Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

"Αμφιλεγόμενη" προσωπικότητα

Χτες το βράδυ η ΕΡΤ πρόβαλε το ντοκιμαντέρ "αναζητώντας το Φιντέλ". Προφανώς της πήρε λίγη ώρα αυτή η αναζήτηση, γιατί το πρωί ανέφερε τον Κάστρο ως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Κάτι που μου θυμίζει από την ανάποδη, την εισαγωγή του Αστερίξ με την παρουσίαση των ηρώων και το σημείωμα για τον Κακοφωνίξ: οι γνώμες για το ταλέντο του διίστανται. Ο ίδιος βρίσκει τον εαυτό του μεγαλοφυή, όλοι οι άλλοι τον βρίσκουν αχαρακτήριστο, αλλά αξιαγάπητο κι ευχάριστο για παρέα, όταν κρατάει το στόμα του κλειστό.

Προφανώς κι ήταν αμφιλεγόμενος για την ΕΡΤ κι άλλα αστικά μέσα ο Φιντέλ. Δεν ήταν βλέπεις... κοσμαγάπητος, σαν τον Ομπάμα, που τον έγλειφαν από οθόνης ολημερίς, σαν σκυλάκια του καναπέ. Δεν ήταν καν εκλεγμένος με αρχαιρεσίες δυτικού τύπου, σαν κι αυτές στις ΗΠΑ, όπου δεν επικρατεί ούτε καν η σχετική πλειοψηφία. Τότε λοιπόν, γιατί δεν κατάφεραν να τον ρίξουν, εφόσον στερούνταν λαϊκού ερείσματος; Πώς κατάφερε να είναι καρφί στο μάτι τους για παραπάνω από μισό αιώνα και να πάει κόντρα στο ρεύμα της αντεπανάστασης; Εδώ πια μπαίνουμε στις πύλες του ανεξήγητου για τις αστικές αναλύσεις, ανεξαρτήτως απόχρωσης.

Τον θεωρούν όμως αμφιλεγόμενο, γιατί πανηγύρισαν το θάνατό του κάτι αντιφρονούντες Κουβανοί στη Φλόριδα (παραδοσιακή δεξαμενή πρακτόρων και καταφύγιο για κάθε κοινωνικό κατακάθι), που έπαιξαν περισσότερο χρόνο απ' την είδηση για το θάνατο του Φιντέλ, μεγάλοι πολιτικοί άνδρες, σαν τον πλανητάρχη Τραμπ και τον Τζήμερο, που απλώς εξέφρασαν μεγαλόφωνα το ταξικό ένστικτο και το μίσος των αστών πολιτικών που είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν τα προσχήματα, και η ομάδα του Protagon (του Σταύρου Θεοδωράκη, που κάποτε έχτιζε "προοδευτικό προφίλ" με τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του από την Κούβα).

Την ίδια στιγμή ένας άλλος Θεοδωράκης, ο Μίκης, με τις όποιες αντιφάσεις και παλινωδίες είχε κατά καιρούς, έστειλε ίσως το πιο συγκινητικό μήνυμα της ημέρας: αγαπημένε Φιντέλ, μας άφησες κι είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου. Συγκινητικό, γιατί φαίνεται (και είναι) ειλικρινές, από καρδιάς, σε αντίθεση με την αβάσταχτη υποκρισία του Τσίπρα κι άλλων κυβερνητικών στελεχών. Φαντάζεσαι να ταξιδέψει ο Αλέξης στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ, μία ημέρα πριν κλείσει η αξιολόγηση στην Ελλάδα, για να ρίξει "αριστερή στάχτη" στα μάτια της παλιάς του βάσης; Δεν το θεωρώ πιθανό, αλλά δε θα είναι η πρώτη φορά που θα (απο)δείξουν ότι είναι αδίστακτοι.

Κάπως έτσι, οι ροζ "αριστεροί" κι "αντιμνημονιακοί", που προσπαθούν να τσιμπήσουν κάτι από τη λάμψη του Φιντέλ και την παγκόσμια θλίψη για το θάνατό του, να βγάλουν πολιτική υπεραξία από τη μορφή του και το έργο του, καταφέρνουν να γίνουν πιο προκλητικοί κι από όσους σκατόψυχους φιλελέδες, σαν τον Τζήμερο και τον Τραμπ, πανηγυρίζουν για την "πτώση του δικτάτορα". Κάτι που συνοψίζει πολύ καλά στο κείμενό του στο (αθλητικό) Contra, ένας παλιός δεξιός, ο Κ. Καίσαρης, που συν-έγραφε κάποτε τη στήλη του Αποδυτηριάκια, στο Φίλαθλο.

