Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Δελτίο Κομινφόρμ V

Επιλεκτικές ματιές στην επικαιρότητα των ημερών

Ο θάνατος ενός (ακόμα) πρόσφυγα στη Μόρια της Λέσβου (χωρίς άλλες λεπτομέρειες, καθώς είναι "άβατο") ξεγυμνώνει τις ευθύνες, την υποκρισία και τις "ευαισθησίες" της κυβέρνησης, που δε χρειάζεται καν φύλλα συκής, για να καλύψει τα μόρια και τη στάση της στο προσφυγικό. Εξάλλου είχε τοποθετηθεί δια στόματος Κυρίτση, λέγοντας ότι προσπαθεί για το καλύτερο και πετυχαίνει τα οκτώ στα δέκα, από αυτά που θέλει. Το υπόλοιπο 20% των προσφύγων μπορούν να αποδημήσουν εις Κύριον, με το χαμόγελο στα χείλη και τη χαρά πως είχαν την τύχη να τους περιθάλψει μια αριστερή κυβέρνηση, με ευαισθησίες, που έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, κι όχι τίποτα ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι.
Πάνω-κάτω δηλ την ίδια χαρά που καλούνταν να νιώσουν στην πατρίδα τους, όταν-επειδή τους ξεπάστρευαν οι βόμβες του κουλ Ομπάμα κι όχι του μακελάρη Μπους.

* * *

Αν όντως τα ΝΕΑ οδεύουν προς αναστολή της λειτουργίας τους, τότε η προχτεσινή συνέντευξη του ΓΓ μπορεί να έχει κι ιστορικό χαρακτήρα, ως η τελευταία. Κι ίσως γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αν συσχετίσει κανείς το όνομα του δημοσιογράφου του συγκροτήματος, με μια δική του παρέμβαση, σε έναν παλιότερο προσυνεδριακό διάλογο.
Επειδή όμως το παρελθόν δεν ορίζει τα στερνά, οι μισές ερωτήσεις της συνέντευξης κινήθηκαν στη γνωστή πεπατημένη: για το συνέδριο ως κλειστή κομματική διαδικασία, τους περιοριστικούς όρους του διαλόγου, το Κυπριακό και τις σχέσεις με το ΑΚΕΛ.

* * *

Μιας κι αναφέραμε τον προσυνεδριακό, αυτός του 20ού συνεχίζεται χωρίς εντάσεις κι απρόοπτα στις στήλες του Ρίζου. Έχει ουσία, θέαμα, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις -αλλά και το αντίθετό τους- και δευτερεύοντα σημεία, με κωμικές πτυχές. Αλλά η κε του μπλοκ έχει μια δυσκολία να αναφερθεί σε αυτά ή να απομονώσει κάποια σημεία, χωρίς να παρεξηγηθούν, έτσι ή αλλιώς, οι προθέσεις της. Πχ ένας 70χρονος σφος που ευχαριστεί το κόμμα γιατί του οφείλει το ευ ζην (δεν το γράφει έτσι, αλλά αυτό εννοεί) είναι μάλλον συγκινητική περίπτωση, κι ας μας φέρνει το χαμόγελο στα χείλη, με την όποια αυθεντική υπερβολή του.

Μπορείτε πάντως να αναζητήσετε μεταξύ πολλών άλλων την παρέμβαση του Καρδιτσιώτη dj, που περιλαμβάνει αρκετές γόνιμες αιχμές, και δείχνει αν μη τι άλλο πως ο διάλογος είναι ανοιχτός και δε στέλνει τις "δυσάρεστες κριτικές" στις σελίδες της ΚΟΜΕΠ, όπου μπορεί να τις διάβαζαν πολύ λιγότεροι.

Καθώς και την παρέμβαση της Τιτίκας Σαριγκούλη, που λέει πως οι καλές θέσεις κι επεξεργασίες δε φτάνουν, εφόσον ο προοδευτικός χώρος έχει γεμίσει με τα σκουλήκια του οπορτουνισμού και δεν τα έχουμε πατήσει. Και δε βάζουμε δίπλα στα πορτρέτα του Βελουχιώτη και του Σαράφη αυτό του Στάλιν, του μέγα καθαιρέτη του φασισμού, και δεν αναφερόμαστε στο σταλινισμό, ως συμπλήρωμα του μαρξισμού-λενινισμού.
Βάζει όμως κι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, για τη μετεξέλιξη του χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που ξεκίνησε ως ιμπεριαλιστικός αλλά μετατράπηκε σε αντιφασιστικό-απελευθερωτικό, με την εμπλοκή της ΕΣΣΔ και των εργατικών κινημάτων, όπως πρώτος είπε ο Στάλιν το 46 (;) (υποθέτω πως εννοεί νωρίτερα).

