Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Σύντροφέ μου σε γέλασαν

-Θυμάσαι ρε συ τον τάδε που ήταν παλιά στην όβα μας;
-Ε ναι, γιατί τι έγινε;
-Ε τον πέτυχα τις προάλλες και μου είπε πως σκέφτεται να το ρίξει στους άλλους.
-Ποιος ρε συ, ο τάδε; Αποκλείεται. Αφού μας την έβγαινε κριτικά από τα αριστερά.
-Κι όμως.

Μέχρι που συναντάς κι εσύ τον τάδε ή τον αντίστοιχο δείνα και βεβαιώνεσαι πως έτσι έχουν τα πράγματα. Και έτσι γκρεμίζεται μέσα σου η αφελής σιγουριά πως εσύ δεν έχεις στο δικό σου κύκλο κάποιους από τις διαρροές του ιούνη, που φτάσαμε στο 4,5%. Αυτά συμβαίνουν αλλού, σε κάποιους τρίτους, μακριά από εδώ, που δεν τους ξέρεις, που δεν τους ήξερε το κόμμα, να τους μιλήσει και να τους μεταπείσει. Ναι αλλά κάπως φτάσαμε στο 4,5%. Και στατιστικά δηλ να το πάρεις, δε γίνεται να είσαι εσύ η μόνη εξαίρεση και να μην ξέρεις κανέναν, γύρω-γύρω κυριακή και στη μέση σάββατο. Αν είναι έτσι και μας ψήφισαν όλοι οι γνωστοί μας, να αρχίσουμε τότε να κοιτιόμαστε μεταξύ μας.
Μήπως εσύ σύντροφε αναγνώστη;

Κι αρχίζεις λοιπόν μαζί του την κουβέντα, να φωτίσεις τις αιτίες που τον άφησαν μισό κι αγνώριστο σε σχέση με την εικόνα που είχες κρατήσει. Νομίζεις πως είσαι πιο διαλλακτικός από το μέσο όρο και θα τη βρείτε την άκρη. Κάνεις το λάθος να του δώσεις κι έναν πόντο δίκιο στην αρχή, να τον καλοπιάσεις κι ύστερα τρέχεις και δε φτάνεις, κυνηγώντας στον κατήφορο την πικρία που ξεχειλίζει. Για τον αυτόν που έκανε αυτό και για εκείνον που έκανε το άλλο, για έναν τρίτο που δεν του μίλησε ή του μίλησε άσχημα και καλύτερα να μην του μιλούσε, γιατί τώρα σίγουρα δε θα ξαναμιλήσουν, και ίσως να έχει κάποια δίκια και αυτός, αλλά πού να τα βρει, δεν ξέρεις και την άλλη πλευρά και δε θες να κάνεις το διαιτητή. Κι άντε να συμφωνήσεις για το ένα αλλά τι να κάνουμε τώρα, συμβαίνουν αυτά αλλά είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

-Μα αφού ρε συ αυτοί προωθούνται στα όργανα, ο τάδε κι οι όμοιοί του, δεν το βλέπεις;
Όχι δεν το βλέπεις και δεν έχεις άποψη. Κι αν ακόμα υποθέσουμε πως ο χι-ψι είναι σκάρτος, εμείς γιατί είμαστε καλύτεροι δηλ; Το θέμα εξάλλου είναι να μάθουμε όλοι από τις βλακείες μας, κι εμείς κι αυτός, να γινόμαστε καλύτεροι, να ωριμάζουμε, να μη μένουμε στάσιμοι. Κι η οργάνωση είναι μεγάλο σχολείο για να μένεις συνέχεια στην ίδια τάξη. Κι έχει στις τάξεις της τα καλύτερα παιδιά, τα πιο εργατικά και φιλότιμα κι αριστούχους μαθητές από την καλύτερη τάξη: την εργατική.

Σε τελική ανάλυση, αν υπάρχει ένα πλεονέκτημα σε αυτό, όταν παύεις να είσαι οργανωμένος, είναι πως γλιτώνεις τα βάρη και τα ζόρια της οργανωμένης ζωής και δράσης –που τόσο σου λείπει καμιά φορά τον πρώτο καιρό. Όχι από τον τάδε και το δείνα αλλά απ’ την πίεση και την καθημερινή τριβή, που φέρνει φθορά και γκρίνια πολλές φορές, αν δε νικήσει η συντροφικότητα. Και τότε μπορείς να το δεις το πράγμα από κάποια απόσταση, με καθαρό μυαλό και να τους αγαπήσεις όλους, με τα στραβά τους και τις αδυναμίες τους –και ποιος δεν έχει κουσούρια, στο κάτω-κάτω;

Κι ύστερα περνάμε στο πολιτικό κομμάτι, όπου καραφλιάζεις δικέ μου.. Είναι δυνατόν να στα λέει αυτά κάποιος που ήταν παλιότερα οργανωμένος; Όλη η σαβούρα και η προπαγάνδα των καναλιών συμπυκνωμένη σε κλισέ ατάκες και συνθήματα, «Το κουκουέ δε θέλει να κυβερνήσει…», «μα αφού δεν κάνει συνεργασίες..», «αυτούς δεν τους έχουμε δοκιμάσει..»! Κάθε καινούρια φράση και κεραμίδα. Όλα τα τυποποιημένα επιχειρήματα, στα οποία απαντούσαμε μαζί τόσα χρόνια στα αμφιθέατρα, να έρχεται να στα λέει τώρα ένας παλιός σύντροφος, λες και διέγραψε τα πάντα από το μυαλό του και βάρεσε επανεκκίνηση από το μηδέν.
-Πλάκα μου κάνεις έτσι;

Και τότε ξεσπάει και σου λέει πως κι εσύ είσαι κολλημένος σαν τους άλλους. Ε ναι ρε τσιμπητέ, αν αυτό είναι το δικό σου «ξεκόλλα», χίλιες φορές να είμαι κολλημένος κι ας με τσουβαλιάζεις με όποιον θες, σύντροφος είναι στην τελική, δεν πέρασε με τους άλλους. Έλα να μου γκρινιάξεις όσο θες, για ό,τι θες, αρκεί να συμφωνούμε πως το κόμμα, με τα καλά του και τα στραβά του –ας μη μαλώσουμε τώρα στην αναλογία- είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει, βασικά το μοναδικό στήριγμα που έχουμε. Αν δεν ξεκινάμε και δεν καταλήγουμε σε αυτό, άστο καλύτερα, πες μου για κάτι άλλο, γκομενικά, αθλητικά, ό,τι θες.

Σκέψου το λίγο κι από την πλευρά του οργανωμένου συντρόφου. Αν γίνεται καμιά φορά φορτικός είναι γιατί έχει δέκα λεπτά κήρυγμα, μία ώρα το πολύ να σου μιλήσει και να χωρέσει όσα θέλει να σου πει. Ενώ τις υπόλοιπες 23 είσαι έκθετος στη συστημική προπαγάνδα, άμεση ή έμμεση, και τους φορείς της, έμμισθους ή άμισθους, συνειδητούς ή μη, που σου υπαγορεύουν άλλη νοοτροπία κι ιδέες. Και από την άλλη ο μέσος σφος που έτρεχε αυτόν τον καιρό 23 ώρες τη μέρα, ακόμα και στον ύπνο του που λέει ο λόγος, και πιέζεται κι αγχώνεται, θέλει κι αυτός μια ώρα για τον εαυτό του, να δει δυο άλλους συντρόφους, να πουν τρεις κουβέντες, να αναλύσουν τα πράγματα, να αναπαράγει το πολιτικό του είδος με άλλα λόγια και να ξέρει πως το δίκιο είναι με το μέρος μας –όχι μεταφυσικά, αλλά να μην χρειάζεται να πείσει κανέναν γι’ αυτό. Ξέρεις πόσο ιερή είναι αυτή η μία ώρα, για να πας να του τη γεμίζεις με βλακείες και με αυτά που ακούει τις υπόλοιπες 23;

Θα μου πεις πως η συνείδηση είναι περίεργο πράγμα, που προχωρά και πισωγυρίζει και δεν μπορούμε να έχουμε τίποτα ως δεδομένο, ούτε και για εμάς τους ίδιους. Ναι αλλά υπάρχουν ξέρεις πισωγυρίσματα και πισωγυρίσματα. Εγώ μπορώ να καταλάβω να πικραθείς από διάφορα πρόσωπα και καταστάσεις, να ραγίσει το γυαλί και να μην ξανακολλάει, να μας ψηφίζεις με μισή καρδιά ή να μη σου είναι εύκολο να απεργήσεις. Αλλά όχι να περάσεις στην απέναντι όχθη, με το πασόκ και τα γενόσημά του. Να ξεψειρίζεις δηλ το δικό μας αλεύρι για να το βγάλεις σκάρτο και ύστερα να θεωρητικοποιήσεις το βόλεμά σου και να προτιμάς τα πίτουρα και τις κότες. Όχι και να φτύνεις το παρελθόν σου και να μη σου έχει μείνει τίποτα από τόσα χρόνια στην οργάνωση, σα να πέρασες και να μην ακούμπησες.

Άλλωστε είναι και ζήτημα (όχι ηθικό, αξιοπρέπειας, αλλά) λογικής σε τελική ανάλυση να παραμένεις στοιχειωδώς συνεπής σε όσα έλεγες κάποτε. Εκτός και αν τα θεωρείς πια νεανική τρέλα, κατάλληλη για το ανέμελο φοιτηταριάτο, που δεν βγήκε ακόμα στην αγορά εργασίας να δουλέψει κι όχι για τους ενήλικες εργαζόμενους ή άνεργους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αλλά πόση φιλοσοφική αφαίρεση να κάνει κι ο σύντροφος, όταν σου βγαίνει αυθόρμητα τόσο φόλα αντικουκουέ αντανακλαστικό;

Σκέφτομαι λοιπόν τη γενιά μας, που ξεκίνησε ελπιδοφόρα με τον αρσένη και τη γιουγκοσλαβία και κάνω νοερά ένα προσκλητήριο ζωντανών-νεκρών: πόσοι ήμασταν, πόσοι μείναμε, πόσοι είναι ακόμα οργανωμένοι, πόσοι κοντά στο κόμμα. Τι απέγινε όλος αυτός ο κόσμος; Τι ψηφίζει σήμερα; Μήπως φταίμε κάπου κι εμείς που τους παρατήσαμε και χάσαμε επαφές μαζί τους; Και φταίει άραγε η παλιά γραμμή, που στρατολογούσε «αβέρτα κι άκριτα», διαμορφώνοντας «δυσλειτουργικές οργανωτικές με σφους φαντάσματα»; Ή η πιο καινούρια, που «στένεψε τα κριτήρια» για όσους «είχαν κάνει κάποτε ένα πρώτο βήμα στις συνειδήσεις τους» κι έδρασαν μέσα από τις γραμμές μας; Μεγάλη κουβέντα και δεν είναι για να γίνει εδώ μάλλον.

Και τα δύο μπορεί. Ή βασικά τίποτα από τα δύο. Γιατί πάνω απ’ όλα, από γραμμές και τακτικές, υπάρχει κι η ατομική ευθύνη. Ο καθένας μας είναι μεγάλο παιδί κι έχει την ευθύνη των (μη) πράξεών του. Και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το παίξω αποστασιοποιημένος και ανώτερος. Δε δικαιολογώ κανέναν που είχε καταλάβει κάποτε πέντε πράγματα στη ζωή του, να κάνει σήμερα κωλοτούμπες, τάχα πως δεν καταλαβαίνει πια και να γίνεται (όχι σύντροφος) φάντασμα (αλλά) του αλλοτινού του εαυτού, που πλανάται πλάνην οικτράν και πάνω από την ευρώπη.

-Σύντροφέ μου σε γέλασαν. Μη γίνεις κι εσύ φάντασμα του εαυτού σου. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και λογικής πάνω απ’ όλα..

68 σχόλια:

faros είπε...

Εκπληκτικός ...

Πραγματικά υποκλίνομαι !

Σύντροφοι (με όλα τα γράμματα κεφαλαία θα έπρεπε να το γράψω) που γράφουν έτσι, με οδηγούν να βροντοφωνάξω ότι εκείνο το 6,09 % μου φαντάζει πλέον σαν 50 % !

Συγχαρητήρια, ΣΥΝΤΡΟΦΕ !

Ανώνυμος είπε...

Καιρο ειχε να με αγγιξει ετσι ενα κειμενο. Συγχαρητηρια.
Ισως φταιει που πανω κατω ειμαι και γω της φουρνιας Αρσενη,Γιουγκοσλαβια,Γιαννακου πιο μετα.
Πριν κανα 2 χρονο κοιταγα κατι φωτογραφιες απο τα πρωτα μου διημερα ως μαθητης. Ενα μπουλουκι πιτσιρικαρια γυρω στα 30 ατομα. Αυτοι που ξερω οτι ειναι συντροφοι ακομα μετρημενοι στα δαχτυλα του ενος χεριου, αυτοι που ειναι οπως και εγω πλαι στο κομμα αλλοι τοσοι. Οι υπολοιποι εξαφανισμενοι. Μακαρι κατι να τους εχει μεινει απο το μεγαλο σχολειο της οργανωμενης ζωης. Αυτο ειναι και το ζητουμενο. Να μεινει κατι, να βαθυνει και να βγει μπροστα οταν χρειαστει. Σαν τη σπορα που θα καρπισει. Ολοι κομμουνιστες δεν θα γινουν. Καποιοι θα πεθανουν ορθιοι και θα τους εχει ο ριζος στην προτελευταια σελιδα σε μια λεβεντικη φωτογραφια και αλλοι θα ειναι αυτοι που μπορει να μην τους εφτασαν αλλα θα δινουν απο το υστερημα τους στη μνημη των πρωτων και θα το δημοσιευει ο Ριζος.
Το θεμα ειναι κατι να μεινει. Θυμαμαι το 2012 ενδιαμεσα απο τις 2 εκλογες με ενα μυαλο θολωμενο και γω απο αυτα που ακουγα καθημερινα. Γυρναω το βραδυ στα γραφεια του κομματος μετα απο μια κιυβεντα με εναν φιλο πρωην που το ριξε στους αλλους τοτε τελικα. Με βλεπει να ξεφυσαω ενας συντροφος στελεχος , μεγαλος σε ηλιακια και σπανιος χαρακτητας για μενα που τον ξερω. Μου λεει τι εχεις συντροφε? Τι λεει ο κοσμος? Και αγανακτησμενος του απανταω.
" ειναι δυνατον να εχεις περασει εστω μια μερα απο το κομμα και να λενε τετοιες βλακειες?" "Ολα τα δεχομαι αλλα οχι να περασεις και να μη μεινει σταλα τιποτα..." Τοτε χαμογελαει ο συντροφος και μου λεει " εισαι ωραιος! Κολλα το! Αυτο ειναι το θεμα. Οποιος περναει με οποιοδηποτε τροπο απο το κομμα κατι να του μενει"
Φανταζομαι τι θα εχει ακουσει τοσα χρονια και τι θα εχει δει ο συντροφοςγια να χαρηκε που ακουσε κατι αυτονοητο στο δικο μου το κεφαλι. Απο τοτε επαψα να θεωρω δεδομενο το οτιδηποτε. Οπως σωστα λεει και το κειμενο η συνειδηση δεν ειναι κατι που κινειται ευθυγραμμα και ομαλα. Κανεις δεν ειναι δεδομενος. Χρειαζεται πολυ δουλεια και πολυς αγωνας προσωπικος με τις αστικες και μικροαστικες αντιληψεις που ολοι εχουμε. Πρωτα απ'ολα αγωνας για το αυτονοητο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλη αναρτηση ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Vankas είπε...

"Και από την άλλη ο μέσος σφος που έτρεχε αυτόν τον καιρό 23 ώρες τη μέρα, ακόμα και στον ύπνο του που λέει ο λόγος, και πιέζεται κι αγχώνεται, θέλει κι αυτός μια ώρα για τον εαυτό του, να δει δυο άλλους συντρόφους, να πουν τρεις κουβέντες, να αναλύσουν τα πράγματα, να αναπαράγει το πολιτικό του είδος με άλλα λόγια και να ξέρει πως το δίκιο είναι με το μέρος μας –όχι μεταφυσικά, αλλά να μην χρειάζεται να πείσει κανέναν γι’ αυτό. Ξέρεις πόσο ιερή είναι αυτή η μία ώρα, για να πας να του τη γεμίζεις με βλακείες κι αυτά που ακούει τις υπόλοιπες 23;" Και μόλις χτύπησες διάνα Απολίθωμα φερνοντας στο φως μια εκ των πραγμάτων αντίθεση της οργανωμένης πάλης. Γιατί εμείς παράγουμε τις δυνάμεις που δρουν ανεξέλεγκτα και καταστροφικά.

Ανώνυμος είπε...

υπάρχουν και άλλα κλισε

το ΚΚΕ είναι συστημικο κόμμα
ήταν απων από το συνταγμα
απων από τον δεκεμβρη
απών από την κερατέα
απών από τις σκουριές απών από κάθε μάχη που ξεπέρναγε τα εσκαμμένα και δημιουργούσε ασυμετρε απειλες για το συστημα
τώρα σ/φοι η δημαρχεια στην πάτρα μας μάρανε
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΌΤΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΓΩΓΗ

Ένας πικραμένος

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ειναι περιεργες ηλικιες η εφηβεια και τα πρωτα χρονια της ενηλικης ζωης,δηλ. τα χρονια που πιθανον καποιος να περασει στην ΚΝΕ.

Χωρις να θελω να υποτιμησω κανενα(και γω φοιτητης ημουν μεχρι προσφατα),ο εφηβος και ο νεος,συνηθως ειναι ατομα αποκομμενα απο την παραγωγη,και ειναι πιθανοτερο να κανει μια πολιτικη επιλογη για κοινωνικους ή ιδιοσυγκρασιακους λογους,παρα για καθαρα ταξικους ή πολιτικους.Ακομα και αν αυτη η επιλογη ειναι η ΚΝΕ αντι για την ΟΝΝΕΔ πχ.

Το πρωτο αλλα οχι το μοναδικο κρας τεστ,ειναι η εισοδος των ατομων αυτων στην παραγωγη.Με την πρωτη απογοητευση ή αντιθετα,με τον πρωτο καλο μισθο (λογω οικογενειακης επιχειρησης,λογω γνωριμιων του μπαμπα,λογω λογω κλπ),πολλοι θα λακισουν,ειναι σιγουρο.

Και ειναι κατι που δεν μου κανει εντυπωση,γιατι ειδικα στην εφηβεια,το μυαλο ειναι γεματο με σκατα,και οι περισσοτεροι δεν μπορουν να σκεφτουν κατι σωστο ουτε για το πιο απτο θεμα,ποσο μαλλον για πολιτικα.

Ουτε η κατασταση ειναι πολυ καλυτερη στα παιδια των λαικων οικογενειων ειναι καλυτερη,εκτος ισως αν δουλευουν.Ξεσπανε σε ναρκωτικα,συμμοριες,ψευτομαγκιες κλπ και γενικα σε λουμπεν καταστασεις.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό κείμενο ρε. Να θυμάσε να προικίζεις το blog με τέτοιες ομορφιές πιο συχνά.

To κόμμα είναι σχολείο ακόμα και για κάποιους απο μας που δεν είμαστε μέσα αλλά στο πλάι του, και που για χρόνια ολάκερα τη μαλακία την είχαμε ψωμοτύρι. Ο τρόπος που καθαρίζει το κεφάλι σου που ένας ολάκερος κόσμος το έχει κάνει μακαρονάδα, είναι εντυπωσιακός για όποιον έχει το βίδωμα να το πραγματώσει. Και ακόμα και για αυτό, του οφείλουμε σαν κοινωνία ένα ευχαριστώ πιστεύω. Τέσπα...



Υγ. Απων το ΚΚΕ απο τη Κερατέα; Και τα μπλόκα του Λαυρίου ποιός τα κράταγε ωρε; Οταν ο (πρωην συριζαιος,μεταΔΗΜΑΡ,τωρα ΕΠΑΜ) τότε δήμαρχος μαζί με την προηγούμενη εδώ και κάτι μέρες δημοτική αρχή πήγαν να ξεπουλήσουν την διαδικασία σε άλλους επιχειρματίες, ποιός ήταν ο μόνος ενάντιος ντε;

Τι άλλο θα ακούσουμε; :P




metalorixos

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ευχαριστώ τους σφους αναγνώστες που ένιωσαν ειλικρινά να τους αγγίζει το κείμενο αυτό, για τα καλά τους λόγια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως (ακόμα περισσότερο απ' ό,τι σε άλλες αναρτήσεις) το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε και παρακάτω, στην ερμηνεία και την αντιμετώπιση των όσων περιγράφουμε εδώ. Κι εκεί χωλαίνουμε προς το παρόν.

faros είπε...

Επειδή πολύ σωστά καταλήγεις στο σχόλιό σου ότι χρειάζεται να δούμε πιο αναλυτικά το αποτέλεσμα, πολύ θα ήθελα την γνώμη σου στα :

http://faros.wordpress.com/2014/05/26/paei-ki-ayti-i-mahi/

http://faros.wordpress.com/2014/05/27/oi-kerdismenoi-twn-eklogwn/

http://faros.wordpress.com/2014/05/28/gia-na-katalavoyme-se-poia-eyropi-zoyme/

Ευχαριστώ !

ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ είπε...

μια λεξη που για να την ξεστομισεις θελει πρωτα να την πιστεψεις κ να συγκρουστεις με ολα τα διλήμματα που θα σου θεσει η ιδια η ζωη. Ετσι κ εγω πολλες φορες αναρωτηθηκα γιατί δεν μας ακολουθούν εστω κ αυτοι που περασαν, ειδαν,ακουσαν για λιγο το κομμα μεχρι που καταλαβα οτι η πραγματικη συγκρουση βρισκεται μεσα μου πρωτα κ καθε μερα δινω μαχη με τον εαυτό μου πρωτα για να μπορω να πω .....ΣΥΝΤΡΟΦΕ

Ανώνυμος είπε...

Η ζωη του ανθρωπου ειναι ολοκληρο σχολειο σε δοκιμαζει καθε μερα με ενα σωρο διλημματα. Παλευεις καθε μερα με τον ευατο σου με της αντιληψεις της κοινωνιας που ειναι ετσι φτιαγμενες ωστε να σε οδηγησουνε στην ενσωματωση. Για εμενα το ζητημα ειναι και να μεινη καποιος μακρια απο την κομματικη ζωη να μη κανει θεωρια την αδυναμια του για να μπορεσει να βρει δικαιολογια να περασει απενα ντι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη -επέτρεψέ μου το προσωπικό σχόλιο σε μια άκρως προσωπική ανάρτηση- δηλώνω παρών στο προσκλητήριο ως νεκροζώντανος.

Είχα απομακρυνθεί από την οργανωμένη δράση χρόνια πριν την κρίση, πάντα όμως στήριζα το κόμμα και έβγαινα μπροστά σε δύσκολους γι' αυτό χώρους μέχρι την έλευση της κρίσης.

Για χρόνια παλεύαμε τη γραμμή του ΑΑΔΜ, του "5 κόμματα-2 πολιτικές", τα ανοίγματα σε χώρους και προσωπικότητες που συμματοδοτούσαν το αντι-ιμπεριαλιστικό στοιχείο. Αυτό που έβγαλε το κόμμα από την αφάνεια και το περιθώριο και το ξανανένωσε με ζωντανές δυνάμεις τον καιρό του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Υπερασπίσαμε το κόμμα από διμέτωπη επίθεση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ και παλιοτροτσκιστών-αντικαπιταλιστών. Συχνά αντιμετωπήσαμε και την εκ των έσω υπονόμευση διαφόρων τύπων που κρατούσαν κομμουνιστικόμετρο και την κατά τόπους οργανωμένη φραξιονιστική-διαβρωτική τους δουλειά, κυρίως στην ΚΝΕ και συγκεκριμένα στη Σπουδάζουσα.

Το ΑΑΔΜ πέραν μιας καλής αρχής δεν προχώρησε. Κι δικαιολόγούσαμε την καθυστέρηση εντός κι εκτός, μας φταίγανε κι οι άλλοι που δεν συνέπρατταν, δε βοηθούσε και η νιρβάνα της εποχής της ευημερείας με δανεικά. Παρά τις όποιες απογοητεύσεις ημασταν σίγουροι πως το κόμμα κρατάει γερά το τιμόνι.

Τα καμπανάκια χτύπαγαν, με μεγαλύτερο την πρωτοφανή περιθωριοποίησή μας στο φοιτητικό κίνημα του Μαη-ιούνη αλλά εμείς τυφλοί, λέγαμε εντάξει λάθος εκτίμηση, κάπου μας ξέφυγε, δε σου περνούσε απ' το μυαλό που πήγαινε το πράγμα. Έβλεπες ανησυχητικά οργανωτικά σημάδια, διάβαζες τοποθετήσεις στους προσυνεδριακούς που κρούανε τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά εσύ εκεί...

Μέχρι που ήρθε η κρίση, η πλήρης επιβεβαίωση 15 χρόνων πολιτικής δουλειάς, με το πεδίο ελεύθερο να θερίσεις τους καρπούς σου, επιτέλους, με ένα λαό που ήταν πρόθυμος να σε ακούσει με απότομη απαξίωση του αστικού πολιτικού σύστηματος, όπως ακριβώς προέβλεπε το "οππορτουνιστικό" πρόγραμμα με το οποίο οργανωθήκαμε. Είχε έρθει η ώρα για την εφαρμογή του.

Εκεί πάνω όμως αρχίζουν οι γροθιές στο στομάχι. Να σου η αλληλεξάρτηση, να σου η αδυναμία κατανόησης του προβλήματος χρέους, να σου η άρνηση να προωθηθεί επιθετικά το ΑΑΔΜ, να εξαφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να τραβήξεις ανώριμες πολιτικά μάζες στο (σωστό) δρόμο, να φτιάξεις το νέο ΕΑΜ. Ε ναι λοιπόν, σ΄ αυτή τη συγκυρία είχε έρθει η ώρα να κυβερνήσουμε με ΑΑΔΜ κυβέρνηση με μπροστάρη εμάς και με τη δυνατότητα να οξύνουμε την ταξική πάλη ώστε αυτή η κυβέρνηση να κριθεί σύντομα.

To be continued...

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Ανώνυμος είπε...

Μα το κόμμα αποφάσισε πως δε θέλει να κυβερνήσει με το δικό του πρόγραμμα, για την ακρίβεια την πρώτη φορά που φάνηκε να υπάρχουν πιθανότητες να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις, το κόμμα φρόντισε να τις ενταφιάσει κακήν-κακώς...

Δεξί κροσέ η αποκύρηξη της τακτικής του ΕΑΜ εν γένει και όχι των επιμέρους χειρισμών, αριστερό κροσέ το αντικαπιταλιστικό μέτωπο στο συνέδριο της ΚΝΕ, νοκ άουτ στο 19ο...

Να υποθέσεις πως τώρα κάνει το κόμμα λάθος ή μήπως σιωπηρά το κόμμα δεν πάλευε το πρόγραμμά του τόσα χρόνια, ή τουλάχιστον από κάποια στιγμή και έπειτα; Η ηγεσία σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από τα ίδια άτομα. Και πως είναι δυνατό να κάνουν τέτοιο λάθος; Είναι λάθος ή τίποτά άλλο. Τα ερωτήματα είναι διαβρωτικά, αλλά εύλογα. Πως αλλιώς να βγάλεις την τσαντίλα σου; Αφού μάλωσες με όσους κομματικούς ήξερες, τα χωσες στο πρώην red blog σου κι άρχισες να μισο-τρολάρεις στα blogs άλλων; Για κριτική στήριξη; Ούτε συζήτηση...

Ξέρω καλά πως δεν υπάρχει ελπίδα σε οτιδήποτε πλην ΚΚΕ. Σε επίπεδο θέσεων το ΕΠΑΜ είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί σήμερα στην Ελλάδα και μακράν ότι πιο κοντινό στο ΚΚΕ των τελών των '90s, αλλά προφανώς δεν έχει μηχανισμό και ο εκρηκτικός Καζάκης δεν κάνει για μπροστάρης.

Τη μια ελπίδα όμως στη στέρισε ο ίδιος ο φορέας της και προφανώς εννοώ σχεδόν ολόκληρος, προφανώς δεν υπάρχει εμφανής διάσταση ηγεσίας-βάσης. "Και τι θα γίνει τώρα φίλε μου με 'μας;" που αναρωτιέται και ο τραγουδιστής σήμερα;

Συλλογικά τίποτα. Κοιτάς τον ευατό σου και τους δικούς σου ανθρώπους. Προφυλάσεις τον εαυτό σου από την αναξιοπρέπεια γκρουπούσκουλων που ακόμα κι αν ξεκινούν από σωστή αφετηρία ξέρεις πάντα πως καταλήγουν καρκίνος στο σώμα του κινήματος. Τέλος που και που μισο-τρολλάρεις στο "σφυροδρέπανο" για εκτόνωση...

Και τι μένει; Ο υλιστικός τρόπος στην ανάλυση της πραγματικότητας (όχι μόνο της πολιτικής). Γιατί όπως έλεγε παλιά και ένας σύντροφος για αυτούς που φεύγουν "το κόμμα αφήνει κουσούρι στο μυαλό" (με την καλή έννοια). Και που ξέρεις αν έρθει το κόμμα στα συγκαλά του, πάλι κοντά θα μας βρει. Εδώ το κόμμα κατάφερε να επανσυσπειρώσει άτομα σαν τον (πολύ αξιόλογο κατά τα άλλα) Vanka, αφού προσέγγισε τις θεωρίες του "συντρόφου Τρότσκι". Σωστά Vanka?

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Ωραίο κείμενο, ρισπέκτ που λέτε εσείς οι νέοι!

Ανώνυμος είπε...

Το 15ο συνεδριο το 1996 καταργησε την θεωρια των ΣΤΑΔΙΩΝ και εθετε ΑΑΔΜετωπα παλης μεσα στην κοινωνια και υπηρχε και μια μικρη παραγραφος που εγραφε. ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝΕ ΑΔΥΗΑΤΙΣΕΙ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΧΟΥΝΕ ΑΛΛΑ ΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΑΔΜ ΩΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. απο αυτα δεν υπηρχε τιποτα το 2012 και ομως επρεπε λεει να κυβερνησουμε με τον συριζα με τα μεσα παραγωγης στους καπιταλιστες. οποιος αρνειτε να δει τη εγινε στην ΧΙΛΗ 1973 ΕΑΜ 1944 ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

οταν δεν ζεις οπως σκεφτεσαι σκεφτεσαι οπως ζεις ειχε καποτε πει ο Σ. Μομ.

Υπαρχει ο μηχανισμος της αποστασιας που βασιζεται στην αντικειμενικη πραγματικοτητα ο μηχανισμος αυτος κατοπιν μετασχηματιζεται στη συνειδηση σαν αντικομμουνισμος

Ο βασικος λογος της αποστασιας βρισκεται στην επαγγελματικη αποκατασταση η οποια δεν είναι απαραιτητο να συνοδευεται από παχυλο μισθο. Ξαφνικα από μια σχολη ένα σχολειο μια συνοικια βρισκεσαι μονος απεναντι στο θηριο που λεγεται αφεντικο, προισταμενος, προσωπαρχης κλπ. Διπλα σου ανοργάνωτοι συναδελφοι υποταγμενοι κι εσυ μονος που πρεπει να επιλεξεις συνεχιζω ή σιωπω και βλεπουμε. Η δευτερη επιλογη είναι για την πλειοψηφια η πιο διαδεδομενη.

Από κει και περα υπαρχουν δυο δρομοι ή περνας στην εφεδρεια στηριζεις γενικα ενημερωνεσαι ψηφιζεις ή απομακρυνεσαι μενεις εκθετος στην αστικη προπαγανδα αρχιζεις και αναθεωρεις. Ανακαλυπτεις προδοσιες κλικες νέο-τροτσκιστες,απεμπολιση του ΕΑΜ, συστημικο κομμα, απων από τους αγωνες των ταγερ, και των σπασμενων βιτρινων, αναγεις σε αγωνες το ασημαντο (σκουριες κερατεα) και αδιαφορεις για το σημαντικο (χαλυβουργια, λουκιζας, κοκα-κολα, κλπ. Η διεισδυση της αστικης προπαγανδας ταυτιζεται με την αναγκη να δικαιολογησεις καταρχην την αδρανεια και τον φοβο. Ορισμενοι που ναι μεν παραμενουν φιλοδοξοι αλλα δεν θελουν να πληρωσουν για την φιλοδοξια τους μετατρεππυν τη δειλια τους σε πολιτκη θεση. Είναι πιο ακινδυνο να μιλας σε 20-30 χαχολους σε μια ημεριδα ένα συμποσιο παρα να κλεινεις μια πυλη, να μοιραζεις προκηρυξεις να πουλας Ρ να κανεις απεργια όταν μονο το ΠΑΜΕ την καλυπτει κλπ.

Υγ
Κριτια το κριτηριο σου με εντυπωσιαζει το ΕΠΑΜ με την αταξικη ρητορικη του που συναγελαζεται με τους φασιστες !!! Αγραμματους σας αποκαλεσε η Αλεκα ένα βιβλιο βαρεθηκατε να ανοιξεται γραφεται τα δικα σας.

zoot horn rollo είπε...

Να χαίρεστε το ΕΠΑΜ σας και το Καζάκη σας με τον "καλύτερο" καπιταλισμό που παλεύει,το συγκρίνεις και με το προηγούμενο πρόγραμμα του ΚΚΕ, μάλιστα...

Κατά τ'άλλα τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια.

Χαμένος χώρος το κατεβατό.

Πετάγεται κι ο άλλος πιο κάτω.

Ανώνυμος είπε...

ο 2ος τομος της ιστοριας ειναι απο καλυπτικος στην σελ. 315.318 το 1953 το κομμα με τον σ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ειχε ετοιμο προσχεδιο προγραμματος που καταργουσε το ΣΤΑΔΙΟ. Το 1955 το ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΩΦ τους επεβαλε να το αποσυρουνε και να επαναφερουνε το παλιο. Αυτο συνεβη με τα γεγονο τα στην ΤΑΣΚΕΝΔΗ σε εξελιξη.Με αυ τον τον τροπο επιβληθηκαν αυτες οι θεσεις στο ΚΚΕ ξηλωνοντας την ηγεσια του κομματος με φραξιονισμο το 1956.Αρα οπως καταλαβαινει καθε λογικος ανθρωπος τα ΜΕΤΩΠΑ ειναι οπορτουνιστικη θεση και το ΚΚΕ μετα το 1996 που τα καταργησε δεν εχει σχεση με τροτσκισμο. Αφιερω μενο σε ολους αυτους που ειναι σε μονιμη ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Κι αν το άλλαζα, πάλι ΚΚΕ θα έπαιρνα!!!

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η ανάρτηση σφυροδρέπανε. Μπράβο σου.

ρα

ΥΓ. Θα την πω την αμαρτία μου. Εμένα που με βάζω στους ιδεαλιστές και που δεν έχω περάσει από το ΚΚΕ, αυτό το ότι οι θέσεις του ΕΠΑΜ είναι περίπου καταπληκτικές αλλά φταίει το ότι ο αρχηγός δεν κάνει για αρχηγός, δε μου μοιάζει καθόλου για υλιστικός τρόπος ανάλυσης της πραγματικότητας. Και μένω σε αυτό για να μην επεκταθώ στο τι μου μυρίζει το "ήθος" του ΕΠΑΜ...

Ανώνυμος είπε...

" Ε ναι λοιπόν, σ΄ αυτή τη συγκυρία είχε έρθει η ώρα να κυβερνήσουμε με ΑΑΔΜ κυβέρνηση με μπροστάρη εμάς και με τη δυνατότητα να οξύνουμε την ταξική πάλη ώστε αυτή η κυβέρνηση να κριθεί σύντομα."

Δυστυχως καποιοι οργανωθηκαν εχοντας διαβασει ολη και ολη μιση παραγραφο απο το προγρμμα που παρολο τις ασαφειες που οντως ειχε χρειαστηκε να παραποιηθει και αυτη για να βγει το συμπερασμα που ηθελαν καποιοι.... και εξηγουμε. Το τοτε προγραμμα λεει οτι σε ενα υποθετικο ενδεχομενο με πολλες προυποθεσεις που δεν τις αναφερω για οικονομια μπορει μα γινει ΑΑ κυβερνηση η οποια γρηγορα θα κριθει αν θα ενσωματωθει ή αν ανατραπει. Ρωτω εγω θα συμμετεχει σε αυτην το ΚΚΕ? Απαντουν. Φυσικα αφου θα ειναι του ΑΑΔΜ που αυτο θα το χει φτιαξει με κοινωνικες και πολιτικες δυναμεις. Ξαναρωτω ποιες πολιτικες δυναμεις? Μουγκα στη στρουγγα. Ρωτω κατι αλλο. Στο ενδεχομενο ενσωματωσης της κυβερνησης το κομμα τι θα εκανε εφοσον θα ηταν ο κυριος κορμος της κυβερνησης? Και πως θα ενσωματωνοταν αφου τα ηνια θα τα ειχε το ΚΚΕ? Θα ενσωματωνοταν με λιγα λογια το κομμα? Ειναι δυνατον το προγραμμα του κομματος να εχει μεσα ως στοχο κατι το οποιο θα εθετε σε κινδυνο την υπαρξη του ως ΚΚ? Στο 2ο ενδεχομενο της ανατροπης με βιαιο τροπο τι θα εκανε το κομμα? Θα γινοταν πραξικοπημα θα μας θεριζαν οι αστοι και εμεις θα λεγαμε δεν ειναι αρνητικο γιατι μεσα απο αυτη τη διαδικασια θα καταλαβαινε ο λαος την αναγκη συγκρουσης. Ναι δε λεω μπορει αλλα το τρενο θα χε χαθει γιατι και το 46 μευα το 44 καταλαβαμε οτι χρειαζοταν ενοπλη παλη και την καναμε αλλα με πολυ πιο δυσμενης συσχετισμους και ορους. Οπως και να χει μεχρι το 2012 που ηταν η ωρα μας να κυβερνησουμε(!) ειχαν μεσολαβησει το 16ο,17ο,18ο συνεδριο? Στα σκουπιδια αυτα τα συνεδρια και οι αποφασεις τους?
Εν παση περιπτωση. Η κυβερνηση αυτη του ΑΑΔΜ εχει κριθει δεκαετιες τωρα. Η καταληξη της? Τα αντιλαικα μετρα κσι οι κορωνες του ΚΚΙταλιας να τα δεχτουν αδιαμαρτυρητα οι εργατες ή οι οσιομαρτυρες της Χιλης οπου τα μελη πιαστηκαν στα κυβερνητικα κτηρια και εξοντοθηκαν στα σταδια, ο Αλιεντε εξοντοθηκε στο προεδρικο μεγαρο και ονλαος πιαδτηκε στον υπνο αφου το ΚΚ και η κυβερνηση Λαικης Ενοτητας τον ειχαν πεισει οτι με την ψηφο του ειχε κανει το καθηκον του. Βλεπεις παρα τις ονςιρωξεις που ο καθενας μπορει να εχει κανενας λαος ποτε δεν πηγε ποτε στην καλπη την Κυριακη και την επομενη πηγε στα οπλα. Κανενας επαναστατης δεν βγηκε απο το υπουργιο μετα απο τσακωμο με τον προεδρο του ΣΕΒ ( γιατι και με κυβερνηση ΑΑΔΜ , ΣΕΒ θα υπηρχε) κρατωντας καλασνικοφ με σκοπο να του κοινωνικοποιησει τα εργοστασια. Οπως επισης ποτε κανενα σωμα ασφαλειας του αστικου κρατους δεν υπερασπιστηκε τους κομμουνιστες και ας ηταν εκλεγμενοι.
Οσο για το πως οξυνεται η ταξικη παλη εχουμε πειρα. Η συμμετοχη του ΕΑΜ στην κυβερνηση εθνικης ενοτητας οξυνε ή αποκλιμακωσε την ταξικη παλη? Εκανε καλο ή κακο? Αντιθετα η αποχωρηση του ΕΑΜ οηυνε ή οχι την ταξικη παλη? Η αποχη του 46?
Και τελος η οξυνση της ταξικης παλης ειναι μια παραμετρος αλλα αυτο δεν οδηγει στην επανασταυικη κατασταση. Αυτη δημιουργειται αντικειμενικα και περα απο τη θεληση του ΚΚ. Το ΚΚΕ το 44 δεν ειχε καμια γραμμη γθα ενοπλη επανασταση αλλα οι συνθηκες ηταν επαναστατικες και τα ιδια τα γεγονοτα τουβεπεβαλαν τον ενοπλο αγωνα μιας και η στρατηγικη του αν και λαθος φεν ηταν απορια προδοτικης διαθεσης απεναντι στο λαο αλλα λαθος εκτιμηση.

ratm

Συνεχιζεται

Ανώνυμος είπε...

Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ειναι αλλο ενα χαραχτη ριστικο παραδειγμα με τις αυταπατες Πριν 15 χρονια ανελαβε κυβερνηση ΛΑ ΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ μαζι και με το ΚΚΒ να στηριζει ειχανε παρει 75% επι τσα βες ακομα επιχειρηθηκε η ενσωματωση του κομματος απο τους οπορτουνιστες Σημερα 15 χρονια μετα ο λαος εξαθλι ωνεται τα μεσα παραγωγης παραμενουν στους αστους ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΕΣ καπιταλιστικες επιχειρησης ειναι παρον και σε λιγο αυτη η κυβερνηση θα ειναι παρελθον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το μελοδραμα του Κριτια και αλλων επωνυμων και μη ειναι αραγε καινουργιο? Για να δουμε μιας αι πιασαμε τους πρωην που δεν τους εμεινε σταλα απο το περασμα τους και μας φτυνουν.
Ας δουμε τι ελεγε πριν το 2000 ο Κοψιδης? Που ειναι αραγε τωρα και τι λεει? Τα οσα ελεγε ο Κοψιδης τοτε ηταν ή οχι ιδια με αυτα που ειπαν ο Θεωνας και ο Κωστοπουλος πιο μετα ή με οσα εγραφαν σε προσυνεδριακους καποιοι που μας αφησαν πιο μετα και με αυτα που λενε σημερα διαφορες ιστιοσελιδες?
Βεβαια σε αντιθεση με περιπτωσεις οπως ο Κοψιδης, ο Κωστοπουλος κλπ οι σημερινοι δεν εχουν την αναγνωρισιμοτητα για να διασυρουν το κομμα στα αστικα τηλεπαραθυρα και εφημεριδες οπως τοτε. Αληθεια ποσο διαφορετικα ειναι τα καλεσματα των σημερινων στη βαση του κομματος απο τα καλεσματα των τοτε στους βετερανους του κομματος? Βεβαια και η βαση σημερα και οι βετερανοι τοτε απαντησαν καταλληλα. Ιδια επχειρηματα,ιδια κουτσομπολια. Αλλαζουν κανενα προσωπο γιατι περναν τα χρονια αλλα η ουσια ιδια.
Δε βαριεσαι. Εγω εγινα ΚΚΕ γιατι δεν μ'αρεσαι αυτο που ζουσα γιατι μου παν οτι παλευει για την επανασταση , γιατι ενιωθα περηφανος που μπορουσα να κατηγορισω τον αντιπαλο οτι ειναι καρεκλοκενταυρος ενω οι κομμουνιστες διαφερουμε, δεν ξεπουλαμε ιδεες για υπουργια,δεν πουλαμε τη μανα μας για ψηφους, προσπαθουμε να αλλαξουμε συνειδησεις , πρωτα απ'ολα να εμπνεουμε με το προσωπικο μας παραδειγμα.
Ξαφνικα αρχισα να μαθαινω οτι ολα αυτα ειναι μη λενινιστικα. Οτι ειναι λεει αριστερισμος,τροτσκισμος,βερμπαλισμος,σεχταρισμος,σταλινισμος,οπορτουνισμος που ξερεις μπορει και σατανισμος 666 και τα ρεστα.
Ξαφνικα ντροπη ειναι να εισαι αταλαντατευτος εχθρος του συστηματος και καμαρι να θες να το διαχειριστεις. Οι χρεωσεις εγιναν για καποιους αξιοματα. Ειδα τους ιδιους να φευγουν και οσα εκαναν ως ατομα με την ιδια επαρση να τα αποδιδουν σε αλλα στελεχη.
Ετσι αρχισαμε ολοι να ακουμε απο συντροφους και πρωην , ΚΟΕτζιδικες αντιληψεις οτι εχουμε κατοχη, οτι ειμαστε αποικια, οτι χρειαζεται μινιμουμ-μεταβατικο προγραμμα (κατι σαν αυτο που λενε οι τροτσκιστες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) , οτι ο ιμπεριαλισμος ειναι οπως τον περιεγραφε ο Καουτσκι και οχι μονοπωλιακος καπιταλισμος οπως ελεγε ο Λενιν. Οτι το σωστο ΚΚ συμμετεχει σε αστικες κυβερνησεις με νεοκευνσιανο προγραμμα και δεν μιλαει για σοσιαλισμο και επανασταση. Αυτα τα κανουν οι γραφικοι αριστεριστες. Ο κομμουνιστης δεν λεει αληθεια στο λαο αλλα προσπαθει να τον κοροιδεψει για το χαρακτηρα της σοσιαλδημοκρατιας ετσι ωστε κατα ενα μαγικο τροπο που δεν επιβεβαιωθηκε ποτε να της παρει τη λαικη βαση της. Ο Κομμουνιστης πουλαει φουμαρα για εθνικα μετωπα χωρις ταξικο περιεχομενο , πουλαει πατριδα στο λαο γιατι αυτο πειθει ευκολα, ο λαος σαν χαχολος τον ακολουθει και ο μαγκας ο διανοουμενος ο "κομμουνιστης" τον οδηγει στο σοσιαλισμο , χωρις ο λαος να το καταλαβει ,ως γνωστης και μετρ της τακτικης. Διαβαζαμε στον προσυνεδριακο απο καποιους "οτι δεν λεμε τιποτα για την Κινα" και οι θεσεις λεγανε καθαρα γι'αυτο. Αρα οποιος το εγραψε τοποθετηθηκε δημοσια εναντιον των θεσεων χωρις καν να τις διαβασει! Διαβασαμε οτι επρεπε να παμε σε κυβερνηση ΑΑ γιατι "πιστευει κανεις στα σοβαρα οτι προκειται να γινει επανασταση?" ! Αλλα διαολε με αυτα δεν καραφλισε κανεις! Ο Κριτιας καραφλιασε με τις ανισοτιμες εξαρτησεις! Διαβασαμε οτι αποκαθιστουμε το Γραψα και αυτοι που το γραφανε κανουν κοινες εκδηλωσεις με το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Τελος

Περιθωριοποιηθηκαμε και σημερα η ΠΚΣ ειναι δευτερη δυναμη σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ενω ολοι οι αλλοι πεφτουν. Ειδαμε "φιλους" να περιμενουν στη γωνια. Σε καθε αρνητικο αποτελεσμα να φταει η πολιτικη του κομματος, σε καθε θετικο ή ο αντιπαλος δεν ασχοληθηκε ή ετυχε ή μπορει και να μας αφησαν επιτηδες για μας εχουν στο χερι και ειμαστε συστημικοι.
Αρχισαμε να μελεταμε τα κειμενα τους μεσα απο το διαδικτιο και συμπεραναμε οτι ο ΔΣΕ ηταν αριστερικη πολιτικη, τυχοδιωκτισμος! Οτι ελεγαν οι αναθεωρητες το ελεγαν ή το αφηναν να εννοειθει οι "true". Μεχρι και εκπροσωπηση της αλλης αποψης στα οργανα ζητησανε στον προσυνεδριακο, αναβολη του συνεδριου και συνεδριο με οτι θεμα γουσταρουν αυτοι! Με λιγα λογια περιπατο να παει το κομμα νεου τυπου , ο δημοκρατικος συγκεντρωτισμος και ολα!

ratm

Υγ.
Σύντροφέ μου σε γέλασαν. Μη γίνεις κι εσύ φάντασμα του εαυτού σου. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και λογικής πάνω απ’ όλα..



Ανώνυμος είπε...

"Δυστυχως καποιοι οργανωθηκαν εχοντας διαβασει ολη και ολη μιση παραγραφο απο το προγρμμα"

Διαφωνώ σε αυτό, όπως και στο ότι πέρασαν κάποιοι από το ΚΚΕ και δε συγκράτησαν τίποτα. Ίσως ωραιοποιούμε κάποια πράγματα με βάση και το ΚΚΕ του σήμερα και την σχετικά ομαλή πορεία ωρίμανσης που ακολούθησε.

Υπάρχει στο γιουτιουμπ βίντεο του Κωστόπουλου το 93 (τότε που πολλοί θα ήμασταν παιδιά) να λέει για τη νέα κυβέρνηση του Πασοκ "εμείς θα είμαστε μαζί στα θετικά, απέναντι στα αρνητικά". Εκπρόσωπος του κόμματος για το Πασοκ του 93. Κι άμα είχε εκλεγεί ο Άκης αργότερα, πιθανόν να τα ξαναλέγαμε για ένα διάστημα έστω.

Κάποιος μπορεί να ήταν στο κόμμα τότε και να του έμεινε αυτό. Να του έμεινε αυτή η "εκδοχή" του προγράμματος του 95 "θα είμαστε δίπλα στην αστική τάξη στα καλά και απέναντι στα αρνητικά". Γι' αυτό κάποιοι φύγανε ή άλλοι διώχτηκαν. Αυτά που τους έμειναν απ' το Κόμμα τώρα τους τα προσφέρουν άλλοι, ο Ζουράρις είναι στους ανελ, ο Παπαθεμελής που μέχρι πριν 5-6 χρόνια μπορούσες να τον δεις και στο ΠΑΜΕ κάπου θα είναι κι αυτός, υπάρχουν Καζάκηδες, υπάρχει "καλό Πασόκ" με τη μορφή του συριζα (και θα περίμενε ίσως το παλαιό μέλος ότι σε μία κυβέρνηση σύριζα θα στηρίζαμε τα θετικά, όπως έμαθε ότι κάνουμε).


Δεν θα είναι όλοι όσοι περνάνε από ΚΝΕ-ΚΚΕ σήμερα οργανωμένοι και μετά από 10-15 χρόνια. Αλλά σε αυτούς σχεδόν σίγουρα θα έχει μείνει κάτι καλό.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας σε Βασίλη, κάποιες στιγμές σκέφτομαι γιατί ακόμη κανείς δε σε κάλεσε να πας στο Ριζοσπάστη !!! Το διατυπώνω δημόσια ως υπόδειξη - επισήμανση. Μπορεί κάποιος να παρακολουθεί το blog.
Πολλές αλήθειες που σε κάνουν να βλέπεις το δέντρο ως δέντρο και όχι ως δάσος, και αυτό το δέντρο κι αν είναι άρρωστο να θέλεις να το γιατρέψεις
«Κι η οργάνωση είναι μεγάλο σχολείο για να μένεις συνέχεια στην ίδια τάξη. Κι έχει στις τάξεις της τα καλύτερα παιδιά, τα πιο εργατικά και φιλότιμα κι αριστούχους μαθητές από την καλύτερη τάξη: την εργατική».
herko

Ανώνυμος είπε...

Αυτο που λεει για τον κωστοπουλο Ο Γ.Μ ειναι απολυτα σωστο και δεν θα μπορουσε να ειναι και διαφορετικα γιατι ακομα ισχυε το προγραμμα του 10ου 1978. Για εμενα ολοι αυτοι που διαστρεβλωνουνε το 15ο συνεδριο το κανουνε συνειδητα. Διαφωνουσανε απο τοτε και ητανε της αποψης να μην αλλαξει τιποτα και πιστευω οτι αν οι αλλαγες το 1991 δεν ητανε κοσμογονικες θα τα ειχανε καταφερει.Και μονο το οτι προσπαθουνε να βγαλουνε τον ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ σαν τροτσκιστες προκειμενου να εχουνε αλλοθι σε αυτα που λενε δειχνη και απο που καθοδηγουνται γιατι ασχετοι δεν ειναι ειναι σε γνωση τους τη λενε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιωτη εγω δεν θα τους τσουβαλιασω γιατι αυτο θελουν καποιοι απο αυτους. Δεν θα τους χαρισω ουτε 1 με ειλικρινη προβληματισμο και ενστασεις. Εξαλλου συνομωσιολογιες και αντιδιαλεκτικα συμπερασματα για κρυφες ατζεντες ειναι δικο τους προνομιο. Αυτο που ισχυει ειναι οτι συγκεκριμενοι υπερασπιστες του 15ου ειχαν διαφωνησει με το τοτε προγραμμα δημοσια μεσω του προσυνεδριακου. Ο ανθρωπος ομως αλλαζει γι'αυτο δεν ειναι δοκιμο το τσουβαλιασμα. Ωστοσο αυτος που στον προσυνεδριακο κραζει το κομμα για τα ιδια απο το 15ο εως το 19ο συνεδριο προφανως δυσκολευομαι να πιστεψω οτι επι 20 χρονια πειθαρχουσε σε κατι που διαφωνουσε. Για μενα το αρχειο του Ριζοσπαστη με τις υποθεσεις Κοψιδη, Κωστοπουλου, Θεωνα κλπ ηταν πολυ διδακτικο. Βλεπεις τοτε ημουν μικρος για να αντιληφθω και να κατανοησω πληρως τι και πως. Αυτο μου εδειξε οτι τα σημερινα φυντανια τυπου ΜΑ δεν πρωτοτυπουν σε τιποτα. Δυστυχως οι πρωην για καποιο μεταφυσικο λογο αποδεικνυονται οι χειροτεροι εχθροι χωρις κανεναν ηθικο φραγμο. Κατι που δεν μπορω να το συλλαβω καθως οπως λεει ο λαος "το αιμα νερο δε γινεται"... ειναι θεμα προς διερευνηση για μενα τουλαχιστον. Αν καποιος εχει καταληξη σε μια εξηγηση που να παταει στον διαλεκτικο υλισμο θα θελα να την ακουσω.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm. οι συνειδησης των ανθρωπων σιγουρα αλλαζουνε και ουτε εγω χαριζω κανενα που εχει καλη προθε ση και αποριες. Αυτο βεβαια δεν ισχυει για τους συγκεκριμενους που ολα τα κανανε συνειδητα να εισαι απολυτα βεβαιος για αυτο και μεινα νε για 20 χρονια για να κανουνε τη ζημια.πολυ οταν εγινε η διασπαση το 1991 συναισθηματικα και μονο μεινανε στο κομμα χωρις κανενα ιδεολογικο υποβαθρο και ξεκινησανε να αντιδρουνε απο το πρωτο πανελ λαδικο σωμα για τον σοσιαλισμο το καλοκαιρι του 1995 εκει να σε εχω να βλεπεις θελανε να τα περασουμε ολα στην επιφανεια οτι ενταξει εφταιγε μονο η περεστρο ικα. Εχω πει και αλλη φορα οτι η ηγεσια αυτη θα γραφτη στην ιστορια με μεγαλα γραμματα. Για το ερωτημα σου η γνωμη μου ειναι οτι για να αποδειξουνε στην αστικη ταξη οτι αλλαξανε και να κερδισουνε περισσοτερα αυτος ειναι ο λογος του μισους που εχουνε ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ratm

Στεγνά και σχεδόν χυδαία υλιστικά εξαργύρωση "αγωνιστικών ενσήμων" για καριέρα και αποδοχή, ψυχολογικά θεωρητικοποίηση της υποχώρησης τους για να πείσουν τον εαυτό τους ότι αυτοί πάντα είχαν δίκιο, οι άλλοι ήταν προδότες, εξωγήινοι κτλ., κτλ..

ΡΓ

Dreaming Neon Red είπε...

Ξέρω κι εγώ 2-3 περιπτώσεις που πέρασαν και δεν ακούμπησαν δυστυχώς. Και πέφτεις απ τα σύννεφα όταν ακούς όλη την αστική προπαγάνδα για το Κόμμα (δεν θέλει να κυβερνήσει,γιατί δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι συστημικό κτλ) από άτομα τα οποία κάποτε περάσανε από τα ίδια "θρανία" με σένα, λες και κάποιος τους έκανε format τον εγκέφαλο κι έσβησε κάθε ίχνος μαρξισμού-λενινισμού. Δεν τους αφήνουμε όμως, χρέος μας να ξαναφέρουμε όσους μπορούμε στο πλάι του ΚΚΕ όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό τη δεδομένη στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

Καμιά απορία που συκοφαντήτε το ΕΠΑΜ για "φασιστικό", "εθνικιστικό", "σοσιαλφασιστικό" κλπ.

Έναντι των ίδιων συκοφαντιών υπερασπιζόμασταν το κόμμα προ δεκαετίας-δεκαπενταετίας από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ και τροτσκιστές-αντικαπιτελιστές, που σ' αυτό ευθυγραμμίζονταν...

Όσο για τα ερωτήματα ενάντια στο ΑΑΔΜ είναι αποκαρδιοτικό και μόνο που τα ακούω από το κόμμα. Ρωτήστε τους νέους διευθυντές του Ρίζου και τους νέους ευρωβουλευτές (μεταξύ πολλών άλλων) πως κατακεραύνωναν παλιότερα στα αχτίφ τις απόψεις αυτές. Σήμερα τα γύρισαν... Αλήθεια όλοι εσείς αυτά δε τα ακούσατε με τ' αυτιά σας; Ποια πολιτική προωθούσατε, για ποια πολιτική δώσατε την ιδεολογική διαμάχη με τον τροτσκισμό; Και τελικά σε ποιο κόμμα συμμετείχατε; Εκτός κι αν προσεγγίσατε πρόσφατα το κόμμα και δεν έχετε πάρει μυρωδιά, εσείς οι διαβασμένοι, οι μαρξιστές-λενινιστές.

Αιδώς Αργείοι!

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

anonymous anonymous είπε...

Το οικιοθελές στριπτήζ των αντικομματικών δυνάμεων συνεχίζεται.

Διαβάστε τι έγραψε ο Κριτίας (το επαναλαμβάνω σε περίπτωση που χάθηκε μέσα στα κατεβατά):

"Σε ειπίπεδο θέσεων το ΕΠΑΜ είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί σήμερα στην Ελλάδα και μακράν ότι πιο κοντινό στο ΚΚΕ των τελών των '90s, αλλά προφανώς δεν έχει μηχανισμό και ο εκρηκτικός Καζάκης δεν κάνει για μπροστάρης".

Τομάρια, σοσιαλφασίστες.

Φώντας Φ. είπε...

Πάρα πολύ ωραία ανάρτηση. Σε συζητήσεις περί ΑΑΔΜ, τροσκιστών κλπ επιτρέψτε μου να μη συμμετέχω, όσοι έχουν την υπομονή ας γράψουν τα 2 cents τους.

Από κει και πέρα επί του θέματος, κατά την ταπεινή μου άποψη δεν υπάρχει μια και ενιαία κατηγορία ανθρώπων που εντάσσονται στο "πρώην" (του κομματος πάντα) και που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πλην του ότι περάσανε από την ΚΝΕ ή το ΚΚΕ οργανωτικά. Θα διαχωρίσουμε σαφώς αυτόν που έφυγε το 91 μετά από χρόνια μέσα στο κόμμα, στα οποία όμως βοηθούσε και αυτός στον ανοιχτό ρεφορμισμό της πολιτικής, από ένα πιτσιρικάκι που οργανώθηκε στην ΚΝΕ και απλά δεν τράβηξε η ιστορία.

Το ζήτημα κοινώς δεν είναι να καθορίσουμε μια και ενιαία στάση προς ανθρώπους που βρέθηκαν στο κόμμα αλλά αφού καταννοήσουμε πώς και το ίδιο το κόμμα τράβηξε τα πάνδεινα μέχρι να ανασυγκροτηθεί πολιτικά και ιδεολογικά (δείτε κάτι παρεμβάσες πχ στο 19ο και θα φρίξετε) και άρα κουβαλούσε και κουβαλάει ακόμα παλιές λανθασμενες αντιλήψεις και συμπεριφορές, αμέσως μετά να δούμε τι θα μπορούσε να γίνει ώστε κάθε άνθρωπος που πλησιάζει το κόμμα,έστω και με τις διαφωνίες του να έχει λόγο να μένει.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια έκδοση, με όνομα "το χρήμα χορεύει για σένα", απο τα χειρόγραφα του Μαρξ. Μέσα εκεί υπάρχει ένα κείμενο με τίτλο "Υπάρχει υπερβολικός αριθμός ανθρώπων", όπου οι τελευταίες δύο παράγραφοι έχουν ακριβώς το ίδιο θέμα με την πρόταση περι "συζητήσεως μεταξύ συντρόφων".

Αντιγράφω γιατί δεν το βρήκα κάπου στο νετ:


"Οταν οι κομμουνιστές εργάτες συναντιούνται, εκφράζουν κατ αρχάς μια προπαγάνδα, μια ιδέα. Αλλά παράλληλα ικανοποιούν μια καινούρια ανάγκη, την ανάγκη της κοινότητας: αυτό που φαίνεται ως μέσο, μετατρέπεται σε σκοπό. Μια απο τις λαμπρότερες εκδηλώσεις του είναι ο τρόπος που συναντιούνται οι γάλλοι σοσιαλιστές εργάτες. Το να καπνίζεις, να πίνεις, να τρώς, δεν είναι πλέον "μέσα", προφάσεις συνεύρεσης. Η συγκέντρωση, η κοινότητα που σχηματίζουν, η ίδια η συζήτηση-που έχει σκοπό τη κοινότητα- αρκούν απο μόνες τους. Για αυτούς, η ανθρώπινη αδελφότητα δεν είναι μια κουβέντα του αέρα, αλλά μια αλήθεια, και η ευγένεια της ανθρωπότητας αποτυπώνεται στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, που έχουν σκληρήνει απο τη δουλειά."




metalorixos

Αναυδος είπε...

δε μου λες κριτια αυτος που δινει συνεντευξη στυην ελευθερη ωρα πως λεγεται αντιιμπεριαλιστης αντικαπιταλιστης ?

θα ελεγα οτι λιγο μετρο στην αγνοια δεν βλαπτει Στο γραφω μηπως και δεν το καταλαβες

Το ΚΚΕ παλευει για την εξουσια της εργατικης ταξης κι οχι για να γινει δεκανικι των αφεντικων

αυτο ισχυε και στα 90 χρονια της υπαρξης του παρολα τα λαθη και τις αδυναμιες του. Δεν θελουμε να σωσουμε την Ελλαδα την εργατικη ταξη και τ αφτωχα στρωματα της ελλαδας υπερσπιζομαστε

τελος με τους λαθρεπιβατες σττο κομμα να πατε απο κει που ηρθατε

Ανώνυμος είπε...

Επαναλαμβανω. ο 2ος τομος της ιστο ριας ειναι αποκαλυπτικος στην σελι δες 315 ως 318 για το οτι καθιερω θηκανε τα ΜΕΤΩΠΑ απο τον ΧΡΟΥΤΣΩΦ το 1956. το προγραμμα του ΚΚΕ κατα ργησε τα ΜΕΤΩΠΑ Το 1996 και μιλαγε για ΑΑΔΜετωπα παλης χωρις να μιλαει για συμμετοχη σε κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου. Εκμεταλευονται το οτι δεν μπορουσε να φυγει ολη η οπορτουνιστικη σκονη 40 χρονων σε μια μερα και ερχονται και κατηγορουνε ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τροτσκιστες και το κανουνε συνειδητα. οσο για το ανεκδοτο οτι χτες ηρθα κοντα στο κομμα ας ενημερωσω οτι ειμαι απο το 1978. Ασε λεβεντη δεν τσιμπαμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν, επειδή η κουβέντα έχει ενδιαφέρον να πέσουν λίγο οι τόνοι από όλους.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Έχεις δίκιο. Αιδώς Αργείοι!

http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2014/05/blog-post_29.html

Τι μπορεί να ελπίζει κανείς ψηφίζοντας ΧΑ; Μόνο να εκφράσει το «άει σιχτίρ» και τίποτε περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για την ψήφο στο ΚΚΕ. Πρόκειται για ψήφους που δεν εμπεριέχουν καμιά ελπίδα να αλλάξει ο,τιδήποτε, δεν διεκδικούν τίποτε, θέλουν μόνο να τιμωρήσουν τους πάντες και μάλιστα τυφλά.

«Σε αυτές τις εκλογές αριστεροί και δεξιοί πρέπει να ενωθούν σε κοινό στόχο: Να σώσουν την πατρίδα!»
Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2014/05/blog-post_24.html

Τον βαμμένο αριστερό και τον βαμμένο δεξιό τους καταλαβαίνει κανείς. Δεν σκέφτονται σαν Έλληνες, αλλά σαν αντίπαλα είδη του ζωικού βασιλείου. Δεν ξέρουν τι σημαίνει λαός, ούτε ενεργός πολίτης που δεν επιτρέπει να γίνεται υποχείριο κανενός. Δεν ξέρουν τι σημαίνει πατρίδα, ούτε οικογένεια. Πρόκειται για έναν κομματικό όχλο, που εύκολα χειραγωγείται από τους εκάστοτε παλιανθρώπους που νέμονται την εξουσία.
Πόσο δύσκολο είναι να χειραφετηθούμε από την κατάσταση του όχλου; Πόσο δύσκολο να αποφασίσουμε ότι πέρα και πάνω απ' όλα μας νοιάζει η πατρίδα και η οικογένεια; Πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθούμε ότι κανένας από τους κομματάρχες και τους επαγγελματίες πολιτευτές της αριστεράς και της δεξιάς δεν πρόκειται να μας σώσει, αν εμείς οι ίδιοι δεν κερδίσουμε την σωτηρία μας;


Θαυμάστε ταξική ανάλυση....

παλαιό κομμουνιστής

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Οπως εχω πει και παλιοτερα,η γραμμη του ΑΑΔΜ πιστευω πως ηταν λανθασμενη,με πολλες αντιφασεις που πιθανον μπερδευουν ακομα και σημερα τιμιους ''πρωην'' σχετικα με την σημερινη γραμμη,και δινουν πατημα σε επιτηδειους πρωην να μας την βγαινουν απο διαφορες πλευρες.

Οπως επισης πιστευω οτι τα περισσοτερα απο αυτα τα ''ΚΟΕτζιδικα'' τα αναπαρηγαγε το ιδιο το ΚΚΕ,τουλ. μεχρι και τα 80ς,με αποτελεσμα να γαλουχηθουν ολες σχεδον οι γενιες των κομμουνιστων μεχρι σημερα με τετοιες ιδεες.

Κατα την γνωμη μου,το ΚΚΕ εχει σημερα την πιο σωστη πολιτικη γραμμη που ειχε ποτε απο τον ΒΠΠ και μετα.Τελος,με τα μετωπα με φανταστικους φιλους,που δεν μας ηθελαν καν,ή μας εβαζαν τρικλοποδιες,ή φανταστικα ενδιαμεσα σταδια αναμεσα στον καπιταλισμο και τον σοσιαλισμο.

Το καλυτερο αντιδοτο σε διαφορες παρεκκλισεις,για οσους πραγματικα ενδιαφερονται για την υποθεση της εργατικης ταξης με τις αυταπατες τους και δεν ειναι ενσυνειδητοι Λαφαζανηδες,ειναι να διαβασεις τους κλασσικους απευθειας,και να μην βλεπεις μονο τι λενε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ο ΣΥΡΙΖΑ,η ΟΚΔΕ κλπ,ακομα και το ΚΚΕ,και να ειναι λιγο πιο καχυποπτοι με τους διαφορους καθοδηγηταδες και ''ανανεωτες'' της συμφορας.

Ανώνυμος είπε...


kokkiniepithesi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_15.html?m=1

Κοψιδης - ΜΑ

"Καλεσμα στους βετερανους του ΚΚΕ"
το 2000 και το 2008 πια κατεληξε να λεει οτι το ΚΚΕ δεν πρεπει να λεει αποδεσμευση απο την ΕΕ αλλα διαλυση της ΕΕ!

http:/aristerastiblogosfera.blogspot.gr/2008/11/blog-post_27.html?m=1

Κωστοπουλος, Θεωνας κλπ

"Μια ολοκληρωμενη τοποθετηση"

Αλεκος Χαλβατζης

"Η αστικη ταξη εχει στο χερι το ΚΚΕ"
ΜΑ

"Το ΚΣ της ΚΝΕ εχει γεμισει πρωην αναρχικους και τροτσκιστες"
Περδικης

"Για ΑΑΔΜ ρωτηστε τους νεους διευθυντες του ριζοσπαστη και νεους ευρωβουλευτες που τωρα τα γυρισαν"
Κριτιας

"Η ηγεσια παραβιαζει το προγραμμα του 15ου συνεδριου"
ΝΣ

Ολα τριγυρω αλλαζουνε και ολα τα ιδια μενουν. Απλα αλλαζει και κανενα ονομα απο αυτα που συκοφαντουν γιατι περναν τα χρονια. Πρωτα ηταν η Παπαρηγα και ο Γοντικας μετα ηταν ο Μαρινος και ο Παπαδοπουλος, τωρα ο Παπασταυρου και ο Παπαδακης αυριο καποιος σημερινος ΚΝιτης....
Η αληθεια ειναι μια...
Αυτα που λενε μερικοι δεν εχουν σχεση με το ΚΚΕ τουλαχιστον οπως αυτο ωριμασε απο το 91 και μετα. Αυτα ειναι παλια, μας τα παν πρωτοι ο Λαφαζανης, ο Ανδρουλακης, ο Φαρακος κλπ αυτοι εφυγαν το 91.
Λιγο πολυ τα ελεγαν και οι 4 που εφυγαν το 2000 , πιο επιστημονικα μας τα πε ο Κοψιδης το 2002. Οι σημερινοι ΜΑ , ΝΣ κλπ ειναι φτηνες απομιμισεις.
Γι'αυτο οι καλοπροαιρετοι ας διαβασουν λιγο ιστορια, τα ντοκουμεντα κλπ για να αντιληφθουν την ωριμαση του κομματος και ας δουν που ειναι σημερα ολοι οι παραπανω, τι σχεσεις εχουν με ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ και τι πρεσβευουν πολιτικα. Οι ψευδονυμοι ή επωνυμοι του ΜΑ και οι συνειδητοι υποστηρικτες τους ειναι μακρια νυχτωμενοι αν νομιζουν οτι πατωντας στο δυσμενη συσχετισμο, και τις υπαρκτες αδυναμιες του κομματος που και τις εντοπιζει και προσπαθει να τις αντιμετωπισει, αλλα δεν εχουν σχεση με αυτα που θεωρουν οι εχθροι του ΚΚΕ λαθη, θα το αναγκασουν σε ενσωματωση και ετσι θα κερδισουν την ρεβανς του 91 ή τις οποιες προσωπικες ρεβανς των μετεπειτα χρονων ειναι γελασμενοι.

ratm

Υγ. Ψαχνοντας στο διαδικτιο βρισκει κανεις διαφορα ωστοσο αυτο το καταντημα δεν το χα υποψη μου. Το τελικο σταδιο ενος πρωην? Ειναι και ο Παγκαλος θα μου πειτε. Οπως και να χει ειναι θλιβερο...

http://ppol.gr/cm/index.php?Datain=7283

http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%88%CE%AF%CE%B4%CE%B7




Ανώνυμος είπε...

ratm. Μου εδωσες καλη πασα και για πισω ακομα. ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τα αστερια του 1956 που ενω μετατρεψανε την ΕΔΑ σε κομμα και διαλυσανε το 1958 της Κ.Ο Το 1968 δεν τους εκανε ουτε αυτο και φτιαξανε το ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ.μιλαμε για οργανωμενο σχεδιο να μη μεινη τιπο τα απο ΚΚΕ το οτι υπαρχουμε σημερα και ειμαστε εδω αποτελει θαυμα. ολοι αυτοι λοιπον μαζι με αυτους που ανεφερες αποτελουνε μια ενιαια συμμορια που υπαρχει διαχρονικα. ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιωτη
Αν ειναι ολοι μια παρεα δεν το ξερω.
Αυτο που ξερω ειναι αυτο που βλεπω. Ιδια επιχειρηματα, ιδια κουτσομπολια,ιδια συκοφαντια, ιδια ανηθικοτητα, ιδιος στοχος.
Δεν σωθηκε ποτε το κομμα απο θαυμα αλλα γιατι δεν ειναι σπορα της τυχης αλλα ωριμο τεκνο της αναγκης.
Τυχαιο φυσικα δεν ειναι οτι αυτες οι αποψεις επιαναν τοπο μονο σε κρισιμες καμπες και δυσκολες περιοδους.
Ηττα ΔΣΕ-παρανομοια, ανατροπες στην ΕΣΣΔ - κριση 89-91 και σημερα με τομ δυσμενη συσχετισμο δυναμεων, το εκλογικο αποτελεσμα του 2012, την πιεση του οπορτουνισμου, την κριση κσι κυριως την υποχωρηση του κινηματος.
Και λογικο αφου ολη αυτη η οπορτουνιστικη διαβρωση παταει μονο σε συναισθηματα απογοητευσης,φοβου και προσπαθει να δημιουργησει καχυποψια, αμφιβολια κλπ

Γι'αυτο και οι πρωην που πηγαν απεναντι πολιτικα ειναι παντα η αιχμη του δορατος σε τετοιες επιθεσεις. Ξερουν πως να μιλισουν στον κοσμο του κομματος....

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm. ενταξει δεν μιλαω για χριστιανικο θαυμα εχουμε γερα θεμελια μεσα στον λαο. Παντως η προσωπικη μου αποψη για το πως επιβιωσαμε καθοριστικο ρολο εχει παιξει ο ΔΣΕ Και ο σ.Ν.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ χωρις να μιλαω με προσωπολατρεια απλα θεωρω οτι αν δεν ειχε επιστρεψει απο το ΝΤΑΧΑΟΥ ΔΣΕ δεν θα υπηρχε. Επισης πιστευω οτι αν το 1956 δεν ειχε βρει την ηγεσια μπλοκαρισμενη στην ΕΣΣΔ θα ειχε διαφορετικη πορεια το κομμα. Σε καθε περιπτωση συντροφε σημασια εχει οτι ειμαστε εδω συνεχιζουμε κοιταμε το μελλον και αυτο που μου δινει μεγαλη χαρα ειναι το ανοιχτο μετωπο στον οπορτουνισμο μετα το 1991 σε ευχαριστω για την συζητηση συντροφε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Παναγιωτη,επειδη εχεις πει οτι εισαι στο Κομμα τουλαχιστον απο τα 80ς,τοτε ησουν κατα της λογικης των σταδιων ή εβρισκες αριστεριστικη την τωρινη γραμμη του κομματος?Μπεσα.

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΤΟΣ. Παντα μιλαω μπεσα 15 χρονων το 1978 μπηκα στην ΚΝΕ οπως καταλα βαινεις η ωριμανση στην συνειδηση ερχετε σταδιακα απο την αρχη εβλεπα τουλαχιστον παρεκλισεις και πολλα πραγματα δεν φαινοτανε φυσιολογικα. ο εκλογικος στοχος του 1981 μου φαινοτανε παραξενος το να στηριζουμε στον δευτερο γυρο των δημοτικων το ΠΑΣΟΚ με εβγαζε απο τα ρουχα μου Αρχισα να διαβαζω την ιστορια μονος μου να βρω ακρη το 1985 με την περεστρο ικα μεσα μου χτυπησανε πολλα καμπανακια το 1989 με τον συνασπισμο τραγωδια. Απο την πρωτη στιγμη ημουνα της γνωμης για ανατροπες με σημειο εκκινησης το 1956 ειχα διαβαση απο το 1987 για τα γεγονοτα της ΤΑΣΚΕ ΝΔΗΣ και μιλαγα για αποκατασταση του ΖΑΧΖΡΙΑΔΗ. Συμπερασμα αριστερι στικο το κομμα οπως ειναι εδω και 23 χρονια δεν μου φανηκε ποτε το αναποδο για πριν το 1991 ναι.Τη θεσεις που εχουμε σημερα δεν χρειαζομαι καμμια προσπαθεια για να της πω τοτε και παλι το εκανα αλλα οσο μεγαλωνα με λιγοτερη ευχαριστηση.Οτι σου απαντησα ειναι απο καρδιας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Παναγιώτη, τελικά είσαι πιτσιρικάς :)
(Με το επίθετό σου ήξερα έναν Μάκη)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Φιδοπιάστη, ελπίζω να μην περίμενες να δημοσιευτούν εδώ οι κουτοπόνηρες προκλήσεις σου. Δυστυχώς για σένα, κάηκες γρήγορα. Και σου ξεφεύγουν πάντα μερικά χαρακτηριστικά σημεία που σε προδίδουν. Στο καλό και μη μας ξαναγράψεις.

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ. Πιτσιρικας 50 χρονων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το Ε(Π)ΑΜ έχει ανοιχτό μέτωπο ενάντια στο φασισμό, ένα πολύ μικρό απόσπασμα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=1Z8ULB9RHEc αλλά μπορείτε σε google και youtube να βρείτε άπειρο υλικό του Ε(Π)ΑΜ. Δε θα ασχοληθώ πάλι μ' αυτή την άθλια συκοφαντία.

Το Ε(Π)ΑΜ, όπως το ΚΚΕ των '90 πρώτο υποστήριξε, λέει πως ο διαχρωνισμός Δεξιά-Αριστερά είναι επίπλαστος.

Το ΕΠΑΜ, όπως και το ΕΑΜ το '40, έχει καταλάβει πως σύσσωμη η ελληνική μεγαλοαστική τάξη έχει δεθεί στο άρμα του ξένου παράγοντα και άρα η υπεράσπιση της πατρίδας πέφτει στους ώμους της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ αν κατάφερε να μην εξαφανιστεί το 89-91, όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά ΚΚ, τα κατάφερε εξαιτίας των δεσμών που απέκτησε πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία με το λαό την εποχή του ΕΑΜ.

Οι σύγχρονοι αναθεωρητές της εποποιίας του ΕΑΜ επιχειρούν μετάλλαξη του κουκουέδικου DNA. Αν και πόσο θα προχωρήσει η τερατογέννεση θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

OK σε ευχαριστω για την απαντηση Παναγιωτη.

Προσεγγισα το κομμα τα τελευταια 3-4 χρονια,και θα ηθελα να δω την οπτικη καποιου που ηταν απο τοσο παλια.

Ανώνυμος είπε...

1943 αυτοδιαλυση ΟΚΝΕ Συμφωνια ΚΑ ΣΤΑΝΙΑΣ. 1944 ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ. καταδικη του κινηματος ΑΣΟ ως τυχοδιωκτες απο το ΕΑΜ. Συμμετοχη στην κυβερνηση ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944 με επιλογη του χρονου απο τον αντιπαλο ΒΑΡΚΙΖΑ 1945. 1973 ΧΙΛΗ το ιδιο εργο ΣΦΑΧΤΗΚΑΝΕ ενω τους ειχανε πειση οτι αφου ψηφισανε ολα πανε καλα. Τη να πει κανεις για οσους συνεχι ζουνε στον ιδιο δρομο. η λεξη προ βοκατορες ειναι πολυ μικρη για να δειξη το εγκλημα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ιστρολλικός είπε...

"Οι σύγχρονοι αναθεωρητές της εποποιίας του ΕΑΜ επιχειρούν μετάλλαξη του κουκουέδικου DNA."

Ευτυχώς που το αυθεντικό ΚΚΕδικο DNA διατηρείται σε εργαστηριακές συνθήκες στο... ΕΠΑΜ.

Εμπρός για την υπεράσπιση της πατρίδας και του καλού μικρού ντόπιου κεφαλαίου ενάντια στο εθελόδουλο και ξενοκίνητο μεγάλο κεφάλαιο

Θα μας τρελάνετε τελείως μερικοί.

Ανώνυμος είπε...

Κριτια για το ΔΣΕ τι γνωμη εχεις?

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΤΟΣ Απο εμενα πολλα συγχαρητηρια φιλε για την αποφαση σου και ιδιαι τερα γιατι την στιγμη που αποφασι σες να ερθεις κοντα ΦΙΔΙΑ με κουκου λες ειχανε αποφασιση να χτυπησουνε το ΚΚΕ πισωπλατα διαστρεβλωνοντας της αποφασεις του 15ο συνεδριου. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ο ΡΛ πόσταρε αυτή την ανακοίνωση-κάλεσμα του κόμματος στους ένστολους

http://www.rizospastis.gr/pdf/elections2014/enstoloi.pdf

κάνοντας λόγο για διγλωσσία με κριτήριο την ψήφο σε σχέση με το 19ο, για τον όρο πατρίδα κτλ. Η κε του μπλοκ δεν το ενέκρινε και δεν το δημοσίευσε αυτούσιο, γιατί δε θεωρεί πως συμβάλλει με γόνιμο τρόπο στη συζήτηση. Παρόλα αυτά αν κάποιος θέλει, μπορεί να σχολιάσει κάτι σχετικά.

Αναυδος είπε...

κριτια

για να μην συνεχιζεις τα ψεμματα
συνεντευξη καζακη στην χουντοδεξια ελευθερη ωρα

http://www.elora.gr/portal/synenteyxeis/3884-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83-%C2%AB%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%83%C2%BB

ο καζακης και οι οπαδοι του ειναι οι ψεκασμενοι του 'προοδευτικου' χωρου

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Παναγιώτη, πιτσιρικάς είσαι -αλλά σε σχέση με μένα. Νόμιζα πως είσαι καμιά δεκαριά χρόνια μεγαλύτερος.

Παυλίνκο είπε...

ΠΩ ΠΩ .. πού κολλαει το θεμα με επαμ κ καζακη κανεις δε ξερει... αλλα ντ αλλα

Ανώνυμος είπε...

εσυ λες οτι δεν ξερεις που κολλαει οταν ο αλλος λεει για συγγενη κομμα στο ΚΚΕ το επαμ εσυ απλα πεταχτηκες για το ξεκαρφωμα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το καλεσμα στου ενστολους καμια διγλωσσια και ανακολουθια δεν εχει. Μιλα καθαρα στη γραμμη της αντικαπιταλιστικης-αντιμονοπωλιακης γραμμης παλης. Ο ορος πατριδα οπως και ο ορος λαος εχουν συγκεκριμεμο ταξικο προσημο οπως προκυπτει απο το συνολο του καλεσματος.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm ρωτησες τη γνωμη εχουνε για τον ΔΣΕ αλλα απαντηση καμμια. Επεσε σιγη ασυρματου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τι να πουνε ρε Παναγιωτη? Αφου συνφωνα με την πολιτικη αναλυση τους ο ΔΣΕ ηταν αριστεριστικη και τυχοδιωκτικη κινηση.
Συμφωνα με τα οσα μας λενε η Βαρκιζα,ο Λιβανος , η Καζερτα ηταν τακτικοι ελιγμοι.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm. εχουνε πραγματικα μεγαλη πλα κα. Θεωρουνε της εγκληματικες συμφω νιες ταχτικο ελιγμο τη στιγμη που ειχαμε το 75% του λαου μαζι μας βγαζουνε τον ΔΣΕ αριστεριστικο λα θος αλλα ειναι υπερ του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΑΛΙΝ Αφου τους βαφτισουνε τροτσκι στες.Δεν υπαρχει λεξη στο λεξιλογιο για αυτους τους ανθρωπους οτι ονομα και να πεις εισαι μεσα ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ratm

Ο ΔΣΕ ήταν η κορύφωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Δε μπορεί να διαχωριστεί από την τακτική του ΕΑΜ γιατί χωρίς αυτή, το ΚΚΕ θα παρέμενε το μικρό, περιθωριακό κόμμα που υπήρξε προπολεμικά, όπως ήθελαν οι Πουλιόπουλοι της εποχής.

Όποιος δε το καταλαβαίνει αυτό είναι είτε πνευματικά λειψός, είτε εμπαθής Πουλιοπουλικός που γυρεύει εκδίκηση για ότι έπαθαν οι πολιτικοί του πρόγονοι από την ΟΠΛΑ.

Από εκεί και έπειτα θεωρώ πως ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ θα είχε σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει αν συνεχίζαμε την ένοπλη πάλη, πριν ακόμα ενισχήσουν οι Άγγλοι την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Από τη στιγμή που επιλέξαμε να μη το κάνουμε η πλάστιγγα έγειρε αποφασιστικά υπέρ του αντιπάλου.

Θεωρώ πως ήταν καθαρά θέμα εκτίμησης, με δεδομένη την απροθυμία της Σοβιετικής Ένωσης να βοηθήσει.

Αν θεωρούσαμε πως έχουμε τις πιθανότητες με το μέρος μας έπρεπε να το κάνουμε νωρίτερα και άρα Λίβανος, Καζέρτα, Βάρκιζα ήταν καθαρή προδοσία.

Αν από την άλλη θεωρούσαμε πως δεν έχουμε πιθανότητες χωρίς τη στήριξη της ΣΕ τότε θα έπρεπε να κάνουμε ότι το ΚΚΙ με πλήρη και ομαλή ένταξη στο αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα, οπότε συμφωνίες τύπου Καζέρτας, Λιβάνου, Βάρκιζας θα ήταν φυσική απόρροια των πραγμάτων, θα έπρεπε όμως να γίνουν έτσι που να εγγυηθούν την όσο το δυνατό ομαλότερη αστικοδημοκρατική πορεία.

Υ.Γ. Άλλη μια αναφορά στο μέτωπο ενάντια στο φασισμό από το Ε(Π)ΑΜ, για όσους θέλουν πρωτογενή πληροφόρηση μακρυά από τη συκοφαντία των Πουλιόπουλων:
https://www.youtube.com/watch?v=3iZA2a3CUwo

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικο.
Ολα μια λαθος εκτιμηση!
Η στρατηγικη μας τελεια!
Και αντε στην Ελλαδα λαθος εκτιμηση. Στην Ιταλια? Στη Γαλλια? Πολλες οι λαθος εκτιμησεις φαινεται....
Ο ΔΣΕ ανεξαρτητα απο το πως αιτιολογουσε το συμπερασμα αυτο. Παλευε για το σοσιαλισμο. Για να γινει ΛΔ η Ελλαδα. Το ΚΚΕ για να φτασει εκει εκανε αποχη απο τις εκλογες του 46. Ειναι τουλαχιστον υποκριτικο να μιλας σημερα για ενδιαμεσα αστικοδημοκρατικα σταδια και διεκδικηδη κυβερνησης και να παριστανεις τον υπερμαχο του ΔΣΕ.

Το ΕΠΑΜ ειναι μια γκρουπα που αναγει το εθνικο σε προτευον εναντι του ταξικου.Και υοθετει θεωριες συνομωσιας με επιχειρηματα τυπου ψεκασμενοι κλπ

ratm

The Catcher in the Rye είπε...

@Κριτίας

Από τη στιγμή που θεωρείς πως το κκε, μέσω του εαμ και του δσε, θα έπρεπε να αντιπαρατεθεί ένοπλα με τους αστούς, προτού επέμβουν οι βρετανοί, κι επίσης θεωρείς πως ο λίβανος, η καζέρτα και η βάρκιζα ήταν λάθη, πώς καταλήγεις στο συμπέρασμα πως το κκε σήμερα πρέπει να μπει σε κυβερνητικά μέτωπα με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας(συριζα) και του οπορτουνισμού(ανταρσυα); Άραγε δε βλέπεις πως με αυτόν τον τρόπο θα θεριέψουν οι αυταπάτες της εργατικής τάξης και όταν οι ψευδαισθήσεις διαλυθούν, θα βρεθούμε σε αντίστοιχα δυσχερή θέση όπως μετά το λίβανο(σε πολύ διαφορετικές συνθήκες φυσικά); Το αστικό κράτος ή το τσακίζεις όταν σου δοθεί η ευκαιρία ή αυτή η ευκαιρία χάνεται, και αφού χαθεί, σε τσακίζουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές.

Επίσης, τα λογοπαίγνια με το εαμ και το επαμ δεν πείθουν ούτε παιδιά του δημοτικού. Το επαμ ούτε ταξική ανάλυση κάνει, ούτε στρατηγική έχει το σοσιαλισμό, ούτε πατάει στην εργατική τάξη όπως το εαμ.

Ανώνυμος είπε...

2Ος ΤΟΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1949 1968 σελ.619 Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΔΙΩΞΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΖΕΡΤΑΣ απο την εισηγηση του Γ.ΣΙΑΝΤΟΥ ΣΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ. 3η συνδιασκεψη ΚΚΕ 10 14 οκτωβρη 1950 σελ.32 με χρι 47 εισηγηση Ν.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΗΣ ΔΙΔΑ ΓΜΑΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ. αποσπασμα. για μενα δεν υπηρχε καμμια αμφιβολια οτι μεσα σε τοσο ευνο ικες συνθη κες που δημιουργησε για την χωρα μας ο ΔΠΠ με την νικη της ΕΣΣΔ η νικη μας ητανε δυνατη και σε περι πτωση αντιπαραθεσης με τους αγγλους σελ.34 Ν.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ. τρο τσκιστης λοιπον ο Ν.Ζ και ο ΣΤΑΛΙΝ και μαλιστα ο δευτερος απροθυμος να βοηθηση το 1944 αλλα προθυμος το 1946.η ξεφτιλα και η γελιοποιη ση των οπορτουνιστων εχει σπασει τα κοντερ προκειμενου παση θυσια να σωθει ο καπιταλισμος απο την κριση του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