Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Ένα διήγημα για το ΠΑΣΟΚ

Αυτό το διάστημα, τρέχει ένας πρωτότυπος διαγωνισμός διηγήματος για τα χρόνια του (παπ)ανδρεϊκού ΠαΣοΚ, 1981-96. Θα μπορούσε να είναι αφιερωμένος στο "ΠαΣοΚ που γνωρίσαμε" (και δεν αγαπήσαμε), καθώς πρόκειται για ένα ιδιότυπο κράμα νοσταλγίας και τρολαρίσματος, με έμφαση στο δεύτερο συστατικό. Κάτι που φαίνεται κι από το όνομα της ομάδας στο ΦΒ που τον διοργανώνει (ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο) με απώτερο στόχο να συγκεντρώσει τα καλύτερα διηγήματα, για να κυκλοφορήσουν σε μια συλλογή. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι είναι μια προλεκάλτ ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε κάτι πιο ευρύ, μικροαστικό και λαϊκίστικο, όπως η αταξική έννοια "μη προνομιούχοι".

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που θα είχε ενδιαφέρον είναι ένα διήγημα από τη σκοπιά ενός κομμουνιστή που έζησε την πασοκική λαίλαπα αυτών των χρόνων και την αναστοχάζεται αυτοκριτικά. Επειδή όμως η κε του μπλοκ δεν έχει τόσο χρόνο, για να δουλέψει και να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα, παραθέτω απλώς μερικά βασικά σημεία που θα έπρεπε/μπορούσε να συμπεριλάβει, για τη σχέση ΠαΣοΚ-ΚΚΕ.

-το άθροισμα των "δημοκρατικών δυνάμεων της Αλλαγής" στη βάση "κοινών" συνθημάτων και στόχων, όπως το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", που το ΠαΣοΚ δεν το πρόδωσε ποτέ, καθώς αποφάσισε να οργανωθεί στο συνδικάτο, και το οποίο θεωρητικά αποτελούσε βασική διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σκηνικό μεταξύ των "ευρωπαϊστών" (ΝΔ και εσ.) από τη μια μεριά και των (με ή χωρίς εισαγωγικά) αντι-ιμπεριαλιστών (ΚΚΕ και -υποτίθεται- ΠαΣοΚ).

-το πανηγύρι και τις κοινές πορείες το βράδυ της εκλογικής νίκης της Αλλαγής, που αντιμετωπίστηκε ως γύρισμα του τροχού της ιστορίας και "οκτωβριανή" επανάσταση από κάποιους (η ιστορία βλέπεις επαναλαμβάνεται ως φάρσα). Αλλά κι η λευκή ψήφος του κόμματος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που δείχνει πως δε στοιχιζόμασταν άκριτα πίσω τους, ανυποψίαστοι για αυτά που ακολούθησαν.

-η αποφθεγματική φράση του Χαρίλαου σε ένα πράσινο παπαγαλάκι, που τον πίεζε: "αλλαγές βλέπω, Αλλαγή δε βλέπω..."
(και όχι, δε νομίζω να το βρήκε γραμμένο σε κάποιο βιβλιαράκι με παροιμίες κι αποφθέγματα, όπως γράφουν εκ των υστέρων διάφοροι κουκουεδολόγοι -που σήμερα έχουν το Χαρίλαο "εικόνισμα", για να θάψουν τους ζωντανούς")

-το 11ο Συνέδριο, που αναλώθηκε στον ακριβή, επιστημονικό προσδιορισμό του "Κινήματος" (ως σοσιαλρεφορμιστικού, νομίζω) που δεν εμφανιζόταν ως παραδοσιακό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και δεν είχε συνδεθεί με τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

-ο ρόλος των Σοβιετικών, οι αυταπάτες για το "ειρηνικό, κοινοβουλευτικό πέρασμα" στο σοσιαλισμό και η ανοχή τους σε μια κυβέρνηση που διαφοροποιούνταν με αστερίσκους απ' τους δυτικούς (πχ στο Πολωνικό) κι έπαιζε επιδέξια το "φιλοσοβιετικό" χαρτί. Κάτι που δείχνει (εκ των υστέρων έστω) την ανάγκη μιας σχετικής αυτονόμησης της επαναστατικής στρατηγικής κάθε ΚΚ από τις "ανάγκες" της σοβιετικής, εξωτερικής πολιτικής (ή όποιου άλλου επαναστατικού κέντρου-χώρας, μελλοντικά).

-οι βάσεις που φεύγουν που μένουν που φεύγουν, μένοντας

-η λεηλασία της ΕΑΜικής βάσης κι η μερική βάση που είχε το στερεότυπο για τους παππούδες που μοίραζαν τα κουκιά και τις ψήφους της οικογένειας, για να έχουν καθαρή συνείδηση και ψήφο.

-οι εντυπωσιοθηρικές κινήσεις στην εκλογή ΠτΔ το 85', τα χρωματιστά ψηφοδέλτια κι η επιλογή Σαρτζετάκη, που την εγκατέλειψε το 90', για να στηρίξει Αλευρά. Έτσι, τον ψηφίσαμε ξανά μόνο εμείς (ως ενιαίος ακόμα Συνασπισμός, τότε) για να ακούμε εκ των υστέρων, ως "ευχαριστώ", τις διάφορες αντικομμουνιστικές δηλώσεις του.

-το πραξικόπημα του 85' στη ΓΣΕΕ, που έδειξε τα όρια της "καλύτερης δημοκρατίας που είχαμε ποτέ" αλλά και του "καλού ΠαΣοΚ", που επιχείρησε αργότερα να εκφραστεί πολιτικά αρχικά με τον Αρσένη κι αργότερα με το ΔΗΚΚΙ του Τσοβόλα.

-το σκάνδαλο Κοσκωτά, η νομική-πολιτική του κάλυψη με τον Κουτσονόμο, ο εκδοτικός πόλεμος κι η δική μας "εμπλοκή" στην υπόθεση, με τη σημαία της κάθαρσης, που αξιολογήθηκε ως το κυρίαρχο ζήτημα προτεραιότητας, στο οποίο υποτάσσονται όλα τα άλλα.

-το "βρώμικο 89'", που εμείς δυστυχώς το ξεβρωμίσαμε κι ο βρωμερός αυριανισμός της πασοκικής προπαγάνδας περί ανίερης συμμαχίας με τη Δεξιά (με την οποία συνεργάστηκε κυβερνητικά και το ΠαΣοΚ, λίγους μήνες αργότερα, υπό το Ζολώτα).

-ο εκμαυλισμός συνειδήσεων, η απογοήτευση κι η ιδιώτευση, κι η τεράστια ζημιά στο λαϊκό κίνημα, που μόνο ένα ΠαΣοΚ μπορούσε να επιφέρει. Κάτι που έκανε δικαίως πολλούς σφους της βάσης μας να απεχθάνονται τελικά τους Πασόκους (μιλάμε για τα στελέχη, τους συνδικαλιστές, τα αμετανόητα σκυλιά του πολέμου) περισσότερο από κάθε άλλον, συμπεριλαμβανομένων των δεξιών -τουλάχιστον αυτοί ήταν ειλικρινείς ως προς τις προθέσεις τους.

Και μια σειρά άλλα, που πιθανόν να μου διαφεύγουν.

Μας χρειάζεται όμως και μια αφορμή για αυτήν την ανασκόπηση, ένα εύρημα που θα ξεδιπλώνει το νήμα της πασοκικής ρεμούλας, και θα βοηθάει συγχρόνως την εξέλιξη της πλοκής. Κι αυτή, νομίζω, πως θα μπορούσε να είναι ο χαιρετισμός του Σπύρου Χαλβατζή στο 4ο Συνέδριο του ΠαΣοΚ, το 96', λίγες μέρες μετά το θάνατο του Παπανδρέου.

Ιδού το οπτικό ντοκουμέντο



Κάθε άλλη ιδέα-πρόταση, δεκτή.

65 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενα κομμα που τοσα χρονια δουλευε υπονομευοντας απο τα μεσα το σοσιαλισμο ειναι δυνατον ν αλλαξει και ν αρχισει να αγωνιζεται για το αντιθετο;
Πασοκ— μνημονια,
Συριζα— δημοψηφισμα '15
Κκε— για δεκαετιες απολογητης της παλινορθωσης του καπιταλισμου

Οι "δημοκρατικες δυναμεις " γυμνες και πανασχημες!
Μηπως ηρθε η ωρα να καθαριστουν τα μπαζα και ν αρχισει το κτισιμο;

Σφος Σουσλωφ

Unknown είπε...

Με τον Σαρτζετάκη τι συμβαίνει; Έγινε αντικομμουνιστής στα γεράματα; Ή ήταν πάντα έτσι, απλώς ήταν ένας έντιμος δεξιός (κάτι σαν τον Καίσαρη για μερικούς) και έτσι (λόγω εντιμότητας και μόνο) εξηγείται η στάση του στην υπόθεση Λαμπράκη; Γνωρίζει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

Άντε και είναι έτσι όπως τα λες και το ΚΚΕ μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τα μπάζα. Άλλωστε τι σου κοστίζει να πετάξεις μια ατεκμηρίωτη μπούρδα... Από ποια υλικά προτείνεις εσυ να αρχίσει το χτίσιμο; Έτσι για να γνωριζόμαστε δηλαδή.

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι πως το πασοκ χάλασε με τα μνημόνια παιδιά, κι ο συριζα με το δημοψήφισμα (έχτιζε σοσιαλισμό τους πρώτους μήνες η ΠΦΑ). Δεν ξέρω για μπάζα, αλλά από τούβλα άλλο τίποτα το πολιτικό σκηνικό.

Ijon Tichy

ΥΓ: Πότε είχαμε παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ελλάδα; Μετά το δημοψήφισμα να φανταστώ; Τίγκα οι χωματερές λέμε, πάμε για πλούτωνα να βρούμε τον σύντροφο κθούλου.

zoot horn rollo είπε...

Μονο μη χτισετε με τιποτε μπαζα, κυριολεκτικα και μεταφορικα, και γελαμε μετα...

Ανώνυμος είπε...

ΡΓ μην ρωτας τετοια πραγματα. Καινε...
Ειναι σαν μερικους που εκλιναν το 2011-2015 σε ολες τις πτώσεις την απουσια πολιτικης συμμαχιων του ΚΚΕ αλλα οταν τους ρωταγες πολιτική συμμαχία με ποιο σχηματισμο το γυρνουσαν στο καλαματιανο...

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Σύντροφε Σουσλώφ, you are to the point!
Με το που ιδρύθηκε το ΣΕΚΕ/ΚΚΕ, μετά από 5-6 χρόνια άρχισαν να δημιουργούνται από την αστική τάξη και τα αντισώματα, κάθε είδους.
Σήμερα, 90 χρόνια μετά, δόξα τω θεώ, υπάρχουν αμέτρητα: Από τον Κουφοντίνα και την ...Ρούπα(!), περνώντας από το πολύχρωμο εξω-αριστεροχώρι, αριστεροφασίστες (ΕΠΑΜ, "Πλεύση" κλπ.) και αναρχοφασίστες, μέχρι τους μανιαδακικούς και τους σαλονάτους τΣυριζάνους.
Είμαστε σε καλό δρόμο!
Θα νικήσουμε! (....Τους εφιάλτες μας).
--------------------------------------

Το ΠαΣόκ ψόφησε! Ζήτω το ΠαΣόκ!
Το ΠαΣόκ, βαθειά κατάλαβέ το: Δε θα πεθάνει! Σκότωσέ το!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Off-topic; Τυπικά ναί.
Συγκλονιστική η ομιλία της Προέδρου της Ενωσης Γονέων Περάματος...
Οχι, που θάφηνε το ΚΚΕ την ...Χ.Α. να παίζει μπάλα!
Οχι 4,5%, μισό % να παίρναμε το 2012, ΑΞΙΖΕ!

Ανώνυμος είπε...

@ Μπρεζνιεφικό απολίθωμα

Τι μου θυμίζει το ΝεoΠΑΣΟΚ με παλιά ιδεολογικά υλικά εποχής Μπερστάιν του Σύριζα
Μέρος από μία ταινία των Μόντυ Πάιθονς.

Hy Brasil is not Sinking
https://www.youtube.com/watch?v=ee6-sI9rdtA
Η χαί μπραζιλ δεν βυθίζεται! Έχει να βυθιστεί 1000 χρόνια! Δεν είναι αυτό που νομίζεται! Όλα πάνε καλά!

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός
Off-topic και με αφορμή το σχόλιό σου 3:01 μ.μ.

Πρωτοσέλιδο στο Έθνος 16/9/2013 : Πώς οι κόκκινες γειτονιές του Πειραιά βάφονται μαύρες.
http://www.frontpages.gr/d/20130916/5/%CE%88%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%82

Λίγες ημέρες πριν το Πρωτοσέλιδο , οι φασίστες χτύπησαν τους αφισοκολλητές του Πάμε Λίγες ημέρες μετά το Πρωτοσέλιδο είχαμε την δολοφονία του Φύσσα.

Ευτυχώς, έχουμε και «αριστερούς» δημοσιογράφους που θεωρούνται και «αντιφασίστες»
http://www.athensvoice.gr/politiki/aristeroi-yper-hrysis-aygis

http://www.protothema.gr/greece/article/313670/to-ethnos-apodokimazei-to-arthro-tou-delastik/

Ο Παύλος Φύσσας έδωσε όλο του το αίμα για μία στάλα αλήθειας σε μία χώρα πλημμυρισμένη από ωκεανό ψεμάτων.

Με υπογραφή για το sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@Σφος Σουσλωφ

Πότε έγινε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Ελλάδα; Ρωτάμε όλοι! Μετά μπορούμε να πούμε και για το πως και αν βοήθησε σε αυτό το ΚΚΕ.
Λίγο λάσπη πας και εσύ να πετάξεις και παίρνεις τσουγκράνα, έλεος...

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

@Ιβαν Τζόνι

Το ΠΑΣΟΚ Νο1 είχε φέρει τον… σοσιαλισμό! Όπως βρίσκονται στο internet τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, αγόραζαν προβληματικές , χρεοκοπημένες επιχειρήσεις από βιομήχανους με υψηλό τίμημα. Διπλά κερδισμένοι οι βιομήχανοι, και ρευστό και απαλλαγή από τα χρέη. Αυτό ονόμαζαν «σοσιαλισμό», «κοινωνικοποίηση» μόνο που «κοινωνικοποιούσαν» τα χρέη!
Η τότε ΕΕ έδινε αβέρτα κουβέρτα επιδοτήσεις, δάνεια,φυσικά όχι για την ψυχή της μάνας της αλλά για την αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομίας προς τουρισμό,υπηρεσίες και για την γειτονία της με τις τότε σοσιαλιστικές χώρες. και κάπως σκεπάζονταν η όλη κατάσταση.

Πασοκ είναι τα παιδιά, το «καλό» πασοκ, την «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» νοσταλγούν. Τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» που όπως βρίσκονται και στο internet έκανε «παιχνίδια» με την ΕΠΕΝ, τον Καρατζαφέρη και λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις» με πρόσχημα την εκλογική μείωση της ΝΔ. Αρκετά στελέχη της «μεγάλης και δημοκρατικής παράταξης» πήγαν στην χ.α. όπως π.χ. έγινε στην Αργολίδα το 2012 κατά πως έγραψε μία τοπική εφημερίδα. Ή πως ένας κύριος που παραβρέθηκε σε ομιλίες της χ.α. έλεγε πως ήταν στο ΠΑΣΟΚ για να τα οικονομήσει (στο youtube)

Τελικά σαν να μην έχει και τόσο άδικο ο Γεωργιάδης που διατυμπανίζει πως «όποια πέτρα και να σηκώσεις, θα βρεις το ΠΑΣΟΚ από κάτω»

Με υπογραφή για το sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Μια απορία από το "βρόμικο '89"

http://teddygr.blogspot.gr/2015/10/89.html

Αφού η συνεργασία τού ενιαίου τότε Συνασπισμού με την δεξιά αποφασίστηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα, με μια απόφαση που καταψηφίστηκε από τους καθαρόαιμους κουκουέδες και υπερψηφίστηκε από όλα τα -τοτινά ή κατοπινά- μέλη της που είτε ανήκαν είτε θα μετακόμιζαν στον ΣυΡιζΑ, τα οποία και την υποστήριξαν διά της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση, γιατί κατηγορείται το ΚΚΕ γι' αυτή την συνεργασία; Δεν θα ήταν πιο λογικό αυτή η κατηγορία να απευθύνεται στον ΣυΡιζΑ;

Ας μου λύσει κάποιος αυτή την απορία, επί τέλους! Κάποιος! Κι ας είναι κι ο Βασίλης Λεβέντης!

Ο Λεβέντης, το 1989 κατεβαίνει με την ΝΔ του Μητσοτάκη υποψήφιος βουλευτής, παίρνει ελάχιστους ψήφους που τον κατέταξαν κοντά στις τελευταίες θέσεις και αποχωρεί.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Kim είπε...

Στους σκληροπυρηνικούς του ΚΚΕ που ψήφισε όχι ήταν και η Δαμανάκη να τα λέμε όλα, χαχα μας έκανες να γελάσουμε πάλι ! Λοιπόν η απάντηση σε κάθε ερώτημα για την κατάντια του ΚΚΕ διαχρονικά από το 1918 με φωτεινή εξαίρεση του κανόνα τον Ζαχαριάδη είναι μια : "Γενικός Γραμματέας' και η ευθύνη μετακυλά στην Κεντρική Επιτροπή και στα μέλη που την εκλέγουν. Κατάντια μεγάλη, Φλωράκης με Κύρκο έστησαν το μαγαζάκι του ΣΥΝ, η Παπαρήγα τα βρήκε με τον Τσοβόλα του Ανδρέα και κατέστρεψε τη δυναμική του ΚΚΕ το 2011-12 με την ανεκδιήγητη δήλωση και 50% να πάρει το ΚΚΕ...δεν. Και γίνεται ΓΓ ο " επιτυχημένος" πρώην του Ριζοσπάστη συμπαθητικότατος κατά τα άλλα Δημήτρης Κουτσούμπας και όχι ο Παφίλης.Γιατί το 10% κάνει τζιζ για το ΚΚΕ , μην μας κάνει ο λαός καμιά πλάκα όπως έκανε στον Συριζα και τρέχουμε. Γιατί το ΚΚΕ δεν μπορεί και δε θέλει να γίνει πρωτοπορία επειδή ο λαός δεν μπορεί και δε θέλει , φαύλος κύκλος. Αλλά μην έρθει η ώρα που το σύνθημα των Κουκουέδων για το ΚΚΕ Εσωτερικού- Ψηφίστε το κόμμα, όσο υπάρχει ακόμα - το φωνάζουν ως αυτοκριτική.
Το ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι κλειστό κλαμπ για λίγους φτάνει πια - αυστηροποίηση του καταστατικού για ποιο λόγο , ας το πει καθαρά ο Κουτσούμπας αν θέλει το ΚΚΕ να γίνει Κόμμα των λαών της Ισπανίας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κιμ, πάτα το κουμπί.

Kim είπε...

Το πας αλλού αλλα θα κάνω τον χαζό.Το κουμπί θα ήταν κάποια λύσις για πολλά προβλήματα αλλά η ηθική των κομμουνιστών δεν την προκρίνει.Μόνο οι Αμερικάνοι το έπραξαν.Αλλά ας πούμε ότι το πατάω και εγώ και χιλιάδες παρακατιανοί χρήσιμοι για να μπαίνει το Κόμμα στη βουλή γινόμαστε σκόνη.Θα τους αρέσει στο 98% του συνεδρίου να αλληλοσυγχαίρονται χωρίς βάρβαρους ;Μα το 98% ήταν πλασματικό στο 19ο γιατί το σύνεδρο τον έπιανε το φιλότιμο να προσχωρήσει στην πλειοψηφία να μη φανεί ρήγμα της τάξεως του 10-15%. Μα τον Κουτσούμπα σύντροφε ; Αλλαγή ΓΓ μετά από δεκαετίες για την αρσενική έκδοση της Αλέκας; Φοβόμαστε μη γίνουμε ελκυστικοί ,είπαμε δημοφιλή δήμαρχο στην Πάτρα βγάλαμε μην το παραχεσ...ε κιόλας

zoot horn rollo είπε...

Πεστα μεγαλε..."ζαχαριαδικε"...χιχιχι...

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Eχει αρχίσει να παραμιλάει ....το μνημόνιο!
Το λές και καλό.

Kim είπε...

Είμαι προσωπολάτρης χωρίς εισαγωγικά και δε ντρέπομαι τιμή και δόξα στην 6η Ολομέλεια και στον Ζαχαριάδη πες μου εσύ τώρα αν είσαι Κουτσομπακικός ή υπεράνω προσώπων να γελάω μέχρι το 2117 και μαζί μου και οι Κορεάτες του Βορρά

zoot horn rollo είπε...

Ωραιο το πρωτο πληθυντικο αλλα δε πειθει για καποιο μυστηριωδη λογο.
Αχ, "ζαχαριαδικοι"...πλακα εχετε...

zoot horn rollo είπε...

...επισης φοβεροι οι "ζαχαριαδικοι" που αποκαλουσαν το Πελετιδη "ντουντουκα του Κουτσουμπα/Περισσου" και τωρα τον "αγαπανε".

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει πάντα και η πιθανότητα η θέση του ΓΓ να μην είναι ψηφοφορία 15μελούς οπου ψηφίζουμε τον πιο συμπαθή. Κάτι που λίγο πολύ θα έπρεπε να ισχύει και για κάθε αιρετό αξίωμα, ακόμα και για το δεκαπενταμελές. Πιο απλά: η συμπάθεια δεν αποτελεί βάσιμο κριτήριο ψήφου ποτέ και πουθενά. Και αν κάποιος θέλει να λέγεται κομμουνιστής και αρχίζει τους συμβιβασμούς ήδη από το κριτήριο ψήφου τότε δεν θέλω να σκέφτομαι καν τι συμβιβασμοί ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο στα πιο ζόρικα.

Ακόμα και αν προσπερασουμε το παραπάνω, μιλάμε αυτό το αφήγημα είναι ανίκητο. Σύμφωνα με αυτό έχει προφανώς τρελαθεί από τις ευθύνες των υψηλών ποσοστών (ευθύνες που φαίνονται άλλωστε και στα κόμματα που τα έχουν και τα είχαν ιστορικά) ολόκληρη η ηγεσία του κόμματος και δεν θέλει να ισχυροποιηθεί το κόμμα και έμμεσα η δικιά της επιρροή. Και μετά αναρωτιέται ο προπονητής, γιατί δεν σημειώθηκε ρήγμα της τάξης του 10-15% στους συνέδρους. Με... ψυχολογικές αναλύσεις και αριστερά της ευθύνης θα πέσει ξερό το 10% του συνεδριακού σώματος; Για το κκε μιλάμε ή για την δημαρ;

Και τέλος πάντων ρε κιμ εντάξει κόμμα των λαών της ισπανίας δεν θες να γίνεις. Ουτε κκε, αλλιώς δεν θα του σουρνες τοσα. Μήπως θες να γίνεις κομμουνιστικό κόμμα ισπανίας και να κομπρεμιάζεις σε ρηχό προοδευτικό μέτωπο χωρίς προφανή σύνδεση με το ζήτημα της εξουσίας; Μήπως γαλλικό και να ρίξεις ψηφουλίνι στο σαρκοζί μη τυχόν και βγει ο λεπέν;
Τελικά με ποιο σύγχρονο κκ είσαι χαρούμενος; Ολόκληρο 19ο και χαίρι δεν είδαμε πάνω στο τι θέλαν όλοι αυτοί που διαφωνούσαν. Αντίθετα κάποια ποντίκια από αυτούς πηδήξαν οριστικα από το πλοίο και έχουν πάρει εργολαβία την υπεράσπιση της πολιτικής των συριζα-ανελ. Οπότε πριν βγεις και διεκδικήσεις να κράξεις το κκε στο όνομα ενός γγ του καλύτερα να μας λες και τι θες από την αρχή. Γιατί μετά θα σε λέμε ξεπουλητάρι και όσο και να κλαίγεσαι θα έχουμε δίκιο. Σωστά;

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

"τιμή και δόξα στην 6η Ολομέλεια και στον Ζαχαριάδη" - πέρασε και δεν ακούμπησε.
Μ'αρέσει που κάθεσαι ΟΧΕΠ να απαντήσεις αναλυτικά...

Kim είπε...

Ο.Χ.Ε.Π. Κόμμα Εργατών Κορέας στην Ελληνική πραγματικότητα και ΚΚΕ μέχρι τέλους. Του σέρνω τόσα στα πλαίσια του 20ου και για τιν Παφίλη ας μας εξηγήσουν τα μέλη τη ΚΕ γιατί δεν έκανε για ΓΓ που υστερεί ρε παιδί μου, ας βρουν Ένα Ψεγάδι. Γιατί τα μέλη άλλα λένε εκτός χορού όταν μιλάνε με επιρροές και άλλα πράττουν - λένε στο συνέδριο για το θέμα ηγεσίας πάντα. Και πάω πάσο αν ο Κουτσούμπας είναι μεταβατική λύση λίγων ετών αλλά φοβάμαι πάει να σπάσει το ρεκόρ της Αλέκας.Ένας αιώνας σύντροφοι και αντί για πανηγύρια και εξόρμηση στον λαό χτίζουμε τείχη να μην μπουν οι κομματικά αμόρφωτοι (ε Αλέκα;) στο Κόμμα.Λίγοι και καλοί μέσα ρεεε το μότο του ΚΚΕ σήμερα και οι "λεπροί" για τα ψηφαλάκια σε εκλογές μακρυά και αγαπημένοι.Εμένα δεν μαρέσουν αυτά ΕΜΠΡΟΣ -ΛΑΕ- ΜΗΝ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ- Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ -ΠΑΦΙΛΗΣ ΓΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ

Kim είπε...

Αγαπάμε Κιμ αγαπάμε Κάστρο αγαπάμε Πελετίδη αγαπάμε όποιον φέρνει νίκες & δεν αγαπάμε μιζέρια γραφειοκρατικό κομματικό στρουθοκαμηλισμό & δεν αγαπάμε ξενέρωτα συνέδρια χωρίς εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους του κόμματος που τόλμησαν το βήμα να ρίξουν στην κάλπη το σφυροδρέπανο του ΚΚΕ

Ανώνυμος είπε...

Ζουτ δεν αναφέρεται στην 6η ολομέλεια του 56' που καθαιρέθηκε ο ζαχαριάδης, αλλά στην 6η του 34' που διαφημίζει αρκετά ο ΕΑ για τους λόγους του. Βέβαια είναι δικαιολογημένη η σύγχυση, επειδή δεν ξεκαθάρισε ημερομηνία και γιατί προφανώς θα αγνοεί ότι η δεύτερη είναι πολύ πιο γνωστή. Απαντάω ολοκληρωμένα, γιατί μιλάμε πρακτικά για την επιχειρηματολογία του ΕΑ και των λοιπών πρώην φραξιονιστών, νυν αριστερούληδων. Αυτή η επιχειρηματολογία δεν επηρεάζει προφανώς το 10% του εκλογικού σώματος, αλλά εξακολουθεί να είναι λανθασμένη.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή βρίσκεις λάθος κριτήρια στην εκλογή του γγ του κκε, αλλά σωστά κριτήρια στην εκλογή του γγ στο κόμμα εργατών κορέας;
Αν θες να είσαι τίμιος τότε δεν θα έπρεπε να προτείνεις τον παφίλη, αλλά τον σήφη τον γιο του ζαχαριάδη. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν είσαι μαρξιστικά διαβασμένος, αλλά ότι απουσιάζει από τον λόγο σου η στοιχειώδης συνέπεια και ειλικρίνεια. Ξεκινάς να επιχειρηματολογείς ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των κκ εξουσίας, αλλά στην πράξη προτείνεις αυτό που έκανε ο συριζα του 08'. Να μπει δηλαδή ΓΓ το πιο ευρύτερα συμπαθές στέλεχος για αυτόν και μόνο τον λόγο. Αν το έλεγες στα ίσια να το συζητούσαμε. Οχι να μας δουλεύεις λες και είμαστε μικρά παιδιά.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Επανάληψη των ντεμέκ "απογοητευμένων ψηφοφόρων" του ΚΚΕ, αλα 2012-2013.
Αφήστε τα 100χρονα του ΚΚΕ, έχετε άλλη επέτειο να γιορτάσετε, φρέσκια.

Οι υπερωρίες ξεκίνησαν.

zoot horn rollo είπε...

Για το γνωστό "παραμύθι" του ΕΑ, να υποθέσω ΟΧΕΠ...

Ανώνυμος είπε...

Καλά όντως ήταν λάθος η επιλογή του χοντρού του κουτσούμπα, αλλά καμιά αυτοκριτική θα δούμε από αυτούς που θέλαν μπραντ πιτ; Μια επιλογή που θα μας είχε κάψει λόγω του διαζυγίου του. Ή μήπως υπάρχει η εξήγηση ότι αν είχε γίνει γγ θα ήταν όλα μέλι-γάλα τώρα με την αντζελίνα (θα είχε καθαρίσει και το παμε από τους ρεβιζιονιστές που την είχαν κράξει) και θα είχαμε και κυβέρνηση ααδμ και γαμάτη λύση του κυπριακού (πάμε ρε νίκαρε αντιιμπεριαλισταρά) και τα πάντα όλα; Ε; Τι λέει ο σωστός ατσαλινοτενεκεδένιος μαργκξύστης για όλα αυτά;

Δεν τα λέτε δεν τα γράφετε και τα λέω μόνος μου να πούμε.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Τι απαντάτε ρε παιδιά σοβαρά στο Kim;;;;; Ο τύπος είναι troll και πετάει προβοκατόρικες ασυναρτησίες για να μας δουλευει!
Το μόνο που τους αξίζει είναι οι απαντήσεις zoot horn rollo!!!
Και μια επισήμανση: Προσοσχή τους χρυσαυγίτες! Ακολουθούν την τακτική να παρεμβαίνουν σαν "αριστεροί" ή "ΚΚΕδες" για να διαδίδουν τη βρώμα και τη λίγδα τους...Είναι τέτοια η ξεφτίλα τους που ντρέπονται και οι ίδιοι να υπερασπιστούν αυτό που είναι!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Το προβλημα ειναι οτι εμεις επιτρεψαμε να γινουν κοκκινες,με το ξεπουλημα των νικητων του συμμοριτοπολεμου απο την αδερφιστικη δηθεν δεξια του σχεδιου μαρσαλ και του στρατηγου Βαν Φλιτ...τωρα απλα επιστρεφουν εκει που επρεπε να ειναι απ την αρχη.ΛΑΟΣ-ΣΤΡΑΤΟΣ-ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αυτός τουλάχιστον είναι ειλικρινής στις προθέσεις του. Για αυτό περνάει (το σχόλιο)

Ανώνυμος είπε...


Εκείνη την εποχή, εν όψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, συστάθηκε από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ (την μετεξέλιξη του ΚΚΕ-εσωτερικού), ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, στον οποίο προσχώρησαν η "Σοσιαλιστική Πορεία" του Νίκου Κωνσταντόπουλου αλλά και κάποιοι πρώην πασόκοι, όπως ο Μανώλης Δρεττάκης, ο Στάθης Γιώτας και ο Στάθης Παναγούλης.

Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, ο νεοπαγής Συνασπισμός κλπ παίρνει 13,1% και εκλέγει 28 βουλευτές. Τους αναφέρω αλφαβητικά:

Ανδρουλάκης Μίμης,
Γαλανός Νίκος,
Γιάνναρος Γρηγόρης,
Γιώτας Στάθης,
Δαμανάκη Μαρία,
Δραγασάκης Γιάννης,
Δρεττάκης Μανώλης,
Καλούδης Νίκος,
Κάππος Κώστας,
Κατσαρός Γιάννης,
Κόρακας Στρατής,
Κοσιώνης Παναγιώτης,
Κοταμανίδου Εύα,
Κύρκος Λεωνίδας,
Κωστόπουλος Μήτσος,
Λεβέντης Θανάσης,
Λεντάκης Ανδρέας,
Μπιτσάνης Ηλίας,
Νέστωρ Στέλιος,
Παφίλης Θανάσης,
Ρήγας Κώστας,
Σκοτινιώτης Παναγιώτης,
Σκυλλάκος Αντώνης,
Σπαθής Θόδωρος,
Στριφτάρης Σπύρος,
Φαράκος Γρηγόρης,
Φλωράκης Χαρίλαος,
Χατζηδημητρίου Τραϊανός.

Παρατήρηση. Όσοι καταλαβαίνουν, αντιλαμβάνονται ότι στην παραπάνω κοινοβουλευτική ομάδα τού Συνασπισμού, οι "σκληροπυρηνικοί" (συγγνώμη για τον όρο) του ΚΚΕ αποτελούν μειοψηφία.
Από τους υπόλοιπους, κάποιοι προέρχονται από το ΠαΣοΚ, κάποιοι από την ΕΑΡ/ΚΚΕ-εσωτερικού και κάποιοι ανήκουν μεν στο ΚΚΕ αλλά επρόκειτο να αποχωρήσουν σύντομα, μιας και ήσαν από εκείνους που ονειρεύονταν την μετάλλαξη του κόμματος σε ευρωκομμουνιστικό (όπως το ιταλικό ΚΚ υπό τον Μπερλίνγκουερ ή το γαλλικό ΚΚ υπό τον Μαρσαί), αλλά δεν τους έκατσε.

Το δίλημμα είναι τεράστιο για τους ηγέτες της αριστεράς. Αν δεν συμφωνήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, τα σκάνδαλα θα παραγραφούν και η αριστερά θα κατηγορηθεί για συναίνεση στο κουκούλωμα. Με το ΠαΣοΚ δεν γίνεται να συνεργαστούν αφού το ΠαΣοΚ είναι που κατηγορείται για τα σκάνδαλα. Μόνο με την Νέα Δημοκρατία μπορούν να συνεργαστούν αλλά πώς είναι δυνατόν να συγκυβερνήσει η δεξιά με την αριστερά;

Ακολουθεί έντονη και μακρά συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα και το θέμα μπαίνει σε ψηφοφορία. Οι δώδεκα "σκληροπυρηνικοί" βουλευτές του ΚΚΕ ψηφίζουν όχι στην συνεργασία, οι υπόλοιποι δεκάξι ψηφίζουν ναι.

Οι υπέρμαχοι του ναι επιχειρηματολογούν τονίζοντας ότι, αν δεν διαλυθεί η βουλή και ασκηθούν διώξεις, το ΠαΣοΚ θα οδηγηθεί στην διάλυση, οπότε ο Συνασπισμός θα αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη βουλή. Όμως, οι διαφωνούντες εμμένουν ανυποχώρητα στις θέσεις τους, με πρώτο και καλύτερο τον Κώστα Κάππο.

Όταν ο Φλωράκης παρατηρεί ότι ο Συνασπισμός θα διαλυθεί αν δεν βρεθεί λύση, κάποιοι επιμένουν "να διαλυθεί" και κάποιοι αρχίζουν να το ξανασκέφτονται, μη θέλοντας να δυναμιτίσουν την περιβόητη ενότητα της αριστεράς. Τελικά, η κοινοβουλευτική ομάδα αποφασίζει κατά πλειοψηφία την συμμετοχή τού Συνασπισμού σε κυβέρνηση συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία, υπό τον όρο ότι η θητεία αυτής της κυβέρνησης θα είναι τρίμηνη και θα εστιαστεί στην άσκηση διώξεων κατά των πολιτικών προσώπων που είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε οποιοδήποτε σκάνδαλο.

Στην κυβέρνησή του "βρώμικου 89" συμμετέχουν τέσσερα στελέχη τού Συνασπισμού αλλά κανένας από τους "σκληροπυρηνικούς".
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναλαμβάνει το υπουργείο εσωτερικών,
ο Φώτης Κουβέλης το δικαιοσύνης
και ο Γιώργος Μυλωνάς το πολιτισμού,
ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης (ο σημερινός αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Συριζα-ΑΝΈΛ)τοποθετείται αρχικά υφυπουργός εμπορίου και κατόπιν υφυπουργός εθνικής οικονομίας.
Η Δαμανάκη Α' αντιπρόεδρος της Βουλής


Και η συνέχεια για το "βρώμικο 89" και το "καθαρό 90" με την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Οικουμενική http://teddygr.blogspot.gr/2015/10/89.html

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Kim είπε...

Ο.Χ.Ε.Π Συνεπής είμαι.Τι είπα ; Είμαι προσωπολάτρης -Ναι όχι στο επίπεδο να ζητώ Τσίπρα-ΓΑΠ-Μπογιόπουλο-Κανέλλη, ζητώ το αυτονόητο ΓΓ ένα στέλεχος έμπειρο μαχητή και ρωτάω πάλι ψεγάδια για τον Παφίλη παρακαλώ, μην μου τον παρουσιάζετε σαν Τσίπρα που ήταν άγνωστος.

Δε θέλω απόγονο Ζαχαριάδη μα τον Βαλδίμηρο Λένινι είπα κάτι τέτοιo ; Θέλω κόμμα εργατών της Κορέας στην ελληνική πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με την οικογενειοκρατία- Κόμμα μαχητικό μαζικότατο ετοιμοπόλεμο και επαναστατικό παντός καιρού. Οι καραγκιόζηδες του Εργατικού Αγώνα τι σχέση έχουν με την Κορέα και αυτά που λέω και εγώ και με μπλέκετε με αυτούς ; Να μου πείτε ναι διαφωνώ με το Κόμμα Εργατών Κορέας, με τον Ζαχαριάδη με τα τάδε ιστορικά δεδομένα με την χοντροκομμένη άποψη για τον Κουτσούμπα (που ποτέ δεν σχολίασα βάρος και άλλες τατιανιές- είπα Συμπαθέστατος αλλά Ανεπαρκής για επικεφαλής κόμματος Πρωτοπορίας - ικανός για χίλιες δυο άλλες θέσεις ακόμα και ως ΓΓ μεταβατικός)

Και λέω για να βγει ο Κουτσούμπας προφανώς υπήρχαν Κουτσουμπικοί στους συνέδρους και στα μέλη της ΚΕ, να μου επιχειρηματολογήσουν το σκεπτικό τους να είναι ο διάδοχος της Παπαρήγα .Τόσο δύσκολο να απαντήσετε σε απλές ερωτήσεις. Μπορεί και ο Παφίλης να ήταν υπέρ Κουτσούμπα στη διαδικασία δεν ξέρω και δεν με νοιάζει αυτό με καίει το σκεπτικό των συνέδρων-μελών του ΚΚΕ που πρόκριναν λύση Κουτσούμπα. Γιατί ρε συντρόφια στους ψηφοφόρους του Κόμματος άντε να ήταν 5η επιλογή μετά από Παφίλη - Σοφιανό -Μαρίνο -Σκυλλάκο τυχαία η σειρά τους. Επί της ουσίας απαντήσεις όμως. Και κλείνω το θέμα με Σκυλλάκο από το προσυνεδριακό του 19ου - «Αν θέλουμε συσπείρωση ευρύτερων μαζών, θα πρέπει να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, που θίγονται ή καταστρέφονται από τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που υφίστανται στο «πετσί» τους την κρατική καταστολή. Δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες καπιταλισμού, οι πλατιές λαϊκές μάζες να αποκτήσουν αντικαπιταλιστική συνείδηση και να συμφωνούν με το ΚΚΕ στη δικτατορία προλεταριάτου.»

Αν θέλουμε εκεί - είναι το ζουμί, τι θέλουμε -το ΚΚΕ πάντα ήταν ανοιχτό κόμμα (με τα καλά και τα στραβά που συνεπάγονται ) δε φοβήθηκε διευρύνσεις ,Οργανώσου στην ΚΝΕ λέμε, οργανώσου στο ΚΚΕ όχι ψήφισε ΚΚΕ κάθε τόσο και κάτσε στη γωνιά σου

Kim είπε...

Ρε Ijon Tichy έχεις κληρονομικό χάρισμα και ξέρεις τις θέσεις μου στο Κυπριακό να πούμε ή πετάς λάσπη για να έχεις να λες στα φιλαράκια σου ότι ξεφτίλισα έναν προβοκάτορα στο μπλογκ

Απάντα στα υπόλοιπα που θέτω αν έχεις κουράγιο και μην ανοίγεις άλλα θέματα

zoot horn rollo είπε...

2012-13 ξανά, με γαρνιτούρα "βολικά" αποσπάσματα από το τότε προσυνεδριακό.
Κι ακόμα είναι Γενάρης.

Ανώνυμος είπε...

Πόσους έχω ακούσει πως αν ο Μπογιόπουλος ήταν ΓΓ θα ψήφιζαν ΚΚΕ;
Παπάρια μάντολες.
Ο Μπογιόπουλος είχε κατέβει με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ αλλά επιπλέον ψήφους το ΚΚΕ δεν πήρε. Ίσως αν ήταν ο Κλούνει στο ψηφοδέλτιο, κάτι να γίνονταν.

Να γίνει το ΚΚΕ κάτι σαν τον Σύριζα χωρίς δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Αυτή είναι η λύση! Κάτι σαν το ΚΚΙταλίας με τον Μπερλιγκουέρ με το αμίμητο ότι για να είναι κάποιος μέλος του ΚΚΙταλίας δεν είναι ανάγκη να είναι…κομμουνιστής!
Τώρα το ΚΚΙ μετράει ποσοστά ανάμεσα στο μισό και στο ένα τοις εκατό.Βοήθησε με την Κυβέρνηση της Ενωμένης Αριστεράς με τον Κεντρώο Πρόντι στην ψήφιση μέτρων λιτότητας και στην επάνοδο του Μπερλουσκόνι.

Να ακούσουμε την κοιτίδα της μεταπολιτευτικής σοσιαλδημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και την «Συμμετοχική Δημοκρατία» που προπαγάνδιζε αντί για Καπιταλισμό ή Σοσιαλισμό που έχουν προβλήματα στα βιβλία Ιστορίας Λυκείου.Οι αδαείς μπορούν να το οικονομήσουν το βιβλιαράκι με μόλις δύο ευρουδάκια από το Μοναστηράκι. Ξενέρωτα συνέδρια και μαλακίες. Συμμετοχική δημοκρατία όπως στις πλατείες.

Ή όπως π.χ. να υιοθετηθεί το αμερικάνικο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο μπορεί κάποιος να γραφτεί στους καταλόγους των Δημοκρατικών και να ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους και το αντίθετο!

Και μετά νομίζεται πως ο Τραμπ βγήκε τυχαία.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

μπόμπος είπε...

Kυρία, κυρία, το βρήκα!
"Νέα Σπορά"!

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Όταν ο Φλωράκης παρατηρεί ότι ο Συνασπισμός θα διαλυθεί αν δεν βρεθεί λύση, κάποιοι επιμένουν "να διαλυθεί" και κάποιοι αρχίζουν να το ξανασκέφτονται, μη θέλοντας να δυναμιτίσουν την περιβόητη ενότητα της αριστεράς''

Kεντρισμος με μια λεξη.

Θεωρω ανουσιο τον διαχωρισμο του τοτε ΣΥΝ σε ''σκληροπυρηνικους'' και σε ανανεωτικους.Ας μην κανουμε αυτα που κοροιδευουμε στο εξωκοινοβουλιο και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι μεν και οι δε τοτε στο ιδιο καζανι βραζανε,αλλο αν ευτυχως το ΚΚΕ διαχωρισε μετα απο λιγα χρονια τη θεση του απο τους μετεπειτα συριζαιους.


Kim είπε...

Έγραφα έγραφα πήγαν στράφι οι απαντήσεις μάλλον λόγω κακής σύνδεσης μου, αφήνω το ΥΓ γιατί δεν μπορώ να τα γράφω πάλι ή θα απαντήσω με λιγότερα λόγια μετά αν πράγματι χάθηκε το σχόλιο

Για τις λαϊκές επιτροπές το φιάσκο η ευθύνη βαρύνει στελέχη-μέλη του ΚΚΕ που ΔΕΝ ήθελαν να κάνουν αυτά που έλεγε ο Κουτσούμπας

Κουτσούμπας 2012 ΚΟΜΕΠ

Η πείρα που έχει κατακτηθεί πρέπει να αξιοποιηθεί συνολικότερα απ’ όλες τις ΚΟΒ και τα καθοδηγητικά όργανα. Να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρος ο προσανατολισμός, με πιο συγκεκριμένα μέτρα να επιδράσουμε σε κάθε χώρο που δρα Λαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να αποκτά τα χαρακτηριστικά της ως μορφή οργάνωσης και σχεδιασμού της λαϊκής πάλης, ως μορφή έκφρασης της λαϊκής συμμαχίας στη βάση, που δρα στη συνοικία, αλλά σε στενή σύνδεση και σχέση με τον κλάδο, τον τόπο δουλειάς, μέσω του σωματείου, του συνδικάτου, του συλλόγου.

Η Λαϊκή Επιτροπή, ως μορφή οργάνωσης της συμμαχίας μεταξύ της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, συμμετέχει σε όλες τις δράσεις που ξεδιπλώνονται στο χώρο της, εκεί όπου κινούνται λαϊκές μάζες. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους χώρους δουλειάς της περιοχής της, εκεί όπου εκφράζεται ατόφια η αγανάκτηση, ο θυμός, η οργή αλλά και η απαίτηση και η ανάγκη για οργάνωση του αγώνα, της ταξικής και λαϊκής αλληλεγγύης για την επιβίωση, για διεύρυνση της πάλης σε ένα σύνολο αιτημάτων που ανοίγει δρόμους προς τα μπρος, που θέτει, όχι σχηματικά και επιφανειακά, το στόχο της αντεπίθεσης και ανατροπής, της δραστικής αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων. Επιδιώκουμε να είναι μια μορφή οργάνωσης που θα αναπτύσσεται με μια συνεχή, ανοιχτή προς τα μπρος, διαδικασία, που εξελίσσεται ανάλογα με τις συνθήκες, στη βάση των ίδιων των αναγκών του εργατικού κινήματος, αλλά και των συμμάχων του. Επιδιώκουμε να συμβάλει στη δημιουργία λαογέννητων θεσμών με σημαντικό κύρος από τα κάτω, που θα μετατρέπονται σε λαϊκά όργανα καθοδήγησης και οργάνωσης της ταξικής πάλης, προώθησης της λαϊκής συμμαχίας.

Οι κομμουνιστές και οι κομουνίστριες, με βάση τον προσανατολισμό που δίνουν οι αποφάσεις και κατευθύνσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στη δημιουργία τέτοιων μορφών οργάνωσης της λαϊκής συμμαχίας στη βάση, με τη μορφή των Λαϊκών Επιτροπών

http://www.komep.gr/2012-teyxos-2/h-doyleia-ton-kommoyniston-stis-la%CF%8Akes-epitropes

Kim είπε...

Παπουτσωμένε Γάτε τότε στο ΚΚΕ ΌΛΑ τα μεγαλοστελέχη ήθελαν ΣΥΝ και αυτό που περιγράφω σήμερα συνέβη και τότε πνίγηκαν οι φωνές όσων διαφωνούσαν με τον ΣΥΝ και τον Φλωράκη - πνίγηκαν με διπλή έννοια, όσοι δεν ήταν μέλη και διαφωνούσαν όπως πάντα παραμερίστηκαν στην άκρη ως παρακατιανοί και αγράμματοι και τα μέλη που είχαν επιφυλάξεις τις "έπνιξαν" στην πορεία ακολουθώντας τη γραμμή Φλωράκη. Όχι η αυτοκριτική έχει και τα όρια της, όχι άλλη αυτοκριτική φτάνει ας παραιτηθούν από αξιώματα κάποιοι υπάρχει και ευθιξία κανείς αναντικατάστατος.

Και ο Θανάσης Παφίλης υπερασπίστηκε τότε τη γραμμή Φλωράκη να τα λέμε όλα αλλά τελικά δεν κατέληξε Ανδρουλάκης ή Φαράκος. Και η πορεία του απέδειξε πως κατάλαβε το λάθος του τότε

Τέλος όσοι Μπόμποι μιλούν για Νέα Σπορά για έναν δηλωμένο Παφιλικό όπως είμαι εγώ ας μη γελοιοποιούνται άλλο παρακαλώ φτάνει πια

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνική πραγματικότητα είναι πνιγμένη στην οικογενειοκρατία. Μας κυβερνάνε τρία σόγια εδώ και μισό αιώνα. Απλώς το κκε εχει κατακτήσει ένα επίπεδο στενά στο συγκεκριμένο ζήτημα που το κόμμα εργατών κορέας δεν το έχει κατακτήσει.

Ο Τσίπρας ήταν γνωστός ήδη από το 99' που ήταν γραμματέας της νεολαίας συνασπισμού, πήρε διψήφιο ποσοστό όταν κατέβηκε για δήμαρχος αθήνας πριν το 08' και γενικότερα πουλούσε αρκέτα σε ακροατήριο ευρύτερο του παραδοσιακού συνασπισμένου. Τα αυτονόητα και επιβεβαιομένα θα συζητάμε τώρα; Το θέμα είναι ότι είδαμε που κατέληξε ο τσίπρας... Αν προτείνουμε τα ίδια ε τότε κοροιδευόμαστε.

Ο.Χ.Ε.Π.

μπόμπος είπε...

Kυρία, κυρία!
"Και ο xxxxx yyyyyy υπερασπίστηκε τότε τη γραμμή Φλωράκη να τα λέμε όλα αλλά τελικά δεν κατέληξε Ανδρουλάκης ή Φαράκος. Και η πορεία του απέδειξε πως κατάλαβε το λάθος του τότε"...
...όπου xxxxx yyyyyy, κυρία, μπορώ να βάλω: Κουτσούμπας, Παπαρρήγα, Σοφιανός, κλπ, κλπ.
.................
Γιατί, μου τραβάτε το αυτί, κυρία; Που κάνω λάθος;

μπόμπος είπε...

Κυρία, κυρία!
Οποιος προβοκάρει μέλη της καθοδήγησης του ΚΚΕ είναι ασφαλίτης η "φευγάτος";
Η και τα δύο;

...και μη μου τραβήξετε πάλι το αυτί, κυρία....

zoot horn rollo είπε...

Ουτε παφιλικος εισαι...ασε...

zoot horn rollo είπε...

Κοιτα φιλε δεν ειναι απαραιτητα καποιο απ' αυτα, οχι οτι υπαρχουν ελαφρυντικα...

Kim είπε...

Ο.Χ.Ε.Π.

Ο Αλαβάνος αλλιώς τα υπολόγιζε για τον Τσίπρα τον χρησιμοποίησε και ο μικρός τον έκανε μια χαψιά και σιγά τα κατορθώματα που έκανε ο Τσίπρας στην Αθήνα άλλος μύθος για μια προνομιακή περιοχή για τον ΣΥΝ τότε.Έπιασε 10,5% και 28 χιλ. ψήφους 5,7% στις εθνικές του 2004 με 27 χιλ. ψήφους και στις Ευρωεκλογές του 2004 6,7% και 21 χιλ. ψήφους.Τρίχες άνοδος, το ΚΚΕ έχει να επιδείξει σε δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές απίστευτα αποτελέσματα με συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά μην αλλάζουμε θέμα.

Αυτό που αναρωτιέμαι είναι που το πας, δηλαδή συγκρίνεις τον Θανάση Παφίλη με τον Αλέξη Τσίπρα ή λες ότι το ΚΚΕ θα βγάζει πάντα ΓΓ που θα είναι χαμηλών τόνων για να μην καταντήσει ΚΙΜ ή ΣΤΑΛΙΝ ; Η με Παφίλη το ΚΚΕ θα καταντούσε Σύριζα ; Εγώ ζητάω από ένα που δηλώνει Κουτσουμπικός να μας πει γιατί Κουτσούμπας και όχι Παφίλης με επιχειρήματα από την σκοπιά την δικιά του.

Εμένα μου την σπάει το κοινότυπο η ΚΕ του ΚΚΕ ξέρει το καλό του κόμματος και αποφασίζει πάντα σοφά γιατί όλη σχεδόν η ιστορία του ΚΚΕ αποδεικνύει το αντίθετο.Βλέπετε να ενδιαφέρεται ο κόσμος του ΚΚΕ για το 20o συνέδριο ; Γιατί όλοι μας έχουμε αντίληψη για την πραγματικότητα, που ενώ μας πηδάει αλύπητα η πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά μαζί με το φασιστοψεκασμένο Καμμένο δεν κουνιέται φύλλο. Και δε με νοιάζει αν τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε Ανταρσύα Λαε και άλλους ξεχασμένους από την ζωή , εδώ μιλάμε για τη βάση του ΚΚΕ που έχει αντέξει τόσες και τόσες κακοτοπιές που το έχουν οδηγήσει οι καπεταναίοι του κατά καιρούς λόγω της ανεπάρκειας της προσωπικότητα τους, Σιάντος ,Κολλιγιάνης, Φλωράκης, Φαράκος, Παπαρήγα άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο κλώτσησαν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

Kim είπε...

zoot hoρν rollo τράβα και το καζανάκι τώρα και ύπνο αμέσως

Kim είπε...

Κοίτα κάτι καλόπαιδα που προσκύναγαν τον Φαράκο κάποτε μας βγάζουν γλώσσα 25 χρόνια μετά ,κατάντια ρε

Ανώνυμος είπε...

Κυρία, κυρία....
Ο μπόμπος έφαγε όλους τους λουκουμάδες, του πετάχτηκε η κοιλάρα του έξω, μετά άφησε και μια κούφια και μας βρώμισε, και ύστερα τα έκανε πάνω toy και του σκίστηκε και το παντελόνι....Και τώρα κλαίει και φωνάζει ΜΑΜΑ-ΜΑΜΑ!!!! Και τώρα φωνάζει ότι εμείς του σκίσαμε το παντελόνι και ότι εμείς τον λερώσαμε, γιατί μαw φοβήθηκε και χέστηκε από τον φόβο του!!!!
Κύρια-κυρία,
Τι να κάνουμε με αυτόν τον μπουχέσα τον μπόμπο;;;;

Ο μικρός Γιωργάρας
Και για την αντιγραφή:
kk-1

zoot horn rollo είπε...

Αυτός τώρα είναι από τη "βάση του ΚΚΕ". Ολοφάνερο, μάτι βγάζει...
Έλα μη κάνεις έτσι, αφού "η ελπίδα έρχεται" "ζαχαριαδικέ", ξέρεις εσύ.

Ανώνυμος είπε...

"Γιατί όλοι μας έχουμε αντίληψη για την πραγματικότητα, που ενώ μας πηδάει αλύπητα η πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά μαζί με το φασιστοψεκασμένο Καμμένο δεν κουνιέται φύλλο".
Φυσικά, βεβαίως βεβαίως!!!!! Φροντίζουν καθημερινά οι Kim να μην κουνιέται φύλλο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Εγω δεν συγκρίνω πρόσωπα μεγάλε ηγέτη και ούτε προσπαθώ να βγάλω τσίπρα τον παφίλη. Μέχρι και ένα παιδί το καταλαβαίνει. Η κε του κκε εχει δεκάδες άτομα. Απο αυτά στην πολιτική δράση εσύ δεν γνωρίζεις κανένα, παρά μόνο από κάποιες ομιλίες. Και όμως βγαίνεις και τους συγκρίνεις! Προτείνεις λοιπόν γγ σε ένα κόμμα σαν το κκε με βάση τα κριτήρια με τα οποία διαλέγει ο συριζα πρόεδρο. Δεν κοιτάς π.χ. ποιος έχει παραπάνω εμπειρία από δουλειά σε καθοδηγητικά πόστα ή ποιος έχει ευρύτερο θεωρητικό επίπεδο (πράγματα που η κε γνωρίζει απείρως καλύτερα απο εσένα), αλλά κοιτάς ποιος είναι πιο συμπαθής στον μέσο αριστερούλη και αυτό με τις σημαίες του κιμ. Στην πραγματικότητα προσπαθείς να βρεις στο πρόσωπο του παφίλη, του μπογιόπουλου ή της κανέλλη τον τσίπρα του κκε πράγμα που από την αρχή είναι λάθος.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λένε. Ανοικτά Κόμματα και Προσωπικότητες!

Ο Κλούνει δεν μπορεί για ΓΓ, έχει ένα διαζύγιο με την Αλαμουντιν να διευθετήσει

Να καταντήσει ο ΓΓ σαν τον Λένιν ο οποίος δεν ήταν και προσωπικότητα; Βρετανός αξιωματούχος θεωρούσε ότι ο Λένιν ΔΕΝ είχε προσωπικότητα, έμοιαζε με μπακάλη. Άλλο ένα δείγμα πως η 2Η επανάσταση ΤΟΥ 1917 δεν ήταν οριτζινάλε σαν αυτή που ονειρεύονται οι λογιών - λογιών Πασοκανθρωποι.

Βέβαια εδώ υπάρχει και ο αντίλογος. Και όχι από όποιον και όποιον αλλά από Βρεττανό Αξιωματούχο. Ο οποίος στα απομνημονεύματά του γράφει πως ήταν τέτοιου είδους προσωπικότητα ο Στάλιν που όταν τον έβλεπαν και χωρίς κανένας να τους το ζητήσει από σεβασμό σηκωνόντουσαν από τις καρέκλες τους!

Ο Λένιν Δεν είχε "προσωπικότητα" δεν τους κάνει, ο Στάλιν που είχε "προσωπικότητα" πάλι δεν τους κάνει. Τι τους κάνει;
Ανοικτού τύπου κόμματα φουλ επαναστατικά με προσωπικότητες σαν τον Τσε ας πούμε; Οπαδός του Στάλιν που το 1953 στο γράμμα προς μία θεία του ορκίστηκε μπροστά στην εικόνα του Στάλιν τον πόλεμο κατά του Πολυπλόκαμου Καπιταλισμού. Με αφορμή το πραξικόπημα της "μπανάνας" στην Γουατεμάλα. Α μπα ούτε ο Τσε θα τους κάνει.

Αν βέβαια είχε ανοικτού τύπου δομές ίσως να είχαν "διευκολυνθεί" κάποιες από τις "634 απόπειρες κατά του Κάστρο" κατά πως γράφει το ομώνυμο βιβλίο ενός πρώην υπεύθυνου ασφαλείας της Κουβανικής Δημοκρατίας. Όπως περιγράφει το βιβλίο "634 απόπειρες κατά του Κάστρο" η μία συνωμοσιουλα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έγινε από στέλεχος της τότε νεοσύστατης νεολαίας του ΚΚΚούβας. Άρα ούτε ο Κάστρο θα τους κάνει. Που από αντιιμπεριαλιστής στα φοιτητικά του χρόνια έγινε κομμουνιστής.

Open Democracy με αρκετό Πόπερ και λίγο από εκλεπτυσμένο αντικομουνισμό του χρηματιστή Σώρος. Το 1944, ήταν μία ωραία εποχή για αντικομουνισμό. Οι ναζί έχαναν από την Σοβιετική Ένωση με ΓΓ τον Στάλιν. Τότε ο Πόπερ στη Ν.Ζηλανδία ανακαλύπτει την ανοικτή κοινωνία και τους κινδύνους της. Με Νο1 κίνδυνο τον.. Μάρξ!

Ανοικτού τύπου κόμματα σαν τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Να μπορεί ένας που ψηφίζει Δημοκρατικούς να ψηφίζει στα συνέδρια των Ρεπουμπλικάνων για το ποιος θα πάρει χρίσμα!

Ανοικτού τύπου κόμματα που κουμάντα θα κάνουν οι "προσωπικότητες" μαζί με τις "παρέες" τους που έχουν τα "μέσα", τον "τρόπο" και τις "άκρες" για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να σκίζονται οι αποφάσεις συνεδρίων.
Αλήθεια σε ποιο συνέδριό του "ανοικτού" Σύριζα πριν την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, είχε αποφασιστεί ό,τι στην ανάγκη θα ψηφίσει μνημόνιο; Μήπως σε κανένα; Να μιλήσουμε για τυχόν παραβιάσεις καταστατικού, συνεδρίων και όλα αυτά ούτε μας αφορά, ούτε δεν έχει νόημα. Ο Σύριζα δεν μας "εξαπάτησε". Χρόνια είναι γνωστός.

Ανοικτού τύπου Κόμματα για να μπορούν οι Πασοκοι να έχουν 2η-3η-4η ευκαιρία στην καριέρα. Τώρα η Φώτη τους καλεί για επιστροφή, ο Λαλιώτης εμφανίστηκε επίσημα στο γεύμα της "Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης"(αυτή είναι η είδηση) και οι διαρροές από Σύριζα προς το ΠΑΣΟΚ θα αυξηθούν.

Δανεικά, τα πάντα είναι δανεικά στα Ανοικτού Τύπου Κόμματα. Για να μπορεί η "Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη" να πάρει πίσω κάποια μικρομεσαία στελέχη, μαζί με τις ψήφους που κουβαλούν, από το συνδικαλιστικό, από κάποιες τοπικές, από την αυτοδιοίκηση και αλλού, που "έχασε". Ή μήπως "έφυγαν" περίπου εν γνωσή της; Τους περισσότερους προς τον Σύριζα, ένα μέρος στην ΔΗΜΑΡ, ένα άλλο μέρος στους ΑΝΕΛ και ένα τελευταίο μέρος προς την χ.α. Αν και τους τελευταίους δεν τους πολυθέλουν κατά πως έγραψε εκείνη η τοπικη εφημερίδα της Αργολίδας το 2012.

Καημένε Κουτσούμπα μία ζωή κάτω του 10%. Που να απολαύσεις τα μεγαλεία της προσωπικότητας του ΓΑΠ με την ανοικτή διαδικασία των φίλων, ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που του έδωσαν 1.000.000 ψήφους και το 44% σε ψήφους στις εκλογές του 2009, το δεύτερο καλύτερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ever.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Μετά τις Πασοκικές τοπικές της Αργολίδας που αρκετοί της «δημοκρατικής παράταξης» είδαν το «δημοκρατικό» φως τους στην χ.α., υπήρξε την ομιλία προηγούμενου Βουλευτή της χ.α. όταν άρχισαν οι άρσεις ασυλίας για την δολοφονία του Φύσσα.
Επανέλαβε μέσα στην Βουλή και το όνομα και την ατάκα του του Α.Παπανδρέου «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και άλλα ενδιαφέροντα όπως «Προέρχομαι από άλλο ιδεολογικό χώρο από το ΠΑΣΟΚ εγώ καιη οικογένεια μου» «Τι αγώνα έκανα για το ΠΑΣΟΚ», «Ανέβαινα στις κολόνες πάνω και κρέμαγα σημαίες τότε για την αλλαγή του ΠΑΣΟΚ».

Η σοσιαλδημοκρατία, τις «ειρηνικές» εποχές μεταλλάσσεται σε φασισμό στις «δύσκολες». Με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο: Ταξική Συνεργασία Αστικής και Εργατικής Τάξης.
Όποιος νομίζει πως ο φασισμός ως ιδεολογία, πολιτικό κίνημα, άποψη είναι θέμα αποκλειστικά πληροφόρησης και περιορίζεται μόνο σε κάτι μαυροντυμένους της χ.α. είναι βαθιά γελασμένος.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Θα φας Κουτσουμπα Κιμ και στο 20ο μεχρι να βαλεις και στα μπατζακια σου! Θα φας Κουτσουμπα μεχρι Δευτερα Παρουσια και μεχρι να βγαλει ο ηλιος κερατα!
Με τον Κουτσουμπα ρε θα παμε μεχρι στην Επανασταση ,να σκασεις !!

Гриша είπε...

DimK ειπε...

Παφιλαρος εναντιον Κουτσου ειναι ενα αρχετυπο σχημα στο μυαλο μου...
(·····)
Απλα μπορω να προτιμω να ακουω τι λεει το κκε απο τον Παφιλη και οχι απο τον Κουτσουμπα?
(.....)
Οταν ειπα οτι προτιμω τον Παφιλη, εσενα ειδικα σου εχω εξηγησει γιατι.
Θυμασαι σε εκεινα τα σχολια, που σου ελεγα τα στοιχεια που πρεπει να εχει ο ΓΓ και ο Κουτσουμπας δεν τα εχει?
(http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2015/09/blog-post_16.html?m=1)

@Κim..Kardasian
Ψευδωνυμο μπορει να αλλαξες αλλα το ρεπερτοριο ιδιο κι απαραλλαχτο.Κατα τα αλλα πως τα περνας στη Ντοιτστλαντ;Alles gut?Σκας ακομα 50ευρα για διαλεξεις λαμπερων προσωπικοτητων οπως ο Βαρουφακης;

Ανώνυμος είπε...

Έχει πέσει «βαρύ» το 19ο συνέδριο που ψηφίστηκε με ποσοστό πάνω από 97% και η συνέχειά του, το 20ο. Ιδιαίτερα η ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα της Καπιταλιστικής Ελλάδας και η θέση του ΚΚΕ σε ενδεχόμενο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο στην Ν.Α.Μεσόγειο.
Γίνεται προσπάθεια, να δημιουργηθεί θέμα από το μηδέν, σαν τα μυθιστορήματα «Σοβιετολογίας» στην αιώνια Πασοκοσυριζαια «ΕφΣΥΝ» ή «Ελευθεροτυπία». Η προσπάθεια να δημιουργηθούν εσωτερικά «ζιζάνια» έπεσε στο κενό.

Το ποιος θα είναι ΓΓ ενός ΚΚ, αφορά τα μέλη του ΚΚ στις διαδικασίες που θα λάβουν μέρος. Να γίνουν ΓΓ συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ τα οποία δεν ήταν μέλη έγραφαν «φίλοι» στην εποχή του 19ου. Γιατί «τα λένε καλά» στον φακό. Τα δεκάδες μέλη του ΚΚΕ που επισκέπτονται σε μηνιαία βάση τα εργατοδικεία, τα απεργοδικεία, τα αγροτοδικεία, τα μαθητοδικεία δεν είναι μέσα στους φακούς για να κάνουν «κλικ».

Επί Λένιν με την προσωπικότητα «Μπακάλη» έγινε η επανάσταση. Καννέλη και Μπογιόπουλος ήταν στα ψηφοδέλτια των κρίσιμων αναμετρήσεων του 2012, όμως οι «φίλοι» δεν τους τίμησαν με την ψήφο τους. Αποχώρησε η Αλέκα από ΓΓ το 2013, αλλά και πάλι οι «φίλοι», παρόλο που έλεγαν «αν φύγει η Αλέκα ψηφίζω ΚΚΕ», δεν ψήφισαν ΚΚΕ. Αν οι μισοί «φίλοι» ψήφιζαν ΚΚΕ, ένα 20% θα ήταν στο τσεπάκι του ΚΚΕ.

Σε κόμματα με Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό η εκάστοτε ΚΕ
1)Είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει το Πρόγραμμα που ψηφίζεται στα Συνέδρια
2)Ελέγχεται μέσω οργάνων από κάθε μέλος της

Στα κόμματα με Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό η συζήτηση για θέσεις και αρχηγιλίκια δεν έχει κανένα νόημα. Το κάθε μέλος χρεώνεται τομείς αναλόγως των ικανοτήτων του. Στο ΚΚΕ το κάθε μέλος έρχεται για να προσφέρει στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και μέσω αυτού να κατακτήσει αυτά που του ανήκουν. Τα «λάθη» και τα «σωστά» τα χρεώνονται όλοι.

Τα αρχηγιλίκια και οι θέσεις έχουν νόημα μόνο σε κόμματα τα οποία δεν υιοθετούν τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό, τα αστικά. Αν και αυτά έχουν «σκέτο» συγκεντρωτισμό στελεχών.
Τρανταχτά ονόματα που ήταν στο ΚΚΕ και βάλουν κατά του ΚΚΕ, ή έχουν αποχωρήσει ή έχουν πεταχτεί εκτός γιατί ήθελαν να κάνουν «καριέρα».
Βρήκαν το «φως» τους κάπου άλλου. Ή ψηφίζουν μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, ή στηρίζουν αυτούς που τα ψηφίζουν ή έχουν καταντήσει γραφικοί και απομονωμένοι από τις λαϊκές μάζες.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Kim είπε...

Φοβερά επιχειρήματα από όλους, ασυνάρτητες σκέψεις και αρλούμπες
Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε κολλήσει στο 5 που θα ήταν το μισό και κάτω από το μαγικό 3 που δίνει τα πολλά ευρώ ,αν δεν υπήρχε ο ανοργάνωτος και αγράμματος κατά Παπαρήγα Ευαγγελιο Κουκούες να μας ψηφίζει βρέξει χιονίσει

Παφίλαρε τα διάβασες δεν έφερες ψήφους το 12 κάτσε καλά λοιπόν γιατί ο νέος Λένιν ο Μητσάρας θα σαρώσει και πάλι και θα ξεπεράσει τον Βασίλη Λεβέντη

zoot horn rollo είπε...

Ε ναι, που να βρουμε τοσο πλουσια "σκεψη" κι "επιχειρηματολογια" σα τη δικη σου.
Aν εχεις δωσει εσυ μιση ψηφο στο ΚΚΕ...απο σποντα κι ουτε καν.

Ανώνυμος είπε...

Παραλήρημα ολκής! Ρομποτάκι ή διαταραγμένη προσωπικότητα; Ιδού η απορία...

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

28.03.2015 εποχή της «σκληρής διαπραγμάτευσης»

Χρυσόγονος: Αν ο λαός ήθελε ρήξη, θα ψήφιζε ΚΚΕ

Απάντηση στα κυβερνητικά στελέχη που κάνουν λόγο για ρήξη με τους εταίρους, όπως οι Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έδωσε το Σάββατο μέσω του ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

«Δεν υπάρχει λαϊκή εντολή για ρήξη, υπάρχει εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση... Αν ήθελε ο λαός ρήξη, θα ψήφιζε ΚΚΕ στις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.

http://www.kathimerini.gr/809193/article/epikairothta/politikh/xrysogonos-an-o-laos-h8ele-rh3h-8a-yhfize-kke

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Τ.Σ. είπε...

Κιμ, το κομμα που ψαχνεις δεν ειναι το κκε αλλα η ανασυνταξη (το ιδιο ισχυει και για καποιους αλλους). Γιατι δεν πας εκει, και με την φοβερη και ατραντακτη τακτικη σου, να την βοηθησεις να περασει το Λεβεντη;

Ανώνυμος είπε...

Μία μεταγγραφή από ΠΑΣΟΚ σε χ.α.
https://www.youtube.com/watch?v=SrgJSNsKl3I

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot