Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Δελτίο Κομινφόρμ 11

Ας μαζέψουμε μερικές ειδήσεις της εβδομάδας για το αρχείο.

Χτες διεξήχθη η Γιουροβίζιον, γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα, με μια σειρά πανομοιότυπα τραγούδια, και νικητή έναν Πορτογάλο (Εαακίτη, όπως λέει το Λαϊκό Στρώμα) που ήθελε να φορέσει ένα μπλουζάκι με ένα σύνθημα για τους πρόσφυγες, αλλά δεν τον άφησαν οι γιουροβιζιονικές αρχές, γνωστές για τις ανθρωπιστικές τους ευαισθησίες και τη δυσανεξία τους στα πολιτικά μηνύματα, που δεν αφορούν τον αντισταλινισμό, κι άλλες τέτοιες πανανθρώπινες ευρωπαϊκές αξίες.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως κι ο αποκλεισμός της ρωσικής συμμετοχής, γιατί λέει η τραγουδίστριά της επισκέφτηκε "παράνομα" την Κριμαία, που η φασιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας τη θεωρεί δικό της έδαφος υπό ρωσική κατοχή.

Τα τελευταία χρόνια, η αγαπημένη ασχολία του κοινού της εκάστοτε διοργανώτριας ήταν να δείχνει τον ευρωπαϊκό του πολιτισμό, αποδοκιμάζοντας τη ρώσικη συμμετοχή. Τώρα τους απέκλεισαν εξ αρχής για να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα. Κι επειδή τους τραγουδιστές δεν μπορούν να τους βγάλουν ντοπέ, όπως τους αθλητές πέρσι στο Ρίο, βρίσκουν άλλες μεθόδους, που παραπέμπουν σε "ψυχροπολεμικές" εποχές, κι ας μην υπάρχει πια Σοβιετική Ένωση.

Αν τυχόν, πάντως, κάποιοι μπερδεύονται και ξεγελιούνται πχ με τις εικόνες από την πολυπληθή, πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Μόσχα, έρχονται κάποιες ειδήσεις, όπως αυτή με τις συλλήψεις μελών του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, για να τους χαλάσει έναν ωραίο συλλογισμό και να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας.

Όσο για το θεσμό-διαγωνισμό, μπορείτε να διαβάσετε εδώ ένα χορταστικό αφιέρωμα του μονίμως αχόρταστου Λαϊκού Στρώματος, σε δύο μέρη. Κι όχι, να μην περιμένετε τρίτο, επειδή νίκησε ο Εαακίτης...

-Σε άλλα νέα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ζήτησε να αλλάξει η μέρα της απεργίας, επειδή συνέπιπτε με τις φοιτητικές εκλογές, που είχαν οριστεί για τις 17. Κι η ΔΑΠ ξέρει να ορίζει τις προτεραιότητές της και να καταλαβαίνει τι είναι πραγματικά σημαντικό. Σε επόμενο επεισόδιο, μπορεί να ζητήσει την αναβολή της διεξαγωγής της επανάστασης, επειδή είχε προγραμματίσει τις ίδιες μέρες μια εκδρομή στη Μύκονο -όπου μπορεί να μείνουν πολιτικοί εξόριστοι, μετά την επικράτησή μας.

Την ίδια στιγμή, η ΠΑΣΠ της Πάτρας (όχι πως έχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους από πόλη σε πόλη, αλλά έχει κι αυτό τη σημασία του: της Πάτρας, κοντά στο "ηρωικό Καλέντζι") καταγγέλλει την Πανσπουδαστική για την παρακάτω φοβερή προεκλογική αφίσα της και την αδιαφάνεια στο δήμο, με την κόκκινη δημοτική αρχή και τα "δικά μας παιδιά" που μπήκαν από το παράθυρο. Να γελάνε και τα τσιμέντα που διόρισε ο Ανδρέας...


