Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Διαστάσεις του ευρωσκεπτικισμού

Σε χτεσινή του συνέντευξη, ο ΓΓ έβαλε μεταξύ άλλων δύο ενδιαφέροντα σημεία: για την έξοδο από την ΕΕ, που τη βάζουμε για το σήμερα, αλλά τη συνδέουμε με την προοπτική και το στρατηγικό στόχο, που κι αυτός για το σήμερα μπαίνει. Και για τις προτάσεις ενότητας ή κοινής δράσης, μεταξύ άλλων με κάποιους που έχουν φύγει από το 1800 -πιθανότατα γιατί διαφωνούσαν με την τακτική "φωτιά και τσεκούρι" και με το διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, ενάντια στον αστοτσιφλικάδικο συνασπισμό.

Αυτό μου έδωσε την ιδέα για ένα ιντριγκαδόρικο πλην ενδιαφέρον ερώτημα "ποιος χώρος που έφυγε-διασπάστηκε από το κόμμα σας είναι συγκριτικά λιγότερο αντιπαθής, πολιτικά-ιστορικά μιλώντας" ή "ποια είναι η 'αγαπημένη' σας διάσπαση" -που δε θα το απαντήσουμε σήμερα. Αλλά (μου έδωσε) και την αφορμή να καταγράψω μερικές σημειώσεις, σχετικά με τον ευρωσκεπτικισμό.

Στην Ελλάδα, μετά την πασοκική λαίλαπα που εκφύλισε το σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και δεν έκανε ποτέ το δημοψήφισμα που είχε υποσχεθεί για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός σχετικά με την παραμονή της χώρας στην κοινότητα, η θέση κι οι μετακινήσεις της κοινής γνώμης φαινομενικά καθορίζονται από ένα εμπειρικό, ωφελιμιστικό κριτήριο.

Όσο υπήρχε η προσδοκία-ψευδαίσθηση πως παίρνουμε δάνεια κι επιδοτήσεις, για να τρώμε με χρυσά κουτάλια, χτιζόταν ο μύθος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Ιδέας, που έβρισκε μια σχετική αποδοχή και ενσωμάτωνε συνειδήσεις, βασικά με τον ίδιο περίπου τρόπο που το έκανε μεταπολεμικά κι η αστική εξουσία στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η -υποτιθέμενη- εποχή των παχιών αγελάδων καθιστούσε ιερή αγελάδα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν άλλαξαν τα δεδομένα, με την κρίση και τα μνημόνια, που κι αυτά δάνεια είναι, αλλά με επαχθείς όρους -η κοινή γνώμη άρχισε να αντιστρέφεται και να εμπιστεύεται ολοένα και λιγότερο την ΕΕ για την επίλυση των προβλημάτων και την τόνωση της οικονομίας -κάτι που καταγράφεται και δημοσκοπικά, ακολουθώντας τα ποσοστά του παλιού κακού και κραταιού δικομματισμού. Και αυτή θεωρείται η ρίζα του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα μας -και όχι μόνο.

Εδώ χρειάζεται όμως ένας σημαντικός διαχωρισμός. Πολλές αναλύσεις συνδέουν τον ευρωσκεπτικισμό με τον εθνικισμό και την αναδίπλωση στα όρια μιας οικονομίας με εθνικό νόμισμα, προστατευτικούς δασμούς κτλ. Χρειάζονται να στήσουν εξάλλου ένα συντηρητικό, οπισθοδρομικό πόλο ως "αντίπαλο δέος", που -δια του ετεροπροσδιορισμού- θα δίνει κάλπικο προοδευτικό προφίλ στον ευρωμονόδρομο -που δεν έχει καμία εναλλακτική πλην της όπισθεν, που συνιστά πισωγύρισμα, για αυτούς.

Αυτό το σκεπτικό μπορεί να ντυθεί με αριστερό πρόσημο και σοβαροφανή επιχειρήματα του τύπου: χρειάζεται να υπάρχει μια ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκή-παγκόσμια κλίμακα, κι αφού δεν προχώρησε η σοσιαλιστική ολοκλήρωση, πορευόμαστε με αυτήν που έχουμε (ο υπαρκτός ολοκληρωτισμός) για να αλλάξουμε τους όρους της. Το οποίο είναι το ίδιο έξυπνο, σα να λες ότι χρειαζόμαστε κάποιου είδους κράτος, κι αφού δεν έχουμε δικτατορία του προλεταριάτου, συμβιβαζόμαστε με το αστικό κράτος και παλεύουμε να το καλλωπίσουμε. Ή ότι χρειάζεται ένας νικητής στον πόλεμο, για να υπάρξει ειρήνη, και αφού δε νίκησε η δική μας πλευρά, ας πάμε με τους νικητές.

Ο ευρωσκεπτικισμός όμως δεν είναι κάτι ενιαίο, με την ίδια έννοια που ο πατριωτισμός των μαζών δεν είναι το ίδιο με τον εθνικισμό που καλλιεργεί η άρχουσα τάξη, για να σκεπάσει κάτω από μία εθνική ομπρέλα τα αντικρουόμενα ταξικά συμφέροντα. Είναι πολύ εύκολο όμως να μπουν αυτές οι δύο έννοιες στο ίδιο αντιδρ-αστικό τσουβάλι και στην υπηρεσία των κρατούντων.

Αντίστοιχα, ο ευρωσκεπτικισμός της αστικής τάξης αποτυπώνει τις εσωτερικές της αντιθέσεις και τις επιδιώξεις ενός τμήματός της που θεωρεί πως τα συμφέροντά του εξυπηρετούνται καλύτερα από ένα διαφορετικό μείγμα με περισσότερους προστατευτικούς δασμούς, εθνικό νόμισμα κλπ. Δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο πλαίσιο και τις δομές του, αλλά επιμέρους πτυχές του για να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του. Όπως υποδηλώνει κι ο όρος εξάλλου, επικρατεί απλώς σκεπτικισμός, ένας προβληματισμός -αντί για μια διάθεση για συνολική ρήξη και ριζοσπαστικές αλλαγές- που μπορεί να περιοριστεί τελικά στην υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.

Ο "ευρωσκεπτικισμός" των μαζών δεν είναι απαραίτητα ενιαίος, και αυτό καθιστά αισιόδοξους τους ευρωλάγνους ότι μια περίοδος νέας ανάπτυξης θα απορροφήσει τις αντιδράσεις, ενισχύοντας εκ νέου τη μεγάλη ευρωπαϊκή ιδέα. Στην πραγματικότητα είναι μια αυθόρμητη θολή εναντίωση στην ΕΕ και τις πολιτικές της, μια λανθάνουσα αντιιμπεριαλιστική συνείδηση που παραμένει ανεπεξέργαστη και σχετικά αδιαμόρφωτη, όσο δεν μπολιάζεται με τη δική μας συνολική λογική και πρόταση για ρήξη κι αποδέσμευση (με διαγραφή χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων κλπ).

Από αυτό κάποιοι βγάζουν ως συμπέρασμα ότι επιβάλλεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για αυτό το μπόλιασμα. Κι εγώ διαπιστώνω με τη σειρά μου ότι αυτό συντελείται ήδη ως ένα βαθμό, εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα ο λεγόμενος ευρωσκεπτικισμός ήταν παρδοσιακά αριστερός-προοδευτικός και αντι-ιμπεριαλιστικός (από την εποχή που η ΕΔΑ έκανε λόγο για το λάκκο των λεόντων -άλλο αν κάποιοι στην πορεία φρόντισαν να το ξεχάσουν), ακριβώς επειδή δεν ήταν ένας απλός σκεπτικισμός-αμφιβολία, αλλά συνολικό σχέδιο ρήξης. Ακόμα και την εποχή που έμπαινε σχετικά αυτόνομα ο ρόλος της αποδέσμευσης από την ΕΟΚ, ήταν σχεδόν αυτονόητο πως θα συνοδευόταν με έναν προσανατολισμό προς τη σοσιαλιστική κοινότητα.

Σήμερα η σοσιαλιστική κοινότητα δεν υπάρχει κι η απλή αποδέσμευση δεν επαρκεί, ακριβώς επειδή δε θα είναι απλή και πρέπει να ενταχθεί σε ένα συνολικό πακέτο κι όχι σε μεταβατικά ημίμετρα -που θα λειτουργούσαν μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου- κι ακριβώς για να μην μπει στο ίδιο τσουβάλι με τον αστικό εθνικισμό-ευρωσκεπτικισμό, στοιχιζόμενη πίσω από τις πλέον αντιδρ-αστικές δυνάμεις της ακροδεξιάς. Η βασική δικλίδα ασφαλείας απέναντι στον αστικό ευρωσκεπτικισμό είναι βασικά οι πολιτικές αποστάσεις από τις δυνάμεις και τη λογική του... καπιταλοσκεπτικισμού -όσο δόκιμος μπορεί να είναι αυτός ο όρος. Δηλ από την πολιτική που προβληματίζεται κι αμφισβητεί επιμέρους πτυχές του κυρίαρχου αστικού ευρωπλαισίου, πχ το νόμισμα, και όχι το σύστημα ως σύνολο -πολλές φορές ούτε καν την ΕΕ. Που θεωρεί με άλλα λόγια πως το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι χρειάζεται αλλαγές, πχ στα κουφώματα, κι όχι γκρέμισμα από τα θεμέλια.

Αυτό είναι -και όχι οι θέσεις για το Συνέδριο- που κατατάσσουν αυτομάτως το σύγχρονο "αριστερό ευρωσκεπτικισμό" πχ της ΛαΕ στο ίδιο μήκος κύματος με αντιδραστικές, ακροδεξιές δυνάμεις.
Αυτό δείχνει και τις ευθύνες πολλών πρώην, που έφυγαν μετά το 1800, αλλά έχουν μείνει στο 1900 τόσο, προβάλλοντας τη διΕΕξοδο ξεκομμένη από το στρατηγικό στόχο. Και μιλάνε εκ του πονηρού για τον... "ευρωκομμουνισμό" του ΚΚΕ, που θέλει σοσιαλισμό εντός ΕΕ και ευρώ (;!) αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουν πρόβλημα να φλερτάρουν με το Λαφαζάνη, που θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει ρήξη υπέρ του λαού, εκτός ευρωζώνης αλλά όχι απαραίτητα εκτός ΕΕ.
Κι αυτό φανερώνει και τα όρια κάποιων ενωτικών προτάσεων...

68 σχόλια:

AGIS είπε...

Άρχισα να διαβάζω και σκόνταψα στην 3η παράγραφο, στη φράση "εκφύλισε το σύνθημα".
Το σύνθημα δεν το "εκφύλισε". Δεν είναι ένα "εκφυλισμένο" σύνθημα αυτό. Το σύνθημα το προσεταιρίστηκε, το οικειοποιήθηκε, το εκμεταλλεύτηκε πολιτικά, και το εγκατέλειψε, με στόχο τον "εκφυλισμό" του μεταπολιτευτικού ριζοσπαστισμού. Στον οποίο στόχο βέβαια καθόλου άσχημα δεν τα πήγε.
Όσο για το σύνθημα, εξακολουθεί και σήμερα να περιγράφει την πραγματικότητα.
Άλλο θέμα ότι η περιγραφική του μορφή αποσυνδεμένη από το "περιβάλλον" έχει δυο όψεις: το ίδιο συνδικάτο, ναι, όντως: μέσα και στα δυο λοιπόν.
Πάντα όμως χρησίμευε σαν άρνηση. Κανείς υποστηρικτής της ΕΟΚ (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ δεν το χρησιμοποιεί, γι' αυτό άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ το εγκατέλειψε όταν εκτέλεσε την αποστολή του.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να αντιστρέψουν την θέση του ΚΚΕ για έξοδο από ΕΕ, και να πουν ότι το Κόμμα δεν το θέλει καν αυτό, επειδή το συνδέει με το σοσιαλισμό ξέρω γω!
Το ίδιο έγινε και στην συνέντευξη που αναφέρεσαι, όπου ο "δημοσιογράφος" με τα γυαλιά, το είπε 3-4 φορές κάπως, -μα εσείς δεν θέλετε να βγείτε από την ΕΕ!
Εμετός! Για να φανούν πιο ριζοσπάστες όσοι στην ουσία δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα (αριστεροχώρι), το πάνε μανι μανι, να κάνουν το άσπρο μαύρο!

Ιβάν Τζόνι

Cos είπε...

Αυτοί που λένε ότι το ΚΚΕ θέλει "σοσιαλισμό εντός ΕΕ και ευρώ" είναι γελοία κουτοπόνηρα ανθρωπάκια που τάχα αναρωτιούνται με κάθε καλή διάθεση. Άθλιοι.
Η δική μου απορία, που την έχω ξαναθέσει και ίσως γίνομαι κουραστικός, αλλά είναι ειλικρινής και θα ήθελα μια απάντηση, είναι η εξής: γιατί ζητάμε π.χ. καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία, καλύτερες συντάξεις, κατώτατο μισθό 751,00 €, δουλειά για όλους κλπ., αλλά θεωρούμε ότι το αίτημα για έξοδο από την ΕΕ πρέπει να μπαίνει μόνο σε συνδυασμό με την επανάσταση;
Όλα αυτά (η καλύτερη υγεία, η καλύτερη παιδεία, οι καλύτερες συντάξεις, ο κατώτατος μισθός των 751,00 €, η δουλειά για όλους) είναι αιτήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και που αν μπορούσε να τα επιβάλλει το εργατικό κίνημα, θα οδηγούσαν το σύστημα σε κατάρρευση. Το ίδιο και το αίτημα για έξοδο από το ΝΑΤΟ.
Αφού λοιπόν το σύστημα θα κατέρρεε, η θέση του εργαζόμενου λαού θα χειροτέρευε. Επομένως θα έπρεπε αυτά τα αιτήματα να τα θέτουμε μόνο σε συνδυασμό με την επανάσταση; Ποια είναι η διαφορά με το αίτημα για έξοδο από την ΕΕ;

Ανώνυμος είπε...

ασχετο

Την Τρίτη 14 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Θεσσαλονίκης εκδήλωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του «Καρυπίδη», ενώ μια μέρα πριν, τη Δευτέρα 13 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 6 μ.μ. στο κατάστημα στην Ξηροκρήνη. Επίσης την Πέμπτη 16 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.
http://emporoupallilos.blogspot.gr/2017/03/blog-post_10.html

Ανώνυμος είπε...

@Cos
Το θέμα είναι ότι κάποια πράγματα μπορείς να τα διεκδικήσεις στο τώρα, και στην ουσία όσο δυναμώνει το κίνημα, θα μπορείς να διεκδικήσεις και περισσότερα, αυτό είναι ρεαλιστικό.
Το θέμα του σοσιαλισμού μπαίνει όταν συνειδητοποιήσει κάποιος εργαζόμενος, ότι κάθε τι που μπορεί να κερδίσει στο τώρα θα είναι προσωρινό, και ότι θα του το πάρουν με την πρώτη ευκαιρία.
Άρα σε μια διαδρομή ενδυνάμωσης και πολιτικοποίησης του κινήματος (βασική η πολιτικοποίηση), ο τελικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ο σοσιαλισμός, για τους παραπάνω λόγους. Παρόλα αυτά, δεν μπορείς να πεις ότι μόνο στο σοσιαλισμό μπορούν να κερδηθούν αγώνες, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει!

Τα πράγματα είναι πολύ απλά:
1)Οργάνωση και αγώνας στο σήμερα για τα προβλήματα του σήμερα.
2)Ο αγώνας αυτός πρέπει να έχει προοπτική την αλλαγή τάξης στην εξουσία, γιατί μόνο τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι οι αγώνες και οι κατακτήσεις, δεν θα είναι προσωρινά.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Μία βασική διαφορά που βλέπω, Cos, είναι ότι τα μεν είναι οικονομικά αιτήματα, το δε πολιτικό.