Συνεπώς, θα περιοριστώ σε δύο σημεία.
Το πρώτο είναι η διαπίστωση πως διάφοροι σφοι συγκλίνουν στις παρεμβάσεις τους σε ένα σημείο και βάζουν ως κρίσιμο ζήτημα την έλλειψη συντροφικότητας, που δεν είναι απλή φιλία-κολλητιλίκι, αλλά ανώτερος τύπος σχέσης μεταξύ των σφων. Κι η έλλειψή του συνέβαλε αρνητικά στην απομάκρυνση κάποιων σφων ή επιρροών από την οργανωμένη δράση, ιδίως στα χρόνια της κρίσης, ενώ η ύπαρξή του θα μπορούσε σαφώς να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι κάποια στελέχη επιχειρούν στις παρεμβάσεις τους να συνοψίσουν την εμπειρία από το χώρο ευθύνης τους, δίνουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία -αναφέρω ενδεικτικά ως παράδειγμα μια παρέμβαση για τις διεθνείς σχέσεις και την Κούβα, για την οποία υπάρχει μια επίμαχη διατύπωση στις θέσεις της ΚΕ.
Αρκετές φορές ωστόσο, ρέπουν σε μια παρουσίαση που θα ταίριαζε περισσότερο στα πλαίσια ενός άρθρου στο Ρίζο, παρά σε έναν προσυνεδριακό διάλογο, όπου το νόημα είναι να γίνουν κριτικές επισημάνσεις, να ανοίξει κουβέντα και να εμπλουτιστεί ο προβληματισμός.

* * *

Στα αθλητικά, ο Κατίδης πήγε στη Γιάρο. Εννοούμε το γνωστό Κατίδη, με το ναζιστικό χαιρετισμό μετά από ένα γκολ στο ΟΑΚΑ, στην πιο μαύρη χρονιά της ΑΕΚ -όχι μόνο λόγω υποβιβασμού και Μελισσανίδη, αλλά κι ελέω Κατίδη.
Δεν εννοούμε όμως τη γνωστή Γιάρο. Δεν πρόκειται για το νησί που πέρασε στην ιστορία ως τόπος βασανιστηρίων κι εξορίας, αλλά για μια φινλανδική ομάδα, που γεννά ιντριγκαδόρικους συνειρμούς με το όνομά της.

Κι έτσι δεν υπάρχει εξιλέωση και μείναμε με μία μόνο φασιστική μετάνοια: αυτή του Άδωνη, που ανακάλυψε όψιμα πως υπάρχει τελικά ναζιστικό ολοκαύτωμα εναντίον των Εβραίων, τώρα που από φασίστας έγινε... (νεο)φιλελεύθερος, και οι Ισραηλινοί (κυβερνώντες) είναι φίλοι μας

Στην ίδια κατηγορία, θα χωρούσε μια αναφορά στο χτεσινό τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, στις αναμετρήσεις Ναδάλ-Φέντερερ, που είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχουμε παρακολουθήσει ποτέ στην ιστορία του τένις, εκ προοιμίου επικές, κάτι σαν τους πυγμαχικούς αγώνες του Ρόκι, αλλά αληθινές, όπου δεν υπάρχει νικητής κι ηττημένος (λατρεμένο κλισέ) στην πραγματικότητα, αλλά μόνο η δική τους μάχη με το χρόνο, που μας νικάει όλους στο τέλος.
Ας μείνουμε όμως σε αυτά τα λίγα για αρχή, χωρίς περαιτέρω ανάλυση (που θα έπρεπε υποχρεωτικά να συμπεριλάβει την απομυθοποίηση, τα αναβολικά, τους περίεργους τραυματισμούς, κτλ).

* * *

Στον επίλογο, με αφορμή τους καινούριους στίχους των Υπεραστικών -που τους παραθέτω παρακάτω και φαντάζομαι πως θα τους μελοποιήσουν κιόλας- επανέρχομαι ετεροχρονισμένα στο θέμα "αντίφα Τατιάνα", και σε μια πτυχή, που πέρασε μάλλον στα ψιλά, χωρίς να της δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Αναφέρομαι στο διάλογο του δικηγόρου της Στεφανίδου με τον αστυνομικό διευθυντή του τοπικού τμήματος, που λίγη ώρα αργότερα είχε διαρρεύσει και δημοσιευτεί, με το νι και με το σίγμα, σε ιστότοπο των χρυσαυγιτών.
Αλλά εντάξει, είναι αυτός λόγος ανησυχίας για μια αριστερή κυβέρνηση;

