Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Κάτι πρέπει να αλλάξει

Δεν πάει άλλο έτσι, κάτι πρέπει να αλλάξει.
Ναι αλλά αυτό δε θα γίνει μεταφυσικά, χωρίς να κουνήσουμε και το δικό μας χεράκι μαζί με την Αθηνά, αν επικαλούμαστε απλώς το όνομά της επί ματαίω.


Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν ανοίξουμε το στόμα μας, όχι για να καταπιούμε αμάσητα όσα μας σερβίρουν, αλλά για να μιλήσουμε, να αντιδράσουμε. Τίποτα δε θα γίνει αν δεν πάρει ο καθένας μας μια απόφαση να ξεσηκωθεί, να απεργήσει, να παρακινήσει τους άλλους γύρω του.
Τίποτα δε γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς...

-Και τι θα αλλάξει; ρωτάνε πολλοί. Τι βγαίνει με μία απεργία;
Καταρχάς δε θα αλλάξει τίποτα, αν απλώς αλλάξουμε πλευρό και συνεχίσουμε το μακάριο ύπνο μας, ως τάξη παραιτημένη, που δε διεκδικεί τα συμφέροντά της.
Αν αλλάξουν απλώς τα τζάκια και έρθουν νέοι παίκτες στα πράγματα.
Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αν απλώς αλλάξει ο Μανολιός και βάλει τα ρούχα του αλλιώς, ροζ και μπλε, μαζί που πλύθηκαν κι έγιναν στενός κορσές. Ροζ και γαλάζια, σ' έναν ανούσιο δικομματικό καβγά, τύπου αγοράκια-κοριτσάκια, μαύρες κότες και ιππότες, όπως έλεγε κι ο Ζάχαρης, σε ένα πολύ εύστοχο φωτομοντάζ από τη βουλή.

Ο οποίος έγραψε επίσης στο προφίλ του και το εξής.
Πράγματι,οι απεργίες και οι συγκεντρώσεις είναι μπανάλ, πασέ και βίνταζ. Να τις σταματήσουμε και να κάνουμε εκείνο το άλλο, το τέτοιο το πως το λένε μωρέ, που και φρέσκο είναι και διαχρονικά έχει αποδειχτεί πιο αποτελεσματικό.
Εδώ υπάρχει κι ο βαρυ-ασήμαντος αντίλογος από μπαρουτοκαπνισμένους αγωνιστές της οθόνης και του πληκτρολογίου πως η απεργία είναι τουφεκιά στον αέρα και δε θα πετύχει τίποτα αν δε γίνει απεργία διαρκείας. Σε αυτό το σημείο να προσθέσω πως καμία απεργία διαρκείας δεν πρόκειται να πετύχει, αν δε συνοδευτεί από ένοπλη εξέγερση. Και μαζί με αυτό, τη σιγουριά μου πως αυτοί που τρέμουν να ρίξουν μια... "τουφεκιά στον αέρα", όπως τη λένε, θα είναι πανέτοιμοι, ψημένοι κι ώριμοι από καιρό να πάρουν το ντουφέκι τους για αυτήν την ένοπλη εξέγερση, βρε ποτέ θα φλε-ε-ε-βαρίσει.

Μα καλά εσείς δεν πρέπει να αλλάξετε τίποτα;
Ου-ου, ένα και δυο μόνο; Ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να αλλάξουμε.
Πρέπει καταρχάς να εναλλάσσουμε ευέλικτα τα μέσα.
Αλλάζουμε το μέρος της συγκέντρωσης και έχουμε απεργιακό κάλεσμα για αύριο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που της έχουν αλλάξει το όνομα και δεν τη λένε πια Πλατεία Κοτζιά (κι όταν πάρουμε την εξουσία, μπορούμε να τη λέμε κι εμείς "πλατεία Κοτζιά" αλλά στη μνήμη του μεγάλου κομμουνιστή συγγραφέα). Και δεν πάμε, ως συνήθως στην Ομόνοια, που είναι κατειλημμένη από αριστουργήματα και υψηλή τέχνη, που δεν είναι καταληπτή από τον κοινό λαουτζίκο...

Δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, όπως το φοβερό σποτάκι του ΠΑΜΕ για την απεργία, που είναι βασισμένο σε επεισόδιο του Mr Bean...


Ή όπως αυτή η καλαίσθητη αφίσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Πάτρα -όπου τον απεργιακό τόνο τον δίνει η ίδια η δημοτική αρχή.



Και αν τέλος πάντων θες κάτι ξύλινο -γιατί τα παραπάνω δεν είναι τέτοια, ας σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμύθι- και κλισέ: γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις... Τα λέει κι ο Μιχαλάκης...

Υγ: όσο για την ενδοφασιστική βία -Γκαζέτα, δε χαρακτηρίζω να περάσει- τα βάζει πολύ καλά αυτό το κείμενο, για τα μεταξικά βρακιά και τους ακροδεξιούς... πόλους, που τα λιμπίζονται, τα λιγουρεύονται...

14 σχόλια:

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

με καθε απεργια παρουσιαζεται σοβαρο προβλημα στους ισολογισμους των εταιριων ,επιχειρησεων μεχρι και το ΑΕΠ της χωρας .Οι αστοι βγαζουν φλυκταινες γιατι βλεπουν τα κερδη τους μειουμενα .Αποδειξη η πανικοβλητη αντιδραση των ΜΜΕ τους στην απεργια των ναυτεργατων (απεργια που εχει αμεσα και απτα αποτελεσματα απο την ανακυρηξη της ακομα) τους τονους λασπης και αποπροσανατολισμου που ριχνουν εναντια της και την στοχευμενη διαστρεβλωση αιτηματων και πραγματικοτητας .Και μιλαμε για την κορωνιδα (τον αρχηγο) του Κεφαλαιου το εφοπλιστικο μερος του

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, παρατηρώ μεγάλη πρόοδο στην προπαγάνδα του κόμματος. Η σύγκριση ακόμα με τα σποτ των αρχών της δεκαετίας είναι αποκαλυπτική.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ναι σοβαρότατο πρόβλημα. Γλιτώνουν και μια μέρα μεροκάματα και ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τις υπόλοιπες για να ρεφάρουν τα χαμένα. Ως πότε θα είναι το ΠΑΜΕ ουρά στις αποφάσεις της ΓΣΕΕ;

Πάντος

Ανώνυμος είπε...

Πάντο ο μισθός δεν είναι κοινωνική παροχή του εργοδότη και δεν σε παίρνει στην δουλειά επειδή είναι φιλάνθρωπος. Το κάνει επειδή βγάζει κέρδη από την εργατική σου δύναμη. Κέρδη που αν δεν δουλέψεις εκείνη δεν θα τα πάρει. Στις υπόλοιπες μέρες δουλεύεις έτσι και αλλιώς το άλλο κέρδος του, οπότε δεν προλαβαίνεις να ρεφάρεις για πάρτη του τα χαμένα της μέρας. Συνεπώς τα χαμένα είναι πράγματι χαμένα.

Μακάρι να ήταν και χαμένα διαρκείας. Είναι όμως προφανές σε οποιονδήποτε δουλεύει σήμερα ότι το να μιλάμε για απεργία διαρκείας χωρίς απεργούς την στιγμή που μας βάζεις ζήτημα ακόμη και για την χρησιμότητα της μίας μέρας είναι δικαιολογία. Μην το σκέφτεσαι άλλο. Μας στερούνε το μέλλον. Αύριο όλοι στην απεργία.

Στην προκειμένη, αλλά και στις περισσότερες περιπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια είναι η πρόταση του ΠΑΜΕ που γίνεται αποδεκτή από την ΓΣΕΕ και όχι το ανάποδο.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Τάσος Πάντος;

Ανώνυμος είπε...

@ Πάντος

Αυτό ήταν το αντεπιχείρημα στο κείμενο που διάβασες; Τι επεξεργασμένη σκέψη είναι αυτή ρε θηρίο; Ράγισαν τα πληκτρολόγια. Άλλωστε ποιος δεν ξέρει ότι οι απεργίες διαρκείας ανακοινώνονται και ουχί οργανώνονται. Πάντως με άριστα το 10 σου βάζω 9. 10 μόνο ο Θεός και όταν λέω θεός, εννοώ εκείνο τον εργάτη που ρωτούσε μέσω διαδικτύου τον Κουτσούμπα (και μετέφερε με ύφος "εδώ να σε δω τώρα" ο δημοσιογράφος) για πιο λόγο να παλέψει με το ΚΚΕ αφού εργάτης είναι τώρα και εργάτης θα είναι στο σοσιαλισμό. Και για να μην αφήσω αναπάντητο το ερώτημα για το τι κάνουμε τις υπόλοιπες 365 μέρες, γράφω το πρώτο που μου ήρθε αυθόρμητα σαν απάντηση "αγωνιζόμαστε να κόψει τις λαλακίες ο Πάντος και κάθε Πάντος, να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να βάλει καμιά πλάτη, κανένα χέρι, ένα νύχι, έστω μια τρίχα βρε αδερφέ για το εργατικό κίνημα. Λέω εγώ τώρα, μη το πάρεις τοις μετρητοίς. Σιγά, σιγά και με το πάσο σου. Όποτε νιώσεις έτοιμος. Μέχρι τότε δύο ΠΑΣΟΚ πρωί-βράδυ προ φαγητού και πολλές αντι-ΚΚΕ γαργάρες δίνουν φτερά που λέει και η διαφήμιση.


vita delta

Υ.Γ.
Για την παπαρολογία που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες στους χώρους δουλειάς και εξαπλώνεται στο διαδίκτυο (ή και αντίστροφα) περί ανώφελων 24ων, περί δυναμικών κινητοποιήσεων, περί του Περισσού που δεν μοίρασε ποτέ όπλα, περί ένοπλων εργατικών φρουρών και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκαρφιστεί ως άλλοθι η μικροαστική συνείδηση, αφιερώνω ένα τραγούδι του Π.Μάλαμα με τίτλο "έτοιμη γιορτή" (https://www.youtube.com/watch?v=ynaAlHF0970) Μάλιστα κάπου στην αρχή έχει και ένα στοίχο που λέει : "Αν δεν θες να δώσεις κάτι, πάρε κόσμε αυταπάτες, να 'χεις κάτι να ξοδεύεις στα γεράματα". Ταιριάζει γάντι με την περίπτωση.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

@zoot horn rollo, η Στέφανος;
------------------------------

Καλά είναι, ΟΧΕΠ - Πάντο, να εξετάζουμε τα πράγματα και στο Real World, που περιέχει και ...απεργοσπασία!
Ο καπιταλιστής του απεργοσπάστη, κερδίζει μια μέρα από τις 365 της κούρσας της "ανταγωνιστικότητας" μεταξύ των κεφαλαιοκρατών, κι άμα μαζευτούν πολλές, αλλάζει ουσιωδώς η ετήσια μάζα του κέρδους ανά ίδιο ποσοστό, υπέρ αυτού. Που σημαίνει πως αποκτά προβάδισμα στην κούρσα της διέρυνσης της αναπαραγωγής και της συγκέντρωσης κεφαλαίου, λόγω της απεργοσπασίας. Είναι ο πιο ουσιαστικός λόγος, που κανένα αφεντικό "δεξιό η αριστερό", δεν επιθυμεί συνδικαλισμούς και απεργίες: "Ωραία, θα απεργήσουν οι δικοί μου. Θα απεργήσουν όμως και του ..απέναντι;" ....για να μείνουν τουλάχιστον σε κοινό παρονομαστή!
Καταλαβαίνετε τώρα, γιατί το αφεντικό προτιμά το επιχειρησιακό σωματείο: Κάποια στιγμή θα το ελέγξει, αν δεν το ίδρυσε ο ίδιος, και μετά ...θάχει το κεφάλι του ήσυχο, κι ας κόψει το λαιμό του ο απέναντι αφεντικός! Ιδιωτική Πρωτοβουλία!
Ενώ το Βιομηχανικό Συνδικάτο χρειάζεται συνδυασμένη παρέμβαση από πολλούς αφεντικούς, ΣΕΒ, Κράτος, παρακράτος κλπ, αλλά έτσι βγαίνουμε από την ...ιδιωτική πρωτοβουλία και τους κανόνες της! Είναι αυτό, που έλεγε προχτές ο Λαθραναγνώστης σε κάποιον πασόκο της "Παντιέρας": Ο εχθρός σε αναγκάζει να κάνεις εξαναγκασμένα λάθη, "φορσέ", κι αυτό ισχύει για κάθε "παίκτη".
Βέβαια το Βιομηχανικό Συνδικάτο προϋποθέτει συνείδηση "τάξης-καθ'-εαυτήν", που είναι προϋπόθεση για να γίνει "τάξη-για-τον-εαυτό-της". Αλλά με τον Βιομηχανικό Συνδικαλισμό, κλαδικά σωματεία, ισχυρά δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα, η μπάλα μεταφέρεται σε γήπεδα πιο φιλικά στην εργατική τάξη.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"το ΠΑΜΕ ουρα της ΓΣΕΕ " ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα : Κανε το ΠΑΜΕ κυριαρχο στην ΓΣΕΕ και μετα να το βριζεις και με το δικιο σου

Ανώνυμος είπε...

Σέχταρ σαν γενικό πλαισιο εχεις δικιο αλλα δεν ισχυει αυτου του τυπου η ''ιδιωτικη πρωτοβουλια'' παντα...
Πχ το Μανεση τον στηριξαν συσωμοι οι βιομηχανοι του Θριασιου για να αντεξει την 9μηνη απεργια.
Αυτοι σκεφτονται σαν ταξη πολυ πιο ευκολα απ'οτι οι εργατες...
Κααταλαβαιναν το ποσο σημαντικο ηταν να μην κερδισει η συγκεκριμενη απεργια με τις διαστασεις που ειχε παρει....Αντιθετα ουτε καν συναδελφοι Χαλυβουργοι του Βολου ή της Χαλυβουργικης διπλα δεν το καταλαβαιναν...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΜΕ κάνει εξαλλοσύνες στα λιμάνια.
Δήλωση Τσίπρα τιτανοτεράστιε Πάντε για μίας-δύο ημερών απεργία των ναυτεργατών.Τότε που ο Αλέξης δήλωνε αντιμνημονιάκος(μέσα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ) και έσκιζε μνημόνια και κάποιοι τον πίστευαν.

Το ΣΚΑΙ είχε ανέβει στα κάγκελα κατά της απεργίας των ναυτεργατών που για σένα ε δεν είναι και τίποτα. Για το "τίποτα" φώναζαν οι αστοί κατά της απεργίας στο ΣΚΑΙ.

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ούτε λόγος, ratm!
Στο Real World, ο υπέρτατος κανόνας, που επισκιάζει κάθε άλλον, είναι η πάλη των αντιθέτων, και στην κοινωνία η πάλη των τάξεων.
Και δυστυχώς, οι απερχόμενες τάξεις έχουν χωνέψει αυτές τις αλήθειες, σε αντίθεση με τις ανερχόμενες.... Φάνηκε αυτό στο παράδειγμα της Χαλυβουργίας, φάνηκε και ολικά, στην παγκόσμια αντιπαράθεση της 70-ετίας '20-'90.
Αλλά εξ ίσου λογικό είναι να παλεύουν αυτοί οι ίδιοι οι αστοί για έναν κόσμο, που δε θα'ν τους χρειάζεται η ταξική τους αλληλεγγύη, για ένα κόσμο απόλυτης ελευθερίας του Κεφαλαίου, χωρίς πάλη των τάξεων. Το αν θα τους κάτσει, βέβαια, θα εξαρτηθεί από τους προλετάριους.
Δεν αντιφάσκουν οι δυό διαπιστώσεις. Σάμπως κι εμείς δεν αγωνιζόμαστε να πάρουμε μια εξουσία, που ...θα καταργήσουμε;!;!
Αυτή είναι η Διαλεκτική.

Ανώνυμος είπε...

Νέα 48ώρη απεργία των ναυτεργατών Πέμπτη,Παρασκευή.

Περιμένω οργισμένα σχόλια απεργών διαρκείας σαν αυτούς που "συμμετείχαν", φυσικά συμβολικά, στην εικονική απεργία διαρκείας στους Καθηγητές το 2013 αλλά την μοναδική ημέρα που κηρύχθηκε πραγματική μονοήμερη απεργία έγιναν απεργοσπάστες.

Πάρτετο χαμπάρι Τιτανοτεράστιοι Πάντοι. Όσοι κατακρίνουν, εiδικά σήμερα με το 4ο μνημόνιο, εργατική τάξη και ΚΚΕ, είναι με τους "άλλους".

Ανώνυμος είπε...

https://pbs.twimg.com/media/DAGCp1uVYAAZh-H.jpg
Αξία Ανεκτίμητη

https://twitter.com/tovimagr/status/865091743036956672
Άιντε και με το καλό να κατέβουν στις εκλογές. Να μην διακόπτουν τυχαία τη συνέντευξη της Κανέλη στην ΕΡΤ.

https://pbs.twimg.com/media/DAGgYlUVoAI3tBW.jpg:large
Μόνο και μόνο γιατί στηρίζει η Κόντρα τον Αλέξη αξίζει πολύ. Ακόμα δεν κατάλαβε η Αυριανή στη νέα της μορφή πως ο αντιμνημονιακός Σύριζα ψήφισε το 3ο μνημονιο και ψηφίζει το 4ο μνημόνιο;

https://twitter.com/leftgr/status/865137578110058496
To left να φιλοξενεί ενθαρρυντικές και επαινετικές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη. Μήπως το left μπήκε στον δημοσιογραφικό όμιλο της "Καθημερινής";

17-57

Ανώνυμος είπε...

Απεργία Διαρκείας, όπως πολύ σωστά γράφουν κάποιοι, σημαίνει οργανωμένα ταξικά σωματεία, γενικές συνελεύσεις με πολύ μεγάλη και ενεργή συμμετοχή εργατών-εργαζομένων και διαρκής περιφρούρηση στους χώρους δουλειάς.

Δεν είναι κατασκήνωση στο Σύνταγμα.
https://pbs.twimg.com/media/DAGCp1uVYAAZh-H.jpg

17-57