Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Κουτάκια... Κουτάκια...

Το οποίο πάει στη μουσική του Parole-Parole (λόγια-λόγια...).
Και μπορεί να συνδεθεί με το μεγάλο (κι ας έχει μαδριλένικη ψυχή και παρελθόν) Ίκερ Κασίγιας, που δεν έχει την παραμικρή επαφή-σύνδεση με το κίνημα, παρά μόνο εν αγνοία του, μιας και το επίθετό του, μεταφρασμένο, σημαίνει αυτό ακριβώς: κουτάκια, σαν αυτά που μπαίνουν στη σκέψη μας και τη δράση μας. Ξέρεις όμως, σφε αναγνώστη, πόσοι μικροί Ίκερ κυκλοφορούν πολλές φορές και ανάμεσά μας; Και δεν εννοώ μόνο στην πράξη -όπου η ρουτίνα και η τυποποίηση είναι εν μέρει λογικές κι αναπόφευκτες. Αλλά για λογικά -ή μάλλον ευλογοφανή- σχήματα, που σε ζωγραφίζουν παύλα-τελεία και φέρνουν το ερώτημα στα μέτρα τους. Όπως ακριβώς στις δημοσκοπικές έρευνες και  τα στημένα δημοψηφίσματα.

Έχουμε και λέμε:
-Το ΚΚΕ δεν είναι υπέρ της αριστερής κυβέρνησης, άρα θέλει να έρθει ο Κούλης στα πράγματα. Η λογική του αριστερού ψάλτη, αλά Σύριζα.
Αυτό το πιστεύουν και το διαδίδουν κυρίως έμμισθα τρολ, όπου η ταρίφα του πεντακοσάρικου διαμορφώνει συνειδήσεις κι αντίστοιχα φτηνά επιχειρήματα. Ό,τι πληρώσεις παίρνεις.

-Το ΚΚΕ είναι με την κρατική-δημόσια ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, συνεπώς υποστηρίζει τον κρατισμό. (Με το ίδιο σκεπτικό, οι αναρχικοί είναι σαν τους φιλελεύθερους, που θεωρητικά θέλουν "λιγότερο κράτος" για να μην μπλέκεται στα πόδια της "ελεύθερης αγοράς".
Εδώ φτάνουμε τα επίπεδα σκέψης του Αρκά και της θεωρίας των δύο άκρων. Που κυκλοφορεί όμως σε διάφορες παραλλαγές.
Πχ, οι φασίστες είναι κατά της αστικής (κοινοβουλευτικής) δημοκρατίας, όπως ακριβώς και οι κομμουνιστές, άρα μπαίνουν στο ίδιο πολιτικό τσουβάλι.

-Το ΚΚΕ αρνήθηκε να συνταχθεί με το "ΟΧΙ" (μέχρι τέλους) στο δημοψήφισμα, άρα πριμοδότησε ουσιαστικά το στρατόπεδο του "ΝΑΙ" και των "μένουμε Ευρώπη". Κι αν επικρατούσε οριακά το Ναι, κι έλειπαν οι δικές του ψήφοι από το Όχι, τότε θα έπρεπε να σβήσει από τον πολιτικό χάρτη.
Αυτό το τελευταίο εκφράζεται μάλλον ως μύχιος πόθος, παρά ως πολιτική εκτίμηση ή προειδοποίηση.

Πάμε όμως και σε πιο φρέσκα κουλούρια.
-Το ΚΚΕ δε θεωρεί σοσιαλιστική τη ΛΔ της Κορέας ή ασκεί κριτική στην οικογενειοκρατία, την ιδεολογία του Τζου-τσε (ή όπως αλλιώς λέγεται) κι άλλα τινά που τα θεωρεί ξένα με το σοσιαλσιτικό ιδεώδες.
Ακλόνητο συμπέρασμα: το ΚΚΕ συντάσσεται βασικά με την τρομολαγνική υστερία των δυτικών ΜΜΕ και τις αιχμές του ευρωνατοϊκού ιμπεριαλισμού.
Σχόλιο: αν τελικά ο Κιμ πατήσει ποτέ το κουμπί, θα επιβιώσουν μόνο οι κατσαρίδες κι η αντι-ΚΚΕ βλακεία, που είναι αήττητη.

-Το ΚΚΕ είναι κατά του ευρωσκεπτικισμού, άρα είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και θεωρεί πως αν φύγουμε από αυτήν, θα είναι καταστροφικό για τα φτωχά, λαϊκά στρώματα.
Αυτή είναι μια κορυφαία σκέψη, που μπορεί να τη βρει κανείς σε διάφορες παραλλαγές.

α) η αστική, φιλελέ εκδοχή -τύπου Κοττάκη- που επιχειρεί να φέρει τις θέσεις του ΚΚΕ στα μέτρα της και να τις αξιοποιήσει για τους δικούς της σκοπούς: παρά τις στρατηγικές διαφωνίες μας, το ΚΚΕ είναι ένα υπεύθυνο, σοβαρό κόμμα και γι' αυτό απορρίπτει την έξοδο από το ευρώ ως καταστροφική.

β) η κυβερνητική παραλλαγή, που θέλει να αξιοποιήσει τις θέσεις του ΚΚΕ, για να βγάλει λάδι το Σύριζα, την ευρωλαγνεία του και τη συνολική του στάση.
Χαρακτηριστικό είναι ένα κεντρικό άρθρο της κυβερνητικής ΕφΣυν για το "ρεαλισμό του ΚΚΕ". Κι ένα ξεκάρφωτο εγκώμιο του Καρτερού της Αυγής για το κόμμα, λίγες μόλις μέρες μετά την χυδαία, κομπλεξική επίθεσή του στο Μαργαρίτη.

γ) η προπαγάνδα της ΛαΕ, που ηγεμονεύει στο αριστεροχώρι και το σέρνει πίσω της σε μαγικά, ρωσόφιλα μονοπάτια, με τεχνικίστικες αναλύσεις για το νόμισμα, την ευρωζώνη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θέσεις τόσο ρηχές και αστικές, εμποτισμένες με φτηνή αντικουκουεδίλα (οκτώ κόμματα-μία πολιτική, στη βουλή για το ευρώ), που και να θες να τις περάσεις για αντι-ΕΕ κι αντικαπιταλιστικές ή απλά ριζοσπαστικές, δε σου αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Είναι το σχέδιο Βήτα της αστικής τάξης.

δ) το εξωκοινοβούλιο -αριστερά της ΛαΕ- που ξεπλένει τον ευρωσκεπτικισμό του Λαφαζάνη, ενθουσιάζεται με την ευκαιρία του Brexit και συντάσσεται ολόπλευρα με τον κρίκο του εθνικού νομίσματος. Θα μου πεις, αυτοί βάζουν και το αντι-ΕΕ σκέλος -που λένε πως το απεμπολεί ως θέση το ΚΚΕ. Αλλά αν η αποδέσμευση μπαίνει ως αυτόνομος κρίκος-σκαλοπάτι, ανεξάρτητα από το στρατηγικό στόχο, γιατί να μην μπει και το νομισματικό Grexit ως προκαταρκτικός πλην αυτόνομος κρίκος για την αποδέσμευση; Κι ύστερα κάτι άλλο ως κρικάκι, για να δέσει ο κρίκος του νομίσματος;
Εξάλλου, αν παίζεις στα δάχτυλα την τακτική, γίνεσαι ειδικός στο piercing, τους κρίκους του Λούνα Παρκ, κοκ.

Όλα τα σφυριά βαράνε στην ίδια κατεύθυνση. Ή όπως λέει κι ένα αναρχικό σύνθημα, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί. Και το πιο ωραίο είναι πως παραπέμπουν ο ένας στον άλλο (πχ ΛαΕ, Ανταρσυα και συνοδοιπόροι στον Κοττάκη) για να αποδείξουν το αληθές του πολιτικού λόγου τους.
Ρωτήστε και το φίλο μου τον ψεύτη.

Η λαθροχειρία βέβαια είναι πολύ χοντρή για να περάσει αμάσητη. Εμπεδώνεται όμως ως δεδομένη αλήθεια δια της επανάληψης ενός χοντροκομμένου ψέματος. Κι αν κάποιος μπει στη διαδικασία να ελέγξει την αξιοπιστία της, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα και το πραγματικό κείμενο της εισήγησης της απερχόμενης ΚΕ, που λέει:
Από τη μετάβαση, είτε σ’ ένα "διπλό νόμισμα" (ένα για την εσωτερική κυκλοφορία και ένα για τις διεθνείς συναλλαγές) και -στη συνέχεια- σ’ ένα αμιγώς εθνικό νόμισμα είτε στη σύνδεση με οποιαδήποτε μορφή με νόμισμα άλλης ισχυρής καπιταλιστικής δύναμης, μεγάλος χαμένος θα είναι και πάλι ο λαός, κάτι που ισχύει φυσικά και στην περίπτωση της υπογραφής μιας νέας δανειακής Συμφωνίας-Μνημονίου με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Δηλαδή: είτε εντός ευρώ με μνημόνια, είτε με διπλό νόμισμα, είτε με εθνικό νόμισμα... ο λαός είναι που θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό. Υπάρχει άραγε σοβαρή και τεκμηριωμένη αντίρρηση επ' αυτού;

-Και γιατί αφιερώνει η εισήγηση τόσο μεγάλο χώρο στο ένα από τα δύο ενδεχόμενα, αυτό της εξόδου από το ευρώ;
Κουτάκι: συνεπώς το αξιολογεί ως πιο σοβαρό ή χειρότερο.
Συμπέρασμα: το ΚΚΕ θεωρεί καταστροφική την έξοδο από το ευρώ, εφόσον δε συνοδεύεται με επαναστατικό πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Απάντηση στο αρχικό ερώτημα: γιατί το μνημόνιο είναι η πραγματικότητα που ζούμε τώρα. Δε χρειάζεται ειδική περιγραφή κι ανάλυση, πέραν της σημείωσης πως η παραμονή στην ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας, μέχρι να σβήσει ο ήλιος του ΠαΣοΚ (και των γενόσημών του) και οι αυταπάτες περί έντιμης διαπραγμάτευσης, κοκ.
Κι επειδή ο ευρωσκεπτικισμός σήμερα γίνεται το βασικό ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση ανήσυχων συνειδήσεων, που εγκλωβίζονται στο θέμα του νομίσματος, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να το φαντασιώνονται ως κρίσιμο κρίκο.

-Κουτάκι: αν η αποδέσμευση από την ΕΕ δεν μπαίνει ως άμεσος στόχος προς υλοποίηση, αυτόνομα και σε διαφορετικό χρόνο από το στρατηγικό στόχο, τότε μετατίθεται για τις σοσιαλιστικές καλένδες.
Απάντηση: η στρατηγική πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι για τη Δευτέρα Παρουσία αλλά για το σήμερα.

Επιπλέον, η εισήγηση σημειώνει καθαρά.
Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος -με τη θέληση και τη δράση του- την έξοδο από την ΕΕ, να βάλει αυτό τον στόχο στην προμετωπίδα των συνθημάτων του, να οργανώσει την πάλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα τα "κλειδιά" της οικονομίας και το πέρασμα της εξουσίας στα δικά του χέρια.
 Όπως σημειώνει κι ένας σφος σχολιαστής, αυτό το ταυτόχρονα έχει κυρίως πολιτική έννοια, χωρίς να αναιρεί, κατά τη γνώμη μου, τη χρονική διάσταση, που κι αυτή έχει πολιτικό περιεχόμενο. Αλλά περισσότερα επ' αυτού, πιθανότατα στο αυριανό σημείωμα.

35 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό κείμενο! Θα συμπληρώσω ότι "αυτό το ταυτόχρονα", είναι και το βασικό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι αριστεροχωριανοί, εδώ δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους...
Κάτι ακόμα που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι το ότι το ΚΚΕ μιλάει για τον σοσιαλισμό ΣΗΜΕΡΑ! Τόσο σήμερα, που θα έπρεπε ο στόχος όλων μας, να είναι να έχουμε μέχρι και προγραμματισμένη την ώρα που λέει ο λόγος!
Όταν όμως έχεις μεγαλώσει (ιδεολογικά) με στάδια, υποστάδια, κυβερνήσεις εθνικής ενότητάς, αριστερής ενότητας, μεταβατικά προγράμματα, μίνιμουμ προγράμματα και δε συμμαζεύετε, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις ότι όλα αυτά πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια, και να μπει άμεσος στόχος η επανάσταση και ο σοσιαλισμός! ΆΜΕΣΟΣ λέμε ρε!

Ιβάν Τζόνι

Unknown είπε...

Ξέχασες και το άρθρο ΚΚΕ με υπευθυνότητα και ρεαλισμό της Αυγής.

Και αν και το έχω γράψει σε άλλο post, επαναλαμβάνω και εδώ ότι το ΚΚΕ λέει ότι σε περίπτωση εξόδου θα έχουμε ραγδαία απώλεια αγοραστικής δύναμης, έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων. Δηλαδή σαφώς χειρότερη κατάσταση από ότι σήμερα.

Τέλος η νέα θέση (ή ξεκαθάρισμα αν θέλετε) του ΚΚΕ για τη Βόρεια Κορέα είναι 100% σωστή.

Ανώνυμος είπε...

@ Urtica Rubra,
Το ότι είσαι ΣΥΡΙΖΑικο τρόλ το έχουμε καταλάβει...Είτε ήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε την έκανες για τη ΛΑΕ, είτε υποστηρίζεις ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ!
Τα ίδια λέγατε το 2014, τα ίδια στις αρχές του 2015, τα ίδια μετά από τις 20/2/2015, τα ίδια τον Ιούνιο του 2015, τα ίδια τον Ιούλιο του 2015, τα ίδια τον Αυγουστο του 2015, τα ίδια και τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου...Τα ίδια και τώρα!
Γύρω-γύρω όλοι και στο κέντρο πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ!
Είσια ένας από τους λίγους που δουλευουν τη γραμμής της "ΑΥΓΗΣ"...Είσαι με λίγα
λόγια η φωνή της "ΑΥΓΗΣ" εδώ πέρα...
Πάντως είναι καθαρό ότι δεν σκαμπάζετε τίποτα από τους νόμους κίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας. Φυσικό, αφού για σας ο καπιταλισμός είναι θεσφατο και ξερό ψώμι...Πάντα εντός Ε.Ε.
Υ.Γ. Αλήθεια, συνεχίζεται ακόμα συνδικαλιστές της ΛΑΕ να είστε σε κοινά ψηφοδέλτια με τους ΣΥΡΙΖΑιους;;;; Τι γίνεται, εκεί συμφωνείτε μεταξύ σας για το Ευρώ;;;;
kk-1

zoot horn rollo είπε...

Η τελευταία πρόταση του UR, μόνο για το ξεκάρφωμα. Πως θα γράψει ξανά την ίδια μπούρδα...
Τον πειράζουν μετά οι (πολύ λάιτ) χαρακτηρισμοί.

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά. Ο Αρκάς τι φταίει;;;

Νίκος από Λαμία

Ανώνυμος είπε...

Και για να γουστάρουμε...
Να μια δήλωση ππου φαντάζομαι θα κάνει τον Urtica Rubra να ενθουιάσει τον "επαναστατικό" οίστρο του:
«Στην αρχή μας είπατε ότι πρέπει να πληρώσουμε ένα λογαριασμό –κάπου 52 δισ. στερλίνες– ένα νούμερο που εφηύρατε, ουσιαστικά μια μορφή λύτρων…Μ’ αυτές τις απαιτήσεις αποδείξατε ότι είστε εκδικητικοί, μοχθηροί. Το μόνο που μπορώ να πω είναι “δόξα τω Θεώ που φεύγουμε”. Συμπεριφέρεστε σαν μαφιόζοι.Νομίζετε ότι είμαστε όμηροι. Είμαστε ελεύθεροι να φύγουμε!», είπε σε έντονο ύφος ο Φάρατζ στο ευρωκοινοβούλιο.
Προφανως, μπροστά στο Φάρατζ το ΚΚΕ είναι ένα συστημικό κόμμα που υποστηρίζει το ευρώ....!!!!!
Για σου ρε Λαφαζάνη γίγαντα που σε τρέμει το σύστημα και κατουριούνται από το φόβο τους όταν κάνεις κολεγιές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Βάλτε και το Φάρατζ στο...μέτωπο να τινάξετε την μπάνκα στον αέρα!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@kk-1
Ακόμα δεν έφυγαν οι του Φάρατζ από το ευρωκοινοβούλιο;
Τον είχε πάρει στο «ψιλό» ο Γιούγκερ λίγο καιρό μετά το Brexit.
«Ακόμα δεν έφυγες;» τον ρώτησε

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"γ) η προπαγάνδα της ΛαΕ, που ηγεμονεύει στο αριστεροχώρι και το σέρνει πίσω της σε μαγικά, ρωσόφιλα μονοπάτια, με τεχνικίστικες αναλύσεις για το νόμισμα, την ευρωζώνη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θέσεις τόσο ρηχές και αστικές, εμποτισμένες με φτηνή αντικουκουεδίλα (οκτώ κόμματα-μία πολιτική, στη βουλή για το ευρώ), που και να θες να τις περάσεις για αντι-ΕΕ κι αντικαπιταλιστικές ή απλά ριζοσπαστικές, δε σου αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Είναι το σχέδιο Βήτα της αστικής τάξης."
Ρε, μπας κι ετούτο, για ...«Ελληνική Παραγωγή» που μας επεσήμανε "ένας παλιός" στο άλλο πόστ, ανήκει πράγματι στο σχέδιο Βήτα;
Αν είναι έτσι, το πράγμα σοβαρεύει. Οπότε, μην το γελάμε.
Να δω και τους ανταρσυάνους μα ξαναζωντανεύουν την αλήστου μνήμης "ΟΒΕΣ" του αειμνήστου Μπακιρτζή (που τη βγάζει άραγε τώρα αυτή η πασόκα ψυχή;) ...και τι!

Ανώνυμος είπε...

Αριστερό ψάλτη της Δεξιάς ήταν ατάκα του Γ.Παπανδρέου προς το ΚΚΕ.
Τελικά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου που το ΠΑΣΟΚ «έδωσε» τις δυνάμεις του στην Συγκυβέρνηση Σαμαρά και έγινε ο "Αριστερός της ψάλτης".
Η Ιστορία «ειρωνεύτηκε» την ατάκα του Γ.Παπανδρέου.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

102 τα ΚΚ και εργατικά κόμματα που έστειλα τους Χαιρετισμούς τους στο ΚΚΕ
http://www.902.gr/eidisi-synehomenis-rois/politiki/124203/hairetistiria-minymata-kommoynistikon-kai-ergatikon-kommaton

αλλά η ΕΡΤ μέτρησε μόλις 32. Η ΕΡΤ και το «μαύρο» στο ΚΚΕ
http://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=5/4/2017&id=16602&columnId=161

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους. Καινοτομία

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9304835

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Άδεια σε... εκπαιδευτήριο αστρολογίας

« Άδεια λειτουργίας σε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με αντικείμενο την... αστρολογία έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων. Το υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνει πως ο ΕΟΠΠΕΠ είναι οργανισμός αυτόνομος, εποπτευόμενος από το υπουργείο, και ενημερώνει ότι ο υφυπουργός Δ. Μπαξεβανάκης ζήτησε από τον πρόεδρό του να ανακληθεί αμέσως η συγκεκριμένη άδεια λειτουργίας και να ελεγχθούν οι ευθύνες του εισηγητή της υπόθεσης.

Το περιστατικό, πάντως, φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, που επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις κτιριακές υποδομές και αφήνει σε δεύτερη μοίρα ή ακόμα και δεν εξετάζει καθόλου το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που παρέχουν.»

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΟΥΣΙ ΓΝΩΣΙΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Για τις αντιδράσεις των αντιπάλων για το 20ο συνέδριο του ΚΚΕ
https://diesbruma.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html

http://bankingnews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/298144-p-lafazanhs-sto-bankingnews-o-syriza-fobatai-exegersh,-leei-eyrw-kai-xero-pswmi-na-kratikopoihthoyn-tte,-trapezes.html

Ποιος υπαρκτός σοσιαλισμός; Ποια Βενεζουέλα; Ο κυρ-Μπαναγκις της Εμπανασταζις στα καλύτερα του

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια και είναι σωστή για τους συριζαίους και για τους αριστεριστές. Είναι δυνατόν το Κόμμα των Εργατών της Κορέας να εκλέγει τρεις Κιμ οικογενειακρατικά και όχι στελεχάρες του Κομμουνισμού όπως ο Φαράκος ή να έχει 22 χρόνια την ίδια ΓΓ.Να τα λέμε αυτά έτσι ; Και βέβαια η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ακολουθεί τις δικές της παραδόσεις , ενώ το ΚΚΕ απαρνείται κάθε σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία ή τις Ελληνικές παραδόσεις ; Ή μήπως όχι ; Λένιν Μαρξ και ξερό ψωμί οι Έλληνες κομμουνιστές που θα σουβλίζουν το αρνάκι το Πάσχα και θα χτυπήσουν το κόκκινο αυγουλάκι ; Ενώ οι Κορεάτες τρώνε βελανίδια και έχουν το τζούτσε οι βλάκες πολεμοχαρείς.Εμείς έχουμε τους μπαρουτοκαπνισμένους στα γλέντια του Κόμματος που υπερψήφισαν τη θέση στο συνέδριο γιατί τι να μας πουν αυτοί οι Κορεάτες που τσάκισαν τους Αμερικανούς για σοσιαλισμούς και ιμπεριαλισμούς1


Ένας αιώνας

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"και Βορειοκορεατης θα γινω ρε κουκουεδες φτανει να εξαφανισω το ΚΚΕ απο προσωπου γης "

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ στο παρελθόν του έχει πάρει και αριστερόστροφες και δεξιόστροφες αποκλίσεις αλλά ποτέ δε βυθίστηκε και ούτε χάθηκε από προσώπου γης.Το πρόβλημα είναι ότι εκ των υστέρων διαπιστώνουμε πολλοί ότι στραβά αρμενίζαμε και σε δεύτερο χρόνο προσπαθούμε να διορθώσουμε τη πορεία χάνοντας το παρόν.

Το ΚΚΕ δεν είχε κανένα λόγο να ακολουθήσει το παγκόσμιο ρεύμα του αντιΒορειοκορεατισμού για να του φύγει η γνωστή ρετσινιά.

Η αριστερίστικη πολιτική του ΚΚΕ η στροφή στον Τροτσκισμό έχει οδηγήσει σε ήττες που η ηγεσία βαφτίζει σχεδόν επιτυχία-αντέξαμε λένε , βλέπετε αποτελέσματα εκλογών Ιούνιος 2012 Ιανουάριος 2015 Σεπτέμβριος 2015. Η αναθεώρηση της ιστορίας του Κόμματος δεν θα περάσει έτσι

Ένας αιώνας

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορεί να αγιάσει κανείς με ορισμένους...

Αν αυτά που διαβάζω εδώ μέσα αντανακλούν έναν πραγματικό συσχετισμό μέσα στο ΚΚΕ (δεν αναφέρομαι προφανώς στις ...ομοφωνίες των ψηφοφοριών, η ιστορία έχει δείξει ότι δε σημαίνουν κατανάγκην και ιδεολογικοπολιτική ενότητα), τότε η ανησυχία μου για το αν θα εφαρμοστούν στη ζωή μια σειρά θετικές διατυπώσεις (ας πω καλύτερα "πιο ζυγισμένες", για να'μαι μέσα...) στις αποφάσεις του Συνεδρίου μεγαλώνει...

Λέει ο άλλος "άμεσος στόχος ο σοσιαλισμός". Φίλε, αφού είναι άμεσος στόχος, άντε, μπρος, γιατί συμμετέχεις στις εκλογές; Γιατί δεν καλείς την εργατική τάξη, τώρα, σήμερα, σε γενική πολιτική απεργία, σε μπουκοτάζ των αστικών εκλογών και εξέγερση; Γιατί ήδη σήμερα δεν έχεις στήσει τα όργανα της εργατικής εξουσίας που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας; Αλλιώς, τι άμεσος στόχος και κουραφέξαλα...

Η αλήθεια είναι ότι ο σοσιαλισμός είναι άμεσος ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ στόχος, με την έννοια της ωρίμανσης των ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ προϋποθέσεων για την οικοδόμησή του. Άμεσος ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ στόχος, όμως, θα γίνει όταν ωριμάσουν και οι υποκειμενικές προϋποθέσεις. Μέχρι τότε, όσο και να σκούζουν διάφοροι εδώ μέσα, ο στόχος του σοσιαλισμού μόνο για ζύμωση μπορεί να μπαίνει. Και βεβαίως ΠΡΕΠΕΙ να μπαίνει και μάλιστα πολύ πιο "επεξεργασμένα" και "εξειδικευμένα" ανά χώρο κλπ. Αλλά ως πολιτικό σύνθημα είναι - σήμερα - απλά αδιανόητο.

Το μεγάλο πρόβλημα με μερικούς από εσάς, λεβέντες, είναι ότι το ΚΚΕ, επισήμως τουλάχιστον, το αναγνωρίζει αυτό και μιλάει για ανασύνταξη του κινήματος και συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας. Αυτό είναι το πραγματικά ΑΜΕΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ του Κόμματος και όχι φυσικά οι ανοησίες ορισμένων περί σοσιαλισμού. Ανασύνταξη σημαίνει:

1. Πολιτική αντεπίθεση με βάση τους ριζοσπαστικούς στόχους πάλης (που επαναδιατύπωσε το Συνέδριο) για έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΕ (ή όπως αλλιώς ονομαστεί η τυχόν διάδοχός της ΑΝ προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο), μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων (για το τελευταίο έχω επιφυλάξεις ως προς τη διατύπωση/κατανόηση του περιεχομένου του στόχου πάλης, αλλά είναι δευτερεύουσα)

2. Άνοδο των αγωνιστικών διαθέσεων των μαζών, καταρχήν στη βάση των άμεσων, οικονομικών αιτημάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μαζικοποίηση των συνδικάτων και ισχυροποίηση της αντιμονοπωλιακής-ταξικής πρωτοπορίας τους

3. Ιδεολογική αντεπίθεση και σύγκρουση με τα ιδεολογήματα της άρχουσας τάξης περί "εθνικής ενότητας", "ανάπτυξης", ταξικής συνεργασίας κλπ.

Έτσι πρέπει να κατανοείται - κατά τη γνώμη μου - η έννοια της υποταγής της τακτικής στη στρατηγική. Η ζύμωση για το στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού ως αυτοτελές καθήκον του ΚΚ "κουμπώνει" με τα παραπάνω, αλλά δεν τα υποκαθιστά και, από την άλλη, τα παραπάνω υπηρετούν το στόχο συγκέντρωσης δυνάμεων για το στρατηγικό στόχο. Χρειάζονται και τα δυο. Κάποιος το έγραψε κιόλας (όχι σε αυτό το thread), δεν αρκεί το να λέμε συνθήματα, χρειάζεται δουλειά.

Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και ας κοιτάξουμε όλοι να οργανώσουμε κανέναν άνθρωπο στο συνδικάτο μας ο καθένας, να γίνει καμία απεργία με πραγματική επιτυχία, να στήσουμε πρωτοβουλίες (δεν ξέρω πώς θα τις λέμε, ΕΕΔΥΕ-Επιτροπές Αγώνα κλπ.) για να φέρουμε κανέναν άνθρωπο να παλέψει για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που λέει το Συνέδριο (αν πραγματικά τα εννοεί και τα εννοούμε όλοι) και σε όλα αυτά, εκεί θα είμαστε, να τους πείθουμε ότι αν δε γίνει σοσιαλισμός όλα τα άλλα είτε είναι ανέφικτα, είτε η αστική τάξη θα βρίσκει τρόπο να τα ενσωματώνει.

Ας μείνουμε σε αυτά και η ζωή θα δείξει.

Γράκχος

zοοt horn rollo είπε...

Αλλος για εορταστικα μπονους;

zοοt horn rollo είπε...

"Αν" το ενα, "αν" το αλλο...

Ανώνυμος είπε...

Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει στο προβοκάρισμα. Το κκε λέει έχει σχέσεις με την ορθόδοξη εκκλησία και το λέει στον συριζαίο. Ο συριζα είναι κυβέρνηση και έχει πετάξει λευκή σημαία απέναντι της, αλλά στους τρουληδες φταίει το κκε επειδή έχει τυπικές σχέσεις με αυτήν και ενώ βάζει καθήκον στις θέσεις για διαχωρισμό. Και φταίει τόσο πολύ το κκε που τις κάνει γαργάρα τις ευθύνες του συριζα ακόμα και όταν μιλάει μαζί του.

Ο.Χ.Ε.Π.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"Το μεγάλο πρόβλημα με μερικούς από εσάς, λεβέντες, είναι ότι το ΚΚΕ, επισήμως τουλάχιστον, το αναγνωρίζει αυτό και μιλάει για ανασύνταξη του κινήματος και συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας. Αυτό είναι το πραγματικά ΑΜΕΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ του Κόμματος και όχι φυσικά οι ανοησίες ορισμένων περί σοσιαλισμού."

Ακριβως !! Βλεπεις να κανει κατι διαφορετικο ?

Ανώνυμος είπε...

@Γράκχος

Δεν πειράζει, άμα εσύ αυτά κατάλαβες καλή καρδιά!

Ιβάν Τζόνι

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Γράκχο, μούχλα των σίξτις το πολιτικό σου υπόβαθρο!
Τα δοκιμάσαμε αυτά, και μας βγάζανε, πότε "γέρους της δημοκρατίας", πότε παπατζήδες, πότε τΣύριζες, και στο τέλος ..."επάρατο" σε όλο και πιο χάρντ έκδοση.
Το πεντάκις εξαμαρτάνειν, δεν είναι πια πρόβλημα "ανδρός σοφού" η μωρού.
Είναι ταξικό.
Τράβα στα αναχώματα.

Ανώνυμος είπε...

@Γράκχος

Κάτι ακόμα.
Το ΚΚΕ δεν βάζει σαν αυτοσκοπό την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Την βάζει σαν καθήκον, το οποίο αντικειμενικά μπορεί με την πολιτικοποίηση να φέρει πολύ πιο κοντά και με μεγαλύτερη σιγουριά την επανάσταση και τον σοσιαλισμό, ενώ θα βοηθήσει καθημερινά ώστε ο λαός να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχεται και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο τώρα!
Αν εσύ έχεις καταλάβει ότι ο σοσιαλισμός είναι ένας μελλοντικός στόχος τον οποίο τον βάζουμε στην άκρη, και παλεύουμε για την ανασύνταξη του κινήματος ή είσαι ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι 2 πράγματα ή και περισσότερα μπορούν να γίνουν μαζί ή ανάμεσα σε αυτούς που επειδή το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν στάδια για τον σοσιαλισμό, ερμηνεύεις την θέση του για ανασύνταξη, σαν στάδιο, επειδή για εσένα μόνο έτσι μπορεί να γίνει η δουλειά. Όπως και να έχει ή δεν έχεις καταλάβει ή δεν θες να καταλάβεις!
Αυτά επειδή πριν δεν είχα χρόνο.

Ιβάν Τζόνι

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αειντε, τα συχαρίκια!
Μόλις τα βρήκανε, πασχαλιάτικα, οι ιμπεριαλιστές στη Μάλτα, ....για την τύχη μας!
Στη Μέση Ανατολή οι καπνοί γίνονται όλο και πιο πυκνοί, ....
...και το παγκόσμιο Χρέος των Λαών στα παράσιτα της γής όλο και μεγαλώνει!

Τώρα, προς το παρόν, εσείς εδώ, ετοιμαστείτε να ακούσετε τα πασχαλινά ....κάλαντα!
Τους ...τζερεμέδες!
Και για τ' αποδέλοιπα, έχει...(Τόμαχωκ) ο Θεός!
Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, σε 61 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!

Ανώνυμος είπε...

"ήττες που η ηγεσία βαφτίζει σχεδόν επιτυχία-αντέξαμε λένε , βλέπετε αποτελέσματα εκλογών Ιούνιος 2012 Ιανουάριος 2015 Σεπτέμβριος 2015."


Κλασσική μικροαστίλα. Το ΚΚΕ απο το 2012 και μετά έχει ενδυναμωθεί σε κάθε μαζικό χώρο κινηματικά, αν δει κάποιος τα αποτελέσματα των συνδικαλιστικών εκλογών σε εργατικούς, φοιτητικούς, εβε κτλ χώρους το καταλαβαίνει. Αλλά ως γνωστών δεν είναι το κίνημα που έχει σημασία για κάποιους, αλλά οι εκλογές.



Σ.

Ανώνυμος είπε...

@Ιβάν Τζόνι

Το τι είπα είναι με σαφήνεια διατυπωμένο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Μάλλον εσύ είσαι αυτός που κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι του λένε. Είπα ότι ο σοσιαλισμός είναι ο άμεσος στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ και ορθώς. Αυτό απορρέει από την ωρίμανση των αντικειμενικών προϋποθέσεων. Άμεσος πολιτικός στόχος ΘΑ γίνει ΟΤΑΝ ωριμάσουν οι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ συνθήκες, κοινώς, όταν θα έχει διαμορφωθεί η "στρατιά της επανάστασης".

Το άμεσο ΠΟΛΙΤΙΚΟ καθήκον της ανασύνταξης και της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας φυσικά και δεν είναι αυτοσκοπός. Αντίθετα, είναι ο μοναδικός αντικειμενικά υπαρκτός δρόμος ωρίμασης αυτών των υποκειμενικών προϋποθέσεων, είναι αναγκαίος όρος υλοποίησης της στρατηγικής του ΚΚΕ. Το να δουλέψεις με σχέδιο και μέθοδο για να το υλοποιήσεις σημαίνει ακριβώς ότι στην πράξη κι όχι στα λόγια, πιστεύεις στην στρατηγική "αμεσότητα" του σοσιαλισμού και κάνεις ό,τι απαιτείται για να γίνει ζήτημα της στιγμής, της ώρας που έγραψες κι εσύ αρχικά. Και, φυσικά, κάθε άλλο παρά σημαίνει παραπομπή του σοσιαλισμού στο μακρινό μέλλον, όπως άστοχα μου χρεώνεις.

Αντίθετα, αν κάποιος κρύβεται πίσω από συνθήματα για το πόσο αναγκαίος είναι ο σοσιαλισμός και δε δουλεύει πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα πάνω στα οποία χτίζεται η συμμαχία και ανασυντάσσεται το κίνημα (τα περιέγραψα σε 1, 2, 3 σημεία και κανείς δε σχολίασε αρνητικά), τότε όσο και να φωνάζει, το σοσιαλισμό δεν τον φέρνει πιο κοντά ούτε κατά μισή μέρα.

@Ζούκωφ

Στρατάρχα μου, εγώ θα πω απλώς ότι αισιοδοξώ να γίνουν πραγματικά μετρήσιμα βήματα στην κατεύθυνση αυτή, γιατί - για να το πω όσο πιο ήπια μπορώ - τα ως τώρα αποτελέσματα είναι πίσω και από τις ανάγκες και από τις δυνατότητες. Αν όμως, αντί να συζητάμε το πώς θα οργανωθεί αυτή η πάλη, πώς θα μπουν πλατύτερες δυνάμεις σε αυτήν που προφανώς θα τραβιούνται στον αγώνα με τις αυταπάτες τους και τις επιμέρους συμφωνίες τους σε επιμέρους στόχους πάλης, εμείς βάζουμε αυτή τη δουλειά σε αντιπαράθεση (λέω ΑΝ το κάνουμε, αυτό απλά θα φανεί στην πορεία, εγώ δε βιάζομαι να κρίνω) με το σοσιαλισμό γιατί, τάχα, "τον απομακρύνει", τότε έχουμε πρόβλημα. Αυτό λέω. Και οι αποφάσεις, ως χαρτιά, δε μου λένε πολλά χωρίς να μειώνω την αξία τους. Σημασία έχει τι θα γίνει στη ζωή.

@προς όλους

Να, ας πούμε, πεδίον δόξης λαμπρόν: κλείσιμο αξιολόγησης και αμερικάνικοι βομβαρδισμοί στη Συρία. Ευκαιρία να αρχίζουν να γίνονται πράξη κάποια πράγματα, να χτίζεται κοινή δράση με όποιον θέλει να αγωνιστεί για τους στόχους πάλης που μπαίνουν στο κάθε ζήτημα. Και εκεί μέσα, οι κομμουνιστές ως το πολιτικά πρωτοπόρο και ενοποιητικό στοιχείο να βάζουν τον αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό και να ηγεμονεύουν, αν τα καταφέρουν, σε μια πραγματική κίνηση μαζών. Για να μας δω, όλους...

Γράκχος

Ανώνυμος είπε...

Ο Γράκχος είναι γνωστό ότι γράφει πολλά μπλά-μπλά για να κρύψει την ουσία. Κλασική τακτική οπορτουνιστή! Μόνο που ο τυχοδιωκτισμός δεν κρύβεται:
"Ευκαιρία να αρχίζουν να γίνονται πράξη κάποια πράγματα, να χτίζεται κοινή δράση με όποιον θέλει να αγωνιστεί για τους στόχους πάλης που μπαίνουν στο κάθε ζήτημα".
Δηλαδή μια συσπειρωσούλα στο πρόβλημα...Κουτάκια από εδώ, κουτάκια από εκεί, χωρίς στην πράξη να λέμε και τίποτα! Αρκεί να μην έχει η πάλη αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατευθυνση και να βασίζεται στις εργατικές-λαϊκές οργανώσεις! Όχι,όχι, μόνο κολεγιές πε πολιτικούς παραγοντίσκους....Τα συνδικάτα είναι μόνο να παλεύουν μόνο για κανά μισθό,κανά επίδομα ανεργίας, άντε και να σώσουμε τη ΔΕΗ....
Μάθαμε και αυτό...Άλλο άμεσος στρατηγικός στόχος, άλλο άμεσος πολιτικός στόχος...Δηλαδή με απλά λόγια μας λέει δεν θέτουμε ζήτημα εξουσίας, ούτε κάν για ζύμωση...Ο απατεώνας σκόπιμα ανακατευει το τι μπαίνει ως σύνθημα ζήμωσης και τι ως σύνθημα άμεσης δράσης για να καλύψει το πόσο οπορτουνιστής είναι...Προς θεού, μην αμφισβητηθεί η αστική εξουσία!
Αλήθεια Γράκχε, γιατί δεν διαδήλωσες χθές με ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δουλεύουν με τη λογική σου;;;;Έτσι στους τρείς και ο κούκος να προστεθόταν ακόμα ένας...μπάς και γεμίζατε ταξί!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν ωριμάσει. Η ζωή έδειξε ποιοι πολιτικοί φορείς συντάχθηκαν με το 3ο μνημόνιο από τον ESM και ποιοι όχι.

Όλο “κριτικές”, αλλά σε μία σημαντική ανάρτηση, θεωρητικού επιπέδου δεν τοποθετήθηκαν.
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2017/04/blog-post_5.html


Πες τα

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@Γράκχος

Σου χρεώνω ότι βγήκε από αυτά που έγραψες. Το ΚΚΕ θέτει άμεσα τον στόχο του σοσιαλισμού και σαν σύνθημα ζύμωσης και σαν ότι γουστάρεις! Τη λέει το σύνθημα του συνεδρίου; Αυτό.
Τώρα δεν ξέρω τι είσαι και τι πιστεύεις, αυτό που ξέρω είναι ότι φοβάσαι ύποπτα πολύ, για το αν και εφόσον κάποιος που προβάλει το σύνθημα του συνεδρίου, θα παλέψει και όσο χρειαστεί για την ανασύνταξη του κινήματος. Ειδικά όταν στο πρώτο μου κείμενο (για το οποίο με κατηγόρησες), δεν άφησα πουθενά να εννοηθεί ότι μόνο με τα συνθήματα θα έρθει ο σοσιαλισμός, κάτι που όμως συμπέρανες ότι πιστεύω...

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

@kk-1

Πριν ανοίξεις το στόμα σου, διάβασε τι σου γράφουν.

Η αλήθεια είναι ότι ο σοσιαλισμός είναι άμεσος ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ στόχος, με την έννοια της ωρίμανσης των ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ προϋποθέσεων για την οικοδόμησή του. Άμεσος ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ στόχος, όμως, θα γίνει όταν ωριμάσουν και οι υποκειμενικές προϋποθέσεις. Μέχρι τότε, όσο και να σκούζουν διάφοροι εδώ μέσα, ο στόχος του σοσιαλισμού μόνο για ζύμωση μπορεί να μπαίνει. Και βεβαίως ΠΡΕΠΕΙ να μπαίνει και μάλιστα πολύ πιο "επεξεργασμένα" και "εξειδικευμένα" ανά χώρο κλπ.

Όσο για το τι καταλαβαίνει ο καθένας, αυτό είναι που τον αποκαλύπτει και δικαιολογεί τις ανησυχίες μου. Αν π.χ. καταλαβαίνεις ότι το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας θα γίνει προσκαλώντας το λαό να αγωνιστεί μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ κλπ., υιοθετώντας εξαρχής το σύνολο των στόχων πάλης τους, τότε να με συγχωρείς αλλά καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα. Το ίδιο το Συνέδριο τόνισε (σωστά κατά τη γνώμη μου) ότι η συμμαχία δεν πρέπει να σχηματοποιείται στα πλαίσια των σημερινών συσπειρώσεων. Για παράδειγμα, στις αγροτικές κινητοποιήσεις, το ΚΚΕ δεν παρενέβη βασικά μέσω της ΠΑΣΥ, αλλά της Συντονιστικής των Μπλόκων. Εκεί παρεμβαίνουν και αγρότες που δε συμμετέχουν στην ΠΑΣΥ, στη βάση ενός πλαισίου συμφωνίας σε άμεσα αιτήματα και οι δυνάμεις της τελευταίας ξεδίπλωσαν την παρέμβασή τους παλεύοντας για να κερδίσουν την ηγεμονία, αναφορικά με την πολιτική κατεύθυνση της πάλης. Προφανώς, κατ’εμέ σωστά δεν τέθηκε ως προαπαιτούμενο η πλήρης συμφωνία με το πλαίσιο στόχων πάλης της ΠΑΣΥ. Αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειαζόμαστε την ΠΑΣΥ και πρέπει να την υποκαταστήσουμε με τη Συντονιστική. Η ΠΑΣΥ είναι η μορφή συσπείρωσης του πιο πρωτοπόρου τμήματος της αγροτιάς, που κατανοεί την ανάγκη να παλέψει συνολικά με το αντιμονοπωλιακό-αντικαπιταλιστικό πλαίσιο της συμμαχίας, ενώ η Συντονιστική εκφράζει μια συσπείρωση κοινής δράσης πάνω σε ένα minimum στόχων πάλης για την υπεράσπιση των συμφερόντων της φτωχομεσαίας αγροτιάς και συμβάλλει στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος και την άνοδο των αγωνιστικών του διαθέσεων. Μήπως, άραγε, η Συντονιστική αυτή (που φυσικά δε λέει ούτε για σοσιαλισμό, ούτε για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, κοινωνικοποίηση, διαγραφή χρέους κλπ.) είναι «ενότητα στο πρόβλημα», «κουτάκι» κλπ.;

Τώρα, το πολιτικό βάθος αυτού του minimum πλαισίου δεν είναι στατικό, αλλά εξελίσσεται στην πορεία της πάλης. Σήμερα, αντικειμενικά επικεντρώνει στο ζήτημα των συνεπειών της ΚΑΠ και όχι σε έναν κεντρικό πολιτικό στόχο πάλης π.χ. την αποδέσμευση από την ΕΕ. Αλλά αυτό το έλλειμμα, σήμερα, στα αρχικά στάδια οργάνωσης του αγώνα, δεν πρέπει να μας τρομάζει. Απλώς αποδεικνύει ότι έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι η παρέμβασή μας σε μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΖΩΝ να κατακτήσει την ηγεμονία. Όπως το κατανοώ, το ίδιο λέει και η απόφαση του Συνεδρίου. Μήπως εσύ, kk-1 διαφωνείς;;;

@Ιβάν Τζόνι

Μη συγχίζεσαι. Τα «και σαν ό,τι γουστάρεις» δεν το καταλαβαίνω. Εκτός από σύνθημα ζύμωσης, τι άλλο είναι σήμερα ο σοσιαλισμός για το ΚΚΕ, κατά τη γνώμη σου;

Οι ανησυχίες μου δικαιολογούνται (δε θα σου δώσω και λόγο για ποια πράγματα ανησυχώ, στην τελική) από τις απόψεις ορισμένων που το παίζουν «κομματικότεροι του ΓΓ», αλλά πρακτικά υποστηρίζουν άλλες θέσεις. Από την άλλη, επειδή είναι πάντα πιθανό να κάνω λάθος και να είναι αυτοί που εκφράζουν καλύτερα τη συνισταμένη απόψεων και «ερμηνειών» της γραμμής (φυσιολογικό είναι αυτό, παιδιά, σε ένα μαζικό πολιτικό κόμμα, δεν είναι ανάγκη να πέσετε να με φάτε γι αυτό...), λέω ότι θα περιμένω να δω τι θα δείξει η ζωή. Από λόγια, ντοκουμέντα και «ερμηνείες» έχουμε χορτάσει. Στη ζωή θα κριθεί το (όποιο) δίκιο του καθενός από εμάς.

Γράκχος

Επί τη ευκαιρία, μερικές «μούχλες» αποδείχθηκαν πολύτιμες για τον άνθρωπο, σώζοντας ζωές. Θα πάρω το σχόλιό σου, Σεχτάρ, ως φιλοφρόνηση. Κατά τα λοιπά, οψόμεθα εις Φιλίππους...

Ανώνυμος είπε...

Στο 19ο έλεγαν
Η Ελλάδα είναι «οικονομική αποικία», «οικονομικη κατοχή»

Λύση: minimum πλαίσιο με τους αριστερούς εκπροσώπους της αστικής τάξης.

Στο 20ο λένε
Στην Ελλάδα ο καπιταλισμός έχει περάσει(εδώ και πολλά χρόνια αλλά είναι άλλη συζήτηση) στο Κρατικομονοπωλιακό του Στάδιο και άρα είναι ώριμες οι αντικειμενικές συνθήκες για τον σοσιαλισμό

Λύση: minimum πλαίσιο με τους αριστερούς εκπροσώπους της αστικής τάξης.

Κουτάκια, κουτάκια, κουτάκια. Parole, parole, parole

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Νίκο από Λαμία, ο Αρκάς κολλάει στο ότι πολλά από τα τελευταία σκίτσα του στον προφήτη, είναι απλά μαθήματα αστικής σκέψης, συμπυκνωμένα σε σκίτσα και με αντίστοιχη διεισδυτική δύναμη σε ευρείες "απολίτικες" μάζες.

Δεν αναιρούν παλιές, καλές πολιτικές στιγμές του Αρκά που μπορεί να αυτονομούνται από τη μετέπειτα πορεία του και την πιθανή κατάληξή του- αλλά δεν μπορεί να μείνουν στο απυρόβλητο. Περισσότερα όμως σε κάποιο ξεχωριστό κείμενο ίσως -που θα συμπληρώνει μια παλιότερη πολιτική σημειολογική προσέγγιση της κε του μπλοκ σε έργα του Αρκά.

Ανώνυμος είπε...

@Sfyrodrepano.blogspot,
Όπως κατάλαβες ο ΓΡΑΚΧΟΣ μας λέει ότι το ΚΚΕ πρέπει να φτιάξει ένα minimum...γιατί ο σοσιαλισμός είναι για το μακρινό μέλλον.
Τώρα δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στα ίσια με το πρόγράμμα του κόμματος και το γύρισαν στο τσαμικο...Πως το λένε ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα "παραπεμπετε όλα στη Δευτερα παρουσία"!
Α, ρε σοσιαλδημοκρατία αθάνατη. Τι και ο Λένιν εδώ και 100 χρόνια έχει απαντήσει στα περί minimum...Aυτοί το χαβά τους. Και τι εννοεί minimum ο Γράκχος;;;; Να γίνει πρόγραμμα του ΚΚΕ ορισμένα συνδικαλιστικά αιτήματα...και από πίσω έρχεται η συμμετοχή στην κυβέρνηση. Πως μας το έλεγαν το 2012;;; Μπήτε στην κυβέρνηση,βάλτε 5 όρους και πιέστε να γίνουν!
Μόνο που την πάτησε ο Γράκχος! Γιατί αυτό που προτείνει έχει γίνει ήδη πράξη. Έχει γίνει πράξη από το ΚΚ Πορτογαλίας που στηρίζει την κυβέρνηση του ΣΚ-Μπλόκου Αριστεράς.
Ξαναζεσταμένες σούπες λοιπόν!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Και η πλάκα ποιά είναι με τον Γράκχο μιλά για κίνηση μαζών...Και εκεί που υπάρχει συνειδητά τα μπλέκει! Σκόπιμα κάνει αναφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά παραλείπει τρείς σημαντικές και ουσιαστικές λεπτομέρειες:
1) Ότι πρόκειται για μικροστικά στρώματα, με τις αστικές δυνάμεις να κυριαρχούν!
2)Ότι η αγροτιά δεν είναι ενιαία και το ΚΚΕ έδρασε με γραμμη διαχωρισμού των μικρών από τους καπιταλιστές αγρότες. Και το έκανε και στη δράση και στα αιτήματα και στη διαπάλη!Και μάλιστα με γρμμή να συναντηθούν οι κινητοποιήσεις με το εργατικό κίνημα!
3)Το ΚΚΕ δεν έκανε πίσω από τις θέσεις του,ούτε εγκατέλειψε την ΠΑΣΥ....Αλλά ούτε και βάφτισε τις συγκεκριμένες κινητοποίσεις ξαφνικά το όλον "κίνημα"...Αντίθετα, κάνει πιο ουσιαστική δδουλειά με την προσπάθεια επανασυγκρότησης αγροτικών συλλόγων και Ομοσπσονδιών με γραμμή διαχωρισμού από τις οργανώσεις των καπιταλιστών αγροτών. Με λίγα λόγια οι κομμουνιστές δεν έκαναν κάπιο σκόντο για να χωρέσουν όλοι στις κινητοποιήσεις!
Κατάλαβες Γράκχο! Το να παίρνεις μια συγκεκριμένη τακτική και να την αναγορευεις σαν γενική τακτική που πρέπει να την ακολουθείς στο εργατικό κίνημα, είναι απάτη!
Πέσ΄το καθαρά! Το πλαίσο πάλης του ΠΑΜΕ είναι σεχταριστικό, να ακολουθήσουμε ένα πιο light πλαίσιο αιτημάτων που να μην απωθεί τις μάζες!!! Βρε τι μου θυμίζει από το 2009....Να γίνουμε ρεφορμιστές, αυτό λές!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@kk1
Στο πολιτικό ρεύμα που βρίσκονται πάντα θα δημιουργούν προσκόμματα. Και δεν τους έχω για χαζούς. Ό,τι έχουν υποχωρήσει από την θεωρία της «οικονομικής αποικίας», «οικονομικης κατοχής» και παραδέχονται την ωριμότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού είναι ένδειξη της Πολιτικής Υπεροχής του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ ΔΕΝ θα ακολουθήσει την πορεία του Σύριζα, που ήταν η κολυμπήθρα του Σιλωάμ του κάθε Σοσιαλδημοκράτη. Το minimum πλαίσιο είναι το «ξέπλυμα» πολιτικών ευθυνών, ιδεολογικών ρευμάτων, ηγετίσκων, για να επανέλθουν να κάνουν μία από τα ίδια. Δεν ζητούν διεργασίες βάσης μέσα στο εργατικό κίνημα(τα παραδείγματα σε σωματεία συνδικάτα δείχουν το αντίθετο), αλλά διεργασίες κορυφής. Στο δικό τους κρασί δεν βάζουν νερό.

Από εκεί και το Κουτάκια, κουτάκια, κουτάκια κατά το Parole, parole, parole

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot