Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Εκλογικά μαγειρέματα

Πολλές φορές η πολίτικη κουζίνα, αλλάζει τόνο και γίνεται πολιτική. Οι λαοπλάνοι σερβίρουν στους ψηφοφόρους τις ίδιες βρωμιές με πολλά μπαχάρια, για να τις καταπιούν αμάσητες, αλλά σε περίοδο κρίσης, ούτε αυτά τους περισσεύουν. Του υπόσχονται ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, λες και είναι βάση για κέικ, όπως είχε πει κάποτε η αλέκα. Κι αυτός περιμένει με λαχτάρα να του ρίξουν μερικά ψίχουλα παραπάνω, αλλά μένει με την όρεξη, γιατί αυτοί που του αρπάζουν το φαΐ από το τραπέζι, κηρύσσουν τη λιτότητα. Και μας λένε πως πρέπει να κάνουμε αυστηρή δίαιτα, να σφίξουμε και άλλο το ζωνάρι, μπας και βγει ξίγκι από τη μύγα και τα ρετιρέ που έχουν ακόμα λίπος να κάψουν. Γιατί λέει το παρακάναμε στο μεγάλο φαγοπότι των προηγούμενων χρόνων κι οδηγούμαστε στην έξοδο του εστιατορίου της ενωμένης ευρώπης, όπου θα τρώγαμε λέει με χρυσά κουτάλια.

Πολλές φορές απ’ όλα αυτά που αυθορμήτως του υπαγορεύουν, το μυαλό του λαού γίνεται χυλός, αντιμνημονιακός αλλά ευρωπαϊστής, αντίφα με φασίζουσες αποχρώσεις. Και μπορώ να φανταστώ τα αστικά επιτελεία πάνω από το καζάνι στο οποίο βράζουμε όλοι να ανακατεύουν με την κουτάλα της εξουσίας, ενώ ρίχνουν το αντικούκου για την ταξική συνείδηση, όπως στο στρατό, έχοντας στο χέρι τον τσελεμεντέ του αναρχικού (τραπεζίτη και της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής) με συνταγές για τη διαχείριση της κρίσης.

58 αλά κρεμ, ποτάμι με μπόλικη σάλτσα και τηλεμαϊντανό, ελιές καλαμών ξιδάτες, που συμβολίζει το κυβερνητικό μπλοκ, τον μπένι της ελιάς, τον πρωθυπουργό καλαμών, και το εκλογικό αποτέλεσμα που θα τους ξινίσει. Μπένι στο φούρνο με πατάτες, μόνο που είναι κρέας ληγμένο και επικίνδυνο, που τα έχει φάει τα ψωμιά του (μαζί με τον αγλέουρα, το καταπέτασμα και τις κάλτσες του, όπως έλεγε κάποτε ο χαρούλης) και τώρα κηρύσσει τη λιτότητα, όπως λέει ο μπρεχτικός στίχος). Λαγός στιφάδο με πετραχήλια εντός της εε, τώρα που θα γίνει σεφ της κομισιόν ο αλέξης. Μέρκελ με τα κρεμμυδάκια και δάφνες από τον πρόσφατο θρίαμβο του τσίπρα στο ντιμπέιτ για την κομισιόν, κοκ.

Το βασικό για αυτούς βέβαια είναι να πείσουν το λαό να φάει όλο το φαΐ του με το φόβητρο κάποιου μπαμπούλα, πχ θα ‘ρθει ο κακός μετανάστης να σου φάει τη δουλειά, και τα διάφορα τρομοκρατικά διλήμματα. Νδ ή χάος, σύριζα ή μνημόνιο, ποτάμι ή γέφυρες, ελιά ή κώτσο βασιλιά, 10% πασόκ ή αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και του πλανήτη από την τροχιά του, 10% στο σταύρο, αλλιώς θα πάει σπίτι του, δηλ στην τηλεόραση, δημάρ ή πλαστελίνη για να δέσει καλά η επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι, πιτσίλκας ή βορεάδης, μία ή η άλλη φράγκο δύο, που λέγαν κι οι παλιοί.

Και το γλέντι καλά κρατεί για να δούμε ποιος θα βγει ο μάστερσεφ της τριπλής κάλπης. Αν και το μενού το ‘χουν προγραμματίσει πολύ καλά. Μετά από το αρνάκι του πάσχα, βάζουν τον κόσμο σε ένα παρατεταμένο εκλογικό λήθαργο, χωρίς όνειρα και απαιτήσεις, για να μην κουνηθεί φύλλο ως τον ιούνιο –ή και σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, αν δρομολογηθούν κυβερνητικές εξελίξεις από την κάλπη. Μοίρασαν σε δύο πιάτα το κυρίως μενού, πρώτη και δεύτερη κυριακή, για να ελέγξουν πιο εύκολα την πελατεία. Και περιμένουν να δουν τώρα τι ψάρια έπιασαν.

Γνωρίζουν καλά πως πολλοί ετεροδημότες αδυνατούν αντικειμενικά να ταξιδέψουν δυο φορές εκεί που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, κάτι που μάλλον θα αυξήσει την αποχή στις ευρωεκλογές, κόβοντας το εκλογικό ρεύμα του σύριζα και τον ούριο άνεμο που τον οδηγεί στο μαξίμου. Έβαλαν κουτοπόνηρα και τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές μια βδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, γιατί πιστεύουν πως θα τα πάνε καλύτερα και θα διαμορφώσουν κλίμα εν όψει της δεύτερης κυριακής. Ο μηχανισμός του σύριζα είναι ακόμα αρκετά αδύναμος στην αυτοδιοίκηση –ή τοπική διοίκηση, όπως τη λέμε εμείς στια αναλύσεις μας- και δε διεκδικεί με αξιώσεις πολλές περιφέρειες, πέραν της αττικής ίσως –δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του αρνήθηκαν να εμπλακούν σε αυτές τις εκλογές, που τις θεωρούν καμένο χαρτί, περιμένοντας κάποιο άλλο πόστο στην κυβέρνηση που έρχεται.

Οι κάλπες πάντως είναι γκαστρωμένες και κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς θα βγάλουν. Πόσο μάλλον όταν δεν έχεις να κάνεις με κανονικούς γιατρούς και μαίες, αλλά με κομπογιαννίτες, που προσπαθούν να κρύψουν την αποτυχία τους ή τα μαγειρέματά τους πίσω από αναγωγές, αδιευκρίνιστες ψήφους, αναποφάσιστους της τελευταίας στιγμής, τον κόσμο που κλείνει στις δημοσκοπήσεις νευριασμένος το τηλέφωνο ή τις τρολάρει –και γιατί όχι. Το θέμα εξάλλου δεν είναι να βρεις μόνο το προφανές, αν θα είναι αγόρι ή κορίτσι κι αν θα βγει πρώτος ο σύριζα, αλλά πιο ειδικά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάλπης.

Προσωπικά λοιπόν έχω ακούσει και τα δύο βασικά σενάρια ως εκτιμήσεις. Το πρώτο είναι πως ο κυβερνητικός συνασπισμός καταρρέει κι απ’ αυτό θα ωφεληθεί ο σύριζα, προσεγγίζοντας το 30% και προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς στην κυβέρνηση· κάτι που φαίνεται να ενισχύεται από τις απίθανες σπασμωδικές αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και διεθνών θεσμών ή φορέων, που τα στηρίζουν και κλείνουν όλοι μαζί σε όλες τις πτώσεις την αποσταθεροποίηση. Και το δεύτερο πως η μπάλα της παρακμής παίρνει μάλλον και το σύριζα, που είναι ψόφιο άλογο και δεν τραβάει πολύ στην ανηφόρα, οπότε μόλις και ξεπερνά αγκομαχώντας το ποσοστό της νδ, χωρίς να συγκεντρώνουν μαζί και οι δύο πάνω από 50%. Αλλά αυτά θα τα εκτιμήσουμε καλύτερα και στην τελική ευθεία αυτής της βδομάδας

Και το κουκουέ κύριε;
Ακόμα κι αν κάνουμε αφαίρεση από όλα τα άλλα στοιχεία κι ασχοληθούμε μόνο με το ποσοτικό αποτέλεσμα, δεν είναι εύκολο να καθορίσουμε τα δεδομένα και το τι συνιστά επιτυχία. Υπάρχουν πχ σφοι που λένε πως θα είναι ευχαριστημένοι και με το 4,5% του ιουνίου συν μία ψήφο, άλλοι που βάζουν ψηλότερα τον πήχη κι άλλοι που μετράν τις ψήφους σε απόλυτο αριθμό, που ούτε αυτό είναι αξιόπιστο μέτρο, γιατί η αποχή θα αυξηθεί αντικειμενικά και μπορεί να μας πλήξει συγκριτικά λιγότερο, ανεβάζοντας τα ποσοστά μας, όχι όμως και τις ψήφους μας. Και στην τελική με τι ακριβώς συγκρίνουμε, για να θέσουμε έναν πήχη; Με τον ιούνη του 12’, με το μάη, που ήταν ίσως πιο αντιπροσωπευτικός ή με το μέσο όρο τους; με τις ευρωεκλογές του 09’ ή με το 11% παρά κάτι των περιφερειακών του 10’ (ο χτεσινοσημερινός ρίζος πάντως υπενθύμιζε τα ποσοστά μας ανά περιφέρεια από τον ιούνη του 12’); Και θα έχουμε ίδιο ή παραπλήσιο αποτέλεσμα τις δύο κυριακές;

Όχι απαραίτητα –όσο κι αν είναι ενιαίο το κριτήριο της ψήφου. Γιατί ο παφίλης πχ μπορεί να πιάσει ένα διψήφιο ποσοστό στην αττική, που αντιστοιχεί στο ¼ της επικράτειας και να επηρεάσει θετικά το γενικό σύνολο. Κι η αποχή ως αστάθμητος παράγοντας να παίξει κάποιο ρόλο και να αντισταθμίσει την πόλωση και τα εκβιαστικά διλήμματα ως ένα βαθμό, για να κρατήσει το κόμμα και το δεύτερο ευρωβουλευτή, που θα παιχτεί λογικά στα υπόλοιπα. Αλλά αυτά δε θα έχουν καμία σχεδόν αξία –ακόμα και από την καθαρά αριθμητική σκοπιά του πράγματος- αν δε συνδυαστούν με το πολιτικό κομμάτι, για να ατσαλώσουν ένα ταλαντευόμενο κομμάτι απέναντι στις κυβερνητικές σειρήνες του σύριζα πχ –σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε εθνικές-βουλευτικές εκλογές.

Αυτά βέβαια θα έχουμε καιρό να τα δούμε και να τα εκτιμήσουμε πιο καθαρά μετά τα σημερινά αποτελέσματα, καθώς επίσης και τους δήμους, που η λασυ θα περάσει στο δεύτερο γύρο και θα τους διεκδικήσει σε μία εβδομάδα. Και κάτι μου λέει πως αυτοί δε θα είναι μόνο στην πάτρα και την ικαρία, όπου είναι και το πιο λογικό, αλλά και σε κάποιους δήμους της αττικής-αθήνας και μερικούς ακόμα από την επαρχία.

Για να δούμε…

43 σχόλια:

Αναυδος είπε...

Θα κάνω κι εγω τον προφητη
Ο Συριζα θα παει ασχημα στις δημοτικες καλυτερα στις περιφερειακες και καλα στις ευρωεκλογες. Κι εγω περιμενω να φτασει το 30% ενώ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πιθανα ουτε 20%. Μεγαλο θα είναι το ποσοστο αυτων που θα ψηφισουν λοιπα που αθροιστικα θα ξεπερασουν το 18% (δεν περιλαμβανω ποταμι, δημαρ).Κατ εμε οποιοδηποτε ποσοστο πανω από 6% θα είναι επιτυχια για το ΚΚΕ

Η επομενη μερα θα εξαρτηθει από το συνδιασμο του χαρτη των περιφερειακων και την αποχη. Αν είναι διαχειρησιμα δεν θα αλλαξει το πολιτικο σκηνικο και θα παμε σε εκλογες από φθινοπωρο 2014 και μετα αν όχι μπορει να παμε σε εκλογες αμεσα. Όπως όμως συμβαινει στις βουλευτικες εκλογες το αποτελεσμα τους διαφερει από τις ευροεκλογες και είναι σχεδον βεβαιο ότι θα εχουμε ντερμπι.

Για το λογο αυτό ο κατωτερος των περιστασεων τσιπρας στη συνεντευξη του στο βημα μιλα για συνεργασια ακομη και με ΠΑΣΟΚ ΝΔ (αρκει να αλλαξουν ηγεσια) για εθνικη ενοτητα για ευρωπαικη αριστερα ουρα της σοσιαλδημοκρατιας και αλλα αρκουντως χατζιαβατικα. Ο Συριζα είναι σχεδον ετοιμος να παιξει το ρολο που θα του αναθεσει το κεφαλαιο στο πολιτικο συστημα της Ελλαδας εχει δωσει ολες τις διαβεβαιωσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ

Υγ1 ο μαρινακης συντρωγει με τη δουρου στηριζει δριτσα στο δευτερο γυρο θελει και αυτος δημοσιο ελεγχο στο λιμανι

Υγ2 και η κυριτση συζητουσε με το ΚΚΕ να κατεβει στις δημοτικες αλλα πουληθηκε στον πλειοδοτη συριζα μιας και πιθανος περιφερειαρχης ακουγεται καλυτερα από δημοτικος συμβουλος.

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Στις ~12.00, έμαθα, εμφανίστηκαν οι φασίστες στο εκλογικό κέντρο (1ο Λύκειο Χολαργου), επετέθηκαν στο τραπεζάκι των ΑΝΤΑΡΣΥΩΝ και τους έσκισαν τις αφίσσες. Νομίζω ήταν ο Παναγιώταρος. Η αστυνομία επενέβη μετά "για να διαχωρίσει τους συμπλεκομένους"!
Την προηγούμενη φορά την είχαν πέσει στο τραπεζάκι του ΚΚΕ.
Αρα, όλοι τους περιμέναν.
Χωρίς σχόλια, γιατί μου έχει ανεβεί η πίεση.

Ανώνυμος είπε...

Κατι βασικο για τον ΣΥΡΙΖΑ:απο ο,τι ειδα στο LR,ο ΣΥΡΙΖΑ απο τους περιπου 300 δημους της Ελλαδας,κατεβαζει υποψηφιους μολις στους 190,δηλαδη μονο στα 2/3.Οποτε αυτο θα επηρεασει πολυ προς τα κατω τα πανελλαδικα ποσοστα του.

Αλλες παρατηρησεις:

1)Απ οτι φαινεται ο Σαμαρας δινει δωρακι στον Βενιζελο τους δημους και τις περιφερειες της πρωτευουσας και της συμπρωτευουσας,για να κρατηθει το ΠΑΣΟΚ τεχνητα στην ζωη λιγο ακομα

2)Σε πολλους δημους οι ΝΔΠΑΣΟΚοι κατεβαινουν ως ανεξαρτητοι,οι οποιοι τυπικα δε θα καταμετρηθουν ως υποψηφιοι της κυβερνησης,αλλα πολιτικα θα επρεπε.

3)Το ΚΚΕ δεν βλεπω να πιανει τα καλα ποσοστα του '10,σιγουρα ομως θα ειναι καλυτερα απο αυτα του '12 και ισως δημιουργησουν κλιμα για τις ευρωεκλογες.Κομβικα πιστευω πως ειναι τα ποσοστα της περιφερειας Αττικης.

Παπουτσωμενος Γατος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΠΓ τα πανελλαδικά ποσοστά κρίνονται από τις περιφέρειες όχι από τους δήμους. Κι εκεί κατεβαίνουν όλοι (σχεδόν) και σε όλες. Το στατιστικό που αναφέρεις δείχνει πάντως πόσο αδύναμος είναι ο μηχανισμός της εκκολαπτόμενης κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο και ποιο είναι ίσως και το πραγματικό της μπόι.

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Mea culpa τοτε,μου ειχε μεινει αυτη η λανθασμενη εντυπωση απο τις προηγουμενες εκλογες του '10.

Οντως,και η λαχταρα τους να προσαρτησουν στα ψηφοδελτια τους το καθε ΝΔΠΑΣΟΚικο ρεταλι,περα απο πολιτικη επιλογη ενσωματωσης,ειναι και δειγμα της αντικειμενικης αδυναμιας τους,να στελεχωσουν τους μηχανισμους τους με δικα τους ατομα.

@Σαραντακος

Ακριβως αυτα τα στατιστικα ειχα στο μυαλο μου.Ουτε το ΚΚΕ κατεβαζει σε ολους τους δημους,αλλα ειναι μικρο κομμα,δεν παει για κυβερνηση.

Παπουτσωμενος Γατος

ΗΦΑΙΣΤΟΣ είπε...

και στη Κερκυρα συντροφοι

Αναυδος είπε...

Είναι ακριβως αυτή η ισχνη παρουσια του Συριζα στο μαζικο κινημα (αυτοδιοικηση συνδικατα, φοιτητες, σπουδαστες κινητοποιησεις κλπ που αποδεικνυει τον αντιδραστικο του χαρακτηρα
Δεν προκειται για ένα κομμα που εχει αυξησει τα ποσοστα του με βαση τη δραση του στο κινημα (που στις περισσοτερες περιπτωσεις ο ρολος του είναι αντιδραστικος ειτε συνεργαζεται με την εργοδοσια ειτε με την ΠΑΣΚΕ) αλλα για ένα κομμα αποδεκτης των απατημενων ψηφοφορων των ΠΑΣΟΝ-ΝΔ. οι οποιοι όπως τοσες δεκαετιες περιμεναν από τον δικοματισμο να τους διορισει να τους βολεψει να κανει τα στραβα ματια ετσι περιμενουν κι από τον συριζα να τους λυσει το προβλημα επιβιωσης που τους δημιουργησαν οι προηγουμενοι. Δεν είναι διατεθιμενοι οι ιδιοι να κουνησουν το δακτυλο τους ουτε ο συριζα θελει αλλα ουτε και μπορει να τους παρακινησει να κανουν κατι οι ιδιοι

Για τον επιπελον αυτό λογο μια κυβερνηση συριζα θα κανει ακομη λιγοτερα από αυτά που περιμενει και ο πιο συντηριτικος από τους υποστηρικτες του.

Είναι προς το συμφερον των εργαζομενων να μαυρισουν τον Συριζα και στις 3 καλπες

Ανώνυμος είπε...

Πως αλλαζουν ακομα και τα συνθηματα του Συριζα με τον καιρο!!!

Στις 25 ψηφιζουμε,στις 26 φευγουν.

Στις 25 ψηφιζουμε,στις 26-27,εκει γυρω,φευγουν.

Στις 25 ψηφιζουμε,στις επομενες μερες ετοιμαζουν βαλιτσες για να φυγουν.

Στις 25 ψηφιζουμε,στις 26 Ιουλιου παμε διακοπες.

Στις 25 ψηφιζουμε,στις 26 Οκτωβριου ειναι του Αγ.Δημητριου.Χρονια πολλα σε οσους γιορταζουν.

Στις 25 Δεκεμβριου ειναι Χριστουγεννα,αντε και καλη Πρωτοχρονια.

Τζονης

ps είπε...

Πάντως απ'οτι ακούγεται κερδάνε η δούρου με το σακελλαρίδη. Αν ισχύει αυτό παίρνει αέρα ο συριζα ενόψει ευρωεκλογών.

Κόκκινος είπε...

To KKE πανελλαδικά βρίσκεται πάνω από το 8 %. Στην Αττική, Θεσσαλία,Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά καταγράφει διψήφια νούμερα.Σε σχέση με το 2010 σαφώς και μείωση δυνάμεων, το 2010 όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανύπαρκτος.

Να δούμε και τις ψήφους,τα τελικά αποτελέσματα,την αποχή ,αλλά όλα δείχνουν ότι τα πήγε καλά και στις ευρωεκλογές μπορεί να ξεκινήσει με ένα 6 % ως αφετηρία και γιατί όχι να φτάσει και το 7 %.

Δυστυχώς τα μηνύματα για την ΧΑ είναι άσχημα και όλα δείχνουν πως θα είναι τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές εκτός συνταρακτικού απροόπτου.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Mπορουμε να βρουμε καπου τα πανελλαδικα ποσοστα καθε κομματος με βαση τα ποσοστα των περιφερειων?

Ανώνυμος είπε...

Λογική είναι η σύγκριση με τα ποσοστά του Ιουνίου του 12 γιατί από τότε άλλαξε πραγματικά το πολιτικό "paradigm", τότε αποτυπώθηκαν εκλογικά πλήρως τα διλήμματα "σκότος ή Κυβέρνηση της Αριστεράς" κοκ

Τα ποσοστά είναι καλά, όχι υπέροχα αλλά καλά και θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να επαληθευτούν στις ευρωεκλογές αλλά και να κερδηθούν οι β' γύροι, όπου είμαστε.

Όπως η πτώση του ΚΚΕ στο 4,5% σχεδόν εξαφάνισε το κίνημα έτσι και η άνοδος του πρέπει να το αναζωογονήσει. Οι υπόλοιποι ήταν και είναι αδιάφοροι.


ΓΜ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όπως φαίνεται, θα ξενυχτήσουμε απόψε με την καισαριανή (όπου έχουμε διαφορά από μονοψήφιο μέχρι μικρό διψήφιο για τη δεύτερη θέση και το δεύτερο γύρο) και στην πάτρα, που η ενσωμάτωση προχωράει απελπιστικά αργά, σε βαθμό που να νομίζεις ότι το κάνουν επίτηδες.

Ανώνυμος είπε...

"Mπορουμε να βρουμε καπου τα πανελλαδικα ποσοστα καθε κομματος με βαση τα ποσοστα των περιφερειων?"


Με την ενσωμάτωση στο 50% το ΚΚΕ είναι πάνω από 9% ξεπερνώντας της χρυσή αυγή που έχει 8,5% (χωρίς να κατεβαίνει στο βόρειο αιγαίο αλλά και αγνοώντας το, πάλι προηγείται το ΚΚΕ).
Ο Παφίλης δείχνει να κερδίζει όσο μπαίνουν περισσότερα δυτικά προάστια στην Αττική.

Δεύτερος γύρος σίγουρα σε Ικαρία, Πετρούπολη, Πάτρα, παίζεται στη ψήφο για την Καισαριανή.

ΓΜ

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Δύο από τους τέσσερις δήμους θα τους πάρει το ΚΚΕ, τουλάχιστον, για Καισαριανή, δύσκολα τα πράγματα αν είναι με τον συριζαίο ακόμα και αν καταφέρει να μπει στο 2ο γύρο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και χαϊδάρι παίζει να είμαστε στο δεύτερο γύρο. Θα παιχτεί στην τριπλή ισοβαθμία, περίπου σαν το φινάλε της πριμέρα ντιβιζιόν.
Χάνουμε επίσης με σχετικά μικρές διαφορές το δεύτερο γύρο και σε μερικούς άλλους δήμους, όπως στον τύρναβο πχ, όπου ναι μεν βγαίνουμε τέταρτοι, αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο -κι αυτό είναι επιτυχία αν συνυπολογίσουμε ότι 'τα σπάσαμε' με τον προηγούμενο υποψήφιό μας.

Σωτηρης είπε...

Ειναι ή οχι το μορφωμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτυχημενο και για αυτο σεχταριστικο και εμποδιο για το κινημα; Εγω νομιζω οτι ειναι. Διαλυση των οργανωσεων και να πανε οι αγωνιστες ειτε στον ΣΥΡΙΖΑ ειτε στο ΚΚΕ για να παλεψουν μεσα απο ΜΑΖΙΚΟΥΣ χωρους για να εχουν καποια επιδραση ειναι η γνωμη μου. Εχω αδικο; Εαν ναι γιατι;
Εσεις τι λετε; Γιατι πολλοι αναλυτες που ειστε φιλικοι με τις οργανωσεις της ΑΝΤΑΣΥΑ δεν ειστε τοσο σκληροι στις αναλυσεις σας για τις επιδοσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οσο ειστε για επιδοσεις αλλων που ειναι και πολυ καλυτερες απο αυτης;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πιο μπροστά κι από το υπες για το δήμο χαϊδαρίου. Δίνει πρώτη τη λασυ σε 63 από τα 74.

http://xaidarisimera.blogspot.gr/2014/05/63-74.html

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Αποτυχημένο-> σεχταριστικό-> εμπόδιο, είναι αυτό λογικό άλμα τριπλούν ή όχι; Τρεις παρά τέταρτο θα ασχοληθούμε με την ανταρσυα ή με τα ντέρμπι σε Καισαριανή, Πάτρα και όπου αλλού.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η ανταρσύα αντικειμενικά τα πάει αρκετά καλά -όπως κάθε φορά σχεδόν που τα πάει καλά και το κόμμα- αλλά όπως τα πήρε τώρα, μπορεί κάλλιστα να τα χάσει την άλλη κυριακή και να ψάχνει να βρει πού πήγανε. Στα άλλα που με ρωτάς, έχω αναλύσεις αρκετές φορές τη δική μου οπτική στο μπλοκ, κατά το παρελθόν, δεν κρίνω σκόπιμο να την επαναλάβω τώρα εδώ.

Εν τω μεταξύ στην ικαρία ανοίγει η διαφορά μας και η περιοχή που απομένει είναι οι ράχες. Βρε λες;
Στην πάτρα, επειδή η ενσωμάτωση του υπες είναι απελπιστικά αργή, μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το προβάδισμα πελετίδη και να πάτε ευτυχισμένοι για ύπνο

http://ekloges2014.pde.gov.gr/pls/apex/f?p=420:51:5442269240026831::NO

Απομένουν όμως και πέντε τμήματα στην καισαριανή, με μικρό προβάδισμα της λασυ στη δεύτερη θέση, όπου θα μας βγει η πίστη μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα

Κόκκινη ΛΑ.ΣΥ. είπε...

Όσο νυχτώνει...τα ποσοστά του ΚΚΕ ανεβαίνουν στις Περιφέρειες, π.χ. στη Στερεά ο Μαρίνος ξεπέρασε τον Χρυσαυγίτη και πάει για 9 %, στην Αττική ο Παφίλης είναι στο 10,54 % και ανεβαίνει.Νομίζω πως το ΚΚΕ και σε ψήφους και σε ποσοστά θα κάνει την έκπληξη όταν δούμε το τελικό αποτέλεσμα.Και στις ευρωεκλογές όλα μπορούν να γίνουν, γιατί όχι και μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες ; 8,5 και βάλε.

ΥΓ: Τα exit polls έδιναν ότι να ναι, ιδίως στη περίπτωση του ΚΚΕ, παντού χαμηλότερα 2 μονάδες τουλάχιστον.

Στους δήμους θα είμαστε στο δεύτερο γύρο σε περισσότερους από όσους περιμέναμε ! :)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Έτσι ακριβώς είναι κόκκινη λάσυ.
Εν τω μεταξύ στο υπες εδέησαν να δώσουν πρώτο επιτέλους τον πελετίδη στην πάτρα και τον σελέκο στο χαϊδάρι -άργησαν αλλά το παραδέχτηκαν, εκ των πραγμάτων.
Στην ικαρία είμαστε αρκετά κοντά στο 50%, ό,τι και αν συμβεί στο δεύτερο γύρο, πιστεύω πως είναι υπέρ μας, είτε έτσι είτε αλλιώς.
Στην καισαριανή μένουν μόνο δύο τμήματα και είμαστε μπροστά με δέκα ψήφους. Τόση αγωνία, ούτε μπάσκετ με παράταση να ήτανε..

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

ΓΜ,ευχαριστω για το info,υπαρχει καπου που μπορουμε να τα βλεπουμε ανα πασα στιγμη?

Στην Καισαριανη βγηκαμε 3οι για 10 ψηφους γμ το κερατο μου!!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ποιες δέκα ΠΓ, για μία βγάζουν τα αποτελέσματα.
Νομίζω πως το πιο λογικό σε αυτή την περίπτωση είναι να γίνει ανακαταμέτρηση και κόντρα ανακαταμέτρηση. Ούτως ή άλλως όμως δε θα ήταν εύκολο να τον πάρουμε το δήμο κόντρα σε συριζαίο στο δεύτερο γύρο.

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα για Καισαριανή. Πολύ κρίμα. Ξέρει κανένας αν πηγαίναμε εκεί για δεύτερο γύρο; Μπράβο σε Ικαρία, Πάτρα και όπου αλλού περάσαμε.. Για Πετρούπολη άμα θέλετε κατι ρωτήστε.

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Καλημερα.
Τα αποτελεσματα ειναι θετικα. Επιβραβευση για τα μελη και τους φιλους του ΚΚΕ που φαγαμε πολυ σκατο απο τον Ιουνη του 2012 για να κανουμε τον κοσμο να μας ακουσει. Για 1 χρονο περιπου οπου και να πηγαινες αν δεν σε εβριζαν σε αγνοουσαν με το στυλ τι να μας πεις και συ με 4,5%. Προσωπικα για μενα αυτη ειναι και η μονη προσφορα ενος καλου εκλογικου αποτελεσματος. Οτι δηλαδη πολλοι ειτε το θελουμε ειτε οχι δινουν σημασια μεγαλη και το παιρνουν κατακαρδα συν οτι οι εδρες σε δημοτικα συμβουλια κλπ σου ανοιγουν δρομους και πορτες να προσεγγισεις εναν κοσμο που δεν εχει καμια σχεση ή επαφη μαζι σου, μεσα απο παρεμβασεις και αναδειξη ευρυτερα προβληματων.που αγγιζουν συγκεκριμενες ομαδες. Πχ εχουμε θετικη πειρα απο επερωτησεθς στη βουλη για επαγγελματικα δικαιωματα αποφοιτων καποιων σχολων, απο παρεμβασεια σε δημοτικα συμβουλια για κτηριακα προβληματα σχολειων κλπ.
Οπως και να χει απο σημερα στη μαχη ολοι να εκφταστει η ανοδος του ΚΚΕ και στην ευρωβουλη. Να ξεποδαριαστουμε να βγαλει και δευτερο ευρωβουλευτη το κομμα. Να τριψουμε αν θελετε το αποτελεσμα στα μουτρα καθε αντικομμουνιστη δεξιου ή "αριστερου" που χαιρεκακα προεβλεπε οτι το ΚΚΕ δεν θα διεκδικησει ουτε ενα δημο που προεβλεπε καθιζιση στις περιφερειες οπου φαινεται οτι αν δεν ειμαστε μπροστα χτυπαμε στα ισα τουα φασιστες που προβλεπει οτι δεν θα βγαλει ευρωβουλευτη το κομμα ή οτι αν γινουν εκλογες βουλευτικες θα μεινει εκτοα βουλης. Ξερουμε ολοι οτι αυτα τα εχουμε διαβασει ολοι αυτον τον καιρο και οχι μονο σε αστικες ή φασιστικες φυλλαδες και sait ή blogs αλλα κυριως θα ελεγα σε κατι βαθυ κοκκινο, left.gr, iskra, ΜΑ,ΝΣ, rednotebook κλπ
Ολοι στη μαχη να γεμισουν οι καλπες σφυροδρεπανα και γαρυφαλα οπου υπαρχει 2ος γυρος.

Υγ. Περα απο Πατρα,Πετρουπολη κσι Ικαρια που αλλου ειμαστε 2ο γυρο?
Καισαριανη μαλλον οριακα ειμαστε 3οι δυστυχως, Χαιδαρι?
Υγ2 θα θελα πολυ 2ο γυρο στην ανταρτομανα Καισαριανη με ΣΥΡΙΖΑ οχι γιατι πιστευω οτι θα κερδιζαμε αλλα γιατι θα αναγκαζοντουσαν εκει να αφησουν την πασοκικη γλιτσα και να μας κσνουν τετοια επιθεση που θα επεφταν πολλες μασκες δηθεν αριστερες.

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πρώτη θέση (και δεύτερο γύρο) και στο χαϊδάρι ρατμ, αλλά με σχετικά χαμηλό ποσοστό, είναι πολύ ρευστό το σκηνικό για τη δεύτερη κυριακή. Και στην πάτρα περιμέναμε μάλλον μεγαλύτερο προβάδισμα με βάση και τα πρώτα εξιτ πολ που είχαν βγει, αλλά αυτό δε μειώνει προφανώς τη σημασία της πρωτιάς.

Ανώνυμος είπε...

Συγκεντρωτικά στο δεύτερο γύρο λοιπον:
Χαιδαρι, Ικαρια, Πατρα, Πετρούπολη;


Σ.

Singularity είπε...

To πόσο έχουν ηρεμήσει τα νεύρα μου από τότε που σταμάτησα να βλέπω τηλεόραση δεν λέγεται. Ωστόσο χτες έκανα μια μικρή εξαίρεση για να δω Παφίλη και Μπογιο στο Μέγκα. Και ενώ σε όλους έκανε σύγκριση η Όλγα με τα ποσοστά του 2012 (ναι, αλλά η Δούρου δεν πήρε το ποσοστό του Σύριζα του 2012), στον Παφίλη έλεγε ότι δεν έπιασε το ποσοστό του 2010!!! Για να της πεί ο Παφίλης ότι εμείς διπλασιάσαμε τα ποσοστά μας από το 2012 και τις συγκρίσεις να τις κάνουμε για όλους ίδιες. Για να του πει το ολγάκι να μην κοροϊδευόμαστε!!!!!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ναι, αυτοί οι τέσσερις δήμοι είναι για το δεύτερο γύρο. Και εκκρεμεί φαντάζομαι μια επανακαταμέτρηση στην καισαριανή. Δε νομίζω να μας έχει ξεφύγει κάτι άλλο.

Στα αφανή σίριαλ και η δεύτερη έδρα της λασυ στο δήμο θεσσαλονίκης, που τελικά φαίνεται να την κρατάμε οριακά

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανε πότε ακριβώς θα βάλεις φρένο στο παραλήρημα του Σαραντάκου; Αφού είναι ανίκανος να κατανοήσει μόνος του ότι μετά την χιλιοστή επίθεση "φιλίας" του που απορρίπτουμε έχει γίνει πια γραφικός και καταγέλαστος, μήπως πρέπει να τον βοηθήσεις; Πως δίνουμε το χέρι σε μια γριούλα να περάσει το δρόμο; Κάπως έτσι. Μόνο που η γριούλα μπορεί να μην έχει και πονηριά...
Εν πάσει περιπτώσει κ. Σαραντάκο μπορείς επιτέλους να καταλάβεις ότι που να χτυπάς τον κώλο σου κάτω, ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζουμε και θα κάνουμε τα πάντα να μην ψηφίσουν κι άλλοι; Τράβα να βρεις τους original εκφραστές της τακτικής αυτής (Λαλιώτης, Γιαννόπουλος κτλ. ξέρεις εσύ) και άσε μας σε παρακαλώ στην ησυχία μας!

ΡΓ

ΥΓ. Μήπως προτιμούσες να βγει ο Κασιδιάρης στο Β΄ γύρο για να μπορέσεις να στήσεις "αντιφασιστικό" μέτωπο - σαλάτα με προίκα ψήφους στο νεοΠΑΣΟΚ;

Ανώνυμος είπε...

"Τελικά το ΚΚΕ τα πήγε πολύ καλά στις εκλογές, οπότε ελπίζω ότι ο κόσμος του δεν θα συμπεριφερθεί σαν την Κανέλλη και θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στον β' γύρο, ειδικά σε κραυγαλέες περιπτώσεις σαν τον Βόλο (Μπέος απέναντι!)"

Σε καμία περίπτωση, μόνο ΚΚΕ.


ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Ενα μεγαλο μπραβο σε ολους τους συ ντροφους και φιλους για τον αγωνα που δωσανε αυτα τα 2 χρονια. Συνεχι ζουμε με τα ματια και τα αυτια ανοι χτα για τις ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. Ψηφιζουμε και στης 25 ξανα ΚΚΕ κλεινουμε τα αυτια στα τσιρακια του καπιταλισμου. Καλη δυναμη σε ολους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Στην Καισαριανη ισχυει οτι ειμαστε 3οι για 1 ψηφο? Αν ναι μιλαμε για πολυ γκινια ...
Νομιζω οτι στα αξιοσημειωτα ειναι το 13% στο Αιγαλεω ( η περιοχη με τη μεγαλυτερη ανεργια στους νεους στην Αττικη) και το 12% στο Χαλανδρι. Δεν ξερω τι καναμε εκλογικα εκει αλλα ειναι αρκετα καλο ποσοστο για μια περιοχη των ΒΠ αν σκεφτεις μαλιστα οτι στο διπλανο και μεγαλυτερο Μαρουσι πηραμε 6% που δεν ξερω αν ειναι και τοσο κακο για την πολιτικη γεωγραφια των ΒΠ. Αν καποιος εχει ιδεα τι παιζει για αυτες τις περιοχες ας πει κατι.
Παντως κατα τη γνωμη μου πρεπει καθε ανθρωπος που ειναι αγωνιστης, εχει μια πιο ριζοσπαστικη θεση ακομα και αν δεν συμφωνει 100% με το ΚΚΕ να στρατευθει μαζι του και για ενα επιπλεον λογο περα απο τους κεντρικους πολιτικους που ειναι η ενισχυση των αγωνων, του κινηματος, η συνεπης εναντιωση σε ΕΕ και κεφαλαιο. Αυτος ειναι η αντιμετωπιση της ΧΑ. Οι φασιστες δυστυχως βγηκαν απο τις τρυπες τους για να παιξουν ρολο αναλογα με την πορεια της οικονομιας και της αναμορφωσης του πολιτικου συστηματος. Αν δηλαδη το συστημα συνεχισει να εχει δυσκολιες στη διαμορφωση μιας συγχρονης σοσιαλδημοκρατιας που θα εγκλωβιζει μαζικα εργατικες μαζες και ταυτοχρονα οι προβλεψεις του κομματος και πολλων αστων γθα βραχυβια και αναιμικη ανακαμψη και νεο κυκλο κρισης επιβεβαιωθουν τοτε οι ναζι θα παιξουν ρολο. Αργα ή γρηγορα θα ερθουμε σε μετωπικη μαζι τους. Το ξερουν και το ξερουμε. Η τελικη μαχη θα ειναι με αυτους. Για το λαο ειναι πολυ πιο σημαντικο και η εκλογικη επιρροη του ΚΚΕ σε σχεση με τους φασιστες παρα καλπικα διληματα στυλ Παπαγος ή Πλαστηρας αναμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που εχουν κοινη στρατηγικη.


ratm

Ανώνυμος είπε...

Στο Χαλάνδρι υπάρχει μια παράδοση περίεργη για ΒΠ. Επίσης η υποψήφια η Λούλα Καρατζά είναι πολύ συμπαθής και δραστήρια. Παίρνει σε ένα βαθμό και προσωπικές ψήφους και μάλιστα άντεξε παρόλο το σχήμα της παναριστεράς (από ΣΥΡΙΖΑ εως ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πίσω) που μπήκε δεύτερο γύρο.
Στο Αιγάλεω η Δάγκα κέρδιζε τις εντυπώσεις σε όλα τα επίπεδα και επίσης ο συριζαίος είναι συριζοδημαρίτης και αυτό εξόργισε πραγματικούς αριστερούς.Φαίνεται κι από το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πήγε καλά.
Θα δούμε την Κυριακή αν αυτοί που ξαναγύρισαν έχουν βγάλει aller-retour εισιτήριο

mariori

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αναυδος είπε...

ετσι ειναι ο Συριζα ο σαραντακος ο εργατικος αγωνας ο φραξιονιστης ξερουν περισσοτερα για εμας απο οτι εμεις οι ιδιοι

εγω προσωπικα θα ψηφισω παφιλη σοφιανο και στο δευτερο γυρο (μου εμειναν 2-3 ψηφοδελτια)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ενώ η τακτική να χρεώνεις τη γνώμη των άλλων σε φερέφωνα της ηγεσίας -βρε σουξέ που έχει ο διαχωρισμός- είναι προφανώς δοκιμασμένη συνταγή, πέρα από την πλάκα.
Αλλά όντως, μέχρι την κυριακή, δεν πρόκειται να δούμε άλλες πασοκιές. Έχουν γνώση οι φύλακες.

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Νίκος Σαραντάκος είπε...
"ΡΓ, μη χολοσκάς, δεν έχω σκοπό να πιάσω στασίδι. Μετά πρώτην και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού, λέει το ρητό. Οπότε, δεν σκοπεύω να ξαναγράψω πριν από την Κυριακή, εκτός αν δω κάτι το πολύ ενδιαφέρον.

Πρόσεξε μόνο γιατί η ταχτική αυτή τα ποσοστά του ΚΚΕ θα βλάψει -κι αυτό δεν μας συμφέρει, να χάσουμε τον δεύτερο ευρωβουλευτή της GUE.

Έχω όμως εμπιστοσύνη στον κόσμο του ΚΚΕ, ιδίως σε όσους ψήφισαν Σύριζα τον Ιούνη του 12 και τώρα επαναπατρίστηκαν. Αυτοί ξέρουν πιο πολλά από την ηγεσία και τα παπαγαλάκια της."


Εντάξει, αν τώρα αυτό είναι σοβαρή τοποθέτηση που συμβάλει στο διάλογο εγώ είμαι ο φάντομ ντακ.

Λιγάκι προσέξτε κύριε Σαραντάκο. Το ΚΚΕ ίδια τακτική είχε και πριν απ' αυτές τις εκλογές, ίδια είχε σ' αυτές και ίδια στις επόμενες.
Ο συριζα είναι που δεν μπορεί να παντρεύει 70 τακτικές σε κάθε αναμέτρηση. Ή σαν συνοδοιπόρος των κομμουνιστών θα παρουσιάζεται ή ως συνοδοιπόρος του ΣΕΒ.
Χαριεντισμοί με Δασκαλόπουλο και στο β' γύρο ΚΚΕ είναι νοητικές υπερβάσεις που απ' ό,τι φαίνεται δε συγκινούν πολλούς. Κρίμα να γίνει ταβάνι το 25%.

ΓΜ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Γιατι να ψηφισουμε στους β' γυρους τους συριζαιους?Για να τους καμαρωσουν οι μαναδες τους δημαρχους?Αλλο λογο δεν βρισκω,αλλα μανουλες εχουν και οι νουδουπασοκοι οχι μονο εσεις :)