Κι η έμπνευση των συντρόφων συνεχίζεται, πηγαίνοντας από το καλό στο καλύτερο, καλώντας τους φοιτητές να μαυρίσουν τον παλιό κακό δικομματισμό (ΔΑΠΑΣΠ) για... καθαρά αγωνιστικούς λόγους.


Αλλά τι τα θες, οι Κνίτες δεν έχουν χιούμορ, αφού.

Όσο για τις φοιτητικές εκλογές, τελικά αναβλήθηκαν αυτές για μια βδομάδα, κι όπως ανακοινώνει η νεολαία της ΛαΕ -δηλ βασικά Αραν κι Αρας, που γεφύρωσαν το ιστορικό (;) χάσμα- θα κατεβούν σε αυτές κανονικά ως ΕΑΑΚ -για όσους τυχόν διατηρούσαν αμφιβολίες- αφού ατσάλωσαν την ενότητα με ξύλα (μεταξύ τους) κι αγώνες.
Πώς δενότανε το σχήμα...

Κρατήστε στα υπόψη και μια πρόσφατη δημοσκόπηση, που δείχνει την Ανταρσυα κοντά στο 2%, πάνω από ΛαΕ και Πλεύση, σε ένα περίεργο ερωτικό τρίγωνο, με τη ΛαΕ στη μέση, και το στόχο του 3% ως διακύβευμα κι επίδικο μαζί. Αλλά δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία...

Στο ίδιο πολιτικό μήκος κύματος, αξίζει μια αναφορά και στο πρωτοσέλιδο του Δρόμου της Αριστεράς, με ένα άρθρο του Τζ. Πέτρας που λέει "ομόφωνα στον Τσίπρα το βραβείο του προδότη της χρονιάς". Και σε αφήνει να αναρωτιέσαι τι βραβείο αξίζει σε αυτούς που πίστευαν τον Τσίπρα για δικό τους και προδόθηκαν από την πορεία του...

-Μία από τις ειδήσεις των ημερών είναι κι η συνέντευξη του ΓΓ στη Lifo, που συνήθως κυκλοφορεί με περιεχόμενο επιπέδου Σώτης, αλλά αυτή τη βδομάδα είχε ένα διαφορετικό τεύχος, με συνέντευξη Θεοδωράκη κι αναφορά στη Φρίντα Κάλο (όπου ευτυχώς είχε τα γνωστά αντισταλινικά στερεότυπα και μας έφερε στα ίσια μας).

Η συνέντευξη σχολιάστηκε για χίλιους δυο άλλους λόγους, εκτός από το περιεχόμενό της. Αξίζει να σταθεί κανείς με προσοχή στις απαντήσεις του Κουτσούμπα για το άνοιγμα της Κούβας στις αγορές, το μισθό που παίρνει, το... "κλειστό καταστατικό" του κόμματος, και το σύμφωνο συμβίωσης (ή την επιφύλαξη του κόμματος για το δικαίωμα της υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια)

-Στο τζημερικό μέτωπο, τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι πάθαιναν ΣΚΑΪ, ήρθε το (τρισάθλιο κατά τα άλλα) δίδυμο Λυριτζή-Οικονόμου να κάνει την έκπληξη και να κόψει το επικοινωνιακό σόου του "πολιτικού μάνατζερ" στον αέρα, για να τον βάλει στη θέση του, όπως κανείς άλλος μέχρι τώρα. Και αν δεν το πιστεύετε, υπάρχει το βίντεο (κι η περιγραφή εδώ) όπου ομολογώ πως περίμενα να 'ρθει μια ανατροπή, ο Πρετεντέρης έστω, μια κωλοτούμπα, ένα χάπι εντ όπου θα τα βρούνε στο κοινό μέτωπο της λογικής... Αλλά τελικά όχι.
Τα ύστερα του κόσμου (της εκμετάλλευσης).

Μας έφερε όμως στα ίσια το συγκρότημα Αλαφούζου, με τον αρθρογράφο του Πάσχο, που πάσχει από ανίατο αντικομμουνισμό, και δεν τάσσεται μεν υπέρ του Τζήμερου, αλλά δεν μπορεί να πιστέψει κιόλας αυτούς που λένε ψέματα για το Καλίν -όπου κι αν βρίσκεται αυτό. Εννοεί προφανώς το γνωστό αστικό μύθο για το Κατίν, αλλά μπορεί να τον επηρεάζει το (γεωστρατηγικής σημασίας) Καλίνινγκραντ της Ρωσίας (που όλως παραδόξως δεν έχει αλλάξει όνομα) ή ακόμα κι η Καλίνκα.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε εδώ τον αξιοσημείωτο συντονισμό φασιστοειδών και Τζήμερου, που σχολιάζει ο χτεσινός Ρίζος.

-Στο ΚΚΛΙ, εν τω μεταξύ, η διάσπαση είναι μη αναστρέψιμο γεγονός, και το ρήγμα βαθαίνει με νέα επεισόδια. Κι αν τα δύο τμήματα που διεκδικούν τον τίτλο, τα έντυπα και τα χρήματα του κόμματος θυμίζουν κάπως την κατάσταση που επικρατούσε μετά τη διάσπαση του 68' με το λεγόμενο "εσ." σε εμάς, η κρίση αγκαλιάζει και τη νεολαία, με σκηνικά που παραπέμπουν συνειρμικά στην κρίση της ΚΝΕ το 89'.

Η πιο συνεπής πτέρυγα φαίνεται να έχει την πλειοψηφία στις τάξεις της νεολαίας κι εμπόδισε την απόπειρα σύγκλησης ολομέλειας της νεολαίας στα γραφεία της Μαδρίτης από την άλλη πτέρυγα, που έχει βγάλει μάλιστα κι αφίσα καταγγελίας κατά της φράξιας, όπως την ονομάζει, σε ανακοίνωσή της όπου την κατηγορεί για μαφιόζικες μεθόδους...

Υγ: για τον τραγικό εκτροχιασμό του τρένου έξω από τη Θεσσαλονίκη, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το κείμενο στην Κατιούσα

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρομερή η αφίσα survivor.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Μάγκες ειναι χιουμορ το surviror; Εγω θελω να κοψω το χερι μου με τα χαζοαφισακια game of thrones και survivor, λες και ειναι στοχος της ζωης μου να με μαθει ο μέσος φοιτητοπαιχτουλας μέσα από ένα χαζοviral.
Μια χαρά χιούμορ έχουνε οι κνιτες, γιατί φτιάχνουνε αφισακια με το φασιστοsurvivor όμως; Ειναι καλό χιουμορ; Μην χασουμε το φοβερο κοινο των φοιτητων που βλέπουν reality, πολύ σημαντικά μυαλα, να τα προσεγγίσουμε.
Παναγιώτης

zoot horn rollo είπε...

Χαλαρωσε...

Ανώνυμος είπε...

Η προσέγγιση οφείλει να γίνεται σε άτομα που βρίσκονται κοινωνικοταξικά κοντά στο κκε ακόμα και αν δεν έχουν τα αντανακλαστικά που θες ή πόλυ μυαλό (που μεταξύ μας το πόσο σημαντικό μυαλό είσαι είναι άσχετο με το να κατανοήσεις ότι πρέπει να παλέψεις για τα ταξικά σου συμφέροντα).
Μεταξύ μας από κάτι νεολαίους που δεν τα έχουν όλα λυμένα και βλέπουν και τηλεοπτικά σκουπίδια έχω δει απείρως περισσότερες πράξεις από ότι από αυτά τα "πολύ σημαντικά μυαλά" που ισχυρίζονται πως παίζουν το μαρξισμό στα δακτυλα.

Ο.Χ.Ε.Π.

λαθραναγνώστης είπε...

Το χιούμορ και η σάτιρα είναι δείγματα ευφυίας!
Η καλύτερες αφίσες των τελευταίων χρόνων! Με κορυφαία φυσικά, αυτή με τα ζόμπι.
Συνάδελφοι που τους την έστειλα και που συνήθως είναι απαθείς εως και αντιδραστικοί σε πολιτικά θέματα, ενθουσιάστηκαν.
Είμαι σίγουρος, ότι εκφράζει πλήρως τις διαθέσεις μεγάλου μέρους του λαού γι αυτόν τον βρωμερό βούρκο που λέγεται ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Απλά τραγικό "ανοιχτό γράμμα στον λαό" απ' το ΚΚ Βενεζουέλας:

https://venezuelanalysis.com/analysis/13124


ΓΜ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Σαρώνει η Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (μεταφράζεται= "Βόρειος Ρήνος-Δυτικές περιοχές"), αν δεν διαψευστούν τα exit-poll.
Είναι το ~20% της Γερμανίας, και το συμπαγέστερο βιομηχανικό κέντρο (με την παραδοσιακή έννοια: μουντζούρα, λάδια και χημικά), της Ευρώπης, ίσως και του κόσμου. Εδώ θα βρείτε το αμιγέστερο βιομηχανικό προλεταριάτο.
Εδώ, που κάποτε ήταν η προλεταριακή βάση του KPD (η δεύτερη μετά το Βερολίνο περιοχή σε εκλογική απήχηση, που έφτασε το 14% το '47), και κυριαρχούσε η σοσιαλδημοκρατία, τώρα βγαίνει η καραμπινάτη "πεφωτισμένη" ...Δεξιά!
Ινα πληρωθεί το ρηθέν υπό των προφητών, πως το κάθε πασόκ είναι σκαλοπάτι προς τον Καπιταλισμό και όχι προς τον ....Σοσιαλισμό, όπως μας λέγανε....
Και η κάθε "πεφωτισμένη", σκαλοπάτι προς την "σκοτεινή", γνωστή και σαν Φασισμό.
Είπατε τίποτις;
Τελικά, για να ανατείλει ο ήλιος πρέπει πρώτα να δύσει.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Να προσθέσω, θυμίσω, για όσους αγνοούν τα γεωγραφικά, ότι εδώ ανήκει το Ruhrgebiet, (Ρούργκεμπήτ), η βιομηχανική περιοχή, που λέγαμε.

Ανώνυμος είπε...

Το γερμανικό ΚΚ πήρε 3.000 ψηφους σε μια συμβολική εκστρατεία

Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Σύριζα, ΛΑΕ έχουν εγκαταλείψει το "πρότυπο" της Βενεζουέλας.

"However also, in the context of a wavering and inconsequent petit-bourgeoisie in power, we call upon the most conscientious and combative sectors of the popular and workers’ movements, the peasantry, the middle strata, the revolutionary intellectuals and the patriotic officers to forge a block of forces which will lead the wide patriotic and anti-imperialist alliance so as to halt the seditious plans of the pro-US right
and also so as to displace the reformist-appeasement sectors which, from positions of government, tend to favour the sectors of the big bourgeoisie and form pacts with social democratic elements of the right wing.

Only an ample, popular unity, led by the organised and conscientious working class can guarantee the defence of the Bolivarian nation and the deepening of the revolutionary changes towards the real construction of socialism on scientific and committed foundations."

Κλασική στάση του Κ.Κ.Βενεζουέλας ίσως, αλλά το τραγικό που το βρήκες ΓΜ.
Θεωρεί τις επιθέσεις της δεξιάς, καθοδηγούμενες από τις ΗΠΑ και προετοιμασία ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Εκτός αν αυτό είναι φέικ νιους.

Ο Μαδούρο θα έχει το τέλος του Αλλιέντε. Δεν έχει το άστρο του Τσάβες ούτε τις τιμές πετρελαίου στα 100 δολλάρια. Εκτός αν οι "άλλοι" χάσουν την ψυχραιμία τους, κάνουν ευθεία ιμπεριαλιστική επέμβαση και συσπειρωθεί περισσότερος λαός γύρω από τον Νικολάς

"Τελικά, για να ανατείλει ο ήλιος πρέπει πρώτα να δύσει.". Χα, χα!

17-57

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

μαλιστα να προσεχουμε το χιουμορ μας να επευθυνεται αποκλειστικα σε δικους μας, μηπως να μπαιναμε και σε μια αντικαπιλιστικη γυαλα για να προστατευουμε απο το κακο αστικο ματι ?

Ανώνυμος είπε...

"Στο ίδιο πολιτικό μήκος κύματος, αξίζει μια αναφορά και στο πρωτοσέλιδο του Δρόμου της Αριστεράς, με ένα άρθρο του Τζ. Πέτρας που λέει "ομόφωνα στον Τσίπρα το βραβείο του προδότη της χρονιάς"."

Μην ζητάμε πολλά από τον πρώην Οικονομικό Σύμβουλο του Α.Παπανδρέου που (με δικά του λόγια) παραιτήθηκε νωρίς(1983) μόλις κατάλαβε ό,τι δεν το πάει για σοσιαλισμό

Ο Τσίπρας δεν πρόδωσε την τάξη στην οποία υπηρετούσε και συνεχίζει να υπηρετεί. Αν άλλοι πολιτικοποιημένοι στα τόσα χρόνια της κρίσης είχαν πράσινα γυαλιά τους φταίει η αχρωματοψία που μπερεδεύει το πράσινο με το κόκκινο και η επιλεκτική κούφωση σε ότι ανακοινωνει το ΚΚΕ.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Οι αναφορές στο κάλεσμα του κκβ σε μία ευρεία unidad popular=popular unity δημιουργούν συνειρμούς που δεν ξέρω αν βοηθάνε στην προκειμένη. Σαν να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα κριθεί το πράγμα στους τίτλους, αλλά στην ουσία της ενότητας που ελπίζω να διαφοροποιηθεί αρκετά από το παράδειγμα της Χιλής.

Ο.Χ.Ε.Π.

Αναυδος είπε...

ο θεος σωζει τη λαε

http://www.iskra.gr/%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B5%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CF%85/

Ανώνυμος είπε...

Έχει συν και πλην η ανακοίνωση. Το αναλύει ως απόπειρα των "έξω" καπιταλιστών και της τοπικής άκρα δεξιάς.
"For us, the Venezuelan communists, it is clear that what is happening is the sharpening of the class struggle in its political form — the heightening of the struggle for power. The forces which represent the interests of European and North American great monopoly capital are attempting to take over control of Venezuela and all Latin America by defeating and vanquishing the social and political sectors which offer resistance to such objectives...'

Δεν "βαθαίνει" τόσο ως προς τον δικό τους καπιταλισμό με κάποιες αναφορές στην μικροαστική τάξη και γραφειοκρατία και εγωισμό που "αδυνάτισαν" την "Βολιβαριανή διαδικασία" και ενέργησαν προς όφελος των εχθρών.

"The Venezuelan working class needs that the sectors of the petit-bourgeoisie which currently hold hegemonic power in the national executive, the other powers of state and parties of government, immediately abandon all sectarian and selfish conduct which has only weakened the Bolivarian process and effectively works in favour of the enemies’ plans..."

Η τελευταία παράγραφο κάπως το ισορροπεί ΟΧΕΠ με την πολιτική ηγεμονία της εργατικής τάξης.

Το ΚΚ Βενεζουέλας σίγουρα δεν είναι σαν της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας. Οι αναλύσεις του για τον Λατινοαμερικάνικο "σοσιαλισμό" βρίσκονται πιο μπροστά από πολλά ευρωπαϊκά KK

17-57

Ανώνυμος είπε...

Εγώ σχολιασα την unidad popular της ανακοίνωσης. Δεν είπα ότι είναι ΓΚΚ σε καμία περίπτωση.

Ο.Χ.Ε.Π.