Μια άλλη ότι τα μεν δεν είναι ενσωματώσιμα γιατί θα τσάκιζαν την κερδοφορία, το δε είναι και παραείναι γιατί δυνητικά -ιδίως σε συγκεκριμένους τομείς- θα την εκτόξευε.

Φαντάζομαι υπάρχουν και άλλες αλλά σε πρώτη ανάγνωση αυτές εντοπίζω.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

«Και μιλάνε εκ του πονηρού για τον... "ευρωκομμουνισμό" του ΚΚΕ, που θέλει σοσιαλισμό εντός ΕΕ και ευρώ»

«Ρ» - Κυριακή 12 Μάρτη 2017
«Η διαστρέβλωση της ιστορικής πορείας του ΚΚΕ στην υπηρεσία της αστικής εξουσίας»
Ευρωκομμουνιστής» ο Ζαχαριάδης!
http://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=12/3/2017&id=16577&columnId=342

Όλα τα «φωτεινά μυαλά» σε μία νέα ανάγνωση της Ιστορίας.

Σε μία φωτογραφία βλέπουμε μαχητές του ΔΣΕ, που κατά τη «ΣΥΡΙΖΑίικη» εκδοχή για την ιστορία, τρέχουν να προλάβουν ανοιχτές τις αγορές!

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Off-topic

Κάποιοι, σε προηγούμενο θέμα νόμιζαν πως το ΚΚΕ δεν έκανε διαδήλωση έξω από την Ουκρανική Πρεσβεία.
Από παλιότερες κινητοποίησεις στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, ενάντια στις διώξεις των κομμουνιστών
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7859910
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8817494
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8432380

Στην Λετονική, στις 15 Μάρτη 2017, στις 11 π.μ διοργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Αφορμή για την κινητοποίηση είναι ότι η κυβέρνηση της Λετονίας επιτρέπει - όπως κάθε χρόνο και φέτος στις 16 Μάρτη - πανευρωπαϊκή συγκέντρωση των νεοναζί στην πρωτεύουσα Ρίγα για να... «τιμήσουν» τους εγκληματίες δολοφόνους των WAFEN SS (ναζί)!

Κυριακή 12 Μάρτη 2017. ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Λετονίας
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9271355

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Μπόλικος ευρωσκεπτικισμός!
«Λέμε όχι στη Νέα Οικονομική Κατοχή, στις απολύσεις, στο εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλουν»
«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»

Ποιοι τα πρόβαλαν σε αφίσες;

https://1.bp.blogspot.com/-wx1Z0q2NcU0/WMKPZyB1aFI/AAAAAAAAG4U/67z652Sv0cQYuPSVIENvK7ISbcSQO6f-QCLcB/s1600/%25CE%2594%25CE%2591%25CE%259A%25CE%25955.jpg

Ανακοίνωση 10/7/2012, δηλαδή κάπου τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές τής 17ης Ιουνίου

http://teddygr.blogspot.gr/2017/03/blog-post_10.html
«(..)Πιστεύουμε ότι η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μονομερώς προς όφελος των δανειστών!!! Προειδοποιούμε ότι εάν ξεχάσει την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κοινωνία όχι μόνο θα εξεγερθεί, αλλά θα εκραγεί!!!

Σε αυτούς δε τους Υπουργούς που παριστάνουν τους … ινδιάνους και θυσιάζουν στο βωμό της προσευχής ότι απέμεινε όρθιο, ικανοποιώντας και τις τελευταίες απαιτήσεις των ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ πιστεύοντας ότι έτσι θα ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΟΥΝ… το πνεύμα της Λαγκάρντ, της Μέρκελ, του Σόϊμπλε και του Ρέσλερ που δεν έχουν διάθεση να επαναδιαπραγματευτούν, τους καλούμε να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως ιθαγενείς και να σταθούν ως ισότιμα μέλη στην Ε.Ε. ικανοποιώντας τη νωπή λαϊκή εντολή!!!»

Δάκε ιδιωτικού τομέα για μία Ελλάδα Νέα!

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Παφιλης. Λαϊκή εξουσία με κόκκινο νόμισμα
https://www.thepressproject.gr/article/81351/O-Thanasis-Pafilis-sto-ThePressProject
Πiο ξεκαθαρά δεν γίνεται.

Cos είπε...

@ΓΜ
Το αίτημα για έξοδο από την ΕΕ δεν είναι (μόνο) πολιτικό, είναι και οικονομικό. Όπως δεν είναι (μόνο) οικονομικά και τα υπόλοιπα, είναι και πολιτικά.
Επίσης θεωρώ ότι μόνο ενσωματώσιμο δεν είναι, εφόσον μιλάμε για πάλη του εργατικού κινήματος και όχι για επιλογή των αστών. Άλλωστε, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, θεωρώ το θέμα της εξόδου από την ΕΕ (την ΕΕ, όχι την ευρωζώνη) αδύνατον να υλοποιηθεί από την αστική τάξη.
Η ΕΕ είναι στρατηγική επιλογή των αστών. Σήμερα δεν υπάρχει αστικό κόμμα που να υποστηρίζει τέτοια επιλογή, ούτε καν η ΧΑ. Οι δε οπορτουνιστές τύπου ΛΑΕ μιλάνε μόνο για την ευρωζώνη.
Αυτό βέβαια προσωρινά, όσο δηλαδή δεν έχει τέτοια ανάγκη το σύστημα. Φοβάμαι όμως ότι σύντομα, επειδή η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της ΕΕ αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται, θα φτιάξουν και εδώ κάποιο αστικό κόμμα που θα είναι κατά της ΕΕ, όχι για να εκφράσει κάποια πραγματική επιλογή των αστών (θα επαναλάβω, η αστική τάξη δεν μπορεί να υλοποιήσει τέτοια επιλογή χωρίς να καταστραφεί και η ίδια), αλλά για να απορροφήσει και τελικά πραγματικά να ενσωματώσει το αίτημα της εξόδου από την ΕΕ. Αυτός είναι νομίζω ο κίνδυνος, ένα ΜΗ εωσωματώσιμο αίτημα, να καταφέρουν να το ενσωματώσουν ακριβώς γιατί δεν τίθεται σαν αίτημα από αυτούς που πρέπει να το θέσουν.
Με χαροποιεί το γεγονός ότι στον προσυνεδριακό διάλογο έχουν τεθεί τέτοια ζητήματα. Ελπίζω η συζήτηση γύρω από αυτά και η επεξεργασία τους να οδηγήσει σε μια καλύτερη και πληρέστερη θέση σχετικά με την ΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

"Το αίτημα για έξοδο από την ΕΕ δεν είναι (μόνο) πολιτικό, είναι και οικονομικό. Όπως δεν είναι (μόνο) οικονομικά και τα υπόλοιπα, είναι και πολιτικά."

Δεν καταλαβαίνω γιατί τα βλέπεις έτσι. Το αίτημα για καλύτερους μισθούς υπήρχε πολύ πριν τον μαρξισμό, προκύπτει αυθόρμητα και αν δεν το συνδέσουμε με πρόταση εξουσίας καταλήγει σε τρειντγιουνιονισμό.
Δε νομίζω η θέληση για συμμετοχή στη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική οργάνωση να είναι κάτι που προέκυψε αυθόρμητα στα σπίτια των εργατικών οικογενειών.

"Επίσης θεωρώ ότι μόνο ενσωματώσιμο δεν είναι"

Το ότι το θεωρείς τέτοιο, δε σημαίνει και ότι δεν είναι.

Αυτό που κάνεις πιο κάτω είναι πολύ ωραίο. Παίρνεις σαν απόδειξη ότι δεν το βάζει αστικό κόμμα (το βάζουν οι οπορτουνιστές της ανταρσυα βέβαια) αλλά για να έχεις την ουρά σου καλυμμένη λες ότι και να το βάλει κάποιο, θα το βάλει υποκριτικά.
Δηλαδή εκ των προτέρων έχεις εξασφαλίσει ότι έχεις δίκιο, ό,τι και να γίνει.

Αν σε ρωτούσα όμως ουσιαστικά γιατί δεν είναι ενσωματώσιμο, λες και οι καπιταλιστές δεν θα συνέχιζαν να έχουν τις επιχειρήσεις τους και την εξουσία, τότε ποια αιτία θα έδινες πέρα από τη στάση των κομμάτων;
Γιατί κι εγώ μπορώ μια χαρά να πω ότι μόνο υποκριτικά υπερασπίζονται την ΕΕ και λένε ότι ο λόγος που πρέπει να κάνουμε θυσίες είναι για να μείνουμε σ' αυτή για να μην πουν την αλήθεια, ότι όλα όσα περνάμε τα περνάμε για χάρη των επιχειρηματιών.

"Με χαροποιεί το γεγονός ότι στον προσυνεδριακό διάλογο έχουν τεθεί τέτοια ζητήματα."

Εμένα δε με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί δείχνει ότι το ημερολόγιο κάποιων είναι κάτι χρόνια πίσω και νομίζουν ότι το πρόγραμμα ακόμα ψηφίζεται. Είναι αρχή άνοιας; Αλτσχάιμερ; Κρίμα οι άνθρωποι.
Θα με χαροποιήσει ιδιαίτερα η ολοκλήρωση του συνεδρίου όπου οι λογικές θέσεις θα πάρουν κάτι σαν 99,5%. Χαμηλό ποσοστό μεν σε σχέση με τις απαιτήσεις αλλά καλή βάση.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

"θα επαναλάβω, η αστική τάξη δεν μπορεί να υλοποιήσει τέτοια επιλογή χωρίς να καταστραφεί και η ίδια"

Αυτό σαν έννοια είναι πολύ περίεργη. Υπάρχει κάποιο παράδειγμα όπου μία αστική τάξη αυτοκαταστράφηκε; Πώς το εννοούμε αυτό;

Ακόμα και στην κατοχή, καταστράφηκαν οι αστοί; Καταστράφηκε μία μερίδα τους ίσως, και αν. Αλλά ακόμα και στο καθεστώς της κατοχής, η αστική ιδιοκτησία εν πολλοίς έγινε σεβαστή. Πολλοί αυγάτισαν τις περιουσίες τους κι έγιναν τζάκια που αντέχουν ακόμα και σήμερα.

Πώς ακριβώς "καταστρέφεται" μια αστική τάξη όταν προστατεύεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία της και της δίνεται η δυνατότητα να αντλεί υπεραξία από εργάτες; Δίνεις μια απάντηση σ' αυτό;

ΓΜ

Αναυδος είπε...

Φρονιμο είναι να διαβαζουμε τι λενε οι ιδιοι και να μην υποθετουμε

Η ΧΑ
Στις επόμενες εκλογές η Χρυσή Αυγή θα έχει ως βασικό πολιτικό επιχείρημα την επιστροφή στην δραχμή γιατί το ευρώ απέτυχε καθώς και έξοδο από την ευρωζώνη» αναφέρει σε συνέντευξη του στο bankingnews ο Νίκος Μιχαλολιάκος Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής. (1/2/2017)

Το κομμα μπαλτακου-καρατζαφυρερ
Στην σημερινή ασφυκτική κατάσταση της εθνικής οικονομίας δεν υφίστανται εύκολες ή μαγικές λύσεις. Απαιτείται πολυμέτωπη προσπάθεια με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση στα πλαίσια της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Χωρίς η παραμονή στο νόμισμα του Ευρώ να αποτελεί ταμπού για το Σύνδεσμο, δεν αποκλείεται να επιλεγεί ως λύση η δραχμή μόνον εφόσον έχει διασφαλιστεί η ομαλή μετάβασή μας σε αυτήν.
Πιστεύουμε ότι πρέπει η Ελλάδα να παλέψει με ένα αξιοπρεπή και έντιμο τρόπο για το Λαό της και την Ιστορία της πρώτα εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας και αν απαιτηθεί και έξω από αυτήν, με δεδομένο ότι έξοδος από το ευρώ συνεπάγεται και άμεση έξοδο από την ΕΕ.

Cos είπε...

Ευχαριστώ ΓΜ για τις απαντήσεις. Συγνώμη που δεν θα πάρω μέρος σε διάλογο, αλλά δεν θέλω πλέον να έρχομαι σε προστριβές όταν θεωρώ ότι γίνονται προσβλητικές αναφορές ("Εμένα δε με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί δείχνει ότι το ημερολόγιο κάποιων είναι κάτι χρόνια πίσω και νομίζουν ότι το πρόγραμμα ακόμα ψηφίζεται. Είναι αρχή άνοιας; Αλτσχάιμερ; Κρίμα οι άνθρωποι.").

Υ.Γ. Διάβασε τον Ριζοσπάστη του Σαββάτου.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Άγη, έχεις δίκιο, η διατύπωση είναι κακή και οδηγεί σε άλλα νοήματα. Αυτό που εκφυλίστηκε δεν ήταν το σύνθημα ή ο στόχος. Εκμαυλίστηκαν και ενσωματώθηκαν οι συνειδήσεις που -φαινομενικά τουλάχιστον- το ασπάζονταν και το πίστευαν. Νομίζω όμως πως το γενικό νόημα δεν επηρεάζεται και δεν αλλοιώνεται.

Cos, κατά τη δική μου γνώμη κανένα αίτημα -ιδίως στις μέρες μας- δεν είναι αποκομμένο από το στρατηγικό στόχο και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί πλήρως στο δοσμένο κυρίαρχο πλαίσιο. Όταν λέγαμε πχ για την πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία ανώτατη παιδεία, είναι φανερό πως δε θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί στο σύνολό της, χωρίς επαναστατικές αλλαγές, μπορούσε όμως να εμπνεύσει κόσμο, να ζυμώνει και να πετύχει κάποιες κατακτήσεις στο σήμερα. Οι οποίες είναι πάντα επισφαλείς και δεν μπορούν να θεωρηθούν εσαεί δοσμένες.
Χρειάζεται λοιπόν αυξημένη προσοχή στον καταρτισμό ενός διεκδικητικού πλαισίου και στη χρήση του, στην αντίληψή μας για το πώς το αξιοποιούμε και τι προσπαθούμε να πετύχουμε κάθε φορά. Χρειάζεται προσοχή ακόμα και στο συνθηματικό λόγο, για να μην οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα, πχ όταν κάποια αιτήματα προβάλλονται σχετικά αυτόνομα, ως ζητήματα αιχμής, ως κρίκοι που ανεβάζουν το επίπεδο της μέσης συνείδησης, ριζοσπαστικοποιούν τους αγώνες κτλ.
Αυτό που καθιστά σχεδόν υποχρεωτική τη σύνδεση με το στρατηγικό στόχο στο "έξω από την ΕΕ" είναι αφενός ο διαχωρισμός από μια λογική σκαλοπατιών ή σταδίων που επικράτησε στο παρελθόν -που ήταν πολύ διαφορετικές οι συνθήκες κι οι εναλλακτικές που υπαγόρευαν, όπως σημειώνω και στο κείμενο- κι αφετέρου ότι η ίδια η εποχή απαιτεί συνολικές λύσεις και προτάσεις. Όταν αυτό που μπαίνει στην ημερήσια διάταξη είναι η κρίση και πώς θα βγούμε από αυτήν, δεν είναι μόνο λάθος αλλά και μη επωφελές να αφήνουμε να εννοηθεί πως το κλειδί βρίσκεται σε ένα μόνο κρίκο (πχ την ΕΕ) και να μην προβάλλουμε όλη την αλυσίδα με την οποία συνδέεται άρρηκτα. Η έξοδος από την ΕΕ, ακόμα κι αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί από την αστική τάξη, δε θα έφερνε τη λύση στο ζητούμενο -χώρια η συστηματική της υπονόμευση, που μόνο από μια διαφορετική εξουσία, που θα είχε όλα τα οικονομικά και πολιτικά εργαλεία στα χέρια της, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Κι αυτά -που γενικά σου είναι γνωστά, δεν πιστεύω ότι λέω κάτι καινούριο- δεν τα σημειώνω για να υποτιμήσω την ανάγκη να προβάλλεται επιθετικά το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ εδώ και τώρα. Θα συμφωνούσα ακόμα και να μπαίνει με μια σχετική "αυτονομία" στο συνθηματικό και δημόσιο λόγο μας, χωρίς να χρειάζεται πάντα να συμπληρώνουμε με ζήλο και την προϋπόθεση της εξουσίας που θα την εφαρμόσει. Αλλά δεν μπορεί να λείπει από μια επεξεργασμένη πρόταση και να αποσυνδέεται έμμεσα, υποσυνείδητα, χρονικά ή οτιδήποτε άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, το συμπλήρωμα και η διευκρίνιση δεν πρέπει να έρχεται για να μειώσει τον κρίκο, να τον μεταθέσει στο απώτερο μέλλον και να πει ότι δεν έχει νόημα να τον προβάλλουμε όσο δεν υπάρχει επαναστατική κατάσταση. Αλλά για να τονίσει την επιτακτική του σημασία και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει πράξη, ποιος και πώς μπορεί να τον επιβάλλει.

