Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Απολιθωμένες αμπελοφιλοσοφίες στον Κόκκινο Πλανήτη 17

Η εκπομπή αυτή κινείται, όπως κι η προηγούμενη, σε εκλογικούς ρυθμούς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα (καλά και λιγότερο καλά) της δεύτερης εκλογικής Κυριακής. Ξεκινάμε με το απόλυτο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δεύτερο γύρω των δημοτικών εκλογών, όπου σάρωσε πετυχαίνοντας το 4 στα 4, ενάντια σε… ενωτικούς αριστερούς και δαίμονες. Συγκρίνουμε το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών με τις ευρωεκλογές, σε αναζήτηση των 150 χιλιάδων ψήφων που αλλαξοπίστησαν ή χάθηκαν κάπου στο δρόμο στο μεσοδιάστημα. Διατυπώνουμε διάφορες απόψεις και εκτιμήσεις (που δε συμφωνούν πάντα μεταξύ τους) για τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν και την επόμενη ημέρα που ξημερώνει στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Αφήνουμε ένα δάκρυ να κυλήσει στο μάγουλό μας για την απώλεια του κυρ-Φώτη, που –όρκο παίρνω- καλός άνθρωπος ήτανε, αλλά πήγε έπεσε στον γκρεμό και πάει. Και κάνουμε τίμια, αντρίκεια και σεντερφορίσια κριτική για την υπερτίμηση των αντοχών του κόμματος στην πίεση της κυβερνώσας αριστεράς και των εκβιαστικών διλημμάτων. Θα παρουσιαστούν διεξοδικά άλλωστε κι από το Redflyplanet εντός των επόμενων ημερών, με αναλυτικούς χάρτες και επεξηγηματικούς στατιστικούς πίνακες.

Καλή ακρόαση και κάθε καλόπιστη παρατήρηση, προσθήκη, διόρθωση, διαφωνία στα σχόλια, ευπρόσδεκτη.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη φορά αριστερά;
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231323414

mariori

Ανώνυμος είπε...

Είμαι και εγώ σε αυτούς που έπεσαν έξω όσον αφορά τις προβλέψεις στις ευρωεκλογές (στις δημοτικές-περιφερειακές δεν τα πήγα πολύ άσχημα νομίζω). Για τις όποιες απώλειες του ΚΚΕ συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τις περιφερειακές, νομίζω ότι παραπάνω ρόλο έπαιξε το σύνθημα "πρώτη φορά αριστερά" και όχι το "στις 26 φεύγουν". Θεωρώ ότι αυτό ήταν-ακόμα-για κάποιους μια "συναισθηματική" αχίλειος πτέρνα. Είναι μια "αχίλειος" πτέρνα που έρχεται από το παρελθόν και νομίζω ότι το είχε περιγράψει καλά ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (έχω την εντύπωση ότι αυτός ήταν) όταν είχε γράψει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να μη πέσει σήμερα σε αυτή τη παγίδα κάποιος που το 1963 και το 1964 είχε πάρει γραμμή από την ΕΔΑ να στηρίξει τον παπατζή τον Α΄ (ή και αργότερα με την αρχική σχετική ανοχή απέναντι στο παπατζή τον Β'). Πίστευα ότι είχαμε τελειώσει με αυτό εντελώς αλλά έκανα λάθος. Τελειώνουμε όμως-δε θέλουμε πολύ ακόμα. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω (παρά του ότι έπεσα έξω) ότι οι απώλειες του ΚΚΕ προς Σύριζα είναι κάπως μικρότερες από όσο μπορεί να φαίνεται σε μια πρώτη ματιά. Και ότι (παρά το ότι κάποιοι διαφωνούν) οι ΑΝΕΛ δεν έχασαν καθόλου λίγους ψηφοφόρους τους προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Σορρυ αν είπατε κάτι σχετικό και μου ξέφυγε, νομίζω όμως ότι η θέση του Λαφαζάνη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι περισσότερο ισχυρή την επόμενη του αποτελέσματος από ότι πριν τις εκλογές.

ρα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καταρχάς αντιγράφω από μέιλ που μου στάλθηκε την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας κατοίκων ν. φιλαδέλφειας-χαλκηδόνας. Και όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που τα μμε έχουν βουίξει ότι ο μελισσανίδης και η δούρου-σύριζα τα έχουν βρει τελικά.

Σκηνές από εποχές παρακράτους φέρνουν στη μνήμη τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη 29 Mαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας. Την ώρα που η Πρωτοβουλία Κατοίκων Ν.Φ. – Ν.Χ. είχε καλέσει σε ανοιχτή συζήτηση γύρω απ’ το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας», το οποίο την ίδια μέρα ξεκίνησε να συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να συγκεντρώνεται για τη συζήτηση, εμφανίστηκαν στο χώρο μερικές δεκάδες οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, με εμφανώς απειλητικές διαθέσεις. Τραμπουκίζοντας, βρίζοντας και απειλώντας, προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν όσους βρίσκονταν στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, δημιουργώντας παράλληλα τέτοιες συνθήκες που κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της εκδήλωσης.

Φαίνεται πως το αντικείμενο της συζήτησης δεν άρεσε στο μεγαλοεπιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη και αποφάσισε, στέλνοντας το στρατό του, να τη ματαιώσει. Από πότε όμως καθορίζουν οι ορέξεις των εκάστοτε επιχειρηματιών το τι συζητιέται και τι όχι; Από πότε μπορεί ο στρατός του κάθε επιχειρηματία να επιβάλλει το αν θα συγκεντρώνονται ή όχι οι κάτοικοι μιας περιοχής; Από πότε, σε τελευταία ανάλυση, στην αστική δημοκρατία της Ελλάδας του 2014, καταστρατηγούνται με τη βία βασικά συνταγματικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» (άρθρο 11 του Συντάγματος);

Οι τρομοκρατικές αυτές τακτικές και οι φασίζουσες πρακτικές, οι απειλές του τύπου «ξέρουμε τα σπίτια σας», «αν ξανασχοληθείτε με την ΑΕΚ θα σας κάψουμε» κτλ, για ανθρώπους σαν τον Δ. Μελισσανίδη δεν είναι πρωτόγνωρες.

Στο εξής λοιπόν, τον θεωρούμε υπεύθυνο για ό,τι συμβεί σε οποιονδήποτε κάτοικο της πόλης

Πρωτοβουλία Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δε θυμάμαι να αναφέραμε κάτι σχετικό ρα, αλλά έχεις δίκιο, οι θέσεις του ρεύματος λαφαζάνη μοιάζουν να είναι αρκετά αποδυναμωμένες, δεν κατάφεραν καν να εκλέξουν κάποιον ευρωβουλευτή
Δεν πειράζει για τις προβλέψεις, να δεις που θα βγει η άλλη και τώρα με τη βοήθεια του ύψιστου, θα πάρετε το πρωτάθλημα ;)

Unknown είπε...

Το έβαλα και στο Redfly Planet

Πολύ καλή εκπομπή!!! Μπράβο παιδιά για το περιεχόμενο και την ωραία κουβέντα. Να το κάνετε πιο συχνά, μη μας ταράξετε πάλι στην απουσία.

Μια παρατήρηση επί του τεχνικού, ο Σφυροδρέπανος ακούγεται πιο δυνατά από τον Redfly. Αν θυμάμαι καλά είχατε πει ότι γίνεται μέσο skype η ηχογράφηση, οπότε είναι δύσκολο πράγμα η ένταση του ήχου.
Οποιαδήποτε βοήθειά μπορώ να δώσω για τεχνικά ζητήματα ή μίξη ηχου, με μεγάλη μου χαρά.

Unknown είπε...

Επίσης, ξέχασα να το γράψω στο προηγούμενο σχόλιο.

Όπως σωστά λέει ο ρα αλλά και σεις νομίζω στην εκπομπή, μια μερίδα κόσμου (δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν είναι μικρή ή μεγάλη) ενώ ψήφισε Πελετίδη (ΛΑΣΥ) και έριξε άκυρο στην Περιφέρεια στις ευρωεκλογές έριξε ΣΥριζα χωρίς αυταπάτες μόνο και μόνο να "φύγει η Κυβέρνηση" ή συναισθηματικά "να δούμε επιτέλους την αριστερά μπροστά".
Χαρακτηριστική και αποστομωτική απάντηση ήταν "Τόσα χρόνια ψηφίζαμε περιθώριο (βλέπε ΚΚΕ)τώρα πια ψηφίζουμε κυβέρνηση"

Αναυδος είπε...

Παντως από ότι φαινεται οι εκλεγμενοι του Συριζα σε περιφερεια και δημο (δουρου, βασιλοπουλος) εσπευσαν αμεσως να εξυπηρετησουν το αφεντικο Και αυτά τα γραφει η μεσημεριανη του Συριζα

http://www.efsyn.gr/?p=202440