Αποδίδω λοιπόν τα του Καίσαρος τω Καίσαρη, μαζί με την παράθεση ενός αποσπάσματος από το κείμενο, με τον εύγλωττο τίτλο "αριστερός είναι ο Κατρούγκαλος, ο Φιντέλ ήταν επαναστάτης".

Ντροπή. Ντροπή και ιστορικό ψεύδος να αποκαλείς τον Φιντελ Κάστρο αριστερό. Αριστερός είναι ο Κατρούγκαλος. Αριστερός ειναι ο Βαρεμένος. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν επαναστάτης. Γι' αυτόν θα μιλήσει η ιστορία. Οχι ο κάθε αγράμματος. Oχι ο κάθε νάνος. Κι εν πάση περιπτώση τι σχέση έχουν οι νεόκοποι αριστεροί του Σύριζα με την επανάσταση, τους αγωνες των λαών, που επικαλούνται και το σοσιαλισμό; Όση σχέση έχουν με τη πατρίδα και τη θρησκεία οι ελληνες δεξιοί. Οσο πατριώτες και χριστιανοί είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Καμμένος άλλο τόσο είναι αριστεροί ο Τσίπρας κι ο Παππάς.
Παραμύθι πουλάνε. Επαγγελματίες είναι. Οπως κάποιος πρέπει να πουλήσει τρόφιμα κάποιος άλλος αυτοκίνητα, έτσι κάποιοι πρέπει να πουλήσουν ελπίδα.Προϋπόθεση της προσφοράς είναι η ζήτηση.Οταν υπάρχουν θύματα που θέλουν να ακουνε για την πατρίδα και τη θρησκεία θα βρεθεί ένας Καρατζαφέρης να ανοίξει ένα μαγαζί γιά να τα πουλήσει. Μέχρι να βρεθεί κάποιος σαν τον Καμμένο που θα ξέρει να πουλάει καλύτερα και να τον κλείσει.
Οταν υπάρχουν ψημάρια που θέλουν να ακούνε για σοσιαλισμό, θα βρεθεί ένας Ανδρέας Παπανδρέου για να τους τον πουλήσει. Μέχρι να βρεθεί κάποιος σαν το Τσίπρα να ανοίξει απέναντι ένα καινούργιο μαγαζί και να τους κάνει να βαράνε μύγες. Κι επειδή η δουλειά τους ειναι να πουλάνε αέρα, δεν έχουνε κανένα προβλήμα μέσα στο μπαλαμούτι και τον αχταρμά που τα ανακατεύουνε ολα να μπερδέψουνε και τον Φιντέλ Κάστρο.Τι είχανε τι χάσανε;

Για τον επίλογο του σημερινού σημειώματος, επέλεξα να αποδώσω πρόχειρα το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Μαραντόνα, που είχε φιλική, προσωπική σχέση με τον Φιντέλ και ταξίδεψε στην Κούβα, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας του και την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Και δεν το επιλέγω για συναισθηματικούς λόγους, ή γιατί ο Μαραντόνα είναι πρότυπο προς μίμηση και κάποια ξεχωριστή προσωπικότητα. Το διαλέγω για την ειλικρίνειά του, και για να τονίσω το κοντράστ με τα ξύλινα μηνύματα των εγχώριων υποκριτών.

Το πρωτότυπο μήνυμα μπορείτε να το δείτε εδώ, στο προφίλ του Μαραντόνα στο Facebook. Η δική απόδοση μου είναι κάπως πρόχειρη, αλλά πιστεύω πως δεν αλλοιώνει το νόημα.


Πέθανε ο φίλος μου, ο έμπιστός μου, αυτός που με συμβούλευε, που με καλούσε οποιαδήποτε στιγμή να μιλήσουμε για πολιτική, ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ, αυτός που μου είπε πως όταν έφευγε ο Κλίντον, αυτός που ερχόταν, ήταν χειρότερος, γιατί ήταν (ο) Μπους. Όπως/επειδή δεν έσφαλλε ποτέ, για μένα ο Φιντέλ είναι, ήταν και θα είναι αιώνιος, ο μοναδικός, ο πιο μεγάλος. Πονάει η καρδιά μου γιατί ο κόσμος χάνει τον πιο σοφός από όλους.

Δεν ανατρέπει ο καθένας μια δικτατορία με είκοσι άνδρες, προκαλώντας τη βορειοαμερικάνικη αυτοκρατορία.
Δεν εξαλείφει ο καθένας τον αναλφαβητισμό σε ένα χρόνο.
Δε μειώνει ο καθένας την παιδική θνησιμότητα από το 42% στο 4%.
Δε δημιουργεί οποιοσδήποτε πάνω από 130 χιλιάδες γιατρούς, εξασφαλίζοντας ένα γιατρό για κάθε 130 άτομα, τον υψηλότερο δείκτη-ποσοστό γιατρού κατά κεφαλή στον κόσμο.
Δε δημιουργεί ο καθένας τη μεγαλύτερη σχολή Ιατρικής στον κόσμο, δίνοντας κάθε χρόνο πτυχίο σε 1500 γιατρούς από το εξωτερικό, με 25 χιλιάδες γιατρούς απόφοιτους σε 84 χώρες.
Δε στέλνει οποιοσδήποτε περισσότερο από 30 χιλιάδες γιατρούς να εργαστούν σε περισσότερες από 68 χώρες του κόσμου, σχεδόν σε 600 χιλιάδες αποστολές συνολικά.

Δεν καταφέρνει οποιοσδήποτε να είναι το μοναδικό έθνος της Λατινικής Αμερικής, χωρίς παιδικό υποσιτισμό.
Δεν καταφέρνει οποιοσδήποτε να είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής χωρίς πρόβλημα ναρκωτικών.
Δεν καταφέρνει οποιοσδήποτε το 100% της σχολικής εκπαίδευσης (εννοεί την ελεύθερη πρόσβαση στις βαθμίδες της).
Δεν μπορεί ο καθένας να κυκλοφορεί στην πατρίδα του χωρίς να βλέπει ούτε ένα παιδί να κοιμάται στο δρόμο.
Δεν καταφέρνει οποιοσδήποτε να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που εκπληρώνει την οικολογική βιωσιμότητα.
Δεν καταφέρνει ο καθένας να έχει ο πληθυσμός του προσδόκιμο ζωής στα 79 χρόνια, όταν γεννιέται.
Δε δημιουργεί ο καθένας εμβόλια κόντρα στον καρκίνο.
Δεν καταφέρνει οποιοσδήποτε να είναι η μοναδική χώρα που εξαλείφει τη μετάδοση του ιού του AIDS από τη μητέρα στο παιδί.
Δεν καταφέρνει οποιοσδήποτε να έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ολυμπιακών μεταλλίων στη Λατινική Αμερική.

Δεν επιβιώνει ο καθένας από 600 και πλέον απόπειρες δολοφονίας εναντίον του και 11 προέδρους των ΗΠΑ που προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν.
Δεν επιβιώνει ο καθένας από 50 χρόνια εμπάργκο και οικονομικού πολέμου.
Δε φτάνει ο καθένας τα 90 χρόνια, με τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία.
Αγαπητός σε εκατομμύρια, ακατανόητος για άλλους τόσους. Αυτό που δεν μπορεί κανείς να κάνει είναι να τον αγνοήσει.

Q.E.P.D.* Fidel #Castro!

*είναι το σηματάκι του πένθους

27 σχόλια:

skatopsyxos είπε...

Γιατί,το δούλεμα που έχουν ρίξει στον Τρουντό(πρόεδρος των Καναδών Φιλελευθέρων και Πρωθυπουργός) επειδή εξέφρασε συμπάθεια προς τον Φιντέλ που το πάμε;

Ανώνυμος είπε...

Στο left.gr διαφημίζεται άρθρο με τίτλο "Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν επαναστάτης ή κομμουνιστής;". Δεν ξέρω τι λέει, φοβήθηκα να ανοίξω το λινκ.

Τώρα για τις αντιδράσεις ενάντια στις δηλώσεις του Τρουντό, είναι σαν να σχολιάζουμε αυτές των ηλιθίων της ομάδας αλήθειας ενάντια στις δηλώσεις τσίπρα. Μπατλ οφ δε ρήταρντς που λένε και στην φλόριντα, αυτόν τον παράδεισο φτώχιας, εξαθλίωσης και μαφιόζικης χλιδής.

Κόντα σε όλα αυτά κι οι αξιαγάπητοι αναρχικοί (είδα αντιδράσεις κι από κάτι παληκαράκια της ροσινάντε που είχαν χαθεί με την επίσκεψη του χαρισματικού), με όχημα τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στην Κούβα, έτσι χωρίς στοιχεία, παπαγαλίζοντας τις αστικές μπαρούφες. Δεν βαριέσαι, όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πλύσης εγκεφάλου για το ποιά είναι τα "ανθρώπινα δικαιώματα", μπορεί να παίζει μπάλλα ο κάθε πικραμένος.

Ijon Tichy

λαθραναγνώστης είπε...

Διαμαρτύρομαι!!
Πλημμύρισε το Κολωνάκι και ο 902 δεν έγραψε λέξη!
(off topic αλλα δεν άντεξα την αδικία. Δεν το ξέρετε ότι και οι πλούσιοι έχουν βάσανα?)

Ανώνυμος είπε...

"Ο Τσίπρας πάει στην Κούβα να αποχαιρετήσει τον Κάστρο"
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=557165&catID=1

Δεν έλεγες τίποτα άλλο...

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσιπρας είναι και με τον Ομπαμα και με τον Κάστρο, γιατί είναι μάγκας και μπορεί.

Λίγη τσίπα βρε Αλεξη, δε βλάπτει.


Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

http://barbudosdesierramaestra.blogspot.gr/2013/02/blog-post_14.html?m=1

Unknown είπε...

Λέει η ΕΡΤ αμφιλεγόμενο το Φιδέλ, το κατακρίνουμε (σωστά λέω εγώ).
Πάει ο πρωθυπουργός να τιμήσει το νεκρό, το κατακρίνουμε πάλι.

Δηλαδή αν η κυβέρνηση εκφραστεί κατά του Φιδέλ την κατηγορούμε ότι τον προσβάλει, αν εκφραστεί υπέρ την κατηγορούμε ότι τον καπηλεύεται. Τι πρέπει να κάνει τελικά; Αν σιωπούσε φαντάζομαι πάλι θα την κατακρίναμε.

Πέρα από την πλάκα δεν ξέρω για ποιο λόγο πάει ο Τσίπρας (ψηφοθηρία, να πιστέψει και ο ίδιος ότι είναι αριστερός, διεθνής υποχρέωση) αλλά καλά κάνει και πάει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Άλλωστε θα μαζευτούν δεκάδες διεθνείς ηγέτες που δεν νομίζω να είναι όλοι επαναστάτες ή κομμουνιστές.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

O Τσίπρας πάει στην Αβάνα να "αποχαιρετίσει" (=μαγαρίσει) τον ..."αμφιλεγόμενο Κάστρο" της ΕΡΤ του Τσακνή!
Δεν τα πιάνεις πουθενά τα γλοιώδικα χέλια. Εχουμε μπλέξει με απίστευτα τομάρια.
Κι από τα κυκλοφορούντα στις πολιτικές πιάτσες, πάμε για εκλογές, για να βουτήξουνε τη μούρη του Λαού πιο βαθειά στο βόθρο της ταπείνωσης, όπως πέρσι το Σεπτέμβρη.
Καπιταλισμό δε θέλαμε;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή το να κατακρίνεις και την σάπια αστική προπαγάνδα κατά του Φιντέλ, και την υποκρισία των υπαλλήλων της εε και του νατο που μέχρι πριν λίγες μέρες έγλυφαν τον χαρισματικό πλανητάρχη (με επιχειρήματα βασισμένα στην πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας), είναι κάτι το λανθασμένο. Μάλιστα.

Ijon Tichy

λαθραναγνώστης είπε...

Ακριβώς U.R! Ότι κι αν κάνουν αυτοί οι βρομιάρηδες, είναι ψεύτικο και κατακριτέο. Δεν το ξέρεις αυτό?
Φυσικά και πηγαίνει για λόγους υποκρισίας. Στην Καισαριανή άλλωστε, γιατί πήγε? Για να τιμήσει τους νεκρούς πατριώτες την ώρα που ξεπούλαγε εν ψυχρώ την πατρίδα του? - σύγχρονος δοσίλογος!
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο αγνό ή τίμιο αίσθημα μέσα σ αυτούς τους τύπους, ούτε καν η τυπική εκπροσώπηση της Ελλάδας.
Ο τυχοδιωκτισμός, του είναι πλέον έξις!

faros είπε...

Ας μου επιτραπεί, παρακαλώ, να γράψω τούτο.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ήταν Επαναστάτης ΓΙΑΤΙ ήταν Κομμουνιστής και ήταν Κομμουνιστής ΓΙΑΤΙ ήταν Επαναστάτης !

ΑΘΑΝΑΤΟΣ !

skatopsyxos είπε...

Ο Φιντέλ ήταν οικογενειακός φίλος της οικογένειας του Τρουντό. Είχε παρευρεθεί και στην κηδεία του πατέρα του. Ο έρμος απλά βγήκε να μιλήσει για τον Φιντέλ ως τέτοιον με συμπάθεια στο πρόσωπο του και επειδή χάλασε την σούπα του "φιλελεύθερου" πολιτικού κόσμου πέσανε να τον φάνε. Ο Τσίπρας από την άλλη είναι μία τρίχα από ξέρετε τι και μιλάει καθαρα για ψηφοθηρικούς λόγους. Ε όπως και να το κάνω (ίσως λάθος μου) δεν μπορώ να τους βάλω στο ίδιο τσουβαλι στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Ανώνυμος είπε...

"Δηλαδή αν η κυβέρνηση εκφραστεί κατά του Φιδέλ την κατηγορούμε ότι τον προσβάλει, αν εκφραστεί υπέρ την κατηγορούμε ότι τον καπηλεύεται. Τι πρέπει να κάνει τελικά;"

Ιδανικά να αυτοκτονήσουν ομαδικά. Και να πάρουν και τους ρουφιάνους τους μαζί αν γίνεται.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra

H κυβέρνηση πρέπει πρώτα να αποφασίσει αν είναι με τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ (που έχουν για επίσημη πολιτική τους την αποικιοποίηση της Κούβας), στους οποίους δώσανε και δίνουν Γη, νερό και κώλο, και μετά να μας πούνε και πως γίνετε να είσαι και με αυτούς, και με τον Κάστρο!
Στη περίπτωση που δεν θα τα δίναν όλα αυτά στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ (που όμως τα δίνουν), θα έπρεπε να μας πουν πως γίνετε να γδέρνεις τον λαό και να ταΐζεις τους αστούς με τις σάρκες του, και μετά να λες και από πάνω ότι είσαι με τον Κάστρο...
Όση σχέση έχει ο Τζίμερος με τον Κάστρο, άλλη τόση έχει και ο Τσίπρας.
Καλήτερη η πρώταση του ΓΜ βέβεα.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Λίγο off topic αλλά δεν άντεξα

Πέρα από τους «ψεκασμένους» έχουμε και τους «αριστερούς». Πολλοί από τους «αριστερούς» συμπαθούν τον Τσε, δεν συμπαθούν και τόσο τον Φιντέλ, και σχεδόν καθόλου τον Στάλιν.

Μία απλή παράγραφος από παλαιό γράμμα του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα προς την θεία του Μπεατρίς από το Σαν Χοσέ, πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα το 1953(*)

«Περνώντας από τις απέραντες εκτάσεις της United Fruit, πείστηκα για μία ακόμα φορά για το πόσο τρομερά είναι αυτά τα πλοκάμια του Καπιταλισμού. ΟΡΚΙΣΤΗΚΑ μπροστά στην ΕΙΚΟΝΑ του ΠΑΛΙΟΥ και ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΣΤΑΛΙΝ [που είχε πεθάνει στις 5 Μαρτίου εκείνου του χρόνου] πως θα ησυχάσω μόνο όταν τα δω να εξαφανίζονται»

Σταλινικός ο Τσε

(*)Πηγή:
Ερνέστο Τσε Γκεβάρα του Κάρλο Μπάτα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Έννιο ντι Νόλο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας, Μασσιμιλιάνο Γκουδέρζο Πανεπιστήμιο Ούρμπινο και Λεοπόλδο Νούτι Πανεπιστήμιο της Ρώμης

Στα Ελληνικά: Εκδόσεις Καστανιώτη

Unknown είπε...

Αν είναι έτσι ας κατακρίνουμε την κυβέρνηση γενικώς. Να μην λέμε ότι την κατακρίνουμε επειδή κάνει το Α ή το Β, επειδή και το -Α ή το -Β να κάνει πάλι θα την κατακρίνουμε.
Στην κηδεία του Κάστρο θα παραβρεθούν πολλοί που υπηρετούν τον καπιταλισμό. Δεν το βρίσκω κακό, αντιθέτως είναι λογικό μια προσωπικότητα όπως ο Κάστρο να έχει ευρύτερη απήχηση.

Ανώνυμος είπε...

EYKAIRIA ΓΙΑ ΤΣΑΜΠΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΧΑΜΕΤΥΠΙΟ.

ΤΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ ΘΛΙΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΗΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

kolokotronis είπε...

Η σημερινή παρέμβαση του Κόμματος για την εξωτερική πολιτική και το Κυπριακό,
τόσο, ως προς την μορφή της (δεν είναι και τόσο συνηθισμένο, το να βγαίνει προσωπικά ο ΓΓ και μάλιστα με σχετικά μακροσκελή δήλωση),
όσο και ως προς το περιεχόμενό της ("...Όμως δεν πρέπει να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή μας..."),

χτυπάει καμπανάκι προς την ανυποψίαστη πλειοψηφία του λαού μας.

Καταλαβαίνω, πως σύντομα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι σε διπλό μέτωπο:
Με την τουρκική αστική τάξη στα σύνορα και με την ελληνική αστική τάξη στην Αθήνα...

zoot horn rollo είπε...

Όπου βρουν, μαγαρίζουν οι συριζαίοι. Δεν είναι καινούριο.

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra

Εννοείτε την κατακρίνουμε την κυβέρνηση γενικός!
Υπάρχει 1 πράγμα στην κυβέρνηση που δεν είναι κατακριτέο; Πες ένα και το κουβεντιάζουμε.

Τώρα για το ποιοι θα είναι εκεί δεν έχει σημασία, οι αστοί όπως καλά ξέρουμε "τιμάνε τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς". Εκτός από αυτό, πλέον γενικά δεν έχουνε να φοβούνται κάτι από την Κούβα, η οποία αργά αλλά σταθερά επιστρέφει στην αγκαλιά του καπιταλισμού, και μακάρι να βγώ 1000 φορές λάθος.
Ο Τσίπρας τώρα, εννοείτε πάει στη Κούβα όπως πήγε στη Καισαριανή, για να καπηλευτεί και να σπιλώσει μνήμες και αγώνες, κάτι που και να ήθελε να είναι αλλιώς, δεν μπορεί με όσα έχει πει και κάνει.

Ιβάν Τζόνι

λαθραναγνώστης είπε...

Μετά τις τεράστιες ουρές του λαού της Κούβας για να χαιρετίσουν τον Ηγέτη τους και την παντελή απουσία, όπως φαίνεται, κάποιων που θα έλεγαν ένα κακό λόγο για τον Κάστρο, το ΣΤΑΡ "έσπασε" και μολόγησε.
30 δολ το μήνα ο μέσος μισθός, αλλά περίθαλψη (και τι περίθαλψη!!!), παιδεία, δωρεάν. Δωρεάν κουπόνια για τρόφιμα, 2 δολ το μήνα για φως νερό τηλεφωνο ιντερνετ, βενζίνη επιδοτούμενη και γω δεν ξέρω πόσα άλλα παρέλειψαν να πούνε!

Υ.Γ 35000 γυναίκες ο κομμαντάντε!
Θεός!!!
....κι από κοντά....κι ο .....Τσίιιιπρας!

Unknown είπε...

@Ιβάν Τζόνι

Ας κατακρίνουμε την κυβέρνηση γενικώς, δεν διαφωνώ. Αλλά να μην την κατακρίνουμε παρουσιάζοντας ως επιχείρημα τη στάση της για τον Κάστρο. Γιατί όποια και αν ήταν αυτή η στάση της, είτε τιμούσε τον Κάστρο, είτε τον κατηγορούσε, είτε σιωπούσε πάλι θα την κατακρίναμε.

Και εμένα η πρώτη μου αντίδραση ήταν αρνητική, με σκεπτικό ότι πάει να καπηλευτεί τον νεκρό όπως και στην Καισαριανή. Ωστόσο η δεύτερη σκέψη ήταν ακόμα και έτσι, προτιμάω να είναι η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που θα τιμήσουν το Φιδέλ, παρά να αδιαφορήσει ή ακόμα χειρότερα να βγάλει μια ανακοίνωση αλά Τραμπ εναντίον του.

Και για να θέσω ένα καφενειακό ερώτημα, εσύ δηλαδή αν ήσουν ο Ραούλ Κάστρο θα επέτρεπες να παραστούν στις εκδηλώσεις για τον Φιδέλ μόνο επαναστάτες και κομμουνιστές ή και αστοί πολιτικοί;

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ελα, φρέσκο, της ώρας!
Η αμηχανία των αστών μπροστά στο "φαινόμενο Φιντέλ" τους οδηγεί σε σκέτη ...σχιζοφρένεια!
Μόλις προ ολίγου, το "STAR" TV, αφού παραδέχεται πως οι κουβανοί ..."είναι ευτυχισμένοι στη φτώχεια τους"(!), απέδωσε την ακτινοβολία του Φιντέλ στην ..αρρενωπότητά του! Και για να το ...τεκμηριώσει(!) έβγαλε στον αέρα κάθε ηλίθιο κουτσομπολιό επιπέδου ESPRESSO, για γκόμενες, που τις παράτησε και τον μισούν, μπήκανε στην υπηρεσία της CIA για να τον δολοφονήσουν, ότι έχει χιλιάδες μη αναγνωρισμένα παιδιά (κάτι σαν τον "Μαύρο Γάτο" του Βασίλη), και ...το κερασάκι...
πήδηξε πάνω από ....35000 γυναίκες!!!
Ηγουν, πρέπει να πήδαγε επί 45 χρόνια κάθε μέρα κι από δύο plus τουλάχιστον, για να τις ...περάσει όλες από μία μόνο φορά!
Kι αν, υποθέτω εγώ, μερικές του γουστάρανε και ήθελε και ...περισσότερα πηδήματα μαζί της, τότε λογικά, επί 45 χρόνια δε θάπρεπε νάχει σηκωθεί από το κρεββάτι!

Ποιός Δον Ζουάν, ποιός Καζανόβας, είπαμε ΦΙΝΤΕΛ, ρε!

Εχουνε λαλήσει οι άνθρωποι! Και δεν καταλαβαίνουνε, ειδικά στο ακροατήριο, που απευθύνονται, ....πως του κάνουν και διαφήμιση;!;!

---------------------------------------
Πέρα από τα φαιδρά με τον αγοραίο αντικομμουνισμό, προσέχτε το off topic του kolokotronis, πιο πάνω.
Η κατάσταση είναι ΠΟΛΥ σοβαρή, γιατί οι αστοί συνηθίζουν να χαλάνε το παιχνίδι, όταν δεν τους βγαίνουν τα φύλλα. Τι (να) θα κάνουμε; Να δούμε τι θα πεί και το Κόμμα, αλλά έτσι, που το βλέπω τώρα, να πολεμήσουμε τους τούρκους ιμπεριαλιστές με τα γυμνά χέρια μας δε μπορούμε. Μπορούμε όμως να καλέσουμε τον Λαό να ρίξει την οποιαδήποτε "δική μας" αστική κυβέρνηση, "εθνικής ενότητας" η όποιας άλλης μαλακίας σκεφτούν, σαν πατριδοκάπηλη και εθνοπροδοτική, να απαντήσουμε στην ιμπεριαλιστική "αποσταθεροποίηση" με την δική μας αποσταθεροποίηση του Καπιταλισμού εδώ, για σχηματισμό Κυβέρνησης Λαϊκής Εξουσίας, που θα βάλει στόχο την αποτροπή/σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και θα αναλάβει τον Αγώνα για την Πατρίδα, την Επιβίωση και την Ελευθερία του Λαού, για την αντιϊμπεριαλιστική Ειρήνη/Φιλία με όλους τους Λαούς της περιοχής.
Τα λέω αυτά, γιατί βλέπω διαφόρους να ονειρεύονται replay του '40, ενώ δεν υπάρχει καμιά πλέον ομοιότητα με εκείνη την εποχή. Aλλά, ίσως άπλωσα τα πόδια μου πολύ έξω από το σημερινό ποστ, οπότε ας το αφήσουμε για μια πιο κατάλληλη ευκαιρία.
Πάντως, την τοποθέτηση του Γ.Γ. προσέχτε τη, γιατί βαράει καμπανάκι.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΝΤΙΕΓΚΙΤΟ.

ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΝ ΠΕΛΕ.

ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΣΤΟ Ε ΘΑ ΘΕΩΡΗΣΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ. ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΣΕΙΡΩΝ "RED MASTERS" ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕ Ο ΣΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΧΑΜΕΡΗ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΝΕΛ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΑΧΑ ΤΟ ΑΠΟΛΙΤΙΚ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ.

ΔΑΠ ΤΙ ΚΑΡΓΙΟΛΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ!!

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

zoot horn rollo είπε...

Να τους πούμε και μπράβο που μας δουλεύουν.

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra

"Αλλά να μην την κατακρίνουμε παρουσιάζοντας ως επιχείρημα τη στάση της για τον Κάστρο. Γιατί όποια και αν ήταν αυτή η στάση της, είτε τιμούσε τον Κάστρο, είτε τον κατηγορούσε, είτε σιωπούσε πάλι θα την κατακρίναμε."
Άμα σιωπούσε (πράγμα που δεν έπαιζε με την καμία) εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα, όπως πιστεύω και όλοι εδώ μέσα. Ίσα ίσα που θα έλεγα ότι τουλάχιστον δεν πάνε να καπηλευτούν ή να σπιλώσουν ΚΑΙ τον Κάστρο.
Αυτοί το σκέφτηκαν καλά, και είπαν τελικά να τα κάνουν και τα 2!
-Ρε Αλέκο, τελικά να τον καπιλευτούμε ή να τον σπιλώσουμε τον Φιντέλ;
-Καλά μαλάκας είσαι; Αφού μπορούμε να κάνουμε και τα 2! Τη μια θα είμαι το ορίτζιναλ το φιλελέ, και την άλλη επανάστα να ούμ για τα μάτια του κόσμου! Έτσι κι αλλιώς αυτό κάνουμε σε όλα, μπας και γλυτώσουμε καμιά πέτρα...

Όσο για την 2η παράγραφο, προτιμώ τη σιωπή παρά τον εξευτελισμό.

Για το τελευταίο: Ναι, δεν υπήρχε περίπτωση να έκανα την κηδεία του Κάστρο ή κάποιου αντίστοιχου προσώπου, την ευκαιρία για τον κάθε αστό ξεφτίλα, να φτιάξει το image του!
Δηλαδή έλεος για να μην πω καμιά χειρότερη λέξη!
Πέρα από αυτό οι πιθανότητες σε άνοδο του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, να ερχόντουσαν ή να έρθουν οι αστοί σε μια τέτοια κηδεία είναι πολύ κάτω από 0!
Οπότε μιλάμε ή για υποκριτές ή για θρασίδυλους.

Ιβάν Τζόνι

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Στην εσσδ δωσανε πισω χωρις μαχη αυτο που κερδηθηκε με αιμα το ιδιο μαλλον θα γινει και στην κουβα. ειναι ενας πολεμος (και)προπαγανδας που αρχισε το 59 και συνεχιζεται. το κεφαλαιο κερδιζει. βαζουνε καπιταλιστικα νησια στην οικονομια χωρις να εξηγουν οτι ενω το κεφαλαιο βοηθαει την κουβα, αυτο το κανει για να την προσαρτησει. Και δεν εξηγουν οτι για την οικονομικη στασιμοτητα δεν φταιει ο σοσιαλισμος, αλλα η πολυπλευρη υπονομευση απο εξω. Ισως αυτη η υποχωρηση να ηταν και ορος για την εισοδο των κεφαλαιων. Ομως, οταν αυτο δεν το λες, θα ελθει η στιγμη που το ποπολο θα σε εγκαταλειψει. Γιατι δεν τα βλεπουνε αυτα; Δεν ειδαν τι εγινε to 89;

Μηπως κουραστηκε η κουβα να τα βαζει με το γολιαθ; μηπως αραγες, θα μεινει μονο το ονειρο; μηπως με ενα φυσημα του αερα θα πεσει το συστημα; η μηπως τελικα θα την φερουνε στον ιμπεριαλισμο (αλλου το ονειρο..) Η μηπως η κουβα θα κινεζοποιηθει κρατωντας τα καλα και των δυο συστηματων (χαχα);
Υπαρχουνε φωτισμενα μυαλα στο κομμα; γιατι τελικα αυτο ειναι το ζητημα. αν η κουβα κρατησει την εθνικη της ανεξαρτησια και γινει καπιταλιστικη, (οπως φερ ειπειν η Ρωσια)δεν νομιζω το ποπολο να αντιδρασει. Δυστυχως αν δεν υπαρχει η καθοδηγηση να διδασκει, μην περιμενουμε πολλα απο το λαικο ενστικτο. (καπως ετσι θα πλασαρουνε το παραμυθι - με εθνικισμο οπως Ρωσια-Κινα). Θα χρειαστουνε και ντοπια αφεντικα, ε, θα τα βρουνε.