Αυτό που έγινε θέμα, αντιθέτως, ήταν η εμφάνιση της Κανέλλη στην εκπομπή της Τατιάνας -καθώς υποστηρίζει οποιονδήποτε μπαίνει στο στόχαστρο των φασιστών- απλώς για την παρουσία της κι όχι για αυτά που είπε:
1. η  πρώτη ήττα θα ήταν να φοβηθούμε-σκιαχτούμε και να κάνουμε πίσω.
2. είναι ελεεινό που χρειάστηκε να γίνει πρώτα ένας φόνος για να αρχίσει να ασχολείται η επίσημη πολιτεία με το φασιστικό απόστημα -κάτι που έγινε και με την υπόθεση Σώρρα και τη δολοφονία μιας επιστήμονα.
3. να ακούτε τους κομμουνιστές, γιατί στην τελική αυτοί τσάκισαν τους φασίστες.

-Έχεις δίκιο Λιάνα μου, απαντάει η Τατιάνα.
Κι ενώ είσαι έτοιμος για το εγκεφαλικό, έρχεται η καρδιά στη θέση της, καταλαβαίνοντας πως εννοούσε το δεύτερο -κι όχι το τρίτο- σημείο.

Ακολουθούν οι στίχοι των Υπεραστικών

"Λαγός τη φτέρη έσειε"

Ο λαγός φόρεσε βάτες και οργάνωνε παράτες
για τους άρχοντες του δάσους, με τενόρους και κομπάρσους.
Ήταν κρίσιμη η ώρα, μην τα ζώα πάρουν φόρα
που οι αρχόντοι οι τζιτζιφρίγκοι ’βγάζαν απ’ τη μύγα ξίγκι,
των φτωχών η απαντοχή που δεν βάσταγε στη γη.

Ήταν άδειο το τσουκάλι, ’βγαίναν τ’ άλογα στην πάλη,
ξεσηκώναν τα υποζύγια να τελειώσουν τα μαρτύρια.
Ο λαγός φόρεσε φράκο, τα χαρτιά του έκανε πάκο
και πιστός στους χορτασμένους, κήρυττε στους πεινασμένους,
τρέμοντας ξεσηκωμό, του λαού τον γδικιωμό:
«Άστε τ’ άλογα να λένε. Για την πείνα οι ξένοι φταίνε
απ' το διπλανό το δάσος που ’ρχονται εδώ με θράσος.
Τούτοι παίρνουν τις δουλειές μας, ξαποσταίνουν στις σκιές μας
και θα φτιάξουν και φωλιά στη δική μας φυλλωσιά.
Την μπουκιά το φαγητό θα μας κόψουνε στα δυο».

Μια μαϊμού χειροκροτούσε κι ένα φίδι πώς κουνούσε
την ουρά με μαεστρία, των αρχόντων εφεδρεία.
Το πε, το πε ο παπαγάλος, «ο λαγός είναι μεγάλος»
και δυο σαύρες συμφωνούσαν σαν τους απεργούς μετρούσαν,
το ραπόρτο για να δώσουν, παραδάκι να τσεπώσουν.

Μα ο κυρ-Μέντιος παλικάρι, μ’ ένα κόκκινο φουλάρι,
άνεργος εδώ και μέρες πρόβαλε μέσα απ' τις φτέρες.
«Φυλλωσιά δεν μου χει μείνει, μου την πήρανε δυο σκύλοι
που εκτελούσανε κι αυτοί των αρχόντων διαταγή.
Τρεις κοριοί τους το ’χαν πει, πως κοιμόμουνα εκεί.

Ποιά δουλειά έχω να χάσω, που μ’ αφήσανε στον άσσο,
κι οι αρχόντοι στις σκιές μας να χωνεύουν τις τροφές μας.
Απ’ το διπλανό το δάσος, απ’ ανάγκη κι όχι θράσος
τα αδέρφια μας ζυγώνουν, όσοι απ' τη φωτιά γλυτώνουν,
το ψωμί λένε ψωμάκι, δεν κρατάνε από τζάκι.

Τη φωτιά βάλανε πάλι οι αρχόντοι οι μεγάλοι
που εδώ όπως και κει τρώνε όλο το φαϊ.
Των δασών οι πεινασμένοι να σταθούμε ενωμένοι,
μην ακούτε τον λαγό, των χορτάτων τον βαλτό,
δώστε μια για να του δίνουν, οι βαλτοί “λαγοί να γίνουν”».

Όλοι οι μέρμηγκες βουρκώσαν. Χρόνια στη δουλειά ματώσαν,
πρόσφυγες ήταν και ’κείνοι που στο δάσος είχαν μείνει.
Νεροκότσυφες κι αηδόνια, πελαργοί και χελιδόνια,
χήνες και νανογεράκια, μετανάστες με μεράκια,
τον κυρ-Μέντιο σαν ακούσαν, βάσανα εξιστορούσαν.

Άρχισε ο λαγός τους πήδους για το καθαρό του είδους,
και στου δάσους τα σοκάκια έσκουζε μ’ άλλα τσιράκια,
οι λαγοί οι εθνικιστές ήταν, λέει, «ακτιβιστές».
Στους χειμώνες και στα θέρη των αρχόντων μακρύ χέρι,
του ντουνιά όλη η σαβούρα δεν αρκούνταν στη μουρμούρα. 

Φόρεσε άγρια γκριμάτσα κι αμολήθηκε στην πιάτσα.
Να τρομάξει ήθελε πάλι όποιον σήκωνε κεφάλι.
«Λύκους», έλεγε, με πάθος, τα ζωάκια απ' τ' άλλο δάσος
που απ' τη φωτιά διωγμένα τρέχαν τώρα τρομαγμένα.
“Λύκοι”, “όρνια”, “αρπακτικά”, του λαγού τ’ αφεντικά.

Μπούκαρε και στα σχολεία, να μην πάρουν τα «θηρία»:
τόσα δα αλεπουδάκια, σκίουρους και ελαφάκια,
προσφυγόπουλα ζαρκάδια που της μάνας τους τα χάδια
είχαν χάσει τα καημένα, μόνα και κυνηγημένα.
Και έσκουζε χωρίς αιδώ, «έξω οι ξένοι από δω».

Ο λαγός κουνάει τη φτέρη, ποιο θα τον αρπάξει χέρι,
καθώς πάει νερό να πιει στων αρχόντων την αυλή;
Φτώχεια, πόλεμος, φοβέρα στων αρχόντων τη σκακιέρα,
των δασών οι κολασμένοι να σταθούμε ενωμένοι.
Μπρος της γης οι προλετάριοι μην τους κάνουμε τη χάρη.
υπεραστικοί
Γενάρης 2017

Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.
Δεν θα περάσει ο φασισμός. 

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εκει στον καρδιτσιωτη ντιτζεη μαλλον ηθελες να βαλεις λινκ;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ε βασικά, δεν ήθελα να βάλω σύνδεσμο (στο βουνό) και να τον "δώσω" στεγνά.
Απλά είναι κάτι σαν υπόδειξη-υπενθύμιση για όσους ξέρουν ήδη ποιος είναι.

JR είπε...

Δημήτρης Μανιάτης ή και "Σταλίνας" για τους παροικούντες το Πάντειο Πανεπιστήμιο, κάπου εκεί στο γύρισμα του αιώνα... Ικανότατος! Δεν δουλεύει άλλωστε οποιοσδήποτε 10 χρόνια στον Δολ.
Ξεκίνησε με ταξιδιωτικά ρεπορτάζ εκεί. Μετά τον "κέρδισε" το πολιτιστικό ρεπορτάζ το οποίο, όμως, πάντα παρακολουθούσε από προσωπικό ενδιαφέρον. Συχνά πυκνά, καθώς περνούσε ο καιρός, κείμενά του όλο και πλησίαζαν το κοινωνικόπολιτικό ρεπορτάζ μέχρι που αποχώρησε από Τα Νέα, λόγω της απληρωσιας μάλλον, ο Γκιόκας που κάλυπτε το ρεπορτάζ του ΚΚΕ και ο Δ.Μ ανέλαβε και τέτοια καθήκοντα!
Αυτή, νομίζω, ήταν η δεύτερη συνέντευξη που πήρε από τον γγ και πράγματι έχει μια κάποια ιστορική σημασία, καθώς μαλλον ήταν η τελευταία με εκδότη της εφημερίδας τον Σ.Ψ
Το τότε κείμενο του προσυνεδριακού ειναι καταπληκτικό. Ο συγγραφέας του άλλωστε είναι τότε κοντά στα 20! Φανταζομαι οτι η Τιτίκα θα είχε δακρύσει όταν το διάβασε! Σίγουρα θα τον έψαξε να τον γνωρίσει!
αααχ! Που είσαι νιότη που έδειχνες πως θα γινόμουν άλλος λέει ο θυμόσοφος λαός και, κρατάτε μυστικό;
Μάλλον δίκιο εχει.

Ανώνυμος είπε...

Για τους παροικούντες την Σπουδάζουσα Αθήνας πιο σωστά.
Τότε που γελάγαμε με όσους οριοθετούσαν τον σοσιαλισμό σε π.Στ. και μ.Στ.
Ποιός Γκιόκας;

Λέων

Ανώνυμος είπε...

Θα εκφράσω τις αντιρρήσεις μου Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα στην αντίληψή σου για τις επιστολές του Προσυνεδριακού

1) Διαφαίνεται δικαίωση που το ΚΚΕ δεν έβαλε νερό στο κρασί του το 2012. Και μια μικρή αισιοδοξία
2) Οι επιστολές στον «Ρ» δεν αμφισβητούν τις θέσεις, όπως π.χ. του 19ου από στελέχη ή οπαδούς.
3) Οι επιστολές, ασχολούνται με θέματα αποτελεσματικότητας και διάταξης δυνάμεων σε επίπεδο ΚΟΒ.

Μία από τις κύριες θέσεις, έχει να κάνει με την διάδοση του Ριζοσπάστη και γενικά μέσων ενημέρωσης του Κόμματος.
Ο «Ρ» αποτελούσε και αποτελεί μία σημαντική επαφήμε το ΚΚΕ. Οι πωλήσεις του είχαν αρχίσει να πέφτουν πριν το 2012. Το ιδεολογικό κενό, ειδικά με κόσμο που ναι μεν ψήφιζε από παράδοση ΚΚΕ, ή πιστεύει πως είναι τίμιο και σοβαρό κόμμα. Όμως δεν ήταν ιδεολογικά εξοπλισμένο, δεν είχε επαφή, με το εργατικό, αγροτικό και γενικά λαϊκό κίνημα. Το « κενό» εκμεταλλεύτηκαν οι αστοί, και με επικεφαλής τους ΠΑΣΟΚους των τοπικών, έγινε η «επίθεση φιλίας» κατά του ΚΚ.

Όταν ο Σύριζα έφτασε στο 16% τότε τα πράγματα είχαν τελειώσει. Η μεγαλύτερη ρεβάνς του οπορτουνισμού ever, μετά από πολλές απανωτές σφαλιάρες που τρώει από το 1974 και μετά. Βέβαια αυτή η φουλ στήριξη του Σύριζα από του αστούς και αντίστροφα έχει και παρενέργειες.

Π.χ. το «κάψιμο» όλων των εφεδρειών «ανάμεσα» στο Σύριζα και ΚΚΕ. Την αγωνία αυτή εξέφρασε στον Real Fm ο «λάου-λάου» στην προ ολίγων ημερών συνέντευξή του με τον Σκουρλέτη. Την ίδια μέρα που «αναδείχθηκε» το θέμα της μείωσης των ποσοστών για την είσοδο κομμάτων . Ο «λάου-λάου» επανήλθε. Στον Ant1, στην χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis αναφέρθηκε στην «σύνθεση» ποσοστών αυτού του χώρου. Εισέπραξε μία απάντηση από τον επικεφαλή της έρευνας «στο γιατί δεν γίνεται».

Η Τιτίκας Σαριγκούλη αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο από απλά μέρος της ζωντανής ιστορίας αυτής της χώρας.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

JR είπε...

Για τους παροικούντες το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Εκει όπου το φάντασμα της μεταπτυχιακής ανεργίας σκέπαζε από τότε τους φοιτητές, δέκα χρόνια πριν τη κρίση, και κανεις δεν γέλαγε με το πολιτικό σκεπτικό της εκεί οργάνωσης. Ούτε φυσικά του Δ.Μ που τότε το κατέβαζε σε εμάς τους φοιτητές με τον ιδιαίτερο τρόπο στα 20 του χρόνια.
Μικρή, ίσως, εξαίρεση σε όλο αυτό ήταν τα οικονομικής κατεύθυνσης τμήματα που είχαν ακόμα πρόσβαση σε συναφή επαγγελματική σταδιοδρομία. Βασικότατος λόγος για τον οποίο, συνήθως, δεν θεωρούσαν και υποχρεωτικά ατελέσφορη την σχετική θεωρία!
Άλλωστε δεν είμασταν όλοι στην σπουδάζουσα της Αθήνας φίλε Λέων! Κακώς βέβαια, γιατί μάλλον, απ' ό,τι περιγράφεις, έπεφτε πολύ γέλιο τότε! Αυτή ήταν άλλωστε και η ομορφιά του αγώνα!
Ο Γκιόκας είναι ο Αντώνης. Δημοσιογραφούσε στα Νέα μέχρι το καλοκαίρι του 16. Μετά συνέχισε
στον όμιλο του Χατζηνικολάου!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
https://www.youtube.com/watch?v=rVrc0gCsB4s
Η ΤΙΤΙΚΑ ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ με πολύ απλά λόγια σε 3 λεπτά. Μετά από 2 χρόνια συριζανελ οι προβλέψεις της δεν έπεσαν και πολύ έξω

