Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Για τις εκλογές της τοπικής διοίκησης



Αν πάρουμε το θέμα μας από την άποψη των συσχετισμών, οι δημοτικές περιφερειακές εκλογές σε δύο βδομάδες θα δώσουν τον τόνο εν όψει των ευρωεκλογών, καθορίζοντας ίσως κάτι παραπάνω από το κομμάτι των εντυπώσεων. Πιθανόν να αποτυπωθεί δηλ η αδυναμία του σύριζα να αξιοποιήσει σε όλα τα επίπεδα τους μηχανισμούς του παλιού πασόκ, που εκτός από την αποτελεσματικότητά τους, διατηρούν και μια σχετική αυτονομία· η προσπάθεια της παραδοσιακής κεντροαριστεράς (η σοσιαλδημοκρατία δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο ιστορικά, αλλά ατονεί και ως όρος πλέον) να κρύψει την κατάρρευσή της πίσω από κάποιες λίγες περιφέρειες, μερικούς κερδισμένους δήμους και την κίνηση των πέντε (καμίνης, μπουτάρης, κτλ)· και η αγωνία της κυβέρνησης να κρύψει τι δικό της πρόσωπο πίσω από λαμπερές προσωπικότητες και να αποπολιτικοποιήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά μια εκλογική μάχη, προκειμένου να επιβιώσει η ίδια πολιτικά, με πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη.



Θα ‘χει επίσης ενδιαφέρον να δούμε αν η ανταρσύα θα μπορέσει να τσιμπήσει ένα ποσοστό που θα της δώσει ώθηση για επανεκκίνηση και θα δικαιολογεί την οικονομική αιμορραγία για τη συμμετοχή της στις περιφερειακές, αξιοποιώντας κατά περιφέρειες (πχ πελοπόννησος) και την πιθανή, «υπόγεια» πριμοδότηση από τη δυσαρέσκεια της αριστερής πλατφόρμας για κάποιους υποψηφίους του σύριζα, που τους φορτώθηκε με συμψηφισμούς, εν είδει προσφοράς: ένας βουδούρης για κάθε καριπίδη που κόπηκε, ένας μπενέτος στο αιγαίο, για κάθε σαμπίχα από τη θράκη κι ένας αρσένης για κάθε βαρουφάκη –που συμψηφίστηκε με το λαπαβίτσα. Θα δούμε το «δημοκρατικό τόξο» να θριαμβεύει απέναντι στους νεοναζί υποψηφίους, που μπορεί να βρεθούν στο δεύτερο γύρο. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν κι οι λογής-λογής βλαχοδήμαρχοι, απέναντι στη νέα κατάσταση και την προοπτική της κυβερνώσας αριστεράς.



Και φυσικά θα δούμε τι θα κάνει το κκε. Αν θα καταφέρει δηλ να διεκδικήσει κανένα δήμο και βασικά αν θα συγκεντρώσει ένα αντίστοιχα καλό πανελλαδικό ποσοστό στις περιφέρειες, με το 11 παρά κάτι του 10’. Αν και λόγω της ιδιαιτερότητας των διπλών συνεχόμενων εκλογών και των εκβιαστικών διλημμάτων, που αναμένεται να ενισχυθούν εν όψει της δεύτερης κυριακής των ευρωεκλογών, δεν αποκλείεται να έχουμε σε μικρογραφία μια επανάληψη του σκηνικού του 12’ με τη μεγάλη διασπορά ψήφων στον πρώτο γύρο, τον ενισχυμένο διπολισμό στο δεύτερο και το σύριζα να λεηλατεί ό,τι υπάρχει στα αριστερά του, σαν το νέο πασόκ που είναι –ή θέλει να γίνει. Και θα είναι πιο εύκολο έτσι για όσους αμφιταλαντεύονται, να μοιράσουν τις ψήφους τους, για να τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους και το «ραντεβού με την ιστορία».



Αυτή πάντως είναι η λιγότερο σημαντική ίσως παράμετρος των εκλογών, καθώς ο καλλικράτης έχει μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε ένα είδος τοπικής διοίκησης, όπως την χαρακτηρίζει το κόμμα στα ντοκουμέντα του τα τελευταία χρόνια. Και μετατρέπει τους δήμους σε μακρύ χέρι του κράτους, το οποίο περνάει μια σειρά αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις: απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, αξιολόγηση, ενοικίαση ωφελούμενων που είναι φτηνοί, ευέλικτοι κι εκμεταλλεύσιμοι, χωρίς δικαιώματα, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, κοκ.



Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το κλείσιμο της κάνουλας από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργούν ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο με συγκεκριμένες επιλογές, αν θέλει να βρει τα απαιτούμενα χρήματα: να αυξήσει τους φόρους και τα δημοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, να γεμίσει την πόλη παρκόμετρα (τάση που αναχαιτίστηκε εν μέρει με την παύση της δημοτικής αστυνομίας ελέω μνημονίου), να τσακίσουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των δημοτικών υπαλλήλων, να γενικεύσουν τα πεντάμηνα προγράμματα με τους ωφελούμενους των 490 ευρώ, τις εργολαίες με τις εταιρίες που ξεζουμίζουν τις καθαρίστριες, τις συμφωνίες με ιδιώτες, χορηγούς και καπιταλιστές, την αξιοποίηση κονδυλίων από τα εσπα, που έχουν συγκεκριμένα κριτήρια, επιδιώξεις και τρόπους εφαρμογής.



Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι σε κάποιο δήμο η λαϊκή συσπείρωση (λασυ) καταφέρει να περάσει τις συμπληγάδες, να διεκδικήσει και να πάρει ένα δήμο, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: τι περιθώρια θα έχει ο δήμαρχος κι ο συνδυασμός του, για να ασκήσει μια γνήσια φιλολαϊκή πολιτική προς όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενός δήμου; Δεν είναι τυχαίο ίσως πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μικρότερης κλίμακας βέβαια, το παμε καλεί πχ όσους λιγοστούς διευθυντές συσπειρώνονται στις γραμμές του να παραιτηθούν από το αξίωμά τους και να αρνηθούν να εφαρμόσουν την αξιολόγηση, που είναι μία μόνο πτυχή της κυρίαρχης πολιτικής –πόσο μάλλον ένας δήμαρχος, που καλείται να την προωθήσει συνολικά σε μια σειρά τομείς και σε ευρύτατη κλίμακα. {Αυτό ακριβώς το σημείο εξάλλου έπιασαν στον αέρα διάφορα αστικά επιτελεία, που έσπευσαν να αποφανθούν πως το κκε δε θέλει τάχα να βγάλει πραγματικά δήμαρχο και διαχειριστεί μια «καυτή, αυτοδιοικητική πατάτα»}



Για να το θέσω διαφορετικά: αν οι δήμοι γίνονται το μακρύ χέρι του κράτος κι εφόσον το κόμμα έχει διαμορφώσει μια σαφή αντίληψη για τα όρια και τις δυνατότητες μιας προοδευτικής διακυβέρνησης –σε κάθε πιθανή παραλλαγή και με όποιο όνομα και αν καμουφλάρεται- και της χρησιμοποίησης των οργάνων του αστικού κράτους, της «έτοιμης αστικής κρατικής μηχανής» για τους δικούς μας σκοπούς, εύλογα αυτό επεκτείνεται και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά κάτι στο δοσμένο πλαίσιο. Γι’ αυτό το κάλεσμα του κόμματος εν όψει των δ-π εκλογών δίνει βάρος στη συγκρότηση μιας ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης με άξονα τα ψηφοδέλτια της λασυ. Και αυτό ακριβώς θα είναι οι δυνάμεις μας, αντιπολίτευση δηλ στο αστικό κράτος και τις επιδιώξεις του, ακόμα κι αν αναδειχθούν από το λαό επικεφαλής στη διοίκηση ενός δήμου.



Πέραν αυτού του γενικού πλαισίου, υπάρχουν δύο ακόμα σημεία καίριας σημασίας. Το πρώτο είναι η λειτουργία της κάθε δημοτικής κίνησης (είτε βρίσκεται στην κεφαλή της διοίκησης είτε όχι), που πρέπει να συντονίσει το βήμα της με την τοπική λαϊκή επιτροπή και να αλληλοβοηθηθούν στην αναβάθμιση της δράσης τους: να ενεργοποιήσουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα, να κατακτήσουν συλλογικές διαδικασίες, διοργανώνοντας συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, με δυο λόγια να προχωρήσουν τη δουλειά μας στο κρίσιμο μέτωπο της οργάνωσης του εργατόκοσμου στις λαϊκές συνοικίες.



Το δεύτερο σημείο είναι μια κριτική εξέταση θετικών κι αρνητικών στιγμών από την αυτοδιοικητική πείρα και τα συσσωρευμένα παραδείγματα του παρελθόντος. Είτε αυτή αφορά κάποιες αποτυχημένες συνεργασίες με παράγοντες που είχαν προσωπικές βλέψεις και μας χρησιμοποίησαν για να χτίσουν την πολιτική τους καριέρα· είτε αφορά τη σύγκρουση δημοτικών μας αρχών με τους πράσινους επικεφαλής συλλόγων εργαζομένων, που εξυπηρετούσαν δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες, για να μας υπονομεύσουν· είτε αφορά στον αντίποδα το πολύ θετικό έργο που άφησαν πίσω τους στα χρόνια της μεταπολίτευσης κάποιοι κομμουνιστές δήμαρχοι, που τους μνημονεύουν μέχρι σήμερα οι δημότες κι οι λίγο παλιότεροι που τους πρόλαβαν. Όσο κι αν έχει αλλάξει ριζικά το πλαίσιο λειτουργίας κι οι δυνατότητες ελιγμών για τις δημοτικές αρχές, οι περιπτώσεις αυτές δίνουν ένα γενικό μπούσουλα για το πώς μπορεί να διαφέρει ουσιαστικά στην πράξη μια κόκκινη δημοτική αρχή. Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο για τους δήμους στους οποίους θα επικρατήσει η λασυ στο δεύτερο γύρο και θα βρεθεί επικεφαλής της διοίκησης.

55 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι χειρότερες εκλογές οι τοπικές. Πολύ λαμογιά. Ως επί το πλήστον οι μεν μπαίνουν στα σπίτια και πιέζουν τα κάκαλα των ψηφοφόρων για ένα ρουσφέτι. και οι δε μπαίνουν στα σπίτια και λένε από το ΚΚΕ είμαστε για να κλέψουν κόσμο δικό μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω πάει για ήττα πανελλαδική με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ενώ εμείς κρατάμε δυνάμεις εκεί στα δυτικά και υπάρχει περίπτωση να γίνει το μπαμ κάπου στον δεύτερο γύρο.
Να πώ επίσης ότι στην Λευκάδα κατεβάζουμε εμείς ένα ώραιο μωράκι που συσπειρώνει κόσμο όχι μόνο για την ταξική της ομιλία....

Αναυδος είπε...

ο μαρινακης θα ψηφιζε δριτσα στον πειραια !!! για να δουμε αν θα αναπαρχαθει η ειδηση αυτη και αν ο συριζα θα κατηγορηθει για σκυλακι των εφοπλιστων

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=287179&catid=9

Ανώνυμος είπε...

η μεθοδος της βενταλιας χρησιμοποιειτε κατα κορον το χαρακτιρηστικο σ αυτες της εκλογες ειναι η πληθωρα{ ανεξαρτητων συνδυασμων}εχει γεμισει ο ντουνιας με υποψηφιους ειδικα στα χωρια οι μισοι καλουνται να ψηφισουν τους αλλους μισους μπατζανακια ξαδερφια αντε να βρεις ψηφο για εμας...αγροτης

Ανώνυμος είπε...

τσ τσ τσ τσ...
Προβοκάτορας και στενόμυαλος είσαι Άναυδε

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. μεχρι τωρα πηγαμε καλα την συζητηση αλλα βλεπω αρχιζεις να χα νεις την ψυχραιμια σου και αποκαλυ πτεσαι ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μα είναι πράγματα αυτά. Αν είναι δυαντόν. Ο Μαρινάκης τον Δρίτσα...... Αισχρά ψέματα......

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Μεγάλος αντιφασίστας ο Μαρινάκης πάντως, αν δεν κατέβαινε στον Πειραιά, η χρυσή αυγή θα έπαιρνε πάνω από 15% και τώρα αμφιβάλω αν θα την δούμε στην καταμέτρηση. Να τα λέμε αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Ζαχαρία

Ψυχραιμία με τους δευτερους γύρους΄
Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας στις εκλογες, δηλαδή να πάρουμε δήμους αλλά να ενισχυθεί η λογική του ΚΚΕ.
Τον ΣΥΡΙΖΑ που τον είδες να πηγαίνει για συνολική πανελλαδική ήττα? Η εκτιμηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για νέα σοσιαλδημοκρατία, νεο ΠΑΣΟΚ και τα ρεστα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τον αποσύρουν αλλά η ασυικη τάξη θα τον υποστηριξει.
Αισιοδοξία να έχουμε για το αποτέλεσμα του ΚΚΕ στις εκλογές αλλά όχι κοινοβουλευτικές αυταπάτες σ/φοι. Το ψυφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι βαρύ, πρέπει να πηδήσει πολλά χαντάκια κάποιος για να μας ψηφίσει.

Μαγιακοφσκι

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση ότι στον Πειραία πέζεται παιχνίδι στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότιτον Μώραλη στηρίζουν γνωστά στελέχη της ΝΔ φανερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει βλακείες και τρώγονται από μόνοι τους. Στην Αμαλιάδα υπήρχε το κείμενο με την αποχώρηση κάποιων, στην Ικαρία αλληλοβρίζονται και σε μία περιοχή στο λεκανοπέδιο η νεολαία τους θα στηρίξει ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα. Γνώμη μου είναι ότι στις δημοτικές δεν θα πάνε καλά και ότι η ΝΔ πέρνει κεφάλι. Θα δούμε αν όντως έχω σωστή κρίση.
Στις σημερινές συνθήκες υπάρχει πόσοι άνθρωπος που θα στηρίξει το Κόμμα και δεν είναι κερδισμένος; Όλο και κάποιος θα υπάρχει αλλά μειοψηφία είναι. Δεν είναι ότι έχουμε και ρεύμα. Πρέπει έχεις γερό στομάχι για να το ρίξεις το σφυροδρέπανο σήμερα

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ όπως ξέρουμε όλοι, ως το '90 είχε να δείξει ένα τεράστιο έργο στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Από τη δεκαετία του '50 με τον Μαρίνο Κοσκινά στη Δραπετσώνα, τον Μισαηλίδη στο Κερατσίνι και τόσους άλλους που σήμερα τα ονοματά τους είναι κεντρικοί δρόμοι και πλατείες.
Ηταν όλοι τους αγωνιστές και έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για την πόλη και το χωριό τους.
Μετά το '90, και τις δύο διασπάσεις, το ΚΚΕ έχασε όπως ήταν λογικό μεγάλο κομμάτι της δύναμής του στην Τ.Α. και όσοι δήμοι παρέμειναν "κοκκινοι", επικράτησε βασικά η ανικανότητα και η μετριότητα. Ποιός θέλει να θυμάται τον Μπενετάτο στη Νίκαια ή τον Πατσιλινάκο.

Βέβαια, οι εποχές άλλαξαν. Πράγματι οι τοπικές εκλογές είναι οι χειρότερες, οι υποψήφιοι είναι μετριότατοι, και δεν μπορούμε να μιλάμε καν για τοπική αυτοδιοίκηση.

Ζαχαρία Αποστόλου, ο Μαρινάκης δεν σχετίζεται άμεσα με τη ΝΔ. Αν τον περιστοιχίζουν διάφορα στελέχη και υπουργοί της ΝΔ, είναι γιατί η ΝΔ θα διαλυθεί μετα τις εκλογές και βρίσκονται ήδη προς αναζήτηση στέγης.

Να μην ξεχναμε ότι ο Μαρινάκης ήταν και είναι βασικός χρηματοδότης της Χρυσης Αυγής. Ήδη η Θύρα 7 έχει γεμίσει φασίστες.

"Νίκος Κιτσίκης"


Ανώνυμος είπε...

10.33 Επειδη εχεις επιλεκτικη μνημη να σου την φρεσκαρω λιγο. ολοι θε λουνε να θυμουνται και το μπενετατο και τον πατσιλινακο. Γιατι ξεχασες απο την μνημη σου τα αστερια σαραφο γλου λογοθετη κορτζιδη σκοτεινιωτη τη επιλεκτικη μνημη ειναι αυτη μηπως πονας πουθενα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

10.33 κανε μας και μια περιγραφη για το τη εκανε ο λογοθετης μετα την ΚΟΚ ΚΙΝΙΑ στον πειραια 90 με 94 0ταν βγη κε δημαρχος σε συνεργασια ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥ ΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ελπιζω να σου φρεσκαρισα την μνημη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

O Λογοθέτης άφησε σπουδαίο έργο στη Νίκαια που αποτελεί ακόμα και σήμερα πεδίο μελέτης. Ανεξάρτητα από τί πορεία είχε κατοπινά, δεν μπορούμε να τον μηδενίσουμε επειδή έτσι μας συμφερει.
Για τον Σαράφογλου δεν γνωρίζω πολλά. Όμως ο Μπεαζόγλου (Δραπετσώνα) άφησε πολύ σπουδαίο έργο αναλογικά για το χρόνο θητείας του. Από το επιτελείο του προήλθε η πρωτοποριακή λύση της χάραξης της λεωφόρου Πειραιά-Σχιστού κόντρα στην χάραξη του ΥΠΕΧΩΔΕ που ήθελε τον άξονα να περνά μέσα από την κατοικία. Επίσης απαλλοτρίωσε η αγόρας εκτάσεις παλιών εργοστασίων με σκοπό μελλοντική χρήση πρασίνου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ να σου φρεσκάρω εγώ τη μνήμη καλύτερα. Να σου θυμίσω ποιοι σημερινοί "επαναστάτες" που σχεδιάζουν στα ουζερί την σοσιαλιστική επανάσταση, εμπνεύστηκαν ή στήριξαν στην συνεργασία ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές του 1990;

Δεν θέλεις να μάθεις καλύτερα...

"Νίκος Κιτσίκης"

Ανώνυμος είπε...

10.33 Αληθεια εσυ με την επιλεκτικη μνημη γιατι στον ΠΕΙΡΑΙΑ στης δημο τικες του 1986 παραμεριστηκε ο Δ.ΣΑΛΠΕΑΣ Και κατεβασαμε τον ουρανο κατεβατο ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟ ητανε η εποχη που βγαλαμε και την εφημεριδα ΠΡΩΤΗ για να προβαλη την μεγαλη αριστερα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

12.49 εσυ ξεκινησες με επιλεκτικη μνημη και εγω σου φρεκαρισα λιγο τα γεγονοτα τα οποια τα εχω ζηση ολα. τα προβληματα ξεκινανε απο το οτι δεν επρεπε να ειχαμε συνεργαστει με την ΕΑΡ στην λογικη των ΜΕΤΩΠΩΝ. εγω για αλλους ρωτησα εσυ για τον μπεαζο γλου απαντησες σε καταλαβαινω τη προ σπαθεις να αποφυγεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

G.T. είπε...

Στο "έθνος" που πήρα για το αστερίξ διάβασα ότι στην Πάτρα ο Πελετίδης μάλλον θα βγει πρώτος στον α γύρο και πάει για δευτερο. Θα χει ενδιαφέρων να κερδίσει το ΚΚΕ ένα δήμο σαν την Πάτρα. Γενικότερα πιστεύω ότι τα αποτελέσματα στις περιφερειακές και δημοτικές θα ναι πεσμένα και ίσως αυτό φρενάρει την άνοδο στις ευρωεκλογές.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ υποφέρεις από Αλτσχάιμερ?

Το 1986 ΔΕΝ υπηρχε ενιαίος ΣΥΝ, δεν είχε γίνει ακόμα η προσέγγιση ΚΚΕ-ΕΑΡ και στις δημοτικές εκλογες το ΚΚΕ συνεργάστηκε με "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ (Νέστωρ, Κατριβάνος, Νικολινάκος κτλ)

Ανώνυμος είπε...

το προηγούμενο σχόλιο έχει υπογραφή "Νίκος Κιτσίκης"

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζοντας στο ύφος της πρώτης μου ανάρτησης , έχω να σου δηλώσω ¨Κιτσίκη¨ ότι τον Μπενετάτο τον θυμάμαι για την κόρη του. Τώρα ποιόν κατεβάζουμε στη Νίκαια;

Ανώνυμος είπε...

Ρε Παναγιωτη,βαλε κανενα κεφαλαιο γραμμα,κανενα κομμα κλπ

Παπουτσωμενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

2.26 εσυ εχεις αμνησια και επιλεκτι κη μνημη μας τα ειπες ολα καλα με τους δημαρχους πριν το 1991 εκτος απο αυτους που εμειναν στο ΚΚΕ μετα και μολις σε ρωταω για συγκεκριμενα ονοματα το γυρνας στο ζε ιμπεκικο ασφαλως και δεν ειχε γινει ο συνασπισμος το 1986 γινοτανε ομως η προεργασια μαζεψαμε ολη την σαβουρα απο το Πασοκ και ειμασταν ειδη στην ΠΕΡΕΣΤ ΡΟ ΙΚΑ Αλλωστε το δανειο για τα γραφεια της ΕΑΡ στην κουμουνδουρου το 1988 πριν γινει ο συνασπισμος πληρωθηκε απο το ΚΚΕ για αυτο σου λεω υπαρχουνε ραματα για την γουνα σας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΤΟΣ οτι και να πεις εχεις δικιο αλλα σε αυτο το θεμα δεν ειμαι καθο λου καλος ζητω συγνωμη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@Ζαχαρία
Γιατί, τί ήταν η κόρη του Μπενετάτου; Δεν την έχω ακουστά.

Εξαιρετικό έργο άφησαν επίσης ο αείμνηστος Δ. Κιντής (Ηλιούπολη) και ο Λιάρος (Ζεφύρι) απαλλοτριώνοντας απο τους τότε μεγαλοκτηματίες, μεγάλες εκτάσεις προς όφελος των Δήμων που έγιναν αργότερα πάρκα, σχολεία κτλ.

"Νϊκος Κιτσίκης"

Ανώνυμος είπε...

Άρες-μάρες-κουκουνάρες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. Δεν είναι καλύτερα να σκέφτεσαι πριν πιάσεις το πληκτρολόγιο?
Και φυσικά δεν είχε ξεκινήσει καμία προεργασία για την συγκλιση ΚΚΕ-ΕΑΡ. Δεν είχε γίνει καν το 12ο Συνέδριο.
Αντίθετα το ΚΚΕ του 1985-86 είχε (για την έως τότε πορεία του) αρκετά αριστερή γραμμή λόγω του "σταθεροποιητικού" προγράμματος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του πραξικοπήματος στη ΓΣΕΕ που μεθόδευσε.

Το που κολλάει το δάνειο της ΕΑΡ, ο θεός και η ψυχή σου. Απλά πρέπει σε κάθε σχολιό σου (μα σε κάθε!) να πετάς την ΕΑΡ, τον ΣΥΝ, τους οπορτουνιστές και τα ρέστα και όποιον πάρει ο χάρος.

"Νίκος Κιτσίκης"

Ανώνυμος είπε...

Είναι ωραίο μωράκι

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Παναγιώτη, προσπάθησε σε παρακαλώ να συμπυκνώνεις τη σκέψη σου σε λιγότερα σχόλια και να μην υπερβαίνεις τα πέντε σε καθημερινή βάση. Καταλήγεις να τρολάρεις τα ίδια τα λεγόμενά σου με αυτόν τον τρόπο. Και δεν είναι δική μου δουλειά να σε λογοκρίνω, όταν ξεπερνάς τα όρια.

ΝΚ, εκτός από το ψιλοπροβοκατόρικο ψευδώνυμό σου και τα άλλα τρομερά ενδιαφέροντα που αποφαίνεσαι περί μετριοτήτων, είναι η δεύτερη ανάρτηση, όπου δεν ενδιαφέρεσαι να πεις απλώς μια άποψη αλλά μονοπωλείς τη συζήτηση και πετάς την μπάλα στην κερκίδα με όποιον τσιμπήσει. Τρίτη φορά το ίδιο έργο δεν πρόκειται να το ξαναδούμε, στο λέω καθαρά από τώρα, να είμαστε εξηγημένοι. Αν συνεχίσεις το ίδιο βιολί, θα βλέπεις τα σχόλιά σου δημοσιευμένα με μια-δυο μέρες καθυστέρηση. Έτσι θα προχωράει κι η συζήτηση, χωρίς προβλήματα και θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.

GT, έχω την ίδια ακριβώς εικόνα, αύριο πιθανότατα θα υπάρξει μια ανάρτηση ειδικά για την πάτρα και την περιφέρεια της δυτ. ελλάδας.

Ανώνυμος είπε...

Απολιθωμα δεκτη η παρατηρηση σε ευχα ριστω. Ν.Κ Αρες μαρες κουκουναρες ισχυει για εσενα που μπηκες εδω να προβοκαρεις ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟ ΚΑΙ ΜΠΕΝΕΤΑ ΤΟ που εμειναν στο ΚΚΕ και για ολα τα υπολοιπα μουγκα. το ποσο αριστερη ητανε η πολιτικη τοτε το ζησαμε στο πετσι μας. το οτι δεν ειχε γινει το 12ο δεν σημαινει κατι. ολοκληρη την δεκαετια φραξιονισμο κανατε και ετοι μαζατε τα χαλια που ακολουθησαν Να θυμασαι ενα πραγμα εσυ και οι φιλοι σου Το ΚΚΕ σε εκεινη την τραγικη κατασταση δεν γυρισει ξανα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν θελω να σχολιασω τα διαφορα προβοκατορικα για μετριοτητες. Ετσι και αλλιως ο ορος μετριοτητα για εναν κομμουνιστη δημαρχο δειχνει αστικο κριτηριο. Λες και ο δημαρχος εκλεγμενος με το ΚΚΕ κανει οτι αυτος θελει και οχι οτι αποφασιχει το κομμα. Απλα θα αναφερω 1 την περιπτωση του μακαριτη του Τεγου στην Καρδιτσα που ηταν εξαιρετικος δημαρχος και για να μην εκλεγει σε τριτη θητεια χρειαστηκε να επιστρατευθει καθε μεσο στο δευτερο γυρο στον διευρυμενο καλλικατρικο δημο της Καρδιτσας. (Τα γυρω χωρια εδωσαν τον δημο στο ΠΑΣΟΚ) και 2 στον Μπενετατο που εκλεχθηκε 2 φορες στη Νικαια και εχασε οταν αυτη εγινε 1 δημος με το Ρεντη. Ο Μπενετατος κρατησε στο δημο ολες τις αθλητικες εγκαταστασεις που ειχαν γινει για τους ολυμπιακους αγωνες παρα τους εκβιασμους και τις πιεσεις. Επισης στοχοποιηθηκε απο τις κυβερνησεις που εκαψαν καθε χρηματοδοτηση επειδη αρνηθηκε να κανει απολυσεις και ετσι εφτασαν το δημο να χρωστα δεδουλευμενα κατι που το πασοκικο σωματειο το χρεωσε στο Μπενετατο που οργανωνε κινιτοποιησεις και διεκδικουσε τα χρηματα που παρανομως δεν εδινε το κρατος στο δημο Νικαιας. Τελος πολεμηθηκε απο το ΣΚΑΙ και τον Ππρτοσαλτε που παρεα με ΜΚΟ πηγαινανε δηθεν και καθαριζανε το αλσος του δημου που ο κακος δημαρχος ειχε βρωμικο κατι που ασφαλως ηταν ψεμα και τα ρεπορταζ στημενα.
Αυτες ηταν οι απο τις "μετριοτητες".

ratm

Ανώνυμος είπε...

Νταξει,ο μπενετατος θα εχανε και χωρις την συνενωση των δημων,πολεμηθηκε αρκετα απο πολυ κοσμο.Για τον πατσιλινακο δεν πολυθυμαμαι,η τωρινη κατασταση παντως στο δημο περαματος δεν ειναι και ιδιαιτερα ενθαρρυντικη.Ελπιδες για δευτερο γυρο υπαρχουν σε πετρουπολη (αν και δυσκολο να ξαναβγει δημαρχος κκε),περιστερι (αν υπαρξει δευτερος γυρος),λιοσια,χαιδαρι,νικαια,κορυδαλλο.Αιγαλεω με τιποτα,αγια βαρβαρα εχει ελπιδες,κερατσινι παρα πολυ δυσκολο,αγιους-καματερο δεν εχω ιδεα.Θα ειναι γκαστρωμενη η καλπη στις δημοτικες στα δυτικα.

zam

Ανώνυμος είπε...

Στο Καματερό αν ήταν ο δήμος μόνος του τον χτυπάγαμε άνετα. Είναι εργατούπολη με πολύ παράδοση ΚΚΕ και με έντονο στοιχείο τους βιομηχανικούς εργάτες παρακαλώ. Παρόλα αυτά οι Ανάργυροι, μετά την καλικρατική ένωση μας τον φορέσανε και ήταν και ένας λόγος που ενώθηκαν αυτές οι 2 περιοχές,ενώ κανονικά οι Ανάργυροι από όποια άποψη και αν το δεις θα έπρεπε να ενωθούν με το Ιλιον. Δύσκολα πάμε δεύτερο γύρο εκεί νομίζω αλλά θα πάρουμε ένα πολύ καλό ποσοστό.

Ανώνυμος είπε...

μπρεζνιεφικό απολίθωμα συγγνώμη. Έγω είμαι αυτός που τσιμπάει με τις κουκουνάρες του Παναγιώτη και αντί να πω αυτό που θέλω κάθομαι και του απαντώ.

Όχι ratm η μετριότητα δεν είναι (μόνο) αστικό κριτήριο. Λειτουργεί και ως ένα μέτρο σύγκρισης.
Πχ ο Μπενετάτος ήταν αφόρητα μέτριος μπροστά στον Λογοθέτη, πως να το κάνουμε, όσο και αν ο δεύτερος πήρε τον δρόμο που πήρε, (αν και δέχτηκε και κάποιες άδικες επιθέσεις).
Ο Μπενετάτος,κατα γενική ομολογία τα έκανε τόσο "μαντάρα" που χάθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων του και δεν φταίει μόνο η -δεδομένη- αστική προπαγάνδα.
Ο Πατσιλινάκος πάλι δεν άφησε τίποτα. Το κύριο ζήτημα του Περάματος, τα "καζάνια" έμειναν στη θέση τους παρά κάποιες αόριστες υποσχέσεις για "μετεγκατάσταση". Ένα URBAN που διαχειρίστηκε μούσκεμα τα έκανε και εκεί με αποτέλεσμα να τρελάνουν τον Δήμο Περάματος στα πρόστιμα και στα δικαστήρια.

Να πω ακόμα (επειδή κάποιοι νομίζουν ότι τη δεκαετία του '80 το ΚΚΕ περίπου ...συγκυβερνούσε και όλα ήταν μέλι-γάλα ενώ τώρα πέφτουν να μας φάνε) ότι τότε ακόμα και οι δημοτικές-κοινοτικές εκλογές ήταν πολύ πολωμένες, εν αντιθέσει με σήμερα.
Και τότε υπήρχαν αστοί και αστικά μέσα.

Το ηθικό πλεονέκτημα όμως (οι περισσότεροι δήμαρχοι ήταν προδικτατορικοί αγωνιστές με εξαίρεση το φαινόμενο Λογοθέτης που πριν κλείσει τα 30 εκλέχτηκε δήμαρχος), το έργο που είχαν να επιδείξουν και η παρουσία ισχυρου αυτοδιοικητικού κινήματος και κινημάτων γειτονιάς έδινε τον παλμό και λειτουργούσε ως ασπίδα στις συκοφαντίες που και τότε οργίαζαν. Μετρούσε και το γεγονός ότι ήταν σχεδόν όλοι, προσωπικότητες, μάγευαν το λαό. Δεν μπορούσε κανείς να τους προσάψει τίποτα.

Να θυμίσω στους παλιότερους ότι οι δημοτικές του 86 έγιναν σε κλίμα μεγαλης πόλωσης ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με το Κόμμα να πετυχαίνει τα καλύτερα ποσοστά του μεταπολιτευτικά στην Τ.Α.

Πάντως ρατμ για τον Τέγο έχεις δίκιο. Έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα.

"Νίκος Κιτσίκης"

Αναυδος είπε...

Ελεος με τις ακροβασιες του κάθε κιτσικη
Η ΤΑ τα τελευταια 20 χρονια δεν είναι ιδια με την ΤΑ της δεκαετιας του 70 και 80 Μια σειρα αρμοδιοτητες εχουν περασει από την κεντρικη διοικηση στου δημους καθως και μια σειρα από φοροι Σημερα η ΤΑ δεν διεκδικει αλλα διοικει αποτελει έναν βραχιονα του αστικου κρατους συνεπως ενας κομμουνιστης δημαρχος σημερα αδυνατει να παιξει το ρολο που επαιξαν πριν από 2-50 χρονια οι παλαιοτεροι κομμουνιστες δημαρχοι.
Καμμια συγκριση δεν μπορει να γινει γιατι τοτε διεκδικουσαν ενώ σημερα πρεπει να διοικησουν και να διαχειριστουν

Καλοι και αγιοι οι παλιοι δημαρχοι που υποστηριξε το ΚΚΕ καλοι και αγιοι και οι σημερινοι ολοι τους ταγμενοι στην υπηρεσια των συμφεροντων της εργατικης ταξης

Ο παπαρολογος στην περιπτωση αυτή είναι ο κιτσικης που προσπαθει να μυθοποιησει ένα παρελθον για να θαψει ένα παρον

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε περίπου συμφωνώ μαζί σου και είναι το θέμα που σκόπευα να αναπτύξω. Πράγματι τα τελευταία 5-6 χρόνια η Τ.Α.ούτε τοπική είναι ούτε αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι μια υποχρεωτική κατάσταση που προέρχεται από τις Βρυξέλλες.
Άλλως τε, για "Ευρώπη των περιφερειών" κάνουν λόγο και όχι για ευρώπη των κρατών-μελών.

Οπότε δεν βλέπεις μια αντίφαση ανάμεσα στην διακυρηγμένη από το ΚΚΕ -και σωστά- εργατική λαϊκή αντιπολίτευση και την προσπάθεια εκλογής "κόκκινων" δημάρχων;;;

Ο αυριανός δήμαρχος θα εισπράττει φορους, θα έχει αυξημένη ευθύνη για τομείς όπως η παιδεία, η υγεία κτλ. Ο κίνδυνος χρεωκοπίας θα είναι πολύ αυξημένος και για να αποτραπεί θα μπορούν να αυξάνονται οι φόροι. Να θυμηθούμε ακόμα και το παράδειγμα της Καλιφόρνια, του 5ου πλουσιότερου μέρους στον πλανήτη που επίσημα χρεωκόπησε.
Πως θα ανταπεξέλθει ένας κομμουνιστής δήμαρχος;

"Νίκος Κιτσίκης"

Ανώνυμος είπε...

Ν.Κ Το ΚΚΕ Παλευει για ισχυρη λα ικη αντιπολιτευση παντου για αυτο και καλει τον λαο να ψηφισει και στους δημους ΛΑ.ΣΥ για να παλεψουμε εναντια στα μετρα να καθυστερησουμε οτι μπορουμε και να δημιουργησουμε τις προ υποθεσεις για αλλη εξουσια Σε αυτη ακριβως την λογικη θα ειναι και ο κομμουνιστης δημαρχος θα μπει επικεφαλης της λα ικης επιτροπης για διεκδικηση λυσεων στο καθε προβημα θα εξηγη στον λαο την φυση της τοπικης διοικησης οτι δεν υπα ρχουνε ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΝΗΣΙΔΕΣ και οτι το προβλημα λυνετε με αλλη εξουσια Με αυτη την λογικη διεκδι κουμε την ψηφο του λαου για την εκλογη δημαρχων παντου. Και οπου δεν ειμαστε σε δευτερο γυρο ριχνου με ξανα στην καλπη τα ψηφοδελτια του ΚΚΕ Χωρις να μπαινουμε στην δικομματικη κοκορομαχια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

anonymous anonymous είπε...

"Πώς θα ανταπεξέλθει ο κομμουνιστής δήμαρχος;" ρωτά δήθεν αθώα, ο προβοκάτορας που λερώνει το όνομα ενός σπουδαίου κομμουνιστή. Να σού πω εγώ κύριε. Το ερώτημα που θέτεις είναι ΛΑΘΟΣ. Αν κάποιος κομμουνιστής εκλεγεί δήμαρχος, δεν μαζεύει φόρους. Αυτό που κάνει είναι να οργανώνει την ταξική πάλη στα όρια του δήμου του σε συνεννόηση με τις ΚΟΒ του δήμου, τις λαϊκές επιτροπές, το ΠΑΜΕ και τις άλλες οργανώσεις της λαϊκής συμμαχίας.

Αυτό είναι και το κριτήριο για το αν είναι πετυχημένος κάποιος κομμουνιστής που παλεύει στην τοπική διοίκηση είτε ως αντιπολίτευση είτε (πιο σπάνιο) ως δημοτική αρχή.

Ανώνυμος είπε...

"Να σού πω εγώ κύριε. Το ερώτημα που θέτεις είναι ΛΑΘΟΣ. Αν κάποιος κομμουνιστής εκλεγεί δήμαρχος, δεν μαζεύει φόρους. "

Πολύ απλά, τότε ο δήμος θα κάνει στάση πληρωμών, δεν θα πληρώνει τους υπαλλήλους του και τις οφειλές του προς τρίτους. Η κεντρική κυβέρνηση δεν θα μπορεί εκ του νόμου να συνδράμει τον χρεωκοπημένο Δήμο και η μόνη λύση θα είναι να βγει σε πλειστηριασμό η δημόσια (δημοτική) περιουσία.

Έγινα σαφής;

Αν νομίζετε ότι αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας δείτε τι γίνεται στην αμερική
Έχουν χρεωκοπήσει ζάπλουτες πολιτείες και δήμοι των ΗΠΑ, δεν θα χρεωκοπήσει ο καλλικρατικός δήμος Αγουλινίτσας;

Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα λειτουργούν ως εταιρίες. Ο δήμαρχος θα δέχεται κατηγορίες ως φορομπήχτης και παράλληλα θα κριθεί πολύ αυστηρά αν χρεωκοπήσει ο δήμος του. Θα είναι υποχρεωμένος να αναθέσει σε εταιρίες συμβούλων την οικονομική διαχείριση και σε ιδιωτικές εταιρίες τις δημοτικές υπηρεσίες. Θα συνάπτει δάνεια με τράπεζες ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ αλλά ως εταιρία με τις αντιστοιχες προσημειώσεις.

Έγινα σαφής ξανά;

Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα βρίσκονται σε διαρκή ανταγωνισμό για την προσέλκυση κεφαλαίων και την δημιουργία "ιδανικών" συνθηκών για το ξεζούμισμα των εργατών ρίχνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη καταπατημένα εργατικά δικαιώματα.
Βλέπε τί επιχειρεί ο Πέτρος Τατούλης στην Πελοπόννησο και ποιός είναι ο ρόλος του Φούχτελ.

"Νίκος Κιτσίκης"


Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Για την ιστορία,
ο Λογοθέτης αναδείχτηκε Δήμαρχος με συντριπτικά ποσοστά την πρώτη φορά, γιατί ήταν το νέο παιδί, που είχε αγωνιστεί και κυνηγηθεί από την ασφάλεια στην αντιδικτατορική πάλη, ΚΝΕ, Αντι-ΕΦΕΕ, σε μια Νίκαια, που θυμόταν ακόμη το κόκκινο παρελθόν της. Η πορεία του ήταν φθίνουσα, και το '86, που ξανασυναντηθήκαμε και τον έζησα λίγο, ήταν πιά ένας αντιπαθητικός εγωπαθής, που το μόνο του μέλημα ήταν να "πάει με το ρεύμα", δηλαδή με τον "εκσυγχρονισμό", που ήταν της μόδας τότε, για την διατήρηση της καρέκλας και την προσωπική δικαίωση. Το όραμά του για την τ.α. ήταν τα ....ανταποδοτικά τέλη! Μοιραία ήταν η χρεωκοπία του στην Νίκαια, όπου επιτάχυνε και την γενικότερη φθορά του κόμματος. Για να μη φανεί το επερχόμενο εκλογικό στραπάτσο μεταφέρθηκε στον ...Πειραιά, με την υποστήριξη πια του "ευρύτερου εκσυγχρονιστικού χώρου", Πασόκ, Συν κλπ. δηλαδή των αστών. Εκεί ανακατεύθηκε με τα πίτουρα (χοντρά συμφέροντα) και τον έφαγαν οι (πασοκικές) κότες, ...καλά να πάθει! Κατηγορήθηκε και διώχτηκε ποινικά, αυτή τη φορά για διαφθορά, σαν λαμόγιο! Από ενδείξεις, που έχω, πιστεύω πως ο ίδιος δεν χρηματίστηκε, μάλλον την μεγαλομανία και την έπαρσή του πλήρωσε.
Θλιβερή ιστορία, θλιβερός και ο πολιτικός χώρος, που επιμένει ακόμη να τον θεωρεί "πολιτικό κεφάλαιο". Ταιριάζουν στην παρακμή.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβως ιδια περιπτωση με τον ΛΟΓΟΘΕ ΤΗ και ο δημαρχος κερατσινιου ΣΑΡΑ ΦΟΓΛΟΥ. Και η καταληξη στο ΠΑΣΟΚ συνεργατης στο ΥΠΕΧΩΔΕ ΤΟΥ ΛΑΛΙΩΤΗ. και ενω ο ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΣ κατηγορηθηκε ως αποτυχημενος επειδη δεν φυγανε τα ΚΑΖΑΝΙΑ στο κερατσινι που δεν εφυγε η ΔΕΗ δεν αναφερθηκε καθολου Μιλαμε για επιλετικη ΑΜΝΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΝΚ, μου φαίνεται πως εγώ δεν έγινα αρκετά σαφής. Ποσώς με ενδιαφέρει ποιος τσιμπάει για να ανοίξει μαζί σου κουβέντα. Εγώ μίλησα για τη μελετημένη τακτική να προκαλείς με το γάντι, για να επικεντρώσουμε σε όσα λες και την ανασκευή τους. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο χωρίς να απαντάς σε τίποτα. Στην αρχή μας πετάς μια χαριτωμενιά για τις 'μετριότητες' που δε φτάνουν στο δαχτυλάκι των παλιών, ύστερα ότι είναι γενική ομολογία -κατά γενική ομολογία ατράνταχτο επιχείρημα- μετά το γυρνάς ότι όντως το γενικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό για τους δημάρχους, οπότε γιατί να ψηφίσει κανείς κουκουέ; Αυτό το τελευταίο δε είναι και η κοινή συνισταμένη σε όλα σου τα σχόλια. Αυτά που λέω εισηγητικά (ότι δηλ το κουκουέ θα είναι αντιπολίτευση στο αστικό κράτος, ακόμα και από τη θέση της διοίκησης του δήμου) και απαντάνε και άλλοι αναγνώστες (ότι χρέος του κομμουνιστή δήμαρχου είναι να οργανώσει σε τοπικό επίπεδο το λαό και την ταξική πάλη) είτε είναι έξω από το πεδίο των εννοιών που αναγνωρίζεις, είτε επιλέγεις να το προσπερνάς -και καλά κάνεις από τη δική σου σκοπιά, για να βγάλεις το συμπέρασμα που θέλεις.
Για να είμαστε καθαροί. Αν και μου θυμίζεις πολύ κάποιους παλιότερους σχολιαστές που πήρανε πόδι από το μπλοκ, δέχομαι με καλή θέληση ότι δεν επινόησες ένα ακόμα ψευδώνυμο και άρχισες τώρα την καριέρα σου εδώ. Για μένα λοιπόν είναι εντελώς ύποπτη η προεκλογική συγκυρία στην οποία διάλεξες ξαφνικά να μας τα πεις όλα αυτά. Και δε σκοπεύω να σου δώσω βήμα να αναμασήσεις την ίδια κασέτα και να μας τυλίξεις σε αυτήν, μονοπολώντας τεχνηέντως την κουβέντα.
Έγινα σαφής;

Ανώνυμος είπε...

Ν.Κ.
είσαι τελικά ΕΠΑΜ ή όχι, δεν έχω καταλάβει;
Σφυροδρέπανε
λες (ότι χρέος του κομμουνιστή δήμαρχου είναι να οργανώσει σε τοπικό επίπεδο το λαό και την ταξική πάλη). Δεν συμφωνώ απόλυτα με αυτή τη λογική. Αλλά θέλω να ρωτήσω πώς κάνει κάτι τέτοιο-εσύ πως το σκέφτεσαι- και αν δεν τα κάνει τον θεωρούμε αποτυχημένο από μεριά μας;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι ζαχαρία, δεν είναι επαμ ο άνθρωπος, αντικκε με διάφορες στολές είναι και δεν χρειάζεται να το ρωτάς κάτι, για να του δώσεις πάτημα να επιστρέψει.
Ο βασικός άξονας σε αυτό που ρωτάς είναι η διεκδίκηση μαζί με το λαό. Η εξειδίκευση στις λεπτομέρειες και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, δεν είναι κάτι που μπορώ εγώ να στο απαντήσω. Εφόσον δε συμφωνείς όμως, εσύ θα έπρεπε μάλλον να μας πεις πώς ακριβώς το σκέφτεσαι.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Αν και δεν γράφω πια εδώ, θα κάνω μια εξαίρεση. Τα περί 'χρεοκοπίας' του Λογοθέτη στη Νίκαια είναι εικασίες του Σεχτάρ (πιο σωστά: ψέματα του Σεχτάρ). Η μετάβαση Λογοθέτη στον Πειραιά έγινε για να κερδηθεί από τη 'δημοκρατική συνεργασία' ο εκεί δήμος που τον είχε πάρει η δεξιά το 1986. Ο Λογοθέτης ακόμα είναι αγαπητός στη Νίκαια, πράγμα που φαίνεται από το ότι το 2010 κατέβηκε χωρίς υποστήριξη από κανένα κόμμα και παρόλα αυτά ξεπέρασε κατά πολύ τον Μπενετάτο και πέρασε στον δεύτερο γύρο (τον καλλικρατικό δήμο τον πήρε ο Ιωακειμίδης της ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ, πρώην δήμαρχος Ρέντη).

Ο Σεχτάρ ας ρωτήσει κανέναν παλιό (αν έχει μείνει κανείς) τι χρωστάει το ΚΚΕ στον Στέλιο Λογοθέτη από το 1973.

Δεν θα επανέλθω, Σφυροδρέπανε, ήταν εξαίρεση.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΝΣ, εσύ ξέρεις πού γράφεις και πού όχι, δεν το καθορίζω εγώ. Αν πάντως είναι τέτοιο κεφάλαιο ο λογοθέτης, κρίμα δεν είναι να μην τον αξιοποιείτε εκεί στο σύριζα; Τόσοι άλλοι βρήκαν χώρο στα ψηφοδέλτιά του, αυτός γιατί όχι;

Αναυδος είπε...

μου αρεσει που καθε αποστατης του κομματος αναγεται σε ειδωλο σε ηρωα του χρωσταμε κλπ ενω οι παροντες που κρατουν το λαβαρο σε μετριοτητες

ο ΝΣ ειναι ελευθερος να λατρευει το φαρακο τη δαμανακη τον ανδρουλακη τον μπιστη το λογοθετη κλπ αλλα καλο θα ηταν να μην τους μπερδευει με το ΚΚΕ αλλα με τον ΣΥΝ

Ανώνυμος είπε...

Το να διεκδικείς μαζί με τον λαό ή με τους εργαζόμενους του δήμου είναι η μία πλευρά. Η άλλη που πλέον νομίζω ότι δεν δίνουμε βάρος ως απόροια της γενικότερης πολιτικής μας, είναι τα τοπικά ζητήματα που ως επί το πλείστον τα υποβαθμίζουμε.Το να είναι καλαίσθητος ένας δήμος, καθαριότητα, λακούβες, πάρκα, πάρκινγκ είναι θέματα που πλέον δεν τα ανοίγουμε. Ίσα ίσα που πατώντας σε αυτά τα ζητήματα μπορούμε να βγούμε από πάνω. Δηλαδή όταν ένας δήμος δεν θα έχει λεφτά και δεν θα μπορεί να φτιάξει π.χ. ένα σπασμένο παράθυρο σε κάποιο σχολείο θα πατήσει πάνω στο ειδικό και θα αναδείξει το γενικό δηλαδή υποχρηματοδώτηση και πάει λέγοντας. Δεν αρκεί να προπαγανδίζεις τη γενική θέση του Κόμματος αλλά να μην ξεχνάμε ότι στις τοπικές ο κόσμος σκέφτεται τοπικίστικα και επειδή πέζουμε ¨εκτός έδρας¨ θα πρέπει να πέξουμε ως ένα σημείο και εμείς έτσι.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ζαχαρία, σε παραπέμπω στην τελευταία ανάρτηση και το παράδειγμα της λασυ στην πάτρα με το θαλάσσιο μέτωπο.

Ανώνυμος είπε...

Αφου λοιπον πρεπει να ρωτησουμε κανε να παλιο ας φρεσκαρουμε της αναμνησεις μας. οτι λεει ο ΣΕΧΤΑΡ για τον ΛΟΓΟΘΕΤΗ ειναι η αληθεια και δεν υπαρχη κανενα ψεμα. οπως τα ιδια ισχυουν και για τον ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ στο κερατσινι. αγνωστοι 25 χρονων οι ΚΟΒ τους κουβαλησαν στην πλατη τους και τους ανεβασανε ψηλα και απο ενα σημειο και μετα κοιταξανε την παρτη τους και ακολουθοντας και το ρευμα της εποχης μπηκανε επικεφαλης στην προσπαθεια διαλυσης του ΚΚΕ. Χρωστανε τα παντα στο ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν ψήνεσαι να με παραπέμψεις στην άποψη σου και να δω το βίντεο άλλη φορα; Θα κάνω και φρρρρ

Ανώνυμος είπε...

Ο Σαραντακος αν ψαχνει για ψευτες ας κοιταχτει στον καθρευτη και στους λιβελους που αρθρογραφει για το ΚΚΕ ο ιδιος και το πασοκοσιναφι παιδιων του Λαλιωτη που εχει μαζευτει στο κομμα του. Ειδικα ο λιβελος Σταθη στον ενικο ξεπερασε με ευκολια τα χειροτερα "αρθρα" για το ΚΚΕ του Στοχου και της ΧΑ. Στις 10 λεξεις του κειμενου του πρωην υπαλληλου του ΔΟΛ οι 11 ειναι ψεματα και συκοφαντιες.

ratm

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Στο γέρο-Παρατατικό, που συνήθως πνίγεται για μια δασεία αλλά δεν κολώνει να πετάει συκοφαντίες "ψέμματα") με την χαρακτηριστική για τον πολιτικό του χώρο άνεση θα πω μόνο "έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν". Δεν αξίζει τίποτε περισσότερο.
Για τους υπόλοιπους, που ενδεχόμενα ενδιαφέρονται για την ιστορία του Σ. Λογοθέτη θα τους παραπέμψω στο βιογραφικό του, που μάλλον ο ίδιος έχει συντάξει:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%82
για περισσότερες (...εξωραϊστικές!) λεπτομέρειες. Φανταστείτε τι θάγραφε κάποιος που θάθελε να τον κρίνει πιο αποστασιοποιημένα.
Η ιστορία του Στελλάρα είναι εξαιρετικά διδακτική για την τύχη των "εκσυγχρονιστών" και το πως μεταχειρίζεται η Αντίδραση τους αποστάτες. Οσο έχουν αξία στον αντικομμουνιστικό αγώνα τους κανακεύει. Μετά...

Ανώνυμος είπε...

ολοκληρο το 1990 ο σ.ΧΑΡΙΛΑΟΣ 76 χρονων οργωσε ολοκληρη την ελλαδα για την προετοιμασια του 13ο συνεδριου. Εχοντας ταλαιπωρηθη σε ολη του τη ζωη ΕΛΑΣ ΔΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ 18 χρονια εξορια ετρεχε μαζι με αλλους γεροντες για την σωτηρια του κομματος. Ενω την ιδια στιγμη διαφορα οπορτουνιστικα λουλουδια 40 χρονων οργιαζανε στον φραξιονισμο εβριζαν αυτους τους ανθρωπους για δεινοσαυρους και ολους μας γιατι λεει δεν βλεπαμε το λαμπρο μελλον που ερχετε. Και αφου δεν καταφερανε τιποτα και το κομμα σταθηκε ξανα στα ποδια του σημερα νομιζουνε οτι θα τσιμπισουμε πως ειναι φιλοι μας.Ειναι οι χειροτεροι εχθροι του κινηματος και ετσι πρεπει να τους βλεπουμε παντα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ratm

Μια που ειπες για το αρθρο του πασοκοΣταθη,εγω εκανα σχολιο απο κατω,αλλα φαινεται τα κεφαλια του ''Ενικου'' δεν το θεωρησαν αρκετα πρεπον(αν και δεν περιειχε χαρακτηρισμους) για να το δημοσιευσουν.Πρεπει να ετσουξε αρκετα την σουφριτσα του Σταθακη.
Αν προσεξεις απο κατω,στα 20 σχολια,και τα 20 ειναι φιλοσυριζαιικα.

Παπουτσομενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

Και εγω εκανα σχολιο και το εφαγε η μαρμαγκα ...πλεον δεν κρατανε ουτε τα προσχηματα...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με το θέμα αλλά κι εμένα ο Στάθης στον ενικό μου έφαγε τα σχόλια. Ο άνθρωπος είναι υπάλληλος του ΣΥΡΙΖΑ και του χαλάμε την πιάτσα..
ozu

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ρε ζαχαρία, λέω δες το βίντεο, για να καταλάβεις ότι δεν ισχύει γενικά αυτό το στερεότυπο ότι το κκε δεν έχει θέσεις για τοπικά ζητήματα. Άλλο θέμα αν μπορεί ή πρέπει να το κάνει καλύτερα, εξειδικευμένα, κτλ.