Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Το συνέδριο του ΕΚΑ

Κανονικά το σημερινό σημείωμα έπρεπε να είναι αφιερωμένο στον Κηλαηδόνη -αλλά προηγείται το ρεπορτάζ. Κι ο τίτλος του να έχει κάποιο λογοπαίγνιο-ρίμα με την Αλέκα, το Μεντρέκα ή τον Κώστα Πρέκα. Πχ εμείς πρωτιά στο ΕΚΑ κι εσείς με Κώστα Πρέκα -όποιοι κι αν είστε εσείς. Αλλά για αυτό το σκέλος πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθεί στην πράξη-κάλπη.

Όσα ακολουθούν παρακάτω για το... επαναληπτικό συνέδριο του ΕΚΑ, είναι μεταφορά της μεταφοράς, με τη μέθοδο του σπασμένου τηλεφώνου, οπότε μπορεί να χάνουν κάτι στη διαδρομή, συμπληρώνοντας δημιουργικά τα κενά, ωστόσο διατηρούν την αξιοπιστία τους, ως προς την ουσία, και τη βαρύτητα-σημασία τους.

Θυμίζω πως το συνέδριο είχε διεξαχθεί κανονικά, αναδεικνύοντας πρώτη δύναμη το ψηφοδέλτιο που πρόσκειται-συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, αλλά ακυρώθηκε με απόφαση-παρέμβαση της τυφλής και αδΕΚΑστης (ξέχασα να πω ταξικά αμερόληπτης κι ανεξάρτητης) δικαιοσύνης, μετά την καταγγελία του σωματείου της ΑΛΦΑ-ΜΠΑΝΚ. που είχε αποκλειστεί από το συνέδριο, γιατί καταμέτρησε στις αρχαιρεσίες του επιστολικές ψήφους (που τρέχα γύρευε να αποδείξεις την εγκυρότητά τους). Κι έχει ενδιαφέρον γιατί το ζήτημα επανήλθε -θα δούμε πως- εκ νέου στο προσκήνιο.

Σημειώνω παρεμπιπτόντως, πως δε γίνεται κάποια ειδική εξαίρεση εις βάρος αυτού του σωματείου, αλλά υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις αποκλεισμού σωματείων για τον ίδιο λόγο, καθώς εδώ και δύο συνέδρια έχει παρθεί απόφαση να μη γίνονται δεκτά νέα μέλη-σωματεία που δεν πληρούν αυτόν τον κανόνα.

Πριν από αυτό όμως, βρέθηκαν στο επίκεντρο οι φασίστες-χρυσαυγίτες ενός σωματείο σεκιουριτάδων, κι η κινητοποίηση των μελών της ΟΡΜΑ (κάτι αναρχοσυνδικαλιστές αν δεν απατώμαι) που συγκεντρώθηκαν για να τους υποδεχτούν και βασικά να τους φτύσουν με μίσος ταξικό, καθώς περνούσαν από μπροστά τους. Στα ευτράπελα συμπεριλαμβάνεται κι ο ισχυρισμός μιας συνέδρου -αν κατάλαβα καλά- ότι ένας από αυτούς (τους φασίστες) έχει βάλει μεν την υπογραφή του για τη συγκρότηση του σωματείου, αλλά (ω με συγχωρείτε) ήταν τυχαίο και δεν έχει στην πραγματικότητα σχέση με αυτό. Άλλο τώρα αν τυγχάνει να είναι από τους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

Αυτοί οι σεκιουριτάδες λοιπόν μίλησαν μεν, πατάχθηκαν δε και αποκλείστηκαν πανηγυρικά. Το ζήτημα ήταν με ποιον τρόπο και ποιο σκεπτικό θα επικυρωθεί ο αποκλεισμός τους. Πάρθηκε αρχικά λοιπόν μια ομόφωνη απόφαση εις βάρος τους, γιατί έχουν σύρει το ΕΚΑ στα δικαστήρια, ζητώντας-διεκδικώντας το ευτελές ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ. Κι επειδή προφανώς το ποσό αυτό δεν υπάρχει κι ούτε μπορεί να βρεθεί, πρακτικά ζητάνε να κλείσει και να πάψει να λειτουργεί το ΕΚΑ -θεωρώντας ότι αυτό συνιστά δικαίωσή τους. Οπότε έθεσαν αυτομάτως εαυτούς εκτός ΕΚΑ.

Αποκλείστηκαν λοιπόν ομόφωνα για αυτό, για να προσθέσει ο δικός μας πως δεν αρκεί να βασιστεί η απόφαση σε αυτό το "τεχνικό" σημείο, αλλά πρέπει να βγει και μια απόφαση που να εξηγεί πως αποκλείονται από το συνέδριο για πολιτικούς λόγους, βασικά επειδή είναι φασίστες -ακόμα κι αν δεν υπήρχε στη μέση το θέμα της μήνυσής τους προς το ΕΚΑ. Κι αν ήταν ίσως αναμενόμενα τα "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" της ΔΑΚΕ, εξίσου αποκαλυπτικά ήταν και τα μισόλογα του Συριζαίου και της παράταξής του, που ούτε καν σε ένα απλό αντιφασιστικό "μέτωπο" δεν μπορεί να φανεί πολιτικά συνεπής (ή μάλλον το κάνει από την ανάποδη μπάντα).

Περνάμε και στο σωματείο της ΑΛΦΑ-ΜΠΑΝΚ (ΑΜ) που κέρδισε την προσφυγή του (και πέτυχε την ακύρωση του συνεδρίου) λέγοντας ότι μπορεί να αποδείξει με χαρτιά και στοιχεία την ταυτότητα των επιστολικών ψηφοφόρων (που ήταν αληθινοί κι όχι μουσαντένιοι για να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς). Ήρθαν λοιπόν στο επαναληπτικό συνέδριο, δικαιωμένοι, και (δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία, αλλά) μαντέψτε: ΔΕΝ έφεραν τα περιβόητα χαρτιά που θεωρητικά αποδεικνύουν το δίκιο τους. Κι έτσι πήραν προθεσμία να τα προσκομίσουν μέχρι αύριο, Τετάρτη, αλλιώς θα αποκλειστούν εκ νέου.

Οι εκπρόσωποι της ΑΤΕ (εξωκοινοβούλιο-Ανταρσυα) όμως -που αν δεν κάνω λάθος έχουν άμεσο συμφέρον-ενδιαφέρον για την υπόθεση, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν την έδρα τους- απαίτησαν να αποκλειστεί επί τόπου το σωματείο, χωρίς προθεσμία και χρονοτριβές, σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρούσαν. Όπως και έκαναν τελικά, ενώ ένας δικός τους φώναζε κάτι για τη Βάρκιζα! Αλίμονο... Την Πανσπουδαστική νο 8 απορώ γιατί ξέχασαν.
Επανήλθαν όμως για λίγο, για να διευκρινίσουν πως αποχωρούν μόνο από τη διαδικασία, αλλά όχι από τις επικείμενες αρχαιρεσίες -μη χάσουν και την έδρα. Εντάξει, επειδή ειπώθηκε μια κορόνα για τη Βάρκιζα, δε σημαίνει πως πρέπει να ξαναζήσουν και την αποχή από τις εκλογές του 46'...

Η φαρσοκωμωδία ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα, στη συζήτηση για το (αν θα γίνει δεκτό το) ενιαίο σωματείο ΒΟΝΤΑΦΟΟΥΝ-ΓΟΥΙΝΤ (δανείζομαι την τακτική των ελληνικών κεφαλαίων για τα ξένα μονοπώλια από το Ρίζο), που πρέπει να 'χουν κάποια σχέση (ή επαφή τουλάχιστον) με την Ανταρσυα, αλλά ο εκπρόσωπός τους είπε ότι δεν καταλάβαινε τη στάση των συναδέλφων της ΑΤΕ. Κι είχε δίκιο να μην την καταλαβαίνει, γιατί στο προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΑ είχαν ψηφίσει να γίνει αποδεκτό το σωματείο τους (που κι αυτό είχε επιστολικές ψήφους). Αρχές, όχι αστεία...

Στα αξιοσημείωτα σημειώνω και το σχόλιο ενός σφου για "ΔΑΚΕ-1 και ΔΑΚΕ-2", όπου η πρώτη έχει κρατήσει τον τίτλο και παίζει μπάλα στο μεγάλο "αντιμνημονιακό μέτωπο" ενώ η δεύτερη έχει βαφτιστεί "Νέα Πορεία" και πρόσκειται στο Μητσοτάκη. Κι όταν ο εκπρόσωπός της απόρησε γιατί τους βαφτίσαμε ΔΑΚΕ-2, χάρισε άφθονο γέλιο λέγοντας πως η παράταξή του έχει χτυπηθεί σκληρά από το σύστημα (και μετά απορούσε γιατί γελάνε από κάτω). Πρώτα ο Κούλης πολιτικός εξόριστος, κι ύστερα αυτό. Πόσους αγώνες ακόμα θα δώσει αυτή η παράταξη...

Τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμα, αλλά δε νομίζω να υπάρξουν ουσιαστικές διαφορές. Ακόμα κι η πρώτη θέση στο ΕΚΑ από μόνη της δε λέει τίποτα, εφόσον δεν επηρεάζει καθοριστικά τη λήψη αποφάσεων (πρωτιά δε σημαίνει και πλειοψηφία στο Δ.Σ.)

Την ίδια ώρα (Κυριακή πρωί) η κε του μπλοκ πετύχαινε στα Εξάρχεια τον καφέ της παρηγοριάς για ένα πολιτικό μνημόσυνο και διάφορες μορφές του αριστεροχωρίου, που είχαν έρθει να τιμήσουν το μακαρίτη. Κι όχι, δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά δεν πρέπει να έκλαιγαν το αριστεροχώρι, όπως σχολίασε σκωπτικά ο Ρεντ-Φλάι...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΜΑ αν δεν κανω λαθος ειναι ΟΡγανωση Μαχητικου Αντιφασισμου
kabamarou

Ανώνυμος είπε...

Αν και οποτε βλεπω αυτη την υπογραφη σε καποια αφισα μου ερχεται παντα στο μυαλο το ΟΡΜΑ ΚΑΠΑ ΟΡΜΑ ΚΑΠΑ, την πανεπιστημιακη αδελφοτητα το Μαικ Βαζοσφκι

kabamarou

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Τραγική εικόνα των αριστεροχωρικών. Στην "Παντιέρα" πέντε μέρες τώρα, δεν έχει πατήσει ψυχή... Είναι, που έχουν μαζευτεί όλοι, να κάνουν το νέο Κόμμα, ΖωήΛΑΕανταρσύα και λΔΔ, και δεν αδειάζει κανείς. Θέλουν να σώσουν και την έδρα στο ΕΚΑ αποκλείοντας και ...δικούς τους(!), μύλος....

Μη χασομεράμε....
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΤΡΙΤΗ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ, 6:30 μ.μ., ΟΜΟΝΟΙΑ

λαθραναγνώστης είπε...

Εγώ πάντως, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα της πολιτικής συμπεριφοράς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θεωρώ ότι μπορώ να κάνω μια πρόβλεψη. Είμαι σίγουρος, ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές και ξαναβγεί στην αντιπολίτευση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ξαναρχίσει να προτείνει "Μέτωπο αριστερών δυνάμεων" που θα συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την "μπροσούρα" της ΛΑΕ για την επιστροφή στη δραχμή, την διαβάσατε? Αν όχι,να την διαβάσετε! Τέτοιο "περιβόλι" δύσκολα βρίσκεις. http://www.iskra.gr/%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1-%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF/
Ένα μικρό απόσπασμα:
"Εάν κριθεί αναγκαίο, για το συμφέρον της οικονομίας και του ελληνικού λαού είναι ενδεχόμενο να επιλεγεί σε κάποια χρονική στιγμή μια περιορισμένη και σχεδιασμένη υποτίμηση του νομίσματος."
Και μια λεπτομέρια. Στην παρουσίαση που κάνανε στην ΕΣΗΕΑ, δεν φαίνεται να ήταν παρών ο Λαπαβίτσας!
....εν τάξει, υπάρχουν και κάποια όρια

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός
Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά αν τελικά θα κάνουν Παναριστεροχώρι.
Το τι θα αποφασίσουν, είναι δικό τους θέμα, στα αρμόδια όργανά τους.

Χωρίς να είμαι γνώστης, διαβάζοντας κείμενα τους, Παναριστεροχώρι δύσκολα γίνεται. Παρακάτω οι πολιτικοί λόγοι που νομίζω πως δεν.

Δεν υπάρχει κοινή ιδεολογική βάση για μία «συμμαχία» πόσο μάλλον για «συμμαχία» στη ήδη υπάρχουσα «συμμαχία». Εδώ δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ποια πορεία θα κατέβουν (βλέπε ανάρτηση στο Σφυροδρέπανο για το ΣΕΚ)

Ακόμα και η ιδεολογία του αριστερού «αντι-σταλινισμού» αλλά και «αντιΚΚΕδισμού» έχει πρόβλημα με τα γεγονότα της περιόδου μετά το 2015 με την άνοδο του φασισμού σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Προβληματική είναι και η ακροδεξιά ρητορική ή «λοξοκοιτάγματα» ορισμένων προσωπικοτήτων του «αριστρεροχωρίου». Από την άλλη υπάρχει η συνεπής στάση του ΚΚΕ – ΠΑΜΕ απέναντι στον φασισμό.

Υπάρχουν τα πραγμένα τόσο πρώην υπουργών-στελεχών του Σύριζα όσο και η στάση μεγάλου μέρους του των προσωπικοτήτων του αριστεροχωρίου στα μνημόνια Βαρουφάκη – Τσίπρα με άρθρα τους. Προσωπικότητες, όπως ο Πανεπιστήμονας Παντείου έχει παραδεχθεί πως κόβουν ψήφους από κόσμο που ψηφίζει κριτικά το ΚΚΕ και δεν κόβουν από τον Συριζα("ΠΡΙΝ" - 11/1/15).

Αν και πολιτικά κυρίως εκπροσωπούν κατά κάποιο τρόπο μικροαστικά στρώματα, αυτά αντικειμενικά είναι πιο κοντά στην εργατική τάξη ή είναι ήδη εργατική τάξη π.χ.μισθωτοί - «μπλοκάκηδες». Συνδικαλιστές από το ευρύτερο «αριστεροχώρι» έχουν μιλήσει σε ημερίδες με το ΠΑΜΕ. Ο 902 και ο «Ρ» έχει παραδείγματα.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Λαθραναγνώστη, απλά ανεκδιήγητοι!
Πάντως αυτή η φιλολογία, που ανέλαβαν να σιγοντάρουν κι αυτοί σαν καθαρόαιμοι λαγοί, έχει ενταθεί από χτές τα μεσάνυχτα.
Δε νομίζω, πως το τΣύριζα θα τολμήσει να πάει σε εκλογές, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να τις κάνει μετά τον Ιούνη, για να γλυτώσει και το κεφαλάκι του. Δεν έχει δηλαδή, ούτε τον χρόνο. Και αν είναι να τον κάψει η αστική εξουσία, (που κατά τη γνώμη μου πάλι, δεν έχει άλλη επιλογή) θα τον κάψει για τα καλά, δε θα τον διατηρήσει σαν αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεπώς, τη βλέπω πολύ χλωμή μια "δραχμή". Μην ξεχνάμε, πως και οι "ΟΧΙ"-άδες του '15 απλά ντροπαλοί "ΝΑΙ"-νέκοι ήταν και δεν άλλαξαν μυαλά μέσα σε δύο χρόνια. Κανείς δε θα 'ν του το συχωρέσει: Ούτε ο Λαός, ούτε οι αστοί.
Ασε, που ΄θα προκαλούνταν και άλλες γεωστρατηγικές αναταράξεις, ("Τούρκοι" κλπ.), που δεν ΄φαίνεται να τις θέλει κανένας προς το παρόν.
Συνεπώς, μη μακρηγορώ, βλέπω "μέτρα" και πολιτική εκτέλεση του τΣύριζα.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Τι λέγαμε;
H δήλωση Ντάισελμπλουμ
"Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και εγώ είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση.
Είναι ξεκάθαρο ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.
Κάναμε ουσιώδη πρόοδο σήμερα...."

Καρτεράτε "μέτρα" με τυμπανοκρουσίες. Αμα βλέπετε και αντιπερισπασμούς με "καθάρσεις" και τέτοια, να φοβάστε ακόμη περισσότερο.

λαθραναγνώστης είπε...

....και οι Τούρκοι!
Κάθε φορά που οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εσωτερικό πρόβλημα, οι Τούρκοι μας....παραβιάζουν!
Τον καιρό του Αντρέα, έβγαινε το "Χόρα" και ο παπατζής Νο2, πούλαγε αγριάδες. "Βυθίσατε το Χόρα!!" φώναζε και τα πλήθη παραληρούσαν από "σοσιαλπατριωτισμό" ξεχνώντας τα πάντα.

λαθραναγνώστης είπε...

α ναι! Και κάθε φορά που ετοιμάζονται να αγοράσουν πολεμικό εξοπλισμό, πάλι βγαίνει/βγάζουν το τούρκικο μορμολύκειο.

Ανώνυμος είπε...

marketing....