Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Για τις φοιτητικές εκλογές

Κάθε χρόνο στις φοιτητικές εκλογές προκύπτουν διάφορα μικρά και μεγαλύτερα ερωτήματα. Πώς θα πείσεις για παράδειγμα τις φιλικές ψήφους σου που ταλαντεύονται και βαριούνται πολλές φορές τις εκλογές σα διαδικασία, να έρθουν τελικά να σε/μας (δηλ ΜΑΣ) ψηφίσουν; Μια σφισσα έλεγε ότι ένα ακαταμάχητο κόλπο για τις δικές της φίλες ήταν να επικαλεστεί κάτι γυναικολογικό και την ανάγκη να την εφοδιάσουν με τις απαραίτητες προμήθειες. Στα αγοράκια όμως δε θα έπιανε αυτό, αφενός για αντικειμενικούς λόγους κι αφετέρου γιατί είναι από τη φύση τους πιο ζαμαν-φου, συνεπώς χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Το καλύτερο βέβαια είναι να τους πιάσεις και να τους έχεις μιλήσει πολιτικά από πριν, αλλά δεν είναι πάντα πολύ εύκολο να σε πάρει στα σοβαρά ο κολλητός σου. Για ένα δαπασπίτη οι φιλικές ψήφοι είναι το άλφα και το ωμέγα της δραστηριότητάς του· για ένα σύντροφο όμως μπορεί να γίνει μπελάς και είναι δίκοπο μαχαίρι.

Επόμενη ερώτηση, που έχει εξελιχτεί σε κλασική: μήπως έχει αλλάξει η κοινωνική σύνθεση των φοιτητών τα τελευταία χρόνια; Ειλικρινά δεν το γνωρίζω, αλλά δε νομίζω να έχει αλλάξει δραματικά. Αν και αυτό έχει να κάνει πολλές φορές –πέρα από τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις που προωθούνται και συντελούνται στα πανεπιστήμια- και με τις αντιφατικές κυβερνητικές στοχεύσεις στην εκάστοτε συγκυρία –πχ σε προεκλογική περίοδο. Η βάση του 10 στις πανελλαδικές και η κάνουλα των εισακτέων μπορεί να ανοίγει ή να κλείνει σαν ακορντεόν από χρόνο σε χρόνο, καταγράφοντας ωστόσο και μια σταθερή γενική τάση.

Αυτό που σίγουρα είχε αλλάξει στα πανεπιστήμια είναι το γενικό κλίμα που επικρατούσε σε σχέση με μία και μιάμιση δεκαετία πριν. Κάτι που συνδέεται άμεσα και με τις ευθύνες του υποκειμενικού παράγοντα, αλλά αποτυπώνει και υπαρκτές αντικειμενικές διεργασίες. Δε νομίζω δηλ ότι είναι δική μας γεροπαραξενιά, εμάς των «βετεράνων», που βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα, τώρα που μας έχει.. ξεβράσει το φοιτηταριάτο και δεν έχουμε πια τόσους γνωστούς στα αμφιθέατρα.

Δηλ σύντροφοι γινόμαστε βενεζουέλα; Εκεί δηλ όπου οι φοιτητές είναι καθαρά αντιδραστικοί στην πλειοψηφία τους και προέρχονται από τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα. Όχι σφοι δεν έχουμε γίνει βενεζουέλα –όχι ακόμα τουλάχιστον. Πρέπει όμως να μη γυρίζουμε οικειοθελώς την πλάτη μας στην πραγματικότητα.
Το μοντέλο που προωθείται –με επιτυχία ως ένα βαθμό- είναι του φοιτητή που τρέχει σα βέγγος, να περάσει μαθήματα, να μαζέψει διδακτικές μονάδες, να γυρέψει σεμινάρια, να πιάσει καθηγητές και να τους κάνει διάφορα θελήματα, να βρει επαφές κι εφόδια για να γίνει «ανταγωνιστικός» και δεν του μένει χρόνος να ασχοληθεί με κάτι άλλο και με «ανέμελες» συλλογικές διαδικασίες.

Μια άλλη πτυχή που μου επισημάνθηκε πρόσφατα ως αποτύπωμα της κρίσης είναι ότι η εσωτερική μετανάστευση των φοιτητών έχει περιοριστεί δραματικά πια και στα πιο απομακρυσμένα ιδρύματα (κρήτη, θράκη, κτλ) η πλειοψηφία των σπουδαστών αποτελείται από ντόπιους, δηλ από παιδιά που ξεφεύγουν δυσκολότερα από τον κλοιό του οικογενειακού περιβάλλοντος και έχουν κάνει ήδη έναν πρώτο κρίσιμο συμβιβασμό στην επιλογή τους –αφού οι δικοί τους δε μπορούσαν να τους στείλουν σε άλλη πόλη και τη σχολή της αρεσκείας τους.

Αυτό επιδρά αναπόφευκτα στη συνείδηση των φοιτητών, αλλά και στη δική μας παρέμβαση η οποία μπορεί να δίνει προτεραιότητα –και καλά κάνει- στη στρατολόγηση εργατών στους χώρους δουλειάς και να δίνει βάρος στα αποτελέσματα των τει με τα παιδιά των πιο λαϊκών οικογενειών· αλλά έχει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στο πανεπιστήμιο, που παραμένει για πολύ κόσμο ο βασικός χώρος συνειδητοποίησης, όπου έρχεται για πρώτη φορά σε ουσιαστική επαφή με κάποιες ριζοσπαστικές και επαναστατικές ιδέες. Και αυτός ακριβώς ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου μπαίνει στο στόχαστρο των προωθούμενων αναδιαρθρώσεων.

Ποιος μπορεί να είναι λοιπόν ο δικός μας στόχος σ’ αυτές τις συνθήκες; Και τι μετράει περισσότερο: τα ποσοστά της πανσπουδαστικής ή ο απόλυτος αριθμός ψήφων (και δυνάμει κερδισμένων συνειδήσεων); Βασικά και τα δύο μετράνε, αλλά όταν πέφτει γενικά η συμμετοχή, συνήθως ανεβαίνει το πρώτο και πέφτει αντικειμενικά το δεύτερο. Ένας άμεσος εφικτός στόχος θα ήταν μέχρι πρότινος να ξεπεράσουμε επιτέλους την ημιθανή πασπ στη δεύτερη θέση –όπως έγινε ήδη από φέτος στα τει και φαίνεται να κλειδώνει σήμερα και στα αει. Προέχουν όμως πολύ πιο σημαντικά μέτωπα από τους εκλογικούς δείκτες –κι αυτό μας φέρνει στην επόμενη σειρά ερωτημάτων.

Πού πήγε η μεγάλη περιφανής νίκη για το άρθρο 16; Η τρομερή και περιβόητη γενιά του δεκέμβρη; Πού ήταν το μαχητικό φοιτητικό κίνημα όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, των απεργιακών αγώνων και του κοινωνικού αναβρασμού; Ακόμα κι όταν ξεκίνησε φέτος ένας γύρος κινητοποιήσεων, οι κινητοποιήσεις που βγήκαν ήτανε σχετικά άμαζες και σε κάθε περίπτωση ένα μικρό κλάσμα των μεγάλων, φοιτητικών συλλαλητηρίων της προηγούμενης δεκαετίας. Η αλήθεια είναι πως πίσω από την κορύφωση του μαϊούνη και της επόμενης χρονιάς κρύβονταν τα πρώτα σπέρματα της παρακμής. Αλλά οι λόγοι και η ερμηνεία αυτής της πτώσης απαιτεί στενότερη παρακολούθηση και γνώση του χώρου από τη δική μου, που άρχισα να χάνω την επαφή με τα αμφιθέατρα, σχεδόν παράλληλα με την απομάκρυνση του φκ από το επίκεντρο των αγωνιστικών διεργασιών.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει από το δοσμένο συσχετισμό δύναμης είναι πως η ανάλυση ψήφου των εθνικών εκλογών δίνει συντριπτικά ποσοστά στο σύριζα και τη νδ να πέφτει κάτω από το μέσο όρο της, ενώ στα πανεπιστήμια τα μεγέθη κι οι όροι αντιστρέφονται διαλεκτικά, με τη δαπ να είναι κατεστημένο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και την αρεν του σύριζα να παραμένει αμελητέα ποσότητα –και να διασπάται μάλιστα με το σχέδιο βήτα (αλαβάνος και πρώην κοε) που κατέβηκε φέτος ως αριστερό δίκτυο. Όπως σχολίασε στην προηγούμενη ανάρτηση και ο ΡΓ, ακόμα και τους εαακίτες να προσθέσεις (που είχαν πολλές διαρροές προς σύριζα τον ιούνη του 12’) κάποια νούμερα απλώς δε βγαίνουν. Εκτός και αν υποθέσουμε ότι ο σύριζα έχει ρεύμα στη μη φοιτητιώσα νεολαία, δηλ σε σπουδαστές ιεκ, νέους εργάτες, κτλ. Να γελάνε και τα μωρά παιδιά δηλ, όπως λέει και το επίμαχο βιντεάκι της κνε.

Αυτά ως προς το γενικό κομμάτι, που γράφτηκε πριν από την ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων, για να μείνει ανεπηρέαστο στην ανάλυσή του και να μη φανεί ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα κακό ποσοστό ή αντιθέτως να σκεπάσει με ένα καλό ποσοστό κάποια υπαρκτά ζητήματα. Περνάμε τώρα πιο ειδικά και στα φετινά.

Το πρωί η κε του μπλοκ πήρε λίγο κλίμα από την πάτρα, όπου η πανσπουδαστική βγήκε πρώτη δύναμη στην πόλη (δηλ στο σύνολο των ψήφων σε αει και τει). Στο πολυκλαδικό πάνω από το παράρτημα, είδα τη φετινή μας αφίσα, που έχει πιο πλατύ και συμβατικό σύνθημα από άλλες φορές (μαζί πιο δυνατοί), την μπλε αφίσα (!) των εαακ και το ψηφοδέλτιο της δασπ, τα αρχικά από το «δεν ανήκω σε παράταξη», με ένα γραφικό πρώην δαπίτη, που φορούσε φτερωτά σπορτέξ σαν του ερμή. Από τα πανό της πανσπουδαστικής πανελλαδικά, ξεχώρισα το προλεκάλτ έμπνευσης σύνθημα your θέσεις sounds familiar, μια έξυπνη μπηχτή προς τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Συνεχίζουμε με ένα γύρο γρήγορων ερωτήσεων.
Μήπως τώρα οι σύντροφοι της σπουδάζουσας θα ξεκουραστούν και θα απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους; Όχι σφοι, οι σύντροφοι δε θα ξεκουραστούν, γιατί για αυτούς ο φετινός μάης σημαίνει (όχι τριπλές, αλλά) τετραπλές εκλογές –κι οι φοιτητικές ήταν απλώς το ζέσταμα. Το φετινό θετικό αποτέλεσμα έχει μάλιστα μια αξία παραπάνω, γιατί έπεσε πάνω στην τούρλα και την πόλωση της επερχόμενης τριπλής κάλπης, που παραδοσιακά ευνοούσε τη δαπασπ –απόδειξη ότι ο σύριζα έχει ακόμα πολλά ψωμιά να φάει για να αντικαταστήσει επάξια την πασοκάρα που γνωρίσαμε σε όλα τα επίπεδα.

Μήπως η χειμερία νάρκη του φκ θα υπνώσει ποτέ τα δικά μας αντανακλαστικά και τη νοσταλγία για τα φοιτητικά; Όχι σύντροφοι, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Και το καταλαβαίνουμε κάθε φορά που έχει εκλογές στα πανεπιστήμια, που είναι κάτι σαν κινητή γιορτή για όσους παραμένουν στην ψυχή αιώνιοι φοιτητές.

Τιμά το spoudastes.gr του ΜΑΣ που μπλόκαρε και δε φόρτωνε από το μεγάλο όγκο επισκεπτών κι έτσι έστελνε κόσμο να ξεπέσει στην ανάγκη της ιστοσελίδας της νΚα κι άλλων λιγότερο αξιόπιστων σελίδων; Όχι. Αλλά στο σοσιαλισμό, που θα πιάσουμε το τρένο της ετε, θα λύσουμε όλα τα τεχνικά ζητήματα και δε θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα –ούτε και δαπίτες στις εκλογές.

Μήπως τα γαρίφαλα είναι εκτός εποχής; Όχι σφοι, το μάη ευδοκιμούν κι όπως λέει και το σύνθημα: νάτη η κάλπη, γαρίφαλα γεμάτη.
Η κάλπη γέμισε γαρίφαλα σε όλα σχεδόν τα φυσικά και τα παιδαγωγικά (ελπίζω μόνο να μην ξεστρατίσουν στην επαγγελματική τους πορεία, για να αλλάξει επιτέλους ο καταθλιπτικός συσχετισμός δύναμης στους δασκάλους), στο πανεπιστήμιο της θεσσαλίας, στην πόλη της πάτρας, στο μαθηματικό αθήνας, που είναι ο μεγαλύτερος τμηματικός σύλλογος, στην αρχιτεκτονική (που δεν είναι πολύ μεγάλη σχολή, αλλά πάντα έχει αίγλη) και σε μια σειρά σχολές, που ακόμα και μια απλή αναφορά τους θα έπαιρνε πολλή ώρα.

Και φυσικά στα ηρωικά μμε του απθ (που οι αθηναίοι τα γράφουν εμμε, γιατί είναι αθηναίοι και δε νιώθουν), όπου πέρσι η πανσπουδαστική ήταν η μόνη παράταξη που κατέβαζε ψηφοδέλτιο και πήρε περίπου 75% (ένας στους τέσσερις έριξε λευκό), ενώ φέτος που κατέβηκαν δειλά κι οι δαπίτες πήραν λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι το λευκό πέρσι, εμείς αυξήσαμε τις δικές μας και έτσι έφτασε το ποσοστό μας κοντά στο 90%!

Τώρα ξέρω πως η σπορά έχει καρπίσει και μπορώ να φύγω ήσυχος κι ευτυχισμένος…

242 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 242 από 242
Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. δηλαδη εσενα η γνωμη σου ειναι οτι αφου δεν το αποφασιζει ο λαος να παμε εμεις με τον καπιταλι σμο να τελειωνουμε.Σε πειραξε οτι ο φιλος ηρθε κοντα στο κομμα το οτι οι αλλοι χτυπαγανε πισωπλατα δεν σε πειραξε. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1918 και ΕΑΜ 1944 αστα καλυτερα γιατι σου χαλανε την λογικη με τα ΜΕΤΩΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Γιατί, δεν έχει δικαίωμα;

Ανώνυμος είπε...

Ο ζαχαριας ειπε το εξης εκπληκτικο. Δεν εχει δικαιωμα γιατι ητανε σε αλλο χωρο και ειναι υποπτο και οτι ειναι το ιδιο σαν να γυρισει ο δρα γασακης. Εχουνε αρχισει και χανουνε τον ελεγχο συνεχιστε να γραφετε εχει μεγαλη πλακα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ρε μπρεζνιεφ,κοψε τιποτα του παναγιωτη,δεν ειπε ο αλλος οτι δεν εχει δικαιωμα ουτε οτι ειναι υποπτο.

Και μετα λεμε μην ταιζετε τα τρολ.Παρτε τωρα αλλα 30 σχολια για μπαρουφες.

Αντωνης είπε...

Για πες μας ρε μεγάλε για το πολιτικό μου παρελθόν και για το "σε ποιους χώρους τριγύρναγα."

Και με στοιχεία, ε;

Ασφαλιτόσπορε.

Αντωνης είπε...

Περιμένω, ε;

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Τον μάτιαξα εγώ μου φαίνεται και έχασε κανα δυο σφυρίγματα, αλλά και οι διαιτητές άνθρωποι είναι.

Αντωνης είπε...

@Παναγιώτης: Σε κανένα άλλο πολιτικό χώρο δεν ήμουν και προκαλώ τον οποιονδήποτε να προσεγγίσει στοιχεία ότι ήμουν οργανωμένος σε οποιαδήποτε νεολαία, συνδυασμό, κόμμα εκτός του ΚΚΕ, με το οποίο συμπορεύτηκα μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ (ελεύθερα και αυτόβουλα και χωρίς κανένα συμφέρον), σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής μου.

Μην τσιμπάτε από εκπαιδευμένους στη σχολή Μανιαδάκη.

Αντωνης είπε...

να προσεγγίσει στοιχεία=να προσκομίσει

Ανώνυμος είπε...

"Ρε μπρεζνιεφ,κοψε τιποτα του παναγιωτη,δεν ειπε ο αλλος οτι δεν εχει δικαιωμα ουτε οτι ειναι υποπτο.

Και μετα λεμε μην ταιζετε τα τρολ.Παρτε τωρα αλλα 30 σχολια για μπαρουφες."

Όντως ρε σφυροδρέπανε, κόψε και τίποτα να πούμε. Δεν είπε ότι είναι ύποπτο ο ζαχαρίας, μόνο το παρακάτω έγραψε:

"...Αλλά δεν παραβλέπω ότι κάποτε τριγύρναγε σε αλλιώτικους χώρους και τουλάχιστονν αυτό είναι ύποπτο..."

http://sfyrodrepano.blogspot.com/2014/05/blog-post_8.html?showComment=1400160854083#c8535587030132889231

Πολύ κακής πχιότητας τα πασοκοτρόλλ των εα-νσ. Βάλτε paypal το'χω ξαναπεί, θέλει ανανέωση το τημ.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Αντωνης. απο εμενα κανενα προβλημα συντροφε.Για την σχολη ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ το ξερω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη
Κάποιες φορές πρέπει να τραβήξεις και μόνος σου μπροστά ακόμα και αν χρειαστεί στην πορεία με βάση τις εξελίξεις να αναδιπλωθείς (μπορεί και να μην χρειαστεί).
Αντώνη
Δεν είπα ότι ήσουν οργανωμένος. Είναι γνωστό ότι για καιρό ήσουν κοντά στο ΝΑΡ. Αλλά μάλλον ότι δεν ελέγχει η πεφωτισμένη πρωτοπορία σου είναι ασφαλίτικο ή νεοσπορίτικο, δίκιο δεν έχω ρε ππεζεβεγκης. Κάνεις εκπληκτική ιδεολογική δουελιά. Άλλωστε είπα και πιο πάνω ότι είσαι διαβασμένος.Οπότε εμένα μου φαίνεται περίεργο ένας τόσο διαβασμένος άνθρωπος να συμπαθεί το ΚΚΕ μετά το Σύνταγμα. Δηλαδή πιο πριν τί ήταν το Κόμμα και δεν είχες ταχθεί μαζί του;

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. το καποιες μονο σου ειλικ ρινα δεν το καταλαβα. οσο για την αναδιπλωση αν χρειαστει δεν υπαρχει διαφωνια σε ζητηματα ΤΑΧΤΙΚΗΣ. Και για να ειμαι ξεκαθαρος θεμα ΜΕΤΩΠΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ειναι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη
Στην Ελλάδα όταν ξεκίνησε το αντάρτικο δεν ήταν η πλειοψηφία του λαού που το στήριζαν. Στη συνέχεια κέρδισε πολύ κόσμο και έφτασε να έχει ως και χιλιάδες εγεγραμμένους μαχητές. Νομίζω μπορεί και να έφταναν το 1εκ.
Στην Κούβα ξεκίνησαν 5 άτομα, μεταξύ αυτών και ο Fidel που είχε ξανακάνει ανάλογη προσπάθεια και πιο παλιά αλλά είχε φυλακισθεί.
Στην Γερμανία το '18 οι σπαρτακιστές τράβηξαν κυρίως μπροστά, καταλαβαίνοντας έγκαιρα ότι οι λαϊκές μάζες δεν ήθελαν άλλο τη διακυβέρνηση του παλιού καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα αναπτυσσόταν μαζική επαναστατική πάλη από μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων και τμημάτων του στρατού και του ναυτικού. Υπήρχαν δηλαδή σημάδια επαναστατικής κρίσης, επαναστατικής κατάστασης. Όμως αυτό δεν είχε ανάλογη πορεία σε σημαντικές πόλεις στην Γερμανία με αποτέλεσμα να οπισθοχωρήσει.

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. το ΕΑΜ στην αρχη ξεκινησε σαν ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και μετα εξελιχθηκε σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με τραγικα αποτελεσματα στο ζητημα της εξουσιας το 1944. Στην ΚΟΥΒΑ το κινημα της 26ης ιουλη 1953 ητανε κοινωνικο το ΚΚ Κουβας ειχε καταδικασει την επιθεση στην ΜΟΝΚΑΔΑ. Οσο για την ΓΕΡΜΑΝΙΑ το 1918 η επανασταση ειχε πετυχει και τοτε αναλαβανε δραση οι ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΜΠΕΤ ΣΑ ΙΝΤΕΜΑΝ Του Σοσιαλδημοκρατικου κομματος και με τα ταγματα εφοδου που αυτοι σαν κυβερνηση φτιαξανε επνιξαν τον λαο στο αιμα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αντωνης είπε...

"Είναι γνωστό ότι για καιρό ήσουν κοντά στο ΝΑΡ. "

Από πού είναι "γνωστό" χαφιεδάκο, εγγονέ του Τυρίμου; Στοιχεία.

Τι θα πει "κοντά" στο ΝΑΡ; Αθρογράφησα σε εφημερίδες του, παραβρέθηκα σε συγκεντρώσεις του έκανα προπαγάνδα υπέρ του; Πού και πότε.

Αναμένω, ασφαλιτόσπορε.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη
από την αρχή ήταν πολιτικό, 4 κόμματα (αν θυμάμαι καλά) υπέγραψαν από κοινού το ιδρυτικό κείμενο, όπου υπήρχει και το εξής «...όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του...». Συμφωνώ ότι ήταν τραγική η εξέλιξη ως προς την εξουσία.Στην Κούβα σκέψου ότι δεν υπήχε ακριβώς προλεταριάτο για να θέσει αυτούσιο το ζήτημα της επανάστασης, αλλα υπήρχε έντονο το στοιχείο της μικροαγροτιάς, οπότε είναι και δικαιολογήμενο ως ένα σημείο. Δεν ήξερα ότι το είχε καταδικάσει. Ξέρω ότι τότε δεν ήταν μέλος του ΚΚΚ ούτε ο Fidel ούτε o Che.Στη Γερμανία τί θες να πεις η επανάσταση είχε πετύχει;
Αντώνη
πολύ άμα δεν ισχύει πολύ αγχώνεσαι για έναν απλό χαφιέ σαν και εμένα. Πού σημασία μου δίνεις τότε.Επίσης με το ασφαλιτόσπορε τί ακριβώς εννοείς; Ότι είμαι ασφαλίτης, ότι είμαι μαζί με την Νέα Σπορά ή ότι είμαι και τα 2;

Αντωνης είπε...

Δεν βλέπω καμία απάντηση. Τι να απαντήσεις άλλωστε.

Ζαχαρία Αποστόλου είσαι ένας αισχρός συκοφάντης και ένα μίασμα για τον κομμουνιστικό χώρο.

