Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ο λάκκος με τις αρκούδες

Είπαμε πως θα γράψουμε ξεχωριστά κάτι πιο αναλυτικό για το εκλογικό αποτέλεσμα του κκε. Θα ξεκινήσουμε όμως με μια εικόνα από άλλον πολιτικό χώρο. Χτες στη δήλωσή του ο βενιζέλος, με ψαλιδισμένα φτερά από το κίνημα του γαπ κι από το κάζο στη α’ θεσσαλονίκης πχ, όπου τον πέρασε στην έδρα του ακόμα κι ο λεβέντης, είπε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να προχωρήσει σε συνέδριο, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα, ακόμα και αυτό της ηγεσίας. Θα είναι όμως συνέδριο του πασοκ και όχι άλλων μορφωμάτων –τόσο σαφές το υπονοούμενο, που δε λογίζεται καν ως τέτοιο.

Είναι ζήτημα αν ο γαπ κατάφερε τελικά να σερβίρει την εκδίκησή του στον μπένι ή αν έμεινε τελικά μισή, παρά το χουνέρι που του έκανε, αλλά δε θα μας απασχολήσει περαιτέρω το ζήτημα. Το ανέφερα απλώς γιατί κάποιοι σχολιαστές του μπλοκ –που δεν ξέρω αν είναι τακτικοί αναγνώστες ή προεκλογικοί αλεξιπτωτιστές, αλλά ας υποθέσουμε καλόπιστα το πρώτο- φαίνεται να περίμεναν κάτι αντίστοιχο για το κουκουέ. Δηλ ένα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, που θα δρομολογούσε ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις, έκτακτο συνέδριο, αλλαγή ηγεσίας, πολιτικής και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Να βγει να πει ξέρω ‘γω ο κούτσι πως «θα είναι συνέδριο του κκε κι όχι διαφόρων.. μορφωμάτων», ή να αποκαθηλωθούν πορτρέτα πχ του πραξιάδη και του άγνωστου νεοσπορίτη, που ήταν τόσο καιρό δίπλα σε αυτά των κλασικών.

Τόσα καταλαβαίνουν, τόσα λένε ίσως. Και ο τρόπος που βλέπουν κι αντιμετωπίζουν το κουκουέ, σαν αστικό κόμμα και εκλογικό μηχανισμό, με βασικό κριτήριο τις κάλπες, είναι αποκαλυπτικός για τις πολιτικές τους θέσεις συνολικά. Αλλά αν το αποτέλεσμα δεν είναι όσο κακό περίμεναν, για να τους δώσει την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν; Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Και αν εσύ σφε αναγνώστη δε θέλεις να δεις πόσο κακό ήταν τελικά το ποσοστό μας, αυτό πιθανότατα οφείλεται σε κάποιου είδους έμμισθη σχέση σου με την ηγετική κλίκα, που θολώνει την κρίση σου. Κάτι τέτοια μας έφεραν ως αυτό το σημείο σήμερα.

Αν λοιπόν η πραγματικότητα δε μας δώσει την επιβεβαίωση που ζητάμε, κρατάμε το έτοιμο συμπέρασμά μας για μια πιο κατάλληλη συγκυρία. Ενδιάμεσα όμως έχουν προλάβει να διαρρεύσουν οι επιθυμίες μας υπό τη μορφή έγκυρων εκτιμήσεων. Σταχυολογώ κάποια σημεία από τα σχόλια που γέμισαν τις τελευταίες ώρες τον κάδο του μπλοκ με τα ανεπιθύμητα σχόλια (σε αυτό αναφέρεται και ο τίτλος της ανάρτησης, που θα μπορούσε να είναι εναλλακτικά και «τρία κοπάδια αρκούδες».

Είμαι ψηφοφόρος του ΚΚΕ από το 1998 και πιστεύω ότι δικαιούμαι να λέω τη γνώμη μου και απαιτώ να με σέβονται. (…) Δηλαδή όταν η πλειοψηφία των κομματικών δράσεων είναι… «λαϊκά γλέντια» (απορώ πού το βρίσκετε τόσο κέφι ρε σύντροφοι) που σίγουρα θα στιγματίζεται ο «οπορτουνισμός» και μερικές μόνο σποραδικές δράσεις έξω από τον ΟΑΕΔ κελ, εσείς ρωτάτε εμένα «αν θέλω να διαλυθεί το κόμμα».
Εδώ παλεύουμε βασικά για το δικαίωμα να σέβονται την απαλεψιά μας.

Ratm, μου φαίνεται ότι έχεις νευράκια: Σου συστήνω το αγχολυτικό αλλά και υπνωτικό χάπι “Koutsoubex”. Δρα άμεσα (…) προσφέροντας (…) μακάριες κοιμήσικες συγκεντρώσεις. Nightwatchman
Μεγάλες στιγμές έμπνευσης από το νυχτερινό φρουρό, που αντιγράφει όσα διάβασε πιο πριν για το (καθ’ όλα υπαρκτό) τσιπραλέξ, για να μας τα σερβίρει στις και πέντε.

Ναι. Καλά τα γράφει ο Σεχτάρ. Έρχεται η συντριβή των μνημονιακών δυνάμεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΚΕ ενώ ούτε το ποτάμι δε θα περάσει το 5%. Yellow submarine
Παραλήρημα και αντικομμουνιστικός κατήφορος από τον βιγιαρεάλ.

Και αν δεν επιβεβαιωθεί Σεχτάρ; Προτείνω να το κλείσετε το μαγαζί, έντιμα και με αξιοπρέπεια. Πέστε αποτύχατε, δώστε το αρχείο του ΚΚΕ στην Εθνική Ββιλιοθήκη σα δωρεά και πηγαίνετε σπίτια σας. Ζ.
Πολύς πόνος για το κουκουέ. Ο ζήτα το πονάει το κόμμα.

Το ΚΚΕ δεν κερδίζει τίποτα ύστερα από την αριστερή εκλογική στροφή που παρατηρήσαμε σήμερα. Το μόνο που κατάφερε, είναι να επανακάμψει σε αυτό –ύστερα από τη συντριβή του 4,5%- ένα πολύ μικρό μέρος του πάλαι ποτέ 8,5% των εκλογών του μαϊου ’12. dr who
Αυτό το «τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», που λέγαμε.

Τα παραπάνω μου θύμισαν συνειρμικά την υποψηφιότητα του κώστα πετρόπουλου στο επικρατείας του κκε και μια ιστορία απ’ την περίοδο που ήταν ομοσπονδιακός προπονητής στην εθνική μπάσκετ, απ’ το 99’ ως το 01’. Που δεν ήταν κι η καλύτερη για την επίσημη αγαπημένη, είχε όμως μεταβατικό χαρακτήρα, με στόχο το σοσιαλισμό και το χρυσό στο βελιγράδι, λίγα χρόνια αργότερα. Στην επιστροφή της εθνικής λοιπόν από το κάζο της ντιζόν, όπου τερμάτισε τελευταία και καταϊδρωμένη, ο σιγάλας ως αρχηγός είχε πει στους δημοσιογράφους να βγάλουν όση χολή είχαν αποθηκευμένη για αυτές τις περιπτώσεις, γιατί δεν πρόκειται να τους δώσει άλλη τέτοια αφορμή η ομάδα. Και ναι μεν η πορεία η συνέχεια δεν ήταν ακριβώς ρόδινη (βλέπε αποκλεισμός στην αττάλεια το 01’), αλλά η πορεία ήταν σταθερά ανοδική κι η προφητεία βγήκε κατά μία έννοια αληθινή.

Ας κάνουμε τώρα τη σύνδεση με τα δικά μας. Η όποια κριτική (θετική ή αρνητική) προς το κουκουέ δεν μπορεί να δανείζεται τα κριτήρια που ισχύουν για τα αστικά κόμματα και να συνδέεται άμεσα με τη διακύμανση του εκλογικού ποσοστού –που είναι ένας μόνο δείκτης δουλειάς και μάλιστα όχι ο πιο σημαντικός. Παρόλα αυτά, ο ιούνης του 12’ μπορεί να θεωρηθεί ως η ντιζόν του κκε, ιστορικό χαμηλό αλλά και βάση για τη σταδιακά ανάκαμψή του, σε πιο γερά θεμέλια.

Δε θεωρώ δεδομένο μια για πάντα τον κόσμο που μας ψήφισε, (όπως και καμία συνείδηση άλλωστε), ούτε και το... «κλείσιμό μας για επανάσταση», όπως λέγαμε χαριτολογώντας το 12’, για όσους δεν υπέκυψαν στη γοητεία και τους εκβιασμούς της αριστερής κυβέρνησης. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο πως αυτή την τριετία το κόμμα βίωσε το αποκορύφωμα μιας ισχυρής πίεσης –και τη συνακόλουθη εκλογική φθορά- και δεν μπορεί παρά να εκτιμηθούν θετικά οι αντοχές του σε αυτή και οι ισχυροί δεσμοί που δεν έσπασαν με εκατοντάδες χιλιάδες φίλους και ψηφοφόρους. Η κυβερνώσα αριστερά εκτοξεύτηκε από το 27% του ιουνίου στο 36μισό, αλλά το κκε αύξησε τη δική του επιρροή κατά μία ποσοστιαία μονάδα και 60 χιλιάδες ψήφους, δείχνοντας τάσεις επανασυσπείρωσης. Τώρα πλέον τα… φθοροποιά δεδομένα αλλάζουν κι οι καλοθελητές δύσκολα θα βρουν στο άμεσο, ορατό μέλλον την ευκαιρία που αναζητούσαν.

Το χτεσινό αποτέλεσμα έχει φυσικά και μια σειρά ποιοτικά στοιχεία και παραμέτρους, που πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά και να συνυπολογιστούν στο μετεκλογικό διάλογο και τις σχετικές εκτιμήσεις της κετουκε. Με μια πρώτη επιφανειακή ματιά δύο στοιχεία φαίνονται ως σημαντικά. Ότι πιάσαμε το όριο των 15 εδρών, που δίνει αναβαθμισμένες δυνατότητες στην κοινοβουλευτική ομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Κι ότι υπήρξε ενίσχυση με αρκετές νέες ψήφους, που δεν επαναπατρίστηκαν απλώς, αλλά έκαναν για πρώτη φορά αυτό το βήμα.

Οι νησιωτικές περιφέρειες εξακολουθούν να είναι βασικά κόκκινα προπύργια. Στην πρώτη πεντάδα βρίσκουμε τις περιφέρειες σάμου (με την κόκκινη ικαρία), λέσβου (το μοναδικό διψήφιο ποσοστό μας μαζί με τη σάμο), λευκάδας, κεφαλληνίας και ζακύνθου. Κι αν δεν ήταν μονοεδρικές –όλες πλην λέσβου- με ισχυρή πόλωση και εκβιαστικά διλήμματα, το ποσοστό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο κατά πάσα πιθανότητα.
Κλασική παραφωνία εξακολουθεί να είναι το νησί που γεννήθηκε και θα πεθάνει πασόκ: η κρήτη –κι όσες άλλες περιοχές ζούνε από τον τουρισμό και νιώθουν να μην τις αγγίζει η κρίση. Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα όμως εξακολουθεί να είναι η θράκη, εκεί όπου το μουσουλμανικό στοιχείο πήγε με τη γραμμή, μονοκούκι στο σύριζα, και του χάρισε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην επικράτεια.

Στο ηράκλειο παρόλα αυτά, το κόμμα εκλέγει μετά από πολλά χρόνια βουλευτή –το συντυχάκη, που αν θυμάστε είχε κοπεί για τεχνικούς λόγους από τις αρχές, στο ευρωψηφοδέλτιο του 09’. Ανακτά την έδρα στη λέσβο και την εύβοια (με το σεισμολόγο πρόεδρο της εδυε και το μαρίνο από το πγ αντίστοιχα). Έχασε στις λεπτομέρειες την έδρα στη βοιωτία, οπότε ο γγ εκλέγεται από τη β’ αθήνας μαζί με παφίλη και κατσώτη. Επανεκλέγει τη γερασιμίδου στη β’ θεσσαλονίκης και για πρώτη φορά στην άλφα το βαρδαλή από την κετουκε. Κρατάει την έδρα στην αχαΐα, την αιτωλοακαρνανία και τη λάρισα με σημαντική αύξηση των ποσοστών του. Ενώ το ίδιο συμβαίνει στην α’ αθήνας, το υπόλοιπο αττικής και τη β’ πειραιώς (όπου βγήκε τρίτο, ξεπερνώντας τους χρυσαυγίτες).

19 σχόλια:

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Να διαβάσουν όλοι αυτή την ιστορική ανακοίνωση της κετουκε.
Να επισημάνω ιδιαίτερα την παράγραφο 7, που αποδίδει τον πυρήνα της εκτίμησης ενός πολιτικού φορέα, που πατάει στο στέρεο έδαφος της πραγματικότητας ιδωμένης με μ/λ γυαλιά: "ο συνολικός συσχετισμός δυνάμεων παραμένει αρνητικός, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από την ΕΕ, το δρόμο του κεφαλαίου και τα συμφέροντα των μονοπωλίων."
Καθώς και το: "3. Η κυβερνητική εναλλαγή και η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού."
Αντε τώρα να αντιπαραβάλεις σε αυτό τις χαζοχαρούμενες εκτιμήσεις για "αριστερή στροφή", "μια αρχή" και άλλα τέτοια φαιδρά που κυκλοφορούν μέσα στην ..."αριστερά" και τις αμετανόητες "λοιπές (χαζο)δημοκρατικές δυνάμεις", αλλά δυστυχώς ακόμη και στον κύκλο απαλών υποστηρικτών του ΚΚΕ όπως η "ελληνοφρένεια". Αυτό έξηγεί πολλά (π.χ. Σάμος) και κάνει πιο καίρια την ανάπτυξη πιο βαθειάς/επίμονης ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς πρώτα απόλα στον χώρο επιρροής του ΚΚΕ. Δεν αρκεί να μεταφέρουμε την σωστή γραμμή, πρέπει να φροντίζουμε για την αφομοίωσή της. Χρειάζεται ολόπλευρη ιδεολογική ανασύνταξη σαν ουσιώδες μέρος, μην πω σαν πυρήνα, της κινηματικής ανασύνταξης, που έχει βάλει σαν στόχο το κόμμα.
Αυτή η ανακοίνωση, καπάκι στην νικηφόρα έκβαση μιας διετούς σκληρής μάχης μου δίνει κουράγιο.

zoot horn rollo είπε...

Απολίθωμα, τώρα μπορώ να καταλάβω γιατί αφήνεις τα διάφορα ουφο έστω προσωρινά. Για να μας πεις με το τρόπο σου "κοιτάξτε τι τραβάω κάθε λίγο και λιγάκι". Πρέπει ο εμετός να ξεχείλιζε από την οθόνη σου, ταλαίπωρε, με τόσες μαϊμούδες που βγήκαν παγανιά και ξερνάγανε κατά ριπάς.

Flyin' Dutchman είπε...

Απολίθωμα,
με όλο τον σεβασμό και χωρίς διάθεση κριτικής για την κριτική. Πώς κρίνεις την στάση του ΚΚΕ να μην δεχθεί να συναντήσει ο ΓΓ τον Τσίπρα σήμερα? Εντάξει είναι σαφές ότι συνεργασία/ανοχή στο όνομα της "ενωμένης αριστεράς", ή ότιδηποτε άλλο αποτελεί ονείρωξη συριζαίων (και μη), δεν πρόκειται να δώσει το κόμμα. Επικοινωνιακά και μόνο θεωρώ ότι είναι σφάλμα να μην δει τι έχει να του πει ο νέος πρωθυπουργός. Προτιμώ τον διάλογο απ τον καθόλου διάλογο, θεωρώ ότι θα βγάλεις συμπεράσματα έστω κι αν γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα διαφωνήσεις. Η λογική των ίσως αποστάσεων, με ξενίζει με την έννοια ότι είναι λογικό να μην συνδιαλέγεται και να μην δεχεσαι να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους φασίστες της ΧΑ πχ ή με ακροδεξιούς, αλλά ο Τσίπρας έστω και ντεμέκ είναι αριστερός. Δηλαδή τι πίνουν και δε μας δίνουν τα επικοινωνιακα επιτελεία του Περισσού?
Flyin' Dutchman.

Ανώνυμος είπε...

Άντε και συνιστώσα του Ποταμιού.Η ξεφτίλα σας δεν έχει οριο.

zoot horn rollo είπε...

Απολίθωμα όχι άλλους "εμετούς".

Ανώνυμος είπε...

http://www.topontiki.gr/article/94136/ αυτό σου αρκεί μίστερ ντάτσμαν;

Yannis Theocharis είπε...

Δυο λόγια σταράτα για τα μεθυσμένα πουλιόπουλα.

Από που προκύπτει η επανασυσπείρωση; Εγώ είδα στις μετακινήσεις ότι χάσατε 28% των ψηφοφόρων του Ιουνίου 12 προς το ΣΥΡΙΖΑ. Υπερκαλύψατε με εισροές κυρίως από ΠΑΣΟΚ και από νέους ψηφοφόρους.

Και όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του '12 δε τους λες και ριζοσπάστες. Μάλλον έπιασε η στρατηγική του εγγυητή της (νομισματικής) σταθερότητας σε κεντρώα μεσοαστικά στρώματα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ τα πήγε αρκετά καλά δοσμένων των συνθηκών και της αργοπορίας σύστασή της (και μία ψήφο πάνω θα 'ναι επιτυχία έγραφε ο Δελαστίκ) και εγγράφει σοβαρές προοπτικές για το κοντινό μέλλον που ο Αλέξης θα αρχίσει να τα διπλώνει.

Κοντός ψαλμός αληλούια.

Υ.Γ. Να σημειώσω σε όσους δεν ξέρουν για το Σταθάκη, ότι πριν 5-6 χρόνια μας έδωσε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια κερδίζοντας την πρυτανεία του Παν. Κρήτης ενάντια στον αρχηγό μιας συμμορίας που στήριζαν επίσημα ΠΑΣΠ/ΔΑΠ και ανεπίσημα ΟΛΕΣ οι "αριστερές" παρατάξεις που κάνανε "αντίσταση στο νόμο πλαίσιο". Ευτυχώς ένα μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό του κόσμου τους δε τους ακολούθησε.

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

zoot horn rollo είπε...

Έτσι,έτσι βρώμικο '89 ξανά κτλ.
Δε πειράζει Κριτία-Dr. Mad.
Νηφαλιότατοι είμαστε. Άλλοι την άκουσαν και δε ψήφισαν καν το κόμμα τους ή όπως το προσδιορίζουν, καλά που μπορεί να το έριξαν κάποιοι "μη ριζοσπάστες" και την έβγαλε καλούτσικα. Άν γίνει και καμιά "διάσπαση" αργότερα στο ΣΥΡΙΖΑ όντως κάτι θα γίνει.
Πράγματι γαμάτος ο Σταθάκης, και φίλος των ΑναρχοΚουβέληδων επίσης, ωραία παρέα γενικώς.

Ανώνυμος είπε...

To KKE απο 4.5% τον ιουνη του 2012 πηρε 5.5% σημερα με 61.000 καινουργιες συνειδησεις.Αυτο ποναει πολυ τον Καουτσκι.Περαστικα λοιπον και δεν υπαρχει καμμια διαφορα αχαχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Delaunay είπε...

Η σύγκρση με τις εκλογές του Ιούνη του 2012 είναι κάπως αδόκιμη γιατί έχουν περάσει 2.5 χρόνια και επιπλέον ήταν επαναληπτικές με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί πολύ πιο σκληρά η κουκουέδικη εκλογική βάση έχοντας διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν προκηρύσσονταν ξανα εκλογές τότε θα βλέπαμε τι θα γινόταν

Η πιο κοντική εκλογική διαδικασία ήταν αυτη των ευρωεκλογών όπου ειναι πολύ πιο συγκρίσιμη.Με βάση τις ευρωεκλογές τα ποσοστά και οι ψήφοι προς το ΚΚΕ έπεσαν. Άρα ενώ υπήρχε τάση επανασυσπείρωσης στις ευρωεκλογές αυτή αποδιοργανώθηκε κάπως σε αυτές τις εκλογές.

Το ποσοστό τελικά δεν είναι τόσο κακό αλλά το ζήτημα είναι ότι οι οπορτουνιστές του Σύριζα θριάμβευσαν εκλογικά, και προσωπικά δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μια "αριστερή παρένθεση". Ειναι πολύ νωρίς ακόμα για να το κρίνουμε.

Ο μεγάλος κίνδυνος για το ΚΚΕ δεν είναι ο εκλογικός. Είναι κυρίως από την καλλιέργεια νέων αυταπατών στο λαό με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε μια ντε φάκτο οπορτουνιστική δύναμη σε κυβέρνηση. Μεσοπρόθεσμα εκτιμώ ότι αν δεν ληφθουν από την ΚΕ πρωτοβουλίες για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης, τότε θα έχουμε αργό αλλά προοδευτικό αδυνάτισμα της επιρροής του Κόμματος, ειδικά αν η νέα κυβέρνηση προχωρήσει σε μικροπαροχές και μείωση φόρων.

Πολύ σωστά το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κρατήσει στάση ανοχής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού για να καταπολεμηθούν οι αυταπάτες.

Flyin' Dutchman είπε...

Πανηγυρια με τα φασισταρια τριτο κομμα δε χωρανε ουτε για αστειο. Θετικα αποτιμαται το ποσοστο του 5,5% κατα τη γνωμη μου, ωστοσο οι απαιτησεις πρεπει να ναι πολυ μεγαλυτερες χρονο με το χρονο και να μην παρατηρειται εφησυχασμος στα κεκτημενα. Το 4% σχεδον των συνειδησεων του Μαιου του 2012 , που πηγαν ενα μηνα μετα; Ειναι κρισιμο και πιο επικαιρο απο ποτε να δυναμωσει το κινημα κοντα στις γραμμες του Κομματος αφενος για να υπαρχει συντονισμενη δραση στις διεκδικησεις και αφετερου για να εδραιωσει το ρολο του σημαντικοτερου αντιβαρου εναντια στο νεοναζιστικο μορφωμα και τις πρακτικες του.

Ανώνυμος είπε...

Για την αξιοπρέπεια του στρατηγού:

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/16861.%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82

Α ρε ψεκασμένε υποστηρικτή της ανταρσυα. Και γιατί όχι δλδ; Άδικο έχει κοτζάμ bbc που όλους τους ακροδεξιούς του ονομάζει "ριζοσπάστες" (radicals);

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

1.25 ΤΟ 4% Συνειδησεων ενα μηνα μετα πηγανε στον Τσυριζα οταν ο καπιταλισμος επαιξε το χαρτι του οπορτουνισμου γιατι ειχανε διαμορφωθει αυτες οι συνειδησεις πριν το 1991 και για δεκαετιες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Απίθανο, Ijon Tichy, 1:29 π.μ.!
Με τις επιταχυνόμενες εξελίξεις, τους βλέπω τους ανταρσυριζάνους σε 5-6 μήνες να έχουν ξεφτιλιστεί τελείως.
Κάθε φορά, που ανοίγουν το στόμα τους, και μια μεγαλύτερη πατάτα για να καλύψει την προηγούμενη.
Κακό πράμα ο αντικομμουνισμός.

TRASH είπε...

@Delaunay:

«...Η σύγκρση με τις εκλογές του Ιούνη του 2012 είναι κάπως αδόκιμη γιατί έχουν περάσει 2.5 χρόνια και επιπλέον ήταν επαναληπτικές με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί πολύ πιο σκληρά η κουκουέδικη εκλογική βάση έχοντας διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν προκηρύσσονταν ξανα εκλογές τότε θα βλέπαμε τι θα γινόταν

Η πιο κοντική εκλογική διαδικασία ήταν αυτη των ευρωεκλογών όπου ειναι πολύ πιο συγκρίσιμη.Με βάση τις ευρωεκλογές τα ποσοστά και οι ψήφοι προς το ΚΚΕ έπεσαν. Άρα ενώ υπήρχε τάση επανασυσπείρωσης στις ευρωεκλογές αυτή αποδιοργανώθηκε κάπως σε αυτές τις εκλογές...»

Η σύγκριση με τον Ιούνη του ’12 είναι η σαφώς πιο δόκιμη για να συγκρίνουμε ομοειδή πράγματα. Οι ευρωεκλογές έχουν πάντα λιγότερα δειλλήματα και σε αυτές πάντα φθείρεται ο δικομματισμός.
Το «Αν προκηρύσσονταν ξανα εκλογές τότε θα βλέπαμε τι θα γινόταν» είναι ότι πιο άκυρο έχω ακούσει ποτέ. Όχι μόνο για το «αν» (η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν θα ήτανε πατίνι), αλλά κυρίως γιατί οι συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες δεν είναι κάτι το φυσιολογικό για να το πάρουμε και ως μέτρο.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να αντιτείνουμε πως «ΑΝ» το ’12 ΔΕΝ είχαν γίνει επαναληπτικές (όπως είναι το κανονικό), τότε με βάση το 8,7% του Μάη και το σημερινό +1% το ΚΚΕ θα άγγιζε για πρώτη φορά διψήφιο από την δεκαετία του ’80. Μιλάμε δηλαδή για θρίαμβο! Με τα «αν» όμως δεν γράφεται ούτε καν εκλογική ιστορία.

Και η σύγκριση με τις πολύ πιο χαλαρές ευρωεκλογές, που ευνοούν και ψήφο διαμαρτυρίας, θετική είναι. Σε αυτές το ΚΚΕ πήρε 349.255 ψήφους. Μόλις 11.117 περισσότερες από τις 338.138 των πρόσφατων βουλευτικών που έγιναν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Με την εκλογική συμμετοχή των ευρωεκλογών δηλαδή, δεν θα άλλαζε καν το εκλογικό ποσοστό του.

Αυτά για να ξέρουμε τι λέμε.

Ανώνυμος είπε...

Προς όλους τους εξυπνάκηδες:
-Όταν θα κάνετε συγκρίσεις αποτελεσμάτων, θα κάνετε με τα ίδια κριτήρια για όλα τα κόμματα. Με τη λογική σας η ΝΔ θαπρέπει να μιλά για θρίαμβο, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ για καταποντισμό!
-Με τη λογική του Κριτία,κάλλιστα μπορούμε να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τη σοσιαλιστική επανάσταση με το μεταβατικό πρόγραμμα του Τσακαλώτου(εξειδίκευση των απαοφάσεων του 4ου Συνεδρίου της Κ.Δ.) και την κομμουνίστρια Τζάκρη.
Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι ότι το "ματσό" και "αντισυστημικό" ΕΠΑΜ με την "πλατιά γραμμή" εξαφανίστηκε και διαχύθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΝΕΛ! Αυτή κι αν είναι συσπείρωση μαζών! Και ευτυχώς που οι πρώην ΠΑΣΟΚοι-στελέχη-σύμβουλοι-υπουργοί-υφυπουργοί δεν μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ, για να νοθεύσουν τη λαϊκή θέληση
Τελικά, υπάρχει θεός;;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα προσθεσω κατι. Οι συντροφοι μια χαρα τα ειπαν καθως και το απολιθωμα.
Κριτιας και λοιποι πρεπει να το πηραν βαρια το αποτελεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σχεση με το ΚΚΕ και μιλαν τατσιπουρα οχι αυτοι...
Ετσι και αλλιως σε καθε σχολιο τυπων σαν τον Κριτια φαινεται η πληρης αποκοπη τους απο το λαικο κινημα; τον κοσμο συνολικοτερα και την πραγματικοτητα. Ετσι ειναι αν ανηκεις σε μια παρεα μικροαστων με υφος 1000 καρδηναλιων και με αλλες παρομοιες παρεες κανεις σχεδια ,μεταβατικα προγραμματα και εκλογικα μετωπα για λογαριασμο της εργατικης ταξης οταν σχεση δεν εχεις με την τελευταια (ενδομιχα την θεωρεις και λιγο πλεμπα και ανικανη να καταλαβει οσα εσυ αρα πρεπει να την πας στο σοσιαλισμο χωρις να της το πεις, κοροιδευοντας την γιατι εισαι και καπατσος)ουτε επαφη, αυτα συμβαινουν.
Οσο για τον "μαγκα" που μου συστησε κουτσουμπλεξ του απανταω ξανα. Μαζευτειτε γιατι εγω και πολλοι αλλοι δεν ειμαστε κομματικα μελη, δεν δεσμευομαστε απο το καταστατικο και επειδη ειστε φλωροι μικροαστοι θα φατε φαπες(αν και ξερετε τι κανετε σε λαικες συνοικιες και κινητοποιησεις κρυβεστε στις τρυπες των περιοχων της "υψιλης" κοινωνιας) και δεν εννοω πολιτικα γιατι απο αυτες σας εχει χορτασει το κομμα.

ratm

Αναυδος είπε...

απο τα δημοσιευμενα και μη σχολια των ασπονδνω φιλων και εχθρων του κομματος βλεπω οτι ο ευαγγελος γιαννοπουλος αφησε αξιους απογονους

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ζουτ, όχι δεν είναι τόσο πολλά τα ανεπιθύμητα και τα κομμένα. Και δεν τα βάζω, για να φανεί κάτι ως προς το τι βλέπω κάθε μέρα, αλλά επειδή είναι χαρακτηριστικά ενός.. τρόπου σκέψης που συναντάμε, κυρίως βέβαια στο διαδίκτυο.

Ιπτάμενε ολλανδέ, αν και με κάποια καθυστέρηση, δε θεωρώ λανθασμένη σε κανένα επίπεδο την κίνηση του κουτσούμπα. Δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε επί της ουσίας και αν κάναμε κάποια συνάντηση, θα παίζαμε το δικό του παιχνίδι, να αυξήσει την πίεση, να αρχίσει η συζήτηση επί των όρων που πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία και να αποσιωπηθεί η μόνη διέξοδος, που δε βρίσκεται σε κάποια λύση από τα πάνω και σε οποιαδήποτε εξέλιξη σε κυβερνητικό επίπεδο.