Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Μπάλα-μπάλα τα μυαλά μας

Όποιος έχει δυσανεξία προς τις ποδοσφαιρικές αναλύσεις και πιστεύει πως δεν έχουν χώρο σε ένα πολιτικό ιστολόγιο, μπορεί να σταματήσει εδώ την ανάγνωση.
Προσωπικά πάντως, δεν έχω δει πιο στείρα αντιπαράθεση από αυτή μεταξύ των πιστών της στρογγυλής θεάς (μιας θρησκείας χωρίς απίστους, που λέει κι ένα βιβλίο, κηρύσσοντας ένα είδος άτυπης τζιχάντ στους αλλόθρησκους -που δεν υπάρχουν συν τοις άλλοις) και κάποιων διανοούμενων που πιάνουν την ψηλή τους μύτη με αποστροφή και δυσφορία για τα έθιμα του πόπολου και την πνευματική του αποχαύνωση με την μπάλα. Όπου το χειρότερο δεν είναι η υπερβολή των απόψεων, αλλά ότι η κάθε πλευρά θεωρητικοποιεί τα γούστα ή τις απαρέσκειές της και βλέπει τα πράγματα μέσα από αυτό το πρίσμα και μόνο. Αλλά τα μυαλά των μεν δεν είναι λιγότερο μπάλα-μπάλα από ό,τι των δε.

Αύριο έχουμε σέντρα (τι ωραία κλισέ) στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που το ξέρουμε πια ως EURO, όπως λένε δηλ κάποιοι βορειοευρωπαίοι το ευρώ. Μόνο που εδώ δε χρειάζεται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο GRexit, αφού αυτό έχει επέλθει ήδη από τα προκριματικά. Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως η εθνική παραμένει με κάποιον τρόπο, η τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης πριν από την ισπανική κυριαρχία που ακολούθησε. Αλλά οι αποτυχίες της έχουν πάντα περισσότερη πλάκα. Είτε με το αντίστροφο άγγιγμα του Μίδα και την απογείωση της καριέρας του Ρανιέρι, που βρήκε χρυσάφι μόλις άφησε τον ομοσπονδιακό μας πάγκο (μα τι ωραία κλισέ). Είτε με τα περασμένα μεγαλεία και τις μελαγχολικές συγκρίσεις: πειρατικό επί ΠαΣοΚ, πειρατικό επί Σύριζα (που ούτε τα νησιά Φερόε δεν μπορεί να κουρσέψει). Κι αν επί Καραμανλή είχαμε τη φωνή του Βερνίκου στα αυτιά μας (στον έβδομο ουρανό όλοι αδέλφια) και το "μεγάλο καλοκαίρι της Ελλάδας" (Ολυμπιακοί Αγώνες, Γιούρο, Παπαρίζου και το Ευρωμπάσκετ στο Βελιγράδι), τώρα είναι σα να έχουμε τη χαμένη άνοιξη και τις εσχατολογικές προφητείες του Νοστράδαμου, που επαληθεύονται.
Αφού να φανταστείς, ούτε καν στον τελικό της Γιουροβίζιον δεν περάσαμε.
Αίσχος. #Παραιτηθείτε. Πού πάμε σύντροφε;
-Στο αεροδρόμιο. Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε...

Σ.Σ: Μπορείτε παρεμπιπτόντως να θυμηθείτε και την ταινία Ράδιο Μόσχα, του Νίκου Τριανταφυλλίδη, δηλ του γιου του Χάρρυ Κλυνν, που πέθανε τις προάλλες.



Οπότε λοιπόν με ποιον είμαστε;
Καλή ερώτηση. Και δεν το λέω επειδή δεν παίζει η δική μας Εθνική και δεν ξέρουμε τάχα ποιον να υποστηρίξουμε (ίσα-ίσα, που έτσι βλέπεις τα ματς με την ανέμελη χαρά του ουδέτερου).

Γενικά μιλώντας είμαστε με το ΚΚΕ. Κι αν έπαιζε το Κόμμα στη διοργάνωση, με 3-5-2, τα Μινγκ του Λομπανόφσκι, λαϊκές αντεπιθέσεις και τον Μπογιό στον πάγκο (όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί δε δίνει πάσα ούτε από το δεξί στο αριστερό), θα είχαμε στο τσεπάκι το τρόπαιο κι έπαθλο για τον αγωνιζόμενο λαό μια καινούρια Ευρώπη, της δουλειάς, της λευτεριάς...

Επίσης, αν έπαιζε μπάλα ένα ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα στη Γαλλία (σαν το ΚΚΕ αλλά καλύτερο) θα 'χε άλλο βάρος ο απεργιακός αγώνας των Γάλλων εργατών, που ξεσηκώνει την οργισμένη υστερία των αστικών ΜΜΕ για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, το κράτος που παραλύει κι άλλα τέτοια παρόμοια που τα έχουμε φάει από το κουτάλι χάρη στα εγχώρια παπαγαλάκια. Μόνο που εδώ η φόλα είναι πασπαλισμένη με το σύγχρονο αφιόνι των λαών, και επιχειρούν να αξιοποιήσουν το πάθος και την τρέλα του μέσου φιλάθλου, για να τον στρέψουν ενάντια στις απεργίες, που απειλούν την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Έστω όμως ότι κάνουμε αφαίρεση από την ιδιότητα του πολιτικού ζώου κι είμαστε απλώς φίλαθλα (κι οριακά έλλογα) όντα. Με ποιον είμαστε; Εντάξει, ίσως είναι σπαστικό (το χούι του Κνίτη, κτλ), αλλά κι αυτό σηκώνει ανάλυση (αντί ευθείας απάντησης).

Σε ένα πρώτο (και τελευταίο) γκεστάλτ, είμαστε με τον εαυτό μας, δηλ με τη φίλαθλη ιδιότητα, δηλ με το να βλέπουμε πολλά γκολ κι ωραία παιχνίδια, που δε θα είναι σούπες μες στο κατακαλόκαιρο, δηλ με το θέαμα. Το οποίο, όσο βαθύτερα προχωρά η υπαγωγή του ποδοσφαίρου σε αστικά κριτήρια και το καπιταλιστικό κέρδος, τόσο περισσότερο υποχωρεί και υποτάσσεται στην αγία σκοπιμότητα του αποτελέσματος (που αγιάζει τα μέσα). Αν και στο σύγχρονο αθλητισμό, υπάρχουν και διαφορετικές τάσεις, όπου ακόμα και το αποτέλεσμα υποτάσσεται ενίοτε σε άλλα κριτήρια, πχ ένα στημένο σόου (ΝΒΑ) ή ένα ισχυρό brandname, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είναι μάλλον όμιλος παραγωγής κερδών παρά τίτλων (όπου το δεύτερο βοηθάει σαφώς το πρώτο).

Υπάρχει κι η παράμετρος ότι το EURO είναι σαν ένα μικρό Μουντιάλ -χωρίς Βραζιλία κι Αργεντινή (το διατυπώνω σκόπιμα έτσι, για να δω πόσοι "ουρουγουανοί" διαβάζουν και θα εκδηλωθούν). Κάποιοι θα πουν ότι αυτό είναι φαγητό χωρίς αλάτι (που είναι δύσκολο να το φας, ακόμα κι αν δεν είναι σούπα μες στο κατακαλόκαιρο) και έχουν βασικά δίκιο. Αλλά το βασικό πρόβλημα της ποδοσφαιρικής παγκοσμιοποίησης [ακόμα κι εδώ ωστόσο είναι μάλλον πιο σωστό να μιλήσουμε για (ευρωπαϊκό) ιμπεριαλισμό] είναι πως οι εθνικές ομάδες χάνουν σταδιακά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, πουλώντας την ψυχή τους στο διάολο του αποτελέσματος κι αφομοιώνονται από την ανάλατη Ευρώπη και τον οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει οτιδήποτε διαφέρει κι έχει χρώμα.

Θα χωρούσε επίσης (όχι όμως στα πλαίσια του κειμένου) να γίνει μια συζήτηση πάνω στον ορισμό του ωραίου ποδοσφαίρου, αν είναι το επιθετικό, το αμυντικό ή το ολοκληρωτικό που τα αίρει διαλεκτικά, αν στέκει η διάκριση δεξιόστροφο-αριστερόστροφο ποδόσφαιρο και ποια επιτεύγματα είχε στον τομέα αυτό το σοσιαλιστικό μπλοκ. Ποια είναι η σχέση του ατόμου με το σύνολο και με το σύστημα, αν το τελευταίο υποτάσσει τον παίκτη και τον κάνει ένα απλό γρανάζι της μηχανής, εκτελεστικό όργανο χωρίς βούληση ή αναδεικνύει τις αρετές του μέσα από την ομάδα. Πότε και σε ποιες συνθήκες συμβαίνει το πρώτο και πού πετυχαίνει το δεύτερο.

Και τελικά με ποιον είμαστε;
Πάντως σίγουρα όχι με το άθλιο σύστημα διεξαγωγής και την απληστία της UEFA που χάλασε μια πολύ βολική δύναμη του δύο, το 16, κι αύξησε τις ομάδες σε 24, για να αυξήσει τους αγώνες και τα κέρδη της, δημιουργώντας μια γελοιότητα άνευ ορίου (όπου προκρίνονται και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι των έξι ομίλων), με τέλεια ανισορροπία στα μετέπειτα σταυρώματα προς τον τελικό.

Συμφωνούμε ίσως ότι τα μεγάλα φαβορί είναι:
-η οικοδέσποινα Γαλλία, που μοιάζει με ανερχόμενη δύναμη, αλλά κουβαλάει μαζί της τα σκάνδαλα με τον Μπενζεμά (που αποκλείστηκε από την ομάδα) και τον Πλατινί, που πιάστηκε στα πράσα και δεν είναι πια στα πράγματα (προς το παρόν τουλάχιστον.
-η πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία, που τη μισούν σχεδόν όλοι (ή τέλος πάντων οι περισσότεροι), αλλά συνήθως τρέφεται και γιγαντώνεται από το δίπολο: όλοι σας και μόνη μου.
-κι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία, γιατί ποτέ μην υποτιμάς την καρδιά του πρωταθλητή, ιδίως όταν έχει τόσο πλούσιο ταλέντο στις τάξεις του.

Στα δυνατά αουτσάιντερ συγκαταλέγονται:
Το Βέλγιο -που ως γνωστόν, για όσους άκουγαν παλιά Fight Club*, δεν είναι χώρα, γιατί δεν υπάρχει
Για κάποιους ψαγμένους (;) η Αυστρία.
Και κατά τη γνώμη μου, η Πορτογαλία, που μοιάζει πιο αποτελεσματική από ποτέ με το τσούκου-τσούκου μπολ του αγαπημένου Σάντος.

Ενώ υπάρχουν παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Αγγλία, η Ιταλία κι η Ρωσία, που θα έχει κι εξωγηπεδικό ενδιαφέρον να δούμε πώς θα την υποδέχεται το κοινό.
Θα έλεγα ότι η πρώτη εξ αυτών έχει παράδοση απλώς στο να προσφέρει γέλιο, αλλά με βάση το στέρεο διαλεκτικο-υλιστικό νόμο του Μέρφι, μετά από αυτό μπορεί να φτάσει στον τελικό και να γελάμε κάνα μήνα.

Οπότε δώστης κλώτσο να κυλήσει, παραμύθι να αρχινίσει...
Αρκεί να μη νανουρίσει την ταξική μας συνείδηση και ξεχάσουμε το πραγματικό παιχνίδι της ταξικής πάλης, που ποτέ δε σταματά και συνεχίζεται, χωρίς να κοιτά τα δικά μας ταξικά κατάλοιπα και πάθη...

*οι άνθρωποι κατάφεραν, σε μια ημέρα που ο Σπορ ΦΜ έκλεινε είκοσι χρόνια λειτουργίας, να τα επισκιάσουν όλα και να ασχολείται όλος ο κόσμος με τη δική τους επιστροφή.

83 σχόλια:

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cos είπε...

Προσωπικά είμαι με τους απεργούς και εύχομαι οι αντιδράσεις του γαλλικού λαού να ενταθούν ακόμα περισσότερο ώστε αυτό το πανηγύρι να είναι το πιο αποτυχημένο που έγινε ποτέ. Ακόμα καλύτερα αν δεν γίνει. Το τι χρήματα θα χάσουν οι πολυεθνικές και τα γραφεία στοιχημάτων, δεν λέγεται.

Απέθαντος είπε...

Τι κουράζεστε; πάλι η Μέρκελ θα το πάρει

AGIS είπε...

Από την "ψήφο στον Σιράκ για να μη βγει ο Λεπέν" τώρα και "κύπελο στον Ολάντ για να μην ενισχυθεί η Λεπέν". Δε βρίσκω λόγια, Νίκο.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ CENTENARIO.

ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

λαθραναγνώστης είπε...

"Καλά, γιατί εδώ η νεολαία ασχολείται με την πολιτική? Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο?"
(Τσώρτσιλ, Αθήνα, Δεκέμβρης του 44)

Cos, συμφωνώ απόλυτα!
Ν. Σαραντάκο, μένω άναυδος!

Ανώνυμος είπε...

Αν η Ισπανια παιξει τους πεινασμενους Ατλετικαιους που εχουν μεινει δυο φορες με το... αργυρο στο χερι, τοτε θα εχει σοβαρο πλεονεκτημα.

Απο εκει και περα, η Γαλλια ειναι φορτωμενη με ενα βαρος που οι εκατομμυριουχοι απο τα 19 συγχρονοι ποδοσδαιριστες δεν μπορουν να σηκωσουν. Λιγοι ειναι αυτοι που ξεκινανε απο φτωχες εργατικες οικογενειες. Δεν εχουν τσαγανο και πορωση να σηκωσουν ονειρα αλλων στις πλατες τους. Παρ ολα αυτα εχει ταλαντουχους παιχτες. Τουλαχιστον ημιτελικα.

Αγγλια. Ναι...
Και με Ρούνεϊ βασικο; Καλα...
Αλλα δωστε βαση στον συνδυασμο Dele Alli - Harry Kane αν παιξουν στις σωστες θεσεις.

Πορτογαλια τουλαχιστον ημιτελικα. Δεν γουσταρα ποτε Ροναλντο, αλλα επειδη πλεον ειναι σοβαροτερη ομαδα και με ταλεντο, ελπιζω να την δουμε ψηλα.

Γερμανια. Περιπατο μεχρι ημιτελικα. Ο Μουλερ θα κοψει κολωλους παλι. Για εναν αχαρο μιλανε ολοι, αλλα μαλλον ο πιο πληρης Ευρωπαιος επιθετικος, με παρα παρα πολυ γρηγορη σκεψη. Συν ο τεχνιτης Τονι Κροος. Δυο παιχτες που σε αναγκαζουν να εχεις συμπαθεια.

Αυστρια με Αλαμπα και Αρναουτοβιτς θα περασει την πρωτη φαση. Παραπερα δεν παιζει. Ελλειψη εμπειριας.

Βελγιο. Τιποτα. Τζουφιοι 100% απο τωρα. Ελλειψη ηγετη και σοβαρου προπονητη.

Ειναι ΝΤΕΣΑΜΠ και οχι Ντεσαν. Σε πληρωνουνε κιολας για Ευρωπες και λεξιγνωσια και τα λοιπα.

Υ.Γ.: Προτκμω την μπαλα οταν παιζω εγω. Δεν υποστηριζω καμια φανατικα, δεν μου βγαινει. Παντα απολαμβανω το θεαμα.Εχω μια εμπαθεια με τη Ρεαλ, αλλα και εμπαθεια με οσους καμαρωνουν για την ομαδα λες και μιλανε για τη μανα τους.

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

τα "σκαλοπατια" του οπορτουνισμου ΚΑΙ στο ποδοσφαιρο !!!
Ρε ολοκληρωτισμος (και στη μπαλα ) που σας χρειαζεται ....

ΘΕΡΣΙΤΗ συμφωνω απολυτα !! CENTENARIO κι απο κει παν κι αλλοι

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
AGIS είπε...

Ναι θυμάμαι και τις επιτυχίες της δικής μας εθνικής, πόσο κατατρόπωσαν τον εθνικισμό και το ρατσισμό...

Και, εξωποδοσφαιρικά, θυμάμαι και τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, πριν τον πρώτο γύρο, την τηλεοπτική παρέλαση των στελεχών του συριζα που κάναν την προεκλογική καμπάνια της ΧΑ: "μην τυχόν και περάσει στο β γύρο και τότε το ΚΚΕ δεν ψηφίσει συριζα", τι πολλά και ωραία τραγούδια λέγανε. Πριν τον χορό του β γύρου, που όμως όταν ήρθε ο β γύρος δεν τον χορέψανε κιόλας. Τους έμεινε η πεντοζάλη των αγορών και ο καλαματιανός του Κοτζιά.

LeftG700 είπε...

ΒΡΕ, ΒΡΕ! Ο …ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ!

Να του στείλω από εδώ τα συγχαρητήριά μου για την πχιότητα της πολιτικής του σκέψης, όπως αυτή ξεδιπλώνεται στο πρώτο του σχόλιο. Τι κρίμα να μη μπορώ να τον συγχαρώ και στο ίδιο του το τσαρδί!... Φρόντισε από πέρυσι το φθινόπωρο να με σκουπίσει ‘‘δημοκρατικότατα’’ (και ‘‘αντισταλινικότατα’’, να τα λέμε αυτά) από το τσαρδί του, μόνο και μόνο επειδή δεν μάσησα τις γελοίες εξηγήσεις του για την εκ πλαγίου («πούστικη» δεν λέγεται αυτή η μέθοδος στην αργκό, κυρ Νίκο μας;) και μέσω τερατωδώς παράλογων συσχετισμών υπονόμευση των ...«αποστατών τής ΛΑΕ».

Πίσσα και πούπουλα στην πουλημένη νομενκλατούρα τής Νέας Ιεράς Συμμαχίας!

Ανώνυμος είπε...

- Μπροστά στην ποδοσφαιρική ιδέα που ακούει στο όνομα Ουρουγουάη, ακόμα κι η Αργεντινή είναι υποκατάστατο (εξαιρετικά ακριβό αλλά υποκατάστατο). Είναι επίσης γεγονός ότι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική προσωπικότητα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, τη φανέλα αυτής της εθνικής έχει φορέσει (είχε μάλιστα και λίγη από ελληνική καταγωγή).

- Γιατί αποτυχημένο κιόλας ρε Θερσίτη το σεντενάριο; Καλό έχω την εντύπωση ότι είναι ως τώρα

- Το κόπα αμέρικα δε μπορεί να το παρακολουθήσει εύκολα κανείς λόγω της διαφοράς ώρας, το γιούρο που είναι εύκολο να το παρακολουθήσουμε εδώ, είναι απελπιστικά λίγο χωρίς τους αμερικάνους (δε λέω νοτιομερικάνους γιατί συμπαθείς μου είναι και οι μεξικάνοι αλλά και η-Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου-τίμια ποδοσφαιρικά ομάδα των ΗΠΑ). Αν όμως θέλει να τα συγκρίνει κάποιος, ας αναλογιστεί στις κερκίδες ποιανής διοργάνωσης θα ήθελε να βρεθεί. Νομίζω ότι εκεί το όποιο δίλημμα τελειώνει με καταλυτικό τρόπο.

- Το ποδόσφαιρο μπορεί να δώσει σε κάποιον πολλά πράγματα. Ηθογραφία, μαθήματα οικονομικής διαχείρισης, συνεργασία, μαθηματική σκέψη, φαντασία και να σου χαρίσει στιγμές συντροφικότητας, χαβαλέ, ακόμα και να ανεβάσει το επίπεδο στην ερωτική σου αισθητική αν για παράδειγμα βρίσκεσαι στις κερκίδες του Κόπα Αμέρικα ή σε μια λατινοαμερικάνικη κερκίδα στο μουντιάλ. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να μην το πάρεις πολύ σοβαρά.

- Ιδανικά, με το εξαιρετικά δύσκολο 4-1-3-2.

- Νομίζω ότι πιο πετυχημένο παράδειγμα κι από τη Μάντσεστερ θα ήταν η Ρεάλ ας όψεται όμως η τύχη.

- Δίνω σοβαρές πιθανότητες στην Αγγλία αλλά και στο Βέλγιο (διαχρονικά συμπαθής ομάδα). Στην υποστήριξη σκούρα τα πράγματα φέτος. Αναγκαστικά, μάλλον με την Ιταλία θα έλεγα. Μου τη σπάει γενικά η εθνική Ισπανίας αλλά αν είναι να το σηκώσει ο τεράστιος Χουανφράν παίζοντας σε όλα τα ματς βασικός, χαλάλι.

- Για το τέλος αφήνω την ιεροσυλία μου. Από το μουντιάλ του ΄86 μετά την ανάμνηση του Μαραντόνα, η ομάδα που ανακαλώ πιο γλυκά στη μνήμη είναι, όσο περνά ο καιρός, η Δανία.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον έχεις δίκαιο Σαραντάκο. Αλλά σε πληρώνουνε για όλα αυτά. Πώς γίνεται; Αυτό μένει αναπάντητο. Να είσαι καλά να περνάς καλά στις Ευρώπες. Ζήσε τη ζωούλα σου Σαραντάκο. Νοσταλγούμε (αμετάβατα) εδώ, μπαίνε να λες τα ετυμολογικά σου τρελέ μου.

σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που λέει ο Cos, τίποτε άλλο.

Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει έστω και μισή δήλωση προπονητή/ποδοσφαιριστή που να αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση; Δεν περιμένω και πολλά, αλλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω και μισός που έχει λίγο επαφή με την πραγματικότητα.

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

Τα μαλλιοτραβηγματα μεταξυ συριζαιων εχουν κι αυτα την αξια τους (λιγο πλακα,τραγικη ειρωνεια γενικως).

modesto είπε...

Ομολογω οτι η παρουσια του -ενος και μοναδικου, του θεου, του υπερτατου οντος, του γκουρου της γλωσσας, της μαγειρικης, του ποδοσφαιρου και του water ταβλι αναμεσα σε πολλα αλλα- με ιντριγκαρει.
θες η λογικη των σταδιων; θες το λιγοτερο κακο;
αντε νικολακι (το "ι" επιτηδες) μετα την ψηφο στο σαρκοζι για να μην βγει η λεπεν σε βλεπω και εδω να ψηφιζεις κυριακο για να μη βγει η ακροδεξια.

λαθραναγνώστης είπε...

Το "μικρότερο κακό", τελικά, είναι το μεταβατικό στάδιο του ρεφορμιστή για να φτάσει στην τελική (και επιθυμητή) ενσωμάτωση. Λάου -λάου που λένε!

Ανώνυμος είπε...

ΡΑ

ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΣΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΚΟΠΑ ΑΜΕΡΙΚΑ. MHN TO KANEΙΣ ΤΟ 2015. ΚΑΝΤΟ ΤΟ 2016 ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ ΤΗΣ ΒΡΖΑΖΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΝΙΚΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ. ΑΝΤ' ΑΥΤΟΥ ΤΟ ΠΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ.

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΦΕΤΟΣ.

ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ ΕΥΝΟΗΘΗΚΑΝ.

Η ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ. ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΧΙΛΗ.

ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΑ Η ΜΙΣΟΑΔΕΙΑ ΑΝ ΘΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΑ ΑΜΕΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΟΠΑ ΑΜΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ.

ΞΕΝΕΡΩΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΑ ΛΙΜΠΕΡΤΑΔΟΡΕΣ.

ΕΙΧΑΝΕ ΔΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΙΑ ΩΣ ΣΧΗΜΑ. ΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ REPEAT.

ΕΙΠΑΜΕ ΕΝΤΑΞΕΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΗ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΗΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.

ΕΧΟΥΝΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ. ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ.

ΧΑΧΑ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ.

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΟΤΕ ΒΡΕ ΛΑΓΕ. ΒΡΕ ΛΑΓΕ!!

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΤΕΣΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;

ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑ ΝΑ ΔΩ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

λαθραναγνώστης είπε...

Modesto,να μην ξεχνάμε και την ΕΑΔΕ του ΚΚ(ες)και του Κύρκου. Υπάρχουν καταβολές...........

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΡΞ 3:16

ΑΧΠ

modesto είπε...

εδω ειμαι, απλα ελειπαν τα μπουμπουκια και δεν ειχε νοημα να τους τρολαρω, ουτε να επαναλαμβανω πραγματα που συμφωνω.
ομως τις τελευταιες μερες γινονται πολλα αδερφακι νωντα (που ελεγε και μια ψυχη).
τα τσυριζοτρολ μετα απο μακρα αποχη εμφανιστηκαν ξαφνικα "μαζικα", την ωρα που το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ προσπαθουν και μεσα στο καλοκαιρι να ξεσηκωσουν τον κοσμο, την ωρα που φιλης και οι νεκραναστες της πλατειας (ειδες λεξοπλασια σαραντακε;;; με παραδεχεσαι;;;) κανουν το παν να τους βγαλουν απο την ανυπαρξια μπας και μαζευτουν στην πλατεια.
μια πλατεια που ξαναβγαινει στην επιφανεια την ωρα που ηρθε στην χωρα ο ποιο επιτυχημενος ενορχστρωτης πλατειας ever.
μαφιοζικες εκτελεσεις σε πλατειες δρομους.....μια ωραια ατμοσφαιρα

εχω την εντυπωση οτι οι σαραντακοι καταλαβαν οτι παρανοιξαν τα φτερα τους και προσπαθουν να το μαζεψουν, για αυτο και η κοτα στους τουρκους και αλλα πολλα.

χωρις πρωτοτυπια αλλα αν δεν ηταν τοσο τραγικα τα πραγματα θα ριχναμε πολυ γελιο

μου εκανε εντυπωση μια ομως αποστροφη του LeftG700.
το νικολακι το σαραντακο οταν του τα χωναμε και στο leninreloaded μας επρηζε τα απαυτα οτι ηταν συνεργατης στην χρυσ_αυγη και για οτι προβοκατορικα ψεμματα ελεγε, εφταιγαν οι λαθος του πληροφοριες.
τελικα ομως -συμφωνα με τον LeftG700- δεν ειναι απλα συνεργατης, αλλα ειχε και χρεωση να διωξει τους μη αρεστους. καταλαβαινω οτι ο LeftG700 μαλλον γραφει για το μπλογκ του νικολακι αλλα μονο και μονο η αιτιολογια ειναι υπεραρκετη

επομενως το νικολακι δεν γραφει ως απλος οπαδος του τσυριζα και "συνεργατης" της χρυσ_αυγης, αλλα γραφει εχοντας την ιδιοτητα στελεχους του μαγαζακιου.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΓΡΑΦΕ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΜΕ ΧΡΕΩΣΗ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ. ΑΡΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΛΑ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ.
να θυμηθω τι εγραφε για την αλεκα; υπαρχουν ακομα στο reloaded, ας τα ξαναδουμε να θαυμασουμε την τσυριζαιικη πουστια.
στην τρυπα σου νικολακι

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
zoot horn rollo είπε...

Με ενα ωραιο επιθετικο φαουλ στο 1-0, δε παραβλεπεται, ηταν φανερο.
Μπα οταν τρεχουν,σουταρουν κτλ ειναι καλοι οι μαυροι και οι αλγερινοι, μαροκινοι κ.α. Μετα...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ας πούμε ετεροχρονισμένα μερικά πράγματα.

Όταν μιλάμε για τις απουσίες από αυτό το Γιούρο, είναι πιο λογικό να ξεκινάμε από τις πρωταθλήτριες. Ολλανδία, Ελλάδα και Δανία (που είχε πάει στη θέση της Γιουγκοσλαβίας το 92') και μετά οι υπόλοιποι. Η προκριματική φάση απέδειξε βέβαια ότι, παρά την αύξηση των ομάδων, τα φαβορί δεν έχουν τίποτα εξασφαλισμένο, αν δεν παίξουν μπάλα. Τίποτα όμως δε δικαιολογεί την αύξηση των ομάδων από έναν τόσο βολικό αριθμό (16) στο 24, που δημιουργεί μια σειρά προβλήματα (και θα φανεί και στη συνέχεια της διοργάνωσης).

Δεν ανέφερα τίποτα για Βαράν, κτλ, γιατί δεν κάνω αφιέρωμα, με όλες τις απουσίες και τα νέα των ομάδων. Έμεινα στην υπόθεση Μπενζεμά, γιατί είναι σκάνδαλο, που μπορεί να επηρεάσει και εξωαγωνιστικά την ομάδα. Ο Μπενζεμά είναι απαράδεκτος κι αυτό δεν έχει να κάνει με το χρώμα του. Αν δεν ήταν ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής (που έχει να κάνει με την ταξική του θέση) πιθανότατα θα ήταν ήδη στη φυλακή. Αυτό δεν αναιρεί στο παραμικρό το ρατσισμό που υπάρχει σε κάποιες εθνικές, με αποικίες (όπως η Γαλλία κι η Ολλανδία) ή στη διαφορετική περίπτωση της Γερμανίας, με την ιντερ-νάσιοναλ μάνσαφτ.

http://atexnos.gr/kinder-ekplhjh/

Τώρα πώς ακριβώς θα βοηθήσει μια αθλητική επιτυχία στην εξαφάνιση του ρατσισμού, ομολογώ πως διαφεύγει από τη δική μου αντιληπτική ικανότητα. Μπορούμε να το κρίνουμε και στα καθ' ημάς, κατά πόσο μειώθηκε ο ρατσισμός από την πετυχημένη καριέρα του Σχορτσιανίτη πχ ή του Αντετοκούμπο. Ή κατά πόσο αυτές οι περιπτώσεις λειτουργούν σαν εξαιρέσεις που κρύβουν (ενώ στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν) τον κανόνα. Εκτός κι αν μας έχει μείνει συνήθεια από την πολιτική και ψάχνουμε να βρούμε με το ζόρι επιχειρήματα για να στηρίξουμε το γαλλογερμανικό άξονα.

Κατά τα άλλα.

Ανώνυμε, συμφωνώ με το υστερόγραφό σου και με την αισιοδοξία για την Πορτογαλία, αν και -λογικώς εχόντων των πραγμάτων- θα έχει δύσκολα σταυρώματα ήδη από τη φάση των 16 (από τον όμιλο Ιταλίας, Βελγίου). Επίσης είναι ορατό ενδεχόμενο ένας προημιτελικός Γερμανίας-Ιταλίας (ζευγάρι όπου οι δεύτεροι έχουν την παράδοση με το μέρος τους) ή Γερμανίας-Βελγίου, οπότε δεν το λες και περίπατο ως τα ημιτελικά (όπου θα βρουν λογικά τη Γαλλία). Το ταμπλό ευνοεί μάλλον την Ισπανία στα σταυρώματα (η οποία όμως έχει πονηρό όμιλο) και δευτερευόντως την Αγγλία (αν υπερβεί ποτέ τον εαυτό της).

-Το (κάτι σαν) Κόπα Αμέρικα, και στην ουσία ποδοσφαιρική βερσιόν των Παναμερικανικών Αγώνων, μέχρι στιγμής δίνει φτωχό θέαμα. Κι ένα μεγαλοπρεπή αποκλεισμό της... ουρουγουανικής ποδοσφαιρικής ιδέας, με το Σουάρες να δαγκώνει τον πάγκο από τα νεύρα του, επειδή δεν μπήκε να παίξει. Είδες η Βενεζουέλα;

-Τίτσι, αν εννοείς στο σήμερα, θα τις κυνηγήσουμε μάλλον με το ψαροντούφεκο (αλλά κάτι μπορεί να βρούμε). Όσο πιο πίσω πάει κανείς πάντως, τόσο περισσότερα σχόλια μπορεί να βρει.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς ένα μεγάλο μπράβο στη Βενεζουέλα αλλά επίσης προφανώς η Ιδέα είναι υπεράνω κάποιων τυχαίων αποτελεσμάτων. Και μπράβο στον Ταμπάρες για τη μη χρησιμοποίηση του Σουάρεζ αν και εφόσον το έκρινε όντως ανέτοιμο και δεν ήθελε να ρισκάρει την υγεία του παίκτη που η μόνη μελανή σελίδα της καριέρας του είναι ο σύλλογος στον οποίο παίζει εσχάτως.

Πάντως θα επιμείνω ότι καλούτσικο το βλέπω το θέαμα.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ναι, στο σήμερα αναφέρομαι, αν βρέθηκε έστω και μισός που να πει "γίνονται και κάτι απεργίες εδώ". Είναι τραγικό το επίπεδο το γνωρίζω, δεν είναι να περιμένεις τίποτα.

Τώρα απ'την άλλη όσον αφορά δηλώσεις διάβασα στην Μοντ ότι ο Ολάντ τσίταρε Τορέζ (ναι, δεν είναι μόνο ο Αλέξης):

http://www.lemonde.fr/idees/article/2016/06/09/a-la-sncf-pourquoi-la-cgt-s-entete-t-elle_4944447_3232.html

Βέβαια κάπου στο τέλος δεν βγάζει και πολύ νόημα ο γραφιάς όταν προσπαθεί να αντιπαραθέσει την δήλωση Ολάντ με την ορίτζιναλ (κακή επιλογή έτσι κι αλλιώς για τους σκοπούς του άρθρου), αλλά δεν βαριέσαι, δύσκολο το επάγγελμα του opinion leader υπαλληλάκου των αστών την σήμερον.

Ijon Tichy

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΧΑΜΕΣ.

ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΕΛΙΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΣΠΡΩΧΤΗ ΤΗΝ ΠΑΝΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ. ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Θερσίτη ήταν φανερά καλύτερη η Γαλλία. Τα είχαν φτύσει από το τέλος του πρώτου οι Ρουμάνοι.

Χθες είδαμε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις παίχτου μετά το 2000. Σε κάθε κοντρόλ του Payet χαιρόμουν, χαμογελούσα. Όταν δε βγήκε αλλαγή και συγκινήθηκε από την αναγνώριση που πήρε -και την ήθελε- ένιωσα πράγματα που δεν τα βλέπεις στα ματσάκια της λίγδας. Αυτά τα ματσάκια όπου σχολιάζουμε κυρίως την διαιτησία. Και δεν μπορεί να μένεις σε τέτοια διαιτησία μετά από τέτοια εμφάνιση. Χώρια το γκολ που μας χάρισε και με έκανε να παραμιλάω για δυο λεπτά. Ας ξεμπουκώσουμε από τη μιζέρια της σουπερ-λίγδας και ας απολαύσουμε το τηλε-θέαμά μας.

σαπόρ τουτούρκι

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εντάξει ρα, τόσος αντιμπαρτσελονισμός είναι στα όρια του χυδαίου αντικομμουνισμού.

Κι όπως (έμαθα χτες ότι) λέει ένα σύνθημα των οπαδών της Γουεστ Χαμ για τον Παγέτ: he 's better than Zidane...!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΛΛΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

ΕΙΝΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΤΕΡΕΙ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Όπως καταλαβαίνεις Νίκο έχουμε τελείως διαφορετική ερμηνεία των γεγονότων. Προφανώς αποδέχεσαι τις βασικές αρχές του άρθρου της Μοντ για το SNCF που συνοψίζεται στο "τι θέλουν κι απεργούν αυτοί; για άλλους είναι ο νόμος". Απ'την άλλη το από πότε το ενδεχόμενο συμβιβασμού (ξεκάθαρα αρνητικού για τους εργάτες με τα μέχρι τώρα δεδομένα) σημαίνει και ότι ο συμβιβασμός είναι καθολική επιλογή αλλά και ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων δεν το γνωρίζω, αλλά δεν έχω περάσει κι από συριζα.

Βλέπω πάντως ότι ήδη κάνεις πρόβες για τα όσα θα φέρουν κι οι δικοί σου εδώ, τώρα που έσκασε κι η είδηση για την lafarge.

Ijon Tichy

modesto είπε...

το ποσο "ωραια" το περναει το νικολακι το ειδατε;
απο οτι φαινεται και μαλλον και ισως η cgt το παει για συμβιβασμο....ειναι μελος της ΠΣΟ αρα να και το ΚΚΕ.
α ρε ξεφτυλα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Τίτσι, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικοτήτων που θα έχουν το θάρρος της γνώμης και θα σηκώσουν το βάρος να πουν κάτι, αλλά και πώς το σύστημα κλείνει προσεκτικά κάθε πιθανή χαραμάδα για να εξασφαλίσει ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Σήμερα πχ στους τελικούς του ΝΒΑ συνέβη αυτό (που δεν ξεκινάει από παίκτες κι επίσης σιγά το επικίνδυνο μήνυμα που περνάει), αλλά δεν έπαιξε ποτέ στις κάμερες που κάλυπταν το παιχνίδι. Έπιασαν ξανά το δόγμα no politica...

http://www.contra.gr/Basketball/USA/NBA/eisvoleas-me-politiko-mhnyma-sto-kavaliers-oyoriors.4111529.html

LeftG700 είπε...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΣAΡΑΝΤΑΚΟΣ; (με αφορμή ένα σχόλιο του modesto)


Έγραψε ο modesto σε ένα σχόλιό του, ανάμεσα σε άλλα:

μου εκανε εντυπωση μια ομως αποστροφη του LeftG700.
το νικολακι το σαραντακο οταν του τα χωναμε και στο leninreloaded μας επρηζε τα απαυτα οτι ηταν συνεργατης στην χρυσ_αυγη και για οτι προβοκατορικα ψεμματα ελεγε, εφταιγαν οι λαθος του πληροφοριες.
τελικα ομως -συμφωνα με τον LeftG700- δεν ειναι απλα συνεργατης, αλλα ειχε και χρεωση να διωξει τους μη αρεστους. καταλαβαινω οτι ο LeftG700 μαλλον γραφει για το μπλογκ του νικολακι αλλα μονο και μονο η αιτιολογια ειναι υπεραρκετη

επομενως το νικολακι δεν γραφει ως απλος οπαδος του τσυριζα και "συνεργατης" της χρυσ_αυγης, αλλα γραφει εχοντας την ιδιοτητα στελεχους του μαγαζακιου.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΓΡΑΦΕ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΜΕ ΧΡΕΩΣΗ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ. ΑΡΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΛΑ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ.
να θυμηθω τι εγραφε για την αλεκα; υπαρχουν ακομα στο reloaded, ας τα ξαναδουμε να θαυμασουμε την τσυριζαιικη πουστια.
στην τρυπα σου νικολακι

*****

Ακούστε δυο λόγια πάνω σ’ αυτό, φίλοι τού ΚΚΕ (έστω και με την έννοια της αποστροφής τού Λένιν «να διδάσκεστε από τους εχθρούς», αφού μερικοί με θεωρείτε τον εχθρό Νο1):

Ο φίλος modesto (αν δεν με απατά η μνήμη μου, παλιός γνώριμος από το τσαρδί μας) κάνει ένα λάθος που το κάνετε πολλοί. Είναι το λάθος τού απλουστευμένου αναγωγισμού, όπου από την πολύ απλούστευση καταντάει στο τέλος σκέτος απλοϊκός και χυδαίος αναγωγισμός (όποιος δεν είναι υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου είναι υπέρ της δικτατορίας τής αστικής τάξης, άρα => ότι είναι και υπέρ τού φασισμού που αποτελεί την πιο ωμή και απροκάλυπτη μορφή τής αστικής εξουσίας).

Δεν έχει καμία σχέση με χρυσ_αυγη ο Σαραντάκος. Κάτι τέτοιο είναι εξωφρενικό να το ισχυρίζεται στα σοβαρά κανείς. Και από πολιτική άποψη είναι κάτι χειρότερο από έγκλημα: είναι λάθος!

Ο Σαραντάκος ανήκει στην πολυπληθή κατηγορία τών πολιτισμικά και μόνον αριστερών. Και τι είναι ένας πολιτισμικά και μόνον αριστερός; Δεν είναι τίποτε περισσότερο από έναν φιλελεύθερο (με την αστική έννοια του όρου) της αριστερής πτέρυγας. Μπορείτε να τον πείτε και ακροαριστερό τού ακραίου κέντρου. Έτσι λοιπόν:


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΣAΡΑΝΤΑΚΟΣ; (με αφορμή ένα σχόλιο του modesto) ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ


Ο Σαραντάκος (όπως και όλοι οι Σαραντάκοι τού κόσμου τούτου, δεν έχω τίποτε προσωπικά μαζί του) είναι ένθερμος υποστηρικτής κάθε μέτρου αστικοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού: από την κατάργηση των παρελάσεων και το ξεκρέμασμα των εικόνων, μέχρι το σύμφωνο συμβίωσης και την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα. Φυσικά, όπως κάθε φιλελεύθερος της αριστερής πτέρυγας αυτής τής παράταξης, είναι και υπέρ της δικαιότερης αμοιβής τών εργαζομένων, είναι εναντίον της λιτότητας, εναντίον τού τρισκατάρατου νεοφιλελευθερισμού (που δεν είναι τίποτε άλλο από τον φιλελευθερισμό τής εποχής μας), υπέρ του κράτους πρόνοιας και γενικά όλων τών ευρωπαϊκών φιλολαϊκών κατακτήσεων. Άσχετα αν πολλά από αυτά μάς βρίσκουν σύμφωνους, δεν χωράει αμφιβολία ότι στρατηγικά, από την άποψη δηλαδή τού μήκους τού δρόμου που πρέπει να διανυθεί, είναι εχθρός μας. Γιατί εμείς έχουμε σκοπό να τραβήξουμε τη χάραξη του δρόμου πολύ πιο πέρα από όσο έχει αυτός στο μυαλό του. Αλλά είναι τέτοιου τύπου εχθρός. Είναι εύκολο να τον βαφτίσετε τέρας με δύο κεφάλια που βγάζει φωτιές από το στόμα, αλλά δεν ωφελεί, πιστέψτε με! Ίσα-ίσα: εμφανίζοντάς τον περίπου ως έναν πιο καλό και μορφωμένο Κασιδιάρη, τον καθιστάτε συμπαθή κι εσείς βγαίνετε στην καλύτερη περίπτωση παραμυθάδες και στη χειρότερη αισχροί συκοφάντες. Το χειρότερο; Δυσκολεύετε πολύ αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο: να κάνετε να φανεί σε όποιον έχει απροκατάληπτα μάτια το δηλητήριο που κρύβει κάτω από τα μειλίχια λόγια του και ο αντικομμουνισμός του, τον οποίο, όπως όλοι οι αντικομμουνιστές με πολιτικά, τον κρύβει μέσα σε καταγγελίες και αποκηρύξεις τού ‘‘σταλινισμού’’ (η προσωπική μου εμπειρία από τη μεταχείριση που μου επιφύλαξε στο τσαρδί του δείχνει πόσο ‘‘αντισταλινικός’’ είναι –my ass!).

Γράφει ο modesto:

στην τρυπα σου νικολακι

Αυτό κι αν είναι λάθος! Αντί να παρακαλάτε να σας έρχεται εδώ όσο πιο συχνά γίνεται, θέλετε να τον διώξετε! Βρε μπουμπούνες (με την καλή έννοια), δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι συχνά ο καλύτερος τρόπος να ξεμπροστιάζεις τους αριστεροφιλελεύθερους είναι να τους αφήνεις να μιλάνε με τις ώρες; Δεν το είχατε καταλάβει όταν σας επισκεπτόταν στον Αντώνη (Lenin Reloaded), ούτε μετά από τόσο καιρό δεν το πιάνετε;

Δώστε του κάθε περιθώριο να μιλάει. Κάντε ακόμα και τα στραβά μάτια όταν υπερβαίνει το πεντάλεπτο για την τοποθέτησή του. Αλλά, εννοείται: να τον κάνετε να τοποθετείται σε θέσεις δικές σας, όχι να έρχεται εδώ και να μας λέει την αχρείαστη πληροφορία τής ημέρας –λόγου χάρη πώς ...προφέρεται σωστά το όνομα Deschamps! (Λένιν μου φύλαγε μην πω καμιά βαριά κουβέντα!). Και σας προτείνω και το άλλο:

Ανταλλάξτε επισκέψεις! Πηγαίνετε στο τσαρδί του! Όχι για να γιουχάρετε, αλλά για να τον ξεμπροστιάσετε, όμορφα και καλά. Αυτό είναι που δεν μπορεί. Κι αν ξεφορτωθεί έναν όπως ξεφορτώθηκε εμένα, να πάει άλλος. Και μετά άλλος. Στο τσαρδί του μπαινοβγαίνουν πολλοί. Αρκετοί από αυτούς από αυτούς δεν είναι σαν τα μούτρα του. Απλώς, δεν τον έχουν πάρει χαμπάρι. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό! Βγάλτε του τον αριστερό φερετζέ και αφήστε τον να φανεί όπως είναι: ένας θλιβερός πολιτικός παλιάτσος με μουτσούνα αριστερού. Κάντε το δηλαδή όπως σάς προτείνει ο Μπογιό και μην χαρίζετε την έννοια του αριστερού και της Αριστεράς σε ξεπουλημένους σφετεριστές τών οραμάτων μας!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

LEFTY

ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΕΣΕΝΑ. ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Απέθαντος είπε...

Είναι τρελλοί αυτοί οι αριστεροί!

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλε μου Θερσίτη,


Από μένα για σένα: ♪ ♪ ♪ ♪ ♪


Τα λέμε (ποιος ξέρει; ίσως κάποια μέρα να καταλάβεις τη γλώσσα που μιλάω...)

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝΕ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ.

2 ΣΤΑ 2 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΦΤΥ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΣΟΥ.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΩ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΦΑΖΑΝΙΕΣ ΣΟΥ.

ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΣΟΥ Ο ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ ΣΕ ΚΑΜΕ ΡΟΜΠΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.

http://www.sport24.gr/football/Euro/Euro2016/proklhtiko-pano-kata-ths-elladas-apo-alvanous-sthn-eksedra.4112077.html

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Είναι δεδομένο αυτό που λες σφυροδρέπανε, το euro θα χρησιμοποιηθεί ώστε να θαφτούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις, και να παρουσιαστεί μια εικόνα "κανονικότητας".

Νίκο, την ξέρουμε την επιμπιστοσύνη σου και την στήριξή σου (και του πολιτικού σου χώρου εν γένει) στους συντρόφους σου Ολάντ, Βλας και σια, και τον αγώνα που δίνουν εναντίον των βολεμένων που δεν ξέρουν γιατί φωνάζουν (σαν αυτούς της sncf), δεν χρειάζεται να τα γράφεις 100 φορές.

Ijon Tichy

modesto είπε...

για να το ληγουμε και να ξεμπερδευουμε χωριες τρολιες και συριζιες.
ο σαραντακος ειναι απο τα σκυλια του συριζα που σκοπο και μονο εχει, με το δηθεν κουλτουρε ηπιο στυλακι του, να μιλαει και να λεει αυτα τα ωραια για το ΚΚΕ και μετα οταν πιανεται με την γιδα στη πλατη να τα γυρναει και να λεει "δεν ηταν καλες οι πηγες μου" κτλ κτλ.

ανηκει σε αυτη τη συνωμοταξια "αριστερων" κασιδιαριδων, των βαθια αντικουμμουνιστων, γιατι απλα το ΚΚΕ ειναι πολυ πανω απο αυτον και οτι ειναι πανω απο εγωκεντρικους, ημιμαθεις, προσπαθουν να το κατεβασουν να το φερουν στο υψος τους (στον πατο δλδ) για να μη νοιωθουν μειονεκτικα.

αν και εδω αδικω λιγο τον κασιδιαρη γιατι αυτος ειναι ναζι (το δειχνουν οι αγκυλωτοι στα χερια του) αντικομμουνιστης και το λεει φορα παρτιδα.
οι σαραντακοι αυτου του κοσμου ομως δεν εχουν ουτε αυτο, μια ζωη στη βουτηγμενοι στη γλιτσα του οπορτουνισμου προσπαθωντας να τραβηξουν τους κομμουνιστες στον ιδεολογικο τους βουρκο.

σου εχω μια προταση λοιπον μεγαλε διανοητη, υπερτατε γνωστη της γλωσσας (ελληνικης και γαλλικης). να βρεις μια λεξη στα ελληνικα που να περιγραφει πως λεγεται η ξεφτιλα της γκρουπας σου για το ελληνικο, η καταντια για τις συνταξεις, την προστυχια του ασφαλιστικου.
ποσο χαλες πρεπει να αισθανεσαι που υπερασπιζεσαι καποιους που υποσχοντουσαν οτι το 2015 δεν θα υπαρχει ενφια και τωρα παει μεχρι το 2033.
ποσο γλειωδεις πρεπει να εισαι για να μην εχεις τα κακαλα να βγεις και να πεις οτι μεχρι να γινουμε κυβερνηση σας ελεγα οτι το ταιπεδ θα καταργηθει θα πανε φυλακη και τωρα τα πουλατε ολα (πλην αιγιαλων και αρχαιολογικων χωρων) για 99 χρονια; οταν λεω εσυ, εννοω την κυβερνηση σου και εσενα που δεν εχεις φυγει σαν τον λεφτ ας πουμε.

φυσικα και δεν περιμενω απαντηση, δεν περιμενω να μου βρεις λεξεις που να περιγραφουν την ξεφτιλα σας.

θα σε παραδεχτω ομως αν πας σε ενα παππου των 600 ευρω και του πεις καταμουτρα οτι εσυ με την ψηφο σου εισαι υπευθυνος που χανει το εκας, να βγεις και να πεις οτι εσυ και η ψηφος σου ειστε υπευθυνοι για τον φπα στο 24%, να πας και να πεις σε εναν που εχει αναγκη εγχειρησης οτι πρεπει να τα σκασει γιατι δεν εχουν ουτε γαζες τα νοσοκομεια, αλλα πλεον τα φαρμακα θα τα πουλανε και τα σουπερ μαρκετ. να βγεις και να πεις για το αφορολογητο των 12000 και να εξηγησεις γιατι ενας μισθωτος των 900 ευρω πληρωνει 100ευρω εξτρα εφορια.

αλλα ολα αυτα προυποθετουν τσιπα και ηθικη. μηπως να ξανακοιταξεις τα κοιταπια σου να δεις τι σημαινουν αυτες οι λεξεις και να τις δημοσιευσεις στην χρυσ_αυγη και να κανεις ενα γκαλοπ ποσοι απο τους σοσιαλφασιστες που την διαβαζουν ξερουν τι σημαινουν.

Υ.Γ. στις επομενες εκλογες θα μας φερετε τα ματ στα σχολεια ή θα συνεχισετε τους τραμπουκισμους με τα δεκανικια σας;;;;;

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Μεγαλη ιδεα εχουν για τον εαυτο τους καποιοι ....
ακου " Νο1 εχθροι " μας !!!
Εξακολουθουν να ειναι τετοιοι η ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ μας και ο Ιμπεριαλισμος ...μην παραμυθιαζεστε ρε
ΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Κι αυτο για τους εργατες που μας διαβαζουν :

https://syndikatoergazomenonfarmakoukallyntikousynafonepaggelmaton.wordpress.com/2016/05/14/%CE%B7-%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-viral%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84/

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε Νίκο, ντάξει, το πρώτο διάστημα της ΠΦΑ άντε να πω ότι πούλαγαν κάπως αυτές οι μπούρδες, τώρα σε ποιόν απευθύνεστε; Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και σταματήστε να αυτοξεφτιλίζεστε. Πες το και στον φίλο σου τον "ταξικό αποστάτη" (γιατί και στο θέμα της lafarge πάλι με το ΚΚ Γαλλίας υποθέτω πως είσαι).

Ijon Tichy

λαθραναγνώστης είπε...

"KK Γαλλίας"......
Σαν ανέκδοτο ακούγεται.......!
On ecrit "communist", et prononce "capitalist"!

LeftG700 είπε...

@Γκεόργκυ Ζούκωφ:


Στρατάρχα μου,

Δεν είχα πάντα τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου. Ένας δικός σου μου φούσκωσε τα μυαλά... ;-) :-)


Τα λέμε

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αδελφικές σχέσεις με το ΚΚΓαλλίας

Κύλησε ο τέτζερης και βρήκε το καπάκι…

κι εγώ προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη συγγένεια μαζί τους

Όμοιος ομοίω αεί πελάζει…

Αλλά ως τότε, παρακαλώ, στα γαλλικά είναι communiste και capitaliste, με e στο τέλος.

Έμαθα και μαστορεύω και γ#μ# το μάστορά μου…

Ήγουν: σαραντακίες…

Θυμόσοφος

λαθραναγνώστης είπε...

Ακριβώς έτσι είναι όπως τα λες Ν.Σαραντάκο.
"Κάπως μαζικό" είναι το ΚΚΓ.
Από κραταιό ΚΚ, κατάντησε....."κάπως μαζικό", ανυπόληπτο δεκανίκι της σοσιαλδημοκρατίας, αφού πρώτα προσέφερε απλόχερα τις υπηρεσίες του στην αστική τάξη, εισάγοντας τον αντικομμουνισμό, με αριστερό πρόσωπο, σε κοινωνικούς χώρους όπου η επώνυμη δεξιά, ούτε στο όνειρό της δεν μπορούσε να απευθυνθεί.

Υ.Γ Για το e στα communiste και capitaliste, να με συγχωρείς. Τα Γαλλικά μου είναι πενιχρά και τα μπέρδεψα με τα Αγγλικά.

Ανώνυμος είπε...

Όχι θα μας αγοράσουν τσιχλόφουσκες, ρώτα τον ταξικό αποστάτη για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μόνο τρου κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη είναι ο συριζα, μην ακούς κανέναν. Τους έχει πάρει σβάρνα τους κουκουέδες ο αέρας του Ολάντ, του Βαλς και της Κομρί. Μάθετέ τους μπαλίτσα να μην νιώθουν μειονεκτικά κιόλας ότι μπροστά στις δικές σας 7500 σελίδες δεν φτουράνε μία.

Ijon Tichy

AGIS είπε...

Σαραντάκος: "έχω εμπιστοσύνη σε αυτούς που θεωρώ συντρόφους μου, δίνουν έναν υπέροχο αγώνα έχοντας φτάσει στα όρια της αντοχής τους"
"όταν λέω "συντρόφους" μου το ξέρεις πως εννοώ το ΚΚΓαλλίας"

Είναι προφανές ότι το ζήτημα δεν αφορά τα όρια αντοχής των "συντρόφων σου του ΚΚ Γαλλίας" που "εμπιστεύεσαι". Εσύ τους "εμπιστεύεσαι", αλλά εσένα ποιος να σε "εμπιστευτεί"; Καταρχήν αυτοί, είναι γνωστό κι από τους εγχώριους "συντρόφους σου", ότι μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης πέφτουν. Υπερηφανευόμενοι μάλιστα που άντεξαν και 17 ώρες. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον βγάλουν και αυτοβιογραφίες: "17 ηρωικές ώρες - σελίδες από τη ζωή και τη δράση με το Νέο-ΕΑΜ - διαπραγμάτευση πέρα από τα όρια της αντοχής".
Για να κόψουμε ομως την πλάκα, το ζήτημα δεν αφορά αυτούς, αφορά την αγωνιστική αντοχή της γαλλικής εργατικής τάξης για την οποία αντοχή δεν είσαι αρμόδιος ούτε εσύ ούτε οι "σύντροφοι που εμπιστεύεσαι".
Και δεν θα κάνουμε εδώ αντιπαράθεση γύρω από τα "όρια αντοχής" των άλλων, αλλά και μόνο η "μονομερής" εκ μέρους σου επίκλησή τους είναι προκλητική.
"Ο Τορέζ έλεγε", δια στόματος Ολάντ, το οποίο υποστηρίζεις σπεύδοντας να διευκρινίσεις ότι όμως εσένα "οι σύντροφοί σου" είναι άλλοι. Και εξονόματος των "συντρόφων σου" συμπληρώνεις αυτό που "ο Ολαντ είπε ότι ο Τορέζ έλεγε" με τα "όρια αντοχής των συντρόφων σου".
Από την άλλη η επίκληση του Τορέζ από τον "μη-σύντροφό σου" και δική σου επίκληση των "ορίων αντοχής των συντρόφων σου" ολοκληρώνονται με την επίκληση, από τη γαλλική κυβέρνηση, των "εθνικών προτεραιοτήτων" και των συνακόλουθων απειλών εναντίον όσων εξακολουθούν να διαθέτουν "όρια αντοχής" μεγαλύτερα από τα δικά σου και των "συντρόφων σου", όσων δεν ψήνονται από όσα "ο Ολάντ είπε ότι ο Τορέζ έλεγε" και όσων διαβλέπουν ότι η πραγματική "εθνική προτεραιότητα" του γαλλικού καπιταλισμού είναι το πέρασμα του νόμου κομρί.
Κι απέναντι σε αυτήν την "εθνική προτεραιότητα" της γαλλικής αστικής τάξης αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται για την Τρίτη, 14 του μήνα, πανεθνική μέρα δράσης στο Παρίσι με νέες κατηγορίες εργαζομένων να μπαίνουν στον συνεχιζόμενο απεργιακό αγώνα.
Όσο για το νομοσχέδιο, έρχεται ξανά στη γερουσία στις 23 Ιούνη.
Αυτό είναι το σημείο όπου βρίσκονται τα πράγματα, οπότε να τα αφήσεις αυτά που ξέρεις και για τον "Ολάντ που είπε ότι ο Τορέζ έλεγε", και για "κλάδους που ε κάτι πήραν" και για τα "όρια αντοχής των συντρόφων σου".
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8928332
Απέναντι στα "όρια αντοχής των συντρόφων σου" βρίσκονται τα όρια αντοχής της καθημερινής ζωής της εργατικής τάξης, τα οποία ο προωθούμενος νόμος κι η εφαρμογή του δεν πρόκειται ούτε να τα επικαλεστούν ούτε να τα σεβαστούν.


AGIS είπε...

Όσο για το τι εκφράζει ο Σαραντάκος κι ο κάθε Σαραντάκος, καλό γι' αρχή είναι αυτό του Ένγκελς από δω:
http://fadomduck2.blogspot.gr/2016/06/blog-post_65.html

Με τη διαφορά ότι ούτε κι αυτό μπορεί να αποτελέσει πλυντήριο για τον κάθε Σαραντάκο: Δεν είναι ότι "την πατήσανε", δεν είναι ότι "δεν το ξέρανε", είναι ότι ενσυνείδητα υποδύθηκαν και υποδύονται το ρόλο του "ακραίου κόμματος" που όμως φευ! βρίσκεται στη "διακυβέρνηση σε µια εποχή όπου το κίνηµα δεν είναι ακόµη ώριµο για την κυριαρχία της τάξης που εκπροσωπεί και για την εφαρµογή των µέτρων που απαιτεί η κυριαρχία αυτής της τάξης". Στην πραγματικότητα όμως υποδύονται αυτό το ρόλο ακριβώς προκειμένου να καθυστερήσουν αυτή την ωρίμανση και να αποσείσουν την κυριαρχία της τάξης που δεν εκπροσωπούν και τα μέτρα που απαιτεί η κυριαρχία αυτής της τάξης.

ΥΓ@modesto
Δεν προσφέρει τίποτα η χρησιμοποίηση των Κασιδιάρηδων σαν μέτρο σύγκρισης του οπορτουνισμού, ίσα-ίσα η αναγόρευσή τους σε μέτρο σύγκρισης τούς δίνει και αγοραία τιμή αναντίστοιχη με την πραγματική ανταλλακτική τους αξία, πόσο μάλλον που μ' αυτή την αναγόρευση φτάνεις όπως σου φαίνεται να τους "αδικείς" κι αναγκάζεσαι κατόπιν και να "συνηγορήσεις" υπέρ της ναζιστικής τους "συνέπειας". Μόνο που η "συνέπεια" αυτή είναι γενική και ολοκληρωμένη επιτομή του οπορτουνισμού, που μόλις είχες βάλει στο στόχαστρο, περιλαμβάνει στο περιεχόμενό της "λουλούδια" στους απεργούς του Ασπρόπυργου και συκοφάντησή τους στους συναδέλφους τους του Βόλου, αντικαπιταλιστική ρητορική για λογαριασμό του χρηματιστικού κεφαλαίου, κάθε είδους ψευτιά κι απάτη εωσότου ο λαός στρατευτεί ενργητικά στο στόχο τους: να πνιγεί με τα ίδια του τα χέρια.
Κι αυτή είναι η διαφορά του ναζιστικού οπορτουνισμού από τον "δικό μας" αριστερό οπορτουνισμό. Ο δεύτερος ποντάρει στην παθητικοποίηση, την κούραση, την αποστράτευση των εργαζομένων από τον αγώνα κατά της κυριαρχίας του κεφαλαίου και των συνεπειών της, ο πρώτος επιδιώκει την ενεργητική στράτευσή τους στην υπόθεση της κυριαρχίας των εκμεταλλευτών τους όταν η παθητικοποίηση παύει ν' αποδίδει καρπούς.

Κοντολογίς, καλό είναι τα λόγια να ταιριάζουν στο μπόι των πραγμάτων. Τα χαμηλά είναι ντροπαλά και τα περίσσια ψεύτικα.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Με την Χριστιανικη Δημοκρατια και τον Καζακη δλδ δεν αισθανεσαι συγγενεια ? Κριμα γιατι μαζι με ΠιΛαφ και ΑΝΤΑΡΣΥ-ρισα θα φκιαξουν τωρα κοντα ενα τεραστιο και μαζικο αντιμνημονιακο μετωπο με λαοθαλασσες πιστων και ΘΑ προτεινουν καταργηση μνημονιων με ενα αρθρο και ενα νομο (σκισιμο) και θα μεινετε παλι στο 4% εκει στον ΣΥΡΙΖΑ .
Ολο σε κουτσα αλογα πονταρεις ...

(στα γαλλικα τον ξερεις τον κομμουνισμο ,στα ελληνικα χωλαινεις λιγο Νικο)

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πούλα κι άλλο τρέλα Νικόλα, όπως λέει κι ένα γνωστό ρητό, άμα έχεις ξεφτιλιστεί πάρα πολύ, μπορείς να ξεφτιλιστείς ακόμη περισσότερο. Οι παλιοί πασόκοι σε λίγο θα μοιάζουν τέρατα ηθικής και ειλικρίνειας μπροστά σας.

Ijon Tichy

AGIS είπε...

ΝΣ, μού απαντάς χωρίς απ' ό,τι φαίνεται, να αντιλαμβάνεσαι ούτε το γράμμα ούτε το πνεύμα του σχολίου μου.
Αντ' αυτού αντικανονικά μού "βάζεις" ότι "μηδενίζω τη σεζετέ επειδή δε συμφωνώ μαζί της".
Ξαναδιάβασε το σχόλιό μου. Κουβέντα δεν γράφω για τη σεζετέ.
Όλο το σχόλιο αναφέρεται σε σένα.
Που πρώτα συνηγόρησες στη μεταχείριση του Τορέζ από τον Ολάντ, έπειτα βρήκες καταφύγιο στους "συντρόφους σου του ΚΚΓαλλίας" και τέλος στο όνομα των "ορίων αντοχής τους" (που αν είναι σαν τα δικά σου και του συριζα ας μην το συζητάμε καθόλου) μόνο που δεν κήρυξες το τέλος του "υπέροχου" αγώνα, ο οποίος την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και μαζί με την κακοποίηση του Τορέζ από τον Ολάντ αντιμετωπίζει τις ταυτόχρονες απειλές του με "εθνικό" περιτύλιγμα.
Αυτά έγραψα κι όχι αυτά που δήθεν μου απαντάς.

λαθραναγνώστης είπε...

@ Ν.Σ
"Άγη, τον αγώνα τον δίνει η γαλλική εργατική τάξη έτσι αυθόρμητα;"
Μπα?!! Τώρα αμφισβητούμε και το "αυθόρμητο"?
Τι λέγατε βρε Σαραντάκο το 11 στις "πλατείες"?
Θα μου πεις.... Είπα - ξείπα.....και χωρίς τσίπα!
Έχετε σπάσει τα compteurs (προφέρεται "κοντέρ", κατά το Dechamps - Ντεσάν)

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
AGIS είπε...

ΝΣ, Το λινκ από το Ριζοσπάστη το έβαλα πρωτ' απ' όλα σαν πηγή των όσων έγραψα στο σχόλιό μου.
Θυμίζω: πανεθνική μέρα δράσης την Τρίτη, το νομοσχέδιο στη γερουσία στις 23/6, απειλητική επίκληση "εθνικών προετεραιοτήτων" από Ολαντ, ο νόμος κομρί πραγματική "εθνική προτεραιότητα" της γαλλικής αστικής τάξης, σε πλήρη εξέλιξη το απεργιακό κίνημα.


Όσο για την κριτική στη σεζετέ που περιλαμβάνει το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη, μπορείς λοιπόν να αντικαταστήσεις το προηγούμενο σχόλιο που μου απεύθυνες σαν "απάντηση", από το διαστρεβλωτικό "μη μηδενίζετε τη CGT, που κάνει έναν ηρωικό αγώνα, επειδή δεν συμφωνείτε μαζί της" σε "μην κάνετε κριτική στη CGT, που κάνει έναν ηρωικό αγώνα, όταν δεν συμφωνείτε μαζί της".

Αυτό θα ανταποκρινόταν, αφενός, κάπως καλύτερα στο περιεχόμενο του ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη και στην κριτική που ασκεί σε δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών της σεζετέ.
Και, αφετέρου, θα μπορούσες να κοιτάς για ώρα τη φράση "μην κάνετε κριτική .. όταν διαφωνείτε" και να σκέφτεσαι πώς να τη σουλουπώσεις για να περνά πιο ανώδυνα το μήνυμά της. Ίσως αν αντικαθιστούσες το "μην κάνετε κριτική" με το "μη μηδενίζετε" να ήταν πιο αποτελεσματικό. Τι λες κι εσύ; Και θα ήταν κι ένας τρόπος να παρακάμψεις ταυτόχρονα την απάντηση στο σχόλιο που υποτίθεται ότι "απαντάς".

λαθραναγνώστης είπε...

Εν τάξει Ν.Σ, χαίρομαι που η CGT κάνει οργανωμένο αγώνα με περιφρούρηση κλπ, αλλά αυτό είναι η μορφή του αγώνα.
Το περιεχόμενο, ποιό είναι? Ή, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει κάποιο ταξικό περιεχόμενο, έστω και σε δεύτερο επίπεδο, σε αυτόν τον αγώνα? Υπάρχει κάποιος που να λέει στη ε.τ της Γαλλίας ότι για να σταθεροποιηθούν οι όποιες κατακτήσεις της πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς?
Σε λίγο, ο Ολάντ, η γαλλική αστική τάξη δηλαδή με τα επιτελεία της, θα κάνει έναν ελιγμό υποχώρησης, οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν, οι εργαζόμενοι θα ικανοποιηθούν ότι και καλά νίκησαν, οι ηγεσίες της CGT θα το βάλουν στο βιογραφικό τους, εδώ, οι ΛΑΕ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η "επιτροπή εργατικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ" (Ναι τόσο αβυσσαλέο θράσος)θα αλαλάζουν ότι η ε.τ της Γαλλίας νίκησε - ενωτικά και ακομμάτιστα(!) και θα είναι όλοι μεσ' τη καλή χαρά. Θα κάνουν και κάνα "νουί ντεμπού" για να (ξανα)ντεμπουτάρουν ο Μπαναής και η Ζωίτσα
.......Και μετά, θα τους τη "φέρουν"! Γνωστά πράγματα και δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν τα ξέρει....

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
λαθραναγνώστης είπε...

Αυταπάτες ήταν αυτές Νίκο, αυταπάτες που κράτησαν πολύ λόγω αντίπαλου δέους.
Πότέ δεν ήταν κατακτήσεις.
Οι κατακτήσεις, είναι δοριάλωτες, με την έννοια ότι με το δόρυ σκοτώνεις τον εχθρό, δεν το κρατάς μόνο για να τον φοβίσεις, ούτε απλά τον χτυπάς μ αυτό.
Πια πάντως, ούτε νίκες - ψευδαισθήσεις θα έχουμε....

AGIS είπε...

Απροϋπόθετη συμπαράσταση στη χρησιμοποίηση του Τορέζ για τερματισμό του απεργιακού κινήματος, και στην επίκληση των "ορίων αντοχής των συντρόφων σου" για τον ίδιο σκοπό, είδα εκ μέρους σου Νίκο.
Απροϋπόθετη συμπαράσταση στην πάλη των εργαζομένων είδα εκ μέρους του Ριζοσπάστη.

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
λαθραναγνώστης είπε...

Ν.Σ Μην προσπαθείς να πιαστείς στα λόγια, νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Το ότι για κάποιες δεκαετίες, μέχρι τις "ανατροπές", η ε.τ. δούλευε οχτάωρο, είχε κοινωνική περίθαλψη και σύνταξη, είχε σπίτι, εξοχικό, 1-2 αυτοκίνητα και μερικά λεφτά να ξοδεύει, αυτό, για εκείνες τις γενιές ήταν κατάκτηση. Κι αυτά, δεν τα κέρδισε αναίμακτα. Το ότι, γενικώς, από το 50 και μετά και για πάντα πια, ο καπιταλισμός κατάφερε να εξασφαλίσει και κέρδη για το κεφάλαιο και καλή ζωή για την ε.τ και η επαναστατική αλλαγή του συστήματος, ήταν περιττή, όπως δραστήρια προπαγάνδιζε και το ΚΚΓ, αυτό ήταν ψευδαίσθηση και μοιραία μάλιστα!
Αλλά θα ήθελα να δω και ολόκληρο το κείμενο του ΚΚΕ στο οποίο αναφέρεσαι.....

AGIS είπε...

Αν θές να χεις την τελευταία ατάκα, έχοντας να πεις "ατάκες, ατάκες", κλείστο με δική σου ατάκα, νοού πρόουμπλεμ Νίκο

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΑΝΑΜΕΜΕΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΑΔΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ.

ΤΡΟΜΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

http://atexnos.gr/euro-2016-to-proto-aima/

Ανώνυμος είπε...

O ΣΦΑΚΑΚΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΝΤΑΞΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΗΠΛΕΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ.

ΑΝΑΡΩΤΙΟΤΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ 2-3 ΛΕΠΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΙΨΙΜΟ.

ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ EURO. ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΠΑΡΑ-ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟ. ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΕΣ ΑΥΤΟΝ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2-3 ΡΗΠΛΕΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Γιατι μετα απο τοσα χρονια τσιμπατε στα σχολια του υπαλληλου του ΣΥΡΙΖΑ,και απαντατε στα σχολια του?

Ανώνυμος είπε...

Σοσιαλφασιστάκος: ο Παπαδημούλης των μπλογκ. Κρίμα.
ΣΤΦ

AGIS είπε...

@ΠΓ "Κολλάμε", σε ό,τι με αφορά προσωπικά, γιατί τα σχόλια αυτά αποτελούν στην πλειοψηφία τους ΤΑ ιδεολογήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, και σαν τέτοια γυρεύουν απάντηση. Από 'κεί και πέρα δεν με ενδιαφέρει η υπαλληλική ή όχι θέση του, ο επαγγελματισμός ή ο ερασιτεχνισμός του κ.ο.κ.

Και για να συνοψίσω εκ μέρους μου:
Όταν ο Σαραντάκος λέει: "Νομίζω Ijon ότι βγάζει νόημα αυτό που λέει η Μοντ", ήδη αποκρύπτει "ντροπαλά" ότι "αυτό που λέει η Μοντ" είναι αυτό που λέει ο Ολαντ, ο πρωθυπουργός του νόμου-κομρί, και ότι το λέει για να κάμψει και να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο.

Αλλά πάμε παρακάτω, όταν ο Σαραντάκος συνεχίζει, ότι:
"Ο Τορέζ έλεγε ότι πρέπει να ξέρεις να δέχεσαι μια συμβιβαστικη λύση σε έναν αγώνα, ακόμα κι αν δεν έχεις ΚΕΡΔΙΣΕΙ όλα σου τα αιτήματα, εφόσον έχουν ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ τα πιο σημαντικά",
αυτό δεν αποτελεί παρά αντιστροφή της σημερινής και συγκεκριμένης πραγματικότητας. Το πραγματικό περιεχόμενο που βάζει μ' αυτό το τσιτάρισμα ο Σαραντάκος στο στόμα του Τορέζ είναι:
"Πρέπει να ξέρεις να δέχεσαι μια συμβιβαστική λύση σ' έναν αγώνα όταν δεν ΧΑΝΕΙΣ όλα σου τα δικαιώματα, εφόσον έχεις ΧΑΣΕΙ μόνο αυτά που για τον ταξικό αντίπαλο είναι τα πιο σημαντικά".
Αντιληπτό το νόημα της "ορθόδοξης" αλχημείας και της θεωρητικής κακοποίησης του Τορέζ από Ολάντ και Σαραντάκο;

Ανώνυμος είπε...

http://news247.gr/eidiseis/afieromata/poioi-htan-oi-tsamhdes-h-synergasia-me-toys-nazi-kai-h-megalh-alvania.4114157.html

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