Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Φιντέλ και προσωπολατρία

Η προσωπολατρία είναι ένα είδος θρησκευτικής πίστης, που προσγειώνεται κι επικεντρώνεται στα εγκόσμια. Προσωπολατρία είναι πχ οι βοσκοί της Σιέρα Μαέστρα που διηγούνται κατά καιρούς πως βλέπουν οράματα με τον Τσε, πιστεύουν ότι είναι κάπου ζωντανός κι ίσως πήγε ο Φιντέλ να τον βρει, να συζητήσουν το επόμενο κόλπο τους. Κι είναι μάλλον μια αυθόρμητη μορφή μαζικής συνείδησης, παρά κάτι που καλλιεργήθηκε από τα πάνω.

Η προσωπολατρία είναι ένα σύνηθες γνώρισμα των αγροτικών κοινωνιών, σαν την κουβανική. Όπως είναι όμως κι η αγάπη για τη γη, ο έντονος πατριωτισμός, η εθνική περηφάνια, το αντιιμπεριαλιστικό φρόνημα, σε ένα μακρόστενο νησί, απέναντι από τη Φλόριδα, που μπαίνει σαν αγκάθι στο μάτι της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης. Στο στόμα του λύκου, όπου οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε λυγίσει και θα γινόταν η 52η πολιτεία των ΗΠΑ (51η είναι το Πουέρτο Ρίκο που, εκτός από τα χρώματα της σημαίας, αντιστρέφει πλήρως και την περήφανη στάση της Κούβας).

Οι περισσότεροι Κουβανοί αγαπούν την πατρίδα τους, γαλουχούμενοι με το Patria o Muerte, με το οποίο υπέγραφε ο Τσε τις επιστολές του, κι ας μην ήταν ακριβώς δική του πατρίδα, παρά μόνο με την ευρεία έννοια της Λατινικής Αμερικής. Μια (κουβανική) πατρίδα, που δεν είναι οποιαδήποτε χώρα -τ λέει κι ο Ντιέγκο στο αποχαιρετιστήριο σημείωμά του για το Φιντέλ- αλλά το νησί της επανάστασης, που καταφέρνει να έχει την καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλη την Καραϊβική, παρά το μακροχρόνιο κι εγκληματικό αποκλεισμό της Κούβας.

Μαζί με την πατρίδα τους, οι Κουβανοί αγαπού(σα)ν το Φιντέλ, που ήταν ένα είδος πατρικής μορφής για το λαό του. Πολλοί αγαπούσαν το Φιντέλ περισσότερο από το σοσιαλισμό και τους κομμουνιστές και πάντως, χωρίς να είναι οι ίδιοι κομμουνιστές, στην πλειοψηφία τους. Μπορεί οι περιγραφές του Ραφαηλίδη για τον κουβανέζικο σοσιαλισμό, ως ένα μείγμα ήλιου και ρούμπας, να είναι μονόπλευρες και χοντροκομμένες, αλλά καταφέρνουν μες στην υπερβολή τους να δώσουν μια γλαφυρή εικόνα για το επίπεδο συνειδητοποίησης ενός μέσου Κουβανού.

Οι Κουβανοί είναι πιθανότατα ο πιο ηρωικός λαός της εποχής μας, αλλά δεν είναι λαός φτασμένων κομμουνιστών, ούτε έχει (και δε θα μπορούσε να) υπάρξει ποτέ κάτι τέτοιο. Η προσωπολατρία από την άλλη, μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την κομμουνιστική ιδεολογία, αλλά είναι βαθιά λαϊκή κι αυθόρμητη. Πόσο μάλλον που δεν αφορά γενικά τη λατρεία κάποιου αρχηγού, αλλά του ηγέτη της επανάστασης, που ενσαρκώνει τα ιδανικά της -και ας μην τα έχουν αφομοιώσει συνειδητά οι μάζες που τα τιμούν, στο πρόσωπο του επαναστάτη.


Είναι βέβαιο πως οι Κουβανοί θα δείξουν με διάφορους τρόπους τη λατρεία τους στη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος στην περιφερόμενη σορό του Φιντέλ. Δεν μπορούν όμως όλα να μπουν στο ίδιο τσουβάλι της προσωπολατρίας. Δεν τον περιφέρουν σε κάποιο θρόνο, για να τον θάψουν πάνω σε αυτόν. Δε θα του χτίσουν μαυσωλείο. Δε γέμισαν με παράσημα τη λιτή, στρατιωτική στολή, που φοράει για το τελευταίο του ταξίδι. Και το δεκαήμερο εθνικό πένθος της Κούβας δε θα συνοδευτεί από μεσαιωνικά κι ειδωλολατρικά έθιμα, που επιβεβαιώνουν στον "πολιτισμένο, δυτικό κόσμο".

Εκεί όπου η προσωπολατρία επιβιώνει σε διάφορες πολιτικές αναλύσεις, προπαντός σε όσες δαιμονοποιούν το Φιντέλ, ως πηγή όλων των κακών, επιβεβαιώνοντας άθελά τους από την ανάποδη την αξία και το μέγεθος του ανδρός.
Επιβιώνει σε όσους φυτοζωούν, περιμένοντας έναν Φιντέλ ουρανοκατέβατο να τους σώσει, αντί να τολμήσουν οι ίδιοι την έφοδο στον ουρανό.

Επιβιώνει σε όσους βάζουν για το Φιντέλ πονηρά το δίλημμα "επαναστάτης ή κομμουνιστής", υπονοώντας πως ξεκίνησε να είναι το πρώτο, για να καταλήξει στο δεύτερο και να σκοτώσει τον επαναστάτη μέσα του! Για αυτό το είδος, οι κομμουνιστές δεν είναι επαναστάτες ακριβώς λόγω της πολιτικής του ιδιότητας, αλλά παρά κι ενάντια σε αυτήν. Είναι χρήσιμοι μόνο ως ηττημένα, ακίνδυνα σύμβολα, που όταν τύχει και νικήσουν, η "εξουσία τους αλλοιώνει". Κι ως μοναχικές, παρεξηγημένες φιγούρες, πχ ως "αρχηγοί των ατάκτων", δηλ ως ασκέρια που συγκροτούνται γύρω από έναν αρχηγό κι όχι γύρω από αρχές ή έστω κάποια συλλογική ηγεσία.

Επιβιώνει τέλος σε όσους προδικάζουν το τέλος της επανάστασης και το συνδυάζουν με το βιολογικό τέλος του Φιντέλ. Αν η φλόγα σβήσει κάποτε στο νησί της επανάστασης, αυτό βασικά έχει να κάνει με κάποιες διεργασίες που ήδη δρομολογούνται, κι όχι γιατί έσβησε ο Φιντέλ. Αυτός θα μείνει πάντα φωτεινός φάρος για όσους εξακολουθούν να θεωρούν την επανάσταση επίκαιρη κι όχι ιστορία από το μακρινό παρελθόν, για να τρώει ο λαός το φαΐ -ή μάλλον το σανό του- αμάσητο.

Αντί επιλόγου, κάτι που άκουσα σήμερα και το κλέβω γιατί το ζήλεψα -και δε νομίζω να παρεξηγηθεί από αυτόν που το σκέφτηκε.
Όσοι ταξίδεψαν στην Κούβα, για να ανακαλύψουν φτηνές πόρνες, επιβεβαιώνουν πως οι μόνες, φτηνές πόρνες (άλλου είδους) είναι οι ίδιοι και κανείς άλλος...

Υγ: φόρος τιμής στους ποσαδίστας, για το φόρο τιμής στον κομαντάντε

42 σχόλια:

Unknown είπε...

Πάντως δεν νομίζω πως ο Φιδέλ είχε υποπέσει στον πειρασμό της προσωπολατρίας, τουλάχιστον σε εμφανή βαθμό. Για τους γύρω γύρω, εντός και εκτός κυρίως Κούβας δεν είμαι το ίδιο σίγουρος.

Unknown είπε...

@Διαχειριστής: «ένας παλιός δεξιός, ο Κ. Καίσαρης». Εμένα πάντως ο Καίσαρης για φιλό-ΚΚΕ μου φαίνεται γενικά από τα άρθρα του. Μόνο στο ΚΚΕ δεν τον έχω δει να τα χώνει στα άρθρα του. Είσαι σίγουρος για την πολιτική τοποθέτηση του Κώστα Καίσαρη;

@Ιβάν Τζόνι: Σεβαστή η γνώμη σου, αλλά πάντως οι Κουβανοί διαφωνούν. Στην κηδεία και τις εκδηλώσεις θα υποδεχθούν δεκάδες αστούς ηγέτες κρατών και υπουργούς από Μεξικό, Καναδά, Νότια Αφρική, Ινδία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΧΩΣΕΙ ΣΤΟ ΚΚΕ Ο ΚΑΙΣΑΡΗΣ.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΚΡΑΖΕ ΤΗΝ ΤΡΩΙΝΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ. ΤΟΤΕ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΔΙΝΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ;

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΕΚΡΑΖΕ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ. ΕΛΕΓΕ ΤΙ ΓΕΛΟΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.
ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΟΧΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Urtica Rubra, σε άλλο κείμενο πάει αυτό, αλλά ναι, είμαι μάλλον σίγουρος για το τι ήταν ο Καίσαρης, εκτός κι αν ξέρεις κάτι άλλο.

Νομίζω πως είναι από τους καραμανλικούς δεξιούς. Σε κάθε περίπτωση, είτε γράφει μερικές αλήθειες (ή άλλες φορές αβάσταχτα κλισέ με περιτύλιγμα "μεγάλης αλήθειας") για να κρατάει το κοινό του, είτε ανήκει σε εκείνη την κατηγορία, που μου είναι πιο εύκολο να την περιγράψω με ένα αθλητικό παράδειγμα -από όπου προέρχεται εξάλλου κι ο Καίσαρης. Υποστήριζε μια ομάδα, αλλά είδε τα σκατά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το σιχάθηκε κι έπαψε να το αντιμετωπίζει "ιδεολογικά".

Unknown είπε...

@Μπρεζνιεφικό απολίθωμα

Ναι πήγε σε λάθος κείμενο το σχόλιο. Για τον μπαμπά Καίσαρη λίγα σχόλια:
1. «Λες και η δήθεν Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχει καμιά διάφορα από τη Δεξιά.» Δηλαδή θεωρεί ότι η Δεξιά είναι πραγματική Δεξιά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πραγματική αριστερά.
2. Θυμάμαι ένα παλιότερο άρθρο του (δεν μπορώ να το βρω) αλλά έλεγε σαφώς ότι υπάρχουν φτωχοί επειδή υπάρχουν πλούσιοι.
3. Βρήκα και ένα άρθρο του που αναδημοσιεύει κείμενο του Τάσου Θεοφίλου, κατηγορούμενου αναρχικού-κομμουνιστή που διαμαρτύρεται για τη φυλάκισή του.
4. «είτε πάσχουν από το… σύνδρομο της Αλέκας Παπαρήγα του ΚΚΕ. Μια ζωή γκρίνια, αρνητισμός, νοοτροπία καταδίωξης και πλήρης έλλειψη πρωτοβουλιών.» λέει σε άλλο άρθρο
5. «Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, γράφει για τη θρησκεία και για το εμπόριο ελπίδας. Από παπάδες, μοναχούς και πολιτικούς. Και αριστερούς πολιτικούς μάλιστα» Είναι και κριτικός απέναντι στην εκκλησία, δύσκολο για καραμανλικό δεξιό.

Οπότε σε συνδυασμό με αυτά που λέει ο Θερσίτης ίσως να είναι «αντισυστημικός» αριστερίζων ή και κριτικός υποστηρικτής του ΚΚΕ, κάτι σαν τον Ραφαηλίδη που έκραζε αλλά στην κάλπη έριχνε πάντα ΚΚΕ. Έξτρα ότι μεγάλωσε μαζί με το Γεωργίου (καθόντουσαν στο ίδιο θρανίο) που ήταν κνίτης στα νιάτα του. Για δεξιό πάντως δεν τον κόβω.

Unknown είπε...

Προτείνω επίσης την απονομή βραβείου Πούλιτζερ στο Πρώτο Θέμα:

Το έγκυρο Πρώτο Θέμα μας ενημερώνει στο άρθρο του:
Αντόνιο Κάστρο: Ο εκατομμυριούχος γιος του Φιντέλ με το πανάκριβο γιοτ και τα πούρα
http://www.protothema.gr/world/article/631918/adonio-kastro-o-ekatommuriouhos-gios-tou-fidel-me-to-panakrivo-giot-kai-ta-poura
«Όταν οι άνθρωποι στην Κούβα ζουν με 20 δολάρια το μήνα, ο γιος του Κάστρο διαθέτει περιουσία τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων δολαρίων»
έχοντας ως πηγή το therealcuba.com
«Χαρακτηριστικό ήταν περυσινό δημοσίευμα του therealcuba.com»


Βρίσκοντας το άρθρο:
Castro the Multimillionaire
http://www.therealcuba.com/?page_id=74
«A few years ago, Forbes magazine estimated Castro’s fortune in at least 900 million dollars.»


Αναφέρεται δηλαδή στο άρθρο του Forbes το 2006:
Fortunes Of Kings, Queens And Dictators
http://www.forbes.com/2006/05/04/rich-kings-dictators_cz_lk_0504royals.html
Το οποίο υπολογίζει την περιουσία του Φιντέλ Κάστρο σε 900 εκ δολάρια.
http://www.forbes.com/2006/05/03/cz_forbes_0522_royals_slide_7.html

Το άρθρο βέβαια αναφέρει ότι τα 900 εκ δολάρια ανήκουν στο Φιντέλ Κάστρο. Μάλλον το Πρώτο Θέμα θα έχει τη διαθήκη με την οποία ο Φιντέλ τα κληρονόμησε όλα στον Αντόνιο και αποκλήρωσε τα υπόλοιπα παιδιά του. Ωστόσο πως προκύπτουν τα 900 εκ του Φιντέλ; Με τα εξης ακλόνητα στοιχεία:
1. we assume he has economic control over a web of state-owned companies
2. we use a discounted cash flow method to value these companies
3. assume a portion of that profit stream goes to Castro
Οπότε υποθέτοντας ότι ο Κάστρο ελέγχει κρατικές εταιρίες (1), και υποθέτοντας ότι ένα τμήμα των κερδών (2) πάει στον Κάστρο (3) αποδεικνύουμε ότι η περιουσία του Φιντέλ Κάστρο είναι 900 εκ. Σε συνδυασμό με την κρυφή διαθήκη που διαθέτει μόνο το Πρώτο Θέμα, μόλις αποδείχτηκε ότι ο Αντόνιο Κάστρο έχει 900 εκ. δολάρια. Φυσικά επειδή μιλάμε μόνο με στοιχεία αγνοούμε τα «rumors of large stashes in Swiss bank accounts».

Ιδού και η πλήρης απόδειξη:
For another controversial dictator, Fidel Castro, we assume he has economic control over a web of state-owned companies, including El Palacio de Convenciones, a convention center near Havana; Cimex, retail conglomerate; and Medicuba, which sells vaccines and other pharmaceuticals produced in Cuba. Former Cuban officials insist Castro, who travels exclusively in a fleet of black Mercedes, has skimmed profits from these outfits for years. To come up with a net worth figure, we use a discounted cash flow method to value these companies and then assume a portion of that profit stream goes to Castro. To be conservative, we don’t try to estimate any past profits he may have pocketed, though we have heard rumors of large stashes in Swiss bank accounts. Castro, for the record disagrees, insisting his personal net worth is zero.

Δεν το αξίζει ένα Πούλιτζερ;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΝΙΤΗΣ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ. ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΚΚΕ.

ΚΑΙ ΚΚΕ. ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ.

ΤΟ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ, ΑΝ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΝΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΥΤΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΗ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ ΟΤΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ, ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΝΙΤΗΣ.

ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΝΕ ΕΧΟΥΝΕ ΠΑΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΕΞΕΛΙΧΤΕΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΘΙΚΙΑ - ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

UR, τίποτα από τα παραπάνω δε μας δείχνει κάτι περισσότερο από έναν έντιμο, ανοιχτόμυαλο ίσως δεξιό, που έχει πάψει να υποστηρίζει (ανοιχτά τουλάχιστον) το κόμμα του, τα τελευταία χρόνια. Το δεξιός δεν το λέω ως "σπόντα", είναι η πραγματικότητα. Αν εσύ θες να πιστεύεις ότι είναι μια αθλητική εκδοχή Ραφαηλίδη, δεν έχω "ακλόνητα στοιχεία" για να σου αποδείξω ότι δεν έχεις δίκιο. Και δε με ενδιαφέρει να το κάνω σε αυτό το κείμενο, που έχει τελείως διαφορετικό θέμα.

Ας μείνουμε σε αυτά που μας ενώνουν και το Πούλιτζερ του Θέματος.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΝΕΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ.

ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Κι ενώ ο Αλέξης βρίσκεται στην πλατεία της επανάστασης για να μεταφέρει τους αγωνιστικούς μνημονιακούς χαιρετισμούς του στην Αβάνα, στο λεφτ.γρ βρίσκουμε άλλο ένα διαμάντι της ειδησεογραφίας των ημερών που θέλει τον Κάστρο να είναι ένας παλαβός που γουστάρει πυρηνικό πόλεμο, κι αυτό σύμφωνα με τα σοβιετικά αρχεία:

https://left.gr/news/einai-trelos-thelei-pyriniko-polemo-ti-apokalyptoyn-ta-apoharaktirismena-eggrafa-toy-sovietikoy

Όπως μαθαίνουμε από το άρθρο, αυτή η βαρυσήμαντη πολιτική εκτίμηση είναι μια φράση του Νικίτα (αδιευκρίνιστο πού, πώς και πότε ειπώθηκε), ενώ οι υπόλοιπες βαρυσήμαντες πολιτικές εκτιμήσεις του άρθρου για τις απόψεις του Φιντέλ (ότι η εσσδ γίνεται καπιταλιστική, ότι η κούβα είναι τυχερή που δεν είχε έναν στάλιν, ότι η εσσδ δεν πολυγουστάρει κουβανική επανάσταση κτλ) δίνονται είτε χωρίς αναφορά, ή αποδίδονται ως απόψεις ατόμων (μία δήλωση του Τσε, μια ενός αμερικάνου δημοσιογράφου κτλ). Το άρθρο δε κλείνει θριαμβευτικά, βάζοντας στην σειρά (έτσι χύμα ξέρω γω, όλα ίσιωμα) κάποιες ενέργειες των μπρέζνιεφ, γκορμπατσόφ και πούτιν.

Ijon Tichy

λαθραναγνώστης είπε...

Τώρα πιά, ο Τσίπρας είναι πραγματικά "Ο τυχοδιώκτης των δύο Ηπείρων"!

Cuban είπε...

Ξυδάκι σε Κουτσούμπα Μητσοτάκη και υπόλοιπο θίασο της αντιπολίτευσης Συνηθίστε το ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν την εμπιστοσύνη του λαού 4 κάλπες 4 σφαλιάρες δεν έφτασαν φαίνεται

λαθραναγνώστης είπε...

Θα παραφράσω το γνωστό ρητό του Samuel Johnson:
Η "εμπιστοσύνη του λαού", είναι το τελεταίο οχυρό των καθαρμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Οχι ρε φίλε. Εχουμε λιγότερα ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως δεν το είχαμε σκεφτεί και κυκλοφορούσαμε τόσα χρόνια ελεύθεροι να κατηγορούμε τις κυβερνήσεις που "έχουν την εμπιστοσύνη του λαού".

Αυτό το αλάνθαστο πολιτικό κριτήριο ίσχυε και πριν το 2012; Η εντάσσεται στην γνωστή τακτική ότι πιουμε και ότι αρπάξουμε;

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Πάει για μπόνους παραγωγικότητας ενόψει γιορτών ο cumunduran.

aek είπε...

Το ΚΚΕ έχει στείλει κάποια αντιπροσωπεία να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες στην Κούβα για το θάνατο του Κάστρο?

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Χα!
Και όλοι οι προηγούμενοι απατεώνες, Cuban, "είχαν την εμπιστοσύνη του Λαού..."
...μέχρι να φάνε τη μούτζα του!
Η αλήθεια είναι πως ο Λαός επιλέγει την προσαρμογή στα συμφέροντα των δυναστών του, σαν λιγότερο επώδυνη λύση από την Επανάσταση.
Μέχρι την Επανάσταση.

Αναυδος είπε...

οι σφαλιαρες τσιπρα ειναι ιδιες με τις σφαλιαρες των Α. Σαμαρα, ΓΑΠ, Καραμανλη ανιψψιου, Μητσοτακη πατερα, Ανδρεα, Καραμανλη θειου κλπ
ειναι σφαλιαρες στα λαικα συμφεροντα μεχρι ο λαος να τους κοψει τα χερια (παραλληλα με αλλα μερη της ανατομιας τους)

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ τιμά το Φιντέλ καθημερινά με τους αγώνες και την πολιτική του. Είναι επίσης ένα (ίσως και το μόνο) κόμμα που επισκέφτηκε μαζί με το Γ.Γ. του το νησί προκειμένου να ενημερωθεί και να εκφράσει τους προβληματισμούς του για τις επαφές με τις Η.Π.Α και το άνοιγμα της αγοράς. Τα τελετουργικά τα αφήνουμε σε σας. Είναι γνωστή διεθνώς η προσφιλή σας τακτική να σκυλεύετε σε νεκρούς επαναστάτες και αγώνες των λαών. Εγώ για το μόνο που απορώ είναι που δεν πήρε μαζί του ο Τσίπρας τον Φίλη να πει το "Πάτερ Ημών" στην τελετή. Είναι πολύ καλός σε κάτι τέτοια.

Είναι τέτοια η πίστη σας στον Φιντέλ, που σε κάθε χώρο δουλειάς και όπου γίνεται νύξη για απεργιακές κινητοποιήσεις , βάζετε απευθείας την κασέτα με το ΠΑΜΕ και τα γερόντια, τον Περισσό που δεν μοίρασε ποτέ όπλα και την επαναστατική γυμναστική. Και παρόλο που αυτά κρατάνε 2 με 3 ώρες το πολύ, μέχρι δηλαδή να έρθει το διάλειμμα, όπου βλέπεις σχεδόν άπαντες να τρέμει το χέρι τους να κρατήσουν το σάντουιτς όρθιο ή να το καταπίνουν αμάσητο με το αφεντικό δίπλα να κοιτάζει νευρικά το ρολόι, δεν έχετε κανένα πρόβλημα το άλλο πρωί να ξαναβάλετε την ίδια κασέτα. Να έρθετε λοιπόν ξανά μετά την απεργία να μας πείτε πως τιμήσατε το Φιντέλ. Να μας πείτε την εμπειρία σας για το πως πνίξατε τον επαναστατικό αριστερό σας καημό πίσω από μια κλειδαμπαρωμένη πόρτα με το φόβο μην σας πάρουν χαμπάρι ή πως τρέχατε σαν τα κατσίκια μέσα από χωράφια για να μην βρεθείτε αδικαιολογήτως απών στο αφεντικό.

Άντε γιατί πάει πολύ με κάθε καρακόλι εργοδοτικό, τσάτσο και απεργοσπάστη να μας πουλά επαναστατική συνέπεια στις τελετές και αστικό τσάμικο στους αγώνες. Να μιλά για εμπιστοσύνη του λαού, αυτός που ντρέπεται να βγει στο δρόμο, αυτός που κρύβεται πίσω από την μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία που είδαμε ποτέ, αυτός που επί των ημερών του κάνουν πάρτι τα αστικά δικαστήρια και δεν δίστασαν μέχρι να παρέμβουν στις εσωτερικές δομές του ε.κ. για να επιβάλουν διοίκηση. Αυτά τα θρασίμια που έρχονται μόνοι τους στις συνελεύσεις και λένε ότι κουβαλάνε χιλιάδες μαζί τους στην τσέπη τους ως ψήφους ,αυτοί που όταν τους συναντάς στο δρόμο κρύβονται πίσω από ένα πανό που γράφει αριστερός και προχωράνε στο πλάι σαν τον κάβουρα.

Β.Δ.

λαθραναγνώστης είπε...

Αυτοί aek, το χουν συνήθειο να "τιμάνε" τους πεθαμένους, για να θάψουνε τους ζωντανούς!
Το ΚΚΕ, δεν θα πάει στη Κούβα, γιατί δεν έχει σκοπό να θάψει κανέναν ζωντανό!

aek είπε...

Ν αγιάσει το στόμα σου λαθραναγνωστη οσον αφορά το πρώτο σκέλος. Αλλά ρε φίλε το δεύτερο μου χτυπάει κάπως. Θυμάμαι το κκε να στέκεται τιμητική φρουρά στον Μιλόσεβιτς. Ήταν ο Φιντέλ Κάστρο διαολε...

λαθραναγνώστης είπε...

Η Κούβα, ο Φιντέλ, ο Τσε, έχουν τόσο πολύ τιμηθεί από τους Έλληνες κομμουνιστές, ωστε η φυσική παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ΚΚΕ,ή και του γ.γ του ίδιου, δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.
Εξ άλλου, απ ότι φαίνεται, υπάρχει και θέμα πρωτοκόλλου. Η εκπροσώπιση γίνεται, αν γίνεται, σε επίπεδο κρατών και όχι ΚΚ. Ο Κουτσούμπας ας πούμε, αν πήγαινε, σαν τι θα πήγαινε τη στιγμή που δεν θα υπήρχαν άλλοι ηγέτες ΚΚ

Ανώνυμος είπε...

Προσωπολατρία δεν υπήρξε για τον ηγέτη του Δημοψηφίσματος επικύρωσης του 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Ούτε προς τον παλαιό Καραμανλή, ούτε προς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ούτε προς τις βασιλικές οικογένειες σχεδόν σε όλη την Δυτική Ευρώπη.

Οι Τσε και Κάστρο θα παραμείνουν σύμβολα στους αιώνες, όταν άλλοι θα έχουν ξεχαστεί

Υ.γ. Ο Καίσαρης τα «χώνει» και προς την Λιάνα. Απλώς έχει περιλάβει πολλές φορές στην στήλη του εκπροσώπους της όπως την αποκαλεί « γιαλατζί αριστεράς», με το πλήρες ΠΑΣΟΚΙΚΟ βιογραφικό τους . Δεν ξέρω αν είναι δεξιός, ΚΚΕ δεν είναι

Αλλά όταν ακόμα και μη-ΚΚΕ γράφουν τα σύκα- σύκα και την σκάφη – σκάφη κάποιοι ενοχλούνται.

Αν το ΚΚΕ το ψήφισαν οι μισοί από όσους λένε πως το ψηφίζουν, τότε θα είχαμε επανάσταση.

Πανάθας

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δεν νομίζω πως υπάρχει αντιπροσωπεία από το κκε, κι αυτό (αν και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες) μάλλον έχει να κάνει με πρακτικές δυσκολίες (δλδ δεν υπάρχουν τα λεφτά για ένα τέτοιο ταξίδι -- θα έπρεπε να βρεθούν μπορεί να πει κάποιος, αλλά δυστυχώς στις τωρινές συνθήκες δεν είναι και τόσο απλό).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Και την ώρα που ο λαοπρόβλητος πρωθυπουργός αφήνει άναυδους τους ανυποψίαστους Κουβανούς για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει κάνει σοσιαλιστική επανάσταση ήδη από το 1821 (ή και ανάποδα ο Κάστρο αστική επανάσταση), προκαλώντας έτσι ρίγη συγκίνησης σε κάθε χρυσαυγίτη που κάτι τέτοιες ώρες νιώθει ότι δεν είναι ο μόνος γκάου σ' αυτόν τον πλανήτη, η υπόλοιπη επαναστατική κυβέρνηση που έμεινε πίσω δίνει λυσσαλέα μάχη να μην μείνει κανένα αίτημα των επιχειρηματιών ανικανοποίητο.

http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/115644/anakoinosi-gia-tin-tropologia-poy-apeleytheronei-ti-drasi-ton-idiotikon
http://www.902.gr/eidisi/voyli/115636/syziteitai-stin-olomeleia-tis-voylis-katapsifizei-kke-video

Στο πλευρό της επαναστατικής κυβέρνησης βρίσκεται και πλήθος εργατών με ακλόνητη ταξική (όπως βλέπεις τον εργάτη...ακριβώς απέναντι) συνείδηση.
http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/115668/paske-dake-empodisan-tis-katastatikes-allages-gia-syndikalistiko


Υ.Γ.1 Και εγώ πιστεύω ότι έκανε πολύ καλό στην Κούβα η εκεί παρουσία του. Πάλι καλά να λέμε που δεν είπε ότι ο Κάστρο ήταν ο μεγαλύτερος επαναστάτης της εποχής μας μετά τον Ομπάμα ή δεν έκανε καμιά σύνδεση μεταξύ ολοκληρωτισμού Μπατίστα και ολοκληρωτισμού Στάλιν.

Υ.Γ.2 Θα τους βαράμε αλύπητα και θα είναι ντάλα μεσημέρι. Σοσιαλισμό κάνουμε και όταν σουρουπώσει.

Β.Δ.

Unknown είπε...

Από Ινδία πάντως θα πάνε οι γραμματείς του ΚΚΙ-Μαρξιστικό και του ΚΚΙ. Όπως και ο αργηχός του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς. Τα παραπάνω τα είδα στο λήμμα της Wikipedia για την κηδεία του Κάστρο.
Τώρα για το οικονομικό δεν ξέρω αλλά πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο για την Κούβα;

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το γιατί δεν πάει αντιπρόσωπος του ΚΚΕ στην Κούβα απάντησε σε συνέντευξή του στον action 24 o Γκιόκας. Από πλευράς ΚΚΕ εκφράστηκε η διάθεση και επιθυμία να βρίσκεται εκεί, αρνήθηκε ευγενικά όμως η Κουβανέζικη πλευρά επικαλούμενη πρακτικές δυσκολίες που σχετίζονται με την πρόσκληση πολλών σημαντικών καλεσμένων κάτι το οποίο έχει να κάνει και με την τοποθεσία της κηδείας και την οργάνωση της τελετής. Ο Γκιόκας είπε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό.Ολόκληρη η απάντησή του εδώ:
http://www.902.gr/eidisi/politiki/115689/i-kyvernisi-anazita-aristero-allothi-sta-mnimonia-poy-ypografei-audio
4:30-6:00
Προσωπικά μου φάνηκε και λίγο διστακτικός όταν απαντούσε. Δεν ήθελε να αφήσει το παραμικρό περιθώριο σκέψης ότι θίγεται κάποια από τις 2 πλευρές προφανώς. Τελοσπάντων ας απαντηθεί κι αυτό για να μην μπαίνουν ιδέες σε ορισμένους ότι το κόμμα σνομπάρει ή όποια άλλη ηλιθιότητα σκέφτονται.

Α.

Ανώνυμος είπε...

ο τσίπρας θα ´ρθει πίσω με δακτυλίδη (sic);
ΑΧΠ

Αναυδος είπε...

Για να λεμε τα συκα συκα και τη σκαφη σκαφη

Η Κουβα οποιαδηποτε χαραμαδα στον οικονομικο και πολιτικο αποκλεισμο της είναι υποχρεωμενη να την καλοδεχτει. Ετσι είναι υποχρεωμενη να καλοδεχεται σαλτιμπαγκους κα χατζιαβατηδες τυπου τσιπρα.
Από την άλλη αν ο Κουτσουμπας βρισκοταν επι τοπου θα ηταν υποχρεωμενος να περασει ένα χερακι το τσογλανι που σκυλεβει τους νεκρους για να θαψει τους ζωντανους. Αυτό θα ηταν άκομψο. Ουτε θα μπορουσε φυσικα να παει κολαουζος με τη συνοδεια του τσιπρα

Αρα υποχρεωτικα μενει ελλαδα συνεπως η απαντηση στο γιατι ο γγ δεν παει κουβα είναι γιατι η συριζαικη γλιτσα καπελωσε την κηδεια του Φιντελ

Cuban είπε...

Έτσι μην κολλήσει κανένα μικρόβιο οπορτουνισμού, στην βουλή ρε μπαγάσα γιατί του ΚΚΕ δεν φοράνε και στολή απιστείρωσης αφού το έχετε προσεγγίσει επιστημονικά το ζήτημα ; Γκιόκα μας έπεισες , ούτε ένας από τον ΚΚΕ γιατί σας πείραξε η επιστολή του στον Τσίπρα. Να ανεβάσω μήπως τι τα έχει χαμένα ο γέρος και άλλα ωραία λέγατε οι Κουκουέδες ; Στο περιθώριο θα μείνετε μία ζωή με το σταυρό- σφυροδρέπανο στην περίπτωση σας στο χέρι

Ανώνυμος είπε...

Δε μου λες Cuban όταν η Αυγή έγραφε ότι ο Φιντέλ είναι ελέω Θεού αυτοκράτορας τα έλεγε ως καλοπροαίρετη κριτική; Τι ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το εμπάργκο τόσα χρόνια; Πού στήριξε την Κούβα;
Αν το ΚΚΕ δεν ήθελε το ΚΚ Κούβας δε θα καλούσε τη νεολαία του στο φεστιβάλ κ ούτε αυτή θα ερχόταν.
Για την επιστολή ακόμα κ ο Φιντέλ δικαιούται να κάνει λάθη.Κ την περεστρόικα τη θεώρησε καλή ιδέα. Μόνο αυτός παραμυθιάστηκε με το δημοψήφισμα;
Άντε τώρα να δικάσετε κανένα μέλος της ΚΝΕ με νόμο του 1951, να ψηφίσετε κανένα μνημόνιο κ να το βαφτίσετε συμβιβασμό στο δρόμο για το σοσιαλισμό.

mariori

Ανώνυμος είπε...

"Να ανεβάσω μήπως τι τα έχει χαμένα ο γέρος και άλλα ωραία λέγατε οι Κουκουέδες"

Ακριβώς αυτά λέγατε για τον Γλέζο, καημένοι, όταν σας έκραξε που ψηφίζατε τα Μνημόνια και κάνατε τα τσουκαχάρα στην ράχη μας.

ΑΧΠ

zoot horn rollo είπε...

Είπαμε, γιορτές έρχονται, κηνυγάνε μπόνους και καμιά μέρα έξτρα άδεια...

Ανώνυμος είπε...

Έχει τις σκοτούρες του με το στοίχημα ο άνθρωπος, έχει κι εσάς να του την λέτε. Που έτρεχε κιόλας να ξεστριμωχτεί απ'τα κολλάν του Κάπταιν Αμέρικα του χαρισματικού, και να βρει αμπέχονο να ζωστεί χιαστί τα φυσεκλίκια.

Ας είναι. Τα σκυλιά σκούζουν, το καρναβάλι προχωρά.

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

*κυνηγάνε

ouden είπε...

μπορεί κανείς να ποστάρει λινκ του άρθρου που η Αυγή αποκαλεί τον Κάστρο αυτοκράτορα, να δούμε λίγο και το πλαίσιο;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ με το αρχείο της αυγής δεν τα πάω και τόσο καλά, γκούγκλαρα αλλά τύχη δεν είχα (μπορεί να το έκανα και λάθος), και κάπου βαρέθηκα στην ανάγνωση μονοκοπανιά διαδοχικών συριζαϊκών άρθρων. Δεν το βρήκα αυτό με τον αυτοκράτορα, αλλά βρήκα πολλά άλλα, όπως πχ το παρακάτω όπου στον (λαοφίλητο και λαομίσητο) Φιντέλ αποδίδονται τιμές μέσω τσιτάτων του εθνάρχη Καραμανλή, ενώ στον σκουπιδότοπο της ιστορίας μπαίνει δίπλα στον Χίτλερ, τον Φράνκο και τον Μουσολίνι, ο Στάλιν (μετά έχει και Πολ Ποτ, ήταν μαστ η αναφορά):

http://www.avgi.gr/article/10811/7693576/pheugontas-te-soste-stigme

Οπότε αφήστε τον αυτοκράτορα κι εξηγήστε τούτο δω το πλαίσιο, κι αν θέλετε μετά μας εξηγείτε και το πλαίσιο της δημοσίευσης της είδησης του απε-μπεεεεεε στο λεφτ.γρ για τον παλαβό που ήθελε πυρηνικό πόλεμο (σύμφωνα με τα σοβιετικά αρχεία βεβαίως βεβαίως).

Ijon Tichy

λαθραναγνώστης είπε...

'Έψαξα στο google με το λήμμα "Φιντελ Κάστρο αυτοκράτορας"
Στο τέλος των καταχωρήσεων, βγήκε η παρακάτω ειδοποίηση:
Ορισμένα αποτελέσματα μπορεί να έχουν καταργηθεί με βάση τον ευρωπαϊκό νόμο προστασίας δεδομένων Μάθετε περισσότερα
"Ορισμένα αποτελέσματα μπορεί να έχουν καταργηθεί με βάση τον ευρωπαϊκό νόμο προστασίας δεδομένων Μάθετε περισσότερα"
Στο "Μάθετε περισσότερα",, βγήκε το παρακάτω
"Με ποιον τρόπο εφαρμόζετε την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το «δικαίωμα στη λήθη» (right to be forgotten);
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει έντονες συνέπειες στις μηχανές αναζήτησης στην Ευρώπη. Το δικαστήριο θεώρησε ότι συγκεκριμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από μηχανές αναζήτησης όπως το Google να καταργήσουν τα αποτελέσματα αναζητήσεων που περιλαμβάνουν το όνομά τους. Για να έχουν αυτό το δικαίωμα οι χρήστες, οι πληροφορίες που εμφανίζονται θα πρέπει να είναι "ακατάλληλες, να μην είναι ή να έχουν πάψει να είναι συναφείς ή υπερβολικές
..............................................................................................."

Ανώνυμος είπε...

Οι εξελίξεις μας ξεπερνάνε όλους, νέο πλαίσιο, ο Φιντέλ δικτάτορας:

http://www.enikos.gr/politics/423285,Xrysogonos-Diktatoras-o-Fintel-Kastro-BINTEO.html

Ijon Tichy

Αναυδος είπε...

Προκειται για αρθρο στην αυγη της 5/2/2006 (δεν νομιζω ότι το σαι της αυγης εχει και το προσφατο αρχειο της εφημεριδας, αλλωστε οι συνεχεις κολοτουμπες δεν προσφερονται)

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3233408

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Tώρα εγώ πάλι γιατί θυμήθηκα, πως και το ~82 ο "Αντρέας" ήταν ο μοναδικός "δυτικός" (=Νατοϊκός, ΕΟΚ-ατζής κλπ.) ηγέτης, που είχε επισκεφτεί τον Γιαρουζέλσκι μετά τα γεγονότα με τον Βαλέσα και την "Αλληλεγγύη";
Είναι η στάνταρ οδηγία της CIA για τους "σοσιαλιστές" ηγέτες στην Ελλάδα;
Ιδιο έργο, βαρετή επανάληψη....

λαθραναγνώστης είπε...

Σεχτάρ, πολύ σωστά θυμήθηκες την επίσκεψη του Αντρέα στην Πολωνία επί Γιαρουζέλσκι!
Να θυμίσουμε επίσης και τη στάση του Αντρέα, που δεν καταδίκασε, την κατάρριψη από τους σοβιετικούς του κατασκοπευτικού Κορεάτικου Μπόινγκ, πάνω από την Σαχαλίνη το 83.