Στη θέση σου θα είχα κρεμαστεί να ξεβρωμίσει η ατμόσφαιρα.

Αντωνης είπε...

Όσο για την ουσία, ας κρίνουν όλοι ένας άνθρωπος που τολμάει να λέει αισχρά ψέματα για κάποιον που είναι σε θέση να του απαντήσει ευθέως, τι λέει για όσους δεν είναι σε θέση να απαντήσουν, είτε γιατί πέθαναν, είτε γιατί δεσμεύονται απ' την κομματική πειθαρχία που, δυστυχώς, δένει τα χέρια απέναντι σε κάτι τρωκτικά σαν του λόγου του και των φίλων του.

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. το ΕΑΜ ξεκινησε σαν κοινωνικο μετωπο για αυτο και υπηρχε εργατικο ΕΑΜ και ΕΑΜ ΝΕΩΝ. Στην συνεχεια εγινε ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ το 1943 και απο εκει και περα αρχισανε τα ΘΑΥΜΑΤΑ. Διαλυση ΟΚΝΕ 1943 Συμφωνιες ΚΑΣΤΑΝΙΑ 1943 ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ 1944 ΒΑΡΚΙΖΑ ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1945.αρα οπως ολοι καταλαβαινουμε η καταστροφη ηρθε απο την δημιουργια του ΜΕΤΩΠΟΥ. ο ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΙ Ο ΡΑΟΥΛ ητανε μελη του κομματος και στην ΜΟΝΚΑΔΑ ΤΟ 1953 τους καταδικασε για τυχοδιωχτες με τον ΤΣΕ συναντηθηκανε στο μεξικο το 1955. Και τον ΤΣΕ στην βολιβια το ΚΚ παλι τυχοδιωχτη τον ειπανε.Στην γερμανια η επανασταση ειχε πετυχει αλλα δυστηχως εκει δεν υπηρχε ΚΚ οποτε ΕΜΠΕΤ ΣΑ ΙΝΤΕ ΜΑΝ κανανε την δουλεια που παντα ξερουνε να κανουνε οι ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙ ΣΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@Αντώνη
«Τι θα πει "κοντά" στο ΝΑΡ;» Φαντάζομαι το ψήφιζες όντας άτομο συνειδητοποιημένο και ψαγμένο ιδεολογικα (πρέπει να το έχεις πει, μπορεί και να μην θυμάμαι καλά).
Και τι έγινε; Συμφωνείς πάρα πολύ με τη σύγχρονη αντίληψη και δράση του ΚΚΕ.
Αυτο που προκαλέι είναι το ύφος σου: «Στη θέση σου θα είχα κρεμαστεί να ξεβρωμίσει η ατμόσφαιρα.» κτλ.
και οτι είσαι, να το πω κομψα, πάρα πολύ επιθετικός με όσους ήταν ή είναι στο Κόμμα και έχουν διαφωνίες για τη σημερινή γραμμή. Έπιανες έναν έναν παράλληλα με το προσυνεδριακό όταν και δήλωσες να επαγρυπνεί το Κόμμα με τόσους διαφωνούντες γιατί ΕΣΥ δεν συστρατεύτικες με το ΚΚΕ λόγω ιστορίας, τίτλου και συμβόλων και αν γυρίσει, στη παλιά γραμμή δεν θα το στηρίζεις.
Περαστικός

Αντωνης είπε...

Περαστικός:

Ξέρεις και ότι ψήφιζα ΝΑΡ, βλέπω. Από πού το γνωρίζεις αυτό; Έχεις ματάκι στην κάλπη;

Η Σχολή δρέπει μεγάλες δάφνες.

Να σας χαίρεστε!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ καλα θα κανης να κρεμα στεις για να ξεβρωμισεις.Πολυ σωστα ελεγε ο ΑΝΤΩΝΗΣ για επαγρυπνηση απεναντι στον ΒΟΥΡΚΟ. οσο για το τε λευταιο που ειπες μη φας εχει γλα ροσουπα. Η επαγρυπνηση και το κατα στικο θα ειναι ο εφιαλτης σας. τα κολπα τελειωσανε απο το 1996 διαφω νουσατε και προσπαθησατε με φραξια να μην αλλαξει τιποτα. Καλο ταξιδι στο ΑΝΤΑΡΙΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αντωνης είπε...

Α, και δεν σου πέφτει κανένας λόγος για το τι θα έκανα αν επιστρέψουν τα τρωκτικά. Δεν το βαλα εγώ στα πόδια στα δύσκολα, ούτε μετατράπηκα εγώ σε Γενίτσαρο. Εσείς βαρύνεστε με αυτές τις επιλογές.

anonymous anonymous είπε...

@Περαστικός: Κατά καιρούς έχω πει διάφορα επικριτικά για τον Αντώνη. ΟΜΩΣ η στάση του στον προσυνεδριακό διάλογο ήταν υποδειγματική, ήταν στάση πραγματικού κομμουνιστή "με Κ κεφαλαίο". Αυτό ενόχλησε και ενοχλεί φαίνεται. Περαστικά σου/σας.

Ανώνυμος είπε...

«Ξέρεις και ότι ψήφιζα ΝΑΡ, βλέπω. Από πού το γνωρίζεις αυτό; Έχεις ματάκι στην κάλπη; Η Σχολή δρέπει μεγάλες δάφνες.»

Με βγάζεις χαφιε και με ρωτάς από που ξέρω οτι ψήφιζες ΝΑΡ. Αφού το λέω:« (πρέπει να το έχεις πει, μπορεί και να μην θυμάμαι καλά). »

και με ένα απλό ψάξιμο μια από τις φορές που το έχεις πει:
«
Αντωνης30 Σεπτεμβρίου 2012 - 12:47 π.μ.
Το 2000 στις κοινοβουλευτικές, ήμουν στρατό. Μας έδωσαν άδεια να ψηφίσουμε. Ήμουν ένας από τους 8.132 ψηφοφόρους της ΜΕΡΑ. Τη θυμάστε τη ΜΕΡΑ; Πρέπει να ήμουν ο μόνος στον νομό.

Τι ειρωνεία, ε; Να μου κάνετε μαθήματα για την Δαμανάκη και τον Δραγασάκη όταν ψήφιζα ΝΑΡ και νΚΑ!!!
»

Επίσης έιχα καταλάβει οτι ιδεολογικά προέρχεσαι από το χώρο της «νέας αριστεράς» πχ:

«...Στην πραγματικότητα, όσο υποχωρούσαν από βασικές θέσεις της Νέας Αριστεράς οι ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, τόσο έβλεπα το ΚΚΕ να βγαίνει μπροστά, όπως βλέπεις την άμμο να προβάλλει καθώς υποχωρεί το νερό στην άμπωτι...».

Ξαναλέω: ε και τι έγινε; Πραγματικά χαίρομαι που προσέγγισες το ΚΚΕ αλλά για τους λόγους που αναφέρω δεν θα ήθελα ιδιαίτερα το Κομμα να προσεγγισει εσενα με όρους επίσημης συνεργασίας.

Μετά λες «Α, και δεν σου πέφτει κανένας λόγος για το τι θα έκανα αν επιστρέψουν τα τρωκτικά. Δεν το βαλα εγώ στα πόδια στα δύσκολα, ούτε μετατράπηκα εγώ σε Γενίτσαρο. Εσείς βαρύνεστε με αυτές τις επιλογές.»

Ποιοι είμαστε εμείς; Πως τσουβαλιάζεις έτσι. Επι της ουσίας λες οτι στηρίζεις το Κομμα υπό ΑΥΣΤΗΡΕΣ προϋποθέσεις (εντάξει, όλοι το στηρίζουμε υπό ΚΑΠΟΙΕΣ).


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ δεν παιρνω σοβαρά την ευχή σου να κρεμαστώ γιατι έχω μια ΥΠΟΨΙΑ οτι είσαι τρολ του 15ου συνεδριου που το παίζει ούγκανο 19ο και το δυστύχημα είναι οτι βρίσκεις συμπαραστάτες ούγκανους..

Περαστικός.

ΥΓ πάω για τις τελευταίες «τυχαίες» επισκέψεις σε γνωστούς και συγγενείς πριν τις εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ. εσεις εισαστε αυτοι που δεν θελατε να αλλαξει τιποτα στο ΚΚΕ ωστε δεσμιοι της πολιτικης των ΜΕΤΩΠΩΝ τον ΜΑΗ του 20ι2 να ειχε συμβει οτι το 1968 και το 1991. αλλα ελα που ειχαμε κοσμογονικες αλλαγες και επρεπε να βγουνε συμπε ρασματα για το τη συνεβη. Απο το 1996 διαφωνουσατε σε καθε βημα δινατε στοιχεια στον αστικο τυπο για να χτυπαει το κομμα. Και οταν η αστικη ταξη επαιξε το βρωμικο χαρτι του οπο ρτουνισμου πιστεψατε οτι απο τον φοβο μη χασουμε ψηφαλακια θα κλωτσαγαμε την καρδαρα με το γαλα και θα πεφταμε στην παγιδα να μπουμε στο βουρκο. Εχω ζησει πριν το 1991 και ξερω τα γεγονοτα και ξερω και τη καταληξη θα εχετε ιδια με ολους τους αλλους. Καλο μαζεμα ψηφων για το ΑΝΤΑΡΙΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη
λές δηλαδή ότι θα ήταν καλό να μην είχε φτιαχτεί το ΕΑΜ;
Για τον Fidel μπορεί και να έχεις δίκιο. Λίγη σημασία έχει στην ουσία της κουβέντας. Για την Γερμανία με προβληματίζεις πάλι. Δηλαδή μετά την επανάσταση του 19 (εκ΄ παραδρομής έγραψα πριν 18, συγνώμη) οικοδομούσαν σοσσιαλισμό; Ακόμα και στην Βαυαρία που το 18΄υπήρχε μια άτυπη μορφή δημοκρατίας των Σοβιέτ, ήτανε πολύ μικρό το διάστημα. Νομίζω ούτε μήνας.
Επίσης εγώ το 96 ήμουν 7, δύσκολο να κάνω φράξια. Εσύ το 96 έλεγες ότι λες και τώρα;
Αντώνη
Δεν μου κάνει εντύπωση ότι μπαίνω στο ανοιχτό club των ατόμων που βρύζεις χυδαία. Είναι από τα σύνηθες χαρακτηριστικά σου.
¨Ζαχαρία Αποστόλου είσαι ένας αισχρός συκοφάντης και ένα μίασμα για τον κομμουνιστικό χώρο.
Στη θέση σου θα είχα κρεμαστεί να ξεβρωμίσει η ατμόσφαιρα.¨ Είσαι λίγο γραφικός η αλήθεια είναι. Ελπίζω την επόμενη φορά να βάλεις περισσότερη φαντασία στους χαρακτηρισμούς και στις ευχές. Αλλά ακόμα έχω το ερώτημα με το ασφαλιτόσπορε τί ακριβώς εννοείς; Ότι είμαι ασφαλίτης, ότι είμαι μαζί με την Νέα Σπορά ή ότι είμαι και τα 2;

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. λεω οτι το ΕΑΜ επρεπε να ειχε μεινη ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν επρεπε να ειχε διαλυθει η ΟΚΝΕ καμμια συμφωνια απο αυτες που γινα νε ωστε 12 0κτωβρη 1944 εχοντας τον λαο μαζι να περναμε την εξουσια. στην γερμανια εγινε η επανασταση οπως στην ΡΩΣΙΑ τον φλεβαρη του 1917 και πετυχε ΚΚ δεν υπηρχε φτιαχτηκε στην πορεια οποτε το σοσιαλδημοκρατικο κομμα οδηγησε την επανασταση στην σφαγη. Οπως θα εκανε και στην ΡΩΣΙΑ ο αριστερος ΚΕΡΕΝΣΚΙ αν δεν υπηρχε ο ΛΕΝΙΝ. Η σκεψη του ανθρωπου ωριμαζει σταδιακα. αυτες της αποψεις εχω απο το 1985 οσο και αν σου φαινεται παραξενο λογο ΠΕΡΕΣΤΡΟ ΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αντωνης είπε...

@ Περαστικός:

Δήλωσα εθελουσίως και αυτοκριτικά ότι ψήφισα ΜΕΡΑ το 2000. Αυτό έγινε πριν από 14 χρόνια και το κατέγραψα εγώ για τον εαυτό μου -- και όχι βέβαια για να διαφημίσω κάτι ή κάποιον. Ο χαφιές που υπερασπίζεσαι μου πρόσαψε σχέσεις με τον ΝΑΡ. Δεν είχα ποτέ καμία. Τις σχέσεις αυτές μου τις πρόσαψαν τα τρωκτικά της "Νέας Σποράς" χωρίς καμία απολύτως βάση. Και βέβαια, αν ήθελα να είχα τέτοιου είδους σχέσεις με τον οποιονδήποτε εξω-ΚΚΕ χώρο, ήταν κάτι παραπάνω από εύκολο να της έχω. Δεν τις επέλεξα ποτέ και το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να σταθείς με αξιοπρέπεια και όχι ως γυμνοσάλιαγκας απέναντί μου.

@ Ζαχαρίας Αποστόλου: Ότι είχα να πω για σένα το είπα ήδη. Έρποντας δεν φτάνεις πολύ ψηλά. Αισθάνομαι θλίψη και ντροπή που άτομα της υποστάθμης σου λερώνουν την ιστορία του κόμματος.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Τελικά, έχει πλάκα η κουβέντα.
Ξεκίνησε από τα φοιτητικά, πέρασε πάνω από την "Τυποεκδοτική" και κατέληξε στον ...φάκελο του Αντώνη!
(Οι παληότεροι, που έζησαν τους "φακέλους" της Ασφάλειας, μπορούν να με καταλάβουν...).
Και σκέφτουμαι, τη ζημιά σε μας την ξεκίνησε ο Βελουχιώτης: Πήρε ένα βενιζελικό γουρούνι, κουμουνιστοφάγο, και τον έκανε αρχηγό του Λαϊκού Στρατού, ο προδότης. Σαράφη τον λέγανε, αν καλά θυμάμαι.
Αλλά ο πατριάρχης της προδοσίας ήτανε ο Τόμας Μύντσερ, που έκανε συναρχηγό του έναν αχρείο ...πρίγκηπα, τον Φλόριαν Γκάϊερ, στον πόλεμο εναντίον του Adel (των ευγενών) και των παπάδων, το 1525 μ.Χ.
Πως να προκόψει το επαναστατικό κίνημα;
Εχουμε πλάκα!

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΧΤΑΡ. Τη παραξενο βλεπεις την υστατη μαχη δινουνε οι ανθρωποι και μαλιστα σε διατεταγμενη υπηρεσια. ο καθε καλοπροαιρετος ανθρωπος και διαφωνιες να εχει με το κομμα η συμπεριφορα του ειναι εντελως διαφορετικη Εδω εχουμε συγκεκριμενη στοχευση και επιθεση με μισος. οποιος αρνειται να βγαλη συμπερασματα μετα την ολοκληρωση των ανατροπων και επιμενει σε ολα εκεινα τα οποια μας κατεστρεψανε δεν το κανει τυχαια εκτελει συγκε κριμενο σχεδιο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη
Τελικά είχες δίκιο. Δεν τριγύρναγες. Έπρεπε να πω τριγύρναγες εθελουσίως και αυτοκριτικά. Με εξέπληξες με την λέξη υποστάθμη. Να περιμένω ΚΟΑΝ η όχι;
Παναγιώτη
ο άλλος μου είπε να παω να κρεμαστώ, εγώ έχω το μίσος;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ δεν ενέκρινε ένα σχόλιο του αντώνη, γιατί ξέφυγε σε χαρακτηρισμούς. Δικαιολογημένα ίσως ως ένα βαθμό, λόγω της τροπής που πήρε η συζήτηση με τον ζαχαρία. Η οποία και σταματάει εδώ με δική μου ευθύνη.

Ανώνυμος είπε...

Παντως ειναι ή οχι αντιφαση αυτοι που ψεγουν το ΚΚΕ οτι αριστεριζει γιατι αποριπτει τις πολιτικες-εκλογικες συνεργασιες με αλλα "αριατερα" - οπορτουνιστικα κομματα, να χρησιμοποιουν ως επιχειρημα τεκμηριωσης της πολεμικης τους αυτης το οτι ενας ανθρωπος που ψηφισε καποτε ΝΑΡ τωρα εχει ταχθει στο πλευρο του ΚΚΕ...
Τρικυμια εν κρανιο? Μαλλον ιδεολογικοπολιτικη γυμνια λεω εγω...

ratm

Αντωνης είπε...

@ Σφυροδρέπανο:

Δικαίωμά σου να αφήνεις τον εσμό να συκοφαντεί τους πάντες και τα πάντα στο ΚΚΕ και να κόβεις εμένα, δικαίωμά μου και μένα να πάρω τα μέτρα μου,

Adios.

Ανώνυμος είπε...

ratm
Επειδή μάλλον σε εμένα πήγαινε αυτό μπορείς να μου δώσεις κάποιο mail να σου απαντήσω για να μην συνεχιστει εδώ

Ανώνυμος είπε...

ratm δεν υπαρχει καμμια αντιφαση Δεν τους ενδιαφερει να κερδισει το ΚΚΕ ανθρωπους απο τον οπορτουνιστι κο χωρο αυτοι θελουνε την διασωση του οπορτουνιστικου χωρου και να υπαρχει το παραμυθι για ενοτητα της αριστερας ωστε ο καπιταλισμος να ει ναι εδω για παντα και ο εργατης να μην παρει ποτε την εξουσια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αντώνη επέλεξα να μη δημοσιεύσω ένα σχόλιό σου που έλεγε "στην τρύπα σου τρωκτικό" (χωρίς να γράφεις κάτι άλλο), αφενός για μη γίνει τελείως ροντέο η συζήτηση, αφετέρου γιατί θεωρώ πως έτσι προστατεύω έναν σφο σχολιαστή, που γράφει κάτι τέτοιο πάνω στα νεύρα του. Κι επειδή δεν είναι αδικαιολόγητος ο εκνευρισμός σου, κόβω και την ανόητη συζήτηση που τον προκάλεσε.
Αυτό είναι το δικό μου σκεπτικό, τώρα αν εσύ το ερμηνεύεις αλλιώς και νομίζεις πως δε σε καλύπτει, μπορείς να πάρεις ό,τι μέτρα θες.

Ανώνυμος είπε...

Κατά τη γνώμη μου, την οποία και είχα εκφράσει πριν από πολλά σχόλια και μέρες, η συζήτηση έπρεπε να είχε κοπεί από τη στιγμή που άρχισε να ξεφεύγει σε χυδαιότητα, ρουφιανιά και ψέματα από συγκεκριμένους. Όχι μόνο δεν πρόσφερε ΤΙΠΟΤΑ, αλλά σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε όχι μόνο αποπροσανατολιστικά αλλά και σχεδόν προβοκατόρικα. Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: Αν κάποιος που προβληματίζεται τι θα κάνει σε αυτές τις εκλογές αλλά και γενικά επισκεφτεί το συγκεκριμένο νήμα αυτό που θα αντικρύσει είναι ένα αηδιαστικό ξεκατίνιασμα ανάμεσα σε υποτίθεται "ΚΚΕδες". Δεν θα κάτσει να ψάξει αν οι αποκλειστικοί φορείς της σκατίλας έχουν ξεκουμπιστεί από το Κόμμα, τι ακριβώς πρεσβεύουν αυτοί, τι ρόλο βαράνε. Θα μείνει με την εντύπωση ότι κάτι τρέχει στο ΚΚΕ, ότι κι αυτοί τσακώνονται κτλ. Γαμώ τις προσφορές στη μάχη που δίνουμε όλοι ρε συ σφυροδρέπανε! Και όχι τίποτα άλλο, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος να έχουν φτύσει αίμα κι εδώ μέσα να αναγορεύονται σε ισότιμοι, ίσως και φερέγγυοι (;), συνομιλητές όλα τα ναυάγια και οι Παγκαλίσκοι! Σε αυτή την περίπτωση, στο λέω πραγματικά φιλικά, ήσουν φάουλ...
Σε αυτό που είπε ο Αντώνης, αν μου επιτρέπει να τον λέω με το μικρό του, έχει απόλυτο δίκιο. Εδώ και μιάμιση βδομάδα λουζόμαστε αφιλτράριστα σκατά, χωρίς να κοπεί τίποτα. Φυσικά έχω μια παρατήρηση ως προς το ύφος του Αντώνη κατά περιπτώσεις, με την έννοια ότι όσο κι αν δίκαια οργιζόμαστε με το κωλοπαιδαριό, η στάση μας ανά πάσα στιγμή πρέπει να εναρμονίζεται απόλυτα με την πολιτική αλλά και ηθική ανωτερότητα του ΚΚΕ, κυρίως απέναντι σε αυτό τον εσμό. Άρα, γενικά καλό είναι να αποφεύγονται τα "κρεμάσου", "ασφαλιτόσπορε" κτλ. Για να μην με περιλάβεις κι εμένα, σου δίνω απόλυτο δίκιο όσον αφορά την οργή σου, η σελίδα σου έχει προσφέρει πολλά και την παρακολουθώ, είμαι μαζί σου. Απλά μια συμβουλή, την οποία αν τολμήσει να την στρέψει κανά τσογλάνι του ΜΑ ή ο ΝΣ εναντίον σου θα τον πάρει και θα τον σηκώσει.
Και με αυτό το σχόλιο σας αποχαιρετώ, ελπίζοντας ότι το ίδιο θα κάνει και αυτό το νήμα επιτέλους.

Καλό βόλι παντού!

ΡΓ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΡΓ, κανείς δεν αναγορεύεται σε φερέγγυο συνομιλητή ή οτιδήποτε άλλο, απλώς επειδή του δίνεις, στην αρχή τουλάχιστον, ισότιμο δικαίωμα να μιλήσει. Ίσα-ίσα, που τις περισσότερες φορές καταφέρνει το αντίθετο, στις περιπτώσεις που αναφέρεις.
Όσο για τον μέσο αμφιταλαντευόμενο, δε νομίζω να μπήκε καν στον κόπο να προχωρήσει πέρα από τα δέκα πρώτα σχόλια -αν υποθέσουμε ότι διάβασε το κείμενο.
Σε κάθε περίπτωση, δεκτή η κριτική σου κι ας μη με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

Ανώνυμος είπε...

Ζαχαρια δεν πηγαινε για σενα συγκεκριμενα. Εσυ προφανως ακουσες το επιχειρημα-συκοφαντια απο αυτους που το αναπαραγουν και το αναπαρηγαγες. Παρολο που δεν παταει πανω σε καμια λογικη αναλυση. Εκτος και αν ειναι μαρξιστικα σωστο να συνεργαζεται το ΚΚΕ με τις ηγεσιες μορφωματων - ταξικων ναυαγιων αλλα αντιμαρξιστικο να κερδιζει κοσμο που για τον Χ ή Ψ λογο τους ψηφισε στο παρελθον...

ratm

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 242 από 242   Νεότερο› Νεότερο»