Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Δελτίο Κομινφόρμ VII

ή αλλιώς δυστυχώς δε σε εκτέλεσαν "σύντροφε"

Λέγαμε χτες για τις διάφορες τιμές που απέδωσαν διάφοροι με τον τρόπο τους στην επέτειο της Βάρκιζας -και της ολομέλειας του ΚΚΕ που την ακύρωσε εν μέρει, αφού ούτως ή άλλως ποτέ δεν τηρήθηκε.

Η Έλενα Κατρίτση της ΕΡΤ πχ είχε καλεσμένη στην εκπομπή της ("Προσωπικά") την Έρη Ρίτσου, κι ελπίζω πως θα ανέβει σύντομα στο διαδίκτυο, για να τη δούμε και όσοι δεν προλάβαμε τη ζωντανή μετάδοση. Αναρωτιέμαι πάντως πότε επιτέλους θα πει κάποιος καλεσμένος στην οικοδέσποινα πως το όνομα της εκπομπής είναι λάθος, βασικά γιατί το "προσωπικό" είναι και πολιτικό.
Πολιτικά, δεν έχω αισθήματα για σένα φιλικά...

* * *

Η κυριακάτικη "Δημοκρατία" (πάντα εντός εισαγωγικών, όπως κι η αστική) έδινε το βιβλίο του Τάκη Λαζαρίδη "ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι". Κι επειδή τότε δεν τον είχε βρει και περιμαζέψει ακόμα ο "αριστερός" Κούλογλου να του δώσει όχι απλώς βήμα αλλά μόνιμο στασίδι, και το βιβλίο του ήταν σαφώς αντιδραστικό, ο μόνος οίκος που βρέθηκε να το εκδώσει ήταν ο Πελασγός, με το ακροδεξιό πολιτικό στίγμα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή...

Τουλάχιστον αυτός τα έλεγε από νωρίς. Κρίμα όμως που δεν το κατάλαβε πιο νωρίς να γλίτωνε και την ταλαιπωρία ο άνθρωπος. Φυλακές, δίκες, παραλίγο εκτέλεση, μαζί με τον Μπελογιάννη... Κι έτσι κάθε φορά που ακούω αυτόν τον τίτλο, μου έρχεται αυθόρμητα ως απάντηση ο σημερινός υπότιτλος: δυστυχώς δε σε εκτέλεσαν "σύντροφε".
Κι όχι, δεν είναι καφρίλα, αλλά συμβουλή με αγάπη. Τουλάχιστον θα 'χες γλιτώσει την υστεροφημία σου,,,

Την ίδια μέρα η Εστία έδινε ένα αντίστοιχο πόνημα, με "όλη την αλήθεια" για τον Άρη Βελουχιώτη και το Μελιγαλά. Ναι αλλά πόσα τέτοια να αντέξει κανείς σε μια μέρα. Έπρεπε να διαλέξω το ένα...

* * *

Μπορεί η ΑΕΛ να έχασε το Σάββατο στο Καραϊσκάκη και να έχει πάρει την κάτω βόλτα στη βαθμολογία (ενώ κάποτε ο δικός της τίτλος σηματοδοτούσε την έναρξη της... "πέτρινης δεκαετίας" του Ολυμπιακού -μέχρι να έρθει από τη ΓΛΔ ο γιος του Πέτρου Κόκκαλη και να αλλάξει τα κόζια), αλλά αύριο, που είναι η μέρα του Βαλεντίνου και του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου, είναι ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει: αγρότες, ερωτευμένους κι ενδιάμεσους (μη εξαρτημένους).

ΑΕΛ, τρακτέρ και love is in the air...

Οι Μπαλούρδοι εξαιρούνται από την παραπάνω αγωνιστική κι αγαπησιάρικη ενότητα και περιμένουν τους αγρότες και το μαχητικό, γαλατικού τύπου (αλά Αστερίξ) αυθορμητισμό τους, με καρδιοχτύπια κι αγωνία -μεγαλύτερη κι από τις θαυμάστριες του γνωστού Κρητικού αγρότη...

* * *

Λεβεντιά και βάσεις μαζί δε γίνεται, λέει ένα σύνθημα στην Κρήτη -αφού πιάσαμε τη λεβεντογέννα. Και επίγειος παράδεισος, με τόσα κρούσματα καρκίνου γύρω από τις βάσεις, είναι επίσης ουτοπικός. Εξαιρείται ο Μητσοτάκης, που έχει πάθει ανοσία και έκανε άφοβα κάθε χρόνο στο Μαράθι μπάνιο.

Και δεν υπάρχουν πολλά θεάματα, πιο θλιβερά από το να βλέπεις τους Κρητίκαρους, που πετούσαν κάποτε τους Αμερικάνους στη θάλασσα (για να μην περάσει η ατιμωρησία της "ετεροδικίας") γιατί πχ τάχα πείραξαν την αδερφή τους, να γυρίζουν τώρα σκηνές από την ταινία "καλώς ήλθε το δολάριο", με τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα, που ήρθαν σαν μάννα εξ ουρανού για τα μαγαζιά, μες στο χειμώνα, όπου δεν κουνιέται φύλλο, και μπορεί να σε πιάσει μελαγχολία ακόμα και στα εξωτικά Χανιά -όπου χιόνισε πρόσφατα, αλλά περίμεναν να έρθει ο αμερικάνικος στόλος, για να δουν "άσπρη μέρα".
Μπορείτε να δείτε μερικά χαρακτηριστικά γλοιώδη σχόλια (που δεν είναι τόσο μειοψηφικά, όπως άλλοτε), όπως τα σταχυολόγησε ο Poe στο ιστολόγιό του.

* * *

Χρωστάω κι ένα κομμάτι για τη θέση ανάνηψης, όπου σου κάνουν κάποιες "λαβές" και σε γυρίζουν στο πλάι, για να σε κρατήσουν ή μάλλον να σε επαναφέρουν στη ζωή. Οι πολιτικοί ανανήψαντες της Μακρονήσου πχ είναι ζωντανοί-νεκροί (κομμουνιστές που ξέχασαν να πεθάνουν, όπως λέει ο Ζίζεκ) που δεν τους έχει πιάσει όμως νεκρική ακαμψία. Και το ζητούμενο για τους αναμορφωτές τους δεν είναι απλά να τους επαναφέρουν στη ζωή και τις αγκάλες της μαμάς-πατρίδας, αλλά να τους έχουν όσο το δυνατόν πιο εύκαμπτους, σε βαθμό οξείας οσφυοκαμψίας. Αυτή λοιπόν είναι η θέση ανάνηψης για το πολιτικό μας σύστημα, που χτίζει νέους Παρθενώνες. (Και κάτι άσχετο, αλλά μήπως ήξερες εσύ, σφε αναγνώστη, πως το "παρτενοπέι" της Νάπολι, σημαίνει βασικά "Παρθενόπες";)

* * *

Πήρε το μάτι μου κάπου (στα Σαββατιάτικα του Teddy) μια δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, που λέει πως η χώρα συχνά σώθηκε από μικρά κόμματα και πολιτικούς που δεν υπολόγισε κανείς αρχικά τη δύναμή τους.
Μόνο εγώ έκανα το συνειρμό και κατάλαβα πως ονειρεύεται να γίνει Μεταξάς;
-Αλόρ σε λα γκερ... Πάμε άλλη μία, να το τραβήξω από καλύτερο πλάνο..

* * *

Εγώ μονάχα ένα πράγμα θα σου πω.
Μου φτάνει πως μεγάλωσα με σένα.


Στίχοι του Λουκιανού για το μικρό Ήρωα, που θα μπορούσαμε να τους τραγουδήσουμε εμείς για εκείνον.

Το Πρώτο Θέμα εν τω μεταξύ κατάφερε να μας θυμίσει πόσο βρωμερό είναι, πουλώντας cd με τα τραγούδια του -παρά την αντίθετη θέληση του ίδιου και της οικογένειάς του. Κι έτσι ξέσπασε ένας σχετικό ντόρος και πέρασε στα ψιλά ένα άθλιο κείμενο του αντιδραστικού Πανούτσου (που βρήκε επιτέλους στο Liberal, το σπίτι που του ταιριάζει).

Γιατί άθλιο; Το πρόβλημα δεν είναι προφανώς οι σωστές επισημάνσεις για τις μετά θάνατον αγιογραφίες με τις πολιτικάντικες σκοπιμότητες, ούτε πως την πέφτει στο Σύριζα -εξάλλου για αυτό πληρώνεται- και τον καθιστά συμπαθή. Αλλά ότι ο Πανούτσος (κι ο κάθε Πανούτσος) δεν είχε ποτέ αξίες για να αποκλείσει το Πρώτο Θέμα και τη βρωμιά του από αυτές. Και έτσι είναι προκλητικό να προσπαθεί να φέρει τον Κηλαηδόνη στα δικά του "απολίτικα" μέτρα.


* * *

Αύριο κάνει ντεμπούτο κι η καθημερινή εφημερίδα του συγκροτήματος Χατζηνικολάου, για να επισημοποιήσει τον έρωτά του με τη ΔΦΑ, με τίτλο "Αληθινές Ειδήσεις" (μετάφραση του Real News). Μπορεί να μην έχει λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενους στο ραδιόφωνο κι η κατάσταση να είναι κάπως έκρυθμη, αλλά τι ψυχή έχει μια εφημερίδα (που θα κλείσει μες σε λίγες βδομάδες) για να μην τη βγάλει;

* * *

Στη δίκη του Πελετίδη (που δεν έδωσε χώρο στους χρυσαυγίτες για εκδήλωση), είχαμε* μία ακόμα αναβολή, προφανώς γιατί υπολογίζουν στο γνωστό δικαστικό κόλπο για τους αλληλέγγυους: εντάξει, θα μαζευτούν, θα φωνάξουν, θα συμπαρασταθούν και στο τέλος θα βαρεθούν και θα τον αφήσουν μόνο του. Ναι αλλά δεν ξέρουν καλά πού έμπλεξαν...

(* να διορθώσω αυτό το σημείο: αναβολή είχαμε μόνο στη μία από τις δύο υποθέσεις της δίκης, που συνεχιζόταν μέχρι πριν από λίγη ώρα)

Φοβερό σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην ανησυχείς, η "πεθερά" μου βάζει τον ψιλικαντζή να της κρατάει την "ΕΣΤΙΑ" όλης της εβδομάδας, οπότε θα φροντίσω να μάθεις όλη την αλήθεια για τον Άρη Βελουχιώτη και τον Μελιγαλά, δεν θα σε αφήσω στο σκοτάδι.

Momus

Poe είπε...

http://webtv.ert.gr/katigories/politismos/prosopika/12fev2017-prosopika/

η εκπομπη

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ένα-ένα τα κομμάτια της ζωής μου μπαίνουν στη θέση τους

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Να κάνω και μια απαραίτητη διόρθωση.
Η πρώτη κι η δεύτερη έκδοση του βιβλίου (το 89-90) είναι από την Ευρωεκδοτική. Και βασικά επισημοποιούν την προσχώρηση του Λαζαρίδη στη Νέα Δημοκρατία (απορώ πώς θα αισθάνθηκε μετά με την κυβέρνηση Τζανετάκη).
Το 2003 ο Πελασγός κάνει επανέκδοση, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα που γράφει κάτι εισαγωγικά απαντώντας στο ερώτημα "γιατί γίνεται η επανέκδοση".
Ενώ το προλογικό σημείωμα του εκδότη για την κυκλοφορία του βιβλίου με την Κυριακάτικη Δημοκρατία ξεκινάει με μια πρόταση για το συμμοριτοπόλεμο και την κομμουνιστική ανταρσία.

Αναυδος είπε...

Αν δεν με απατα η μνημη μου περι τα τελη της δεκαετιας του 1980 ο Λαζαριδης ζητησε να τεθει επικεφαλης του ψηφοδελτιου για το δημο Καισαριανης. Το ΚΚΕ αρνηθηκε και αυτος ανακαλυψε ολα τα κακα του κομμουνισμου απο καταβολης κόσμου

Ανώνυμος είπε...

"Και βασικά επισημοποιούν την προσχώρηση του Λαζαρίδη στη Νέα Δημοκρατία (απορώ πώς θα αισθάνθηκε μετά με την κυβέρνηση Τζανετάκη)."

Η φάση είναι ότι γίνεσαι πουτανάκι των αστών, αναγνωρίζεσαι σε ένα βαθμό και κάνεις την ανέμελη ζωούλα σου. Αλλιώς, προχωράς στα δύσκολα της ταξικής πάλης, έστω και από απόσταση, χωρίς τουλάχιστον να φτύσεις στη μούρη αυτούς που έλεγες συντρόφους...
Άμα διαλέξεις το πρώτο, λογικά θα ξέρεις και για την μπόχα που περιμένει να σε συνοδέψει στην υπόλοιπη ανέμελη ζωούλα σου. Ε άμα έχεις και παράπονο όμως για αυτή και για ότι θα σου φέρει, είσαι μεγάλος μαλάκας! Σορι κιόλας για τα βρισίδια.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Ολόπλευρη στήριξη στον διωκόμενο δήμαρχο Πάτρας
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9239680

«(..)Θυμίζουμε ότι η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 23 Φλεβάρη, με την τοποθέτηση του Δημάρχου Πατρέων, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και την έκδοση της απόφασης.

(..)Η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) «εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κ. Πελετίδη που διώκεται γιατί εφάρμοσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν διευκόλυνε δράσεις της Χρυσής Αυγής. Εχουμε δημοκρατικό χρέος και πολιτικό καθήκον να σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις των αιρετών συλλογικών οργάνων, την αυτονομία και αυτοτέλειά τους».

Επίσης, αποφάσεις και ψηφίσματα απέστειλαν τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων Περάματος, Καρδίτσας, Θερμαϊκού Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Επίσης: Σωματείο Εργαζομένων στον Ομιλο Επιχειρήσεων «Intracom», Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου. Συνδικάτο Εργαζομένων Α' και Β' Βαθμού Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας Αττικής. Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Λευκάδας. Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αχαΐας - Ηλείας - Κεφαλληνίας - Ζακύνθου. Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Καστριτσίου «Σέλεμνος». Αθλητικό Σωματείο Αεροσφαίρισης Δυτικής Ελλάδας ΑΣΑΔΕ ΑΣ Προφήτης Ηλίας - ΠΑΟΚ Πάτρας. Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μαρσύας». Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Ηφαιστος». ΟΓΕ Ρόδου. Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Την συμπαράστασή του στον δήμαρχο Πατρέων εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, που, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «εξέφρασε την αγάπη του και τη συμπαράστασή του στο πρόσωπο του κ. Δημάρχου».»


Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αθωώθηκε παμψηφεί ο Δήμαρχος Πατρών Κ. Πελετίδης!
Και τώρα, να δώ τους ροζέ-ανταρσύ δημάρχους τι θα κάνουν, όπως καίρια επισημαίνει ο στρατάρχης.


...αλλά γενικά, βλέπω ....μούδιασμα(!) στο ...."αντιφασιστικό"(ταρατατζούμ) στρατόπεδο! Ελπίζω να αποδειχτεί ιδέα μου.
Η απόφαση βγήκε το πρωϊ, αλλά οι "γνήσιοι κομμουνιστές" έχουν καταπιεί την συνήθως λαλίστατη γλωσσίτσα τους!
Βλέπετε, αυτή δεν είναι "νίκη", που κολλάει στις άλλες: "Μαϊούνης", "Μαύρος Δεκέμβρης '08", "ΟΧΙ"-2015 κ.ο.κ.
Ξυδάκι παιδιά! Αντικομμουνιστικός "αντιφασισμός" μπορεί να υπάρξει μόνο σαν κουρέλι του "όχι σε κάθε ολοκληρωτισμό". Ετσι προσφυγοπατέρες της "ΚΕΕΡΦΑ";