Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Περιμένοντας το δημιοψήφισμα

Πραγματικός διάλογος με ισπανόφωνη (κι όχι απαραίτητα ισπανίδα) τουρίστρια, που μεταφέρω απευθείας στα ελληνικά, για λόγους οικονομίας.

-Έχει πορεία σήμερα στην πλατεία συντάγματος; Μπορούμε να πάμε κι εμείς;
-Μα φυσικά. Είναι του κομμουνιστικού κόμματος.
-Α μόνο κομμουνιστές; Νόμιζα πως θα είναι όλος ο κόσμος.
-Ναι αλλά δε θα είναι μόνο κομμουνιστές. Κι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Κι ήταν όντως μεγάλη, πάνω-κάτω όσο η 11η ιούνη, που προετοιμαζόταν καιρό, με παλμό, συνθήματα κι ανανεωμένη ελπίδα, χωρίς αυταπάτες και φόβο για τα σύννεφα που έπαιξαν απλώς το ρόλο του μπαμπούλα.

-Καλεί και το κυβερνών κόμμα;
-Όχι, αυτοί δεν είναι κομμουνιστές.
Μήπως έπρεπε να πω καλύτερα πως είναι σεχταριστές; Κι εξάλλου πώς να εξηγήσεις λογικά ότι ένα κυβερνητικό κόμμα διαδηλώνει στους δρόμους ζητώντας τι κι από ποιον ακριβώς;
Κι όχι δεν είναι κομμουνιστές, ούτε καν αριστεροί –κι ας είναι λίγο θολή πολιτική έννοια. Αλλά αυτό δυσκολεύεται να το καταλάβουν πολλοί γηγενείς, πόσο μάλλον οι τουρίστες που μπορεί να θεωρούν το σύριζα την τελευταία λέξη της ριζοσπαστικής αριστεράς –ου μην κι εξτρεμιστές.
Κι από την άλλη πώς να εξηγήσεις ότι μια τόσο μαζική συγκέντρωση δε θα προβληθεί καθόλου ή θα παίξει στα δελτία πιο πίσω κι από το αποτέλεσμα του αργεντινή-κολομβία στο κόπα αμέρικα (σε περίπτωση που δεν είναι ισπανίδα). {σ.σ.: καλά τώρα, δε θα παίξει καν, δεν τίθεται ζήτημα).

Η συγκέντρωση συνδυάστηκε με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της οργάνωσης ενάντια στα ναρκωτικά. Και δεν χρειαζόταν καν να αλλάξει δραματικά το κεντρικό σύνθημα για να κολλήσει με τη συνέχεια: «ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις». Η καινούρια μπροσούρα, που κυκλοφόρησε και συμπυκνώνει κωδικοποιημένα βασικά επιχειρήματα πάνω στο ζήτημα, μοιάζει αρκετά με την προηγούμενη αντίστοιχη, αλλά όπως είπαμε και με ένα σφο: τα ναρκωτικά δεν αλλάζουν, άλλαξε εσύ.
Στα «παραλειπόμενα» της συγκέντρωσης ο ρεπόρτερ του russia today που έψαχνε κάποιον για να του κάνει δηλώσεις, και το τραγούδι με το οποίο έκλεισε η συγκέντρωση για το σοκάκι που γέμισε με μπράτσα.

(σύνδεσμος).

Από την ομιλία του γγ ξεχωρίζω το παρακάτω απόσπασμα που συμπυκνώνει όλη την ουσία.

(απόσπασμα)

Σε πρώτη ανάγνωση, μπορεί να φαίνεται μπερδεμένο και να βάζει μαζί τα άμεσα αιτήματα με το στρατηγικό στόχο. Στην πραγματικότητα –και με τον τρόπο που το ερμηνεύω τουλάχιστον- σημαίνει: ρήξη με τους δανειστές, τους εκβιαστές και την εε κι ανάλυση-επεξήγηση τι σημαίνει για εμάς ρήξη, τι συνεπάγεται και πού οδηγεί.

Στο δεύτερο μέρος της ανάρτησης, ανθολογούμε μοναδικές στιγμές κυβερνητικών στελεχών σε τηλεοπτικά πάνελ κι αναδεικνύουμε τα μαργαριτάρια τους.

-Ο ντούρος αντιμνημονιακός (ουάου) μητρόπουλος, προαναγγέλλοντας τη δική του αρνητική ψήφο, είπε ότι πρώτη φορά (η) αριστερά, στα 150 χρόνια της ιστορίας της καλείται να εφαρμόσει τέτοια σκληρά μέτρα. Δεν ξέρω αν ξεκινάει να μετράει από την ίδρυση της πρώτης διεθνούς, πάντως ξεχνάει σίγουρα κάποια ονόματα (έμπερτ και σάιντεμαν, για να μείνουμε απλά στους «αριστερούς» δολοφόνους της ρόζας λούξεμπουργκ). Είπαμε πρώτη φορά αριστερά, αλλά δεν προέκυψε κι από παρθενογένεση ο αριστερός οπορτοηυνισμός του σύριζα κι η εξελισσόμενη μετάλλαξή του.

-Ο ντούρος αριστερός λεωτσάκος υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως η συμφωνία αυτή είναι ένα μεταβατικό στάδιο προς το σοσιαλισμό! Κι η ζωή εξάλλου δεν είναι παρά ένα μεταβατικό στάδιο προς το θάνατο. Ο σκουρλέτης τουλάχιστον δεν το ξεφτίλισε τόσο κι είπε απλώς πως η συμφωνία μπορεί να υποστηριχθεί πολιτικά και αποτελεί βάση προϋπόθεση για το πρόγραμμα της θεσσαλονίκης –που ούτως ή άλλως έχει γίνει λάστιχο, για να χωράει τα πάντα, ακόμα κι ένα μνημόνιο.

-Ο ντούρος πασόκος κουρουμπλής πιάστηκε από μια ατάκα του παφίλη στο ίδιο τραπέζι, που χαρακτήριζε την αύξηση στη φορολογία της κερδοφορίας ως φύλλο συκής για την κυβέρνηση και τις προτάσεις της και το μετέφρασε: «ο θανάσης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν θετικά σημεία στην πρότασή μας» κι ότι «χρειάζεται πολιτικό θάρρος για αυτό». Κι αφού απαρίθμησε κάποια μέτρα ως υλοποίηση του προγράμματος της θεσσαλονίκης (!;) και το ρώτησε ο παφίλης για τη φορολογία των εφοπλιστών, πέταξε το αμίμητο:
Ε μα όλα από το σύριζα τα περιμένετε;
Μα δίκιο έχει ο άνθρωπος ρε θανάση, κάνε κάτι κι εσύ. Όλα από το σύριζα τα περιμένουμε. Ας κάνει κάτι η κυβέρνηση στην τελική.

Ο φίλης τέλος (που προσπαθεί φιλότιμα να δυσφημήσει τη συμπαθή τάξη εμάς των εύσωμων και να καταστεί πιο αντιπαθής κι από τους προηγούμενους) μας τελείωσε με το ρητορικό ερώτημα (σχετικά με την πιθανή αύξηση της τιμής των ζυμαρικών): μα πόσο συχνά τρώτε μακαρόνια;
Είμαστε ρε μακαρονάδες, ρε νίκο τι να κάνουμε.
Αλλά έχει δίκιο (κι αυτός) ο άνθρωπος. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τα μακαρόνια. Δε θυμάστε τι είχε πάθει ο βέγγος;


-Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε χτες η ζωή με τους χαριεντισμούς της, επειδή το κουκουέ αρνήθηκε να παίξει το προσωπικό της παιχνιδάκι με το πόρισμα για το χρέος.

Αλλά χάνει το όσκαρ στις λεπτομέρειες από τους σεναριογράφους των φωσκολικών διαλόγων τουσκ-τσίπρα που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμπλουτισμένοι με μπόλικη σάλτσα και το απαραίτητο συναίσθημα.

19 σχόλια:

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

http://www.902.gr/eidisi/politiki/70405/anakoinosi-toy-pg-tis-ke-toy-kke-gia-tin-protasi-tis-kyvernisis-gia-ti

Ανώρυμος είπε...

Ορθά το ΚΚΕ κάνει αντιπρόταση για δημοψήφισμα, όπως πιστεύει ότι θα έπρεπε να γίνει, αλλά στο συγκεκριμένο που τελικά θα γίνει τι θα ψηφίσετε, όχι ή αποχή;

Ανώνυμος είπε...

συντροφοι, ακατανοητη η αποχη απο το δημοψηφισμα.

Ενάς συντροφος απο Κυπρο

zoot horn rollo είπε...

Ο,τι θελουμε.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν υπάρχει καμία αποχή

zoot horn rollo είπε...

Που ειδατε για αποχη ρε τσακαλια; Ακουτε και φωνες;

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

"Ακατανόητη" γιατί ρε κύπριε σφε;
Τι μας υποχρεώνει να υποχωρούμε σε εκβιασμούς;
Πριν απαντήσεις ναι η όχι σε ένα ερώτημα, πρέπει πρώτα να συμφωνήσεις οτι καλώς τέθηκε το ερώτημα.
Π.χ., στο ερώτημα "έχεις ακόμη κέρατα στο μέτωπο, ναι η όχι" τι απαντάς;
Κι εγώ αναρωτιέμαι, ένα "όχι" στο ερώτημα, που σου θέτουν οι αστοί, είσαι σίγουρος πως δεν εξυπηρετεί επίσης τα σχέδιά τους;
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πες ότι ο λαός συμφώνησε με το "όχι" (χλωμό το βλέπω, αλλά λέμε...). Το τι θα επακολουθήσει στο έχουν εξηγήσει οι ίδιοι στα πλαίσια του εκβιασμού. Αν ο λαός δεν προτίθεται να πάρει στα χέρια του τα μέσα παραγωγής, προφανώς θα υποστεί τις συνέπειες της "τιμωρίας".
Τι θα κερδίσει αν βρίζει και εσένα γι αυτό; "Ολοι ίδιοι είσαστε....".
Θα είναι βήμα για την ταξική πάλη;
Η μήπως θ' ανοίξει το δρόμο για την απόλυτη και μακρόχρονη κυριαρχία της α.τ. με την πιο βάρβαρη έκδοσή της, δηλαδή τον ανοιχτό φασισμό;
Ποιόν ωφελεί ο αποπροσανατολισμός της ε.τ.;

Αναυδος είπε...

παντως καποιος θα πρεπει να μαζεψει την ψυχωσικη προεδρο της βουλης
Η θεση της μαλλον στο δαφνι ειναι παρα στη βουλη Διακοπτει ειρωνευεται προβοκαρει διστρεβλωνει και μπουρδολογει ασυστολα με υφος 1000 καρδιναλιων

ακουστε την και φριξτε

http://www.902.gr/eidisi/politiki/70441/apantisi-toy-d-koytsoympa-se-sholiasmo-tis-z-konstantopoyloy-video

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

178 "Ναι" για το δημοψήφισμα-προβοκάτσια της αστικής τάξης.
http://www.902.gr/eidisi/voyli/70457/egkrithike-me-178-psifoys-i-protasi-tis-kyvernisis-gia-dimopsifisma
Προσέχτε πως παρουσιάζει το αποτέλεσμα το "in.gr", και πως τα φίδια του "enikos.gr".
Νομίζω πως στην Βουλή πια διαμορφώνονται τρείς κύριοι πολιτικοί πόλοι:
1. Ο εμφανώς ταξικά συνεπής συντηρητικός των "ευρωπαϊστών", ΝΔ, Ποτάμι, Πασόκ.
2. Ενα απερίγραπτο συννοθύλευμα σοσιαλφασιστών προβοκατόρων, από Χ.Α., Ανελ, τΣύριζα.
3. Ο, επίσης εμφανώς, ταξικά συνεπής εργατικός, που εκφράζει και την Λαίκή Συμμαχία, αποκλειστικά μόνο από το ΚΚΕ.
Το κεφάλαιο παίζει με τους δύο πρώτους δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, αυτή τη στιγμή στον δεύτερο πόλο.
Το ΚΚΕ μέχρι αυτή τη στιγμή νομίζω πως το πάει καλά.
Ιδωμεν.....

Ανώνυμος είπε...

Πριν κανα δυο μήνες είχα εκφράσει τη γνώμη ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη πολιτική αλητεία να πάνε σε δημοψήφισμα προκειμένουν να κάνουν εκβιαστικά συνένοχο το λαό και ότι αν ερωτιόμουν θα έλεγα ότι η πιο έντιμη εξήγηση προς το λαό θα ήταν η αποχή που όμως επικονωνιακά θα ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή. Μπορεί να πίστευα ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολιτική αλητεία αλλά ομολογώ ότι δε φανταζόμουν ότι τη διαθέτουν σε τέτοιο απίστευτα μεγάλο βαθμό. Πραγματικά αδυνατώ να σκεφτώ ανάλογου βαθμού αλητεία (και όχι πια μόνο πολιτική) στο παρελθόν όσο τούτη τη δεδομένη χρονική στιγμή (όταν πάνε σε δημοψήφισμα μόνο αφού έχουν πρώτα στραγγίξει τα πάντα πληρώνοντας στο ακέραιο όλες τις προηγούμενες δόσεις). Η αλήθεια είναι ότι επικοινωνιακά η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη (για τις επόμενες μέρες). Σε μια τέτοια αλητεία όμως, και σε αυτά τα καθάρματα του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι δε πρέπει να δοθεί η παραμικρότερη βοήθεια. Σωστά μπήκε ζήτημα από το ΚΚΕ επί του ερωτήματος. Αν δε γίνει αποδεκτό τότε η γνώμη μου είναι υπέρ της αποχής παρόλη τη δυσκολία που αυτή η επιλογή συνεπάγεται ή άκυρο αν την επιλογή της αποχής την ακολουθήσει κάποιο ή κάποια εκ του μπλοκ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ. Ίσως μάλιστα τωρα που το σκέφτομαι η επιλογή να βάλεις στο φάκελλο ψηφοδέλτιο υπέρ του ΚΚΕ να είναι η πιο καλή επιλογή. Πριν δυο μήνες ομολογώ ότι η δυσκολία με προβλημάτιζε αλλά τώρα με βρίσκω πεισμωμένο. Και στο κάτω κάτω όταν ακόμα και σε πόλεμο λέμε ότι θα επιδιώξουμε να μη μπούμε κάτω από καμιά σημαία των αστών, δε μπορούμε τώρα να δείξουμε ότι σε μια πράγματι μεγάλη δυσκολία, πολύ μικρότερη όμως της αντίστοιχης ενος πολέμου, θα κάνουμε πίσω. Αυτή είναι η γνώμη μου ως απλός φίλος του κόμματος. Έχω όμως εμπιστοσύνη στην ΚΕ και πιστεύω ότι σίγουρα γνωρίζει πολύ περισσότερες πτυχές του ζητήματος από ότι εγώ και θα τη στηρίξω όπως μπορώ σε ότι αποφασίσει.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση πως χωρίς την ψήφο της ΧΑ δε θα πέρναγε το δημοψήφισμα από τη βουλή. Οι κόκκινοι euro-rangers τελευταία γραμμή άμυνας των δανειστων...

Δεν έχει σημασία πως ερμηνεύται η στάση σου μέσα στην ιδεοληψια στην οποία ζεις, αλλά τα πραγματικά της αποτελέσματα μέσα στις δοσμενες συνθηκες.

Αρτι αφιχθεις και σε mood διακοπών, Κριτιας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Διακοπικέ κριτία, ή μήπως να πω φαιοροζ δραχμορηγά, γιατί όντως σημασία έχουν οι συνέπειες της πράξης σου κι όχι η ιδεοληψία σου,

Το δημοψήφισμα θα περνούσε ούτως ή άλλως
Για τα υπόλοιπα παφίλης και ξερό ψωμί (βάζω λινκ από ρεντ γλάι γιατί έχω μια δυσκολία από κινητό)
http://redflyplanet.blogspot.com/2015/06/video_85.html

zoot horn rollo είπε...

Απο μαθηματικά (κι οχι μόνο), "true",καλά πάτε.
Καλά μπάνια, μη σας παραβαρέσει ο ήλιος μόνο κι απογίνετε,μη χαθεί τέτοια "προσφορά"...

Ανώνυμος είπε...

Κριτία το δημοψήφισμα ήθελε 151 ψήφους για να περάσει.Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι 163,οπότε λες απλά βλακείες.Πάντως πιο euro ranger δημοψήφισμα από αυτό σύμφωνα και με την ομιλία Τσίπρα δεν έχει ξαναμαναδιαμορφωθεί

mariori

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Both math and logic are taking a serious hit today.Ross από φιλαράκια

GT είπε...

Τελικά η γραμμή είναι άκυρο?

NineL EhC MiK είπε...

Η γραμμή είναι άκυρο , δηλαδή το ψηφοδέλτιο που θα μοιράσει το ΚΚΕ με τη διπλή άρνηση.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Συμφωνώ ρα.
Να μεταφέρω επίσης και εδώ τις πρώτες εντυπώσεις μου από επαφές με φίλους γνωστούς συριζάνους: Η συμπαράταξη με την Χ.Α. τους έχει μουδιάσει. Ισως τώρα συνειδητοποιούν ότι το "σοσιαλφασίστες" δεν ήταν και τόσο στον αέρα...
Βλέπω πολλές αποχές-λευκά-άκυρα.
Να πω επίσης οτι η μεγάλη επίθεση του σοσιαλφασισμού κατά του ΚΚΕ θα εκδηλωθεί αν αποφασίσουμε κάτι διαφορετικό από το "όχι" στην κάλπη, με αποτέλεσμα (πολύ πιθανό) να υπερισχύσει το συντηρητικό "ναί". Ε, ρε, τί έχουμε ν' ακούσουμε από τους ....χρυσαυγήτες, πλέον, με την γενική έννοια!
Προσωπικά, δεν κωλώνω και το γουστάρω κι από πάνω.
Αλλά, όπως έγραψα και στο LR, ας αποφασίσουν για τη γραμμή μας οι αρμόδιοι.

λαθραναγνώστης είπε...

Όσοι από μας διαβάζαμε Αστερίξ, προφανώς θυμόμαστε τους πειρατές που κάθε τόσο, τους βουλιάζει το καράβι ο Οβελίξ. Μάλιστα στο τσούρμο του πειρατικού, βρίσκεται και ένας γέρος διανοούμενος που κάθε φορά που ο Οβελίξ τους βουλιάζει το πλοίο, αυτός λέει κι από ένα απόφθεγμα στα Λατινικά:
"Ω καιροί, ω ήθη", "Τυχεροί όσοι τη γη πατείτε και τη γη καλλιεργείτε" κλπ
Όλοι επίσης θα θυμόμαστε, οτι από ένα σημείο και μετά, οι πειρατές, μόλις βλέπουν από μακρυά τον Οβελίξ, από την απελπισία τους, βουλιάζουν μόνοι τους το καράβι για να μην τους του το βουλιάξει εκείνος.
Η σκηνή τελειώνει με τους πειρατές να κρατιούνται από τα κατάρτια του μισοβυθισμένου καραβιού, τρελοί από χαρά πανηγυρίζουν που πρόλαβαν(!) και δεν τους βούλιαξε το καράβι ο θηριώδης Γαλάτης και ο γεροδιανοούμενος να ξύνει απορημένος το κεφάλι του!
Κάπως έτσι, σαν τους πειρατές, μας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, να βουλιάξουμε μόνοι μας ο καράβι μας - να βάλουμε μόνοι μας μνημόνιο στον εαυτό μας, για να μην μας βάλουν το δικό τους οι Ευρωπαίοι.
Η κατάληξη φυσικά θα είναι η ίδια. Βούλιαγμα!
Αλλά γαμώ το κέρατό του, θα το έχουμε βουλιάξει εμείς το καράβι μας και όχι οι κωλοευρωπαίοι.