Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Κουβάρι παντός καιρού

Ας επιχειρήσουμε αρχικά να ξετυλίξουμε το κουβάρι της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών, που έχει το δικό της ενδιαφέρον.

Χτες έσκασε η είδηση της πιθανής σύλληψης του Μαρινάκη, επειδή παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί (να μην ασχολείται δηλ ενεργά με το ποδόσφαιρο) για την υπόθεση της οργάνωσης εγκληματικής συμμορίας στο "όμορφο, ηθικό κι αγγελικά πλασμένο" ελληνικό ποδόσφαιρο. Η κατηγορία βέβαια δε συνιστά αυτομάτως ενοχή, αλλά είναι κι αυτή ένα μέτρο για την τάξη και το ξεκαθάρισμα που επιβάλλει η κυβέρνηση τόσο στο ποδοσφαιρικό, όσο και στο τηλεοπτικό τοπίο. Τόση κάθαρση είχαμε να δούμε από την εποχή Κοσκωτά στον Ολυμπιακό.

Τα συριζοτρόλ πάντως μπορεί να βγουν με την αήττητη γραμμή: και του τα πήραμε (για την άδεια) και τον κλείσαμε μέσα. Κερδάμε αδέρφια! Αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα δούμε τελικά το Μαρινάκη με χειροπέδες -έστω κι ως προφυλακιστέο. Εδώ μικρότεροι παίκτες-μπουμπούκια, όπως ο Μπέος, κυκλοφορούν σήμερα ελεύθεροι ή και ως τοπικοί άρχοντες (αποδεικνύοντας πόσο καλά λειτουργεί το σωφρονιστικό μας σύστημα). Φυλακή ημίχρονο - δήμαρχος τελικό.

Το 'βλεπες, το 'παιξες; Κι αν τα βλέπεις, γιατί παθιάζεσαι με σώβρακα και φανέλες; Κι αν πούμε ότι είναι μικρόβιο, που κόλλησες μικρός, πριν αποκτήσει αντισώματα η συνείδησή σου, γιατί συγχέεις την καψούρα και την "υγιή αρρώστια" για την ομάδα, με τον πρόεδρα; Άλλο η καζούρα κι ο χαβαλές κι άλλο να πορώνεσαι για τον (κάθε) Μαρινάκη και τα συμφέροντά του. Κι αν έχεις ξενερώσει, τότε γιατί ψάχνεις υποκατάστατα του χαμένου πάθους σου στον τζόγο;

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες μέρες, έχει γίνει ένας μικρός χαμός με μια έρευνα στη Βρετανία που αποδεικνύει (;) πως οι δεξιοί, συντηρητικοί τόρηδες έχουν καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις ή τέλος πάντων απολαμβάνουν περισσότερο τη σεξουαλική τους ζωή. Με άλλα λόγια δηλ (μας) πηδάνε καλύτερα. Κι αυτό είναι πολύ λογικό, αφού τόσα χρόνια δεμένοι στην καρέκλα της εξουσίας, κάτι παραπάνω έχουν μάθει από πήδημα. Ιδίως όταν το αντίπαλο "αριστερό" δέος είναι οι εργατικοί του Κόρμπιν (ή και του Μπλερ ακόμα) κι όσοι τους στηρίζουν χωρίς αυταπάτες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια ειδικά ευρήματα της έρευνας, ως προς τις ιδιαίτερες προτιμήσεις κάθε ομάδας ψηφοφόρων. Οι δεξιοί φαντασιώνονται, λέει, σεξουαλική επαφή με αθλητή-αθλήτρια, πιθανότατα επειδή τη βρίσκουν (γκαβλώνουν που λέμε και στη ΛΔ του βορρά) με την αριστεία, την επιτυχία και την εξουσία, που είναι άριστο αφροδισιακό, κι όχι με τα κοινά, θνητά ανθρωπάκια που απαρτίζουν την πλέμπα.

Οι φιλελεύθεροι είναι τόσο απελευθερωμένοι που γουστάρουν το δέσιμο, μεταφέροντας βασικά στο σεξουαλικό τομέα την κοσμοθεωρητική τους αντίληψη περί ελευθερίας, που αφήνει ελεύθερη μόνο την καταπίεση και την εκμετάλλευση, καλώντας τους υπόλοιπους να υποταχθούν οικειοθελώς στα βίτσια των ισχυρών.
Let's play masters and servants.

Όσο για τους Εργατικούς -και όσους "παρά φύσιν" τους θεωρούν αριστερούς και συμμαχούν μαζί τους, χωρίς να μένουν σε αθώα πολιτικά φλερτ- αποδεικνύονται κάπως σαν τον νευρικό εραστή του Γούντι Άλεν και μένουν ανικανοποίητοι, χωρίς να ξέρουν πώς ακριβώς να τη βρουν, αφού περνάνε υπαρξιακή κρίση. Ποιος είμαι; Πού πάω; Πού βαδίζει η αριστερά κι η σοσιαλδημοκρατία στις μέρες μας; Γίνομαι ομοφοβικός όταν καβγαδίζω με τους δεξιούς -αφού κατά βάθος λέμε ακριβώς τα ίδια, με άλλο περιτύλιγμα;

Κι οι κομμουνιστές κύριε; Αυτοί είναι είδος υπό εξαφάνιση (στην έρευνα και τη Βρετανία γενικώς), οπότε θα μπορούσε να ισχύει το "πηδάτε, γιατί χανόμαστε" και βασικά μεταξύ μας, όχι γιατί είμαστε σεχταριστές, αλλά για να αναπαραχθεί το είδος μας.

Κατά τα άλλα, κάποιοι σφοι έχουν επηρεαστεί από το σύνδρομο της ήττας, που τους κομπλεξάρει και σε άλλα πράγματα, το δέος μπροστά στην εξουσία και το μεγάλο (επαναστατικό) πήδημα. Ενώ άλλοι αρκούνται να τον έχουν (τον επαναστατικό ζήλο) μεγαλύτερο από τους άλλους -κι ας μην πηδήξουν ποτέ. Συμβαίνουν αυτά μετά από μια ήττα...

Τρίτος και τελικός γύρος η Μακρόνησος. Αρχικά η εκδήλωση (ομιλία, συναυλία, προσκύνημα, κτλ) ήταν να γίνει την Κυριακή (ή μήπως το Σάββατο;). Αλλά οι μετεωρολογικές προβλέψεις ήταν κάπως δυσοίωνες κι έτσι μεταφέρθηκε για χτες, Τρίτη. Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό από πριν, σα σιδερένια νομοτέλεια. Το Σ/Κ τα συννεφάκια έκοβαν απλώς βόλτες στον ουρανό και προπονούνταν για τη μεγάλη (χτεσινή) μέρα. Εντάξει, άλλο να είσαι κόμμα παντός καιρού κι άλλο να κλείνεις ραντεβού με την γκαντεμιά. Ελπίζω τουλάχιστον να κλείσαμε ανακωχή με τα στοιχεία της φύσης για τις μέρες του Φεστιβάλ -όπου θα έχουμε και drone.

Ούτως ή άλλως βέβαια, μια μαζική μετάβαση για προσκύνημα στη Μακρόνησο είναι εξ ορισμού συγκινητική, σε βαθμό που να δακρύσει κι ο ουρανός. Κι ας μην υπήρχε το μενού των εξόριστων, για να μπούμε καλύτερα στο κλίμα, όπως σε εκείνο το event-happening κάτι μικρόνοων με μεγάλη τσέπη κι αντίστοιχο θράσος. Και δε συγκρίνεται βέβαια με το δράμα που πέρασαν οι καναλάρχες, έγκλειστοι στο κτίριο της Καλλιθέας, αλλά χωρίς μακρονησιώτικο μενού. Εκτός κι αν το έκαναν κι αυτό η ΔΦΑ και ο... "μάγκας Αλέξης" στο Μαρινάκη, που του έχουν κάνει τα μούτρα κρέας -και δεν εννοώ το μπιφτεκόμουτρό του με τις τρίχες.

Κανονικά, όλα αυτά θα ήταν απλώς εισαγωγικά για το κυρίως θέμα και την προχτεσινή εκδήλωση της ΚΟ Βιομηχανίας με την Αλέκα, σχετικά με το τρίπτυχο: καπιταλιστική κρίση, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, επαναστατική κατάσταση. Αλλά αυτό θα είναι πιθανότατα το θέμα του αυριανού σημειώματος.

Εν είδει πρόγευσης, σημειώνω απλώς μια αποστροφή από την ομιλία της Αλέκας, όπου εξέταζε το ζήτημα (και το γνωστό προβληματισμό) αν το επαναστατικό κίνημα είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα στις μέρες μας, που οι κυρίαρχες τάξεις έχουν στα χέρια τους εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα στην υπηρεσία της καταστολής του λαϊκού κινήματος.
Εδώ έχουνε τα drone, εδώ έχουνε... αυτά που ξέρετε, τη νέα τεχνολογία του πολέμου.

Εντάξει, άμα είναι τα drone το ζήτημα, έχουμε κι εμείς. Όχι σαν τους άλλους, που έχουν χάσει το... αεροπλανάκι της ΕΤΕ...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τους κομμουνιστές είναι γνωστά τα καταγεγραμένα στοιχεία.
http://www.dailymotion.com/video/x222wl0_do-communists-have-better-sex_shortfilms

To ντοκιμαντέρ αυτό υπήρχε και στο Youtube όπου και έκανε θραύση μέχρι που κατέβηκε με αστικό δάκτυλο για να εξαλειφθεί απο την συλλογική μνήμη άλλη μια νίκη του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.


Σοσιαλιστής που γνωρισες

modesto είπε...

το σαββατο δεν εγινε λογο αερα και οχι βροχης

Santiago είπε...

«Τρίτος και τελικός γύρος η Μακρόνησος. Αρχικά η εκδήλωση (ομιλία, συναυλία, προσκύνημα, κτλ)…»

Δεν ξέρω τι σκέφτονται άλλοι, αλλά όταν ακούω για «προσκύνημα» η λέξη με παραπέμπει σε κάτι φανατικορθοδοξες θείτσες του 15αυγουστου. Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις αναφέρεται η κριτική του τουιτερ για«μνημόσυνα» και «κόλλυβα» και όχι στην μελέτη της ιστορίας, όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί.

Δε λέω να μην γίνονται τέτοιες γιορτές μνήμης και να μην επισκέπτεται τον τόπο βασανιστηρίων τους η μεγάλη ηρωική γενιά του ΚΚ. Αυτοί έχουν λόγο να πάνε και να αναμετρηθούν με την νοσταλγία και τον πόνο τους.

Αλλά στη νέα γενιά τι προσφέρει πραγματικά - ουσιαστικά; Να σφυρηλατήσει συνειδήσεις θα μου πει κάποιος. Να γιγαντωθεί η ανάγκη για την ανατροπή αυτού του σάπιο και απάνθρωπου συστήματος που εξόριζε και σακάτευε ανθρώπους. Μάλιστα, άρα στη Μακρόνησο θα πειστείς για την επανάσταση; Ο τωρινός βίος-αβίωτος, η εκμετάλλευση, η τρομοκρατία της ανεργίας δεν σου φτάνει; Τον Άη Στράτη και τη Γυάρο περίμενες; Ασε που άμα πας εκεί και δεις την κακομοιριά και τις άθλιες συνθήκες που ζούσαν, μπορεί να γυρίσεις σπίτι ανακουφισμένος που τουλάχιστον η εξορία έχει καταργηθεί.

Ωραία λοιπόν η εκδήλωση στη Μακρόνησο, αρκεί να έχεις κάνει άλλες 100 σε κάθε δήμο που να θέτουν επι τάπητος σύγχρονα προβλήματα που καίνε τον κόσμο . Καλή η ομιλία στη Μακρόνησο, αρκεί να έχεις κάνει άλλες εκατό σε κάθε γειτονιά και άλλες τόσες παρεμβάσεις μέσω των Λαϊκών επίτροπων που εξηγούν πως πρέπει να αντιμετωπιστούν, από τον Ενφια και το κόψιμο του ρεύματος έως τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό. Δεν είναι μουσείο το κόμμα αλλά κόμμα επαναστατικό, ζωντανό και παρεμβατικό.

Αν θέλει πραγματικά κάποιος να τιμήσει τους εξόριστους, τότε να δράσει και να φέρει μια ώρα νωρίτερα τον σοσιαλισμό και όχι να ανάβει καντηλάκια. Και ας με συγχωρήσουν κάποιοι για την «βλασφημία», να γινονται και εκδρομές, αλλά όπως είπα και στην αρχή, σε άλλες τάξεις και νοοτροπίες ανήκουν τα «προσκυνήματα» και τα «φυλακτά».

Ανώνυμος είπε...

Βάλε σε όλα αυτά και το τελευταίο επεισόδιο της φαρσοκωμωδίας του καυγά συριζα-νδ με βάση το μετοχολόγιο της αυγής. Αξιοσημείωτο ότι οι κατηγορίες των δεξιών στόκων προς τα "αριστερά" ξαδερφάκια τους είναι ψιλο-κόπυ-πέιστ από τα όσα λέγανε και λένε οι τελευταίοι για τον 902, οφφσορ πάλι στην μέση, χάσατε το ηθικό πλεονέκτημα κτλ. Το τι πραγματικά συμβαίνει βεβαίως για πολλοστή φορά έχει ελάχιστη σημασία.

Ijon Tichy

ΥΓ: Να πω επίσης κι ότι καταδικάζω τον κατάπτυστο τίτλο από θέση αρχής. Επιφυλάσσομαι για σχόλιο στην επόμενη ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

"...Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις αναφέρεται η κριτική του τουιτερ για«μνημόσυνα» και «κόλλυβα» και όχι στην μελέτη της ιστορίας, όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί..."

OXI.

"...Ωραία λοιπόν η εκδήλωση στη Μακρόνησο, αρκεί να έχεις κάνει άλλες 100 σε κάθε δήμο που να θέτουν επι τάπητος σύγχρονα προβλήματα που καίνε τον κόσμο . Καλή η ομιλία στη Μακρόνησο, αρκεί να έχεις κάνει άλλες εκατό σε κάθε γειτονιά και άλλες τόσες παρεμβάσεις μέσω των Λαϊκών επίτροπων που εξηγούν πως πρέπει να αντιμετωπιστούν, από τον Ενφια και το κόψιμο του ρεύματος έως τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό. Δεν είναι μουσείο το κόμμα αλλά κόμμα επαναστατικό, ζωντανό και παρεμβατικό..."

Καλό θα είναι να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του κόμματος και από πουθενά αλλού και όχι μόνο από το τουίτερ που ασχολείται με κόλλυβα. Μπορώ να κάτσω να δώσω λινκς για αμέτρητες τέτοιες κινήσεις από τον τελευταίο μήνα (ναι, τον αύγουστο -- μόνο για το θέμα των επερχόμενων αλλαγών στα εργασιακά υπάρχει άπειρο τρέξιμο), χώρια και άλλες για τις οποίες δεν βγαίνει κάποια ανακοίνωση.

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

Ναι αλλα στο ενδιαμεσο γινονται αυτα που λες οτι δε γινονται (συζητησεις,εκδηλωσεις κ.α.). Θελει παραπανω; Και βεβαια. Ας μην ειμαστε επιπολαιοι κατα τ'αλλα.
Επισης οι θρησκευτικες παρομοιωσεις μπαγιατεψαν.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Santiago, τρία απλά πράγματα.
Το προσκύνημα θα μπορούσε να μπει και σε εισαγωγικά, αλλά βαρέθηκα να τα βάλω. Δεν πίστευα πως θα παρεξηγήσει κανείς τον όρο.
Οι σφοι που μαζεύονται "προσκυνάν" το μεγαλείο ηρωικών κι αλύγιστων μορφών σαν τον Τατάκη, όχι τη μεγαλόχαρη ή κάποιο ιερό λείψανο. Δε νομίζεις ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά;
Οι εκδηλώσεις αυτού του τύπου είναι αυξημένες το τελευταίο διάστημα (και πολύ καλά κάνουν) στα πλαίσια του εορτασμού των 100χρονων του κόμματος. Τιμάμε τους ηρωικούς σταθμούς της διαδρομής αυτής και τους ήρωες που έφτιαξαν αυτήν την τιμημένη ιστορία.

Όσο για τα υπόλοιπα, η αλήθεια είναι πως μπορεί να μην τα μάθεις από το τουίτερ -εξαρτάται και ποιους λογαριασμούς ακολουθείς.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Modesto, δίκιο έχεις, αλλά η ουσία του πράγματος και της γκαντεμιάς δεν αλλάζει (άλλαξε εσύ) (όχι εσύ συγκεκριμένα, που λέει το σύνθημα, εννοώ).

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Θυμάμαι μιαν ανάλογη αποστροφή του Μαργαρίτη σε ένα παρόμοιο σχόλιο της "Αυγής", που εξέφραζε την δήθεν περιφρόνηση του καλού σχολιαστή για τις "λιτανείες", "κόλυβα" κλπ. τις "σπονδές" στον μοβόρο Ζαχαριάδη κλπ., του ΚΚΕ. Ο ιστορικός τον ξεβράκωνε (με το γάντι βέβαια, αλλά το βρακί του πάντως του το κατέβαζε) πως στην πραγματικότητα, εκείνο, που τον ενοχλούσε δεν ήταν το τελετουργικό τυπικό μιας εκδήλωσης, νομίζω για τον ΔΣΕ ήταν, αλλά ακριβώς το περιεχόμενό της, και η στάση του ΚΚΕ απέναντι στο "δεύτερο αντάρτικο". Τον καυτηρίαζε για την αντιϊστορική του τοποθέτηση, που απηχούσε το συμβιβαστικό-υποταχτικό πνεύμα, που κυριάρχησε στην ελληνική Αριστερά μετά την ήττα και ιδιαίτερα μετά το '53-'56: Την "καλή" "Εθνική Αντίσταση", σε αντιδιαστολή με το "κακό" δεύτερο αντάρτικο, την αναγκαία δαιμονοποίηση του Ν.Ζ., του ίδιου του ΚΚΕ, με το επίθεμα "εξ", κλπ. Ο Μαργαρίτης υπερασπιζόταν την ανάγκη αυτών των "μνημοσύνων" και την ζωτική-αγωνιστική τους σημασία για το λαϊκό και το κομμουνιστικό κίνημα.
Noμίζω αυτό σηματοδότησε και το διαζύγιο του Γ. Μ. με τον χώρο της "ανανέωσης".
Αυτό το καταραμένο "πνεύμα" επιζεί και σήμερα, ατόφιο και ενισχυμένο, στον τΣύριζα και τις παραλλαγές του και σε μέρος του εξωκοινοβουλίου. Αλλά βλέπω, π.χ. να υποχωρεί στο Ναρ, που τα τελευταία χρόνια δείχνει να ακολουθεί το ΚΚΕ, συνήθως με διαφορά φάσης, σύν-πλήν μιας βδομάδας, σε τέτοιες επετειακές εκδηλώσεις. Κάποιοι το κάνουν προσχηματικά, για να μην αποκοπούν από τα μέλη-επιρροές τους, που το πιστεύουν, κάποιοι όντως αισθάνονται την πίεση του ΚΚΕ και δε θέλουν να αποκηρύξουν τα πιστεύω τους παίρνοντας το δρόμο του ανοιχτού οπορτουνισμού.
Δεν κατατάσσω το σχόλιο του Santiago σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες, όμως θεωρώ, πως δείχνει, πως το μαύρο της πληροφόρησης για την δράση του ΚΚΕ φέρνει αποτελέσματα....

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Θυμάμαι μια φορά που η Αλέκα μιλούσε για το μνημόνιο και μπερδεύεται και λέει στη ρύμη του λόγου "μνημόσυνο", που ήταν πολύ πετυχημένο.
Θα μπορούσε λοιπόν, σε αυτή τη βάση να γίνει και σύνθημα: εσείς με τα μνημόνια κι εμείς με τα "μνημόσυνα".

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ο μονος πολεμος που τυπικα ΔΕΝ εχει ληξει ειναι ο εμφυλιος δεν εχει υπαρξει ουτε ηττα ουτε παραδοση ουτε ανακωχη επισημα Τυπικα ελιγμος εγινε τοτε και η αποφαση της ΚΕ δεν εχει ανασταλει .Εκεινη που μιλα για ¨οπλα παρα ποδας ¨
Οσοι νομιζουν λοιπον πως το κομμα κανει μνημοσυνα καιρος να δουν οτι μαλλον ασκησεις επι χαρτου κανει γι αυτα που ερχονται ,προετοιμαζει τη νεα γενια