Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη με ένα βρικόλακα

Ίσως το τίτλος να ταίριαζε περισσότερο σε μια συνέντευξη με το Μητσοτάκη -τον πρεσβύτερο ή το νεότερο- αλλά κι ο Σημίτης δεν πάει πίσω. Ούτε στη γερασμένη, ταλαιπωρημένη όψη -81 χρονών έχει φτάσει άλλωστε- που προσέδιδε μάλλον κωμικό χαρακτήρα στο ρητορικό ερώτημα αν θα τον ενδιέφερε να ενεργοποιηθεί εκ νέου στην πολιτική. Ούτε στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταστολή των διαδηλώσεων (βλέπε επίσκεψη Κλίντον, αγροτικά μπλόκα, συνταξιούχοι, κοκ) που έχει στο ενεργητικό του κι άφησαν στην ιστορία ως κλασικό το σύνθημα: ΜΑΤ-βία-αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός. Ή το "ευχαριστώ τους Αμερικανούς" που εκφράστηκε στο σύνθημα: κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο.

(Και προφανώς δεν είναι ούτε προτεκτοράτο, ούτε υπό κατοχή, ούτε όμως και η ισχυρή, ιμπεριαλιστική Ελλάδα, που οραματίστηκε η ελληνική αστική τάξη, εφορμώντας στα Βαλκάνια, μετά την παγκόσμια αντεπανάσταση και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας).

Μα το Σημίτη βρήκαν; Γιατί όχι; Αφού επιστρέφουμε στα happy 90's (εντός άπειρων εισαγωγικών), αφού επιστρέφει ο Τροχός της Τύχης και το Μεγάλο Παζάρι, το δίδυμο Βίσση-Καρβέλας, τα άθλια ριάλιτι της εποχής του μιλένιουμ, ακόμα και το Trainspotting, γιατί να μην επιστρέψει και το πολιτικό εποικοδόμημά τους -με την "ελπίδα" πως θα μας γυρίσει στην "εποχή της ανάπτυξης", τότε που ζούσαμε όλοι καλύτερα, όλα ήταν πιο απλά, αγνά κι ανέμελα;

Σε κάποιον τοίχο διάβασα πως η νοσταλγία είναι μια καλλιεργούμενη ψευδαίσθηση που μας εγκλωβίζει στο εξιδανικευμένο παρελθόν, να ξέρουμε ότι μόνο υπήρξαμε, αλλά δεν μπορούμε ποτέ να υπάρξουμε, γιατί δεν έχουμε παρόν και μέλλον. Αυτός είναι ένας κλασικός μηχανισμός και αξία χρήσης της νοσταλγίας για το κυρίαρχο σύστημα. Που είναι όμως επιφορτισμένο με την αδιάκοπη κατασκευή νέων οπίων και ψευδαισθήσεων. Κι όταν στερεύει από ιδέες, καταφεύγει στο παρελθόν, ανακυκλώνοντας παλιά υλικά. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη μουσική βιομηχανία, την τέχνη. Ή και στην πολιτική εσχάτως...

Ο Σημίτης στη συνέντευξη ήταν σαν το παλιό, ξινισμένο κρασί, που επιβεβαίωσε τις χειρότερες αναμνήσεις μας. Έκανε τα ίδια τραγικά σαρδάμ -παρά το μοντάζ και το ρετουσάρισμα- με πολύ κακό λέγειν και το ίδιο επικοινωνιακό έλλειμμα. Υπερασπίστηκε τη δημιουργική λογιστική -που είναι ο πρόγονος της "δημιουργικής ασάφειας" και, το "ευχαριστώ" στις ΗΠΑ για τα Ίμια -που εμπνέει και τη σημερινή κυβέρνηση. Είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη διαφθορά σαν κοινωνικό φαινόμενο κι όχι εχθρικά -σαν αρχιερέας που ανησυχεί για το ποίμνιό του. Επέσεισε τον μπαμπούλα του Grexit με βάση την αμείλικτη λογική των αριθμών -που άλλοτε μπορεί να ευημερούν εις βάρος των λαών κι άλλοτε να γίνουν λάστιχο, για να δικαιώσουν ένα έτοιμο, διαμορφωμένο συμπέρασμα.
Αλλά δεν είπε ούτε κουβέντα για την περίοδο του χρηματιστηρίου, τα τεράστια ποσά που άλλαξαν τσέπες -για να καταλήξουν σε μεγαλύτερες- και την αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε τεχνηέντως, για να ευνοήσει τις "επενδύσεις" -με τον Παπαντωνίου σε ρόλο Μπουχάριν, να λέει: μουζίκοι επενδύστε, κουλάκοι πλουτίστε εις βάρος τους...

Όσο κι αν τα κυρίαρχα ΜΜΕ επιχειρού(σα)ν να παρουσιάσουν το Σημίτη ως τον Τρικούπη του 20ού αιώνα (βοηθάει και η σημειολογία με τα γραφεία του ΠαΣοΚ) που είχε όραμα, έκανε μεταρρυθμίσεις και έργα, ο Κινέζος δεν ήταν παρά ένας αχυράνθρωπος χαμηλού πολιτικού αναστήματος (πιο κοντός και από την κίτρινη φυλή), χωρίς αέρα, πολιτική γοητεία, επικοινωνιακό χάρισμα, λαϊκό έρεισμα και επαφή με τις μάζες (η έμπνευσή του να υψώσει τα χέρια για να χαιρετήσει τα πλήθη σε μια εκλογική συγκέντρωση, θύμισε στους κωμωδιογράφους της εποχής τζαμά που πλένει με σφουγγαρόπανα μια βιτρίνα). Και βασικά, με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια γελοιογραφία του Στάθη, όπου το πρόσωπο το Σημίτη αντί για ουλές κι ελιές είχε σημειωμένες διάφορες ημερομηνίες (πχ 4-3-1999) κι η λεζάντα έλεγε πως περνά ο καθένας και μαντεύει την ημερομηνία του τέλους του. Τελικά το ΠαΣοΚ κέρδισε οριακά -με ποσοστό ρεκόρ για το δικομματισμό- τις επεισοδιακές εκλογές του 2000, και ο Σημίτης έμεινε άλλα τέσσερα χρόνια στο προσκήνιο, προτού πεταχτεί σα στυμμένη λεμονόκουπα, κι αφού αναγκάστηκε να παραδώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στο ΓΑΠ -δεν τόλμησε καν να κατέβει στην αναμέτρηση, ως πρωθυπουργός που κρίνεται για το έργο του, για να αποφύγει τη συντριβή.

Αυτή είναι η τακτική της αστικής τάξης κι η τύχη που επιφυλάσσει στο υπαλληλικό της προσωπικό. Όσο συμπυκνώνεται μάλιστα ο πολιτικός χρόνος κι οι εξελίξεις, τόσο πιο αναλώσιμο γίνεται αυτό το προσωπικό και συντομεύει η διάρκεια της θητείας του (βλ ΓΑΠ, Σαμαρά ακόμα και τον Καραμανλή πριν από αυτούς ή τη ραγδαία απαξίωση του πολιτικού κεφαλαίου -asset που θα έλεγε και ο Τσίπρας- του Σύριζα. Κι αν η αστική τάξη ανασύρει τώρα το Σημίτη από τη ναφθαλίνη και το χρονοντούλαπο της ιστορίας, αυτό δείχνει αφενός την ένδεια επιλογών και τις δυσκολίες στην αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, αφετέρου εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένες σκοπιμότητες, που ερμηνεύουν και το μεταμεσονύχτιο ξέπλυμα -για να έρθει νυχτερινό τιμολόγιο, όπως με το πλυντήριο- στις Ιστορίες του ΣΚΑΪ.

Ο Σημίτης χρειάζεται ως ο σοφός πρόδρομος της μάχης κατά του λαϊκισμού, που κυβέρνησε με σωφροσύνη και διορατικότητα, κι ήθελε να φέρει ήδη από το 2001 την αντιασφαλιστική ανατροπή με το Γιαννίτση, που αν τον είχαμε ακούσει, θα είχαμε πετύχει καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς την απότομη κι οδυνηρή προσαρμογή που απαιτούσαν τα μνημόνια. Αλλά είτε δεν τόλμησε να την κάνει, είτε... δεν είχαν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες -sic.

Από την άλλη, ο Σημίτης και το σινάφι του είναι απαραίτητοι για να στηθεί το δίπολο με το Σύριζα, που βάλλει εναντίον του, γιατί εκκρεμούν τόσες κατηγορίες κι εξεταστικές επιτροπές για υπουργούς των κυβερνήσεών του -συνεπώς δε δικαιούται να ομιλεί και να περιφέρεται να δίνει συμβουλές σαν σοφός. Ευτυχώς βέβαια το κόμμα της Κουμουνδούρου έχει φροντίσει να στεγάσει πολιτικά αρκετά από αυτά τα μπουμπούκια (Κουρουμπλής, Τόσκας, Σπίρτζης, κοκ) τονίζοντας την πολιτική άβυσσο που τη χωρίζει με το εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ.

Και το πολιτικό σανό συνεχίζεται να προσφέρεται από της οθόνης...

Υγ: ο δεύτερος βρικόλακας-φάντασμα που πλανάται εσχάτως πάνω από την "ενωμένη Ευρώπη" και τη γηραιά -σαν την όψη και την πολιτική του Σημίτη- ήπειρο, είναι το Brexit, όπου οι Βρετανοί φεύγουν μένοντας, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη του βρικόλακα. Για να μη στριμώξουμε όμως το θέμα σε ένα υστερόγραφο, παραθέτω μόνο ένα χρήσιμο σύνδεσμο και μπορεί να το σχολιάσουμε εν καιρώ.

Βρετανία: Σχεδόν το 80% των βρετανών εκατομμυριούχων τάσσονται υπέρ του Brexit

62 σχόλια:

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Σε μια απο τις πιο μαζικες διαδηλωσεις βγηκαν οι Χιλιανοι αυτες τις μερες και φυσικα τα δυτικα ΜΜΕ δε δειξαν τιποτα .2.000.000 βγηκαν στους δρομους για να διαμαρτυρηθουν για το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ασφαλιστικο που τους επιβαλλαν περιπου την εποχη Γιανιτση που αν δεν κανω λαθος και ο κυριος αυτος μας προβαλλε τοτε σαν μανα εξ ουρανου το ....ΧΙΛΙΑΝΟ μοντελο !!! ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΤΕΣ

jr είπε...

ο σημίτης είναι από τους πλέον συνεπείς υπηρέτες της τάξης του και των συμφερόντων της. ακόμα και επικοινωνιακά υπάρχει τακτ
με απαράμιλλο και απύθμενο θράσσος δήλωσε "αισιόδοξος γενικά" για την χώρα η οικονομία της οποίας "για ενα μεγάλο χρονικό διάστημα θα σέρνεται" αλλά κάπου "στο 2030, και αν όλα πάνε όλα καλά" -πράγμα σπάνιο στην ελλάδα, όπως πρόσθεσε- θα πάρει μπροστά!!!!!!!!!!!! βέβαια ο ίδιος, βιολογικά, και αρκετοί εξ υμών, βιοποριστικά, παίζεται αν θα έχουμε αντέξει αλλά... αδιάφορο! η ζωή προχωρά.
παράλληλα, ιδιάιτερα περίτεχνα αράδιασε και ένα βουνό από μισές αλήθειες τις οποίες η κοντή μνήμη που καλλιεργεί συστηματικά η κυρίαρχη ιδεολογία, δυσκολεύεται να διατάξει κατάλληλα ώστε να αναδειχθεί η αντιφατικότητά τους:
πχ δεν του αρέσουν οι ανασυνθέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και γουσταρει καθαρές λύσεις (εκλογές). δημοκράτης!!!
όμως λίγο πιο πρίν αποθέωσε την οχι εκλεγμένη κυβέρνηση παπαδήμου και τις διαπραγματεύσεις της για το 2ο μνημόνιο!
πρόστυχα ταύτισε το ασφαλιστικό με... "τις κόρες των στρατηγών" όμως δεν το πέρασε γιατί θα δημιουργούνταν πολιτική αναταραχή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές!!!!!!!!!!!!
για φαντάσου! εκλογές για τις ανύπαντρες θυγατέρες!
αλήθεια, όμως, για... "τις κόρες των στρατηγών" κατέβαιναν τότε και οι πασόκοι στους δρόμους;;; ή μήπως υπέβοσκε διαμάχη οικονομικών συμφερόντων, που σχετίζονταν με την απροθυμία διατάραξης των τότε ρυθμών ανάπτυξης (απο 136 στα 239 δισ τα πρώτα χρόνια του ευρώ);;;
για όλα του φταίει η επόμενη κυβέρνηση. τί έκανε; ακριβώς τα ίδια. αύξησε το αεπ άλλα 100 δισ! αλλά εκείνη όφειλε να πάρει μέτρα και να διαταράξει τους ρυθμούς ανάπτυξης ενώ ο ίδιος δεν μετανιώνει που δεν πέρασε το ασφαλίστικό γιατί... "θα γινόνταν ζημιά"
πράγματι ο σημίτης, σαν άλλος ιζνογκούτ, μοιάζει όντως να περίμενει την ώρα που θα αντικαταστήσει τον βρυκόλακα νο1 και θα καλύψει το κενό στασίδι του μητσοτάκη στα αστικά μμε. στα 81 είναι πλεον καταλληλος να παριστάνει τον νέστωρα.
αρκεί φυσικά να αποφεύγει τις κακοτοπιές! όπως το να πέσει πάνω σε κάποιο μέλος της κε που πχ θα του θυμίσει οτι το σύνταγμα είναι αντιλαϊκό και μέσα στον πανικό του του ξεφύγει κανένα "τί σημασία έχει;" άλλωστε, ου γαρ έρχεται μόνον...

Unknown είπε...