Ανώνυμος είπε...

@ Cos

Τον διάβασα τον Ριζοσπάστη του Σαββάτου. Εγώ για "λαϊκή δημοκρατία με ορίζοντα τον σοσιαλισμό" δεν προτίθεμαι να καταβάλω προσπάθεια. Ούτε η νηστεία προς όφελος των πατριωτών αστών με συγκινεί, ούτε το να αναγκάσω τους κομμουνιστές τις επόμενες δεκαετίες να δικαιολογούν τα χάλια μας.


ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Απλό το ερώτημα , αν γινόταν δημοψήφισμα αύριο με ξεκάθαρο ερώτημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ΚΚΕ θα ήταν υπέρ ή κατά ; Ή 2 φορές υπέρ και άλλα ταχυδακτυλουργικά κόλπα ;

I Love DDR

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Απλό ερώτημα, αν αύριο γινόταν πόλεμος, θα ήμασταν υπέρ ή κατά; Θα συμμετείχαμε;

Μήπως είναι γενικό το ερώτημα, και δεν προσφέρεται για συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης; Κοίτα να δεις τελικά που δεν είναι τόσο απλό το απλοϊκό ερώτημα. Και ποιος κάνει τελικά τον ταχυδακτυλουργό σε αυτήν την περίπτωση, ε;

Ανώνυμος είπε...

@ I Love DDR
"Απλό το ερώτημα , αν γινόταν δημοψήφισμα αύριο με ξεκάθαρο ερώτημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση"

Γιατί δίνεις τόση σημασία στις διαδικασίες της αστικής δημοκρατίας; Η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή, το τι θα αποφάσιζε να κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση θα το βλέπαμε, το σε ποιο βαθμό θα το συμμεριζόταν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα ήταν δείκτης του επιπέδου ωριμότητας τους.

Προσφέρονται για κάτι παραπάνω οι αστικές εκλογές και το ξέχασα;

Νομίζω ότι ειδικά σε δημοψηφίσματα (αλλά και σε εκλογές όταν ΚΚ αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις) θα ήταν λογικό να είναι θέση αρχής το άκυρο, όποιο και να είναι το ερώτημα. Δεν μπορεί να μας περιορίζει η αστική δημοκρατία όταν θέλουμε να την υπερβούμε, έτσι δεν είναι;

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Ρητορικό ήταν το «απλό» ερώτημα γιατί η απάντηση του σημερινού ΚΚΕ είναι γνωστή σε όλους :Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και σε καμία περίπτωση έγκυρο ΝΑΙ στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Και μετά φταίει η Νέα Σπορά που προσπαθεί να επαναφέρει την λογική στο ΚΚΕ και όχι η ηγεσία του.Με ταχυδακτυλουργικά τρικ και χρησμούς της Πυθίας δεν πάμε μπροστά, αλλά χούντα είναι θα περάσει, ε;

I Love DDR

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ρητορικό ερώτημα, πάει να πει πως γνώριζες την απάντηση (ή έτσι πιστεύεις) κι αφού εσύ την είχες έτοιμη, δοσμένη, δε διάβασες καν τι σου έγραψαν.
Αυτό μας αποδεικνύεις και με το τελευταίο σχόλιο. Ρητορική απόδειξη βέβαια, γιατί ήταν γνωστό σε όλους, από την πρώτη αράδα, το βαθύ σκεπτικό σου.

Ανώνυμος είπε...

"αν γινόταν δημοψήφισμα αύριο με ξεκάθαρο ερώτημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ΚΚΕ θα ήταν υπέρ ή κατά ;"

Από την μία η αστική τάξη δεν πρόκειται να καταλήξει σε αντιΕΕ θέσεις και από την άλλη είναι έτοιμο να κατέβει δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ σε συνθήκες αστικής εξουσίας και είναι επιτακτικό το κκε να τοποθετηθεί.

Η το ένα θα ισχύει ή το άλλο. Συντονιστείτε λίγο στα επιχερήματα που λέτε ορισμένοι. Και τα δύο μαζί δεν στέκουν. Στην μία το κκε δεν πρέπει να τροφοδοτήσει ένα προβοκατόρικο ερώτημα που σπέρνει αυταπάτες ότι οι αστικοί θεσμοί αυτονομούνται από τις επιδιώξεις της α.τ. και στην άλλη δεν πρέπει να είναι ούτε υπέρ ούτε κατά που είναι ενσωματώσιμα και να ρίξει άκυρο-αποχή όπως τον ιούλιο του 15'. Παντώς σε καμία περίπτωση δεν καταλήγεις στο υπέρ ή κατά με αυτές τις λογικές.

Ο.Χ.Ε.Π.

Skaros είπε...

Συμμετέχω έτσι για τοντζερτζελέ..αν κ είναι αρκετά σοβαρή η κουβέντα..
Με καλύπτουν στα περισσότερα παραπάνω φίλοι αλλά στέκομαι στην αντιπαράθεση.
1. Οι εκλογικές και λεγκαλιστικές αυταπάτες τύπου "αφού μας δίνεται η ευκαιρία ας την εκμεταλλευτούμε" είναι μια απάτη. ΠΟΤΕ η αστική τάξη, όσο μπορεί να ελέγχει τις μάζες και να ασκεί την εξουσία της, δεν θα ρωτήσει κανένα για κάτι που τη συμφέρει, εκτός κι αν ενσωματώνει αντιδράσεις οπότε μ'ένα σμπάρο δυο τριγώνια. π.χ. ταχυδακτυλουργικό ερώτημα σε δημοψήφισμα: "συμφωνείτε με τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές?ναι ή όχι? ΟΧΙ!!! χα...για τα άλλα δεν ρωτήσαμε!!!
2. Η αρχή του να παλεύεις στη χώρα σου ώστε να μην συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς δεν έχει σχέση με την επιλογή τους, ούτε φυσικά με τη μετάβαση στον κομμουνισμό αλλά με την εμπλοκή σε μεγάλα παζάρια που με την ανισόμετρη ανάπτυξη θα τον πιούμε διπλά. π.χ. σε δημοψήφισμα τύπου "συνεχίζουμε στην Ε.Ε. (ποιός χέζει το νόμισμα)?ναι ή όχι? ΟΟΟΟΧΙΙΙ!!! τι θα πουν αυτοί που ασκούν την εξουσία (κ βάζουν κ το ερώτημα)? παιδιά την πατήσαμε οπότε την κάνουμε κι ας αναλάβουν οι οικοδόμοι του σοσιαλισμού, ή χα... για τους brics δε ρωτήσαμε!!!
3. Η πάλη για 751 κατώτερο, παιδεία, υγεία κλπ από το ΠΑΜΕ και τους φορείς που συμμετέχουν οι κομμουνιστές συνοδεύονται με το τσιτάτο "αναπλήρωση των απωλειών που έφεραν μνημόνια και καπιταλιστική κρίση" και το ελπιδοφόρο ¨κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού" που αφήνει υπονοούμενο για την οριστική λύση των προβλημάτων στην εργατική εξουσία. Επίσης αν δεις το Διεκδικητικό Πλαίσιο του ΠΑΜΕ όπως διαμορφώθηκε μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα διαπιστώσεις οτι τα αιτήματα που βάζει στο εργατικό κίνημα, το υποχρεώνει (εφόσον τα αποδεχτεί) να έχει και προοπτική στον αγώνα του. Βεβαίως εδώ υπάρχουν οι φωστήρες που σου λένε τη μια οτι είσαι γραφειοκράτης και δεν ξεσηκώνεις την άλλη οτι είσαι σεχταριστής και παλεύεις για δευτέρα παρουσία.. έχουμε και τέτοιους ν΄αντιμετωπίσουμε (στο ίντερνετ και στα ΜΜΕ γιατί σε χώρους δουλειάς είναι γατάκια)
Τέλος, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΡΙΚΟΙ!!! διεκδικητικά πλαίσια που μπολιάζουν και παρακινούν μάζες ΝΑΙ! Αίτημα που να ριζοσπαστικοποιήσει όχι!!! Βάλτε κατάργηση της εκκλησίας, 10.000 βασικό μισθό, δωρεάν spa στις εργαζόμενες γυναίκες, 200 μέρες άδεια μετ' αποδοχών, πάλι το σύστημα είναι (σε αυτή την ιστορική του φάση) ικανό να το διαχειριστεί και να το ενσωματώσει κιόλας. Κι ακόμα δεν μιλάω για καταστολή έτσι?
Οπότε ψυχραιμία, κάθε πράμα στον καιρό του και προσοχή στις μπανανόφλουδες της αστικής τάξης!!!

Nikos είπε...

Αν το ερώτημα ηταν Έξοδος απο την Ευρωπαϊκή Ενωση το ΚΚΕ θα συμμετείχε με ενα σαφές Ναι . Αρκεί καποιος να δει την συζητηση στη Βουλή για την διαμόρφωση του ερωτήματος του προηγούμενου δημοψηφίσματος ηταν σαφέστατος και ο Μητσος και ο Θανάσης...

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχει και η νέα σπορά να μας μαθαίνει να ρωτάμε και να απαντάμε μοναχοί μας.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Προσεχώς η αντίστοιχη "γραμμή" και για το ΝΑΤΟ, δουλεύεται ήδη...

Ανώνυμος είπε...

H νέα σπορά (των αυταπατών) σχεδόν έκανε προεκλογική εκστρατεία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τα λέει όλα.
Ήταν τόσο μέσα στα πράγματα, και είχαν τόσο καλή αντίληψη των εξελίξεων και των συσχετισμών... Με λίγα λόγια, το ποιος έχει πρόβλημα με τη λογική άσε να το ξέρουν αυτοί τους οποίους κοροϊδέψατε, και ψάχνουν τώρα να βρουν τι πήγε στραβά.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

@Nikos Εκείνο το Όχι στη βουλή μέσα ήταν ξεκάθαρο στην επιχειρηματολογία.Η προσπάθεια του ΚΚΕ μέσα στη βουλή τότε ήταν σχεδόν άριστη.Γεγονός ήταν πως έγινε μέσα σε ένα άθλιο αστικό κοινοβούλιο που δε θα δεχόταν ποτέ την πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή του ερωτήματος.Ως εκείνο το σημείο όλα καλά, ο κόσμος και όχι μόνο του ΚΚΕ , αλλά όλοι έλαβαν ωραία μηνύματα.Στο τέλος όμως άρχισαν τα τρικ. Δηλαδή λένε στην κυβέρνηση δεν αλλάζετε το ερωτημα λοιπόν εμείς συνεχίζουμε σαν να υπάρχει το δικό μας ερωτημα και κατεβαίνουμε με δικό μας ψηφοδέλτιο Όχι.
Κάτσε ρε σύντροφε Μήτσο και συντρόφισσα Αλέκα με κάθε σεβασμό στο σάπιο κοινοβούλιο δεν είστε ; Τι περιμένατε από κυβέρνηση και αντιπολίτευση; Και αφού τους γλεντάτε και ξεγυμνώνεται γιατί στο τέλος το χαλάτε; Και πάει στα κομμάτια πήρατε απόφαση για διπλό Όχι με ψηφοδέλτιο και πάτε στο δημοψήφισμα ανοργάνωτοι, χωρίς παρουσία στα περισσότερα εκλογικά κέντρα.Με ποια σκέψη αυτό το τουρλουμπούκι διπλό Όχι λευκό άκυρο αποχή, τρικυμία εν κρανίω. Και αν είναι να γαμάς το δημοψήφισμα- παραφράζοντας Σπύρο Χαλβατζή - όταν τα στημένα έστω γκάλοπ δείχνουν ισοψηφία και πας για πολιτική αυτοκτονία βγαίνοντας το Ναι γιατί δεν σκέφτεσαι λίγο παραπέρα από την πολιτική ορθότητα ;

Έκανα μια απλή ρητορική ερώτηση όχι στην ΚΕ του ΚΚΕ ούτε καν σε στελέχη του ΚΚΕ γιατί ήξερα την απάντηση. Αλλά σε όλους εδώ τους συντρόφους και συντρόφισσες. Μα δε βλέπετε ότι πάμε να αυτοκατργηθούμε ; Ναι ρε έξω από την γαμημένη Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει άλλη απάντηση, έρχεται ο κάθε βλαμμένος αριστεριστής και μας κουνάει το δάχτυλο εσείς θέλετε το ευρώ και όπως έγραψε και ο Άναυδος νομίζω Χρυσή Αυγή και Λάος έχουν πιάσει το νόημα για το τι θα παίξει τα επόμενα χρόνια.

Ήμασταν οι μόνοι που λέγαμε έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη πριν 15 χρόνια όταν οι ευρωλάγνοι ήταν στο 90 % και τωρα που πάει για 50 - 50 και ο λαός ζορίζεται διαλέγουμε δρόμους μέσω Τρικάλων και υψηλών Λενινιστικών αναλύσεων για να ξεφύγουμε πάλι.

Και λέω πάλι αφήστε το αν θα ρίσκαρε ποτέ η αστική τάξη μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ΚΚΕ πρέπει ή δεν πρέπει κάποιο από οποιαδήποτε μαμημένη συνθήκη να είναι πρωτοπόρο στην μάχη της εξόδου από τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δική του πρόταση αλλά και με το ΝΑΙ το κανονικό και όχι το διπλό ή τριπλό ή μαγικό ΝΑΙ που στην κάλπη θα μετρηθεί αλλιώς ;

Θα καταντήσουμε σαν τα μουλούδια στο τέλος εκτός πραγματικότητας

@Ιβάν Τζόνι Μάλλον δε διαβάζεις Νέα Σπορά αλλά κάτι άλλο είσαι λάθος πολύ λάθος σε βαθμό συκοφαντίας

I Love DDR

Ανώνυμος είπε...

