Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Προσωπικά

Σε αυτές τις εκλογές –και όχι μόνο- το κουκουέ φαίνεται να είναι το κόμμα με το λιγότερο πατατάκι, χωρίς συγκινήσεις, ίντριγκες, μεταγραφικά πάθη και συντροφικά μαλλιοτραβήγματα στη βάση αρχών πάντοτε. Με δυο λόγια είναι τελείως αδιάφορο για το μέσο «φιλοθεάμον» κοινό που διψάει για αίμα, σπέρμα και λίγη πολιτική σαπουνόπερα.

Χτες παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος ανά την επικράτεια, χωρίς ιδιαίτερα ταρατατζούμ κι εκπλήξεις. Υπάρχει μια σχετική ανανέωση στις λίστες, σε συνδυασμό με την απαραίτητη πείρα κάποιων παλιότερων στελεχών, όπως πχ η αλέκα. Που δεν αποστρατεύεται τελικά, όπως είχα λανθασμένα υποθέσει βλέποντας ζωγραφισμένη τη θανάσιμη ανία στο πρόσωπό της κατά την τελευταία ψηφοφορία-πανηγυράκι, πριν τη διάλυση της βουλής. Αλλά παραμένει μάχιμη και αξιοποιείται και σε αυτό το πόστο, πέρα από τις άλλες θέσεις από τις οποίες μπορεί να κληθεί να προσφέρει.

Κανείς δε θα μπορέσει να βρει σταριλίκι, προσωπικές φιλοδοξίες και καριερίστες μεταξύ των υποψήφιων του κουκουέ. Ελάχιστοι είναι οι συνεργαζόμενοι που τυπώνουν δικά τους προεκλογικά φυλλάδια και κάνουν προσωπική καμπάνια. Αλλά κανείς δε βάζει τη δική του εκλογή πάνω από την ψήφο στο κόμμα και τη στήριξη της πολιτικής του. Όσοι θέλουν αξιώματα κι οφίτσια, όσοι επιδιώκουν να εξαργυρώσουν το όνομά τους και τη δημοφιλία τους, έχουν φροντίσει να βρουν θέση σε άλλα κόμματα, που λειτουργούν σαν (προ)εκλογικοί μηχανισμοί κι όχι ως πολιτικοί οργανισμοί αρχών.

Είναι χαρακτηριστική η σεμνή στάση όσων διάσημων (καλλιτεχνών ή άλλων γνωστών, καταξιωμένων στον χώρο τους προσωπικοτήτων) στηρίζουν το κόμμα και συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά του. Η γερασιμίδου έγινε άθελά της θέμα, γιατί αρνείται τα βουλευτικά της προνόμια και χρησιμοποιεί σαν.. κοινή θνητή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κανέλλη έκανε την πιο δύσκολη επιλογή, για την οποία δεν κερδίζει τίποτα άλλο πέρα από την χλεύη της αστικής κοινωνίας στην οποία μεγάλωσε κι ανατράφηκε. Η καφαντάρη «όργωσε» τα προηγούμενα χρόνια το αιγαίο, είτε ως υποψήφια βουλευτής είτε ως υποψήφια περιφερειάρχης, και τώρα μπαίνει στην α’ αθήνας, χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες να εκλεγεί, πίσω από την κανέλλη, που παίρνει πάντα με διαφορά την πρώτη θέση.

Ο κώστας πετρόπουλος μπαίνει σε μια μη εκλόγιμη θέση στο επικρατείας και χτες στην παρουσίαση είπε ότι έχει συνηθίσει τους δύσκολους αγώνες κι έχει μάθει να παλεύει με μικρομεσαίες ομάδες –αν και κατά βάθος η δική μας είναι η μεγαλύτερη και έχει την πιο βαριά φανέλα. Ο λεάνης μπαίνει για δεύτερη συνεχή φορά σε δικό μας ψηφοδέλτιο (μετά τον περασμένο μάη) και μας προσφέρει αφιλοκερδώς απρόσμενη προβολή από τη συχνότητα του σπορ φμ –και όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο, όπως θα θυμούνται ίσως όσοι έτυχε να ακούνε το σταθμό το σεπτέμβρη, την περίοδο του φεστιβάλ. Ο μαργαρίτης μπαίνει υποψήφιος και τρέχει αδιαμαρτύρητα όπου του ζητηθεί (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, πρυτανικές, εκδηλώσεις, κτλ) χωρίς να έχει εκλεγεί ποτέ κάπου. Ο ορκόπουλος ανέβηκε στο βήμα κάπως συγκινημένος και φαινόταν η αμηχανία του, γιατί συνήθως επί σκηνής έχει απέναντί του σκοτάδι, ενώ χτες έβλεπε γύρω του πρόσωπα φωτεινά και ταξικά. Κρίσιμη λεπτομέρεια: ούτε αυτός τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση.

Καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι σε κάθε μάχη και το δικό του όνομα πλάι στα υπόλοιπα, σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος, όπως λέει ο ποιητής. Κι αυτή είναι μια πρόχειρη, ενδεικτική λίστα με πρόσωπα, που τα αναφέρω απλώς γιατί δεν είχαν ανάγκη το κόμμα για να κερδίσουν προβολή και δεν περιμένουν κάποια προσωπική ανταμοιβή. Σεμνές υπογραφές πλάι σε άλλες, που δεν είναι διάσημες με τηλεοπτικούς όρους, αλλά είναι γνωστοί στον κλάδο τους, στους συναδέλφους τους, αναδεικνύονται στους χώρους δουλειάς, από το εργατικό κίνημα. Καμία σχέση δηλ με όσα γίνονται στα υπόλοιπα κόμματα και τα πολιτικάντικα προεκλογικά παζάρια για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους. Τόσα δίνω πόσα θες, στα λαδάδικα πουλάνε αυτό που θες.

Μία απλή σύγκριση με τα δεδομένα που επικρατούν σε άλλους χώρους, σε όλο το (μικρο)αστικό πολιτικό φάσμα, είναι καταλυτική.
Η στανίση πηγαίνει στην τελεία για να χτίσουν το κόμμα των ενωμένων celebrities. Ο παντελίδης ακούγεται πως μπορεί να βρει χώρο έκφρασης για τις πολιτικές του ανησυχίες στη νδ. Η γκερέκου απέκτησε πιο ελαστικές αρχές, για να καταλήξει κι αυτή στη νδ, σκεπτόμενη με ποιο κόμμα θα έχει καλύτερες προοπτικές επανεκλογής για να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο. Η ανταρσυα διαψεύδει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ρέιτσελ (που είναι σταρ για τα δικά της δεδομένα) και επικαλείται την τακτική της, που απορρίπτει –λέει- τις πολιτικάντικες, εκλογικίστικες συμμαχίες. Προφανώς ο αλέκος ήρθε για να μείνει, γι’ αυτό και δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία –σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να σκέφτεται πικρόχολα κάποιος σφος αναγνώστης ή η κε του μπλοκ.

Κι ο σύριζα μπορεί να απέτυχε να ψήσει το λαζόπουλο στις περσινές ευρωεκλογές, αλλά βρήκε στήριγμα για την α’ θεσσαλονίκης στον χάρρυ κλυνν. Που κατέβαινε τα προηγούμενα χρόνια υποψήφιος δήμαρχος καλαμαριάς, με στήριξη νδ σε ένα κατά βάση αντι-πασόκ ψηφοδέλτιο, αλλά τώρα υποκύπτει στην πολιτική γοητεία του σύγχρονου πασόκ της νέας εποχής.
Όλα μάλλον ξεκίνησαν από εκείνη τη θρυλική σκηνή του τραμπάκουλα με τον ινστρούκτορα, που απαιτούσε να μάθει αν ο συνομιλητής του είναι αναθεωρητής. Ο τραμπάκουλας δεν καταλάβαινε γρι και κατέληξε στην τύχη: όχι παιδάκι μου, έναν είχαμε, τον πήρανε χτες. Αλλά με τον καιρό παίζει να κατάλαβε τι εστί: Α-ΝΑ-ΘΕ-Ω-ΡΗ-ΤΗΣ. Είστε ή δεν είστε; Κι αποφάσισε ότι είναι.
Οπότε αναμένουμε οσονούπω να βγει κάτι αντίστοιχο με εκείνο το ειρωνικό τραγουδάκι για τις βάσεις που μένουν που φεύγουν. Κολλάμε το μνημόνιο που σκίζεται, και το καταγγέλλουμε. Και κάτω η τρόικα που μένει που φεύγει..