Έχουμε ένα άρθρο του Guardian (που αναπαράγει η LIFO) και αναφέρει μία έρευνα του τμήματος Wealth Management (Διαχείριση Πλούτου;) της UBS που έγινε σε περισσότερους από 400 εκατομμυριούχους (σε δολάρια) Βρετανούς, σύμφωνα με την οποία το 78% πιστεύει ότι μακροχρόνια το Brexit θα έχει θετική επίπτωση στα οικονομικά τους.

Αυτή η έρευνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα πραγματικά δεδομένα. Ο Βρετανικός ΣΕΒ (Confederation of British Industry) ήταν υπέρ του Remain. Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της ΕΕ ήταν στο κέντρο του Λονδίνου, που σύμφωνα με τη Eurostat είναι η πλουσιότερη περιοχή της ΕΕ. Ενώ τα χαμηλότερα ήταν στις εργατικές περιοχές της Αγγλίας. Έρχεται επίσης σε αντίθεση με όλες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό υπέρ της ΕΕ. Επίσης όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι νέοι ήταν πιο εναντίον του Brexit, ενώ αυτη η έρευνα λέει το αντίθετο.

Μεταξύ των εκλογικών δεδομένων και των επίσημων θέσεων των οργανώσεων (π.χ. CIB) από τη μία πλευρά και μία έρευνα της UBS από την άλλη, εγώ θεωρώ πιο αξιόπιστα τα πρώτα.
Είναι σαν ενώ τα εκλογικά δεδομένα δείχνουν ότι το ΚΚΕ έχει μεγαλύτερη επιρροή σε λαικές συνοικίες, να επικαλεστούμε μία έρευνα που λέει ότι τα υψηλά εισοδήματα στηρίζουν ΚΚΕ και να θεωρήσουμε την έρευνα πραγματικότητα. Ή σαν το ελληνικό δημοψήφισμα όπου τα κανάλια μας διαβεβαίωναν ότι όσοι ψήφιζαν ΟΧΙ ήταν όσοι είχαν βγάλει τα χρήματά τους έξω και περίμεναν να κερδίσουν από την υποτίμηση. Βέβαια δεν μας εξηγησαν ποτέ πως έγινε και το ΟΧΙ πήρε 15% στην Εκάλη και 80% στο Πέραμα. Μάλλον στο Πέραμα οι κάτοικοι είχαν βγάλει τα λεφτά τους έξω σε αντίθεση με την Εκάλη που τα κράταγαν εντός χώρας.

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra

Από το δημοψήφισμα για το Brexit έχει μεσολαβήσει σχεδόν ένας χρόνος, νομίζω υποτιμάς την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα του μεγάλου κεφάλαιου μπροστά σε μεταβαλόμενες συνθήκες, έστω κι αν αρχικά για πολλούς δεν ήταν ευπρόσδεκτες αυτές οι μεταβολές . Αφενός όμως ας μη ξεχνάμε ότι ούτε πέρσυ ήταν αρραγές το μεγαλοαστικό μέτωπο υπέρ της παραμονής, αφετέρου το ότι σε γενικές γραμμές τα υψηλά εισοδήματα ήταν υπέρ της παραμονής δεν έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας,που αφορά συγκεκριμένο αριθμό εκατομμυριούχων, κι όχι γενικά κι αόριστα "εύπορων" Βρετανών.

Amor omnia vincit

Unknown είπε...

@Amor omnia vincit
Πάντως οι εκατομμυριούχοι (σε δολάρια) στη Βρετανία είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σύμφωνα με ένα άρθρο του Telegraph. Αν υποθέσουμε 3-4 άτομα ανά νοικοκυριό δεν μιλάμε για μικρό ποσοστό του πληθυσμού σε σύνολο 65εκ. Δεν μιλάμε δηλαδή για κάποια υπερ-ελίτ των 100-200 οικογενειών αλλά για πλατύτερα στρώματα.

Άσε που δεν έχουμε την πρωτότυπη έρευνα, για να δούμε τα ακριβή ερώτηματα. Όπως το παρουσιάζει το άρθρο του (φιλο-ΕΕ παρεμπιπτόντως) Guardian είναι σαν το 78% των εκατομμυριούχων να πιστεύει ότι αν παρέμεναν στην ΕΕ θα υπήρχε αρνητική επίδραση στα οικονομικά τους. Άλλο αυτό που λέει ο Guardian και άλλο αυτό που λες εσύ περί προσαρμοστικότητας, δηλαδή ότι δεν καλοέβλεπαν την αλλαγή αλλά τώρα την έχουν «χωνέψει» και προβλέπουν ότι πάλι τα εισοδήματά τους θα αυξηθούν. Αυτό που λες εσύ ακούγεται πιο λογικό, καθώς δεν συνέβη μετά το Brexit η κατάρρευση της οικονομίας που προέβλεπε το στρατόπεδο του Remain. Κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος ο Guardian, δες εδώ και εδώ.

Αναυδος είπε...

Είναι ιδιο των αριστεριστων και ρεφορμιστων κάθε ειδους και χρωματος να εχουν μια ιδεαλιστικη αποψη για την πολιτικη και τις εξελιξεις Μπερδευουν τα φαινομενα με την ουσια όταν η επιστημη διδασκει ότι δυσκολα τα φαινομενα αποκαλυπτουν την ουσια
Ουτε πως δουλευει η οικονομια γνωριζουν ουτε τι σημαινει ανταγωνισμος και αντιτιθεμενα αστικα συμφεροντα ουτε πως η πολιτικη εξυπηρετει τα συνολικα συμφεροντα των καπιταλιστων κατανοουν ουτε πως ευκολα λαικα συνθηματα γινονται το οχημα εξυπηρετησεις αστικων συμφεροντων.

Ετσι καταληγουν να υποστηριζουν αντιδραστικα κινηματα όπως η αραβικη ανοιξη, η συριακη αντιπολιτευση, το μπρεξιτ να βλεπουν το πλιατσικο σαν εξεγερση κλπ Εχουν αναγαγει το γκουγκλαρισμα στο μοναδικο εργαλειο πολιτκης αναλυσης και χαβουν αμασητο κάθε παραμυθι που τους σερβιρεται

Δηλ ο Φαρατζ, ο Τζονσον κλπ ακομη και η Μει που προχωρα το μπρεξιτ είναι εκπροσωποι των εργατικων στρωματων η σεβονται τη λαικη βουληση?

Ανώνυμος είπε...

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9300376

Ανώνυμος είπε...

@Ανωνυμε 7:56 Πρωταπριλιατικο αστειο ειναι

Kabamarou

Unknown είπε...

«Δηλ ο Φαρατζ, ο Τζονσον κλπ ακομη και η Μει που προχωρα το μπρεξιτ είναι εκπροσωποι των εργατικων στρωματων η σεβονται τη λαικη βουληση?»

Δηλαδή ο Καραμανλής, ο Μαύρος κ.α. που προχωράνε την αβασίλευτη δημοκρατία είναι εκπρόσωποι των εργατικών στρωμάτων ή σέβονται τη λαϊκή βούληση;

Φαντάζομαι θα ρώταγε ο αντίστοιχος Άναυδος το 1974 καλώντας το λαό να μην παρασυρθεί από το ψευτοδίλημμα βασιλευόμενη η αβασίλευτη δημοκρατία. Έτσι κι αλλιώς με βασιλιά ή χωρίς πάλι καπιταλισμό θα είχαμε και είναι γνωστό ότι υπήρχαν τμήματα της αστικής τάξης που ήταν υπέρ και άλλα που ήταν κατά της μοναρχίας. Οπότε γιατί να εμπλακεί η εργατική τάξη;

Κατά τα άλλα κανένα επιχείρημα που να δείχνει ότι η βρετανική αστική τάξη τάσσεται με συντριπτικά ποσοστά υπέρ του Brexit. Μόνο η συνήθης καταγγελία των οπορτουνιστών. Γνωστή από παλιά η μέθοδος όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα να αντικρούσεις μια θέση, αντί να «επιτίθεσαι» στη θέση να επιτίθεσαι στον εκφραστή της.

Ανώνυμος είπε...

Όχι παληκάρι μου, τα'χει κάνει απάνω της η βρετανική αστική τάξη, ηχούν οι καμπάνες της επανάστασης. Κατά τ'άλλα μόνο ο φιλελεδογκάρντιαν λέει βλακείες, εσύ τα'χεις τετρακόσια που βρίσκεσαι μονίμως σε άρνηση της πραγματικότητας (είναι κι οι σφαλιάρες που έχεις από αυτήν θα μου πεις) που ακόμη και σήμερα προσπαθείς να υπερασπιστείς το ηρωικό "όχι" της κυβερνησάρας σου. Ούτε για πάροντυ ακάουντ δεν κάνεις, μου καταγγέλεις και τους "οπορτουνιστές" επαναστάταρε χειροκροτητή του καμμένου.

Ijon Tichy

jr είπε...

την εβδομάδα που πέρασε σε μεσημεριανή εκπομπή του σκαϊ διατυπωθηκαν πτυχές ενός νεώτερα επεξεργασμένου οπορτουνιστικού αφήγηματος.
ο δημοσιογράφος-εισηγητής υποστήριξε ότι "η ευρώπη κυριαρχείται ιδεολογικά από τον λαϊκισμό του νεοφιλελευθερισμού". προχώρησε δε στην εκτίμηση πως ο νεοφιλελευθερισμός είναι αυτός που δημιουργεί: τόσο την δυσαρέσκεια των λαών, λόγω της συμπίεσης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, όσο και τον δεξιό λαϊκισμό, ώστε να τον χρησιμοποιεί για να ενσωματώνει την προαναφερθείσα δυσαρέσκεια.
Mια πρώτη παρατήρηση εδώ είναι οτι η εν λόγω ανάλυση θυμίζει κάπως αυτή του κομμουνιστικού κινήματος για το β παγκοσμίο πολέμο που συνέδεε ευθύγραμμα το φασισμό με το χρηματιστικό κεφάλαιο!
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο αφηγητής υποστήριξε πως "θα πρέπει να δούμε το brexit ως απότέλεσμα δυσαρέσκειας αλλά ως μια αντιδραστική, ενδεχομένως, επιλογή". Συνέχισε πως "είναι άλλο πράγμα να διαλυθεί η εε από τους λαϊκιστές και άλλο από την λαϊκή παρέμβαση που μπορεί να δωσει σήμα για ένα άλλο οικοδόμημα".
Mια δεύτερη παρατήρηση είναι οτι ο εν λόγω συλλογισμός, προφανώς, εκτιμά πως η όποια λαϊκή παρέμβαση, την οποία υπονοούν άλλοι οπορτουνιστες αναφορικά με το brexit δεν γίνεται να εξαντλείται στις κάλπες!
Λίγα λεπτά αργότερα υποστηρίχθηκε πως "το brexit θα συμβάλει στη θεσμική ολοκλήρωση της ΕΕ" ενώ "το ευρωιερατείο θα δουλέψει σκληρά ώστε η συνέχιση μια βελούδινης-αγαστής σχέσης μεταξυ ΜΒ και ΕΕ να μην επιτευχθεί, για παραδειγματισμό".
Το καλύτερο όμως του αφηγήματος ήρθε σε σχέση με το αν οι λαοί της ευρώπης θα αποδέχονταν την εμβάθυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης:
"αυτό που απαιτείται σίγουρα είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, γιατί θα οδηγηθούμε σε μάυρες εξεγέρσεις, όχι κόκκινες, μαύρες, χαοτικές, μητροπολιτικές, χωρίς κανένα επίδικο σχεδόν, μόνο την απόγνωση του κόσμου" ήταν η απάντηση!
Προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση αυτή η ιδιότυπη αντιπαράταξη των δυο ενδεχομένων με τις εξεγέρσεις στο ρόλο του μπαμπούλα! Και παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς την ίδια περίοδο η εισήγηση της κε στο 20ο συνέδριο, σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, αναφέρει πως θα πρέπει
"Να βρισκόμαστε επικεφαλής των εστιών αντίστασης που δημιουργούνται καθημερινά, των ανατάσεων με ανατρεπτική διάθεση που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν κάτω από το βάρος των όλο και μεγαλύτερων λαϊκών δεινών." και λίγες σειρές πιο κάτω
"οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, είτε παρεμβαίνουν αυτοτελώς είτε μέσω μαζικών φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δεν αποτελούν απλό τμήμα των αυθόρμητων λαϊκών αντιδράσεων και αντιστάσεων. Αντίθετα, αποτελούν εκείνη την πρωτοπόρα δύναμη που αντιλαμβάνεται την ανάγκη συνολικής ανατροπής της αστικής εξουσίας και επιδιώκει να κατευθύνεται η πάλη προς αυτόν το στόχο." νομίζω οτι από τα παραπάνω γίνεται σαφές ποιός απευθύνεται σε νοικοκυραίους και φοβάται μη σπάσουν τζάμια
τελευταίο σημείο που προξενεί εντύπωση ήταν μια αναφορά "στους έλληνες που κατάφεραν τα τελευταία επτά χρόνια την σκληροτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε δυτική χώρα".
αν πραγματικά το "δυτική" είναι κυριολέκτικό, αυτό υποδηλώνει άραγε και την απαρχή εγκατάλειψης της οπορτουνιστικής ρητορικής που θέλει την ελλάδα υποτελή και την προσχώρηση στην άποψη οτι η ελλάδα διαθέτει ανεπτυγμένες παραγωγικές δυνατότητες ικανές να διασφαλίσουν την διαβίωση του πληθυσμού και σε ένα περιβάλλον εκτός εε με μόνη προϋπόθεση ένα κοινωνκό συμβόλαιο αυτή τη φορά "εσωτερικού";

zoot horn rollo είπε...

Α-πα-λευ-τος.

Ανώνυμος είπε...

AN H ΕΛΛΑΔΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΔΙΕΠΟΥΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.

ΠΑΛΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΛΥΚΟ.

ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ Η ΝΤΟΠΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ. ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΔΟ. Ο COGITO ΕΙΧΕ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ Η ΑΓΓΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

AGIS είπε...

