Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ποιος φοβάται την απλή αναλογική;

Η σημερινή επικαιρότητα θα σήκωνε ίσως μια αθλητικοπολιτική ανάλυση για το EURO, την κωμική εθνική Αγγλίας (Mr Bean και μ-λ-κίες), την ισπανική υποχώρηση, το BRexit και την ακυβερνησία, εν αναμονή της ελπίδας, στην Ιβηρική. Ελλείψει χρόνου όμως, αναβάλλεται για αύριο. Σήμερα το θέμα είναι η απλή αναλογική, που είναι άδολη σαν παραμυθάκι (η πραγματικότητα μπορεί να περιμένει τη σειρά της).

Δίνουμε τόσο βάρος στο πόσο νεοφιλελεύθερη έχει γίνει η (Ν)δφα ή στον Αλέξη που δε φτάνει ούτε στο δαχτυλάκι του Ανδρέα (αυτό με το οποίο έγνεψε στη Δημητρα) κι είναι ένα απλό κακέκτυπο, που τείνουμε να ξεχνάμε πόσο ΠαΣοΚ είναι, πόσο γνήσιοι και βρωμεροί Πασόκοι είναι οι Συριζαίοι. Και το αποδεικνύουν περίτρανα στην περίπτωση της ψήφισης της απλής και άδολης αναλογικής. Η οποία απέκτησε αυτό το παρανόμι στα χρόνια της Αλλαγής, για να καταλήξει κάτι σαν σύντομο ανέκδοτο, σε διάκριση με τη σύνθετη και δόλια πραγματικότητα (που απέχει από τον κόσμο του παραμυθιού).

Η οποία πραγματικότητα λέει πως το ΠαΣοΚ, απ' όπου κι αν προέρχεται, σε οποιαδήποτε εποχή και οποιαδήποτε εκδοχή του, ενδιαφέρεται για τον εκλογικό νόμο μόνο όταν θέλει να κόψει το δρόμο της επάρατης δεξιάς προς την αυτοδυναμία. Και τον μετατρέπει επί... το αναλογικότερον, που εκτός από βιασμός της κοινής λογικής είναι και βιασμός της γλώσσας, κατά το "ολίγον έγκυος" ή μάλλον κατά το "εγκυότερος" (και όχι εγγύτερος, προσοχή μην τα μπερδέψετε).

Εδώ η Πασοκιά προχωράει ένα σκαλί πιο πάνω γιατί το νέο σύστημα βαφτίζεται απλή αναλογική (κι όχι αναλογικότερη), χωρίς συγκριτικό βαθμό και κριτική ικανότητα, για όσους χάφτουν το παραμύθι κι αγνοούν (;) αυτό το περίφημο όριο του 3%. Που είναι κάπως τραγική ειρωνεία να έχεις περάσει ως ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τραυματικά παιδικά χρόνια γύρω από αυτόν τον πήχη, με το βραχνά αν θα μπορέσεις να τον περάσεις ή θα τον ρίξεις, να μένεις ξάγρυπνος τις εκλογικές βραδιές από την αγωνία, να είσαι το θρίλερ κάθε αναμέτρησης, να φοβάσαι ότι δε θα βρεις ούτε την ψήφο σου, ούτε τα τρία σου (τοις εκατό) με το συμπάθιο, κι ότι θα την πατήσεις όπως το 93' ή σαν τη ΛαΕ το Σεπτέμβρη... και παρόλα αυτά να μην καταργείς το όριο. Εκτός και αν το κρατάς, θεωρώντας το κομμάτι της ιστορίας σου και δεν μπορείς να το αποχωριστείς για συναισθηματικούς λόγους.

(Ιστορική παρένθεση. Ποια ήταν η τελευταία φορά που ξύπνησε (αλλά ευτυχώς για αυτόν δεν ξενύχτησε) με αυτήν την αγωνία ο Σύριζα; Το -όχι πολύ μακρινό- 2009, στο θρίαμβο του ΓΑΠ, όταν πήρε μερικές ψήφους συμπάθειας και της τελευταίας στιγμής, για να μη μείνει εκτός Βουλής. Κι ενώ ενδιάμεσα, είχε φτάσει δημοσκοπικά στο 18%, στην πρόβα τζενεράλε του συστήματος για τον αντικαταστάτη του ΠαΣοΚ -που τέθηκε σε εφαρμογή μια τριετία αργότερα- για να ξεφουσκώσει απότομα μετά από το Δεκέμβρη του 08'. Ο καιρός γαρ εγγύς, αλλά δεν ήταν ακόμα η ώρα του...)

Τα ίδια ακριβώς θα μπορούσε να πει κανείς για τον Καμμένο και τους ψεκασμένους Έλληνες, που φοβούνται για τους μουσουλμάνους βουλευτές, και όχι για τον εαυτό τους, που έχει γίνει κάτι σαν το νέο Σύριζα και το θρίλερ των πρόσφατων εκλογών.

Πέρα από αυτό, βαριέται να μετράει κανείς ψέματα.
Πρώτη φορά αριστερά (καλά εδώ ούτε καν το "πρώτη" δεν είναι αληθές, πόσο μάλλον το "αριστερά" για τη δφα). Πρώτη φορά απλή αναλογική. Το ότι έχει λειτουργήσει στο παρελθόν (δε λέω "και", και στο παρελθόν, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο παρόν, για να μπει το "και) αναλογικό εκλογικό σύστημα -πχ το 35' πριν το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα, ή το 50' στις πρώτες μετεμφυλιακές εκλογές- μικρή σημασία έχει. Ώχου, ντάξει μωρέ, σχολαστικέ, ο Νικολακόπουλος είσαι;

Το 3% δεν το καταργούν λέει, για να μπει όριο στις βλέψεις των μουσουλμάνων που θα εξέλεγαν έτσι δικό τους ανεξάρτητο βουλευτή, με γραμμή από το προξενείο. Ενώ τώρα μπορεί να συνεχίσει να παίρνει ο Σύριζα 50% σε Ροδόπη και Ξάνθη, με τις κατάλληλες αριστερές κολεγιές.
Πού είναι άραγε εκείνη η εποχή που ο ενιαίος ΣΥΝ, εξέλεγε -αν θυμάμαι καλά- δικό του μουσουλμάνο βουλευτή (με πολιτικά κριτήρια, χωρίς κολεγιά) και αυτός λέει διαμαρτυρόταν για το θρησκευτικό προσδιορισμό της μειονότητας: αφού εγώ είμαι άθεος, γιατί να θεωρούμαι μουσουλμάνος;



Ποιος φοβάται λοιπόν την απλή αναλογική; Προφανώς τα κόμματα εξουσίας, που ποντάρουν στη λογική της χαμένης ψήφου και την πριμοδοτούν-καλλιεργούν με τα αντίστοιχα εκλογικά συστήματα. Κι όχι μόνο για όσους είναι κάτω από το 3%, χωρίς ρεαλιστικές ελπίδες να το πιάσουν ποτέ (εκτός κι αν είσαι Λεβέντης, και σε αγαπάει ο λαός, περισσότερο κι από το Θάνο Τζήμερο), αλλά και για τους υπόλοιπους, που δεν πρόκειται να κυβερνήσουν ποτέ, άρα γιατί να τους ψηφίσεις;

Κι όχι, προσωπικά δε θα είχα κανένα πρόβλημα να μπει η Ανταρσυα στη Βουλή (μέχρι και τα μ-λ θα είχαν ρεαλιστικές ελπίδες, με απλή αναλογική). Έτσι κι αλλιώς, το πιο πιθανό είναι να μπει ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα, μόλις κολλήσει η μαγιά με τη ΛαΕ του Λαφαζάνη.

Το κόλπο του Πάκη και του Καραμανλή, που είχαν κάνει τον ισχύοντα νόμο με το bonus εδρών για τον πρώτο, ήταν ότι τσιμπούσαν έδρες από τον δεύτερο, θίγοντας κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να εξασφαλίσουν ευκολότερα τη συναίνεση των μικρότερων (και ανάμεσά τους και του ΚΚΕ). Εμείς πχ αντί για 15 έδρες που έχουμε τώρα, θα εξασφαλίζαμε 17, αν δεν κάνω λάθος, που δεν είναι δραματική διαφορά, ιδίως σε σχέση με παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το εκλογικό σύστημα όμως πριμοδοτούσε την εκλογή κυβέρνησης, στρεφόταν εξ ολοκλήρου γύρω από αυτό κι έστελνε όλες τις "χαμένες ψήφους" που αντιστοιχούσαν σε προτιμήσεις και κόμματα που δεν ξεπερνούσαν το 3%, στο πουγγί του πρώτου. Χώρια ο δικομματισμός, η αφόρητη επικοινωνιακή πίεση στα όρια της υστερίας για την αποφυγή της ακυβερνησίας, κοκ.

Αυτός ακριβώς ο φόβος όμως είναι που θα τους εκθέσει ανεπανόρθωτα, αναγκάζοντάς τους να προχωρήσουν σε (ευρύτερες) κυβερνητικές συνεργασίες, ακόμα κι ενός μεγάλου Συνασπισμού (όπως τώρα στην Ισπανια, που δύσκολα βγαίνει κυβέρνηση χωρίς τη συναίνεση των δύο πρώτων) κι έτσι να ρίξουν τις μάσκες του μια ώρα αρχύτερα.

Μπορεί λοιπόν η κουβέντα για το πώς θα εκλέγεται ο διαχειριστής της αστικής εξουσίας, να είναι ένα απλό επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης, με εντελώς δευτερεύουσα σημασία. Αλλά μπορεί να έχει παράπλευρα οφέλη, σε βάθος χρόνου. Κι από αυτήν την άποψη, οφείλουμε να επαναφέρουμε το ερώτημα και να επιμείνουμε, μέχρι να πάρουμε απάντηση:
Ποιος φοβάται λοιπόν την απλή και άδολη αναλογική;

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να επισημάνω επίσης ότι και το 1989 είχαμε το πιο αναλογίκο εκλογικό σύστημα από το 1974 και έπειτα. Όχι βέβαια πραγματικά απλή αναλογική. Τότε χωρίς πλαφόν. Και αν θυμάμαι καλά στις εκλογές του Νοέμβρη 1989 οι Οικολόγοι-Εναλλακτικοί είχαν εκλέξει 1 βουλευτή με 0,6%! Δηλαδή αυτοί οι θεομπαίχτες του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν κάτι που είναι ακόμα πιο πίσω και πιο αντιδημοκρατικό από αυτό που έφερε το ΠΑΣΟΚ το 1989!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Στο 0,6 το σωστο ειναι 2 βουλευτες συμφωνα με την απλη. Οχι τωρα να παιρνεις 2 και να βλεπεις την βουλη με το κυαλι.
Αυτο που μου αρεσει ειναι την καραμπινατη κωλοτουμπα τους την πλασαρουν και ως νικη της βασης. Τρελα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο

https://www.youtube.com/watch?v=_oEub4-9Cns


σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, για να κάνουμε τις συγκρίσεις, με απλή (και άδολη) αναλογική η κατανομή εδρών το Σεπτέμβρη θα ήταν (σε παρένθεση η κατανομή με το ισχύον σύστημα):

ΣΥΡΙΖΑ 106 (145)
ΝΔ 84 (75)
Χ.Α. 21 (18)
Δημ. Συμπ. 19 (17)
ΚΚΕ 17 (15)
Ποτάμι 12 (11)
ΑΝΕΛ 11 (10)
Εν. Κεντρ. 10 (9)
ΛΑ.ΕΝ. 9 (0)
ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΕΕΚ 3 (0)
ΕΠΑΜ 2 (0)
Κοινωνία 2 (0)
Δημ. Ξανά 2 (0)
Δημοκρατικοί,
Κοινωνία Αξιών,
Κομ. Πειρατών 1 (0)
ΚΚΕ μ-λ,Μ-Λ ΚΚΕ 1 (0)

Κατά τη γνώμη μου σαφώς πιο ενδιαφέρουσα Βουλή και με πολλούς να ξεμπροστιάζονται κατά τη θητεία τους, από όλες τις πολιτικές πτέρυγες.

StrPap

Ανώνυμος είπε...

Κάνοντας μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανακάλυψα αυτό http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=810496.Ριξτε του μία ματιά, έχει ενδιαφέρον.

Προλεκαλτ

Sofoklis92 είπε...

@StrPap Δεν θα έπαιρναν έδρα τα κόμματα που δεν έπιαναν το εκλογικό μέτρο 0,33%, έχεις κάνει ένα μικρό λάθος, αλλά η ουσία είναι , ότι με τέτοια αποτελέσματα θα γινόντουσαν πάλι εκλογές σε 40 μέρες και όπως τον Ιούνιο του 2012 βάλε το μυαλό σου να δουλέψει για να δεις τι ποσοστά θα έπαιρναν τα κόμματα που δεν θα ήθελαν συνεργασία με κανέναν και σε ποιο ποσοστό θα ανέβαινε η αποχή.

zoot horn rollo είπε...

"Κωστας" οφ δε μανθ, δικαιωματικα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτα περι ακυβερνησιας με την απλη αναλογικη τα ειχαν πεικαι ο κουρουμπλης και η σακοραφα αλλα αυτοι ηταν πασοκ ,οχι λαθος συριζα ηταν οταν ειπαν.
Ακυρος

Ανώνυμος είπε...

Σοφοκλη αυτο που θα επρεπε να σε προβληματιζει ειναι ποσοι θα ξαναψηφιζαν συριζα οταν θα τον εβλεπαν να συνεργαζεται με την νδ για να κανει κυβερνηση. Ηδη οι ανελ ειναι μεγαλο φορτιο με τα καραγκιοζιλικια που κανει ο αρχηγος τους.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Γιατι ο εκλογικος νομος με το οριο 3% δεν ειναι απλή αναλογική

εκλογες 2009
θα ειχαμε 3 επιπλέον κομματα που αντιστοιχουν στο 3.34% των ψηφων (10 βουλευτες)

Εκλογες μαιου 2012
Θα ειχαμε 13 επιπλεον κομματα που αντιστοιχουν στο 18.45% των ψηφων (55 βουλευτες)

Εκλογες ιουνιου 2012
Θα ειχαμε 5 επιπλεον κομματα που αντιστοιχουν στο 4.77% των ψηφων (14 βουλευτες)

Εκλογες ιανουαριου 2015
Θα ειχαμε 6 επιπλεον κομματα που αντιστοιχουν στο 8.19% των ψηφων (24 βουλευτες)

Εκλογες σεπτεμβριου 2015
Θα ειχαμε 5 επιπλεον κομματα που αντιστοιχουν στο 5.68% των ψηφων (17 βουλευτες)

χαμογελο

Ανώνυμος είπε...

@ Sofoklis92
"αλλά η ουσία είναι , ότι με τέτοια αποτελέσματα θα γινόντουσαν πάλι εκλογές σε 40 μέρες και όπως τον Ιούνιο του 2012 βάλε το μυαλό σου να δουλέψει για να δεις τι ποσοστά θα έπαιρναν τα κόμματα που δεν θα ήθελαν συνεργασία με κανέναν και σε ποιο ποσοστό θα ανέβαινε η αποχή".
Έχω κάθε καλή διάθεση να συζητήσω...αλλά τα επιχειρηματά σου με ξεπερνάνε! Τι είναι αυτή η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός; Δεν καταλαβαίνεις, ότι εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ έχετε ξεπεράσει κάθε όριο αντιδημοκρατικότητας απέναντι στο λαό! Δηλαδή τι μας λές; Ή θα βγαίνουν οι κυβερνήσεις με το 3%...και εσείς ψηφίζετε ό,τι θέλετε, έτσι κι αλλιώς η ψήφο σας θα είναι σαν να μην υπάρχει. Ή θα σας ισοπεδώσουμε μια και καλή γιατί κάνατε το "λάθος" να ψηφίσετε κόμματα που δεν μας βολεύουν!
Πάντως το επιδιώξατε μετον Λαφαζάνη μαζί , για να μείνει το ΚΚΕ εκτός βουλής και τελικά μείνατε με το αγγούρι στο στόμα! Μυαλό δεν βάζετε!
kk-1

zoot horn rollo είπε...

Κάθεστε να του απαντήσετε σοβαρά. Καλό κουράγιο...

Sofoklis92 είπε...

Με τις υποκρισίες δεν πάμε μπροστά
Το ότι παρακαλάει το ΚΚΕ να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ το ξέρουμε και πάλι να θυμίσω ότι παρακαλάγαμε και εμείς ως Σύριζα να συγκυβερνήσει η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για να εξαφανιστούν υποκριτές ήμασταν και εμείς

Ας δούμε λοιπόν την ουσία ,στα παπάρια μου για τον Σύριζα στην τελική θα λάβει αυτό που σπέρνει

Η ουσία είναι πως το ΚΚΕ κάνει υποκριτικά φασαρία για να μπουν στην βουλή οι Πειρατές και ο Τζήμερος χωρίς το όριο του 3% ή για να γίνει από τσίρκο το κοινοβούλιο με 7 αρχηγούς τσίρκο-παιδική χαρά και μπουρδέλο με 23 αρχηγούς να έχουν τον λόγο (Μάης 2012) ;

Πείτε σύντροφοι πως δεν θέλετε αστική βουλή , με τον σοσιαλισμό θα την καταργήσετε και θα υπάρχει άλλες μορφές αντιπροσώπευσης εργατών, εργαζομένων ,αγροτών όπως στην Κούβα

Γιατί τόσο υποκρισία ;

Και στις οργανώσεις μελών του Σύριζα πιέζουν πολλοί τον Τσίπρα να περάσει απλή αναλογική χωρίς μπόνους και χωρίς όρια εισόδου , τα ίδια τους λέω για να μην παρεξηγούμαι

Αφού βλέπετε την πραγματικότητα την αναφέρει και ο Κουτσούμπας στον Δανίκα

Τόσο πείθει το ΚΚΕ σήμερα το 5,5% θα αλλάξει με την απλή αναλογική ; Αύριο μπορεί είστε εξουσία αλλά μην κοροιδεύομαστε μεταξύ μας.
Και το Κώστας οφ δε μανθ το γράφω εκεί που ξέρεις τους Λαφαζάνηδες εκεί τους έχω γραμμένους επίσης τα παιδιά του Χαρίλαου βγήκαν όλα καλόπαιδα βλέπεις


Παραθέτω

- Μα ο λαός θέλει αυτό που δεν θέλει το ΚΚΕ, θέλει ευρώ πάση θυσία!
«Εντάξει, αν δεν τον πείθω δεν τον πείθω, αλλά δεν μπορώ να αλλάξω εγώ γραμμή επειδή δεν το καταλαβαίνει ο λαός. Γιατί μετά πάμε στον Χίτλερ. Ο λαός τον έφερε στην εξουσία. Ο λαός έβγαλε και τον Μουσολίνι - και εδώ στην Ελλάδα ποιος τους έβγαλε; Είχε δίκιο; Αλλά αυτή η πείρα, αυτή η γνώση, που μπορεί να είναι στο 5%, πρέπει να γίνει συλλογική γνώση όλης της κοινωνίας, της πλειοψηφίας του λαού δηλαδή. Αυτό προσπαθούμε να του πούμε».


Για αγγούρια στο στόμα kk-1 πες τα του χρόνου στους συντρόφους που θα γιορτάζετε τα 100 χρόνια θα έχεις μεγαλύτερη ανταπόκριση

Ανώνυμος είπε...

"πάλι εκλογές σε 40 μέρες και όπως τον Ιούνιο του 2012 βάλε το μυαλό σου να δουλέψει για να δεις τι ποσοστά θα έπαιρναν τα κόμματα που δεν θα ήθελαν συνεργασία με κανέναν και σε ποιο ποσοστό θα ανέβαινε η αποχή."

Ναι ρε, να νοθεύεται η ψήφος με το 3% γιατί αλλιώς θα φέρναμε και θα εφαρμόζαμε το τρίτο μνημόνιο, το καλό, το αριστερό, με 50+ % ενώ κουκουέδες και συνοδοιπόροι αυτών θα μένατε εκτός Βουλής.

Έχουμε 2016 και τα φερέφωνα του Σύριζα έχουν αυτό το επίπεδο λογικής και ηθικής ποιότητας.

ρα

zoot horn rollo είπε...

Σας το 'πα.
Ήταν και φιλικός προς το ΚΚΕ, έλεγε. Κοιτάξτε, όντως ήταν αλλά να, εμείς φταίμε που τον αποπήραμε, αυτός με καλές διαθέσεις ήρθε κι όλα τα σχετικά. Δε φαινόταν απ' την αρχή άλλωστε;

Επιμένω στο Κώστας οφ δε μανθ, άλλωστε παρεάκι είστε ακόμα, όπου κι όταν βολεύει.

Ανώνυμος είπε...

@ Sofoklis92,
Έχουμε μια διαφορά, πολύ βασική. Εγώ και άλλοι που υποστηριζουμε το ΚΚΕ, τοποθετούμαστε από θέση αρχών. Εσύ και καθώς φαίνεται πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείστε τυχοδιωκτικά και με κριτήριο την καρέκλα, με κριτήριο τις ανάγκες της αστικής εξουσίας;
Για τα υπόλοιπα που γράφεις, σε επίπεδο παραληρήματος, δεν ξέρω ποιος σας λεει αυτές τις ανοησίες, αλλά πάντως δεν τα ισχυρίζεται το ΚΚΕ. Βέβαια έχω συνηθήσει να ακούω επιπέδου επιστημονικής βλακείας ανοησίες από ΣΥΡΙΖΑιους, αλλά του κάκου! Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό! Πάντως περιττό να σου πώ ότι συναγωνίζεστε με τον Α. Γεωργιάδη στην σαχλαμάρα και στα επιχειρήματα!
Ένα πράγμα φανερώνεις:Το αντιΚΚΕ μένος σου. Οτι μοναδικός εχθρός και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΚΚΕ!
Δεν βγάζεις συμπεράσματα! Και στα 100χρονα...θα φας γλαρόσουπα!!! Και κοίταξε μην μας κουνάς τα ..."αγγούρια" γιατί εμίς ρίχνουμε και σφαλιάρες! Εδώ δεν κατάφερε ο Μεταξάς να μας διαλύσει, τα τσουσέκια τα δικά σας θα το καταφέρουν νομίζεις.
Βγάλε τις παρωπίδες, βγές έξω από το σπιτάκι σου, κοίτα έξω τον πραγματικό κόσμό, μπας και ξεκλύσει λίγο το μυαλό σου!
kk-1

AGIS είπε...

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το δείγμα αν όχι σαν βρώμικη προπαγάνδα:

"Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα κυβερνητικά στελέχη, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις μεθοδεύσεις με επίκεντρο τον εκλογικό νόμο, σπεκουλάρουν σε βάρος του ΚΚΕ.
Οπως έκανε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, δηλώνοντας ότι «είναι μια τεράστια ευκαιρία να υπάρξει πραγματικά μία τομή στα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Και σε αυτή την ευκαιρία, μία ακόμα ευκαιρία, το ΚΚΕ γυρνάει την πλάτη»! Προσπαθώντας, μάλιστα, να αιτιολογήσει τους ισχυρισμούς του, πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ με τον τρόπο που πολιτεύεται θα ήθελε άλλες μικρότερες δυνάμεις, εννοώ στο χώρο του 3%, στα αριστερά του, να διευκολυνθούν ώστε να μπουν στη Βουλή»!
Δηλαδή, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσανατολίζεται να διατηρήσει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, όταν μόλις το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόταση νόμου που κατέθετε, τόνιζε ότι αυτό «δε συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής», ο Π. Σκουρλέτης επιχειρεί να παρουσιάσει ως εμπλεκόμενο σε παζάρια και τακτικισμούς το ΚΚΕ, που διαχρονικά πρότεινε και προτείνει την καθιέρωση απλής αναλογικής, χωρίς κανένα μπόνους και κανένα πλαφόν!
Συνεχίζοντας, μάλιστα, να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι το ΚΚΕ γι' αυτό το λόγο θα ήθελε να παραμείνει το 3% και ότι πρέπει «κάποιες φορές αυτό το οποίο έχουμε στην καρδιά μας, να το ομολογούμε»!"

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8948741

Ώστε λοιπόν, το ΚΚΕ αφού έχασε την "τεράστια ευκαιρία" να στηρίζει την "αντιμνημονιακή κυβέρνηση" του 3ου μνημόνιου και να βρίσκεται σήμερα στη θέση να το εγκαλούν μην "βγει" όσοι ως προχθές το εγκαλούσαν να "μπει", τώρα κατά το Σκουρλέτη "το ΚΚΕ γυρνάει την πλάτη σε μια ακόμα (!!!) τεράστια ευκαιρία (!)"...
Και την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα πάει να φέρει μια ψευδεπίγραφη "απλή" αναλογική με μπόνους και πλαφόν, ο Σκουρλέτης δίνει γραμμή στα παπαγαλάκια ότι κάνει χάρη στο ΚΚΕ και στον "τρόπο που πολιτεύεται", ότι το εξασφαλίζει "στα αριστερά του", ότι υλοποιεί ότι "έχει στην καρδιά του" το ΚΚΕ.
Μ' αυτά και μ' αυτά βέβαια απλώς χτυπά και πάλι, για άλλη μια φορά, ταβάνι αηδιαστικότητας ο "τρόπος που πολιτεύεται" ο ΣΥΡΙΖΑ και ο εκπρόσωπός του Σκουρλέτης.

Ανώνυμος είπε...

"Πείτε σύντροφοι πως δεν θέλετε αστική βουλή , με τον σοσιαλισμό θα την καταργήσετε και θα υπάρχει άλλες μορφές αντιπροσώπευσης εργατών, εργαζομένων ,αγροτών όπως στην Κούβα"!
Και ποιός σου είπε ρε μαγάλε ότι το ΚΚΕ δεν το λέει!Το βρωντοφωνάζουμε, για αυτό μας λέτε και για "δευτλερα παρουσία"! Εσείς εισαστε με το σύστημα και και την αστική βουλή για αυτό πολεμάτε το ΚΚΕ, λέγοντας στο λαό ότι τα δικαιώματα του λαού είναι για τη "δευτέρα παρουσία"!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Η β' αθηνων θα σπασει η ουτε καν αυτο?

Παλι μαζι ολοι κηφισια,αιγαλεω,γλυφαδα,βυρωνας,λιοσια,φιλαδελφεια,παλιο φαληρο,ταυρος,πευκη,χαιδαρι?

εκνευρισμενος ταξικογεωγραφικος

Ανώνυμος είπε...

@εκνευρισμενος ταξικογεωγραφικος
Σιγά, ρε μεγάλε, που νοιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να καθαρίσει τις εκλογικές περιφέρειες από ταξική σκοπιά. Η γελοιότητα σας χτυπά κόκκινο! Αυτά τα έλεγαν και ο Πάγκαλος και ο Καραμανλής πριν κάτι χρόνια περι σπασίματος της Β Αθηνών!
Εγώ λοιπόν σου έχω κάτι καλύτερο:Απλή αναλογική και κάθε δήμος της Αττικής εκλογική περιφέρεια, μονοεδρική, διεδρική, άντε και τριεδρική. Πως σου φαίνεται αυτό;;;;Και πολύ ταξικό να΄ούμε!!! Μόνο που αυτό στην πράξη είναι ενισχυμένη αναλογική εις το τετράγωνο! Γκεγκε!
Υ.Γ. Δεν τα αφήνετε αυτά περί ταξικότητας ανα δήμο!!! Λες και σε κάθε δήμο δεν υπάρχουν ισχυρό καπιταλιστικό τμήμα και οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου.
Λοιπόν αφήστε την πλακίτσα: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΤΩΡΑ!
Υ.Γ.2 ΣΥΡΙΖΑιοι πείτε αλευρι η Φώφη και ο Λεβέντης σας γυρεύει! Κάντε τον Λεβέντη υποργό παρά τω προθυπουργώ. Έτσι κι αλλιώς κάθε γαλαζοαίματος απατεώνας χρειάζεται και τον σαλτιμπαγκο του!!! Και από κάτω τους χαχόλους να τον χειροκροτούν με τις κωλοτούμπες, τρώγοντας άρτον και θεάματα!
kk-1

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Καλομελέτα kk-1, κι έρχεται.
Ο γνωστός ...λαγός (με θεωρίαν ....ταύρου!), Στέφανος Μάνος, τώρριξε: Μονοεδρικές!
Η έχουμε δικομματισμό και δικτατορία της αστικής τάξης, η παίζουμε.....
Ο κακός ....μπαμπούλας, για να τρομάξουν τα παιδάκια, και να δεχτούνε σα σωτήρες τους απίθανους ....ταξικοεκνευρισμένους!

Αναυδος είπε...

αυριανη, ευαγγελος γιανοπουλος, κουρης, κουτσογιωργας, τομπρας, σκουρλετης, παπαδημουλης, φλαμπουραρης, παπας, αυγη κοντρα κλπ ολα τα γουρουνια την ιδια μουρη εχουν

Ανώνυμος είπε...

"Το ότι παρακαλάει το ΚΚΕ να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ το ξέρουμε και πάλι να θυμίσω ότι παρακαλάγαμε και εμείς ως Σύριζα να συγκυβερνήσει η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για να εξαφανιστούν υποκριτές ήμασταν και εμείς"

Τωρα αμα σε πω πασοκο θα φταιω ας πουμε.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@Sofoklis92

Στο αριθμητικό κομμάτι, δεν υπάρχει κάποιο λάθος, θα έπαιρναν έδρες και άλλα κόμματα χωρίς να πιάσουν το μέτρο του 0,33% λόγω των υπολοιπων τους στη Β' Κατανομή. Για την ακρίβεια, από την Α' κατανομή θα έμεναν αδιάθετες 9 έδρες τις οποίες θα κέρδιζαν οι ΧΑ, Δημ. Συμπ., ΚΚΕ, ΛΑ.ΕΝ., ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κοινωνία, Δημ. Ξανά, Πειρατές και Μ-Λ.

Για το πολιτικό κομμάτι, έχουν ήδη απαντήσει προηγούμενοι και δεν έχει νόημα να επεκταθώ. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πάντως πως σϋμφωνα με τη δική σου λογική, γιατί να μην κάνουμε εκλογές με 10% όριο εισόδου (π.χ. όπως Τουρκία), με πλειοψηφικό σύστημα ανά νομό (π.χ. όπως Αμερική) ή αποκλειστικά με μονοεδρικές (π.χ. όπως Αγγλία); Απόλυτη ενίσχυση του δικομματισμού, χωρίς περιττές φωνές ένθεν κακείθεν, με την πλειοψηφία του λαού στη γωνία και χωρίς εκπροσώπηση, αλλά τουλάχιστον με σχεδόν απόλυτη σταθερότητα που όπως φαίνεται αποτελεί και τη μοναδική σου έγνοια. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, αντίστοιχη σταθερότητα φέρνει και μία δικτατορία, αλλά είμαι κακοπροαίρετος και εμπαθής και δεν πρέπει να κάνω τέτοιες σκέψεις...

StrPap

Ανώνυμος είπε...

@Ο.Χ.Ε.Π.

Ε,τώρα το χόντρυνες.Όχι και ΠΑΣΟΚος.
Ευρωκομμουνιστής με φιλοΚΚΕ αισθήματα...

ΓΩ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Sofoklis

''Η ουσία είναι πως το ΚΚΕ κάνει υποκριτικά φασαρία για να μπουν στην βουλή οι Πειρατές και ο Τζήμερος χωρίς το όριο του 3% ή για να γίνει από τσίρκο το κοινοβούλιο με 7 αρχηγούς τσίρκο-παιδική χαρά και μπουρδέλο με 23 αρχηγούς να έχουν τον λόγο (Μάης 2012) ;''

Μπα τι λες ρε παιδι μου,τσιρκο η δημοκρατια σας και η βουληση του λαου;

23,33,43,53 και γενικα οσους θελει ο λαος θα μπουν στη βουλη.

λαθραναγνώστης είπε...

Δεν ξέρω αν με την απλή αναλογική (την καθαρή απλή, όχι την "απλή"), η Βουλή θα γίνει τσίρκο, αλλά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που νοιάζει τους 13000 εργαζόμενους στον "Μαρινόπουλο" που βάρεσε κανόνι!
......επί "αριστεράς" παρακαλώ! Επί "αριστεράς", που ο αρχηγός της ξετσίπωτα λέει κατάμουτρα στον γγ του ΚΚΕ ότι "κάτι αριστερό θέλει ν αφήσει κι αυτός" κι αυτό το κάτι που επέλεξε για ν αφήσει, απ όλα τα θέματα που τυραννάνε το λαό , είναι ο εκλογικός νόμος! Βλέπεις, η χοροεσπερίδα που οι αγορές θα χόρευαν πεντοζάλη δεν έγινε, και θέλει τουλάχιστον ν αφήσει μια απλή αναλογική (κάπως λιγότερο) τραβεστί!
Σοφοκλή αγόρι μου, εσείς οι ΣΥΡΙΖαίοι, που συνηθίζετε να κάνετε εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς(!), γιατί δεν πηγαίνετε κατά τις συγκεντρώσεις των εργαζόμενων του Μαρινόπουλου, να "ζυμώσετε" την απλή αναλογική σας? Και κει, πάνω στο "ζύμωμα" και την "αγγιτ-προπ", πέστε τους και για την έγνοια σας που ρυτιδιάζει το αφράτο προσωπάκι του Αλέξη σας, μη γίνει η Βουλή τσίρκο, ή στείλτε τους καναν υπουργό σας!
..... να δούμε τότε, με πόσα ράμματα στις μούρες σας θα φύγετε!

Υ.Γ Εκείνη η ανεκδιήγητη επιτροπή εργατικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, θα βγάλει καμιά ανακοίνωση συμπαράστασης στους απολυμένους?

Sofoklis92 είπε...

Χαίρομαι που ειπώθηκαν κάποιες αλήθειες από τους περισσότερους σχολιαστές, χωρίς υποκρισία και αν το λέω σωστά δίχως πολίτικαλ κορέκτ λόγο

StrPap Επειδή είχα άλλη εντύπωση ένα κόμμα με 0,11 % τυχαίο μικρό ποσοστό μπορεί στην βήτα κατανομή την έδρα από ένα άλλο με 33,43% και υπόλοιπο 0,10 % ;

Για το πλαφόν που μάλλον δεν θα πέσει κάτω από 2,5% το 2% απορρίφθηκε την είπα την γνώμη μου υπάρχουν και άλλες προτάσεις να διατηρηθεί το όριο στο 3% και να εκπροσωπούνται τα κόμματα που δεν το πιάνουν με 1 έδρα ή κάτι τέτοιο αλλά ας περιμένουμε τις αποφάσεις

Δεν υπάρχει ούτε δείγμα πασόκου ή δεξιού στην οικογένεια μου ή και της γυναίκας μου όλοι Κάπα Κάπα εκτός από μένα τον ψωριάρη

Άρα ψάχνω να βρω από ποιου συγγενή το σβαν θα πάω στον άλλο κόσμο χαχα

τώρα με φώναξε τις προάλλες μία κυριούλα καμπουριασμένη απότο γήρας γερμανοτσολιά ενώ έβγαινα από τα γραφεία μας και στα 4 στα 4 της χαμογέλασα

Όπως στρώνουμε κοιμόμαστε να το θυμάστε αν έρθει η ώρα σας γιατί οι επαναστάσεις του 20ου αιώνα δεν τα κατάφεραν να δουν τον 21ο από Κούβα, Κορέα Βόρεια και τις μεταλλαγμένες της Κίνας και Βιετνάμ


Για τον Μαρινοπουλο υπήρχε ντιλ με Σκλαβενιτη και παίζονται παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων ο Σύριζα ανά την Ελλάδα έχει βγάλει ανακοινώσεις

zoot horn rollo είπε...

Συνειδητά ψυχεδελικός ο συριζαίος. Ακολουθεί πιστά τη γραμμή-τρελίτσα.
Και "φιλικός προς το ΚΚΕ", μη ξεχνάμε, χιχιχιχι...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Εχετε βγαλει και ανακοινωση ? Και τι λετε ? ΒΑΘΙΑ ΨΥΧΗ εργαζομενοι ..που διατηρειτε σαν κυβερνηση ΟΛΟ το νομικο οπλοστασιο (του Α και Β και Γ μνημονιου ,αλλα και των "παλιοτερων" οπλοστασιων ) ΥΠΕΡ της εργοδοσιας ?
Ειστε τοσο ρεντικολα που σας εχω ικανους και γι αυτο
Το οτι δεν εχει καταθεσει ισολογισμους εδω και 4 χρονια ο Μαρινοπουλος και εσεις κυνηγατε κασταναδες και κουλουραδες το λετε μεσα ?

λαθραναγνώστης είπε...


Δεν ξέρω, αλλά θ αρχίσω να σεληνιάζομαι σε λίγο. Τόση υποκρισία μεταμφιεσμένη σε εφηβική αφέλεια, δεν την αντέχω!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"ο Σύριζα ανά την Ελλάδα έχει βγάλει ανακοινώσεις "!!!!!!
....για να σκεπάζει τα σκατά του Σύριζα Αμαλίας και Βασ. Σοφίας γωνία....

Sofoklis92 είπε...

Γκεόργκυ Ζούκωφ τώρα γιατί μου το χάλασες με τους καστανάδες ; Αυτούς τους λαϊκισμούς αφήστε τους στον Άδωνι και την Ζωούλα Κωνσταντοπούλου σας διαβάζω και έχετε κλάσεις ανώτερες απόψεις :D


Λαθραναγνώστη μάλλον σεληνιάζεσαι με κάθε τι που έχει σχέση με τον Σύριζα , το παθαίνω και εγώ με Νδ και πασοκ δεν είναι κακό , ο Σύριζα διαχρονικά ως ΚΚΕ Εσωτερικού ΕΑΡ ΣΥΝ ήταν προδοτικός για το ΚΚΕ. Στρατάρχη να ρωτήσω αν ξέρεις και θες απαντάς αν ο Ορέστης Κολοζώφ ήταν να γίνει γγ του ΚΚΕ αλλά επιλέχτηκε η Αλέκα. Εμείς αυτόν περιμέναμε


Να ρωτήσω και το Μπρεζνιεφικό απολίθωμα αν θυμάται άλλο συριζαίο να γράφει στο σφυροδρέπανο ή αν είμαι ο μόνος ψυχεδελικός εδώ μεσα :D





zoot horn rollo είπε...

"Φιλικος προς το ΚΚΕ", φαινεται σε καθε σχολιο, απ' το πρωτο φανηκε.

λαθραναγνώστης είπε...

Σοφοκλή, απορώ,πως μπορείτε και χειραγωγείτε τη συνείδησή σας τόσο πολύ.

Sofoklis92 είπε...

zoot horn rollo

Πολύ πιο φιλικός από τον μέσο συριζαίο σε βαθμό που γίνομαι ψυχεδελικός. Και επειδή το έγραψες πιο πάνω δεν χρειάζεται να μου απαντάτε σοβαρά ούτε να με παίρνετε στα σοβαρά

Επειδή λέτε για Λεβέντη και Φώφη και τους 2 τους παίζουμε για πλάκα που λένε οι πιο χρήσιμοι ηλίθιοι της βουλής που έμπασε ποτέ ο λαός

Τώρα έγραψα κακίες για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

σε μερικά χρόνια με το καλό που θα πάρει η λαϊκή συμμαχία την εξουσία μου την λέτε ανάλογα αν και δε νομίζω να μας επιτρέψετε να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια πουχου Σύριζα εντός Ελλάδος :D

Ίσως να μην υπάρχει σύριζα ,εμείς όλο ονόματα αλλάζουμε σε αντίθεση με το Κάπα Κάπα Ε . Μπορεί να λεγόμαστε Συρικε της προόδου και της οικολογίας συνασπισμός ριζοσπαστικού κέντρου να ούμε

Λαθραναγνώστη κοίτα και λίγο στον καθρέφτη και θυμήσου το ΚΚΕ του ΕΑΜ το ΚΚΕ στην ΕΔΑ το ΚΚΕ του 1989-90 το σημερινό ΚΚΕ και προσπάθησε να φανταστείς το ΚΚΕ του 2026 και θα καταλάβεις πως όλοι χειραγωγούμε τις συνειδήσεις μας λίγο ή περισσότερο

Αυτό με τον καθρέφτη το έχω κάνει και εγώ και με έχω φτύσει αρκετές φορές μήπως είμαι τρελός ;

Άντε η Ουαλία σήμερα να σκοτώσει τους διαβόλους να καεί το Κάρντιφ μπρέξιτ και αηδίες

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΑΥΤΟ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

λαθραναγνώστης είπε...

Δηλαδή Σοφοκλή, υπονοείς ότι το ΚΚΕ του ΕΑΜ, εξαπάτησε το λαό με τέτοιο τρόπο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα? Ότι από προστάτης του λαού, το ΕΑΜ έγινε δυνάστης, δοσίλογος? Το ότι στην εξέλιξη, έγιναν λάθη, απότοκα κάποιας συγκεκριμένης ταχτικής του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και η οποία ταχτική δικαιώθηκε, αυτό είναι αλήθεια και το κόμμα έχει κάνει τις αναλύσεις του, αγγίζοντας το θέμα με όλη τη σοβαρότητα και τη λεπτότητα που απαιτείται. Αλλά είναι αισχρό να υπονοεί κανείς ότι το ΚΚΕ στο ΕΑΜ εξαπατούσε το λαό και οι κομμουνιστές πάτησαν τον όρκο τους και χειραγωγούσαν τη συνείδησή τους προς αυτό το σκοπό! Χώρια που στο ΕΑΜ, ακόμα, δεν είχαμε ξεκαθαρίσει με τους ρεφορμιστές. Ο παππούς Κύρκος π.χ, ήταν στελεχάρα.
Το ίδιο και επί ΕΔΑ. Και μάλιστα μέσα στην ΕΔΑ, το οπορτουνιστικό στοιχείο είχε οργιάσει! Τι σχέση έχει το ΚΚΕ με την ΕΔΑ?
Για το 89 - 90, ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημά σου? Των περισσότερων "αριστερών", το πρόβλημα είναι ότι και καλά, το ΚΚΕ συνεργάστηκε με τη δεξιά.
Κι αυτή ήταν και η αφορμή που έψαχναν για να την κοπανήσουν.....προς το ΠΑΣΟΚ φυσικά, όπου εκεί δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Βλέπεις, το ΠΑΣΟΚ είχε "λεφτά επιχειρήματα" και τους έπεισε. Στο καλό λοιπόν και να μας γράφουν σπανίως!
Καμιά φορά, το "δέντρο" χρειάζεται μια γερή κλωτσιά, για να πέσουν τα σάπια και τα σκουλικοφαγωμένα!
Φυσικά, όλοι αυτοί, ή έστω οι περισσότεροι, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν το κόμμα συνεργάζονταν με το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν και "ΚΚΕδες" και καλοταϊσμένοι! Γι αυτό και το μίσησαν τόσο πολύ το κόμμα.
Για να φάνε, τους ανάγκασε και έβγαλαν την κουκούλα.

zoot horn rollo είπε...

"Πολύ πιο φιλικός από τον μέσο συριζαίο σε βαθμό που γίνομαι ψυχεδελικός":
Καν'το "εχθρικός" κι είμαστε μέσα.

Θερσίτη, όσο χειρότερα κάνουν τόσο πιο συχνά εμφανίζονται εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και θα εορταστούν τα 30 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ ,όχι μόνο σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα ,αλλά από τους απανταχού καταπιεσμένους.
Στο αποκορύφωμα των εορτασμών δε ,θα υπογραφεί ένα memorandum-κατά το 3 θεσμοί- και θα θυσιαστούν συμβολικά καμιά 100στή-καλά είναι;Nα τ'αφήσω;- εργάτες υπό των ήχο νταουλιών.
Για τα 50χρονα του ΣΥΡΙΖΑ να πνίγουμε Σύριους στο Αιγαίο και να τους στοιβάζουμε σε κέντρα "φιλοξενίας";

Είστε εντελώς πέρα βρέχει.Θα μιλήσετε και για το ΕΑΜ...

ΓΩ

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Σοφοκλή 92, μια και ρωτάς, γράφω κι εγώ στο ιστολόγιο πότε-πότε, και είμαι κι εγώ συριζαίος αν και πιο παλιά ήμουν στο/με το ΚΚΕ.

Για την πρόταση απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ δεν νομίζω να την ψηφίσει, παρόλο που ευνοείται από αυτήν, διότι το ΚΚΕ πάνω από το πρόσκαιρο όφελος βάζει τις αρχές του, και οι αρχές του είναι να μην ψηφίσει το ίδιο με τους οπορτουνιστές.

(Κακία είναι αυτό που γράφω. Στην πραγματικότητα, κι εγώ πιστεύω ότι το 3% πρέπει να καταργηθεί ή τουλάχιστον να μπορεί κάποιος να εκλέξει έδρα από την πρώτη κατανομή -κάτι βέβαια που θα δώσει από μια έδρα στους μουσουλμανικούς συνδυασμούς).

λαθραναγνώστης είπε...

Εδώ που τα λέμε Ν.Σ. είναι σοβαρό θέμα αρχής να μην ψηφίζεις το ίδιο με τους οπορτουνιστές!
Το "άγγιγμα του οπορτουνιστή" μετατρέπει αυτόματα, κάθε περίπτωση, όσο στρωτή και προφανής κι αν είναι, σε παγίδα.

Ανώνυμος είπε...

Αρχή του δεν είναι να μην ψηφίζει το ίδιο με τους οπορτουνιστές.
Νομίζετε ότι είστε κάνα ΚΚΕ-δοζόλ τρομάρα σας...
Φέρτε απλή και άδολη αναλογική όπως λέγατε και το ΚΚΕ θα την ψηφίσει.
Το μοναδικό ζήτημα αρχής για το ΚΚΕ είναι η υπηρέτηση των θέσεων και του προγράμματος του.Τα άλλα είναι για αυτούς που εκτρέφετε.

ΓΩ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κι εγώ πιστεύω πως το ΚΚΕ δε θα ψηφίσει την πρόταση που ψηφίζει το κρέας ψάρι. Και είμαι σίγουρος πως αφού κι ο ΝΣ διαφωνεί με το όριο του 3%, θα βγει σύμφωνα με τις αρχές του να καταγγείλει ανοιχτά την κοροϊδία της ηγεσίας του.

(Κακία είναι αυτό που γράφω, στην πραγματικότητα η βασική αρχή του ΝΣ είναι να κάνει απλώς χαριτωμένα σχόλια, που "τη λένε" στο ΚΚΕ, ακόμα κι όταν συμφωνεί μαζί του και διαφωνεί με το Σύριζα).

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Σφυροδρέπανε, touché! Αλλά δεν είναι στις αρχές μου να εκφράζω δημόσια τη διαφωνία μου με την ηγεσία του κόμματος που υποστηρίζω. Μου έχει μείνει κουσούρι αυτό, από τότε. Οπού κοπελομάθει, δεν γερονταφήνει.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

προς κ.Νικο Σαραντακο
Η κομματικη πειθαρχια ειναι αρχη του Δημοκρατικου Συγκεντρωτισμου και ισχυει στα κομματα που λειτουργουν καταστατικα ετσι . Το να επικαλουμαστε αυτη την αρχη και να το ριχνουμε στη "συνηθεια " μαλλον περισσοτερο σε παγαποντια φερνει και ισως ...δολια μικροσυμφεροντακια (θα ελεγα)

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Δεν το διατύπωσα τόσο επίσημα, σεβαστέ μου στρατάρχα! Εξάλλου, την αρχή (μου) αυτή την τηρούσα και τότε που δεν είχα καμιά καταστατική υποχρέωση.