"Απλό το ερώτημα , αν γινόταν δημοψήφισμα αύριο με ξεκάθαρο ερώτημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση"!!!!
Είναι τόσο καθαρή η απάντηση, που το ΚΚΕ έκανε πρόταση στη βουλή να τεθει ως ερώτημα στο κάλπικο δημοψήφισμα του 2015, και η πλειοψηφία με επικεφελής την Κωνσταντοπούλου και το Λαφαζάνη μαζί δεν το έβαλαν κάν για ψηφοφορία!!!!!!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετάέτρεχε να στηρίξει το κάλπικο ΟΧΙ του ΣΥΡΙΖΑ,δίνοντας ένα αντιΕΕ τόνο...Σαν να λέμε, ψηφίζω "όχι" άλα ΣΥΡΙΖΑ, για ένα μνημόνιο αλά Ελληνικά μέσα στην Ε.Ε., αλλά εγώ πιστεύω-φαντασιόνομαι ότι ψήφισα έξοδο από την Ε.Ε..... Και αφού για λίγες ώρες στις κοινές συγκεντρώσεις με το ΣΥΡΙΖΑ του έδιανα μια αντι ΕΕ διάσταση, τώρα παριστάνουν τις κλλεουσες χήρες! Συνεργάζονται με δυνάμεις της ΛΑΕ στο συνδικαλιστικόκίνημαπου δεν μιλούν για αποδέσμευση από την Ε.Ε....από κοντά και "Ε.Α." και "Ν.Σ."....Αλλά γιαόλα φταίει το ΚΚΕ!!!
Αν θέσω εγώ το ερώτημα "πετάει ο γαϊδαρος", τι θα απαντούσες, "ναί" ή "όχι";;;; Αλλά ξέχασα... ο γάιδαρος ως Έλλην μπορεί και να πετά!!!!!
Υ.Γ. Είσαι με τον Φάρατζ, ναι ή όχι;;;;;;;; Ιδού το μέγιστο επίδικο!!!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ Μπρεζνιεφικό απολίθωμα

Εντάξει στο σωστό δρόμο είσαι στο λέω από καρδιάς και με ειλικρίνεια κρίμα που το ΚΚΕ δεν σε έχει σε κάποια σημαντική θέση ευθύνης

Στο σωστό δρόμο της σημερινής ηγεσίας βέβαια που έχει διαμορφώσει έτσι τα μυαλά αξιόλογων συντρόφων σαν και εσένα ώστε να μην ξεχωρίζουν που σταματά η λογική της μαρξιστικής λενινιστικής θεωρίας και ξεκινά η λογική του Σάββα Μιχαήλ ή του ΚΚΕ μ-λ

Υπερ ορθόδοξοι κομματικοί δηλαδή που κλείνονται στο καβούκι τους γιατί φοβούνται να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Καταντήσατε το ΚΚΕ μικρό ,πολύ μικρό μια εποχή που θα έπρεπε να ήταν πρωτοπόρο ,το καταντήσατε μικρότερο από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και το νεκρό ΠΑΣΟΚ και δεν μιλώ για τις εκλογές μόνο αλλά κυρίως για τη διείσδυση του στην κοινωνία που αντί να μπολιαστεί με κομμουνιστική αισιοδοξία σκύβει να εισπράξει και άλλες καρπαζιές

Και λέω καταντήσατε γιατί εσείς είστε η πλειοψηφία παντού στα μπλογκια στα τουιττερ στα φεσιμπουκ στις κομματικές θέσεις το 99,5% που επιχαίρει ο σύντροφος είναι μια πραγματικότητα αλλά ο Σάββας στο ΕΕΚ έχει το 99,9% έχετε δρόμο ακόμα για την απόλυτη ορθόδοξη καθαρότητα που στη δοξα τραβά

I Love DDR

Ανώνυμος είπε...

@kk-1

Αποδέσμευση από την ΕΕ, με τον λαό στην εξουσία

με αυτό είμαι στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια και η πράξη είναι να βγαίνεις να το λες καθαρά στο λαό και όχι να μιλάς σαν την Πυθία για τον Φάρατζ και τη Λε Πεν

Εσύ συμφωνείς με το -
Αποδέσμευση από την ΕΕ, με τον λαό στην εξουσία ή έχεις αστερίσκους ;

I Love DDR

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ εκ μέρους όλων μας.
Παραλάβαμε ένα κόμμα μεγάλο και δυνατό, εγώ και οι άλλοι σφοι στα μπλόγκια, στα τουίτερ και τα φεσιμπούκ (εδώ η χρήση πληθυντικού και ο εξελληνισμός των λέξεων δείχνει αγνή εκλαΐκευση και απεύθυνση στις μάζες, ιδιαίτερα στη νεολαία), αλλά το καταντήσαμε καρπαζοεισπράκτορα, στο δρόμο του ΕΕΚ και των μ-λ (που παραδόξως συμφωνούν σε περισσότερα μαζί σου, αλλά μην αφήσεις μικρές λεπτομέρειες να σου χαλάνε έναν ωραίο προκάτ συλλογισμό).
Πώς κατεβάζετε τόσο κολοσσιαίες σκέψεις; Νηφάλιοι ή με τα κατάλληλα βοηθήματα;

zoot horn rollo είπε...

Έλα και τα "υπερορθόδοξοι", ο "νεοτροτσκισμός" να γυροφέρνει κτλ, μαζί με "σάλτσες" συναισθηματικές για το "παλιό καλό καιρό" και πάει λέγοντας. Δεν έχουν ξαναγραφτεί εδώ
κανα-δυο εκατομμύρια φορές.
Κάποτε είχαμε τους σταλινοφάγους, τώρα μας προέκυψαν οι..."συνεπείς".

Ανώνυμος είπε...

Ο Σύριζα προτίμησε το «θολό» ερώτημα για να ισχυρισθεί μετά πως το «όχι» ήταν «ναι». Το ερώτημα του δημοψηφίσματος
http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/dhmosio/66277/afto-einai-to-psifodeltio-gia-to-dimopsifisma-2015

Ο Σύριζα παράλληλα τους έτριβε στα μούτρα το Μνημόνιο Νο3 ήδη έτοιμο από τις 2 Ιουλίου (αίτημα στον ESM για δάνειο με λίστα μέτρων) . Ένα μνημόνιο για το οποίο είχε προηγηθεί η δημοσίως γνωστή ανταλλαγή επιστολών τον Ιούνιο του 2015.

Το ΚΚΕ κατέβηκε με δικό του ψηφοδέλτιο στο Δημοψήφισμα του 2015.
Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα του 2015 και η έξοδος από την ΕΕ
http://www.902.gr/eidisi/politiki/70561/i-protasi-toy-kke-gia-dimopsifisma-diadoste-tin-typoste-tin-rixte-tin-stin

Την πρόταση του ΚΚΕ αρνήθηκε να φέρει προς ψηφοφορία στην Βουλή ο συνταγματολόγος Αντιπρόεδρος της Βουλής. Πολύ «δημοκρατικό».

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Δάκε ιδιωτικού τομέα για μία Ελλάδα Νέα!
http://teddygr.blogspot.gr/2017/03/blog-post_10.html

Για νόμισμα και την εκλογή του Τραμπ:
«Σαρώνονται και δεν ξέρουν πού να κρυφτούν κατεστημένα κέντρα και δημοσκόποι με τις προβλέψεις τους». «Η ανατροπή στις ΗΠΑ για όλο τον κόσμο μάλλον πρέπει να θεωρηθεί ανάλογη της ανατροπής που έχει προκαλέσει το ΒREXIT στις ευρωπαϊκές εξελίξεις (...) Η κατάρρευση διεθνώς των χρηματιστηρίων, μετά τη νίκη Τραμπ, δείχνει τους φόβους, αν όχι και τον τρόμο, του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου απέναντι σε αβέβαιες εξελίξεις (...) Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που θεωρούν ότι οι παλιές σταθερές της νεοφιλελεύθερης "παγκοσμιοποίησης" κλονίζονται και ότι η παγκόσμια τράπουλα θα ανακατευθεί πολύ δραστικά».
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9251479

Τα μεγάλα(αντιΚΚΕ) πνεύματα..... συναντιούνται
http://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=2/3/2017&id=16568&columnId=161

Φαρατζ – Λεπέν. Εκτός ΕΕ ο δηλώνει ο ένας(χωρίς λαϊκή εξουσία), εκτός Ευρώ δηλώνει η άλλη η άλλη.
Μαζί με τον «σύντροφο» Τραμπ όπως μας προτείνει η Κόντρα νιους που ξέρει από σοσιαλισμό. Αν και από το 1999,ο συνδαιτυμόνας των Κλίντον άλλαξε μόλις τρία κόμματα, ο «αντισυστεμικός» θα δείξει στο «άθλιο πολιτικό σύστημα» των ΗΠΑ πως στον καπιταλισμό οι επιχειρηματίες δεν έχουν ανάγκη τους πολιτικούς για να κυβερνήσουν.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Weil ich auch an Ostalgie leide...
Ρωτάει ο (προφανώς υπερήφανος) βετεράνος "ΟΧΙ"-άς:
"Απλό το ερώτημα , αν γινόταν δημοψήφισμα αύριο με ξεκάθαρο ερώτημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ΚΚΕ θα ήταν υπέρ ή κατά ; Ή 2 φορές υπέρ και άλλα ταχυδακτυλουργικά κόλπα;"
...και μας κουφαίνει απαντώντας:
"Αποδέσμευση από την ΕΕ, με τον λαό στην εξουσία"!!!!
που προφανώς είναι απάντηση σε ΑΛΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, ...."ταχυδακτυλουργικό", (χε, χε!)
με το οποίο δε νομίζω να διαφωνεί κανένας εδώ μέσα!

Ρε τρούληδες, πόσα θέλετε να μας τρελλάνετε;

Ανώνυμος είπε...

Οχι, όλων μας. Σε εμένα δεν απάντησε πως γίνεται να μην θέλει η α.τ. την έξοδο από την ΕΕ και ταυτόχρονα το αστικό -κατά τα άλλα- κράτος να κάνει δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ.

Μήπως ο νεοσπορίτης κόλλησε συριζα και το κράτος αυτονομείται; Μήπως κατούρησα στο πηγάδι; Ποιός ξέρει; Αυτός την δουλειά του την κάνει. Μην κολλάμε σε λεπτομέρειες, όπως ποιανού είναι το κράτος τελικά.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@I Love DDR,
Εσύ τώρα μεγάλε, μου απάντησες!!!! Μας έκανες χώμα σου λέω....Και είμαι σίγουρος, εσύ και η γκρούπα σου μετά την ψηχοθεραπεία, κάνατε "μεγάλο άνοιγμα", με τεράστια "επιρροή"!!!! Γιατί πολυ απλά γίνατε ένα με το ΣΥΡΙΖΑ...Καλώς τη λαοθάλασσα....που είπε και ο Χάρυ Κλυν, σατιρίζοντας τον Κύρκο και το "Εσωτερ."!!!!!!!
I Love DDR-I Hate Egon Krenz and Gregor Gysi!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Μια και γεμίσαμε τόσους "αριστερούς", αν θεωρούν πως έχουν τόσα κοινά με το ΚΚΕ για να κάνουν και κριτική, γιατί δεν δίνουν αυτοί (αφού το ΚΚΕ είπαμε πως είναι «κολλημένο») μία απλή ψήφο για μια κυβέρνηση ΚΚΕ ρε γαμώτο, «για να φύγει ο νεοφιλελέ Σύριζα» και να κυβερνήσει επί τέλους η «αριστερά» βρε αδερφέ;

Και εκεί θα κριθεί το ΚΚΕ αν εννοεί ή δεν εννοεί αυτά που διακυρήττει.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

ρε παλικάρια γιατί το ζαλίζετε πολύ σχετικά με την αποδέσμευση από Ε.Ε με σοσιαλισμό ή χωρίς κτλ.?
Είναι σαφές στις συλλογικές επεξεργασίες του ΚΚΕ ότι η παραμονή στην Ε.Ε αποτελεί στρατηγική επιλογή της ντόπιας άρχουσας τάξης. Από αυτή την άποψη το αίτημα για αποδέσμευση από τη Ε.Ε δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εναλλακτική αστική στρατηγική, ούτε επιδίωξη κάποιας μερίδας του ελληνικού κεφαλαίου, οπότε η αναφορά σε έξοδο από την Ε.Ε με λαϊκή εξουσία μόνο πλεονασμός είναι προκειμένου να φανεί ο διαφορετικός στρατηγικός στόχος του κόμματος σε σχέση με διάφορους άλλους αριστερούς διαφορετικών αποχρώσεων. Το πρόβλημα έγκειται κατά τη ταπεινή μου άποψη όταν ορισμένοι αρχίζουν στα σοβαρά να υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα τμήμα του κεφαλαίου που προτάσσει την έξοδο από την Ε.Ε, πράγμα που είναι και αστήρικτο, (βέβαια, συνήθως οι ίδιοι αναφέρονται στο μπρέξιτ, όμως αυτό δειχνει απόλυτη σύγχυση: στη Βρετανία πάντα υπήρχε ένα ισχυρό κομμάτι της αστικής τάξης που δεν ήθελε μια στενή διασύνδεση με την Ε.Ε, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο για την ελληνική ολιγαρχία και τέλος πάντων δε γίνεται όταν ψάχνουμε να βρούμε πιο εγχωριο αστικό μπλοκ είναι ευρωσκεπτικιστικό, η απάντηση να είναι "δείτε το τμήμα του κεφαλαίου που είναι με το μπρέξιτ", καθώς πρόκειται για αστική τάξη άλλης χώρας και δε νομίζω ότι υποστηρίζεται στα σοβαρά ότι έχει ξεπεραστεί η εθνοκρατική συγκρότητση των αστικών τάξεων), και που συγχέει όπως κάνουν χρόνια οι οπορτουνιστές την παραμονή στο ευρώ με την παραμονή στην Ε.Ε. Πράγματι, υπάρχουν κεφαλαιοκράτες και μεσοαστικά στρώματα στη χώρα σήμερα που καλοβλέπουν μια επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, όμως επουδενί δε βάζουν ζήτημα άμεσης εξόδου από την Ε.Ε συνολικά καθώς κάτι τέτοιο και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα της αστικής εξουσίας στη χώρα και υπερβαίνει τις εξαρτήσεις του ελληνικού καπιταλισμού. Και για μια ακόμη φορά: οι εγχώριοι αριστεροί οπορτουνιστές (ΛΑΕ και συνοδοιπόροι) κατά συντριπτική πλειοψηφία επιδεικνύουν ευρωσκεπτικισμό μόνο σε σχέση με το ευρώ και παραπέμπουν τη ρήξη με την Ε.Ε στο απροσδιόριστο μέλλον και διαστεβλώνουν την κομματική θέση που είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε ως πολιτικού καθήκοντος που αφορά το προλεταριάτο και τους κοινωνικούς συμμάχους του. Όσοι για να χτυπήσουν τους οπορτουνιστές διαχωρίζουν την πάλη των κομμουνιστών για άμεση έξοδο από την Ε.Ε ως δήθεν αστικό αίτημα από την πάλη για το σοσιαλισμό είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων και εκκινώντας από καλές προθέσεις παρανοούν τις προγραμματικές θέσεις του Κόμματος και διατελούν σε σύγχυση, είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων έχουν κατρακυλήσει στον οπορτουνισμό γιατί άρνηση της άμεσης αποδέσμευσης από την Ε.Ε συνεπάγεται και άρνηση της άμεσης δυνατότητας για σοσιαλιστική εξουσία εφόσον το αίτημα για πλήρη ρήξη και αποδέσμευση με την Ε.Ε αντιστρατεύεται τις στρατηγικές επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου.
Κνιτάκος 1998

Ανώνυμος είπε...

«Θα τελειώσω με ένα ακόμη θέμα, που έχει σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
Ειλικρινά, απορώ πώς η νοοτροπία αυτής της μικρογραφειοκρατικής αντίληψης, αυτής της θεολογικής προσκόλλησης, εξακολουθεί και διακατέχει αυτό το ιστορικό Κόμμα. Ο τρόπος αυτός δεν οδηγεί πουθενά. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε σαν Αντιπολίτευση, θα οδηγήσει αυτό το ιστορικό Κόμμα, να γίνει ένα απόκομμα της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Το κόκκινο χρώμα που αφορά το σύμβολό σας που είναι η σημαία, το κόκκινο χρώμα στο αστέρι του Τσε Γκεβάρα, το κόκκινο χρώμα του Γοργοπόταμου, της Αλαμάνας, θα έπρεπε να βάφει και τα μάγουλά σας, στο χρώμα της ντροπής, για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε»

"μικρογραφειοκρατικής αντίληψη", "θεολογική προσκόλληση", "απόκομμα της πολιτικής ιστορίας του τόπου" κ.α.

Μία ζωη η ίδια "κριτική", σαν τις Επανάληψεις των 80'ς τα καλοκαίρια του Πασόκου βουλευτή - ηθοποιού που και καλά "την είπε" στο ΚΚΕ. Α ο Κύριος ηθοποιός ψήφισε το 1ο Μνημόνιο

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Έχει ενδιαφέρον η κλιμακωτή χρήση πρώτου ενικού και συναισθηματισμων στα σχόλια του ...ddr. Όταν στερεύει λογική στρεφόμαστε στο συναίσθημα, στον πικραμένο φίλο του κκε που τον πρόδωσε η ηγεσία κτλ κλασσικά κι αγαπημένα.. "το χούντα ειναι θα περάσει" μάλλον απευθύνεται σε αυτούς που νεε στην κρίση ανακάλυψαν κατοχή κι αλλαγή πολιτεύματος...κυκλικά κι αυτά απο ότι φαίνεται όπως οι φάσεις του καπιταλισμού...αν στμφωνησουμε ωστόσο ότι και πριν την κρίση και τώρα έχουμε δικτατορία της στ ίσως συμφωνούμε στο ποια ειναι η διέξοδος. Αν δεν συμφωνούμε σε αυτό μπορούμε να συζητάμε αιώνια για λύσεις μαγικές κι ονειρεμένες, καθαρτήρια πριν τον παραδεισο και τα αλλιώτικα ρούχα του μανωλιου... Κι όσον αφορά τα ποσοστά κτλ θα συμφωνήσουμε νομίζω ότι σε επίπεδο κινήματος το κκε έχει την απολυτη πλειοψηφία...σε επίπεδο του αυτήν την στιγμή γονατισμενου και χωρίς ταξική συνείδηση λαού δεν θα μπορούσε να ζει περισσότερο. Και για να χουμε καλό ρώτημα ποιον υποστηρίζεις που ζει μεγαλύτερα ποσοστά απο το κκε; την χα, την νδ η τον σύριζα
Μανουηλ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Κνιτάκο, νομίζω, πως "στρατηγική επιλογή" ήταν για την α.τ. στην Ελλάδα τότε που υπήρχε η ΕΣΣΔ σε συνδυασμό με τις ελληνικές ιδιομορφίες (ισχυρό κομμουνιστικό κίνημα, που αποτελούσε εν δυνάμει απειλή, πρόσφατη η εμπειρία του ΔΣΕ κλπ.), αλλά και την γεωστρατηγική θέση της χώρας στην διαπάλη του Ιμπεριαλισμού με τον Σοσιαλισμό.
Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και πιστεύω πως σε ένα κόσμο αρκετά πιο "ρευστό" στα στεγανά του Ιμπεριαλισμού πια, στο "κουβάρι" κλπ., μπορεί νάχει και άλλες εξ ίσου ενσωματώσιμες λύσεις. Γιατί μόνο μια στρατηγική επιλογή θεωρώ αμετακίνητη για την α.τ.: Την διασφάλιση της εκμετάλλευσης και της εξουσίας της, τον Καπιταλισμό.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και οι ...brics, όπως είπαν και άλλοι φίλοι εδώ (σκάρος, οχεπ, "με υπογραφή" κ.α.), υπάρχουν και οι ενδιάμεσες λύσεις, όπως π.χ. μια προσωρινή "παιδαγωγική" έξοδος, που θα φορτωθεί όλη τη σαβούρα της εκμετάλλευσης και θα ωθήσει τον Λαό να αποζητά αλλόφρων την "επιστροφή στην ΕΕ" σιχτιρίζοντας τους θιασώτες της εξόδου κλπ. Νάχουμε και φαντασία. Μπορεί, π.χ., αν κρίνει η α.τ. ότι η ένταση των "μέτρων" μπορεί να αποσταθεροποιήσει την εξουσία της, να επιλέξει τον αποπροσανατολισμό της λαϊκής οργής εκτονώνοντας την στην "έξοδο από την ΕΕ". Αυτό βέβαια θα το παρουσιάσει σαν "λαϊκή επιλογή" (να τι χρειάζονται τα δημοψηφίσματα στους αστούς), που ακόμη καλύτερα αν είναι και "αριστερή", πολλώ δε μάλλον "κομμουνιστική". Η βέβαιη απογοήτευση του Λαού από αυτό το είδος της "εξόδου" θα φορτωθεί στην ίδια την επιλογή και τους συνενόχους της και θα διασώσει για μιαν ακόμη φορά την αστική εξουσία. Μια "αντιϊμπεριαλιστική" παρένθεση, για να εμπεδώσει ο Λαός μέσα από την ίδια του την πείρα το αμετακίνητο του ...Καπιταλισμού!
Και κατά τα άλλα ισχύει η παληά αρχή: Ποτέ η α.τ. δε θα θέσει στον Λαό ερωτήματα τύπου "κιθαρίστας η ντράμερ;". Το ερώτημα θα είναι πάντα "ξανθός η μελαχρινός κιθαρίστας;", για να αποκλείσει τον ..σαματατζή ντράμερ!
Κάπως έτσι τα βλέπω εγώ.
-------------------
Επειδή το βλέπω, πότε-πότε να "ξεμυτάει" το "ευτυχώς, που δε βγήκε το "ΝΑΙ" τι κακό που θάχαμε πάθει κλπ": Καλά κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε πως το δημιοψήφισμα ανέδειξε ένα γιγάντιο "ΝΑΙ στην ΕΕ"; Ενα "λεβέντικο" και ένα ....ντροπαλό! Δεν τσουβαλιάζω, αυτούς που ψήφισαν "ΟΧΙ" από αντι-ΕΕ πεποίθηση. Απλά πιστεύω, ότι μέσα στο 62% δεν αποτελούσαν ούτε το ...2% αυτοί. Δυστυχώς, τόσο εγκλωβισμένος είναι ο κόσμος. Και δεν ωφελεί να νομίζουμε πως με "τσαλιμάκια" θα αποφύγουμε το τεράστιο πρόβλημα της αλλαγής αυτής της νόθας συνείδησης. Εκεί την πατάει το αριστεροχώρι, ΛΑΕανταρσύανεοσπορίτοκορδατοεργατοαγώνες και λοιπές αριστερές δημοκρατικές δυνάμεις (λΑΔΔ).

Ανώνυμος είπε...

@I Love DDR
Εσύ λες ότι το ΚΚΕ φοβάται να κάνει τα λάθη του παρελθόντος, ένας λογικός άνθρωπος, θα έλεγε ότι το ΚΚΕ έμαθε από τα λάθη του (και του παγκόσμιου ΚΚ), και δεν θέλει να τα επαναλάβει αλλά να τα διορθώσει!
Επίσης ένας λογικός άνθρωπος γενικά όταν κάνει ένα λάθος, την επόμενη φορά προσπαθεί να το αποφύγει. Εμείς δεν μιλάμε καν για ανθρώπους, αλλά για συλλογικότητες (και μάλιστα για ένα κόμμα νέου τύπου), που εκφράζουν πολιτική άποψη και που πρέπει να προσέχουν περισσότερο, και να αναλύουν σε επιστημονική βάση την στάση τους.
Δεν έχω κάτι άλλο να πω, ένα και ένα κάνουν δύο.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Άκουσε Κνιτάκο,
Γράφεις πολλά, δείχνοντας τις δικές σου συγχύσεις, αλλά αυτά παθαίνεις όταν σκέφτεσαι αποστεωμένα και φοβάσαι να ανοίξεις το κύριο, την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και το ζήτημα της εξουσίας!
"Από αυτή την άποψη το αίτημα για αποδέσμευση από τη Ε.Ε δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εναλλακτική αστική στρατηγική, ούτε επιδίωξη κάποιας μερίδας του ελληνικού κεφαλαίου", Και ποιος σου είπε ότι επειδή είναι έτσι, θα είναι και έτσι για πάντα! Τα ίδια ακούγονταν και για το Ευρώ....και τώρα;;;;
"οπότε η αναφορά σε έξοδο από την Ε.Ε με λαϊκή εξουσία μόνο πλεονασμός είναι προκειμένου να φανεί ο διαφορετικός στρατηγικός στόχος του κόμματος σε σχέση με διάφορους άλλους αριστερούς διαφορετικών αποχρώσεων". Και ποιος σου είπε παλικάρι μου ότι το ΚΚΕ εταιροκαθορίζεται και συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά;;;;; Το ζήτημα της εξουσίας δεν είναι πλεονασμός για ένα ΚΚ, είναι το Α και το Ω στην πολιτική, στην τακτική και στην στρατηγική του. Είναι το αυτονόητο, αλλά ποτέ πλεονασμός! Απαξ και το αντιλαμβάνεσαι σαν πλεονασμό, αμέσως χάνεις και την πυξίδα σαν κομμουνιστής, ανοίγεις το δρόμο να καλλιεργείται η άποψη στην εργατική τάξη ότι αμέσως αμέσως μπορεί να υπάρξη μια πιο ανθρώπινη διαχείριση του καπιταλισμού. Με λίγα λόγια η αστική τάξη δεν θα χρειαστεί να στήσει δικά της κόμματα...θα κάνει το ΚΚ τη δουλειά για αυτήν!
"Και για μια ακόμη φορά: οι εγχώριοι αριστεροί οπορτουνιστές (ΛΑΕ και συνοδοιπόροι) κατά συντριπτική πλειοψηφία επιδεικνύουν ευρωσκεπτικισμό μόνο σε σχέση με το ευρώ και παραπέμπουν τη ρήξη με την Ε.Ε στο απροσδιόριστο μέλλον και διαστεβλώνουν την κομματική θέση που είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε ως πολιτικού καθήκοντος που αφορά το προλεταριάτο και τους κοινωνικούς συμμάχους του". Οπορτουνιστές δεν είναι μόνο η ΛΑΕ,αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφοροι τροτσκιστές και ο "ΕΑ" και η "ΝΣ" κ.α. ;Oλοι αυτοί τελικά, που μας πετάνε εκατονπενηντα στάδια, γιατί φοβούνται να ανοίξει ζήτημα ανατροπής του καπιταλισμού! Μόνο που οι ίδιοι πατούν την πεπονόφλουδα της κριτικής που κάνουν απέναντι στο ΚΚΕ. Γιατί αν η ΕΕ είναι στρατηγική επίδίωξη της αστικής τάξης (που φυσικά είναι), τότε πώς θα γίνει πράξη η αποδεσμευση χωρίς την ανατροπή της;;;;;;
Και αφού λες,λες,λέςγια Ε.Ε. και σοσιαλισμό, για να καταλήξεις σε τι τελικά;;;; Επί της ουσίας λές: Έξοδος από Ε.Ε.=Σοσιαλισμός, αλλα μη λέμε για σοσιαλισμό, αλλά μόνο για έξοδο από Ε.Ε.....Ο οπορτουνισμός και η σύγχυση στο μεγαλείο τους! Λες και στην εργατική τάξη είναι χάπατα, και αν πείς για έξοδο από την Ε.Ε. δεν θα σου ανοίξουν το θέμα ότι δήθεν δεν γίνεται γιατί είναι για τη "δευτέρα παρουσία" και θέλει επανάσταση!!!!!! Εκτός αν θές να μας πείς τελικά ότι υπάρχει και "καλός" καπιταλισμός εκτός Ε.Ε. που πρέπει να προτιμήσουμε (π.χ. ο Κινέζικος ή ο Ελληνικός).....Να λοιπόν πω εμφανίζεται αμέσως αμέσως η αστική αντίληψη, με τα χρώματα του κομμουνισμού!
Περιττό και πλεονάζων είναι να λέμε συνέχεια ότι το ΚΚ έχει χρέος να προετοιμάζει τις μάζες για όλα τα ενδεχόμενα για να μην γίνεται το εργατικό κίνημα ουρά στις ενδοαστικές αντιθέσεις, ανεξάρτητα από το αν συζητιέται ή γίνεται αποδεκτό από μεγάλη μερίδα του λαού. Αυτό είναι το αυτονόητο για τους επαναστάτες!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός

Στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να θέλει να βγει εκτός ΕΕ. Οι εξαρτήσεις είναι μεγάλες. Οι Μπρικς δεν έχουν φτάσει σε επίπεδο ΕΕ, πέρα μίας χαλαρής συμμαχίας μεταξύ λιγότερο δυνατών παικτών. Ενώ οι ΗΠΑ προς το παρόν δε φαίνεται να διαθέτουν χρήματα(*), αν και στο παρελθόν και λόγω της στρατιωτικής-πολιτικής τους ισχύος, και σε ειδικές καταστάσεις, έχουν διαγράψει μέρος από τα χρέη τρίτων χωρών σε άλλες χώρες π.χ. Ιράκ μετά τον Σαντάμ για δάνεια άλλων χωρών.

Κάποια μέρη του Ελληνικού Κεφαλαίου επιθυμούν μετάβαση στο «εθνικό νόμισμα» για επενδύσεις σε μισθούς Βουλγαρίας στην Ελλάδα αλλά αυτό μειώνει την Ισχύη της Ελληνικής Αστικής Τάξης μιας και θα σπεύσουν άλλες αστικές τάξεις να επωφεληθούν. ενώ οι εξαγωγές κεφαλαίου προς άλλες χώρες θα μειωθούν. Υπάρχει το «αντιστάθμισμα» του «γεωπολιτικού ρόλου» για να διορθωθεί η πτώση στην Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα.

Το ΚΚΕ βάζει και την λαϊκή εξουσία μαζί με την έξοδο από την ΕΕ, δηλαδή σοσιαλισμό και θεωρώ και για να είναι ξεκάθαρο και λόγω της ρευστότητας της κατάστασης.
Το δημοψήφισμα ήταν μία ευκαιρία για να δούμε επί έγκυρων, ποια είναι η με αριθμούς απήχηση του Κόμματος.
Οι «δημοκράτες» του Σύριζα όμως το αρνήθηκαν μέσα στην Βουλή, ακόμα και ως απίθανο δεδομένο. Είναι ακριβώς αυτό που γράφει ο ΟΧΕΠ στο 3:37 μ.μ. στη πρώτη παράγραφο.

Αποκλείεται την όποια έξοδος; Ή μισο-έξοδος;
Ιστορικά, ο Καραμανλής είχε βγει προσωρινά εκτός στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ όπως και ο Ντε Γκωλ της Γαλλίας. Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία από καλοκαιρινές επαναλήψεις σε ταινίες των 80’s. Η «παιδαγωγική» έξοδος ή οι ελιγμοί που γράφεις.

Στο σήμερα, τα νεύρα της Τερέζα Μέι έχουν διαλυθεί σε σημείο να απειλεί την ΕΕ ότι θα γίνει φορολογικός παράδεισος το Η.Β.(και τώρα το Σίτι τι είναι; ) αν δεν κάνουν αυτά που θέλει.
Η καθυστέρηση στην Βρετανική «έξοδο» έχει να κάνει κυρίως με το «μένουμε φεύγοντας», μία ειδική σχέση για να είναι η Βρετανική Αστική Τάξη με τους δικούς της όρους στην ΕΕ και με τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία για να πιέσει περισσότερο σε καλύτερους όρους. Δηλαδή να φύγει αλλά έμμεσα να μπορεί να επηρεάσει την ΕΕ με τα οικονομικά της συμφέροντα σχεδόν χωρίς απώλειες. Και στο μέλλον..βλέπουνε. Ε αυτό δεν είναι και «πολύ Brexit», «τα μαζεύουμε και φεύγουμε».

Να προσθέσω τα καραγκιοζιλίκια του Φάρατζ ο οποίος έχει μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Πέρα ότι υπονόμευσε την θέση του ( αυτό έχει γίνει σε εκλογές και στην Ελλάδα), παραιτήθηκε παρόλο που «νίκησε» μετά το δημοψήφισμα! Άλλο να εννοούν αυτό που δηλώνουν και άλλο ελιγμός ή «χαρτί διαπραγμάτευσης» για καλύτερη μοιρασιά στην λεία.
«Άρχισαν τα όργανα» στην Σκωτία για δήθεν ανεξαρτησία(καλά μας έπεισαν) αλλά ουσιαστικά για BreMain. Υπάρχει εμπειρία από παρόμοια δημοψηφίσματα που όταν δεν βγαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα επαναλαμβάνονται όπως π.χ. στην Δανία.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

(*) Γνωστό το «δούλεμα» του Σόιμπλε στον Τζακ-Λιου, Υπ.οικ. του Ομπάμα, για «πακέτο» ανταλλαγής χρέους και νομίσματος μεταξύ Πουέρτο Ρίκο και Ελλάδας.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, σε μεγάλο βαθμό καλύπτομαι από το σκεπτικό του Κνιτάκου.

Ωστόσο, όπως έγραψα πριν λίγο και σε ένα άλλο thread, το βασικό πρόβλημα για το ΚΚΕ δεν είναι τόσο οι διατυπώσεις (λ.χ. στην τελευταία ανακοίνωση μπαίνει το ζήτημα να δυναμώσει η πάλη με στόχο την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΕΕ-ΝΑΤΟ), αν θέλετε ούτε καν η εκνευριστική διγλωσσία του να λέει η μια παράγραφος έτσι και η επόμενη γιουβέτσι. Το κύριο είναι το τι κάνει ή δεν κάνει στην πράξη. Πάλη για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δε γίνεται με ανακοινώσεις. Γίνεται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συσπείρωσης και δράσης στο κίνημα. Και δεν εννοώ μόνο στα συνδικάτα αλλά και αυτοτελώς, μέσω αυτοτελών μορφών συσπείρωσης (π.χ. "Λαϊκή Συσπείρωση για την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ", στο στυλ της ΕΕΔΥΕ κλπ.). Αν το ΚΚΕ πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες θα είμαι ο πρώτος που θα του πω μπράβο κι ας λέει με το λαό στην εξουσία ή κι ας μην το λέει, μου είναι αδιάφορο σε αυτή τη στιγμή. Το ζήτημα είναι ότι δεν παίρνει.

Και γιατί; μα γιατί υπάρχουν κάποιοι σαν τον ΓΜ - εκατοντάδες στελέχη του ΚΚΕ σκέπτονται σαν αυτόν - που θεωρούν ...αντικαπιταλισμό την πάλη για τα 751 ευρώ (δηλαδή ένα καραμπινάτο ρεφορμιστικό, οικονομίστικο αίτημα), αλλά ...ενσωμάτωση την πάλη για έξοδο από ΕΕ, ΝΑΤΟ και όποια άλλη μορφή συμμαχίας πάρει η πρόσδεση της χώρας στα ευρωατλαντικά δεσμά.

Και για ποιον άλλο λόγο; μα γιατί υπάρχουν κάποιοι σαν το Σεχτάρ, το Σκάρο κλπ. κλπ. που φαντασιώνονται τμήματα της α.τ. που προσβλέπουν στους BRICS(!!!). Βέβαια, αν κατασκευάσεις ένα σκιάχτρο, μετά μπορείς να καμώνεσαι ότι διεξάγεις "αγώνα ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστή", όταν τα καθήκοντά σου είναι ενάντια στον "δικό σου ιμπεριαλιστικό συνασπισμό", σήμερα, τώρα, επειδή σε αυτόν ανήκεις σήμερα, τώρα και όχι "ίσως", "αύριο", "αν" κλπ.

Για πόσο καιρό το ΚΚΕ θα ταλαντεύεται ανάμεσα στη μια γραμμή και την άλλη, δεν το ξέρω. Ούτε μπορώ να προβλέψω την έκβαση της ταλάντευσης. Εδώ είμαστε και θα το δούμε κι εσείς κι εγώ.

Γράκχος

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Δε διαφωνώ, "με υπογραφή..", για τις τρέχουσες διαθέσεις της α.τ. στην Ελλάδα (και όχι της "ελληνικής α.τ."). Αυτά με τα γκρέζιτ κλπ. περισσότερο για "αχτιφάρισμα" και Ψ.Π. τα βλέπω κι εγώ, για υποβοήθηση των "μέτρων". Αλλωστε, μια μεγάλη δυσκολία είναι πως ο ίδιος ο Λαός, ενώ μένει εγκλωβισμένος στον Καπιταλισμό, δε δείχνει διατεθειμένος να προσαρμοστεί γρήγορα σε τυχοδιωκτισμούς της α.τ. και εμμένει σε πιό ..."συντηρητικά"(!) και "ενσωματώσιμα"(!) αιτήματα, όπως 751 €, δουλειά, ασφάλιση, κλπ., αντί να ...ξανοίγεται σε ..."επαναστατικά" άλματα, όπως η "έξοδος από ΕΕ με Καπιταλισμό"!!
Ομως η κατάσταση διεθνώς φαίνεται πολύ ρευστή, όλα είναι πιθανά, αντίπαλο δέος δεν υπάρχει κι αυτό ευνοεί τους κάθε λογής τυχοδιωχτισμούς. Και βέβαια καθένας (αρκεί να μην είναι αριστερός...) καταλαβαίνει, πως δόξα τω θεώ, Καπιταλισμός μπορεί να υπάρξει και εκτός ΕΕ, ακόμη και για την Ελλάδα σήμερα.
Ο μέσος αστός ξέρει, πως, στην ανάγκη, κι έξω από την ΕΕ μπορεί να την βγάλει, ...αρκεί να έχει μαλάκες αριστερούς να του βάνουνε πλάτη, και να φορτώνουνται τα κερατιάτικα.

Ανώνυμος είπε...

@ kk1
΄Ισως να είμαι σε σύγχυση, ίσως δεν έχω αντιληφθεί τόσο καλά όσο εσύ την κομματική στρατηγική, αλλά πάει πολύ να εγκαλείς όποιον θέτει την ανάγκη προβολής της αποδέσμευσης από την Ε.Ε ότι θέλει έναν "καλό" καπιταλισμό κτλ. ιδίως όταν υποστηρίζει ότι το αίτημα της αποδέσμευσης αποτελεί μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης, ενώ την ίδια στιγμή από πουθενά δεν τεκμηριώνεται στην παρούσα φάση ότι το εεληνικό κεφάλαιο θέλει να διαρρήξει τους δεσμούς του με την Ε.Ε (πολιτική δε γίνεται με υποθέσεις). Και επειδή και εσύ πολλά γράφεις για θεωρίες σταδίων και για το ζήτημα της εξουσίας που είναι το Α και το Ω για το ΚΚΕ, έχω να κάνω μόνο δύο σχόλια : 1) όντως το ζήτημα της εξουσίας είναι το βασικό, αλλά λύνεται σαν ώριμο ιστορικά και άμεσο πολιτικό καθήκον με συγκεκριμένες πολιτικές, μαζικές και στρατιωτικές ενέργειες που θα τις αποφασίσει στην ώρα τους το Κόμμα. Σε κάθε άλλη περίπτωση και χωρίς να υποτιμούμε την ανάγκη προβολής του στρατηγικού στόχου έχουμε να κάνουμε με ζήτημα μαζικής προπαγάνδας. Με ανακοινώσεις και προφορικές τοποθετήσεις απλώς προβάλλεις τον τελικό σου στόχο, πράγμα σημαντικό, αλλά δεν ανατρέπεις μόνο έτσι την αστική εξουσία. 2) Μεγάλο μπέρδεμα η θεωρία των σταδίων, προσωπικά δεν έχω καταλήξει αλλά δεν έχω και τόσο κοντή μνήμη όπως εσύ, καθώς το ΚΚΕ και στο 16ο και στο 17ο Συνέδριο του (δεν σε πάω πιο πίσω) έβαζε ζήτημα συπείρωσης και πάλης για αποδέσμευση από την Ε.Ε χωρίς να το συνδυάζει ρητορικά με το σοσιαλισμό. Οπότε στο Πρόγραμμα του 19ου ο συνδυασμός μόνο πλεονασμός νομίζω ότι είναι, γιατί εγώ τουλάχιστον δεν έχω διαβάσει σε πρόσφατο κομματικό ντοκουμέντο καμιά θέση που να λέει ότι η στρατηγική μας μέχρι και το 18ο Συνέδριο ήταν οπορτουνιστική, εφόσον ισχύει η δική σου υπόθεση ότι η ρήξη με την Ε.Ε είναι αστική πολιτική.
Μπορεί βέβαια να πέφτω έξω, δε διεκδικώ κανένα αλάθητο..
Κνιτάκος 1998

zoot horn rollo είπε...

Για "αμηχανια" δεν εγραψες, ολα τα αλλα κουτακια "τικαρισμενα".

Ανώνυμος είπε...

Τη περίοδο από τον Απρίλιο του 1936 ως τον Οκτώβριο του 1940 όπότε και έγινε η ιταλική επίθεση, το ελληνικό αστικό κράτος είχε μπει σε φάση προετοιμασίας για τον πόλεμο. Το απολύτως κυρίαρχο τμήμα της αστικής τάξης και των θεσμών της ήταν σταθερά προσανατολισμένο στη Μ. Βρετανία (όποιος θέλει ας κάνει συγκρίσεις με το τι ίσχυε κατά τον Α' ΠΠ σχετικά με την εμπλοκή της χώρας). Κι όποιο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού είχε μια παραπάνω διάθεση να αμφισβητήσει την κυριαρχούσα άποψη, είτε είχε καταφύγει ήδη στο εξωτερικό (πχ Πλαστήρας), είτε εκπαραθυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο (πχ Σκυλακάκης, Παπαχελάς).
Βέβαια, αμέσως μόλις καταλήφθηκε η Αθήνα και σχηματίστηκε κυβέρνηση, ο Τσολάκογλου περιγράφει πολύ γλαφυρά το πλήθος όσων (εκπρόσωπων φορέων όπως πχ επιμελητηρίων ή φυσικών προσώπων αρκετά γνωστών στο πολιτικό στερέωμα) τον επισκέφτηκαν είτε για να τον συγχαρούν, είτε για να τον συμβουλεύσουν/καθοδηγήσουν είτε και για τα δύο. Στον Τύπο μπορεί κάποιος να αναζητήσει τα άρθρα των "ναυαρχίδων", του Βήματος και της Καθημερινής, για το κλίμα που καλλιεργούσαν και τη γραμμή που περνούσαν. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι αυτοί μπορεί να έπραξαν έτσι υπό το φόβο ή τον πανικό. Η μελέτη όμως της πορείας τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής αποδεικνύει ότι τα περισσότερα από τα "παλιά τζάκια" την έβγαλαν απολύτως καθαρή και αναπτύχθηκαν περαιτέρω(*) κατά την Κατοχή και δίπλα τους βέβαια ξεπήδησαν κι αρκετά καινούργια. Αυτό αποδεικνύει ότι τα όσα έπραξαν αμέσως μόλις ορκίστηκε ο Τσολάκογλου, δεν ήταν προϊόν κανενός φόβου ή πανικού αλλά αντίθετα προϊόν ψυχρότατης συμφεροντολογικής λογικής και προετοιμασίας από τη στιγμή ήδη που κηρύχθηκε ο πόλεμος και πολύ περισσότερο από το χειμώνα του 40-41 και μετά (όταν έγινε σαφές ότι οι Βρετανοί δεν είχαν σκοπό να δεσμεύσουν δυνάμεις πέραν ενός σχετικά χαμηλού ορίου). Όλοι αυτοί, με περισσότερη ατιμία από τον Τσολάκογλου θα έλεγα εγώ, δεν ήταν κρυμμένοι κάπου τη περίοδο 1936-1940, τις φιλοαγγλικές δυνάμεις υποστήριζαν με πάθος και μαζί τους τα βρήκαν υπέροχα (σα να μην είχε περάσει ούτε μια μέρα) από την επόμενη στιγμή που φύγαν οι Γερμανοί. Είχαν όμως την ευελιξία, αφού η νέα κατάσταση δεν αμφισβητούσε το δικαίωμά τους να καρπώνονται υπεραξία, να συνεχίσουν να είναι προνομιούχοι εις βάρος των πολλών και όχι μόνο να αναπληρώσουν τις όποιες αρχικές απώλειες αλλά στο τέλος να είναι οι περισσότερο κερδισμένοι. Όσοι λοιπόν παρόλο το πλήθος τέτοιων εμπειριών συνεχίζουν να υπερασπίζονται έναν κολοβό αντι-ιμπεριαλισμό εγώ πάλι λέω ότι είτε τα συμφέροντα τέτοιων τζακιών υπερασπίζονται ή τέτοια τζάκια που θα φυτρώσουν ονειρεύονται να γίνουν ή να υπηρετήσουν. Αυτοί οι κολοβοί αντι-ιμπεριαλιστές του σήμερα, τύπου κυρίου Γράκχου, κάλλιστα δύνανται να είναι οι γερμανοτσολιάδες/αμερικανοτσολιάδες/ρωσοτσολιάδςες ή ότι άλλο, του αύριο .
ρα
(*) ένα γλαφυρό παράδειγμα μπορεί νομίζω να βρει κανείς αν πχ χτυπήσει Alpha Aστικά Ακίνητα, τη θυγατρική της Alpha τράπεζας (τότε λεγόταν "Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως) που παρέχει υπηρεσίες για όλο το εύρος της αγοράς ακινήτων, και διαπιστώσει ότι έτος ίδρυσης της είναι το 1942(!). Όταν οι πολλοί βλέπαν τα κάρα με τους νεκρούς από την πείνα κάποιοι άλλοι διέκριναν επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.

Αναυδος είπε...

Μου φαινεται ότι ξεχναμε τα βασικα
1. Εξ’ορισμου η αστικη ταξη στο εσωτερικο της ταλανιζεται από σφοδρους ανταγωνισμους και αντιθεσεις. Ενιαια είναι η αστικη ταξη μονο στον πόλεμο της εναντια στην εργατικη ταξη

2. Η Ευρωπαικη ολοκληρωση δεν είναι μια αιωνια διαδικασια η ΕΕ δεν θα υπαρχει για παντα. Η συμμετοχη στην ΕΕ ειχε οφελη για καποια κεφαλαια και για καποια αλλα ειχε λιγοτερα οφελη ή και ζημιες (κλωστουφαντουργιες, νηματουργιες, ναυπηγεια κλπ)

3. Επιπροσθετα η κριση δηλ η συρρικνωση της υπεραξιας που πρεπει να μοιραστουν τα κεφαλαια μεταξυ τους εντεινει την αντιπαραθεση εξου και μπρεξιτ, λεπεν, afd, XA καρατζαφερης κλπ που επιδιωκουν ή συζητουν την αποχωρηση από την ΕΕ και την επιστροφη σε εθνικο νομισμα Ολοι αυτοι εκφραζουν μεριδες κεφαλαιου που πλεονδεν είναι ότι δεν κερδιζει τοσο οσο άλλες μεριδες αλλα χανει από τη συμμετοχη στην ΕΕ Προσθεστε εδώ την απωλεια των τραπεζων για το ελληνικο κεφαλαιο και εχετε μια εικονα για το τι διακυβεβευεται

4. πολλά λεγονται και γραφονται για τη δηθεν απεμπολιση της τακτικης του ΚΚΕ προς οφελος της στρατηγικης του. Η πραγματικοτητα όμως είναι ότι το ΚΚΕ προσαρμοζει την τακτικη του στις αντικειμενικες αλλαγες. Και η κριση και οι φυγοκεντρες τασεις ενοτς της ΕΕ είναι μια σημαντκοτατη αλλαγη. Αν δεν θελει το ΚΚΕ να συρθει πισω από αστικα συμφεροντα όπως εκοντες ακοντες κανουν ανταρσυα και λαε οφειλει να συνδεσει την αποδεσμευση από την ΕΕ με τον αγωνα για τη λαικη εξουσια

Ανώνυμος είπε...

Ξαναάκουσε Κνιτάκο,
Το τι έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου και τι όχι ποσώς με απασχολεί! Ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια. Και μη μας υποκρίνεσαι ότι δεν καταλαβαίνεις για τα στάδια. Μια χαρά καταλαβαίνεις τι σου λέω! Όπως φαντάζομαι καταλαβαίνεις ότι μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού δεν μεσολαβεί άλλο ενδιάμεσο σύστημα ή άλλη αξουσία!
Και αφού μας τα λές αυτά γράφεις "Με ανακοινώσεις και προφορικές τοποθετήσεις απλώς προβάλλεις τον τελικό σου στόχο, πράγμα σημαντικό, αλλά δεν ανατρέπεις μόνο έτσι την αστική εξουσία". Το ίδιο όμως ισχύει και για την Ε.Ε.
Γιατί λοιπόν δεν μας το λές καθαρά όπως ο φίλος σου ο Γράκχος, να διαχυθεί το ΚΚΕ σε μια θολή πολιτική συμμαχία αντιΕΕ μαζί με αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις;;; Και τελικα΄ποιο θα είναι το περιεχόμενο, να γίνει το ΚΚΕ ουρά σε μια κυβέρνηση διαχείρισης. Ποιο εργατικό κίνημα, τι να γίνει υπόθεση πάλης και των μαζών η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ!!!!! "Λαική" συσπείρωση, κολεγιές από τα πάνω και παραγοντισμοί και ψηφους στις εκλογές. Αλλά μην τυχών και ενοχλήσουμε την αστική εξουσία. Μην τρομάξουμε τους μικροαστούς με την ταξική πάλη. Χώσαμε και την ΕΕΔΥΕ μέσα, τα κάναμε όλα μια σαλάτα... Και στο κάτω κάτω τι εμποδίζει όλους αυτούς που μας τα σερβίρουν να ενταχθούν στην ΕΕΔΥΕ και στο ΠΑΜΕ και να φωνάζουν ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. ¨η μήπως να φτιάξουμε μια συσπείρωση για την ΕΕ,μία για το €,μία για το ΝΑΤΟ, μια και για...τη χελώνα καρέτα-καρέτα!!!
Και επειδή πολλά γράφετε για τον τρόπο ανατροπής της αστικής εξουσίας, τα πράγματα είναι πολύ απλά:Όταν θέλεις να το κάνεις και να οργανώσεις σχέδιο, το λές και στις ανακοινώσεις σου για ζύμωση και προπαγάνδα, γιατί αυτό είναι το κύριο. Αντίθετα όταν δεν θές να το κάνεις και δεν το επιδιώκεις, αποφεύγεις, σαν το διάολο το λιβάνι, να το γράφεις και στις ανακοινώσεις σου! Τα ΚΚ δεν είναι κάποια "αντι-" κόμματα, είναι κόμματα της εργατικής τάξης, κόμματα της νέας εξουσίας, κόμματα του σοσιαλισμού και της ταξικής πάλης!!! Όποιος τα φοβάται και δεν τα θέλει, ας μείνει στα "αντί-" του, ας μείνει στα σαλόνια του και ας ψάχνει μια νέα "αριστερή" διακυβέρνηση του καπιταλισμού. Και αν φοβάστε στη δουλειά σας να πείτε την αποψή σας...δεν πειράζει, αφήστε στο ΚΚΕ και στα μέλη του να κάνουν μαζική δουλεία. Αλλά πάψτε με την χρεοκοπημένη παραμύθα!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Απλά να σημειώσω ότι δεν υπάρχει μόνο το σενάριο της οικειοθελούς εξόδου της Ελλάδας αλλά και της εκδίωξης ή αυτό της συρρίκνωσης της ΕΕ ή και διάλυσής της ακόμα. Ανεξάρτητα του πόσες πιθανότητες δίνει αυτή τη στιγμή κάποιος σε κάθε ένα από αυτά τα ενδεχόμενα, δε μπορεί να κάνει συλλογισμούς σα να μην υπάρχουν.
ρα

Ανώνυμος είπε...

Ένα 19Ο και ένα 20ο Πρόγραμμα γράφουν για το τι θα κάνει το ΚΚΕ σε περίπτωση Ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Αλλά δεν διαπιστώνω καμία συγκεκριμένη κριτική στις Θέσεις.

Στο Σύριζα έδωσαν 3 - 5 ευκαιρίες (Αντιμνημονιακό Μέτωπο το 2012, Ευρωεκλογές- Αυτοδιοικητικές 2014, Πρώτες Εκλογές 2015, Δημοψήφισμα 2015. Και ας έλεγε ο Σύριζα πως εκ-βάθους καρδίας «ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Στήριξαν τόσα «κινήματα πόλεων» με επικεφαλής Λαφαζαναίους. Εκεί που ήταν οι «αυτοτελείς μορφές συσπείρωσης»;
Κατέληξαν σε επευφημίες στον Βαρουφάκη όταν παρέτεινε το δεύτερο μνημόνιο. Χωρίς να την περάσει καν από την Βουλή. Πολυ «άμεση» η δημοκρατία!
Και στο Μνημόνιο Νο3 ήδη έτοιμο από τις 2 Ιουλίου (αίτημα στον ESM για δάνειο με λίστα μέτρων) . Ένα μνημόνιο για το οποίο είχε προηγηθεί η δημοσίως γνωστή ανταλλαγή επιστολών τον Ιούνιο του 2015.

Ας κάνουν και αυτοί ένα βήμα στην πράξη από το να ψηφίζουν ή να συμμετέχουν ή να στηρίζουν σε «κινήματα», κόμματα, «πρωτοβουλίες», φερετζέδες της Σοσιαλδημοκρατίας. Είπαμε, το ΚΚΕ δεν καταλαβαίνει. Δίνει το χέρι του σε αυτούς που σηκώνονται όχι όμως σε αυτούς που θέλουν να καθίσουν.

Ας δώσουν οι μία φορά το χέρι τους προς το ΚΚΕ. Όλοι τους μαζί μία ψήφο στο ΚΚΕ να δούμε αν εννοεί στην Πράξη αυτά που δηλώνει, μία συσπείρωση στις λαϊκές συμμαχίες στην περιοχή τους, ένα κουπόνι, μία αγορά «Ρ» την εβδομάδα, ένα διάβασμα έστω και διαγώνιο στο 902.gr., μία συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ό,τι μπορούν αν εννοούν αυτά που ισχυρίζονται.

Υ.Γ. Μία «ανακοίνωση» με ενδεχόμενες «προφορικές ποινές» των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ
από τα Δικαστήρια των Ευελπίδων
http://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/124317/sgkentrosi-allileggyis-stoys-35-diokomenoys-syndikalistes-toy

Ανώνυμος είπε...

Ξαναάκουσε ΚΚ1

Ποσώς με απασχολεί η άποψη σου περί του αν εγώ θέλω διάλυση του ΚΚΕ σε μια οπορτουνιστική-θολή κτλ.συμμαχία. Μαθε να απαντάς και να σχολιάζεις αυτό που σου λέει ο συνομιλητής σου και όχι αυτό που εσύ επιθυμείς να λέει για να μπορείς να χτίζεις έτσι την ανταπάντηση σου. Και επειδή βρίσκομαι στο στενό περίγυρο του Κόμματος και κινηματικά μετέχω στο Παμε, καλό είναι χωρίς ύφος καρδιναλίου και ελαφρά τη καρδία να μη μου λες ότι θέλω το Κόμμα να γίνει κόμμα αστικής διαχείρισης, καθώς βλέπω " μεγάλη προθυμία" να συμβάλεις στους προγραμματικούς στόχους του Κόμματος και του 20ου συνεδρίου που είναι ανάμεσα στα άλλα και η κοινωνική συμμαχία. Τέλος, τα περί σταδίων τα ακούω βερεσέ, ο καθένας λέι ό,τι θέλει,πολλά από όσα μάλλον πιστεύεις ότι αποτελούν τη στρατηγική των σταδίων τα έχω ξανακούσει γύρω στα 1995-98 από ναρίτες στη σχολή μου περί του ρεφορμιστικού ΚΚΕ και της στρατηγικής του σαν κνιτάκος, και από τότε πιστεύω ότι η επαναστατικη στρατηγική δεν είναι μόνο θέμα διακηρύξεων (βλέπεις τότε σε φιλολογικό επίπεδο μου φαινόταν πιο "επαναστατική" η θέση των ναριτών, αλλά βλέπεις ήμουν "κολλημένος" με το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ, ώσπου η πολιτική πρακτική των ΕΑΑΚ και του Ναρ στα γεγονότα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία με έπεισαν πόσο μηδαμινή αξία έχουν οι εν λόγω "επαναστατικές διακηρύξεις" )
Και επειδή εσύ είσαι κομματικό μέλος αν κρίνω από αυτά που γράφεις, πόσο προωθείς τη γραμμή όταν ταυτίζεις με το συριζα ένα συναγωνιστή σου στο Πάμε και τον προτρέπεις με άνεση να πάει σπίτι του ή να ενταχθεί στα οπορτουνιστικά μορφώματα μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνεί 100% με τη δική σου στρατηγική ή ακόμη πιο εύκολα έχεις και άποψη για το τί λέει και κάνει στη δουλεια του ;
Υγ. Δε πειράζει , και όταν ήμασταν τρεις και ο κούκος στη Σπουδάζουσα μαθημένος ήμουν να ακούω τις εύκολες λοιδορίες των "υπερεπαναστατών", αλλά ποτέ δεν ξεχνώ ότι το ΚΚΕ πάει μεκριά γιατί έρχεται από μακριά, κάπως έτσι δε το λέει και ένα ρητό ;
Κνιτάκος 1998

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί ο λαός να είναι επιφυλακτικός, απογοητευμένος μετά το σοκ στο Δημοψήφισμα που διεξάχθηκε μόνο μέσα σε μία εβδομάδα, κουρασμένος από 6 χρόνια πορείες και μνημόνια, να σκέφτεται τι θα γίνει αν έρθει στα πράγματα το ΚΚΕ, να θεωρεί θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση από τους «έξω» αν έρθει το ΚΚΕ στα πράγματα, να φοβάται μήπως θα πεινάσει περισσότερο.

Ο λαός Δεν είναι εξαπατημένος λόγω «έλλειψης πληροφόρησης», σε κάποια που αφορούν το ΚΚΕ. Γνωρίζει κάποια πράγματα.

Η Καθημερινή εκφράζει «σκέψεις» για την νομιμότητα του ΚΚΕ με αφορμή την θέση του για τον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. «Αυθόρμητοι» ακροατές τα μισολένε, όχι τόσο καθαρά, για την νομιμότητα ή την «χρησιμότητα» του ΚΚΕ που «ψηφίζει πάντα όχι» και «δεν βοηθά για μεγάλη αριστερά» στον Real FM. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δικάζονται κάθε δύο με τρεις εβδομάδες στα δικαστήρια. Μαθητοδικεία και Αγροτοδικεία συνεχίζουν να λειτουργούν.

O Μάκης το δήλωσε πριν τις 25/1/2015:
«Αριστερά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν ξέρουμε και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε 2η φορά λάθος σαν αυτό της Βάρκιζας. Να σας το πω με μία κουβέντα: Βάρκιζα Τέλος».
Ο πάντα προκλητικά ειρωνικός, «αριστερός», Οικονομέας του Mega πάγωσε. https://www.youtube.com/watch?v=8ijQTTkTFbo

Αν όλα τα προηγούμενα κάποιοι τα θεωρείται «λόγια», δική σας η αντίληψη με την οποία διαφωνώ

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Κνιτάκο,
Τώρα έχεις αρχίσει και βγάζεις τον πραγματικό εαυτό σου. Μας τέλειωσαν (επιτέλους λέω εγώ) οι φιοριτούρες και αέναοι "προβληματισμοί" του "σκέφτομαι και γράφω", το δήθεν δεν κατάλαβα,του και καλά "καλή η γραμμή" του ΚΚΕ αλλά να το πάρουμε κι αλλιώς...
Μπράβο!!! Μόνο που αυτά που γράφεις είναι τα μόνιμα ΜΟΤΟ συγκεκριμένων ναυαγίων που πέρασαν για λίγο από το ΚΚΕ, διαφωνούν ανοιχτά με τη στρατηγική του, φλερτάρουν ανοιχτά με "ΕΑ", "ΝΣ" και "Κορδάτο" και το μόνο που κάνουν είναι να φραξιονίζουν ενάντια στο κόμμα χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο!
Και κοίτα τι έγραψες, "πολλά από όσα μάλλον πιστεύεις ότι αποτελούν τη στρατηγική των σταδίων τα έχω ξανακούσει γύρω στα 1995-98". Μόνο που τότε το ΝΑΡ είχε πρόγραμμα με 5 στάδια...μέχρι τον κομμουνισμό. Και εσύ ούτε που κατάφερνες να τους απαντήσεις. Τελικά ποιος έχει το πρόβλημα, το ΚΚΕ ή εσύ που δεν κατάλαβες τον οπορτουνισμό του ΝΑΡ που σου φάνταζαι "υπερεπεναστατικό";;;;;
Αλλά ξέχασα, ντρέπεσαι να πείς ότι η πρόταση περι πρωτοβουλιών ενάντια στην ΕΕ είναι πρόταση για συνεργασία που πιάνει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΛΑΕ!!!!!!!
Οσο για το αν είσαι στο ΠΑΜΕ, ποσώς με ενδιαφέρει! Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στο ΠΑΜΕ και στις επιτροπές αγώνα, ανεξάτητα από το τι ψηφίζει. Αλλά αν έχεις και τα κότσια να πείς και εκεί καθαρά την αποψή σου, ότι δηλαδή θεωρείς στενή τη γραμμή του ΚΚΕ στο κίνημα. Πάντως αν κατάλαβες ότι η κοινωνική συμμαχία είναι η πολιτική κολεγια με τονκάθε οπορτουνιστή, τότε τι να σου πώ!!! Πάντως άλλοι τα λένε αυτά, σίγουρα πάντως όχι το ΚΚΕ!
Όσο για το τι λές και τι εννοείς, το τι καταλαβαίνω εγώ, η ενόχληση και η αντιδρασή σου σου απλά με επιβεβαιώνει. Ασε τα σάπια λοιπόν, έχουν γράψει κι άλλοι πονηρούληδες εδώ μέσα με ακριβώς ίδια τακτική και ίδια επιχειρηματολογία!
Ολών σας η καούρα είναι το αν καποιος που σας απαντά είναι η δεν είναι ΚΜ. Μην αγχώνεσαι, όταν διαβάζεις καθημερινά "Ρ" και ΚΟΜΕΠ, διαμορφώνεις το επίπεδο να απαντάς και ας μην είσαι μέλος του ΚΚΕ. Και να ξέρεις ότι είμαστε παρα πολλοί οπαδοί του ΚΚΕ που είμαστε έτσι και κοιτάμε με μισό μάτι κατι τύπους που το παίζουν και καλά διανόηση... Εσείς, οι κρυψίνοι, που χύνετε χολή για το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, αλλά μια ζώη στις παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ πατε και χώνεστε!
Και μην αγχώνεσαι, το ΝΑΡ εξακολουθεί να κριτικάρει το ΚΚΕ για ρεφορμισμό...ακριβώς με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιείς και εσύ!
Ε,όχι και το ΚΚΕ και τα μέλη του δεν κάνουν πράξη τις διακηρύξεις τους!!! Λίγο ντροπή δεν βλάπτει! Εκτός αν κατάλαβες ότι το 1999 έγινε η επανάσταση!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός
1)Τα λεφτά για τους γραφειοκράτες της ΕΕ θα πάνε στην Υγεία στην Βρετανία όπως είπατε πριν το δημοψήφισμα; Όχι ποτέ δεν το είπα αυτό απάντησε ο Φάρατζ. Ας το είπε δημόσια και στις κάμερες!