Για τη διέλευση των "χερσαίων" από το ελληνικό έδαφος προς Γιουγκοσλαβία;
Που για χάρη της παραβίασε ωμά και το σύνταγμα, που απαιτεί έγκριση της βουλής για διέλευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων απ' τη χώρα;
Είπε τίποτα γι' αυτό ο Σημίτης στη συνέντευξή του;

(Μιλάμε για το 1999, τότε που οι δημοσκοπήσεις βγάζαν το "95%" αντίθετο με τον πόλεμο, αλλά το 2000 το "95%" έδωσε την ψήφο του στα κόμματα της... διέλευσης των χερσαίων, γιατί... "1.000.000 επενδυτές ήξεραν ότι οι μετοχές τους έχουν αξία". "Ο παροιμιώδης ο μέσος ανθρωπάκος").

Ανώνυμος είπε...

Τους έχουν πάρει στο "ψιλό" και οι αθλητικογράφοι. Λίγος Καίσαρης που ξέρουμε πως σε πολλούς αρέσει.

« Αξίζουν τη συμπόνια μας και τη συμπαράστασή μας

http://www.sentragoal.gr/kostas_kaisaris/arthro/aksizoun_ti_symponia_mas_kai_ti_symparastasi_mas-130896370/

«(..)Οποια κι αν είναι η απάντηση, έχετε χάσει. Γιατί υπάρχουν και τα ακόμα χειρότερα. Υπάρχει μία κατηγορία συμπολιτών μας που η κατάστασή τους είναι τραγική. Δραματική. Δεν περιγράφεται. Ούτε στον εχθρό σου.

Οι πλέον δυστυχισμένοι Ελληνες είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μαρτύρια που υποβάλλονται είναι χειρότερα και από αυτά της Ιεράς Εξέτασης. Ο λόγος του βουλευτή Φλώρινας, Κώστα Σέλτσα συγκλόνισε.

Ήταν σπαρακτικός:

«Θα ψηφίσω την απόφαση της κυβέρνησης. Εχω τα ερωτηματικά μου, δεν το κρύβω. Εχω το σφίξιμο της καρδιάς και του στομαχιού. Οπως όλοι οι αριστεροί, κάτι παίρνουν από τα σωθικά μας αυτές οι αποφάσεις. Παρ' όλα αυτά είμαι μάχιμος. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάω στο Αγιον Ορος για μοναχός».

Μη σας ξεγελάει το άψογα φρεσκομπογιατισμένο μαλλί του ανδρός. Σε βαθύ κομοδινί χρωματισμό. Και το κοντράστ που κάνει το ελαφρύ και ιδιαίτερα περιποιημένο λευκό μούσι. Πρόκειται περί αυθεντικού επαναστάτου. Με «διαδρομή (όπως λέει ο ίδιος) 30-40 χρόνια στην Αριστερά». Οπως όμως έχει πει κι ο ποιητής «τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα, τι θα πει αν είναι λίγα ή πολλά, η ζωή είναι ωραία ως το τέλος και νικάει αυτός που ξέρει να αγαπά». Δέκα χρόνια πάνω στον αγώνα, δέκα χρόνια κάτω, δεν θα τα χαλάσουμε.

Οπως, λοιπόν, ο αετός έτρωγε στον Καύκασο τα συκώτια του αλυσοδεμένου Προμηθέα, έτσι οι υπογραφές που βάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους τρώνε τα σωθικά: Την καρδιά μαζί με τη συκωταριά ολόκληρη. Δεν τα θέλουνε αυτά που κάνουνε. Δεν είναι στις αρχές τους και στην ιδεολογία τους. Να κόβουνε το ΕΚΑΣ.

Κάθε φορά που βάζουνε την υπογραφή τους, πονάνε. Υποφέρουνε.
Αν ήτανε στο χέρι του Τσίπρα, κάθε μέρα θα έχτιζε κι ένα γήπεδο. Θα ξεκίναγε από τον Παναθηναϊκό, θα συνέχιζε με τον Εθνικό και πάει λέγοντας. Αν ήτανε στο χέρι του Φλαμπουράρη (φωτό), θα έτρεχε μέρα νύχτα για το γήπεδο της ΑΕΚ. Μέχρι που θα έπιανε το μυστρί με τα ίδια του τα χέρια.
Για να γίνει το όνειρο των φτωχών και κατατρεγμένων προσφύγων για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια πραγματικότητα.
Η Αριστερά άλλωστε είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία και την πρόοδο. Δεν είναι για να βάζει φόρους και να κατεβάζει το αφορολόγητο.

Τι να κάνει όμως ο σύντροφος Σέλτσας; Να σταματήσει τον αγώνα και να πάει στο Αγιον Ορος; Είναι δυνατόν ένας αριστερός με τριάντα-σαράντα χρόνια αγώνα να κάνει πίσω; Είναι επιλογή αυτή για έναν επαναστάτη; Για έναν σύγχρονο Τσε Γκεβάρα; Να αφήσει τη βουλευτική αποζημίωση, να γίνει καλόγερος και να το ρίξει στη νηστεία και στην προσευχή; Αντί να μιλάει με τους μουλτιμίλιονερς ο Φλαμπουράρης, να μιλάει με τον ηγούμενο της Μονής; Το δράμα όλων αυτών των ανθρώπων δεν περιγράφεται. Αξίζουν τη συμπόνια μας και τη συμπαράστασή μας. Αυτά.»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Αναυδος είπε...

Rubricα αυτο ειναι το προβλημα του μικροαστου αδυνατει να διαβασει τη συγκεκριμενη κατασταση τα βαζει ολα σε ενα μπλεντερ και νομιζει οτι εχει το φαρμακο δια πασα νοσο

Το 1974 η αστικη ταξη ειδε μια επιλογη της να γκρεμιζεται στη συνειδηση του εργαζομενου λαου και την εξουσιας της να κλονιζεται και να αμφισβητηταισυνεπως προχωρησε σε καποιες παραχωρησεις (π.χ η καταργηση της βασιλειας, μερικη αποχουντοποιηση,νομιμοποιηση του ΚΚΕ, απελευθερωση των πολιτκνω κρατουμενων, εξοδος από το στρατιωτικο νατο) κατω από την πιεση του λαικου παραγοντα.

Το 2016 μεριδα της βρετανικης αστικης ταξης αποφασιε να διενεργησει ένα δημοψηφισμα όχι κατω από οποιαδηποτε εστω και υποψια λαικης πιεσης αλλα σαν εσωτερικο ξεκαθαρισμα λογαριασμων Οποιος πηγες σα βλακας και διαλεξε μερια είναι απλως αξιος της μοιρας του. Το να ψανχεις κατοπιν εορτης δικαιολογιες δειχνει ότι δεν υπαρχει ελπιδα σε τετοια ρευματα και ιδεες. Παντα θα είναι ερμαια των ορεξεων των αφεντικων οσο επαναστατικη (και αντικομμουνιστικη) κι αν είναι η φρασεολογια τους

jr είπε...

@ ΘΕΡΣΙΤΗΣ

επομένως, αν το καταλαβαίνω καλά, εκτίμησή σου είναι πως ένα είδος κοινωνικού συμβόλαίου, τρόπον τινά "εσωτερικού", πρέπει να αποτελεί στόχο του κινήματος εφόσον έχει ώς προοπτική του το σοσιαλισμό- κομμουνισμό;

Ανώνυμος είπε...

AN ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ.

ΟΧΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ. ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΓΙΝΕ ΗΡΘΕ ΜΙΑ ΕΠΩΔΥΝΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ.

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ. ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΥΠΑΧΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΕΔΩ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ.

ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΩΣ ΤΟ ΜΑΡΑΘΙ. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΖΙ.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΠΑΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.

ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΠΑΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΛΙΚΙ ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΠΕΡΙΣΟΟΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.

ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΟ 91 ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΝΤΑΡΣΥΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΥΣ.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ.

Η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΧΑΛΑΓΕ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΞΑΝΑΛΕΩ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΤΕ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

BΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΡΕΧΙΤ
Αρχίζει το σκληρό παζάρι με κόντρες σε όλα τα επίπεδα
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9300692

«(..)Πολλά αναμένεται να κριθούν από την έκβαση της (όπως αναμένεται) λυσσαλέας μάχης των μονοπωλίων. Για παράδειγμα, το ισχυρό ιαπωνικό βιομηχανικό λόμπι Keidanren (που εκπροσωπεί συμφέροντα μονοπωλίων όπως η «Τογιότα», η «Χιτάτσι» κ.ά.) εξέφραζε, σε ανακοίνωσή του, έντονη ανησυχία για τη θέση της Βρετανίδας πρωθυπουργού πως είναι καλύτερο να μην υπάρξει καθόλου συμφωνία με την ΕΕ παρά μια κακή συμφωνία..»
«(..)Υπάρχουν βεβαίως και αξιωματούχοι από χώρες, όπως η Γερμανία, που επιθυμούν να παραμείνει το Σίτι του Λονδίνου κέντρο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, διαβλέποντας σε αντίθετη περίπτωση τον «κίνδυνο» αυτή να μεταφερθεί σε άλλη ήπειρο (π.χ. στη Σιγκαπούρη) παρά σε πρωτεύουσα της ηπειρωτικής Ευρώπης..»

Σε θέση διαπραγμάτευσης με όξυνση των αντιθέσεων
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9281741

«(..)Ωστόσο, παρότι η ενεργοποίηση του άρθρου είναι θέμα ημερών (αναμένεται πριν το τέλος του μήνα, μάλλον μετά τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 25 Μάρτη για τη Συνθήκη της Ρώμης), οι κόντρες διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζονται. Ερευνα που δημοσιεύτηκε προχτές στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», για λογαριασμό ελβετικής τράπεζας επενδύσεων UBS σε 600 ευρωπαϊκές εταιρείες, αναδεικνύει πως οι περισσότερες εξ αυτών (το 28%) θεωρούν πως το Brexit θα έχει τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους.
Από αυτές, «ανησυχούν» περισσότερο για τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit τα μονοπώλια της βιομηχανίας διαφόρων κλάδων και παραγωγής πρώτων υλών, ενώ πιο ψύχραιμα εμφανίζονται τα μονοπώλια καταναλωτικών προϊόντων. Επιπλέον, πάνω από το 40% δήλωσε πως θα αναζητήσει μετεγκατάσταση μέρους των επιχειρήσεών τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.»

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8626828
«(..)Θέση υπέρ του «στρατοπέδου» των ευρωσκεπτικιστών φάνηκε χτες να παίρνει ο πρόεδρος του ισχυρού τραπεζικού ομίλου «Λόιντς» του Λονδίνου και πρώην σύμβουλος των συντηρητικών Βρετανών πρωθυπουργών Τζον Μέιτζορ και Μάργκαρετ Θάτσερ, Λόρδος Νόρμαν Μπλάγουελ.»

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9292055
«(..)Παρά την επικείμενη διαπραγμάτευση για το Brexit, σχέδια για επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων στερλινών καταστρώνουν και μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Iντερνετ και των νέων τεχνολογιών, όπως οι εταιρείες «Google», «Facebook», «Apple», «Snap» και «Amazon».»

«Ηπιο» ή «σκληρό Brexit»;
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9066841
«(..)Στην περίπτωση του «ήπιου Brexit» θα επιδιωχθεί, σχεδόν πάση θυσία, η διατήρηση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των βρετανικών μονοπωλίων και ιδιαιτέρως του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην ΕΕ, με δεδομένο το γεγονός πως η Βρετανία εξάγει το 50% των προϊόντων, κεφαλαίων και υπηρεσιών στην ΕΕ και εισάγει αντίστοιχα μόλις το 7% προϊόντων, κεφαλαίων, υπηρεσιών από την ΕΕ.
Στην περίπτωση του «σκληρού Brexit» θα επιδιωχθεί η γρήγορη και απότομη ρήξη των δεσμών με την ΕΕ και αναμένεται να δοθεί βαρύνουσα σημασία όχι μόνον στη διατήρηση της πρόσβασης στην ΕΕ, αλλά ειδικότερα στον έλεγχο και τη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη Βρετανία.»

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9179244
«(..)Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το REUTERS, («Καθημερινή», 20/12/2016), «στις βρετανικές τράπεζες έφτασε πόρισμα έγκριτων νομικών γραφείων της χώρας, σύμφωνα με το οποίο έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν την ΕΕ αν δεν εξασφαλιστεί μεταβατική περίοδος κατά την έξοδο της Βρετανίας. Την άσκηση αυτού του δικαιώματος τη στηρίζουν σε κανόνες του διεθνούς Δικαίου και σε διεθνείς συνθήκες - όπως η Σύμβαση της Βιέννης. »

Κόντρες μονοπωλείων

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@Άναυδος

Μικροαστική παράνοια. Όλα τους τα «επιχειρήματα» (Βενεζουέλα, Ισημερινός, Ισλανδία, συμμαχία του Νότου, «Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα», Αργεντινή, Σουηδία-Δανία του Νότου κ.α. ) τελείωσαν.

Ψήφισαν ένα ωραιότατο 3ο μνημόνιο από τον ESM στο Δημοψήφισμα.
Το συζητήσαμε στο παρακάτω
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2017/03/blog-post_23.htm

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@ΘΕΡΣΙΤΗΣ - 9:33 π.μ.
Μιλάς για αυτό το άρθρο;

27 Ιουνίου 2016 Brexit: Ώδινεν όρος και έτεκε μυν
http://teddygr.blogspot.gr/2016/06/brexit.html

«(..)Τι είναι αυτή η Κοινοπολιτεία; Είναι μια ελεύθερη ένωση κρατών, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπήρξαν κάποτε αποικίες της βρεττανικής αυτοκρατορίας και σήμερα αναγνωρίζουν ως κοινή γλώσσα εργασίας τα αγγλικά. Μιλάμε για 53 κράτη σήμερα, με συνολικό πληθυσμό 2 δισ. (το 30% του πλανήτη).

Ανάμεσά τους είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Νιγηρία, η Μαλαισία, το Καμερούν κλπ κλπ. Η συνολική έκταση των κρατών-μελών τής Κοινοπολιτείας ξεπερνάει το 20% της γης και το συνολικό ΑΕΠ τους φτάνει επίσης το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αντίστοιχα, οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα), έχουν πληθυσμό 500 εκατ. (το 7,5% του πλανήτη) και συνολικό ΑΕΠ περίπου όσο και η Κοινοπολιτεία.

Παρένθεση. Η βασίλισσα Ελισσάβετ Β' της Αγγλίας αναγνωρίζεται από όλους ως ανώτατος άρχων της Κοινοπολιτείας. Η ίδια έχει τον τίτλο τής βασίλισσας σε 16 από τις 53 χώρες. Αυτές οι χώρες λέγονται Κοινοπολιτικά Βασίλεια και ανάμεσά τους είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς κλπ. Να σημειώσουμε ότι καμμιά αραβική χώρα δεν είναι μέλος τής Κοινοπολιτείας, αν και έχουν κάνει αίτηση ένταξης η Υεμένη και η Παλαιστίνη. Κλείνει η παρένθεση.

Αφού, λοιπόν, σε όλον αυτόν τον κολοσσό, η Βρεττανία έχει τον πρώτο λόγο, πρέπει να δεχτούμε ότι έχει δίκιο ο μέσος βρεττανός να αναρωτιέται: γιατί να μη φύγω από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κάνω αλισβερίσι με το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως αφεντικό; Γιατί οι συναλλαγές μου με την Ινδία, τον Καναδά ή την Νιγηρία θα πρέπει να περνούν από την κρησάρα των Βρυξελλών και να γίνονται λαμβάνοντας υπ' όψη και τα συμφέροντα της Γερμανίας ή της Γαλλίας; ..»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Παρακάτω μαθήματα στη Βουλή μέσω youtube από τον Θ.Παφίλη σε 15 λεπτά

Σκάνδαλα και σκανδαλολογία,
ΝΑΤΟικές αποστολές,
αμυντικές Δαπάνες και ΝΑΤΟ,
Μπελογιάννης, Μεταξάς και απάντηση προς χ.α.
Σφυροδρέπανο στο Ραιχσταγκ
Θα τους γκρεμίσει στα τάρταρα ο Ελληνικός Λαός
https://www.youtube.com/watch?v=nODPPe42YQY

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΡΙΒΩΣ Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ.

ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΒΑΛΕΣ. ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι τόσο ο UR, όσο και ο Άναυδος έχουν λάθος στο πως το πιάνουν το θέμα.

Καταρχάς, συγκρίνουν και οι δυο ανόμοια πράγματα, την αστική τάξη της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας, ανεξάρτητα του "δια ταύτα" στο οποίο καταλήγουν. Εγώ θα επικεντρώσω μόνο στο θέμα Brexit και στο τι έπρεπε να κάνουν οι Βρετανοί κομμουνιστές. Για την Ελλάδα, τα έχω πει εκτεταμένα σε άλλο thread.

Το ξέρω ότι κάποιοι θα διαφωνήσουν αλλά τι να γίνει... Οι επιλογές τακτικής κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από τους συσχετισμούς δύναμης κι αυτό ισχύει τόσο για την αστική τάξη, όσο και για εμάς. Αν υποθέσουμε ότι το εργατικό κίνημα στην Μ. Βρετανία και στην Ευρώπη γενικότερα ήταν σε άνοδο, η ταξική πάλη ήταν οξυμένη και το σύστημα "φοβόταν" τη δράση του λαϊκού παράγοντα, καταρχάς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποτολμούσε τώρα να θέσει το Brexit σε δημοψήφισμα. Αλλά ο συλλογισμός δε μπορεί να σταματά εκεί. Στην περίπτωση αυτή, είναι το κίνημα που θα απαιτούσε το να γίνει το δημοψήφισμα και η αστική τάξη - στην πλειοψηφία της - εκείνη που θα το αρνιόταν. Αυτό είναι το συμπέρασμα που ο Άναυδος αρνείται να διατυπώσει ξεκάθαρα, παρά το ότι στη διαπίστωση για το σήμερα, εν πολλοίς συμφωνώ.

Από την άλλη, σε συνθήκες ουσιαστικής κινηματικής νηνεμίας, οι κομμουνιστές μπορούν να αξιοποιήσουν το δημοψήφισμα για ζύμωση και ενίσχυση των πολιτικών τους δεσμών με τμήματα της ε.τ. Είναι αμφίβολο αν η καμπάνια του Lexit ήταν ποσοτικά διακριτή ως προς τη συμβολή της στο τελικό αποτέλεσμα, είναι όμως σίγουρο ότι αν δεν είχε υπάρξει ως διακριτή μορφή παρέμβασης, οριοθετημένη από τις πολιτικές των αντιμαχόμενων μερίδων της βρετανικής α.τ., οι κομμουνιστές θα έβγαιναν από αυτή τη μάχη με λιγότερους, πιο αδύναμους και πιο τραυματισμένους δεσμούς με την εργατική τάξη της χώρας που ψήφισε μαζικά υπέρ του Brexit (έστω και όχι με ταξικά συνειδητή λογική). Πρακτικά η γραμμή Lexit ήταν μονόδρομος, ότι εκτίμηση κι αν έχει κανείς για την έκταση και το βάθος των ενδοαστικών αντιθέσεων.

Τέλος, η επιλογή του Brexit είναι στρατηγικά επωφελής για το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα γιατί οξύνει τις αντιθέσεις στο παγκόσμιο στρατόπεδο του αντίπαλου. Έστω και γι αυτό και μόνο το λόγο, οι Βρετανοί κομμουνιστές όφειλαν να ταχθούν υπέρ της, διατηρώντας την πλήρη αυτοτέλεια της παρέμβασής τους, όπως και το έκαναν. Δε βλέπω σε τι μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς γι αυτό.

Γράκχος

Unknown είπε...

@Άναυδος

Το 1974 υπήρχαν τμήματα της αστικής τάξης που επιθυμούσαν μετάβαση στον κοινοβουλευτισμό γιατί προσέφερε δυνατότητες (π.χ. προοπτική εισόδου σε ΕΟΚ) που δεν υπήρχαν με τη δικτατορία. Επίσης τμήματα του αστικού πολιτικού προσωπικού, π.χ. ο Καραμανλής προτιμούσε φυσικά να έχει έναν αχυράνθρωπό του (Τσάτσος) για αρχηγό του κράτους από το βασιλικό θεσμό με τον οποίο είχε έρθει σε σύγκρουση τη δεκαετία του 1960. Συνεπώς δεν ισχύει ότι σύσσωμη η αστική τάξη ήταν εναντίον αυτών των εξελίξεων, αλλά αναγκάστηκε να τις αποδεχτεί κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα.

Όσο για το δημοψήφισμα του Brexit τα γεγονότα είναι απλά. Υπήρχε πίεση από τους φηφοφόρους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχε από χρόνια δυσαρέσκεια για την ΕΕ. Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 μάλιστα το UKIP είχε βγει πρώτο κόμμα. Ο Κάμερον θέλοντας να κερδίσει τις εθνικές εκλογές του 2015 έβαλε στο προεκλογικό του μανιφέστο την προκήρυξη δημοψηφίσματος για την ΕΕ. Ουσιαστικά έκλεινε το μάτι σε όσους ήθελαν να ψηφίσουν UKIP και τους έλεγε δεν χρειάζεται να ψηφίσετε UKIP για να εκφράσετε την αντίθεσή σας στην ΕΕ, αυτή μπορείτε να την εκφράσετε στο δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα πίστευε ότι θα έβγαζε αποτέλεσμα υπέρ της ΕΕ, οπότε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια (και κερδίζω τις εκλογές και μένουμε εντός ΕΕ). Το «κόλπο» έπιασε ως προς τον πρώτο στόχο (πήρε τις εκλογές) ωστόσο στο δεύτερο σκέλος χάλασε. Από εκεί και πέρα φυσικά οι Συντηρητικοί δεν μπορούσαν να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κάτι τέτοιο θα ήταν εκλογική αυτοκτονία, στις επόμενες εκλογές θα εκτοξευόταν το UKIP. Το να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να μετατρέψει το ΟΧΙ σε NAI αλλά ελληνικά και να ξαναβγεί στις επόμενες εκλογές, δείχνει ότι μάλλον δεν συνειδητοποιεί τις διαφορές μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας. Αυτό που ρωτάς ειρωνικά αν το κάνουν επειδή σέβονται τη λαϊκή βούληση, σου απαντάω ότι ναι είναι υποχρεωμένοι να τη σεβαστούν. Άλλωστε όπως έγραφε και ο Λένιν στον αριστερισμό, η αγγλική αστική τάξη είναι η πιο σοβαρή του κόσμου και πιθανότατα συνεχίζει να ισχύει σχεδόν έναν αιώνα μετά.

Φυσικά η αντίθεση του κόσμου στην ΕΕ δεν έχει κατά βάση προοδευτική αφετηρία, αλλά αυτό τι σημαίνει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να μείνουν αμέτοχες; Έστω ότι αύριο μεθαύριο στη Βουλγαρία υπάρξει κίνημα κατά της συμμετοχής στο NATO το οποίο οδηγήσει σε δημοψήφισμα. Το κίνημα όμως αυτό δεν καθοδηγείται από αριστερές, αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά από δυνάμεις φιλικές προς τη Ρωσία. Οι Βούλγαροι κομμουνιστές τι πρέπει να κάνουν με τις μικρές τους δυνάμεις; Να μείνουν αμέτοχοι και να καταγγείλουν το ψευτοδίλημμα ή να καλέσουν τον κόσμο να ψηφίσει εναντίον του ΝΑΤΟ; (Εξυπακούεται ότι μιλάμε για δημοψήφισμα μέσα ή έξω από το ΝΑΤΟ, και όχι μέσα στο ΝΑΤΟ ή μέσα σε στρατιωτική συμμαχία υπό τη Ρωσία). Οι Βρετανοί κομμουνιστές πάντως δεν έμειναν αμέτοχοι. Και τα τρία κομμουνιστικά κόμμα που δρουν εκεί, (σε άυξουσα σειρά επιρροής) το Communist Party of Great Britain (Marxist–Leninist), το New Communist Party of Britain και το Communist Party of Britain όλα κάλεσαν τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ του Brexit. Το New Communist Party of Britain μάλιστα συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έχει ιδρυθεί με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Άφου όσοι είναι υπέρ του Brexit είναι όπως λες αριστεριστές, ρεφορμιστές, οπορτουνιστές κλπ γιατί δεν αποβάλλονται από την πρωτοβουλία; Γιατί όλοι οι Βρετανοί κομμουνιστές είναι υπέρ του Brexit; Γιατί από την ίδια πρωτοβουλία το ΚΚ Σλοβακίας χαιρέτησε το Brexit; Γιατί το ΚΚ από την Ιταλία που συμμετέχει ήταν υπέρ του Brexit; Όλοι τέλος πάντων εκτός από το ΚΚΕ είναι αριστεριστές, ρεφορμιστές, οπορτουνιστές και δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι η σωστή γραμμή είναι η ουδετερότητα;

zoot horn rollo είπε...

Όλο και πιο απάλευτος.

Ανώνυμος είπε...

@ Urtica Rubra,
Όλο και πιο απάλευτος!
Όλο και πιο απάλευτος!
Όλο και πιο απάλευτος!
Έχεις χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα! Και άσε επιτέλους τα ΚΚ...Αυτά πάντως μοναδικό σημείο αναφοράς έχουν το ΚΚΕ! Μόνο το ΚΚΕ...Γιατί υπάρχουν και κάτι άλλα ΚΚ που χαιρέτησαν το Brexit, αλλά στηρίζουν αστικές κυβερνήσεις με τους σοσιαλδημοκράτες!
Αυτοί τι είναι;;; Μήπως είναι επαναστάτες που πρέπει να τους έχουμε πρότυπο;;;
Υ.Γ. Μου αρέσουν πάντως οι απαντήσεις που έδωσες για το 1974...Τρομερό! Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις ότι και τότε είχαμε καπιταλισμό στην Ελλάδα και την εξουσία την είχε η αστική τάξη!!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ΘΕΡΣΙΤΗΣ
Ένα παράδειγμα ζητούσαν ΘΕΡΣΙΤΗ για Brexit. Ορίστε μερικά από τα παραδείγματα κύριοι. Σχόλιο το σωστό 6:40 μ.μ. αντί για 6:50 μ.μ το λάθος. Το διορθώνω
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από όλο τον Κόσμο, θεωρούν το ΚΚΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και το ευχαριστούν για τις αναλύσεις του

http://www.902.gr/eidisi-synehomenis-rois/politiki/124203/hairetistiria-minymata-kommoynistikon-kai-ergatikon-kommaton

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Αναυδος είπε...

Η κουβεντα για την εε με τους 2 σχολιαστες που συμφωνουν σε όλα απλως δεν θελει ο γρακχος να ταυτιστει με τον ουμπρικα για προφανεις λογους είναι αδιεξοδη γιατι ο καθενας διατηρει τις θεσιες του οποτε δεν εχει νοημα να συνεχισουμε

Για την ιστορια η θεση του ΚΚΕ
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9289883

Απλως να σημειωσω ότι ο γρακχος κανει ένα θανασιμο σφαλμα το κομμουνιστικο κινημα δεν εχει καμια δουλια να περνει μερος σε οποιαδηποτε οξυνση των ενδοιμπεριαλιστικων αντιθεσεων υπερ της μιας η της αλλης μεριδας του κεφαλαιου. Αν ηταν ετσι τα πραγματα τοτε χρεος των κομμουνιστων θα ηταν να ξεκινησουν τον γ’ παγκοσμιο πολεμο. Οι ενδοκαπιταλιστικες αντιθεσεις είναι αντικειμενικος νομος του καπιταλισμου και η εκδηλωση τους μονο δεινα μπορει να εχει για την εργατικης ταξη και το λαο Η ορθη θεση των κομμουνιστων είναι να αντιμαχονται αυτά τα δεινα και το αιματοκυλισμα που οι καπιταλιστες οδηγουν Μονο τοτε δεν χανουν την επαφη με τις μαζες κι όχι λαμβανοντας η όχι μερος σε ένα δημοψηφισμα (αποδεχομενοι δηλαδη μια αστικη λειτουργια)
Το να προπαγανδιζεις την αποχη το λευκο/ακυρο ειναι εξισου θεμιτη μεθοδος για να ερθεις σε επαφη με τις μαζες Λιγο κρατει στη θεσμολαγνια

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετιστήριο μήνυμα για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ απέστειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας.

http://www.902.gr/eidisi/politiki/125316/hairetistirio-minyma-apo-kommoynistiko-komma-slovakias

Αναλυτικά το κείμενο:

«Επιτρέψτε μου εκ μέρους του ΚΚ Σλοβακίας να εκφράσω την πεποίθηση ότι το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ θα είναι ωφέλιμο όχι μόνο για την εργατική τάξη της Ελλάδας, αλλά και για το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα στη χώρα μας.

Αναμένουμε με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα των συζητήσεών σας στο 20ό Συνέδριο, με βάση την πείρα από την πάλη για τα εργατικά δικαιώματα, την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Το κόμμα σας είναι ένα από τα κόμματα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα με το οποίο επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις.

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και δημιουργικότητα και αποτελέσματα που θα εμπνέουν την εργατική τάξη και το κομμουνιστικό κίνημα.

Ζητώ το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ!

Ζητώ ο σοσιαλισμός!

Τζόσεφ Χρντλίσκα

Πρόεδρος του ΚΚ Σλοβακίας».

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσουν οι αναλύσεις για τον Αριστερισμό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από ποιον για ποιους και το πότε (= ιστορικό πλαίσιο ) που γράφτηκε.

Βιβλίο κυρίως Τακτικής προς Σοσιαλδημοκρατικά μετέπειτα Κομμουνιστικά Κόμματα από ένα Μπολσεβίκικο Κόμμα μίας διαλυμένης χώρας από τον πόλεμο, μέσα σε εμφύλιο με λευκούς, με μενσεβίκους που ξαφνικά αγάπησαν τον Τσάρο και 14 στρατούς μέσα στην Σ.Ε.
Που το πρώτο ζητούμενο ήταν η Υπεράσπιση του Πρώτου(κατά άλλους Δεύτερου) Εργατικού Κράτους που εμφανίστηκε στον Κόσμο.
Με ένα εργατικό κίνημα στην Βρετανία τρειντγιουνιστικο και με ηγεσίες εμποτισμένες στην ταξική συνεργασία. Ακόμα και η παραμικρή υποστήριξη της εργατικής τάξης της Αγγλίας προς την τότε Σ.Ε. είχε τεράστιου μεγέθους σημασία, ζωής ή θανάτου για την τότε Σ.Ε.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Unknown είπε...

Επίσης μην ξεχνάμε και το ΚΚ των λαών της Ισπανίας που ο γγ του μετά το Brexit, δήλωσε ότι το Brexit δεν αντιστοιχεί στην πρότασή του κόμματός του για αντι-ιμπεριαστική σοσιαλιστική έξοδο. «Αλλά προφανώς αυτό το αποτέλεσμα αποδυναμώνει τον εχθρό τον οποίο μαχόμαστε και σε κάποιο βαθμό δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας».
Τελικά σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο το ΚΚΕ διαβάζει σωστά τις εξελίξεις.

zoot horn rollo είπε...

Τσουρεκοποιός.

Ανώνυμος είπε...

"Τελικά σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο το ΚΚΕ διαβάζει σωστά τις εξελίξεις"

Στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα εδώ και 25 χρόνια είναι αυτονόητο ότι το κκε και το κάθε κκ έχει δικαίωμα να διαβάζει τις εξελίξεις από μόνο του όπως επιθυμεί.

Η άποψη του ενός και του άλλου κόμματος δεν περιορίζεται σε δύο φράσεις. Είναι προβοκατόρικο να προσπαθείς να παρουσιάσεις το κκ των λαών της ισπανίας ως κάποιο κόμμα με του οποίου την οπτική συμφωνείς. Οποιος διαβάσει ελάχιστα τις απόψεις του και τα σχόλια σου διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Καταλαβαίνω ότι το στείρο αντιεε δεν πείθει άνθρωπο, αλλά όπως και να το κάνουμε η επίκληση στο... αλάθητο του γγ του κκ των λαων της ισπανίας είναι κίνηση απελπισίας από μεριάς σου.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, Άναυδε, οι διαφωνίες μας είναι καταγεγραμμένες.

Το ΚΚΕ, ωστόσο, χαιρέτισε τον αγώνα των Βρετανών κομμουνιστών για το Lexit (Left Leave), όπως άλλωστε έκαναν και όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά ΚΚ. Για την ιστορία, διάβασε εδώ:

http://www.902.gr/eidisi/politiki/99840/apospasmata-apo-tin-omilia-toy-sto-londino-gia-eperhomeno-dimopsifisma-sti

Πιο ειδικά, διάβασε: ...Υπέρ του ΟΧΙ έχει τοποθετηθεί η "Αριστερή Καμπάνια για Έξοδο από την ΕΕ" (Left Leave), στην οποία συμμετέχουν το ΚΚ Βρετανίας, άλλα κόμματα και συνδικάτα, π.χ. στον κλάδο των μεταφορών, στα τρόφιμα, στα αρτοποιεία κ.ά. Χαιρετίζουμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στην Αγγλία και την Ιρλανδία και εκτιμούμε που ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας υποστηρίζει το ΟΧΙ στην ΕΕ...

Και αφού λέει αυτά ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζει εκθέτοντας τις (σωστές) αναλύσεις για την ανάγκη αξιοποίησης των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων στη βάση του συνεπούς, αντικαπιταλιστικού προσανατολισμού του κομ. κινήματος. Προσωπικά, μια χαρά τη βρήκα την τοποθέτησή του και την προσυπογράφω. Δεν κατάλαβα να καλεί σε κανένα "άκυρο" και σε κανένα "λευκό", ούτε να κάνει κριτική στα ΚΚ της Μ. Βρετανίας για τη στάση τους.

Εν πάση περιπτώσει, για το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ τα'χουμε ξαναπεί. Σημειώνω, όμως, ότι και στην πρόσφατη εισήγηση της ΚΕ στο 20ο Συνέδριο, η διατύπωση "γέρνει" αισθητά υπέρ μιας λογικής "Lexit α-λα ελληνικά" ("σύνδεση της πάλης για την αποδέσμευση με την πάλη για το σοσιαλισμό"), κάτι που στην πράξη σημαίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκαναν και οι Βρετανοί.

http://www.902.gr/eidisi/politiki/125621/eisigisi-tis-ke-toy-kke-sto-20o-synedrio-foto

Ειδικά, αναφέρεται: Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος -με τη θέληση και τη δράση του- την έξοδο από την ΕΕ, να βάλει αυτό τον στόχο στην προμετωπίδα των συνθημάτων του, να οργανώσει την πάλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα τα "κλειδιά" της οικονομίας και το πέρασμα της εξουσίας στα δικά του χέρια. (...) Το εργατικό λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη πρέπει με συντονισμένα χτυπήματα και συνολική αντεπίθεση να αξιοποιήσει τα όποια ρήγματα και τις όποιες αντιθέσεις δημιουργούνται προς όφελος της πάλης του για την εργατική εξουσία. Πρέπει να αξιοποιήσει τις φυγόκεντρες τάσεις μέσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες προς όφελος της πλήρους αποδυνάμωσής τους [τα bold είναι δικά μου] και όχι της δήθεν βελτίωσής τους για τους λαούς, όπως διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι αποσχίστηκαν από αυτόν, όπως η ΛΑΕ, η ΠΛΕΥΣΗ, το PLAN B και άλλα νεόκοπα σχήματα. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα μπορέσει να προχωρήσει και να επιτύχει τους στόχους αυτούς, μόνο όταν συνδέσει την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με την πάλη για τη συνολική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, με την πάλη για την εργατική εξουσία...

Γράκχος

Ανώνυμος είπε...

Από αυτές τις παραγράφους, εγώ καταλαβαίνω ότι το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ με διακριτό πολιτικό πλαίσιο και αντικαπιταλιστική στόχευση, που σημαίνει - στην πράξη - μιας μορφής Lexit/Left Leave, δεμένου με τη ζύμωση και δράση για την ωρίμανση των προϋποθέσεων για επαναστατικές ρήξεις. Θεωρώ ΘΕΤΙΚΗ τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Συνεδρίου σε σχέση με πρόσφατες, λιγότερο "καθαρές" (έως και αντίθετες) διατυπώσεις. Θεωρώ ΘΕΤΙΚΟ το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια να διευκρινιστεί το (αυτονόητο) γεγονός της διάκρισης ανάμεσα στο (ορθό) ότι ο αγώνας για την αποδέσμευση πρέπει να διεξάγεται από τη σκοπιά και δεμένος με την προοπτική του σοσιαλισμού και στη στρεβλή θέση ότι η τοποθέτησή του «έξω από την ΕΕ» στην προμετωπίδα των στόχων πάλης του κινήματος «δε συνιστά μια πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της επαναστατικής τακτικής».

Βεβαίως, στο σημείο αυτό το άρθρο της ΚΟΜΕΠ για το οποίο συζητούσαμε τις προηγούμενες ημέρες έλεγε το ακριβώς αντίθετο και αυτό εξακολουθεί να γεννά ερωτηματικά. Θα περιοριστώ να πω ότι ελπίζω η κατεύθυνση του Συνεδρίου να υλοποιηθεί στη ζωή, παρά τις υπαρκτές ως τώρα αντιφάσεις στις διατυπώσεις. Το κρίσιμο κατ’εμέ ζήτημα παραμένει και είναι το αν και κατά πόσο το ΚΚΕ θα οργανώσει την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με πλήρη ελευθερία βεβαίως για το ίδιο στο να ζυμώνει την ανάγκη η πάλη αυτή να διεξάγεται από τη σκοπιά του σοσιαλισμού, αλλά και χωρίς να προϋποθέτει την αποδοχή αυτής της θέσης από εκείνους τους οποίους καλεί να δώσουν αυτή τη μάχη μαζί του. Μια πλατφόρμα τύπου Left Leave θα μπορούσε να οριοθετήσει αυτή τη μάχη τόσο από τον αντιδραστικό αστικό «ευρωσκεπτικισμό», όσο και από την άρνηση διεξαγωγής της επειδή, τάχα, αυτός ο στόχος πάλης «αποσυνδέει την πάλη του λαϊκού κινήματος από τον αγώνα για την εργατική-λαϊκή εξουσία».

Γράκχος

jr είπε...

η συζήτηση για το brexit και το grexit νομίζω οτι θυμίζει λίγο τη ρίμα με την λωζάνη την κοζάνη και τα χιόνια που και οι δυο διαθέτουν! εξηγούμαι:
γίνεται διάλογος για το αν τα δυο exit θα είναι σε όφελος των αστικών τάξεων ή των εργατικών λαικών στρωμάτων κτλπ.
νομίζω ότι όσοι υποστηρίζουν οτι το brexit ή το grexit είναι σε όφελος των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων θα πρέπει να τοποθετηθούν ανοιχτά και καθαρά σχετικά με το ακριβώς θεωρούν όφελος για τα λαϊκά στρώματα.
πχ. για την ελληνική περίπτωση θα πρέπει να απαντήσουν αν είναι προοδευτικό/ ριζοσπαστικό αίτημα να παλέυεις για την επαναφορά μια οικονομίας σε περιόδους κερδοφορίας του κεφαλαίου και εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο!!!
επειδή η ανάρτηση σχετίζεται με τον Σημίτη, θα ήθελα να επαναλάβω ότι την περίοδο 2001-2004 το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε περί τα 100 δις και την επόμενη πενταετία άλλα 100!!! Αυτή η αύξηση έγινε στις πλάτες εργαζομένων πάνω στις οποίες το ελληνικό κεφάλαιο επένδυε (είτε μέσα στην ελλάδα είτε στα βαλκάνια ή αλλού). θυμίζω μόνο, ότι το 2009 θέμα συζήτησης ήταν η λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ και το αεπ ήταν γύρω στα 340 δισ!!!
γιατί, λοιπόν, ζήτημα του προοδευτικού/ ριζοσπαστικού κινήματος πρέπει να είναι η πάλη για την έξοδο από την εε και το ευρώ, δηλαδή για τη δημιουργία, ξανά, προϋποθέσεων κερδοφορίας του κεφαλάιου;
επιπλέον οι αναφορές του βρυκόλακα νο2 περί αναπτυξης καπου στο 2030 (στους δελφούς είπε 2036), νομίζω οτι προδίδει και κάτι ακόμα: οτι η ελληνική αστική τάξη αντιλαμβάνεται πως στην παρούσα συγκυρία απλά δεν έχει τον τρόπο να βγεί από την καπιταλιστική κρίση. αν υπήρχε άλλος τρόπος θα τον εφάρμοζε. τα κέρδη των αστών παράγονται όταν το εργατικό δυναμικό εργάζεται. όχι όταν είναι άνεργο κατα 25%.
σε ό,τι αφορά το brexit ναμίζω ότι και εκεί πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα κάπως σφαιρικότερα. πχ. πρέπει να δουμε αν το brexit θα εντείνει την ταξική εκμετάλλευση μέσα στην ΜΒ, στην κοινοπολιτεία ή όπου αλλού; και με ποιό τρόπο αυτή η ένταση θα είναι σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων της ΜΒ; με την καπιταλιστική αναδιανομή; με τους συνδικαλιστικούς αγώνες; και μπορεί κάτι τέτοιο να είναι ταυτόχρονα και σε όφελος των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων πχ της Ινδίας;
υπάρχει επίσης και η απόψη που δεν ασχολείται με την οικονομική βάση.
λέει και πιο πάνω ένας φίλος του κόμματος: να φυγουμε από την εε, ένας λύκος λιγότερος, πάλη από καλύτερες θέσεις κλπ. σεβαστό! θα δούμε όμως το ζήτημα μόνο από την σκοπία του "λύκου"; δηλαδή αν αύριο η ΜΒ φύγει και από το ΝΑΤΟ γιατί -όπως πχ λένε τώρα για την ΚΑΠ- ότι δίνουν πολλά και χάνουν περισσότερα-, αυτό εμείς θα πρέπει να το εκτιμήσουμε ως θετική εξέλιξη για τα εργατικά λαϊκά στρώματα της ΜΒ; και με ποιό κριτήριο; ο ίδιος ο φίλος που τα λέει αυτά παραδέχεται οτι "πάλι καπιταλισμό θα έχουμε".
σε αυτό έχει δίκιο! προφανώς καπιταλισμό και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο θα έχουμε! αν δεν παλέψουμε για τον σοσιαλισμό πώς θα έρθει, από τον ουρανό;
αν όμως εμείς, και δεν το λεώ αυτό για να προσβάλω άλλους σχολιαστές, έχουμε εκ των προτέρων, αποδεχτεί, κυρίως λόγω της μεταπολεμικής εμπειρίας σε δυτ ευρώπη και αμερική - αλλά και στην ελλάδα με χρονική καθυστέρηση-, ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που μπορεί να δουλεύει και σε όφελος των εργατικών- λαϊκών στρωμάτων υπάρχει θέμα!
διότι πέρα από θεωρητικό λάθος, υπάρχει κίνδυνος, εξ αντικειμένου, όχι μόνο προδότες της τάξης μας να γίνουμε, όχι μόνο εθνικιστές, όχι μόνο υβρίστες της μνήμης όσων έγιναν κρέας στα κανόνια του α και β παγκοσμίου πολέμου για να δημιουργηθουν ξανά συνθήκες κερδοφορίας του κεφαλαίου αλλά και ακόμη τραγικότερο. 'Αξιοι" αντικαταστάτες τους... και αυτό μόνο ριζοσπαστικό δεν το λες!

Unknown είπε...

@ΟΧΕΠ
Ποτέ δεν είπα ότι το ΚΚ των λαών της Ισπανίας έχει το αλάθητο ούτε ότι συμφωνώ γενικά με τις θέσεις του.

Άλλοι πρέπει να λύσουν την αντίφαση. Από τη μία χαρακτηρίζουν όσους βλέπουν θετικά το Brexit ως οπορτουνιστές, ρεφορμιστές, αριστεριστές. Και από την άλλη συμμετέχουν σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία όπου όλα τα κόμματα (εξ' όσων γνωρίζω) πλην ΚΚΕ έχουν θετική στάση ως προς το Brexit. Ας μας εξηγήσουν λοιπόν γιατί συμμετέχουν σε μία πρωτοβουλία γεμάτη με οπορτουνιστές, ρεφορμιστές, αριστεριστές που εξυπηρετούν αντικειμενικά τμήματα του κεφαλαίου όπως λέει το ΚΚΕ.

zoot horn rollo είπε...

"Ανίκητος".

Ανώνυμος είπε...

@ UR
Ωραία, αν και δεν καταλαβαίνω ακριβως σε ποια πρωτοβουλία αναφέρεσαι να έρθω στα λόγια σου. Και να δεχτώ την όποια αντίφαση συμμετοχής σε αυτήν υπονοείς. Αναιρεί ομως αυτό που ισχυρίζεσαι την θεμελιώδη αντίφαση που προκύπτει οταν ενα εργατικό-λαϊκό κίνημα προτάσσει την έξοδο απο ΕΕ- ευρώ σαν λύση στο πρόβλημα του; γνωρίζοντας, μάλιστα, οτι την ίδια στιγμή ρίχνει νερό στο μύλο της επαναδημιουργίας συνθηκών κερδοφορίας του κεφαλαίου;
και τελικά ποιά αντίφαση αμβλύνει τον ριζοσπαστισμο;
Αυτή της συμμετοχής σε μια πολιτική πρωτοβουλία με τις θέσεις σου και η όποια διαπάλη στη βάση αυτών ή η καλλιέργεια της αντίληψης που διαιωνίζει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο;
θα ήταν ιδεολογικά καθαρότερο το κκε αν δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία στην οποία αναφαιρεσαι; και αν ναι, θα άλλαζε αυτό σε κάτι τις ζωές των εργαζομένων;
Επίσης, επειδή η πλειοψηφία της πρωτοβουλίας που λες υποστήριξε το brexit, αυτό σημαίνει οτι εχει και δίκιο;
jr

Ανώνυμος είπε...

"Και από την άλλη συμμετέχουν σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία όπου όλα τα κόμματα (εξ' όσων γνωρίζω) πλην ΚΚΕ έχουν θετική στάση ως προς το Brexit".
Εσένα μεγάλε ποιός σου είπε ότι έχουν θετική στάση για το Brexit;;;;
Ούτε το ΚΚ Βρετανίας δεν λέει τέτοια!
Και επιδή δεν γνωρίζεις, πήγαινε να πείς σε αυτούς που σε κοροϊδευουν..."τερμα πια τα δίφραγκα, ξεφτυλίζομαι"!
Εκτός αν δεν καταλαβαίνεις τι εστί ως διαδικασία το Brexit!!!
Αλλα τι να περιμένεις από τύπους που νόμιζαν ότι ψηφίζοντας "OXI" στο δημοψήφισμα το 2015, ψήφιζαν και ενάντια στην Ε.Ε.!!!!
Κανένα σοβαρό ΚΚ δεν χαιρετίζει το Brexit...γιατί απλούστατα βλέπει το πασιφανές, ότι αυτή η διαδικασία δεν θα οφελήσει το λαό, αλλά τα μονοπώλια!
Αντίθετα, πρέπει να μας εξηγήσεις Urtica Rubra, γιατί αυτοί που το χαιρετούν ανεπιφύλακτα είναι η Λεπεν και η Χ.Α.
Υ.Γ. Εσας για οπορτουνιστές σας καταγγέλουμε, για αριστεριστές ποτέ. Οτε για τέτοιοι δεν κάνετε!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

ανακοίνωσή της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, αναφέρει:

«Οσες φιέστες κι αν διοργανώσει η ΕΕ, με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων της συγκρότησής της, δεν μπορεί να κρυφτεί ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της, η αντιλαϊκή αποστολή της....

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην Ευρώπη έχουν συγκεντρώσει μεγάλη πείρα όλα αυτά τα χρόνια, η αμφισβήτηση της ΕΕ είναι μονόδρομος. Αποδεικνύεται ότι αυτή ούτε αιώνια είναι ούτε νομοτέλεια. Όποιο σενάριο κι αν υιοθετηθεί «για το μέλλον της ΕΕ» οι λαοί θα είναι πολλαπλά ζημιωμένοι.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία (ΕΚΠ) καλεί τους λαούς με την πάλη τους να απορρίψουν τόσο τους διαχρονικούς υποστηρικτές της ΕΕ σοσιαλδημοκράτες φιλελεύθερους κι όσους συνεχίζουν να σπέρνουν αυταπάτες στο όνομα των δήθεν «θεμελιωδών αρχών της που χάθηκαν στην πορεία», ή του αντεργατικού «ευρωπαϊκού κεκτημένου», όπως οι δυνάμεις του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ταυτόχρονα η ΕΚΠ επισημαίνει ότι χρειάζεται με τον αγώνα τους να απομονώσουν αποφασιστικά διαχειριστές-εφεδρείες του κεφαλαίου, όπως οι λεγόμενες ευρωσκεπτικιστικές, εθνικιστικές, φασιστικές δυνάμεις, που δημαγωγούν με τις θέσεις τους για την ΕΕ και στην πράξη επιχειρούν να κρατούν εγκλωβισμένο το λαό σε κάθε χώρα στον καπιταλιστικό δρόμο, επιδιώκοντας να αναλάβουν αυτές τη διαχείριση και διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος, εκφράζοντας τμήματα της αστικής τάξης.

Η εργατική τάξη, οι λαοί της Ευρώπης έχουν τη δύναμη... να χαράξουν το δικό τους δρόμο για τη δική τους εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες τους, να απελευθερωθούν από τα δεσμά της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Το μέλλον των λαών της Ευρώπης είναι ο σοσιαλισμός, η μόνη και πραγματική διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Οι λαοί πρέπει να συγκρουστούν με την καπιταλιστική εκμετάλλευση μαζικά κι οργανωμένα,να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Statement of the Secretariat of the European Communist Initiative
Hope is to be found in the struggle of the peoples to overthrow capitalist barbarity!:"Today, the result of the British referendum for a departure from the EU has brought to the surface contradictions amongst the various imperialist centres in relation to the future and prospects of the EU. The main issue in the controversy inside the Eurozone and EU remains the bourgeois management formula, i.e. between fiscal stability and the monitoring of the member-states by the EU mechanisms on the one side and on the other side a relaxation of fiscal adjustment so that state funds can be released to support the monopolies. This controversy is alien to the people's interests because both approaches will be to the detriment of the working class and poor popular strata as they both have the sharpening of the anti-people offensive as their precondition".
Σε ελέυθερη μετάφραση:"Σήμερα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρηση από την ΕΕ έφερε στην επιφάνεια αντιφάσεις μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων σε σχέση με το μέλλον και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κύριο θέμα της διαμάχης στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ παραμένει ο τύπος αστικής διαχείρισης, δηλαδή μεταξύ της δημοσιονομικής σταθερότητας και την παρακολούθηση των κρατών-μελών από τους μηχανισμούς της ΕΕ από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά μια χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής έτσι ώστε η κατάσταση κεφάλαια μπορούν να απελευθερωθούν για τη στήριξη των μονοπωλίων. Αυτή η διαμάχη είναι ξένη προς τα συμφέροντα του λαού, γιατί και οι δύο προσεγγίσεις θα είναι σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, καθώς και οι δύο έχουν την όξυνση αντιλαϊκης επίθεσης ως προϋπόθεση τους".
Από ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής πρωτοβουλίας!
kk-1

Unknown είπε...

@kk-1

Η συγκεκριμένη δήλωση της πρωτοβουλίας έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2016 ενόψει της συνάντησης των ηγετών του νότου στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Και δεν λέει ότι η διαμάχη του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι «ξένη προς τα συμφέροντα του λαού». «ξένη προς τα συμφέροντα του λαού» είναι η διαμάχη «στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ», «δηλαδή μεταξύ της δημοσιονομικής σταθερότητας και την παρακολούθηση των κρατών-μελών από τους μηχανισμούς της ΕΕ από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά μια χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής». Δηλαδή η διαμάχη ανάμεσα σε Σόιμπλε, Ντάισεμπλουμ κλπ από την μία που είναι υπέρ της λιτότητας και Τσίπρα, Ρέντσι κλπ. από την άλλη που είναι εναντίον της λιτότητας.

Άνθρακες ο θησαυρός δηλαδή. Αντιθέτως έχουμε συγκεκριμένες δηλώσεις ή δημοσιεύματα του κομματικού τύπου μελών της πρωτοβουλίας, συγκεκριμένα του
Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας, του ΚΚ των λαών της Ισπανίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος (της Ιταλίας) που καλούν σε υπερψήφιση της εξόδου ή το αναγνωρίζουν ως θετικό γεγονός. Το μόνο κόμμα της πρωτοβουλίας που χαρακτηρίζει το Brexit ψευτοδίλημμα είναι το ΚΚΕ εξ΄ όσων γνωρίζω. Αν υπάρχει και δεύτερο ας προσκομίσει κάποιος link.

jr είπε...

οι σχολιαστές που επισημαίνουν οτι η συντριβή των προσδοκιών για φιλολαϊκή διέξοδο, από την κυβέρνηση Συριζα, συμπαρασύρει και τα πολιτικά αφηγήματα του οπορτουνιστικού πολιτικού λόγου έχουν δίκιο. ωστόσο αυτό δεν σημαίνει οτι ο ιδεολογικος αντίπαλος θα "σταυρώσει" τα χέρια του αποδεχόμενος την ήττα!
ιδιάιτερα για τη λεγόμενη "εξωκοινοβουλευτική αριστερά" και τους ανθρώπους που την συναπαρτίζουν, ο διαχωρισμός -έστω με ψήγματα αυτόκριτικής- από την πολιτική επιχειρηματολογία που όλη την προηγούμενη πενταετία, αντικειμενικά, υποβοήθησε τον Συριζα να ανέλθει και να διατηρηθεί στην διακυβέρνηση, θα είναι κατα κάποιο τρόπο "ζωτικής" σημασίας.
προκειμένου, λοιπόν, να διαχωριστούν είναι λογικό να αναπροσαρμόσουν και πτυχές του αφηγήματός τους.
πχ η διατύπωση οτι το brexit είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και θα πραγματοποιηθεί σε βάρος των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, καθώς αποτελεί αποτέλεσμα της καλλιέργειας του λαϊκισμού από τον νεοφιλελευθερισμό και μιας όποιας λαϊκής παρέμβασης η οποία εξαντήθηκε στην κάλπη δείχνει μία πολιτική μετατόπιση.
επομένως χρειάζεται ιδιάιτερα στενή παράκολούθηση της εξέλιξης της εν λόγω επιχειρηματολογίας, καθώς αγαπημένη συνήθεια των οπορτουνιστών είναι να πατάνε σε παλαιότερες επεξεργασίες του κομμουνιστικού κινήματος.
πχ. η ανάλυση για την ελληνική αστική τάξη (αστικοτσιφλικάδικη, κομπραδόρικη κλπ), ή η ανάλυση για τον φασισμό και το χρηματιστικό κεφάλαιο, ή αυτή ανάλυση για τις μεταβατικές κυβερνήσεις κοκ.
και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. σε μια κοινωνία πού η κυρίαρχη ιδεολογία κατα πώς την βολεύει καλλιεργεί την διαίρεση "δεξιάς" και "αριστεράς" του συστήματος.
ένα κάθε φορά νέο οπορτουνιστικό αφήγημα, ανάλογης ιδεολογικής αφετηρίας και επεξεργασίας και σε συνδυασμό με την υπαρκτή αντίληψη οτι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που κάπως-κάποτε μπορεί να δουλεψει σε όφελος των εργατικών-λαϊκών αναγκών, μπορεί να αποτελεί εργαλείο για πολλές χρήσεις.
από την δημιουργία ένός νέου αναχώματος ικανού να σταθεί πολιτικά μεταξύ κκε και συριζα έως την άσκηση αφόρητης πολιτικής πίεσης στο κκε για ένσωματωση σε μια άλλη "αριστερή" κυβέρνηση αστικής διαχείρησης. πχ της χ,ψ φοράς αριστερά που μπορεί να έχει κάνει στην άκρη τον σύριζα και θα παλέυει απλά την έξοδο από εε-ευρώ αλλά ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός θα μετατίθεται για ένα αόριστο μέλλον!

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra,
Γράφω για τελευταία φορά, περισσότερο για να καταλάβουν το πόσο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ, αλλά και ΑΣΧΕΤΟΣ!
Γνωρίζεις πολύ καλά ότι το ΚΚΕ χαιρέτησε τη στάση των ΚΚ για υπερψήφιση της "εξόδου από την ΕΕ". Το γνωρίζεις;;;; Φυσικά και το γνωρίζεις! Και επειδή το γνωρίζεις βάζεις και ένα τόνο αμφιβολίας στην τοποθέτηση σου!
Εδώ, όμως αυτό που συζητάμε και αποκαλύπτουμε είναι το πασιφανές: ότι η διαδικασία του BREXIT από την κυριαρχία των μονοπωλίων, από τα συμφεροντά τους και τις διαπραγματευσεις της υπάρχουσας αστικής κυβέρνησης. Αποτυπώνονται οι γενικότεροι ανταγωνισμοί στην ΕΕ, που οξύνονονται λόγω της ανισομετρίας και των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης! Γκε-γκε;;; (για αυτό ακριβώς προειδοποίησαν η πρωτοβουλία και τα περισσότερα ΚΚ εδώ και μήνες)! Για αυτά ακριβώς δεν προειδοποιούσε το ΚΚΕ από τότε;;; Ακριβώς για αυτά! Μήπως θες να ισχυριστείς ότι πήγε ένα βήμα μπροστά η υπόθεση της επανάστασης, του σοσιαλισμού από το Brexit;;;;; Ποιό ΚΚ ισχυρίζεται τέτοιες ανοησίες;;;;
Αντίθετα ανοησίες ισχυρίζονται μόνο η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Που η ΛΑΕ ούτε θέμα εξόδου από την ΕΕ δεν τολμά να θέσει!
Και επιδή αποφεύγεις να μιλήσεις για την ουσία καταφεύγεις στις γνωστές συκοφαντίες του χώρου σου. Μόνο που σου ξεφέυγει μια λεπτομέρεια: ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ έχουν τέτοια ανυποληψία που γελοιοποιησε όταν παπαγαλίζεις τις θέσεις τους!
Αν δεν τοο κατάλαβες καλά, το ΚΚΕ δικαιώνεται και πάλι!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Σε ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναδεικνύει την αυξημένη δυσαρέσκεια εργατικών - λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, που όμως πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις επιλογές τμημάτων και πολιτικών δυνάμεων της αστικής τάξης και να αποκτήσει ριζοσπαστικά - αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα καταγράφει τη διάψευση των προσδοκιών, που για χρόνια καλλιεργούσαν όλα τα αστικά κόμματα -και στην Ελλάδα- μαζί με τα ευρωενωσιακά επιτελεία, ότι δήθεν θα μπορούσαν οι λαοί να ευημερήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ.
Το γεγονός ότι τέθηκε τόσο έντονα το ζήτημα της αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ -και μάλιστα του μεγέθους της Βρετανίας- οφείλεται αφ’ ενός στις εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ και την ανισομετρία των οικονομιών της και αφ’ ετέρου στη διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που οξύνθηκε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν το λεγόμενο ευρωσκεπτικισμό, αποσχιστικές τάσεις, αλλά και τάσεις που επιδιώκουν αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Φορείς του αντιδραστικού "ευρωσκεπτικισμού" είναι εθνικιστικά, ρατσιστικά ή και φασιστικών αντιλήψεων κόμματα.... Η τάση του "ευρωσκεπτικισμού" εκφράζεται κι από κόμματα που χρησιμοποιούν αριστερή ταμπέλα, ασκούν κριτική ή απορρίπτουν την ΕΕ και το ευρώ, υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα, αναζητούν άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σε κάθε περίπτωση κινούνται εντός των καπιταλιστικών τειχών.
Αυτές οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί διαπερνούν και την αστική τάξη κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ. Οι οικονομικές και πολιτικές διεργασίες που δρομολογούνται, τόσο σε επίπεδο της Μ. Βρετανίας, όσο και της ΕΕ, τα παζάρια που θα ακολουθήσουν για τη θέση της βρετανικής αστικής τάξης την επόμενη μέρα, μπορεί να καταλήξουν σε νέες προσωρινές συμφωνίες της ΕΕ με τη Βρετανία. Το σίγουρο είναι πως σε κάθε περίπτωση, όσο παραμένει η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η αστική εξουσία, η όποια εξέλιξη θα συνοδευτεί με νέες βαριές θυσίες για τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις.... Η Βρετανία της στερλίνας έπαιρνε τα ίδια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, όπως οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Τα ίδια μέτρα θα συνεχίσει να παίρνει κι εκτός ΕΕ, αφού αυτά τα επιβάλλει η ανάγκη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των δικών της μονοπωλίων.... Όμως, η ΕΕ, από γεννησιμιού της, ήταν και είναι μια αντιδραστική συμμαχία των αστικών τάξεων της καπιταλιστικής Ευρώπης.... Δεν ήταν, ούτε θα είναι αιώνια, όπως δεν ήταν αιώνιες άλλες αντίστοιχες συμμαχίες στο παρελθόν. Η καπιταλιστική ανισομετρία και ο ανταγωνισμός, η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων αργά ή γρήγορα φέρνουν στην επιφάνεια αντιθέσεις, που δεν είναι πλέον εφικτό να γεφυρωθούν με προσωρινούς κι εύθραυστους συμβιβασμούς. Ταυτόχρονα, στο καπιταλιστικό έδαφος γεννιούνται νέα φαινόμενα, διεργασίες για νέες αντιδραστικές συμμαχίες.

Το συμφέρον του ελληνικού, του βρετανικού λαού, όλων των λαών της Ευρώπης δεν πρέπει να μπαίνει "κάτω από ξένη σημαία"....Η αναγκαία καταδίκη της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου, της ΕΕ, η πάλη για την αποδέσμευση κάθε χώρας από αυτή, για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική - λαϊκή εξουσία....».
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Λονδίνο στις 4/6, σχετικά με το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία:

«Παρά τη σχεδιασμένη δράση ενός καλοπληρωμένου προπαγανδιστικού μηχανισμού, παρά την παρέμβαση αστικών δυνάμεων που προσπαθούν να υποτάξουν τη λαϊκή θέληση, παρά την προσπάθεια οπορτουνιστικών κομμάτων, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που στηρίζει και εξωραΐζει την ΕΕ, σημαντική μάζα λαϊκών δυνάμεων αντιδρά, ασκεί κριτική, καταδικάζει την ΕΕ με διαβαθμίσεις στο βάθος της συνειδητοποίησης του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα....Οι δυσκολίες στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, οι ανισότιμες σχέσεις μέσα στην ΕΕ και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της, στο εσωτερικό των κρατών και μέσα στην ίδια την αστική τάξη κάθε κράτους αποτελούν παράγοντες της εμφάνισης και ανάπτυξης του λεγόμενου "ευρωσκεπτικισμού".
Επί της ουσίας, εκφράζει τα συμφέροντα και τις στοχεύσεις τμημάτων του κεφαλαίου αλλά η τάση αυτή έχει διαφορετικές παραλλαγές. Φορείς του "ευρωσκεπτικισμού" είναι εθνικιστικά, ρατσιστικά ή και φασιστικών αντιλήψεων κόμματα...Χαιρετίζουμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στην Αγγλία και την Ιρλανδία και εκτιμούμε που ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας υποστηρίζει το ΟΧΙ στην ΕΕ....
Το κομμουνιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις αντιθέσεις του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, με την ενίσχυση της αυτοτελούς ιδεολογικής και πολιτικής πάλης, που θα τροφοδοτείται, θα παίρνει δύναμη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων".
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Στο χαιρετισμό του στο λαϊκό γλέντι των ΤΟ Τρικάλων του κόμματος (24/6/2016), ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε μεταξύ άλλων και για το Brexit:

"Με αφορμή την απόφαση του βρετανικού λαού να πει ότι η χώρα του πρέπει να βγει από την Ε.Ε. με το δημοψήφισμα που έγινε, και επειδή πολύ κλάμα πέφτει διεθνώς, πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας, και από πολιτικά κόμματα, από πολιτικές ηγεσίες, από τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους, αλλά και την ίδια ώρα και πολλοί πανηγυρισμοί ακούγονται, από διάφορους δήθεν ευρωσκεπτικιστές, στην πραγματικότητα, αντιδραστικούς πολιτικούς που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους λαούς, και το βρετανικό λαό με ακροδεξιά φασιστικά συνθήματα, έχουμε να τους πούμε, το εξής: Ότι αυτές οι ώρες δεν είναι ούτε για κλάματα και μοιρολόγια αλλά ούτε και για πανηγύρια".

"Αυτό που εξέφρασε ο βρετανικός λαός δείχνοντας την αγανάκτησή του, τη δυσαρέσκειά του, ως ένα βαθμό, πρέπει να προβληματίσουν κυρίως τους λαούς, τα εργατικά λαϊκά κινήματα. Και λέμε δεν είναι ώρες για κλάματα και πανηγύρια, γιατί ξέρουμε ποιοι κλαίνε. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη κλαίνε τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου, κλαίνε αυτοί που ξεζουμίζουν τους λαούς, και δήθεν λένε τι πάθαμε που βγαίνουν οι Βρετανοί, από την Ε.Ε. και τι θα γίνει ο λαός. Λες και μέσα στην Ευρώπη, έτρωγε με χρυσά κουτάλια όπως λέγανε εδώ" είπε ο κ. Κουτσούμπας.

"Επίσης πανηγυρισμούς κάνουν άλλα τμήματα πάλι του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίοι είχαν άλλα συμφέροντα, δεν συμφωνούσαν με την Ε.Ε. και πανηγυρίζουν τώρα που αποφάσισε ο βρετανικός λαός να βγουν από την Ε.Ε. Αλλά δεν πανηγυρίζουν για το λαό της Βρετανίας, για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά πανηγυρίζουν για τα δικά τους συμφέροντα, για τα δικά τους χρηματοκιβώτια. Γιατί τα συμφέροντά τους ήταν σε άλλες χώρες, σε άλλες ηπείρους, οι επενδύσεις τους δεν ήταν εδώ στην Ευρώπη, και γιατί είχαν μεγάλο ανταγωνισμό με τη Γερμανία που τους έφαγε αυτά τα χρόνια της κρίσης πάρα πολλά κέρδη και πλούτισε τα δικά της θησαυροφυλάκια" πρόσθεσε.

"Όμως κανένας λαός δεν σώνεται, όταν υπάρχει και βασιλεύει αυτό το άδικο, το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, γιατί τέτοιο σύστημα έχει η Βρετανία, όπως έχει η Ελλάδα, όπως έχει όλη η Ευρώπη. Και αυτό το σύστημα, αυτά τα κράτη, είναι που τσακίζουν τους λαούς, που παίρνουν πίσω δικαιώματα, που παίρνουν κατακτήσεις, που ματώνουν τους λαούς με φοροληστεία, με μείωση του εισοδήματος, με μείωση των συντάξεων, με κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.α. Όλα αυτά που ζούμε εμείς στην Ελλάδα τα ζουν και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί, έχουν δεν έχουν μνημόνια"
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra,
Επειδή ξύστηκες στη γκλίτσα του τσοπάνη (αυτά παθαίνει όποιος προσπαθεί να κάνει κουτοπονηριές)και δίνεις παραπομπές από διάφορα ΚΚ, διάβασε και τι λένε (γιατί ούτε έκανες τον κόπο να τις διαβάσεις.
Η δήλωση του ΓΓ του ΚΚ των Λαών Ισπανίας 24/6/2016 (ναι αυτή που μας παρέπεμψες)σε ελευθερη μετάφραση;
Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης σχετικά με τη μονιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η έκφραση των εσωτερικών αντιφάσεων του βρετανικού ιμπεριαλισμού. Σε πολιτικό επίπεδο το δημοψήφισμα έχει κερδίσει ο τομέας αντιμετώπισε οικονομικά συμφέροντα πιο μονοπωλίων στην ΕΕ, η οποία έχει την ικανότητα να βασίζονται σε διάφορες δημοφιλείς συναισθήματα, κάποια προοδευτική και άλλα βαθιά αντιδραστικές.
Το αποτέλεσμα συνεπάγεται σοβαρές δυσκολίες για τη σταθερότητα του ιμπεριαλιστικού σχεδίου της ΕΕ. Παράγει ένα στάδιο, που δεν προβλέπονται με την έξοδο της χώρας από τη σημασία του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού σχεδίου, και μεταφέρει ένα ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο ότι η ΕΕ θα αποδυναμώσει τη βίαιη ενδο-ιμπεριαλιστική πάλη.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ανταποκρίνεται στην πολιτική πρόταση που η PCPE προωθεί εδώ και χρόνια -για έξοδο από το ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μια προτεινόμενη αντιιμπεριαλιστικής πάλης και της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Αλλά προφανώς το αποτέλεσμα αποδυναμώνει τον εχθρό που παλεύουμε και, σε κάποιο βαθμό, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για να προωθήσει τις θέσεις μας.
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Πάρε και τι έγραφε το ΚΚ Ιταλίας (η παραπομπή σου) 23/6/2016 (πριν τα παοτελέσματα)σε ελεύθερη μετάφραση πάλι:
Το αντίθετο, τι θα συνέβαινε στη Βρετανία με το «ναι» εξόδου από την ΕΕ; Όπως διαπιστώθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας του 2007 [3], και συγκεκριμένα το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ απορρίφθηκε από τα δημοψηφίσματα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας το 2005 [4], και στη συνέχεια εκ νέου όπως και η Συνθήκη της Λισαβόνας δύο χρόνια αργότερα ( αποδεικνύοντας ότι η δημοκρατία στον καπιταλισμό υπάρχει μόνο όταν κερδίζει την καπιταλιστική ψηφοφορία), το άρθρο 50 της Συνθήκης απαιτεί μια μεταβατική περίοδο για την έξοδο μιας χώρας της ΕΕ περίπου δύο χρόνια. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ως εκ τούτου, η πολυδιαφημισμένη επιστροφή φυγή των μεταναστών στις πατρίδες τους δεν θα πραγματοποιηθεί, και θα αποκατασταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι για τη μετανάστευση στα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας, με την ανάγκη για μια υποχρεωτική άδεια παραμονής (VISA) που ισχύουν για τους πολίτες της ΕΕ και αναζητούν εργασία εκτός της ΕΕ.Είναι προφανές ότι η ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα, η ψηφοφορία για την οποία οι Ιταλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το δικαίωμα, αν δεν έχουν διπλή υπηκοότητα, ο καπιταλισμός άλλο έχει που δίνουν απλές ψευδαισθήσεις της άμεσης συμμετοχής του λαού στην πολιτική της ένα έθνος, που επηρεάζει ταυτόχρονα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: η στρατηγική της διαφωνίας-συγκατάθεσης που εφαρμόζεται στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση του σοσιαλιστικού μπλοκ στην Ανατολή....Σε αυτή την άποψη, η γνώμη μας παραμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία, λαϊκή λύση, ή την οικονομική και κοινωνική πρόοδο μέχρι το εποικοδόμημα του καπιταλισμού (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ΝΑΤΟ), και η δομή της (η υποταγμένη πολιτική για την καπιταλισμού, δηλαδή, η κεντροδεξιά και κεντροαριστερά) δεν αντικατασταθεί με μια κοινωνία που βασίζεται στην σοσιαλισμό-κομμουνισμό....Νικημένος, λόγω της αυξανόμενης ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί, η εκβιασμό των πλοιάρχων με τον πόλεμο μεταξύ των φτωχών μεταξύ των βρετανικών και των διακινούμενων εργαζομένων («βιομηχανικό εφεδρικό στρατό», όπως είπε ήδη ο Μαρξ και ο Ένγκελς), λόγω των αντι μεταρρυθμίσεων -sindacali και οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα και σε αυτή τη χώρα.Η έξοδος από την ΕΕ είναι ένα πρέπει, ακόμη και στη Βρετανία, βέβαια, αλλά η μόνη διέξοδος δεν είναι αρκετό. Ενάντια στη στρατηγική της έντασης στη Βρετανία που εφαρμόζονται από τα ιδιωτικά μονοπώλια της εθνικής και διεθνούς καπιταλισμού, που πραγματοποιούνται από τους επαγγελματίες του υποταγμένη πολιτικής για την τρόικα, και ενάντια στην ένοπλη του ρατσισμού και του φασισμού, του υπηρέτη του κεφαλαίου, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι η «εθνική ταυτότητα, που χωρίζει, αλλά η κοινωνική τάξη που ενώνει. Για το λόγο αυτό, καλούμε την ιταλική κοινότητα να υποστηρίξει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, με τη δέσμευση από την πλευρά της βρετανικής εργατικής τάξης για τη σοσιαλιστική αλλαγή σε βασικούς οικονομία και την βρετανική κοινωνία.
kk-1

Unknown είπε...

@kk-1

Διάβασε το πρώτο σχόλιο που έκανα στο παρόν νήμα για τη θέση του ΚΚ των λαών της Ισπανίας. Αναφέρω σαφώς πως ο γγ «δήλωσε ότι το Brexit δεν αντιστοιχεί στην πρότασή του κόμματός του για αντι-ιμπεριαστική σοσιαλιστική έξοδο». Από που προκύπτει λοιπόν ότι δεν το διάβασα ολόκληρο ή ότι το μετέφερα αποσπασματικά ή λανθασμένα;

Όσο για το ΚΚ (της Ιταλίας) στην τελευταία πρόταση καλεί την Ιταλική κοινότητα (προφανώς της Βρετανίας) να υποστηρίξει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ακόμα περιμένω να ποστάρει κάποιος ένα link κόμματος της πρωτοβουλίας (πλην ΚΚΕ) που θα καλεί τους Βρετανούς σε αποχή/λευκό/άκυρο στο δημοψήφισμα του Brexit ή θα θεωρεί το γεγονός του Brexit ουδέτερο (σε αντίθεση με το ΚΚ των λαών της Ισπανίας που το θεωρεί θετικό). Γιατί με βάση την απλή λογική ένα γεγονός που αποδυναμώνει τον αντίπαλο και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για να προωηθήσεις τις θέσεις σου, μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Και για να τελειώνουμε Urtica Rubra!
Όλα τα αποσπάσματα που ενάρτησα λένε επί της ουσίας το ίδιο πράγμα!
Έχουν το ίδιο περιεχόμενο!
Μόνο εσύ δεν βλέπεις τι λένε! Ή μήπως πάλι δεν κατάλαβες;;;;
ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ή ΗΛΙΘΙΟΣ;;;;;
Διάλεξε εσύ το ρόλο που σου ταιριάζει, παπαγαλάκι της ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ!!!!
Ακου άνθαρκες ο θησαυρός μια πολιτική εκτίμηση για το βρετανικό δημοψήφισμα....
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Να λοιπόν γιατί έλεγα για τον UR και τον Άναυδο. Γιατί όσο κι αν φαίνεται - και ενδεχομένως οι ίδιοι το πιστεύουν βαθιά - ότι διαφωνούν, στην πραγματικότητα η ύπαρξη του ενός δίνει νόημα στα λεγόμενα του άλλου. Το ένα χέρι νίβει το άλλο...

Ο UR ισχυρίζεται στρεψόδικα ότι το ΚΚΕ καταδίκασε τον αγώνα των Βρετανών κομμουνιστών υπέρ του Left Leave, όταν η επίσημη τοποθέτησή του δεν εμπεριείχε πουθενά τέτοια πράξη, αντίθετα όπως ανέφερα κι εγώ κι ο kk-1, το ΚΚΕ χαιρέτισε τον αγώνα τους και στην ουσία δεν είπε κάτι διαφορετικό από ό,τι είπαν τα περισσότερα "αδελφά" του δυτικοευρωπαϊκά ΚΚ.

Ο Άναυδος, πάλι, που υποτίθεται ότι συμφωνεί με το ΚΚΕ, αντί να του πει στα ίσια ότι είναι ψεύτης και απατεώνας που διαστρεβλώνει τα γεγονότα, μπαίνει σε συζήτηση μαζί του λέγοντας επί λέξει ότι "όποιος πήγε σαν βλάκας και διάλεξε μεριά είναι απλώς άξιος της μοίρας του". Δηλαδή, αντί να αρνηθεί την ψευδή κατηγορία που εκτοξεύει προβοκατόρικα ο UR, του λέει ότι οι Βρετανοί κομμουνιστές που ψήφισαν Lexit θα τα βρουν μπροστά τους! Στη συνέχεια, αποφεύγει να απαντήσει στα δικά μου επιχειρήματα, πλην μιας "μπηχτής" στην οποία κατηγορούμαι για θεσμολαγνία και συγχρόνως η μπάλα πάει στην εξέδρα με γενικολογίες ότι δεν πρέπει σώνει και καλά να λέμε όχι στο λευκό/άκυρο/αποχή κλπ. Θα του θυμίσω ότι εγώ πρώτος του έγραψα πως οι τακτικές επιλογές είναι ζήτημα συσχετισμών. Αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα.

Το ζήτημα βρίσκεται στο ότι ενώ το ΚΚΕ στο Συνέδριο (που διεξάγεται ακριβώς τη στιγμή που γράφει κι ο Άναυδος), ξεκαθαρίζει ότι καλεί σε αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ και μάλιστα με το στόχο αυτό "στην προμετωπίδα" του κινήματος, από τη σκοπιά της πάλης για το σοσιαλισμό και δεμένο με την αντικαπιταλιστική ζύμωσή του, ο ίδιος αποφεύγει να πει αυτό και αμήχανος κλωθογυρνά σε γενικόλογες φράσεις του στυλ "κράτει με τη θεσμολαγνία" κλπ.

Γιατί αυτό;

Δεν ξέρω και, όπως και να'χει δικαίωμά του είναι. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος, κανείς εδώ μέσα δεν εκφράζει το ΚΚΕ (και τελευταίος απ'όλους εγώ). Επομένως, όλα καλά...

Γράκχος

Ανώνυμος είπε...

Στο ένα σχόλιο γράφεις:
"Επίσης μην ξεχνάμε και το ΚΚ των λαών της Ισπανίας που ο γγ του μετά το Brexit, δήλωσε ότι το Brexit δεν αντιστοιχεί στην πρότασή του κόμματός του για αντι-ιμπεριαστική σοσιαλιστική έξοδο."

Στο άλλο
"συμμετέχουν σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία όπου όλα τα κόμματα (εξ' όσων γνωρίζω) πλην ΚΚΕ έχουν θετική στάση ως προς το Brexit"

Οταν καταλήξεις με το καλό ποιο είναι το πρόβλημα με το κκε ενημερωσέ μας.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Δώσε και "αμηχανία"...

Ανώνυμος είπε...

@jr
Η συριζοπαρέα ανησυχεί για τυχόν επανασύσταση της 3ης Διεθνούς και την συμβολή του ΚΚΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλη Οκτώβριος – Αρχές Νοέμβριος 2012 Πρακτικά της Βουλής (Όχι Ολομέλεια) ή «Ρ». Τοποθετήσεις των Βουλευτών του Σύριζα στην Πρόταση του ΚΚΕ για την Κατάργηση των Μνημονίων και των Εφαρμοστικών Νόμων

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Unknown είπε...

Η εισήγηση του Μαρίνου στη Βρετανία απέφυγε να πει στους Βρετανούς κομμουνιστές ότι τασσόμενοι υπέρ της εξόδου από την ΕΕ χωρίς ταυτόχρονη αλλαγή τάξης στην εξουσία εξυπηρετούν αντικειμενικά τμήματα της αστικής ταξης. Τώρα για ποιο λόγο παρέλειψε να ενημερώσει τους βρετανούς κομμουνιστές για το ρόλο που αντικειμενικά παίζουν το γνωρίζει ο ίδιος.

@Ο.Χ.Ε.Π.

Το ΚΚ των λαών της Ισπανίας λέει ότι το Brexit δεν είναι η έξοδος που θα επιθυμούσαν αλλά τη θεωρεί θετικό γεγονός. Το ΚΚΕ δεν το θεωρεί θετικό γεγονός. Απλή η διαφορά.

zoot horn rollo είπε...

"Τι μας κρύβουν;"

Ανώνυμος είπε...

"Το ΚΚ των λαών της Ισπανίας λέει ότι το Brexit δεν είναι η έξοδος που θα επιθυμούσαν αλλά τη θεωρεί θετικό γεγονός."

Υπάρχει καραμπινάτη αντίφαση σε αυτά που προσπαθείς να πιστώσεις στον ισπανό γγ. Πως γίνεται κάποιος να μην επιθυμεί πραγματα που ο ίδιος θεωρεί θετικά; Τέσπα σε ξεβράκωσαν. Η πρωτοβουλία έχει ξεκάθαρες θέσεις που δεν πανηγυρίζουν για κανένα brexit. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα...

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra,
Τελικά είσαι ένας ηλίθιος ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ!
Ούτε τα αποσπάσματα που παράθεσα δεν διάβασες! Ούτε τι είπε ο Μαρίνος....Τίποτα!
Σου αρέσει να ξεβρακώνεσαι συνέχεια!!!!
Πάμε όμως στο καλύτερο...
Ωραία, το ΚΚΕ κάνει ό,τι κάνει!
Εσύ στήριζεις ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι μισοί από εσάς είσασταν στο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν ήταν στην κυβέρνηση για ένα εξάμηνο. Οι άλλοι, μαζί συμπορευονταν ή συνεργάζονταν σε πολλές περιπτώσεις με δυναμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή με ένα κόμμα που στήριξε τη Συν. του Μάαστριχτ, υποστήριξε την ένταξη στην ΟΝΕ, που πάντα ήταν θιασώτης της Ε.Ε. και την υπηρέτησε από θέση διακυβέρνησης, με το Λαφαζάνη μαζί!!!!
Εσείς λοιπόν μας κουνάτε το δάχτυλο;;;;
Για αυτά έχεις να μας πείς τίποτα...;;;;;Και βάλε και αποσπάσματα και από ΙΚΚ ή Ισ. ΚΚ και Καρίγιο...Δεν έχω πρόβλημα!
Υ.Γ. Μην μας κάνεις να σου βάζουμε όλοκληρες τις ομιλίες! Αλήθεια ο Λαφαζάνης για τον Τράμπ τι λέει τώρα;;;; Αντισυστημικός και αυτός....
kk-1