Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ένα ΒΗΜΑ εμπρός

...και δύο πίσω που δεν έγιναν ποτέ, γιατί αυτή η κυβέρνηση πετάει μόνο από νίκη σε νίκη. Και πάλι καλά που δεν είναι στα πολύ... αριστερά της φεγγάρια κι έτσι δε διαβάζουμε τέτοιες ωραίες συνδέσεις και λενινιστικούς παραλληλισμούς, όπως την περίοδο του τρίτου μνημονίου, δηλ του νέου Μπρεστ Λιτόφσκ. Πχ ότι ο Μουλόπουλος μπαίνει ως λαϊκός επίτροπος (κομισάριος) στην εφημερίδα, για να καθοδηγήσει το επαναστατικό προτσές και την κατάλληλη προβολή του από τις σελίδες. Και έφτασε πάνω στην ώρα για να ετοιμάσει το αφιέρωμα της εφημερίδας στα 100 χρόνια της Οχτωβριανής (και τα δύο της "αριστερής κυβέρνησης").
Στηρίζουμε τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, ελέγχουμε την εξουσία...

Δεν ξέρω αν οι θεωρητικοί του Σύριζα εκτιμούν πως η ΔΦΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει καταλάβει ακόμα την πραγματική εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οδεύει ολοταχώς για την άλωση της τέταρτης εξουσίας. Η τουλάχιστον του τύπου, γιατί στο τηλεοπτικό τοπίο δεν της βγήκε ακριβώς η ιστορία με τις άδειες.

Φαντάσου τώρα αυτοί οι τύποι να είχαν βάλει χέρι στην τηλεόραση του 902, για να "παραμείνει στην αριστερά", όπως ζητούσαν, και πώς θα τον είχαν διαμορφώσει. Έλειπε πολύ ένας Αρβανίτης πχ, ένας Σίλας, μια Κασίμη, μια Γιάμαλη βρε αδερφέ, που συναγωνίζονται επάξια τα πορτατίφ του Σαμαρά.

Για την τοποθέτηση-επιστροφή Μουλόπουλου στο ΔΟΛ έχουν γραφτεί διάφορα εύστοχα και χαριτωμένα. Ότι η Αυγή κρύβεται μες στο (πίσω από το) Βήμα, όπως στις δεκαετίες του 50' και του 60' με το χωροφύλακα. Ότι ο Μουλόπουλος ήταν αποσπασμένος υπάλληλος του ΔΟΛ στο Σύριζα, σε κοινοβουλευτική δουλειά και τώρα γυρίζει πίσω. Ή ότι η ΔΦΑ τα έχει πάρει όλα απ' το παλιό ΠαΣοΚ -ακόμα και το ΔΟΛ.

Έπιασε έτσι τόπο κι η έκκληση προσωπικοτήτων και (πολλών αριστερών) καλλιτεχνών για τη σωτηρία του ιστορικούς συγκροτήματος. Θα μου πεις, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Κι είναι ζήτημα αν πρόκειται για κίνηση απόγνωσης του ΔΟΛ ή την τελευταία προεκλογική ζαριά του Σύριζα. Δεν αποκλείεται όμως να βουλιάξουν κι οι δυο μαζί παρέα, αγκαλιά κι αγαπημένοι.

Μέχρι τώρα πάντως, τα κυρίαρχα ΜΜΕ ήταν το μυστικό της επιτυχίας του Σύριζα, αφού στρέφονταν άγαρμπα και ψυχροπολεμικά εναντίον του και τον καθιστούσαν αυτομάτως συμπαθή στις μάζες και τα αυθόρμητα αντανακλαστικά τους. Τώρα που τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα πάνε με το μέρος του (Μπόμπολας, ΔΟΛ κι όλη η παλιοπαρέα του Μέγκα, που "χαιρόμασταν" γιατί έκλεινε) θα δούμε αν χαλάσει το "γούρι" κι η γνωστή συνταγή: με πολεμάνε τα μεγάλα συμφέροντα.
Η γάτα Ιμαλαΐων τι να κάνει άραγε;

Ένα παράπλευρο συμπέρασμα-διαπίστωση από την υπόθεση είναι πως το κόμμα του Σύριζα γίνεται "βαθύ κράτος" και ας έχει μόλις δυο χρόνια στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει δικό του στέλεχος που να ψάχνεται σχετικά και να μην έχει βολευτεί-τοποθετηθεί σε κάποιο πόστο για να βοηθήσει το προτσές της οικοδόμησης, ενώ περισσεύουν θέσεις και για μη δικούς του, με τις οποίες εξαγοράζει επιτυχώς συνειδήσεις, με πολύ χαμηλό αντίτυπο (πχ τα 500άρικα των συριζοτρόλ), αφού οι καιροί είναι δύσκολοι και οι απαιτήσεις χαμηλές.
Ακόμα κι έτσι όμως, λεφτά υπάρχουν κι η ενσωμάτωση πάει σύννεφο.

Κατά τα άλλα, η τηλεόραση συνεχίζει τις ηρωικές αντίφα στιγμές της, καθώς μετά την καμπάνια για τον Αντετοκούμπο και τη συμμετοχή του στο All Star Game (αγώνας επίλεκτων) του ΝΒΑ, η Τατιάνα ντύθηκε Τάκης Τσουκαλάς κι έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα ενός χρυσαυγίτη, που το έπαιζε αγανακτισμένος γονιός στο Πέραμα (τη μόνη περιοχή όπου τα φασισταριά δε λούφαξαν ούτε μετά τη δολοφονία του Φύσσα). Και φημολογείται πως ετοιμάζεται να εξαργυρώσει την τηλεθέαση και τα αντίφα παράσημά της, κατεβαίνοντας υποψήφια στις εκλογές με τη ΝΔ του  Κούλη, γιατί κανείς (celebrity) δεν περισσεύει στον "αγώνα" για "να φύγουν αυτοί-οι-οι...".

Οι χρυσαυγίτες τουλάχιστον έχουν μια φασιστική συνέπεια μες στη σκατοψυχιά τους και δεν ανέχονται μαύρους παίκτες, σαν τον Αντετοκούμπο και το Σχορτσανίτη να φοράνε τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Φοβούνται μη τυχόν η μαύρη επιδερμίδα λερώσει την εθνική τους καθαρότητα και τα σκατά που κουβαλάν στο κεφάλι τους. Ακόμα και τα σκατά όμως έχουν μια τίμια ειλικρίνεια, σε σχέση με τους συναδέλφους-ομοϊδεάτες τους που προσπαθούν να παρφουμαριστούν πολιτικά για να κρύψουν το πραγματικό τους πιστεύω.

Στην κατακλείδα θα μπορούσε ίσως να τεθεί ως προέκταση το ερώτημα για τις αλλαγές που θα έφερνε μια πραγματική επανάσταση στο κλάδο των ΜΜΕ, την τύχη των μονοπωλίων του χώρου, των δημοσιογράφων, των εφημερίδων της αντιπολίτευσης, και γενικά το ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στην κοινωνία του μέλλοντος. Αλλά και τη μορφή που θα πάρει η ελεύθερη ή ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου, πχ με τις στρατιές των έμμισθων τρολ που διαμορφώνουν έντεχνα κλίμα και άλλα μέσα που θα μεταχειριστεί η προπαγάνδα του ταξικού εχθρού.

Αλλά είναι πολύ μεγάλο θέμα για να στριμωχτεί σε ένα μικρό επίλογο.

14 σχόλια:

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Στην κατακλείδα θα μπορούσε ίσως να τεθεί ως προέκταση το ερώτημα για τις αλλαγές που θα έφερνε μια πραγματική επανάσταση στο κλάδο των ΜΜΕ, την τύχη των μονοπωλίων του χώρου, των δημοσιογράφων, των εφημερίδων της αντιπολίτευσης, και γενικά το ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στην κοινωνία του μέλλοντος''

- Δικαστηρια για τους δημοσιογραφους και τις ψευδεις ειδησεις που διεδιδαν ολες αυτες τις δεκαετιες

- Καταργηση χαζοεκπομπων μαγειρικης,ριαλιτι,τηλεοπτικων παραθυρων,χαζοσηριαλ κλπ,και αντικατασταση τους με ποιοτικες ταινιες (ας ειναι και χολιγουντ),μουσικα προγραμματα,ντοκιμανταιρ,εκπομπες με ειδικα θεματα κλπ

- Καταργηση (ως περιττων) των περισσοτερων καναλιων και εφημεριδων,οπως και των αθλητικων και κουτσομπολιστικων παλιοφυλλαδων

Η υπαρξη αντιπολιτευτικων ΜΜΕ δεν μου φαινεται ρεαλιστικη προοπτικη,παρα μονο αν εχει επικρατησει ο σοσιαλισμος στο μεγαλυτερο μερος της υφηλιου.

faros είπε...

Από τη μία ο ... ""αριστερός"" Βασίλης ...
Από την άλλη, ο ... δεξιός Ιβάν (όρα Καμμένος) ...

Κι ο ... Μαρινάκης να ... καραδοκεί!!!

Ε ρε γλέντια !

Ανώνυμος είπε...

Την ευκαιρία να γίνει βαθύ κράτος δεν θα την έχανε κανένα κόμμα που δεν θα είχε γίνει ήδη!

Όσο για το ερώτημα τώρα:
1) Κανάλια κρατικά τα οποία θα τα διαχειρίζονται κατά βάση ομοσπονδίες εργαζομένων/επιστημόνων/μαζικές οργανώσεις κλπ., με αντίστοιχη θεματολογία. Αυτό είναι και πρόταση του ΚΚΕ.
2) Εφημερίδες να λειτουργούν όπως και τα κανάλια. Κατάργηση των εσπρέσο, χελόου κλπ. σαπιοφηλάδες, που αποβλακώνουν κάργα και έχουν και την μεγαλύτερη κυκλοφορία τρομάρα τους!
3) Εθνικό πρακτορείο δημοσιογραφίας που θα λειτουργεί σε συνεργασία με τοπικά. Όλα εννοείτε κοινωνικοποιημένα.
4) Κανάλια των αστών δεν θα μπορούν να υπάρχουν γιατί οι αστοί δεν θα έχουν τα μέσα να τα δουλεύουν, αλλά ούτε και τα δικαιώματα, αφού θα απαγορεύετε η εκμετάλλευση εργασίας.
5) Πιστεύω θα πρέπει σίγουρα οι αστοί να έχουν λόγο (για κανένα λόγο όμως με έξοδα του σοσιαλιστικού κράτους), για να αυτοξεφτιλίζονται.
6) Για το ίντερνετ δεν ξέρω, σίγουρα θα υπάρχουν προβλήματα, και νομίζω θα πρέπει να πέσει το βάρος κατά βάση στην αντίκρουση της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας και όχι στην απαγόρευση της.
Μην ξεχνάμε ότι ο σοσιαλισμός θα είναι τόσο ανώτερος από τον καπιταλισμό, που και η σύγκριση θα είναι αδύνατη, πόσο μάλλον η προπαγάνδα κατά του.

Ιβάν Τζόνι

λαθραναγνώστης είπε...

"Η γάτα Ιμαλαΐων τι να κάνει άραγε;"
Μια χαρά είναι. Οι γάτες είναι συμφεροντολογικά ζώντανά. Όπου υπάρχει φαΐ, πάνε.

Ανώνυμος είπε...

Για το ιντερνετ:
Δεν υπαρχουν ημίμετρα για ενα χωρο επικοινωνίας που είναι ανεξέλεγκτος ακομα και για τους αστους.Ακομα και εαν θεωρηθει ύψιστη πραξη λογοκρισίας απο την σντιδραση, ειναι αναγκαιος ο ελεγχος της διαδικτιακης ροης με:
-Δημιουργια πανελλαδικου δικτιου βασισμένο σε νεο πρωτόκολλο επικοινωνιας, νεους browser, ολα φτιαγμενα απο νεους του κινηματος
-καταργηση ολων των ξενοφερτων social media και αντικατάστασης απο δικο μας , πραγματικου social-ιστικου,κοινωνικου δικτυου, ανοιχτο προς ολους τους εργατες
-Δημιουργία ψηφιακου κεντρου προπαγάνδας που θα επιφορτίζεται και με τον ρολο της αντιμετώπισης εξωτερικων ψηφιακων κινδύνων (χακερς, ιούς, κυβερνοεπιθεσεις)

Αντιθετα, η χρηση του διαδικτιου για τις κρατικες υπηρεσιες και επικοινωνια κομματικων δομών επιβαλεται και πρεπει να την εκμεταλλευτει το νεαρό σοσιαλιστικο κρατος για:

-Αμεση επικοινωνία μεταξύ των κομματικων δομών
-Αμεση ενημέρωση/ειδοποίηση για αντιδραστικες δράσεις
-Καταγραφή αποδοσης του οικονομικου μοντελου για αμεσες ρυθμίσεις-διορθωσεις
-Επικοινωνια ΚΟΒ καθε γειτονιας, καταγραφη προβληματων, προτασεων, ωστε η κεντρικη διοίκηση να εχει καθημερινή εικονα για τα καθημερινα προβληματα κ οχι μονο

Με λιγα λογια, δεν καταργουμε το ιντερνετ, αλλα το κάνουμε οπλο προπαγανδας και εύρυθμης λειτουργίας- επικοινωνιας υπερ του λαου

Τασος

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''-Δημιουργια πανελλαδικου δικτιου βασισμένο σε νεο πρωτόκολλο επικοινωνιας, νεους browser, ολα φτιαγμενα απο νεους του κινηματος
-καταργηση ολων των ξενοφερτων social media και αντικατάστασης απο δικο μας , πραγματικου social-ιστικου,κοινωνικου δικτυου, ανοιχτο προς ολους τους εργατες ''

Αυτο εχουν κανει και οι κινεζοι,μπορει και οι κορεατες,καλη ιδεα.

Ανώνυμος είπε...

Η σοσιαλιστική ουτοπία που (δειλά δειλά?) σκιαγραφείται θα 'χει Tinder και Grindr;

Κι αν όχι και το σάξουμε εμείς οι ντροπαλοί και κοινωνικά μπούρμπαδοι*/διαφορετικοί, θα θεωρηθεί μια απο τις "αντιδραστικες δράσεις" που περιγράφει ο Τάσος παραπάνω;

Δ.

* Να μη γίνει σύγχυση με τους Μπαρμπούδος: http://www.e-thrapsano.gr/cretan-dialect/404-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%82

zoot horn rollo είπε...

Τουλάχιστον το παραδέχεσαι.

Ανώνυμος είπε...

@Δ.
Άμα εσύ γίνετε χαμός γύρο σου και ψάχνεις να φτιάξεις tinder και άλλες τέτοιες ηλιθιότητες, πιθανότατα να είσαι αντιδραστικός, ναι.
Πέρα από αυτό, η σοσιαλιστική κοινωνία δεν κλείνει τους ανθρώπους στα σπίτια τους, στους εαυτούς τους και στην κατάθλιψη, ώστε να χρειάζονται τέτοιες εφαρμογές.
Με λίγα λόγια, η ζήτηση άμα υπάρχει, θα είναι πολύ μικρή με τάση να εξαφανιστεί, και άρα δεν θα έχει νόημα η ύπαρξη τους.
Πέρα από αυτό όσο ο καιρός θα περνάει, και όσο ο καθένας θα παίρνει πιο ενεργό ρόλο στην άσκηση της εξουσίας, τέτοιοι εκφυλιστικοί τρόποι επικοινωνίας θα περάσουν στα σκουπίδια της ιστορίας.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Από τα λίγα που ξέρω για το internet.

Το πρόπλασμα του ιντερνετ φτιάχτηκε από τις ΗΠΑ ως γρήγορη αποστολή δεδομένων σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. ARPANET αν έχετε ακούστα.

Κάθε λεκτικό, που γράφει κάποιος αντιστοιχεί σε ένα αριθμό.
Οι 7 από τους 9 Mεγάλους server DNS(ονοματολογίας που "μεταφράζει" ένα λεκτικό π.χ. το http://sfyrodrepano.blogspot.gr/ με μία μοναδική αριθμητική διεύθυνση - ip) είναι στις ΗΠΑ.

Αν δεν υπήρχαν οι DNS servers, θα αναγκαζόμασταν να γράφουμε τον αριθμητικό της ip για να δούμε μία ιστοσελίδα,πράγμα πιο δυσκολο και αντιλειτουργικό αν π.χ. η ιστοσελίδα αλλάζε "αριθμό"

Η Λ.Δ.Κορέας έχει φτιάξει το δικό της Λειτουργικό Συστημα.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

το Red Star το λειτουργικό που έχει φτιάξει η ΛΔ Κορέας βασίζεται στο Linux που είναι ανοικτού κώδικα λειτουργικό και δωρεάν.

ΑΧΠ

skatopsyxos είπε...

@22 Ιανουαρίου 2017 - 4:40 μ.μ.

«Αν δεν υπήρχαν οι DNS servers, θα αναγκαζόμασταν να γράφουμε τον αριθμητικό της ip για να δούμε μία ιστοσελίδα,πράγμα πιο δυσκολο και αντιλειτουργικό αν π.χ. η ιστοσελίδα αλλάζε "αριθμό"»


Έτσι λειτουργεί και το λεγόμενο deep web;

Ανώνυμος είπε...

@ skatopsyxos

Η υπηρεσία DNS κάνει την αντιστοίχηση ανάμεσα σε λεκτικά και αριθμούς. Είναι ποιο εύκολο να θυμάται κάποιος ένα λεκτικό π.χ. sfyrodrepano.blogspot.gr παρά να θυμάται τον αριθμό της μοναδικής διεύθυνσής του (ip),. Επίσης αν μία π.χ. η ιστοσελίδα μίας εταιρείας για δικούς της λόγους αλλάξει διεύθυνση (ip), τότε με το ίδιο λεκτικό ο χρήστης βλέπει την ιστοσελίδα χωρίς να χρειάζεται να ξέρει το νέο αριθμό.

Δεν ξέρω τι είναι το deep web. Από internet γνωρίζω λίγα πράγματα. Γνώσεις μου προέρχονται και από εκλαϊκευμένα βιβλία για το internet. Πάντως είναι παγκοσμίως γνωστό πως ξεκίνησε από τις ΗΠΑ σαν ARPANET για να στέλνονται γρήγορα τα δεδομένα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

skatopsyxos είπε...

@23 Ιανουαρίου 2017 - 2:28 μ.μ.

Είναι ας το πω χοντρά,σελίδες του ίντερνετ που δεν τις βρίσκεις με μηχανή αναζήτησης.Για να μπεις να τα δεις το κάνεις μέσω onion routing χρησιμοποιώντας (συνηθέστερα) το λογισμικό Tor.Αυτά που βλέπουμε εμείς(το mainstream Ιντερνετ) είναι η κορυφή του παγόβουνου από τις πληροφορίες που διακινούνται.Σε γενικές γραμμές δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα,μιας και το deep web χρησιμοποιείται από λαθρέμπορους και εμπόρους ναρκωτικών μέχρι παιδική πορνογραφία και πληρωμένους δολοφόνους.Από την άλλη έχω διαβάσει πως εκεί μέσα αν ξέρεις να περιηγηθείς μπορείς να βρεις και χρήσιμα πράγματα(π.χ. πολύ σπάνιες ταινίες που δεν θα τις έβρισκες αλλιώς) χωρίς να βρεθείς σε μπελάδες.