Το "έξοδος από ΕΕ με Καπιταλισμό" έκανε πράξη και το κόμμα του Φάρατζ (Κόμμα Ανεξαρτησίας χωρίς να μας λένε σε ποιον οι Άγγλοι είναι υπόδουλοι)και τώρα κάνει κωλοτούμπες! Ε ναι μετά φταίει το ΚΚΕ που τονίζει την έξοδο με Λαϊκή Εξουσία. Για να τονίζει όχι μόνο την μορφή αλλά και το περιεχόμενο στο αίτημα

Α ρε «συντρόφισσα» Τερέζα Μέι υλοποιείς τις προϋποθέσεις για τον σοσιαλισμό «ύπουλα», μέσω Συντηρητικού Κόμματος! Αν στο ενδιάμεσο μείνουν οι επιχειρηματίες του Η.Β. μέσα στην ΕΕ-φεύγοντας πολιτικά, αν δεν γίνει 2ο δημοψήφισμα για Bremain και λοιπούς αστικούς χειρισμούς

«Επιπλέον παραδέχτηκε ότι οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι και γαλακτοπαραγωγοί θα μπορούσαν να δουν σε προϊόντα που πωλούν στις χώρες - μέλη της ΕΕ δασμούς αυξημένους κατά 40%, στο πλαίσιο κανονισμών που επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία με την ΕΕ.
Επίσης οι αεροπορικές εταιρείες της Βρετανίας θα χάσουν τα δικαιώματα μειωμένου κόστους των μεταφορών στο πλαίσιο της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί».
Δέχτηκε επίσης ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να χάσουν το λεγόμενο «διαβατήριο» στις αγορές της ΕΕ.»
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9277086

2) «να φύγετε..μένοντας» λέει η Τούρκικη Αστική Τάξη στην Ολλανδική.
Φεύγουν οι πρόξενοι αλλά οι Ολλανδικές Επιχειρήσεις..μένουν!
Η «μεγάλη εικόνα»...
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9276684
... και οι προεκτάσεις της
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9276639

3) Τελικά Σεχτάρ, ο Καραμανλής του 1974 ήταν μεγάλος..Σοσιαλιστής!
Εθνικοποιήσεις σε μεγάλες εταιρίες, εκτός στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ (στο άλλο σκέλος ήταν εντός).
Καλά τα λένε οι νεοφιλελέδες πως ήμασταν..σοβιετική χώρα ! ! (σοβιετική με επιχειρηματίες, καπιταλισμό, εντός εε και νατο θα τρόλλαρα)

@ρα
Πολύ χρήσιμο το ιστορικό σχόλιο σου -10:05 π.μ.

@ Μπρεζνιεφικό απολίθωμα
Δικό μου και το σημερινό "χωρίς ψευδώνυμο" σχόλιο -3:43 μ.μ. στο παρόν ποστ

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Μια παρατήρηση μόνο, για την ουσία της συζήτησης.

Το να πεις οτι "δεν υπάρχει μέρος της α.τ. που να αναζητά αλλο ιμπεριαλιστικό προσανατολισμό" είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Μιλάμε για τη χώρα που το τρίτο κόμμα(ΧΑ) είναι αναμφανδών υπέρ της στροφής προς Ρωσσία-Κίνα. Μαζί με αυτήν και ένας σκασμός απο κομματίδια και οργανώσεις απο τη ΛΑΕ μέχρι τον Καζάκη και απο τον Καρατζαφέρη-Μπαλτάκο μέχρι δε ξέρω και γω ποιόν.

Μιλάμε για τη χώρα που οι αμερικάνοι ενορχήστρωσαν τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της ο οποίος ήθελε στροφή προς τη Ρωσσία(Καραμανλης).

Ολοι αυτοί δεν το κάνουν απο μόνοι τους, ούτε για το καλό της εργατικής τάξης. Κάποιων τα συμφέροντα εκφράζουν.

Οπότε μη λέμε ελαφρά τη καρδία "όλη η αστική τάξη είναι αναφανδών υπέρ ΕΕ" γιατί δε στέκει.

Αυτά.

Σ.


Ανώνυμος είπε...

"Και επειδή εσύ είσαι κομματικό μέλος αν κρίνω από αυτά που γράφεις"

Συγνώμη που μπαίνω στην συζήτηση άκυρος. Γενικά σε σέβομαι άπειρα και θεωρώ ότι δεν σου συμπεριφέρεται καλά ο kk-1 και ούτε αντιλαμβάνεται τι είπες, αλλά κάπου το έχασες το δίκιο σου. Θες να μου πεις ότι μόλις ταύτισες κάποιον (μικρότερο σου σε ηλικία- μην κοροϊδευόμαστε) που θεωρείς κομματικό με τις αναλύσεις του ναρ ειδικά εκείνης της εποχής; Πολλή αξία τους δίνεις.

Οταν ήσουν στην σπουδάζουσα τα τωρινά κνιτάκια μας φορούσαν πάνα. Και τώρα βγαίνουν και μας βάζουν τα γυαλιά σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και αν δεν έζησαν όσα εσύ ή εγώ ή ακόμα και αν δεν έχουν πάντα δίκιο. Μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό στο ότι η συνείδηση μας μαθαίνει και... ξεμαθαίνει πράγματα δεν υπάρχει.

Δεν καμώνομαι ότι ξέρω την γραμμή καλύτερα από έσενα. Ισα ίσα το ανάποδο συμβαίνει. Ημουν από αυτούς τους "υπερεπαναστάτες" που λες και δεν νιώθω καθόλου περήφανος για αυτό. Μόλις τα τελευταία χρόνια παλεύω να καταλάβω πέντε πράγματα, αλλά κάτι με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να προστατεύουμε ότι μπορούμε. Δεν συμφωνείς;

Ο.Χ.Ε.Π.

skatopsyxos είπε...

Να κάνω μια ερώτηση προς όσους υποστηρίζουν "έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς αστερίσκους,σαν άμεσο αίτημα κ.λπ.":Ωραία,έξοδος από Ε.Ε..Μετά τι;Καταφέρετε να απαντήσετε σε αυτό με σαφήνεια,χωρίς αστερίσκους κ.λπ. θα ξέρουμε και που σκατά συμφωνούμε ή διαφωνούμε.

Επίσης,μπορείτε να μην τσακώνεστε και να μην ρίχνετε χαρακτηρισμούς.Ειδικά προς τον ΓΜ πάει αυτό(και όποιον άλλον μπορεί να συμφωνεί με αυτόν τον τρόπο).Δεν γίνεται φίλε να λες πως όσοι μπορεί να έχουν απορίες ή να μην το έχουν 1000% ξεκάθαρο έχουν πάθει Αλτσχάιμερ.Guess what,ούτε κι εσύ έχεις ξεκάθαρο τι πάει να πει συντροφικότητα ή πως ζυμώνουν την πολιτική τους θέση οι κομμουνιστές και μερικά ακόμα.Οι μπολσεβίκοι δεν έκαναν επανάσταση λέγοντας σε όσους είχαν απορίες ή διαφωνίες σε επιμέρους,τέλος πάντων προς όσους μπορεί κάπου να μην το είχαν πιάσει ολόσωστα,πως πάσχουν από Αλτσχάιμερ.Αφού μπήκαν μπρος και οι Θέσεις και ο προσυνεδριακός,τότε φαντάζομαι ξέρετε πως αποτελεί κομμάτι της αυτοκριτικής πως ακόμα δεν έχει απορροφηθεί και κατανοηθεί πλήρως το πρόγραμμα και όλες οι πτυχές της κοσμοθεωρίας(εμού συμπεριλαμβανομένου) από όλους παρά τα πολλά θετικά βήματα.Χαλαρώστε την πέτσα σας και αν είναι να βγάλετε νεύρα και τσαμπουκά,βγάλτε τα εκεί που πρέπει,προς αυτούς που πρέπει.Αυτό το λέω για να το ακούσω κι εγώ,γιατί καμιά φορά το ξεχνάω.

Ανώνυμος είπε...

-- Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζεται σαν κόμμα με θέσεις ενάντια στην ΕΕ. Είναι έτσι;
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7137518

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Τώρα, ποιος θυμάται καλά τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ποιος τις μεταφέρει διαστρεβλωμές και κατα το δοκούν, μπορεί ο καθένας να το ελέγξει! Δεν χρειάζεται να επαναφέρω αποσπάσματα από τις αποφάσεις συνεδρίων του ΚΚΕ. Στο κάτω κάτω το ΚΚΕ έχει υποχρέωση να επανεκτιμά,να διορθώνει, να συμπληρώνει και να εμπλουτίζει τις θέσεις του με ολοκληρωμένα συμπεράσματα όταν είναι απαραίτητο!
Από εκεί και πέρα τι έκανε ο Κνιτάκος; Με πιο χαλαρό τρόπο (άλλωστε το ίδιο κάνει συνέχεια) μας επανέφερε το story περί κυβέρνησης ΑΑΔΜ και το πρόγραμμα του 15ου συνέδριου (μήπως ξεχάσαμε τη σπέκουλα γύρω από αυτό το θέμα από το 2012;;;;;). Ξανά μανά τα ίδια 10 χρόνια ακούω, την ίδια κασέτα με αφορμή κάθε συνέδριο του ΚΚΕ. Τώρα μας τελείωσε το 15ο και πιάσαμε το 16ο και το 17ο με αφορμή την ΕΕ (Για όποιον δεν κατάλαβε τι μας έθεσε ο Κνιτάκος σε παραπάνω σχόλιο του)! Αλλαζουνε τα νούμερα, μα το σενάριο ίδιο και απαράλλαχτο!
Πιστεψέ με ΟΧΕΠ είμαι αρκετά παλιός για να αντιλαμβάνομαι που τι πάνε τη δουλειά ορισμένοι. Και σίγουρα αρκετά παλιός για να θυμάμαι και τι έλεγε το ΝΑΡ από το 1989 και την αντιπαράθεση που άνοιγε το ΚΚΕ μαζί τους το 1995 και το 1998 και πάει λέγοντας! Για αυτό καταλαβαίνω ότι τύποι σαν τον Κνιτάκο, από τη δεκαετία του 1990 είχαν προβληματική αντίληψη και ποτέ δεν συμφωνούσαν επί της ουσίας με το πρόγραμμα του ΚΚΕ!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ skatopsyxos
"Δεν γίνεται φίλε να λες πως όσοι μπορεί να έχουν απορίες ή να μην το έχουν 1000% ξεκάθαρο έχουν πάθει Αλτσχάιμερ"

Ένα πράγμα είναι να μην έχεις κάτι ξεκάθαρο, ένα άλλο πράγμα είναι να έχεις ξεκάθαρο ότι η γραμμή είναι λάθος και ότι το ΑΑΔΜ, όπως το φαντάζεσαι, λύνει τα πάντα και ένα τρίτο πράγμα είναι να συμμετέχεις στον προσυνεδριακό του 20ου ζητώντας αλλαγή προγράμματος, έξοδο από ΕΕ σκέτη, επαναφορά του ΑΑΔΜ και τα πάντα όλα, όταν αυτά δεν είναι καν το θέμα του συνεδρίου.

Κι επειδή έγινε λόγος για συγκεκριμένο φύλλο του Ριζοσπάστη και άρα συγκεκριμένες συνεισφορές στον προσυνεδριακό, δε νομίζω να μην έγινε αντιληπτή σε πρώτη βάση η επικύρωση του προγράμματος εδώ και κάτι χρόνια, μιας και τα ίδια από τον ίδιο γράφτηκαν και στον προσυνεδριακό του 19ου.

Συμφωνώ πάντως ότι αυτοί ειδικά οι χαρακτηρισμοί θα έπρεπε να λείπουν.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Πουθενά δεν είπα ότι τα μέλη του ΚΚΕ δεν κάνουν πράξη τις διακηρύξεις τους, πουθενά δεν είπα ότι πρέπει να στηρίζουμε προτάσεις συμμαχιών με ανταρσαίους κτλ.
Τώρα ΚΚ1 αφήνω ασχολίαστη τη θέση ότι στο Πάμε δεν "εχω κότσια να στηρίξω την άποψη μου" λες και το Πάμε είναι πολιτική οργάνωση... ¨οσο για την κατηγορία που μου προσάπτεις ότι βλέπω την κοινωνική συμμαχία σαν πολιτική κολλεγιά με οπορτουνιστές, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι απαντάς σε αυτό που εκ των προτέρων έχεις στο κεφάλι σου και όχι σε αυτό που σου λέει ο άλλος. Χαρακτήριζε με "κρυψίνου που στάζει χολή για το Κόμμα", "πονηρούλη" και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη σου, πάντως μια φορά οι δικοί μου πολιτικοί, οικογενειακοί και (γιατί όχι) και συναισθηματικοι δεσμοί με το ΚΚΕ δεν πρόκειται να διαρραγούν από την "κομμουνιστική έπαρση" ορισμένων.
Οι παρατηρήσεις του ΟΧΕΠ για την πορεία της σκέψης μου στην όλη κουβέντα είναι ολόσωστες και συμφωνώ με την κριτική που με συντροφικό τρόπο μου ασκεί. Ομοίως και ο σκατόψυχος κλεινει για μένα αυτή την κουβέντα θέτοντας τα καλούπια της συζήτησης στη σωστή βάση (ας δείξουμε στον ταξικό αντίπαλο το πολιτικό μας νεύρο).
Κνιτάκος 1998

skatopsyxos είπε...

@ΓΜ

Ομολογώ πως δεν είχα διαβάσει τον προσυνεδριακό το Σάββατο.Και όμως τώρα που τον διάβασα δεν βλέπω να λέει πως το 15ο είναι χρυσό και άγιο(αν κατάλαβα καλά ποια τοποθέτηση λες)και πρέπει να ξαναγυρίσουμε εκεί.Αν έχει την οποιαδήποτε διαφωνία καλά κάνει και την διατυπώνει στο πλαίσιο του προσυνεδριακού και όχι σε άκυρα μέρη.Και τέλος πάντων,διάολε,απλά και μόνο ότι υπάρχει στον προσυνεδριακό κάποιος που λέει πως κάτι είναι λάθος στο πρόγραμμα(έστω και κατά την άποψη του),βγάζει άκυρους-για ακόμα μια φορά-όλους τους "τρου" στην απ'έξω,που όπου σταθούν και όπου βρεθούν λένε πως η ΚΕ γουστάρει να κάνει διάλογο μόνο με την ηχώ της.Να είμαστε προσεκτικοί και να μπορούμε να ξεχωρίσουμε διαφωνίες από "διαφωνίες",αλλά να είμαστε προσεκτικοί και με την στάση μας ώστε να μην καταλήξουμε να φοβόμαστε τον ίσκιο μας.Το Κόμμα δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα σε κανέναν αν ήταν πρόθυμος να πορευτεί στο πλάι του ακόμα και αν διαφωνούσε(εντός ή εκτός εισαγωγικών).Συνήθως οι "διαφωνούντες" είναι αυτοί που κλείνουν την πόρτα στο Κόμμα και πορεύονται ώστε να του κάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά.