Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Μια συζήτηση για την κινέζικη πολιτιστική επανάσταση

Προχτές η κε του μπλοκ βρέθηκε στην ΑΣΟΕΕ, στο διήμερο που συνδιοργάνωσαν τα δύο μ-λ για τα πενηντάχρονα της κινέζικης πολιτιστικής επανάστασης. Ήταν κατά σειρά η τρίτη συζήτηση, το πρωί (προς μεσημεράκι) της Κυριακής και θα 'ταν μάλλον πιο εύκολο να την ξεχωρίσεις από το πάνελ των ομιλητών, παρά από το θέμα της, που διαπλεκόταν οργανικά με αυτά της προηγούμενης μέρας κι όλα σκιαγραφούσαν διάφορες πτυχές της πολιτιστικής επανάστασης, της Π.Ε. ή μεγάλης προλεταριακής (μππε), γιατί τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα αν ήταν κυρίως προλεταριακή ή πολιτιστική, κατά πόσο θα μπορούσε να συνδυάζει και τα δύο, κτλ.

Επηρεασμένος από τον όγκο των πληροφοριών που κρίνω σκόπιμο να μεταφέρω (σε δύο μέρη, ένα πιο ελαφρύ και ένα με πιο βαρύ, θεωρητικό πυρήνα) και από το άγχος των εισηγητών να χωρέσουν όσα ήθελαν να πουν στο προβλεπόμενο μισάωρο (το εντυπωσιακό είναι πως όντως οι πιο πολλοί το τήρησαν), θα ακολουθήσω παρόμοια τακτική και θα παραθέσω σε σημεία-βούλες κάποια στοιχεία (ενδιαφέροντα ή μη, θα το κρίνει ξεχωριστά κάθε σφος αναγνώστης).
Αν κάποιος σφος προτιμά να διαβάσει μια κριτική της Π.Ε. από δική μας, φιλοσοβιετική -σχηματικά μιλώντας- σκοπιά, μπορεί να θυμηθεί εδώ ένα παλιότερο κείμενο του Άναυδου.

Θα προηγηθεί το πιο ελαφρύ μέρος, εν είδει ανταπόκρισης.
Μια βασική μη ανταγωνιστική αντίθεση, που είναι ζήτημα όμως πώς επιλύεται, ήταν μεταξύ παλιού και νέου στοιχείου στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου. Από τη μια πχ ένας ασπρομάλλης παππούς που το ρολόι του πήγαινε (αλήθεια τώρα) μία ώρα πίσω, γεμάτο πολιτικούς συμβολισμούς, ή ακολουθώντας τη γραμμή Σιάντου για τη θερινή ώρα -που είναι αστική επινόηση. Κι από την άλλη, μικρά παιδάκια, που χοροπηδούσαν στα πλατύσκαλα του αμφιθεάτρου, έτοιμα για το δικό τους Μεγάλο Άλμα, με μια δόση αριστερίστικης παρέκκλισης. Η νέα γενιά ήταν πλειοψηφία στο κοινό που γέμισε τις σειρές με τα καθίσματα, αλλά υστέρησε δραματικά στον αριθμό των παρεμβάσεων, στο τέλος.

Το δίπολο άρθηκε διαλεκτικά από την ωριαία καθυστέρηση στην έναρξη της συζήτησης, ένα τυπικό χαρακτηριστικό του αριστερισμού, που συνδύασε αρμονικά και τους δύο πόλους. Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήταν μια φράση του συντονιστή για τα παραδείγματα από το πρόσφατο και το απώτερο μέλλον, που αν και εκ παραδρομής, κέρδισε το σεβασμό μου για το σουρεάλ και τους συμβολισμούς της. Θα μπορούσε να είναι ατάκα κι από το Inception...

Μία δεύτερη ενότητα (χωρίς πάλη) των αντιθέτων ήταν ο πάγκος με τα βιβλία, που ήταν φαινομενικά ενιαίος, μέχρι που έφτανες στη φάση της πληρωμής.
-Αυτό θα πάτε να το πληρώσετε στην άλλη πλευρά του πάγκου.
Γιατί προφανώς ήταν έκδοση του άλλου μ-λ, που δικαιούταν τα λεφτά από την πώλησή του.

Αλλά το πιο ωραίο ήταν η έλλειψη στις σακούλες, που τις αναπλήρωσαν με πλαστικές διάφανες από σούπερ μάρκετ.
Επαναστατική θεωρία από τα Lidl, θα ήταν ο εύκολος, σατιρικός συνειρμός.
Αλλά η δική μου ήταν από το Σκλαβενίτη -που είναι και "καλός εργοδότης".

Αν κάποιος ενδιαφέρεται πάντως, θα μπορούσε να διαβάσει πχ κάποιο από τα ιστορικά βιβλία του Σαμαρά ("1917-53, η Ιστορία διδάσκει κι εμπνέει", "Γιάλτα ή Πότσνταμ), ένα βιβλίο του Πετρίδη για ορισμένες πτυχές της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, ένα αντίστοιχο του Α. Παπαδόπουλου από το άλλο μ-λ, ή τη συλλογή διάφορων επίσημων κειμένων διαλόγου και θεωρητικής διαπάλης των ΚΚ, κατά τις δεκαετίας του 50', του 60' και του 70'.

Δυστυχώς, δεν υπήρχε κανένα κινέζικο (δηλ κάθετο) πανό, τιμής ένεκεν, ούτε καν ένα τατζεμπάο (εφημερίδα τοίχου). Μόνο η Οακκε έχει μείνει συνεπής στην κλασική μορφή (για το περιεχόμενο ας μην το πιάσουμε καλύτερα). Και έτσι το μόνο που έχει μείνει σταθερό, είναι ότι τα περισσότερα από όσα λένε φαίνονται στον κόσμο κινέζικα (ου μην και ρώσικα), πολύ δύσκολα για να τα κατανοήσει και να τον αγγίξουν.

Ας σημειωθεί και η σύμπτωση στα όρια του τρολαρίσματος, με την επιλογή της ΕΡΤ να προβάλει τις μέρες των εκδηλώσεων την αμφιλεγόμενη ταινία του Καλογερόπουλου "όνειρο αριστερής νύχτας", με το μαοϊκό πρωταγωνιστή να αντιλαμβάνεται τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του χώρου συνολικά (ημών συμπεριλαμβανομένων) και της προσωπικής του διαδρομής. Στη σημερινή συγκυρία βέβαια, το τρολάρισμα δε στοχεύει τόσο στα μ-λ (που δεν έχουν τη δυναμική του παρελθόντος), αλλά στο... όλον αριστεροχώρι, σαν ειρωνικό, κυβερνητικό σχόλιο για τις ιδεολογικές του αγκυλώσεις και για τις αυταπάτες του.

Όσο για το μ-λ χώρο, που δεν έμεινε ούτε αυτός ανεπηρέαστος από τη λαίλαπα του (παλιού και νέου) ΠαΣοΚ, όπως δείχνει πχ η πορεία της Κοε, φαίνεται να έχει χάσει το τρένο (όχι της ΕΤΕ) και να δίνει μάχη οπισθοφυλακών, σε σχέση με το υπόλοιπο αριστεροχώρι. Κι είναι κρίμα από μια άποψη, γιατί αν είχε παραμείνει αυτός η βασική έκφραση του αριστερισμού, μπορεί το επίπεδο της αντιπαράθεσης τουλάχιστον να ήταν υψηλότερο, και να μην περιοριζόταν στα διάφορα μεταβατικά προγράμματα.
Αλλά κάθε εποχή έχει και τον αριστερισμό που της αξίζει.

Κατά την παρουσίαση του πάνελ, είχαμε το συνηθισμένο αστείο με τους πολιτικούς-γεωγραφικούς όρους. Από τα αριστερά... από τα δεξιά μου... Στην άκρα αριστερά... Στην ακροδεξιά ήταν ο Μπίστης από το ΕΚΚΕ (τυχαίο;), αλλά η παρουσίαση ήταν πιο διπλωματική, και ας είναι με την Ανταρσύα. Εδώ ο Γαλάνης ήταν με το Σύριζα...

Ο Τσιριγώτης αθέτησε την κομματική εντολή να διαβάσει από μέσα την εισήγησή του κι όταν τελικά την άρχισε μετά από μια σύντομη εισαγωγή είκοσι λεπτών, αναλογίστηκε σαν τον Κροίσο πάνω στην πυρά το δίκιο της οργάνωσης: Το κόμμα έχει δίκιο, πρέπει να διαβάζουμε. (Κόμμα, κόμμα, πόσο δίκιο είχες...)
Το οποίο όμως έχει διττή έννοια, diplis, όπως το λέει και το βαθύ τουίτερ.

Ο Μανούσακας που τα διάβαζε από μέσα πάντως, νομίζω πως έχασε (για αυτόν ακριβώς το λόγο) το ενδιαφέρον του κοινού, περισσότερο από κάθε άλλον.
Ο Μπίστης ήταν εμφανώς καταβεβλημένος, κατέβηκε πριν το τέλος της εκδήλωσης από το βήμα, για να φύγει, αλλά είχε πολλούς να χαιρετήσει στην πορεία και καθυστέρησε. Παρεμπιπτόντως, κατά την εισήγησή του, συνειδητοποίησα τι σημασία μπορεί να παίρνει για έναν οπαδό της θεωρίας των τριών κόσμων η έννοια "ιμπεριαλιστική περικύκλωση" και ότι στην περίπτωση της Κίνας σημαίνει βασικά πως ήταν περικυκλωμένη από το... "σοβιετικό σοσιαλ-ιμπεριαλισμό"!!

Ο Γαλάνης μίλησε για μετωπικά υποκείμενα και τις αρχές της Π.Ε. που θα έπρεπε να εφαρμοστούν και στις μεταξύ τους σχέσεις, δηλ τις σχέσεις μεταξύ των μαοϊκών οργανώσεων με τις... ενδομαοϊκές αντιθέσεις. Κάτι που μπορεί να κατέληγε πάντως σε εκκαθαρίσεις ενάντια στους... καπιταλβαδιστές (δηλ αυτούς που βαδίζουν προς τον καπιταλισμό κι υπήρχε στα κινέζικα ως όρος).

Ενώ ο Μάνος (από τα μ-λ) τοποθετήθηκε (χαριτολογώντας) ως... "μη συνεπής σταλινικός", κάτι που ήταν εσωτερικό αστείο, για να διασκεδάσει κάτι που είχε ειπωθεί την προηγούμενη μέρα. Αλλά είχε το περισσότερο ζουμί, κατά τη γνώμη μου, που θα το δούμε -καλώς εχόντων των πραγμάτων- αύριο.

Ως τότε κρατάμε το σχόλιό του για την ενασχόληση των Κινέζων με την προληπτική ιατρική -που στις μέρες μας φτάνει με ανορθολογικές κυρίως μορφές: βελονισμός, τάι-τσι, κτλ. Και το 'ανέκδοτο' με τα "ευρήματα" κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός μεγάλου έργου στην Κίνα, όπου ήρθαν στο φως απολιθωμένες ακαθαρσίες από το 1600 πΧ και την περίοδο των Μινχ, αν το σημείωσα σωστά. Κάτι που δείχνει συμβολικά ότι οι Κινέζοι έπρεπε να ξεκινήσουν να χτίζουν στην κυριολεξία πάνω στα σκατά, και ξεκινούσαν την προσπάθειά τους από πολύ χαμηλά...

101 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα πρεπει να διαφωνησω, η τοποθετηση του Μανουσακα ηταν μακραν της δευτερης(δηλαδη του Μανου) η πιο ενδιαφερουσα. Και αυτο ανεξαρτητος αν καποιος διαφωνει ή οχι σε πολλα, ηταν αυτος που εβαλε τα περισσοτερα ζητηματα και δεν αρκεστηκε σε στενες διακυρηξεις για το "ποσο ωραια ηταν". Αν και δηλωνω μη αντικειμενικος μιας και με κερδισε απο το ανοιγμα που ειπε πως ο ορος "σοσιαλιμπεριαλισμος" οπως τον χρησιμοποιησαν ιστορικα το ΚΚ Κινας και ο ευρυτερος μ-λ χωρος εχει προβληματα.

Ντουντοφ

Ανώνυμος είπε...

Περιμένοντας το δεύτερο μέρος και επειδή με καλεί η βάρδια, θα περιοριστώ σε δυο γλωσσικά κι επιφυλάσσομαι και γι’ άλλες παρεμβάσεις (μπορεί να τις κάνω, αν η συζήτηση πάρει ενδιαφέρουσα τροπή, και πριν την ανάρτηση του δεύτερου μέρους).

► Πρώτο γλωσσικό: «ένα τατζεμπάο (εφημερίδα τοίχου)». «Τατζιπάο», κινεζιστί: 大字報 [dàzìbào], κατά λέξη: «εφημερίδα με μεγάλους χαρακτήρες», πέρασε και καθιερώθηκε στα ελληνικά ως «εφημερίδα τοίχου». Δεν είναι το ίδιο, αλλά κομμάτια να γίνει, ας είναι. Εδώ εξακολουθούν στην Ελλάδα να λένε τους κινέζικους χαρακτήρες «ιδεογράμματα», εδώ θα κολλήσουμε; Για την επιστημονική πληροφόρηση: μόνο ένα μέρος των κινέζικων χαρακτήρων είναι πράγματι ιδεογράμματα.

► Δεύτερο γλωσσικό: «καπιταλβαδιστές (δηλ αυτούς που βαδίζουν προς τον καπιταλισμό κι υπήρχε στα κινέζικα ως όρος)». «Καπιταλβαδιστές» («Τζοουτζιπάι»), κινεζιστί: 走資派 [zǒuzīpài], κατά λέξη: «κλίκα/φράξια/ομάδα που βαδίζει/περπατάει στον καπιταλιστικό δρόμο» (όπου 資 αποτελεί συντομογραφία του 資本主義 [zīběnzhǔyì], «καπιταλισμός/καπιταλιστικός», το «δρόμος» εννοείται λόγω του 走 «βαδίζω, περπατάω» και 派 η κλίκα κτλ.). Διάνα νεολογισμός, βγάζω το καπέλο, μπράβο!

Τρέχω να προλάβω το λεωφορείο κι ενδεχομένως να επανέλθω…

Παρατηρητικός

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι Μαοϊκός. Γνωρίζω λίγα πράγματα για την Κίνα, ακόμα λιγότερα για την Πολιτιστική Επανάσταση και πιστεύω πως θέλει μελέτη και όχι ισοπέδωση. Θα γράψω αυτά που νομίζω και πιθανόν να είναι και λανθασμένα.

Για την Κίνα μπορούμε να πούμε ό,τι μας κατέβει. Υπάρχει πρόβλημα με την γλώσσα και την απόσταση. Και η μετάφραση της μετάφραση ω μετάφραση με τα αναμενόμενα λάθη μη απόδοσης. Τα Δυτικά ΜΜΕ σίγουρα θα διαδίδουν πολλά πράγματα για την Πολιτιστική Επανάσταση και κυρίως σπεκουλαδόρικα. (*)

Για τον Μάο μπορούμε να προσάπτουμε πάρα πολλά π.χ. τον πολύ βολονταρισμό του. Επίσης την θέση του ΚΚ Κίνας στον πόλεμο του Βιετνάμ. Και τις εδαφικές διεκδικήσεις με την ΕΣΣΔ. Όμως ο Μάο έχασε και ένα γιο στον πόλεμο της Κορέας και ήταν από τους ηγέτες μίας μεγάλης τουλάχιστον αντιιμπεριαλιστικής επανάστασης. Τότε το ΚΚ Κίνας την συντριπτική πλειοψηφία την είχαν οι αγρότες και όχι εργάτες.

Τους εργάτες τους είχαν πετσοκόψει νωρίτερα στη επαναστατική εξέγερση του 1927 http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1066853

Δεν μπορούμε να πούμε πως στην Κίνα δεν έγινε ποτέ έστω και προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Η ΕΣΣΔ βοήθησε. Έστειλε χιλιάδες -κάπου είχα διαβάσει για πάνω από 200.000- τεχνικούς για να χτίσουν εργοστάσια.

Πότε άρχισε η πορεία προς τον καπιταλισμό; Σίγουρα όχι από την αρχή. Για μένα, το πρώτο σήμα έγινε μετά την επίσκεψη του Νίξον στον Μάο (1972) και σημείο σταθμός ήταν η επικράτηση του Τενκ (1979). Τώρα η Κίνα έχει καπιταλισμό.

Επαναλαμβάνω: Γνωρίζω λίγα πράγματα για την Κίνα, ακόμα λιγότερα για την Πολιτιστική Επανάσταση και πιστεύω πως θέλει μελέτη και όχι ισοπέδωση. Και φυσικά χρειαζόμαστε αξιόπιστες πηγές, στατιστικές, στοιχεία παραγωγής αγροτικής βιομηχανικής, το που άνηκαν τα μέσα παραγωγής κ.α.
Και όχι εξυπνάδες, αν θέλουμε να γίνει κουβέντα της προκοπής.

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη είναι η παρακάτω
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ .
Της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ
http://www.komep.gr/2011-teyxos-3/synenteyksh-me-aformh-mia-episkepsh-sthn-kina


Ο 4:14


(*) Ας δούμε π.χ. τον τρόπο που τα Δυτικά ΜΜΕ προβάλλουν την Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας. Την μία ασχολούνται με την εμφάνιση του Κιμ, την άλλη με τους θείους του, την τρίτη με τα σκυλιά του, την τέταρτη με τις γυναίκες του, την πέμπτη με το κλάμα χιλιάδων στην κηδεία του πατέρα του. Μέχρι που μία Ελληνίδα που έζησε εκεί, περιέγραψε διαφορετικές καταστάσεις από αυτές που νομίζαμε για την Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας.

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.

Για την θέση της Κίνας στον πόλεμο του Βιετνάμ. Στην αρχή το βοήθησε.
Μετά
http://www.komep.gr/2010-teyxos-6/o-diethnhs-rolos-ths-kinas


Ο 4:14

Ανώνυμος είπε...

Αυτην την υπεροψια των "σοβιετολαγνων" δεν θα την καταλαβω ποτε. Ο Μαο δεν σας κανει, γιατι ηταν 'πουληταρι και κρυφοαντιδραστικος'. Ο Καστρο σας ξυνιζει, γιατι εγινε κομμουνιστης απο αναγκη και απο αναγκη παλι, οπορτουνιζει. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον γουσταρετε, ομως Τζουτσε, δεν ειναι καθαρος μπολσεβικος.

Αναμεσα στα συστηματα της Κινας, Κουβας και Κορεας, τα τρια Κ που κρατανε ορθιο τον σοσιαλισμο, εστω με τις ελλιψεις και τις ιδιομορφιες τους, εκεινοι που θεωρουν οτι μπορουν να τα κρινουν και να τα κατακρινουν ¨για να διορθωθουν¨ ειναι οι υποστηρικτες τις σοβιετιας.
Δηλαδη μιας ΕΣΣΔ που σε αντιθεση με τα "διαβρωμενα", "οπορτουνιστικα" συστηματα των τριων Κ, δεν υπαρχει καν στο χαρτη, που ανατραπηκε τοσο αδοξα και απολυτως ατιμωτικα, αλλα οι υποστηρικτες της επιμενουν να δινουν τα "φωτα" τους στις υπολοιπες σοσιαλιστικες χωρες που παραμενουν ορθιες.
Και μαλιστα να την λενε σε Μαοικους και οσους τυχαινει να εχουν μια αλλη αποψη για τον σοσιαλισμο του 21ου αιωνα.

