Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Φυσάει ΚΟΝΤΡΑ

Για την ακρίβεια, κοντρα-ρεβολούτσιγια, όπως θα έλεγαν οι Ρώσοι σύντροφοι και δεν ξέρω πώς είναι στα αλβανικά, για να πιάσουμε και τους χοτζικούς αναγνώστες.

Βασιλική δεν έπρεπε το Γιώτη να αγαπήσεις
Μόν' έπρεπε Βασιλική να τον απαρατήσεις
(...)
Και στο Κατίν, κατήντησες εκεί να ξεψυχήσεις

Χτες η κε του μπλοκ βρέθηκε με μια παρέα σφων στη συναυλία των Υπεραστικών για τα 20χρονα της ΚΟΝΤΡΑ, όπου βάση συσχετισμών μέχρι και εισοδισμό μπορούσαμε να κάνουμε -αν η ΚΟΝΤΡΑ ήταν οργάνωση κι όχι εφημερίδα. Κατά μία έννοια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήμασταν περαστικοί από εκεί. Κι αυτό ήταν το πρώτο όνομα των Υπεραστικών, που οφείλει τη μετεξέλιξή του στο "σπασμένο τηλέφωνο" και σε μια δύσκολη τηλεφωνική συνεννόηση -παρακαλώ πατήστε το μηδέν- κι ας μην ήταν υπεραστική. Αλλά τους άρεσε τελικά η λανθάνουσα γλώσσα, γιατί είχε και πολιτικό υπονοούμενο, κι έτσι κράτησαν την καινούρια εκδοχή.

Τα καλά νέα για την μπάντα είναι α) πως έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά οι στίχοι από το γνωστό τραγούδι τους "του Αδόλφου τα εγγόνια" (η σαβούρα του ντουνιά -που δεν έχω ιδέα πώς μπορεί να αποδίδεται, εκτός κι αν μείνουμε απλά με το "die Welt") και β) πως έχει ενισχύσει τη σύνθεσή της με μπασίστα και μπουζούκι -αν και τα περισσότερα μέλη βρίσκονται μεταξύ... δουλειάς κι ανεργίας, και ο συγχρονισμός για τις πρόβες δεν είναι πάντα εύκολος.
Τα κακά νέα ήταν πως όλοι αυτοί μαζί σήμαιναν μείον ένα τραπέζι για τους θεατές στο μικρό χώρο της "Κόντρα". Κι ήταν μια γενναία απόφαση να αφήσεις τη θέση σου, για να φτάσεις στο μπαρ -αλλά εντάξει, όχι τόσο γενναία όσο πχ στο Φεστιβάλ.

Έτσι στριμώχτηκε λίγο κι η μπάντα -που είναι  όμως συνηθισμένη απ' αυτά. Ο καλλίφωνος Πάρης, που είναι ο άνθρωπος ορχήστρα. Ο αδερφός του Κωστής, η κόκκινη φωνή της μπάντας, που βγάζει στίχους στο λεπτό -αλλά όχι αβασάνιστα- και έχει εξαιρετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα, που θα μας απασχολήσουν σε επόμενη ανάρτηση. Οι δύο κρουστοί. Οι δύο καινούριες προσθήκες. Και φυσικά ο Παύλος, που συγκροτεί μόνος του ένα παυλαϊκό μέτωπο και όσο έχει φωνή θα μας τραγουδάει, αλλά συνήθως βάζει τόση ψυχή, που η φωνή του στερεύει πρόωρα.
Τελεία και παύλα, Παύλο είσαι τάβλα.

Κι ο οποίος έφερνε σαν αρχάγγελος (εν όψει της μεθαυριανής τους γιορτής) ή άγγελος, εξάγγελος (που ήταν το εναρκτήριο τραγούδι του προγράμματος) το χαρμόσυνο νέο για τον κρίκο (ή μήπως κρίνο;) του μεταβατικού προγράμματος -που κυοφορεί τη νέα κοινωνία χωρίς κοιλοπονήματα και περιττά αίματα. Και για το 4ο Συνέδριο του Ναρ, που θα γίνει μερικούς μήνες μετά από αυτό της νΚα και πάντως μες στο 17', τρεισίμισι με τέσσερα χρόνια μετά από το 3ο Συνέδριο, σπάζοντας από την ανάποδη κάθε προηγούμενο ρεκόρ παραβίασης του καταστατικού, που προβλέπει τη διεξαγωγή συνεδρίου τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια (τα προηγούμενα συνέδρια είχαν χρονική απόσταση επτά κι οκτώ χρόνων μεταξύ τους).

Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα.

Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν ιδεολογικές μπηχτές από τους οικοδεσπότες (Παύλο), παρά μόνο κάποιες πολιτικές διαφωνίες για τους στίχους:
-Με καθοδήγηση λαμπρή του αρχηγού μας Βελουχιώτη...
-Ζαχαριάδη
Ή αργότερα, στο "δεν πα να μας χτυπάν..."
-Να βάλουμε μπροστά (τη μαύρη και) την κόκκινη σημαία.
Αλλά για τον Μπεζαντάκο δε μίλησαν (δεν ήταν Μπεζαντάκοι).
Ζήτω το κόμμα μας το εργατικό. (Ο Κόρμπιν; Μήπως το ΣΕΚ;).
Ε ναι, αλλά τι να πουν όμως; Ζήτω η εφημερίδα μας η εργατική (που παραπέμπει στο "Αλληλεγγύη);
Ή για τα έξι μαυροκόκκινα γράμματα;

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, κρατούσαν Τσίπρα οι οχτροί
Κι εσείς φωνάζατε "ζήτω και γεια" την πρώτη μέρα (Παύλο)

Τι καινούριο υπήρχε και τι έλειπε από τη φετινή γιορτή της Κόντρας; Δεν ήταν ο Τσιγαρίδας, αλλά μια μικρή πιονέρισσα κοντά στα δέκα ως πόλος έλξης, που έφυγε σχετικά γρήγορα. Είχαν πατατάκια και σύστημα refill, όπου σου ξαναγέμιζαν συνεχώς το πιάτο, για να δοκιμάσουν τις αντοχές σου στη γουρουνιά. Απαγγελίες ποιημάτων (Χικμέτ, Λειβαδίτης, Μαγιακόφσκι) από Κοντρίτες, που όμως φέτος δεν τραγούδησαν στο μικρόφωνο. Και τον κλασικό λόγο του Γιώτη, που μίλησε για τις τρεις επετείους-γεγονότα των ημερών: τον πρώτο ανασχηματισμό αριστερής κυβέρνησης, που άφησε έξω τη σφισσα Τζάκρη. Τα γενέθλια της Κόντρας. Και την Οχτωβριανή Επανάσταση, που είναι το σημαντικότερο γεγονός της ιστορίας (ξέχασε τα γενέθλια του Τρότσκι και τις αναδομήσεις του Ανδρέα, στα χρόνια της Αλλαγής).
Έβγαλε όμως μια νότα απαισιοδοξίας, γιατί από το 74' που θυμάται τον εαυτό του στο κίνημα, πρώτη φορά (αριστερά) είναι τόσο ζοφερή κατάσταση. Φυσάει κόντρα...

Πώς έγινε με τούτον τον αιώνα και γύρισε καπάκι η ζωή

Κι ο Παύλος πριν τραγουδήσει τα αντάρτικα, για να ξεσηκωθεί (ή μήπως να εκτονωθεί;) το κοινό, έλεγε πως θα κριθούμε όλοι μας, αν είμαστε αντάξιοι της ιστορίας και στο ύψος των απαιτήσεων.

Όπως κι αν είναι η φωνή μου, όσα κι αν έχει στραβά...

Στο τέλος της συναυλίας έμεινε να εκκρεμεί μια αδιέξοδη συζήτηση με τον Quinto να υπερασπίζεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα
Ο αντιφασισμός δεν έρχεται απ' το μέλλον καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει



Φεύγοντας από την Αγαθουπόλεως, πετύχαμε μια αφίσα της ΔΕΑ για το διεθνές τριήμερο της ΔΕΑ (RProject), με όλο τον "καλό τον κόσμο" της ΛαΕ και των δυνητικών συμμάχων της, από Ανταρσυα και τους Anticapitalistas Podemos (!) μέχρι το Γρανάζι της Κύπρου και το Χαρίση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Δεν το παρακολούθησα για να έχω ολοκληρωμένη άποψη, αλλά ομολογώ πως μου έφερε συνειρμικά στο νου "το τραγούδι του Κουρδιστάν" όπως έλεγε ένας Υπερστικός, καθώς κούρδιζε το όργανό του, που είχε λασκάρει...

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αντεπανάσταση λοιπόν...

http://www.cnbc.com/the-profit-in-cuba/

Από τις ΗΠΑ το σόου ντοκιμαντέρ, από εκεί που πάντα μας έρχεται 1 θετική είδηση (πχ αύξηση μισθών σε ορισμένες πολιτείες) και 50 τόνοι αντεπαναστατικής προπαγάνδας και οχετού.


σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

ε, οχι και εισοδισμο να μας κάνατε ρε μπιλ. Απ' αυτα δεν χαμπαριάζουμε οι οργανωμένοι Κοντρίτες. Εισοδιστες και φραξιονιστές αναζητείστε αλλου :-0.

κατα τα αλλα, 21 χρονια κλείνουμε,
και εννοειται οτι το Σοφούλη - Σκλάβαινα το υπερασπίζομαι κοντρα σε τροτσκιστές και δαίμονες, με συνέπεια ως το τέλος. Αλλωστε το εχω κανει και στο μπλογκ σου πολύ τελευταία.

δεν ειδα τοτε καμια απάντηση της προκοπής. Κι απ' αυτο που μου ειπες για το λαϊκο κομμα , μαλλον δεν εχεις εμβαθύνει στο θέμα, το κοιτας επιφανειακα. Ριξε μια ματιά λοιπόν στο "επαναστατικες αλήθειες" όπου γραφω αναλυτικα για το Σοφούλη Σκλάβαινα, [τι ειχε προηγηθεί] καιθώς και το περιεχόμενο της συμφωνιας [τα μέτρα με συγκεκριμένα νούμερα και σύγκριση με μεροκάματα της εποχής] καθως και τις αναγκαίες συγκρισεις με το σήμερα.

αν το ΚΚΕ του Ζαχαριάδη δεν ξεφτίλιζε συνεχώς και με συνέπεια τους βενιζελικούς [ενδεικτικο ρεπορτάζ ρεπόρτερ Αρη Βελουχιώτη για υπουργο βενιζελικο], δεν θα υπήρχε η συνέχεια, δηλαδλη ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ κτλ... Το κέντρο ειχε τεράστια επιρροή στην εργατιά, και το ΚΚΕ του Ζαχαριάδη φούσκωσε απο δαύτην γιατι τσάκισε τη δημαγωγία του κέντρου.

el quinto regimiento

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Προφανώς και δε χαμπαριάζετε, γιατί δεν είστε οργάνωση, αλλά εφημερίδα. Ένα το κρατούμενο.
Ο Γιώτης είπε ότι κλείνετε τα είκοσι και μπαίνετε στον 21ο. Μπορεί και να είχε λάθος, τι να πω

Το σύμφωνο το κοιτάω συγκεκριμένα, όπως και κάθε περίπτωση ΛΜ, σε αντίθεση με σένα πιθανότατα. Άλλο το ΛΜ στην Ισπανία πχ, όπου είχε προβληματικές πλευρές, αλλά οδήγησε σε μια κορύφωση και άλλο στην Ελλάδα, με τα κόμματα που έφεραν το Μεταξά. Αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι το θέμα μας και δε με ενδιαφέρει να το (ξαν)ανοίξω εδώ.

Ανώνυμος είπε...

οικοδεσπότα του μπλογκ...αφήνω σε εσένα την τελευταία λέξη :-).
νομιζω οτι ημουν σαφής σε όλα.

el quinto regimiento

υγ: προτρέχεις και στα της ισπανίας, φίλε μου θα διαψευστείς... μη με βγάζεις τυφλο υπερασπιστη της γραμμης της 3ης Διεθνούς που αναμασά μηχανιστικά ντοκουμέντα. Εχω στοιχεια για ΛΜ ισπανιας, Γαλλίας και εννοείται το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα. Δεν έφερε το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα το φασισμο [δεν εννοώ ότι το υπενόησες], το σύμφωνο έβγαλε τη μάσκα απο το μασκαρά Σοφούλη που ήταν όργανο των εγγλέζων και του βρετανικού ιμπεριαλισμού που επέβαλαν στο Σοφούλη να ψηφίσει με τα δυο χερια κυβέρνηση δεμερτζη και στο καπάκι μεταξά. Μη ξεχνάμε οτι το ΚΚΕ παράλληλα πυροδότησε μια εξέγερση στη Θεσσαλονίκη.

Οσο για την προϊστορία του συμφώνου, το ΚΚΕ σταμάτησε νωριτερα χρονικά το πραξικόπημα των βενιζελικών που ετοιμαζε ο Πλαστήρας. και καλά έκανε. Ο Πλαστήρας μετά τη μικρασιαστική καταστροφή έστησε μυδράλια στο Πειραια στην πρωτομαγιά. Τσάκιζε απεργίες, με το πραξικόπημα αν το πραγματοποιούσε, θα εκανε τα ιδια και χειρότερα στους εργάτες της πατρίδας μας.

Πώς σταμάτησε το πραξικόπημα το ΚΚΕ; δημοκρατικος αξιωματικός εδωσε στο Ζαχαριάδη την πληροφορία για την προτοιμασία του πραξικοπήματος και αυτος τη δημοσίευσε στο Ριζοσπάστη. Αλήθεια πως στήθηκε ο παράνομος μηχανισμος στο στρατό; Ποιος δούλεψε χρονια γι αυτο; Πως γινεται να υπήρχε διείσδυση του κόμματος σε θεσμούς, αξιωματικούς κτλ...;

Γιατι αυτό ήταν το μεγάλο γνήσιο πργματικο επαναστατικό εργατικο ΚΚΕ της χώρας μας. Στο οποία βεβαια εμεις οι Κοντρίτες αναφερόμαστε οταν τραγουδάμε τα αντιστοιχα τραγούδια.

Αλλα ολα στο καιρό τους.Οσον αφορά την Ισπανια θα βγει βιβλίο σχετικά σύντομα, θα αφορά εν μέρει και το δεύτερο ΛΜ (Γαλλίας) και βέβαια για το Σοφούλη-Σκλάβαινα εχω γραψει αναλυτικά οπως ειπα.. και στο μπλογκ σου.

Ανώνυμος είπε...

"Γιατι αυτό ήταν το μεγάλο γνήσιο πργματικο επαναστατικό εργατικο ΚΚΕ της χώρας μας."

Μπορεί μετά από ένα σημείο, να το λες και κόμπλεξ αυτό...

Ιβάν Τζόνι

Αναυδος είπε...

Αλέκος Αλαβάνος: «Μετάνιωσα που έχρισα τον Τσίπρα πρόεδρο του Συνασπισμού. Αλλά κι ο Χριστός είχε τον Ιούδα μαθητή του» Πηγή: www.lifo.gr

Εκτός από τον οπορτουνισμο εδώ εχουμε να κανουμε με τροφιμο τρελλαδικου που νομιζει ότι είναι ο χριστος και βεβαια αποκαλυπτικος του τι ακριβως σημαινει ανανεωτικη αριστερα οπου ο αρχηγος χριζει τον διαδοχο του (αμεσοδημοκρατικα βεβαιως βεβαιως)

Αναυδος είπε...

Διδακτικη είναι η επιστολη γιωτοπουλου στο εθνος
η 17ν δεν είναι η ρομαντικη συμμορια τιμωρων που φαντασιωνονται οσοι τυπωνουν διαβαζουν και προωθουν τα βιβλια και τις παπαρολογιες του κουφοντινα (αναμεσα τους και οι οικοδεσποτες των υπεραστικων) αλλα μια οργανωση διαβρωμενη και ελεγχομενη από μυστικες υπηρεσιες

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/asylliptos_pyrinas_tis_17n-64636189/

λαθραναγνώστης είπε...

Επίσης, ο Αλαβάνος χαρακτηρίζει τον Τσίπρα ως Μαρκεζίνη των ημερών μας.http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25645:alavanos-markezinis&catid=83:aristera&Itemid=200
Φαίνεται ξέχασαν την ΕΑΔΕ και τα γλυκά ματάκια που έκανε τότε στον Μαρκεζίνη και στη χούντα το ΚΚΕ(εσ)

Αναυδος είπε...

Οι αναρχοφασιστες ή οι πληρωμενοιι ασφαλιτες με μολοτοφ στην ουρα της μαθητικης πορειας σημερα.

http://www.newsit.gr/ellada/Mathitiko-syllalitirio-stis-1200-sta-Propylaia/671119


Ανώνυμος είπε...

ετσι ειναι αυτα αναυδε, καποιοι τώρα εχουν παρέκκλιση προς το τροτσκισμο,
βλέπε Γιωτόπουλο ;-)
χα χα ! Εσυ γιατι σπεύδεις να υιοθετήσεις ο,τι λέει ο Γιωτόπουλος; Εκανες ρεπορτάζ και πιστεύεις οτι λέει αλήθεια; Σου το 'πε ενα πουλάκι, ας πούμε;

...ποιος βγάζει κομπλεξ;

να περιμένετε το βιβλίο για την ισπανια παιδιά... θα σας λυθούν πολλες απορίες [ολα δενουν σε αυτη τη ζωή]

el quinto regimiento

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Λαθρά, τώρα μιλάει η παληά κνίτικη συνείδηση του Αλαβάνου! Τότε, με την ΕΑΔΕ, ήταν στην ΚΝΕ! Μη σε παραξενεύει, σχιζοειδείς προσωπικότητες....

--------------
Χα, χα, Αναυδε! Οσο περνάνε τα χρόνια, θ' αρχίσουν να κελαηδάνε κι άλλοι! Και ήδη μερικοί έχουν ήδη ...εκδηλώσει τη ...δυσφορία τους (π.χ. Τζωρτζάτος)!
Το δικό μου το "ρεπορτάζ" από εκείνα τα απίθανα χρόνια (2002, τότε με τις ..."συλλήψεις" των ..."τρομοκρατών", που κάνανε ...κάμπινγκ(!) στα σκηνάκια στο ...Αγκίστρι(!), μέχρι νάρθει η ...σειρά τους να τους ..."συλλάβουνε"(!) - μιλάμε απίθανες ιστορίες, που μόνο κάτι απίθανοι τύποι σαν τον ....Γιώτη(!), την ...Βακαλοπούλου, τον Νικολάκη Β. η την "Βαγγελιώ", βρεθήκανε να τις χάψουν, άλλοι από απλή ηλιθιότητα, άλλοι βραχυκυκλωμένοι από τα μικροαστικά τους ιδεολογικά αδιέξοδα - κλείνει η παρένθεση), λοιπόν έλεγε, πως ο Γιωτόπουλος δεν είχε άμεση εμπλοκή στην "17Ν", αν προσέξατε στο ακροατήριο δε βγήκε τίποτε σχετικό, αλλά τον τσουβαλιάσανε γιατί μάλλον είχαν προηγούμενους λογαριασμούς μαζί του και οι "υπηρεσίες" δε συγχωρούν απείθειες. Το προβοκάρισμα του κομμ. κινήματος στην πατρίδα μας ήταν μεγάλη μπίζνα με πολλά λεφτά, που τύλιξε πολλούς, για λόγους ευνοήτους. Οσοι επιδίδεστε στο άθλημα, τα μάτια σας δεκατέσσερα....

Αναυδος είπε...

συνεχιζοντας τη 17νοεμβριαδα

H ασφαλεια στο πλευρο του κουφοντινα

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500113311

Ανώνυμος είπε...

@el quinto regimiento

Οι κοντρίτες βγάζετε κόμπλεξ για το ΚΚΕ, αφού πάτε αποτυχιμένα να το διαχωρίσετε από την ιστορία του.
Και εντάξει να είχε γίνει κάνα σοσιαλδημοκρατικό ή οπορτουνιστικό γιουσουφάκι των αστών όπως άλλα ΚΚ...
Δεν είναι όμως, και το ότι είναι επαναστατικό αποδεικνύεται κάθε μέρα, από το πρόγραμμα και την σταθερή στάση του, μέχρι την προσπάθεια που κάνει στο κίνημα, ώστε να οξυνθεί η ταξική πάλη και να δημιουργιθούν νέες ταξικές συνειδήσεις, να είναι αυτοτελές από την αστική ιδεολογία και πρακτική.
Και αυτά όλλα, σιγά σιγά κερδίζουν νέο κόσμο, και αυτό είναι πολύ καλό!

Ιβάν Τζόνι

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μου γυρνάς στις "κόντρες", στην Ηρακλείου και γενικά στο περιθώριο της ζωής και περιμένεις να προκόψεις;
Ούτε ένα χιλιάρικο το μήνα δεν είσαι άξιος να βγάλεις, άχρηστε!