Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά

Αλλά ενίοτε μπορεί να γίνει λευκή, σαν του Βόλου κι άλλων πρωτοπόρων περιοχών, που γιορτάζουν για τα πολυκαταστήματα που μένουν ανοιχτά τις νύχτες, αντί να σκοτίζονται για όσα μαγαζιά βάζουν λουκέτο στο φως της μέρας. Το παν είναι να έχεις θετική στάση ζωής, να μην κολλάς στα αρνητικά, γιατί οι φιλελέδες έχουν ανακαλύψει πως η οικονομία είναι πρωτίστως θέμα ψυχολογίας...

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το μαύρο Νοέμβρη της Μπάρτσα -που έχει γενέθλια σε λίγες μέρες- το μαύρο στην ΕΡΤ, που απέκτησε ξανά σήμα, αλλά της έμεινε η φαιά προπαγάνδα. Διάφορες μαύρες βίβλους (με ροζουλί περιτύλιγμα), τις υποσχέσεις των κοψοχέρηδων για μαύρο στην κάλπη, το μαύρισμα των διακοπών που ξεφτίζει γρήγορα σαν προεκλογική υπόσχεση. Τους μαύρους πάνθηρες, το μαύρο γάτο που "τους είδε μαύρους νόμιζε με φίλους πως θα κάνει" -αλλά ακόμα να γίνει μάθημα σε ορισμένους ερυθρίζοντες η μαύρη αντίδραση κι οι μεταμφιέσεις της- κι η μαύρη Τρίτη από το κραχ του 29'.

Ήρθε λοιπόν ο καιρός για τη μαύρη Παρασκευή, όπου σε αντίθεση με τη "μεγάλη" (Παρασκευή), οι καμπάνες χτυπάνε χαρμόσυνα, για να υποδεχτούν το ποίμνιο (δηλ κοπάδι) των καταναλωτών και την ανάσταση της ψόφιας αγοράς και της χειμαζόμενης οικονομίας. Κι εφόσον το έθιμο είναι ξενόφερτο, σταλμένο πάντα απ' την Αμερική, όπως λέει ένας στίχος, λογικό και επόμενο ήταν να πάρει ένα ξενικό όνομα (Black Friday), κατά τη μηχανική μεταφορά του στην ελληνική πραγματικότητα.

Μπορεί εμείς να μην έχουμε ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), αλλά έχουμε τις "ευχαριστίες στην Αμερική", σε ροζ (σαν κραγιόν) και πράσινη εκδοχή, με την ανάμειξη της Τουρκίας, αντί για γαλοπούλα (που και αυτή turkey είναι). Έχουμε αμερικανάκια που θαυμάζουν τον Ομπάμα και τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ, ασχέτως χρώματος. Μαύρος πρόεδρος, άσπρος πρόεδρος, το ζήτημα είναι να κάνει το ιμπεριαλιστικό γεράκι και να πιάνει ποντίκια, για να  παραφράσουμε τον Κινέζο Ντενγκ. Αυτός είναι ο νόμος που κινεί διαχρονικά τον καπιταλισμό.



Έχουμε επίσης θύματα του πολιτισμικού ιμπεριαλισμού (που ακολουθεί πάντα τον οικονομικό) που γιορτάζουν σαν αμερικανόβλαχοι το Halloween μες στο Νοέμβρη και την κολοκύθα που κουβαλάν αντί για μυαλό πάνω από το λαιμό τους. Κι όπως σημειώνει πολύ σωστά ο Poe δεν πρόκειται πια για την εμπορευματοποίηση μιας γιορτής (που ξεχειλώνεται για να ξεκινήσει ένα μήνα πριν) αλλά για τη γιορτή-εορτασμό της εμπορευματοποίησης, που ψάχνει αφορμές για να εκδηλωθεί.

Οι θιασώτες της "ελεύθερης οικονομίας" σοκάρονται με τα δελτία-κουπόνια διανομής προϊόντων στα οποίο παρατηρούνταν έλλειψη στις χώρες του υπαρκτού, αλλά έχουν άλλα μέτρα και σταθμά για τις αντίστοιχες ουρές στον καπιταλισμό και τις υποτιθέμενες κοινωνίες αφθονίας. Δε βρίσκουν την ίδια ευαισθησία για τους πεινασμένους που στοιβάζονται για μια δωρεάν σακούλα λαχανικών. Δεν τους ενοχλεί ο κανιβαλισμός των καταναλωτικών ζόμπι που μπορεί να ποδοπατηθούν μεταξύ τους, για να αποκτήσουν το ιερό δισκοπότηρο προϊόν που θέλουν και ξεροσταλιάζουν στην ουρά ενός ιδιωτικού γυμναστηρίου, για τη δωρεάν εγγραφή.

Όχι βέβαια πως όλα αυτά μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι. Οι μεν στερούνται απλώς χρημάτων, ενώ οι δε στερούνται αξιοπρέπειας, που την αφήνουν στην είσοδο του πολυκαταστήματος μαζί με τα υπόλοιπα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι μαύρες Παρασκευές, αλλά η μαύρη ζωή μιας μεγάλης πλειοψηφίας, που ψάχνει χαραμάδες φωτός και λίγου χρώματος, για να μη βουλιάξει. Είναι οι κυνηγοί προσφορών και κεφαλών. η μαύρη φασιστική αντίδραση που φωλιάζει στις εξωνημένες συνειδήσεις. Και που την ενοχλούν οι κολασμένοι της γης, ιδίως όταν είναι μελαψοί, εκτός κι αν έχουν το μαύρο του καμένου, απανθρακωμένου πτώματος. Τότε αλλάζει το πράγμα...

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/02/333_8.html(διαβάστε τα σχόλια)

Προσπαθώ να καταλάβω τι έχει αλλάξει από τότε, και το ΑΚΕΛ κατέληξε να είναι ενα υπεύθυνο κόμμα, ενώ το ΚΚΕ επιθυμεί διχοτόμηση της Κυπρου.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι κακό κάποιος να αναθεωρεί τις απόψεις του. Κακό είναι να έρχεται μετά ο ίδιος και να κουνάει το δάχτυλο στους υπόλοιπους για κωλοτούμπες και "παραβιάσεις προγραμμάτων".

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Εχει γραψει το απολίθωμα ένα τοσο ωραιο κειμενο για τη μαζικη καταναλωτικη υστερια των ημερων και σωστο είναι να ασχοληθουμε με αυτό, αλλα φαινεται ότι μερικες «συμπαθειες» είναι δυσκολο να ξεχαστουν. Το κυπριακό είναι ένα ζητημα που προϋποθέτει βαθεια μελετη και όχι παπαγαλία, γνωση της ιστοριας και των συνθηκων και δεν μπορει να ξεδιπλωθουν ολες οι εκκρεμότητες και οι διαφορες του σε μια κουβεντα, όμως καποια πραγματα και καποιοι προβληματισμοι είναι σαφεις, για οσους θελουν να ακουσουν. Εν ταχει:

-Ποιος αναθεώρησε αποψεις; Η ηγεσια του ΚΚΕ (ναι, λεω η ηγεσια, γιατι ετσι εχουν τα πραγματα σε αυτή τη περιπτωση αφου εδρασε αυτονομα)μιλαγε μεχρι το τελευταιο συνεδριο για Ενιαία Κυπρο με ΔΔΟ και τώρα για Ενιαίο μη ομοσπονδιακό κράτος. Ποιος αναθεώρησε αποψεις;

-Η ολικη αλλαγή αυτή παρθηκε ξαφνικα και χωρις Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Πες όμως ότι οι συνθηκες είναι κρισιμες και δεν υπαρχει χρονος για τηρηση του καταστατικού. Ασε που η ΔΔΟ ηταν παγιο αιτημα και της ΣΕ από το ‘65. Αυτό είναι το λιγοτερο. Εκεινο που προβληματιζει είναι η τουλαχιστον αχαρη παρεμβαση της ηγεσιας του ΚΚΕ με υφος υποδειξης στο ΑΚΕΛ για την στηριξη των διαπραγματευσεων μεταξη ΕΚ και ΤΚ. Προσοχη: Όχι υποδειξη για καποια συμφωνια, καποιο τετελεσμένο γεγονος που θα αλλαξει τον χαρτη της Κυπρου, καποια υπογραφη που θα πεσει σημερα-αυριο και θα αλλαξει το status quo, αλλα υποδειξη στο πολύ αρχικο σταδιο μιας διαπραγματευσης για το πώς θα τεθει μια βαση συζητησης για να αρχισουν οι επισημες συνομιλιες μιας πιθανης λυσης στο μελλον. Χωρις καν να γνωριζουμε τι συζητησεις γινονται, τα πιθανα ανταλλαγματα, οι υποθετικες υποχωρησεις. Οι υπευθυνοι των εξωτερικων θεματων του κομματος φροντισαν να εναντιωθουν σε οποιαδηποτε συνομιλια μεταξυ ΕΚ και ΤΚ, πριν καν αυτή αποκτησει πλαισιο, σε σημειο που πολλοι από το Νησι βρηκαν την ευκαιρια να τοποθετησουν το ΚΚΕ διπλα σε εθνικιστικές φωνες.

-Για να το πουμε ξεκαθαρα: Σχεδιο Λυσης χωρις ΔΔΟ σημαινει διχοτόμηση και δεν μπορει να σημαινει τιποτα άλλο. Οποιαδηποτε άλλη εκδοχη είναι ευχολογιο και συνθηματα για κομματικη καταναλωση. Εκτος και εάν καποιος αφελης πιστευει ότι η ΤΚ κοινοτητα θα κατσει να υπογραψει ένα σχεδιο στο οποιο θα ζει σαν μειονοτητα σε ένα μια μη-ομοσπονδο κρατος. Αυτό που ονειρευονται τα εθνικια δηλαδη.

Τι άλλο να πουμε; Προφανως ενοχλει αυτή η συζήτηση μια ομαδα ΟΠΑΔΩΝ που πιστευουν οτι εχουν παρει τα λαβαρα του Κομματος σπιτι τους και επισης τους ενοχλεί το να θετεις ζητηματα, εκει που προκύπτουν. Η μαρξιστικη σκεψη και η αναλυση της συγκεκριμενης καταστασης δεν είναι μια μασημενη τροφη που τη διαβαζεις στον Ρ και τελειωνει εκει. Και μιας και αναφερθηκα στον Ρ:Τα συνδικατα των ΕΤ και ΤΚ (πανω από εκατο) συγκετρωθηκαν και διαδηλωναν για μερες μαζι υπερ της συνεχισης των διαπραγματευσεων. Διαβασατε πουθενα στο Ριζο για αυτές;

ΓΧ

fentagin είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΩΝΗΜΕΝΕΣ;;;

zoot horn rollo είπε...

Τα εγραψαν αλλοι και με πιο ειλικρινεις (ισως) προθεσεις,πριν μερες.
Κατα τ'αλλα ασχετα ολα τα σχολια με το κειμενο.

Ανώνυμος είπε...

Τα έχουμε ξαναπεί 300 φορές, αλλά κάποιοι επανέρχονται στα ίδια και στα ίδια επιχειρήματα σαν να είναι καινούργια και αναπάντητα.

Οι αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου δεν αναφέρουν ΠΟΥΘΕΝΑ την ΔΔΟ παρότι οι θέσεις είχαν αναφορά σε αυτή. Η ΔΔΟ θεωρούταν πάντα από το εργατικό κίνημα ως μία υποχώρηση που πατούσε σε κάποιες ιστορικές συγκυρίες στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων και όχι ως "στρατηγικός στόχος" όπως ψευδώς αναφέρει το ακελ στην ανακοίνωση του ΠΓ. Η βάση συζήτησης των διαπραγματεύσεων αναφέρει ρητά την ύπαρξη δύο συνιστώντων κρατών και όχι ενιαίου κράτους. Οι αναφορές σε παλιά ντοκουμέντα για να στηριχθεί το χειροκρότημα των διαπραγματεύσεων είναι εκ του πονηρού τουλάχιστον.

Δεν απαιτείται Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για να βγει μια απόφαση για μία εξέλιξη σε ένα ζήτημα. Δεν αλλάζει το πρόγραμμα ούτε οι αποφάσεις του συνεδρίου. Εχουν δε παρθεί και πιο σοβαρές αποφάσεις μέσω ΚΕ. Εδώ ολόκληρο αντάρτικο αποφασίστηκε από ολομέλεια της ΚΕ. Εδώ ολόκληρη Οκτωβριανή Επανάσταση αποφασίστηκε αντίστοιχα. Για αυτό υπάρχει η ΚΕ που όπως συζητήθηκε και παλιά δεν ασχολείται μόνο με τα σουβλάκια του φεστιβάλ της κνε, αλλά και με το να εξελίσσει την θέση του συνεδρίου και να την προσαρμόζει στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στα συνέδρια. Ενας σχολιαστής ανάφερε ότι η τελευταία συνεδριακή απόφαση με αναφορά στην δδο υπάρχει σε συνέδριο που έγινε κάτω από άλλες ιστορικές συγκυρίες.

Η κε έβγαλε στο Ρ μιά ανακοίνωση σχετικά με το Κυπριακό. Διατύπωσε την άποψη του Κόμματος. Δεν υπόδειξε στο ΑΚΕΛ τίποτα. Γνωστοποίησε λίγες μέρες αργότερα την άποψη του στο αδερφό κόμμα και πάλι χωρίς να υποδεικνύει τίποτα. Το ΑΚΕΛ απάντησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το Κυπριακό είναι δουλειά των Κυπρίων και ότι δεν πέφτει στο ΚΚΕ λόγος. Ιδια άποψη με το ΚΚΕ διατύπωσε και το ημιπαράνομο KP στην Τουρκία. Στην δεύτερη επιστολή το ΑΚΕΛ ξαφνικά αρχίζει να επιχειρηματολογεί για το θέμα αδειάζοντας το σκεπτικό της πρώτης επιστολής του. Δεν την λες και σοβαρή στάση.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει ότι η αποδοχή δυο συνιστώντων κρατών με άλλο σύνταγμα κλπ. δεν μπορεί να οδηγήσει σε ένιαια Κύπρο με ή χωρίς ΔΔΟ. Δηλαδή το αυτονόητο. Ούτε εθνικιστές κορώνες ούτε τίποτα. Και τέλος πάντων η νομιμοποίηση του κατοχικού "κράτους" δεν οδηγεί σε αποφυγή της διχοτόμησης αλλά στο αντίθετο αποτέλεσμα (εκτός και αν κάποιος έχει αυτάπατη για το ποια είναι τα συνιστώντα κράτη).

Κάποιοι κύριοι μέσα στο λινκ πριν από δυο χρόνια εγκαλούσαν το ΚΚΕ γιατί δεν "υποδεικνύει" στο ΑΚΕΛ όπως λες. Τώρα το εγκαλούν από την ανάποδη. Αυτό θα το σχολιάσεις; Πως θα τους χαρακτήριζες αυτούς; Δικαιούνται αυτοί να κρίνουν τους άλλους πάνω στο αν άλλαξαν θέση;

Ο.Χ.Ε.Π.

redy είπε...

Ο.Χ.Ε.Π.
γελαω με αυτα που γραφονται.
Το θεμα δεν ειναι ασφαλως η υποδειξη ή το υφος της, αλλα η αλλαγη θεσης χωρις καποια συγκεκριμενη εναλλακτικη τακτικη, παρα μονο υπονομευση των συνομιλιων(υπερ ποιας στρατηγικης;).
Ο ¨λαικος παραγοντας¨ λεει θα δωσει τη λυση. Ποιος ειναι ο λαικος παραγοντα αν οχι αυτοι: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/341172/dikoinotiki-ekdilosi-gia-lysi-kai-epanenosi-apopse-sto-gipedo-tis-tsetin-kagia
Ουτε εγω ειδα καποιο τετοιο θεμα στον ριζοσπαστη.
Το οτι φτανουμε στο ιδιο προορισμο με τους εθνικιστες, αλλα απο αριστερη αφετηρια, ουτε αυτο ενοχλει.
Γελαω και με το οτι καποιος που μενει χρονια στη κυπρο, συμμετεχει ενεργα στο κινημα, εχει αποψη στη ΚΟ κυπρου, θεωρειται απο καποιους υπερκομματικους εδω, περιπου ως ασχετος με το θεμα που χαλαει την ¨γραμμη¨.
Ολα καλα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική. Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Τι μου θυμίζει... Τι μου θυμίζει...

Ο.Χ.Ε.Π.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος", redy!
Και δυστυχώς, τότε, μόνο για γέλια δε θάναι.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε νέα για την συμμετοχή σε αυτήν την "μαύρη παρασκευή"; Δεν μου βγάζει πολύ νόημα πάντως, δεδομένου ότι εν αντιθέσει με τους αμερικάνους οι εργαζόμενοι στην ελλάδα δεν έχουν άδεια εκείνη την μέρα. Απ'την άλλη ο ίδιος ο θεσμός έχει αλλάξει κάπως στην αμερική, και πλέον οι "μαυροπαρασκευιάτικες" εκπτώσεις διαρκούν λίγες μέρες και όχι μόνο μία, ώντας αρκετά μικρότερες από αυτές στο παρελθόν.

Ijon Tichy

ΥΓ: Μετά τον Πολίτη, να κι ο Φιλελεύθερος. Γελάνε κι άλλοι με τους μπαρούφες για τον "λαϊκό παράγοντα" (που δεν τον κάλεσαν στο Μοντ Πελεράν, αλλά ντάξει δεν θα σκάσουμε και γι'αυτό, η επανάσταση στην τελική είναι ένα κουίζ που βάζουν οι αστοί και πρέπει να βρεις τις σωστές απαντήσεις) και την συμμετοχή στο λαϊκό κίνημα των ατσάλινων. Για τις χιλιοειπωμένες μπούρδες τώρα που έχουν ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις (τα ίδια με τους εθνικιστές, η δδο κι η εσσδ, αλλαγή πλεύσης με απόφαση κε κτλ) τι να πεις. Μάθαμε όμως ότι τα λάβαρα κι η τιμή του κόμματος περιφέρονται στο διαδίκτυο, αν και διίστανται οι απόψεις για το σε ποιά μεριά βρίσκονται...

zoot horn rollo είπε...

Καποιοι σας ταϊσαν "θεωρια των ακρων" και τη καταπιατε αμασητη. Τα εγραψαν κι αλλοι εδω. Μπαγιατεψαν.

Γιώτης είπε...

"Δεν υπάρχει εναλλακτική. Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Τι μου θυμίζει... Τι μου θυμίζει..."

Καμμία διαπραγμάτευση, καμμία συνεννόηση. Η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική είναι να έρθει ο σοσιαλισμός στην Κύπρο. Στο σοσιαλισμό τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι αγκαλιασμένοι και ελεύθεροι θα βαδίζουν προς το ηλιοβασίλεμα. Επιστημονικός Μ-Λ του 21ου αιώνα.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε τον σοσιαλισμό θέλετε τώρα; Προτιμάτε ΝΑΤΟ και ΕΕ σώνει και ντε; Καλά αυτή η οσφυοκαμψία των "ατσάλινων" έχει ξεφύγει.

Υ.Γ. Χίλια συγνώμη που ταϊσα τα τρολλ μπρεζνιεφικέ, αλλά αυτά εδώ μολογάνε μοναχά τους για τις προθέσεις τους. Τελευταίο σχόλιο και άστους να κουρεύονται μοναχοί τους.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Κατι παρομοια ελεγαν κι αλλοι εκει στο 2012, με αλλες αφορμες. Η συνεχεια γνωστη.

Ανώνυμος είπε...

Οι "ατσάλινοι", που λέει και ωραία ο Iljon, το έχουν τερματίσει.

Κάποιοι είναι προφανώς διαταραγμένοι, άλλοι προφανώς απλά άθλιοι.

Δεν μας αρέσει η κριτική, λεει ο άλλος και διαβάζουμε τους βόθρους στο τβιτερ. Κριτική το λέτε εσείς αυτό;

"εχει αποψη στη ΚΟ κυπρο";! Τι λες ρε φίλε! Μήν μου πεις. Τι άποψη; Μήπως είναι και μέλος; Σάμπως είναι και στην ΚΕ;

Άντε ρε όλοι οι δήθεν που έχετε μαζευτεί και μας το παίζετε και κομμουνιστές. Μια απ'τα ίδια είστε: αντι-ΚΚΕ.

Άντε στην επόμενη στροφή που θα πάρετε, μπορεί και να μας αφησετε και στην ησυχία μας.

GN

Ανώνυμος είπε...

Μια μια οι συριζοανταρσυοτοπαπάτζες γίνονται σωββαρύ γκωμμουνννυιστηκύ γκρητική. Τώρα κι η "παραπομπή των πάντων στον σοσιαλισμό". Καθώς το ανεπίσημο ΚΜΕ λέει στον (γνωστό αντιιμπεριαλιστή) αναστασιάδη να συμφωνήσει να τελειώνουμε (αφού και στην άλλη πλευρά βρίσκεται ένας άλλος μεγάλος αντιιμπεριαλιστής, ο φοβερός Ταγίπ -- όχι δεν χρειάζεται ανακοίνωση για την ασπίδα του ευφράτη τώρα που έχει στασίδι στο κρεμλίνο, γράψτε λάθος). Γιατί αφού ο "λαικός παράγοντας" (ωραίος τύπος, δεν ξέρω αν έχει τουίτερ όμως) έχει βρει την φωνή του στον φιλελεύθερο και στον πολίτη, τι άλλο θέλουμε ξέρω γω.

Είπαμε, ό,τι επιλογές μας δίνουν οι αστοί, όλα τ'άλλα εκτός πραγματικότητας (και για το προσφυγικό τώρα μαθαίνω ότι δεν είναι σοβαρή πολιτική θέση να θέλουμε να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα οι πρόσφυγες να πάνε όπου θέλουν γιατί μπορεί να μην τους θέλουν άλλοι στην εε -- πάλι καλά που δεν μάθαμε ότι αφού και το ελληνικό κράτος δεν τους θέλει, θα έπρεπε είτε να τους πετάμε στην θάλασσα ή να τους γυρίζουμε στην τουρκία). Εισοδισμός στον κάθε κατσαπλιά, ο μόνος δρόμος προς την επανάστα.

Ijon Tichy