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΙΤΙΚΑΣ ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
Δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγ 2015
https://www.youtube.com/watch?v=fzL7unJ_FPI

Η Τιτίκα Σαριγκούλη για πολλά στην εκπομπή της Αννίτας. Όσο και να προσπάθησε η Αννίτα να επικεντρωθεί στις πόσες φορές της διέρρηξαν το σπίτι της Τιτίκας, η Σαριγκούλη το πήγε πολιτικά. Πρόσφυγες, ΕΕ, 2Οο Συνέδριο ΚΚΣΕ, Αριστοτέλης.
«Τώρα που πήρε θέση για το 2Οο συνλεδριο»
https://www.youtube.com/watch?v=eAQHbLdMVsg

Αποσπάσματα από αυτά που είπε
«Είναι δυνατόν να ακούς πως πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο και να μην εξοργίζεσαι;»
«Ο λόγος είναι πολιτική»
«Δεν ανήκω σε οποιοδήποτε κόμμα. Ανήκω στο ΚΚΕ.»
«Λείπει το οργανωμένο εργατικό και επαναστατικό κίνημα»
«Γιατί από το 1953 μετά την δολοφονία του Στάλιν, σύμφωνα με αυτά που είπε ο Ντάλες, ο τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ είπε τα εξής: θα ρίξουμε όλο μας το χρυσάφι –και προσέξτε το αυτό- να κάνουμε τους Σοβιετικούς ουτιδανούς να τους πάρουμε τις πραγματικές τους αξίες και να τους δώσουμε πλαστικές »
«Εξαγόρασαν πάρα πολλούς από κει μέσα. Και δυστυχώς εξαγόρασαν ανθρώπους οι οποίοι είχανε πολιτική και επαναστατική ταυτότητα. ».
«Αλλά το κίνημα επανέρχεται πάλι. Στήνεται στα πόδια του. Θα έρθει. Η ανάγκη το κάνει»
«Και αυτή η ησυχία που υπάρχει είναι η ησυχία πριν το σεισμό»
«Το πρόβλημα είναι πως αυτό το χρήμα θα γίνει κοινό για όλο τον κόσμο και όχι να το έχουνε 2 και 5 άνθρωποι, 600 οικογένειες»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

καλα κάνατε και γελάγατε (οσοι γελούσατε) γιατι απλούστατα ήσασταν ορφανα του Τσιπρα απο τοτε και δεν το ειχατε πάρει χαμπάρι. Ο Λέων βέβαια δεν το εχει πάρει ακομη , μιας και θεωρεί οτι ο Κατρούγκαλος ειναι ευργέτης μέγας της εργατικης τάξης με τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί. Ετσι έγραψε ρητά στο σφυροδρέπανο περσι.
Τώρα βέβαια αν καποιος μπλοκάκιας πετύχει το Λέοντα απο κοντά και τον γνωρίσει μαλλον θα του αλλάξει τη μάπα στις γρήγορες, και ο Λέων τότε θα φωνάζει...δημοκρατία συντροφε, όπως τότε μετά το εικοστό του 56!!!
δεν μας χέζεις ρε Λέοντα
αντε στα τσακιδια ρε Λέοντα
αντε με το καθε αληταρά της κυβέρνησης

οργισμένος μπλοκάκιας...μισθωτός και προφανως σταλινικος

Ανώνυμος είπε...

Από την πίεση των γεγονότων οι οπορτουνιστές γνωρίζουν πως δεν έχουν επιχειρήματα και πλέον δεν μπορούν να κάνουν πολιτική αντιπαράθεση. Τα μικροαστικά και μεσαία στρώματα στα οποία απευθύνονται, η υλική τους βάση, έχασαν ακόμα περισσότερα από τον Σύριζα και τους κλακαδόρους του. Η οπορτουνιστική αντίληψη «κάηκε» από την αστική τάξη, μαζί με τις εφεδρείες της γιατί δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Ήταν (και είναι) τόσο δύσκολα τα πράγματα για την Ελληνική Αστική Τάξη που αναγκάστηκαν να ζητήσουν την βοήθεια άλλων αστικών τάξεων μέσω ΕΕ-ΔΝΤ. Αυτή η «βοήθεια» δεν ήρθε στο τσάμπα. Στον ανταγωνισμό της με τις άλλες αστικές τάξεις η Ελληνική αστική τάξη έχασε και πληρώνει την χασούρα. Ή ακόμα πιο σωστά μεταθέτει το μεγαλύτερο μέρος της χασούρας στις πλάτες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, αλλά και σε μικροαστικά ή μεσοαστικά στρώματα με τα οποία σε προηγούμενες εποχές είχε βρει έναν «ειρηνικό τρόπο» συνεννόησης. Από εκεί προήλθαν οι θεωρίες της «Οικονομικής κατοχής» και «οικονομικής αποικίας», και άλλες μπούρδες, ξένες προς τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Για αρκετούς μικρομεσαίους αστούς πριν τα μνημόνια όλα θα ήταν μία χαρά.. Και μετά, όταν άρχισαν να χάνουν «που είναι το ΚΚΕ να με βοηθήσει»; Δηλαδή να υποταχθεί στις προηγούμενες θεωρίες. Πριν το 2009 φαίνεται πως δεν υπήρχε ανεργία, χαμηλά μεροκάματα, η γενιά των 700 γιούρο, εργασιακή ανασφάλεια

Εφόσον τα αναχώματα δεν μπορούν άλλο, δεν διαφαίνεται περεταίρω δυναμική τους, θα γίνει περαιτέρω πολιτική ενίσχυση προς τον φασισμό.
Αν κάποιος νομίζει πως ο φασισμός προέρχεται μόνο από την χ.α. είναι γελασμένος. Όσοι δεν έχουν διαβάσει για την Ενδιάμεση Θέση στην Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα που υπάρχει ήδη στις θέσεις του 19ου συνεδρίου του ΚΚΕ ας μην κάνουν τους «πέφτω από τα σύννεφα για την δύναμη του φασισμού».

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

http://www.marca.com/futbol/rayo/2017/01/31/5890fd9fe5fdea7e418b4612.html

- T.An.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Έκανε κι ένα γενικό αφιέρωμα, όπου συμπεριλαμβάνει τον Κατίδη, αλλά τον έχει να παίζει ακόμα στο Λεβαδειακό

http://www.marca.com/futbol/2017/02/01/5891f3a2ca47412b6c8b45d8.html

-Με υπογραφή, δεν κατάλαβα ακριβώς σε ποια σημεία έχεις αντίρρηση, αν θες τα συζητάμε.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω «Ρ» 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Στις επιστολές για το Συνέδριο και για το πρώτο που αναφέρεις, μπορεί να μην το κατάλαβα, μπορεί να μην του έδωσα σημασία, αλλά δεν το διαπίστωσα. Διαπίστωσα το «Οι επιστολές, ασχολούνται με θέματα αποτελεσματικότητας και διάταξης δυνάμεων σε επίπεδο ΚΟΒ». Στις επιστολές υπάρχει το «θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα». Και πάντα θα υπάρχουν περισσότερα και ακόμα περισσότερα από την ημέρα της Εργατικής Λαϊκής Εξουσίας.

Υπάρχει και ένας πάρα πολύ δυνατός αντίπαλος. Με βοήθειες και από τις άλλες αστικές τάξεις. Και με ιστορική παράδοση στις συμμαχίες με τις άλλες αστικές τάξεις.
«Δεν έχω ξαναδεί τόσο σκληρή αστική τάξη» έλεγε ο τότε Αμερικανός Επίτροπος στον Εμφύλιο. Το λενινιστικό «Αδύναμο Κρίκο» επαναλάμβανε ο Παπανδρέου προς τις άλλες αστικές τάξεις. ESM – EE – ΔΝΤ-ΕΚΤ-Παγκόσμια Τράπεζα βοήθησαν και βοηθούν την Ελληνική Αστική Τάξη. Η Αργεντινή, με περισσότερες παραγωγικές πηγές, μικρότερο χρέος , χρεοκόπησε για μία μικροδόση του 1,5 δις που δεν της έδωσε το ΔΝΤ και για ένα διάστημα την άφησαν κυριολεκτικά στην τύχη της.

Δεν είναι μόνο πως το εργατικό κίνημα πήρε έστω και λίγο τα πάνω του, το 19ο Συνέδριο, αλλά και το ότι η βοήθεια «κοστίζει» στις αστικές λυκοσυμμαχίες. Ναι μεν συμμαχίες, ναι δε ανταγωνισμός. Όταν οι Ιταλικές Τράπεζες ζητούν βοήθεια,τα χρήματα δεν είναι απεριορίστα, και το πολιτικό προσωπικό των αστών είναι ψιλοαπαξιωμένο,σίγουρα βγαίνουν και ζόρια

Εδώ ο «Λάου-Λάου» με το αντικειμενικό του προφίλ φέτος φαίνεται να αγωνιά για την συμμαχία της συμμαχίας του χώρου «στα αριστερά του Σύριζα»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αν καταλαβαίνω καλά, διαφωνείς με το σημείο για τη συντροφικότητα;

Δε διαβάζω το ρίζο πιο συχνά από σένα, αλλά προσπαθώ να διαβάζω όλες τις επιστολές στον προσυνεδριακό.

Παραθέτω δύο παρεμβάσεις που θίγουν το ζήτημα (χωρίς να τις ομαδοποιώ προφανώς) κι άλλη μία, αρκετά συγκινητική (ευχαριστώ το κόμμα που με έκανε Άνθρωπο) που λέει κάτι παρεμφερές.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215196
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9214103
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215176

Ανώνυμος είπε...

@ Μπρεζνιεφικό απολίθωμα
Με την ευκαιρία της απάντησή σου, θα θίξω ένα άλλο θέμα.

Η αστική τάξη βάζει «τρικλοποδιές» πέρα από «αναχώματα». Κανένας αστός δεν δίνει ένα ευρώ, αν τα οφέλη δεν είναι στο «πολλαπλάσιο». Και έχει τόσους και τόσους που έχει εξαγοράσει όπως έγραψε και η Τιτίκα. Ή τόσους που έχουν συμβιβαστεί με τον «Καπιταλισμό ως την Δευτέρα Παρουσία». Είναι τόσες οι «τρικλοποδιές» που μία χαρά κάποιος μπορεί να είναι δυνητικά αντικομμουνιστής, φασίστας, και ας αυτοπροσδιορίζεται ως π.χ. αντιρατσιστής κ.α.

Αν η ενημέρωση προέρχεται από την all-time σοσιαλδημοκρατία με την επίμαχη ερώτηση «συνεργασίας με αριστερές δυνάμεις» στην Αλέκα τι περιμένεις; Λες και αυτοί και αυτές που έκαναν την ερώτηση δεν ήξεραν τα Μάαστριχ και τις Σέρκες που είχε ψηφίσει στα Ευρωκοινοβούλιο ο Σύριζα. Ούτε τα «ΝΑΙ σε όλα»: ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ατομική Ιδιοκτησία στα Μέσα Παραγωγής. Αφήνοντας την κυριαρχία των εντυπώσεων στα επίμαχα αποσπάσματα στο youtube. «Το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει»(μαζί με τους εκπροσώπους Εφοπλιστών, Βιομηχάνων), «Είναι κόμμα μόνο για να διαμαρτύρεται»(το πρόγραμμα του 18ου δεν το είχαν διαβάσει), «Μα γιατί δεν συνεργάζονται; Και οι άλλοι είναι αριστεροί»(αριστερό είναι το μάτι σου) .

Η ιδεολογική απόκρουση και παράλληλα η προοπτική δίνεται και μέσα από τις γραμμές του «Ρ». Στην κυκλοφορία του «Ρ» εντόπισαν ένα «κενό» και «μπήκαν» τα «πασοκια με τα ροζ» εκείνες τις εποχές του 2012. 1,5 γιούρο είναι μεγάλη υπόθεση την σήμερον ημέρα, αλλά ο «Ρ» είναι και στο ίντερνετ. Όσοι οπαδοί, ψηφοφόροι δεν το θεωρούν και τόσο σπουδαίο να διαβάζουν «Ρ», έστω και τον Κυριακάτικο ή Σαββατιάτικο, ας ανατρέξουν στην Θέση του 20ου για τα ειδησεογραφικά μέσα του ΚΚΕ.

Θα διαβάσω με προσοχή τις επιστολές. By the way, διάβασε τις σημερινές επιστολές προς τον Προσυνεδριακό από Κυκλάδες, Μακεδονία, Επισιτισμό. Τόσο για τα θετικά όσο κα για τα προβλήματα Ειδικά της Μακεδονίας με το νικηφόρο παράδειγμα.
Στο σημερινό «Ρ» έχει ένα καλό άρθρο για πρόσφυγες και φασισμό. Την «αναβολή» της συζήτησης στην Βουλή της πρότασης των 530 συνδικάτων.

Και την ερώτηση στην Βουλή από εκπρόσωπο του ΚΚΕ για την ειδική αγωγή αλλά η αρμόδια ηγεσία του υπουργείου δεν μπορούσε να απαντήσει λόγω «φόρτου εργασίας». «Η λέξη που δεν λες»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot