Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Στιγμιότυπα ενός διαζυγίου

Το ορατό ενδεχόμενο ενός BRexit φέρνει παραπλεύρως στο προσκήνιο κάποια θεωρητικά ζητήματα περί κρίκων και σοσιαλιστικής μετάβασης (που θα τα δούμε σε επόμενα σημειώματα), καθώς και μια σειρά ποιοτικά χαρακτηριστικά για την αποτίμησή του.

Ανεξάρτητα από την εκτίμηση περί ψευδοδιλήμματος ή μη ουσιαστικού διακυβεύματος (τουλάχιστον όχι αυτό που δηλώνεται) στο δημοψήφισμα, που μπορεί να έχει κανείς, η μεθοδευμένη πίεση που ασκήθηκε από μεγάλο τμήμα της βρετανικής αστικής τάξης και διεθνώς υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ήταν αναγνωρίσιμη κι εν μέρει πρωτοφανής, όχι τόσο ως προς την ουσία της και την έντασή της, αφού στην Ελλάδα* ζήσαμε από πρώτο χέρι παρόμοιες καταστάσεις και δε μας προκαλούν εντύπωση πχ οι έμμεσες εργοδοτικές συστάσεις για την πολιτική της εταιρίας και την (πιο) σωστή επιλογή ή τα οπαδικά αφιερώματα για τις επιπτώσεις στον αθλητισμό και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι αγγλικές, ποδοσφαιρικές ομάδες (με τη συμμετοχή παικτών που ως τώρα λογίζονταν ως κοινοτικοί). Αλλά ως προς τα μέσα που μεταχειρίστηκε και την αδίστακτη αξιοποίηση -αν όχι ενορχήστρωση- μιας δολοφονίας πολιτικού από το δικό τους στρατόπεδο και των αυθόρμητων συναισθημάτων που προκαλούσε στην κοινή γνώμη.

Από μια άποψη λοιπόν, η ανθεκτικότητα των ψηφοφόρων σε αυτήν την τρομακτική πίεση είναι ενθαρρυντική και δείχνει θετικά αντανακλαστικά. Αν η κυρίαρχη τάξη μπορεί να κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο και να επιστρατεύει κάθε πιθανό αθέμιτο μέσο (από τον έλεγχο τραπεζικών κεφαλαίων στα καθ' ημάς έως τη δολοφονία της Κοξ), για να λυγίσει τις αντιστάσεις, παρόλα αυτά δεν ελέγχει πλήρως τις αντιδράσεις του κόσμου, για να τον κινεί σαν μαριονέτα.

Το άλλο καλό νέο της ημέρας είναι ότι η ΕΕ μπορεί να χάσει ακόμα κι από τις μπάμιες (ή κάτι άλλο αντίστοιχα αντιδημοφιλές) αν κονταροχτυπηθούν σε δημοψήφισμα. Η μεγάλη ευρωπαϊκή ιδέα δεν είναι εδραιωμένη ως θέσφατο στις συνειδήσεις των λαών.

Από την άλλη όμως, η θολή κι αντιφατική εναντίωση στην ΕΕ δεν είναι απαραίτητα απαλλαγμένη από την αστική επίδραση ή μη ελεγχόμενη από το σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό νομίζω πως όσοι έχουν επαφές με φίλους και σφους που ζούνε στην Αγγλία, θα δουν κόσμο "σοκαρισμένο" όχι επειδή δε βγήκε το Bremain, αλλά με τα ξενοφοβικά, συντηρητικά αντανακλαστικά που φαίνεται να πλειοψηφούν και να δίνουν το τόνο στο στρατόπεδο του BRexit.

Ένα βασικό επιχείρημα εναντίον της ΕΕ πχ ήταν τα χρήματα που δίνει η Βρετανία στα κοινοτικά όργανα (για το φτωχό ευρωπαϊκό νότο, κτλ) ενώ θα μπορούσε να τα διαθέσει για τη βελτίωση του συστήματος υγείας της. Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως αυτά τα έλεγαν πχ βουλευτές που ψήφισαν την κατεδάφιση των δομών του λεγόμενου κοινωνικού κράτους και τώρα φαίνονταν να κόπτονται γι' αυτό.

Αν πάντως είναι λάθος να χαρίζουμε ελαφρά τη καρδία, 17 εκ. ψηφοφόρους στο Φάρατζ και το ακροδεξιό κόμμα του (που δεν έχει ούτε το 1/4 αυτής της εκλογικής επιρροής), νομίζω πως εξίσου σημαντικό λάθος είναι να ανακαλύπτουμε με το ζόρι μια μορφή προοδευτικής, αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης σε αυτό το ανομοιογενές σώμα. Χώρια που θα ήταν μάλλον φαιδρό να παρουσιαστεί ως αντιιμπεριαλιστική μια λογική ανάκτησης της χαμένης βρετανικής κυριαρχίας απ' την ιμπεριαλιστική ΕΕ.

Κρατώντας αποστάσεις από το σχήμα ντόμινο, του πύργου που καταρρέει, κτλ, εντύπωση προκαλεί το σενάριο δημοψηφίσματος στη Σκωτία (που ψήφισε υπέρ της παραμονής) για απόσχιση από το ΗΒ (Ηνωμένο Βασίλειο) και επανένωσης της Β. Ιρλανδίας (που ψήφισε επίσης υπέρ) με τους υπόλοιπους Ιρλαδνούς, προκειμένου να παραμείνουν στις τάξεις της ΕΕ! Ένα κατά βάση σωστό δηλ αίτημα, σε μια καταστροφική, αντιλαϊκή προοπτική.

Οπότε προκύπτει εύλογα το ερώτημα: εμείς με ποιον είμαστε σφοι;
Κι από την άλλη, το ίδιο ερώτημα προς τους... μαέστρους της τακτικής και τους οπαδούς της θεωρίας της αποδυνάμωσης.
Τι είναι πιο σημαντικό: να αποδυναμωθεί η ιμπεριαλιστική Βρετανία με την απόσχιση, ή να μη δυναμώσει η ιμπεριαλιστική ΕΕ, εγκολπώνοντας εκ νέου στις τάξεις της Σκωτία και Β. Ιρλανδία;

Παρεμπιπτόντως, χρειάζεται μια προσεκτική, στατιστική ανάλυση κι αποτίμηση του αποτελέσματος, με βάση το γεωγραφικό χάρτη και άλλους ποιοτικούς δείκτες. Πέρα από το διαχωρισμό βορρά-νότου και τη διαφοροποίηση Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας, υπάρχει η επικράτηση του Bremain σε νεολαία, Λονδίνο κι άλλα αστικά κέντρα, και η αντιστροφή της τάσης αυτής σε παραδοσιακές εργατουπόλεις. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η διαφοροποίηση στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων, όχι μόνο στη βάση τους, αλλά και σε επίπεδο βουλευτών-στελεχικού δυναμικού.

Αυτός ο εσωτερικός διαχωρισμός φαίνεται να αντανακλά και το "διχασμό" της βρετανικής αστικής τάξης, που ομολογώ πως υποτίμησα στην αναφορά μου στο προηγούμενο σημείωμα. Η δική μου εκτίμηση εξακολουθεί να είναι πως το δημοψήφισμα παραμένει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της βρετανικής αστικής τάξης, για να παζαρέψει καλύτερους όρους συμμετοχής στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να ερμηνευτούν πχ κάποιες αντιδράσεις αξιωματούχων της ΕΕ, που θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 50 για την έξοδο-αποδέσμευση ενός κράτους-μέλους, προκειμένου να δείξουν αταλάντευτη στάση, πυγμή κι αποφασιστικότητα έναντι οποιασδήποτε βρετανικής αξίωσης. Ή οι δηλώσεις του Γιούνκερ ότι έτσι κι αλλιώς δεν ήταν πολύ δυνατός ο έρωτας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας (που θυμίζει λίγο τα ερωτικά παιχνιδάκια: -Φεύγω. -Εντάξει φύγε! -Θα φύγω! -Μα στάσου, πού πας;). Ή ακόμα κι η παραίτηση Κάμερον, που κερδίζει ίσως λίγο χρόνο με τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ κάποιοι λένε ότι αυτός τουλάχιστον προτίμησε να παραιτηθεί, παρά να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που δεν τον εξέφραζε πολιτικά, σε αντίθεση πχ με την ασυνέπεια λόγων και έργων του Τσίπρα. Ναι, αλλά ποιος ακριβώς λέει πως ο Σύριζα δε συμφωνεί με το πρόγραμμα που εφαρμόζει; Και γιατί να του δώσουμε τέτοια παράσημα, που δεν τα αξίζει;

Από την άλλη βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας τέτοιας όξυνσης των ενδομονοπωλιακών αντιθέσεων στη Βρετανία, που να είναι το ερμηνευτικό κλειδί για αυτήν την εξέλιξη. Όπως λέει κι η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
Το γεγονός ότι τέθηκε τόσο έντονα το ζήτημα της αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ -και μάλιστα του μεγέθους της Βρετανίας- οφείλεται αφ’ ενός στις εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ και την ανισομετρία των οικονομιών της και αφ’ ετέρου στη διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που οξύνθηκε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν το λεγόμενο ευρωσκεπτικισμό, αποσχιστικές τάσεις, αλλά και τάσεις που επιδιώκουν αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Για να προσθέσει πιο κάτω: Οι οικονομικές και πολιτικές διεργασίες που δρομολογούνται, τόσο σε επίπεδο της Μ. Βρετανίας, όσο και της ΕΕ, τα παζάρια που θα ακολουθήσουν για τη θέση της βρετανικής αστικής τάξης την επόμενη μέρα, μπορεί να καταλήξουν σε νέες προσωρινές συμφωνίες της ΕΕ με τη Βρετανία.

Σε αντίθεση δηλ με αυτήν του ΚΚΒ, που κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος, υπεραισιόδοξο και κάπως μονόπλευρο, κατά τη γνώμη μου.
Αλλά περισσότερα για το κόμμα και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στο αυριανό σημείωμα.

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αυτός ο εσωτερικός διαχωρισμός φαίνεται να αντανακλά και το "διχασμό" της βρετανικής αστικής τάξης, που ομολογώ πως υποτίμησα στην αναφορά μου στο προηγούμενο σημείωμα. Η δική μου εκτίμηση εξακολουθεί να είναι πως το δημοψήφισμα παραμένει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της βρετανικής αστικής τάξης, για να παζαρέψει καλύτερους όρους συμμετοχής στην ΕΕ"

δεν νομιζω οτι ειναι διχασμος αστικης ταξης. Περισσοτερο ταξικος διαχωρισμος μου φαινεται. Εχω την εντύπωση οτι το βρεξιτ ειναι απο τα ῾ατυχηματα῾ της ιστοριας. Νομιζω οτι ειναι το αποτελεσμα εσωτερικου τακτικισμου για να αποσπασει συναινεση του λαου που τελικα του γυρισε μπουμεραγκ. Νομιζω οτι ολοι πιστευαν οτι στο δημοψηφισμα θα εβγαινε να παραμεινουν. Οι δημοσκοπησεις το ελεγαν οπως και τα γραφεια στοιχηματων, η ισοτιμια και οι μετοχες. Δεν μπορω να δω καποιο αξιολογο κομματι της αστικης ταξης να διαφοροποιητε και να υποστηριζει το βρεξιτ. Οι προβλεψεις για την οικονομια μιλανε για ζημια και μειωση του αεπ. Αυτοι που ισως κερδιζουν π.χ. καμια βιοτεχνια κτλ δεν νομιζω οτι εχουν αξιολογη επιρροη σε συγχρονες αστικες δημοκρατιες.
Ολοι ελεγαν να μεινουν και πιστευω οτι πιστευαν οτι θα εμεναν. Γιαυτο τον λογο και το σοκ που βλεπουμε.
Αυτο δεν σημαινει οτι μιλάμε για καποια αριστερη στροφη οπως σωστα λες. Μαλλον το αντιθετο θα γινει. Πιστευω οτι η
αγγλια θα μπει σε ενα καθεστως αντιστοιχο με την νορβηγια κτλ Ισως με λιγο περισσοτερο ελεγχο στις ροες μεταναστων.

Προφανως το οτι η εργατικη ταξη επιλεγει να υποστηριξει σε μεγαλο βαθμο την εξοδο εχει τους λογους της.

χαμογελο

Ανώνυμος είπε...

"Κρατώντας αποστάσεις από το σχήμα ντόμινο, του πύργου που καταρρέει, κτλ, εντύπωση προκαλεί το σενάριο δημοψηφίσματος στη Σκωτία (που ψήφισε υπέρ της παραμονής) για απόσχιση από το ΗΒ (Ηνωμένο Βασίλειο) και επανένωσης της Β. Ιρλανδίας (που ψήφισε επίσης υπέρ) με τους υπόλοιπους Ιρλαδνούς, προκειμένου να παραμείνουν στις τάξεις της ΕΕ! "

νομιζω οτι αυτες οι εξελιξεις θα μπορουσαν να ειναι ενας ακομα λογος που πρεπει να θεωρησουμε το brexit ατυχημα.

χαμογελο

Ανώνυμος είπε...

υγ. Δεν λεω οτι η αστικη ταξη της βρετανιας συμφωνει σε ολα με την εε αλλα οτι το δημοψηφισμα δεν ηταν τοσο θεμα διαπραγματευσης οσο ευκαιριακος τακτικισμος που πηγε πολυ στραβα. Νομιζω οτι μπορουν να τα βρουν και χωρις δημοψηφισματα.
χαμογελο.

Ανώνυμος είπε...

@χαμόγελο,
Στην εξέλιξη του πράγματος φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλεισει αστάθμιτους παράγοντες και σε κάθε περίπτωση η στάση του λαίκού παράγοντα είναι η μόνη αστάθμιτη σταθερά!!! Ατύχημα-ξεατύχημα πάντως, το δημοψήφισμα στη Βρετανία αντανακλούσε το εσωτερικός διαχωρισμός φαίνεται να αντανακλά και το "διχασμό" της βρετανικής αστικής τάξης! Θέλεις υπερβολή;;; Πιθανά! Αλλά μη φτάνουμε και εμείς σε άλλες υπερβολές και απολυτότητες του τύπου: "Περισσοτερο ταξικος διαχωρισμος μου φαινεται. Εχω την εντύπωση οτι το βρεξιτ ειναι απο τα ῾ατυχηματα῾ της ιστοριας. Νομιζω οτι ειναι το αποτελεσμα εσωτερικου τακτικισμου για να αποσπασει συναινεση του λαου που τελικα του γυρισε μπουμεραγκ" η "Νομιζω οτι μπορουν να τα βρουν και χωρις δημοψηφισματα"...
Σε χθεσινή ομιλία της η Παπαρήγα το έθεσε έτσι και συμφωνώ:«Ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης και φτωχών λαϊκών στρωμάτων αποφάσισαν αποδέσμευση από την ΕΕ. Το ζήτημα όμως είναι άλλο. Αν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θέλουν να αξιοποιήσουν την αποδέσμευση, πρέπει να αποτινάξουν τις σημαίες των κομμάτων που ήταν υπέρ του Brexit, των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών, το κόμμα του Φάρατζ κ.ά. Οι σημαίες αυτές δεν τους εκφράζουν καθόλου. Χρειάζεται να εντάξουν την πάλη τους όχι μόνο ενάντια στον εξωτερικό εχθρό αλλά και στον εσωτερικό αφού δεν υπάρχει εξωτερικός εχθρός εάν δεν υπάρχει εσωτερικός. Χρειάζεται αγώνας με αντικαπιταλιστικά-αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά για να αποσπάσει παραχωρήσεις, για να κερδίσεις κάτι. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκφράζει και συμφέροντα της αστικής τάξης αφού η αστική τάξη δεν είναι πάντα ενιαία ως προς τις επιλογές της. Ενιαία είναι μόνο όταν στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού. Το δημοψήφισμα μπορεί να συμβάλλει μόνο αν δημιουργήσει ένα αντικαπιταλιστικό-αντιμονοπωλιακό κίνημα και στρέψει τα πυρά του στη δική του αστική τάξη».
kk-1

Ανώνυμος είπε...

ρε συ μπρεζνιεφικέ, αυτοι εδώ οι βρετανοι ρεβιζιονιστές καλούν σε εκλογές, εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζουν οτι θα πρέπει να βγουν οι "εργατικοι" προκειμένου να εφαρμόσουν την έξοδο της Βρετανίας απο την ΕΕ , διευθετώντας φιλολαϊκά(!!) τις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ. Και ω του θαύματος λείπει η οποιαδήποτε κριτική στους "εργατικούς" που ήταν ως επίσημο κομμα, οργανα, βουλευτές, στελέχη ΣΟΥΜΠΙΤΟΙ υπερ του Bremain! Α, καλά, μιλάμε για τρομερούς...κομμουνιστές.

εξαπτέρυγα παιδιά, τσιράκια των πασοκων της Μεγάλης Βρετανίας.

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ. ΝΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΟΔΟΙΠΟΡΟΙ της Ελλάδaς ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ και εντόπισαν ευκαιρίες.....χειραφέτησης !!! Ο,τι να ναι!
_______________________________________________________________________
If no alternative government can command a majority in the House of Commons, a General Election must therefore be called without delay.
This makes it all the more important that the Labour Party leadership immediately pledges to respect and implement fully the referendum decision. Moreover, it should make clear its determination to negotiate exit terms and future treaties with the EU and other countries on the basis of new arrangements that put the interests of working people here and internationally before those of big business and the capitalist 'free market'.
In any event, it will also be vital to counteract the upsurge of xenophobia and racism unleashed by leading forces on both sides of the referendum campaign.

Α ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
The unity and mobilisation of progressive and labour movement forces is essential in order to explain the benefits of immigration and counter the divisive and anti-working class appeal of UKIP and other right-wing and far-right parties.

Ποιες ειναι βρε οι προοδευτικές και εργατικές δυνάμεις όταν κοτσάρεις αμέσως μετά τις εκλογές και την έκκληση της...κυβέρνησης εργατικών (!!!) να αναλάβουν το Brexit φιλολαϊκα (!!!) , μα σαφώς το Labour Party Q-)
________________________________________________________________________________
el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

τα ιδια leei ο ρεβιζιονιστής -εξαπτέρυγο του Labour Party- Alex Gordon στη καμπάνια του Lexit στις 29 Μαη

http://www.communist-party.org.uk/britain/eu/2271-alex-gordon-leaving-the-eu-is-an-act-of-worker-solidarity-and-will-bring-down-cameron-s-government.html

διαβάστε και φρίξτε . ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΜΕΡΟΝ...αυτη φέρνει τα αντιλαϊκά μέτρα...υπάρχει ευκαιρία για λαϊκή κυβέρνηση μέσω Brexit που θα ρίξει τη κυβέρνηση Κάμερον ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!!!!!!!!!
Ρε παιδιά αυτος ο Τόοοννυ Μπλαιρ, λέιμπορ δεν ήταν ή κάνω λάθος;


_______________________________________________________
The EU is an imperialist enitity – an essential pillar of the NATO/IMF/EU axis. A blow against the EU weakens imperialism. That is why the pro-imperialists in all their forms are united in calling for a vote to REMAIN in the EU.

Secondly, a vote for Britain to LEAVE the EU is the quickest method to destroy the pro-austerity government of David Cameron. Britain’s governing Conservative party is deeply and irrevocably split reflecting the tactical conflict between its factions over whether to serve as a junior partner of Germany inside the EU, or to continue as an alternative pole of global finance capitalism outside the EU.

A vote to LEAVE the EU will certainly lead the Conservative party to sack their prime minister and will bring forward a general election where voters will have an opportunity to elect a government committed to opposing austerity.

-__________________________________________________________

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

@kk-1
συμφωνω με την θεση του ΚΚΕ για το θεμα του αγωνα που πρεπει να δωθει Οπως επεισης και οτι η αστικη ταξη δεν ειναι εννιαια. Καλο το γενικό και συμφωνώ αλλα κολάει η υποθεση στο ειδικο.
Στην συγκεκριμενη περιπτψση δεν μπορω να βρω/σκεφτω ποιο κομματι της αστικής ταξης κερδιζει απο αυτο.

υγ. Το δημοψηφισμα συμφωνω οτι δεν μπορει να εχει θετικο αποτελεσμα για τον βρετανικο λαό αν δεν συνοδευευτε απο εναν αγωνα για μια προοδευτική κατευθυνση. Ο λαος θα την πληρωσει τωρα. Βεβαια μια αποδυναμωση ενος ιμπεριαλιστικου μηχανισμου ισως και επαναλαμβανω ισως δινει καλυτερες δυνατοτητες αντιδρασης σε αλλους λαους που ισως αντιδρασουν στο μελλον.

χαμόγελο.

Ανώνυμος είπε...

τα πράγματα ειναι πολύ απλά. Οι διάφοροι οπορτουνιστάκηδες εντοπίζουν παντού συγκλονιστικές νίκες, συγκρούσεις, υπερ της εργατικής τάξης και δεν αντικρίζουν κατάματα την ωμή πραγματικότητα.

Οπως και εδώ μετά το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο (Ολοι, πριν μονο η ΝΔ μαζι με ολους τους άλλους), έτσι και εκει χρόνια τώρα στη Μεγάλη Βρετανία τα δυο βασικά αστικά κομματα, Τορυς και Εργατικοι, επένδυαν τη δημαγωγία τους, στο ότι οι γερμανοι φταίνε για τα μέτρα λιτότητας που παίρνουμε και οχι ο καπιταλιστικος τρόπος παραγωγής και η ανάγκη να αυξηθεί το μέγιστο κέρδος του βρετανικού κεφαλαίου.

Με αλλα λόγια -τηρουμένων των αναλογιών- σαν τα δικά μας, φταιει το μνημόνιο και οχι οι καπιταλιστές που φέρνουν το μνημόνιο για να υποτιμήσουν την εργατική δύναμη.

Η δημαγωγία αυτή άρχισε να αποκτά ρίζες στο κοσμο, ειδικά ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ της ΚΡΙΣΗΣ. Ενας μεγάλος πολιτικάντης που εφάρμοσε αυτου του τύπου τη δημαγωγία και την ίδια στιγμή βέβαια εφάρμοζε καρμπον θατσερική πολιτική, ειναι ο γνωστός τόοοονυ Μπλαίρ.

Ο Τόοονυ ειχε υποσχεθει και αυτος διενέργεια δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα αλλά τελικά αποδέχτηκε τη συνθήκη της Λισσαβωνας
http://www.bbc.com/news/uk-politics-15390884

Στη συνέχεια μετά τη κρίση, και περίπου χρονικά κοντά με εμάς δηλαδή το 2011 οταν διευρύνεται το πνεύμα της δημαγωγίας των "ευρύτερων αντιμνημονιακών" δυνάμεων γενικώς, οπως π.χ. εδώ με το Σαμαρά πριν τη συγκυβέρνηση και τα γνωστά ισοδύναμα, τα ζάπεια κτλ.., στη Μεγάλη Βρετανία η "ευρωσκεπτιστική" ομάδα των Τόρυς διογκώνεται.

Η κλίκα του Κάμερον στη κυβέρνηση των Τόρυς έπαιξε και έχασε. Νομιζε οτι απο τη μια θα εκβιάσει τους γερμανους παίρνοντας κάτι περισσότερο που θα μπορούσε να πουλήσει στους εκλογείς της ως αμοιβαία επωφελής νίκη (θυμάστε προπαγάνδα σύριζα) και απο την άλλη θα ξεγελούσε τους ψηφοφόρους της, και θα σάρωνε το Bremain, σταθεροποιώντα ς την εξουσία της μέσα στη κυβέρνηση και στο κομμα. Επαιξε και έχασε. Το ίδιο έκανε και ο Τζέρερμι Κορμπιν που ο άνθρωπος δεν το έχει, δεν μπόρεσε να πεισει τους ψηφοφόρους του για το Bremain, οπότε κι αυτός...μας τέλειωσε νωρίς.

η πιο "αριστερή" μερίδα αυτου του Βρεxit-κινήματος που ψήφισε στις κάλπες εκφράζεται απο τους ρεβιζιονιστές της Μεγάλης Βρετανίας που λένε κάτι πολύ απλο που απέχει παρασάγγας απο αντι-ιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική πάλη, επανάσταση, σύγκρουση, και δεν ξέρω γω τι-
λένε οι ανθρωποι: να πέσει η κυβέρνηση των Τόρυς, να αναλάβει μια κυβέρνηση φιλολαϊκή των Εργατικών :-) (δηλαδή οι πασόκοι της Βρετανίας) να σταματήσει τα μέτρα λιτότητας!!!
SO SIMPLE!

Γιατι το κουράζουμε ρε παιδια;

el quinto regimiento

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σημαντική διόρθωση: ο σύνδεσμος που έβαλα είναι η θέση του ΚΚΒ κι όχι του νέου ΚΚΒ (αν καταλαβαίνω καλά, το λέω με επιφύλαξη).

Ανώνυμος είπε...

μπρεζνιεφικέ, εδώ τώρα η θέση του νέου ΚΚΒ
εδώ το εντιτοριαλ του newworker που ειναι εφημερίδα του νέου ΚΚΒ

http://www.newworker.org/archive2016/nw20160624/in_the_aftermath_of_the_referendum.html

Tα ίδια πάνω-κάτω αλλα λίγο πιο συγκρατημένα, γράφει το νέο ΚΚΒ, στην πιο πρόσφατατη ανακοινωσή του που βρήκα
"
The EU and the ruling class that created it have consistently used the tactic of divide and rule against workers.

Now they are divided it is time for us to take advantage and our first strike must be to get rid of Prime Minister David Cameron and push for a new general election .
"
κανένα γερό χώσιμο στους...εργατικούς και μετά ο στόχος να γινουν εκλογές που πάει να πει...
τι κανει ωρε νιαου-νιαου στα κεραμμύδια

ψήφος στους εργατικούς χωρίς αυταπάτες :-)

el quinto regimiento

Unknown είπε...

η βρεττανικη βιομηχανικη αστικη ταξη κερδισε,καναλιζαροντας ευκολα τον λαικισμο.
η οικονομια της αγγλιας εχει στοιχεια φουσκας ,τεραστια διεθνη κεφαλαια παρκαρισμενα στις αγγλικες τραπεζες,φουσκα ακινητων και εμποριου.
τους κινδυνους εντοπισε προφανως ενα τμημα του κρατικου κομματικου πυρηνα και τηρησε
αντιφατικη σταση.

ο λενινισμος παραμενει επικαιρος.
οσο υπαρχει εθνικο αστικο κρατος ,υπαρχει εθνικα συγκροτημενο κεφαλαιο που συνεργαζεται
η ανταγωνιζεται με το κεφαλαιο των αλλων κρατων.
συμφυση εθνικων κεφαλαιων δεν υπαρχει.
οσο υπηρχε ροη κεφαλαιων απο την ρωσια και τις αραβικες χωρες η αγγλια δεν ειχε προβλημα
με την εε,
τωρα που σταματησε η ροη μπαινει στον δρομο της αναπτυξης της βιομηχανιας.

αντιθετα απο τις προσδοκιες της σοσιαλδημοκρατιας η πιεση στην εργατικη ταξη θα γινει
μεγαλυτερη,λογω της εντασης του ανταγωνισμου μες στην ευρωπη.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.

ΜΟΝΟ ΕΡΤ.

http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/25/viral_n_10674638.html?1466887195&utm_source=Sport24&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

ΜΑΡΚΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΑΓΓΛΙΑ;

ΧΑΧΑ

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Μια και έγινε κουβέντα για δαύτους και σε προηγούμενο ποστ στο οποίο αναφερόμασταν στα της Ελλάδας.

http://www.el.gr/index.php/el/ellada/118-ellada/8994-oi-ellhnes-efoplistes-toy-londinoy-panhgyrizoyn-gia-to-brexit

Sentic

Ανώνυμος είπε...

Συγγνωμη ρε παιδια αλλα απο οσο γνωριζω το κκβ παντα ειχε γερες σχεσεις με τους εργατικους. Θυμαμαι οτι και σε δημοτικες εκλογες οπου δεν κατεβαζε δικο του υποψηφιο στηριζε επισημα τους εργατικους. Κσι πριν καποια χρονια στηριζε κσι τον γκαλογουει με το κομμσ που ειχε φτιαξει το ρεσπεκτ. και αν δεν κανω λαθος, και αν κανω διορθωστε με, μεσα απο τους εργατικους δημιουργηθηκε.
Ακυρος

Ανώνυμος είπε...

Με πολλές φιοριτούρες το συγκεκριμένο άρθρο,οπως πάντα άλλωστε απο το συγκεκριμένο "πραμα" που το γράφει,αλλά που αν ψάξεις καλά έχει στοιχεία που άθελα του συγγραφέα μάλλον επιβεβαιώνουν την στάση του ΚΚΕ.

http://prin.gr/?p=10987

Sentic

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

τζαμπα τους στειλαμε τον Μαρινο ,απο το ενα αυτι μπηκαν ,αυτα που τους ειπε, απο το αλλο βγηκαν ...

Ανώνυμος είπε...

Το κκβ ειναι διασπαση του κκμβ, οπως και ολα τα κομματα της ΜΒ που εχουν το ακρονυμιο ΚΚ σημερα. Το δευτερο ηταν το αντιστοιχο κομμα της Διεθνους που καπου στην πορεια εχασε τον επαναστατικο του προσανατολισμο και ακολουθησε τον ευρωκομμουνισμο.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

"τζαμπα τους στειλαμε τον Μαρινο ,απο το ενα αυτι μπηκαν ,αυτα που τους ειπε, απο το αλλο βγηκαν"

To KKB πρωτοστατησε στο brexit εναντια σε μια μαζικη προπαγανδα καταστροφολογιας και απειλων της ΕΕ, Αμερικης και βγηκε "νικητης", χωρις να παραμελει να τονιζει οτι η αποδεσμευση απο το ιμπεριαλιστικο κλαμπ ειναι απλα ενα βημα και θα χρειαστει να κανει και αλλα πολλα ο λαος της βρετανιας μεσα απο την ταξικη του παλη για την πραγματικη χειραφετιση του. Προβαλε το δικο του δρομο και δεν χαρισε ολοκληρωτικα την προκληση ισχυρου ρηγματος και ισως και την διαλυση της ΕΕ στους ακροδεξιους.

Το ΚΚΕ -που εδωσε και συμβουλες στο ΚΚΒ- τι ακριβως κερδιζει απο ολο αυτο τον ορυμαγδό των σοβαρων πολιτικων εξελίξεων, οταν ακομα και το δημοψηφισμα το θεωρουσε κολπο των αστων, ψευτοδιλλημα, ανευ ουσίας και γενικα προεξοφλουσε οτι το αποτελεσμα του δεν θα εφερνε καμια αλλαγη ή σοκ στην ευρωπη;

ΓΚ

Κοκκινομετεριζιώτης είπε...

Αν θέλουμε να μιλάμε σε μαρξιστική, επαναστατική βάση, δηλαδή από τη σκοπιά των συμφερόντων του βρετανικού, του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου προλεταριάτου, θα πρέπει σε κάθε κίνηση να βλέπουμε ποιες δυνάμεις έχουν την πολιτική ηγεμονία και δίνουν τον τόνο. Γιατί όντως σε μια δοσμένη ιστορική περίοδο, μπορεί ένα ΟΧΙ να κουβαλάει μέσα του και τη μεγαλύτερη πρόοδο, αλλά και τη μεγαλύτερη αντίδραση (π.χ. το ΟΧΙ των Γερμανών στη βερσαλιακή αστοδημοκρατία της Βαϊμάρης που έλεγαν και οι ναζί και οι κομμουνιστές), ωστόσο εδώ δεν έχουμε απέναντι στον Χίτλερ ένα τεράστιο και οργανωμένο KPD, ούτε μια γενικά αριστερή και προοδευτική βάση του SPD, όπως το 1928-1933.

Την ηγεμονία λοιπόν του Brexit, σε αντίθεση με τα λεγόμενα του κάθε ψευτοεργατιστή και φαιο-«κόκκινου» αντιευρωπαϊστή, την έχουν οι πιο μαύρες, δεξιές, αυτοκρατορικές και ιμπεριαλιστικές πλευρές του Συντηρητικού Κόμματος (Τόρηδες) και οι εθνοσωβινιστές και κρυφοφασίστες του UKIP. Προφανώς και η εργατική - λαϊκή ψήφος κατά της Ε.Ε. είχε μέσα της τον ταξικό πόνο που γεννά η «κινεζοδυτική», οικονομικά φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, η αποβιομηχάνιση της Δύσης από τα γουρούνια του δυτικού μονοπωλιακού κεφάλαιου που ψάχνουν για φτηνό εργατικό κρέας στον αναδυόμενο Τρίτο Κόσμο, η καταβαράθρωση του NHS κλπ.

Αλλά η ιδεολογική και πολιτική γραμμή που συνεπήρε πολλούς λαϊκούς ανθρώπους και τους οδήγησε στο άλμα στο κενό δεν ήταν μια προοδευτική κριτική όλων των παραπάνω από μια αριστερή, λαϊκή δημοκρατική σκοπιά, αλλά η ρητορική του μίσους προς τους μετανάστες, της περιχαράκωσης της Βρετανίας, του "παλιού μεγαλείου" της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το "δεν είμαι γω ίσα κι όμοια με τη Λιθουανία και τη Σλοβενία, εγώ είμαι ολόκληρη αυτοκρατορία", ο αντιπροσφυγισμός, όλη η μπόχα της κλασσικής δεξιάς αντίδρασης που χτυπάει την αστοδημοκρατική, ειρηνική ευρωπαϊκή ενοποίηση από την πλευρά της πισωδρόμησης και των πολεμικών ανταγωνισμών των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων τον 20ό αιώνα.

Ο φασισμός και η ακροδεξιά αντίδραση είναι σε λαϊκό επίπεδο η επανάσταση που στρέφεται ενάντια στον εαυτό της, ο λαός που απηυδυσμένος από την αστική δημοκρατική ιμπεριαλιστική κυριαρχία, ελλείψει επαναστατικού υποκειμένου, αντιδράει σπασμωδικά και αυτοχτονεί. Είναι το ομοίωμα "αντικαπιταλιστικής" ή "αντινεοφιλελεύθερης" έστω επαναστάσης που δίνουν στο λαό οι πιο σάπιοι κύκλοι του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, για να πλήξουν την αριστερή, γνήσια αντιιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική συνειδητοποίησή του.

Και για όσους έχουν αμφιβολίες για τα παραπάνω (οχ μωρέ τι μας λέει πάλι ο οακκείτης), ας περιμένουμε να δούμε τι διεργασίες θα γεννήσει σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής στη Βρετανίαμ αλλά και στην Ευρώπη, η νίκη του στρατόπεδου του Brexit - θα βελτιώσει τον ταξικό συσχετισμό και θα φέρει καλυτέρεψη των όρων ζωής και περίθαλψης του λαού του Ενωμένου Βασίλειου ή θα γεννοβολήσει εθνικοσοσιαλιστικά και σωβινιστικά τέρατα και εκεί και αλλού στην ήπειρο;

Ας θυμηθούμε επίσης τους αλαλαγμούς για το "επαναστατικό" τάχα ΟΧΙ της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το 2005. Τότε πολλοί μιλούσαν για "νέα γαλλική επανάσταση", ξεχνώντας ότι μαζί τους πανηγύριζε και ο ιδεολογικός απόγονος του Λουδοβίκου του 16ου Λεπέν και η φασίστω η κόρη του. Σήμερα, 11 χρόνια μετά, που είναι το "αριστερό - ριζοσπαστικό περιεχόμενο" του ΟΧΙ εκείνου; Στην επερχόμενη είσοδο της Λεπενούς στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του '17 ίσως;

Ανώνυμος είπε...

@Sofoklis92,
"Σοβαρά τώρα τα χώνουν οι δικοί σας στο νέο ΚΚΒ ; Είναι από τα πιο φιλοσταλινικά κόμματα στην Ευρώπη".
Ορισμένοι γράφετε για να γράφετε ή σας έχει πειράξει η ζέστη των ημερών...Άκου τα πιο φιλοσταλινικά κόμματα στην Ευρώπη!!!!! Που τα βρίσκετε και τα γράφετε ήθελα να ήξερα!
Η ασχετοσύνη είναι σοβαρό πρόβλημα!
@ΓΚ
Εσύ, ως άλλος φωστήρας, μας γράφεις για το ΚΚΕ! Κόψτε το πολύ πιώμα, δείτε και λίγο κριτικά τι σας δίνουν να γράψετε και μετά συζητάμε για το τι λέει το ΚΚΕ!!!!
Πάντως ούτε η Βρετανία, ούτε η στάση του ΚΚΒ προσφέρονται για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα του εγχώριου οπορτουνισμού. Γιατι ότι και να έκανε το ΚΚΒ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ήταν η ουρά του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργώντας παραμύθια ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Αποδεσμευση μεσα απο εκλογες για να πεσει ο Καμερον. Και με το ματακι κλειστο στο Κορμπυν για του οποιου την εκλογη ολοι του LEXIT καποια εποχη εβγαζαν διθυραμβους. Αστο δεν σωνεται.

Ο.Χ.Ε.Π.

Antonxxx είπε...

ΓΚ
Το ΚΚΒ καλεί τη βρωμερά σοσιαλδημοκρατια του ιμπεριαλισμού να κάνει κυβέρνηση και να διαχειριστεί το ΟΧΙ

zoot horn rollo είπε...

Κι αργησαν να γραψουν για το γνωστο φταιχτη.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

@ΓΚ Εχω την εντυπωση οτι το κκε επελεξε ακυρο διοτι η επιλογη δεν ηταν grexit, αλλα δυο εκδοχων μνημονιου (μαλιστα το 'μνημονιο Τσιπρα' ηταν χειροτερο). Μπορει ομως να μην θυμαμαι καλα. Τωρα για το αν το grexit θα προσεφερε τιποτα θετικο στον εργαζομενο, ειναι μια συζητηση που απ οσο ξερω η Λαε δεν εχει το χρονο ή την διαθεση να αναπτυξει σιγκεκριμενα. Εγω λαμβανω υποψη οτι η Ελλαδα ειναι σε μνημονιο για μερικες εκατονταδες δις και σε περιπτωση που το αμφισβητησει, θα το κανει μονο εφοσον ειναι αποφασισμενη για ολοκληρωτικο πολεμο. Του οποιου η καταληξη δεν θα ειναι αλλη απο την λαικη εξουσια. Βλεπεις τη Λαε να ειναι ετοιμη να ηγηθει σε αυτο τον πολεμο;

Sofoklis92 είπε...

Σοβαρά τώρα δεν ξέρετε ούτε τους συμμάχους σας ;

http://www.newworker.org/ncpcentral/JVS.html

Ρωτήστε τους συντρόφους σας στο Νέο ΚΚΒ να σας πουν πόσο σταλινικοί είναι ή έστω τον σ.Μαρίνο

Νομίζω το έχετε τερματίσει 😂 και έχετε γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως



Ανώνυμος είπε...

Το νέο ΚΚΒ δεν έχει βγάλει ανακοίνωση ακόμη αν δεν κάνω λάθος (τσέκαρα πριν λίγο την σελίδα του και δεν βρήκα κάτι, έχει μόνο ανακοίνωση πριν το αποτέλεσμα του δ/ψ). Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, το ΚΚΒ (όχι το νέο) σύμφωνα με τα εκλογικά στοιχεία από τις τελευταίες βουλευτικές έχει αμελητέα επιρροή στο εκλογικό σώμα, και πολύ αμφιβάλλω ότι κινητοποιεί μάζες πολύ μεγαλύτερες αυτής της επιρροής (δλδ αμφιβάλλω ότι έχει δύναμη στους χώρους δουλειάς). Το να λέμε λοιπόν ότι "βγήκε νικητής" από το δ/ψ είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας, ανεξαρτήτως αν θεωρούμε σωστή την στάση για το Lexit (που πλέον στην αστική δημοσιογραφία συνδέεται με κάτι εντελώς διαφορετικό).

Ijon Tichy

ΥΓ: Για το ΚΚΒ είναι η κουβέντα παραπάνω Σοφοκλή, όχι για το νΚΚΒ. Δεν πειράζει, συλληπητήρια όπως και να'χει.

Sofoklis92 είπε...

Ijon Ijohy εγώ για το νέο ΚΚΒ σχολίασα και ο kk-1 με αποπήρε:

@Sofoklis92,
"Σοβαρά τώρα τα χώνουν οι δικοί σας στο νέο ΚΚΒ ; Είναι από τα πιο φιλοσταλινικά κόμματα στην Ευρώπη".
Ορισμένοι γράφετε για να γράφετε ή σας έχει πειράξει η ζέστη των ημερών...Άκου τα πιο φιλοσταλινικά κόμματα στην Ευρώπη!!!!!

@Sofoklis92,
"Σοβαρά τώρα τα χώνουν οι δικοί σας στο νέο ΚΚΒ ; Είναι από τα πιο φιλοσταλινικά κόμματα στην Ευρώπη".
Ορισμένοι γράφετε για να γράφετε ή σας έχει πειράξει η ζέστη των ημερών...Άκου τα πιο φιλοσταλινικά κόμματα στην Ευρώπη!!!!!

Ο Σύριζα ήταν με το Bremain όπως και εγώ,εσείς οι οπαδοί του ΚΚΕ εδώ μέσα κανείς δεν κατάλαβε τι υποστηρίζετε,ούτε το ένα, ούτε το άλλο,την κουρτίνα 3 ίσως;

Περιμένω να θάψετε και το Κ Κ των Λαών της Ισπανίας σήμερα το βράδυ έτσι που το πάτε😂

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που ανησυχείς για τη γνώμη που έχουν τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ με το νΚΚΒ με ξεπερνά.

Συνοδοιπόρος των ΑΝΕΛ ,πετσοκόφτης μισθών συντάξεων και ζωών να εγκαλεί το ΚΚΕ γιατί δεν εκτιμούν σωστά το νΚΚΒ ,που εκτιμά την προσφορά του Στάλιν,την ίδια ώρα που αυτός γουστάρει Bremain και Εργατικούς(φαντάζομαι).Για την γνώμη σου για τον "υπαρκτό" ούτε καν θα το πιάσω...

Ο επόμενος ασθενής περιμένω να κατηγορεί το ΚΚΕ γιατί δεν κάνει αρκετά ,ξέρω γω, για να καταδείξει τα όσα περνούν οι λαοί της Κούβας ή της Β.Κορέας ,λόγω των αποκλεισμών ,όντας ο ίδιος ψηφοφόρος της ΧΑ...

Υ.Γ.Προσωπικά, κείμενα και αναλύσεις του συγκεκριμένου κόμματος δεν έχω διαβάσει.Όπως και να έχει όμως ,ως συριζαίος,είσαι ο τελευταίος, που θα κάνει υποδείξεις για το ποιός έχει σωστή γραμμή και στάση ,με κριτήριο ταξικό, στο ΚΚΕ,τα μέλη και τους οπαδούς του.Πριν μιλήσουμε να κοιτιόμαστε στον καθρέφτη,παρακαλώ...

Υ.Γ.2Θα σου δώσω την ευκαιρία να γίνεις τουλάχιστον αστείος,γιατί άλλη χρησιμότητα ως ΣΥΡΙΖΑίος δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις.
Αυτοπροσδιορίζεσαι ως αριστερός;

ΓΩ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

εχετε μπλεξει τα κκ σας ...
θα φταιει η πολλη Λαφαζανιαση (ηλιαση) των ημερων

Ανώνυμος είπε...

Η ανάρτηση στο ΚΚΒ αναφέρεται και αυτό σχολιάστηκε. Το τι κατάλαβες για το νΚΚΒ, για το ΚΚΒ και για την θέση του ΚΚΕ για το brexit μας απασχολεί πάρα πολύ πρέπει να ξέρεις συριζαίε...

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

Ειπαμε, πως θα βγει το...απαραιτητο "γνωστο" συμπερασμα;

Sofoklis92 είπε...

ΓΩ χαίρομαι που σε διασκεδάζω και με βρίσκεις αστείο Γέλα με την ψυχή σου λοιπόν Αυτοπροσδιορίζομαι ως ευρωκομουνιστής , ούτε σταλινικός, ούτε τροτσκιστής, ούτε αριστερός -αριστεριστής ελπίζω να με διασκεδάσεις και εσύ και μου πεις πως είσαι κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ξέρεις ΝδΠαδοκΣυνασπισμός ψηφίσανε το Μάαστριχ πληρώνει ο λαός, αλλά αυτό το σύνθημα είναι εκτός γραμμής πια για το ΚΚΕ ,ΟΥΤΕ το ένα, ΟΥΤΕ το άλλο,ούτε Κούβα ,ούτε Κορέα, ΟΥΤΕ ΚΚ Πορτογαλίας ΟΥΤΕ ΚΕΚΡωσίας τα έχετε ισοπεδώσει όλα 😂 μόνο ΚΚΕ

zoot horn rollo είπε...

Ο "Κωστας" του μηνα.
Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ κτλ ολα δικα σας και να τα χαιρεστε. Για τον ευρω-ποτε-δεν-ηταν-κομμουνισμο ομοιως.

Επειδη εσεις θελετε να τα ισοπεδωσετε ολα, ναι, μονο ΚΚΕ.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

δεν ξερει το αριστερο κκ σας τι ποιει το δεξιο σας
"σφοι" ευρωκομμουνιστες

( το οτι δηλωνετε παντως ακομα περηφανα αυτο τον τιτλο δειχνει και μια αποκοτια ,μια "παλληκαρια" και μια αγνοια κινδυνου ...περαν της πηγαιας βλακειας )

Ανώνυμος είπε...

"Αυτοπροσδιορίζομαι ως ευρωκομμουνιστής..."

Μα ποιος είσαι, ρε Σοφοκλή, η μετεμψύχωση του Σαντιάγο Καρίγιο είσαι;

Αισχύλος

Ανώνυμος είπε...

http://www.solidnet.org/17-imcwp/17-imcwp-list-of-participants

Κοκκινομετεριζιώτης είπε...

Τα πρώτα σοκαριστικά γεγονότα μετά το Brexit. Σε μια από τις πιο πολυεθνοτικές και πλουραλιστικές κοινωνίες. Μάυρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη

http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/105526

Ανώνυμος είπε...

Αρχικά,αν εννοείς τον ευρωκομμουνισμό όπως των εννοούσαν ο Μπερλινγκουέρ , ο Καρίγιο και οι λοιποί της εποχής εκείνης, τότε αγαπητέ μου, δεν θα έπρεπε να είσαι στο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός εάν αντιλαμβάνεσαι την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ως "προσπάθεια εκδημοκράτισης της κοινωνίας ,ώστε να καταστεί εν τέλει δυνατός ο τελικός μετασχηματισμός της με ειρηνικά μέσα"-στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο συνιστώ να αρχίσεις κλοζαπίνη.Ασχέτως του πόσο πατάει στην πραγματικότητα η παραπάνω "προγραμματική" των ευρωκομμουνιστών ,μνημονιακοί κατσαπλιάδες δεν ήταν.Οπότε ο αυτοπροσδιορισμός σου και η κομματική σου ταυτότητα δεν κολλάνε και πολύ.Συγκινονούντα δοχεία και αναμενόμμενη κατάληξη των περισσότερων από εκείνο τον χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά τουλάχιστον οι περισσότεροι είναι αρκετά ειλικρινείς-με τους εαυτούς τους πρώτα από όλα- ώστε να αντιλαμβάνονται το παρελθόν τους ως μια εξαλοσύνη.Και βασικά το που κατατάσεται ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει πει πολλάκις το ίδιο.

"Εμείς είμαστε το ΠΑΣΟΚ του 1981".

Τώρα σε ότι αφορά τις διεθνείς σχέσεις του ΚΚΕ με άλλα ΚΚ ανά τον κόσμο με καλύπτει το λίνκ του ανώνυμου.Όχι ότι δεν τα ήξερες δηλαδή,αλλά η δουλειά σου έπρεπε να γίνει...Εσείς με τους ΑΝΕΛ θα υπογράψετε τελικά σύμφωνο συμβίωσης ή "κλωτσάει" η νύφη;

Για το Μάαστριχτ και τη γραμμή "ούτε-ούτε".Ο Συνασπισμός το ψήφισε το Μάαστριχτ και εσύ έρχεσαι τώρα να εγκαλέσεις το ΚΚΕ ,γιατί όπως εσύ (κάνεις πως δεν) αντιλάμβανεσαι την θέση του για αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό μπροστά, θα έπρεπε στο Μάαστριχτ να είχε ψηφίσει λευκό αντί για ΟΧΙ.Να υποθέσω ότι το πρόβλημα σου είναι που δεν ψήφισε ΝΑΙ ή που δεν έχεις βρει τρόπο να ερμηνεύσεις-τρόλλικα πάντα- τη γραμμή του ως ΝΑΙ στο Μάαστριχτ;Απόπειρα κριτικής ,και καλά, εκ των αριστερών από ΣΥΡΙΖΑίο;!
Τον καθρέφτη να κοιτάμε ,παιδιά.Τον καθρέφτη...

Όχι ότι θα καταλάβεις ,αλλά το ΚΚΕ είπε όχι στην ΕΕ και στην "Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" και πολύ σωτά έκανε.Εξού το όχι στο Μάαστριχτ.Και θέλει την Ελλάδα εκτός ΕΕ όχι με μπροστάρη τυπου Φάρατζ ,αλλά τον ίδιο τον λαό.Εσύ πάλι που θες την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης ,έχεις κολλητηλίκια με ψεκασμένους και σου κάνει pimpslapping ο Γιούνκερ δεν ξέρω με τι τρέλα μας μιλάς για όλα αυτά, ως και καλά ευρωκομμουνιστής.Γιατί δεν το κάνεις "σκληροπυρηνικός Ευρωπαίος με αδυναμία στις μεσήλικες γερμανίδες και καμία έγνοια για όσους πνίγονται στο Αιγαίο";Σου πάει καλύτερα.

Υ.Γ.Ακόμα αναμένω να βρείς τα άντερα(κομψά το έθεσα) να μας πεις τους λόγους που επέλεξες να οργανωθείς στον ΣΥΡΙΖΑ και να υπερασπιστείς το κυβερνητικό του έργο;Τόσο ντρέπεσε πια;Μόνο φτηνά σχόλιο γεμάτες κλισεδιές και υποτιθέμενη αδυναμία κατανόησης για να την "πεις" και καλά στο ΚΚΕ.Ακόμα και για ΠΑΣΟΚος είσαι κομματάκι μέτριος.

ΓΩ

Sofoklis92 είπε...

ΓΩ

Με προσοχή διάβασα τις απόψεις σου.Αν αποτελώ μία απειροελάχιστη ιδεολογική μειοψηφία στο Σύριζα το γνωρίζω καλά από τις συνελεύσεις της οργάνωσης μου.

Είμαι φιλικός προς το ΚΚΕ για διάφορους λόγους αν θες είμαι το μαύρο ή ροζ πρόβατο σε μια μεγάλη κόκκινη οικογένεια ένας λόγος αυτός

Αν θες να μάθεις γιατί οργανώθηκα στον Σύριζα ευχαρίστως να σου πω αναλυτικά σε τετ-α-τετ ή να σου στείλω εμαίλ δεν ενδιαφέρει κανέναν άλλο εδώ πέρα

Για όλα τα υπόλοιπα που λες για ψεκασμένους Γιουνκερ κλπ έχω την άποψη μου κ υπακούω απρόθυμα τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του κόμματος μου αν είσαι και εσύ οργανωμένος ξέρεις πως λειτουργεί το πράμα

Δεν διεκδικώ δάφνες γνώσεων ούτε με νοιάζει αν είμαι μέτριος ακόμα και για πασόκ όπως λες ή χάλιας ένα λύκειο τέλειωσα και δεν είμαι κομπλεξικος για αυτό αλλά ευρωκομουνιστής αισθάνομαι και θα είμαι μέχρι να πειστώ ότι είμαι λάθος

Τώρα αυτά που λέει το ΚΚΕ για την Ευρώπη μου φαίνονταν αρκετά αντιφατικά μεταξύ τους αν σας καλύπτουν εσάς αλλού παπά ευαγγέλιο

Ανώνυμος είπε...

"Για όλα τα υπόλοιπα που λες για ψεκασμένους Γιουνκερ κλπ έχω την άποψη μου κ υπακούω απρόθυμα τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του κόμματος μου αν είσαι και εσύ οργανωμένος ξέρεις πως λειτουργεί το πράμα."

Όχι, φίλε δεν λειτουργεί έτσι.Δεν μπαίνουν όλες οι διαφωνίες στο ίδιο τσουβάλι.Μνημόνιο υπαγράψατε ,όχι αυτόγραφα ,καταργήσατε εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και άνθρωποι πνίγονται στο Αιγαίο.Σε αυτά δεν πειθάρχησες απλά.Σε αυτά συμμετέχες και αυτά στηρίζεις.Δεν περίμενα πως θα φτάσει η μέρα που θα βρω ευρωκομμουνιστή με σύνδρομο Eichman,που απρόθυμα συμμετέχει στην εξόντωση και την απομύζηση ενός λαού...Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Berlinguer...

Αυτά γιατί κατά τα άλλα ψέλλισες,ενίοτε πολύ προσεκτικά και στοχευμένα, αλλά δεν μίλησες.

ΓΩ