Μήπως όμως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι κομμουνιστές ρέπουν προς.. ολοκληρωτικές λογικές που καταπιέζουν την ατομικότητα και διατυμπανίζουν ανοιχτά σε όλους τους τόνους ότι τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία (κι ας μας κατηγορούσαν για προσωπολατρία); Κι ότι η ιστορία βρίσκει κάθε φορά εκείνο το πρόσωπο που θα εκφράσει τις ανάγκες της «σιδερένιας κι απρόσωπης» κοινωνικής νομοτέλειας;

Ή μήπως στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο; Ότι δηλ κάποια αστικά ρετάλια βάζουν πάνω απ’ όλα το τομάρι τους –εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάρτης- και περιμένουν να βρουν κάθε φορά, με τακτική κι ιδεολογική ευελιξία μύξας, το κόμμα-ψηφοδέλτιο, που θα κληθεί να εκφράσει την... κοινωνική αναγκαιότητα της εκλογής τους, για να μην χάσουν τη μαρμίτα με το μέλι.

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε,

Εγώ κομμουνιστής δεν είμαι. Είμαι «ένας αστός με κουστουμάκι σκούρο» που τραγουδούσε ο Λογό. Τρύπιο μεν, αλλά κουστουμάκι και όχι φόρμα εργασίας. Φορώντας το τρέχω καθημερινά να ταϊσω γυναίκα και παιδιά. Περί μαρξισμού-λενινισμού ξέρω μόνο πέντε πράγματα κι αυτά εντελώς επιφανειακά.

Η αλήθεια είναι πως συμπαθώ το ΚΚΕ για τους λόγους που περιγράφεις κι άλλους τόσους κι ας μην συμφωνώ μαζί του σε όλα: για την σεμνή στάση των στελεχών του, για το ότι πολιτεύεται τίμια και καθαρά, για τις σωστές εκτιμήσεις του σε σημαντικά θέματα. Δεν το ‘χω ψηφίσει όμως ποτέ κι ας’ το ‘χω σκεφτεί πολλές φορές.

Η προτροπή του «ψηφίστε μας με βάση τα προβλήματα της καθημερινότητας κι ας μην συμφωνείτε μαζί μας ιδεολογικά» δεν λέω πως είναι λάθος, στο δικό μου το μυαλό όμως η λέξη ΚΚΕ είναι συνυφασμένη με το μπάχαλο όσον αφορά την ιδεολογία και την προοπτική της εφαρμογής της.

Δεν λέω πως η ιδεολογία του ΚΚΕ είναι μπάχαλο. Λέω πως την εκλαμβάνω εγώ με φτωχό μου το μυαλό, μέσα από τα όσα ακούω, βλέπω και διαβάζω τα τελευταία... 20 χρόνια ας πούμε της ενήλικης ζωής μου. Αυτό λοιπόν λειτουργεί αποτρεπτικά από το να βάλω το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον φάκελο. Πες το ψυχαναγκασμό, πες το όπως θες, αλλά αισθάνομαι πως δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλει, το τι επιδιώκει και πως το επιδιώκει το ΚΚΕ.

Χωρίς να θέλω να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας και με το θάρρος που μου δίνει η λέξη «ψυχοθεραπεία» στον υπότιτλο του blog θα σου αναφέρω μόνο 2,3 ζητήματα απ’ τα πολλά, για να καταλάβεις.

1) Το ΚΚΕ επιδιώκει τον σοσιαλισμό μέσω του αστικού κοινοβουλευτισμού;
2) Περιμένει μήπως οι αστοί (εμείς δηλαδή :-)) να παραδώσουν τα μέσα παραγωγής και τα κεφάλαια που κατέχουν, ακόμα και σε μια συντριπτική εκλογική του νίκη;
3) Αν όχι, τότε γιατί συμμετέχει σ’ όλο αυτό το αστικό τσίρκο;
4) Μπορεί να μιλάει για ιδεολογική συνέπεια και εμπιστοσύνη την στιγμή που ήταν σταλινικό επί Ζαχαριάδη, χρουτσωφικό επί Κολιγιάννη, μπρεζνιεφικό επί Φλωράκη, έφτασε να εξυμνεί τον Γκορμπατσώφ και την Περεστρόικα, για να υιοθετήσει μετά το ’90 την λογική των Μ-Λ κομμάτων;

Προφανώς όλα αυτά θα τα ‘χεις ακούσεις εκατοντάδες φορές και ξέρω πως είναι βαρετό να απαντάς στους άσχετους, αλλά από όσο ξέρω η ψυχοθεραπεία δεν απαιτεί απαντήσεις. Φτάνει ο άρρωστος να μιλάει και να τα βγάζει από μέσα του.

Gort455

Ανώνυμος είπε...

Όταν ρίχνεις στην κάλπη ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ξέρεις ότι ψηφίζεις 100% κόμμα και όχι άτομο.
Μπορεί να εκτιμάς κάποιον υποψήφιο λιγότερο ή περισσότερο, αλλά ξέρεις οτι τελικά η ενέργειες και η δράση του θα είναι πάνω στη γραμμή του κόμματος και όχι ότι του κατέβει.
Πολλές οικογένειες ψηφοφόρων του κόμματος, θεωρούσαν και θεωρούν ότι το ψηφοδέλτιο στο ΚΚΕ, πρέπει να το ρίχνεις ασταύρωτο, σε ένδειξη εμπιστοσύνης στις εσωτερικές του διαδικασίες.

Υ.Γ Μερικές φορές, κάνοντας πλάκα με φίλους και συναδέλφους, υποστηρίζω ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που θα μπορούσε να πιστοποιηθεί με βάση και τα πλέον απαιτητικά βιομηχανικά προτυπα ποιότητα (όχι πχιότητας)
διότι(υπερ)καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις τους για αξιοπιστία στη δομή και τη λειτουργία του.

λαθραναγνώστης

Αναυδος είπε...

η μακρη εντελει εκλεισε με τον συριζα !!!

αυτη η εκλογικη μαχη θα είναι μια από τις πιο δύσκολες για το Κόμμα. Από τη μια η ΝΔ χρησιμοποιει τον τρόμο την άλλη ο συριζα ταζει κομπογιανιτικες θεραπειες που με τροπο μαγικο θα εξαφανισουν τη φτωχεια και την ανεχεια ελκοντας τους απεγνωσμενους

μονο το ΚΚΕ αποκαλυπτει όχι μονο τις αιτιες της κρισης αλλα και τη διεξοδο από αυτή

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@λαθραναγνωστης

Συμφωνω απολυτα.Μη σου πω οτι θα πρεπε να τελειωνουμε με ολο αυτο το καραγκιοζιλικι του σταυρου σε βουλευτες,που το μονο που εχει ως αποτελεσμα,ειναι να καλλιεργειται το ρουσφετι.

@Gort455

Ας ξεκινησουμε απο πιο πισω.Οταν λες εισαι αστος,τι εννοεις?Μη μου πεις συγκεκριμενο επαγγελμα ή κλαδο.Πες ειμαι ΙΥ,αγροτης,ελευθερος επαγγελματιας κλπ

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος
Ελεύθερος επαγγελματίας.

Gort455

Ανώνυμος είπε...

Gort455
Εύχομαι να μπορέσω να λύσω τις απορίες σου με τα παρακάτω.
1)Το ΚΚΕ επιδιώκει σοσιαλισμό με κάθε δυνατό τρόπο. Απλώς και τις εκατό φορές (και λίγες λέω) που έγινε προσπάθεια ιστορικά για σοσιαλισμό μέσω αστικού κοινοβουλευτισμού ποτέ δεν έφτασε καν στο σοσιαλισμό πόσο μάλλον παραπέρα. Νομίζω ότι είναι πια ασφαλές να πούμε ότι σοσιαλισμός μέσω αστικού κοινοβουλίου ΔΕΝ γίνεται, οπότε δεν υπάρχει λόγος να στοχεύεις σε αυτόν. Όχι, είναι η απάντηση.
2)Το ΚΚΕ δεν περιμένει τους αστούς να παραδώσουν την εξουσία τους. Προετοιμάζει τον λαό στα σωματεία ώστε να τους τα πάρει αύριο με το ζόρι. Μέχρι τότε η συμμετοχή στις εκλογές και στο κοινοβούλιο αποσκοπεί στην ενημέρωση του κόσμου για τα αντιλαϊκά μέτρα, στην καταψήφιση των άνωθεν και την εκμετάλλευση των καβγάδων των άλλων κομμάτων ώστε να φρεναριστεί στο μέγιστο δυνατό ο κατήφορος (σε αυτό έχει τεράστια σημασία η εκλογική δύναμή του στην Βουλή), στην προβολή των θέσεων του Κόμματος στα ΜΜΕ που πηγάζει από το καθεστώς που σου παρέχει ο τίτλος που κοινοβουλευτικού κόμματος, στην εκμετάλλευση του κύρους του τίτλου του Βουλευτή σε υποθέσεις συνδικαλιστικών διώξεων, στην περαιτέρω οικονομική ενίσχυση μέσω της χρηματοδότησης ώστε να διεξάγει τον αγώνα από καλύτερους όρους... (έχει και άλλα, αλλά θα γράφω μέχρι το άπειρο). Και κάτι ακόμα: αστός δεν είναι όποιος φοράει κουστούμι στην δουλειά. Αστός είναι χοντρικά αυτός που έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλη παραγωγική μονάδα (εργοστάσιο, τράπεζα, ορυχείο, εμπορικό πλοίο, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κλπ.)
3)Νομίζω σου απάντησα στο 2)
4)Οι όροι σταλινικός, χρουτσωφικός, μπρεζνιεφικός κλπ. είναι αδόκιμοι εστιάζουν σε πολιτικά πρόσωπα που δεν ήταν καν θεωρητικοί και όχι στις μετατοπίσεις που σωστά αναγνωρίζεις. Η πραγματική ιδεολογική διαπάλη που υπήρξε στην ΕΣΣΔ και μεταφέρθηκε και στο ΚΚΕ έχει να κάνει με την χρησιμοποίηση αγοραίων-καπιταλιστικών πρακτικών απέναντι σε ανεπτυγμένες σοσιαλιστικές στο επίπεδο της οικονομίας (αγοραίοι, αντιαγοραίοι ονομάζονταν). Το ΚΚΕ μπορεί να μιλάει για ιδεολογική συνέπεια, γιατί παρά τις όποιες επιμέρους μετατοπίσεις στις οποίες υπόκειται οποιοσδήποτε αιωνόβιος κοινωνικός σχηματισμός ποτέ δεν εγκατέλειψε τον στόχο του σοσιαλισμού-κομμουνισμού και ήταν σταθερός υποστηρικτής του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Δεν ξέρω τι εννοείς με τα ΜΛ κόμματα, αλλά οι γραφικές γκρούπες που είναι με αυτόν τον όρο δεν έχουν σχέση την κοσμοθεωρία που διεκδικούν. Το ΚΚ δεν έχει ούτε στο ελάχιστο σχέση με την λογική των "Μ-Λ" κομμάτων που αρνούνται την σοσιαλιστική φύση της ΕΣΣΔ σε σύντομο χρόνο μετά το 56' και μιλάνε για σοσιαλιμπεριαλισμό και άλλες τερατολογίες. Δεν έχει καμία σχέση με την βασική λογική αυτών των γκρουπών που μιλά για υποτελείς Έλληνες αστούς που καταπιέζονται από την ξένη αστική τάξη με απώτερο σκοπό να τους αθωώσει. Στην τελική δεν θεωρεί κάθε λαϊκό αίτημα στα πλαίσια του καπιταλισμού (ακόμα και τα 1400 ευρώ μισθό) ενσωματώσιμο από μεριάς των αστών όπως κάνει το "μλ" με τα μικρά γράμματα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι φτάνει να ζητάει πράγματα από την άλλη που δεν φτάνουν για καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες. Το ΚΚΕ κρίνει κάθε αίτημα και μέτρο με βάση το πόσο αξιοπρεπής είναι η ζωή του λαϊκού ανθρώπου την επομένη της εφαρμογής του.

Ελπίζω να μην σε κούρασα.
Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

1.26 Η Συμμετοχη του ΚΚΕ στο Αστικο Κοινοβουλιο εχει το νοημα της οσο γινεται προβολης των θεσεων και τα οικονομικα για το ταμειο του κομματος.Μεσα σε καθε ΚΚ Συγκρουονται 2 Γραμμες.Η μια ειναι η γεαμμη του Μαρξισμου λενινισμου για ανατροπη του καπιταλισμου χωρις ενδιαμεσα σταδια εξουσιας και η δευτερη ειναι η γραμμη της Ενσωματησεις στο συστημα.Το ΚΚΕ βρεθηκε σε παρανομια και πολιτικη προσφυγια το 1956 οταν ανατραπηκε η ηγεσια του με το ζορι απο τους Χρουτσοφι κους χωρις δυνατητα αντιδρασης βεβαι οπορτουνιστικο δεν εγινε ποτε για αυτο αλλωστε και φτιαξανε το Εσωτερικο.οταν μετα το 1974 ηρθε νομιμα να φτιαξει Κ.Ο που ειχανε διαλυθη απο το 1958 ητανε παγιωμενες η ιδεολογικες παρρεκλι σεις που αναγκαστικα δεν μπορουσε να γινει κατι καλυτερο παρα μονο μετα τις ανατροπες του 1991. Και να ξερεις οτι δεν ητανε απλο να τα διορθωσουμε ολα αυτα.Αυτες ειναι σε χοντρες γραμμες οι αιτιες να μη σε ζαλιζω με πολλα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Gort455, καλά κάνεις και ρωτάς. Συνήθως τέτοιες ερωτήσεις θέλω να τις σκεφτώ και να γράψω μετά κάτι εισηγητικά, για να μην τις ξεπετάω. Εδώ λοιπόν τελείως κωδικοποιημένα, κι αν δεν καλύπτεσαι από τις απαντήσεις μου ή από αυτά που σου απαντά ο οχεπ, επανέρχεσαι.

1. Σαφώς όχι.
2. Όχι και για αυτό ακριβώς λέει σε όλους τους τόνους πως το θέμα δεν είναι να βγει πχ μια κυβέρνηση κκε αλλά να πάρει ο λαός στα χέρια του την κατάσταση. Και σήμερα, το βασικό σύνθημα του κκε είναι να το ενισχύσει ο λαός, για να υπάρχει την επόμενη μέρα μια ουσιαστική, δυνατή αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση και την πολιτική που θα εφαρμόσει. Από αυτό πολύς κόσμος συνάγει χοντροκομμένα -και αυτό του πλασάρουν ως ιδεολόγημα- πως το κκε δεν ενδιαφέρεται για την εξουσία αλλά θέλει να μείνει κόμμα διαμαρτυρίας, αντιπολίτευσης κτλ. Και το μάη του 12' -αλλά και στη συνέχεια- το κκε πλήρωσε εκλογικά την καθαρή του στάση σε αυτό το θέμα.
3. Γιατί αυτό το τσίρκο δεν είναι ξεπερασμένο ακόμα στη συνείδηση του λαού. Και δεν μπορείς να σνομπάρεις το επίπεδο των μαζών, ούτε να μην αξιοποιείς αυτή την ευκαιρία να απευθυνθείς μαζικά στον κόσμο, απλά και μόνο επειδή για εμάς είναι καθαρό πως δε θα βγει τίποτα από τις κάλπες.
4. Το κκε ήταν πάντα συνεπές μες στις αντιφάσεις του και ουδέποτε πρόδωσε ή σταμάτησε να παλεύει για την επαναστατική υπόθεση. Πριν από μερικά χρόνια, στο 18ο συνέδριο, που όλοι μας είχαν γανιάσει με τη σταλινική στροφή (πριν ανακαλύψουν τελικά την τροτσκιστική), η αλέκα είχε βγει να πει πως δεν είμαστε ούτε κόμμα του στάλιν, ούτε του μπρεζνιεφ, ούτε του λένιν, αν θυμάμαι καλά. Και το πήρε αυτό το τελευταίο ο κεπέσης, που ήταν στα τελευταία του, κι έβγαζε κεραυνούς γιατί εγκαταλείπουμε το κόμμα νέου τύπου του λένιν -αλλά δεν εννοούσε αυτό η γγ.

Αυτά είναι κωδικοποιημένα και δεν περιμένω να λύσουν ως μαγικό ραβδί αναζητήσεις χρόνων. Αλλά. Έχω και εγώ να θέσω ένα ερώτημα. Δε μπορεί τα κριτήριά μας για την αξιολόγηση των κομμάτων να μην είναι ενιαία. Και να γινόμαστε φτηνοί στο αλεύρι και ακριβοί στα πίτουρα. Μπορώ να ακούσω νομίζω οποιαδήποτε ένσταση, διαφωνία, απογοήτευση, κτλ για το κουκουέ. Αλλά ποιο είναι το κόμμα που σου κερδίζει την εμπιστοσύνη και σου φαίνεται καθαρή η πολιτική του, η ιδεολογία του και οι στόχοι του; Ποιο κόμμα από τα υπόλοιπα σου εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από το κουκουέ και πιάνει καλύτερη βαθμολογία σε αυτό το ζήτημα; Δεν είναι κακοπροαίρετο και επιθετικό το ερώτημα. Ειλικρινής απορία είναι.

Neophyte_commie είπε...

Gort455, με κάθε διάθεση ειλικρίνειας και καλής προαίρεσης και χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, θέλω να σου πω το εξής: Φίλε μου, δεν είσαι αστός. Φτωχοδιάβολος είσαι που έχεις ένα μαγαζί ή ένα γραφείο που άλλοτε δουλεύει περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο και προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα και να ταΐσεις την οικογένεια. Αστός είναι ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης κλπ, που έννοια τους είναι αν θα βρουν καλό οικόπεδο για να κτίσουν άλλη μια βίλα, ενώ εσύ παλεύεις για να πληρώσεις τον ΕΝΦΙΑ κλπ.

Μα αυτό είναι ποσοτικό, θα μου πεις, όχι ποιοτικό. Ακριβώς. Μπορεί να έχεις ένα μέσο παραγωγής, αλλά ο άλλος έχει τριακόσια. Αν εσύ πεις να μείνεις ανοικτός όλη την Κυριακή, θα ψοφήσεις στην ορθοστασία για να μπουν τρεις πελάτες εκ των οποίων θα ψωνίσει ο ένας. Στο Attica όμως θα μπουν τριακόσιοι και θα ψωνίσουν οι εκατό. Άρα τι σκατά αστός είσαι (με χαμογελάκι);

Γι' αυτό λέμε ότι είσαι μικροαστός, δηλαδή μικρός αστός (δεν είναι προσβλητικός όρος, απλά περιγραφικός), που τον χωρίζει μιας τρίχας απόσταση από τον εργάτη (αν πχ φθάσει ο κόμπος στο χτένι και αναγκαστείς να κλείσεις το μαγαζί ή σ'το πάρουνε και αναγκαστείς είτε να μείνεις άνεργος είτε να πιάσεις δουλειά υπάλληλος).

Έχε υπόψη δε, ότι εργάτης δεν είναι μόνο ο υδραυλικός ή ο βιομηχανικός (του χεριού), είναι ο δάσκαλος, και ο εμπορικός υπάλληλος, και ο καθηγητής και ο προγραμματιστής κλπ (του πνεύματος). Η σχέση εργασίας είναι το κριτήριο, όχι το αντικείμενο εργασίας.

Θα σου 'λεγα να διαβάσεις το πρόγραμμα, αλλά επειδή είναι 100 σελίδες και κομμάτι βαρύ, ξεκίνα με κάτι πιο εύπεπτο, πχ αυτό:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/4361965/apla-mathimata-politikhs-oikonomias.pdf
Παλιό και σε φρικτή δημοτική, αλλά πολύ καλό.

Τώρα, «μπάχαλο». Κοίταξε να δεις, λάθη γίνανε και μάλιστα ολέθρια. Ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. (Πώς είχε πει ο Καραμανλής για άλλο θέμα, τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά.) Αν μιλήσεις με άτομο από πρώην σοσιαλιστές χώρες, αφού γκρινιάξει για το ένα και για το άλλο, θα συμφωνήσει ότι φαΐ και σπίτι είχε, τουλάχιστον. Και πάλι, η απόφαση του 18ου είναι πελώρια, οπότε κάνε καφέ και όσο περιμένεις να μπει πελάτης στο μαγαζί, δες αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=_JYX6CIf9-Y

«Δεν θέλει να κυβερνήσει, άρα ποιος ο λόγος»: Θα σου πω κάτι. Εμένα οι κομμουνιστές με κέρδισαν όταν πριν δύο χρόνια δεν είχα επί δεκαπέντε μέρες ρεύμα και νερό (και τηλέφωνο, αλλά χωρίς αυτό ζω). Είπα «μισή ντροπή δική μου και η άλλη μισή πάλι δική μου» και έστειλα μήνυμα σε έναν φίλο που είχε επαφή με τη Λαϊκή Επιτροπή. Σε μια ώρα με πήρε τηλέφωνο ο υπεύθυνος. Τρέξαμε τρεις-τέσσερις μέρες σύνολο και πετύχαμε διαγραφή μέρους του χρέους και ευνοϊκό διακανονισμό. Περιττό να σου πω ότι ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα κομμουνιστή στη ζωή μου. Αποδείχθηκαν μια χαρά άνθρωποι, «σαν εμάς». Από τότε είμαι μαζί τους, γιατί στην πιο βαριά περίοδο με σώσανε.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Θα απαντήσω στο Μπρεζνιεφικό απολίθωμα που μας φιλοξενεί αλλά οι απαντήσεις μου αφορούν και τον Ο.Χ.Ε.Π. και τον Παναγιώτη μιας και οι παρατηρήσεις τους ταυτίζονται με αυτές του οικοδεσπότη.

Αρχίζοντας από το τέλος του σχολίου σου. Ακριβώς επειδή σ’ αυτό το τσίρκο των εκλογών το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν κινείται με επικοινωνιακούς και μαρκετίστικους όρους στο κυνήγι των ψήφων, μπαίνω στην λογική να το ψηφίσω. Αυτό νομίζω κάθε σοβαρός άνθρωπος οφείλει να του το αναγνωρίσει. Δεν υπόσχεται τα πάντα και δεν γλύφει απ’ το παπαδαριό ως τους... αεκτζήδες. Δεν το «σπρώχνει» κανένα επιχειρηματικό και μιντιακό κατεστημένο που προσδοκά ανταλλάγματα από την επερχόμενη πολιτική εξουσία. Δεν αποπνέει αισθητική και ύφος αυριανής (βλέπε Κουρής, Λιάτσος, Βαξεβάνης ο οποίος σήμερα κυκλοφόρησε με αυτό το απίστευτης γελοιότητας εξώφυλλο). Δεν έχει δώσει στέγη σε εδώδιμα αποικιακά τύπου Βουδούρη, Παραστατίδη, Τζάκρη, Μακρή καθώς και Φωτόπουλου, Μπαλασόπουλου, Τσουκαλά κλπ.

Απ’ την άλλη οφείλω να σου ομολογήσω πως είναι κομματάκι δύσκολο για κάποιον να ψηφίσει για πρώτη φορά ΚΚΕ. Κι αυτό έχει να κάνει τόσο με το ιστορικό και ιδεολογικό μπέρδεμα (για το οποίο μπορεί να μην ευθύνεται το ΚΚΕ αλλά η αστική ας πούμε ιστοριογραφία) όσο και με στερεότυπα ετών που ξεκινούν από το απλοϊκό “θα μας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές” (ποια σπίτια θα μου πεις αυτά που μας πήραν ήδη οι τράπεζες;), μέχρι το ότι η αστική δημοκρατία είναι ανώτερη μιας και επιτρέπει την λειτουργία ενός κόμματος που πρεσβεύει την ανατροπή της, ενώ αυτό δεν θα γινόταν ποτέ σε ένα σοσιαλιστικό κράτος.

Και σύμφωνοι “αξιοποιείς αυτή την ευκαιρία να απευθυνθείς μαζικά στον κόσμο” αλλά δεν είναι αντιφατικό και τουλάχιστον υποκριτικό να υπογράφεις (αν δεν είναι μούφα) την περίφημη δήλωση πως δεν αποσκοπείς στην βίαιη κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή του πολιτεύματος που παρουσιάζουν διάφορα (περιορισμένης αξιοπιστίας είναι αλήθεια) sites; Δεν είναι αντιφατικό να καταγγέλλεις τους καπιταλιστές και παράλληλα να λειτουργείς ως καπιταλιστής με διάφορες κομματικές επιχειρήσεις;

Κι είναι σαφές πως σε μια πορεία 100 χρόνων θα υπάρχουν και μετατοπίσεις και λάθη, όμως το ΚΚΕ ακολουθώντας τον αέρα που άλλαξε στην ΣΕ έφτασε να διαγράψει τον γραμματέα του ο οποίος και πέθανε στην εξορία από όσο ξέρω (συγνώμη αν κάνω λάθος). Αλλάζει πάλι ο αέρας την δεκαετία του ’80 (φυσάει και πολύ εκεί πάνω στην Ρωσία) και θυμάμαι τον μακαρίτη τον πατέρα ενός φίλου μου (που είχε εκλεγεί και στο δημοτικό συμβούλιο με το ΚΚΕ και οποίος μας πέταγε από το παράθυρο κάτι βιντεοκασέτες Ρόκυ και Ράμπο) να μας μιλάει με έναν απίστευτο ενθουσιασμό για τον Γκορμπατσώφ και την Περεστρόικα. Ξαναματαλλάζει ο αέρας στην Ρωσία και το ΚΚΕ ξανανακαλύπτει τον Στάλιν και τον Ζαχαριάδη που μάλιστα αποκαθιστά πλήρως.

Κι επίσης αναρωτιέσαι είναι δυνατόν μέσα από ένα υποτίθεται ανθρωποκεντρικό σύστημα όπως το Σοβιετικό που έδινε βάρος στα κοινωνικά αγαθά να έχει ξεπηδήσει μετά το ’90 όλη αυτή η διαφθορά, η μαφία, όλα αυτά τα λαμόγια που κατασπάραξαν τον ιδρώτα του Σοβιετικού λαού;

Μήπως για παράδειγμα τα αστικά σοσιαλδημοκρατικά συστήματα όπως τα σκανδιναβικά προσέφεραν περισσότερα στον κόσμο από “ένα φαΐ και σπίτι” που αναφέρει και ο φίλος ο Neophyte_commie (με τον οποίο συμφωνώ στην ορολογία “μικροαστός”);

@Neophyte_commie
Εντάξει η Λαϊκή συσπείρωση κάνει καλή δουλειά αλλά το θέμα δεν είναι να ψηφίζεις ΚΚΕ μόνο και μόνο γιατί σου σύνδεσε το ρεύμα. Χωρίς να θέλω να κάνω παραλληλισμούς, αυτό θυμίζει τους Χρυσαυγίτες που περνάνε γριούλες απέναντι στο πεζοδρόμιο. Το θέμα είναι να συμφωνείς σε πέντε βασικά πράγματα.

Gort455

Ανώνυμος είπε...

7.16 φιλε μου.Στο 20ο Συνεδριο του ΚΚΣΕ 1956 επικρατησε η οπορτουνιστικη ομαδα λογο των τεραστιων απωλειων του 2ου Π.Π Μιλαω για στελεχη.Απο εκει και περα εφαρμοσανε συνειδητα νομους του καπιταλισμου π.χ οι μηχανοτρακτερικοι Σταθμοι μεχρι το 1957 ητανε ιδιοκτησια του κρατους. Απο εκει και περα δοθηκανε ιδιοκτησια στα Κολχοζ δηλαδη μεσα παραγωγης στους αγροτες Δικαιωμα να πουλαει την μιση παραγωγη σε αλλη τιμη απο αυτην που επαιρνε απο την αλλη μιση απο το κρατος. Χαλαρωση του Κεντρικου Σχεδιασμου λειτουργεια επιχειρησεων με κριτηριο το κερδος.Σε αυτην την πορεια σταδιακα υπηρξε σκιωδες κεφαλαιο πλουτισμος Κομματικων Στελεχων μαυρη αγορα παρασιτισμος ολα δηλαδη τα φαινομενα του καπιτα λισμου Ετσι το 1985 ητανε η ωρα της Περεστροικα ταχα μου οτι θα διορθωσει αυτα τα λαθη που ομως ητανε συνειδητα και απλα ολοκληρω σε την ανατροπη το 1991.Το ΚΚΕ απο το 1936 το λιγοτερο ητανε παρανομο επι Μεταξα εφτασε μεχρι η ασφαλεια να βγαζει Ριζοσπαστη και να υπαρχουνε 2 Κ.Ε η ηγεσια εξοντωθη και ο Ζαχαριαδης παραδοθηκε στους Γερμανους.Περναω την Αντισταση και τον ΔΣΕ ειναι ξεχωριστο κεφαλαιο Απο το 1949 το ΚΚΕ ητανε το μισο παρανομο εδω και το αλλο μισο στην ΕΣΣΔ στην πολιτικη προσφυγια.Ετσι το 1956 καθαιρεθηκε και εξοριστηκε ο Ζαχαριαδης που διαφωνησε με τις αλλαγες που ξεκινησανε.Επειδη τα εχω ζησει τα πραγματα απο το 1978 σε βεβαιωνω οτι ητανε τοσο παγιω μενες οι ιδεολογικες παρεκλισεις που παρα το οτι ποτε δεν περασαμε απεναντι ητανε αδυνατο να διορθουνε Το 1974 το αστικο κρατος θελοντας να κανει εκσυχρονισμους ητανε υποχρεωμενο να νομιμοποιηση το ΚΚΕ.Σωστα το δεχτηκαμε ηταν ωφελιμος ελιγμος ασχετα οτι στο προγραμμα του 1973 μπαιναμε στην λογικη οτι μπορουμε να κυβερνησου με μεσα στον καπιταλισμο.Για τις επιχειρησεις του ΚΚΕ που αναφερεις Αναγκαστικα στην μορφη για να ειναι ενταξει με τον νομο εχουνε την μορφη της Α.Ε.Στην πραξη δεν υπαρχει προσωπικος πλουτισμος τα λεφτα πανε στα ταμεια του κομματος Βεβαια υπαρχει λαθος στο ποσο διογκωθηκανε την δεκαετια του 80 λαθη τα οποια εχουμε αναγνωρισει την μεγαλυτερη ζημια δεν την εκανε η αστικη αλλα η οπορτουνιστικη ιστοριογραφια.Χωρις να θελω να σου κανω τον δασκαλο οι θεσεις του 18ου συνεδριου για τις ανατροπες τα περιγραφουνε πολυ καλυτερα απο εμενα.Επισης για το τη εγινε στην ΕΣΣΔ την διαβρωτικη δουλεια των Αστων και Οπορτουνιστων υπαρχει το βιβλιο του Λουντο Μαρτενς μια αλλη ματια στον Σταλιν που τα περιγραφει αναλυτικα.Επισης ο 2ος τομος της ιστοριας του ΚΚΕ 1949 1968.Συγνωμη αν σε κουρασα για την αντισταση το περασα γρηγορα για συντομια δεν το απεφυγα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

7.16 Να σου απαντησω και για την Σοσιαλδημοκρατια. Ο Καπιταλισμος στην Δυση μετα το 1945 Επρεπε να δινει δικαιωματα εχοντας αντιπαλο δεος για να μην ανατραπει.Αυτο το εκανε με μεταφορα κεφαλαιων απο τον 3ο κοσμο οπου ενταθηκε η εκμεταλευση.Και ειχε και στοχο την ενσωματωση εργατικων συνειδησεων.Αντιθετα Η ΕΣΣΔ κατεστραμενη η ιδια απο τον πολεμο βοηθησε και τις επισης κατεστραμε νες χωρες της Αν.Ευρωπης χωρις να εχει αποικιες να φερει κεφαλαια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@Gort455
Ισχύει ότι η νομιμοποίηση του ΚΚΕ θεωρείται ως ανωτερότητα της αστικής δημοκρατίας από πολλούς, όμως υπάρχει κάτι στην διατύπωσή σου που μαρτυρά επί της ουσίας το κομμάτι που λείπει. Όχι, η αστική δημοκρατία δεν επέτρεψε το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είχε στήσει τον Ριζοσπάστη, τα κομματικά του γραφεία και την οργανωμένη του παρέμβαση στον κόσμο από την επομένη της πτώσης της Χούντας και μέρες πριν την επίσημη νομιμοποίηση του. Η αστική δημοκρατία εξαναγκάστηκε ύστερα από αγώνες να νομιμοποιήσει το Κόμμα. Η πτώση της Χούντας ήταν απλώς η αφορμή. Τα δύο κυρίως τελευταία χρόνια της δικτατορίας είχαν φανερώσει ένα γενικότερο κλίμα στην Ελλάδα που μιλούσε σε σημαντικό βαθμό για σοσιαλισμό. Μια ενδεχόμενη συνέχεια της αστικής πολιτικής των χρόνων 1936-1974 δεν είχε καμία ρεαλιστική προοπτική σε αυτή την περίοδο για τους αστούς. Από την στιγμή που η αστική τάξη σύρθηκε να σε νομιμοποιήσει ύστερα από 50 χρόνια διωγμών και με χιλιάδες νεκρούς οποιαδήποτε τυπική δήλωση υποταγής στην αστική νομιμότητα (την οποία από την μια έχει διαρρήξει το Κόμμα παρά το ότι έχει υπογράψει σε απεργίες, αφισοκολλήσεις και συνδικαλιστική δράση και από την άλλη η ίδια η αστική τάξη τείνει να την κρύβει ως ντροπή γιατί ποτέ δεν το εξανάγκασε να εγκαταλείψει το στόχο της βίαιης ανατροπής του καπιταλισμού) είναι μικρό κόστος. Μεγάλος κόστος είναι να υπήρχε για άλλα δέκα χρόνια η Μακρόνησος με ότι συνεπάγεται αυτό για κάθε αγωνιστή. Ξαναλέω το ΚΚΕ κοιτάει το κάθε μέτρο με όρους αξιοπρέπειας για τον λαϊκό άνθρωπο, όχι με όρους καταδίκης κάθε πιθανής νίκης του κινήματος στα πλαίσια του καπιταλισμού στο όνομα μιας ψεύτικης επαναστατικότητας που αρνείται τις συνθήκες που επικρατούν. Ούτε από την άλλη μιλάει για μία μη αξιοπρεπή λύση που ο λαός θα διαχειρίζεται την φτώχεια του από συσσίτια, με 751 με καμιά δεκαριά αστερίσκους και κυρίως χωρίς προοπτική σοσιαλισμού. Όσο για την κοινοβουλευτική ύπαρξη του κόμματος μην κολλάς μόνο στην προβολή των θέσεων. Η εκμετάλλευση του κύρους του τίτλου του Βουλευτή ή του Δημάρχου σε υποθέσεις συνδικαλιστικών διώξεων ή χρεών δεν είναι κάτι αμελητέο. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται με το κεφάλι και την δουλειά τους κάθε μέρα σε κίνδυνο παρά την αστική δημοκρατία. Το να πούμε απλώς ένα "δεν μας νοιάζει μωρέ" δεν είναι επαναστατική στάση, είναι κοροϊδία.
Τώρα για την ΕΣΣΔ. Είναι γνωστό ότι υπήρχαν αδυναμίες και ειδικά τα τελευταία χρόνια που βασίζονταν σε ανοίγματα προς τον καπιταλισμό. Είναι όμως επίσης γνωστό ότι κερδήθηκαν πρωτόγνωρες κατακτήσεις που δεν μπορούν να αναιρέσουν την ανάγκη ύπαρξης και υπεράσπισης του σοσιαλισμού. Οι κομμουνιστές παγκοσμίως ήθελαν να δουν το σοσιαλισμό να τραβάει μπροστά. Βέβαια η θέληση δεν φτάνει από μόνη της. Όταν έχεις ιδεολογικές ελλείψεις μπορεί από την μία να αναγνωρίζεις την ανάγκη αλλαγής γενικά προς το καλύτερο και από την άλλη να αλλάζεις προς λάθος κατεύθυνση. Η αρχή της κατηφόρας ξεκινά από τον Β' ΠΠ με τους εκατομμύρια νεκρούς κομμουνιστές, περνά τα χρόνια της παρανομίας και βασίζεται σε έλλειψη μαρξιστικής κατάρτισης στην αρχή και σε λανθασμένες πρακτικές που σωρεύτηκαν αργότερα. Με τα πολλά όμως αυτά κατάφερες να τα ξεπεράσεις. Να καταρτιστείς σωστά και να έχεις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις από ποτέ. Για να φτάσεις εκεί πέρασες από πολλές λάσπες και πολλά σκατά (βλέπε Γκόρμπυ), αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι έφτασες.
Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Όσο για τις κομματικές επιχειρήσεις ουδέποτε λειτούργησε το κόμμα με λογική καπιταλιστή. Οι καπιταλιστές σωρεύουν δισεκατομμύρια κερδών και ζουν μια πολυτελή ζωή άσχετα πως πάει η επιχείρηση και οι απολύσεις είναι για να συντηρηθεί αυτή η ζωή. Το Κόμμα δεν είχε τέτοια κέρδη και δεν έγιναν απολύσεις για να σωρευτούν τέτοια. Έγινε, γιατί η άλλη εναλλακτική είναι να κλείσουν μια και καλή από τα χρέη. Με την ίδια λογική συμμαχούμε και με τα μικροαστικά στρώματα που έχουν επιχειρήσεις, μπορεί να απολύουν σε αυτές, αλλά δεν το κάνουν για εξοικονομήσουν ένα εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα.
Σε άλλο τόνο, τα αστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν έδωσαν ούτε ένα πιάτο φαϊ ούτε κάτι παραπάνω στον κόσμο. Ο κόσμος τα πήρε μόνος του μέσα από αιματηρούς αγώνες. Το πασοκ δεν θα υποσχόταν ποτέ τόσα πολλά στο λαό για να βγει άμα δεν υπήρχαν από πίσω οι νεκροί του Πολυτεχνείου και του παρακράτους.
Στην Σουηδία είχαν δίπλα την Σοβιετία ο κόσμος παραπονιόταν και πάει λέγοντας.
Τώρα δεν υπάρχει ούτε Σοβιετία ούτε ισχυρό κίνημα. Το τι θα πάρουμε άμα μείνουμε σε μία ψήφο ανοχής σε "αριστερά" ή γενικά αστικά κόμματα και στις 26 με το λαό στους καναπέδες είναι δεδομένο. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μια αρχή και εκτός αυτού έχει και προοπτική στους χώρους δουλειάς την επόμενη μέρα. Δεν είναι ένα χαρτάκι όπως οι υπόλοιποι για αυτό το χέρι πάει δύσκολα. Οι όποιες δράσεις σχετικά με τις επανασυνδέσεις ρεύματος δεν είναι το ίδιο με το να περνάς ένα δρόμο απέναντι όπως οι φασίστες. Συγκρούεσαι με επιχειρηματικά συμφέροντα δεν κάνεις αγαθοεργία για τα μάτια των ΜΜΕ.

Τι πράγμα και αυτό με τα όρια στους χαρακτήρες! Να είσαι από την φύση σου φλύαρος άνθρωπος και να σε περιορίζει το internet.
Ο.Χ.Ε.Π.

Γ. είπε...

Για τη ναζιστική σφαγή αριστερών - άθεων σκιτσογράφωβν έχουμε να πούμε τίποτε ή πέρασε αβαβά;

Ανώνυμος είπε...

@Gort455
Μου δίνεις την εντύπωση ενός ανθρώπου που παρακολουθεί το πολιτικό σκηνικό. Ενός ανθρώπου που ξέρει πέντε δέκα πράγματα επιφανειακά για τον Μαρξισμό - Λενινισμό ικανά όμως να σου γεννήσουν εύστοχες απορίες. Η καλύτερη λύση θα ήταν να έρθεις σε επαφή με ένα μέλος του κόμματος και να βάλεις τους προβληματισμούς σου για να απαντηθούν και αν δεν σε καλύψουν οι απαντήσεις να το πεις στον σύντροφο να γνωρίσεις κάποιον που θα στα εξηγήσει ακόμα καλύτερα. Χωρίς να θέλω να αποδώσω προθέσεις ή χαρακτηρισμούς σε όσους προσπαθούν να σου δώσουν μια απάντηση εδώ, νομίζω ότι είναι λάθος η πρακτική. Πλησίασε ένα μέλος του κόμματος, συζήτησε ρώτησε βάλε τα ζητήματα που σε απασχολούν. Αυτό είναι και ένα απο τα πολλά δυνατά όπλα του κόμματος, η προσωπική επαφή.
καλή τύχη
"εκεί στο νότο"

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Gort 455, η λαϊκή συσπείρωση στους δήμους και τις περιφέρειες είναι κάτι διαφορετικό από τη λαϊκή επιτροπή που σημειώνει ο νεόφοιτος.
Πέραν αυτού, καλοδεχούμενο κάθε ερώτημα, αλλά η κουβέντα ανοίγει φυσιολογικά και σε άλλα ζητήματα και δυστυχώς εγώ δεν έχω αυτές τις μέρες τον απαιτούμενο χρόνο για άλλες 'συνεδρίες'. Οπότε προσωπικά καλύπτομαι από τις απαντήσεις που σου δίνει ο ΟΧΕΠ και προσυπογράφω την προτροπή που σου δίνει ο 'εκεί στο νότο' να βρεθείς με κάποιο μέλος του κόμματος και να συζητήσετε από κοντά -σίγουρα θα μείνουν πολύ περισσότερα από όσα καταφέρνει να βγάλει μια κουβέντα στο διαδίκτυο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Γ, όταν λες "έχουμε να πούμε τίποτε;", ποιο είναι το υποκείμενο στο ρήμα; Ποιοι είμαστε εμείς; Αν εννοείς το κκε, μπορείς να βρεις εύκολα την τοποθέτησή του, αν εννοείς τους red bloggers γενικά, θα δεις μια σειρά κείμενα και σχόλια, αν εννοείς εμένα προσωπικά, γιατί δε μας λες εσύ τη δική σου γνώμη και το πηγαίνουμε γύρω-γύρω το πράγμα;

Ανώνυμος είπε...

Εκμεταλλεύομαι την παρέμβαση του Gort455 για να εκφράσω κι εγώ πρόχειρα επιφυλάξεις και απορίες.
Εγώ προσωπικά είμαι προλετάριος γιατί δεν κατέχω κάτι και οφείλω στον εαυτό μου να δουλεύω για να τον συντηρώ και να τον ζω αξιοπρεπώς. Προς το παρόν, δουλεύω σε μαύρη εργασία, οπότε για το αστικό κράτος φαίνομαι άνεργος και δεν το επιβαρύνω και με παράλογες απαιτήσεις όπως τα ένσημα κλπ. Εδώ και καιρό, έχοντας μελετήσει, για λόγους προσωπικής ανησυχίας, τη μαρξιστική βιβλιογραφία και όχι μόνο, κατέληξα στο ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή ανάλυση και πρόταση για το σήμερα και το αύριο των κοινωνιών. Για το λόγο αυτό, νιώθω έντονα την επιθυμία μου να στηρίξω με όποιον τρόπο μπορώ το ΚΚΕ, γιατί νιώθω ότι αυτό εκφράζει και προωθεί τα ταξικά μου συμφέροντα κι αν όχι αυτό τότε σίγουρα κανένα άλλο. Αλλά κωλώνω. Κωλώνω στο ότι, αρχικά, δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ. Στο ότι θέλω να μη χαλάσω τις όποιες δουλειές μου γιατί από αυτές συντηρούμαι. Στο ότι αν απεργήσω μια μέρα θα χάσω και το ξεροκόμματο της μαύρης εργασίας. Πέραν των υποκειμενικών δυσκολιών, στο ότι φοβάμαι ότι εκεί μέσα δε θα βρω ταξικούς συμμάχους αλλά επαγγελματίες επαναστάτες. Στο ότι δεν ξέρω αν το ΚΚΕ εννοεί αυτά που λέει. Στο ότι, αν μεν τα εννοεί, δεν ξέρω αν γίνονται. Και εξηγούμαι. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, κλπ είναι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και είμαι 100% υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από αυτούς και θα τρέξω για να χτίσω κι εγώ μαζί με τους άλλους αύριο το σοσιαλισμό στην Ελλάδα. Αλλά μπορεί μια χώρα που είναι σε ενδιάμεση κατάσταση στους κρίκους του ιμπεριαλισμού να μείνει μόνη της εν έτει 2014 και να χτίσει μόνη της το σοσιαλισμό χωρίς συμμάχους και χωρίς, κυρίως, τις παραγωγικές δυνάμεις των ΗΠΑ ή της Γερμανίας κλπ; Θα μας αποκλείσουν με κάθε τρόπο και εν τέλει αν τα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε και να εξασφαλιστούμε και από όποια επέμβαση του ιμπεριαλισμού, θα έχουμε το μόνιμο βραχνά ότι λόγω του αποκλεισμού μας οικονομικά θα έχουμε τις μάζες επιφυλακτικές ή εχθρικές απέναντι στο εγχείρημα, όχι λόγω ανεπάρκειας του μοντέλου αλλά λόγω ανεπάρκειας πόρων για να το στηρίξουμε ουσιαστικά. Βλέπε Κούβα. Αυτά είχα να καταθέσω ως ψυχοθεραπεία μου. Καλό αγώνα σε όλους.

Βρώμικος του '89.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Κρατάω αρκετά πράγματα και φυσικά την προτροπή του "εκεί στο νότο".

Gort455

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ Να προσθέσω μόνο ότι εκλογικά στηρίζω το ΚΚΕ, γιατί όπως είπα αν δεν είναι αυτό το κόμμα ταξικός σύμμαχος, τότε δεν είναι κανένα άλλο, ότι προσπαθώ να στηρίζω το κόμμα οικονομικά παίρνοντας Ριζοσπάστη και βιβλία της Σ.Ε. και τέλος ότι ένα δάκρυ συγκίνησης κυλά κάθε φορά που διαβάζω ότι ο κομμουνιστής δήμαρχος της Πάτρας έκανε κάτι "ριζοσπαστικό" για να ελαφρύνει τα λαϊκά στρώματα στην πόλη του.
ΥΓ2 Να κλείσω με μια φράση του Μερλό Ποντύ που αναφέρει ο Ραφαηλίδης, προς σκέψη από όλους: "Όταν η Ιστορία τελείται, μπαίνεις σε αυτή και δρας λιγάκι στα τυφλά".
Βρώμικος του '89.

Ανώνυμος είπε...

11.31 Ο Προβληματισμος που βαζεις ειναι παρα πολυ σημαντικος φιλε μου.Εκει ακριβως ειναι που κοσμος συμφωνει με το ΚΚΕ σε οτι λεει αλλα του φαινεται ενα βουνο ολοκληρο πως θα γινουνε ολα αυτα και σκεφτομενος την συγκρουση.Ασφαλως και ο δρομος δεν ειναι ευκολος και ουτε προκειται ποτε οι καπιταλιστες να αυτοκτονησουνε θα προσπαθησουνε να κρατησουνε την εξουσια τους μεχρι τελος και εχει αποδειχθει αυτο.Μπορουμε να χτισουμε Σοσιαλισμο στην χωρα μας αντιμετωπιζοντας σιγουρα και επεμβαση και περικυκλωση που θα αντιμετωπιστει απο εναν αποφασισμενο λαο οτι δεν εχει αλλο δρομο. Το Εμπαργκο που σιγουρα θα σου επιβαλουνε μπορεις να το αντιμετωπι σεις εκμεταλευομενος της ενδοκαπιταλιστικες διαφορες. Μεσα στην χωρα δεν προκειται να αντιμετωπι σεις καχυποψια απο τις μαζες απο την στιγμη που δεν θα υπαρχει ταξικη διαστρωματωση μεσα στην κοινωνια με καποιους να εχουνε ιδιαιτερα προνομια. Αυτο το απεδειξε καθαρα η πορεια της ΕΣΣΔ και το πως οδηγηθηκα νε στις ανατροπες.Και μην εχεις καμμια αμφιβολια οτι το ΚΚΕ ειναι το κομμα της Εργατικης ταξης.96 χρονια οτι προβληματα και να ειχε ποτε δεν περασε απεναντι γιατι τοτε δεν θα υπηρχε σημερα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

μπότσμαν είπε...

Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ είναι καλά και βγάζουν μια σεμνότητα. Μοναδική παραφωνία, είναι κατα τη γνώμη μου η παρουσία της Αλέκας Παπαρηγα στην πρώτη θέση του ψηφοδελτιου επικρατείας. Είναι βουλευτής από το 1993 νομίζω, πάνω από 20 χρόνια ίσως δεν θα χρειαζόταν και άλλη θητεία και μάλιστα από την σιγουριά του επικρατείας.
Η 12η και τιμητική θέση στο Επικρατείας για την Αλέκα θα έδινε άλλον ηθικό αέρα σε μια εκλογική διαδικασία που τουλάχιστον για το ΚΚΕ δεν εχουν σημασία τόσο τα πρόσωπα αλλά η πολιτική.

Κατά τα άλλα, η πεντάλεπτη εισηγηση ειναι πολύ σωστή.

Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο εκλογικό/δημοσκοπικό ενδιαφέρον για το ΚΚΕ. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν από 3.8-5,5%. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα έχει αυτοδυναμία ή όχι ο Συριζα (μάλλον δεν θα έχει πιστευω). Ίσως να ήθελε απο πλευράς του κόμματος λίγη περισσότερη ένταση την προβολή των θέσεών του για την έξοδο από την κρίση.

Neophyte_commie είπε...

Βρώμικε, αν διαβάσεις το πρόγραμμα θα δεις ότι αναφέρεται ένας ακόμη παράγοντας, με τη δέουσα προσοχή βεβαίως (γι' αυτό και δεν το ανοίγω), που είναι το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Το ΚΚΕ κάνει ετήσιες συναντήσεις με τα ΚΚ των χωρών της περιοχής αλλά και διεθνώς, όπου βάζει τις θέσεις του, και κρίνοντας από τις ανακοινώσεις φαίνεται ότι σταδιακά περνάνε (βεβαίως θέλει δουλειά ακόμη).

Ο αποκλεισμός που υφίσταται η Κούβα λχ οφείλεται βεβαίως στον αμερικανικό, ευρωπαϊκο κλπ ιμπεριαλισμό, όμως αν υπήρχαν περισσότερα σοσιαλιστικά κράτη θα υπήρχαν κι άλλες δίοδοι. Κι έτσι όμως ο αποκλεισμός αυτός δεν είναι απόλυτος, εξακολουθεί να έχει κάποια εμπορική δραστηριότητα η Κούβα με το εξωτερικό. (Και σε κάθε περίπτωση μπορεί να τους λείπουν πράγματα, αλλά δεν πεινάνε.) Και μιλάμε για μια χώρα κατά βάση αγροτική, που βρίσκεται σε μιας βαρκάδας απόσταση από τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα είναι αλλιώς. Έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο (άρα δυνατότητα για βιομηχανία), έχει αρκετή γη για γεωργία/κτηνοτροφία (προ ΕΕ ήταν πολύ δυνατότερη η ελληνική γεωργία), έχει δίπλα της πρώην σοσιαλιστικές χώρες που δεν έχουν ξεχάσει, και κυρίως έχει χώρες που βρίσκονται σε οξείες ενδοαστικές διαστάσεις και άρα υπάρχει δυνατότητα αλληλοϋποστήριξης και αλληλοβοήθειας.

Το κόμμα δεν θα σκλήρυνε τη στάση του κατά τα τελευταία χρόνια αν δεν είχε βάσιμους λόγους ότι μπορεί να γίνει (ακριβώς γιατί το κριτήριό του, όπως λέει ο ΟΧΕΠ, είναι το συμφέρον του εργαζόμενου λαού).

Οπωσδήποτε τα κομματικά μέλη κάνουν πολύ καλύτερα αυτές τις συζητήσεις (και σε προεκλογικές περιόδους είναι πάντα κάποιος στο εκλογικό κέντρο, οπότε ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις χαλαρά). Βέβαια, για να ξεθαρρέψεις αρκετά ώστε να το κάνεις, είναι χρήσιμη μια εκ των πραγμάτων όχι επαρκής αλλά ψυχολογικά ασφαλής κουβέντα όπως εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν παρεμβηκα στη συζητηση αφενος γιατι δεν ειχα να προσθεσω κατι στα οσα γραφει το απολιθωμα με τα οποια συμφωνω και αφετερου γιατι οταν ενας κανει ερωτησεις ουσιας ή τοποθετησεις ουσιας νομιζω τονα μπουμε 15 ατομα στο διαλογο δεν βοηθαει. Εξαλλου νομιζω οτι και ο Neophyte_commie, και ο ΟΧΕΠ και το απολιθωμα επιασαν την ουσια γαι παραπερα λεπτομεριες τη λυση εδωσε ο ''εκει στο νοτο''.

Παντως ειναι απο τις πιο ωραιες συζητησεις που εχω διαβασει στο μπλογκ.

Η ερωτηση-παρατηρηση του φιλου που ειπε για το αν μπορει η Ελλαδα να επιβιωσει μετα απο σοσιαλιστικη επανασταση με τον σημερινο συσχετισμο, ειναι απο τις πιο δυσκολες σε απαντηση ερωτησεις. Γιατι πολυ απλα εξαρταται απο μια σειρα παραγοντες που ειναι ανεξαρτητοι απο το ποσο καλα μπορει να τα καταφερει το ΚΚΕ και η ελληνικη εργατικη ταξη.
Προσωπικα θα ηθελα να διαβασω μια μπροσουρα του κομματος ή στην ΚΟΜΕΠ κατι που να πιανει πιο λεπτομερως το ζητημα. Δηλαδη να παταει και σε μελετες για το αν μπορει η Ελλαδα σε συντομο χρονικο διαστημα μετα απο επανασταση να εχει επαρκεια διατροφικη ή φαρμακευτικη. Αλλα θα μου πεις εδω ακομα δεν βλεπουμε μπροστα μας την επανασταση πηγες εσυ στα πλανα του κεντρικου σχεδιασμου και στο με ποιες χωρες να μπορουμε να εχουμε συναλλαγες κλπ? Μαλλον τρεχω οντως σε πολυ υποθετικα σεναρια σε ενα διεθνες περιγυρο (ο σημερινος) που τοτε δεν θα ειναι καθολου ιδιος. Ωστοσο ο Λενιν εγραφε το κρατος και επανασταση οντας κυνηγημενος κανοντας τον Ζινιβιεφ να απορει και να νευριαζει και ομως εβλεπε μπροστα ο Βλαδιμηρος...Οπως και να χει ειναι ερωτηματα που τα συνανταμε καθημερινα και που ο φοβισμενος και γεματος προκαταληψεις κοσμος δεν πειθετε μονο με το οτι μια σοσιαλιστικη επανασταση θα προκαλεσει τεραστιες αλλαγες και εξελιξεις οχι μονο στις γειτονικες χωρες αλλα και πανευρωπαικα ισως και παγκοσμια.

ratm

Αναυδος είπε...

Η αννα βαγενα υποψηφια του Συριζα στη λαρισα
Προκειται για την ιδια αννα βαγενα που κατεβηκε το 2012 με το ΠΑΣΟΚ
Προκειται για την ιδια αννα βαγενα που εβριζε χυδαια τους μεταναστες που την ενοχλουσαν στην περιοχη οπου επελξε να στησει το θεατρο της και εβαλε συρματοπλεγμα στα παγκακια εξω από την περιουσια της

http://athensville.blogspot.gr/2010/07/t_22.html

Ανώνυμος είπε...

Επισης ο Δασκαλος Ζωγραφος που δεχθηκε να γινει Διευθυντης Σχολειου και διαγραφηκε απο το ΚΚΕ Υποψηφιος του συριζα. Τιποτα δεν ειναι τυχαιο σε αυτην την ζωη για το Οπορτουνιστικο περιβολι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τις όμορφες και προσεγμένες απαντήσεις σας. Ναι, σε μια προσωπική συνάντηση με μέλη του κόμματος θα έχει άλλο επίπεδο η κουβέντα, απλά εδώ έχει πιο πολύ ψυχολογική αξία.

Βρώμικος του '89.

Neophyte_commie είπε...

+1 στον Ratm. Δεν χρειάζεται να είναι το πρώτο πεντάχρονο με κάθε λεπτομέρεια, αλλά να δίνει μια εικόνα στο περίπου. Ένας φίλος οικονομολόγος σε παρόμοια συζήτηση μού είχε πει «αν η ΕΣΣΔ τότε κατάφερε μετά τον εμφύλιο να έρθει σε μια σειρά σε δεκαοκτώ μήνες, η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί σε έξι;» και η Αλέκα είχε πει στο Εργατικό Κέντρο τον Οκτώβριο(;) ότι μπορεί ο χρόνος εργασίας να πάει στις έξι ώρες άμεσα (συν/πλην όλα και στο πόδι φυσικά). Οπότε ναι, ένα τέτοιο πρώτο ψιλο-φλού, ενδεικτικό κείμενο μπορεί να γραφτεί από το τμήμα οικονομίας νομίζω.

μπότσμαν είπε...

"Η ερωτηση-παρατηρηση του φιλου που ειπε για το αν μπορει η Ελλαδα να επιβιωσει μετα απο σοσιαλιστικη επανασταση με τον σημερινο συσχετισμο, ειναι απο τις πιο δυσκολες σε απαντηση ερωτησεις."

Kαι όμως στο παρελθόν εχουν επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις και από το ΚΚΕ αυτοτελώς και από το ΕΑΜ, ενώ πολλές μελέτες εκδόθηκαν και από την ΕΔΑ.

Η "βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα" του Μπάτση ακόμα και σήμερα έχει επίκαιρα στοιχεία, και όλο το έργο επικαιροποιείται και προσαρμόζεται σχετικά ευκολα.

Ασφαλώς μπορούν να γραφτουν κ καλύτερες μελέτες αρκεί να ειναι ίδιο το κινητρο, η λευτερία και προκοπή του λαού μας

Δεν είναι ευκολη δουλειά, χρειάζεται πολύς κόπος και ζύμωση με τον λαό για να προκύψει μια λύση που θα την αγκαλιάσει ο κόσμος.

Πρέπει να πω εδώ πως αυτη η δουλειά δεν γίνεται πια. Δεν αρκουν τα συνθήματα και ο ξορκισμός των "αριστερών κυβερνήσεων".

Ανώνυμος είπε...

Εγώ συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ δεν συγκρίνονται με των αλλων κομμάτων, δεν έχουν τίποτα το σάπιο. Με ρωτούν και δεν ξέρω τι να πω. Μήπως ξέρει κάποιος γιατί ο Μεντρέκας δεν είναι πουθενά; Γιατί δεν βγαίνει; Δεν είναι περιέργο από εκεί που έδινε δυναμικά την μάχη σε προηγούμενες εκλογές εχει εξαφανιστεί!
Νικος ΠΑΤΡΑ

Ανώνυμος είπε...

10.04 Αλλο ρωτησε ο Φιλος αλλο πας να βαλεις απο το παραθυρο.Ρωτησε πως μπορει να αντιμετωπισει την ιμπεριαλι στικη περικυκλωση μια Εργατικη Λαικη Κυβερνηση που εχει κοινωνικοποιηση τα μεσα παραγωγης και του απαντησαμε και εγω και οι αλλοι συντροφοι και εσυ πας να βαλεις απο το παραθυρο την διαχειρηση του καπιταλισμου μεσα απο το ΕΑΜ Σβωλος Τσιριμωκος Κυρκος Πασαλιδης ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ στο ονομα της εθνικης ενοτητας και του Σοσιαλισμου με Σταδια παραδινοντας τον λαο δεμενο στην αστικη ταξη με την Βαρκιζα και ξεπλυθηκε ολο αυτο το αισχος χαρη στον Ζαχαριαδη και στον ΔΣΕ. Επισης προσπαθεις να λερωσεις τον Μπατση μεσα στον οπορτουνιστικο χυλο της ΕΔΑ που αρνηθηκε την υποψηφιοτητα Μπελογιαννη το 1951 Αρνηθηκε την νομιμοποιηση του ΚΚΕ και εγινε ουρα της Ε.Κ αφου πρωτα διαλυθηκανε οι Κ.Ο το 1958 Αφηνοντας ιδεολογικες παρεκλισεις για μετα το 1974.Πουθενα και ποτε με οπορτουνιστικες κυβερνη σεις μεσα στον καπιταλισμο η εργατικη ταξη δεν πηρε τα μεσα παραγωγης παντου καταστροφη Ινδονησια 1965 Χιλη 1973. Προγραμμα το ΚΚΕ εχει και αυτο κανει ζυμωση μεσα στον λαο οταν το αποφασισει μεσα απο την Λαικη Συμμαχια θα παρει την εξουσια. Καλη η προσπαθεια σου αλλα δεν τσιμπαμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σαν χτες πριν 96 χρονια δολοφονηθη καν οι σ.Λουξεμπουργκ Λιμπνεχτ απο τα παραστρατιωτικα ταγματα εφοδου Φραικοπς που ειχε φτιαξει η Σοσια λδημοκρατικη κυβερνηση για να πνιξει την επανασταση. 10000 κοσμος μαζι με μελη και φιλους του ΚΚΕ κανανε συγκεντρωση στο Βερολινο οπου καταθεσαν Στεφανια στους ταφους των συντροφων μας και στους νεκρους του Ισπανικου εμφυλιου. Το οπορτουνιστικο κομμα Γερμανιας αφου εστησε ξεχωριστα μια θεατρικη παρασταση αμεσως μετα κατεθεσε στεφανια και στο μνημειο του Αισχους που εχουνε φτιαξει μπροστα στα γραφεια τους για τα δηθεν θυματα του Σταλινισμου 1933 1945 εκει καταθετουν στεφανια και οι Φασιστες.Κατα τα αλλα ηρθε η ωρα της αριστερας λεει και πρεπει να δειξουμε ανοχη φτυνοντας ουσια στικα τους νεκρους συντροφους μας.ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