Αναλογικα, ειναι σαν να κριτικαρει ας πουμε ο Δημητρης Κατης της μιας και μοναδικης επιτυχιας, συγκροτηματα σαν τους Dream Theater και τους Metallica, που μπορει να αλλαξαν πολλα, ο ηχος, το υφος, η συνθεση τους, αλλα τουλαχιστον υπαρχουν ακομα, στεκονται αξιοπρεπως και παντα υπαρχει η ελπιδα να επανελθουν.
Υπαρχει μια ειρωνια του πραγματος, που κανει την υπεροψια των ορθοδοξων σοβιετολαγνων ακομα πιο ακατανοητη για πολυ κοσμο των ΜΛ. Ειναι σαν οι προειδοποιησεις για την νομενκλατουρα, την γραφειοκρατια, τον συγκεντρωτισμο στην ΕΣΣΔ να μην δικαιωσαν τους μαοικους, αλλα τους υπερκομματικους που εκρυβαν τις παραμορφωσεις του συστηματος κατω απο το χαλι!

Ισπανος

zoot horn rollo είπε...

"Ορθόδοξοι σοβιετολάγνοι", to νέο σουξέ του καλοκαιριού.

Ανώνυμος είπε...

Ασε τη σπεκουλα ρε ισπανε. Ποιο μλ ειναι με το καστρο τη βορεια κορεσ και τη κινα σημερα; μονο ο περισσος ειναι. Μαοιζων χε χε χε

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Καποιοι διαβαζουν "υπεροψια" ημων προς τα 3Κ !
Επειδη ομως τα εζησα απο κοντα ,για κατι φεγγαρια στην εφηβια μου απο τις ταξεις του ΕΚΚΕ δεκαετια 70 ,εχω να του πω τα εξης :
Εκει μαθαιναμε απο πρωτο χερι την "αντικκεδιλα " και τον αντικομμουνισμο !! Και μιλαμε για χυδαια πραγματα που θα τα ζηλευε και η ασφαλεια .Ξυπναγαν και κοιμοντουσαν τα παλληκαρια της καθοδηγησης με ενα ανεκδοτο για τους Κνιτες και μια διαστρεβλωση των θεσεων του ΚΚΕ ...τοσο που τους σιχαθηκε η ψυχη μας καποια στιγμη και λακησαμε .Περιεργως το ΕΚΚΕ ηταν μαοικο ! Το "κοκκινο βιβλιαρακι " του Μαο ηταν το ευαγγελιο μας και η υπερασπιση της ΠΕ το πρωτο καθηκον .Επισης η ολομετωπη ιδεολογικη επιθεση (και οχι κριτικη ,ουτε κατα διανοια...) στην ΕΣΣΔ και τις Σοσιαλιστικες χωρες ηταν εκ των ουκ ανευ στην ημερησια διαταξη.
Ηταν τοσο χυδαιος ο αντικομμουνισμος που συνηθως δανειζοταν "επιχειρηματα " μας και ο ταξικος αντιπαλος ... (το ανεκδοτο με τον κνιτη και το δαχτυλο πρωτοκυκλοφορησε στους κολπους του ΕΚΚΕ ,επισης το ΚΝΙτες = Ρομποτ κλπ) .Ιδια και απαραλαχτη ηταν η σταση της Κινας και διεθνως ...χτυπημα του σοσιαλισμου στην ΕΣΣΔ και τις αλλες σοσιαλιστικες χωρες και διπλαρωμα του ιμπεριαλισμου εναντιον του .Αν συνεισεφερε κατι ο Μαο και η σκεψη του ηταν το αδυνατισμα του κομμουνιστικου πολου στην ανθρωποτητα και δημιουργια ενος ατυπου εμφυλιου που εκ του αποτελεσματος ευννοησε τον αντιπαλο ...Ενας ρολος ιδιος και απαραλλαχτος με των αποσταλινοποιητων στο ΚΚΣΕ ....Κακα τα ψεμματα μετα το θανατο του "πατερουλη" μας πνιξαν τα σκατα απ ολουθε ..

Ανώνυμος είπε...

@Ο 4:14,
Υπάρχουν πολλά θέματα με τον μαοϊσμό γενικά, τις πρακτικές των μαοϊκών και φυσικά με την ηγεσία της ΛΔ Κίνας. Ιδιαίτερα μετά το 1960. Σωστές οι επισημάνσεις σου και σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται ισοπέδωση. Πόσο μάλλον χρειάζονται πηγές για σοβαρή μελέτη. Το πρόβλημα με την Π.Π. είναι συνολικά η πολιτική φιλοσοφία της που είναι οπορτουνιστική. Πάντως πρέπει να απαντηθεί γιατί τελικά κατέληξε σε φιάσκο.
Είναι πολλά τα "κατορθώματα" των μαοϊκών. Το πιο χοντροκομμένο και τραγικό παράδειγμα είναι αυτό της Καμπόντζης και του Πόλ Ποτ. Η θεωρία των "Τριων Κόσμων", έδωσε στην ουσία το θεωρητικό σύνθημα για τη συνεργασία με αστικές δυνάμεις και καπιταλιστικά καθεστώτα σε διάφορες χώρες. Πολεμικές συγκρούσεις έγιναν και με την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1960, συνοδευόμενες από την προώθηση εντονου εθνικισμού. Σημειωτέον ότι καπιταλιστική ιδιοκτησία στην Κίνα είχε διατηρηθεί και μετά τη νίκη της επανάστασης το 1949. Τέλος έχω την άποψη ότι ο προσδιορισμός του ΚΚ Κίνας επι Μάο για "δημοκρατική δικτατορία του Λαού", που υπάρχει στα κείμενα του από τη δεκαετία του 1950, επί της ουσίας δεν είναι τίποτα αλλά από το "παλλαϊκό κράτος".

@Ισπανος,
Οι σπανοι Ισπανοι εζωγράφησαν εις πανίν στρατόν Ισπανικόν εις πανικόν.
Αυτό μου θύμισες με το σχόλιο σου.
kk-1

zoot horn rollo είπε...

Ο Περισσός, η Καλογρέζα, η Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο...

Ανώνυμος είπε...

ενω οι μπρεζνιεφικοι δεν συνεργάστηκαν με τις αστικες τάξεις των χωρών, ήταν συνεχώς υπερ της ειρηνικής άμιλλας και συνύπαρξης κτλ..., υπονόμευσαν ολα τα επαναστατικα κινήματα σε ολο τον πλανήτη κτλ...
Εδώ στήριζαν το Βιντέλα, ρε, τη "κεντρώα δικτατορία" του, τι να λέμε τώρα.
Και στο Ιράν προσκύνησαν τους μουλάδες όταν οι τελευταίοι καθάριζαν τους ακροαριστερούς, μέχρι να 'ρθει η σειρά τους.
Στην Ελλάδα τσάκισαν το κινημα, στην Αίγυπτο διάλυσαν το κομμα, στο Ιράκ προσκύνησαν τον Κάσεμ , όταν το ΚΚΙράκ ήταν παντοδύναμο.

ελα τώρα ακου αντιρεβιζιονισμος=αντικομμουνισμος. αστεια πραγματα

μαοϊζων χε χε

Ανώνυμος είπε...

Πιο ακυρο παραδειγμα απο αυτο με τον καραφλοχαιτη τον κατη και τους εξοριστους δεν εχω ξαναδιαβασει.αν και δεν μαρεσε το επικ και συγκεκριμενα το ελληνικο επικ οι εξοριστοι ειχαν αρκετες επιτυχιες και οχι μονο μια
Ακυρος

Ανώνυμος είπε...

@μαοϊζων χε χε
Θα σου απαντήσω μια και τελευταία φορά. Πές όσα τέτοια πραδείγματα θέλεις. Όσο διαστρεβλωμένα μπορείς. Αλλα τόσα και διπλάσια μπορούμε να προσάψουμε στους μαοϊκούς. Αλλά όλα αυτά σε τι απαντούν; Αν δεν το κατάλαβες, για σας μιλά ο μύθος...;Oλους εσάς που αποδέχεστε τις στρατηγικές των σταδίων με μαοϊκή γαρνιτούρα και τον οποτρουνισμό με υπερεπαναστική φιοριτούρα!
Πάντως ο δρόμος από τα μ-λ και το ΕΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ ήταν "ίσιος και ομαλός", με τιμόνι πάντα τον αντισοβιετισμό και το μίσος για το ΚΚΕ. Τα "μ-λ" ήταν που επέμειναν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 ότι στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να γίνει αστικοδημοκρατική επανάσταση, αναπαράγοντας αυθέραιτα το πρόγραμμα του ΚΚΕ του 1934 Άλλωστε οι αναλύσεις τους περι μεταπραττικόυ κεφαλαίου ήταν μόνιμη καραμέλα στις θεωρητικούρες του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1996.
kk-1

AGIS είπε...

Γύρω από το θέμα της ανάρτησης δεν έχω καμία ιδιαίτερη, "εξειδικευμένη" ας πούμε, ενασχόληση, και όσα ακολουθούν στη συνέχεια του σχολίου αποτελούν κάτι σαν γενική "αίσθηση", περισσότερο μια υπόθεση εργασίας, που μπορεί να είναι ή να μην είναι χρήσιμη σε όσους έχουν την "εξειδίκευση" που μου λείπει. Δεν αποτελούν λοιπόν - ούτως ή άλλως άλλωστε, ούτε καν για μένα τον ίδιο - θέσφατα ούτε με την ελληνική ούτε με την κινέζικη ούτε με καμιά άλλη έννοια. Ωστόσο είναι πολλά.

Έχω λοιπόν την εντύπωση, ότι το καθοριστικό στοιχείο για την κατανόηση της κινέζικης επανάστασης, αλλά και των επαναστατικών κινημάτων της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας, είναι σε μεγάλο βαθμό η αγροτική τους βάση - δεν ξέρω αν θα ήταν θεωρητικά παρακινδυνευμένος ο χαρακτηρισμός τους ως αγροτικών, βασικά, επαναστάσεων.
Που -δηλαδή - κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν τυπικά αστικοδημοκρατικές, αλλά που μες στις συνθήκες του 20ου αιώνα, όπου ο κομμουνιστικός σοσιαλισμός είχε πια αμετάκλητα αποτελέσει στο πιο προοδευμένο τμήμα της ανθρωπότητας το περιεχόμενο του απελευθερωτικού κινήματος των εργαζομένων γενικά, όπου είχε ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση στη Ρωσία και τις άλλες σοβιετικές δημοκρατίες, πήραν τη συγκεκριμένη πρακτική και θεωρητική τους μορφή.
Σε αυτό το στοιχείο, του κυρίαρχα αγροτικού χαρακτήρα (κυρίαρχα και από την άποψη της "κινητήριας δύναμης"), πρέπει να προστεθεί η ανάπτυξη - ήδη - των καπιταλιστικών σχέσεων, στον ένα ή στον άλλο βαθμό κατά χώρα και κατά περίπτωση (όπου μιλώντας πχ για την Κίνα η ανάπτυξη της αντίθεσης κεφάλαιο - εργασία σε ορισμένες μεγαλουπόλεις θα πρέπει να ήταν περιτρυγυρισμένη από τεράστιες αγροτικές εκτάσεις και πληθυσμούς), το έντονο εθνικοαπελευθερωτικό (αντικειμενικά κυρίαρχο επίσης) στοιχείο και - κάτι κατά τη γνώμη μου σημαντικό και όχι παραγνωρίσιμο - η "κληρονομιά", τα "κατάλοιπα" του "ασιατικού τρόπου παραγωγής", για τα οποία δεν μπορούμε ίσως να φανταστούμε την πραγματική τους έκταση και τη σημασία τους (αντικειμενική-υλική και συνειδησιακή).

Σχετικά μ' αυτό το τελευταίο, τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς - αν δεν έχει πχ ορισμένη προσωπική οικογενειακή εμπειρία - την έκταση κατά την οποία οι "ιστορικά ξεπερασμένες" παραγωγικές σχέσεις της πατριαρχικής οικογένειας παρέμεναν ισχυρές στους ελληνικούς ορεινούς αγροτικούς πληθυσμούς μέχρι και τον πόλεμο του 40, κι ίσως ακόμη περισσότερο ισχυρές μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους 12-14.

AGIS είπε...

Γι' αυτό λοιπόν - συνεχίζω την υπόθεση εργασίας - σε θεωρητικό επίπεδο αυτά τα επαναστατικά κινήματα και ιδιαίτερα η κινέζική επανάσταση, εκφράστηκαν με ένα ιδεολογικό κράμα αποτελούμενο από την ιδεολογία που αυθόρμητα γεννούσαν οι όροι ζωής της αγροτιάς μέσα στο συγκεκριμένο ιστορικό τους πλαίσιο, από αστικοδημοκρατικές πολιτικές και πολιτισμικές αντιλήψεις που μπορούσαν να "εισαχθούν" και να συνενωθούν με τον αγροτικό - απελευθερωτικό αυθορμητισμό στο δοσμένο επίπεδο ανάπτυξης και, από έναν μαρξισμό "προσαρμοσμένο" έτσι ώστε να εκφράζει όλα τα παραπάνω όχι ακριβώς σαν ενότητα αντιθέτων αλλά σαν γενική τους θεωρία τέτοια που να τα αντανακλά και να τα κατευθύνει "μονιστικά". Κάτι που άλλωστε αντιστοιχεί και στον αυθόρμητο τρόπο σκέψης της αγροτιάς.
Κι αν κάπως έτσι μπορεί ενδεχομένως να περιγραφεί ο κινέζικός μαρξισμός μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, δηλαδή σαν ιδεολογία που "φιλτράρει" το μαρξισμό μέσα από ένα πρίσμα "ειδικά κινέζικων συνθηκών", το πράγμα έχει και συνέχεια στην περίπτωση χωρών της περιοχής που ο "δικός τους μαρξισμός" αποτέλεσε "φιλτράρισμα" πλέον του "κινέζικου μαρξισμού" στις δικές τους "ειδικές συνθήκες". Δεν το λέω ειρωνικά, αλλά εντελώς σχηματικά θα μπορούσε να κάνει κανείς λόγο για μαρξισμό του "χαλασμένου τηλέφωνου" με την έννοια του παιδικού παιχνιδιού όπου μια φράση κάνει το γύρο της παρέας για να επιστρέψει αγνώριστη στην αφετηρία της. Και το "αστείο" είναι εδώ ότι εν προκειμένω η θεωρητική αφετηρία είναι η Ευρώπη και η επιστροφή της "φράσης" εκφράζεται από τα ευρωπαϊκά μαοϊκά κινήματα του 60-70 - χωρίς να το λέω μηδενιστικά γι' αυτά (και κυρίως γιατί - αν και στρεβλά - υπήρξαν ένα "αντίβαρο" στην περίοδο της "άμιλλας των δυο συστημάτων" - τα πράγματα λοιπόν είναι πιο σύνθετα).

Κλείνω την ανάπτυξη της όλης υπόθεσης εργασίας - χρήσιμης ή άχρηστης, αλλά που πάντως προς το παρόν καθορίζει τον τρόπο που βλέπω το θέμα - με τα εξής:

AGIS είπε...

Πρώτον, ότι από τα παραπάνω εξαιρώ σε αρκετό βαθμό το Βιετνάμ: Ίσως λόγω των όρων διεξαγωγής του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα σε αυτό, ίσως λόγω της προσωπικότητας του Χο Τσι Μινχ, ίσως λόγω μιας ορισμένης κληρονομημένης "εθνικής" αντιπαλότητας στις σχέσεις με την Κίνα - που σήμερα αξιοποιούν οι ΗΠΑ αλλά τότε ίσως επέδρασε θετικά στην μη-μεταφύτευση και παραπέρα "μετασχηματισμό" του "κινέζικου μαρξισμού", ίσως λόγω κάποιου πιθανά μεγαλύτερου ειδικού βάρους που είχε εκεί η ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων, δεν "μου πάει" να βάλω το Βιετνάμ χωρίς σημαντικές ειδοποιούς διεφορές στην παραπάνω γενική αντίληψη - που άλλωστε σε κάθε περίπτωση δεν λειτουργεί εξομοιωτικά για το σύνολο των χωρών της περιοχής.

Δεύτερο, ότι μέσα σε αυτές τις συνολικές συνθήκες τα συγκεκριμένα επαναστατικά κινήματα αναπτύξανε κάποιες ιδιαίτερες οξυμμένες μορφές αντιμετώπισης της αντίθεσης πόλης - υπαίθρου. Και εδώ, πλάι στον έντονα αγροτικό χαρακτήρα των κινημάτων, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε νομίζω αυτό που πριν ανέφερα σαν "κληρονομιά" και σαν "κατάλοιπα" του ασιατικού τρόπου παραγωγής.
Οι τέτοιες μορφές "επίλυσης" της αντίθεσης πόλης - υπαίθρου αφορούν και την Κίνα, αλλά στην Καμπότζη με τους "ερυθρούς Χμερ" βρήκαν την απόλυτη μορφή τους - κάθε άλλο παρά με την έννοια της "επίλυσης" πια (ο γόρδιος δεσμός δεν "λύνεται", κόβεται, κλπ: η συγκεκριμένη αντίθεση όσο "κυρίαρχη" κι αν ήταν, αντιμετωπίστηκε σαν η "βασική" και μάλιστα με τις "πατροπαράδοτες" μορφές της αγροτικής εξέγερσης). Κι όσο για τον "ασιατικό τρόπο παραγωγής" η επίδρασή του κατά τη γνώμη μου έχει αρκετές και διαφορετικές πλευρές: Στο υλικό και συνειδησιακό και δηλαδή με μια έννοια στο πολιτισμικό του πλαίσιο, από τη μια, για τις καταπιεσμένες αγροτικές κοινότητες και τον αυθορμητισμό τους η "πόλη" δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα άχρηστο, παρασιτικό και καταπιεστικό κοινωνικό μόρφωμα, αποκλειστική πηγή της καταπίεσής τους και με αποκλειστική αποστολή την καταπίεσή τους. Από την άλλη, μέσα στο ίδιο οικονομικό-πολιτισμικό πλαίσιο, η αντικατάσταση του παλιού κρατικού μηχανισμού εξακολουθεί να καθορίζεται από τις κοινοτικές-αγροτικές σχέσεις που επιζητούν μια κρατική οργάνωση "όμοια" με την παλιά αλλά χωρίς το παλιό καταπιεστικό γι' αυτές περιεχόμενό της.

Τέλος, αφήνω απ' έξω οποιαδήποτε απάντηση σχετικά με το σήμερα, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα σχετικά με το πώς μπορεί να οργανωθεί η εργατική τάξη σαν τάξη για τον εαυτό της σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτής της μορφής κλπ, όταν τα κομμουνιστικά κόμματα αποτελούν από τη μια τους διαχειριστές αυτής της καπιταλιστικής ανάπτυξης κι από τη άλλη αποτελούν πολιτική οργανωτική μορφή που σχεδόν ταυτίζεται με την εθνική συγκρότηση αυτών των χωρών μετά την εθνική τους απελευθέρωση.

Τα παραπάνω ως επιδεχόμενα κριτικής και για την περίπτωση όπου έχω καβαλήσει κάποιο θεωρητικό καλάμι σε βαθμό δυσανάλογο με την έλλειψη "εξειδίκευσης" που προανέφερα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χοτζα ειχε κανει κριτικη στην πε, ισωε εχει ενδιαφερον να διαβαστει.


Σ.

Ανώνυμος είπε...

επειδη διάφοροι λαλίστατοι μιλάνε για λάσπη αλλα τελικα κοβουνε λασπη,
κυριε kk-1 εχεις πουθενά αυτα τα προγράμματα των μ-λ που λες οτι αποδέχονται ως σρατηγική μετά την μεταπολίτευση το πρόγραμμα του επαναστατικού, ριαλ, true KKE το 34;

Σε παρακαλώ για ριχτα.

Για να μην λέμε λοιπόν παλαβά πράγματα τα 100 στάδια προς το σοσιαλισμο ειναι επινόηση των Μπρεζνιεφικών και των χρουτσοφικών που το κομμα σας τα υιοθετούσε πλήρως μέχρι ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, βλέπε ΑΑΔΜ.

Eκει εντάσσεται και ο κρατικο-μονοπωλιακος-καπιταλισμος που ανακαλύψατε στην Ελλάδα, σας τη φέρανε τη θεωρία έτοιμη απο τη σοσιαλιμπεριαλιστική Ρωσσία, όπου οι μπρεζνιεφικοι ειχαν ...ανακαλύψει.... οτι ο ΚΜΚ ήταν τομή στην οικονομική βάση και όχι αλλαγή στο εποικοδόμημα όπως έλεγε ο Λένιν. Ετσι εμφανιζόταν κι ένα ενδιάμεσο αντι-μονοπωλιακο στάδιο, με εθνικά μέτωπα με τους μικρούς και μεσαίους κεφαλαιοκράτες ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ, πριν την προλεταριακή επανάσταση που η τελευταία αναβαλόταν για τη 2α παρουσία.

Δεν θα παραποιείτε ειδικα οι παλιότεροι την αλήθεια. Δεν θα σας αφήσουμε, οσοι ανοιγουμε κανα βιβλίο. Αν ο Μάο πλάσαρε στα στερνά του τη θεωρία των 3 κόσμων, οι μπρεζνιεφικοι την πλάσαραν νωρίτερα αλλάζοντας τα φώτα στη θεωρία του Λένιν για τον μονοπωλιακό καπιταλισμό.

Τώρα που γουστάρετε Γαλλία να θυμάστε ότι ο Μάης του 68 ήταν πολύ σληρότερος από άποψη απεργιών και συγκρούσεων απο βιομηχανικούς εργάτες που καταλάμβαναν εργοστάσια και κατάφερναν τότε να τα κρατήσουν για πολλές μέρες. Οι μαοϊκοι ήταν εμπροσθοφυλακή αυτού του κινήματος και ειχαν και νεκρό. Οι δικοι σας ήταν ΠΟΥΛΗΤΑΡΙΑ ΑΡΧΙ-ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΕΣ, τσιράκια του Ντεγκόλ.

Αφήστε λοιπόν τα παραμύθια που σερβίρετε, επιδιώκοντας να διαβάλλετε τους πραγματικούς κομμουνιστές που έδωσαν μάχες το 60 και το 70 σε ολο τον πλανήτη και κοιτάξτε τα χάλια απο διάφορα τσουτσέκια που κατέληξαν τσανακογλείφτες φασιστών σαν το Βιντέλα, ντροπιάζοντας τον κομμουνισμό, επειδή το ήθελε η σοσιαλιμπεριαλιστική μαμά Ρωσσία.

el quinto

zoot horn rollo είπε...

Πέστα ρε κουίντο γαμώτο...

Ανώνυμος είπε...

@el quinto
Καλά, εσύ από πότε μας προέκυψες μαοϊκός και υποστηριχτής των "Μ-Λ";;;;;;;
Μάλλον δεν γνωρίζεις τίποτα από τις θέσεις των "μ-λ" της δεκαετίας του 1970 ως τις αρχές του ΄90. Και επειδή την έζησα την αντιπαράθεση της εποχής, σε παρακαλώ κράτα και καμιά πισισνή στις αποψάρες σου. Ντοκουμέντα και τοποθετήσεις των "μ-λ" της εποχή εκείνης μπορείς να βρέις και στο διαδίκτυο!
Όλα τα άλλα που γράφεις είναι απλά ασυναρτησίες που δεν αξίζουν απάντηση!
Όχι και να κάνουν κριτική στο ΚΚΕ, αυτοί που έχουν κάνει σημαία τους την απόσύνδεση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα από το ζήτημα της εξουσίας και κλείνουν σε εκατό πτώσεις τα "μέτωπα"!!!!!!
"Αν ο Μάο πλάσαρε στα στερνά του τη θεωρία των 3 κόσμων, οι μπρεζνιεφικοι την πλάσαραν νωρίτερα αλλάζοντας τα φώτα στη θεωρία του Λένιν για τον μονοπωλιακό καπιταλισμό".
Φοβερό επιχείρημα!!!!
Το πρόβλημα με εσάς είναι ότι αποδεικνύεται οτι ο μαοϊσμός είναι οπορτουνισμός με κέρατο και η απάντηση η δική σας είναι ότι δεν ηταν μόνο ο Μαο, ήταν και ο Μπρεζνιεφ...Φοβερό επίπεδο επιχειρημάτων και κατανόησης της ταξικής πάλης και της ιστορίας!
Κατα το γνωστό παιδικό:
-"είσαι "βλάκας"
-"Καθρεφτακι"!!!!
Ή Εναλλακτικά:
-"Αντε ...μήσου"!!!
-"Είσαι"!!!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

οσο για το ΠΑΣΟΚ, ειναι αστειο και μονο να το συζητάτε,
ποιοι ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ ως δημοκρατική προοδευτική αντι-μονοπωλιακή δύναμη; Μα ο Περισσος.
Αμέσως μετά τις εκλογές του 81 ήσασταν σύμμαχοι και νωρίτερα ήσασταν.

Διαβάζουμε, στο 10ο Συνέδριο του Περισσού, το σωτήριον έτος 1978
....
Η ενότητα των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών δυνάμεων από τα κάτω, στο βαθμό που οικοδομείται, θα επιδρά αποφασιστικά στη δημιουργία αυτού του μετώπου και από τα πάνω, σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων. Από το χαρακτήρα του ένα τέτοιο μέτωπο είναι δυνατό να περιλάβει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες εκπροσωπούν κοινωνικά στρώματα και ομάδες που ενδιαφέρονται για την ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση μιας αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής δημοκρατίας. Και τέτοιες πολιτικές δυνάμεις είναι τα κόμματα και οι ομάδες που δρουν στον ευρύ χώρο της Αριστεράς. (σ.σ.: ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ)

Η συμμαχία των πολιτικών αυτών δυνάμεων είναι και αναγκαία και δυνατή. Οι δυνάμεις αυτές διακηρύσσουν σήμερα λίγο-πολύ, κοινούς πολιτικούς στόχους. Όλες προβάλλουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και στον ένα ή τον άλλο βαθμό, τα αιτήματα της απαλλαγής της χώρας από την ξένη εξάρτηση, την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων και του εκδημοκρατισμού όλων των πλευρών της κοινωνικής ζωής. Αυτά ακριβώς τα αιτήματα, που η πραγματοποίησή τους ισοδυναμεί με πραγματοποίηση της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής δημοκρατικής αλλαγής, μπορούν να αποτελέσουν την προγραμματική βάση της συμμαχίας των αριστερών κομμάτων και ομάδων, με πλήρη διατήρηση της οργανωτικής και ιδεολογικής αυτοτέλειας του καθενός
....
Ρε παιδιά τι διαφορετικο έγραφε το ΠΑΣΟΚ τότε απο τον Περισσό;

παρακάτω 11ο συνέδριο Περισσου το σωτήριον έτος 1982 εδώ ειναι τα ωραία, ΘΥΜΙΖΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

σελ 25-26-27-28
https://www.scribd.com/doc/94021249/%CE%A4%CE%BF-11%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9A%CE%9A%CE%95

ολοκηρωτικη παράδοση στο ΠΑΣΟΚ, ο Περισσος παρουσιάζει στο συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ σαν κομμα που προσπαθει ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ η άρχουσα τάξη, αλλα αυτό ακομη δινει τη μάχη. Ο,τι λέγαγε δηλαδή για το Σύριζα διάφοροι λεφτ700 περσι. Μιλάμε το διαβάζεις και λες πώπω οι τύποι ήταν ουρα του ΠΑΣΟΚ κανονικά.

τώρα νομίζετε οτι θα βρείτε κάτι καλύτερο στο 12ο Συνέδριο. Να θυμίσω ότι προέκυψε μετά το κοινο πορισμα με την ΕΑΡ, και βέβαια η κυβέρνηση της κάθαρσης και η συγκυβέρνηση. Σε ολα αυτα το κομμα σας συμμετειχε ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ και τα σημερινα στελέχη της ηγεσίας ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΖΑΝ.

el quinto

(αν μπερδεύτηκες kk-1 εγώ ήμουν ο μαοίζων χε χε και αυτό πήγαινε στο κύριο παρατηρητικό, που ειναι βέβαια επιλεκτικά παρατηρητικος, αλλα αφού προσκλήθηκα, οφειλω ως μαοίζων να γράψω και εγώ)
οχι τιποτα άλλο να μην μας πουλάτε παραμύθια για στάδια.

Ανώνυμος είπε...

Και μάντεψε el quinto. Και οι μαοϊκοί, οι "μ-λ" τη δεκαετία του 1970 το ίδιο επιχείρημα με εσένα χρησιμοποιούσαν:"το πρόγραμμα του επαναστατικού, ριαλ, true KKE το 34". και το ποιό ωραίο, είναι ότι αυτοί για να πείσουν ότι είναι δήθεν πιο επαναστάτες, έλεγαν ότι αποδέχονται την ένοπλη πάλη και ότι επανάσταση είναι μόνο η ενοπλη πάλη. Σου θυμίζει κάτι;;;;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Τα πραγματα ειναι παρα πολυ απλα και ας κανουν καποιοι οτι δεν καταλαβαινουν : ενας συνειδητος κομμουνιστης στηριζει εστω και κριτικα τα τρια Κ γιατι ειναι τα μονα κρατη, κυριως η Κινα, που μεσα απο διεργασιες πολιτικες και κοινωνικες μπορει να επαναφερει στην παγκοσμια σκηνη την κομμουνιστικη υποθεση και την σοσιαλιστικη προοπτικη για τους λαους.Δεν χαριζεται κανενα ΚΚ στο ιμπεριαλιστικο στρατόπεδο, ειναι εγκληματικό και αντικομμουνιστικο.

Σε αντιθετη περιπτωση, το να εμενεις σημερα στην ΕΣΣΔ εις βαρος των ζωντανων σοσιαλιστικων κρατων,η μονη αξια που εχει, μετριεται μονο σε φιλολογικο, σουρεαλιστικο επιπεδο.

Ισπανος

Υγ.Ακυρε, μια χαρα ειναι το παραδειγμα, αν λαβεις υποψη την "τα παλια τα χρονια ηταν καλυτερα, τωρα ολοι ξεπουληθηκαν" αντιληψη του Κατη. Επισης εχει δηλωσει, φανερωνοντας μια αρνηση πραγματικοτητας “Δεν υπήρξε ποτέ διάλυση, γιατί για μένα αυτή η έννοια δεν υφίσταται. Όσο μπορείς να βάζεις το cd και να ακούς τα τραγούδια ενός γκρουπ, πώς μπορείς να πεις ότι έχει διαλυθεί;”. Αντικατεστησε το γκρουπ με την ΕΣΣΔ και τα cd με τα σοβιετικα βιβλια, αφιερωματα και θα εχεις την αναλογια που θελω να περασω με το παραδειγμα.

zoot horn rollo είπε...

Έσκασαν μύτη όλοι οι κολοσσοί.
Και οι Εξόριστοι θα φορεθούν αυτό το καλοκαίρι.
Συνέδριο Περισσού, συνέδριο Αργυρούπολης, συνέδριο Περιστερίου και πάει λέγοντας.

Ανώνυμος είπε...

χα χα!
τι εγινε κκ-1 δεν υπάρχουν ντοκουμέντα, ε;
εγω φιλε μου εμπιστεύομαι τους αναγνωστες μου.
συνέχισε έτσι, προσπαθώντας να παραποιήσεις τα λεγόμενά μου. Ειναι γνωστή η τακτική σου. Εχω τόσα ντοκουμέντα του Περισσού που θα γελάσουμε αρκετά, αν συνεχίσω.
Εχω και αποφάσεις της ΟΜΛΕ και του ΚΚΕ-μλ δεν γραφουν αυτά που λες,
ουτε για αστείο.
Μπορει να διαφωνώ μαζι τους σε προγραμματικά ζητήματα, ακομη και για τη στάση που κράτησε μεγάλο κομμάτι του ΚΚΕ-μλ το 81, δεν θα τους προσάψω ομως μαλακιες, όπως κάνεις εσύ μαθημένος στην χαζο-σπέκουλα.

el quinto

Ανώνυμος είπε...

"τσανακογλείφτες φασιστών σαν το Βιντέλα, ντροπιάζοντας τον κομμουνισμό, επειδή το ήθελε η σοσιαλιμπεριαλιστική μαμά Ρωσσία".
Τελευταία φορά που άκουσα αυτή την π..παριά ήταν από μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το 1999 παρακαλώ!!!
Και παλί μπλα μπλά μπλά....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kk-1

zoot horn rollo είπε...

Ντοκουμέντα του Περισσού, του Κορυδαλλού, του Αιγάλεω, του Αγίου Δημητρίου κτλ.

Μπουχαρινικος είπε...

Πρεπει να αναγνωριστει στον Αναυδο , κουραστηκε πολυ ,αλλα τελικα εβγαλε το συμπερασμα. Η αστικη ταξη ποτε δεν εξαφανιστηκε, και τελικα επικρατησε. Μεγαλα εργοστασια ειχαν κρατικο καπιταλισμο (ισως καπιταλισμο καρατε) και μοιραζαν κερδος. Οι ταξικες αντιθεσεις επειδη δεν μπορουσαν να εκφραστουν αλλοιως εμφανιζονταν στον πολεμο φραξιων μεσα στο κομμα με τον Μαο επικεφαλης της μιας να επιβιωνει με συμμαχιες.

Να περιμενετε μηνηση.


κληρονομοι του Τονυ ΚΛΙΦ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ρε ελ κουιντο θα μας τρελλανεις ? Το γεγονος οτι το ΚΚΕ μπορει να λαθεψε στις εκτιμησεις του για το ΠΑΣΟΚ ως το 82 ,θα μας κανει να ξεχασουμε τα συνθηματα και την πρακτικη των κομμουνιστων στο κινημα αμα τει αναληψειτης κυβερνησης απο αυτο ? Αμεσως μετα το 81 δεν στραφηκαμε στον λαο λεγοντας του για "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ" ,οτι "αλλαγη δεν γινεται χωρις το ΚΚΕ",οτι η ΑΛΛΑΓΗ του Αντρεα ηταν μια απατη (και προσεξε γιατι υπαρχουν οι αρθρογραφιες των κομματικων εντυπων της εποχης και οι παρεμβασεις των βουλευτων μας στην Βουλη ) ? Δεν ηταν οι μεγαλες απεργιες για το αρθρο 4 που πρωτοστατησαν οι κκεδες ? Θα ξεχασουμε την μεγαλη κοντρα του 86 με την ΠΝΠ και την απαγορευση των αυξησεων ? Ο "Ρ" δεν κυνηγηθηκε τοτε κοντραροντας την ΠΝΠ στην πραξη ? Εχετε λαλησει τελειως ή θαρρειτε οτι θα καταπιουμε την παπατζα των αστων (και ακροδεξιων ) οτι "το ΚΚΕ ηταν το δεξι χερι των ΠΑΣΟΚΩΝ την δεκαετια του 80 " ....? Σε χαχολους απευθυνεστε ή πονταρετε στην νεα γενια που δεν τα εζησε ? Εχει μνημη αυτος ο λαος και τουλαχιστον θυμαται τον αντικομμουνισμο των αυριανιστων ,του Βαγγελα και του Κουτσογιωργα ,οπως θυμαται πολυ καλα το ΗΛΙΘΙΟ συνθημα "ΟΥΤΕ ΝΑΤΟ ΟΥΤΕ ΒΑΡΣΟΒΙΑ !!! ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ " .Το Κομμα οντως βρεθηκε σε δυσκολη θεση με τον Παπατζη γιατι ειχε να παλεψει εναν απατεωνα και ενα διεθνες (και κυριως περεστροικο κινημα εκ των εσω του ΚΚ ) κυκλωμα που στηριζε τετοιες παπατζες . Στο μετρο των δυνατοτητων τους ομως οι ελληνες κομμουνιστες το αντιμετωπισαν και κρατησαν ορθιο το κινημα .

zoot horn rollo είπε...

"Νεοτροτσκισμός": Συγκίνηση.
Κολοσσοί λέμε.

Ανώνυμος είπε...

Κι ένα τρίτο γλωσσικό και μένω προς το παρόν και για την ώρα στα τρία αυτά.

► Γλωσσικό τρίτο: «και την περίοδο των Μινχ». Πιο σωστό: «Δυναστεία των Μινγκ», κινεζιστί 明朝 [Míng cháo], από το 1368 μέχρι το 1644. Είναι η προτελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας κι η τελευταία με αμιγώς εθνικά κινέζους αυτοκράτορες, αφού οι αυτοκράτορες της τελευταίας κινέζικης αυτοκρατορικής δυναστείας των Τσινγκ (1644‒1911) δεν ήταν Κινέζοι, αλλά Μαντσού. Αυτό μαζί με το γεγονός ότι η δυναστεία των Μινγκ ανέτρεψε την προηγούμενη αυτοκρατορική δυναστεία των Γιουάν (1271‒1368) που κι αυτής οι αυτοκράτορες δεν ήταν Κινέζοι, αλλά Μογγόλοι συν το γεγονός ότι επί Μινγκ η Κίνα γνώρισε πρωτοφανή ακμή, κάνουν τη δυναστεία των Μινγκ ιδιαίτερα προσφιλή κι αγαπητή στους Κινέζους.

Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα, θα περιμένω την προαναγγελθείσα «σούμα» σου της «μαοϊκής τριλογίας» και μετά θα κάνω ένα κάπως εκτεταμένο σχόλιο, στο οποίο δεν θ’ ασχοληθώ με λεπτομέρειες, αλλά με μεθοδολογικά ζητήματα. Κι αυτό παρά τον πειρασμό που είναι μεγάλος, αφού η συζήτηση πήρε τέτοια τροπή ώστε να διαβάζω απίθανα «μαργαριτάρια» του τύπου «ο Μάο πλάσαρε στα στερνά του τη θεωρία των 3 κόσμων», όταν είναι ευρύτερα γνωστό και αποδεκτό ότι αυτό έγινε ήδη τον Αύγουστο του 1946 ―30 (ολογράφως: τριάντα) ολόκληρα χρόνια πριν το θάνατό του Μάο!― στην επιβόητη συνομιλία-συνέντευξή του με την αμερικανίδα δημοσιογράφο Άννα Λουΐζα Στρονγκ (τότε μίλαγε βέβαια για «την ενδιάμεση ζώνη», όμως από κει ξεκίνησαν όλα). Αλλά, είπαμε, ο θεός να σε φυλάει όχι από αμαθείς, αλλά από ημιμαθείς…

Παρατηρητικός

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω με αγωνία τον παρατηρητικό να μας πει πώς το 1946, ο Μάο έλεγε ότι ο τρίτος κόσμος πρέπει να ενωθεί με την Ευρώπη για να χτυπήσει την Αμερική και κυρίως τη ΣΕ!

Μα τι πίνουνε οι απόγονοι του κολιγιάννη, του παρτσαλίδη, του χρουτσόφ και (του κολλητού του ζούκοφ, βέβαια)!

απαρατήρητος

Ανώνυμος είπε...

Ισπανε: Το να ταυτιζεται η τωρινη Κινα με τις τωρινες Κουβα,Κορεα ειναι εγκληματικο. Ισως να χρειαζεται να αναθεωρησεις γιατι αδικεις τις δυο δευτερες σε απαραδεκτο βαθμο. Οταν φανερα εκατομυριουχοι και μετοχικες εταιριες σουλατσαρουν στην χωρα οπως στην Κινα το πραγμα εχει γαμηθει παντοκορφα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Αναυδος είπε...

Το καράτε είναι γιαπωνέζικη πολεμική τέχνη η κινεζική είναι το γου σου αλλά η αγραμματοσύνη φαίνεται πως είναι γενικη

Μπουχαρινικος είπε...

Kαι εσυ θες να μας πεισεις οτι διαβασες αυτα τα βιβλια που παραθετεις στις υποσημειωσεις:
[1] Mao Tse-tung: 'The Chinese Revolution and the Chinese Communist Party' (December 1939), in: 'Selected Works', Volume 2; Peking; 1965; p. 327
[2] The Politics of China. The Era of Mao and Deng. Edited by Roderick McFarquhar. Cambridge University Press 1997 p. 27 (McFarquhar. 1997)
[3] Class conflict in Chinese socialism. Richard Curt Kraus. Columbia University Press. 1981. σελ.73 (Kraus 1981)
[4] Kraus 1981 σελ..73
[5] Minxin Pei. From Reform to Revolution Harvard University Press σελ..101 (Minxin 1998)
[6] Mark Selden. The People Republic of China. A documentary history of revolutionary change. Monthly Review Press 1979 σελ. 21 (Selden 1979)
[8] Alan Lawrance. China under Communism. Rootledge 2002σελ. 12 (Lawrance 2002)
[13] Mao Tsetung On the Ten Major Relationships. Marxist.org
[16] The Processes of Capitalist Development of the Chinese Economy, by Tomor Cerova — Docent, Professor at the Faculty of Economics at the University of Tirana
[18] http://en.wikipedia.org/wiki/Rong_Yiren
[21] Open letter of the CC of CPSU to all party organisations to all communists of the Soviet Union July 14 1963. Marxist.org
[23] Jing Huang. Factionalism in Chinese Communist Politics Cambridge University Press 2006 σελ. 159-202 (Huang 2006)
[26] Roderick MacFarquahar: 'The Origins of the Cultural Revolution: 1: Contradictions among the People: 1956-1957' p. 100-107
[27] Mao Tsetung The vision of the Great Leap. Selden p. 383
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oυτε διδακτορικο τετοια βιβλιογραφια....

Το βλεπω χλωμο επισις να'χεις 'ληστεψει κανενα κεντρικοεπιτροπαριο ή κομεπ.
Το πιο πιθανο ειναι να πηρες κανα αρθρο απο Μ-Λ site του εξωτερικου και να τοκανες 'δικο σου' (αν.γερμανιας να μαντεψω;)


Δεν μας ειπες μονο αν μετραει περισσοτερο ποσο συνεπης σταλινικος ηταν ο Μαο, η αν μπορουσε να αποφυγει τα εκατομμυρια θυματα της πολιτικης τους. Αυτη την νοοτροπια της περιφρονησης του ανθρωπου που εχετε δεν την καταβαινω. Οσους τομους κινεζικα και να διαβασεις, αν ξεχνας τις βασικες αρχες εισαι επικινδυνος.

LeftG700 είπε...

@第五 (el quinto):

«[...] ο Περισσος παρουσιάζει στο συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ σαν κομμα που προσπαθει ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ η άρχουσα τάξη, αλλα αυτό ακομη δινει τη μάχη. Ο,τι λέγαγε δηλαδή για το Σύριζα διάφοροι λεφτ700 περσι.»

Μια και είσαι ψαγμένος και τα λινκς τα έχεις για πλάκα, για δώσε μας κάνα λινκ που να πιστοποιεί ότι υοστηρίζαμε πως η άρχουσα τάξη προσπαθεί να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να σε δούμε

Ανώνυμος είπε...

OTI ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ.

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ΚΚΕ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΞΙΑΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΛΛΑΓΗ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ.

ΕΓΙΝΕ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΩΣ ΤΟΤΕ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

skatopsyxos είπε...

Τελικά το ΚΚΕ ήταν δεκανικι της Δεξιάς ή της Αριστεράς(του ΠΑΣΟΚ ντε); Αποφασίστε και πείτε μας.

Και ευτυχώς που περιμένουμε από το ΚΚ Κίνας να παλινορθώσει τον σοσιαλισμό,με στελέχη της ΚΕ του να έχουν μπλεχτεί στα Panama Papers. Εγώ λέω πως περισσότερες πιθανότητες έχει να τον παλινορθώσει η ΝΔ. Στο κάτω κάτω της γραφής ο Παπασταυρου μόνο θαρρώ είναι μπλεγμένος σε αυτά. Τα logistics ευνοούν Κούλη αναλύοντας την συγκεκριμένη κατάσταση.

Άι βρε με τα λαζοπούλεια επιχειρήματά σας.

zoot horn rollo είπε...

Όλα τα "αστέρια" εδώ!

Ανώνυμος είπε...

30 χρονια λαικης δημοκρατιας 30 χρονια ψευτια και απατη. Εκδοση του weg der partei μεταφρασμενο απο ΣΑκε. Καποιοι το εχουν ανεβασει και στο ιντερνετ
http://leninstalin1917.blogspot.gr/2010/12/30-30.html?m=1
Απο τις καλυτερες ταξικες αναλυσεις που υπαρχουν για την ιστορια της κινας. Ειναι απο το θεωρητικο οργανο των σταλινικων γερμανων του kpd_ml με ηγετη τον ernst aust. To κομμα αυτο διεθετε μεχρι και παρανομο μηχανισμο στην ανατολικη γσρμανια.
El quinto

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν είμαι ούτε Μαοϊκός, ούτε έχω κάποιο κόλλημα με την Κίνα. Αλλά όσο κυματίζει η κόκκινη σημαία σε μια χώρα δισεκατομμύριων ανθρώπων, με τρομερή οικονομική επιρροή και στρατό, δεν έχω επιλογή παρά μόνο να την υποστηρίζω και να διεκδικούμε μια στροφή στις βάσεις και στο πνεύμα του κομμουνισμού. Οπως στη ΛΔ Κορεας και στην Κουβα.Και τι εγινε που υπάρχει διαφθορά στην Κινα; Την χαρίζουμε στους ιμπεριαλιστές; επειδή είχαμε διαφορές με τον Μαο; Και ποια χώρα ειναι αυτή που μπορεί να ξυπνήσει την ανθρωπότητα απο τον καπιταλιστικό λήθαργο αν οχι η Κινα; Υπάρχουν πολλες εναλλακτικές;

Ανώνυμος είπε...

Μπα τι εκπληξη κυριε λεφτ700 μιλατε κι εσεις κινεζικα σαν τον κυριο παρατηρητικο. Μεγαλε απο τη στιγμη που στα χωνει ο παλιοφιλος κπ για το συριζα δε χρειαζομαι κανενα αλλο λινκ. Αν μια φορα ο κπ αληθωριζε προς συριζα χρονια τωρα διαβλεποντας υποτιθεται προοπτικη κινηματος απο τους αριστερους της βασης -ας χρησιμοποιησω την ορολολογια του κπ- εσυ αληθωριζες 100 φορες διαβλεποντας προοπτικη διασωσης απο τα πανω απο τους εξουσιαστες της ψευτοαριστερας του συριζα.
Κατα τα αλλα επειδη μας παριστανεις τον δηθεν και ταχαμου κουιζατορα του μαρξισμου κατι που καναμε σα πιτσιρικια στη φιλοσοφικη -μαρτυρας κι ο φιλος μου κνιτακος- με τετοια τερτιπια δεν εχει καμια προοπτικη το τσαρδι σου. Επαναλαμβανεσαι και κουραζεις τους πελατες σου. Γι αυτο αλλωστε το τσαρδι σου εχει κατακλυστει απο συριζαιους με στολη. Δε γινεται ρε μεγαλε να ανανεωσεις τους αναγνωστες σου με χαζομαρες. Αρχισε τουλαχιστον το νουαρ. Δες καμια ταινια της προκοπης μπας και αποκτησεις φαντασια. Τα θεωρητικα δεν τα κατεχεις γιατι απλουστατα δεν στρωνεις το κωλο σου.
El quinto

Αναυδος είπε...

@μπουχαρινικε
Είναι το λιγοτερο αστειο καποιος να μας κατηγορει για περιφρονηση του ανθρωπου όταν
Η συμμορια που κυβερνα σημερα και χθες τη χωρα είναι υπευθυνη για χιλιαδες θανατους μονο την τελευταια πενταετια
Οι Πολακης Ξανθος είναι προσωπικα υπευθυνοι για τουλαχιστον 50 θανατους εφετος από την γριπη οταν ο φετινος χειμωνας ηταν ηπιος και η επιδημια επισης Οι ελλειψεις σε ΜΕΘ και η καθυστερηση του εμβολιασμου ηταν μια εσκεμενη δολοφονικη ενεργεια
Η κυβερνηση συρζα-ανελ όπως και οι σαμαροβενιζελοι μαζι με την ΕΕ-ΝΑΤΟ Τουρκια είναι υπευθυνοι για πανω από 7,000 πνιγμενους στα νερα του Αιγαιου τα τελευταια 2 χρονια
Οι πολιτικες του μνημονιου είναι υπευθυνες για περιπου 1500-2000 υπερβαλοντες θανατους ανα ετος από καθυστερημενες θεραπειες μη πραγματοποιημενα χειρουργια κλπ.

Η επαναστατικη βια είναι στο99% των περιπτωσεων τιμωρητικη

Υγ.
Τι στο καλο διδακτορικα εχεις στο μυαλο σου με μονο 20-30 βιβλια/αρθρα για βιβλιογραφια
Επίσης μην επιδεικνύεις την αγραμματοσύνη τόσο ανοιχτά. Το κρατος λεγοταν Γερμανικη Λαικη Δημοκρατια και όχι Ανατολικη Γερμανια

Ανώνυμος είπε...

Αφού μερικούς απαρατήρητους ή μάλλον ―επιεικώς…― ανεκδιήγητους τους έχει φάει η αγωνία (!;) να μάθουν περισσότερα για το «μεγάλο τιμονιέρη» και τη «θεωρία» του «για τους τρεις κόσμους», τους παραπέμπω συλλήβδην εδώ:

毛主席关于三个世界划分的理论是对马克思列宁主义的重大贡献 人民日报编辑部 (一九七七年十一月一日) 人民出版社 一九七七年 • 北京

κι επειδή εικάζω ότι τα κινέζικά τους δεν θα είναι και τόσο καλά, τους δίνω για τους βοηθήσω ―αν δεν την ξέρουν ήδη…― και μιαν ελληνική μετάφραση:

Η θεωρία του Προέδρου Μάο για τους τρεις κόσμους είναι μια σημαντική προσφορά στο μαρξισμό-λενινισμό. Άρθρο της Σύνταξης της «Λαϊκής Ημερησίας» [1η Νοέμβρη 1977] του Πεκίνου. Επεξηγήσεις για το άρθρο από την «Επιθεώρηση του Πεκίνου», Έκδοση ΕΚΚΕ ― Αθήνα 1977.

Α, ρε Άναυδε, ώρες ολόκληρες στρώθηκες, διάβασες, μετάφρασες κι έγραψες εμπεριστατωμένα και θεμελιωμένα για ν’ ανοίξεις τα μάτια του κόσμου και πετιέται ο πασαένας (καλύτερα να μην πω τι…) και σε βγάζει αντιγραφέα κι επικίνδυνο! Αλλά ἔσσεται ἦμαρ, Άναυδε, ἔσσεται!

Παρατηρητικός

Ανώνυμος είπε...

Για καθίστε ρε παληκάρια, μπορούμε επί ώρες να συζητάμε για το ΚΚΕ! Αλλά το υπονοούμενο ότι "έκανε και το ΚΚΕ το τάδε" ως άλλοθι δεν απαντά στο κύριο:ότι ο μαοϊσμός είναι οπορτουνισμός και οι εγχώριοι εκφραστές του αναπαράγουν αυτόν τον οπορτουνισμό. Και εγώ ας δεχτώ ότι το ΚΚΕ τα έκανε μαντάρα (λέμε τώρα!). Πως εξηγετε όλοι εσείς ότι πιο εύκολα ενσωματώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ δυνάμεις του ΕΚΚΕ, του ΚΚΕ (μ-λ), του Μ-Λ ΚΚΕ, η ΚΟΕ αργότερα στο ΣΥΡΙΖΑ; Και η ενσωμάτωση ξεκίνησε από το 1981 κιολας. Πως εξηγείται η διαλυτική κατάσταση που κυριάρχησε στο μαοϊκό χώρο από το 1980 και μετά, με τις συνεχείς διασπάσεις, τα πολιτικά αδιέξοδα και σχεδον τη διαλυση του ΚΚΕ (μ-λ); Είναι ψέμα ότι τμήμα των μαοϊκών οργανώσεων ψήφισε ΠΑΣΟΚ το 1981;
Αυτά πως τα εξηγείτε;
Αυτά δεν έχουν να κάνουν με την οπορτουνιστική στρατηγική των μαοϊκών, που στην ουσία έλεγε ότι προέχει να λυθεί το ζήτημα της εξάρτησης και έβαζαν ένα στάδιο πριν τη σοσιαλιστική επανάσταση;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Εγω ειδα τον εγγονο του Μαο μεσα στα panama papers. Δεν μπορεις βεβαια να φορτωσεις στον παππου τα πεπραγμενα του εγγονου, αλλα παρατηρειται οτι ανωτατα κομματικα στελεχη και οι οικογενειες τους εχουν αρκετα δυναμικη παρουσια εκει μεσα. Αυτο δεν αναφερεται βεβαια μονο σε αυτα της μετα του 76' εποχης αλλα και πριν.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@πρός όλους τους εξυπνάκηδες που το παίζουν διαβασμένοι,
-Το Μ-Λ ΚΚΕ δημιουργήθηκε από τη διάσπαση, το Νοέμβριο του 1976, της Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ. Το κόμμα πραγματοποίησε το 1ο του συνέδριο στις 10-11 Νοεμβρίου του 1976, υιοθετώντας τη θέση πως η επικείμενη επανάσταση στην Ελλάδα θα είναι "αστικοδημοκρατική". Ασπάστηκε τη "θεωρία των τριών κόσμων", και διαχώρισε τη θέση του από το Κόμμα Εργασίας της Αλβανίας.
-Πάμε τώρα στο βασικό κληρονόμο της ΟΜΛΕ, το ΚΚΕ(μ-λ.
Από την έδοση με τα υλικά του 1ου ιδρυτικού συνεδρίου, το 1976, σελ. 51:
"Το ΚΚΕ (μ-λ) θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια βαθιά αντιιμπεριαλιστική λαϊκή δημοκρατική ΑΛΛΑΓΗ...Το αίτημα της ριζικής αντιιμπεριαλιστικής αλλαγής ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του έθνους και της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού".
Όπως και η ΟΜΛΕ και το Μ-Λ ΚΚΕ, το ΚΚΕ (μ-λ) ανήγαγε σε πρωτεύον ζήτημα στρατηγικής την απαλλαγή από την ξένη εξάρτηση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό. Πρώτα εθνική ανεξαρτησία, μετά σοσιαλισμός.
Όπως βλέπετε, το ΚΚΕ (μ-λ), ουτε κάν έκανε πρωτευον την ανάγκη επανάστασης, αλλά μιλούσε για μια ΑΛΛΑΓΗ. Τώρα ποια κυβέρνηση και ποια εξουσία θα την πραγματοποιούσε, μόνο αυτοί ήξεραν.
kk-1

Ανώνυμος είπε...

καλα ολοι για αλλαγη μιλαγανε τοτε,δεν λεει κατι αυτο αποκομμενο σαν φραση

Ανώνυμος είπε...

Πάμε τώρα στο 2ο συνέδριο του ΚΚΕ(μ-λ) το 1980.
Από τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ(μ-λ) για το 2ο Συνέδριο:
-σελ. 29, θέση 89. "Στις δημοτικές εκλογές δόθηκε μια άλλη πολιτική μάχη με την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στην Αθήνα και τη συμμετοχή σε συνδυασμούς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ σε άλλους δήμους".
Μίλησε κανείς για "δημοκρατικές δυνάμεις" και τα τοιαύτα;;;;
-σελ. 33, θέση 106. "Η πάλη για το πέρασμα στο σοσιαλισμό προϋποθέτει μια ριζική αντιιμπεριαλιστική αλλαγή, δηλαδή λύση του προβλήματος εθνικής ανεξαρτησίας".
Σας θυμίζει κάτι αυτό;;;;;; Το ΚΚΕ πάντως μόνο στο 8ο συνέδριο του υιοθέτησε τέποια τοποθέτηση!
-σελ. 46, θέση 46. "Η ενότητα δράσης με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα προωθηθεί κύρια στη βάση, με τη δουλειά ανάμεσα στις δημοκρατικές μάζες...Στο πολιτικό επίπεδο, η συνεργασία μπορει να επεκταθεί με ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ συνεπώς οι οργανώσεις που εκπροσωπούν στην Ελλάδα τα συμφέροντα των υπερδυνάμεων, δηλαδή οι πολιτικές οργανώσεις της ΔΕΞΙΑΣ και του "Κ"ΚΕ"!!!!!
Ναι καλά καταλάβατε! το ΚΚΕ(μ-λ) μπορούσε να συνεργαστεί μετο ΚΚΕ Εσ. ή το ΠΑΣΟΚ, που το χαρακτήριζε "ρεφορμιστικό", "εθνικιστικό", "σοσιαλιστικό"!!!!! Να λοιπόν οι θιασώτες της ΑΛΛΑΓΗΣ και της "συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων"!!!!! Μόνο μακρια από το ΚΚΕ....
kk-1

Ανώνυμος είπε...

O όρος "κεντρώα δικτατορία" δε βλέπω να έχει, ως όρος, τίποτα το μεμπτό. Το αντίθετο.
Αν τώρα το ζήτημα δεν αφορά αυτόν τον όρο, ως όρο, υποθέτω ότι μπορεί να γίνει μια κάποια συζήτηση. Στη συζήτηση όμως αυτή δε μπορεί να αναγνωριστεί κάποια αγαθή πρόθεση σε όσους υμνούν τα σκυλάκια του Νίξον, τους συνεταίρους του Μπρεζίνσκι και της Θάτσερ στην Καμπότζη, τους συνεργάτες-στο πλευρό των ΗΠΑ και του άπαρντχάιντ-της Ουνιτά και όσων ο Γκεβάρα είχε πάει να πολεμήσει, τους υποστηρικτές ως Ράμπο του μαρξισμού στο πλευρό των "μαχητών της ελευθερίας" και αυτούς που ΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΙΝΟΣΕΤ ΠΡΟΤΟΥ ΚΑΝ ΚΡΥΩΣΕΙ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΑΛΙΕΝΤΕ. Σκληρά και αντιρεβιζιονιστικά πάντα όλα τα παραπάνω...
Τώρα για το Μάη του 68 στο Παρίσι ας σημειωθεί μόνο ότι ένα μήνα μετά, οι γκωλικοί είχαν εκλογικό θρίαμβο ανάλογο του Παπανδρέου του 1ου με την ένωση κέντρου.
ρα

zoot horn rollo είπε...

"Μόνο μακρια από το ΚΚΕ...."
Πάντα αυτό είναι το νόημα, ανεξαρτήτως αφετηρίας, έκτασης σχολίου, ύφους κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Παρεπιπτόντως,
Στα ντοκουμέντα των εγχώριων μαοϊκών οργανώσεων, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό κείμενο προγραμματικής επεξεργασίας, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του ΚΚΕ (μ-λ). Μόνο θεωρητικούρες, αναλυσάρες βαθυστόχαστες...Όταν πήγαιναν στο διαταυτα της στρατηγικής, αφιέρωναν μόνο κάποιες, πολύ λίγες και αποσπασματικές γενικόλογες παραγράφους. Γενικολογίες περί προλεταριακής επανάστασης και σοσιαλισμού, που αφήνονται για κάπιο ακαθόριστο, απώτερο και πολύ μακρινό μέλλον. Όχι μόνο δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στη δικτατορία του προλεταριάτου, αλλά ούε κάν θέμα εξουσίας δεν έθεταν ως καθήκον.
Κατά τα αλλα ροδάνι πήγαινε η γλώσσα τους ενάντια στο ΚΚΕ και τους "ρεβιζιονιστές".....
kk-1

LeftG700 είπε...

@第五 (El quinto):


Μεγάλε, με κατατρόπωσες! Μετά από τις ‘‘αποδείξεις’’ που προσκόμισες για τη χθεσινή παπαριά σου ότι τάχα υποστηρίζαμε πως «η άρχουσα τάξη προσπαθεί να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ», δεν έχω μούτρα να βγω στην πιάτσα! Ιδίως από τη στιγμή που χρησιμοποίησες αυτήν την ‘‘ατομική’’ ‘‘βόμβα’’ τής πολιτικής θεορίας, τον κπ (Κωστή Παπαϊωάννου)! Τώρα μάλιστα! Άμα φτάνεις στο σημείο να επικαλείσαι και πολιτικά διαταραγμένους, άσε, κατάλαβα... Και σου είναι και παλιόφιλος; Ούιιι! Προπολεμικός είσαι κι εσύ; Το νου σου στο πολιτικό αλτσχάιμερ! Θερίζει σ’ αυτές τις ηλικίες! :-)


Τα λέμε (άμα αδειάσεις λίγο το μυαλό σου από τη Σκέψη Του για να δημιουργήσεις χώρο για τη δική σου και μας πεις κάτι πιο ουσιαστικό –λέμε τώρα...)

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλε παω στοιχημα οτι ο κπ σε εχει για πρωινο κι ας ειναι προπολεμικος οπως λες. Εγω ειμαι της γενιας σου και πιστευω οτι εχω δικιο σε οτι γραφω για τη παρτη σου. Και επειδη βλεπω σ αρεσουν οι ψυχολογικοι οροι. Ενα σου λεω μην μπλεκεις με κουζουλους σαν κι εμενα δεν μου ειναι δυσκολο να ρωτησω το παλιοφιλο για τις βρωμιες σου να μαθω δηλαδη με λεπτομερειες πως και τι.
El quinto
Αληθεια εσυ γιατι δε μας λες το ονοματακι σου; αμα αναφερεσ9αι σε καποιον με το ονοματεπωνυμο του να γραφεις και το δικο σου. Γιατι ξερεις πολυ καλα οτι ο κοσμος ειναι μικρος στο αριστερο χωριο μας. Αλλα φαινεται εισαι τοσο οπορτουνα που φοβασαι και τον ισκιο σου.

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο επί σχολίων δηλαδή σχόλιο εκτός θέματος

Ευτυχώς που έγραψα χωρίς εξυπνάδες μπας και γίνει συζήτηση της προκοπής. Αλλά πού.

Λοιπόν για να ξεκαθαρίζουμε και να μην επαναλαμβανόμαστε

Η Κίνα Σήμερα έχει Καπιταλισμό. Κατά τη γνώμη μου δεν είχε πάντα καπιταλισμό. Αν πραγματικά κάποιοι από εσάς τα ξέρετε τόσο καλά, καθίστε κάτω, να γράψετε και μία κριτική σαν του Άναυδου με την οποία έχω κάποιες αντιρρήσεις. Τουλάχιστον ο άνθρωπος αφιέρωσε αρκετές ώρες.

Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας έχει σοσιαλισμό και ανοίγεται δειλά - δειλά στον καπιταλισμό. Δεν ξέρω καμία χώρα που να χρησιμοποιεί με το όνομα “Κορέα” ή “Βόρεια Κορέα” στους Διεθνείς Οργανισμούς ή με όλες τις άλλες χώρες. Να googlάρετε τη κ.Μεγαλούδη και να διαβάσετε και το
http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/01/blog-post_13.html


Για την Κούβα έχει σοσιαλισμό και διόλου απίθανο να το πηγαίνει προς Καπιταλισμό. Το μόνο ελπιδοφόρο πως στην Κούβα ξέρουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες 25 χρονιά μετά την ανατροπή στην ΕΣΣΔ. Ακόμα καλύτερα, πέρα από σχόλια που είναι σχεδόν τίποτα, την έμπρακτη υποστήριξη των συντρόφων από όλο τον κόσμο που πηγαίνουν ακόμα και στην συγκομιδή ζαχαροκάλαμου.

Ο Τσε όπως έγραφε στα ημερολόγια του ήταν οπαδός της Σταλινικής Περιόδου. Λεπτομέρεια που θα έκανε όλους τους θαυμαστές του Τσε που δηλώνουν αντισταλινικοί να σκίσουν τις αφίσες και να πετάξουν τα μπλουζάκια τους με τον Τσε. Ναι ο Κάστρο έγινε, δεν ήταν κομμουνιστής ή οπαδός της σταλινικής περιόδου αλλά δεν μας ξινίζει. Ο Κάστρο με το παράδειγμα του επιβεβαιώνει πως ο σοσιαλισμός είναι αναγκαιότητα και όχι κάποιο βίτσιο ή μία άλλη άποψη σε ένα “πολυφωνικό” κόσμο που “κολλάει” στην βιτρίνα αλλά όχι στην ουσία. Εδώ κάποιες συζητήσεις, η τελευταία με 200+ σχόλια, τα περισσότερα ουσίας

http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2016/03/blog-post_94.htm

http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2016/04/blog-post_23.html

Τις δύο προηγούμενες χώρες τις υπερασπιζόμαστε και για ένα επιπλέον λόγο: Η μεν Κούβα βρίσκετε στο στόμα του Ιμπεριαλιστικού Λύκου με ένα εμπάργκο κοντά στα 55 χρόνια. Στη δε Λ.Δ.Κορέας κάθε τρίμηνο - τετράμηνο γίνονται ασκήσεις των ΗΠΑ μαζί με Ν.Κορέα και Ιαπωνία.

Αν και ο Τσάβες το πήγαινε προς “έντιμο" καπιταλισμό δεν αποκλείεται οι συνεχιστές του να γευτούν το πικρό ποτήρι του Αλιέντε. Σου κάνουν μία φορά πραξικόπημα τους και τους αφήνεις με ποινές χάδια; Θα ξαναεπιχειρήσουν και δεύτερη, το μόνο σίγουρο αν δεν το έχουν ήδη κάνει. Δεν περιμέναμε να γίνει σοσιαλισμός για να υπερασπιστούμε την Βενεζουέλα αλλά ιστορικά γνωρίζουμε τα όρια της έντιμης σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε περιμένουμε το σοσιαλιστικό Ιράν για να πάρουμε θέση σε ενδεχόμενη Ιμπεριαλιστική Επέμβαση σε βάρος του.

Επίσης μερικά απλά πράγματα: Ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ προηγήθηκε των νικών στην Κούβα στην Κίνα, και στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και των αντιαποικοικρατικών, αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων. Η ΕΣΣΔ στήριξε όλες αυτές τις επαναστάσεις όπως στήριξε και τα αντιαποικιοκρατικά - αντιιμπεριαλιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Αν δεν υπήρχε η ΕΣΣΔ σίγουρα θα υπήρχαν κάποια κινήματα(εποχή του Ιμπεριαλισμού) αλλά όχι ούτε τόσα πολλά ούτε σε τόσο μεγάλο βαθμό.

@Zoot
Πίνακες τα σχόλια σου. Ένα σχόλιο σου ίσον χίλιες λέξεις. Συνέχισε

@kk1
Θα συνεχίσουμε την κουβέντα όταν θα βρω λίγο χρόνο

Ο 4:14

Ανώνυμος είπε...

Σορυ για το εκτος θεματος.
Ρε συντροφε λεφτ700 δωσε μου λιγο φως.
Ειμαι ψηφορορος του ΚΚΕ αλλα δε μασαω κιολας...
Να παω μεθαυριο στους -ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ- η οχι
Υπαρχει περιπτωση να ψησω κανενα ματιασμενο η οχι
Σε ρωταω γιατι βλεπω το ΚΚΕ ΠΑΜΕ να κανουν τη παπια
και στεναχωριεμαι!
Πρωην ματιασμενος

LeftG700 είπε...

Ρε σειρούλα (και μπουμπούνα με σιρίτια)! Για ποιο πρωινό να με έχει ο κυρ Κωστής; Αφού έχει αρχίσει να συγχέει ακόμα και την έννοια του πρωινού με την έννοια του οπορτουνισμού! Δεν υπάρχει, ρε συ, το άτομο μέσα στο γαλαξία μας! Έχει φύγει τόσο μακριά, που μέχρι κι η ΝΑSA δεν μπορεί να τον εντοπίσει!

Το το θέλεις το ονοματάκι μου, χρυσό μου; Θες να σου πασάρω κάνα γκομενάκι γιατί εκεί στο χώρο σου είναι όλες για τα μπάζα; Α, όχι. Το θέλεις επειδή αναφέρθηκα ονομαστικά στον κυρ Κώστα. Μάλιστα. Δεν μου λες, μαοϊκό ξεφτέρι μου, ο ίδιος και με τη θέλησή του δεν σουλατσάρει επώνυμα στο διαδίκτυο; Παραβίασα κανένα προσωπικό δεδομένο; Και δεν μου λες και το άλλο, μετεμψύχωσή μου εσύ του Lin Biao: είσαι τόσο θρασύς ή απλώς τόσο γκάου να με εγκαλείς για ψευδωνυμία όταν εσύ ο ίδιος υπογράφεις ως El Quinto;

Ρε συ, μην πας μέχρι τη γωνία να δεις αν έρχομαι. Θα χάσεις ώρες μελέτης από τα μανιφέστα τού Παπαϊωάννου προς την «αριστερά τής κοινωνικής βάσης»!

Πάω να βρω καμια τρότσκα να συζητήσω. Εσείς ούτε γούστο δεν έχετε!

Α, και πού 'σαι! Πάρε να διαβάσεις λίγο το κεφάλαιο περί Πολιτιστικής Επανάστασης στο βιβλίο τού Μπαντιού Η κομμουνιστική υπόθεση. Και μετά, έλα να μας πεις τι κατάλαβες.

LeftG700 είπε...

Φίλε μου Πρώην ματιασμένε,


Δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Κι εγώ (όπως και το ΚΚΕ ΠΑΜΕ) κάνω την πάπια. Σου συνιστώ να το συζητήσεις με έναν δικό σας που έγραψε σε άλλο θρεντ:

το ζήτημα νομίζω δεν είναι αν θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε παρέμβαση στους αγανακτισμένους vol2, αλλά αν θα μπορέσουμε να μετουσιώσουμε την αγανάκτηση του λαού σε δύναμη εξέγερσης. Αυτό είναι το καθήκον μας και αν μπορεί να βρει θετική κατεύθυνση με τους "αγανακτισμένους vol2", τότε ναι, να παρέμβουμε. Εντέλει έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, ακόμα και οι αντιδράσεις των αγανακτισμένων (αν υπάρξουν) είναι καλύτερες από την σημερινή σιωπή.

Ντάξει; ;-) :-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Χα χα ποσο δικιο ειχε ο κπ που σε εβγαλε στη σεντρα για καντηλαναυτη του συριζα. Ο μπαντιου που κολλαει τωρα;; εδω μιλαμε για επαναστασεις βρε καντηλαναυτη οχι για το νινι της χαιδως. Τεσπα.
El quinto

Ανώνυμος είπε...

Σχόλια περιληπτικά

Για ΠΑΣΟΚ: Θέση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΚΚΕ(μ-λ) (το 1976!) για ΠΑΣΟΚ, σελ 57: «Το ΠΑΣΟΚ παρά τις ‘σοσιαλιστικές’ και ‘ριζοσπαστικές’ διακηρύξεις του αποτελεί μια ισχυρή εφεδρεία της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης… Η ικανότητά του να δεσμεύει δημοκρατικές ακόμα και αριστερές μάζες… μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε επικίνδυνο αστικό κόμμα, σε βαθμό μεγαλύτερο από το σύνολο των άλλων αστικών κομμάτων…
Βασικό σύνθημα του ΚΚΕ το 82-83-84: «Αλλαγή δε γίνεται χωρίς το ΚΚΕ», βασικό σύνθημα του ΚΚΕ(μ-λ) την ίδια περίοδο: «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ίδια η λιτότητα και η τρομοκρατία»…

Για το χαρακτήρα της αλλαγής δηλαδή της επανάστασης (είναι αστείος ο διαχωρισμός για το χώρο αυτό που διαγράφτηκε μετά την Τασκένδη επειδή αρνήθηκε το ειρηνικό πέρασμα και όλη τη δεξιά στροφή)
Τα σταθερά για το ΚΚΕ(μ-λ) είναι: η αλλαγή θα είναι επαναστατική. Ηγετική δύναμη η εργατική τάξη μιας συμμαχίας λαϊκών στρωμάτων. Το αν θα καταργηθεί πλήρως η ατομική ιδιοκτησία, το αν θα επιτρέπεται μικρή εμπορευματική παραγωγή (και πόσο) έχει να κάνει όχι με ευχές αλλά με την ταξική σύνθεση της κοινωνίας καθώς και με τον ταξικό συσχετισμό και τις συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί. Το αν λοιπόν η επανάσταση θα είναι λαϊκοδημοκρατική με γρήγορο πέρασμα στο σοσιαλισμό ή προλεταριακή είναι κάτι που εμείς δεν το έχουμε λήξει. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν καθαρές επαναστάσεις. Όπως είπε και ένας ομιλητής στο διήμερο οι οπαδοί των καθαρών επαναστάσεων είναι οπαδοί της καμίας επανάστασης. Για όποιον δεν το καταλαβαίνει, ας σχολιάσει τη γνωστή 6η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ του 1934. Ας σχολιάσει επίσης και την απάντηση του Στάλιν στο Μάο τον Απρίλη του 48:

«Συμφωνούμε με την εκτίμηση της κατάστασης έτσι όπως την έδωσε ο Σύντροφος Μαο Τσε Τουνγκ.
‘Εχουμε αμφιβολίες μόνο για ένα σημείο στην επιστολή, εκεί όπου λέγεται ότι “Στην περίοδο της τελικής νίκης της Κινεζικής Επανάστασης, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας, όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός από το ΚΚΚ θα εγκαταλείψουν την πολιτική σκηνή, κάτι που θα δυναμώσει σημαντικά την κινεζική επανάσταση». Δεν συμφωνούμε με αυτό. Πιστεύουμε ότι τα διάφορα αντιπολιτευτικά κόμματα που εκπροσωπούν τα μεσαία στρώματα του κινεζικού πληθυσμού και αντιτίθενται στην κλίκα του Κουομιντάνγκ θα υπάρχουν για μια μακρά περίοδο.
Όμως και το ΚΚΚ θα πρέπει να κάνει μαζί τους συνεργασία ενάντια στις κινεζικές αντιδραστικές δυνάμεις και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την ηγεμονία, δηλ. την ηγετική θέση, στα χέρια του. Είναι εφικτό κάποιοι εκπρόσωποι από αυτά τα κόμματα να πρέπει να συμπεριληφθούν στην κινεζική λαϊκοδημοκρατική κυβέρνηση και η ίδια η κυβέρνηση να ονομαστεί κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να διευρύνει τη βάση της στον πληθυσμό και να απομονώσει τους ιμπεριαλιστές και τους πράκτορές τους του Κουομιντάνγκ.
Είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψη ότι η κινεζική κυβέρνηση στην πολιτική της θα είναι μια εθνική επαναστατικο-δημοκρατική κυβέρνηση, όχι μια κομμουνιστική κυβέρνηση, μετά τη νίκη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά τη νίκη, και για ένα διάστημα το οποίο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί από τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η εθνικοποίηση όλης της γης και η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας της γης, η κατάσχεση της ιδιοκτησίας όλης της βιομηχανικής και της εμπορικής αστικής τάξης, από τη μικρή ως τη μεγάλη, η δήμευση της ιδιοκτησίας που ανήκει όχι μόνο στους μεγαλοκτηματίες αλλά και στους μεσαίους και μικρούς ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται μισθωτή εργασία, δεν θα λάβουν χώρα προς το παρόν.»


Οπορτουνιστής ο Μάο, οπορτουνιστικο το ΚΚΕ του 1934, οπορτουνιστής κι ο Στάλιν. Ρε ποιος μένει ρε ποιος μένει…
Πρέπει επίσης να εξηγήσουν οι προγραμματιστές της ιστορίας γιατί οι σταθεροί «οπαδοί» της προλεταριακής επανάστασης (οι τροτσκιστές) βρέθηκαν σε κάθε χρονική στιγμή και σε κάθε χώρα ΠΙΟ ΔΕΞΙΑ από αυτούς που έκαναν επαναστάσεις. Περίεργη η ζωή, έ;

απαρατήρητος (συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

Λέμε λοιπόν το εξής: Μετά την επανάσταση και το τσάκισμα του αστικού κράτους, θα συνεχιστεί η ταξική πάλη της οποίας η εξέλιξη θα κρίνει τις φάσεις που θα ακολουθήσουν. Θεωρία σταδίων έχουν εκείνοι που έκαναν το πογκρόμ το 56 και τα κατοπινά χρόνια, που έκαναν τους αγωνιστές ουρά της ΕΚ κλπ κλπ. Εκείνοι που θεωρούσαν ότι με εκλογές θα ανοίξει ο δρόμος για μεταρρυθμίσεις και κοινωνική αλλαγή. Και για τους οποίους παραμένουν κάποια (μα πάρα πολλά) ερωτήματα: Ποιο είναι το περιεχόμενο της λαϊκής εξουσίας; Είναι η μετεπαναστατική εξουσία; Ποιο το νόημα της παρέμβασής τους στους (μικρούς έστω) ΕΒΕ και της ένταξής των τελευταίων στη "λαϊκή συμμαχία"; Αυτοί δε θα κοινωνικοποιηθούν; Και πολλά πολλά ακόμα; Πότε το ΚΚΕ αποκατέστησε σχέσεις με το ΚΚΚίνας και γιατί; Ποιοι διέγραψαν ποιους στην Τασκένδη στον Αη Στράτη κλπ και γιατί, κοκ. κοκ.

Ο παρατηρητικός αφού με πολλά ταραταζούμ μας εντυπωσίασε ότι ξέρει κινέζικα και μας είπε ότι η Θεωρία των Τριών Κόσμων έχει βγει από το 1946 (είναι η... παρατηρητική εκδοχή του 'για όλα φταίει ο Στάλιν' που εδώ γίνεται 'για όλα φταίει ο Μάο', μετά μας γράφει ως απόδειξη αυτού που είπε(!): «Η θεωρία του Προέδρου Μάο για τους τρεις κόσμους είναι μια σημαντική προσφορά στο μαρξισμό-λενινισμό. Άρθρο της Σύνταξης της «Λαϊκής Ημερησίας» [1η Νοέμβρη 1977] του Πεκίνου».
Ευχαριστούμε παρατηρητικέ, δε χρειαζόταν να μας βάλεις και τα κινέζικα. Το είπε και ο ένας εισηγητής στο διήμερο: «Λίγο αργότερα (1/11/1977), η Λαϊκή Ημερησία δημοσιεύει άρθρο με το οποίο χρεώνει στον Μάο Τσε Τουνγκ τη «θεωρία των τριών κόσμων», που η ρεβιζιονιστική ηγεσία έχει διαμορφώσει και εμφανίσει στο 11ο Συνέδριο. Η χρέωσή της στον Μάο -που προφανώς γίνεται για να αντλήσει κύρος από αυτόν- γίνεται με την αναφορά στη Λαϊκή Ημερησία, πως τη θεωρία αυτή την είπε ο Μάο τον Φλεβάρη του 1974, σε συνάντηση που είχε με κάποιον ηγέτη του «τρίτου κόσμου»!» (http://www.kkeml.gr/%CE%B7-%CE%BC%CF%80%CF%80%CE%B5-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%BC-2/)

Τέλος: Η οργάνωσή μας, γιατί όπως καταλάβατε ανήκω στο ΚΚΕ(μ-λ), έχει τα κουσούρια της αλλά έχει προσπαθήσει να μη λερώσει τα χέρια της. Δεν έτρεξε να υπερασπιστεί χούντες όταν η Κίνα τα γύρισε – προσπάθησε πάντα «να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις» για να κρίνει τα πράγματα και να παρέμβει. Αν εσείς θεωρείτε ότι η αναφορά (προσέξτε όχι από μια χώρα που μπορεί να πιέζεται διπλωματικά, αλλά από ένα κομμουνιστικό κόμμα) σε κεντρώα δικτατορία για τον Βιντέλα δεν έχει τίποτα μεμπτό, οκ, δεν έχω να πω τίποτα - περαστικά σας...

Α, και κάτι με λίγη σημασία: Το να παράγει κάποιος συμπέρασμα από το ότι ένα μήνα μετά το γαλλικό Μάη κέρδισαν οι γκωλικοί αποτελεί μια ανοησία. Η ιστορία δεν κρίνεται από το τι γίνεται «ένα μήνα μετά», αλλά τι αφήνει αυτό που έχει γίνει. Η κριτική για το γαλλικό Μάη είναι άλλη κουβέντα (και μπορεί να γίνει πάνω ακριβώς στο αν και τι άφησε), απλώς σχολιάζω το άτοπο του επιχειρήματος…

απαρατήρητος

LeftG700 είπε...

@第五 (el quinto):


Δεν τα ξέρεις τα καμώματα του κυρ Κώστα. Δεν με έβγαλε στη σέντρα για καντηλανάφτη τού ΣΥΡΙΖΑ. Σιγά τα ωά! Γύρναγε δεξιά κι αριστερά και μιλούσε για «κουκουλοφόρο τού διαδικτύου», δηλαδή για χαφιέ σε πιο κομψή διατύπωση. Αυτός είναι ο παλιόφιλός σου. Ένας λασπολόγος συκοφάντης και μάλιστα σε αγαστή συνεργασία με φιλελέδες και κεντοαριστερούς Ναιναίδες. Γκέγκε;

Όσο για τον Μπαντιού, που ήταν μαοϊκός όταν εσύ κι εγώ δεν ημαστε ούτε στα τέτοια τών πατεράδων μας, καλά κάνεις και δεν θα διαβάσεις αυτό που σου είπα πριν. Γιατί θα σε βάλει να σκεφτείς πάνω στις βεβαιότητές σου κι εσύ με τη σκέψη ζορίζεσαι!

Βράδυ είναι αλλά ξύπνα!

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Σας παω ρε μ-λδες ...ειλικρινα σας παω πολυ

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω ότι τα εκλογικά αποτελέσματα πέφτουν από τον ουρανό οπότε δε μπορούν να χρησιμεύσουν ποτέ για εξαγωγή συμπερασμάτων. Πηγή συμπερασμάτων υποθέτω ότι μπορεί να είναι μόνο το φαντασιακό του καθενός (και αυτό πάντα οργιάζει για τον Μάη του Παρισιού και όχι της Γαλίας).
Ο όρος "κενρώα δικτατορία", ως όρος, από μόνος του δεν έχει τίποτα το μεμπτό. Όποιος έχει πρόβλημα με τον όρο ως όρο είναι όποιος ακούει κέτρο και μόνο που δεν κατουριέται από τη χαρά του. Επί της χρησιμοποίησης του όρου στη συγκεκριμένη περίπτωση χωρά συζήτηση, όχι επί του όρου ως όρου.
ρα

zoot horn rollo είπε...

Γραφεται "αυθεντικο" επος εδω! Ποιοι εξοριστοι και ποιοι μανογουορ...

Μας αγαπαει το Απολιθωμα.

Ανώνυμος είπε...

Απαρατηρητε υποκλινομαι στο σκεπτικο σου. Ο Μαο πεθανε και αμεσως το κομμα του του φορτωσε μια αντεπιστημονικη θεωρια. Δηλαδη αυτο ας πουμε τον τιμα πολυ. Οπως επισης τον τιμα πολυ να ειναι ανωτατος κρατικος παραγοντας ο Ντενγκ οσο ζουσε. Επισης τον τιμα οτι ως εκπροσωπος της Κινας στο ΟΗΕ πηγε και ειπε: "In my view, the United States and the Soviet Union belong to the first world. The in-between Japan, Europe and Canada belong to the second world. The third world is very populous. Except Japan, Asia belongs to the third world. So does the whole of Africa and Latin America".
At the 6th Special Session of the UN General Assembly held in April 1974: "From the perspective of the changes that have taken place in international relations, the world today in fact has three sides or three worlds in existence which are mutually related as well as contradictory. The United States and the Soviet Union belong to the first world. Developing countries in Asia, Africa, Latin America and other regions belong to the third world. And the developed countries in between the two belong to the second world". Deng Xiaoping also expressed that China was a socialist country, a developing nation, and it belonged to the third world. The Chinese Government and people firmly supported all the oppressed peoples and nations in their just struggles. He declared that China was not and would never be a super-power in the future.

Ακομα και αν ο Ντενγκ στην προκειμενη βγηκε και ειπε κατι δικο του οπως λες (που προσωπικα αμφιβαλλω) αμεσα υπαρχει ερωτημα γιατι βρεθηκε σε αυτη την θεση στον αποηχο της ΠΕ και γιατι ο Μαο δεν τον απομακρυνε απο τις θεσεις του αμεσως μετα απο αυτη την δημοσια τοποθετηση του. Γιατι πολυ απλα ηταν γραμμη του κομματος θα απαντουσε καποιος που δεν εχει βαλει σκοπο της ζωη του να προστατευει μια προσωπικοτητα σαν του Μαο που δεν σωζεται με τιποτα.

Επισης να την βρασω την "ταξικη" αναλυση για το πασοκ. Η λογικη οταν την κανεις ειναι να βγαλεις και τα καταλληλα συμπερασματα μη συνεργασιας ή εστω πρωτοβουλιας των κινησεων σε ενα αναγκαιο πλην αναγκαστικο μετωπο και οχι απλως να χρησιμοποιησεις πολλες μαρξιστικες λεξουλες για να καταληξεις σε συνεργασια με την "δημοκρατικη" πασοκαρα παντου. Και μονο που χρησιμοποιεις μια επεξεργασια του 34' χωρις να υπαρχουν καποια προφανη στοιχεια που την συνδεουν με το 76' ως αντιδοτο για πασα νοσο και μαλακια λεει αρκετα. Θυμιζω οτι οι επεξεργασιες της διεθνους αλλαζαν εκεινη την εποχη καθε πεντε χρονια. Συνεπως καλλιστα μπορω να βγαλουμε οπορτουνιστη τον οποιονδηποτε αν δεν κοιταξουμε το πραγμα στην περιοδο του. Το θεμα ειναι αν καταλαβαινουμε τι θελουμε να κανουμε και ποιες ειναι οι συνθηκες καθε φορα και οχι αν απλως να ερμηνευουμε τον κοσμο.


Το ιδιο ισχυει και για το ζητημα της εξουσιας στο σημερα για το οποιο δεν απαντησες. Δεν αρκει να βαζεις τις λεξουλες επανασταση και σοσιαλισμος (τετοιες λεξεις μπορεις να βρεις με το τσουβαλι σε κειμενα μη επαναστατικων χωρων) αλλα να θετεις τα επιμερους χαρακτηριστικα σε οικονομικη βαση και πολιτικο εποικοδομημα που θα πρεπει να εχει αυτος. Να ξεκαθαριζεις το χαρακτηρα της επαναστασης καθως και της εξουσιας σε καθε κομματι της διαδικασιας. Γενικα οι αναλυσεις δεν γινονται για να βγαινεις και να την λες στους υπολοιπους, αλλα για να βγαζεις μια ακρη εσυ για το που πας (εστω και στο περιπου). Βγαλτο και μετα θα εχει νοημα να λες τον οποιοδηποτε "ρεβιζιονιστη" ή οτι αρνειται να αναλαβει τα καθηκοντα που πρεπει κλπ. Προς το παρον εχει ενα αλλο σοβαρο ζητημα: χωρος που δεν εχει προταση εξουσιας δεν ειναι καν κομμα ποσο μαλλον κομμουνιστικο και επαναστατικο οπως το εννοουν οι μαρξιστες.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

απαρατήρητε,
Ο εκλεκτισμός είναι πολύ κακός σύμβουλος. Επιπλέον όσες αναλύσεις και χαρκτηρισμούς και να κάνει ένα κόμμα, δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν απαντούν στο διατάυτα!
Σε παροτρείνω λοιπόν να ξαναδιαβάσεις τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ (μ-λ)για το 2ο συνέδριο του το 1980. Εκεί αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τα ανωτερα και μεσάι στρώματα. Επιπλέον το ΚΚΕ (μ-λ) αφού έθεσε ως πρωτευον στρατηγικό ζήτημα την αντιιμπεριαλιστική αλλαγή και την απαλλαγή από το καθεστώς της εξάρτησης, καθορίζε την ανάγκη δημιουργίας λαϊκού μετώπου. Με βλάση αυτή την αντίληψη σημείωνε ότι η εργατική τάξη θα μπορούσε να συμμαχήσει με τη μικρή και μεσαία αστική τάξη, δηλαδή με τμήμα της αστικής τάξης Το 1980 είναι φανερό ότι διαφοροποίησε τη στάση του πρός το ΠΑΣΟΚ. Ξανακοίτα και τα αποσπάσματα που έγραψα παραπάνω. Από τη στιγμή που είχε δημιούργήσει όλο το το προγραμματικό υπόβαθρο και προέκρινε δημοκρατικές- αντιφασιστικές συνεργασίες, το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλειόταν από αυτές.Τώρα γενικολογίες περί επανάστασης κλπ, είναι για μικρά παιδιά. Η επανάσταση λέγεται επανάσταση και η αλλαγή λέγεται αλλαγή και δεν σημαίνει παραίτητα επανάσταση, αλλά κυβερνητική εναλλαγή και μεταρύθμιση! Ξέρις είναι πολύ ευκολο να γίνονται ιδεολογικές βυζαντινολογίες γαι αν κρύβεται η ουσία!
kk-1

Αναυδος είπε...

1972. Η Κίνα αποκαθιστα τις σχέσεις της με τη δικτατορια του Μάρκος στις Φιλιππίνες ξεκινώντας εμπορικές συναλλαγές ενώ σταματά και την ενίσχυση του ΚΚΦ. Το 1975 αποκαθιστώνται και οι διπλωματικές τους σχέσεις

1962 Η Κίνα εξοπλίζει το Πακιστάν. Το 1971 ο Κίσιγκερ επισκέπτεται το Πεκίνο και οι ΗΠΑ συντονίζονται στρατιωτικα με την Κίνα ενάντια στην Ινδια και τον πόλεμο με το Πακιστάν. Μάλιστα στην ανησυχια των κινέζων οτι οι κινησεις τους μπορει να προκαλέσουν την αντίδραση της ΕΣΣΔ οι ΗΠΑ τους καθησύχασαν προσφεροντας τους στηριξη. Ωστόσο ο σοβιετικός στόλος υποχρέωσε με την παρουσία σε υποχώρηση τόσο το βρτεανικό όσο και τον αμερικανικο στόλο που ειχε σπευσει σε βοηθεια της χουντας του Πακιστάν

1973 Η κινέζικη κυβερνηση ηταν σπο τις πρωτες χωρες που αναγνώρισε διπλωματικα τον Πινοσετ στη χιλη. Μαλιστα η πρεσβεια της μαζι με τη γαλλικη και την αγγλικη ηταν οι μονες που αρνηθηκαν ασυλο στους κυνηγημένους από τη χουντα. Επίσης προσεφερε σημαντικη βοηθεια στη χουντα στους πρωτους μηνες

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ορισμένοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία σε αυτόν το διάλογο, από τη μεριά μου θα κάνω κάποιες παρεμβάσεις παραθέτοντας απλώς ορισμένα αποσπάσματα από ντοκουμέντα του ΚΚΕ της περιοδου1975 έως το Δεκέμβρη του 1982 (δηλαδή ως το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ) και μάλιστα ασχολίαστα από προσωπική άποψη.
Με δεδομένη τη θέση του ΚΚΕ(μ-λ) στο ιδρυτικού συνεδρίου (1976), όπως αναφέρεται σε προηγούμενο σχόλιο από τον «απαρατήρητο», «Το ΠΑΣΟΚ παρά τις ‘σοσιαλιστικές’ και ‘ριζοσπαστικές’ διακηρύξεις του αποτελεί μια ισχυρή εφεδρεία της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης… Η ικανότητά του να δεσμεύει δημοκρατικές ακόμα και αριστερές μάζες… μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε επικίνδυνο αστικό κόμμα, σε βαθμό μεγαλύτερο από το σύνολο των άλλων αστικών κομμάτων…». Με δεδομένο επίσης ότι το ΚΚΕ(μ-λ), όχι μόνο δεν συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ όπως επιχειρούν ορισμένοι προβοκατόρικα, συκοφαντώντας και λασπολογώντας να «πείσουν» αλλά, έβρισκε απέναντι του τις κοινές αλυσίδες ΠΑΣΠ-ΚΝΕ στο φοιτητικό κίνημα (ν. 815) και τις αντίστοιχες στο εργατικό.
Ξεκινάμε από τα ντοκουμέντα «Από το 9ο ως το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ» (εκδόσεις ΚΕ του ΚΚΕ) με την «Απόφαση της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ» ( Νοέμβρης 1975) υπό τον τίτλο «Για τη συσπείρωση των Αντιιμπεριαλιστικών Δημοκρατικών Δυνάμεων» από το σημείο «5» σελ 157 «το ΚΚΕ χωρίς να παύει να προβάλει το πρόγραμμα του για τις ριζικές δημοκρατικές και σοσιαλιστικές αλλαγές, που ωριμάζουν και να παλεύει για τη συγκέντρωση των απαραίτητων γι’ αυτές δυνάμεων, ταυτόχρονα είναι υπέρ μιας πολιτικής οικονομικής ανάπτυξης που δεν θα αφήνει ασύδοτα τα μονοπώλια. Παλεύει, και σήμερα, για να στραφεί η οικονομική πολιτική προς ένα προγραμματισμό εκτέλεσης έργων ουσιαστικής εκβιομηχάνισης, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Μ’ αυτή τη προϋπόθεση, το ΚΚΕ είναι υπέρ της ελληνικής βιομηχανίας, υπέρ της προστασίας της από τα διεθνή μονοπώλια. Για να γίνει αυτό, ένα από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι να καταργηθούν όλοι οι νόμοι, που παραχωρούν αποικιακά προνόμια στα μονοπώλια και να γίνεται αυστηρώς έλεγχος ώστε οι επενδύσεις και γενικά οι δραστηριότητες του ξένου κεφαλαίου στη χώρα να εξυπηρετούν την οικονομία της.».
Από το ίδιο, σημείο «6» σελ. 161 «το ΚΚΕ παρ’ όλο που διαφωνεί με ιδεολογικές θέσεις και εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο νομίζει ότι οι βασικές του θέσεις για την εθνική και οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδος και τον εκδημοκρατισμό μπορούν να αποτελέσουν βάση κοινής πάλης των αγωνιστών των δυο κομμάτων. Αυτό θ’ άνοιγε προοπτικές για τη σύμπηξη μιας πλατιάς προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, για τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση, για τη εξασφάλιση δημοκρατικής πορείας του τόπου και την κοινωνική πρόοδο.».
Συνεχίζεται
ΚΧ

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια
Συνεχίζουμε στο ίδιο ντοκουμέντο που παραθέτει την «Απόφαση της 4ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ» (Ιούλης 1976), σελ 242 με υπότιτλο «συσπείρωση και πάλη όλων των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων». «Η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ επαναβεβαιώνει τη γραμμή της συσπείρωσης των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών δυνάμεων… Όσον αφορά τη συσπείρωση από τα πάνω, σε επίπεδο των πολιτικών κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, η 4η Ολομέλεια παραμένει βασικά στη ταξική ανάλυση και εκτίμηση της 3ης Ολομέλειας… Το ΠΑΣΟΚ, παρ’ όλο που διατηρεί τις διακηρύξεις του, χαρακτηρίζεται στην πολιτική του από μεταπτώσεις και συμβιβασμούς και στην ταχτική του από έλλειψη σταθερότητας… Η 4η Ολομέλεια εμμένει στη θέση ότι είναι αντικειμενικά δυνατό να γίνει σύμπραξη με Κόμματα της αντιπολίτευσης ή τμήματα τους σε μια ευρύτερη συσπείρωση για τη δημοκρατία και, στον ένα ή άλλο βαθμό, για μια αυτοτελή εξωτερική πολιτική.».
Συνεχίζουμε στο ίδιο ντοκουμέντο όπου παρατίθεται «Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ» (16.11.1976) υπό το γενικό τίτλο «Η αντιιμπεριαλιστική ενότητα και πάλη, φραγμός στον κυβερνητικό κατήφορο». Σελ 264 «7. Η ΚΕ του ΚΚΕ θεωρεί θετική την τελευταία ενέργεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Παπανδρέου για κοινή δράση και συνεργασία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Η τέτοια θέση του ΚΚΕ απορρέει από όλη την ως τώρα πολιτική του της δημοκρατικής αντιιμπεριαλιστικής ενότητας και ειδικότερα εναρμονίζεται με τη γνωστή θέση της 3ης Ολομέλειας της Κεντρικής του Επιτροπής (Νοέμβρης 1975)… Η ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τη συζήτηση που είχε η αντιπροσωπεία του κόμματος, …, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Παπανδρέου. Θεωρεί εποικοδομητικές τις συζητήσεις και ανέθεσε στο ΠΓ της ΚΕ τους παραπέρα χειρισμούς, σχετικά με το θέμα αυτό.».
Επειδή έχω τα ντοκουμέντα σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονική, η αντιγραφή των αποσπασμάτων είναι χρονοβόρα. Βάζω λοιπόν άνω τελεία προς το παρόν.
ΚΧ

Ανώνυμος είπε...

Τώρα, τι να πω; Ότι ο Απαρατήρητος ή ό,τι άλλο τελοσπάντων μπορεί να είναι, μ’ έβγαλε νοκ άουτ, επειδή ξέρω κινέζικα και θέλω να διαβάζω από τα πρωτότυπα ό,τι αφορά τον Μάο Τσετούνγκ και το μαοϊσμό, ενώ αυτός κι όλος ο συρφετός των ελλήνων μαοϊστών, μαοϊκών και μαοϊζόντων στο μισό αιώνα και βάλε της πολιτικής τους ύπαρξης και δράσης στην Ελλάδα δεν αξιώθηκαν να αναδείξουν ούτε 1 (ολογράφως: έναν) θεωρητικό που να έχει μάθει κινέζικα και να διαβάζει από το πρωτότυπο τα θέσφατα του «μεγάλου τιμονιέρη» και τα διάφορα άλλα σχετικά γραφτά (βλέπε την αναρτημένη βιβλιογραφία των τριών εισηγήσεων/παρεμβάσεων στην πρόσφατη εκδήλωση για τα 50χρονα της πολιτιστικής επανάστασης); Δεν το λέω, γιατί θα περιαυτολογήσω και δεν μου αρέσει. Σκέφτομαι μόνο ότι ίσως γι’ αυτούς να ’ναι καλύτερα έτσι, γιατί σε μια σειρά χώρες, όπως λογουχάρη στη Γαλλία, μαοϊστές, κτλ. που έμαθαν κινέζικα και μελέτησαν τα «δόγματα» του μαοϊσμού στο πρωτότυπο, το πρώτο που έκαναν μετά ήταν να γυρίσουν την πλάτη τους στους ομοϊδεάτες τους. Αλλά είπαμε: Graeca sunt, non leguntur…

Επί της ουσίας τώρα, αν και σε μεγάλο βαθμό έχω καλυφθεί από τα σχόλια των (με αλφαβητική σειρά) Άναυδου, kk-1και Ο.Χ.Ε.Π., επιμένω ότι «ραχοκοκαλιά» της μαοϊκής «θεωρίας των τριών κόσμων» (ή για την ακρίβεια της «θεωρίας για τη διαίρεση σε τρεις κόσμους» [三個世界劃分的理論 (sāngè shìjiè huàfēn de lǐlùn)] σύμφωνα με την πρωτότυπη κινέζικη ορολογία) είναι η θεωρία που ανέπτυξε ο Μάο Τσετούνγκ μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σχετικά με τη λεγόμενη «ενδιάμεση ζώνη» στη συνέντευξή του με την Άννα Λουΐζα Στρονγκ· εξέλιξη αυτής της θεωρίας αποτελεί η διαβόητη «θεωρία των τριών κόσμων», η εφαρμογή στο φουλ της οποίας άρχισε ήδη επί πολιτιστικής επανάστασης κι όχι μετά το θάνατο του Μάο. Αυτό φαίνεται καθαρά κι από μια προσεκτική ανάγνωση του από 1/11/1977 άρθρου της «Λαϊκής Ημερησίας», άσχετα αν εκεί προσδιορίζεται χρονικά η στιγμή που ο Μάο έβαλε στη θεωρία αυτή τη σχετική ετικέτα (Φεβρουάριος 1974 κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον πρόεδρο της Ζάμπια Κένεθ Καούντα).

Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα, περιμένω τη «σούμα» σου για να γράψω το δικό μου σχόλιο, πράγμα που μάλλον θα γίνει από βδομάδα, γιατί δουλεύω αυτό το Σαββατοκύριακο.

Παρατηρητικός

Ανώνυμος είπε...

Ο ελεφαντας στο δωματιο ειναι οτι το ΚΚΕ εχει αυτη την στιγμη προγραμμα για κοινωνικοποιηση μονοπωλιων και σοσιαλιστικη επανασταση και αναγνωριζει οτι ειχε λανθασμενη στρατηγικη τοτε. Εσεις πουλατε τρελα πανω στην αγνοια του κοσμου για εσας.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@ΚΧ,
Με το να μας επαναφέρεις συνεχώς τέτοια αποσπάσματα, δεν προσθέτεις τίποτα το ουσιαστικό! Γιατί δεν συζητάμε για το τι έκανε ή δεν έκανε το ΚΚΕ. Συζητάμε για το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, που υιοθετουσαν μια λαθεμένη οπορτουνιστική γραμμή, παρά τις γενικόλογες διακηρύξεις τους. Στο ξαναλέω λοιπόν για να μην μπαίνεις στον κόπο: Συγκεκριμένες τοποθέτησεις του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο δεν δίνουν άλλοθι στους εγχωριους μαοϊκούς!
Την απόφαση του 1976 την αναφέρεις. Τις θέσεις του ΚΚΕ (μ-λ) του 1976 και ειδκά του 1980 τις έκανες γαργάρα!
Και όσο και να το θέλετε, δεν σας ξεπλενει τίποτα! Συγνώμη που σας χαλάσα την εξιδανικευμένη εικόνα που θέλετε να εμφανίζετε, αλλά τι να κάνουμε!!!!!
Εγώ καταλαβαίνω το πρόβλημά σας. Το ΚΚΕ έχει ρίζες στο λαό, ιστορία και δράση μέσα στην ταξική πάλη και το λαϊκό κίνημα. Για αυτό και για εσάς είναι μοναδικό σημείο αναφοράς προκειμένου να ετεροκαθοριστείτε.
Οι ανύπαρκτοι σαν εσάς δεν έχουν τίποτα να προβάλλον για τον εαυτό τους παρά μόνο το απόλυτο μηδεν.
Πάντως τη δεκαετία του 1980 από τα "μ-λ" ενσωματώθηκαν μαζικά δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ, όχι από το ΚΚΕ. Αλλά ξέχασα, το ΚΚΕ(μ-λ) το 1981 ξαφνικά διαλύθηκε. Το πως και το γιατί προφανώς για εσάς αφορά τη σφαίρα της μεταφυσικής.
Σήμερα συνεχίζετε να αναπαραγετε τις πιο λαθεμένες θεωρητικές και προγραμματικές επεξεργασίες που κατέτρωγαν το κομ. κίνημα, χωρίς καμιά ουσιαστική διαθεση αυτοκριτικής.
Υ.Γ.1 Σε μένα αφήσε το παραμύθι για τις φοιτηκές κινητοοποιήσεις 1979-1980. Τις έζησα από πρώτο χέρι. Ξέρω από πρώτο χέρι το ρόλο των μαοϊκών και τις βρωμιές τους.
Υ.Γ.2Δεν πιστέυω να είσαι πάλι ο El quinto με άλλο όνομα;;;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ΚΧ,
Για πές μας, το ΚΚΕ (μ-λ) ελεγε κάτι διαφορετικό στις θέσεις του από αυτά που έθεταν οι αποφάσεις της ΚΕ του ΚΚΕ που αναφέρεις;;;; Μήπως τελικά σου κρύβουν τις θέσεις τους;;;
kk-1

Μπουχαρινικος είπε...

@ Απαρατηρητε, σου θυμιζω την σταση του Τροτσκι στις θεσεις του Απριλη και την σταση ΟΛΟΥ του μπ. κομματος τοτε. Σε καταλαβαινω ομως, οπως και τον Αναυδο, αλλο να εισαι πλανημενος,οποτε μπορει να ξε-πλανευτεις και αλλο πρακτορας. Δεν ειναι το ιδιο. Παντως καποιοi εχουν ισχυρο ελαφρυντικο. Τους την πεσανε οι Ματες Χαρι και μετα δεν μπορουσαν να ξεκοψουν και απο κει αρχισε η χοντρη προδοσια... Κατα τα αλλα, μπραβο στον Αναυδο, τα ειπε πιο καλα απο τον Κλιφ (οπως και αυτος τα ειπε πιο καλα απο τον Λεοντα (ακου εκφυλισμενο εργατικο κρατος ....τσ τσ εκφυλιζονται ρε τα εργατικα κρατη;

Ανώνυμος είπε...

Χα χα δεν σας χαλασαν οι αποκαλυψεις απο συντροφους αντιρεβιζιονιστες.
Κυριε παρατηρητικε μην πας να ξεφυγεις περιμενουμε ακριβως τα στοιχεια για το οτι ο μαο διατυπωσε τη θεωρια των 3 κοσμων απο το 1946. Απ οτι βλεπετε ολοι φιλοι αναγνωστες ανθρακες ο θησαυρος. Κυριε παρατηρητικε θα γνωριζετε οτι και η 3η διεθνης στο 6ο συνεδριο χωριζει τις χωρες σε ιμπεριαλιστικες σε μεσαιου επιπεδου καπιταλιστικης αναπτυξης και βεβαιως σε αποικιες. Φανταζομαι δ2ν θεωρειτε τη κατηγοριοποιηση αυτη προοιμιο της θεωριας των 3 κοσμων
Κυριε παρατηρητικε εχετε μεγαλη γνωμη για τοννεαυτο σας. Για την ακριβεια δεν μας εχετε αποκαλυψει τιποτε καινουριο για το μαο ολα οσα παρουσιαζετε ως αποκλειστικες αποκαλυψεις εχουν αποκαλυφθει δεκαετιες τωρα απο σταλινικους.
El quinto

zoot horn rollo είπε...

Μπουχαρινικοί, μουλου μπρος ή πίσω, "αντιρεβιζιονιστές", "αντινεοτροτσκιστές"...
"Τrue" oλ σταρ γκέημ αυτές τις μέρες.

Μια προσφορά του Μπρεζνιεφικού Απολιθώματος.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθούσα τον διάλογο αυτόν χωρίς να παρέμβω, γιατί σχεδόν τίποτα στοιχειοθετημένο δεν έχει παρουσιαστεί και εννοώ ως προϊόν μιας μελέτης με τουλάχιστον κάποιες αναφορές-πηγές. Έστω από τους φίλους ή τα μέλη του ΚΚΕ, τουλάχιστον να παρουσιαστεί η άποψη του ΚΚΕ σε σχέση με τη ΜΠΠΕ. Ωστόσο σέβομαι ορισμένους σχολιαστές που, αν και διαφωνώ κάθετα με αυτά που υποστηρίζουν, προσπαθούν να βάλουν το ζήτημα σε μια πολιτική βάση.
Θέλοντας περισσότερο να βοηθήσω την μελέτη οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για τη πλευρά που εμείς βλέπουμε στη ΜΠΠΕ, χθες, έβαλα το σύνδεσμο με τις τρεις εισηγήσεις του ΚΚΕ(μ-λ) χωρίς πάλι διάθεση να παρέμβω αφού η συζήτηση εξελισσόταν, όχι κατά βάση πάνω στα πολιτικά-ιδεολογικά ζητήματα. Ωστόσο πραγματικά εκνευρίστηκα με σχόλια που θέλουν να ξαναγράψουν ιστορία. Αλλά και με τέτοιες αντιλήψεις που συνεχώς εκφράζονται όπως αυτή,

«Σε μένα άφησε το παραμύθι για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις 1979-1980. Τις έζησα από πρώτο χέρι. Ξέρω από πρώτο χέρι το ρόλο των μαοϊκών και τις βρωμιές τους.».

Θεωρώ μήτρα της τον ρεβιζιονισμό. Θα επιθυμούσα προφανώς μια αντιπαράθεση με στόχο να προσδιοριστεί ο ρεβιζιονισμός με σημερινούς όρους. Τι είναι σήμερα ρεβιζιονισμός και πως εκφράζεται. Όχι πως εκφραζόταν πριν 35-40 χρόνια. Όχι γιατί το υποτιμώ, αφού αποτελεί βάση αυτή η συζήτηση για το σημερινό προχώρημα, βέβαια άλλοι δεν θέλουν να το δουν αυτό. Ούτε βέβαια μου αρέσει να χάνω το χρόνο μου αντιγράφοντας αποσπάσματα.
Είμαι υποχρεωμένος και θα συνεχίσω να μην αφήνω κάποια σχόλια αναπάντητα. Από το 1ο Συνέδριο του ΚΚΕ(μ-λ), υπάρχει το ντοκουμέντο εδώ

https://www.scribd.com/doc/238923537/1%CE%BF-%CE%99%CE%94%CE%A1%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%94%CE%A1%CE%99%CE%9F-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%9A%CE%9A%CE%95-%CE%BC-%CE%BB-1976

Για να τελειώνουμε λοιπόν με το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ΚΚΕ(μ-λ) πριν τη διάλυση.
Σελ 57. «Το ΠΑΣΟΚ: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο αρχηγός του, έχουν παρελθόν στενών δεσμών με πτέρυγες του ευρωπαϊκού και του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού και παρών ισχυρών δεσμών με τμήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Στα πλαίσια του ταξικού συμβιβασμού που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, κυριαρχούν, στο επίπεδο της κορυφής τα συμφέροντα της μεγαλοαστικής βασικά και της μεσαίας αστικής τάξης, ενώ η συγκρότηση μιας πλατιάς λαϊκής βάσης χρησιμοποιείται από την ιδία αυτή ηγεσία για τη προώθηση και προβολή της σαν μιας ισχυρής εναλλακτικής λύσης στα πλαίσια του καθεστώτος της ξένης εξάρτησης. Την ιδία πολιτική υπηρετεί η τυχοδιωκτική σοβινιστική λογική στο ζήτημα του Αιγαίου που σκοπεύει παράλληλα στην εξασφάλιση ερεισμάτων μέσα στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό. Το ΠΑΣΟΚ παρά τις «σοσιαλιστικές και ριζοσπαστικές διακηρύξεις της ηγεσίας του, αποτελεί μια ισχυρή εφεδρεία της μεγαλοαστικής τάξης… Το νεοκαπιταλιστικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κριτικάρει το «κατεστημένο» όχι για να το ανατρέψει, αλλά για να το καταχτήσει…»
Και συνεχίζει στη σελ 58 «…Η ικανότητα του να δεσμεύει πλατιές δημοκρατικές ακόμα και αριστερές μάζες που μπορούν και πρέπει να κερδηθούν σε ένα σωστό αγωνιστικό αντιφασιστικό αντιιμπεριαλιστικό δρόμο, μετατραπεί από την άποψη αυτή το ΠΑΣΟΚ σε ένα επικίνδυνο και υπονομευτικό για τη πάλη και τις προοπτικές του λαϊκού δημοκρατικού κινήματος αστικό κόμμα, σε βαθμό μεγαλύτερο από το σύνολο των άλλων αστικών κομμάτων. …».

ΚΧ

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζω, ευχαριστώντας παράλληλα για την ευγενική φιλοξενία του μπλοκ
Αν μπει στο κόπο κανείς να διαβάσει τις θέσεις του 1ου Συνεδρίου διαπνέεται στο σύνολο του από το μέτωπο ενάντια στον ρεβιζιονισμό, στη παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΣΕ. Σε αυτή τη βάση ανοίγει και το μέτωπο ουσιαστικά στο ειρηνικό πέρασμα. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει στο σύνολο των θέσεων του Συνεδρίου χώρος για κυβερνητικές λύσεις και αλλαγές, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στα προηγούμενα αποσπάσματα που παρέθεσα και αφορούν το ΚΚΕ.
Η αλλαγή μπορεί να είναι μόνο επαναστατική. Δηλαδή ξεκινάει με την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης και την ανάληψη της από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Τα χαρακτηριστικά μιας χώρας , οι αντιθέσεις βασική- κύρια, τα χαρακτηριστικά της συμμαχίας κατ’ επέκταση που συγκροτεί η εργατική τάξη, είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το χαρακτήρα της επαναστατικής αλλαγής. Δεν πρόκειται δηλαδή ούτε για επιθυμία, ούτε για εγκεφαλικό δημιούργημα. Όποιος όμως και αν είναι αυτός, επιβάλλεται να είναι η εργατική τάξη που ηγεμονεύει σε αυτή τη συμμαχία και που τη καθοδηγεί, προκειμένου μετά τη επαναστατική αλλαγή να σπρώχνει για τους επαναστατικούς μετασχηματισμούς (κάθε φορά στις συγκεκριμένες καταστάσεις που διαμορφώνονται υπό την δεδομένη ηγεμονία της) της κοινωνίας.
Ας επιστρέψω όμως στα παλιά και στο Συνέδριο, για να αντιληφτεί κανείς την τέχνη των διαστρεβλωτων που ξεγυμνώνουν τρεις γραμμές τόσο από το πνεύμα ενός κειμένου, όσο και από μια παράγραφο
Σελ. 42 «Ο ελληνικός λαός ποθεί τώρα όσο ποτέ άλλοτε την εθνική ανεξαρτησία, και την απαλλαγή της χώρας από κάθε ιμπεριαλιστική εξάρτηση ποθεί μια ριζική αντιιμπεριαλιστική, λαϊκή δημοκρατική αλλαγή. Αν μέχρι τώρα οι αγώνες του λάου μας δεν μπόρεσαν να στεφτούν με την νίκη και δεν έχει πραγματοποιηθεί η ριζική αλλαγή, είναι γιατί η ηγεσία του κόμματος της εργατικής τάξης , του ΚΚΕ στάθηκε ανίκανη, να καθοδηγήσει σωστά και να οδηγήσει μέχρι το τέλος τους μεγαλειώδεις αυτούς αγώνες. Η ηγεσία αυτή κύλησε βαθμιαία στο βούρκο του οπορτουνισμού και μετέτρεψε το ΚΚΕ σε ένα ρεβιζιονιστικό κόμμα που έχασε τελείως τον ταξικό επαναστατικό του χαρακτήρα, πρόδωσε τα ιδανικά και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού… Χωρίς ένα πραγματικά κομμουνιστικό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, ικανό να μπει επικεφαλής στους αγώνες του λαού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία μεγάλη αλλαγή.».
Σελ 43 τίτλος «επικεφαλής των εργαζόμενων μαζών στον αγώνα για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση» «α) ο χαρακτήρας της ελληνικής οικονομίας (υπότιτλος). Η διαδικασία ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα υπήρξε αργή και βασανιστική. Ο ελληνικός καπιταλισμός ορίσθηκε από την αρχή στο πεδίο των αντιθέσεων και συγκρούσεων των διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έβλεπαν την Ελλάδα σαν πηγή φτηνών πρώτων υλών και εργατικής δύναμης σαν αγορά για τα προϊόντα τους, σαν σφαίρα επιρροής για τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Η ιθύνουσα μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας υποταγμένη από την αρχή στο ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο, αναπτύχτηκε μαζί με αυτό χωρίς να αποκτήσει ποτέ μια δική της εθνική φυσιογνωμία….»
Συνεχίζεται
ΚΧ

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια
Σελ 49 υπό τον προηγούμενο τίτλο «γ) τα στηρίγματα του ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα (υπότιτλος). Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χωρά με μέση καπιταλιστική ανάπτυξη, με οικονομία βιομηχανικού- αγροτικού χαρακτήρα και εξαρτημένη από τον ξένο ιμπεριαλισμό κύρια τον αμερικανικό. Στον οικονομικό τομέα η διείσδυση των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων έχει προσλάβει μαζικό χαρακτήρα με διάφορες συμφωνίες και συμβάσεις, με θεσμικά πλαίσια και διευκολύνσεις και προστασία του ξένου κεφαλαίου, με την σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Σε όλους σχεδόν τους βασικούς τομείς της οικονομίας, στις τράπεζες και στη βιομηχανία κύρια, το ξένο κεφάλαιο κατέχει βασικές θέσεις. Το άμεσο αποτέλεσμα της εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό είναι η άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων μαζών και η καταλήστευση του εθνικού πλούτου της χώρας. Στο στρατιωτικό τομέα η Ελλάδα έχει εμπλακεί στα πλοκάμια του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού. Παραμένει μέλος του επιθετικού ιμπεριαλιστικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ και διατηρεί στο έδαφος της πολυάριθμες αμερικανικές νατοϊκές βάσεις. Η πολιτική ζωή της χώρας, τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική, εναρμονίζεται με τη θέληση των ξένων ιμπεριαλιστών και υπηρετεί κύρια τα δικά τους συμφέροντα. …»
Σελ 51 «δ) ο χαρακτήρας της επερχόμενης αλλαγής (υπότιτλος). Το ΚΚΕ(μ-λ) θεωρεί, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια βαθιά αντιιμπεριαλιστική λαϊκή δημοκρατική αλλαγή. Καμία πραγματική πρόοδος προς όφελος του λαού δεν μπορεί να γίνει όσο υπάρχουν τα δεσμά της πολύπλευρης ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας, όσο υπάρχει το καθεστώς της ξενόδουλης πλουτοκρατίας, το καθεστώς της ξενοκρατίας και της υποτελείας. Το αίτημα της ριζικής αντιιμπεριαλιστικής αλλαγής ανταποκρίνεται στα συμφέροντας του έθνους και της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού. Ο χαρακτήρας της επερχόμενης αλλαγής καθορίζεται: από τη βασική αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας και το βαθμό της οικονομικής ανάπτυξης. Στις συνθήκες της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας, πρωταρχική θέση κατέχει το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας που αποτελεί βασικό στόχο του λαϊκού κινήματος. Γι’ αυτό η αλλαγή θα έχει αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταργηθεί η αμερικανική και κάθε ξένη ιμπεριαλιστική εξάρτηση. Ότι πρέπει να διωχθούν όλες οι ξένες βάσεις και να φύγουν όλοι οι ιμπεριαλιστές από τη χώρα μας. Να φύγει ολοκληρωτικά η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και να καταργηθούν όλες οι οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Να φύγει η Ελλάδα από την ΕΟΚ και να σταματήσει κάθε μορφή οικονομικής και πολιτικής επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Στο οικονομικό πεδίο η αντιιμπεριαλιστική λαϊκή δημοκρατική αλλαγή σημαίνει κατάργηση του σημερινού καθεστώτος της καταπίεσης και εκμετάλλευσης των λαϊκών μαζών…»
Συνεχίζεται
ΚΧ

Ανώνυμος είπε...

Και τέλος

Σελ. 52 συνέχεια στην ίδια ενότητα «Για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ριζική αντιιμπεριαλιστική αλλαγή είναι απαραίτητο να καταργηθεί η εξουσία της μεγαλοαστικής τάξης και να ανέλθουν οι λαϊκές δυνάμεις στην εξουσία… Χωρίς να εγκαταλείπεται η επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της καταχτημένης εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής εξουσίας, το κύριο βάρος θα ριχτεί στη συνέχεια στους βαθιούς οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Απ’ τη στιγμή αυτή η αντιιμπεριαλιστική, λαϊκή, δημοκρατική αλλαγή θα πάρει τον ανοιχτό χαρακτήρα της σοσιαλιστικής αλλαγής.»
Σελ 53 «ε) οι κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής (υπότιτλος)… Η εργατική τάξη της Ελλάδας που υφίσταται την πιο άγρια καταπίεση και εκμετάλλευση, αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της αλλαγής σαν η πιο σταθερή, η πιο επαναστατική, η πιο ικανή για οργάνωση.»
Σελ 96 «Το ΚΚΕ(μ-λ) καθοδηγείται από την προλεταριακή επαναστατική θεωρία του μαρξισμού- λενινισμού και της σκέψης του Μάο Τσε Τουνγκ. Την αξιοποιεί και εφαρμόζει με επαναστατικό διεθνιστικό πνεύμα, με σωστό, δημιουργικό ζωντανό τρόπο στις συνθήκες της χώρας μας και την υπερασπίζει αποφασιστικά ενάντια στις ποικίλες διαστρεβλώσεις που μάταια πασχίζουν να τις επιφέρουν τα λογής αντεπαναστατικά ρεύματα.»
Σελ 111 από το Καταστατικό του ΚΚΕ(μ-λ) που περιέχεται στις αποφάσεις του 1ου Συνεδρίου «Εισαγωγή… 4. Άμεσο καθήκον του Κόμματος σήμερα μπαίνει η καθοδήγηση της πάλης για την πραγματοποίηση της αντιιμπεριαλιστικής λαικοδημοκρατικής αλλαγής μ’ επικεφαλής την εργατική τάξη. Η λαϊκοδημοκρατική επανάσταση εκπληρώνοντας τα καθήκοντα της, θα μετεξελιχτεί σε σοσιαλιστική, που δια μέσου της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας του προλεταριάτου θα περάσει στη πραγματοποίηση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας και παραπέρα της αταξικής κοινωνίας δηλ. του κομμουνισμού που είναι και ο τελικός στόχος του Κόμματος.».
ΚΧ

zoot horn rollo είπε...

Παντα ο γνωστος "φταιχτης".

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σύντομες κι επιλεκτικές απαντήσεις-παρατηρήσεις (παρακάμπτοντας ορισμένα ενδιαφέροντα μεν, μακροσκελή δε σχόλια, που θα απαιτούσαν αντίστοιχα μεγάλες απαντήσεις, καθώς και τη συζήτηση-αντιπαράθεση που έχει ανοίξει).

Ντούντοφ, μπορεί να έχεις δίκιο, μπορεί να κρίνω απλά εξ ιδίων, κι από τη δική μου κούραση, που βγήκε τότε. Ούτως ή άλλως το σχόλιο πήγαινε προς τη μορφή και τη μεταδοτικότητα. Μπορεί να έχεις να πεις τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις την προσοχή του άλλου, όταν διαβάζεις κάτι από μέσα (και με ήρεμη φωνή, που δε βοηθάει) και δεν ακολουθείς στοιχειώδεις κανόνες του προφορικού λόγου.

Παρατηρητικέ, επειδή η δική μου σούμα μπορεί να αργήσει λιγάκι, δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο να την περιμένεις, προτού κάνεις τη δική σου παρέμβαση. Θα προσπαθήσω να την επισπεύσω πάντως. Κι όσο για το νεολογισμό (καπιταλβαδιστές) δεν ξέρω σε ποιον ανήκει η πατρότητα του όρου, πάντως εγώ τον άκουσα από τον Τσιριγώτη κι είναι όντως προτιμότερος από την περίφραση (αυτοί που βαδίζουν προς τον καπιταλισμό).

Ισπανέ, αν κρίνεις εκ του αποτελέσματος, η Κίνα δεν ηττήθηκε λιγότερο (ή πιο ηρωικά) από την ΕΣΣΔ. Αλλά όπως ειπώθηκε και στα πλαίσια των συζητήσεων του διημέρου, δεν είναι ο στείρος εμπειρισμός του αποτελέσματος που καθοδηγεί τη δική μας κρίση και τα συμπεράσματά μας. Από την άλλη δε γίνεται να αγνοούμε την πράξη και τα ιστορικά διδάγματα. Κι αυτά δεν ξέρω κατά πόσο ευνοούν το μ-λ χώρο για την πορεία του και τη σημερινή του κατάσταση.

Υγ: αναρωτιέμαι αν έχει μείνει άνθρωπος ή τσαρδί με τον οποίο να μην έχει καβγαδίσει...

Ανώνυμος είπε...

Όσο ευνοούν το κομμουνιστικό κίνημα στο κόσμο όλο φίλε "Μπρεζνιεφικό απολίθωμα". Εκτός και αν θεωρείς ότι εκτός από τον μ-λ χώρο σε όλα τα άλλα ρεύματα του κομμουνιστικού κινήματος τα πράγματα είναι καλά και δικαιωμένα! Η ήττα και η διάλυση μας αφορά όλους όσους επιμένουμε στο Κ και δυστυχώς όμως κάποιοι για ένα περίεργο λόγο, ίσως λόγο ...όγκου, μιλούν σα να είναι δικαιωμένοι, σα να μη τρέχει και τίποτα σοβαρό!

Το υστερόγραφο μάλλον στο ΚΚΕ απευθύνεται ή κάνω λάθος;

Α.Γ.

zoot horn rollo είπε...

Αυτομαστιγωθειτε κκεδες για τα παντα κι ετσι.
Ποσους "φιλους" εχεις τελικα Απολιθωμα...

ollor nroh tooz είπε...



zoot horn rollo είπε...

8 Ιουνίου 2016 - 8:00 π.μ.: "Ορθόδοξοι σοβιετολάγνοι", to νέο σουξέ του καλοκαιριού.

8 Ιουνίου 2016 - 12:02 μ.μ.: Ο Περισσός, η Καλογρέζα, η Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο...

8 Ιουνίου 2016 - 6:17 μ.μ.: Πέστα ρε κουίντο γαμώτο...

8 Ιουνίου 2016 - 7:11 μ.μ.: Έσκασαν μύτη όλοι οι κολοσσοί.Και οι Εξόριστοι θα φορεθούν αυτό το καλοκαίρι.Συνέδριο Περισσού, συνέδριο Αργυρούπολης, συνέδριο Περιστερίου και πάει λέγοντας.

8 Ιουνίου 2016 - 7:31 μ.μ.: Ντοκουμέντα του Περισσού, του Κορυδαλλού, του Αιγάλεω, του Αγίου Δημητρίου κτλ.

8 Ιουνίου 2016 - 8:08 μ.μ.: "Νεοτροτσκισμός": Συγκίνηση.
Κολοσσοί λέμε.

9 Ιουνίου 2016 - 8:01 π.μ.: Όλα τα "αστέρια" εδώ!

9 Ιουνίου 2016 - 1:05 μ.μ.: "Μόνο μακρια από το ΚΚΕ...."
Πάντα αυτό είναι το νόημα, ανεξαρτήτως αφετηρίας, έκτασης σχολίου, ύφους κτλ.

10 Ιουνίου 2016 - 7:30 π.μ.: Γραφεται "αυθεντικο" επος εδω! Ποιοι εξοριστοι και ποιοι μανογουορ...Μας αγαπαει το Απολιθωμα.

10 Ιουνίου 2016 - 8:08 μ.μ.: Μπουχαρινικοί, μουλου μπρος ή πίσω, "αντιρεβιζιονιστές", "αντινεοτροτσκιστές"..."Τrue" oλ σταρ γκέημ αυτές τις μέρες.Μια προσφορά του Μπρεζνιεφικού Απολιθώματος.

11 Ιουνίου 2016 - 12:14 π.μ.: Παντα ο γνωστος "φταιχτης".

12 Ιουνίου 2016 - 11:34 π.μ.: Αυτομαστιγωθειτε κκεδες για τα παντα κι ετσι.
Ποσους "φιλους" εχεις τελικα Απολιθωμα...

Ανώνυμος είπε...

Κατω τα χερια απο το ζουτ. Ειναι η ενοχη συνειδηση του μικροαστικου ρεβιζιονισμου. Η παρεμβαση του εξαντλειται σε δυο σημεια κλειδια για καθε ρεβιζιονιστη και καθε μικροαστο. 1ον ολοι οι κακοι δαιμονες πολεμουν τον περισσο,δηλδη το μαγαζι μας 2ον οσοι πλην περισσου ειναι εξ ορισμου εχθροι διοτι ανηκουν σε ανταγωνιστικο μαγαζι. Ο ζουτ ειναι ο ορισμος του φιλισταιου γι αυτο και κατω τα χερια απ το ζουτ. Καποιος πρεπει να υπενθυμιζει τις γνωστες παναρχαιες σταθερες του ρεβιζιονισμου.
El Quinto

zoot horn rollo είπε...

Νευρακια;
;αικαρυεν
Τωρα και για αραβες,εβραιους,λιβανεζους κτλ.

zoot horn rollo είπε...

Ναι, ειδικα με Γλυφαδα, Βουλα,Μελισσια, Θρακομακεδονες τα εχω σπασει ασχημα.
Καλα που εχουμε συριζολαε,ανταρσυες,μλλμ,οακκε,κοντρες,ΑναρχοΚουβεληδες, διαφορα ξαδερφια τους κ.α. και προχωραει η υποθεση.

Δεν επαναλαμβανομαι περισσοτερο απο διαφορους εδω.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"λογω ογκου " ?
Λογω ποιοτητας αυτου του "ογκου" μαλλον ...οταν σε καθε Συνεδριο αυξανεται ο αριθμος των αντιπροσωπων απο την εργατικη ταξη (και των γυναικων) ,πραγμα που αντανακλαται και στην ΚΕ ...(1ο Στοιχειο ) και οταν στο ΠΑΜΕ συσπειρρωνονται ολο και περισσοτερα Συνδικατα εργαζομενων που ξεφευγουν απο τον εργοδοτικο και κυβερνητικο συνασπισμο (2ο Στοιχειο) ....ΑΥΤΑ (+ την επιστημονικη Μ-Λ αναλυση ) ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ

ollor nroh tooz είπε...

Καθόλου νευράκια.
Σε μια συζήτηση σχετικά με το πώς η πρωτοπορία έχασε τη δυνατότητα να κινητοποιεί τις μάζες και να τις καθοδηγεί για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, με αποτέλεσμα να διαβρωθεί από τα υπολείματα εκμεταλευτριών τάξεων και να βάλει η ίδια την ταφόπλακα της πρώτης σοσιαλιστικής απόπειρας, παρεμβαίνεις πετώντας μόνο νερόβραστες εξυπνάδες.
Την τραγική ειρωνία τη βλέπω μόνο εγώ;
Σα να σε βλέπω στη γραφειάρα με ύφος χιλίων καρδιναλίων να κοροιδεύεις οποιονδήποτε τολμά να κριτικάρει και να αμφισβητήσει, να ειρωνεύεσαι όσους διαφωνούν με τις μεταρυθμίσεις κοσίγκιν ή με την περεστρόικα σαν ταξικούς εχθρούς που θέλουν να σαμποτάρουν την οικοδόμηση.
Το σινάφι σου είναι οι βασικοί τροφοδότες του κάθε οπορτουνιστή.

Ανώνυμος είπε...

Ασε ρε ζουκοφ τωρα εισαι και παλιος. Θυμασαι τι κοσμο κατεβαζε στο δρομο ο ενιαιος συνασπισμος το 89 90. Εκει να δεις ογκο. Μη χαιρεστε το κοσμο που κατεβαζε το εαμ με ζαχαριαδη στο σταδιο δε θα το φτασετε ποτε. Και κεινος ο κοσμος ειχε ποιοτητα αποδεδειγμενα.
Εl quinto

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

οταν σας λεω εγω "λιγα λογια και καλα" να με ακουτε !
Λυσσαξαν με τις ευστοχες ατακες του ΖΟΟΤ ...ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

zoot horn rollo είπε...

Βουλωμενο γραμμα διαβαζεις.
.ςιεζαβαιδ αμμαργ ονεμωλουΒ

Καλα που υπαρχετε κι εσεις.
.ςιεσε ικ ετεχραπυ υοπ αλαΚ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ζαχαριαδης ηρθε στη Ελλαδα απο το Νταχαου οταν ηδη η επιρροη του εαμ δεχοταν πληγμα απο την τρομοκρατια του αστικου κρατους, την ηττα των Δεκεμβριανων και την Βαρκιζα. Οι τρομερα μαζικες κινητοποιησεις που υπαρχουν σε αρχειακο υλικο ειναι κυριως πριν ερθει και θα ηθελα πολυ να μας επιχειρηματολογησεις ποσο καλη ποιοτητα ειχαν. Και μετα οταν το αποδειξεις να μας πεις και γιατι το κομμα υπο την καθοδηγηση του Ζαχαριαδη εκανε το συνεδριο και τις ολομελειες για το δευτερο ανταρτικο αφου υπηρχε ηδη ποσοτητα και ποιοτητα για επανασταση αντι να τραβηξει μπροστα. Αν δεν προσπαθουσαν να επικαιροποιησουν τις επεξεργασιες μιας δεκαετιας πριν στις νεες συνθηκες γιατι προφανως υπηρχαν αδυναμιες τοτε τροφοδοτεις εμμεσως ολη την προπαγανδα περι χαμενης ευκαιριας κλπ. που επιτιθεται προσωπικα στο προσωπο του Ζαχαριαδη.

Ο.Χ.Ε.Π.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΑΓ, ρητορικό το ερώτημα αλλά δε βαριέσαι. Κάνεις λάθος για το ΥΓ.

Κι όσο για τα υπόλοιπα, ήττα από ήττα, διαχείριση ήττας από διαχείριση ήττας, συμπεράσματα από την ήττα από συμπεράσματα, όλα αυτά μαζί διαφέρουν αρκετά για κάθε χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Βιαζεσαι οχεπ η συγκεντωση του εαμ με ζαχαριαδη επικεφαλης στο πσναθηναικο σταδιο θεωρειται μια απο τις μεγαλυτερες συγκεντρωσεις στην ελλαδα. Κατα τα αλλα αυτοι ειχαν κανει ηδη ενα ανταρτικο εσεις ως γνωστον υπονομευετε οτιδηποτε αμφισβητει την αστικη νομιμοτητα. Βλεπε ρηση παπαρηγα στη λαικη επανασταση δε θα σπασει ουτε τζαμι. Μη σε μπετδευει ο μαιλης περασανε δεκαετιες κσι ακομη δεν εχετε ξεκαθαρισει τι εγινε το 89 90 στην ελλαδα εδω πατε να παραποιησετε και την ιστορια της αντιπολιτευσης αλλα δε σας βγαινει

El quinto

zoot horn rollo είπε...

Έλα και τα τζάμια και τα κουφώματα.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Oλοι οι "τζαμαδες" ανησυχησαν με αυτη την δηλωση της Παπαρηγα ...

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Xα, χα, χα!!!!!
Οι μικροαστοί "τζαμάδες" ....δίπλα στον ΕΛΑΣ!
Μήπως και στον ΔΣΕ;
Καλά λέει ο Θοδωρής (cogito ...):
"Ασπρο κώλο, πούχει η νύφη, νάχαμε κι εμείς οι γύφτοι"!

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΕ στιλ ρουλζ... Γατάκια.