, όσοι γνωρίζουν κάτι για την αυτονόητη αλήθεια του Μεγάλου Αδελφού (που καταργεί βάναυσα κάθε έννοια προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των ευαίσθητων δεδομένων της) και την πολιτική συγ-κάλυψη που της παρείχε ο cool Obama.
Αλλά τι ψάχνεις να βρεις...

Είναι επίσης εξωφρενικά έξυπνο το κόλπο του Σνόουντεν για να περάσει αυτό το υλικό από το χώρο που εργαζόταν (δε θα το αποκαλύψω, για να μην το προδώσω, σε όποιον σκοπεύει να δει την ταινία), αν αληθεύει η εκδοχή που δίνει ο Στόουν. Κάτι πολύ πιθανό, αφού ταξίδεψε στη Μόσχα για να πάρει συνέντευξη από το Σνόουντεν, που πρέπει να του διηγήθηκε όλες τις λεπτομέρειες. (Νομίζω άλλωστε πως αυτή είναι η κλασική μέθοδος του σκηνοθέτη, που είχε πάρει μια συνέντευξη και από το Φιντέλ Κάστρο πριν από καμιά ντουζίνα χρόνια, στην οποία ο Φιντέλ κάνει μερικά απογοητευτικά σχόλια πχ για την Περεστρόικα και το ρόλο του Γκόρμπι -αλλά δεν είναι αυτά προφανώς που θα μείνουν στην ιστορία).

Το τέλος της υπόθεσης δεν έχει γραφτεί ακόμα. Οι ΗΠΑ απαιτούν την έκδοση του Σνόουντεν, που ξέρει πως τον περιμένει βέβαια καταδίκη, αλλά δεν αρνείται να γυρίσει, εφόσον του εξασφαλίσουν μια δημόσια δίκη (για δίκαια δεν το συζητάμε καν).

Στο τέλος της ταινίας, το ερώτημα για το ρόλο και τις προθέσεις του Ε.Σ. παραμένει. Αν είναι ένας ιδεολόγος που κινείται από αγνά κίνητρα, πιστεύοντας ότι κάνει το καθήκον του, δε θα μπορούσε να υπερβεί τους περιορισμούς της αμερικάνικης κοινωνίας -όπου πρακτικά δεν υπάρχει καν ΚΚ- κι έχει πάει ίσως ήδη πολύ μακριά, καταγγέλλοντας το σύστημα συνολικά, όχι τα πρόσωπα, ένα κόμμα, τα διεφθαρμένα στελέχη, κτλ.
Αν πάλι είναι ένας πράκτορας που έδρασε με πλάτες, αυτό δε μειώνει στο παραμικρό την ουσία και τη σημασία των αποκαλύψεών του.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση βοηθά το μέσο τηλεθεατή να σκεφτεί και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Για τη ζωή στις ΗΠΑ -και όχι μόνο- ακόμα και για τους Ρώσους, που σκέφτονται να τον πουλήσουν και να τον εκδώσουν...

Υστερόγραφο

Τελείως διαφορετικό με το κυρίως θέμα, αλλά σημαντικό κι ουσιώδες.
Αύριο συνεχίζεται η δίκη του Πελετίδη, κι ο λαός της Πάτρας θα υπερασπιστεί (όπως έκανε και δέκα μέρες πριν) τον αγωνιστή δήμαρχό του, που στοχοποιείται γιατί δεν έτεινε χείρα φιλίας στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Δε νομίζω πως οι αναγνώστες του μπλοκ χρειάζονται κάποια δική μου υπενθύμιση για το καθήκον τους. Μπορούν όμως να διαδώσουν παντού το κάλεσμα, για να εκδηλωθεί ακόμα πιο μαζικά -από ό,τι την τελευταία φορά- η αγωνιστική αλληλεγγύη.

Αντιγράφω από τη σελίδα του δήμου Πατρέων.

Ο λαός της Πάτρας, με νέα μεγάλη κινητοποίηση, θα υπερασπιστεί αύριο, 23 Φλεβάρη, όπως έκανε και στις 13 του μήνα, τον αγωνιστή Δήμαρχό του, Κώστα Πελετίδη, που υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν διευκόλυνε την δράση της Ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής, κάνοντας το χρέος του απέναντι στο λαό.
Η διακοπείσα δίκη θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη 23 Φλεβάρη, με την τοποθέτηση του Δημάρχου, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και την έκδοση της απόφασης.
Στο κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές στήριξης του Κώστα Πελετίδη, ενώ δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα που συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά στον Δήμο.
Έχουν σταλεί δεκάδες ψηφίσματα Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και εκατοντάδες ανακοινώσεις φορέων, συλλόγων και σωματείων.
Σήμερα έφτασαν τα εξής:
-Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων
-Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Άργους Ορεστικού
-Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ Αχαΐας

-Εργατικός Συλλόγος Ελλήνων του Κεμπέκ Καναδά
-Εργατικός Συλλογος Ελλήνων Αντιστασιακών του Κεμπέκ Καναδά
-Εργαζόμενοι και Δ.Σ. του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία - ΣΟΨΥ Πάτρας.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Στο μεταξύ αύριο έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο (8π.μ.) και στη συνέχεια πορεία και συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια:
- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων
-Το Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Αχαΐας
-Το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητος του Δήμου Πατρέων
-Το Σωματείο Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων
-Το Σωματείο Οδηγών – Χειριστών Δήμου Πατρέων
-Ο Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΥΑΠ

17 σχόλια:

AGIS είπε...

σχετικό κι αυτό
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9244062

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά ακούσατε κάτι γι'αυτό:
http://info-war.gr/ke-stin-evrozoni-kathomaste-lei-to-kke/
Όχι για τα λεγόμενα του Κουτσούμπα αλλά για το αν υπήρξε λογοκρισία στον 902. Αν ναι, τότε κατά την άποψη μου υπάρχει ζήτημα. Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

λοιπον συντροφακι.πως τα ανακατεψες τα 3 αυτα ασχετα μεταξυ τους θεματα,αξιο αποριας παραμενει χιχι :ΡΡ
ενδιαφερον κ ωραιο παντως ;)

χιχιχι είπε...

λοιπον συντροφακι.πως καταφερες να συνδυασεις τρια ασχετα μεταξυ τους θεματα,αποριας αξιο παραμενει χιχι :ΡΡ
αντε! :)

εμεις

zoot horn rollo είπε...

Το ζήτημα είναι οι "κοπτοραπτικές" διαφόρων κάθε λίγο και λιγάκι, για να απολογείσαι για θέσεις που δεν έχεις.

Ανώνυμος είπε...

Δεν την έχω δει την ταινία, ξέρω μόνο ότι πήρε μέτριες κριτικές, με τον μέσο δυτικό κριτικό να αποθεωνεί τις σκηνές που εστίαζαν στον άνθρωπο Σνόουντεν και να θάβει τα υπόλοιπα (τι έκπληξη). Ο ίδιος ο Στόουν πάντως νομίζω πως δεν ήταν ανάμεσα στους οπαδούς του "χαρισματικού" και πρόσφατα έγραψε κι ένα άρθρο όπου έλεγε πάνω κάτω τα προφανή για την όλη φαρσοκωμωδία με τον πούτιν που ελέγχει όλες τις ηπα και το σύμπαν γενικώς κτλ.

Ijon Tichy

ΥΓ: Για το οφφ-τόπικ του Βασίλη, θα έλεγα πως προφανώς σύμφωνα με το "ρεπορτάζ" της φοβερής και τρομερής "ίσκρα", ο κουτσού είναι εκτός γραμμής. Αλλά διαβάζω στο "ρεπορτάζ" ότι ο κουτσού λογοκρίθηκε με εντολή κουτσού και προβληματίζομαι να πούμε...

Ανώνυμος είπε...

Στον 902 το βίντεο της συνέντευξης είναι ολόκληρο (κ το κομμάτι για το νόμισμα).Είναι μια συνέντευξη 44 λεπτών,προφανώς το κείμενο είναι αρκετά μικρότερο.

mariori

Ανώνυμος είπε...

Όπως γράφεται και παραπάνω, το βίντεο είναι ολόκληρο και όπως γράφεται ξεκάθαρα στο κείμενο από κάτω του:

"Παραθέτουμε αποσπάσματα από την συνέντευξη:"

Πόσο πιο ξεκάθαρα να γραφτεί...

StrPap

Poe είπε...

φιλε σφυροδρεπανε
αν θυμασαι στην ταινια
καπου αναφερει οτι εχουν ετοιμες δομες
οι οποιες οταν μπουν σε λειτουργια
κλεινουν ενεργειακους σταθμους και βυθιζουν πολεις στο σκοταδι
κ.α παρομοια

αυτα τα θεωρω χειροτερα ισως καια πο τις παρακολουθησεις
δλδ σε ενδεχομενο οξυνσης των σχεσεων για τον α η β λογο
σου εχουν απο πριν σαμποταρισμενη την ενεργεια
ισως και την υδρευση
και δεν ξερω και εγω τι αλλο
το θυμασαι αυτο το σημειο της ταινιας;

σε κανει πραγματικα να απορεις μηπως το βαλανε μεσα επι τουτου, για να τραμπουκισουν τον κοσμο και να τον κανουν να φοβαται ακομη περισσοτερο
οτι τα ελεγχουν δλδ ολα

Ανώνυμος είπε...

Αρα μιλαμε για ανοιχτο πολεμο απο την πλευρα της εξωκοιν αριστερας προς κκε. Θα μου πεις τωρα το καταλαβες. Βασιλης

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ijon Tichy, mariori, StrPap...
Ρε, μη χάνουμε τον καιρό μας με αυτούς τους καραγκιόζηδες!
Απομονωμένοι από τον κόσμο, (η πρόσβασή τους σε αυτόν διαμεσολαβείται πάντα και άρα ελέγχεται από τα ΜΜΕ) επιχειρούν πότε με διαβολές, πότε με σχοινοτενείς και ανερμάτιστες "αναλυσάρες" (κι όποιος τσιμπήσει) να σπείρουν σύγχυση σε όποιον (νομίζουν ότι) βρίσκουν "μπόσικο".
Συνοπτική-"δογματική" απόρριψη, κράξιμο, και άστε τους να σκούζουν!

zoot horn rollo είπε...

Ναι αλλα πως θα γινει η "δουλεια" οπως συνηθως πριν τα συνεδρια (κι οχι μονο).

Ανώνυμος είπε...

Poe, το πραγνατικα τρομακτικο ειναι οτι οι πληροφοριες που συγκεντρωνονται χρησημοποιουνται για τετοιους σκοπους.

https://www.hpcwire.com/2013/09/12/can_supercomputers_predict_the_future_/


Σ.

Ανώνυμος είπε...

Hi! Με λένε StuxNet

"Stuxnet specifically targets programmable logic controllers (PLCs), which allow the automation of electromechanical processes such as those used to control machinery on factory assembly lines, amusement rides, or centrifuges for separating nuclear material. Exploiting four zero-day flaws,[3] Stuxnet functions by targeting machines using the Microsoft Windows operating system and networks, then seeking out Siemens Step7 software."

Όλα είναι εδώ, Siemens, Microsoft Windows, δίκτυα υπολογιστών και PLCs - ηλεκτρονικές συσκευές (χοντρικά ο ρόλος τους είναι: αν η θερμοκρασία > 100 άνοιξε την βαλβίδα τάδε) που υπάρχουν σε κάθε αυτοματοποιημένο σύστημα (παραγωγή ηλεκτρισμού, διανομή καυσίμων, υδροδότηση και όλα τα μοντέρνα εργοστάσια). Αν ελέγχεις τα PLC ελέγχεις όλες τις βαλβίδες και τις κλείνεις όποτε θέλεις... Για να ελέγξεις τα PLC χρειάζεται να μπεις στο λειτουργικό σύστημα (OS) του υπολογιστή που ελέγχει τα PLC - και φυσικά τα Microsoft Windows είναι το όνειρο κάθε ηλεκτρονικού εισβολέα - ακόμα και καφέ τους κάνει. Όλα αυτά με την σφραγίδα της Siemens που πουλά ολοκληρωμένα συστήματα βιομηχανικής αυτοματοποίησης και το software (Step7).


Από εδώ και κάτω υπάρχουν και φήμες και στοιχεία:

1) Από την άλλη υπάρχουν κάποιες φήμες μα και κάποια στοιχεία ότι silicon chips που κατασκευάζονται σε κινεζικά εργοστάσια κατά παραγγελία ξένων (ακόμα και του στρατού των ΗΠΑ) περιέχουν "πίσω πόρτες" που μπήκαν στο κινεζικό εργοστάσιο:
"We scanned the silicon chip in an affordable time and found a previously unknown backdoor inserted by the manufacturer." από https://www.schneier.com/blog/archives/2012/05/backdoor_found.html (εδώ η ιστοσελίδα του ερευνητή στο πανεπ. του Κειμπριτζ: https://www.cl.cam.ac.uk/~sps32/sec_news.html#Assurance)

2) Το 1982 έγινε μια τεράστια έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στην ΕΣΣΔ (Σιβηρία) την οποία κάποιοι την αποδίδουν σε σαμποταρισμένο software που σοβιετικοί κατάσκοποι "δανείστηκαν" από καναδική εταιρεία. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το software ήταν σαμποταρισμένο - οι σοβιετικοί βρήκαν ανθρώπινο λάθος. Αλλά θα μπορούσε και πολύ εύκολα να ήταν αφού το software ήταν όντως "κλεμμένο".
(π.χ. http://www.alainet.org/en/articulo/182811)

3) Και φυσικά το πάντα επίκαιρο παράδειγμα της Ιρανικής κυβέρνησης που πήγε να αγοράσει μηχανές κρυπτογράφησης από την Crypto AG ...


ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

Δευτερεύον, αλλά το μικρό όνομα του Σνόουντεν είναι Έντουαρντ και όχι Έρικ.

Νίκος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι, δεν είναι δευτερεύον. Μου ξέφυγε και ήταν χοντράδα. Πολύ καλά έκανες και το 'πες, για να το διορθώσω.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ο φάκελος "λογοκρισία του Κούτσι από 902" έκλεισε νομίζω με αυτό

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9251479

Κατά τα άλλα

-Η δική μου κοπτοραπτική (εντός ή εκτός εισαγωγικών) ήταν αναγκαστική επιλογή, για να μη χάσει τελείως το νήμα της επικαιρότητας.
-Όπως λέει κι ο Poe το κομμάτι της παρακολούθησης είναι απλώς ένας τομέας από τις καταστροφικές χρήσεις των δυνατοτήτων που μας δίνει η τεχνολογία και πιάνει η ταινία. Εκτός από τη συσκότιση πόλεων που βρίσκονται στο στόχαστρο, νομίζω υπήρχε άλλο ένα πρόγραμμα εντοπισμού κι εξολόθρευσης εχθρών -που θεωρητικά ξεκίνησε για να υπηρετήσει άλλους ειρηνικούς σκοπούς.
-Το σχόλιο του ΑΧΠ βάζει πολύ πιο ολοκληρωμένα κι εξειδικευμένα κάποια πράγματα.